Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Manisa Gezilecek Yerler | En Detaylı Manisa Gezi Rehberi

Manisa Gezilecek Yerler | En Detaylı Manisa Gezi Rehberi

Manisa gezilecek yerler nereler? Manisa’da nereye gidilmeli? Tarihi ve eşsiz doğasıyla Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa’da gezilecek yerler nereler hepsini bu yazıda bulabileceksiniz. O zaman lafı uzatmadan Manisa ile ilgili bilgiler vererek yazımıza başlayalım.

Manisa, nüfus bakımından Ege Bölgesi’ndeki İzmir’den sonra en büyük şehirdir. Şehrin nüfusu 1.5 milyonun üzerindedir ve nüfus yoğunluğu Manisa merkezde yoğunlaşmamış, Akhisar, Turgutlu ve Salihli gibi ilçelerde de nüfus yoğundur. Zaten özellikle Akhisar’ı, Akhisarspor sayesinde duymuşsunuzdur.

Manisa’nın yüzölçümü de oldukça geniştir. Yaklaşık 13.300 kilometrekarelik bir alanı vardır. Ovaların bol olduğu şehirde, Gediz Ovası bulunuyor ve oldukça verimli bir toprak yapısına sahip. Böylece tarım bu ilde oldukça gelişmiş durumda. Çeşitli tarımsal ürünler yetiştirilebiliyor. Başlıca üzüm ve zeytin gibi tarımsal ürünler var.

Manisa, sanayi alanında da gelişmiş şehirlerden biri. İzmir’e yakın olmasının da getirdiği avantajla organize sanayi bölgelerinde tanınan ve gelişmiş firmaların üretim merkezleri yer alıyor. Manisaspor’dan da hatırlayacağınız üzere Vestel ve Bosch gibi firmalar burada sanayi kurmuş durumda.

Manisa’da ayrıca dokumacılık, dericilik ve gıda gibi sektörlerde de çeşitli işletmeler bulunuyor. Durum böyle olunca çevre illerden ve kırsal kesimlerden devamlı göç alıyor. Özellikle İzmir’den Manisa merkeze her gün binlerce kişi çalışmaya geliyor.

Şehir merkezinde bulunan Sipil Dağı nedeniyle kışları soğuk geçmektedir ancak yaz ayları da kışların aksine oldukça sıcaktır. Yazları sokakta uzun süre durmak pek mümkün değildir. Sıcaklığın yaz aylarında çok yüksek olması nedeniyle en ünlü festivaller; Cirit ve Mesir Macunu Festivali sonbahar ya da ilkbahar aylarında yapılmaktadır.

Manisa isminin anlamı nedir? Birçok kişi Manisa ismi ne anlama gelmekte diye sormakta. Bu konuda çeşitli tartışmalar bulunmakta. Yunan tarihçilere göre Magnetler, Truva Savaşı’na katılmak için Tesalya’dan gelmişler ve Spil Dağı’nda “Magnesia Kalesi” inşa etmişlerdir ve Manisa ismi buradan gelmektedir. Daha sonra da Türkler bu ismi Manisa olarak değiştirmişlerdir.

Başka bir iddiaya göre de Manisa’da mıknatızlı demir bulunmasından kaynaklı olarak Manisa ismi verilmiştir.

Şehzadeler şehri olarak da bilinen Manisa’nın Osmanlı Devleti için önemi oldukça büyüktür. Çünkü Osmanlı Devleti buraya şehzadeleri yollamakta ve yetişmelerini sağlamıştır. O zamanlardaki ismi Saruhan Sancağı’dır.

Manisa, sadece Osmanlı’ya değil daha önceki medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Frigler, Hititler, Lidyalılar ve Romalılar gibi birçok medeniyet burada kalmıştır ve çeşitli kalıntılar bırakmıştır. Hatta Lidyalılar’ın merkezi Salihli ilçesinde yer alan Sardes’tir. Dolayısıyla birçok antik kenti Manisa’da görebilirsiniz.

Manisa ilçeleri nelerdir? Manisa’nın 17 adet ilçesi bulunmakta. İlçeleri; Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Şehzadeler, Soma, Turgutlu ve Yunusemre olmak üzere 17 tanedir.

Manisa’nın komşuları başta İzmir olmak üzere Balıkesir, Denizli, Kütahya, Uşak ve Aydın’dır. Bu şehirler Manisa’nın etrafını çevreler ve Manisa’nın denize kıyısı bulunmamaktadır.

Manisa Gezilecek Yerler Listesi

Öncelikle merkezde gezilecek yerleri, ardından ilçelerde gezilecek yerleri sizlere vereceğiz. Öyleyse gelin Manisada gezilecek yerler nereler bakalım.

Manisa Merkezde Gezilecek Yerler

Manisa, büyükşehir olduktan sonra merkez, Şehzadeler ve Yunus Emre olmak üzere iki ilçeye bölündü. Yazıların içinde bu kısımları görürseniz, merkezde olduğunu anlayabilirsiniz.

Spil Dağı

spil dağı gezilecek yerler

Bir doğa harikası olan Spil Dağı doğaya doyabileceğiniz noktalardan bir tanesi. Adeta bir oksijen deposu olan dağdan tüm bölgeyi kuş bakışı olarak görmeniz ve manzaraya hakim olmanız ziyaretçilerine inanılmaz bir deneyim sunuyor.

İzmir – Manisa arasında gezilecek yerler arasında olan dağ zengin bir floraya da sahip. Hatta Osmanlı’da bir döneme adını veren laleler buradan İstanbul’a götürülmüştür. 1969 yılında Milli Park olarak ilan edilen dağda yılkı atlarını görmeniz de mümkün.

Bölgede bulunan ve farklı bir deneyim yaşamanızı sağlayacak dağ evleri size konaklama imkanı sunuyor. Ayrıca piknik alanları, lokanta ve kır kahvesi de ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz diğer alanlar. Kamp yapmak da diğer bir tercihiniz olabilir.

1995 yılında turizm merkezi olarak ilan edilen dağ doğa tırmanışı için de çok ideal ve tercih edilir durumda bulunuyor. Şehir merkezi ile arasında net sıcaklık farkları barındırdığından bölgeyi gezmeden önce kıyafet seçimine dikkat etmenizi öneririz.

Şehzadeler Parkı

Manisa’yı ailenizle birlikte geziyorsanız dinlenmek için mutlaka tercih etmeniz gereken duraklardan bir tanesidir Şehzadeler Parkı. Manisa Şehzadeler’de gezilecek yerler arasında olan bu park  09.00-22.00 saatleri arasında halk ziyaretlerine açık.

Park alanında Manisa’daki ve Türk İslam Dünyasında ki 32 adet önemli tarihi eserlerinin bulunduğu Minia Şehzadeler, 478. Yıllık bir gelenek olan Mesir ’in atılma anının canlandırıldığı Dioramik Mesir Müzesi ve çocukların keyifle gezebileceği çizgi film kahramanlarının bulunduğu Masal Parkı bulunuyor.

Şehzadeler denince akla ilk gelen illerden olan, şehzadelerin eğitiminde önemli bir yer tutan Manisa’da şehzadelere atfedilen bu parkı görmeden, orada vakit geçirmeden kenti terk etmemenizi öneririz.

Ağlayan Kaya

manisa merkez gezilecek yerler

Spil Dağı’nın kuzeybatısında yer alan ve halk arasında Ağlayan Kaya olarak adlandırılan kaya parçası, Manisa şehir sınırları içerisindeki Çaybaşı Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Kayanın kazandığı ünün sebebi ise konu olduğu efsane;

Efsaneye göre Niobe evlendikten sonra yaklaşık olarak 12 çocuğa sahip olur. Çocukluk arkadaşı ve Zeus’un eşi olan Hera’nın ise Apollon ve Artemis adında iki çocuğu vardır. Niobe çok çocuk sahibi olduğu için övünmeye ve Hera’yı küçümsemeye başlar.

Bunları duyan Hera çocuklarını örgütleyerek onlardan Niobe’nin çocuklarını öldürmelerini ister.Bunun üzerine Apollon ve Artemis Niobe’nin 12 çocuğunu öldürür. Bu olaydan sonra Niobe günlerce çocuklarının cesetlerinin yanında kalarak ağlar.

Niobe’nin bu durumuna üzülen Zeus onu bir kayaya çevirir. Görenlerde farklı duygusal etkiler uyandıran bu kayanın girintilerinden bir zamanlar sızan ancak şu anda kurumuş olan sular Niobe’nin gözyaşları olarak yorumlanıyor.

Görenlerde duygusal etkiler uyandıran bu kayayı görerek bu efsaneye dair izleri kendinizin keşfetmesi eğlenceci ve etkileyici olacaktır.

Sultan Camii ve Külliyesi

Sultan Camii ve Külliyesi Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından yaptırılmıştır. Külliye cami, imaret, medrese, hamam, hankah ve sıbyan mektebinden oluşuyor. 16. yüzyılda yapılan camii yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri.

Halk arasındaki adı ‘Mesir Cami’ olan yapı ayrıca Manisa Mesir Macunu Şenliklerinde Mesir Macununun halka dağıtıldığı yer. Manisa şehir içinde gezilecek yerler arasında bulunan camii muhteşem Osmanlı mimarisini yansıtan camilerden sadece bir tanesi.

Ayrıca bir bölümü şifahane müzesi olan camii, dönemin şifacılarını, tedavi yöntemlerini yansıtıyor. Girişin ücretsiz olduğu müzede ücretsiz rehberlik hizmeti de sunuluyor.

Aigai Antik Kenti

Hititler, Frigler, Lidyalılar, Yunanlar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar gibi, pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü, bu nedenle antik yaşamın izlerini pek çok yerinde gördüğümüz Manisa’da bu antik yaşamlara ev sahipliği yapan bölgelerden bir diğeri Aigai Antik Kenti.

Aigai Antik Kentinin yapılan kazı çalışmalarına göre M.Ö. 8. Yüzyıllarda kurulduğu saptanmıştır. Manisa merkez gezilecek yerlerden olan antik kent, antik kent yazarlarından Heredots’a göre Ailois bölgesindeki 12 kent arasında bulunuyor.

Ege bölgesinin antik dönemlerdeki yaşayışı hakkında bilgiler sunan antik kenti mutlaka görmeniz gerekiyor. 2004 yılında kazı çalışmalarında bölgede Athena Tapınağı, Zeus Sunağına dair kalıntılar elde edilmiş.

Pagan geleneğinin hissedildiği, kazılar sonucu elde edilen kalıntılar antik kentin çok az bir kısmını oluşturuyor aslında. Devam eden kazılar ile birlikte kente dair daha fazla buluntu elde edilerek bölgedeki gizemin biraz daha aydınlatılması amaçlanıyor.

Muradiye Camii

manisa gezilecek yerler

Manisa şehir merkezinde bulunan Muradiye Camii, Osmanlı ve dünya mimarisinde önemli bir yer tutan Mimar Sinan’ın Manisa’daki eserlerindendir. III. Murat adına inşa edilen camii, Osmanlı mimarisinin genel özelliklerini taşıyor.

Külliyenin bir parçası olan caminin yanında külliyenin diğer kısımlarını oluşturan imarethane ve medrese bulunuyor. Medrese ve imarethane bölümü günümüzde müze olarak kullanılıyor. Ayrıca medrese ve cami arasında 1812 yılında Hüseyin Ağa tarafından yaptırılan kütüphane de bulunuyor.

Mimar Sinan’ın her eseri gibi çok etkileyici olan bu camini ince süslemeler içeren iç bölümü insanı hayran bırakacak cinsten. Ruhani doygunluk hissi veren camii, Manisa’da gezilecek görülecek yerler arasında olmayı sonuna kadar hak ediyor.

Manisa Müzesi

manisada gezilecek yerler

Şehir gezilerinizde şehirleri daha iyi tanımanız, geçmişine dair bilgiler elde etmeniz için uğramanız gereken ilk yerlerden olan müzelerin Manisa’daki adresi, bir önceki paragrafta da bahsettiğimiz Muradiye Külliyesi’nde yer alan Manisa Müzesi’dir.

1947 yılında açılan müze daha sonra 1972 yılında yapılan bir düzenleme ile arkeolojik ve etnografik eserlerin ayrı ayrı sergilendiği iki bölüme ayrılmıştır. Arkeolojik eserler külliyenin imarethane bölümünde, etnografik eserler ise medrese bölümünde sergilenmiştir.

Şehir merkezinde bulunan müzede Sard Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucu elde edilen buluntuların sergileniyor oluşu da müzeyi önemli bir konumda tutuyor. Ayrıca müzede Batı Anadolu’da yaşayan diğer uygarlıklara ait buluntular da mevcut.

Müzeyi gezerek antik kalıntıları görmek, bunlarla ilgili bilgiler edinmek, yöre halkının geçmiş dönemdeki yaşamlarına tanık olmak gezinize farklı bir boyut ve keyif katacaktır.

İvaz Paşa Camii

marnisa merkezde gezilecek yerler

Manisa gezilecek yerler listesinde yer alan bir diğer yer İvaz Paşa Camii. İvaz Paşa tarafından 1484 yılında yaptırılmıştır. Erken Osmanlı mimarisinin örneklerinden olan camii tek minareye sahip ve büyük bir kubbe ile örtülüdür.

Kesme taş ve tuğla kullanılarak inşa edilen bu tarihi caminin iç süslemelerinde çiniler kullanılmıştır. Etkileyici bir atmosfere sahip olan camide İvaz Paşa’nın mezarı da bulunuyor. Geziniz sırasında uğramanızı tavsiye ettiğimiz bu tarihi mekanın sizi etkileyeceğinden şüpheniz olmasın.

Manisa Kalesi

Birkaç paragraf önce bahsettiğimiz Spil Dağı eteklerine konumlanan Manisa’nın tarihi eserlerinden bir tanesi olan Manisa Kalesi, ‘İç Kale’ ve ‘Dış Kale’ olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Bu kalenin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı ise bilinmiyor.

Bizans mimarisinin izlerini taşıyan kale, tuğla hatıllı moloz taş tekniği ile yapılmıştır. Geçirdiği depremler sonucu pek çok onarıma uğrayan, Manisa merkezde gezilecek yerler arsında bulunan, müthiş bir manzaraya sahip bu kale keyifli Manisa gezinizin tarihi duraklarından biri olabilir.

Yoğurtçu Kalesi

Manisa Yunus Emre gezilecek yerler arasında bulunan Yoğurtçu Kalesi’nin Bizans Dönemi’nde 12 – 13. yüzyıllar arasında, Türk akınlarından korunma amacıyla yapılmıştır.  Kale, İç kale ve iç kaleyi doğu, batı ve güney yönden çevreleyen dış surlardan oluşuyor.

İç kale ve dış surlar arasında çeşitli mekanlara ait olduğu düşünülen kalıntılar mevcuttur. Kireç taşından yapılan kale Gediz Ovasına hakim yüksek bir tepe üzerine kurulmuştur. Kurulduğu tepe tırmanılması güç, dik yamaçlı bir koni biçiminde yükselmektedir.

Kaleye çıktığınız zaman müthiş Gediz Ovasını ayaklarınızın altındaymış gibi hissedecek, gördüğünüz manzara karşısında büyülenmekten kendinizi alamayacaksınız.

Yeni Han

manisa merkezde gezilecek yerler

Manisa merkezde gezilecek yerler arasında bulunan yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Yeni Han’ın Karaosmanoğulları tarafından 1825 -1830’larda yaptırıldığı söyleniyor. Han iki katlı, orta avlulu olacak şekilde inşa edilmiş.

Yapı dikdörtgen bir plana sahip olmakla beraber, içinde 33 tane dükkan barındırıyor. Hanın alt katındaki dükkanlar avluya, üst katındaki dükkanlar ise avluya açılıyor. Sahip olduğu mimarisiyle görenleri oldukça etkiliyor.

Günümüzde kültür ve alışveriş merkezi olarak kullanılan hanı Manisa’ya geldiğinizde gezebilir, sevdikleriniz için buradaki dükkanlardan hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Kybele Kaya Kabartması

Düz kaya üstünde oturur biçimde betimlenen Kybele Kaya Kabartması Manisa’ya 7 km uzaklıktaki Akpınar Mevkii’nde bulunuyor. Kabartmanın M.Ö. 13. yüzyılda buraya sefer düzenleyen Hititler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.

Spil Dağı’nın kuzeydoğu eteklerine oyularak yapılmış olan kabartmada Kybele, Gediz Ovası’na doğru bakan ve iki yanında birer aslan bulunan, oturmuş bir kadın şeklinde tasvir edilmiştir. Büyük ölçüde yıpranmış olan kabartmanın yanlarındaki aslan figürleri seçilememektedir.

Yeryüzündeki bütün canlıların anası olduğuna inanılan farklı kültürlerde Kubaba, Marienna, Hepat, Artemis, Venüs gibi farklı isimlendirilen Kybele’nin Manisa’daki kabartmasındaki figürler görülmeye değer ve insanı etkileyecek cinsten.

Süreyya Tabiat Parkı

Süreyya Tabiat Parkı, doğal güzellikleri ile insanı büyüleyen, insanlar için uğrak bir piknik alanı olarak Manisa Yunus Emre ilçesinde gezilecek yerler arasında bulunuyor. Bu alan 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş.

Karaçay Deresi’ni de bünyesinde barındıran park Manisa geziniz sırasında doğayla kucaklaşabileceğiniz dinlenme alanlarınızdan biri olabilir.

Salihli Gezilecek Yerler

Sardes Antik Kenti

manisa salihlide gezilecek yerler

Lidya devletine başkentlik yapan ve tarihi Kral Yolunun başlangıcı olan Sard  Antik Kenti, kalıntıları Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunuyor. Antik kent parayı bulan ilk uygarlık olan Lidyalılara ait barındırıyor.

Şehirdeki kalıntılar dönemin yaşamı, ticareti, törenler ve tapınma mekanları dini inançları hakkında bilgi sunuyor. Günümüzde bölgede bulunan kalıntılara yönelik restorasyon çalışmaları devam ediyor.

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan bu antik kent Manisa’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Tarihin canlı bir tanığı olan ve o anları tekrar yaşatan bu antik kentin sizde çok farklı ve derin duygular uyandıracağına emin olabilirsiniz.

Kurşunlu Kaplıcaları

Kireçlenme, eklem, romatizma, sinirsel, cilt vb. birçok rahatsızlığa iyi gelen kaplıcaların Manisa’daki adreslerinden biri Kurşunlu Kaplıcaları. Sıcaklığı 52-69 derece arasında değişen kaplıcalar Manisa Salihli’de gezilecek yerler dendiğinde akla gelen ilk duraklardan.

İlçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunan kaplıcalar etkileyici bir vadi içerisinde bulunuyor. Ruhen ve bedenen size çok iyi geleceğini düşündüğümüz bu kaplıcalara uğramadan Manisa gezinizi tamamlamamanızı tavsiye ederiz.

Şehir yaşamından uzak bir tatil imkanı sunan ve bu nedenle yoğun talep gören Kurşunlu Kaplıcalarına gitmeden önce mutlaka yer ayırtmanız gerekiyor. Zira gittikten sonra konaklayacak yer bulmanız biraz zor olabilir.

Bintepe Tümülüsleri

manisa salihli gezilecek yerler

Manisa Salihli gezilecek yerler arasında bulunan Bintepe Tümülüsleri ayrıca Anadolu’nun en büyük tümülüsleri olma özelliğine sahip. Yazımızda bahsettiğimiz Sard Antik Kentinin yakınlarında bulunan tümülüsler antik kente uğradıktan sonra gezebilirsiniz.

Antik yazarlardan Heredots’un yazılarında övgüyle bahsettiği bu Tümülüs mezarları görülüp gezilmeye değer. Özellikle üzerinde durduğu Alyattes Tümülüsü sadece ülkemizin değil dünyadaki en büyük Tümülüsler arasında bulunuyor. Yaklaşık olarak 35 metre çapında.

Manisa gezi haritanızın önemli duraklarından birini oluşturacak devasa boyuttaki bu yapılar size inanılmaz bir deneyimin kapılarını açacak.

Gökköy

Manisa Salihli’de gezilecek yerler arasında olan, inanılmaz bir yeşilliğe sahip, dinlendirici havası ile insanda sürekli orada kalma isteği uyandıran, çok tatlı bir orman köyü olan Gökköy doğa sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.

Her mevsim başka bir güzelliğe bürünen Gökköy, Napolyon kirazı ile ünlü bir köy. Ayrıca bölgede çok fazla badem ağacı da bulunuyor. Bol oksijenli havası ile  sıkıcı şehir havasından kaçıp, tatlı bir hafta sonu deneyimi yaşamanız için tercih edebileceğiniz duraklardan bir tanesi.

Kız Köprüsü

Ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair pek bilgi bulunmayan Kız Köprüsü Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunuyor. Zemininin sağlamlığı ve tasarımındaki doğru hesaplamalar sayesinde günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir.

Osmanlı mimarisini izlerini taşıyan, yuvarlak kemerli altı ayak üzerinde yükselen Kız Köprüsü’nün merkezindeki kemer, büyük ve yüksekken iki yanındaki kemerler, arazi yapısına bağlı olarak farklı büyüklüklerdedir.

Doğa yürüyüşü, kamp, piknik vb. pek çok etkinliği yapabileceğiniz Hermos kanyonu içinde yer alan, Manisa’daki tarihi eserlerden olan bu köprüye çıkarak Gediz Vadisi’nin muhteşem manzarasının tadına varabilirsiniz.

Turgutlu Gezilecek Yerler

Urganlı Kaplıcaları

Sağlık turizmi ile dikkat çeken bir yere sahip olan Manisa’nın şifa kaynağı kaplıcalarından bir diğeri Urganlı Kaplıcalarıdır. Sağlıklı bir tatil planınız varsa Manisa Turgutlu’da gezilecek yerler arasında olan bu kaplıcalara mutlaka uğramanız gerekiyor.

Muhteşem bir doğa ve termal sulara sahip olan ve bu yüzden çok fazla tercih edilen bölgede bulunan termal otellerde konaklama sorunu yaşamamanız için önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Kula Gezilecek Yerler

Emir Kaplıcaları

manisa kula gezilecek yerler

Kaplıca yönünden zengin olan Manisa’da kaplıcaların Kula’daki adresi Emir Kaplıcaları. Roma dönemine ait pek çok hamam kalıntısı barındırması nedeni ile de ünlenmiş ve bu yüzden Emir Hamamları olarak da adlandırılmıştır.

Manisa Kula’da gezilecek yerler arasında olan,37 aparttan oluşan bir konaklama birimine sahip bu kaplıcalar size sağlığınıza kavuşurken konforlu bir konaklama imkanı sunuyor. Ayrıca odalara kaplıcaların şifa kaynağı suları da ulaştırılıyor.

Divlit Yanardağı

kula gezilecek yerler

Manisa Kula gezilecek yerler arasında olan volkanik hareketler, tektonik hareketler, atmosfer ve akarsu olaylarının oluşumunda rol oynadığı Gediz Oluğu üzerinde yer alan Divlit Yanardağı ziyaretçilerine eşsiz ve görülmeye değer bir manzara sunuyor.

Türkiye’nin ilk ve tek “Avrupa ve UNESCO Jeoparkı” ilan edilen Kula Volkanik Jeoparkı’nda yer alıyor. Yaklaşık olarak 750 metre yüksekliğinde olan bu volkanik dağ özellikle kış aylarında büyülü bir görünüme kavuşuyor.

Siz de Manisa gezinizde arkadaşlarınız ile birlikte farklı deneyimler yaşamak, keyifli vakit geçirmek istiyorsanız Divlit Yanardağını gezmenizi, bu doğa harikasının her açısını fotoğraf arşivinize eklemenizi tavsiye ederiz.

Kuladokya – Kula Peri Bacaları

kula peribacaları

Kula’da aşırı rüzgar ve yağmur sonucu oluşan Kula Peri Bacaları’nın bulunduğu bölge Kuladokya olarak adlandırılmış ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Alanı olarak ilan edilmiş. Bu doğal oluşumlarım tam olarak ne zaman oluştuğu ise bilinmiyor.

Kula Burgazköy sınırları içerisinde bulunan ve görenlerde hayranlık uyandırıcı duygular bırakan bu doğal oluşumları, Manisa geziniz sırasında Kula’ya uğradığınızda görmeden, onlara dokunmadan gezinizi sonlandırmamanızı öneririz.

Geleneksel Kula Evleri

kula evleri

Manisa Kula’da gezilecek yerler denince akla ilk gelenlerdir Geleneksel Kula Evleri. Tipik bir Osmanlı kent dokusuna sahip olan Kula’da 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en iyi örnekleri arasında sayılan bu evlere ilçenin her noktasında rastlamak mümkün.

Türk Evi olarak nitelendirilen, geniş ailelere uygun olarak tasarlanmış, genelde iki katlı olarak inşa edilen evlerin üst katlarında çıkma tercih edilmiştir. Kiremit kaplı çatıların saçak altlarında yapılan süslemeler de görenleri etkileyecek cinsten.

Sokakla ilişkili olan evlerin hemen hemen hepsi bahçeye sahiptir. Günümüze kadar sahip olduğu kent dokusunu koruyan bir ‘Anıt Kent’ olma özelliğini taşıyan Kula’daki bu evler görülüp, gezilip, içinde vakit geçirildiğinde geçmiş yaşamları deneyimlemek açısından son derece keyifli.

Demirci Gezilecek Yerler

Sidas Antik Kenti

manisa demirci gezilecek yerler

Manisa’nın Demirci gezilecek yerler arasında olan M.Ö. 3. yüzyıllara dayanan Sidas Anti Kentinin, Lidaylılara ait önemli bir kentlerden bir tanesi olduğu söylenmektedir. Büyük bir bölümü toprak altında bulunan kentte henüz bir kazı başlatılmış durumda değil.

1960 yılında sit alanı olarak ilan edilen bölgede, toprak üzerinde sadece açık hava tiyatrosunun merdivenlerini, kalenin burçlarını ve lahitleri görebiliyorsunuz. Kaçak defineciliğin yaygınlaştığı bölge korumamız gereken değerlerimiz arasında.

Antik dönemdeki adı Saittai olan, daha sonra güzel, kutlu orman anlamına gelen Sidas olarak isimlendirilen, tarihin gizliliğinin en net şekilde hissedildiği bu antik kenti mutlaka ziyaret etmenizi toprağın altında henüz gün yüzüne çıkarılmamış yaşanmışlıkları kendi belleğinizde canlandırmanızı tavsiye ederiz.

Akhisar Gezilecek Yerler

Akhisar Müzesi

manisa akhisar gezilecek yerler

1933 yılında hastane olarak yapılan daha sonra okul, ardından öğretmen evi olarak kullanılan Akhisar Müzesi’nin 2006 yılında müze olarak kullanılmasına karar verilmiş ve yapı 2012 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır.

11 bölümden oluşan 1451 arkeolojik ve etnografik eserden oluşan müze Manisa Akhisar’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Müzenin arkeolojik eserleri arasında 18-11 milyon yaşlarında fosiller, idoller, el aletleri, gümüş kap ve altın buzağı gibi pek çok eser bulunuyor.

Etnografya bölümünde ise cam kase, tabak sürahi gibi günlük araç gereçler, Osmanlı Dönemi’ne ait kullanılmış gaz lambaları vb. günlük eşyalar, tüfekler, farklı büyüklükteki kılıçlar bulunmaktadır. Ayrıca bu bölümde yöresel kıyafetler ve bölgeye ait el işi halılar da sergilenmektedir.

Çok zengin bir koleksiyona sahip, gezmenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz bu müzeyi Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Akhisar Müzesinin ziyaret saatleri yaz dönemi için 08:00-19:00 (Nisan ayından itibaren), kış dönemi için 08:00-17:00 (Nisan ayına kadar) saatleri arasındadır.

Şahankaya

Manisa’nın ve Türkiye’nin zeytin üretiminde en ön sıralarda bulunan ilçesi Akhisar’da bulunan Şahankaya, bin metre yüksekliğe sahip devasa bir kaya parçasıdır.

İçerisinde ilk çağ mağarasını barındıran bu etkileyici kaya tüm bölgeye hakim bir konumda bulunuyor.Yüksekliği nedeni ile çıkmanın zor olduğu kayaya daha çok profesyonel dağcılar tarafından çıkılabiliyor.

Paşa Camii ve Hamamı

1469 yılında Sarı Ahmet Paşa tarafından inşa edilen Paşa Camii ve Hamamı Manisa’nın en kalabalık ilçesi olan Akhisar’da bulunuyor. Manisa’nın Akhisar ilçesinde gezilecek yerlerden olan camii farklı ve özgün yapısı ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Diğer camilerden farklı olarak biri sağ diğeri sol tarafta olmak üzere iki namazgaha sahip camiinin, dikkat çeken renkli camları Türkiye’nin ilk cam fabrikasının üretimi. Ayrıca camide imaret, hamam ve vakfa gelir getirmek amacıyla yapılmış dükkanları bulunmaktadır.

Alaşehir Gezilecek Yerler

Alaşehir Philadelphia (St. Jean Kilisesi)

alaşehirde gezilecek yerler

Pergamon krallarından II. Attalos Philadelphos tarafından kurulan Philadelphia, Manisa Alaşehir’de gezilmesi gereken yerlerden biridir. Burada yapılan kazılar sonucu bir antik tiyatro ve kilisenin kalıntılarına ulaşılmıştır.

Kazılarda tiyatronun sahne binasının büyük bir bölümü ile oturma bölümünün çok az bir bölümüne ulaşılmış. Kazılarda ulaşılan diğer yapı olan St. Jean Kilisesi havarilerden Ioannes adına yapılmış, Ege Bölgesi’ndeki Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait yedi kiliseden biridir. 6. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kilisenin sadece üç ayağı ayakta kalabilmiştir.

Her yanı antik yaşamın izleri ile dolu Ege Bölgesi’nin bu yönü ile çok zengin illerinden biri olan Manisa’ya uğradığınızda geçmişte çok heybetli olduğu günümüze ulaşan payelerinden belli olan St. Jean Kilisesi’ni görmenizi tavsiye ederiz.

Yıldırım Bayezid Camii

Manisa Alaşehir gezilecek yerler arasında bulunan Yıldırım Bayezid Camii, 15. yüzyılda 4. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yapılmaya başlanmıştır. Ancak Ankara Savaş’nın çıkması sonucu camii yarım kalmış, çatısı ahşap olarak tamamlanmıştır.

Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgali sonucu yıkılan camii onarılmış, çatı örtüsü ve minaresi yeniden yapılmıştır. Ancak camii orijinalliğini kaybetmiştir.

Filadelfiya Kilisesi

Filadelfiya Kilisesi Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bağlı Himaye-i Eftal mahallesinde bulunuyor. Hristiyanlar için önemli bir konumda bulunan kilise İncil’de adı geçen ve kendilerine mesaj yollanılan 7 kiliseden biridir.

St. John Kilisesi ve Aziz Yuhanna Kilisesi olarak da anılan kiliseden günümüze moloz taş ve tuğladan örülmüş duvarları ve kilise yapımında kullanılan ayaklardan üç tanesi ulaşmıştır. Koruma altına alınan kilise Hristiyanlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Pek çok farklı kültürlerin yaşamına ev sahipliği yapmış ve bunun izlerini hala taşıyan Manisa’da buna kanıt olarak nitelendirilebilecek Filadelfia Kilisesi’ni görmeden Alaşehir turunuzu tamamlamamanızı öneririz.

Kurşunlu Han

alaşehir gezilecek yerler

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bulunan yoldan geçen tüccarların konaklaması için kervansaray olarak yaptırılan Kurşunlu Han’ın 1533 yılında Semiz Ali Paşa tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. 3 katlı olacak olacak bu kervansaraydan günümüze sadece zemin katı ulaşmıştır.

3 katlı olarak inşa edilen hanın bodrum katında 16 dükkan, orta ve üst katında oturma ve dinlenme salonları bulunmaktadır. Yapılan restorasyon çalışmaları ile yepyeni bir görünüme kavuşan bu tarihi han gezilmeye değer.

Soma Gezilecek Yerler

Soma Festivalleri

manisa soma gezilecek yerler

Manisa’ya geldiğinizde şehrin büyük ve önemli ilçelerinden biri olan Soma’ya uğrama nedenlerinizden biri hiç kuşkusuz Soma Festivalleri olacaktır. Soma festivalleri Soma Karaelmas Festivali, Soma Motosiklet Festivali’ni içeriyor.

Karaelmas Festivali, son dönemde maden ocaklarında yaşanan büyük acıların anılması ve kömürün nasıl çıkarıldığını anlamak açısından önemli bir yere sahiptir. Festival bu nedenle yoğun bir ilgi görmektedir.

Soma Motosiklet Festivali ise motosikletçilerin katıldığı çeşitliği yarışların düzenlendiği insanların keyifli vakit geçirdiği bir festival. Bu festival özellikle yaz aylarında düzenleniyor.

Darkale Camii

Manisa Soma’da gezilecek yerler arasında olan Darkale Köyü içerisinde bulunan mimari ve tarihi dokusu ile insanı etkileyen Darkale Camii 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. Caminin dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de 15. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen şadırvana sahip olması.

Camiyi bünyesinde barındıran Darkale Köyü’nün sadece camisi değil evleri de çok etkileyici. Geleneksel Osmanlı evi olarak tanımlanabilecek bu evler görenlerde hayranlık uyandırıyor. Köyden merkeze yaşanan göçler sonucu evlerin bir kısmı maalesef bakımsız kalmış.

Ama birtakım gönüllü insanların bir araya gelmesi ile yeniden canlandırılan köy yaşamı, tadilat yaptırılan köy evleri sayesinde eski yapısına kavuşmuş durumda. Soma geziniz sırasında Darkale Köyü’ne mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Gördes Gezilecek Yerler

Şehitler Mezarlığı (Ağa Mezarlığı)

Manisa Gördes’te gezilecek yerler arasında bulunan Şehitler Mezarlığı bölgede bulunan tekke dağının güney yamacında yer alıyor. Eski görünümünü kaybeden ama buna rağmen gezilmeye değer olan mezarlık ilçenin önemli yerleri arasında bulunuyor.

Manisa geziniz sırasında ilin keşfedilmeye bekleyen, etkileyici duraklarını keşfetmek istiyorsanız Şehitler Mezarlığı bu duraklarınızdan biri olmaya aday.

Manisada gezilecek yerler nereler tüm detaylarıyla anlatmaya çalıştık. Manisa’ya gelmeden yazımızı okuyup gezi planı oluşturabilirsiniz. Eğer İzmir’e gitmeyi düşünürseniz, İzmir gezilecek yerler yazımıza göz atmayı unutmayın. Ayrıca İzmir’de ne yenir yazısından da enfes lezzetleri öğrenebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Manisa’da gezilecek yerler ile ilgili kısa cevaplar arayanlar için aşağıdaki soru cevapları ayarladık.

Manisa Gezilecek Yerler Nereler?

Spil Dağı başta olmak üzere, Ağlayan Kaya, Manisa Müzesi, Yeni Han, Kurşunlu Kaplıcaları ve Kula peri bacaları gibi yerler Manisada gezilecek yerler arasında yer alır.

Manisa’da Gezilecek Tarihi Yerler Nereler?

Muradiye Camii, İvez Paşa Camii, Aigai Antik Kenti, Manisa Kalesi ve Sardes Antik Kenti gibi yerler, tarihi yerler arasında yer alıyor.

Manisa’da Nereye Gidilir?

Manisa merkezde gezilmesi gereken yerleri gördükten sonra Salihli ve Kula başta olmak üzere ilçeleri gezebilirsiniz. Buralarda tarihi yerler olduğu gibi doğal güzellikler de zengin.

“Manisa Gezilecek Yerler | En Detaylı Manisa Gezi Rehberi” üzerine 10 yorum

  1. Manisa’ da gezilecek yerleri fazla bilmiyordum ama burada hepini öğrendim bazı yerleri gezdim ve gezmeye devam edeceğim.

    Cevapla
  2. harika bir yazi, ulkemizin bilinmeyen yerlerini anlattiginiz icin tesekkurler. buralari gezmek icin sabirsizlaniyorum

    Cevapla
  3. Manisada gezilecek bu kadar çok yer olduğunu bilmiyordum açıkçası birdahakine diğer yerleri de mutlaka ziyaret edeceğim teşekkürler:)

    Cevapla
  4. Manisa’da Gerçekten gezilecek yerlerin sayısının çok az biliyordum sizlerin sayesinde daha fazla gezilecek görülebilecek yerlerin olduğunu gördüm ilgi için teşekkür ederim İnşallah kısa zamanda gidip göreceğim

    Cevapla
  5. Manisa’nın en güzel yerletini açıklayarak anlattınız. Manisa gerçekten harika bir şehir olduğunu düşünüyorum. Herkese gitmesini tavsiye ederim

    Cevapla

Yorum yapın