Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Afyon Gezilecek Yerler | En İyi Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Afyon Gezilecek Yerler | En İyi Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Afyon’da nereye gidilir? Afyon gezilecek yerler nelerdir? Afyon tarihi yerler ve Afyon doğal turistik yerler nereler? İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz, nasıl olsa hepsi aynı kapıya çıkıyor… ‘Kafalar güzel mi, ben bu soruların cevaplarını bilsem burada ne işim var?’ diyorsanız o zaman sizin için özene bezene hazırlamış olduğum Afyon gezi rehberi adlı yazımı okuyabilirsiniz… (Tanıştırayım, tam karşınızda kendisi) O zaman şimdi huzurlarınızda ülkemizin medâr-i iftihârı Afyonkarahisar!

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi

Afyon ne zaman kendisinden bahsetsem dilimin sürçüp ‘Ayfon’ dediğim ve kendimi rezil olmuş gibi hissetmeme yol açan şehirdir. (Gibisi fazla da olabilir.) [Teknoloji bağımlılığının yan etkileri bunlar hep, hâlimiz hâl değil albayım.] Biz Afyon desek de onun adı Afyonkarahisar . Ama sanırım üşengeçliğimizden mi, harf tasarrufu yapmak istediğimizden mi bilinmez, Afyon demek konusunda ısrarcıyız. Neyse, ziyanı yok… Kütahya, Uşak, Denizli, Isparta, Konya ve Eskişehir illeriyle çevrelenen Afyon kalabalık bir sınıfın bütün ilgiyi üzerinde toplayan popüler çocuğu gibi… Tüm yollar onda birleşiyor, Teoman ne güzel demiş, ‘sana çıkıyor bildiğim bütün yollar’ diye… (O şarkıyı Afyon’a armağan ediyorum. Duygulandım.) Termal’ın başkentidir o, mermeri, kaplıcaları ve en önemlisi sucuğuyla ünlüdür. O sucuk değil midir ki Afyon’a sınırları aştırıp onu dünyaya tanıtan? (Aç Bitir sucukları Afyon sucuğunun yanında çocuk gibi kalır desem, beni ancak Afyonlular anlar… Afyonlu getirin bana!) Amma ve lâkin Afyon yemekleri daha farklı bir boyut. Onu 3D olarak ele almıştık. Şimdi de sanal Afyon turu düzenliyoruz. En kısa zamanda gerçeğe dönüştürmeniz temennisiyle. Afyon gezilecek yerler for are you ready? Öyleyse we are starting! (Nolur biri bana yanlış yazdığımı söylemesin, dayanamam.)

Afyon Başmakçı Gezilecek Yerler

Burası biraz acıların çocuğu Emrah gibi… İç kesimde kalmış, depresyondaymış, unutulmuş, terkedilmiş… Yol güzergâhının dışında kaldığı için pek yatırım yapılamamış. (Siz benim abarttığıma bakmayın, huylu huyundan vazgeçmez) Burada yumurta üretimi revaçta, ayrıca flamingolarıyla ünlü bir ilçe. O yüzden burada ‘Flamingove Yumurta Festivali’ düzenleniyormuş. Aynı zamanda burası gül yağının da merkezlerinden biri. Bir de yıllar yıllar önce burada halı dokumacılığı da yaygınmış. Sonra Çin’den halı ihraç edilmeye başlanınca buradaki halılar da yavaş yavaş tedavülden kalkmaya başlamış. (Bu Çin yok mu zaten neyi bizim ülkemize girse bizim için hiç iyi olmuyor… Bi bitmediniz…) Şah Çelebi (kendisi Germiyan Beyi oluyormuş, olsun kimsenin malında mülkünde gözümüz yok) işte o kızını Yıldırım Beyazıt’a verdiğinde bu ilçenin dahil olduğu bölgeyi de hediye olarak vermiş. (Biz de burada ‘Bak eniştemin ablasının kızı bi gram altın bile takmadı görüyo musun yılannnn!’ diye hayıflanıyoruz.) ‘Ya bi sus motorun soğusun hani nerede Afyon gezilecek yerler arasındaki Başmakçı gezilecek yerler?’ diyenler varsa:

Recep Bey Camisi

afyon gezilecek yerlerYukarı Mahalle denilen bölgede yer alan bu caminin güneyinde bir kitabe varmış. ‘30 Temmuz 1892’ yazıyormuş. Bunun altında da çeşitli rakamlar. Bazıları ‘bu sayıların ebced hesabındaki karşılığı Amala Hüseyin Arif’tir, öyleyse burayı o yapmıştır’ der. (Tabii ebced gibi şeylerle uğraşmamak gerek. Şimdi etraf şadırvan müftüsü dolu, konu siyaset ve din olunca herkes işkembeden sallıyor.) Alçı, bitkisel örnekli ve geometrik süslemeleri, sembolik tasvirleri ile dikkat çeken cami 1985 senesinde korumaya alınmış. Bu arada Aşağı hilal mahallesi’ndeki Akpınar caddesinde yer alan Cuma Cami’ye de uğrayabilirsiniz. Burası Hilal Camii ve Ulu Cami olarak da biliniyor. Seyyid Muhammed Ağa isimli biri tarafından 1699’da yaptırılmış. (Hayırsever olmak güzel.) Akkeçili köyünün merkezindeki Akkeçili Camii de burada ziyaret edebileceğiniz bir başka camidir. Afyon gezilecek yerler içerisinde ilçelerdeki camilerin dışında başka şeyler de var elbet.

Değirmendere Kanyonu

afyonkarahisar gezilecek yerler

Merkeze bağlı Çığrıve  Yakaköyleri arasındaki Söğüt dağının eteklerinde konumlanmış bir doğal güzelliktir. Arazi yüksekliği 893 metreden başlıyor, 1127 metreye ulaşıyor. Kanyonun ortasında da bir dere akıyor. Kanyonun parkuru 1 km uzunluğunda. Fakat burası profesyonellerin geçişine uygun, amatörseniz aman diyeyim. Dağcılık ve kanyon yürüyüşü yapılabilse de fazla tekin bir yer olduğu söylenemez. Kanyonda birçok şelale akıyor, bunlar biraz çılgın şelaleler, alabildiğine akıyorlar… Sınır tanımıyorlar. O yüzden dikkat etmek gerek.

Acıgöl Kuş Cenneti

afyon'da gezilecek yerlerAfyon gezilecek yerler
listesindeki Akpınar köyü’ne doğru yaklaşık 4-5 kilometre mesafede yer alır. Acıgöl; Söğüt, Başparmak ve Maymun dağlarının arasında bulunuyormuş ve tektonik göl olarak geçiyormuş. Gölün besin kaynağı dağların getirdiği akımlar, kaynak suları Başmakçı’dan gelen Kocaçay sularıymış. Ülkemizin en tuzlu göllerinden ikincisiymiş burası. Spora meraklıysanız gölün güneydoğu tarafında bulunan yaylalar ve dağlar ilginizi çeker. Ayrıca bu göl ülkemizin sodyum potansiyeli olan tek havzasıymış. Sodyum sülfatın neredeyse %90’a yakını bu gölden karşılanır. Gölden elde edilen sodyum sülfatın kullanım alanları da cam, kağıt, tekstil, deterjan gibi sanayilerdir. Öte yandan gölün etrafında İl Özel İdare Müdürlüğü’nün yaptırmış olduğu kuş gözlemevi vardır. Bir doğa fotoğrafçısıysanız ya da kuş gözlemcisiyseniz buraya mutlaka gelmelisiniz. (Benim gibi vasıfsız elemansanız siz de gelebilirsiniz tabii, lafı mı olur…) Bu göl 10 binin üzerinde kuş için sıcak bir yuva niteliğindedir. Bunların en önemlilerinden biri ‘toy kuşları’dır. Soyu tehlike altında olan bu kuşlar Acıgöl yakınlarında ürer ve kış mevsimini de burada geçirir. (Canlarım benim emin ellerdesiniz merak etmeyin.) Bir de burada allı turna diye anılan flamingo sürüleri yaşar, göç ederken burada konaklarlar. (Yani burayı 5 yıldızlı otel gibi kullanırlar.) kılıçgaga, akça cılıbıt, ince gagalı martı ve gülen sumru gibi kuşlar da burada hayatını devam ettirir. (Dünyada ne kuşlar var da haberimiz yok, genel kültür seviyemin yerlerde olduğunu fark ettim.) Dişli sazancığı denen ve dünyada çok nadir bulunan bir balık da Acıgöl’de yaşamını sürdürür. Acıgöl’ün özellikleri genel olarak bunlar ve orayı gidip görmek için fazlasıyla yeterli. Fakat ne yazık ki insanoğlu burada da rahat durmuyor. Gölün kuzeyinde ve batısında birkaç şirket varmış, sodyum sülfat havuzlarıyla tuz üretiyorlarmış. Onların tesislerinden göle pompalanan su seviyesi azalıyormuş. (Doğal bir güzellik buldunuz ya, çöreklenmeseniz şaşardım.)

Sultan Abdurrahman Türbesi

afyonda gezilecek yerlerKanlı Harim denilen mevkideymiş de buranın adı neden böyle? Hayır sakata gelmeyelim sonra? Niye Kanlı Harem denmiş, içime kurt düştü bak… Ama neyse, pozitif olmak lazım… Sultan Abdurrahman, Anadolu’da yaşayan bir zât-ı muhterem. Hocası da Abdülkadir Geylani imiş. İnanan, seven feyiz almak için bu türbeye gidebilir. Eşi Sultan Hatun’un kabri de buradadır. Sultan Abdurrahman hazretleri vefat ettikten sonra türbesi ziyaret edilir olmuş. Türbenin yanındaki yoldan geçenlerden bazıları burada Sultan Abdurrahman hazretlerini abdest alırken bazıları da namaz kılarken gördüklerini söylemişler. (Eski zamanlarda tabii) [Şu an böyle bir şey söyleyen olsa en başta Show TV onu haber yapar, direkt akıl hastanesine tıkarlar garibimi.]

Gülyağı Fabrikası

Afyon gezilecek yerler
yarışmamız Başmakçı ile devam ediyor… Bakalım finale kim kalacak, oylarınızla hangisi en güzel ilçe seçilecek? (Evet bu parlak fikri uygulamaya koyabiliriz aslında.) Buradaki gül yağı fabrikasında her yıl 150-200 ton kadar gül çiçeği işleniyormuş. Elde edilen gül yağının büyük bir kısmı ihraç ediliyormuş. Ama ilaç sanayisinde kullanılan gül yağı farklı. Bir de bizim ‘sivilcelerimi şak diye geçirsin, siyah noktalarımı silip süpürsün’ diye kullandığımız gül yağı farklı. Buradaki fabrikada gül suyu da üretiliyor. Gülleriyle ünlü Isparta bile Başmakçı fabrikasından gül suyu alıyormuş nabeer?

Afyon Bayat Gezilecek Yerler

İlçenin kökboyalı kilimleri meşhur ve ‘bayat’ ismi ona hiç yakışmamış… (Hanımların dikkatine, overlok makinesi ayağınıza geldi…) Size taze taze gezilecek yerlerim var:

Kurt İni Mağarası

afyonkarahisar gezilecek yerlerİlçe merkezinin yaklaşık 3 km kuzeyinde bulunan bu doğal mağaranın 25 metreden sonrasına gidemiyorsunuz. (Böyle katakulli içeren şeyler hep ilgimi çekmiştir. Ben gideceğim ve 25 metreden sonrasına ulaşıp size oradan sesleneceğim.) Aslında normal mağara, sarkıtlar, dikitler, hayvan fosilleri falan ama 25 metreden sonrasında ne var acaba? Bence ‘kurtini’ diye bir yaratık var… Orayı kurtiniler basmış! (Ya da burası kurtların inleri. 3 bilinmeyenli bir denklem gibi.)

Kalaylıtaş

Bayat Yaylası’nda iki kaya bulunur ve bu kayaların arasından çıkan suya Kalaylıtaş denir. Suyun etrafı mesire alanıdır. Yaz mevsiminde buralar püfür püfür eser. Mesire demişken Bayat Ormanı’da ilçe merkezine oldukça yakın ve oraya da uğramanızı tavsiye ederim. Gelin buralarda bayat değil taze taze etler, mangallar yeyin. (Baydım ama bir espri 2 kere dee yapılmaz ki.)

Asarkale

afyon bayat gezilecek yerlerİlçe merkezinde bulunan bir tarihi eser. Bizanslılardan kalma manastır kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. İnpazarcık kaya mezarları ve Elicek Mağarası da ilçede böyle tarihi nitelik taşıyan yerlerden.

Afyon Bolvadin Gezilecek Yerler

Burası Afyonkarahisar’ın tarihi bakımdan en önemli yerlerinden biri ve kaymağıyla ünlü. Afyon’da gezilecek yerler listesinin büyük bölümü burada uygulanır:

Bolvadin Yanık Kışla Müzesi

afyon bolvadin gezilecek yerlerYunan birlikleri burayı tahrip etmiş olsa da restore edilip tarihi miraslarımız arasına katılmış. Eski Tunç Çağı’ndan tut Osmanlı’ya kadar pek çok eser burada sergileniyor. Önceleri belediye sineması, sonra belediye merkezi olarak kullanılmış. Sonra demişler ki ‘ya biz ne yapıyoruz beyler kendinize gelin’ ve burayı müzeye çevirmişler.

Eber Gölü

Sazlıkları, kamışlıkları ve zengin bitki örtüsüyle hem Bolvadin gezilecek yerler arasında bir doğal güzellik hem de ilçe halkının ekmek teknesi. Sazanlar ve turnaların yaşadığı gölün manzarasını yakından görüp fotoğraflamalısınız. (O deklanşörler bu tarz şeyler için üretildi. Amacına uygun kullanalım.) Kamp da yapabilirsiniz aslında. dalmaçya pelikanları, karabataklar ve sakarca kazınları yaşıyormuş burada. (O kadar belgesel izlerim, bu hayvanların adını ilk defa duydum.) Ülkemizin en büyük göllerinden 12.’incisi olan bu gölü ziyaret etmeyi unutmayasınız, size bir dost tavsiyesi olsun. (Çevresindeki fabrikalar da olmayaydı iyiydi.) Gölün üzerinde yüzlerce ada yüzüyor ve halk bu adaları ‘kopak’ diye tanımlıyor. (O zaman şimdi kafamda şimşekler çaktı, florasan lambaları yandı ve arkadaşımı Eber Gölü’ne nasıl davet edeceğimi buldum:

Hey kanka gel, Afyon’a gidek kopak,

Kurabiyeler yaptım, içi kalmış topak,

Bilmiyor musun sanki, bu gölün adı Eber,

Demek gelmiyosun ha, öyle olsun geber!)

[Öfke kontrolüm yoktur kesinlikle, terapi merapi almam lazım.) Bazıları çok büyükmüş bu kopakların. Hatta üzerine binalar dahi yapılıyormuş. (Kopaklar güzel ama kopekler varsa gelmem.) [Bir şeyin cılkını çıkarana kadar o şey hakkında kötü espri yapmaya devam edilmelidir. Hayat prensibim.] Burası kuş cenneti diye de biliniyormuş. (Ülkemizde kuş cenneti diye bilinen çok yer malum, senin onlardan bir farkın olmalı. Sen Eber’sin, übersin, süpersin.) Gölün etrafında kaçak avlanma yapıldığı biliniyor. Epey kuraklık olmaya başlamış, Eber Gölü değil adası olmuş gibi sanki. Ama yine de siz gidin takılın, mesire yerlerinde piknik yapın, gölün etrafında  restoranlar da var. (Gerisi yalan)

Bolvadin Peri Bacaları

Kim demiş Nevşehir peri bacalarından başka peri bacası yok diye? Ahan da size Afyon peri bacası! Bolvadin peri bacalarının da Nevşehir ilinden aşağı kalır yanı yok. Hem bunlardan Afyon’un başka ilçelerinde de var. Manzarasını görmezseniz çok şey kaçırırsınız.

Kızlar Evciği

Dede Korkut efsanelerini duymuşsunuzdur. İşte 40 kız efsanesinin burada geçtiği söylenir. Söylendiğine göre bir kral varmış. Mala mülke doymaz, kimseye de 5 kuruş vermezmiş. Halkın paralarını zorla toplar, malına mal katarmış. Kralın kızı da ‘halkı bu zülümden kurtarayım’ gerekçesiyle (bak bak bahaneye bak, yemezler kızıım para tatlı geldi tabii) arkadaşlarını da toplayıp kralın bütün kervanlarını birer birer soymaya başlamışlar. (Ne geliyorsa insana ailesinden işte) Bunların sayısı 40’ı bulmuş. Kral tabii küplere binmiş, ‘bu 40 kişiyi bulup getireceksiniz, yoksa hepinizin kellesini uçururum hadi bakalım el mi yaman bey mi yaman’ demiş. Casuslar arayıp taramışlar; ‘kralımız bunlar 40 kızmış, elebaşları da senin kızınmış’ demişler. (İçlerinden de şey demişlerdir vay dangalak vay! Daha kendi kızından haberin yok. Yemeyenin malını yerler bak işte böyle, istiflemeseydin sen de ohh beter ol!) Kral bu 40 kızın başını vurdurmuş, (toplu kıyım yapmış vijjjdansız herif!) Sonra bu kızlara mezar yapmışlar. Bu mezarların yakınında güvercinler gezinirmiş. Bunlar bir gün toplanıp hurraaa kralın üzerine saldırmış ve bunu öldürmüş. Halk da kralın hazinelerini yağmalamış. (Yalnız kıza ne olmuş acaba? ‘Halkı kurtaralım’ ayağına ortalığı mikser gibi karıştırdı kenara mı çekildi ne yaptı? Mutlu musun şimdi ha mutlu musun!) Ayrıca bu mağaranın içinde Frigya mezarlarının kalıntıları da varmış.

Kırkgöz Köprüsü

afyon gezilecek yerlerAkarçay üzerindeki bu köprü Bizzanslılar döneminde kurulmuş. Kuzey ve güney olarak iki bölümden oluşuyor. Güney bölümü Mimar Sinan tarafından yapılmış. Şu an toplam 64 gözlüymüş. (Körün istediği bir göz, olmuş sana 64 göz.) [Tamam bu iğrençti]

Kırık Minare

Söylenenlere göre burada bir deprem meydana gelmiş ve her şey yerle bir olmuş.Sadece bu minare ayakta kalabilmiş. Polybotum antik kentinden getirilen taşlarla yapılmış, üzerinde de tarihi yazıtlar varmış. Yani hikayesiyle ve görünümüyle ziyareti hak ediyor.

Heybeli Kaplıcası

Afyon’da gezilecek yerler
daha çok, Bolvadin’den çıkabilmiş değiliz. Bu kaplıca eskiden Kızıl Kilise diye biliniyormuş. Zaten kalıntılarında haç işaretlerine rastlanmış. 1944’da restore edilmiş ve suyunun özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor.

Yedi Kapı Manastırı

Frigya döneminden kalma  kayalara oyularak yapılan bir tarihi eser. 7 tane giriş kapısı var. (Birinden giremeyen öbüründen girsin diye demek ki, hayır buraya giriş yapmak VPN olmadan PayPal’e giriş yapmak kadar zor olmalı, buradan bunu anlıyorum.) Yanında da bir yeraltı şehri mevcut. Burası o dönemler insanların saklanmak için kullandığı bir yermiş. ‘Bittik oğlum biz, ayvayı yedik’ diyenler kendini korumak için buraya sığınırmış. Yeraltı şehrinde su kuyuları, mahzenler,  havalandırma bacası falan varmış.

Çakmaklı Konağı

3 katlı bir konak ve ön plana çıkan yönü sadece mimarisi değil. Burası Kurtuluş Savaşı zamanlarına da tanıklık etmiş. Atatürk bir süre burada konaklamış ve burası karargah olarak kullanılmış. Taarruz planı burada oluşturulmuş. Büyük Taarruz emri burada verilmiş. Tabii ki burası korumaya alınmış.

Ayrıca Abdulvahap Gazi Türbesi’ni de burada ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’nin başka yerlerinde de türbesi vardır ancak Afyon’daki türbesi de sık sık ziyaret edilir. Yine Rüstem Paşa Hamamı’na da uğrayabilirsiniz burada.

Horan Parkı

Horan Pınarı Mesiriliği’ne 1955 senesinde yapılmış. (Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.) Parkta restoran ve Otağ tarzı mescit, Kaymak Şenliği ve tiyatro alanı, kır düğün alanı, yürüyüş yolları, Lunapark, Çizgi kahramanları, şelale, kafeterya var. Gidin bol bol eğlenin, Afyon’da gezilecek yerler listesinin geri kalanına da vakit ayırın. Mesela Bolvadin’den çıkmadan Hacı Halife (Alaca) Camisi’ne, Lala Sinan Paşa Camii’ne, Abdülkadir Geylani Sani türbesine de uğrayabilirsiniz. (Abdulkadir Geylani hazretlerinin değil, onun torunlarından bir zât…) Bolvadin Şehitliği’ne, şehitliğin sağındaki ziyaret evine, Ahi Evran Mehmet Efendi türbesine, Bolvadin Bedesteni’ne de uğrayabilirsiniz Bolvadin’de. Başyurt ve Akgöl yaylaları ve Özburun Göleti de Bolvadin doğal güzellikleri arasında. (Ben haber vereyim de, sonradan vay efendim ben duymadım, bilmiyordum demeyin.)

Afyon Çay Gezilecek Yerler

Ya biraz daha orijinal bir isim bulsanız nasıl olurdu?

–Kız sen Afyon’un neresindensin?

–Çay…

– ??? (Hiç fiyakalı durmuyor.)

Neyse biz gezilecek yerlerine odaklanalım:

Çay Kervansarayı

afyon çay gezilecek yerlerBurası Taşhandiye de biliniyor. Selçuklu döneminden kalma bir eser. Avlusu tahrip olmuş fakat kışlık kısmı sağlam. Özellikle pars arması ilgi görüyor.

Karamık Gölü

Kampçılar burada mı? Öyleyse hazırlanın gidiyoruz. Burası Afyon’da kamp yapmanın tam yeri. Gölün üzerindeki nilüfer çiçekleri ve kuşların el birliğiyle oluşturduğu muhteşem manzara da ‘vay anasını!’ dedirtecek bize… Gölün balıklarını da tatmadan gelmeyiz. Çünkü biz bir gezgin olduğumuz kadar bir gurmeyiz aynı zamanda… Değil mi sizin adınıza da konuşuyorum ama öylesiniz öylesiniz, ağırdan almayın kendinizi. Ayrıca burada sandal gezisi de yapabiliriz. İlkbaharda geldiysek buraya, doğayla aramıza kimse giremez, beraber romantik zamanlar geçiririz onunla…

Taş Medrese

Bu da Selçuklu eserlerinden biri. Mozaikleri ve çini işlemeleri dikkat çekici, medresede bir de buranın kitabesi var… (İlim-irfan yuvasıymış buralar, bize de hürmet etmek düşer.) Karşısında bir de hamam varmış. Fakat zaman içinde burası tahrip olup gitmiş. Sonra da cadde yapılmış oraya, hamamdan eser kalmamış zaten. Bu medrese günümüzde cami olarak kullanılıyor ve Taş Cami diye biliniyor.

Çağlayan Şelalesi

Şırıl şırıl ses, pırıl pırıl görüntü, harıl harıl fotoğraf çekilecek bir yer… Çağlayan Parkı’nda yer alan bu şelale doğal bir şelale değil ancak doğalından farkı yok gibi. Böyle manzara zor bulunur… Çevresinde de mesire alanları var, piknik yapma fırsatınız burada da mevcut. Buraya gelmişken fırsattan istifade Çay ilçesindeki Kanlıyer Kavaklığı, Ali Baba Türbesi ve Esirüddin Ebheri Türbesi’ne de uğrayın.

Afyon Çobanlar Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar’daki Arkeoloji Müzesi’nde serginlenmekte olan Artemis heykeli 2003 yılında Çobanlar merkezinde bulunmuş. Romalılar buraya da el atmış, yapılan kazılarda o döneme ait kalıntılar keşfedilmiş. (Hangi taşı kaldırsan altından bi Romalı çıkıyo zaten.) Afyon’da gezilecek yerler bakımından pek zengin bir yer olduğu söylenemez. Ama yine de iç güveysinden hallice olarak şunları arz edelim:

Çobanlar Termal Kaplıca

afyon çobanlar gezilecek yerler2015 yılıydı… Havanın sıcak olduğu bir gün bu termal kaplıca hizmete girdi. O gün bugündür 5000 metrekarelik alanıyla kadın-erkek demeden herkese şifalı sıcak su dağıtıyor. (Bayanlar ve erkekler bölümü ayrı tabii yok artık) Termal havuzlar, havuzlarda jakuziler, şelaleler, havuz kenarlarında şezlonglar var… Türk hamamı bölümünde de kese odası, göbek taşı, sauna, kurnalar, buhar odası mevcut. (Gidin vücudunuza sağlam bi kese yaptırın. Ölü deriler meriler yok olsun, gözenekleriniz açılsın.)

Göynük Beldesi

Göynük
demek acılı, güneşte yanmış, üzüntüden ağlayacak gibi (daha ağlamaya başlamamış, tam o kıvama gelmiş), elemli, hicran, keder, hararet ve ızdırap gibi anlamlara geliyormuş. (Tam sigara yakmalık yer desene. Hayır demeyin tepkinizi ölçmek için söyledim yoksa topluma kötü örnek olmam, ayıp ediyorsunuz.) Bu beldenin yakınlarında Frig şehirleri kurulmuş. Köyde bir tekke varmış. Budur yani başka bir albenisi yok. Dipnot: Tabii buranın en önemli yeri Antik Anabura Kenti, asıl buraya uğrayın.

Kara Kuyu

Yahu bu Afyon da nasıl bir yermiş anlamadım neyin kafasını yaşıyorsunuz arkadaş? Kara Kuyu’lar, Kurtini’ler, Kanlı Harem’ler, Kanlıyer Kavaklığı, Kızlar Avcığı falan… Ne ayaksınız siz yani… Neyse şimdi burayla ilgili de ilginç bir rivayet var. Akşemseddin hazretleri (Fatih Sultan Mehmet’in hocası olur) Hicaz’a gidecekmiş, yolda işte bu Göynük köyünün olduğu yere gelmiş. Yanındakilerin ağzı dili birbirine yapışmış susuzluktan, ‘Göynüdük’ demişler susadım anlamında. Akşemseddin  hazretleri elinde tuttuğu âsayı yere 3 defa vurmuş ve yerden soğuk su fışkırmaya başlamış. (Bunlar inanan insanlara imkansız gelmez tabii) Burada hâlâ su çıkıyormuş. Bilhassa Ramazan aylarında Kara Kuyu’nun suyuyla oruç açmak isteyenler buraya akın ediyormuş.

Burada Akşemseddin hazretlerinin türbesi var diyorlar ancak Bolu’da da var diyorlar; yani bu bir muamma.

Çobanlar ilçesinde Fekeli (Kocaöz) kasabası diye bir yer de var. Burada da tarihi kalıntılar bulunmuş. Grekçe kitabeler, kaya mezarlar, şehir harabeleri vs…

Afyon Dazkırı Gezilecek Yerler

1959’da ilçe olmuş, ilçenin en önemli geçim kaynaklarından biri çorap fabrikasıymış. Üretilen çoraplar başka ülkelere ihraç ediliyormuş. (Ayağını sıcak tut başını serin, gönlünü ferah tut, düşünme derin. Bu sözü kendimize düstur ediniyoruz.) [Bana ait değil ama benim şiirlerime benziyor, yoksa benden mi esinlendiler ne dersiniz?] Sarıkavak Köyü, Kızılören Köyü Köyü ve Gençali Köyü burada geçerken uğranabilecek yerler.  Dazkırı Piknik Alanı’nda da piknik yapılabilir.

Burada bisiklet festivali, haşhaş ve halı-kilim festivalleri düzenlenirmiş.

Afyon Dinar Gezilecek Yerler

Afyon gezilecek yerler listesi içerisinde şimdi sıra Dinar’da. Doğal güzellikleri ve tarihi yerleri bakımından buraya bir şans vermelisiniz.

Gümüşsu Şelalesi: Bu şelaleye Homa Şelalesi de deniyor. Şelalenin suyu tatlı mı tatlı, manzarası güzel mi güzel… Suyunun tadına mutlaka bakın, ‘vay bee, şelaleden su içmek de varmış bu hayatta’ deyin.

Suçıkan Şelalesi: Hakkında bir efsane var ama uzun hikaye… Suçıkan parkı’nın girişindeki Marsyas heykeli de bu efsanenin baş kahramanı. Parkta Suçıkan Şelalesi’ni izleyerek gözlerinizi doyurun. Şelale kış mevsiminde donnduğu için daha da ilgi çekici bir görüntüye bürünüyor. Kış aylarında da gelebilirsiniz. Üzerinde beyaz ördekler yüzer durur. İlk müzik yarışması da bu bölgede düzenlenmiş. Burada saç kavurma ve bir de kızarmış dondurma yemeniz önerilir. Dinar sütünden yapılmış yoğurt da hiç fena değil. Ayrıca burada bir müze var. Taş bina şeklindeki bu müzede bazı tarım aletleri ve buna benzer geçmişte kullanılmış araç-gereçler sergileniyor.

Eldere Gölü: Burayı özellikle akşam üstü, günbatımına yakın ziyaret etmenizi öneririm. Gölün melodi gibi sesiyle ve sanat tablolarından fırlamış gibi harika manzarasıyla ruhunuzun resmen yenilendiğini hissedeceksiniz. Çektiğiniz fotoğraflar da size tatlı bir hatıra olarak kalacak. Gölün kenarında yöresel lezzetlerin satıldığı bir restoran da var.

Zenderi ve Cerit Yaylası: Dağların arasındaki bu güzel yaylanın temiz havası sizi hem bedensel hem de zihinsel olarak rahatlatacak, emin olabilirsiniz. Burada yamaç paraşütü de yapabilirsiniz. Yayladaki kıl çadırların da ilginizi çekeceği kesin. Doğanın dibine vurmak için buraya gidin diyorum.

Norgaz Piknik Alanı: Dinar’ı gezerken burada mola verip dinlenebilirsiniz. Ya da gezinize burada nokta koyabilirsiniz. Bu ilçede nereye gitseniz manzara, nereye gitseniz yeşil. Her şey üzerinze üzerinize geliyor gibi hissettiğinizde, biraz doğada gezinip vücudunuzdaki elektriği atmak istediğinizde atlayın gelin.

Apameia Kibotos Antik Kenti: Kentin önceki ismi Kelainai imiş. Şimdiki adını Roma döneminde almış. Kentteki tiyatro ve stadyum pek sağlam kalmamış, yani idare eder.

Afyon Emirdağ Gezilecek Yerler

Burası gurbetçilerin şehridir. Ayrıca burası Eskişehir’e Afyon merkezinden daha yakındır. Afyon’un en kalabalık ilçesi burasıdır. Her yıl Temmuz’da gurbetçi festivali düzenlenir. Koyun yoğurdu ve mercimekli bükmesi meşhurdur. Afyon gezilmesi gereken yerler arasında Emirdağ’ın bize sundukları:

Çarşı Camisi: 1750 senesinde yapılan bu cami 1902’de yıkılarak orijinaline uygun olarak tekrar inşa edilmiş.

Amorium Antik Kenti

afyon emirdağ gezilecek yerlerAfyon’un 70 kilometre kuzeydoğusundaki bu kent Emirdağ’ın da 12 kilometre doğusunda kalıyor. Phryg, Hitit, Roma, Yunan, Selçuklu , Bizans ve Osmanlı; bildiğiniz ne kadar medeniyet varsa hepsi tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış. Masallarıyla büyüdüğümüz Ezop var ya, o da burada doğup büyümüş diyorlar. (Bak sen şu kerataya) Ayrıca Peygamber Efendimizin arkadaşlarından (Eshâb-ı Kiram’dan) Selmân-ı Fârisî hazretlerinin de Amuriye’de yaşadığı söylenir. Müslüan olduktan sonra İran seferinin ardından buraya vali tayin edildiği ve ömrünün sonuna dek burada yaşadığı, bu yüzden şehrin İslam dini açısından da önemli olduğu ifade edilir. Yukarı Şehir ve Aşağı Şehir olmak üzere 2 bölüme ayrılan bu antik kenti görmelisiniz.

Suvermez Şehitliği

Suvermez köyünün Yarım Hatıl bölgesinde bulunur. Kurtuluş savaşı sırasında düşman uçakları tarafından açılan ateşte şehit düşen iki askere ithafen 1963’te yapılmıştır. 18 Mart’ta anma törenleri düzenlenir burada. Ruhları şâd olsun.

Emirdağ Yaylaları

afyonda gezilecek yerlerAşırı oksijen ve yeşillik içeren yaylalardan bazıları; Yassıyurt, Yellibel, Gözeli, Emirbaba Yaylaları, Darısekisi, Döneryayla, Gedikyayla, Kütüklü, Döneryayla, Karahal, Gölcük, Kızdoğdu ve Çiçekli Yaylaları… Akciğerleriniz ‘oh be dünya varmış’ diyecek, siz de ‘yaa şu manzaraya bak süpeer’ demekten kendinizi alamayacaksınız.

Balcam Mağarası

afyon da gezilecek yerlerBunu ilk gördüğümde Balgam Mağarası diye okudum ve midem bulandı samimi söylüyorum. Sonra yaptığım bu hatayı fark ettim ama bunu size de anlatıp bi kıllık yapayım dedim. Balcam Köyü’ne yakın bir yerlerde yer alan bu mağara Emirdağ yakınlarında gezilecek yerlerden. Bu arada çeşitli hayvan ve bitkilerin barındığı Dandindere Tabiat Koruma Alanı’na da uğrayın hazır Emirdağ’dayken.

Afyon Evciler Gezilecek Yerler

Kocaviran,  Öküzviran gibi önemli beldeleri bulunuyor. Küçük höyük ve Koca höyük de ilçedeki höyüklerden. Diğer Afyon ilçeleri gibi burası da çeşitli uygarlıkları misafir etmiş. Oldukça sakin, sessiz bir yer. Nüfusu az, gezilecek yerleri yok denebilir. Höyüklerde yapılan kazılar sonucu mezar kalıntıları ve seramik parçalarına rastlanmış, hepsi bu.

Afyon Hocalar  Gezilecek Yerler

Afyon gezi rehberi içerisinde yer verdik mecbur, ama gezilecek yerler bakımından burası da sınıfta kalıyor.

Ahır ve Çay dağlarının arasında kurulu, ormanlıklarla kaplı, sevimli bir ilçe ama başka da bir meziyeti yok.

Eldizan, Alıçlı ve Burgaz yaylaları var, oralara gidilebilir. Bir de Otrus Antik Kenti denen bir antik kent bulunuyor. İlçeye bağlı Yanıkören Köyünde yer alıyor. Akurhisar Kasabası’nda da Dıocleıa Antik Kenti’ne ait kalıntılara rastlanmış.

Afyon İhsaniye Gezilecek Yerler

Nihayet adam akıllı bir ilçeye denk geldik. (Öbürlerine hakaret olarak anlaşılmasın rica ederim.) Keşfedilmeyi bekleyen birçok yeri var:

İhsaniye Gazlıgöl Kaplıcaları

afyonda gezilecek yerlerÖzellikle sonbahar ve kış mevsiminde gelen gelene… Şifalı sularından dolayı birçok kişi tedavi amaçlı burayı ziyaret ediyor. Ayrıca bu sular içilebiliyor da. Kronik bel ağrısına, kas ve kemik iltihaplarına, romatizmal hastalıklara ve travmalara iyi geliyormuş suları. (Tabii fiziksel travmalar. Yoksa sevgiliniz sizi terk ettiyse, dost kazığı yediyseniz o konuda yapabileceği bir şey bulunmuyor.)

Gazlıgöl’ü solunuzda bırakarak ilerleyip Yaybağı köyünü geçtiğinizde sağ yola saparak devam edin, Frig Vadisi tabelasını göreceksiniz. Burayı takip ederek Ayazini köyüne ulaşacaksınız. Köyün aşağısında, yol üstünde de Şefika teyze vardır. Gözlemelerinden yemeniz tavsiye edilir.

Vadinin en dikkat çekici  yeri ise Avdalaz Kalesi’dir. İçinde bir sarnıç vardır, kayalara oyularak bir yerleşim yeri haline getirilmiştir. Afyon’un Kapadokyası diye de bilinir. Önemli bir trekking yeridir.

Ayazini Köyü

afyon ihsaniye gezilecek yerlerBurası İhsaniye’nin tarihi açıdan en önemli yeri. Frig dönemine ait eserlerin yer aldığı bu köy kaya içine oyularak yapılan Ayazini Kilisesi’ni de barındırıyor. Buradaki aslan kabartmalar Frigler tarafından koruyucu olarak görülüyormuş. (İnsanlarda ne batıl inançlar var, halimize şükretmek gerek.)

Aslantaş

Burası bir anıt mezar. Fakat kime ait olduğu belli değil. Muhtemelen bir hükümdarın mezarı. (Dünya kimseye kalmıyor bak) Maltaş, Kumcaboğaz, Yılantaş, Aslankaya ve Kapıkaya anıtları da o dönemlerden kalma. Bunlar Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı’nda bulunuyor. Göynüş Kalesi de burada. İhsaniye’de gezilecek diğer yerler ise Kırkinler Kayalıkları, Selimiye Kayalıkları, Seydiler Kalesi, Ayazin Köyü Ören Yeri vs.

Emre Gölü

Doğal güzellikler hususunda hayal kırıklığına uğramayacağınız bir yer. Yunus Emre Tekkesi de bu bölgede. Hem tarihi atmosferi yaşamak, hem manzarayı seyrederek huzur bulmak istiyorsanız burası gayet ideal bir rota. Bu arada Kapıkaya 1 ve Kapıkaya 2 de bu ilçede görülebilecek yapılardan.

Göynüş Vadisi’nde, Demirli Köyü yakınlarında, Ayazini Kasabası’nda, Döğer Kasabası’nda, Bayramaliler Köyü’nde, Asar Kale ve Eski Döğer bölgelerinde, Üçlerkayası Köyü’nde gerek şapkalı gerek şapkasız peri bacaları vadilerine rastlamak mümkündür.

Afyon İscehisar Gezilecek Yerler

Ankara – Afyon karayolu üzerindeki bu şehir zengin maden yataklarıyla ön plana çıkıyor. Gezilecek yerleri kısaca şöyle:

Dokimaia Antik Kenti

Eski bir yerleşim yeri olduğuna şüphe yok ama kim, ne zaman yaptırmış orası meçhul. Makedonyalıların kurduğu düşünülüyor. Roma imparatoru adına burada bronz sikkeler bastırıldığı biliniyor. Burası pek bilinmiyor ama neden burayı gün yüzüne çıkarmayan siz olmayasınız?

İscehisar Peri Bacaları

afyon iscehisar gezilecek yerlerİlçenin pek çok yerinde bu peri bacalarından var. Akdere mevkiindeki ve Seydiler kasabasında’ki peri bacaları bunlara örnek. Kapadokya gibi popüler olmayabilir ama onunla yarışacak kadar güzeller. Karakaya Köyü’nde bulunan Ağın Dağı’nın yamaçlarında ve Çatağıl Köyü’nün etrafındaki Ornaş kayalıkları yakınlarında da peri bacaları mevcut.

Leylek Kayalığı

Kayalıkların içi oyularak kilise oluşturulmuş ve tarihi bir nitelik arz ediyor. Kırkinler Kayalığı da o civarlarda görebileceğiniz bir başka yapı. Bunların içerisinde Bizanslılardan kaldığı düşünülen birçok kilise, oda, mezar ve şapel gibi oluşumlar vardır. Söyle ona sebastiaan;

Konarı Köy Konağı, Tarihi Koca Köprü, Doğlat ve Ağındağı Yaylaları, Bacakale Antik Mermer Ocağı, Seyyid Hasan Basri Hazretleri Türbesi de bu ilçede ziyaret edilebilecek diğer yerler.

Afyon Kızılören Gezilecek Yerler

Buraya önceden ‘Kızılviran’ deniyormuş. Sonra update falan olmuş herhalde ki Kızılören olarak değiştirilmiş adı. Afyon gezilecek yerler arasında Kızılören’in nereleri meşhur diye merak edenler için sayabileceğim pek fazla yer yok. Bir küçük ilçecik, içi dolu turşucuk misali bir yer burası. Mini minnacık, hatta ülkemizin en küçük ilçelerinden biri. Afyon’un büyümeyen bebeği. Ortalama 3000 kişi yaşıyormuş düşünün. (Benim kıytırık Face grubumda bile daha fazla kişi var, durum vahim.) İlçenin merkezinde bir cami var, Ulu Cami deniyor; oraya gidebilirsiniz. Bir de yine merkezde Anıtlar Kurulu’nun korumaya aldığı yüzyıllar devirerek bugüne gelmiş bir çınar ağacı var. Onu da görebilirsiniz. Şebnem Ferah gibi; ‘söyle sen nasıl başardın, yüzyıllık ağaç gibisin’ diyebilirsiniz. O da size derse ki; ‘ulan gibisin ne demek, ağacım işte görmüyorn mu’, siz de ‘tamam abi eyvallah’ deyip devam edersiniz yolunuza. (Ne yapayım Afyon’da gezilecek yerler hiç yok burada. Öyle yavan yavan mı bıraksaydım. Bi kötü espri ile ortamı yumuşatayım dedim.)

Afyon Sandıklı Gezilecek Yerler

Bu sandıktan çok şey çıkacak… Açıyorum, hazır mısınız? Üüüç… İkiiii… Biiir:

Akdağ Tabiat Parkı

afyon sandıklı gezilecek yerlerBitki örtüsü zengin, su kaynakları bol, yabani hayatın çok hareketli olduğu bir yer. ‘Sıkıntıdan patlıyorum’ diyenler, ‘başlarım işine de gücüne de bee, kafamı dinleyeyim azucuk’ diyenler, ‘ Afyon tatil günlerinde hiç çekilmiyor, nereye gitsem bu hafta sonu’ diyenler; toplaşın gelin. Bisiklet turları, atla gezi, doğa yürüyüşleri, kampçılık… Burada yapacağınız çok şey var. Belgeselin hasını burada izleyeceksiniz. Ayrıca buranın bir de kanyonu var 20 km uzunluğunda. Ülkemizin geçilmesi en zor kanyonları arasında yer alıyor. (Kendine güvenen şöyle gelsin, hodri meydan) Parkta yapay bir gölet mevcut. Dünyada nadir görülen yılkı atları da burada yer alıyor. Size kurt, geyik ve tilki gibi hayvancıkların da eşlik edeceğini söyleyeyim.

Sandıklı Ulu Camii

Alaeddin Keykubat biliyorsunuz Selçuklu’nun önemli liderlerinden. (Bilmez miyiz canım askerliğimizi aynı yerde yaptıydık dediniz kesin.) İşte onun biricik evladı Bahaeddin bey inşa ettirmiş burayı. Cumhuriyet’in ilanına kadar hep eklemeler yapılmış camiye, sürekli geliştirilmiş. Sandıklı Belediyesi’nin tam karşısında bulunuyor. Sandıklı Yeni Camii de Ulu Camii’nin karşısında.

Hüdai Kaplıcaları

Sandıklı birçok modern tesisin bulunduğu, sağlık turizmi açısından önemli bir ilçe. Yaklaşık 80 derecedeki sıcak ve şifalı sularıyla bu kaplıcaların eklem, kas ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Çamur banyosu da yapılıyor burada.

Afyonkarahisar Kalesi

Burası Sandıklı’da değil ama oraya 65 km mesafede. Kalenin yüksekliği 226 metre, volkanik kaya kütlesinin üzerinde kurulu. II. Murşil döneminde yaptırılmış. (Milattan önce 1300’lü yıllar) Savunma, gözlem ve korunma amacıyla inşa ettirilmiş. İçinde cephanelikler, ambarlar, kilerler, su sarnıcı ve mahzenler var. Yapıldığı ilk dönemde Hopanuva  diye anılıyormuş. Kalenin taşlarından birinde

Hazret-i Ali’nin parmak izleri olduğu söyleniyor. Ayrıca kalenin aşağısında  Battal Gazi’nin kabri var. Kale demişken Sandıklı Hisar Kalesi’ni, Alagöz Köyü’nü, Meydan Anıtı’nı, Ali Çavuş çeşmesi’ni, Yunus Emre Türbesi’ni ve Tabduk Emre Türbesi’ni de ziyaret edin.

Afyon Sinanpaşa Gezilecek Yerler

Hiç uzatmayayım; Sincanlı Ovası’ndaki bu Afyon ilçesinin gezilecek yerleri şöyle:

Sinanpaşa Külliyesi

afyon sinanpaşa gezilecek yerlerİlçe merkezindeki bu külliye Celaleddin Sinan Paşa’nın emriyle 1525’te yaptırılmış. İmaret, hamam, sıbyan mektebi ve camiden meydana geliyor.

Boyalı Külliyesi

İlçeye bağlı Boyalı Köyünde’dir. Eskiden dervişler burada toplanıp zikir yaparmış. Burada iki anıt mezar var. Tabii mezar demişken Yıldırım Kemal Şehitliği’ne de uğrayabileceğinizi hatırlatmak isterim. Yıldırım Kemal Köyündeki tren istasyonunun hemen yanındadır. Büyük Taarruz Savaşı sırasında hasta olmasına rağmen o haliyle Fahrettin Altay Paşa’nın emrine icabet ederek birliğe katılan kahraman Yıldırım Kemal’in mezarı ve 36 arkadaşının isimlerinin yazılı olduğu bir anıt vardır. Albay Reşat Anıtı’nı ve Şehitoğlu Konağı’nı da yine bu ilçede ziyaret edebilirsiniz.

Kayalara oyularak yapılmış bir tarihi eser olan Sinanpaşa Otuziki İnler, 26 Ağustos Tabiat Parkı- Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı da burada görmeniz gereken yerlerden. 348 bin hektar alanıyla Afyon, Uşak ve Kütahya sınırlarına yayılan bu park Türkiye’nin 17.’inci milli parkıymış. Büyük Taarruzun  meydana geldiği Dumlupınar ve Kocatepe bölgeleri milli park ilan edilmiş; bu park oraları kapsıyor. Her yıl burada zafer yürüyüşleri düzenleniyor. Parkın Afyon bölümündeyse Yzb Agah Efendi şehitliği, Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Büyük Taarruz şehitliği, Zafer Müzesi ve Alb Reşat Çiğiltepe şehitliği bulunuyor.

Afyon Sultandağı Gezilecek Yerler

İlçenin arkasında Sultandağı, önünde de Akşehir gölü vardır. Konya’ya yakın, toprakları bereketli, ‘karaballı’ ve ‘gılli’ kirazlarıyla ünlü bir ilçedir. İç Anadolu ve Ege bölgelerinin kesişim noktasında bulunur.

Laleli Çeşme

İlçenin görülecek en önemli yapılarından biri bu çeşmedir. 2 metre derinliğe sahiptir. İki tane su oluğu vardır. Taş yerlerinde karanfil ve lale kabartmaları dikkat çeker. Kim tarafından yaptırılmış olduğu belli değildir.

İshaklı Kervansarayı

afyon sultandağı gezilecek yerlerZübeyde Hanım Bulvarında bulunan Çarşı camisinin yan tarafındadır. 1249’da II. İzzeddin Keykavus zamanında, Fahreddin Ali Bin El Hüseyin diye biri tarafından yaptırılmış. Sahip Ata diye de bilinen bu zâta ‘Ebül-hayrat’ deniyormuş çok fazla eser yaptırdığı için. Afyon’un en büyük kervansarayı budur. Bugün restoran olarak kullanılıyor. Bu sarayın arkasında Çifte Hamam diye bir yer var, Taş Ambar diye de biliniyor. Bir süre depo olarak kullanılmış.

Delikli Kaya

afyon gezilecek yerlerYeşil Çiftlik Kasabası’ndaki bu kayanın enteresan bir hikayesi var… Söylendiğine göre bir grup Yunanlı Kurtuluş Savaşı döneminde buraya gelmiş. Bir anne, bebeğiyle birlikte onlardan korunmak amacıyla bir kayanın içine saklanmış. Kadın, bebek ve beşiği kayaya sığabilmiş yani. Kayayı ziyaret edenler burada ağlayan bebek ve sallanan beşik sesi geldiğini söylerler. Siz de kulak verin, gerçek mi değil mi?

Buzluk Mağarası

Bursa Osmanlı’nın başkenti olduğu sıralarda padişahın kızı hastalanmış. Doktorlar; ‘bu hastalığın tek bir çaresi var hünkârım… Sultanımıza buz getirilmesi iktiza eder. Tez varın buz getirin.’ Derler. Haydaa, ulan her taraf yanıyor, mevsim ayaz değil ki yaz… Nereden bulacağız şimdi buzu? Padişah kara kara düşünürken Sultandağı’ndan bir asker gelir huzuruna. (Yani asker buralıymış.) ‘Ben buz bulurum padişahım’ der. Padişah bir an bile düşünmez; develeri onun emrine verir. ‘Develeri alıp tüymesin sonra?’ diye endişe etmiyordur. Tek derdi kızına bir parça buz bulabilmektir. (Görüyo musunuz serinlemek ne kadar önemli bi ihtiyaç, soğuk esprilerimin kıymetini bilin.) Asker Buzluk Mağarası’ndan buzları alıp gelir. (Koçum benim bee!) Padişah tabii çok sevinir, ‘dile benden ne dilersen’ der askere. Asker de ‘köyüme bir ev yapılmasını isterim padişahım’ der. (Biz olsak hele, sarayı üstümüze yap deriz. Sonuçta o kadar buz getirdik canım kızının hayatı kurtuldu. Ne yapsan az gelir bize (!) Bu mağara Dereçine kasabasının güneyinde bulunuyor. Önce Küçük Kirazlı Yaylasına geliyorsunuz. Kalan yolu da araçla değil yürüyerek aşmanız gerekiyor. Bu da 4 saat sürüyor. Yürü babam yürü… İnsanın anası ağlar o kadar saatte. Ama kafaya koyduysanız yapacaksınız el mecbur. Mağara zaten karlı bir bölgede bulunuyor. Buraya yaz mevsşiminde gelin, kışın o çile çekilmez. Mağaranın girişinden yalnızca bir kişi sığabiliyor. (İnanılmaz atraksiyon, yani kankaaa elimi tut falan diyemezsiniz. Yalnız gireceksiniz.) 5 metreden sonra başlıyor buzlanma. Aşağı indikçe iyice soğuyor. Vuuuu vuuu oluyorsunuz, tirim tirim titriyorsunuz. Buz sarkıtlarının manzarasını da gördükçe daha beter üşüyorsunuz. İsterse Ağustos’ta hava 40 derece olsun, buradaki buzlar erimiyor. Şimdiden iyi donmalar!

Taş Köprü

Sultandağı ile Karapınar’ı birbirine bağlayan yolun üzerinde bulunuyor. Başka bir deyişle ipek yolu’nda. Eber Gölü’nden bahsetmiştik ya orası bir zamanlar buraya uzanıyormuş.  1968senesinde beton borular eklenmiş. Köprü Türk kuvvetleri tarafından Kurtuluş Savaşı’nda yıkılmış, sonra yeniden onarılmış. Yanında bir köprü daha var. Bu arada Kaşardı Mesire Yeri diye bir yer var burada. Piknik yapın, kaşarlı pide yiyin. (Komik olduğumu düşünmüyorum hayır, linç etmenize gerek yok.)

Afyon Şuhut Gezilecek Yerler

Afyon gezi rehberi yazımızda ufuk göründü. Yavaş yavaş bitiriyoruz. Bu ilçemiz Atlıhisar patatesiyle ünlü. Hemen gezilecek yerlerine geçelim:

Synnada Antik Kenti

İlçe merkezinde bulunuyor. Neolitik Çağa dayanıyormuş, Roma ve Bizans dönemlerinde Frigya’nın başkentiymiş. Kentte bastırılan paralardaki haşhaş resimlerinden yola çıkılarak o azamanlarda da haşhaş üretimi yapıldığı sonucuna varılmış. Günümüze tapınakları ve stadyumu ulaşabilmiş.

Bininler Kayalığı

afyon şuhut gezilecek yerlerİlçe merkezine yakın, Senir Köyü civarında bulunuyor. Bunlar 2-3 katlı kayalar… Bizans dönemine ait manastır ve kilise kalıntıları da varbölgede. Geç Roma döneminden kalma kapaklı kaya mezarlarının kalıntıları da mevcut.

Kurtuluş Savaşı Şehitliği

Burası da ilçe merkezinde yer alıyor. İstiklal Savaşında şehit düşenlerin anısına 1971 yılında yapılmış. Bu tarihi yeri mutlaka ziyaret edin. Cami-i Kebir, Atatürk Evi, Dipsiz, Karacamal ve Kuzu İni Mağaraları da ziyaret edilebilecek diğer yerler.

Afyon Gezilecek Yerler Nereler?

Buraya kadar ilçelere göre Afyon gezilecek yerler listesi yaptım. Ancak burada kendisinden bahsedemediğim başka Afyon tarihi yerleri ve Afyon doğal güzellikleri de var. Onlara çok kısa bir şekilde değinmek istiyorum. Gece aklıma gelirse uyuyamam muyuyamam sonra…

Gedik Ahmet Paşa Medresesi: 1472’de inşa edilmiş. Ayaz Ağa tarafından yaptırılmış. Şu an bir Türk İslam Eserleri Müzesi.

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi

Ortalama 45 bin eser barındıran bu müze tam bir tarih hazinesi.

Afyon Zafer Müzesi

Merkezde bulunuyor, 1985’te açılmış. Atatürk ve İsmet İnönü bu binayı karargah olarak kullanmış.

Mısri Camii: Merkezde bulunan popüler bir cami. 1953 yılında yapılmış. İl merkezinde olduğundan ulaşımı kolay, mutlaka uğrayın.

Gecek Kaplıcası: Şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta. Afyon’un onlarca kaplıcasından biri ve tabii ki buranın da suyu çeşitli hastalıklara iyi geliyor.

İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi: Kocatepe Üniversitesi’ne ait Devlet Konservatuvarı’nda bulunuyor. 400’ün üzerinde eski enstrüman, pikap, gramofon ve radyo gibi antika eşyalar sergileniyor.

Sultan Divani Mevlevihanesi: 13. Yüzyılda kurulmuş. Hatimli Şifalı Aşûre denilen gelenek ilk burada başlamış. Derviş odaları ve mezarlıklar var.

Afyon Kent Ormanı

Zafer Kent Ormanı diye de biliniyor. Manzara ayaklarınızın altında, tam 1,5 milyon metrekarelik bir alanı kaplıyormuş düşünün. Açılışı 2014 senesinde yapılmış. kır kahvaltı evi, kır lokantası,, satış üniteleri, şelale, adrenalin tepesi, 100 kişilik amfi tiyatro, aletli spor alanı, yel değirmeni, atla gezi yolu, çocuk oyun parkı ve bisiklet yolu gibi alanlar var. Yörük Çadırı ve süs havuzu parkın en ilgi çeken yönleri. Işıkla su adeta birbiriyle dans ediyor burada.

Afyon Macera Parkı

2015’te Kent Ormanı’nda açılmış. Çeşitli oyun parkurları, tırmanma duvarı, düşüş parkuru, zipline hattı var. Sallanan lastik, Örümcek Ağı, Akrobat Köprü, Sallanan Kütük, Yassı Ahşap Köprü, Hemparope, Zikzak Köprü, Derin Geçiş, Üzengi, Horizontal Köprü, Tahterevalli Köprü, Sallanan Disk, Ağ Köprü, Panel Yan Geçiş, Makaralı Geçiş, X Köprü, Tuzak ipler gibi pek çok adrenalin unsurundan meydana geliyor.

Afyon Masal Dünyası Parkı

Uydukent – Yeşilyurt Mahallesi’nde bulunuyor. 2016 yılından beri hizmet veriyor. Masal evleri, masal kahramanlarının heykelleri var. Tam çocuklu ailelere göre.

İşte Afyon’da nereye gidilir? sorusunun cevabı böyle. Ben görevimi yaptım, şimdi sıra sizde…

Afyon’un hemen yanında bulunan Uşak’a gitmek isterseniz, Uşak gezilecek yerler yazımıza da bakabilirsiniz.

 

Yorum yapın