Mersin plajları, Mersin halk plajları ve Mersin koyları nereler? Akdeniz’de tatile gelince Antalya hep akla geliyor, ancak Mersin güzel plajlarıyla çoğu insanın aklına gelmiyor. Şehirde çok güzel bir tatil geçirebilirsiniz. Gidebileceğiniz birçok plaj var ve bu plajların her biri farklı bir güzelliğe sahiptir. Mersin, Akdeniz Bölgesi’nin en güzel illerinden biridir ve ulusal ekonomiye büyük katkı sağlar. Güzel mavi bayraklı plajları, muhteşem doğası, tarihi ve turistik yerleri ile her yıl milyonlarca turistin ilgi odağı. Akdeniz’in incisi Mersin; Keşfedilmeyi bekleyen düzinelerce koy, plajlar ve mavi bayraklı denizlerde yüzme şansı ile gerçek bir yaz tatilinden beklenen her şeyi karşılıyor. Mersin’de yüzülebilecek en güzel sahiller ve plajlar oldukça fazla. Günlük deniz ve turizm kültürü ile herkesin kendi tarzına göre bir plaj ve bir koy bulacağından eminiz. Karavanlar, kampçılar, geziciler, Mersin dışından insanlar; bu makalede herkes için öneriler var. Mersin’de yüzülebilecek yerler Mersin kamp alanları, ören yerleri, yazlık evlerle çevrili sahil şeridi ve Mersin’in tarihi kültürel mirasının doğal güzelliğinden oluşuyor. Bölgeyi iyi araştırdığımızı düşünerek bu topraklara ait bu güzel yerleri iyi anlatabileceğimizi düşünüyoruz. Mersin sahili, Adana, Kayseri, Karamanlı, Gaziantep, Konya ve Ankara’daki insanların yanı sıra güneydoğu bölgesinde yaşayanlar ve tabi ki Mersin halkı tarafından yazlık bir alan olarak benimsenmiştir.
Mersin Sahil Şeridinde Gezilecek Görülecek Yerler
Mersin ve Silifke arasında sürekli seyahat eden Silifke otobüsleri, Mersin merkezinden Silifke’ye tüm koylara tek tek seyahat ediyor. Ayrıca bazı şehir içi otobüsler de Taşucu’ya gidiyor. Türkiye’nin en güzel ve nitelikleri ile toplam uzunluğu 321 kilometrelik deniz kıyısı uzanan bir sahil ve Mersin. Bu kıyıların 108 kilometresi doğal kumsallardan oluşmaktadır. Yaz tatili yapmak isteyenler için mükemmel bir alternatif olan Mersin’in en güzel plajlarını derledik. Mersin’de yüzülebilecek yerler Mersin kamp alanları, ören yerleri, yazlık evlerle çevrili sahil şeridi ve Mersin’in tarihi kültürel mirasının doğal güzelliğinden oluşuyor. Mersin, 320 kilometrelik sahil şeridi ile birçok plaja ev sahipliği yapıyor. Bir yaz tatili yapmak isteyenler için güzel ve ideal bir şehir. Mersin’de gidebileceğiniz birçok plaj var, işte Mersin’e gidebileceğiniz plajlar
1. Taşucu Plajı
Taşucu Plajı Mersin şehir merkezine 99 km mesafededir. Kıbrıs’a kapı olarak bilinen bu şirin liman kenti, Silifke’ye 12 km uzaklıktadır. Büyük bir limanı ve gün boyu KKTC’ye birçok gezisi var. Aynı zamanda ciddi bir yaz kültürüne ve yerleşik nüfusa sahiptir. Uluslararası plaj voleybolu turnuvalarına ev sahipliği yapan kasaba, yüzmek, yat turuna çıkmak, sahilden balık tutmak, yengeç yemek, alışverişe gitmek için ideal bir yerdir. Mersin plajları içerisinde aktifliği ve canlılığı ile ön plana çıkar.
Taşucu veya Kum Mahallesi plajı olarak bilinen ve tamamı kumsal olduğu için insanlar bu plajı tercih ediyor. Denizi Kızkalesi plajı gibi sığdır. Bu nedenle, sahilde çocuklu birçok aile görebilirsiniz. Çok sakin bir denizi var, sabahları dalga yok, ama akşamları hafif bir dalga başlıyor.
Silifke’nin Taşucu Mahallesi oldukça gelişmiş ve geniş bir semttir. Yat turları burada limandan başlar. Ayrıca butik oteller, butik restoranlar, tamamı kumdan oluşan plaj, marketler, restoranlar ile daha keyifli zaman geçirebileceğiniz bir yer. Eğer bir tatil düşünceniz varsa burayı tercih edebilirsiniz.
2. Akçakıl Koyu
Mersin koyları içerisinde en çok tercih edilen duraklardan olan “Akçakıl Koyu” bunu biraz da yan etkenlere borçlu. Yani çevresinde alışveriş yapabileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz yerler var. Şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıktaki plaj keşfedilmeyi bekliyor. Bu, plajı olmayan bir deniz ve küçük beyaz çakıl taşları olan küçük ve el değmemiş bir koy. Özellikle Karavan sahipleri tarafından tercih edilen bir yer.
Kendi imkanlarınız ile bir tatil yapma düşünceniz varsa burayı tatil listenizin içerisine yazabilirsiniz. Karavan ya da çadır sahibi birçok insanın uğrak noktası olduğu için güvenli bir şekilde gece geçirilebilir.
3. Bozyazı Plajı
Burada güzel vakit geçirebilirsiniz ancak şöyle bir durum var. Yanınıza plaj terliği almadan buraya gelirseniz çok sıkıntı çekersiniz. Plaj terliği ile ayaklarınızı korumanız gerekiyor. Eğer çeşitli tarzda ve tipte çok plaja gitmediyseniz bu durağı es geçerek daha yumuşak ve güzel kumlu plajlarla tatilinize başlayabilirsiniz.
4. Soğuksu Koyu
Yolun hemen karşısında kamp yapabileceğiniz alanlar var ancak ücretli bir bölge. Kamp alanının yakınlarında ise restoranlar ve küçük işletmeler var. Çok yüksek sayıda ziyaretçisi olmaz ancak soğuk suyu seven ve değişik koy, plaj kültürlerini denemeye meraklı insanlar tarafından tercih edilir.
Bir de uyarıda bulunalım. Tam olarak plaj ya da koy olarak bir değerlendirmeye ve denetime dahil edilmediği için “GÜVENLİK ÖNLEMİ” bulunmuyor. Yol kenarından sürekli arabalar gelip geçiyor. Eğer çocuğunuz varsa kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. İşletmeler yolun diğer tarafında olduğu için karşıdan karşıya geçmeniz şart. Dikkatli olunmalı.
5. Yemişkumu Plajı
Plaj yaz aylarında yerli ve yabancı insanlarla dolu oluyor. Özel araba, otobüs veya minibüs ile bu plaja ulaşan yerli turistler de buraya geliyor. Mersin plajları içerisinde kumuyla, deniziyle ve çevresindeki imkanlarıyla öne çıkan bir plaj olan Yemişkumu’nda karavanlar ve kamp alanları da vardır. Ayrıca bu bölgedeki bazı butik otellerin kamp karavan alanları için özel plajlara sahip olduğunu da belirtelim.
6. Boğsak Koyu
Boğsak Koyu Mersin şehir merkezine 106 km uzaklıkta bulunuyor. Caretta Caretta’ların da uğradığı Boğsak Koyu’nun çok güzel bir denizi mevcut. Koyun aynı zamanda duş ve tuvalet gibi gereksinimlerinizi karşılayabileceğiniz imkanları da var.
Dalgasız ve sığ bir denize sahip olan koyu genellikle çocuklu aileler tercih ediyor. Boğsak, Mersin kıyıları arasında popüler olmasını aynı zamanda temiz olmasına da borçlu. Etrafındaki işletmeler olsun, insanlar olsun gayet güzel bir şekilde ilgileniyorlar çevre düzenlemesiyle ve temizliğiyle. Mersin koyları için önemli bir değer olmak gördüğünüz üzere sadece güzel bir denize sahip olmaktan ibaret değil.
Denizinden bahsetmişken şunu da belirtelim. Boğsak Koyu Mersin’de tüplü dalış için gidilecek tüm noktalara yakın. Mersin ve çevresindeki şehirlerin tüplü dalış imkanları insanları genellikle burada dalış yapmak için kendine çeker. Boğsak, geniş ve kumlu körfeziyle gerçekten doğaldır. Otellere, kamp alanlarına ve restoranlara buradan kolayca ulaşabilirsiniz.
Bu koy, özellikle hafta sonları çok kalabalık. Kalabalığı sevmiyorsanız, hafta içi ziyaret etmenizi öneririz.
7. Tömük Plajı
Genellikle aile plajı olarak da bilinir bu nedenle çevrede küçük çocuklu birçok aile görebilirsiniz. Denizi ve rahatlamayı birlikte yaşamak isteyenler için çok uygun bir seçenek olan sahilde, restoran ve kafeterya gibi fırsatlar da var. Eğer şahsi aracınız varsa otelde kalmak yerine apart kiralayıp ilçeden buraya gelebilirsiniz. Daha hesaplı olur ancak bir otel tadı da vermez apart seçeneği. Ancak tatil işi bütçe işi sonuçta. Apart seçeneği aklınızda bulunsun.
8. Pullu Orman İşletmesi Plajı
Plajın dezavantajlı yönleri ise maalesef yumuşak kumlu olmaması, yarı kumlu ve çakıllı bir plaj olmasıdır.Ancak Pullu Orman İşletmesi Plajı, doğa ve deniz tatilini birlikte yapmak için harika bir durak çünkü plajda kamp yapabileceğiniz tesisler var. Sahilde karavan kiralamanın mümkün olduğu bir hostel de bulunuyor.
Eğer kamp yapmak sizin için önemliyse burada rahatlıkla kamp yapabilirsiniz. İster genç olun, ister ailenizle gelin gayet seviyeli ortamı ve düzeni var. Gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Mersin plajları içerisinde kamp yapılacak plaj sayısı çok fazla olmadığı için macera aramak yerine direk burayı da tercih edebilirsiniz.
9. Kazanlı Plajı
Denizi gayet güzel ancak hafif çakıllı bir toprak yapısı var. Genel itibari ile ayaklarınızı kesmeyen bu çakıllar bazı bölgelerde ayaklarınızı kesebilir. Onun için plaj terliği kullanmak gayet mantıklı bir seçenek. Bolca fotoğraf çekebileceğiniz güzel bir ortama da sahip.
10. İncekum Plajı
Çok sığ bir denizi olduğu için ailelerin ve piknik yapmak isteyenlerin uğrak yeri. Ancak biraz ilerlediğinizde derin bölgelere ulaşabilirsiniz. Denizin üstünden deyim yerindeyse deniz tabanını bile görebilirsiniz öylesine sığ yani. Yaz aylarında çok kalabalık olduğunu belirtelim.
Yeme içme olarak da güzel imkanlara sahip olan plajın çevresinde balık restoranları da bulunuyor. Tercih etmeniz halinde sizi kesinlikle tatmin edecektir. Mersin plajları içerisinde neden bu kadar çok sevildiğini kendiniz deneyimlediğinizde anlayacaksınız.
11. Kızkalesi Plajı
NOT: Kızkalesi plajı engelliler için uygun plajlar arasındadır!
Türkiye’nin dört bir yanında bilinen az sayıdaki yerlerden biri olan plaj Mersin’in adeta simgesi gibi. Bölgelere ayrılan plajın bir bölümü halk plajı bir bölümü ise ücretli. Erdemli’den Antalya’ya giderken Kızkalesi’ne varmadan hemen önce ücretli bir plaj var. Zaten bu plaj kale kalıntılarının yanında uzanıyor. Ücretli oldukları için daha sakin olmayı tercih edenler değerlendirebilir.
Kızkalesi sahilinde kamp yapmak için uygun bir yer yok. Ancak Birçok otel, pansiyon, kiralık daire, market, restoran var. Her türlü ihtiyacınıza cevap verebilecek kapasiteye sahip bir bölge.
12. Tarsus Beyazkum Plajı
Tarsus’un merkezine 14 kilometre mesafede bulunan Beyazkum Plajı, uzun sahil şeridi ile Kazanlı’nın merkezinde yer almaktadır. Bakanlar Kurulu kararı ile plaj 1995 yılında turizm bölgesi ilan edildi. Kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için çok güzel bir plaj.
13. Susanoğlu Plajı
Susanoğlu Plajı, Mersin’in en çok tercih edilen plajlarından biridir. Kafeteryası ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği restoran ile hizmet veren plajın duş noktaları mevcut. Susanoğlu, Kızkalesi’nden sonra Mersin’in en büyük ve en çok ziyaret alan bölgesi olduğu için hem gündüz hem de akşam canlı bir ortama sahip. Buna ek olarak, tüm plaj kumu şezlong ve şemsiye için daha düz ve pürüzsüz.
Pansiyon, otel, yaz siteleri, kiralık daireler, pazar, restoran ve birçok fırsat ile harika bir plaj. Tatilinde canlılık ve güzel bir plaj arayan herkes rahatlıkla tercih edebilir.
14. Kumkuyu Plajları
Çevresinde balık lokantaları ve işletmeler de mevcut. Marina dışındaki yolda da birçok balık lokantası var. Yani aç kalma gibi bir durum söz konusu olmayacaktır sizler için. Ayrıca ekonomik durumunuza göre tercih edebileceğiniz ücretli plajlar da mevcut. Ancak tercih etmezseniz halk plajında da gayet güzel vakit geçirebilirsiniz.
Ücretli plajları seviyeli bir ortam arayan insanlar, çocuklu aileler ve maddi durumu iyi kişiler genel olarak tercih etmektedir. Ancak eğer küçük bir çocuğunuz varsa kesinlikle ücretli plajı tercih edin!
15. Ayaş Plajı
Bu bölge pansiyonlar ve restoranlar ile çevrili bir bölge. Temiz ve sığ denizi, güzel kumu gibi etkenler burayı gün geçtikçe daha popüler bir hale getiriyor ve haliyle birçok işletme de burada hizmet vermek için birbirleriyle yarışıyor. Şehrin atmosferinin içinde yer alan Ayaş Plajı’nda, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını girebilecekleri kabin ve duşlar da bulunuyor.
Mersin Plajları içerisinde eğer hiç hazırlık yapmadan tatil yapmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz bir plaj olarak öne çıkıyor. Sebebi ise kalacak yer ayarlamakta sorun çekmeyeceğiniz, denize ulaşımda sorun çekmeyeceğiniz bir noktada. Ayrıca hem kendi bölgesinde hem de çevresinde birçok ihtiyacınıza cevap verecek işletme mevcut. Otelinden rezervasyonunu yap, atla gel mantığı ile tatil arıyorsanız tam size göre.
16. Kapızlı Plajı
Uzun ve büyük bir plajı var. Kumu gayet güzel ve denizi de gerçekten tatmin edici temizlikte. Dileyen kişilerin karavanla ya da çadırla kamp yapmalarına olanak sağlayan alanlara da sahip. Ekonomik bir tatil için kendi imkanlarınız varsa ya da kiralayarak gelmek isterseniz sizi mağdur etmeyecektir.
17. Narlıkuyu ve Akyar Koyları
Narlıkuyu ve Akyar Koyları Mersin şehir merkezine 70 km, Silifke’ye 20 km uzaklıktalar.
Narlıkuyu bölgesi kendi içinde büyük bir bölgedir ve Mersin koyları arasında en ünlülerindendir. Narlıkuyu, doğal kaynak suyunun denize döküldüğü çok soğuk bir koy. Balık restoranları, ana Narlıkuyu olarak bilinen mavi-yeşil körfezin etrafında sıralanmıştır. Ve bu restoranlar karanlığı çevreliyor. Restoranlarda vakit geçirenler de denizden sadece bir adım uzaklıktalar. Ayrıca küçük tekneler ve yatlar için bir durak noktasıdır. Bu koyda, restoranlarda oturmadan çok küçük bir yerde yüzmek mümkündür. Bu arada, denize kayalardan girildiğini de söyleyelim. Burada bir de müze var.
Mersin kıyılarında Narlıkuyu’ndan hemen sonra gelen Akyar, Narlıkuyu gibi soğuk kaynak sularının denize karıştığı diğer Mersin plajlarına kıyasla yine soğuk bir deniz bölgesidir. Bu bölgede birçok piknik ve kamp alanı bulunmaktadır. Ancak kampçılar için duş ve tuvalet maalesef burada mevcut değil. Piknik alanında çok fazla alışveriş yapılabilecek yerler bulunmadığından, gidenler kesinlikle malzemelerini gitmelidir. Bunun dışında sakin, hoş gidecek bir yer. Aynı zamanda karavanlar ve bisikletçiler için sık tercih edilen bir duraktır.
Mersin koyları içerisinde Narlıkuyu ve Akyar koyları arasında seçim yapacak olursanız Narlıkuyu Koyu’nu tercih etmenizi tavsiye ederiz.
18. Barbaros Koyu
Eğer Barbaros Koyu tercihinde bulunacaksanız tabanı yere çok yakın olan aracınız varsa burayı tercih etmeyin. Mümkünse 4×4 araçlar ile gidin.
19. Yapraklı Koy
Yazımda Mersin plajları ve koyları neler sizlere verdim. Antalya plajları ve koyları yazımı da incelemenizi tavsiye ederim.