Şile Saklıgöl dediklerine bakmayın! Öyle saklı maklı, gözden ırak bir yer değil burası. Bilakis oldukça popüler. Ama tabii doğal güzellik açısından konuşacak olursak Saklıgöl Şile gezilecek yerler içinde gizli bir cennet gibi âdeta.
Muhteşem göl ve doğa manzarasına karşı kahvaltı etmek, yürüyüş yapmak, temiz havanın ve doğanın keyfini doyasıya çıkarmak için burası biçilmiş kaftan. Deşarj olmanın vakti geldi diyorsanız içeri buyrun. Bakalım Saklıgöl, neler saklıyor?
Şile Saklıgöl Hakkında Bilgi
Burası doğal bir göl değil. Yapay olarak meydana getirilmiş bir baraj gölü. Fakat gerçeğinden farkı yok. Yemyeşil ormanın içerisinde, kartpostallık görüntüsüyle baktıkça huzur veren bir yer Saklıgöl.
İstanbul gibi bir metropolün karmaşasından uzaklaşıp rüya gibi bir gün geçirme imkânı sunuyor. Göl kenarına yapılmış, ormana doğru uzanan köprü, seyir terasları, gölün daimi sakinleri ördekler… Kendinizi sanki Yedigöller Milli Parkı’na gelmiş gibi hissedeceksiniz.
Gelir gelmez telefona sarılacak, bolca fotoğraf çekmekten kendinizi alamayacaksınız. Tabii böyle nefis bir manzaranın, iştahınızı kolayca açacağı şüphesiz.
Yeşillikler içinde arz-ı endâm eden Saklıgöl, berrak suyu ve muazzam doğasıyla büyüleyici bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Etrafındaki ahşap yapılı restoran da buraya farklı bir ambiyans katıyor. Bisiklet, yürüyüş, doğa fotoğrafçılığı gibi aktiviteler için tercih edebileceğiniz Saklıgöl, ziyaretçilerine bol bol oksijen depolama imkânı tanıyor.
Hem İstanbul’da, hem İstanbul’dan uzakta bir yer Saklıgöl. Maviyyle yeşili buluşturan Saklıgöl Şile gezi listenizin baş taraflarında olmayı hak ediyor.
Şile Saklıgöl Oluşumu ve Özellikleri
Karamendere Deresi’nin önüne bir bent çekilmiş. Su, bununla tutulup yapay bir gölet hâline getirilmiş. 35 yıl önce yapılan bu göl, önceleri hayvan ve tarla sulaması için kullanılmış.
Tesis inşa edildikten sonra popüler hâle gelen Saklıgöl,
İstanbul ve Kocaeli ilçelerinden günübirlik tatilcilerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor.
Balık ve ördeklere ev sahipliği yapan gölün suyu son yıllarda azalmaya başlasa da, doğa her şeye rağmen direniyor!
420 metre uzunluğa, 60 metre genişliğe sahip.
Gölün ortasına minik kulübeler yapılmış. Suda âdeta yüzen bu kulübeler de oldukça sevimli.
Sınırlı sayıda aynalı sazan ve su kefalinin bulunduğu Saklıgöl, balık tutmaya uygun bir yer değil. Su seviyesi ve göldeki canlı sayısı giderek azaldığından balık tutmak yasaklanmış.
Aynı zamanda göl yüzmek için de elverişli değil. Gölün etrafına tel çevrilmiş. Yalnızca restoranların bulunduğu taraflarda ayağınızı suya sokmanız mümkün.
Zaten Şile gibi plajlar bakımından zengin bir yere gelip gölde yüzmekle yetinmek olacak şey mi? Burada denizin tadını çıkarmak, kumsallara uzanıp güneşlenmek gerek.
Şile Saklıgöl’de Neler Yapılır?
Sonra doğada yürüyüşe çıkabilir, gölün mis gibi temiz havasını solurken yediklerinizi bir güzel eritebilirsiniz. 😂
Gölün çevresinde yürüyüş için düzenlenmiş bir parkur ve 21 km’lik bir bisiklet parkuru var. Gölün üzerine kurulu köprüden geçerek buraya ulaşabilirsiniz. Parkur Saklıgöl’den başlıyor, Darlık Barajı’na çıkıyor.
Karamandere Darlık Baraj hattı yürüyüş için gayet ideal bir rota. Sıkıntılı bir yol değil, rahatça katedebilirsiniz. 1988 tarihinde inşa edilen baraj, bölgenin içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını temin etmek için kullanılıyor. Günbatımında buradaki manzara tek kelimeyle müthiş oluyor.
Yürüyüş yolunun büyük bölümü ormanlık alandan devam ediyor. Ardından yuvarlak çizerek yine Saklıgöl’e varıyor.
Hem spor olur, hem de dallardan böğürtlen yeme fırsatı bulursunuz. Yürüyüş parkurunda bulunan küçük fakat otantik kahvaltı mekânını ziyaret edip gözlemelerinden yiyebilirsiniz. (Demin kalorileri yakacağız diyorduk ama o demindi, unutun gintsin.) 😂
Gölün yakınlarında çocuk parkı ve otopark gibi alanlar mevcut. Doğa sporlarının da gerçekleştirildiği bu yerde ATV kiralayarak gezintiye çıkmanız mümkün.
Dilerseniz ormana doğru trekking yapabilirsiniz. Kısaca burada huzur bulabilir, İstanbul’un kalabalığından uzaklaşıp rahat bir nefes alabilirsiniz.
Cıvıl cıvıl ördek ve kazları, Zümrüt yeşili ağaçların Saklıgöl’e vuran aksini izleyebilir, tüm stresinizi atıp keyif çatabilirsiniz.
Ayrıca sizi hayran bırakacak gölün manzarasıyla birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Tahta iskelede yürüyerek hatıra selfiesi çekebilirsiniz.
Gölün yansıması, doğası ve etrafta bulunan kuş türleri size baktıkça içinizi açacak fotoğraflar armağan edecekler.
Gelin-damatların düğün fotoğraf çekimi için de geldiği Saklıgöl’de bazen küçük turlar düzenlendiği oluyor. Gelmişken gölde tekne turu yapabilirsiniz. Restoranın solunda bulunan patika yolda yüzer iskele mevcut. Buradan kalkan tekne, gölün çevresinde 15 dakika tur atıyor.
Diğer taraftan, gölün çevresi koşu için de elverişli. Burada doğa size çok iyi gelecek! Dilerseniz gölü bisiklet kiralayarak dolaşabilirsiniz. Saati ortalama 20 TL’ye geliyor.
Gölde yüzen ördekleri izleyebilirsiniz. Şanslıysanız kaplumbağa bile görmeniz mümkün. Göldeki balıklara, ördeklere ve kazlara yem atabilirsiniz.
Göl tepede yer alıyor. Araçların bulunduğu otopark tarafında dik bir yokuş mevcut. Burada uçurtma uçurabilirsiniz. Tesis önünden uçurtma alabilirsiniz.
Kameriyeler, yemyeşil ağaçlar ve şırıl şırıl akan suyla beraber buradaki manzaranın seyrine doyum olmuyor. Özetle Saklıgöl’de tabiat misafirlerine gerçekten çok cömert davranıyor!
Göl çevresindeki ormanlık alanda kamp yapabilirsiniz. Tabii ki son dönemdeki orman yangınlarını unutmadan, ateş yakarken dikkatli olmak şartıyla.
Yolunuzun üstünde köy ürünlerinin satıldığı tezgahlara denk gelirseniz yöresel lezzetlerden almayı unutmayın. Köy ekmeği, taptaze mor ve pembe domatesler, organik salatalık, biber ve mısır bunlardan bazıları. Köylü kadınlar ın kurduğu stantlarda satılan gözlemelerin tadına da bakabilirsiniz.
Gelmişken denize girmeyi ve Şile’nin diğer gezilecek yerlerine de uğramayı ihmâl etmeyin. Saklıgöl’e yakın ziyaret noktalarını yazımızın sonunda bulabilirsiniz.
Şile Saklıgöl’de Kamp
Çevrede alışveriş yapacak bir yer olmadığı için hazırlıklı gelmelisiniz. Ormanlık alanda istediğiniz yere çadır atmanız serbest ve ücretsiz. Gölün çevresi genelde çok kalabalık olduğu için kamp amacıyla daha tenha yerleri tercih etmeniz gerek.
Bu yüzden en iyisi orman içi toprak yollardan devam edip bulduğunuz düzlük alanlara çadırınızı kurmanız.
Şile Saklıgöl Yeme-İçme
Tesiste 2 kişinin ödeyeceği toplam tutar ortalama 120 TL.
08:00-22:30 arası hizmet veren tesis her gün açık. Alkol servisi yok. Ancak sigara içme alanı mevcut. Doğayla iç içe bir mekân ve Şile Saklıgöl yorumları çoğu kişinin bu tesisten memnun kaldığını gösteriyor.
Saklıgöl kenarında masa ve mangal fiyatları göl üstü ve ağaç altı olmasına göre değişiyor. Fiyatlar genellikle 35-50 TL civarında. Büyük mangal en az 50 TL’den fiyatlandırılıyor.
Dilerseniz takın piknik sepetinizi kolunuza, tam teşkilatlı gelip kendi yemeğinizi kendiniz pişirin.
Tesisin masa kiralayabileceğiniz kameriyeleri mevcut. Yeşil alana yayılmış piknik masaları da var.
Piknik alanları mangal yapmaya uygun. En güzeli göl kenarına kurulmak. Mangal ve semaver gibi malzemelerinizi tesisten satın alırsanız masaları ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Fakat restoranda yeyip içtikleriniz buna dâhil değil. Semaver çay için takriben 40 TL gibi bir fiyat ödüyorsunuz.
Karamandere Sosyal Tesisleri yol tarifi için tıklayın!
Telefon: 0216 731 21 69
Instagram: Burada!
Karamandere bölgesinde tercih edebileceğiniz başka restoran alternatifleri de var. Saklı Bahçe Restoran buna bir örnek. Burası ‘Gizli Bahçe Restoran’ olarak da biliniyor. Yol tarifi için tıklayın!
Keyif Boutique Hotel & Restaurant da kahvaltı ve yemek için bir başka seçenek. Ayaklarınız çimlere basarken, doğayla baş başa keyifli bir kahvaltı yapabilir, dilerseniz gezi sonrası burada konaklayabilirsiniz.
Şile Saklıgöl Kahvaltı
Gidenler kahvaltıların gayet doyurucu olduğunu söylüyor. Tabii Şile Saklıgöl kahvaltı fiyatları 2023 itibariyle mekânlara göre farklılık gösteriyor. Ancak genel olarak bakıldığında köy kahvaltısının 50-70 TL arası ücretlendirildiğini söylemek mümkün.
Serpme kahvaltısında sunulan organik ürünlerin tadını çıkarabilir; üzüm, ceviz, otlu peynir ve sahanda yumurtayla güne lezzetli bir başlangıç yapabilirsiniz.
Kiremitte menemen, sucuklu yumurta, sucuk tava, pastırmalı yumurta, sigara böreği, mıhlama vb. diğer alternatifleriniz arasında.
Semaverde çay fiyatı 25-30 TL arası. Restoranda kahvaltı keyfine eşsiz göl manzarası ve göldeki sevimli ördekler de eşlik edecek.
Lüks görüntüden uzak mütevazi mimarisiyle göz dolduran Şile Saklıgöl Restoran sıcak atmosferiyle daha girer girmez içinizi ısıtacak.
Fiyatların pahalı olduğundan şikâyet edenler de var. Fakat tesisin burada tekel işletme olduğunu unutmamak gerek. Talebin fazla olması hâliyle fiyatlara yansıyor.
Göl üzerine kurulan verandalardaki piknik masalarında, kendi getirdiğiniz malzemelerle de kahvaltı yapabilirsiniz. Ahşap verandaları 30-50 TL arasında bir ücretle kiralayabilirsiniz.
Yer bulamazsanız Karamandere mevkiindeki başka yerleri de tercih edebilirsiniz. Mesela Grdenya Kahvaltı Bahçesi de onlardan biri. Yol tarifi için tıklayın!
Kahvaltı için Evim Gözleme’ye de uğrayabilirsiniz. Çeşit çeşit gözlemelerin, köy tereyağı ve yumurtası gibi doğal lezzetlerin sunulduğu bu şirin mekânın yol tarifi için tıklayın!
Şile Saklıgöl’de kahvaltı için diğer önerilerimiz şöyle:
- Ayşe Ablanın Yeri: Mekânın en popüler spesiyalleri serpme kahvaltı ve patatesli-kaşarlı gözleme. Tam bir aile işletmesi olup, Doğa Asya Park’ın karşısında yer alıyor. Yol tarifi için tıklayın!
- Masal Evi : Buraya kış mevsiminde gelirseniz mutlaka şömine karşısına geçip kahve keyfi yapın. Yol tarifi için tıklayın!
- Mola Gözleme: Yol tarifi için tıklayın!
- İkinci Bahar Restoran: Yeşillikler arasında kahvaltı imkânı sunan bu yer, Çavuş Mevkii’nde bulunuyor. Yol tarifi için tıklayın!
Şile Saklıgöl Konaklama
- Az evvel dediğimiz gibi Keyif Boutique, restaurant&hotel konseptinde hizmet veriyor.
Telefon: (0216) 710 27 52
Yol tarifi için tıklayın!
- Doğa Tatil Köyü Saklıgöl gezisinden sonra burada huzurlu bir gece geçirebileceğiniz bir başka yer. Adına yakışır şekilde, doğayla baş başa kalmanıza olanak tanıyan bu yeri konfor detayınız olarak hatırlayacaksınız. Yol tarifi için tıklayın!
- Saklıgöl’e takriben 6 km uzaklıkta yer alan The Sign Şile Hotel & Spa keyifli bir konaklama deneyimi için ideal. Göl gezisinden sonra buraya gelip eğlenceye havuzda devam edebilirsiniz. Şık odaları ve zengin imkânları rahatına düşkünlere hitap ediyor. Yol tarifi için tıklayın!
- Motel Sebastian, günü burada sonlandırmak için güzel bir seçim olabilir. Yol tarifi.
- Diğer önerimiz Fener Motel. Yol tarifi için tıklayın!
- Ağva Robin’s Nest Eco Resort Saklıgöl’e sadece birkaç km uzaklıkta bulunuyor. Leziz menüsü ve büyük havuzuyla sizden tam puan alacak. Bungalov evlerde konaklamanın keyfini yaşamak isterseniz bu da yol tarifi.
- Bungalov demişken, son olarak Şile Liveasist Bungalow Tatil Köyü’nü tavsiye edebiliriz. Sakinliğin tadını çıkarabileceğiniz bu tatil köyünde kuş sesleriyle uyanacak, doğada unutulmaz bir gün geçireceksiniz. Yol tarifi için tıklayın!
Şile Saklıgöl Nerede?
Saklıgöl Şile merkezine ortalama 8 km uzaklıkta, Karamandere Köyü sınırlarında yer alıyor. Merkezin güneyinde, arka taraflarda bir yerde kalıyor.
Şile, İstanbul merkezine 77 kilometre mesafede. Özel aracıyla Şile’ye gelecek olanlar 1. ve 2. köprü üzerinden ilerleyip Şile sapaklarını ve tabelalarını takip etmeli.
Saklıgöl, Acva’ya doğru giderken, Saklıgöl tabelasının bulunduğu yerden 4,5 km ileride konumlanıyor.
İstanbul’a takriben 1 saat uzaklıkta. Çoğu kişi günübirlik gelmeyi tercih ediyor. Fakat imkânınız varsa bir gece konaklayın, tam anlamıyla bir tatil ambiyansı yaşayın.
Yol tarifi için tıklayın!
Şile’ye giden otobüslerden bazıları şöyle:
- 139T Tepeüstü – Şile
- 139A – Üsküdar – Şile/Ağva
- 139 – Üsküdar – Şile
Şile Saklıgöl Nasıl Gidilir?
Bunun için Şile otobüslerinden birine binerek merkeze ulaşmanız gerekiyor. Ardından Karamandere dolmuşlarıyla Saklıgöl’e varabilirsiniz. İstanbul’dan Şile’ye hangi otobüsler gidiyor? Buna cevaben yukarıda birkaç otobüs hattı paylaştık. Daha fazlasını İETT’nin resmi sayfasından öğrenebilirsiniz.
Şile Saklıgöl Ulaşım
Özel aracınızla gelecekseniz İstanbul TEM otoyolundan Şile sapağına dönün. Otoban üzerinden Şile’ye rahatça ulaşabilirsiniz. Girişteki ışıklara vardığınızda Saklıgöl tabelalarını göreceksiniz.
Şehir merkezine yaklaşınca, Işık Üniversitesini geçip ilk ışıklardan sağa sapın.
Ahmetli Köyü yönüne doğru ilerleyin. 3 km gittikten sonra Şile Saklı Göl tabelasıyla karşılaşacaksınız. ‘Ce-eee, sürpriz!’ diyecek size Şile Saklıgöl! 😂
Şile Saklıgöl’e Ne Zaman Gidilir?
Şile’den bahsediyoruz ve yazın ne kadar kalabalık olduğunu anlatmaya gerek yok. Dolayısıyla önerimiz, insanların yoğun olmadığı dönemde gelmeniz. Yaz aylarında hafta sonu veya resmi tatillerde falan buraya gelmek resmen çılgınlık.
Ama ne olursa olsun buraların keyfi en güzel yaz mevsiminde çıkar. O yüzden hafta içi gelmek daha mantıklı. İmkân bulanların ilkbahar aylarında gelmelerini öneririz.
Yaz aylarının etkisinden hâlâ tam olarak çıkamadığımız, havanın ne sıcak ne de soğuk olmadığı Eylül-Ekim aylarında da gidilebilir aslında. Sonbaharın tatlı esintileri Saklıgöl’ün manzarasına çok yakışır.
Şile Karadeniz kıyısında olduğu için, sonbahar mevsiminde havası daha güzel olur. Gelmişken balık yemeden dönmeyin!
Şile Saklıgöl Yakınında Gezilecek Yerler
- Akçakese Köyü buraya kısa bir mesafede yer alıyor. Şile’nin merkezine 17 km uzaklıkta bulunan sahil köyü eşsiz bir doğaya sahip. Akçakese Plajı, sahil boyu sıralanan koyları görülmeye değer. Yol tarifi için tıklayın!
- Kabakoz Köyü de Şile ve Akçakese arasında konumlanıyor. Köydeki evler geleneksel mimarisiyle Safranbolu evlerine benziyor. Yolunuzun üzerindeyken uğrayıp yakından bakmanızı tavsiye ederiz. Yol tarifi için tıklayın!
- Buraya 30-40 km uzaklıkta bulunan Polonezköy Tabiat Parkı da iyi gider. 🙂
- Şile merkez çarşı yolunda bulunan mağazalardan birine uğrayıp şile bezi alabilirsiniz.
- Ocaklı Kalesi’ni yani Şile Kalesi’ni görebilir, tarihi dokuyu ve muhteşem manzarasını deneyimleyebilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
- Ağlayan Kaya Beach, Kumbaba Plajı, Fusha Beach, Sofular Köyü Halk Plajı, Uzunkum Plajı, Rüya Beach, Life Beach, Ayazma Plajı gibi yerlerde denize girebilirsiniz.
- Osmanlı döneminde inşa edilen ve müze olarak hizmet veren Şile Feneri’ni ziyaret edebilir, eski deniz fenerlerini ve antika eserleri görebilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
- Fenerin yanında bulunan Kavala Parkı’na uğrayabilir; yürüyüş parkurlarında, seyir teraslarında, peyzaj alanlarında, kafe&restoranında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
Sonuç olarak Saklıgöl Şile gezisinde mutlaka keşfedilmesi gereken bir doğa harikası. Burada zaman, göz açıp kapayana kadar geçecek ve eminiz yine gelmek için gün saymaya başlayacaksınız.
‘Şile iyice bozdu, gidilecek gibi değil artık.’ Diyenlere kulak tıkayın. Evet; mangal dumanı, plajların kirliliği, aşırı kalabalık oluşu gibi gerçekleri inkâr edemeyiz.
Fakat bunlar hep, insanlardan kaynaklı sorunlar. Yoksa Şile’nin ne suçu var? Aslında ortamı bozan, insanlar.
Asıl mesele onlardan olmamak. Neyse Şile Saklıgöl gezi rehberi yazımızın sonunu bu kamu spotuyla tamamlıyoruz. Öyleyse hayata biraz mola verin, bir an önce kendinizi bu güzellikle ödüllendirin. Size şimdiden bol manzaralı günler, iyi eğlenceler! 🙂