Konya gezilecek yerler denilince herkesin aklına tabii ki önce Mevlânâ hazretlerinin ve Nasrettin Hoca’nın türbesi geliyor. Gezilecek yerler Konya şehrinde antik kentlerden milli parklara kadar zengin bir çeşitlilik arz ediyor. Sonuçta ‘gez dünyayı, gör Konya’yı’ diye boşuna demiyorlar!
Gayrimüslimlerin bile kendisine hayran kaldığı büyük mutasavvıf Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretlerinin izlerini şehrin her yanında görmek mümkün.
Konya gezilecek yerleri ile hem tarih meraklılarına, hem doğa tutkunlarına hem de tüm insanların ruhuna hitap ediyor.
Şimdi, Konya’da nereye gidilir? Sorusunu başka hiçbir yerde bulamayacağınız kadar detaylı cevaplayan Konya gezi rehberi:
Konya Hakkında
Keşfetmekle bitmeyecek bir kültür ve turizm hazinesi Konya. İç Anadolu’nun incisi bu şehir, Osmanlı’dan kalma mimari harikaları başta olmak üzere medreselerden köşklere, camilerden bahçelere gezilip görülecek sayısız şey barındırıyor.
Aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus törenleriyle meşhur olan şehir, âdeta Mevlânâ hazreetlerinin dediği gibi, ‘gel gel, ne olursan ol yine gel!’ diye çağırıyor herkesi.
Tabii Konya’da gezilecek yerler doğal güzellikleri de ağırlıyor. Türkiye’deki en büyük ikinci göl olan Tuz Gölü bunların başında geliyor.
Konya söz konusuysa yöreye has lezzetleri es geçmek mümkün değil. Etli ekmek bunlardan biri.
Yüzölçümü bakımından ülkemizin en büyük şehri olan Konya, ‘Bozkır’ın yuvası’ diye de biliniyor. En eski Anadolu şehri kabul edilen Konya’da yapılacak aktiviteler, ziyaret edilecek yerler, tadılacak lezzetler saymakla bitmiyor.
31 ilçesi bulunan Konya; Mersin, Adana, Eskişehir, Antalya, Ankara gibi Türkiye’nin en önemli şehirleriyle komşu.
Orta Anadolu bölgesinde konumlanan şehir, nüfus açısından Türkiye’nin en kalabalık 7. Şehri. Geçmişi de, toprağı da bir hayli zengin. Özellikle Karamanoğulları, Hititler, Selçuklular ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan Konya, turizmin en hareketli yerlerinden biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Çatalhöyük de burada.
Konya’daki gezilecek yerler için en az 3-4 gününüzü ayırmanız gerek. Tabii bu yazıyı okumak için de o kadar zamana ihtiyacınız olabilir! 😊
İşte sizin için çizdiğimiz, bir uçtan bir uca, tüm detaylarıyla Konya gezilecek yerler haritası:
Konya Tarihi
Hititler tarafından ‘Kuwanna’ olarak adlandırılan şehir, Frigler tarafından ise ‘Kowania’ diye isimlendirilmiş. Romalılar ona ‘Iconium’ demiş, biz Türkler de Konya.
Yerleşimin M.Ö. 7. Yüzyılda başladığı bilinen şehir, onlarca medeniyetin bıraktığı mirasları bünyesinde topluyor. Konya’da yerleşik yaşama geçilen ilk yerlerden biri ise şehrin en değerli tarihi noktalarından Çatalhöyük.
Hititler, Lidyalılar, Persler vb. nice toplulukların hâkimiyet kurduğu şehrin kapıları, 1071 Malazgirt Zaferi’yle birlikte Türklere açılmış. Zaten bu zaferin ardından kısa bir süre sonra Türkler bu kadim şehri fethetmiş.
Konya gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkanlardan bazıları ise; Mevlânâ Müzesi, Karatay Medresesi, Sırçalı Medrese ve İnce Minareli Medrese. Eski Rum köylerinden biri olan Sille de muhakkak ziyaret edilmeli.
Konya’da Nerelere Gidilir?
Bozkır’ın esrarengiz güzelliklerine ev sahipliği yapan bu şehir, hoşgörü ve kardeşlik şehri olarak herkese kapılarını sonuna kadar açıyor. Konya’nın gezilecek yerleri hakkında bilgi vermeden önce, Müze Kart veya Müzekart+ almanızı tavsiye ederiz. Böylece birçok yere indirimli fiyat ödeyerek veya hiç giriş ücreti ödemeden girebilirsiniz. Örneğin İnce Minareli Medrese ve Karatay Medresesi. O zaman gelsin ilçe ilçe Konya gezilecek yerler:
Konya Ahırlı Gezilecek Yerler
Konya’nın güneydoğusunda bulunan Dipsiz Göl, ilçenin en önemli turistik yerlerinden. Seydişehir-Bozkır kara yolu üzerine kurulu ilçe, Mayıs-Hazrian aylarında Akkise Bahar Şenlikleri’ne ve Ahirli Yayla Şenlikleri’ne sahne oluyor. Sülek, Bartlı, ve Bademli gibi yaylaları doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.
1. Merkez Camisi
İlçe merkezindeki bu yapı mütevazi bir 19. Yüzyıl eseri. Caminin bitişiğinde yer alan Süleyman Efendi Türbesi de ziyaret edilmeli. Bundan sonra göreceğiniz dergâhların, türbelerin, camilerin ardı arkası kesilmeyecek!
2. Akkise Köyü
3. Bartlı Yaylası
Yaylada bulunan dere, yanındaki söğüt ve kavak ağaçlarıyla tabiat kardeşliği içerisinde. 😊 küllüce ve Çatal oluk çeşmeleri görülmeye değer.
Buraya Mart ayında gelirseniz sarı-mor renkli çiçeklerin güzelliğine hayran kalırsınız.
4. Bademli Yaylası
İlçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan yayla, badem ağaçlarının çokluğundan dolayı bu ismi almış. ‘Aşağı Yayla’ olarak da biliniyor. Buraya yakın bir başka yayla daha var: Aşağı Oluk Yaylası. Oraya da uğrayabilirsiniz.
Konya Akören Gezilecek Yerler
İlçenin en önemli yerleri May Gölü, May Barajı, Akören Mağaraları ve Akören Gölü. İlçenin önceki adı ‘Akviran’ iken değişime uğrayarak Akören olmuş. Konya’nın en az nüfuslu ilçelerinden biri olmasına rağmen doğal güzellikleriyle ‘ben kendi kendime yeterim!’ diyor!
5. Koca Camii
6. Mavi Boğaz Kanyonu
Avdan Kasabası’nda yer alan kanyon 36 km uzunluğunda. Çarşamba Nehri de buradan geçiyor. İlçenin sınırlı doğal güzelliklerinden olan bu kanyon her mevsim ziyaret edilebilir.
Derinlik bazı yerlerde 20 metreyi bulabiliyor. Yolunuz düşünce kanyona uğrayıp muhteşem manzarasını görün. Vadinin geniş kısımlarındaki köyleri ziyaret ederek meyve ağaçlarından organik meyve toplayın.
Kanyonda kuş ve su seslerini dinleyerek yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz. Mayıs-Haziran aylarında gelirseniz, çiçeklerle bezenen bu kanyondan hiç ayrılmak istemeyeceksiniz!
7. Alibey Höyüğü
Adından belli zaten: Akören. Dolayısıyla tarihi kalıntılar bakımından zengin bir ören yeri.
Çeşitli kaya kabartmalarıyla karşılaşacağınız Alibeyköy Höyüğü, tarihe ilgi duyuyorsanız Konya gezilecek yerler listenizde olmalı.
8. Akören Viraneleri
İlçenin eskiden Akviran diye anıldığını söylemiştik. Arkeolojik kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan viraneler, ilçenin tarihi dokusunu oluşturan en önemli parçalardan.
Kayı viranesi, Akçeşme viranesi, Bayındır viranesi bunlardan bazıları.
9. Şeytanlı Sarnıç
Hatunsaray-Akören yolu üstünde, yolun sağ tarafında kayaya oyulmuş vaziyette bir sarnıç mevcut. İlçede hayvanları sulamak amacıyla kullanılan bu sarnıca benzer daha pek çok sarnıçla karşılaşmanız muhtemel.
Not: Konya Akören gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil. Orhaniye Köyü, Orhaniye Köprüsü, Kayasu Kasabası, Koca Çeşme,Kanlıçay Köprüsü, Avdan Tekkesi, Hacı Zahrettin Efendi Türbesi, Çarşamba çayı Mesire Alanı da bölgede ziyaret edebileceğiniz diğer destinasyonlardan.
Konya Akşehir Gezilecek Yerler
İlçenin şöhreti, asırları aydınlatan mânevî mimarlarımızdan geliyor. Örneğin Nasrettin Hoca’nın vefatına kadar burada yaşadığı biliniyor. Ayrıca Seyyid Mahmud Hayrânî gibi büyük bir İslam âlimini de barındıran ilçe, doğal güzellikleriyle de Konya’nın cazibe merkezi.
Konya gezilecek yerler içinde en fazla kutlamaya ve festivale sahne olan yerlerden biri burası.
Akşehir Gölü, Taş Medrese, Nasreddin Hoca Türbesi, Atatürk Müzesi ilçenin en meşhur ziyaret noktalarından. Tabii Napolyon Kirazı ve Nasrettin Hoca peynir baklavası da ilçeye özgü en popüler yöresel lezzetlerden.
10. Batı Cephesi Karargâh Müzesi
O yıllara ait belgeler, haritalar, silahlar ve levhalar burada sergileniyor. Atatürk’ün çalışma odası ve Büyük Taarruzu anlatan bilgi panolarının bulunduğu müzedeki balmumu heykelleri de görülmeye değer. Giriş için ücret ödemek gerekmiyor.
11. Gülmece Parkı
Parkta kafeterya, çocuk bahçesi ve havuz bulunuyor. Parkın tam ortasında koca bir kazan görürseniz şaşırmayın. 4 metre yüksekliğindeki bu dev bakır kazan, Nasrettin Hoca’nın ‘kazan doğurdu!’ fıkrasını anımsatıyor.
Konya gezilmesi gereken yerler içinde çocuklarla gidilebilecek en renkli ortamlardan biri olan bu park, içindeki çocuğu mutlu etmek isteyen herkese göre!
12. Hasan Paşa İmaret Camii
Konya Akşehir gezilecek yerler içinde bu camiyi öne çıkaran başka bir detay daha var: Dünyadaki en büyük halı da buradaymış. Mimarisiyle ve tarihi atmosferiyle ziyaret edilmeyi kesinlikle hak ediyor. Caminin önündeki şadırvanda buraya uğrayanların el yazısıyla yazdıkları notlar görülüyor. Hatıra defteri gibi doldurmuşlar âdeta. Evliyâ Çelebi’nin kendi el yazısıyla yazdığı hatıra da yine bu şadırvanda bulunuyor.
İplikçi Camii ve Ulu Camii de ilçenin diğer tarihi camilerinden.
13. Hıdırlık Tepesi
14. Nasreddin Hoca Türbesi
Türbenin enteresan bir özelliği var. Her yanı açık olmasına rağmen kocaman bir kilit asılı. Bir de mermer sandukanın baş tarafında bulunan kitâbeye hocanın ölüm yılı hicrî tarihle yazılmış. Normalde 638 yazılması gerekirken, bilerek ters yazmışlar. Nasrettin Hoca sonuçta bu, illâ bir tuhaflık olmalı! 😂
Bu türbe ‘Dünyanın ortası’ olarak da biliniyor. Türbenin yanı başında ‘burası dünyanın merkezidir’ yazdığını göreceksiniz.
Peki bu doğru mu? Ona da Nasrettin Hoca felsefesi cevap veriyor: ‘Doğru olmadığını ispat et!’ Öyleyse o daireye basarken bir selfie çekip Instagram’da paylaşıyorsunuz. Altına da şöyle yazıyorsunuz: ‘Dünyanın merkezindeyken ben!’ 😊
Bu arada, her yıl 5-10 Temmuz arasında Nasrettin Hoca Festivali düzenleniyor. Her yıl bir sanatçı temsili Nasrettin Hoca olarak bu şerefe kavuşuyor. Türbenin girişindeki dükkandan hatıra bir şeyler almayı da unutmayın.
Bize böylesine büyük bir mizahi miras bırakan Nasrettin Hoca’nın kabrini Konya gezilecek yerler listesine eklemek vefâ borcumuz!
15. Taş Medrese
1965 tarihinde müzeye çevrilmiş olup Neolitik dönem-19. Yüzyıl arası eserleri barındırıyor. Özellikle figürlü mezar taşları oldukça dikkat çekiyor. Türkiye’nin sadece birkaç yerinde bulunan renkli mezar taşlarını da burada görmek mümkün.
16. Akşehir Evleri
Gavur Hamamı sokağına kadar uzanan bu cumbalı evler Akşehir sokaklarına nostaljik bir boyut kazandırıyor. Güzelliğini görenler ‘keşke burada yaşasam’ demekte çok haklı.
17. Akşehir Gölü
Derinliği 2-4 metre arasında değişen gölün kıyı şeridi sazlıklarla kaplı. Sığ bir göl olup özellikle kış mevsiminde pelikanlar, yaban ördekleri, yaban kazları, balıkçıllar, dalgıçlar, martı ve yağmurcunlar ile dolup taşıyor.
Yüzölçüm açısından ülkemizin en büyük 5. Gölü burası. Konya ve Afyonkarahisar sınırlarını kapsayan göl, Sultan Dağları ve Emir Dağı arasında konumlanıyor. Tatlı suyuyla serinleten gölün etrafında Nasrettin Hoca anısına dikilen heykeller bulunuyor.
18. Arasta
19. Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Müzenin ikinci katında Konya yöresine ait arkeolojik eserler sergilenirken üçüncü katında etnografik eserlere yer veriliyor.
Nasrettin Hoca’nın fıkralarından çeşitli sahneler sunan bu eserler, aynı zamanda Akşehir kültürünü yansıtıyor. Müzeye giriş ücretsiz.
20. Seyyid Mahmud Hayrânî Türbesi
Akşehir’e gitmiş fakat ilâhî aşkın tesirinden dolayı cezbeye tutulup dağlarda dolaşmaya başlamış. Sonra tekrar Akşehir’e dönüp burada vefat etmiş.
Sultan mahallesinde bulunan türbe, bu kıymetli zâtın feyizlerinden nasiplenmek isteyenleri bekliyor.
21. Akşehir Kent Ormanı
22. Nimetullah Nahçivânî Türbesi
Azerbaycanlı Türk-İslam âlimlerinden Nimetullah Nahçivânî hazretlerini daha önce duymamış olabilirsiniz. Fakat Kent Ormanı’na gelmişken, ormanın içinde yer alan bu türbeyi de ziyaret etmelisiniz. Birkaç kez restorasyondan geçirilen türbe, doğanın temiz havasını mânevî havasıyla taçlandırıyor.
23. Takkasizlar Konağı
Geçmişin derin izlerini taşıyan konağın iki cumbası, 10 odası ve 2 adet girişi mevcut. Şu an hizmet veriyor, oldukça da konforlu.
24. Küçük Ayasofya Mescidi
Konya Altınekin Gezilecek Yerler
Eski adı ‘suyu bol’ anlamında ‘Zıvarak’ olan ilçe, Zıvarık Hanı ve Sarnıç Hanı ile meşhur. Konya gezilecek yerler bakımından fazla alternatif barındırmasa da yolu düşenler boş dönmez:
25. Ali Paşa Camisi
26. Zıvarık Hanı
Tarihi dokusunu hissetmenizi, ilginç mimarisini yakından görmenizi tavsiye ederiz.
Konya Beyşehir Gezilecek Yerler
Konya gezi rehberi yazımızda en fazla yer kaplayacak ilçelerden biri burası. Şehir merkezine 91 km mesafede konumlanan Beyşehir’in dört yanı dağlarla çevrili.
Gölün etrafında kurulu olan ilçe, farklı medeniyetlerin egemenliğine girdiği için tarihi eserler açısından zengin. Açık hava müzeleri ve muhteşem doğasıyla turistlerin gözdesi olan kentin en ünlü yeri Beyşehir Gölü.
Ayrıca burayı ziyaret ettiğiniz dönemde şansınıza Beyşehir Festivali’ne denk gelirseniz kaçırmayın!
27. Beyşehir Gölü
Bu gölün diğer bir özelliği, ülkemizdeki en büyük tatlı su gölü olması. Derinliği bazı yerlerde 10 metreyi bulsa da genel itibariyle sığ bir göl olduğu söylenebilir. Gölde Kadife,, Levrek,, Akbalık, sazan ve Aynalı Sazan gibi balık türlerine ev sahipliği yapıyor.
Gölün çevresinde piknik ve kamp yapmanız mümkün. Çekeceğiniz birbirinden kartpostallık görüntüler de cabbası!
Beyşehir Gölü Kuş Gözlemciliği
Konya Beyşehir gezilecek yerler içinde tercihiniz buradan yana olursa, kuş gözlemciliği yapabilirsiniz. Ne var ki gölün yüzeyi kışın donuyor. Bu nedenle kuşlar için elverişli değil. Fakat Eylül-Ekim arası kuşlar beslenmek ve kuluçka dönemini geçirmek için bu gölün yolunu tutuyor.
bahriler, ördekler, sumrular, yalıçapkınları, martılar, kazlar ve leylekler burada cirit atıyor! O zaman seyre dursun manzara!
Beyşehir Gölü Adaları
Göl sularının altında kalan tepe uzantıları, büyüklü küçüklü tam 33 ada oluşturuyor. Onlardan bazıları şöyle:
Aygır Adası: Konya gezilecek doğal yerler listesinde pek bilinmeyen bu saklı cennet; kum, temiz hava, muazzam manzara üçlüsünü bir araya getiriyor. Batı kıyısından Anamas Dağları yükseliyor. Adada bulunan kilise kalıntıları, doğal dokuya tarihi bir ambiyans katıyor. Yol tarifi için tıklayın!
Çeçen Adası: Gavur, Aşağıağıl veya Terkenli Adası diye de biliniyor. Adada tarihi yapı kalıntılarına rastlanıyor. Öte yandan çiftlik evleri, ambarlar, mağara ve Çinili Hamam diğer görülecek yerlerinden.
İğneli Ada: Gölün turistik bakımından en popüler adası burası. Kızıl kumlarla kaplı koyları ve kumsalıyla onlarca ada içinde göz kamaştırıyor.
Hacı Akif Adası: Adalar kümesinin en güneyinde bulunan bu ada, 100 metre uzunluğunda bir mağaraya sahip. Mağaranın duvarındaki tarihi süsler göz alıcı. Böcek ve yosun türleri bakımından zengin olan adada sülün, Pekin ördeği ve geyik üretimi yapılıyor. Milli park statüsünde yer alan Hacıakif Adası, Beyşehir Gölü’nün güzelliklerini doyasıya yaşayacağınız bir ortam kısaca. Yol tarifi için tıklayın!
Mada Adası: 8.220 hektar alanı kaplayan ada, Beyşehir Gölü’ndeki adaların en büyüğü. Kazak Adası olarak da biliniyor. Bir ben olayım bir de doğa diyorsanız, kesinlikle doğru adres!
Beyşehir Gölü Milli Parkı
Burası, ülkemizdeki en büyük milli park olarak biliniyor. Ormanları, sulak alanları, zengin ekosistemi ile Beyşehir Gölü ve çevresi milli park olarak tescillenmiş durumda. Yüzlerce familyaya ait farklı tür ve alt türlere ayrılan hayvanlar parkın dört bir yanını süslüyor.
Parkta bulunan çeşit çeşit bitkilerden bazıları; Selvi, Adi Ardıç, Lübnan Sediri, Göknar, Katran Ardıcı, Kermes Meşesi, Karaçam, Ceviz, Erkek Dişbudak, Eğreltiotu, Haşhaş, Boyacı Kökü, Dağ Lalesi, Kardelen, Sıklamen, Sarıkokulu ve ve.
Eşsiz manzara ve peyzaj bütünlüğü arasında tam anlamıyla bir rekreasyon ve dinlenme alanı. Trekking, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, çadır ve karavan kampı için gayet uygun. Dilerseniz bungalov evlerde de kalabilirsiniz. Öyleyse buraya gelin, kendinizi ağaçların harmonisine bırakın. Günbatımını bu muhteşem manzara eşliğinde izleyin.
Beyşehir Gölü’nde Neler Yapılır?
- Gölün etrafındaki plajlarda yüzerek denizin tadını çıkarabilir, sonra keyifle güneşlenebilirsiniz.
- Gölden çıkan taze balıkların tadına bakarsınız.
- Kurucuova-İslibucak- Dumanlı parkurunda trekking yapabilirsiniz.
- Göl kıyısında yürür, güneşin batımına burada tanık olursunuz.
- Beyşehir Gölü’ndeki adaların doğal ve tarihi güzelliklerini keşfedersiniz.
- Olta balıkçılığı yapabilir, kendi balığınızı kendiniz tutup pişirirsiniz.
- Konya gezilecek yerler arasında güzelliğiyle sizi sizden alacak Beyşehir Gölü, su sporlarına da elverişli. Bu yüzden berrak suyun dibine dalarak su altı fotoğrafçılığı yapabilir veya gölde sörf deneyimi yaşayabilirsiniz.
- Yakamanastır’da heyecan dolu yamaç paraşütü aktivitesini gerçekleştirebilirsiniz.
- 70 kilometre mesafedeki Kuduz Çayı’na giderek rafting yapmanız da mümkün.
- Off-road macerasına atılabilir, Konya gezinize adrenalin katabilirsiniz.
- Dağ bisikleti, kuş gözlemciliği gibi etkinliklere imza atabilirsiniz.
28. Karaburun Plajı
29. Leylekler Vadisi
Konya mesire alanları içerisinde öne çıkan bu vadi, Beyşehir Gölü’nün kıyısında konumlanıyor. Binlerce leylek burada konaklayıp yuva kurduğu için böyle isimlendiriliyor.
İlkbahardan sonra ‘göç bitti, dönüş vakti!’ diyen leyleklerle dolup taşıyor vadi. Öyleyse onlara bu keyifli yolculukta siz de eşlik edin!
30. Karagöl ve Anamas Dağı
Anamas dağının en önemli tepeleri; Dip poyraz, Naldöken, Dumanlı, Kartos ve Dedegül.
Karagöl ise Kurucuova Kasabası’nın yaklaşık 15 km. güneybatısında, Anamas Dağları üzerinde yer alan bir krater gölü. 2.500 metre yükseklikte bulunan gölün sarp kayalıkları yaz-kış hep karlı ve buzlu durumda.
Daha aşağıda ise kocaman ormanlık bir alan var. Dağcılık sporuyla uğraşanların zirve tırmanışları gerçekleştirdiği bu dağ ve çevresi, tüm yılın yorgunluğunu atmak isteyenlere göre.
31. Yakamanastır Tabiat Parkı
Doğayla baş başa kalabileceğiniz bu yer, manzarasıyla gözlerinizi şenlendirirken, temiz havasıyla ciğerlerinizi sevindirecek. Konya mesire yerleri listesinde eşsiz güzelliğiyle adından söz ettiren Yakamanastır Tabiat Parkı, ayrıca Titrek Kavak Anıtı’nı da barındırıyor.
2.5 metre çapında, 20 metre uzunluğunda, asırlardır ayakta duran bu ağaç, ‘anıt’ olmaktan ziyade, bizce bir efsane! 27 Eylül 1994 itibariyle ülkemizdeki tabiat anıtları kapsamına alınan ağaç, heybetiyle yakından görülmeye değer.
Piknik ve kamp yapmak için tercih edebileceğiniz parkta şehir gürültüsünden, kalabalığından izole olabilir, ‘huzur denen bir şey varmış!’ diyebilirsiniz.
Yabani hayvan gözlemciliği ve fotoğrafçılığı da yapabileceğiniz parkta hamak, barbekü ve mangal keyfi, koşu&doğa yürüyüşü ile Konya gezinize renk katabilirsiniz.
Parkta anıt ağaçlar, büfe, orman köşkü, çeşme, kkamelyalar, çocuk oyun alanı, lokanta, piknik ve kamp alanları yer alıyor.
Parkta konaklamak isterseniz misafirhaneleri veya bungalov evleri tercih edebilirsiniz.
Yakamanastır Tabiat Parkı Giriş Ücretleri 2021
- Bisiklet: 4 TL
- Şahıs 4: TL
- İndirimli şahıs: 2 TL
- Kamyonet, Otomobil: 12 TL
- Motorsiklet: 6 TL
- Midibüs: 60 TL
- Minibüs: 36 TL
- Otobüs: 108 TL
Yakamanastır Tabiat Parkı Konaklama Ücretleri 2021
- Misafirhane: 20 TL (Günlük)
- 1 ünite Karavan: 20 TL (günlük):
- 1 ünite Çadır: 14 TL (Günlük)
- 4 Yataklı Kır Evi: 65 TL (Günlük)
- 6 Yataklı Kır Evi: 215 TL (Günlük)
32. Lukyanus Anıtı
33. Fasıllar Kaya Anıtı
Fasıllar köyünün batısında bulunan heykel devâsâ boyutu ve 70 ton ağırlığıyla oldukça heybetli bir görünüme sahip. Eserin üzerinde iki aslan yer alıyor ve iki Tanrıyı betimleyen kabartmalar var.
Mısırlılar ve Hititliler arasındaki Kadeş Savaşı’nı sembolize eden bu yapı, ‘Kurtbeşiği Anıtı’ olarak da biliniyor.
34. Erbaba Höyüğü
Beyşehir Konya gezilecek yerler arasında dolaşırken Gölkaşı Köyü’ne geçerek Erbaba Höyüğü’nü de görün. 7500 yıllık geçmişe sahip olan höyükte bolca toprak heykelcikler, kaplar ve el âletleri bulunmuş. Buradan çıkarılan eserler Konya Arkeoloji müzesinde sergileniyor.
35. Hitit Mistia Antik Kenti
36. Eşrefoğlu Camii
Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından 1296-1299 yılları arasında yaptırılan cami; eşsiz minber ve mihrabı, anıtsal taş kapısı, üstün çini ve ağaç işçiliğiyle âdeta cami müzeye benziyor. Konya’daki en büyük çinili mihrap bu camide yer alıyor.
37. Bezzârlar Hanı (Bedesten)
Görkemli kubbeleriyle dikkat çeken Bedesten, Türk taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasında. Camiyi ziyaret etmişken yakınında bulunan bu tarihi eseri de görmelisiniz.
38. İsmail Ağa Medresesi
Konya gezi rehberi yazımızda her yeri kısa kısa anlattığımıza bakmayın. Aslında hepsi pek çok özelliğe sahip birbirinden değerli yerler. Ama önümüzde daha onlarca ilçe var! 😊
Taş Medrese olarak da bilinen bu yapı, Eşrefoğlu Camii’nin batısında yer alıyor. İsmail Ağa Türbesi de medresenin karşısında. Yolunuz düşerse ikisini birlikte ziyaret edin. Türbe Süt Dede Türbesi olarak da biliniyor. Sütü kesilen kadınların buraya gelip dua ettiği söyleniyor.
39. Kale Kapısı
Selçuklular zamanında yaptırılan eser, 11 taşlı bir kemere sahip. Kapı ve surların bir bölümünü İlçe Tarım Müdürlüğümün bahçesinde görmek mümkün.
40. Taş Köprü (Regülatör)
Yapımı 1908 -1914 yılları arasında tamamlanan köprü, 6.35 metre genişliğe ve 40.70 metre uzunluğa sahip. 15 gözü bulunan köprü, Osmanlı’da kurulan ilk sulama projesi.
41. Kubad-Âbâd Selçuklu Sarayı
1. Alaaddin Keykubad tarafından yaptırılan saray, Anamas Dağları’nın eteklerinde, Beyşehir Gölü’nün yanında bulunuyor. Saraydan bugüne ulaşan saray kalıntıları ve çiniler Konya müzelerini süslüyor. Fakat yine de kazı çalışmaları devam ediyor.
42. Beyşehir Kız Kalesi Adası
Manyas kuş cennetinden sonra, ülkemizin ikinci kuş cenneti burası. Eskiden haremlik ve tersanelik olarak kullanılan kale, bugün epey harap olmuş durumda. Saray ve sur kalıntıları, duvar yıkıntıları tarihi eser olarak görülebilir.
43. Bada Köprüsü
80,5 metre uzunluğa sahip köprü, 14. Yüzyıl Osmanlı eserlerinden. Sivri kemerleriyle dikkat çeken köprüye selam vermeyi unutmayın.
44. Körükini Mağarası
Konya Beyşehir gezilecek yerler tarihi eserlerin yanında doğal güzelliklerle de ön planda. Çamlık beldesindeki bu mağara da onlardan. 1250 metre uzunluğa sahip mağaranın içindeki Uzunsu Deresi hayranlık uyandırıyor.
Mağarada botla gezebilirsiniz. Fakat küçük şelalelerin amatörler için tehlike oluşturabileceğini söyleyelim. Su seviyesi bahar aylarında yükseliyor. Bu nedenle yaz mevsiminde ziyaret etmek daha güvenli. Doğa ve macera dolu bir gezinti istiyorsanız bu mağara sizin için pembe incili kaftan!
45. Yeşildağ Kaplıcası
Konya Beyşehir gezilecek yerler arıyorsanız ve amacınız dinlenmek, huzur bulmaksa Yeşildağ Köyü’ndeki bu bölgeye de uğramalısınız. Kaplıcanın su sıcaklığı 33 derece ve lumbago, siyatik, romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği ifade ediliyor.
Sıcak suyun oluşturduğu bataklık, yöre halkı tarafından çamur banyosu amacıyla kullanılıyor. Hatta çamurun yanında duşa kabinler ve bir motel bile var!
Ayrıca Yeşildağ Mesire Alanı’nda kamp yapabilir, çam ağaçlarının altında çadırla veya karavanla konaklamanın tadını yaşayabilirsiniz.
Göl manzarası size eşlik ederken piknik yapabilir, mis gibi çam kokularını içinize çekerek ferahlayabilirsiniz. Balık tutmanız ve bisiklet gezisi yapmanız da mümkün. Ateş yakabilir, ücretsiz otopark, mescid, çeşme ve tuvalet gibi olanaklardan yararlanabilirsiniz.
46. Pınargözü Mağarası
Konya Beyşehir’de gezilecek yerler içindeki diğer mağaralardan en önemli farkı, Avrupa’nın en uzun mağarası olması.
Gölün batı yakasında bulunan mağara, kar sularıyla besleniyor. Bu sular da Beyşehir Gölü’ne dökülüyor. Kireç taşlarının oluşturduğu bu mağaranın sonuna ulaşılabilmiş değil.
Damlataş havuzları, şelale ve göllere ev sahipliği yapan mağarada büyük çağlayanlar mevcut.
Konya Bozkır Gezilecek Yerler
Konya’nın kültür hazinelerinden biri olan Bozkır, Çarşamba Irmağı üzernide yer alıyor.
Sultan Abdülmecid bu ilçeye sancak vermiş, bu sancak şu an Konya Mevlana Müzesi’nde sergileniyor.
Kara tahin ve köpüklü helvası meşhur, Konya’dan ne almalı? Diyenlere duyurulur! Geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanan Bozkır, ev sahipliği yaptığı medeniyetin izlerini en iyi şekilde sergiliyor. Tabii ki bunu yaparken doğal güzellikleri de unutmuyor. Şöyle ki:
47. Merkez Büyük Cami
Çarşamba Irmağı’nın kıyısında, ilçe merkezinde bulunan cami 1286 yılında inşa ettirilmiş. Orijinal yapısını korumayı başaran cami, yolunuzun üzerinde uğramanız gereken yerlerden.
48. İsaura Antik Kenti
Büyük bir tepede konumlanan antik kent, su kaynaklarının yoğunlukta olduğu bir bölgede. Dolayısıyla harika bir manzaraya sahip. 1860 metre yükseklikteki bu tepeye çıkarak ilçenin manzarasını bir de buradan izleyin!
49. Zengibar Kalesi
Kale, Işıklar ve Yazdamı arasında bulunuyor. Antik kentin içerisinde yer alan kaleden, günümüze sadece kalıntıları ulaşabilmiş. Savunma amaçlı yapıldığı bilinen kale, geriye bıraktığı izlerle önceden ne kadar ihtişamlı bir görünüme sahip olduğunu kanıtlıyor.
50. Hisarlık Camisi
Konya gezilip görülecek yerler içerisinde ahşap işçiliği ve süslemeleriyle dikkat çeken cami, 1282 yılına tarihleniyor. Osmanlı döneminin nâdide eserlerinden biri olan camiye de uğrayın.
51. Çarşamba Köprüsü
Çarşamba Çayı üzerine kurulu olan köprü, Selçuklu döneminden kalan bir eser. 4 metre genişliğe ve 22 metre uzunluğa sahip olan köprü, sadece yaya trafiğine açık.
52. Aygır Dibi Şelalesi
Burası Çarşamba Çayı’nın kaynağı. Yani çay buradan doğuyor. Konya’da gezilecek yerler söz konusu olunca kimsenin pek de aklına gelmiyor ama siz burayı da eksik bırakmayın! Doğada huzur bulup kafa dinleyeceğiniz bu mekânda eşsiz güzelliklerin tadını çıkarabilir, piknik yapabilirsiniz. Tabii ki şelalenin buz gibi suyundan da içmeyi unutmayın!
Bahar mevsiminde, karların eridiği dönemde gürleşen şelale, temiz havası ve muhteşem manzarasıyla keşfedilmeyi bekliyor.
Konya Cihanbeyli Gezilecek Yerler
Konya gezilecek görülecek yerler derken, geldik 7. İlçeye. Tersishan (Tersakan) Gölü, Tuz Gölü, Acı Göl gibi doğal güzellikleriyle ünlü bir ilçe burası.
53. Kuşça Celil Boğazı Peribacaları
2 milyon yıl evvel, Konya yöresinde kocaman bir göl yok oluyor. Yağmur ve rüzgar güçlerini birleştirip geride kalanları yavaş yavaş, ilmek ilmek yeniden şekillendiriyor. Sonunda Celil Boğazı’nda, sapsarı ve kurak bir arazide bu doğa hazineleri yükseliyor. Böylesine verimsiz bir arazide âb-ı hayat gibiler âdeta.
54. Tuz Gölü
Konya gezilecek yerler içinde burayı ayrıcalıklı kılan şey, Van Gölü’nden sonra ülkemizin en büyük ikinci gölü olması. Dünyadaki en tuzlu 2. Göl olan bu dev su birikintisi, Türkiye’de tuz ihtiyacının karşılanmasında büyük öneme sahip.
Giriş ücreti yok, gün ve saat sınırlaması da mevcut değil. Buraya istediğiniz zaman gelip buz mavisi manzarasını seyredebilir, gölde özgürce dolaşabilirsiniz.
Gölün her geçen yıl biraz daha küçüldüğü biliniyor. O yüzden, en kısa zamanda ziyaret etmek gerek!
Konya Tuz Gölü Özellikleri
- Koçhisar Gölü adıyla da anılır. Aksaray, Konya ve Ankara illerinin kesişim noktasında bulunur.
- Tuz tabakasının genişliği değişmekle birlikte gölün bazı yerlerinde 30 santimi bulur.
- Derinliği yaklaşık 1-2 metredir.
- 25 km genişliğe ve 90 km uzunluğa sahiptir.
- Yüzölçümü ise 1620 metrekaredir.
- Türkiye’nin en az yağış alan yerlerinden birinde olduğu için suları devamlı buharlaşır ve bu olay sonucunda tuz tabakası oluşur.
- Gölün etrafındaki tuzla işletmelerinde her yıl ortalama 150 ton tuz çıkarılarak ülkemizin tuz ihtiyacını gidermek için kullanılır.
Konya Tuz Gölü’nde Neler Yapılır?
- Doğada huzur bulurken, bol bol fotoğraf çekerek bu anları ölümsüzleştirebilirsiniz.
- Çıplak ayaklarınızla doğada dolaşır, negatif enerjinizi toprağa bırakarak rahatlayabilirsiniz.
- Göldeki hayvanları ve endemik bitki türlerini gözlemler, gölün etrafındaki kuş sürülerinin güzelliğini seyredersiniz.
- Hele gün batımında, güneşin göl ile nasıl dans ettiğini mutlaka görmelisiniz!
Tuz Gölü Efsanesi
Konya gezilecek doğal yerler ve tarihi eserler, onlar hakkındaki rivâyetleri bilince daha da anlam kazanıyor. Konya Tuz Gölü hikâyesi de bu göle ayrı bir hava katıyor:
Eskiden bu bölgede göl yokmuş. Kocaman bir bağ varmış. Fakat bağın sahibi olan kadın çok cimri biriymiş.
Bir gün oradan bir derviş geçiyormuş. Öylesine susamış ki, ağzı dili kurumuş. Bağı görünce kadına, ‘çok susadım, şu bağdan biraz üzüm alabilir miyim?’ demiş.
Pinti kadın onu başından savmak için ‘bağım bu sene kurudu. Tek bir üzüm yetişmedi.’ demiş.
Derviş çok öfkelenmiş. ‘Dilerim tuzla buz olursun, herkes seni taşlaya, hayırdan nasibin olmaya!’ diye beddua etmiş.
Birdenbire yaşlı kadın taşa dönmüş, bağı da tuz gölü hâline gelmiş.
55. Tersakan Gölü
Bu göl ise Tuz gölünün batısında yer alıyor. Su seviyesi fazla yükseldiği zaman aralarda bulunan kanallar açılıyor ve sular Tuz Gölü’ne boşalıyor.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 9 bitki türüne ve çeşitli su kuşlarına ev sahipliği yapan göl, özellikle ince gagalı martıların ve Flamingoların yaşam alanı.
Sodyum sülfat bu gölden çıkarılıyor. Bu madde deterjan, boya, soda vb. yapımında kullanılıyor. Gölün pek bir albenisi olmasa da Tuz Gölü’nü ziyaret etmişken görebilirsiniz.
Konya Çeltik Gezilecek Yerler
Anamur ilçesinin Mersin’e 230 km uzaklıkta olduğu biliniyor. İşte bu ilçe de, Konya şehir merkezine 220 km mesafede. Yani Anamur’dan sonra, şehir merkeziyle arasında en fazla uzaklık bulunan ilçe burası. Geçmişte pirinç üretimi yaygın olduğu için ‘Çeltik’ demişler.
56. Merkez Camii
1815 yılında yapılan cami, taş işçiliğiyle göz dolduruyor. İlçe merkezinde konumlanan caminin kurşun kaplı kubbesi de güzelliğini tamamlıyor. Buraya gelmişken Beşgöz Mevkiinde soluklanıp nehir kenarında piknik yapmanızı öneririz.
57. Tahir Akyürek Parkı
İlçenin en büyük parkı olup içerisinde spor alanları, açık alan kamelyaları, gezi alanları, mini göletler, çocuk parkı ve bir de kafe yer alıyor.
Sevdiklerinizle birlikte keyifli vakit geçirebileceğiniz bu parkı ziyaret ettikten sonra Tahir Akyürek Camii’ne de uğrayabilirsiniz.
Konya Çumra Gezilecek Yerler
Çatalhöyük Antik Kenti’yle ünlü olan ilçe, Esat Paşa Camii ve Karaman Köprüsü gibi yerleriyle de tarih meraklılarına hitap ediyor. İşte Konya Çumra’da gezilecek yerler:
58. Çatalhöyük Antik Kenti
İnsanlık tarihine ışık tutan bu yerleşim yeri ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Evlerin arasında sokak yok ve hepsi düz damlardan meydana geliyor. İlgi çekici detayları, ilkel çağlardaki mağara resimlerine benzer işlemeleri, kazılarda ortaya çıkarılan iskelet ve heykel buluntularıyla Konya gezilecek yerler arasında buram buram tarih kokan bir kent!
Höyükte insanların yerleşik hayata geçişini ve topluluklar hâlinde yaşamaya başlamasını gösteren duvar resimleri yer alıyor. Ayrıca çeşitli heykeller ve günlük eşyalar da bu höyükten çıkarılmış. 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan bu antik bölge, tarih meraklıları için bulunmaz nimet!
59. Sırçalı Mesire Alanı
Burada yeşil alanlar, kafeler, restoran ve güzel bir şelale bulunuyor. Piknik yapıp manzara seyretmek için tercih edebileceğiniz bu mesire yerinde doğayla baş başa kalabilirsiniz.
60. Apa Barajı
İlçenin yaklaşık 35 km güneyinde yer alan bu baraj da, Konya doğal güzellikler içinde tatilinizi renklendirmeye aday. Apa kasabasında, Çarşamba Çayı üzerinde konumlanan baraj, taşkınlardan koruma ve sulama vb. amaçlarla da kullanılıyor. Öte yandan burada tatlı su levreği ve sazan gibi balıklar avlanabiliyor.
Konya Derbent Gezilecek Yerler
Derbent Kayak Merkezi ve Derbent Gölü’yle meşhur olan ilçe, hem kış hem yaz turizmi için çok güzel alternatifler sunuyor. Ormanlık alanlarla kaplı bu şirin ilçe tarihi yapı barındırmıyor.
61. Derbent Aladağ Kayak Merkezi
Burası Konya gezilecek yerler içerisine kısa bir süre önce dâhil oldu. Henüz çok yeni ama şimdiden Konyalıların gözdesi. Konya merkeze 64 km uzaklıkta yer alan tesis, şehrin kış sporları için en fazla tercih edilen destinasyonlarından biri olmayı hedefliyor.
Küçük bir merkez. Şimdilik konaklama seçeneği yok. Kayak yapıp yorulduktan sonra kafeteryasında sıcacık bir şeyler içip dinlenebilirsiniz.
Buraya giriş ücretsiz. Kızak kiralamak isterseniz yaklaşık 15-20 TL ödemeniz gerekecek. Kayak sezonu Aralık’ta başlıyor, Nisan ayına kadar sürüyor.
2000 metre rakıma sahip bu merkezin en yüksek yeri 2385 metre.
Ne yazık ki kayak merkezinde telesiyej ve teleferik gibi mekanik tesislerin olduğunu söyleyemiyoruz. Ama doğal pistleri yeter! Eğlence ve adrenalin dolu anlar yaşayacağınızı garanti edebiliriz. Yolu da asfalt, düzenli olarak kontrol edildiği için ulaşım sıkıntısı yaşanmıyor.
62. Derbent Gölü
Ormanlık bir alanda bulunan Derbent Göleti, çevresindeki mesire alanlarıyla eşsiz bir doğal güzellik. Bölgede sulama ihtiyacının bir kısmı bu gölden karşılanıyor. Gölün yakınında bisiklet yolları ve yürüyüş parkurları da var.
Mavi ile yeşili buluşturan göl, karavan tatili veya çadır kampı için de uygun. Piknik ve mangal keyfinin de en güzel yaşanacağı yerlerden biri olan Derbent Gölü’nde, günbatımı manzarası bir başka izlenir.
Gölde sandal gezintisine de çıkabilirsiniz. En güzeli buraya sabah erkenden gelip, güne temiz havada yürüyüş yaparak başlamak.
63. Güllüpınar Kumdöken Suyu
Aşağıçiğil Beldesine yaklaşık 5 km uzaklıkta yer alan bir doğal su kaynağı. Çevresi piknik yapmak için uygun. Kendi hâlinde akan bir çeşme, herhangi bir enerji vb. kullanılmamış. Suyun böbrek taşına iyi geldiği söyleniyor. Çam ağaçlarının altında piknik yapmak isterseniz buraya uğrayabilirsiniz.
Ayrıca her sene Ağustos ayında, bu suyun yer aldığı ormanlık bölgede Kumdöken Suyu Sağlık ve Kültür Festivali düzenleniyor. Gezinizi bu tarihe denk getirirseniz festival coşkusunu yaşama şansı bulabilirsiniz.
Konya Derebucak Gezilecek Yerler
Mağaralarıyla meşhur olan ilçenin tarihi Hitit dönemine dayanıyor. Bu ilçede Konya’nın gezilecek yerleri fazla yok ama şunları ziyaret edebilirsiniz:
64. Balatini Mağarası
1830 metre uzunluğundaki mağaraya, Çamlık Beldesi’nden kolayca ulaşmak mümkün. En dikkat çeken yeri ise heykel odası. Geçmişin derin izlerini taşıyan bu heykelcikler, mağaradaki cadıkazanları ve diğer oluşumlarla beraber size benzersiz bir deneyim yaşatacak.
Not: Yolunuz bu ilçeye düşerse Suluin, Körkini, Dede Tarlası Mağaralarını, TAŞLIPINAR (ZEKERİYAKÖY) KÖYÜ’ndeki kabartmaları da görün.
65. Büyük Düden Mağarası
Derebucak ilçesinde konumlanan mağar,; Uzunsu Deresi’nin ve Kembos Ovası’nın Manavgat Çayı’na karışmasını sağlıyor. Burası ‘Derebucak Çamlık Mağaraları’ diye de biliniyor.
Coğrafi bilgiler beni ilgilendirmez, ben Konya’da gezilecek doğal yerler nereler, ona bakarım diyorsanız kötü haber: Mağarada pek çok sifon, dev cadıkazanları ve göl mevcut. Bu yüzden turizm yönünde pek gelişmiş sayılmaz.
Yine de ziyaret edebilir, bu doğal oluşumu yakından gözlemleyebilirsiniz. Konya- Beyşehir – Derebucak yolunu izleyerek kendi aracınızla kolayca varabilirsiniz.
Konya Doğanhisar Gezilecek Yerler
Burası Konya’da gezilmesi gereken yerler arayışlarına fazla cevap veremiyor. Sultan Dağlarının eteklerine kurulu olan ilçe illit (kil minerali) yataklarına ev sahipliği yapıyor.
66. Ulu Cami
1548 yılında yapılan cami ilçe merkezinde bulunuyor. Ahşap mihrabı ve minberi yakından görülmeye değer. Sütun birleşimlerinde altın varak işleme örneklerine rastlanıyor.
Konya Emirgazi Gezilecek Yerler
Ereğli, Aksaray, Karapınar ve Niğde ile komşu olan bu ilçe, güneyde ormanlık alanlarla kaplı. Şirin, küçük bir ilçe. Turistik ve tarihi yerler bakımından fakir. Ama elimizde bunlar var:
67. Emrullah Gazi Türbesi
Türbenin ne zamana ait olduğu bilinmiyor. Türbede medfun olan Emrullah Gazi’nin büyük bir âlim olduğu söyleniyor.
İlçenin ‘Eski Kışla’ diye bilinen bölgesinde Bizans ve Roma dönemi kalıntılarına rastlamak mümkün. İlçede halıcılık çok yaygın. Gelmişken el dokuması kili ve halımlara bakabilirsiniz.
68. Arısama Dağı
Burası ‘Kötü Dağ’ veya ‘Sarpa Dağ’ olarak da biliniyor. Dağdan ziyade, küçük bir tepeye benziyor. Dağda öyle tırmanış dağ bisiklti, yamaç paraşütü gibi şeyler yapma imkânı yok. Ama yine de ziyaret edilip görülebilir.
Konya gezi rehberi yazılarında bu ilçe anlatılırken başka gezilecek yerlerin isimleri de verilmiş. Fakat tüm araştırmalarımıza rağmen yeterli bilgi bulamadık. O yüzden sadece adlarını belirtmekle yetineceğiz:
Kaya Saray Şeytan Mağaraları, Belkaya Camisi, Toluca Anıtı, Kolak Yaylası, Çomakhacı Barajı, Tepesidelik Tepesi, Koyunkıran dağları.
Konya Ereğli Gezilecek Yerler
Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle yerli-yabancı turistleri kendine çeken ilçede, gezilecek çok yer var:
69. Konya Ereğli Müzesi
Tek kattan oluşan müze, etnografik ve arkeolojik eserlere ev sahipliği yapıyor. Kronolojik sıraya göre dizilmiş 500’den fazla eser, ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor.
70. İvriz Çayı
Bolkar Dağları’ndan çıkan İvriz Çayı, farklı noktalardan fışkırarak yayılıyor. Yanında bir dilek ağacı var. Bir dileği olanlar bu ağaca çaput bağlıyor ve çayın bereketinden nasipleneceğine inanıyor.
71. Atatürk Kültür Parkı
Yeşilliklerle kaplı bu mesire alanını da Konya Ereğli gezilecek yerler listenize dâhil etmelisiniz. Parkın manzarası ve temiz havası, yorucu Konya gezinize güzel bir mola olur. Parkta bir yapay gölet var ancak havayı bozmuyor.
Bisiklet sürüş alanları, voleybol-basketbol sahaları da mevcut. Önce piknik yapar, sonra aldığınız kalorileri spor ile yakarsınız! 😊
72. Şifa Hamamı
Selçuklu zamanında inşa edilen hamam; sıcaklık, ılıklık ve soyunmalık gibi bölümlere ayrılıyor. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen hamam, tarihi eser niteliği taşıdığından ziyaret edilmeli.
73. Ulu Camii
Şifa Hamamı’nın güneyinde yer alıyor. 1426 yılında yapılan cami, inanç turizmi açısından gezi planına dâhil edilebilir.
32 sütuna oturtulmuş beyaz taşlı kemerleri ve orijinal minaresi görülmeye değer.
74. Kore Kardeşlik Parkı
Burası Kwangjin Parkı olarak da biliniyor. Kore ve Ereğli Belediyesi’nin ortak projesi olan bu park, Kore Savaşı’nda şehit düşenlerin anısına inşa edilmiş. Parkta yürüyüş yolları ve çay bahçeleri yer alıyor. Yine burada yapay bir göl, basketbol-futbol-voleybol sahaları, piknik alanları, düğün salonu, kameriyeler bulunuyor.
75. Rüstem Paşa Kervansarayı
Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan kervansarayın Konya Kapısı ve Bağdat Kapısı olmak üzere iki girişi mevcut. Tarihi bir yapı olarak Konya Ereğli gezilecek yerler listenizi süslemeli.
Konya Güneysınır Gezilecek Yerler
Turizmin yavaş yavaş gelişmeye başladığı bir ilçe burası. Daha çok tarihi yerleriyle ön plana çıkıyor:
76. Güdelesin Höyüğü
Bu yapı ‘Gafur Höyüğü’ olarak da biliniyor. İlçe merkezinin 2 km doğusunda yer alıyor. 20 metre yüksekliğe sahip, hakkında pek bilgi bulunmayan bir tarihi eser.
77. Avcıtepe Camii
Yukarı Camii diye de bilinen bu eser, 1807 yılında inşa edilmiş. Orijinalliğini kaybetmiş olsa da, geçmişin izlerini hâlâ görmek mümkün.
78. Ak Türbe
Selçuklu döneminde yapılan türbe Gürağaç Köyü’nde yer alıyor. Türbedeki sandukaların kime ait olduğu kesin belli değil, bu konuda farklı söylentiler mevcut.
79. Güvercinlik Mağarası
Güneysınır İlçesi’ndeki bu mağara, 130 metre derinliğe sahip. Mağaranın ilk kısmında fosil kalıntılarına rastlamak mümkün. İkinci bölümünü ise mağaranın geniş salonu oluşturuyor. Perde oluşumların ve duvar sarkıtların yer aldığı mağara, Güneybağ mevkiinde bulunuyor. Ulaşımı son derece rahat.
80. Anıt Ardıç Ağacı
Bardas Mahallesi’nde bulunan ağaç, 1000 yaşını geçmiş durumda. Çevresi o kadar geniş ki, 13 kişinin kollarını açıp dolaşması mümkün deniyor. 13 metre boyuyla heybetli bir görünüme sahip olan ağaç, doğal anıt olarak tescillenmiş.
81. Akkışla Yaylası
15 hektar büyüklüğündeki yayla, Güneybağ Mahallesi’ne yakın bir konumda bulunuyor. Piknik ve mesire yeri olarak kullanılan yaylada tuvaletler, spor sahaları, çeşmeler, bungalov kiralık evler de yer alıyor. Dilerseniz çadır kurarak doğanın içinde de konaklayabilirsiniz.
Konya Hadim Gezilecek Yerler
Şehrin güneyinde bulunan ilçe, yeşilliklerle kaplı, tarihi dokuya sahip bir yer. Konya gezilecek yerler arayanlara şöyle yanıt veriyor:
82. Muhammed Hadimi Türbesi
1701- ile 1762 yılları arasında yaşayan Hâdimî hazretleri, allâme-i cihân olarak anılan şahsiyetlerden. Çok sayıda eser veren, pek çok âlim yetiştiren bu İslam âliminin özellikle Tarîkat-ı Muhammediye adlı eseri meşhur.
Mecâmi’ul-Hakâyık adlı eseriyle Mecelle’nin yazılmasında büyük rol üstlenen Hâdimî hazretlerinin, Peygamber efendimizin torunlarından olduğu biliniyor.
Sonuç olarak, bu mübârek zâtın türbesini mutlaka ziyaret ederek dua etmek gerek.
83. Yerköprü Şelalesi
Konya gezi rehberi yazılarında Göksu Şelalesi diye de geçen bu şelale, Hadim ilçesine ortalama 23 km uzaklıkta. Karasu Çayı, 25 metre yüksekten Göksu Nehri’ne dökülüyor. Yerköprü Şelalesi de böyle oluşuyor. Şelale Mersin’e doğru akıyor ve Mut ilçesinde bulunan Yerköprü Şelalesiyle buluşuyor.
Dev kayaların ortasından akan sular görenleri tek kelimeyle büyülüyor.
İki akarsu yatağının birleştiği bu bölge, fotoğraflarınız için şahane bir fon, huzur için zengin bir kaynak! Konya’nın en iyi kaçış noktalarından olan bu şelalenin temiz havasıyla rahatlamak size çok iyi gelecek.
Tabii ki giderken fotoğraf makinesi dışında başka bir şey daha almanız şart: Piknik sepeti! 😊
Şelalenin bittiği noktada ufak bir gölet var. Aynı zamanda mağaraya benzer bir yapı mevcut. Habiler Köyü de buraya yakın. Belediye tarafından yapılan piknik alanları ve tesisler var. Gelmişken tüm bu yerleri de Konya gezi rotanıza dâhil edin.
Özellikle Haziran ayında gelmeniz önerilir. Çünkü o dönemde şelalenin çevresi zakkum çiçekleriyle kaplı oluyor ve tam anlamıyla bir renk cümbüşü ortaya çıkıyor.
Öyleyse kendinizi şelalenin muhteşem görsel ziyafetiyle ödüllendirin, şırıl şırıl akan suyun sesiyle kulaklarınızın pasını silin!
84. Yerköprü Mağarası
Göksu Nehri istikametinde, Hadım ilçesinde yer alıyor. 5 bin metre uzunluğundaki mağarayı şaşırtıcı manzaralar eşliğinde gezebilir, hatta dilerseniz burada yüzebilirsiniz.
85. İnbaşı Mağarası
Hadim ilçe sınırlarında bulunan mağara, Korualan Kasabası’nda yer alıyor. Şelalesi ve galerileriyle dikkat çeken mağaranın etrafında piknik için mesire alanları da mevcut. Soğuk suyuyla serinleten, manzarasıyla gözleri okşayan mağara, Konya’da gezilecek yerler arayışlarının alternatif cevaplarından.
Konya Halkapınar Gezilecek Yerler
Doğal güzellikleri tarihi yapılarıyla birleşince, Konya’nın ilgi odağı yerlerinden biri olması kaçınılmaz. İvriz (Aydınkent), Köyü, İvriz Kaya Kabartması ile meşhur olan ilçede pek çok mesirelik bulunuyor.
86. İvriz Kaya Anıtı
Bu kaya kabartması Geç Hitit döneminden kalma. ‘Dünyanın ilk tarım anıtı’ olan bu yapı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. 3000 yıllık geçmişe sahip olan anıt, Tuvana kralı Varpalawas tarafından inşa ettirilmiş, İvriz Kültürel Peyzajı olarak tescillenmiş.
4 metre uzunluğundaki anıtın üzerinde hem kralın hem de bereket ve fırtına tanrısı olduğuna inanılan Tarhunzas’ın tasvirleri bulunuyor. Kral, dua ediyor vaziyette görünürken, tanrı kabartması daha heybetli yapılmış. Bir elinde başak, diğer elinde üzüm salkımı tutuyor.
Su kaynağının çıkış yerine yakın bir bölgede inşa edilen anıt, bu özelliğiyle de bolluğu ve bereketi simgeliyor.
Buraya Konya gezilecek yerler listenizde yer verirseniz, sadece anıtı görmekle yetinmeyin. Çevresi güzel bir mesire alanı. Mescid, çeşme, çocuk parkı ve tuvaletler mevcut. Burada piknik yapabilir, dilerseniz biraz ilerleyip alabalık restoranlarından birine oturabilirsiniz.
Bir ağaçtan ötekine atlayan sincaplarla karşılaşabilir, gölette dolaşan ördekleri izleyebilirsiniz. Hatta siz de paçalarınızı sıvayıp ayakkabılarınızı çıkararak doğal kaynak suyunda gezinebilirsiniz. Buz gibi sudan kana kana içebilirsiniz.
Bu şehre yaz mevsiminde gelirseniz, Konya’da nereye gidilir? Sorunuza gayet ferahlatıcı bir yanıt olacağı şüphesiz.
87. Sannabadea Manastırı
Vadinin iki yanına uzanan manastır, Kızlar-Oğlanlar Sarayı diye de adlandırılıyor. Bolkar Dağlarının eteklerinde, Ambarderesi mevkiinde yer alan kaya anıtının tam karşısında.
Hititlilerin ve Bizanslıların kutsal saydığı bölgede yapılan manastır, Konya’nın tarihi ve kültürel mirasları içinde bulunuyor.
Öte yandan Halkapınar’a gelmişken, yöreye özgü kerpiç ve taş evleri, Osmanlı döneminden kalma taş köprüleri de mutlaka görmelisiniz.
Konya Hüyük Gezilecek Yerler
Tarih sahnesine Hititler sayesinde çıkan bu yerleşim yeri de Konya’nın gezilecek yerleri açısından boş değil. Bu ilçedeki seçeneklerimiz şunlar:
88. Hüyük Kafa Dağı
Taşlık ve kayalık bir bölge olup Kafadağ mevkiinde yer alıyor. Burada, taştan yapılmış bir insan başı figürüne rastlıyorsunuz. Son derece belirgin ve etkileyici. Bu doğa harikasını yakından görmek için biraz tırmanmanız gerekecek.
89. Eflatunpınar Hitit Su Anıtı
Konya gezilecek tarihi yerler içinde anıtlar da önemli bir rol üstleniyor. Hititlerden kalan bu eser, bir açık hava tapınağı. Yüzyıllara direnerek özelliklerini korumayı başaran Hitit Su Anıtı, hem dayanıklılığı hem görselliğiyle dikkat çekiyor.
Eserin su sistemi, bugün bile hâlâ kullanılıyor. 14 lahit taşından oluşan anıt 4 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde. Eserin bir yerinden su kaynağı çıkıyor ve önünde bir gölet meydana getiriyor. Tapınak ve su kaynağı olarak iki ayrı işleve sahip olan eser ‘kült yeri’ özelliğinde.
Meşhur Platon’un (Eflatun’un) burada yaşadığı düşünülüyor. Başka bir söylentiye göre, taşların rengi nedeniyle bu ismi almış.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeyi başaran anıt, Sadıkhacı Beldesi’nde, Beyşehir Gölü’ne takriben 10 km uzaklıkta. Giriş ücreti yok ama toplu taşıma ile bölgeye ulaşmak zor. Özel araçla gelecek olanlar tabelalardan ve navigasyondan yardım alabilir. Yoksa önerimiz, Konya günübirlik turlar ile buraya gelmeniz.
90. Konya Hüyük Köşk Termal Tesisleri
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Köşk Kasabası’nda yer alıyor. Bol miktarda florür içeren kaynak suyunun nörolojik, ortopedik ve romatizmal hastalıklara faydalı olduğu söyleniyor. Özel sektörün işlettiği termal tesiste restoranlar ve konforlu havuzlar da mevcut.
91. Çavuş Kasabası Termal Tesisleri
Burası ilçe merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta. Selçuklu döneminden bu yana şifâ dağıtmaya devam eden bu kaplıcanın suyu, özellikle egzama ve diğer cilt hastalıklarına iyi geliyor.
Kadın ve erkeklere ayrılan iki hamamın oluşturduğu bu tesis, temelinde 1000 yıllık bir geçmişe sahip. Burada çadır kurabilirsiniz fakat konaklamak için herhangi bir tesis yok.
Konya Ilgın Gezilecek Yerler
‘Kaplıca şehri’ diye tanınan bu ilçe, Kral Yolu üzerinde bulunduğu için tarihte önemini hiç yitirmemiş. Hititler tarafından kurulmuş olan bölgedeki turistik destinasyonlar şöyle:
92. Ilgın Kaplıcaları
Konya gezilecek yerler her ilçede ayrı güzellikler sunuyor. Ilgın ilçe merkezine takriben 2,5 km uzaklıkta bulunan kaplıcalar da buna bir örnek.
Belediyenin işletmekte olduğu kaplıca tesisleri, pek çok hasta için şifâ merkezi durumunda. Öyle ki söylentiye göre bu kaplıcaya bastonla giren, yürüyerek çıkıyormuş.
Kaplıca yakınındaki tarihi duvarları, kitâbeleri ve kubbeleri de yakından incelemelisiniz. Dilerseniz kaplıca etrafındaki termal otellerde de konaklayabilirsiniz.
93). Ilgın Yeşilgöl
Konya’da kamp yapılabilecek yerler arayanların imdadına tertemiz doğasıyla yetişen bu bölge, Mahmuthisar Köyü’nde bulunuyor. Kuzeyi ceviz ağaçlarıyla çevrili, güneyi ormanlık alan. Göl fazla büyük olmasa da piknik ve kamp için harika bir nokta. Güzelliği sabah ışığında ve akşam güneş battığında zirveye ulaşıyor.
Doğal su kaynağı ise bölgeye gelen ziyaretçilere serinlik ve şifâ vaad ediyor. O zaman Sultan Dağları’nın gerdanlığı olan Yeşilgöl’ü ziyaret edin, kendinizi tabiat ananın şefkatli kucağına bırakın! İmkân bulursanız balık tutmayı da unutmayın.
94. Ilgın Bulcuk Göleti
Burası bir sulama göleti fakat etrafı mesire yeri olarak kullanılıyor. Doğayla yalnız kalmak, kendinizi dinlemek için gayet uygun bir ortam. Baraj gölünün manzarası eşliğinde yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz.
95. Sahip Ata Kaplıcası
Geçmişi 1200’lü yıllara uzanan kaplıca, bugün hâlâ kullanımda. Suyunun birçok hastalığa faydalı olduğu söylenen kaplıca, hem bedenen hem ruhen yenilenip deşarj olacağınız bir yer!
Hamam Dağı eteklerine kurulu olan kaplıca, erkeklere ve kadınlara özel bölümlere ayrılıyor. Kokusuz, renksiz, berrak, 42 derece sıcaklıkta bir suya sahip olan kaplıcanın etrafında oteller ve farklı konaklama tesisleri var.
96. Aşağı Çiğil Kaynak Suyu
Aşağıçiğil Kasabası’nda bulunan bu doğal su, çamlık bir beldenin tam ortasından fışkırıyor. Bölge Üzüm Çubuğu ve Kumdöken adlarıyla da anılıyor. Suyun böbrek hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
97. Lala Mustafa Paşa Külliyesi
Kıbrıs Fâtihi Lala Mustafa Paşa’nın 1576-1584 yıllarında yaptırdığı bu cami, bir Mimar Sinan eseri. Külliyenin geçmişte medrese, imaret, sıbyan mektebi, kütüphane, cami, han, tophane, hamam ve arasta yani çarşıdan oluştuğu biliniyor.
Fakat şimdi günümüze yalnızca arasta ve camisi ulaşabilmiş.
98. Çukur (Pir Hüseyin Bey) Camii
Karamanoğulları zamanında, 15. Yüzyıl itibariyle yapılan cami, çarşı içerisinde konumlanıyor. Günümüze pek çok kez onarımdan geçerek gelmeyi başaran bu camiye de uğramanızı tavsiye ederiz.
99. Handevi Kandevi Türbesi
Burası demin anlattığımız Sahip Ata Kaplıcasının yaklaşık 200 metre batı yönünde bulunuyor. 1267 yılında inşa edilen bu yapıda zaviye olduğu da biliniyor. Fakat sadece türbesi kalmış durumda.
100. Çavuşçu Gölü
Konya Ilgın gezilecek yerler arasında bir doğal güzellikten daha söz etmek istiyoruz. İlçenin kuzeyinde bulunan bu göl, tatlı su gölü. Sulama amaçlı kullanılan gölde çeşitli hayvan ve bitki türleri yaşıyor.
Gölün çevresinde meyve bahçeleri, tarım alanları, taş ocağı ve meralar yer alıyor.
Flamingoların ve balıkların da mesken tuttuğu bu göl, manzara izlemek, kuş ve hayvan gözlemciliği, yürüyüş gibi aktiviteler için tercih edilebilir.
Konya Kadınhanı Gezilecek Yerler
Adını, ilçedeki bir handan alan ilçe, çeşitli Türk medeniyetlerine ev sahipliği yapmış. İlçede birçok akarsu var. Kestel deresi, Bostanlık deresi, Çubuk deresi, Çaldere suyu onlardan birkaçı. Uzatmadan, gezilecek yerlerine geçelim:
101. İbrahim Paşa Camii
Cami 1721 yılında yaptırılmış ve yıllara meydan okuyarak bugüne kadar gelmiş. Tarihi dokusunu hissetmek için burayı ziyaret edebilir, dilerseniz 2 rekat namaz kılıp dua edersiniz.
102. Raziye Hatun Kervansarayı
Raziye Hatun Selçuklu döneminin önemli isimlerinden biri. Tarihi süreçte önemli bir merkez olan kervansaray Taşhan olarak da biliniyor. İlçenin ‘Kadınhanı’ olarak isimlendirilmesini sağlayan da bu saray. Tarihin tozlu sayfalarını birer birer çevireceğiniz bu kervansaraydan kolay kolay çıkmak istemeyeceksiniz.
103. Kestel Tabiat Parkı
Beykavağı Ormanları olarak da bilinen bu bölge, kara çam ormanları içinde muhteşem bir doğa cenneti. Doğal su kaynaklarının da yer aldığı parkta Beydağı adı verilen bir Gölet mevcut.
Piknik yapıp manzara seyredebileceğiniz bu park, Konya gezilecek yerler listesi hazırlarken aklınızda bulunsun.
Konya Karapınar Gezilecek Yerler
Turistik ve tarihi eserler bakımından zengin bir ilçe burası. Birbirinden güzel Konya gezilecek yerler burada toplanmış. İşte onlardan bazıları:
104. Meke Gölü
Konya Karapınar gezilecek yerler konusu açıldığında masalsı güzelliğiyle hatırlanan göl, birinci derecede doğal sit alanı statüsünde. Volkanik faktörlerle oluşan bu göl, adını içinde yaşayan Meke kuşlarından alıyor.
Sönmüş bir krater, suyla dolmuş ve Meke Gölü’nü oluşturmuş. Gölde minik adacıklar bulunuyor. Bu özelliğiyle sanki iki göl iç içe geçmiş gibi bir görünüme sahip. Şekil itibariyle nazar boncuğuna benzeyen gölün etrafında eşsiz mağara oluşumlarına rastlamak mümkün.
800 metre uzunluğunda ve 12 metre derinliğindeki gölün tarihi dile kolay 400 milyon yıl öncesine uzanıyor.
Deniz seviyesinden 918 metre yükseklikte bulunan gölün suyu da epey tuzlu. Kuşların göç esnasında konaklamak için tercih ettiği bu göl, sizin de konaklamanıza uygun!
Konya gezilecek yerler bitecek gibi değil, yok mu kalacak bir yer derseniz, Meke Gölü Kamp Alanı’nda piknik ve kamp yapabilirsiniz. Ayrıca bu muazzam manzara sayesinde fotoğraf tutkunuzu sanata dönüştürebilirsiniz.
Yalnız kamp alanında çeşme, tuvalet, elektrik veya herhangi bir tesis yok, aklınızda bulunsun. Meke Gölü’nün turizm potansiyeli daha da artırmak için çalışmalar yapılıyor. Siz onlardan önce davranın, hazır pek fazla kişi bilmiyorken bu eşsiz güzellikleri fotoğraflamaya gelin! Konya’nın nazar boncuğuna nazar değmeden kıymetini bilmek gerek!
105. Oymalı Yeraltı Şehirleri
Burası Oymalı ve Akören köylerini içine alan bir bölgede bulunuyor. Mîlattan sonra 7. Yüzyıla kadar uzanan köklü geçmişiyle bu kent, 36 yeraltı şehrine ev sahipliği yapıyor.
Karapınar ilçesine gelmişken, bu şehirlere ait kalıntıları da görmenizi öneririz.
106. Valide Sultan Hamamı
16. yüzyıla tarihlenen bu yapı bilin bakalım kimin eseri? Tabii ki Mimar Sinan’ın. Ilıklık, sıcaklık ve soyunma gibi bölümlerden oluşan hamam bugün müze olarak kullanımda. Tarihi niteliğe sahip olduğu için görülmeli diye düşünüyoruz.
107. Karapınar Çölü
Burası ‘Karapınar Kumulları’ diye de biliniyor. Ülkemizdeki tek çöl olma özelliğini taşıyor. Arazi önceden bir göl iken, sonra kuruyarak çöle dönüşmüş.
Şehir merkezine yakın değil. Konya gezilecek yerler yazılarının çoğunda adı geçmez. Ama siz, ilginç kareler yakalamak için burayı ziyaret edin. Kendinizi farklı bir kıtaya gelmiş gibi hissedin. Krater göllerini dolaşın, bol bol yürüyüş yapın.
Kırmızı kum tabakasının volkanik patlamalarla oluşan doğal tepelerine nasıl da yakıştığını bir görün!
108. Acıgöl
Volkanik patlama neticesinde meydana gelen bir krater gölü burası. Meke Gölü’nün kuzeydoğusundaki bu gölün suyu çok acı ve tuzlu. Onun için, hayvan ve bitkilerin yaşamasına uygun değil. Fakat çevresindeki obruklarla ve kumlarla tam fotoğraf çekmelik bir yer!
109. Çıralı Göl
Bu göl ‘Çıralı Obruğu’ diye de biliniyor. Tatlı su göllerinden biri ve pek çok canlıya ev sahipliği yapıyor. Canlı, sevimli manzarası tek kelimeyle mükemmel!
110. Sultan Selim Külliyesi
Sultan II. Selim’in 1563 yılında inşa ettirdiği cami Pınarbaşı mevkiinde yer alıyor. Külliye; simetrik olarak yerleştirilmiş imaret, hamam, cami, çeşme, han ve bedestenden oluşuyor. Bunların hepsi günümüze orijinalliğini koruyarak ulaşamamış. Hamam, çeşme ve cami sağlam, diğerlerinin kalıntıları mevcut.
111. Asman Kalesi
Kaleye giden yolda sıralı meşe ağaçlarıyla karşılaşacaksınız. Yeşilyurt Kasabası’nda bulunan kale, korunaklı yapısından dolayı tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuş. Ovacık Yaylası’nın girişinde bulunan kale, 1650 metre yüksekliğinde.
Kapısının ve duvarlarının büyük bir kısmı sağlam olarak günümüze ulaşan kalenin etrafında sarp yamaçlar ve doğal kaya duvarları bulunuyor. Tarihi kalıntıları yakından görmek için gitmenizi öneririz.
Konya Karatay Gezilecek Yerler
İşte Konya gezi rehberi yazımızın baş aktörü! Mevlana ve Şems-i Tebrizî Müzesi burada, lale bahçeleri burada. Çeşit çeşit tarihi ve doğal güzellik unutulmaz anılarınız olmaya hazır:
112. Mevlana Meydanı, Mevlana Müzesi ve Mevlana Türbesi
40 bin metrekarelik alanı kaplayan Mevlana Meydanı müze ve türbenin haricinde Selimiye Camii, Mevlana Kültür Merkezi, Mevlana Çarşısı, Yusufağa Kütüphanesi, gibi yapıları da barındırıyor.
Konya gezilecek yerler listesinin en önemli yapılarından birini kuşkusuz Mevlana Müzesi ve Türbesi oluşturuyor.
Aslında Mevlânâ Dergâhı’nın olduğu yer, Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesiymiş. Daha sonra Sultan Alâeddin Keykubad burayı, Mevlânâ’nın babası büyük âlim Bahâeddin Veled hazretlerine hediye etmiş. Sultan Veled vefat edince buraya defnedilmiş. Mevlânâ hazretlerinin vefatından sonra da buraya kubbe-i hadra (yeşil türbe) yaptırılmış.
Mistik havasıyla insanı başka bir âleme götüren türbe, yerli-yabancı her insana kucak açıyor. Mâneviyâtını daha sınırlarına girer girmez hissettiren türbe, insana tarifsiz bir huşû ve huzur veriyor.
Civardaki çarşıları da gezerek yaşadığınız huzuru ikiye katlayabilirsiniz. 7-17 Aralık tarihleri arasında gelirseniz, türbe ve çevresinde Şeb-i Arus kutlamalarına tanıklık edebilirsiniz.
Konya’da gezilecek yerler listesinde tüm yollar er ya da geç buraya çıkıyor. ‘Ne olursan ol gel’ diyen Mevlânâ hazretlerini ziyaret etmeden Konya’ya veda etmek olacak şey değil!
O zaman yol tarifi için tıklayın!
Mevlana Müzesi’nde Neler Var?
Müze; değerli el yazmalarına, dergâh eşyalarına, keman gibi gibi enstrümanlara ve sabır taşlarına ev sahipliği yapıyor.
Yine burada Mevlânâ hazretlerinin entari, hırka ve cübbe gibi kıyafetlerini görmeniz mümkün. Tabii ki ilimler deryası olan Mesnevî, Dîvan-ı Kebîr gibi binlerce eser de müzede sergileniyor.
Kandiller, mushaflar, el yazması kitaplar, Mevlevîliğe dair eserler de bu müzede kendine yer buluyor. Öte yandan burada Puşide yani Mevlana’nın Mezar Örtüsü, Mevlana’nın Sandukası, Nisan Tası ve buna benzer çok kıymetli şeyler var.
Dergahın dört ayrı kapısı var ve bunlar ayrı mânâlar taşıyor:
Çelebiyan Kapısı mahalleden giriş için kullanılıyor. Dede olarak anılan dervişlerin ve çilesini doldurarak vefat edenlerin Hamuşan Kapısı’ndan çıktığı biliniyor.
Küstahan Kapısı ise bu yollun kadrini bilmeyerek dergahtan kovulanların çıktığı kapı. Dervişan Kapısı ise adından da anlaşılacağı üzere dervişler tarafından kullanılıyormuş.
Yine müzede selsebil veya Şeb-i Arus havuzu olarak bilinen bir çeşme mevcut.
Matbaa, dervişlerin kaldığı hücreler, Hürrem Paşa Türbesi, Üçler Mezarlığı, Fatma Hatun ve Sinan Paşa türbeleri de müzede ziyaret etmeniz gereken diğer yerlerden.
Müzeyi ve türbeyi ziyaret etmek ücretsiz. Haftanın her günü açık. Mâneviyât sofrası kurulu, ruhunu doyurmak isteyen gelsin!
Bu arada, sofra demişken yakındaki Mevlevî Sofrası’na uğrayarak bir şeyler yiyebilirsiniz. Birkaç eski Konya evi onarılarak restoran hâline getirilmiş, Mevlevi Sofrası olarak hizmet vermekte.
4 Konya odası, 2 modern salon, Mevlana Müzesi’ni gören manzaralı teras, sema salonu, açık ve kapalı alanlardan oluşuyor.
Menüsünde ağırlıklı olarak Konya’nın geleneksel lezzetleri hâkim. Tabii ki Anadolu mutfağından da enfes tatlar servis ediliyor.
113. Mevlana Kültür Merkezi
Mukabele diye bilinen Sema törenleri burada düzenleniyor. Burayı ziyaret ederek Sema duasını izlemenizi öneririz. Mevlana Müzesi’ne takriben 1 km mesafede, tarihi Üçler Mezarlığı’nın yanında . Kültür merkezinde; fuaye, Semahane kafeterya, sergi salonları, Kütüphane,araştırma merkezi, gösteri ve kongre salonları yer alıyor.
‘Gel!’ davetine kulak verip Konya’ya gelen Mevlânâ sevdalıları, bu merkezde çeşitli kültürel aktivitelerle ağırlanıyor. Konya’da yapılacak şeyler listenize, bu ziyareti de mutlaka yazın!
114. İsmil Kaplıca ve Termal Tesisleri
Şifâlı sularıyla birçok hastalığa iyi gelen bu kaplıcalarda çamur terapi masajı gibi hizmetler de sunuluyor. Tesisin bazı noktalarında kuş barınakları var. Termal havuzlarda su oyunları yapılabiliyor.
Öte yandan eğlence ve güneşlenme mekânları, yürüyüş yolları, otopark, market, teniz ve golf sahaları, tıbbı bitki üretim merkezleri, seracılık alanları, botanik bahçesi de mevcut.
Hem bedeninizi hem ruhunuzu dinlendirecek olan bu tatil merkezine uğrayarak, Konya gezisi boyunca kaybettiğiniz enerjiyi fazlasıyla geri alabilirsiniz! 😊
115. Selimiye Camii
Konya Karatay gezilecek yerler içinde göz dolduran bu yapı, Mevlana Caddesi üzerinde konumlanıyor. Şehzade Selim tarafından inşa ettirilen caminin mimarı, tahminlere göre Mimar Sinan. Burası Sultan Selim Camii veya Mevlana Camisi olarak da biliniyor.
İstanbul’daki Fatih Camisi’yle benzerlik gösteren bu yapının ihtişamlı mimarisini yakından fotoğraflamalısınız. Caminin çevresindeki yerel satıcılardan da bir şeyler alabilirsiniz.
116. Karatay Belediyesi Karavan Park
Konya gezilicek görülecek yerler listesini uygulamaya koyduktan sonra bu şehrin dolaş dolaş öyle kolay kolay bitmeyeceğini anlayacaksınız. Hani bazen rüya içinde rüya görürüz ya, Konya da böyle bir yer. Gezilecek yerlerin içinde farklı farklı gezilecek yerler…
Neyse, Karatay Belediyesi tarafından işletilen bu alan piknik ve kamp yapmak isteyenler için doğru adres. Şehir merkezine ortalama 20 dakikalık mesafede bulunan kamp alanına ulaşım gayet rahat.
Kuş seslerini dinleyerek piknik yapabilir, doğada geçirdiğiniz günü yine doğada tamamlamak için çadır veya karavanınızla konaklayabilirsiniz.
Parkta hobi bahçeleri, çocuk oyun alanları ve çardaklar var. Bir yandan şehir merkezine yakınsınız, diğer yandan doğayla iç içe!
Ocak, çeşme ve tuvalet gibi imkânlar da düşünülmüş. Alana giriş için ücret istenmiyor.
117. Konya Lale Bahçeleri
Konya gezilecek doğal parklar arasında, sizi sizden alacak bir başka doğa harikası da burası! Masal diyarlarından fırlamış gibi bir yer olan Konya Lale Bahçesi, 300 dekarlık bir alanı kaplıyor. Ülkemizin en büyük lale üretim yerlerinden biri olan bahçe, Türkiye’nin lale ihtiyacını karşılıyor.
Beyaz, mor, kırmızı, siyah, pembe, turuncu, sarı… Çeşit çeşit lâleler, Konya Ovası’nın gökkuşağı gibi âdeta. Konya fotoğraf çekilecek yerler arasında tercih edilecek ilk adreslerden biri. Tarlalar çoğunlukla 25 Mart’tan itibaren fotoğraf çekimine açılıyorlar. Gelmeden önce arayıp bilgi almanızı öneririz.
Rengârenk lâleler, bahar gelince el ele vererek seyrine doyum olmayan renk cümbüşü meydana getiriyor.
Karatay ilçesinde konumlanan Lale Bahçesi, ‘Asya Lale Bahçeleri’ diye de biliniyor.
Telefon: 0332 237 55
118. Aziziye Camii
Konya’da gezilecek camiler çok gördüğünüz gibi. Ama bu hepsinden başka. Pencereleri kapısından daha büyük bir cami burası. Mevlana Müzesi ve İplikçi Camii ile komşu olan bu cami, kış döneminde bile son derece aydınlık. Yani kapalı alanda olduğunuzu hissettirmiyor âdeta.
Camide bahçe avlusu yok. Çıkar çıkmaz direkt dışarıdasınız. Süslü yapısı, yüksek kubbesi ve huzur iklimiyle ziyaret edilmesi gereken bu cami, hem ihtişamın hem sadeliğin vücut bulmuş hâli.
119. Şems-i Tebrizi Türbesi Ve Camisi
Konya Mevlana’nın şehri. Ama Şems-i Tebrizî’yi ondan ayrı düşünmek imkânsız. İki gönül dostunun türbesi birbirine çok yakın.
Şems-i Tebrizî hazretlerinin öldürüldüğüne veya şehri terk ettiğine ilişkin söylentiler var. Dolayısıyla burayı sembolik bir yapı olarak düşünmek gerek.
Mevlana’nın hocası olan Şems-iTebrizî hazretlerinin bu simgesel kabrini ziyaret ettikten sonra Şems-i Tebrizî Camii’ne de uğrayabilirsiniz. Bu bölge ‘Şems Parkı’ olarak da biliniyor.
120. İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi
Konya gezilip görülecek yerler arasında tüylerinizi en çok diken diken edecek bir tarihi eser daha. Kurtuluş Savaşı’nda Konya’nın ne kadar önemli bir rol üstlendiğini gösteriyor. Anıta savaş sırasında hayatını kaybeden Konya Askerlik şubesi’ne kayıtlı şehitlerin adları kazınmış. Kıbrıs’ta ve Kore Savaşı’nda şehit olanların isimleri de burada yer alıyor.
‘Konya Şehitlik Müzesi’ olarak da bilinen bu yer 460 metrekarelik alanı kaplıyor. Çeşitli tarihi figür ve maketlerin de bulunduğu müze, Mevlana Müzesi’nin arkasında konumlanıyor.
121. Koyunoğlu Müzesi ve Kütüphanesi
İstiklal madalyasının sahibi Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu’nun Konya’ya armağan ettiği bu kütüphane Türkiye için de büyük önem taşıyor.
1974 yılına kadar ülkemizin farklı yerlerinden birçok kıymetli eser toplayan Koyunoğlu, bıraktığı bu miras ile Türk müzecilik tarihinin lider isimlerinden.
Konya gezilecek yerler listesi yaparken –eğer tarih ve sanat tutkunuysanız- bu müzeyi pas geçmemelisiniz. 35 binden fazla kitaba ev sahipliği yapan müze, Pazar hariç her gün ziyarete açık.
122. Panorama Konya Müzesi
Konya müzeler kenti ve burası da keşfetmeniz gereken bir başka yer. Burası, şehrin minyatürlerle yaypılmış küçük bir özeti durumunda. Bilhassa mevlevihanelerin ve tarihi binaların ince işçiliğine şaşıracaksınız.
Müzenin alt katında yağlı tablolar eşliğinde Mevlâna’nın hayatından özel kesitler sunuluyor. Tarihi atmosferi mânevî havasıyla birleşince, bu kültür ziyafetine doyum olmuyor!
123. Obruk Hanı ve Kızören Obruğu
Buraya ulaşmak isterseniz şehir merkezinden kuzey doğu tarafına 70 km ilerlemeniz gerekiyor. Obruğun içerisindeki su, ara sıra koyu mavi ve buz mavisi rengine dönüyor. O döneme rastlarsanız göreceğiniz manzarayla büyüleneceğiniz muhakkak! Obruğun hemen yanındaki, Selçuklu devrinden kalan Obruk Hanı’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.
124. Konya Hayvanat Bahçesi
83 türde yüzlerce hayvanın bulunduğu bu yer, 09:00-19:30 arası hizmet veriyor. Ziyaret saatleri sezona göre değişiklik gösteriyor.
Konya’daki ilk ve tek hayvanat bahçesi burası. Doğada yaralı olarak bulunan hayvanların tedavileri de burada yapılıyor. Lamalardan geyiklere, fillerden kuş türlerine, ayılardan sürüngen ve maymunlara, hatta aslan ve kaplanlara varana kadar türlü türlü hayvanı burada görmeniz mümkün. Giriş ücretsiz.
125. Şerafettin Camii
12. Yüzyılda yapılan cami, Şemsi Tebrizi Mahallesi’nde bulunuyor. Yıkıldıktan sonra orijinaline uygun olarak tekrar inşa edilen caminin gösterişli kubbeleri; nakışlarla ve yazılarla süslenmiş duvarları mermer işlemeli mihrabı ve minberi görülmeye değer.
Konya Kulu Gezilecek Yerler
185 kuş çeşidine ev sahipliği yapan Düden Gölü ilçenin en meşhur yeri. Tarihi mağaraların ve höyüklerin de bulunduğu ilçede gezilecek yerler şöyle:
126. Düden Gölü
Bir girintiyle iki parçaya ayrılan göl, ilçe merkezinin yaklaşık 5 km doğusunda bulunuyor. Küçük göl tatlı suya sahip, diğer gölün suyu ise daha tuzlu.
Bu da bölgede zengin habitat çeşitliliği oluşmasına imkân tanımış. Hem kılıçgaga ve flamingo gibi tuzlu su kuşlarını burada görmek mümkün, hem de onlarca tatlı su kuşunu.
Gölün üzerinde adalar mevcut. Kuşlar burada kuluçka yatıyor. Etrafında tarım yapılan bozkırlar ve tarlalar var. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan dikkuyruk kuşları da bu gölde yaşıyor. Kuş gözlemciliği yapmak ve muhteşem fotoğraflar çekmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.
127. Gökgöl
Bölge, yüzlerce hektar alanı kaplayan bataklık ve seyir alanlarından oluşuyor. Sit alanı ilan edilip korumaya alınan gölün büyük kısmı sazlıklardan oluşuyor. Gölün suları Tuz Gölü’ne akıyor.
Burada da kuş gözlemciliği yapmanız mümkün. Ayrıca her yıl ‘Gökgöl Festivali Şenlikleri’nin düzenlendiğini de hatırlatalım.
Konya Meram Gezilecek Yerler
Şehrin merkez ilçelerinden biri olduğu için, Konya gezilip görülecek yerler bakımından pek çok alternatif sunuyor. Tarihi yapılarından ve doğal güzelliklerinden en önemlileri şu şekilde:
128. İplikçi Camii
Selçuklu mimarisi örneklerinden biri olan cami 13. Yüzyılda inşa edilmiş. Kahverengi tuğlalarıyla şık bir görünüm sunan cami, Konya Meram gezilecek yerler listenizi süslemeli.
Mevlana hazretlerinin de burada vaaz verdiği söyleniyor. Bunu da hatırlayarak dolaşırsanız, daha değişik bir atmosfer yaşarsınız. Öte yandan bu camiyi farklı kılan önemli bir detay daha var: 8 mermer sütundan meydana gelen şadırvanı.
Burada iki kişi karşılıklı oturup fısıldaşarak konuşsa bile, birbirinin sesini rahatlıkla duyabiliyor. Sanki mikrofonla konuşuyorlarmış gibi.
Bunun sebebi, şadırvan tavan kısmının kusursuz bir âhenk ve ustalıkla yapılması. Söylentiye göre, insanlar huzurla abdest alsın diye böyle yapılmış. O zaman siz de gidince bir test edin, bakalım anlattığımız kadar var mı?
129. Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi
Şeyh Sadrettin Mahallesi’ndeki bu türbe, tıpkı diğer Konya’da gezilecek türbeler gibi mânevî atmosferiyle insanı huzur gark ediyor. Sadrettin Konevi hazretlerinin aslında Malatyalı olduğu, fakat sonradan Konya’ya yerleştiği biliniyor.
Türbenin yanında bir cami var. Türbe caminin doğusunda yer alan avlu içerisinde. Açık türbe tarzının nâdide örneklerinden biri olan bu yapıyı seyahat rotanıza eklemeyi unutmayın.
130. Kilistra Antik Kenti
Konya’nın Kapadokyası olarak bilinen bu yerin tarihi M.Ö. 1. Yüzyıla uzanıyor. Hristiyanlığın ilk merkezlerinden biri kabul edilen antik kentte Frig devrinden kalan kaya mezarlarına, şapellere, sarnıçlara ve kiliselere rastlayabilirsiniz. Yine burada antik yollar, gözcü kuleleri, manastırlar, sığınaklar görebilirsiniz.
Konya’nın peri bacalarına nasıl gidilir? Derseniz, harika fotoğraf kareleri için sizi buraya alabiliriz.
131. Konya Atatürk Evi Müzesi
Anadolu’da pek çok Atatürk Evi var. Konya gezilecek yerler arasında olmasın mı? Müzeyi gezmek ücretsiz. Konyalıların ve yolu Konya’ya düşenlerin Atatürk’e şükran borcu olarak gezdikleri bu yer, önceden Atatürk’e hediye edilen ve onun bir müddet konakladığı ev imiş.
Şehrin Kurtuluş Savaşı’nda nasıl bir yere sahip olduğunu gözler önüne seren müzede o yıllara ait belgeler ve gazete kupürleri mevcut. Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve kıyafetler de titizlikle korunuyor.
Müze Pazartesi günü dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arası ziyaret edilebiliyor. Giriş ücretsiz.
132. Konya Arkeoloji Müzesi
Çatalhöyük’ten çıkarılan kalıntıların çoğu bu müzede sergileniyor. Ön bahçesinde ve müze girişinde de çeşitli arkeolojik eserlere rastlamak mümkün. Yani daha dakika bir gol bir, tarih bombardımanına tutuluyorsunuz! 😊
Burası İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonraki en eski ikinci arkeoloji müzesi. Helenistik, Bizans ve Roma gibi farklı çağlara ait mozaik, lahit, toprak kaplar ve heykeller burada göreceklerinizden birkaçı.
Konya’da gezilecek yerler arasından burayı tercih ederseniz, ziyaretinizi Pazartesi’ye denk getirmeyin çünkü tatil. Diğer günlerde 09.00 itibariyle açılıyor ve saat 17.00’de kapanıyor.
133. Konya Etnografya Müzesi
Konya gezilecek müzeler listemizin bir başka medâr-ı iftihârı olan bu müze, Konya insanının hayat tarzını yansıtıyor.
Konya müzelerinin geleneksel özelliği bunda da var: Pazartesi günleri kapalı. Giriş ücretsiz. Konya Müze Müdürlüğü bu müzenin içinde.
Müzenin koleksiyonunda yer alan keseler, tokalar, bilezikler, mutfak kapları, oyalar, tesbihler ve kahve değirmenleri birbirinden güzel.
Vakit bulursanız hemen yakınındaki Sahip Ata Vakıf Müzesi’ne de uğrayarak süslü çinileri görebilir, farklı ülkelerden getirilen tarihi eserleri ziyaret edebilirsiniz.
Konya’nın yaşantısına ve kültürel zenginliğine yakından tanık olmak isterseniz Etnografya Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
134. Meram Bağları
Konya Meram gezilecek yerler buraya uğramadan tamam olmaz! Şimdi geziye doğada mola verme vakti! Kayseri’nin Gesi Bağları’na taş çıkarır desek umarız Kayserililer kızmaz bize. 😊
Burası Konya’nın doğal kliması! Şehrin en meşhur yerlerinden. Öyle ki ‘Türbe önünde evi, Meram’da bağı olmak’ şeklinde bir deyim var halk arasında.
Müzesi ve tarihi eserleriyle Konya turistik yerler listesinde de kendinden söz ettiren Meram Bağları, çevresinde Karamanoğlu ve Selçuklulardan kalan türbe, hamam ve köprülere ev sahipliği yapıyor. Sevimli mimarisiyle dikkat çeken bağ evleri de görülmeli.
Evliyâ Çelebi’nin meşhur Seyahatnâme’sinde de Meram gül bahçeleri anlatılıyormuş. Yine Mevlânâ hazretlerinin burada günlerce tefekküre daldığı, Çelebi konaklarında ilim meclislerinin kurulduğu, sema ayinlerinin buradaki bağlarda yapıldığı rivâyet ediliyor.
Çam ağaçları, gül bahçeleri ve üzüm bağları ile kaplı Meram Bağları’nın gece aydınlatması da çok güzel.
Konya biraz muhafazakâr bir şehir olduğu için gece eğlence aktiviteleri bir İstanbul kadar yok mesela. Bu yüzden akşamları da harika bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
Öyleyse yolunuz Konya’ya düştüğünde Meram Bağları’na da uğrayarak çam kokulu serin havasını soluyun. Yemyeşil doğada ferahlayın. Takipçilerinizi kıskandıracak fotoğraflar çekin!
Mesire yerinde piknik yapın, akarsuyunun sesini dinleyin. Bu arada, doğa yürüyüşü ve manzara sizi acıktırırsa Çayırbağı bölgesindeki alabalık restoranlarına uğrayabilirsiniz.
135. Sırçalı Medrese
Meram ilçesinde, 1242 itibariyle Bedrettin Muslih tarafından yapılan medrese, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde eğitim merkezi olarak kullanılmış. Açık avlulu bir yapıya sahip olan medresede Bedrettin Muslih’e, eşine ve kızına ait sandukalar, kazılarda ortaya çıkarılan mezar taşları yer alıyor.
136. Hasbey Darül Huffazı
Bu yapının, Kur’ân-ı Kerim hâfızı yetiştirmek için bir eğitim yeri olarak kullanıldığı biliniyor. Konya’da gezilecek tarihi yerler içine burayı da ekleyerek Ayasofya Camisi’ni anıran mimarisini yakından görebilir, taş işlemelerine ve çini sanatına tanıklık edebilirsiniz.
Konya turistik yerler arasında pek bilinmez fakat siz burayı pas geçmeyin. Sırçalı Medresenin yakınında bulunan bu tarihi yapıya selam vermeden ilçeden ayrılmayın.
137. Aziz Pavlus Kilisesi
Meram ilçesinde 1910 itibariyle inşa edilen kilise, Konya’nın ibâdete açık olan tek kilisesi. Mimari yapısı da oldukça etkileyici. Yani Konya gezilecek yerler listenize almanız için geçerli sebepleriniz var!
138. Kadı Mürsel Camii
Konya gezilecek tarihi yerler denildi mi, ardı arkası gelmiyor. Meram ilçesindeki bu cami, 1409 yılına tarihleniyor. Birçok defa restore edilen caminin ahşap pencereleri, şerefeli minaresi ve şirin mimarisi görülmeye değer. Simetrik tasarımıyla göz dolduran cami, tarihi dokusuyla da size değişik hissiyatlar yaşatacak.
139. Konya Atatürk Anıtı
Ülkemizin birçok yerinde Atatürk anıtı olduğunu biliyoruz. Konya’da bulunan anıt Hükümet Meydanı’nda konumlanıyor. 2,8 metre uzunluğundaki bu anıtın geçmişi 1926 yılına dayanıyor.
Anadolu’nun aydınlanmasını ve ulusal kalkınmayı simgeleyen anıt, İstanbul-Sarayburnu’ndaki anıta çok benziyor.
Heykele baktığınızda Atatürk’ün bir buğday başağına uzandığını görüyorsunuz. Etkileyici tasarımıyla tüylerinizi diken diken edecek bu anıtı Konya gezilecek yerler listesinde sakın atlamayın!
140. Sahip Ata Vakıf Müzesi
Burada Selçuklu vezirlerinden Sahib Ata Fahreddin’in, çocuklarının ve eşinin türbesi bulunuyor. Külliyenin karşısındaki çift hamam müzeye dönüştürülmüş.
Yüzlerce etnografik eserin sergilendiği müzede elle yazılmış mushaflar, kılıçlar, boncuklar ve şamdanlar bulunuyor.
Konya’nın tarihi yerleri arasında dikkat çeken müze; hat örneklerine, tarihi saatlere, ahşap eserlere, seccadelere ve ferman örneklerine de ev sahipliği yapıyor.
Kapıda Besmele ve Fâtiha sûresinin yazılı olduğu görülüyor. Daha ilk dakikada içinizi huzurla dolduracak bu yeri adım adım gezerek kültür birikiminizi artırmalısınız. Müzeye giriş ücretsiz.
141. Ateşbazı Veli Türbesi
Ateşbazı Veli’nin, hazret-i Mevlânâ’ya ve babasına hizmet eden bir zât olduğu söyleniyor. 100 yaşında, 1284 yılında vefat eden bu kıymetli şahsiyet ile ilgili çeşitli menkîbeler var.
Kerâmet sahibi evliyâlardan biri olduğu rivâyet edilen bu zâtın türbesini de Konya tarihi ve turistik yerler listenize not etmelisiniz. Ayrıca burası dünyanın tek aşçı türbesiymiş.
142. Meram Hamamı
1424 yılında, Karamanoğulları devrinde yapılan hamam, Meram Köprüsü’nün yanında bulunuyor. Ilıklık, sıcaklık ve soğukluk kısımları bulunan hamamın kapı kemerinde, birbirine sarılmış iki kuş motifi yer alıyor.
Bu hâliyle dikkat çekici bir görünüme sahip olan hamamı yakından fotoğraflamak için geçerken uğrayın deriz.
143. Karaaslan Hamidi Parkı
Tüm Konya’da gezilecek parklar gibi, burası da size doğayla baş başa kalma imkânı sunuyor. Parkta yer alan meyve bahçesine uğrayıp lezzetli meyvelerinden toplamayı unutmayın.
Atlı binicilik tesisinin yer aldığı parkta havuzlar, göletler, tenis ve basket alanları, piknik yerleri, lunapark, kapalı oturma ortamları bulunuyor.
144. Kozağaç Parkı
Ağaçlarla bezenmiş bu park, Konya’nın doğaya kaçış noktalarından. Meram ilçesindeki Hatıp Caddesi’nde yer alan parkta süs havuzları da bulunuyor.
Piknik ve mangal için gayet uygun bir yer. Çocuklar için de oyun alanları düzenlenmiş.
145. 80 Binde Devr-i Alem Parkı
Burası Konya Meram gezilecek yerler içerisinde sadece çocukları ilgilendiriyor zannedilmesin! Her yaştan insana hitap eden bu park, üç farklı konsepti bir araya getiriyor: Cihan-ı Türk Parkı, Pamuk Şekeri parkı, T-Rex Parkı.
Nesli tükenen dinazorlardan, tarihe damgasını vuran Türk mimari eserlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip olan park hem eğlendiriyor, hem bilgilendiriyor. Çizgifilm ve masal karakterlerinin, camilerin ve hayvanların minyatürlerine de yer verilen park, 09:00-17:00 saatleri arasında her gün ziyaret edilebiliyor.
65 yaş üzeri bireyler, gazi ve gazi yakınları, şehit yakınları parka ücretsiz girebiliyor. Öğrenci bileti için 3 TL, sivil girişlerde 7 TL alınıyor.
Konya Sarayönü Gezilecek Yerler
Halıcılık sektörünün gelişmiş olduğu ilçe ağır desenli, ince dokunuşlu, sık ilmiklere sahip göz kamaştıran halılarıyla ünlü. Ama bizi Konya gezilecek yerler ilgilendiriyor:
146. Ladik Göleti
Doğal güzelliğiyle sakinlik arayanlar için doğru adres. 1999 yılında yaptırılan göl, sulama ve tarım amacıyla kullanılıyor. Çevresindeki mesire alanlarında piknik ve kamp yapmanız mümkün.
147. Hatip Camii
Çatal Çeşmenin karşısında, Yukarı Mahallede yer alıyor. Oymalı ahşap mihrabı, Anadolu Selçuklu geleneğine uygun bir şekilde yapılmış. Bitkisel motiflerin ahşap ile sergilediği uyumu görmelisiniz. Ayrıca yine Yukarı Mahallede konumlanan Büyük Cami’ye (Pir Hüseyin Bey Camisine) de uğrayabilirsiniz.
Konya Selçuklu Gezilecek Yerler
Konya’nın merkez ilçesi olan Selçuklu, göl tabanlı bir ovaya kurulu. Tarihi ve turistik yerler açısından Konya misafirlerine sunduğu güzellikler şöyle:
148. Alâeddin Tepesi
Konya merkez gezilecek yerler arasında doğayı, estetiği ve tarihi buluşturan bir yerdeyiz. Burası İnce Minare Müzesi ve Karatay Medresesi’nin karşısında konumlanıyor.
Şehir düz bir coğrafyada yer alıyor ve burası Konya’nın tek tepesi. Tepenin ismi, Selçuklu sultanı I. Alâeddin Keykubat’tan geliyor. Burası doğal bir oluşum değil,halkın çuval çuval toprak taşıyarak meydana getirdiği bir tepe.
Fakat yine de yeşile duyduğunuz hasreti giderecek, sizi dış ortamdan ayıracak bir yer burası. Alâeddin (Selçuklu) Köşkü, Alâeddin Camisi , Alâeddin Türbesi ve Selçuklu sultanlarının kabirleri de burada ziyaret etmeniz gereken yerlerden.
Mimari eserlerle işlenen Konya manzarasını gözler önüne seren bu tepede tarihi havayı soluyabilir, dilerseniz piknik yapabilir veya kafede bir şeyler içebilirsiniz. Mesire alanında yürüyüş ve koşu da yapabilirsiniz.
149. Alâeddin Camii
Selçuklulardan miras kalan bu cami, Alâeddin Tepesi’nde bulunuyor. Yapımına I. Rükneddin Mesud döneminde başlanmış fakat tamamlanması I. Alâeddin Keykubad zamanına nasip olmuş.
Gösterişli ahşap minberi göz kamaştıran caminin avlusunda I. Alâeddin Keykubad, I. Gıyâseddin Keyhüsrev, II. Kılıçarslan gibi Selçuklu sultanlarının kabirleri yer alıyor. Bu türbelere ‘Kümbethane’ adı veriliyor.
150. Kültür Park
2009 yılından beri hizmet veren park, Alâeddin Tepesi’nin doğal ve tarihi atmosferini taçlandıran güzel bir detay. Parkta çeşitli sosyal etkinlikler de gerçekleştiriliyor.
151. Karatay Medresesi ve Müzesi
Alâeddin Tepesi’nin kuzeyinde bulunan müze, 1251 yılında Emir Celaleddin Karatay’ın emriyle yaptırılmış. Tefsir ve hadis ilimlerinin okutulması için yapılan medrese, Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerini yansıtıyor.
Öte yandan medresenin mor ve lacivert çinileri de göz kamaştırıyor. Bundan dolayı ‘Çinili Eserler Müze’i’ olarak da biliniyor.
Müzede türlü türlü süslemelere şahit olabilir, çinili tabakları ve sırsız seramikleri görebilirsiniz. Yapının duvarlarında ise Peygamber ve halifelerin isimleri, Âyetel-Kürsî ve Besmele yazılı.
152. Kyoto Japon Parkı
Konya gezi rehberi listemizde kısaca tanıtmakla yetineceğiz. Ama daha önceden burayı ayrı bir yazıda anlatmıştık. İlgili sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.
Japon kültürünün izlerini parkın her tarafında görmek mümkün. Kafelerinde veya restoranlarında suşi gibi yöresel Japon lezzetlerini tatma imkânınız var.
Konya’da yapılabilecek şeyler listenize bu parkı da not edin. Çünkü burası ülkemizdeki en büyük Japon bahçesi. Japonya-Kyoto şehriyle Konya arasındaki kardeşliği simgeleyen bu parkın güzel manzarası ve yemyeşil doğası size ilaç gibi gelecek.
08:00-23:00 saatleri arasında hizmet veren parka giriş ücretsiz. 36 bin metrekarelik bir alanı kaplayan bu yerde taş ve ahşap köprüler, Japon ağaçları ve bitkileri, kamelyalar, küçük adalar, çay evi, doğal tepeler, taş fenerler, Japon bahçesi, seyir terasları, bambu su oyunları yer alıyor. Yapay göletinde ise kocaman Japon balıkları bulunuyor.
153. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Kendinizi âdeta Filipinlere gelmiş gibi hissedeceğiniz bu bahçe, çeşit çeşit bitkilere, kuşlara ve kelebeklere ev sahipliği yapıyor. Avrupa’daki en büyük tropikal bahçe. Ayrıca ülkemizde bundan başka kelebek bahçesi yok.
Zaten binanın yapısı bile kelebeği andıran tarzda tasarlanmış. Akşamları ışıklandırmalarla birlikte daha da güzel görünüyor. Eşsiz mimari tasarımı nedeniyle Sign of the City Awards ödülü almış.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde Neler Var?
- Böcek müzesi
- Kelebek bahçesi
- Ofisler ve lobiler
- Karma kullanım yerleri
- Alışveriş birimleri
- Kafeler
- Spor ve oyun alanları
- Su kaydırağı
- Normal havuz ve dekoratif havuzlar
- Amfi tiyatro bulunuyor.
Konya gezilecek görülecek yerler içinde bu bahçenin bir benzeri yok! Farklı renk ve desenlerde 15 tür kelebeğin yer aldığı bahçede yüzlerce bitki çeşidi mevcut. Yani tropikal adına fazlasıyla lâyık!
Kelebekler bahçede özgürce uçabiliyor. Kafese mahkum edilmiş değiller. Ayrıca içeride bir showroom mevcut. Böceklerin ve kelebeklerin yaşam evreleri belgesel gösterimiyle anlatılıyor.
Yaşam-ölüm arasındaki ince çizgiyi daha net anlamanızı sağlayan bu belgeseller sayesinde Kelebek Bahçesi’ni daha bilinçli bir şekilde gezebilirsiniz. Kendinizi sanki Amazon Ormanları’na gelmiş gibi hissedeceğiniz bu bahçeyi uzman rehber eşliğinde gezerseniz, hiç duymadığınız enteresan bilgiler öğrenebilirsiniz.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde Neler Yapılır?
- Böcek Müzesi’nde ülkemizdeki tüm böcekleri yakından görme şansı bulabilir, küçük bir tırtılın nasıl kelebeğe dönüştüğünü ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
- Bitkilerin çevresinde uçuşan kelebekleri izlersiniz. Bu eşsiz canlılara bu kadar yakın olmanın verdiği heyecanla, karnınızda kelebekler uçuşur belki! 😂
- Doğa Eğitim Sınıfı’na katılabilirsiniz. Bahçedeki böcek, kuş ve mantar etkinliklerine de katılım sağlayabilirsiniz. Randevulu olarak gelirseniz sürüngen ve böcek eğitimi almanız mümkün.
- Çizgifilmleri ve sunumları seyreder, gezinize daha da anlam katabilirsiniz.
- Etkinlik takvimi için resmi sitesini takip edebilirsiniz.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Giriş Ücreti 2021
- Tam: 17,50 TL
- Öğrenci: 7,50 TL
- Engelliler ve 65 yaş üzeri olanlar: 5 TL
- 0-6 yaş arası çocuklar için ücretsiz.
- Gazilere ücretsiz. Şehit yakınlarından da ücret talep edilmiyor. (Şehidin annesi, babası, eşi ve çocukları için geçerli)
- Dilerseniz aile paketini de tercih edebilirsiniz. Bu pakette anne ve baba 15’er TL ödüyor, 7-14 yaş grubu her çocuk için ekstra 5 TL talep ediliyor.
- En az 9 kişilik grup hâlinde gelirseniz 17,50 TL yerine 15 TL ödersiniz. (Kişi başı)
- 9+ kişilik öğrenci grupları için fiyat kişi başına 5 TL.
- Bahçeyi gezmek 5 TL. Eğitim almak isterseniz 2,5 TL daha ödüyorsunuz.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Ziyaret Saatleri 2021
Pazartesi hariç her gün açık. 09:30 saatinde açılan Konya Kelebekler Bahçesi, 17:30’a kadar ziyaret edilebiliyor.
Öyleyse Konya gezilecek yerler listenize mutlaka burayı dâhil edin. Doğanın bu renkli mücevherlerini kendi yaşam alanında keşfedin. Kelebeklerin hem doğayla hem de birbiriyle olan harmonisini görün, zarif kanatlarındaki kusursuz desenlere hayran kalın! Böceklerin gizemli dünyasına yolculuk yapmayı unutmayın.
Kelebeklerin doğa ile muhteşem dansı sizi çok rahatlatacak. Kendinizi bu mistik atmosfere bırakın, gerisini düşünmeyin! Hatta kimbilir, omzunuza bir kelebek konar ve bahçeyi gezerken size eşlik eder? Hayali bile güzel!
154. Selçuklu Çiçek Bahçesi
Kelebekler Vadisi Parkı’nda yer alan çiçek bahçesi, 9 türde tam 250 binden fazla çiçeğe ev sahipliği yapıyor. Hatıra köşesi, çocuk oyun alanları ve seyir tepesi de mevcut. Burada nasıl muhteşem kareler çekebileceğinizi tahmin etmek zor değil.
155. Sille Baraj Parkı
Biri Konya Selçuklu gezilecek yerler mi dedi? Öyleyse burayı es geçmemeli. 2017 yılından beri hizmet veren bu park, Himmet Ölçmen Barajı etrafında büyük bir alana kurulu.
Parkın yürüyüş ve piknik alanlarında vakit geçirebilir, gölette tur atabilirsiniz. Uçurtma tepesinde eğlenebilir, tırmanma parkurunda adrenalin seviyenizi yükseltebilir, sonra çay bahçesinde veya restoranda soluklanıp bir şeyler yiyebilirsiniz.
156. Sille Köyü
Konya’da fazla popüler olmayan bu tarihi güzellik, 3 bin yıllık geçmişiyle çağlara meydan okuyor. Eski bir Rum Köyü olan Sille; şapeller, çeşmeler, su yolları, camiler ve mağaralar görebileceğiniz renkli bir bölge.
Özellikle Aya Elenia Müzesi’ne uğramanızı, köy kahvaltısı yapmanızı, sırtınızı teraslı evlere dayayıp manzaraya karşı kahve içmenizi öneririz.
Sanat galerisine uğrayarak köydeki sanatçılarla tanışabilir, kendiniz ve sevdikleriniz için toprak kaplar satın alabilirsiniz. Köyün içinden geçen nehir de, tabloya ayrı bir güzellik katıyor.
157. Taş ve Ahşap Eserler Müzesi
Burası ‘İnce Minareli Medrese’ adıyla da anılıyor. Hadis ilmini öğretmek amacıyla kullanıldığı bilinen medrese, Selçuklu hükümdarı II. İzzeddin Keykavus döneminde yapılmış.
Orijinal mimarisi ve etkileyici atmosferiyle Konya Selçuklu gezilecek yerler listesinde ilk sıralara yazılmalı.
Müzenin koleksiyonunda birbirinden değerli parçalar var. Kitabeler, rölyefler, sandukalar, pencere, kapı veya tavan gibi dekoratif işleme örneklerini bunlar arasında gösterebiliriz.
158. Takkeli Dağı ve Gevale Kalesi
Konya’nın simgelerinden biri olan Takkeli Dağı, şehrin yaklaşık 13 km batısında. Hem muhteşem bir doğal güzellik hem de yaşayan mitolojik bir efsane.
Eskiden dağ, Kybele diye anılıyormuş. (Eski Türklerin inanışına göre Anadolu’nun bereket tanrıçası)
Türkler burayı fethedince Kybele olmuş sana Gevele! Burası önceden ormanlarla kaplıyken maden ocakları ve yangınlar nedeniyle ormanlar yok olmuş.
Burayı ziyaret ettiğinizde Gevele Kalesi’nin tarihi dokusuna yakından bakabilir, Takkeli Dağ Kamp Alanı’nda konaklayabilirsiniz.
Dağın tepesinde taş yığıntıları ve harabe sarnıçlar mevcut. Buradan aşağı baktığınızda üzüm bahçelerine, kavak ağaçlarına ve köy manzaralarına tanıklık edebilirsiniz. Dağ yürüyüşü yapabilir, mis gibi dağ havasını solurken gözlerinize ziyafet çektirebilirsiniz.
Çeşme, tuvalet, alışveriş gibi ihtiyaçlarınız için dağ yamacında bulunan köye uğrayabilirsiniz.
159. Zazadin Hanı
Vezir Sadettin Köpek tarafından 1235-1236 tarihleri arasında yaptırılan han, restore edilerek turizme kazandırılmış. Kışlık ve yazlık bölümlere ayrılan handa; koleksiyon eşyaları, depo, hamam, mescid, ahır, ambar ve 24 oda yer alıyor.
İnşası sırasında kullanılmış kahverengi taşlar ise hana tok ve dikkat çekici bir görünüm kazandırıyor.
160. Gömeç Hatun Türbesi
Gömeç Hatun, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi oluyormuş. Daha önce duymadınız muhtemelen fakat, Konya’da gezilecek türbeler arasına burayı da mutlaka dâhil ederek türbenin ilginç yapısını yakından görmelisiniz.
Çünkü arkası küçük bir kaleye benzeyen türbe, görünüş olarak büyük bir taş kapıyı anımsatıyor. Kapısının üzerindeki çiniler de bu mimariye ayrı bir estetik katıyor.
161. Sille Aya Elena Kilisesi
327 yılında inşa edilen kilise, Erken Hristiyanlık dönemine ait bir merkez. Mimari bakımdan âdeta bir şâheser niteliği taşıyan kilise, ulaşımı kolay bir noktada bulunuyor. Onun için Selçuklu ilçesini gezerken buraya da uğramayı ihmâl etmeyin.
162. Konya Bilim Merkezi
Tübitak’ın desteklediği ilk bilim merkezi olan bu devâsâ yer, takriben 100 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulu.
Yeşil alanı ve yürüyüş yolları da var. İçinde güneş panelleri ve rüzgar enerji santarlleri bulunuyor.
Ziyaret ederek açık hava sergilerini, tematik sergileri dolaşabilirsiniz. Planetaryum (Gezegen Evi), seyir ve gözlem kulesi gibi bölümlerine de uğrarsınız.
Laboratuvarlarını, konferans salonlarını, kütüphanesini gezersiniz.
Planetaryum salonu’nda gezegenlerin, yıldızların, güneşin ve diğer gök cisimlerinin kubbe şeklindeki tavana yansımasını izleyebilirsiniz. Burada; ‘Ağaçların Yaşamı, Dinamik Dünya, Görünmeyen Dünyanın Gizemi, Astronot ve Kelebeklerin Uçuşu, Uzay ve Dönüşü, Ay’a Dönüş’ vb. özel konularda gösterimler mevcut.
Konya’da gezilmesi gereken yerler listesi yaparken doğa ve sanatı buluşturan bu adresi unutmayın!
- Web Sitesi: Tıkla
- Ziyaret Saatleri: Hafta içi 09:00-17:00 (Pazartesi kapalı)-Hafta sonu 10:00-18:00
- Öğrenci bilet 2 TL (26 yaş ve altı için)-tam bilet 5 TL
- E-Posta: bilgi@kbm.org.tr
- Telefon: 0332 205 40 06
- Yol tarifi için tıklayın!
163. Zaman Müzesi
Sille Mahallesi’nde konumlanan müze, adının hakkını vererek sizi zamanda yolculuğa çıkaracak. Osmanlı dönemine ait eserlerin sergilendiği müzede, Cumhuriyet yıllarından kalan değerli araçlar da sergileniyor.
Özel tasarım saatler, ruznameler, el yazma-baskı takvimler, masa ve cep takvimleri bunlara örnek.
Yine müzede gümüş ve altın köstekli cep saatlerinden güneş saati örneğine varana kadar pek çok ilginç eser yer alıyor.
164. Zafer Meydanı
Selçuklu ilçesinin kalbi olan bu meydanı ziyaret ederek Selçuklu Anıtı’nı ve Zafer Çeşmesi’ni görebilirsiniz. Yine meydanda bulunan havuza ve yanındaki Türk devletlerinin kabartmalarıyla, bayraklarıyla süslenmiş sütunlara bakabilirsiniz.
Kafe, restoran ve mağaza alternatifinin bol olduğu bu meydanda keyifli vakit geçireceğinizden şüphe etmeyin!
165. Kalehan Ecdat Parkı
Konya Selçuklu gezilecek yerler içinde birçok park var. Öncelikli tavsiyelerimizden biri de burası.
Yapay gölün etrafında kurulan park, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. Göletin çevresinde surlar ve kale burçları yer alıyor. Dükkanlar ise Osmanlı evleri tarzında inşa edilmiş.
Sizi tarihi bir yolculuğa çıkaracak olan parkta doğal manzarayı seyrederken kafede bir şeyler içebilirsiniz. Dilerseniz el işi dükkanlarını gezip hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Parkta kamelyalar, Selçuklu Hanı Konya Mutfağı, Boğaz Yalısı, Hasbahçe, Osmanlı Sokağı gibi yerler mevcut. Parkın han kapısında kalkanıyla ve zırhıyla nöbet tutan iki görevli var. Osmanlı askerlerini canlandıran bu görevliler parkın konseptine ayrı bir hava katıyor.
Öyleyse bu tarihi atmosferi fotoğraflarınızla ölümsüzleştirin. Yapay göletinde nostaljik bir gezintiye çıkın. Parkın içerisindeki sergileri dolaşın. Osmanlı Kıraathanesi’nde, çay veya kahve ikramıyla soluklanın!
166. Piri Reis Parkı
Görsel güzelliğiyle dikkat çeken park, Konya-İstanbul güzergâhında bulunuyor. 46 bin metrekare alanı kaplayan parkta, eğlenceli zaman geçirebilmeniz adına her imkân mevcut. Özellikle Konya gezilecek yerler listelerinin en iyi akşam rotalarından biri burası.
167. Nene Hatun Parkı
Şehrin merkezinde, Nalçacı Caddesi’nin arkasında bulunan parkta; çocuk oyun alanları, spor alanları, restoran ve çay bahçeleri yer alıyor. Konya gezilecek parklar konusunda alternatif olarak burayı da değerlendirmeniz mümkün.
168. Türk Yıldızları Parkı
Ankara Yolu güzergâhında konumlanan park, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 321 bin metrekarelik bir alana inşa edilmiş. Gölet içinde restoran konseptiyle hizmet veriyor. Ferah atmosferi ile ânın tadını çıkaracağınız bir yer.
169. Selçuklu Kanyon Park
Piknik ve spor alanlarının bulunduğu parkta, lokantalar ve su havuzları da yer alıyor. Konya gezilecek yerler listesinde size göz kırpan bu parka pas vermeden geçmeyin!
170. Altınapa Barajı
Evet, Konya Selçuklu gezilecek yerler başlığında anlattığımız öteki oğal güzellikler kadar bir albenisi yok. 1963 – 1967 yıllarında, içme suyu ve sulama ihtiyacını karşılamak için yapılan baraj, yine de görülmeyi hak ediyor.
Bu arada Sille Çayı üzerindeki Himmet Ölçmen Barajı’na da uğrayabilir, baraj çevresinde piknik yapabilirsiniz.
171. Konya Aquapark
Parkta erkekler ve kadınlar için ayrı kullanım alanları mevcut. Konya’da bundan başka aquapark bulunmuyor.
Yüzme ve kaydırak havuzlarında çok eğleneceğiniz kesin. Bone takmak zorunlu, yanınızda olmasına gerek yok, buradan da alabilirsiniz. Yiyecek getirmeniz yasak, zaten aquaparkın kafesi mevcut.
172. Ak Cami
Görselliğiyle hayranlık uyandıran cami, Konya’nın keşfedilesi yerlerinden. Tarih ve kültür kokusunu uzaktan bile rahatlıkla almanız mümkün! Geleneksel dokusu ve ince işçiliğiyle gözleriniz şenlenecek. Bonus: İçine girince hissedeceğiniz tarifsiz huzur!
173. Selçuk Extreme Park
Hepsi çok güzel de ben Konya gezilecek yerler içinde daha değişik bir yer arıyorum diyorsanız, paintball alanında eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Bu merkezde sadece paintball değil; plaj voleybolu, yamaç paraşütü ve okçuluk da yapabilirsiniz. Mini hayvanat bahçesi, kum havuzu, piknik ve çocuk oyun alanları da mevcut. Ayrıca burası doğum günü, kutlama ve benzeri organizasyonlar için de tercih ediliyor.
Dinlenme ve otopark alanları, yiyecek-içecek hizmeti, soyunma odaları, ekipmanlar; kısaca her şey düşünülmüş bu kompleks yapıda. Tesis, Grand Otel’in arka tarafında bulunuyor. Heyecan ve adrenalinin zirvesine çıkacağınız bu yerde zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız!
Konya Paintball Alanı Giriş Ücretleri 2021
- Ekonomik Paket: Kişi başı 50 TL (50 boya topu veriliyor. Ekstra 50 tane isterseniz 15 TL ödüyorsunuz. Oyun sahasını 1,5 saat kullanma hakkınız var.)
- GOLD Paket: Kişi başı 100 TL (300 boya topu)
- PLATİN Paket: Kişi başı 175 TL (500 boya topu)
- VIP Paket: Kişi başı 1300 TL (2000 boya topu)
Web Sitesi: http://selcukextremepark.com/
Konya Seydişehir Gezilecek Yerler
Türbeleri ve tarihi kalıntılarıyla ünlü olan ilçe, su kaynakları ve Tınaztepe Mağarası ile doğa tutkunlarına hitap ediyor.
174. Kuğulu Park Mesire Yeri
Konya Seydişehir gezilecek yerler içinde ön plana çıkan mesire yeri, doğayla kucaklaşacağınız, bol bol oksijen depolayacağınız bir yer.
Suğla Ovası’nda konumlanan mesire yerinde piknik yapabilir, gölet manzarasını izleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.
175. Tınaztepe Mağarası
Konya Seydişehir gezilecek yerler içinde burayı ayrıcalıklı kılan çok sebep var. Her şeyden önce burası ülkemizdeki 1., dünyadaki 3. En büyük mağara.
1968 yılında keşfedilen mağara 22 metre uzunluğa sahip. Elbette mağaranın tamamı ziyaret edilemiyor. Sadece 1580 metrelik kısmını gezebiliyorsunuz.
Dikitleri, sarkıtları ve doğal gölü ile hayranlık uyandıran mağara, astım hastalığına iyi gelen havasıyla ziyaretçi çekiyor.
176. Seydişehir Ilıcası
Tarihi Mîlattan önceki döneme uzanan ılıca, ilçenin 1 kilometre kuzeyindeki yüksek bir yamacın farklı noktalarından kaynıyor.
30 derece sıcaklıktaki bu suyun kemik, kadın ve cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
177. Albatros Paintball Alanı
2014 yılında açılan paintball sahası, Selçuklu’daki paintball sahasıyla benzerlik gösteriyor. Yüzücülük, binicilik ve atıcılık sporlarını geliştirmeyi amaçlayan merkezde birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Paintball daha yaygın olarak tercih ediliyor. Bu keyifli etkinliğe siz de katılarak hem dinlenip hem eğlenebilirsiniz.
Kullanılan renk boyaların sağlığa zararı yok, ayrıca oyuna başlamadan önce güvenlik elbiseleri veriliyor. Bu yüzden gönül rahatlığıyla eğlenceye odaklanabilirsiniz!
178. Suğla Gölü
İlçenin kuzeybatısındaki bu göl, mavi ile yeşili bir araya getiriyor. Gölün sahili 16 bin hektarlık alanı kaplıyor.
Balıkçılık için kullanılan gölde; tatlı su ıstakozu, kadife ve gümüş balıkları, tatlı su kefali, Çin sazanı, aynalı sazan gibi balık türleri yaşıyor. Kış mevsiminde suları çekilen bu göl, her mevsim sakinliğin adresi. Özellikle havalar soğuyunca suları azalıyor ve benzerine az rastlanır türde adacıklar meydana geliyor.
Bu muhteşem manzara sizi burada bekliyor!
179. Hacı Abdullah Efendi Türbesi
İlçenin en fazla turist çeken yerlerinden biri bu türbe. Sonuçta İslam âlimlerinden biri burada medfun olduğu için, doğal olarak huzur vereceği kuşkusuz.
Yakınlardaki Sultan Hatun Türbesi, Rüstem bey ve Halife Sultan Türbeleri de ziyaret edilebilir.
180. Vasada Antik Kenti
Bir su deposu çalışması esnasında keşfedilen bu antik şehir, ilçenin Bostan Dere Mahallesi’nde bulunuyor. Çeşitli tarihi eserlerin çıkarıldığı kentte kazı çalışmaları sürüyor.
181. Adile Baysal Kültür & Sanat Evi
Konya Seydişehir gezilecek yerler arasında sizi eğlenceye doyuracak olan bu merkez, yılın her dönemi farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Galerileri ve sergileri ziyaret edebilir,
takunya örneklerine, süs eşyalarına, yöresel halk eşyalarına ve kıyafetlerine bakabilirsiniz. Yöresel dokuma tezgahlarını, ev hanımlarının el emeği göz nuru ürünlerini, Osmanlı döneminde kullanılan şerbet kazanlarını görebilirsiniz.
Yine burada eski silahlar, sahanlar, tarım âletleri, oklar ve yaylar, yemek ve su kapları, güğümler de mevcut.
Kentin kültürel hayatını canlandıran bu sergiler, yeni neslin eski Seydişehir’i tanımasını sağlıyor. Sanat Evi’nde kafeterya ve restoran da bulunuyor.
Konya gezilecek tarihi yerler içinde pek popüler değil ama siz yolunuz bu ilçeye düşerse mutlaka uğrayın.
Buram buram tarih kokan bu otantik ortamda sevdiklerinizle keyifli sohbetler yapabilirsiniz. Kültür ve Sanat Evi’nin bahçesi de tarihi dokuya uygun bir şekilde dizayn edilmiş. Bol yeşillik, ağaçlar ve çiçekler içinde hoşça vakit geçirebileceğiniz bahçesi, tarihi çeşmesiyle de göz kamaştırıyor.
182. Kocakoru Tabiat Parkı
Burası Konya’da gezilecek en iyi yerler içerisinde çok güzel bir piknik ve dinlenme alanı. Şehirden kaçmak isteyenlerin uğrak noktası olan parkta hamak keyfi yapabilir, doğayı seyre dalıp kafa dinleyebilirsiniz.
Konya Taşkent Gezilecek Yerler
Göksu vadisi kanyonlarının üzerinde kurulu olan bu sevimli ilçe yeşillikler içerisinde pek çok doğal güzellik barındırıyor.
183. Taşkent Çetmi Şelalesi
Konya gezilecek yerler arasında burayı bilen pek yok. Çetmi Kanyonu düzlükler ve uçurumlardan oluşan, etrafı sarp dağlarla çevrili bir kanyon. İşte bu kanyondan geçen çayın büyük bir gölete dökülmesiyle oluşmuş bu şelale.
Etrafı mesire yeri. Derenin karşısına kütüklerden yapılmış bir köprüyle geçilebiliyor. Bâkir doğası fotoğrafçılar için kaçırılmayacak fırsat!
Taşkent ilçesi sınırlarında yer alan bağlı Çetmi Mahallesi’ndeki bu saklı güzellik, Torosların zorlu doğasında parlayan bir yıldız.
Ayboğazı Şelalesi diye de bilinen bu şelale tam sakinlik arayanlara göre. Burada kamp yapmanız da mümkün.
184. Sultan Suyu
Erenler Tepesi’nden çıkan bu doğal suyun geçmişi Selçuklulara kadar uzanıyor. Çam ağaçlarının arasında akıp duran bu çeşmenin buz gibi suyundan mutlaka için!
Suyun yer aldığı bölgede Sultan Keykubat anısına yaptırılan bir anıt ve park mevcut. Parkta çay ve yemek molası verebilirsiniz.
185. Uzun Şıh Camisi
Uzun Şıh denilen zâtın, Yavuz Sultan Selim devrinde yaşayan bir âlim olduğu biliniyor. Rivâyete göre bu zât, Yavuz Sultan Selim’in ileride hangi zaferler kazanacağını önceden görmüş. (Bilindiği gibi İslâmiyet’te buna kerâmet deniyor.)
Bunları padişaha müjdelemiş. Gerçekten dediği gibi olmuş, ne söylediyse çıkmış.
Padişah da bunun üzerine Uzun Şıh’a ‘dile benden ne dilersen!’ demiş. Bu cami, onun talebi üzerine yapılmış.
Osmanlı mimarisini yansıtan kubbesi, tavandaki, minberi, mihrabı ve ahşap işlemeleri görülmeye değer.
Konya Tuzlukçu Gezilecek Yerler
Sultandağı, Akşehir Gölü ve Ilgın ilçesiyle komşu olan Tuzlukçu, bir ova üzerine kurulu. Pekmezi, üzümü ve ipek halılarıyla meşhur. Konya gezi rehberi yazımızda en kısa sürecek ilçelerden biri burası.
186. Konarı Köyü Camii
Selçuklu döneminden kalan cami, ilçenin sahip olduğu tek tarihi miras. Kitâbesi yok fakat özgün mimarisini korumayı başarmış. 2016 yılında korumaya alınan bu tek katlı caminin mihrabındaki bitkisel ve geometrik süslemeler ilgi çekici.
187. Ali Efendi Çeşmesi
Pazar Mahallesi’nin Akşehir Caddesi’nde bulunan hazneli, düz cepheli bir çeşme. 1932 yılında yapılan çeşme, ayakta duran insan figürleriyle süslenmiş.
188. Mezarlık Camii
Mezarlığın içinde yer aldığından böyle isimlendirilmiş. Yukarı Mahallede bulunan cami, ‘Cuma Camisi’ diye de biliniyor. 2011 yılında koruma altına alınan bu tarihi yapının minaresi yok.
Konya Yalıhüyük Gezilecek Yerler
Eskiden Bozkır ilçesine bağlıyken 1990 yılında ilçe olmuş. Ülkemizin en küçük ilçelerinden biri ve hâliyle Konya gezilecek yerler bakımından zengin değil. İlçe merkezindeki höyük ve etrafı koruma altına alınmış. Burada pek turistik ve tarihi bir yer yok.
189. Gölcük Yaylası
Tertemiz yayla havası almak için buraya gelebilirsiniz. Yaylayı gezerek çam ormanlarının manzarasını izleyebilir, yemyeşil tabiatının keyfini çıkarabilirsiniz.
Saf kaynak suları oldukça soğuk. En soğuğu da Çıracı kaynak suyu. Yaylaya gelmişken bu berrak, şifâlı suların tadına da mutlaka bakın.
Yaz mevsiminde burası, Gölcük Yayla Festivali’ne sahne oluyor. Toros ağaç çeşitleriyle kaplı olan yaylanın oksijeni bol. Endemik ve botanik bitki türleri açısından eşsiz bir hazine olan Gölcük Yaylası’nın İngilyazı denilen bölgesinde tarihi lahit mezarlara rastlamanız mümkün. Fakat ne yazık ki define avcıları bu mezarları soymuşlar, pek çok tarihi eser de harap olmuş.
Neyse, yol tarifi için tıklayın!
190. Büyük Merkez Camii
Yukarı Mahalle’deki Atatürk Caddesi’nde yer alan bu yapı, ilçedeki en eski cami. Minaresi sonradan yapılmış. Tarihi bir eser olarak ziyaret edebilirsiniz.
191. Yalıhüyük höyüğü
Bu yerleşim birimi Yalıhüyük-Seydişehir kara yolunun sağ tarafında bulunuyor. Geçmişinin Mîlattan önce 2000’li yıllara dayandığı tahmin ediliyor. Koruma altına alınan bu tarihi bölgeyi de yolunuzun üstündeyken görmek isteyebilirsiniz.
192. Kadir Efendi Konağı
Osmanlı dönem eserlerinden biri olan bu konak, 2 kattan meydana geliyor. Oyma işlemeli motifleri göz kamaştırıyor. İçine giremiyorsunuz tabii ama yakından bakmak da ttarih meraklılarına haz verecektir.
Konya Yunak Gezilecek Yerler
Sığınaklar, mağaralar, sur kalıntıları, kale yıkıntıları, şehir harabeleri; antik kent, kilise ve lahit kalıntılarıyla tam bir tarih hazinesi burası. İlçenin ormanlık alanları da var.
İlçe merkezindeki sur kalıntılarını görebilirsiniz. Hurşunlu Köyü’ndeki kale kalıntılarına, Karagöz Ağılı Mevkiinde yer alan kilise ve şehir harabelerine, Piribeyli Kasabası’nda konumlanan şehir harabelerine yakından bakabilirsiniz.
193. Saat Kulesi
Hükümet Konağı önündeki Anıt Meydanı’nda yer alıyor. Yüksekliği 17, genişliği 10 metre. Çini ve mermer kaplamalı bu kulenin önünde bir havuz var.
194. Karataş Mahallesi
Burası kentin ilk yerleşim yeri. ‘Kızoğlan Mağarası’ denilen bir mağara mevcut. Hitit veya Roma zamanından kaldığı tahmin edilen bu mağara şu an turizme açık değil.
Yine bu mahallede, Karataş deresi mevkiinde, beyaz mermer sütunları andıran bir kaya mevcut. Üzerinde yuvarlak oyukların görüldüğü bu kaya yöre halkı tarafından ‘Düldül Ayağı’ olarak adlandırılıyor.
Defineciler burada bir hazine olabileceğini düşünerek kaçak kazılar yapmış ise de, yalnızca boş küplerden başka bir şey bulamamışlar.
Konya Nerede?
İç Anadolu bölgesinde yer alan Konya, 31 ilçesiyle Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip şehri. Batısında Isparta, Kuzeyinde Ankara-Afyon-Eskişehir, güneyde Antalya ve Karaman, doğuda ise Niğde ve Isparta ile komşu.
Konya’ya Nasıl Gidilir?
Önemli devlet karayollarının üzerinde konumlanan şehir, Anadolu’nun merkezinde olması nedeniyle stratejik bir güzergâhta bulunuyor. Her şehirden Konya’ya otobüsle rahatça gelmek mümkün.
Uçakla seyahat etmeyi tercih ederseniz havalimanında indikten sonra taksilerle veya HAVAŞ servisleriyle şehir içinde dilediğiniz noktaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Ya da araç kiralama seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
Konya Ulaşım
Konya nasıl gidilir? Diye düşünüyorsanız ve İstanbul’dan gelecekseniz uçakla gelmenizi tavsiye ederiz. 1 saat içinde Konya’ya varabilirsiniz. Dilerseniz İstanbul-Pendik’ten hareket eden ‘Hızlı Tren’ ile 4-5 saatte Konya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Özel aracınızla gelmeyi tercih ederseniz civardaki yerleri gezme fırsatınız olur. İstanbul-Konya arası mesafe 710 km. Şahsi araçla yaklaşık 7-8 saat sürüyor. Takip etmeniz gereken güzergâh şu şekilde:
İstanbul – Gebze – Bilecik – Bozüyük – Eskişehir – Sivrihisar – Kadınhanı – Konya
Ankara’dan geliyorsanız özel aracınızla Konya’ya 3 saatte ulaşabilirsiniz. Bunun için Ankara – Gölbaşı – Kulu – Cihanbeyli – Altınekin – Konya güzergâhını izlemelisiniz. şeklindedir. E90 karayolundan devam ederek Konya’ya kısa zamanda varabilirsiniz.
Farklı şehirlerden gelecek olanlar da telefonundaki navigasyon uygulamasıyla en iyi güzergâhı bulabilir.
Şehir içi ulaşım da gelişmiş düzeyde. Özellikle iki hatta sahip 25 km uzunluktaki tramvay sık sık tercih ediliyor. ElKart (elektrik biniş kartı) alıp indirimden faydalanabilirsiniz.
Konya’ya Ne Zaman Gidilir?
Mart-Nisan aylarında gelirseniz, lâle bahçelerinin görsel şölenine tanık olabilir, doğanın uyanışını temsil eden leylekleri gözlemleyebilirsiniz. Tarih-kültür gezisi yapmayı planlıyorsanız her mevsim uygun.
Aralık ayında Şeb-i Arus (Mevlana Haftası) etkinlikleri düzenleniyor. Bu törenlere katılmak isterseniz ona göre plan yapmanızda fayda var.
Konya Kaç Günde Gezilir?
Konya gezilecek yerler o kadar fazla ki bir güne sığdırmanız imkânsız. Kuzey doğusunda Tuz Gölü’nden güney batısında Akşehir Gölü’ne kadar geniş bir alana yayılan Konya’nın gezilecek yerleri ilçe bazında değerlendirilmeli. Zamanınızı verimli kullanmak için buna göre plan yapmalısınız.
Konya için en az 3 gün ayırmanızı tavsiye ederiz. Bu, sadece en önemli görmeniz için yeterli. Yoksa Konya’yı baştan sona gezmek haftalar sürer!
Konya’da Neler Yapılır?
- Farklı medeniyetlere ait hanlara, saraylara, camilere, antik kentlere tanıklık edin.
- Tarihi Kilistrayı ve Çatalhöyük’ü gezin.
- Mevlânâ ve Şems-i Tebrizî hazretlerinin türbelerine uğrayıp dua edin, Mevlânâ Müzesi’ni ve komple Mevlânâ Meydanı’nı dolaşın. Mevlânâ Kültür Merkezi’nde sema gösterisi izleyin!
- El dokuması kilim, keçe veya halılardan satın almayı düşünebilirsiniz.
- Mümkün olduğunca tüm Konya yöresel lezzetlerin tadına bakın.
- Tarihine denk getirirseniz 10-17 Aralık Mevlânâ Anma Törenleri’ne katılım sağlayın.
- Kültür merkezlerinde düzenlenen Sema Gösterileri’ni kaçırmayın!
- Rengârenk parklarını gezin.
- Konya’da yapılacak şeyler denilince akla göl kenarında piknik gelmemesi mümkün değil. Öyleyse doğa harikası göllerinin manzarasıyla büyülenin! Keyifli bir piknik yapın, manzaraya ve oksijene doyun!
- Kaplıca ve hamamlarda dinlenin, şifâlı sularından faydalanın.
- Konya’nın müzelerinde kültür turu atın.
- Konya’daki ürpertici mağaralarda adrenalin dolu dakikalar yaşayın!
- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde çocuklar gibi eğlenin!
- Konya’dan bir şeyler almayı unutmayın. Özellikle Bedesten Çarşısı’nı gezin. Alışveriş yaparken geleneksel sanatları yakından görün, Osmanlı çarşısında zaman yolculuğuna çıkın!
- Yamaç paraşütü yapın, masmavi gökyüzünde Konya’yı seyre dalın! Yakamanastır mevkiindeki yamaç paraşütü pistini veya Akşehir-Sultan Dağları’nı tercih edebilirsiniz.
Konya aktivite önerileri içinde tabii ki bol bol fotoğraf çekmeyi ihmâl etmeyin! Özellikle Konya’nın peri bacaları olan Kilistra’yı ziyaret edip mükemmel kareler yakalayın.
- Ülkemizde tek olan Karapınar Çölü’ne uğrayın, doğa harikası Yerköprü Şelalesi’nin sesiyle huzur bulurken manzarasıyla kendinizden geçin!
- Meram Bağları’nda doğayı her zerrenize varana kadar hissedin!
- Piknik, kuş gözlemciliği, çadır veya karavan kampı yapın.
- Leylekler Vadisi’ne gidip doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık gibi aktivitelere imza atın!
- Konya’da ne yapılır? Diye düşünüyorsanız ve yaz mevsiminde geldiyseniz Beyşehir Gölü’ne ve Karaburun Plajı’na uğramadan dönmeyin. Dilerseniz Konya Aquapark’ta serinleyebilirsiniz.
- Konya seyahatinizi kışa denk getirirseniz yapacağınız şey belli: Derbent Aladağ Kayak Merkezi’nde kış keyfi!
Konya’da Alışveriş
Konya alışveriş açısından pek çok alternatif barındırsa da, önceliğimiz yöresel lezzetleri ve yöreye özgü diğer ürünler olmalı.
Alışveriş için Kadınlar Pazarı’na gidebilirsiniz. Eskiden civardaki köylerde yaşayan kadınlar bostanlarda, bahçelerde yetiştirdikleri ürünleri buralarda satarlarmış. Şimdi bu tarihi mekânda yüzlerce satıcı binlerce ürünle Konya’nın yerlisine ve misafirlerine hitap ediyor. Normal bir pazardan farkı yok.
‘Melike Hatun Çarşısı’ olarak da bilinen pazara 36-B, 124-A ve 106-A gibi otobüslerle ulaşabilirsiniz.
Pazar 08:00 ile 18:30 saatleri arasında açık.
Çıkışta pazarın hemen bitişiğindeki Pideci Hasan Şendağlı’ya uğrayıp yağ somununun tadına bakabilirsiniz. Pidenin Konya küflü peyniriyle buluştuğu bu lezzete bayılacaksınız!
Adres: Akçeşme Mah. Mengüc Cad. No:2 42020 Karatay/Konya
Dilerseniz Bedesten Çarşısı’na, Kent Plaza AVM’ye veya Kulesite AVM’ye de uğrayabilirsiniz. Ya da Selçuklu’daki Novaland AVM’yi ziyaret edebilirsiniz.
Konya’dan Ne Alınır?
Gevrek, küflü peynir, lokum, keçi sütü otlu tulum peyniri, Mevlana şekeri Konya’dan alınacak şeyler arasında başı çekiyor.
Halı ve kilimler, Mevlana bibloları da şehirde en fazla karşılaşacağınız hediyelik eşyalardan. Ereğli tereyağı, Karafırın tahini ve katkısız acılı ev tarhanası da alabilirsiniz.
Keçe eserler, Osmanlı kahvesi, çini süslemeler, hatıra maketleri ve yöresel kıyafetler de Konya’dan alınabilecek şeyler arasında.
Konya Gece Hayatı
Konya’ya üniversite eğitimi için gelen öğrenciler sayesinde gece hayatının önceki yıllara göre daha hareketli olduğu söylenebilir. Pek çok restoran, kafe, büyük otellerdeki gece kulüpleri sabaha kadar hizmet veriyor.
Özellikle Zafer Caddesi ve Alâeddin Tepesi civarında yer alan kafeler hiç boş kalmıyor.
Konya mekanlar arasında en popüler olanlardan biri de Club İnferno.
Diğer önerilerimiz ise şunlar: Sahne MERAM, Willy Wonder’s, Casa Di Caffe, Hi Coffee, Roof Bar.
Konya’da Kamp
Konya kamp yerleri olarak tavsiyelerimiz şunlar:
- Beyşehir Karaburun Plajı Kamp Alanı
- Takkeli Dağı Kamp Alanı
- Ilgın Yeşilgöl Kamp Alanı
- Meke Gölü Kamp Alanı
- Taşkent Çetmi Şelalesi Kamp Alanı
- Eğrigöl Kamp Alanı
- Yeşildağ Kamp Alanı
- Göksu (Yerköprü) Şelalesi Kamp Alanı
- Yakamanastır Tabiat Parkı Kamp Alanı
- Karatay Belediyesi Karavan Kamp Alanı
- Ada Restoran Karavan Ve Kamping
- Beyşehir Gölü Milli Parkı Kamp Alanı
- Atapark Otel Restoran Kamping
Konya kamp alanları ile ilgili birçok yer hakkında bilgi verdiğimiz için bu bölümü kısa geçiyoruz.
Konya’da Piknik
Kuğulu Park Mesire Yeri, Sille Baraj Parkı, Kanyon Park ve Ilgın Bulcuk Barajı Konya piknik yerleri içinde ön plana çıkıyor. Öte yandan Beyşehir Gölü ve Akşehir Gölü de Konya piknik alanları arasında manzarasıyla oldukça iddialı. Bu yerlerin bazıları ücretliyken bazılarına ücret ödemeden girilebiliyor. Biz sadece hatırlatalım istedik, yukarıda uzun uzun bilgi vermiştik.
Konya Doğa Yürüyüşü
Bunun için tercih edebileceğiniz birçok güzergâh var. Fakat göllerin çevresindeki alanlarda kendi güzergâhınızı da oluşturmanız mümkün. Dilerseniz yürüyüş topluluklarına da katılabilirsiniz.
Manzaralar ve doğal atmosfer eşliğinde trekking yapabileceğiniz bazı yürüyüş rotaları şöyle:
- Atlas Lale, Timraş, Çatalhüyük
- Leylekler Vadisi ve İslibucak Yürüyüşü
- Karadağ-Karaman Yürüyüşü
- Bozkır Aygır Şelalesi Yürüyüş Ve Gezisi
- Anamas Dedegül Dağı Yaka Kanyonu Geçişi
Konya Bisiklet Turu
Konya düzlük bir alanda bulunduğu için bisikletle gezmeye elverişli. Bisiklet kiralama merkezlerinden birinde saatlik veya günlük bisiklet kiralayabilir, Konya’nın tarihi ve doğal yapılarını böyle daha keyifli bir şekilde gezebilirsiniz.
Konya bisiklet turları için önerdiğimiz ilk rota Meram Bağları. Yeşillikler içinde dolaştıktan sonra Sille Köyü’nün sokaklarında gezebilirsiniz. Siz pedal çevirdikçe, göreceğiniz farklı güzellikler de sizi şaşkına çevirecek!
Konya Mağara Turizmi
Yüzlerce mağaraya ev sahipliği yapan Konya, saydığımız tüm bu aktivitelere ek olarak mağaracılık için de gayet uygun.
Yerköprü Mağarası, Büyük Düden Mağarası, Tınaztepe Mağarası gezilip görülecek mağaraların başında geliyor. Bunların etrafında mesire yerleri var. Buralarda soluklanıp dinlenebilir, manzaradan gaz alıp Konya gezinize aynı tempoda devam edebilirsiniz!
Konya Şeb-i Arus Törenleri
Şeb-i Arus, ‘düğün gecesi’ anlamına geliyor. Ömrünü ibâdetle ve insanlara öğüt vermekle geçiren Mevlânâ hazretlerinin vefat ettiği gün, ‘düğün gecesi’ olarak nitelendiriliyor.
Hayattayken, vefat edeceği güne karşı özlem duyan ve o geceyi ‘vuslat gecesi, düğün gecesi’ olarak adlandıran büyük İslam âlimi, ‘ölmeden önce ölmeyi’ başaran mümtaz şahsiyetlerden.
İşte her yıl, 7-17 Aralık tarihleri arasında, Şeb-i Arus törenleri düzenleniyor. Bu etkinliklerde Mevlânâ hazretlerinin öğretileri yeniden hatırlanıyor. Yerli-yabancı turistlerin akınına uğrayan Konya’nın, huzur veren ruhani havası, o tarihlerde daha yoğun hissediliyor.
Törenlerde Nevbe Merasimi gerçekleştiriliyor, Mevlânâ Müzesi ziyaret ediliyor. Mevlevî geleneklerinden biri olan ‘Gül Duası’ dinleniyor. Misafirlere tekke pilavı sunuluyor. Şems-i Tebrizî hazretlerinin türbesi ziyaret ediliyor.
Mevlana Kültür Merkezi’nde sema ve musiki gösterileri tertip ediliyor. Daha buna benzer çeşit çeşit etkinliklere sahne olan Mevlana’yı Anma Törenleri, bu şehre gitmek için başlı başına bir sebep zaten.
Konya Festival ve Şenlikleri
Seyahatinizi planlamadan önce Konya’daki festivaller hakkında bilgi edinirseniz farklı deneyimler yaşama şansı bulur, gezinizi çok daha eğlenceli hâle getirebilirsiniz. İşte Konya etkinlikleri listesi:
- Bir Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali: Her yılın Nisan ayı
- Yörük Türkmen Kültür Şöleni: Temmuz ayının ilk haftası
- Beyaz Kiraz Festivalı: Temmuz’un birinci haftası
- Tuz, Avcılık, Kültür ve Sanat Festivali: Temmuz ayının ikinci haftası
- Nasreddin Hoca Festivali: 5-10 Temmuz
- Şeb-i Arus Mevlana’yı Anma Etkinlikleri: 7-17 Aralık
Konya Günübirlik Turlar
Dilerseniz Konya şehir turu ile şehri bir uçtan öbür uca gezebilirsiniz. Bu turlar turistik minibüs veya otobüslerle gerçekleştiriliyor. Fiyatlandırma sezonlara göre değişiyor.
Turlar esnasında Konya’nın kültürel ve tarihi yerleriyle ilgili detaylı bilgi edinebilir, böylece gittiğiniz yerlerin nostaljik atmosferini daha iyi hissedebilirsiniz.
Konya Konaklama
Bu koca şehri bir günde gezmeniz imkânsız. Birini ziyaret etseniz diğerinin hatırı kalacak. Her biri arasından seçim yapmakta zorlanacağınız kadar önemli ve güzel. Dolayısıyla Konya’ya gelirken burada hiç olmazsa birkaç gün kalmak için plan yapmalısınız.
Konya otelleri, pansiyonları, bungalov evleri ile zengin konaklama alternatiflerine sahip.
Konya otel ve pansiyonlarını fiyat ve özellikler açısından karşılaştırmak için burayı, burayı veya burayı tıklayabilirsiniz.
Konya’da Nerede Kalınır?
Safa Royal Museum Hotel ve Hich Hotel Konya konaklama alternatiflerinin en popüler olanlarından. Bunun dışında önerilebilecek bazı oteller şöyle:
- Hilton Garden İnn Konya
- Dedeman Konya Hotel & Convention Center
- Grand Hotel Konya
- Bayır Diamond Hotel Convention Center
- Araf Hotel
- Zafer Pansiyon
- Bera Otel
- İbis Konya Otel
Konya Yeme-İçme
Konya yöresel mutfağı da tıpkı gezilecek yerleri kadar zengin bir çeşitliliğe sahip. Asırlık kültür mirası ile şekilllenmiş Konya mutfak kültürü, ağzının tadını bilenlere hitap ediyor.
Bulgaristan, Bosna Hersek, Osmanlı ve çeşitli eski kültürlerden yâdigâr lezzetler, Konya sofralarını süslüyor.
Konya’da Ne Yenir?
- Mevlana böreği
- Etli ekmek
- Beyşehir tarhanası
- Beyşehir sazanı
- Kuzu tandır
- Fırın kebabı
- Konya Pilavı
- Recai Böreği
- Çebiç
- Tirit
- Papara
- Batırık
- Saç böreği
- Kaygana
- Tandır böreği
- Düğün böreği
- Arabaşı çorbası
- Höşmerim
- Kaymaklı sacarası
- Dilber dudağı
- sac arası sarma en meşhur Konya geleneksel lezzetler içerisinde yer alıyor.
Konya Kahvaltı Mekanları
Güne zengin bir kahvaltı sofrasıyla başlayarak Konya gezilecek yerler için enerji toplayabilirsiniz. Tabii ki Konya kahvaltısının olmazsa olmazı Mevlana böreğinin tadına mutlaka bakmalısınız.
Manzaralı kahvaltı mekânlarından açık hava mekânlara, köy kahvaltısı yiyebileceğiniz yerlerden pratik ve serpme kahvaltı mekânlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor önünüzdeki seçenekler. Size yardımcı olması için en iyi Konya kahvaltı yerleri hakkında küçük bir liste hazırladık:
- Kemeraltı Kafe
Tel: 0530 937 51 44
Adres: Sille, Hükümet Cd. No:39, 42132 Selçuklu/Konya
- Kule Sini Restaurant
Tel: 0332 237 58 53
Adres: Musalla Bağları Mahallesi Kule Cad. Kule Plaza, D:37-39, 42060 Selçuklu
- Ekerland Mola Restaurant
Tel: 0530 344 38 50
Adres: Ulukapı, 42360 Seydişehir/Konya
- Lokmahane
Tel: 0332 322 16 16
Adres: Alavardı, 42090 Meram/Konya
- Kahvehan Premium
Tel: 0532 621 42 42
Adres: Yorgancı Mah. Hamamlı Sok. No:2 (Yeni Meram Cad.) 42030 Konya
- Terzioğlu Konağı
Tel: 0332 244 93 93
Adres: Sille, Hükümet Cd. no:30, 42132 Selçuklu/Konya
- Champs Elysees
Tel: 0332 325 17 00
Adres: Ayanbey, Yeni Meram Cd. No:229, 42090 Meram/Konya
- Canbazoğlu Et Mangal/ Kahavaltı
Tel: 0332 713 33 03
Adres: Ziya Gökalp Mahallesi, Adana Caddesi, No:223 D330 229, D:227, 42310 Ereğli/Konya
- HazBahçe
Tel: 0332 327 34 34
Adres: Lalebahçe, Hatip Cad. No:304, 42140 Meram/Konya
En İyi Konya Restoranları
Konya restoranlar ve cafeler arasından da en popüler olanlarını seçmeye çalıştık. İşte Konya’nın bazı lezzet durakları:
- Cemo Restaurant
Tel: 0332 235 04 27
Adres: Medrese Mahallesi, Nalçacı Caddesi, Karatay Sitesi, No: 2/C, Selçuklu, Konya
- Bolu Lokantası
Tel: 0332 352 45 33
Adres: Aziziye Mahallesi, Aziziye Caddesi, No: 27/B, Konya
- Etobüs
Tel: 0332 324 00 43
Adres: Necip Fazıl Mahallesi, Yeni Meram Caddesi, No: 146/B, Meram, Konya
- Köfteci Sofu
Tel: 0332 236 75 86
Adres: Horozluhan Mahallesi, Hizarcı Sk., No: 133, Marangozlar Sanayi Sitesi, Selçuklu, Konya
- Ali Baba Fırın Kebap
Tel: 0332 351 03 07
Adres: Şems-i Tebrizi Mh., Şeref Şirin Sk., No: 5/A, Konya
- Tarihi Tiritçi Mithat
Tel: 0332 350 72 98
Adres: Kasap Sinan Mh., İstanbul Cd, Yusufağa Sk., No: 21, Karatay, Konya
- Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant
Tel: 0332 352 42 00
Adres: Aziziye Mahallesi, Celal Sk., No: 39, Karatay, Konya
Konya Yakınında Gezilecek Yerler
Şehir, Türkiye’nin turistik illeriyle komşu. Örneğin Eskişehir bunlardan biri. Yine Afyon, Antalya, Karaman, Isparta, Aksaray, Niğde Konya’ya yakın gezilecek yerler arasında.
Öte yandan Konya, Mersin’e de fazla uzak sayılmaz. Mersin gezilecek yerler için en detaylı Mersin gezi rehberimize bakabilir, Mersin plajlarını ve koylarını buradan inceleyebilirsiniz.
Konya yakınlarında gezilecek yerler arayanlara en az Konya kadar zengin bir önerimiz daha var: Ankara!
Konya Hakkında En Çok Merak Edilenler
Konya gezilip görülecek yerler ile ilgili bu kadar şey anlattık ama en önemli yerleri liste hâlinde tekrar etmek faydalı olur diye düşündük.
Konya Gezilecek Tarihi Yerler Nereler?
İnce Minareli Medrese, Aziziye Camii, Kilistra Antik Kenti, Eşrefoğlu Camii, Konya Selimiye Camii, Çatalhöyük, Tarihi Sille Köyü, Alâeddin Camii onlardan bazıları.
Konya Gezilecek Müzeler Neler?
Zaman Müzesi, Taş ve Ahşap Eserler Müzesi, Mevlana Müzesi, Konya Atatürk Evi Müzesi, Koyunoğlu Müzesi ve Kütüphanesi, Karatay Medresesi ve Müzesi, Konya Etnografya Müzesi, Konya Arkeoloji Müzesi bunlardan birkaçı. Yine Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Batı Cephesi Karargâh Müzesi de unutulmamalı.
Konya Gezilecek Türbeler Hangileri?
Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî hazretlerinin türbesi ilk sırada. Bununla beraber Nasrettin Hoca’nın, Şems-i Tebrizî hazretlerinin türbelerine de mutlaka uğramalısınız. Seyyid Muhammed Hayrânî ve Tavus Baba türbeleri, Gömeç Hatun Türbesi, Ali Gav Zaviyesi ve Türbesi, Ateş Baz Veli Türbesi de Konya’nın inanç turizmi açısından önemli yerler.
Konya Gezilecek Doğal Yerler Nerelerdir?
Mavi Boğaz Kanyonu, Meram Bağları, Acıgöl, Tuz Gölü, Konya yaylaları, Yerköprü Şelalesi, Meke Gölü, Hıdırlık Tepesi, Akşehir Gölü,Akşehir Kent Ormanı, Leylekler Vadisi, Karaburun Plajı, Beyşehir Gölü, Karagöl ve Anamas Dağı bunlara örnek.
Konya Gezilecek Parklar Hangileri?
Kültür Park, Kozağaç Parkı, Ecdat Parkı, Yakamanastır Tabiat Parkı, Sille Baraj Parkı, Kyoto Japon Parkı. Ayrıca Türk Yıldızları Parkı, Kanyon Park, Konya Tropikal Kelebek Bahçesı, Kuğulu Park Mesire Yeri, Piri Reis Parkı, Nene Hatun Parkı da bunlardan.
Konya’da Gezilecek Eğlenceli Yerler Nereler?
Konya Hayvanat Bahçesi, 80 Binde Devr-i Alem Parkı, Konya Aquapark gibi yerlerde eğlencenin doruklarına çıkabilirsiniz.
Konya’da Nereye Gidilir?
Bunların haricinde tarihi konakları ziyaret edebilir, Alâeddin Tepesi’ne uğrayabilirsiniz. Mevlana Meydanı ve Zafer Meydanı’nda gezebilirsiniz. Ilgın Kaplıcaları, Meram Hamamı, Valide Sultan Hamamı gibi yerlerde yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Sonuç olarak Konya’da gezilmesi gereken yerler oldukça fazla. Ören yerlerinden müzelere, kalelerden türbelere, tarihi camilerden höyüklere kadar Konya gezilecek yerler listesi her saniyesi doğa, tarih ve kültür dolu bir gezi vaad ediyor. Hoşgörü ve sevginin merkezi olan Konya, sırlarla dolu efsunlu bir şehir gibi aynı zamanda. Böyle bir yeri tam mânâsıyla hangi Konya gezi rehberi anlatabilir ki?
Nasrettin Hoca ve Mevlânâ hazretleri başta olmak üzere Konya’daki mâneviyât büyüklerinden kalan izler, şehrin dört bir yanını kaplamış durumda.
Konya gezilecek yerler yazımızda yer verdiklerimiz, , bu koca denizden birkaç damla sadece.
Artık o denizde yüzmek, kana kana içip huzura doymak sizin göreviniz!
Konya Japon Kyoto Parkı ve Konya Kelebekler Vadisi yazılarımıza da buyrun!