İstanbul’daki türbeler listesi son derece kabarık. En ünlü İstanbul türbeleri arasında Eyyûb El Ensârî, Aziz Mahmud Hüdâyi ve Oruç Baba gibi zâtların türbeleri yer alıyor. Sümbül efendi, Yahyâ efendi ve Zuhûrat Baba’nın ziyaretgâhları da İstanbul’daki tarihi türbeler içerisinde önemli bir yer tutuyor.
Pek çok tarihi şahsiyetin ve İslâm bilgininin türbeleri İstanbul’u ulvî bir şehir hâline getiriyor. 39 ilçeye yayılmış İstanbul’un türbeleri, gidenlere tarifsiz bir huzur ve huşû yaşatıyor.
Fethedileceği hadîs-i şerifle müjdelenmiş bu koca şehrin, gönülleri fetheden mübârek fatihleri İstanbul türbelerinde medfun…
İstanbul’un manevî bekçileri olan evliyâlar bu türbelerde feyz dağıtıyor. Sözleri ve eserleriyle kalpleri nurlandıran İstanbul’daki Allah dostları, sevenlerinin yüreğinde yaşamaya devam ediyor.
(Şimdi ‘evliyâlar’ kelimesi de gramer açısından yanlış oluyor ama neyse. Çünkü evliyâ ifadesi velî sözcüğünün çoğulu. Tekrar çoğul eki getirmek anlamsız. Ama halk arasında böyle yerleşmiş.
Bu etimolojik bilgiyi bir kenara yazın.) 😂
Neyse… Dostlar size çok acı bir haberim var!…
Merak edin…
Bunu yazının gizli bir köşesine sakladım…
Birazdan İstanbul’daki türbeler listesi ile sizi baş başa bırakacağım…
Türbe Ziyareti Neden Önemli?
Dostlar şimdi; ‘gezi sitesine mi geldim, Mumsema forumuna mı geldim ben yaw’ (!) Falan diye düşünmeyin sakın. 😂
En popüler İstanbul türbeleri içeriğimizde bazı dînî kitaplardan çeşitli bilgiler nakledildiğini göreceksiniz. Bunlar kitaplardan birebir alıntı değildir. Biraz kısaltıp özet hâlinde yazdım.
Bunların hepsi; yüzyıllar önce yazılmış, güvenilir, birbirinden kıymetli Arapça ve Farsça eserlerden alınan bilgiler.
Kötü kötü espriler yapıyor olmam sizi yanıltmasın, aslında ben çok entellektüel bir insanımdır.
Kuponall size yanlış bilgi vermez dostlar. Bize takıl ki hayatın renklensin, fazla takılma ki gökkuşağına dönmeyesin.
Off olmadı 2005 yılından kalma espri. Gökkuşağı gibi rengârenk başka bir şey bulmalıyım şu annn. Elimizde Emirgan Korusu var, buyrun sizin olsun:
- Önerilen İçerik: Emirgan Korusu
Şu an size bir parça rap yazasım geldi, dinleyin:
⏰***Kuponall Rap Dinletisi!***⏰
- Takıl bana siyah-beyaz, hayatına renk gelsin,
- Ben çağlayan bir ırmak, sen ne deprem ne selsin,
- Sıfıra mı vurdurdun, o joleli saçları?
- Git tipine bak hele, kelaynak gibi kelsin! 😂
Nasıl amaaa? Durun, daha bitmedi! Şimdi mısraları biraz kısaltıyorum, tempoyu yükseltiyorum:
⏰***Kuponall Rap Dinletisi Devamı!***⏰
- Haydi haydi bana takıl,
- Yüksekten yere çakıl,
- Beyninde kuş kadar akıl.
- Sabah sekiz akşam beş,
- Bıkmadın mı be kardeş?
- Gel hayatın renklensin,
- Bilinmeyen denklemsin,
- Taşları yan yana diz,
- Birbirine denk gelsin.
N’oluyo be domino mu oynuyoruz ! 😂
İstanbul’daki türbeler listesi diye başladım. Nerelere geldim. Biraz daha böyle giderse yazı, ‘İstanbul’daki diskolar listesi’ne dönecek. 😂
Neyse…
Kayıtlara göre İstanbul’daki türbe sayısı 124. Ancak bunlar, sadece İstanbul Türbeleri Müze Müdürlüğü’ne bağlı olan türbeler.
Yoksa, İstanbul türbe sayısı binleri buluyor… Fakat ben burada en meşhur zâtların türbelerinden bahsedeceğim.
Boğaz’ın manevî koruyucuları olarak bilinen Allah dostları bunların başında geliyor:
- Telli Baba Türbesi – Rumeli Kavağı
- Yûşâ Aleyhisselâm Türbesi – Beykoz
- Yahya efendi Türbesi – Beşiktaş
- Aziz Mahmud Hüdâyi Türbesi – Üsküdar
Bunun dışında İstanbul’u kutsayan, şehirler şehrini mânen ayakta tutan pek çok türbe var.
Tabii ki İstanbul türbe ziyaretini sadeece gezi olarak görmemek gerekiyor. Bunlar yalnızca gezilecek yerler değil, insanların bereketlenmek için gittiği yerler…
Dînî eserler; âlimlerin, evliyâların kabirlerini ziyaret etmeyi fazîletli ameller içerisinde bildiriyor. Çünkü bu ziyaret, Allah rızası için yapılıyor.
Bazı kimseler; ‘Kabir ziyareti şirktir, türbedeki zâtlardan şefâat istemek şirktir.’ gibi şeyler söylüyor ise de, bu sözlere itimâd etmemek gerekiyor.
- Böylesini Görmediniz: Delikli Koy
İstanbul türbeleri listesine geçmeden önce türbe ziyaretinin meşrûiyetinden (dîne uygun olduğundan) bahsediyorduk.
‘Meşrutiyet’ demedim yalnız. Aman aman. Matematiğim ve tarihim hiç iyi değildi. Matematikten aldığım en yüksek not sanırım 50 falandı. 😂
Hatta bir defasında 44 almıştım, 1 puanla 2’yi kaçırdım. Eskiden not sistemi öyleydi hani, 45 alınca 2 almış oluyordunuz. 84 alınca 4 almış oluyordunuz. 85 ve üzeri 5 oluyordu.
Kafamdan dumanlar çıkıyor şu an. 😂 Hatırlayınca bile ürperdim. 😂
Not sistemi hâlâ öyle mi bilmiyorum. Okulu zar-zor bitireli yıllar oluyor. 😂
Okula en çok, kantindeki sosisliler için giderdim. Beni onlar motive ederdi. Ketçaplı ketçaplı. Canlarım benim. 😂
Hele tarih… Düşman başına! tarihim öyle kötüydü ki, bir gün ‘kaç yaşındayım lan ben?’ diye yaşımı unutup para üstü hesaplar gibi hesapladığım oldu. 😂
Buradan, lisedeki tarih öğretmenime teessüflerimi gönderiyorum. Onun o mahkeme duvarı gibi suratını hiç özlemedim. 😂
Yok, ne yapıyorum ben arkadaş ya? türbe yazısında böyle şeyler hiç hoş değil. 😂
Şu an; 3 saat dedikodu yapıp, tam kalkacağı sırada; Amaaan boşver gıybet olmasın.’ diyen teyzelere benzedim galiba. 😂
- Daha Fazla Espri İstiyorsan Gel: Galata Kulesi
Elbette ki türbelere çaput bağlamak, orada mum yapmak, Allah’a dua etmek yerine türbedeki zâta dua etmek gibi şeyler İslâmiyet’le bağdaşmıyor.
Tabii ki hiçbir Müslüman’ın da böyle şeyler yapması düşünülemez. Müslümanlar türbelerde ‘falanca zâtın hürmetine’ diyerek, onu vesîle ederek Allah’tan istiyor.
Bunlar benden beklenmeyen şeyler, biliyorum. Evet, size Bursa’da ne yenir? ve Denizli gezilecek yerler yazılarımda psikolojik şiddet uygulamış olabilirim. Çok kötü esprilerle size ruhsal travma yaşatmış olabilirim. 😂
Ama geçmiş, geçmişte kaldı. Ne demişler: Geçmiş geçmemişse hâlâ geçmemiştir. 😂
Yok, öyle değildi o. ‘Geçmiş acı veriyorsa…’ O tarz bir şeydi galiba. Üşendim şimdi Google’a bakmaya. 😂
Neyse. O esprilerin üzerine –şimdilik- bir sünger çekin. Burada ilmî meselelerden konuşuyoruz. 😂
Diğer yazılarımda bildiğimi okumaya devam edeceğim. Can çıkar huy çıkmaz.
- Doğanın Nabzını Tutun: İstanbul Piknik Alanları
Uzun lafın kısası, türbe yapmakta ve buraların ziyaret edilmesinde herhangi bir sakınca bulunmuyor. Bu konudaki bazı vesîkalar şöyle:
- Velîlerin, âlimlerin kabirlerine türbe yapmak dîne aykırı değildir. Bu, onların diğer insanlardan ayırt edilmesini ve kendilerine hürmette bulunulmasını sağlar. (Kaynak: Keşfü’n-Nur)
- Âlimleri ve evliyâları hayatında ziyaret etmek câiz olduğu gibi, vefatlarından sonra da ziyaret etmek câizdir. Hatta bunun için uzak memleketlere de gidilebilir. (Kaynak: Hazânet’ül-Müftîn, Hindiyye, Hazânetü’r-Rivâyat)
- Tehzib adlı kitapta diyor ki: Bir meyyitin (ölünün) kabrini ziyaret etmek, hayattayken onun yanına gitmek gibidir.
Türbe Ziyaretinin Faziletleri
- İslâm îtikadına (inancına) göre, ölen kimse kendini ziyaret edeni tanır, onu işitir. Hiçbir ölü bundan müstesnâ değildir. Her mevtâ görür ve duyar. Eğer kabri ziyaret eden kimse orada yatan Müslümana selam verdiyse, ölü bu kişinin selamını alır. Bizim bunu duymuyor olmamız, inkâr etmemizi gerektirmez. (Hâl böyleyken, evliyâların kendilerini ziyaret edenlerden haberdâr olmaması düşünülemez.)
- Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî hazretleri buyurdu ki: Velîlerin ruhları feyz kaynağıdır. Onların kabrini, büyük bir zât olduklarına inanarak ziyaret eden kimse bilinmeyen ihsanlara kavuşur.
- İbni Âbidîn hazretleri, Reddü’l-Muhtar’da İmâm-ı Gazâlî hazretlerinden naklen bildiriyor: Uzak kabirlerin ziyaret edilmesi mendubtur. (Sevaptır.) Her evliyânın Allahü teâlâya yakınlık derecesi farklıdır. Ziyaret eden kimse, hepsinden başka başka faydalarla nasiplenir.
- Mezâhib-i Erbe’â’da yine benzer bir ifade yer alıyor: Velîleri, sâlih kimseleri ziyaret etmek maksadıyla uzak yerlere gitmek sünnettir.
- Hadîs-i Erba’în kitabında diyor ki: Bir kimse, velîlerden birinin kabrini ziyaret ettiğinde bunların ruhları buluşur ve muhtelif manevî faydalar hâsıl olur. Ziyaretçinin ruhuyla mezardaki zâtın ruhu bir aynaya benzetilebilir. Onların ışıkları birbirine yansır. Kabirde yatan kimse, mertebesi yüksek bir zât ise, o kişiye feyz verir. Böylece ilmi artar ve ahlâkı güzelleşir. (El-metâlib-ül Aliyye’ kitabında da böyle yazılıdır.)
Tabii ki bunları yanlış anlamamalı! Yakınımızda bulunan türbeye gitsek de aynı şeylere kavuşabiliriz. İllâ uzak olması gerekmiyor.
En Çok Ziyaret Edilen İstanbul Türbeleri
En çok ziyaret edilen İstanbul türbeleri ile bu şehrin farklı bir yüzünü keşfetmeye geldi sıra…
Yalnız, dostlar hiçbir gezi sitesinde yukarıdaki bilgilere rastlayamazsınız. Kıymetimizi bilin! 😊
‘Bunlar kendilerini amma da methediyor.’ diye düşünmeyin. Ben sadece, sizin için ne kadar özenli içerik oluşturmaya çalıştığımız noktasında bir farkındılık geliştirmek amacıylaaa… (Cümlenin başını unuttum arkadaş! Bu ne ya?) 😂
- En Kolay Türkiye Turu: Miniatürk Minyatür Park
Evet… Size kötü bir haberim var demiştim. Şimdi onu açıklıyorum:
Bu, ciddi bir yazı olacak. Ne yazık ki bu içerikte insanı hayattan soğutan fazla kötü espri yapamayacağım sizlere. 😂
Çünkü velîlerden, türbelerden, manevî-uhrevî âlemlerden bahsedeceğiz. Ama bunu öteki yazılarda fazlasıyla telâfi edeceğim. Şiirlere, şarkılara, esprilere boğacağım sizi. 😂
O zaman artık hazırsınız…
İstanbul türbeler listesi come is starting! (Şu an iyi bir şey dedim galiba. Önemli olan niyet.) 😂
1. Yuşa Aleyhisselam Türbesi – Beykoz
Hazret-i Yûşâ aleyhisselâm, Mûsâ aleyhisselâm ile aynı dönemde yaşamış bir peygamberdir. İnsanlara onun dînini tebliğ etmiş, Mûsâ aleyhisselâmın en yakın dostlarından biri olmuştur.
Ne var ki, Beykoz’da bulunan bu türbenin Yûşâ peygambere ait olduğu net değil. O yüzden buraya, kesinlikle onun kabri demek yerine ‘makamı’ demek daha doğru.
(Büyük bir zâtın nâmına yapılan, o mezarda bulunmadığı halde ona tahsis edilen yerlere ‘makam’ deniyor. Peygamberlerin veya evliyâların, rûhaniyetiyle buralarda olduğuna inanılıyor.)
‘İki denizin buluştuğu yer’ diye de bilinen bu bölge, ziyaretçilerini İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasıyla ağırlıyor.
İstanbul’daki tepelerden en yükseği Çamlıca Tepesi olarak biliniyor. Onu, deniz seviyesinden 201 metre yüksekliğiyle Yûşâ Tepesi izliyor.
Türbe ziyaretinin ardından burada yürüyüş yapabilir, panoramik manzarayı seyredebilir ve çok özel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
- Yol tarifi için tıklayın!
- Burası hakkında her şeyi Yuşa Tepesi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
- Hazır Beykoz’a gelmişken; Fatih Korusu, Mihrabat Korusu ve Polonezköy Tabiat Parkı gibi yerlerde piknik yapabilirsiniz.
- Dilerseniz Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri de tercih edebileceğiniz bir başka muhteşem alternatif.
- İlçedeki tarihi yerleri gezmek isterseniz Hidiv Kasrı ve Yoros Kalesi size bu keyfi yaşatmak için hazır!
2. Eyyûb el Ensârî Türbesi – Eyüpsultan
Eshâb-ı Kirâm’ın ileri gelenlerinden biri olan Eyyûb el Ensârî hazretleri, Peygamberimizin mihmândârıdır. Yani onu evinde misafir etmiştir.
Gerçek ismi Eyyûb (Eyüp) değil. Bu, oğlunun ismi. O zamanlar, insanlar erkek çocuğunun adıyla künyelendiği için böyle meşhur olmuş. Asıl adı Hâlid bin Zeyd olan bu zât, İstanbul’u fethetmek için toplanan ordunun içinde bulunuyordu.
İstanbul’un fethedildiğini göremedi. Ancak, vefât ederken, İstanbul’a en yakın noktaya defnedilmeyi vasiyet etti.
Kabri, İstanbul Fatih Sultan Mehmet tarafından kuşatıldığı sırada, 20 Nisan 1453 itibariyle hocası Akşemseddin tarafından bulundu. Ardından kabrin üzerine bir türbe yaptırıldı.
İşte Medîne’de Resûlullah’a ev sahipliği yapan bu yüce sahâbi, şimdi İstanbul’daki türbesinde misafirlerine ev sahipliği yapıyor.
- Türbe, Eyüp Sultan Camii’nin avlusunda yer alıyor. Yol tarifi için tıklayın!
- Yolunuz buraya düştüğünde, Göktürk Göleti gibi bir doğa harikasını ziyaret etmeden ayrılmayın!
- Diğer taraftan, Kemerburgaz Kent Ormanı da size göz kırpacak. Kayıtsız kalmayın!
- Eğlenceye doymak isterseniz İsfanbul Vialand Tema Park’ın kapıları size açık!
3. Ebû Şeybe Türbesi – Eyüpsultan
İstanbul’un fethine katılmakla şereflenen sahâbilerden biri de Ebû Şeybe El Hudrî hazretleri. Kendisinin Peygamber efendimiz ile süt kardeş olduğu rivâyet ediliyor.
Burası; Fatih-Ayvansaray’da,Ya Vedud Camii’nin karşısındaki Toklu İbrahim Dede Mezarlığı’nda yer alıyor.
Öte yandan Toklu İbrahim Dede Hazîresi diye bilinen bu mezarlıkta, 1000’den fazla sahâbe kabrinin olduğu söyleniyor.
Yol tarifi için tıklayın!
- Siz Hâlâ Görmediniz mi? Beylikdüzü Yaşam Vadisi
Not: Bir de Ebû Saîd El Hudrî hazretleri var. İkisi aynı kişi değil, karıştırmamalı. 😊
O da sahâbenin büyüklerindendir. En çok hadîs-i şerîf rivâyet eden sahâbiler arasındadır.
İstanbul’da Ebû Saîd El Hudrî hazretlerine ait olduğu düşünülen bir kabir var. Burası Kariye Camii Müzesi yakınlarında. Ancak bu türbe gerçekten onun mu? Yoksa ona ithafen mi yapılmış? Belirsiz.
Yine Fatih Sultan Mehmet’in inşa ettirdiği bu türbe, en son 1997 yılında restorasyondan geçirilmiş.
- Karlar Düşer Düşer: Kartepe Gezilecek Yerler
4. Abdullah Kaşgarî Türbesi – Eyüpsultan
Altın Boynuz’un yani Haliç’in benzersiz manzarasıyla kusursuz bir âhenk oluşturan bu kutsal mekân, misafirlerine tarifsiz hisler yaşatıyor.
Yol tarifi için tıklayın!
- İstanbul’dan Çıktık Yola: Abant Gölü
5. Çift Gelinler Türbesi – Eyüpsultan
İstanbul’un türbeleri de, evliyâların fazîletleri ve menkîbeleri de bitmez… Burası, gelinlerin çok ziyaret ettiği bir türbe imiş. Ondan böyle isimlendirilmiş.
Ebû Eyyûb el-Ensârî hazretlerinin türbesine yakın bir yerde bulunuyor. Rivâyete göre, İstanbul’un fethine katılanlar arasında henüz yeni evlenmiş, çiçeği burnunda iki gelin varmış. Savaş sırasında şehit düşmüşler ve buraya defnedilmiş.
Bugün de türbeyi gelinliğiyle ziyaret edenlere rastlamak mümkün.
- Can Boğazdan Gelir: İstanbul Yemek Mekanları
6. Murâd-ı Münzevî Türbesi – Eyüpsultan
Murâd-ı Münzevî hazretleri felçli olmasına rağmen dünyayı dolaşmış, 5 kere hacca gitmiş. (Ama bu devirde insanlar evinin dibindeki camiye gitmeye bile üşeniyor.) 😞
Ayrıca bu zât, Silsile-i Aliyye büyüklerinin en meşhurlarından Muhammed Ma’sûm Fârûkî hazretlerinin talebesi.
(Dostlar bunları gereksiz bilgi olarak görmeyin lütfen. Bu evliyâların adlarını anmak bile feyz ve bereket vesîlesi. Hadîs-i şerîfte Peygamber efendimiz; ‘Sâlihlerin anıldığı yere rahmet iner.’ Buyurdu.
Başka bir hadîs-i şerîfte ise; ‘Sâlihleri anmak günahlara kefârettir.’ buyuruldu.)
Ya Allah aşkına böyle bir sohbet-muhabbet ortamı başka hangi gezi sitesinde var? 😊 Şu an çok gaza geldim. Devam ediyorum.
Yol tarifi için tıklayın!
7. Yahya Efendi Türbesi – Beşiktaş
Yahya Efendi, Osmanlı devletinin tanınmış ilim adamlarından biri olarak biliniyor.
Sultan Süleyman’ın yardımcısı ve süt kardeşi olan Şeyh Yahya Efendi, günümüze ulaşan nasihatleriyle hâlâ insanları irşâd ediyor.
Tabii dergâh, şeyh, mürid-mürşid falan bunlar maalesef günümüzde içi boşaltılmaya çalışılan kavramlar. Şimdi şeyhim diye geçinip yanlış davrananları eski şeyhlerle kıyaslamamak gerekiyor.
- Yol tarifi için tıklayın!
- Taa nerelerden kalkıp Beşiktaş’a gelmişken, manzaranın tadını çıkarmadan gitmeyin: Yıldız Parkı
- Ayrıca konum olarak Şişli’de bulunmasına rağmen, Maçka Parkı Beşiktaş’a çok yakın. Henüz uğramadıysanız listeye yazın.
8. Tuz Baba Türbesi – Beşiktaş
Burada yatan zâtın Tuz Baba diye meşhur olmasının nedeni, toprağı döverek tuza çevirmesi… Fetih esnasında askerin tuz ihtiyacını bu şekilde karşıladığı için böyle anılıyor.
İnsanlar da o yüzden bu türbeye tuz ile gelip dilek diliyor. Dualarının kabul olmasını isteyenler burada tuz dağıtıyor.
- Yol tarifi için tıklayın!
- Bursa’da da bir Tuzcu Baba Türbesi var, aklınızda bulunsun. Detaylı bilgi için Bursa gezilecek yerler içeriğimize uğrayabilirsiniz.
9. Oruç Baba Türbesi – Fatih
Oruç Baba’nın hep sirke ve ekmek ile iftar ettiği söyleniyor. Bu nedenle, Ramazan’da buraya uğrayanlar ona uyarak orucunu ekmek ve sirke ile açıyor.
Hey gidi!… Biz de yemek beğenmiyoruz. ‘Ayy! Bu pide yumurta kokuyo beee!’ diye şikâyet ediyoruz. ‘Yine mi ıspanak yaa?’ diye burun kıvırıyoruz. 😂
Oruç Baba hazretleri dünya malına hiç rağbet göstermemesi nedeniyle ‘Fakîrullah’ diye de biliniyor. Başka bir rivâyete göre; ona Oruç Baba denmesinin sebebi, her Ramazan ayının ilk günü Hızır aleyhisselâm ile buluşup birlikte iftar etmeleri…
- Yol tarifi için tıklayın!
- Mistik atmosferiyle Yerebatan Sarnıcı da Fatih’te ziyaret etmeniz gereken bir başka yer.
- Uzaktan uzaktan baharat kokuları duymaya başlarsanız, bilin ki Mısır Çarşısı sizi çağırıyor.
- İstanbul’un en nostaljik, en nahif hâline tanık olmak isterseniz Kumkapı gezilecek yerler
- Fatih gibi bir yerden bahsediyoruz… Tarihi eser biter mi? Tekfur Sarayı Müzesi onlarla dolu.
- Burası farklı din mensuplarının beraber yaşadığı bir yer olmuş hep. Aya İrini Kilisesi de bu çok kültürlülüğe bir örnek teşkil ediyor.
- Assolistler sahneye en son çıkar. İşte, Fatih’in medâr-ı iftihârı: Gülhane Parkı ekselansları!
10. Tezveren Dede Türbesi – Fatih
Burası en çok ziyaret edilen İstanbul türbeleri içinde yer almıyor. Hiçbir zaman mahşerî kalabalık olmuyor. Mütevâzı, gözden uzakta bir mezar yalnızca.
Tezveren Dede kim derseniz, Fatih Sultan Mehmet’in ordusundaki erenlerden biri olduğu söyleniyor.
Velhâsılı, İstanbul’un saklı hazinelerinden biri olan bu türbeyi muhakkak ziyaret edin. Yol tarifi için tıklayın!
- Peri Masalına Kulak Verin: Kapadokya Peri Bacaları
11. Sümbül Efendi Türbesi – Fatih
Osmanlı’nın ileri gelen âlimleri arasındaki bu zât, Kocamustafapaşa Medresesi’nde 33 yıl boyunca müderrislik yapmış.
Sümbülleri çok seviyormuş ve devamlı, sarığının kenarında bir sümbül olurmuş.
Pek çok talebe yetiştiren bu mümtaz şahsiyet, şimdi türbesiyle Fatih ilçesini tenvîr ediyor…
Türbenin avlusunda iki mezar daha yer alıyor. Bu kabirlerde hazret-i Fâtıma ve hazret-i Sâkine adlı iki hanım evliyânın bulunduğu söyleniyor. Rivâyete göre bunlar, hazret-i Hüseyin’in kızları imiş. Yani Ehl-i Beyt’ten.
Ayrıca Prenses Katarina (Bizans İmparatorlarından Konstantin’in kızı) da bu türbenin avlusunda. Kendisi Müslümanlığı seçmiş ve adını Sarı Sıddîka olarak değiştirmiş.
Yol tarifi için tıklayın!
- Çok Farklı Bir Deneyim: Flamingo Köy
12. Helvacı Baba Türbesi – Fatih
Rivâyete göre Helvacı Baba her Cuma günü cemâate irmik helvası dağıtırdı. Herkes bol bol almasına rağmen, kazandaki helva hiç tükenmezdi.
Bugün de hâlâ o geleneğin izlerini görmek mümkün. Cuma günü geldi mi, hayırlı muradı olanlar türbede helva dağıtarak dileklerinin gerçekleşmesini umuyor.
Yol tarifi için tıklayın!
- Paranın Gözü Kör Olsun Diyenlere: İstanbul AVM Listesi
13. Mehmet Emin Tokadî Türbesi – Fatih
Rivâyete göre, Mehmet Emin Tokâdi hazretleri de Aziz Mahmud Hüdâyi hazretleri gibi türbesini ziyaret edenler için duada bulunmuş.
‘Kabrime gelen ve bir Fâtiha okuyan kişi Cehennem ateşinde yanmasın.’ Buyurmuş.
Hocası da bunun üzerine; ‘kabrini öyle bir yere yapmalarını vasiyet et ki, orayı ancak nasîbi olan kimseler bulabilsin.’ Demiş.
Bu sırlı türbeyi en kısa zamanda ziyaret etmek gerek.
Yol tarifi için tıklayın!
- Böyle Park Gördünüz mü? Tuzla Aslan Park
14. Fatih Sultan Mehmet Türbesi – Fatih
Türbe,İstanbul’da bulunan ilk padişah türbesi.
Fatih Camii’nin kıble tarafında yer alan türbe, dış avludan girilen kısımda bulunuyor. Ayrıca eşi Gülbahar Hatun da burada medfun.
Yol tarifi için tıklayın!
- İstanbul İçinde İstanbul Gibi: Çiçek Pasajı
15. Mimar Sinan Türbesi – Fatih
Edirne gezilecek yerler içinde bulunan Selimiye Camii başta olmak üzere pek çok caminin, köprünün, medresenin, tarihi eserin mimarı olan Koca Sinan, Süleymaniye Camii’nin arkasında medfun.
Bu cami de onun eşsiz eserlerinden sbiri adece. Yol tarifi için tıklayın!
- Muazzam Tabiat Harikaları: Ülkemizdeki Doğal Anıtlar
16. Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan Türbeleri – Fatih
Yalnız tarihi şahsiyetlerin de işi zor hani. Adamları türbesinde bile rahat bırakmıyorlar tevbe tevbe.
Dizilere kendini fazla kaptıran bazı kişiler öyle yapıyor malum. Buraya gelip Hürrem Sultan’a beddua edenler bile vardı. Haberlere konu olmuştu. Allah bunlara akıl fikir versin. 😂
İşte bu nedenle şahsen ben, tarihi dizileri hiç sevmem. Asker-polis dizilerini de öyle. Çünkü bunlar o ruhu temsil etmekten çok uzak.
Şimdi bazı dizi isimleri verirdim de rejiden arkadaşlar beni uyarıyor, yayını kesmek zorunda kalırız falan diyor. 😉
Müge Anlı, Esra Erol falan o tarz programlarda da öyle yapıyorlar ya hani. Adam bir şey söyleyecek, en heyecanlı yerinde yayını susturuyorlar.
İşte o an sinirlerim tepeme çıkıyor. En önemli detayları kaçırmış gibi hissediyorum. 😂
Neyse. Yol tarifi için tıklayın!
- Doğa Sizi Çağırıyor: Artvin Karagöl
17. Laleli Baba Türbesi – Fatih
Laleli Baba’nın III. Mustafa döneminde yaşadığı biliniyor. İkisi arasında geçen meşhur hâdiseyi kısaca anlatmak istiyorum:
III. Mustafa Laleli Baba’ya sorar:
- Efendi hazretleri, acaba dünyadaki en kıymetli şey nedir?
Laleli Baba cevap verir:
- Def-i hâcetini zorlanmadan yapabilmek.
Padişah; ‘hoppalaaa. Bu ne biçim cevap arkadaş?’ diye düşünür. 😂
Aradan birkaç gün geçer. Padişah hastalanır. Ne yappsalar, ne etseler çare bulamazlar. Padişah… Bakın şimdi bunu en bilimsel şekilde söylemeye çalışacağım, sıkı durun:
Padişahın bağırsakları fonksiyonelliğini kaybetmiş olup, bundan dolayı; vücudunun gıdaları sindirip enzim hâline getirirken ortaya çıkardığı atıkları kendinden uzaklaştıramamaktadır. 😂
Nasıl tanım ama? Harika değil mi? 😂
İşte padişah Laleli Baba’nın kapısını çalar. ‘Ben ettim sen etme’ der, kendini affetmesini ister.
Laleli Baba:
- Senin için dua ederim. Ama bir şartım var. Eğer iyileşirsen saltanatın benim olacak.
Der.
Padişah hiç düşünmeden kabul eder. Patlayıp ölmekten daha iyidir sonuçta. 😂
Laleli Baba dua buyurur ve padişah sıkıntıdan kurtulur. Bunun üzerine mübârek zât şunları söyler:
- Öyle bir saltanat ki, def-i hacet uğruna gözden çıkarılabiliyor. Böyle basit bir saltanat bize gerekmez…
Yaa görüyorsunuz. İbret almalı. 😊
Yol tarifi için tıklayın!
- Tatil Var Dediler, Geldik: Şile Saklıgöl
18. Ebu’l Vefâ Türbesi – Fatih
Yol tarifi için tıklayın!
19. Zuhurat Baba Türbesi – Bakırköy
- Zuhurat Baba Türbesi’nin Hikâyesi Nedir?
İstanbul ha fethedildi, ha fethedilecek… Zaferin eli kulağında. Ne var ki, savaş iyice alevlendiği sırada Bizanslılar bütün su kuyularına zehir katıyor. Hâliyle sular içilemez duruma geliyor.
Askerler bir yudum su bulmak için çare ararken, ak sakallı nur yüzlü bir ihtiyar peydâ oluyor.
Ellerinde su taşları, sırtında kırba… Ordu hayretler içinde kalıyor ve bu kişiye ‘Ey Zuhurat!’ (Âniden beliren) diye sesleniyorlar.
İşte bu zât, tüm askerlere su dağıtıyor. Fakat Allah’ın hikmeti, kırbadaki su hiç bitmiyor.
Komutan bu adamı yanına çağırıyor. Suyu nereden bulduğunu soruyor. Evliyâ sırrını söyler mi? O da ‘benim kerâmetim, ben velîyim’ demiyor tabii ki.
(Şimdi millet 2 satır yazı okumakla allâme-i cihan kesiliyor, kendi çapında fetva veriyor zaar.) 😂
‘Zaar’ mı? Nece konuştum ben? Galiba Kahramanmaraşça konuştum. (!)
İşte bunların hepsi konuyu şuraya getirebilmek içindi:
- Dondurmalar Aşkına! Kahramanmaraş Gezilecek Yerler
Neyse. Komutan kırbanın içine bir bakıyor ki. O da ne? Koca bir deniz!
- İyi Deniz Lafının Üstüne Gelirmiş: Adana Plajları ve Koyları
‘Adana ne alâka’ mı diyorsunuz. Ben de bilmiyorum. İçimden geldi, gel sana bi sarılayım dedim… 😂
Bunu siz istediniz!
⏰Adana Şiir Dinletisi***⏰
- Canım kebap istedi, Urfa değil Adana,
- Ev iyice dökülmüş, yaptır boya badana.
- Hesapta hiç para yok, kalsın evin boyası,
- Eksik olsun pilavın, tavuğu ve soyası.
Tabii canım soyalı pilav diye bişey var kanka sen duymadın mı? Iyyy şimdi sen Ejder meyvesi falan da bilmezsin. Varoşşş! Meyyymenetsizzz! 😂
Kankama diyorum dostlar üzerinize alınmayın asla. Sizi seviyorum. ❤
Off konuştukça batıyorum. Bu bir skandal! İnsan içine nasıl çıkacağım ben şimdi? 😂
- Tarih Avcıları Buraya: Rahmi Koç Müzesi
Nerede kalmıştık… İşte Zuhurat Baba’nın hikâyesi böyle gerçekleşiyor. Bu olaydan sonra Zuhurat Baba, savaşta şehit düşerek vefat ettiği yere defnediliyor.
- Yol tarifi için tıklayın!
- Bu arada, Bakırköy Botanik Parkı ellerinizden öper. Oraya da uğramayı unutmayın.
- Hikâyeleri, efsaneleri severim diyorsanız bir önerim var: İnsuyu Mağarası Efsanesi
20. Aziz Mahmud Hüdâyi Türbesi – Üsküdar
Malum olduğu üzere; Aziz Mahmud Hüdâyi hazretlerinin, kabrini ziyaret edenlere bir duası var:
‘Bir kez dahi olsa kabrimize gelen ve bize bir Fâtiha okuyan kimse fakirlik görmesin. Denizde boğulmasın. Îmânsız ölmesin.’ Buyuruyor Aziz Mahmud Hüdâyi hazretleri…
Tabii şimdi ‘ben gidip Fâtiha okudum, ama hâlâ fakirim hâlâ fakirim. Sıfıra sıfır elde var sıfır.’ Gibi şeyler düşünmemek gerekiyor. Tevbe yâ Rabbî! 😊
Ha deyince olsaydı, dünyadaki herkesin zengin olması gerekirdi. Bu dualardan istifade edebilmek için öyle imtihan maksadı taşımamak lâzım. ‘Bakalım olacak mı olmayacak mı?’ diye düşünürsek tabii olmaz.
Gönülden inanmak ve ayrıca çalışıp çabalamak önemli.
- Yol tarifi için tıklayın!
- Üsküdar’ın incisi Çamlıca Tepesi de emrinize âmâde.
- Burada Çamlıca Kulesi ve Çamlıca Camii gibi ziyaret edilebilecek pek çok nokta var.
- Aynı zamanda Adile Sultan Kasrı Üsküdar’ın çekim merkezlerinden bir diğeri.
- Planınızda manzaraya karşı lezzetli bir yemek varsa, rotayı Fethi Paşa Korusu tarafına çevirin.
- Üsküdar’daki en yeşil destinasyonlardan biri olan Nakkaştepe Millet Bahçesi ayrı bir boyut zaten…
21. Selami Dede Türbesi – Üsküdar
Nasıl? Eğleniyor muyuz gençler? Demeyeceğim çünkü şu an amacımız eğlence değil.
Tamam mı? Devam mı? Diyorum… Oy birliğiyle devam edilmesine karar verilmiştir. 😊
Bu türbenin en meşhur özelliği şu: Dileği kabul olan herkes, tekrar gelip bir kutu kesme şeker bırakıyor. Maksat, dileği henüz yerine gelmeyenler de alsın ve bu, dualarının kabulüne vesile olsun.
Selami Ali Efendi’nin ismi yalnızca bu türbeyle değil, farklı eserlerle de yaşatılıyor. Örneğin Selami Tekkesi, Selami Ali Çeşmesi bunlardan bazıları.
Yol tarifi için tıklayın!
- Eğlenceye Davetlisiniz: İstanbul Aquaparkları
22. Abdülfettâh-ı Bağdâdî Akrî Türbesi – Üsküdar
İstanbul’daki en popüler türbeler listesine ismini yazdıran bu yer, Üsküdar’ın Nuhkuyusu Caddesi’nde yer alıyor.
İstanbul evliyâlarının büyüklerinden olan Abdülfettâh hazretleri, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretlerinin en seçkin talebelerinden biri olmuştu.
(Bahsettiğimiz Mevlânâ hazretleri, Konya gezilecek yerler arasında türbesi meşhur olan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri değil.)
Bu arada Konya demişken; Konya Kelebekler Vadisi ve Konya Japon Kyoto Parkı içeriklerimizi de öneriyorum.
Yol tarifi için tıklayın!
23. Merkez Muslihiddin Türbesi – Zeytinburnu
İstanbul’da hangi türbeler var? Diye merak edenlerin bu büyük zâtın kabrinden de haberdar olması gerekiyor.
Türbesi ilçenin Mevlânâkapı mevkiinde yer alıyor. Manisa’nın ünlü mesir Macunu ilk defa onun tarafından üretilmiş.
Konu Manisa’dan açılmışken;
- Şehrin tüm gezi rotalarını Manisa gezilecek yerler içeriğimizde bulabilirsiniz.
- Yöresel lezzetlerini Manisa’da ne yenir? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
- En romantik gezi durakları için Manisa’da sevgiliyle gidilecek yerler sayfamıza bakabilirsiniz.
1463 yılında (Hicrî 868) itibariyle dünyaya gelen Merkez Efendi, Halvetiyye tarîkatının mensuplarından biri. Demin kendisinden bahsettiğimiz Sümbül Efendi’nin öğrencisi ve dâmadı olan bu zât, hayatını ilim ve ibâdete adamış.
Yol tarifi için tıklayın!
- Don’t You Want to Download: En İyi Seyahat Uygulamaları
Tarz değiştireyim dedim. Belkli Fransızca, İspanyolca bir şeyler de bulurum sonra. Umarım doğru olmuştur ben Google Translate’in yalancısıyım ona göre. 😂
24. Gözcü Baba Türbesi – Kadıköy
Âhî dervişler arasına ismini yazdıran Gözcü Baba’nın türbesi bugün Merdivenköy mevkiinde konumlanıyor.
Yol tarifi için tıklayın!
- İstanbul’un Oksijen Deposu: Aydos Ormanı
25. Telli Baba Türbesi – Sarıyer
Önceleri mezarı bilinmezken; hasta bir kızın onu rüyasında gördüğü ve iyileştiği, kabrinin bu olaydan sonra keşfedildiği söyleniyor.
- Yol tarifi için tıklayın!
- Sarıyer’de bulunan Emirgan Korusu da görülmeye değer.
- Yine az rastlanan bitki türleriyle Atatürk Arboretumu burada uğranılması gereken bir başka yer.
- Hava güzelse, istikamet Belgrad Ormanı olmalı.
- Tabii ki Sarıyer’in en önemli cazibe merkezlerinden Rumeli Hisarı olmadan olmaz.
Sık Sorulan Sorular
İstanbul’daki türbeler konusu çok geniş kapsamlı. Hepsini anlatmaya bir külliyat yetmez.
Şimdi kısa bir özet geçelim:
Avrupa Yakası’ndaki İstanbul Türbeleri Neler?
Ebû Şeybe Türbesi, Eyyûb el Ensârî Türbesi, Çift Gelinler Türbesi, Abdullah Kaşgarî Türbesi ve Murâd-ı Münzevî Türbesi onlardan bazıları.
Avrupa Yakası’nda bulunan İstanbul türbeleri en çok Fatih ilçesinde. Örneğin; Tezveren Dede, Oruç Baba, Sümbül Efendi, Mehmet Emin Tokadî ve Helvacı Baba türbeleri onlardan bazıları.
Anadolu Yakası’nda Hangi İstanbul Türbeleri Var?
Aziz Mahmud Hüdâyi, Yuşa hazretlerinin türbesi, Abdülfettâh-ı Bağdâdî Akrî, Selami Dede, Gözcü Baba türbeleri bunlara örnek.
En Çok Ziyaret Edilen İstanbul Türbeleri Neler?
Zuhurat Baba Türbesi, Yahya Efendi Türbesi, Laleli Baba Türbesi, Telli Baba Türbesi ve Tuz Baba Türbesi bunlardan birkaçı.
- Önerilen İçerik: İstanbul Festivalleri 2022
Sonuç olarak İstanbul türbeleri bu şehrin manevî direkleri. İstanbul böyle vakur, böyle kıymetli bir şehirse, önce o türbelerde medfun bulunan gönül sultanları sayesinde…
Nice medeniyetlere yuva olan ve 1453 yılından itibaren İslâmiyet’in merkezi hâline gelen İstanbul türbe bakımından o kadar zengin ki…
Bir dileği olan buraya geliyor. Borcu olan yine buradaki velîlerin kapısını çalıp onun aracılığıyla Allah’a yalvarıyor…
Dualar ediliyor, Kur’ân-ı Kerîm okunuyor ve hayır yapmak isteyenler buradaki ziyaretçilere yemek, lokma, şeker gibi şeyler dağıtıyor.
İstanbul’daki türbeler bu devirde unutulmaya yüz tutan yardımlaşma ve dayanışma gibi güzel hasletlerin de tekrar filizlendiği yerler…
Öyleyse Cuma’ları, Ramazan-ı şerîfi, bayramları ve sâir mübârek günleri, kandilleri fırsat bilelim. İstanbul’da türbe ziyaretlerini ihmâl etmeyelim. Bu kutsî yerlerde biraz olsun dünyadan soyutlayalım kendimizi… O mübârek zâtların himmeti ve şefâati için dua edelim.
İstanbul’daki türbeler listesi içinde zikrettiğimiz velîlere derece tâyin etmek, ‘şu türbe daha değerli, önce oraya gidin.’ Demek kimsenin haddine değil…
Her imkân buldukça, farklı İstanbul türbelerinin huzurlu atmosferini deneyimlemek gerek. Edeple gelen, lütufla gider. Saygılar, hürmetler. 😂
Dostlar kötü espri olsun diye demedim. Hakikaten öyle. Buraları o zâtlar hayattaymış da onlara misafirliğe gidiyormuşuz gibi bir anlayışla ziyaret etmek lâzım. Bu evliyâlar herkese feyz verir. Almasını bilmeli.
Güneş her sebze ve meyveye aynı parlıyor. Ama biber acı, elma tatlı oluyor… İşte herkesin yararlanma kabiliyeti farklı. (Nasıl benzetme ama? Ben böyle tasavvufî konuşacak insan mıymışım inanamıyorum kendime.) 😂
Şimdi, ‘ölü insan nasıl feyz veriyor? Bâtıl inanç, hurafe.’ murafe demeyin. Bunlar ince konular… Zaten İslâmiyet’e göre şehitlerden ve evliyâlardan ‘ölü’ diye bahsetmek uygun değil.
İstanbul türbeler listesi daha başlangıç. Farklı şehirlerin türbelerini anlatırken sizinle bu derin mevzulara yelken açmayı planlıyorum.
Örneğin; İzmir gezilecek yerler arasında başı çeken Tire ilçesinde neredeyse adım başı bir türbe var. Yedi Kardeşler, Ali Baba, Yağlıoğlu, Alamadan Dede türbeleri onlardan birkaçı.
Yine Ankara gezilecek yerler listesinde türbelerin yeri büyük. Tezveren Sultan, Karacabey ve Hacı Bayram-ı Veli türbeleri bunlara örnek.
Neyse… Şehrin köklü geçmişini yansıtan İstanbul’daki tarihi türbeler, medreseler ve camiler, bu koca denizden birer katre sadece…
Kim bilir, henüz gün yüzüne çıkmamış daha nice türbeler var İstanbul’da…
Yani şimdi ‘evinizin altında bir yatır olabilir!’ demiyorum tabii ama… İstanbul’daki türbeler bu anlattıklarımızla sınırlı zannetmeyin.
Hangi ilçede hangi türbe, hangi cami ve medrese mevcut? Öğrenmek isterseniz İstanbul gezilecek yerler içeriğimize uğrayabilirsiniz.
Farklı İstanbul türbeleri biliyorsanız yorumlarda bizimle paylaşarak katkı sağlayabilirsiniz.
Dünyanın en değerli gezi sitesine sevgiler. 🙂