Miniatürk İstanbul gezilerinin vazgeçilmez rotalarından biri. Böyle olması çok normal çünkü o, ülkemizin vitrini! İstanbul’u gezmeye vakti olmayanlar için biçilmiş kaftan!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği bu park, ülkemizdeki ilk ve tek minyatür parkı. Marmara Denizi’nin Altın Boynuz’u olan Haliç’in kıyısında yer alan Miniatürk; sadece İstanbul değil, kısa yoldan Türkiye turunu da aradan çıkaracağınız bir yer. Farklı şehirlerimizde bulunan tarihi eserlerin ve mekânların maketleri burada toplanmış.
Sadece bu kadar mı? Tabii ki hayır. Yurt dışından da birçok önemli yapıt ve bölgenin minyatürlerine yer veriliyor. Örneğin Mostar Köprüsü’nün, Kubbetü’s Sahra’nın, Atatürk’ün doğduğu evin minik hallerini de burada görebiliyorsunuz.
Ülkemizin her şehrinden sanat, tarih ve doğa kareleri Miniatürk albümünde! Hepimiz İstanbul’da turistiz. Çünkü kimse bu şehri dip köşe gezdiğini iddia edemez. İşte Miniatürk, İstanbul’un çeşitli güzelliklerini bir arada sunarak bize pek çok yeri aynı anda ziyaret etmiş gibi olma fırsatı tanıyor.
Burada hem önceden gördüğünüz yerleri kıyaslama şansı bulabiliyorsunuz. Hem de görmediğiniz yerler hakkında fikir ediniyorsunuz.
Burada olmayan şey yok neredeyse. Ayaklarınıza güvenin ve tadını çıkara çıkara gezin! Çünkü ne ülkemizin başka bir yerinde ne de İstanbul’da bu minik Türkiye’nin bir benzeri bulunmuyor!
Sayısız tarihi ve turistik noktaya ev sahipliği yapan İstanbul Miniatürk gibi bir hazine barındırırken, onu ziyaret etmemek olacak şey değil! Miniatürk nerede? Diye kime sorsak gösterir Beyoğlu’nda. Miniatürk’te neler var,Miniatürk giriş ücreti ne kadar? Bu ve benzeri soruları cevaplamak ise bizim görevimiz!
Miniatürk Hakkında Bilgi
Belki de hiçbir zaman gidemeyeceğiniz birçok yeri görme imkânı sunuyor. Koskoca İstanbul’u, Anadolu’yu ve farklı ülkeleri ayağınıza getiriyor bu açık hava müzesi.
Koskoca ülkemizin küçük bir modeli olan Miniatürk, zamanın çok yavaş akmasını isteyeceğiniz bir yer. Burada Mevlana Türbesi, Selimiye Camii, Malabadi köprüsü, Safranbolu Evleri, Çanakkale Zafer Anıtı, Atatürk Havalimanı gibi birbirinden önemli yapıtların minyatürleri bulunuyor.
Beylerbeyi Yalısı’na el sallayıp Atatürk Barajı’nda selfie çektirebilirsiniz mesela. Ya da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden yürüyerek geçip geze geze kendinizi Amasya Yalıboyu Evleri’nde bulabilirsiniz.
Antik Çağ, Bizans, Roma, Selçuklu, Osmanlı… Hangi medeniyet hüküm sürdüyse bu topraklardan, onların bıraktığı kültürel miraslar Miniatürk’te buluşturulmuş. Minyatür Türkiye Park olarak da bilinen bu müze, âdeta bir zaman makinesi gibi!
Temeli 30 Haziran 2001 tarihinde atılmış. 22 ay gibi oldukça kısa bir zamanda tamamlanmış. Dünyanın en çabuk bitirilen, en geniş maket alanına sahip minyatür kenti.
2 Mayıs 2003 itibariyle ziyarete açılan Miniatürk, birbirinden kıymetli tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Bu eserlerin 59 tanesi İstanbul, 62 tanesi Anadolu ve 13 tanesi farklı coğrafyalara ait. İşte bu 134 yapıtın minyatür modelleri burada sergileniyor ve o eserlerin ihtişamını hakkıyla yansıtıyor.
Söz konusu minyatürler gerçek boyutlarının 1/25 ölçekte küçültülmesiyle oluşturulmuş.
Kendinizi çağlar arası yolculuk yaparken bulacağınız, nostaljiye doyacağınız Miniatürk’te bizi biz yapan değerlerle yeniden gururlanacaksınız.
Farklı uygarlıkların izlerini taşıyan Miniatürk, binlerce yıl öncesine uzanıyor. Eski zamanlarda yaşayan medeniyetlerden yâdigâr eserler burada hayat buluyor.
Üstelik her şey aslına tamamen uygun bir biçimde tasarlanmış. Gayet orijinal ve gerçekçi. Bu nedenle kendinizi masallar diyarında geziyormuş gibi hissediyorsunuz.
İstanbul’un değerleri maketler dünyasına çok başarılı bir şekilde taşınmış. Haydarpaşa Garı yine her zamanki edâsıyla İstanbul’u selamlıyor, Galata Kulesi yıllara inat nasıl görkemli duruyorsa Miniatürk’te de bu ihtişamını kaybetmemiş. Kız Kulesi hâlâ çok zarif, çok nahif.
Eserlerin yapımında plastik bazlı malzemeler kullanılmış. Bu yüzden hiçbiri açık hava koşullarından etkilenmiyor.
Maketler; su yolları, patikalar, havuzlar ve diğer yollarla birbirinden ayrılmış. Atatürk Havaalanı’nda tur atan uçaklar, köprüde yürüyen çocuklar, maketlerin arasında gezen kara tren… Her biri ayrı bir hava katıyor parka.
Binlerce yıllık tarihine sayısız öykü, mitoloji ve efsane sığdıran İstanbul, buraya gelenlere Haliç’in eşsiz manzarasıyla tarih ve kültür şöleni yaşatıyor.
1-2 satte Türkiye’yi dolaşmak isterseniz işte fırsat! Buradaki eserleri tanıyınca kuzeyden güneye, doğudan batıya tüm ülkeyi gezmiş gibi oluyorsunuz sanki. Elbette o eserlere yakından bakmanın yerini tutamıyor fakat en azından buna da şükür!
Birbirinden güzel eserlerin minyatürlerini gördüğünüzde, gezilecek yerler listenize pek çok şehri yazmak isteyecek, buralara özlem duyacaksınız.
Miniatürk’ün görkemi ve güzelliği, bünyesinde barındırdığı unutulmaz hatıralardan geliyor. Burası yalnızca bir gezi noktası değil; aynı zamanda sosyal sorumluluk ve kültür projesi.
Ne kadar köklü bir tarihe sahip olduğumuzu daha iyi anlamak, bu millete mensup olmakla iftihar etmek, tarihsel ve kültürel bilgi birikimimizi zenginleştirmek için Miniatürk’ü keşfetmemiz lâzım!
Miniatürk’te Neler Var? Miniatürk Gezilecek Yerler
Müze 60 bin metrekarelik alanı kaplıyor. Fakat Miniatürk maketleri 15 bin metrekarelik alanda yer alıyor.
40 bin metrekare ise yeşil alan olarak düzenlenmiş. Havuz ve su yolu için 2.000 metrekare, kapalı alan içinse 3.500 metrekarelik bir alan ayrılmış.
Miniatürk’ün kafeteryası, restoranı, hediyelik eşya bölümü, sergi alanı, 400 kişi kapasiteli amfi tiyatrosu, kumandalı tekne, feribot, çocuk oyun parkı, açık hava gösteri alanı, gezi treni, mescid, 500 araçlık ücretsiz otoparkı da bulunuyor.
Otopark, giriş bölümünden biraz alçakta. Giriş, yüksek bir platform hâlinde, parkın tamamını üstten gözetlemenize imkân tanıyor. Girişten parka bir rampa ile geçiş sağlıyorsunuz.
Öte yandan bu dev kompleksin bünyesinde Panorama Zafer ve Kristal İstanbul adlı iki küçük Miniatürk müzesi yer alıyor. Bebek alt değiştirme ünitesi, engelliler için özel WC ve otopark da var. Girişte ücretsiz tekerlekli sandalye temin edilebiliyor.
Müzenin bütün alanlarında rampalar var. Tekerlekli sandalyeyle veya bebek arabasıyla gezerken hiçbir zorluk yaşanmıyor.
Masal ağacı, labirent ve satranç alanı, Mini Stadyum’da 4 büyükler, Ters Ev gibi yapılar da Miniatürk gezi serüvenine eğlence katıyor.
Türkiye-İstanbul simülasyon helikopter turunun da mevcut olduğu Miniatürk, uzun lafın kısası dev bir kompleks! Burada hem öğrenip hem keyifli vakit geçirmeniz adına hiçbir şey eksik bırakılmamış.
Miniatürk Mobil Uygulama
Miniatürk’te bulunan eserler hakkında sesli bilgiler veren mobil uygulaması üzerinden eserlerin hangi ilde bulunduğunu görebilir, o eserle ilgili detaylara bakabilirsiniz.
9 dil desteği sunan uygulamanın iOS versiyonuna buradan, Android sürümüne buradan ulaşabilirsiniz.
Müzedeki bir maket hakkında ayrıntılı bilgi istediğiniz zaman bu uygulama üzerinden gerekli bilgileri elde edebilirsiniz. Seslendirmeler internet olmadan çalışmıyor. Zaten alanda ücretsiz Wi-Fi mevcut.
Bluetooth’unuz açık olarak etkileşimli bir biçimde kullanabilirsiniz. Karışıklık olmaması için ziyaret edilen eserleri işaretleyebiliyorsunuz.
Böylece Miniatürk müzeleri ve eserleri arasında dolaşmanın sizin için daha keyifli, pratik bir hâl alacağı kesin.
Miniatürk Giriş Ücreti 2023
Resmi web sitesinden edindiğimiz bilgiler doğrultusunda Miniatürk giriş ücreti 2023 itibariyle şöyle:
- Tam bilet ücreti: 60 TL
- Asker-polis: 30 TL
- Öğrenci-öğretmen: 30 TL
- Yabancı: 200 TL
- Engelli kimlik kartıyla gelenlere ücretsiz.
- Acenta ile gelenlere %20 oranında indirim yapılıyor.
- 10 öğrenci ile birlikte bir refakatçi öğretmen ücretsiz girebiliyor.
- Dövizle ödeme kabul edilmiyor. Kredi kartı geçerli.
Kombine olarak hem İstanbul Tarihi Yarımada Model Sergisi hem de Miniatürk bilet fiyatları birlikte de ödenebiliyor.
Model Sergisi için güncel fiyatlandırma şu şekilde:
- Yerli Öğrenci-Öğretmen: 70 TL,
- Yerli Ziyaretçi: 120 TL,
- Yabancı Ziyaretçi: 360 TL.
Miniatürk’te Müzekart Geçerli mi?
Müzekart, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait bir ürün. Burada geçmiyor. İBB’ye bağlı müzeler bilet ücretiyle ziyaretçi kabul ediyor. Mesela Tekfur Sarayı Çini Müzesi, Panorama 1453, Şerefiye Sarnıcı ve Yerebatan Sarnıcı gibi yerlerde de Müze Kart işe yaramıyor.
Miniatürk Ziyaret Saatleri 2023
Hiçbir zaman Miniatürk açık mı? Yoksa değil mi? Diye tereddüt etmenize gerek yok. Haftanın her günü 09:00-22:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Milli ve dini bayramlar da buna dâhil.
Meselâ hafta içi izin kullanırken veya hafta sonu gezilecek güzel bir yer ararken Miniatürk’e gitmek harika bir fikir!
Miniatürk Kaç Saatte Gezilir?
Buraya 1-2 saat ayırmanız yeterli. Hediyelik eşya bölümüne ve restorana da uğrayacaksanız o başka. Çocuklarınızla beraber gelecekseniz bizce en az 2 saat burada vakit geçirin, her eseri detaylı inceleyip mobil uygulamayı da kullanarak maketler hakkında ayrıntılı bilgi alın.
Bu arada zaten bilet gişesinde size barkod kartları veriliyor. Bunları eserlerin başında okutarak sesli anlatımı başlatabilirsiniz.
Miniatürk Nerede?
Haliç Köprüsünü geçiyorsunuz, Marmara Denizinin tersi istikametinde ilerleyerek Sütlüceye gelmeden buraya varabilirsiniz. E5 karayolu üzerinden ilerleyerek Halıcıoğlu çıkışıyla İmrahor Caddesi’ni takip edip kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Eminönü ve Taksim’den belediye otobüsleriyle, dolmuşlarıyla da gelebilirsiniz.
Tam adresi şöyle:
Örnektepe Mahallesi, İmrahor Caddesi, No.7, Sütlüce 34445 Beyoğlu – İstanbul
Yol tarifi için tıklayın!
Miniatürk Nasıl Gidilir?
Özel aracınızla geliyorsanız Kâğıthane Tüneli’nden devam edip Haliç çıkışına ulaşın. Yol kenarındaki tabelalar sizi yönlendirecek.
Metrobüsle gelecekseniz Halıcıoğlu durağında inin. Seyrantepe-Topkapı 41 ST Belediye Otobüsüne/dolmuşuna binerek Miniatürk durağında inip buraya varabilirsiniz.
İETT Hatları ise şöyle:
- Sultanahmet- Dolmabahçe: TB 1
- Topkapı: 41 ST ( Seyrantepe – Topkapı) Belediye Otobüsü
- Taksim: 36 T (Cebeci- Taksim) Belediye Otobüsü
- Şişli ve Mecidiyeköy: 54 HŞ (Hasköy/Şişli) Belediye Otobüsü
- Eminönü: 47E, 47Ç, 47, 47N Belediye Otobüsü
Hatlarla ilgili detaylara bu siteden ulaşmanız mümkün.
Miniatürk Ulaşım
- Web Sitesi: Tıklayın!
- E-Mail: info@miniaturk.com.tr
- Telefon: 0 (212) 222 28 82
- Fax: 0 (212) 222 21 06
- Facebook Sayfası: Burada!
- Youtube Kanalı: Burada!
- Instagram Hesabı: Burada!
- Twitter Profili: Burada!
Miniatürk Gezilecek Yerler – Miniatürk Gezi Rehberi 2023
Dilerseniz önce, giriş kısmından eserlere kuşbakışı göz gezdirin. Yaşayacağınız muazzam günün önizlemesini yapın!
Burada yapay bir göl üzerinde yükselen, 1/25 ölçekli, 42 metre uzunluğa sahip köprüden geçeceksiniz. Suda yüzen Osmanlı Kadırgasının, öteki deniz araçlarının her iki kıyıda bulunan eserlerin size gülümsediğini göreceksiniz. Özellikle de Kız Kulesi’nin size göz kırptığını…
Çanakkale Anıtı’nı görüp şehitlerimizi saygıyla anacak, Uludağ’ı tam karşınızda bulacaksınız.
Anıtkabir’den güzelliğiyle nefes kesen Peri Bacaları’na varana kadar neler neler selamlayacak sizi. Kâh bir nehir kıyısında, kâh dağ yamacında yürüyeceksiniz. Eserlerin arasındaki geçişlerin ustalığına hayran kalacak; Nemrut heykellerine şaşkınlıkla bakacaksınız.
Seyhan nehri ve üzerindeki Taş Köprü’yü çok seveceksiniz. Bir de bakacaksınız ki onun diğer tarafında Yeşilırmak ve şehzâdeler şehri Amasya’nın dillere destan geleneksel evleri!
Velhâsılı; 130’u aşkın tarihi eserin ve çeşitli eğlence alanlarının bulunduğu Miniatürk’te gezilecek yerler çok. İşte Miniatürk bölümleri:
İstanbul Tarihi Yarımada Model Sergisi
Birbirinden renkli Miniatürk sergileri arasına yeni katılan hareketli Tarihi Yarımada Model sergisi, sanatın gücünü tarihin ruhumuza armağan ettiği nostaljik hisleriyle buluşturuyor.
Burası ülkemizin bu ölçekteki en büyük sergisi olma özelliğini taşıyor ve dünya çapında da sayılı sergilerden biri.
ModelPort ve İBB Kültür AŞ işbirliğiyle hayata geçirilen bu sergi, 10 bini aşkın figür 1/87 oranında küçültülerek meydana getirilmiş.
Miniatürk’ün giriş bölümüne konumlandırılmış olan ve ziyaretçilerini estetik, vakur, iddialı duruşuyla selamlayan bu yer, asırlar öncesine tanıklık yapmanızı sağlarken tüylerinizi diken diken ediyor.
Öte yandan; ‘Nasıl Yapıldı?’ sahne arkası bölümüyle ve mapping gösterisiyle bu sergi, misafirlerini doyumsuz bir tarih ve sanat şölenine davet ediyor.
Size kelimenin tam anlamıyla sıradışı bir deneyim yaşatacak olan sergiyi, Miniatürk gezilecek yerler listenizin baş köşesine yazmayı ihmâl etmeyin!
Miniatürk Tarihi Model Sergisi’nde Neler Var?
Çeşitli tarihi yapı ve olayların modellenerek canlandırıldığı bu sergi, 1600’lü yıllardan itibaren 19. Yüzyıla değin geniş bir zaman aralığını kapsıyor.
Sultanahmet Camii’nden Ayasofya Camii’ne, Topkapı’dan İbrahim Paşa Sarayı’na kadar pek çok şey, asırlar önceki durumuna en yakın hâliyle burada yeniden vücut buluyor.
Peki, bu Miniatürk sergisi’nde neler var? Birkaçını sıralamamız gerekirse, şunları ifade edebiliriz:
- Tam 87 kat küçültülmüş olan 10 binden fazla figür,
- Meşâleler, duman tutan bacalar ve buna benzeyen daha nice hareketli figür örnekleri,
- İle 19. Yüzyıl arasındaki dönemi tasvir eden, o asırdaki insanların kıyafet tiplerinden günlük yaşamına kadar birçok şeyi betimleyen eserler, ince bir işçilikle hazırlanmış sokak ve binalar,
- Elçi ziyareti, cülûs töreni, Yeniçeri isyanı gibi çok değişik olayların birebir canlandırmaları, eski döneme ait bu etkileyici görsellerin sergilendiği dev interaktif ekranlar,
- QR kodları okutarak Türkçe dışındaki farklı dillerde de bilgi alma imkânı,
- Gece-gündüz ambiyansını başarılı bir şekilde sağlamayı mümkün kılan aydınlatma sistemleri,
- Mehter marşı, ezan, yangınlar, at arabaları, Yeniçeri isyanları ve buna benzer orijinal seslerle, çeşit çeşit efektlerle misafirlerini yüzyıllar öncesine ışınlanmış gibi hissettirecek mükemmel bir ortam!
- Öte yandan serginin hazırlanmasında 50 bin LED ışıkğın kullanıldığı biliniyor. İşte böylelikle tarihi Yarımada’nın hikâyesini aslına bağlı kalarak günümüze taşıyan bu sergi; eğitim, sanat ve kültürü aynı paydada birleştiriyor.
Uzun lafın kısası, tam mânâsıyla Miniatürk’ün ruhuna uygun bir sergi olarak varlık gösteren bu yeri ziyaret etmedikçe müzeden ayrılmayın!
Flyride Helikopter Turu Simülasyonu
Dünyada bulunan ilk ve tek gerçek çekimli simülasyon bu. Dokunma, rüzgar, kar, yağmur ve benzeri realistik efektlerin kullanıldığı 3 boyutlu helikopter İstanbul ve Türkiye turu alternatifleri sunuyor. Bu atraksiyon sırasında kendinizi hakikaten İstanbul üzerinde uçuyor gibi hissediyorsunuz.
İstanbul turunda Topkapı Sarayı, Ayasofya, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, İstanbul Boğazı, Mısır Çarşısı, Rumeli Hisarı, Haliç ve Sultanahmet’i kuşbakışı seyrediyorsunuz.
Miniatürk eserleri arasında oradan oraya dolaşırken çok keyif alacağınız şüphesiz.
Türkiye turu esnasında yine sanal helikopterle Topkapı sarayı’nı geziyor; İzmir Bergama ve Efes’te Antik Yunan kentlerini dolaşabiliyorsunuz. Mardin’in meşhur geleneksel evlerine uğruyorsunuz.
Antalya Aspendos’ta bulunan gladyatörleri görüyorsunuz. Kapadokya Peri Bacaları’nı ve Fethiye Ölüdeniz’i ziyaret ediyorsunuz. Kaş’a giderek sualtı dünyasına dalış yapabilirsiniz.
Nemrut Dağı’nda bulunan tarihi kalıntılara da merhaba diyebilirsiniz. Uludağ’da kayak keyfi yaşayabilir, Trabzon Sümela Manastırı’na çıkabilirsiniz.
Kısaca;
-deyim yerindeyse- Miniatürk’te bulunan eserler bir film şeridi gibi geçecek gözlerinizin önünden ve siz, Türkiye’yi baştan başa dakikalar içinde dolaşmış olacaksınız!
Mini Stadyum
Osmanlı Fotoğrafçısı
Gezinize devam ederken buraya da uğrayabilirsiniz. Onlarca Osmanlı kıyafeti arasından istediğinizi seçip bunu giyerek selfie çektirebilirsiniz. Bizce takipçileriniz bu karelere bayılacak! Sizin için de her baktıkça güzel bir anı olur.
Kumandalı Tekne
Çocuklarınıza içeride bulunan ufak havuzdaki gemileri sürdürebilirsiniz. Bunun için dümenler tasarlanmış. Kaptanlık
Miniatürk aktivite önerileri içerisinde bu etkinlikten çok zevk alacaklarına kuşku yok. Şimdiden iyi eğlenceler!
Feribot
Hareketli maketler arasında yer alan bu Topkapı maketi, büyük havuzun içinde bir uçtan öbür uca yolculuk ediyor. Feribotu karşıdan karşıya geçirmek de sadece 1 TL. O zaman çocuklarınız bu eğlenceden de mahrum kalmasın!
Minilan Çocuk Alanı
Çeşitli oyun ünitelerinin bulunduğu alanda çocuklar zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak! Yani Miniatürk gezilecek yerler onları hem bilgiye hem eğlenceye doyuracak! Tabii ki onları böyle keyifli görmenin size de ne kadar mutluluk vereceğini tahmin etmek zor değil.
Gezi Treni
Trene aynı anda 20 kişi binebiliyor. Bütün müzeyi bu trenle turlayabilir, hem Miniatürk’ü tanırken hem de eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz. Şimdiden keyifli yolculuklar!
Labirent Park ve Satranç Alanı
Türkiye ve İstanbul Simulasyon turu ile Miniatürk Çocuk Oyun Alanı arasında bulunuyor. Miniatürk aktivite alanları arasında bilginin eğlenceyle buluştuğu bir başka yer. Burada çocukların çeşitli zekâ geliştirici oyunlar oynama imkânı var. Onları zorlu ve heyecanlı bir macera bekliyor anlayacağınız.
Konuşan Masal Ağacı
Bu hareketli masal ağacı çocuklara Miniatürk’e uyarlanmış masallar anlatıyor. Çocukların kendilerini bambaşka bir dünyada hissetmelerini sağlayacak Masal Ağacı, onların sınır tanımaz hayal gücüne hitap ediyor.
Hediyelik Eşya Mağazası
Miniatürk’te neler yapılır? sorusunun cevabı yalnızca gezmekten ibaret değil. Buradan ayrılırken kendiniz ve sevdikleriniz için de bir şeyler almayı unutmayın ki bu güzel geziden hatıra olarak kalsın! Renkli bir yapıya sahip olan hediyelik eşya mağazasında birbirinden özel dekoratif ürünler, süsler, takılar vb. yer alıyor.
Kuleli Askeri Lisesi, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Vapur, Semazen Konya gibi magnetler porselen ve ahşap formlarda satışa sunuluyor. Biblolar, anahtarlıklar, kupalar, tişörtler, maketler, çantalar da burada bulabileceğiniz diğer ürünlerden.
Hediyelik Eşya Mağazası Tel: 212 222 73 85
Web Sitesi: Tıklayın!
Miniatürk Restoran
Tabii Miniatürk yeme-içme olanaklarının da düşünüldüğü bir yer. Haliç kıyısındaki Miniatürk Otopark’ta, parkın başladığı ve bittiği yerde yani toplam üç ayrı noktada Beltur A.Ş. tarafından işletilen restoran&cafe yer alıyor. Kış mevsiminde iç mekân, yaz aylarında dış mekân ziyafet düzeniyle konuklarını ağırlayan Miniatürk Beltur Restoran zengin menüsüyle oldukça beğeniliyor.
Kahvaltı organizasyonu, şirket toplantısı, barbekü, sünnet, nişan-düğün gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Miniatürk Cafe&Restoran Tel: 0212 210 53 56
Miniatürk Müzeleri
Başlı başına kocaman bir müze burası zaten. Fakat içinde iki ufak müze daha var. Bunlar kapalı mekânda sergilendiğinden dolayı genellikle fark edilmiyor. Miniatürk’ün keşfedilmeyi bekleyen bu saklı köşelerine yakından bakalım.
Miniatürk Kristal Müzesi
Miniatürk gezi rehberi içeriğimizde tarihi; yüksek lazer, ışık ve kristal cam teknolojisiyle bir araya getirmesiyle ön plana çıkıyor. Dünyadaki ilk ve tek kristal müzesi. Müzede 16 adet eser var.
Bunlar lazer yöntemiyle camın içine 3 boyutlu resim olarak işlenmiş.
Hepsinin altına ledler yerleştirilmiş. Loş bir ortam mevcut. Farklı renklerde sergilenen eserlerin tarihi güzelliği kristalin göz alıcılığıyla birleşince ortaya muazzam bir görüntü çıkıyor.
Eserlerin altında sessiz motor sistemi bulunuyor. Böylelikle 5 saniye arayla figürlerin rengi değişiyor. Rengârenk kristaller ve tarihi atmosfer insanı tek kelimeyle büyülüyor.
Miniatürk Kristal Müzesi’nde neler var? Diye merak edenler için hemen sayalım:
- Kız Kulesi
- Boğaziçi Köprüsü
- Ayasofya
- Galata Kulesi
- Çırağan Sarayı
- Sultanahmet Camii
- Haydarpaşa Garı
- Fatih Camii
- İstanbul Üniversitesi
- İstanbul Büyükşehir Belediye Binası
- Sent Antuan Kilisesi
- Eyüp Sultan Camii
- Rumeli Hisarı
- Topkapı Sarayı
- Dolmabahçe Saat Kulesi
- Dolmabahçe Sarayı
Miniatürk Panorama Zafer Müzesi
Cumhuriyetin 80. Kuruluş yıldönümünde, 2003 itibariyle yapılan bu müze; Milli Mücadele yıllarını betimliyor. Cephede yaşananları, savaş sonrasında olup bitenleri 3 boyutlu çarpıcı figürlerle anlatan bir diorama galerisi.
Maketlerin oluşturduğu etkileyici kompozisyonlar tarihi yansıtarak bizi o yıllara götürüyor. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarından seçilmiş sahneler, kendinizi âdeta bir zaman tünelinde gibi hissettiriyor. Yani Cumhuriyetin yakın tarihi, Zafer Müzesi’nde panoramik bir gerçeklikle ortaya konuyor.
Ulusal hafızamıza büyük bir armağan olan bu müze; kitaplardan okuyarak öğrendiğimiz savaşı çok yakınımıza getiriyor. Sanki elimizi uzatsak dokunabileceğiz, o günlere dalıp gideceğiz… Hem cephedeki, hem cephenin gerisindeki hayata efektlerle canlandırılan maketler sayesinde tanık oluyorsunuz. Görüyorsunuz ki savaş yalnızca cephede değil; cephe dışında da yaşanıyor. Yurdun her tarafı bir cephe âdeta.
Ayrıca özel sergi alanında Atatürk fotoğrafları sergileniyor. Sergiye Atatürk’e ait anlamlı sözler de eşlik ediyor.
Miniatürk’te Hangi Eserler Var?
Bu eserleri Miniatürk gezi rehberi yazımızın sonraki bölümünde ele alacağız. Önce şunu söyleyelim: Garlardan köprülere, medreselerden külliyelere, kervansaraylardan iskelelere bu liste oldukça kabarık.
Türbeler, surlar, kaleler, sinagoglar, kiliseler, yalılar, saraylar, camiler, anıtlar, dikilitaşlar ve heykeller de bunlar içinde yer alıyor.
Peri Bacaları’ndan Pamukkale’ye; eşi benzeri görülmeyen doğal oluşumlar da burada kendine yer buluyor.
Antik Çağ’da dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi ve Artemis Tapınağı da onlardan birkaçı. Ecyad Kalesi de burada yeniden canlandırılan fakat günümüze ulaşamayan eserlerden biri. Tahrip olan bu eserlerin hiç değilse modellerini görmek güzel.
Eserler küçük peyzaj düzenlemeleri sayesinde birbirinden ayrılıyor. Fakat karmaşıklık, dağınıklık yok; süreklilik sağlandığı görülüyor. Oluşturulan gezi güzergâhı müze boyunca ziyaretçileri yönlendiriyor.
Girişte sizi Mevlânâ Türbesi karşılıyor. ‘Ne olursan ol, gel!’ çağrısındaki hoşgörü ve sevgi hatırlatılıyor. Sonra doyumsuz İstanbul, Anadolu ve yurt dışı turu başlıyor!
Miniatürk İstanbul Eserleri
Her semtinde ayrı hikâyeler barındıran İstanbul’dan onlarca tarihi yapıtın minyatürü görenleri hayran bırakıyor. İstanbul’un –deyim yerindeyse- prototipi var burada. İşte o eserler, daha doğrusu şâheserler:
Mimar Sinan Türbesi
Süleymaniye Camii’nin yakınında bulunan türbe, 2011 yılında restorasyondan geçirilmiş. Külliyelerden camilere, türbelerden medreselere binlerce eser bırakan Mimar Sinan’ın ölümünden önce yaptığı bu türbe, Miniatürk’te orijinaline uygun olarak sergileniyor.
St. Antoine (Sent Antuan) Kilisesi
Tarihi Osmanlı’nın kuruluşuna uzanan bu kilise, o dönemin estetik anlayışını net bir şekilde ortaya koyuyor. İstiklal Caddesi’nde yer alan kiliseyi Miniatürk’te de ziyaret edebilirsiniz!
Haydarpaşa Garı ve İskelesi
Kadıköy’de bulunan eski ana tren istasyonu 1908 yılında hizmete girdi. Fakat gar, 2013 yılının 19 Haziran tarihinde tren hizmetlerine kapatıldı. Tren hatları Söğütlüçeşme ve Halkalı Tren İstasyonlarına devredildi.
Pertevniyal Lisesi
6 Nisan 1872 yılından beri varlığını devam ettiren bu tarihi lise, önceden Mahmudiye Rüştiyesi diye anılıyordu. Bugünkü lise binaları eskisinden çok farklı. Miniatürk’ün nostalji koleksiyonunda görmeniz gereken daha çok şey var!
Kabataş Erkek Lisesi
1908 yılında kurulan bu tarihi lisenin kampüsü Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde bulunuyor. ‘Karanlığı üzenlerin lisesi’ sloganından güç alan lise, Miniatürk’te bulunan eserler arasında göz kamaştırıyor.
Süleymaniye Camii
Heybetin ve zarafetin, sükûnetin ve kusursuz dengenin sembolü… Cami, dev Süleymaniye Külliyesi’nin sadece bir parçası. Bu külliyede 1000 kubbe yer alıyor. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan bu tarihi camiyi Miniatürk’te selamlayın!
Kız Kulesi
Şüphesiz ki İstanbul denilince ilk akla gelenlerden, şehrin en değerli sembollerinden biri burası. Boğaz’ın incisi olan Kız Kulesi’nin manzarasını herkes biliyor. Öyleyse bir de bunu Miniatürk’ten izleyin!
Kaymak Mustafa Paşa Camii
Kuleli Caddesi’nde yer alan cami 1720 yılında inşa edilmiş. Meşhur Damat İbrahim Paşa’nın damadı Nişancı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan bu cami tek şerefeli ve tek minareli.
Kuleli Askeri Lisesi
Çengelköy Boğazı kıyısındaki bu lise; Türk Silahlı Kuvvetleri için subay adayları yetiştiriyor. 1845 yılından beri hizmet veren lise, 43 metrelik dev bir Türk bayrağına ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un pek çok noktasından görülebilen bu dev bayrak, şehre ayrı bir hava katıyor.
Eyüp Sultan Camii
Osmanlı’nın İstanbul’a bıraktığı nâdide miraslardan biri olan Eyüp; ne kadar zaman geçerse geçsin kutsallığını yitirmeyecek değerlerle dolu. Bu cami de onlardan biri. Bahçesinde yer alan havuzun etrafındaki simitçiler sayesinde her sabah etrafa susam kokusu yayılırken, kim bilir burada ellerini semaya açanların üzerine nasıl rahmet yağıyor!
Pertevniyal Valide Sultan Camii
Sultan Abdülaziz’in annesi ve Sultan II. Mahmut’un eşi Pertevniyal Valide Sultan’ın yaptırdığı bu cami ihtişamlı mimarisiyle görülmeye değer. Farklı tasarımıyla klasik camilerden ayrılan bu cami, Miniatürk eserler listesinin en görkemli yapıtlarından.
Hıdiv Kasrı
1907 yılında inşa edilen Hidiv Kasrı, Beykoz’un en popüler gezi noktalarından. Kahvaltı, kutlama ve düğün organizasyonu için de sıklıkla tercih edilen bu yer, eşsiz Boğaz manzarasını en iyi izleyebileceğiniz mekânlardan.
Topkapı Feribotu
Camialtı Tersanesi’nde 1970 yılında imal edilmiş olan Topkapı Feribotu Türk mühendislerinin eseri. 738 yolcu, 26 kamyon ve 62 otomobil taşıma kapasitesine sahip olan bu feribota Miniatürk’te yakından bakmalısınız.
Çırağan Sarayı
Beşiktaş-Ortaköy arasında konumlanan saray Kazancıoğlu Bahçeleri olarak da biliniyormuş. Gösterişli mimarisiyle büyüleyen saray Ihlamur Kasrı ve Yıldız Korusu gibi yerlere de oldukça yakın.
III. Ahmet Çeşmesi
Sultanahmet Meydanı’nda yer alan bu çeşme 1728 yılına tarihleniyor. Padişah III. Ahmet adına Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından Mehmet Ağa’ya inşa ettirilmiş. Hem Osmanlı üslubuna hem de Barok üsluba sahip olan çeşme Lâle Devri’ne ait bir eser.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü
Boğaziçi Köprüsü adıyla 1973 yılında açılan bu köprü, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlıyor. Asma köprü
tekniği ile yapılmış olup denizden 64 metre yüksekliğinde. Genişliği ise 33 metre.
Bu teknik ayrıntılar bir yana; hepimizin çok iyi bildiği gibi 15 Temmuz 2016 tarihinde Türk milleti yine bir kahramanlık destanı yazdı. O akşam sivil halk demokrasi ve özgürlük için meydanlara akın etti ve bu köprüde 248 vatandaşımız şehit oldu. İşte köprünün adı onların anısına değiştirildi.
Anadolu Hisarı
Miniatürk eserleri içinde göz kamaştıran Anadolu Hisarı, Rumeli Hisarı karşısında konumlanıyor. Yıldırım Bayezid’ın 1394 tarihinde yaptırdığı Anadolu Hisarı Fatih Sultan Mehmet zamanında genişletilmiş.
İstanbul’un en eski Türk eseri olma özelliğine sahip Anadolu Hisarı geçişlerin kontrol altına alınması amacıyla kullanılagelmiş. Tarihi güzelliğiyle büyüleyen Anadolu Hisarı Boğazın en dar bölgesinde.
Ayasofya
Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Ayasofya 537 yılında inşa edilmiş. I. Justinianus devrine ait olan ve Doğu Roma döneminin en heybetli eserleri arasında yer alan Ayasofya’nın kalın taş minarelerini Mimar Sinan eklemiş. ince taş minaresi de II. Bayezid zamanında yapılmış. Avlusunda III. Mehmet, III. Murat ve II. Selim’in türbeleri mevcut.
Beylerbeyi Sarayı
Çengelköy-Kuzguncuk arasında bulunan Beylerbeyi Sarayı 1861-1865 yıllarında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Estetik mimarisiyle göz dolduran sarayın minyatürü de bunu en iyi şekilde ortaya koyuyor.
Dolmabahçe Saat Kulesi
Dolmabahçe Camii ile Dolmabahçe Sarayı’nda bulunan Hazine-i Hassa kapısı arasında yer alıyor. 1895 yılında açılan bu eserin üzerindeki saatler Fransa’dan gelmiş.
Dolmabahçe Sarayı
Osmanlı Amiralleri gemilerini eskiden bu alanda demirler, geleneksel deniz törenleri burada yapılırmış. Fakat burası zaman içinde bataklık hâline gelmiş ve 17. Yüzyılda doldurulup ‘Hasbahçe’ye çevrilmiş. Farklı dönemlerde saraylar ve köşkler inşa edilmiş. Sonra hepsi yıkılmış ve 1843 yılında Dolmabahçe Sarayı’nın yapımına başlanmış.
Göz kamaştıran mimari yapısıyla hayranlık uyandıran Dolmabahçe Sarayı, Miniatürk’te yer alan eserler arasında en çok öne çıkanlardan.
Ertuğrul Fırkateyni
Sultan Abdülaziz döneminde inşa ettirilen ve 19 Ekim 1863 tarihinde denize indirilen Ertuğrul Fırkateyni, Türk-Japon dostluğunun en önemli simgelerinden. 1890 tarihinde kayalara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni görülmeye değer yapılardan.
Atatürk Havalimanı
1938 yılında uçuşa açılan Atatürk Havalimanı ülkemizin ilk havalimanı olma özelliğini taşıyor. Miniatürk eserleri içerisinde dolaşırken Atatürk Havalimanı’nda soluklanmayı unutmayın! 🙂
Haseki Hürrem Hamamı
Ayasofya ile Sultan Ahmet Camii arasındaki bu hamam, bugün de hamam oalrak kullanılmaya devam ediyor. Hürrem Sultan adına yaptırılan hamam, Mimar Sinan’ın inşa ettiği hamamların en büyüğü olarak biliniyor.
Sultan Ahmet Camii
1609 yılında Sultan I. Ahmet tarafından cami, Avrupa’da ‘Mavi Cami’ diye biliniyor. Bunun sebebi caminin beyaz ve mavi çinileri. Ülkemizde 6 minareli iki cami var. Biri bu cami, diğeri ise Çamlıca Camii.
Sadullah Paşa Yalısı
Yalının kim tarafından yapıldığı belli değil. Günümüze sadece harem bölümü ulaşabilen yalı, bu hâliyle de muazzam bir mimariye sahip.
Kuzey Deniz Saha Komutanlığı
Haliç kıyısında, Kasımpaşa’da bulunan bu bina komutanlık olarak hizmet vermeyi sürdürüyor. Öyleyse Miniatürk’te bu tarihi yere de kısa bir ziyaret gerçekleştirin!
Topkapı Sarayı
Osmanlı döneminde resmi törenlere ev sahipliği yapan saray, bugün müze olarak hizmet veriyor. Kutsal Emanetler’den çeşitli ülkelerin silah koleksiyonlarına kadar birbirinden değerli eserlerin bulunduğu Topkapı Sarayı, Miniatürk eserleri yelpazesinde ön plana çıkıyor.
Örme Sütun
- yüzyılda inşa edilen sütunun dört yüzünde bir çeşme olduğu belirlenmiş. 32 metre yüksekliğe sahip bu sütunun minyatürü bile oldukça görkemliyken, kendi nasıl siz düşünün!
Baştarda 1657
baştardalar, Osmanlı Donanması’na ait en ihtişamlı yapılardan. Baştarda 1657 ise bunun en güzel örneklerinden.
Burmalı Sütun
Pers silahlarının eritilmesiyle inşa edilen bu sütundan bugün yalnızca 5,5 metre yüksekliğinde bir bölüm ulaşmış. Aslında 8 metreymiş. Tarihi Mîlat’tan önce 5. Yüzyıla dayanan bu sütun, küçültülmüş hâliyle dahi gayet ilgi çekici.
Mısır Dikilitaşı
Karnak Tapınağı’na dikilen ve daha sonra İstanbul’a getirilen bu taş, Yılanlı Sütun’un yan tarafında, Sultanahmet Meydanı’nda bulunuyor.
Alman Çeşmesi
Sultan II. Abdülhamid’e hediye olarak 1901 yılında inşa ettirilmiş. Yine Sultanahmet Meydanı’nda bulunan eserlerden. Sultan I. Ahmet Türbesi’nin tam karşısında konumlanıyor.
Sultan I. Ahmet Türbesi
İstanbul’un mânevî direklerinden biri olarak kabul ediliyor bu türbe. Minyatürünü görünce huzur dolu atmosferini uzaklardan hissedebiliyorsunuz sanki.
Aya İrini Kilisesi
Yapıyı Bizans İmparatorlarından I. Justinianus Ayasofya ile beraber inşa ettirmiş. 537 yılına tarihlenen bu Rum-Ortodokskilisesi, Fetih’ten sonra surların içinde kalmış ve camiye dönüştürülmemiş.
Taksim Cumhuriyet Anıtı
11 metre yüksekliğe sahip olan anıt, İtalya’da yapılmış. Etkileyici kompozisyonuyla hayrette bırakan bu anıt, Miniatürk gezinizi süsleyecek en özel detaylardan.
Kırk Çeşmeler Su Sistemi
Şehrin en büyük tarihi su sistemi olup bu da bir Mimar Sinan eseri. Kanuni Sultan Süleyman devrinde inşa ettirilen su sistemi; Ali Paşa Kemeri, Güzelce Kemeri ve Mağlova Kemeri gibi 33 su kemerinin birbirine eklenmesiyle oluşturulmuş. Böylelikle Belgrad Ormanı içindeki çeşmelerden akan sular İstanbul’a ulaştırılmış.
Galata Kulesi
Karaköy ve Tünel arasında bulunan kule, aslında Mîlat’tan önce yapılmış. Fakat günümüze kadar büyük değişimler geçirmiş. Şu anki hâli Cenevizlilerden kalma. 69.90 metre yüksekliğindeki kule 16 kattan oluşuyor.
Yerebatan Sarnıcı
İstanbul’un en gizemli, mistik atmosfere sahip noktalarından biri olan Yerebatan Sarnıcı Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait. Su dağıtımı amacıyla yapılan sarnıç, kelimenin tam anlamıyla büyüleyici bir görünüme sahip.
Profilo Alışveriş Merkezi
İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan AVM, sanatı alışverişle buluşturuyor. Yemek, eğlence, sinema-tiyatro, alışveriş ve sosyal alanlarıyla bu dev kompleks Miniatürk’e mini mini hâliyle sığmayı başarmış!
İstanbul Belediye Sarayı
Sade fakat estetik bir mimariye sahip olan bina; Şehzadebaşı Caddesi ile Atatürk Bulvarı arasında konumlanıyor. Saraçhane Parkı ile çok yakın.
Darüşşafaka Lisesi
İstanbul’un en eski liselerinden biri olan Darüşşafaka bugün de hâlâ eğitim hizmetine devam ediyor. Binanın müzedeki temsili yapısını çok beğeneceksiniz.
Galatasaray Lisesi
Deminden beri pek çok lise saydık, nihayet sıra buraya geldi. Temeli 1481’de atılan lise, bilindiği gibi İstanbul’un gözde eğitim kurumlarından. Miniatürk gezi turu yaparken burayı gözden kaçırayım demeyin!
Atatürk Olimpiyat Stadyumu
Türk futbol ve atletizmine hizmet veren stadyum, İstanbul-Başakşehir’de yükseliyor. 6 Temmuz 1998 yılında inşasına başlanan stadyum şu an 46 bin metrekare alana sahip.
Soğukçeşme Sokağı
Fatih ilçesinde yer alan sokak, tarihi İstanbul evleriyle dikkat çekiyor. Topkapı Sarayı’nın duvarına bitişik olan sokağın kafesli, cumbalı ahşap evleri nostaljiyi estetikle buluşturuyor.
Küçüksu Kasrı
Mihrabat Korusu ve Polonezköy Tabiat Parkı ile ünlü Beykoz’da bulunan Küçüksu Kasrı, Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. 1856 yılında inşa edilen kasır şimdi müze durumunda.
TEM Otoyolu
Miniatürk Müzesi eserleri arasındaki hareketli figürlerden biri olan TEM Otoyolu, 14 metre uzunluğa sahip bir kesit olarak sunuluyor. Mini Tren Maket alanı içinde 40 araç bu yol üzerinden gidip geliyor. 😊
İstanbul Surları ve Yedikule
21 kilometrelik uzunluğuyla İstanbul’u dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı koruyan surlar, Avrupa’daki en uzun savunma yapıları arasında. Surların kapıları ise 50’den fazla.
Rumeli Hisarı
Anadolu Hisarı’yla karşı karşıya olan Rumeli Hisarı, Miniatürk’ün Kristal Eserler Müzesi’nde sergileniyor. Rumeli Hisarı’nın 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığı ve bir müddet cezaevi olarak kullanıldığı biliniyor.
Kariye Müzesi
509 tarihinde yapılsa da, deprem nedeniyle yıkılmış. Edirnekapı’da yer alan bugünkü bina 1321 yılından kalmış. Etkileyici mozaikleriyle ünlü Kariye Müzesi, geçtiğimiz yıllarda cami olarak hizmet vermeye başladı.
Kalender Yolcu Vapuru
İngiltere’de yapılan vapur 1911 tarihinde hizmete girmiş. 1981 yılında Kabataş’a bağlanıp bir müddet Atatürk Müzesi olarak faaliyet göstermiş. Şimdi hizmet dışı.
Ahrida Sinagogu
Balat Kürkçü Çeşmesi Sokak’ta yer alan sinagog, 1400’lü yıllarda inşa edilmiş. Makedonya’dan gelen Yahudilerin inşa ettiği sinagog, tarihi bir dini merkez olarak İstanbul’un az bilinen turistik yerlerinden.
Molla Gurani Camii
İstanbul’da Bizanslılardan kalan ve camiye çevrilen birçok kilise var.
Vefa Kilise Camii de onlardan biri. Eski adı Hagios Theodoros Kilisesi olan bina, Vefa semtine inen güzergâhta konumlanıyor.
Sultanahmet Camii
İstanbul silüetinde apayrı bir yere sahip olan bu cami, şehrin her yerinden görülebiliyor. Zeminden tepeye doğru İznik çinileriyle süslenmiş olan bu caminin mânevî atmosferi Miniatürk’e de yansımış. (Bu arada caminin minyatürü açık alanda değil, Kristal Eserler Müzesi’nde.)
Miniatürk Anadolu Eserleri
Selimiye Camii’nden Mevlânâ Türbesi’ne, Sümela Manastırı’ndan Peri Bacaları’na, yurdumuzun en güzel doğal ve tarihi noktalarından bir demet… İşte Anadolu’yu bir baştan öbür başa gezmiş gibi hissettirecek, Miniatürk’te sergilenen eserler:
Veysel Karani Türbesi ve Camii
Siirt-Baykan’da bulunan türbe ile ilgili birçok rivâyet var. Söylendiğine göre Üveys bin Âmir Karni hazretlerinin türbesini bir defa ziyaret eden mutlaka iki kere daha gelirmiş. Peygamber efendimizi göremese de onun hırkasını alma şerefine kavuşan bu mübârek zâtın türbesini minyatür halde bile görmek sizi derin duygulara sevk edecek.
Aksaray Sultan Han
Anadolu’nun en büyük hanı olup, Selçuklu kervansarayları içinde en büyüğü olmasıyla ön plana çıkıyordu. Şimdi müze olarak faaliyet gösteriyor.
Niğde Alâeddin Camii
1223 yılında yapılan cami orijinal yapısını koruyor. Söylendiğine göre doğuya bakan kapısında güneş ışıklarının etkisiyle yazın ‘taşlı kadın başı’ şeklinde bir gölge ortaya çıkıyor. Bu da caminin ne derece ustalıkla yapıldığının bir göstergesi. Efsaneye göre caminin mimarı Niğde Beyi’nin kızına âşık olur. Fakat o nere, bey kızı nere… Bu imkânsız aşkı böyle resmetmeyi tercih eder.
Peri Bacaları
Masalsı güzelliğiyle büyüleyen bu doğal oluşum, Nevşehir-Kapadokya bölgesinin kalbi durumunda. Tabii ki ülkemizin birçok yerinde peri bacası var ancak Kapadokya’da olduğu gibi değil! Miniatürk’te bulunan eserler genellikle tarihi niteliğe sahip fakat işte bu tarz olağanüstü doğal güzellikler de unutulmamış.
Pamukkale
Ülkemizdeki doğal anıtlar listesinde bulunan Pamukkale Travertenleri, hem Denizli’nin hem Türkiye’nin sembolü. Kireçli suların akarken donarak meydana getirdiği travertenler, basamaklı havuzlardan oluşuyor. Pamuk tarlasına benzeyen bu eşsiz güzellik, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.
Kayseri Döner Kümbet
Talas ilçesinde bulunan Döner Kümbet, en güzel Selçuklu eserlerinden. Yapının esas adı; Şah Cihan Hatun Kümbeti.
Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi
Meşhur Bektâşî Tarikati’nin temeli olan Türk âlim Hacı Bektâş-i Veli hazretleri Nevşehir’de medfun. Pek çok insana yol gösteren büyük mutasavvıf asırlardır öğretileriyle ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.
Atatürk Barajı
1992 itibariyle Fırat Nehri üzerinde kurulan baraj, ülkemizin hidroelektrik ihtiyacını karşılıyor. Tarımsal üretimde büyük öneme sahip olan Atatürk Barajı dünyadaki en önemli mühendislik yapılarından.
Selçuk İsa Bey Camii
İzmir’in en güzel ilçeleri denilince akla ilk gelenlerden biri olan Selçuk’ta bulunuyor bu cami. 1375 yılında yaptırılan cami, kervansaray olarak da kullanılmış. Türk mimarlık tarihinin bu görkemli mirasına Miniatürk Müzesi eserleri içinde yer vermemeleri büyük eksiklik olurdu zaten.
İsmail Fakirullah ve İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi
Mâneviyat büyüğünün türbesi Siirt Tillo’da ziyaret ediliyor. Mârifetnâme adlı eseriyle meşhur İbrahim Hakkı hazretleri türbeyi üstâdı için kendisi inşa ediyor. 18. Yüzyılda yapılan türbe o zamanın teknolojisine göre inanılmaz bir dehâ ürünü. Bu yüzden türbe, ışık kırılma mekanizması ve kusursuz mimarisi nedeniyle UNESCO Türkiye Geçici Miras Listesi’ne dâhil edilmiş.
Bursa Ulu Camii
Bursa gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezlerinden biri olan bu tarihi yapıt, şehrin merkezinde bulunuyor. Yıldırım Beyazıt ‘eğer Niğbolu kuşatmasını kazanırsam yirmi cami yaptıracağım.’ Diyor. Zafer elde ediyor ve bunun yerine 20 kubbeli bir cami inşa ettiriyor. . Gezegenler, caminin minberine büyüklük oranlarıyla birebir yansıtılmış.
Somuncu Baba Külliyesi
Buraya da Miniatürk’ün en özel yerlerinden biri ayrılmış durumda. Malatya’nın Darende ilçesindeki türbede birçok evliyânın medfun olduğu biliniyor. Türbenin iç mekânında Osmanlı padişahlarının gönderdiği fermanlar, Osmanlı tarzını yansıtan avize ve kandiller bulunuyor.
Bursa Yeşil Türbe
Bursa merkezde yer alan türbe 1421 yılında Sultan Mehmet Çelebi tarafından inşa ettirilmiş. Bütün duvarları çiniyle kaplı olan tek Osmanlı türbesiymiş.
Ertuğrul Gazi Türbesi
Bilecik Söğüt ilçesinde ziyaretçilerini bekleyen türbe, mimarisiyle meşhur kahraman Ertuğrul Gazi’nin heybetini en iyi şekilde yansıtıyor. Osmanlı Devleti’ni kuran Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi, yüzyıllar geçse de yiğitliğiyle anılmaya devam ediyor.
Halilürrahman Camii ve Balıklı Göl
Hazret-i İbrahim’in Urfa’da doğduğu söyleniyor. Rivâyete göre Nemrut, Hazret-i İbrahim’i burada ateşe attığı zaman ağaçlar göle, ateşteki odunlar balığa dönüşmüş. Gölün kutsal kabul edilmesi buradan geliyor.
Halil Ür-Rahman Camii ise gölün yanında bulunuyor. Döşeme Camii diye de bilinen yapı kiliseden camiye tahvil edilmiş. Öyleyse Miniatürk’ün bu bölümüne geçtiğinizde şöyle güzel bir Akdeniz ve GAP turu yapıverin!
Diyarbakır Ulu Camii
Mar-Tama kilisesinin camiye dönüştürülmesiyle meydana getirilmiş. Anadolu’daki en eski camilerden biri olup Miniatürk Müzesi eserleri listesinin en dikkat çeken öğelerinden.
Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı & Emir Bayındır Kümbeti
Sütunlu yapısıyla diğer Anadolu kümbetlerinden ayrılıyor. ‘Parmaklı Kümbet’ diye de biliniyor. Mezarlıkta ise binlerce mezar taşı ve yüzlerce yeraltı mezar odası mevcut.
Kırşehir Âşık Paşa Türbesi
Ünlü halk şairi ve mutasavvıflardan Âşık Paşa’yı duymuşsunuzdur. 1322 yılında yapılan türbe, koskoca Miniatürk’te güzelliğiyle ilginizi çekmeyi başaracak.
Hacı Bayram Camii
Ankara gezilecek yerler içinde tarihi hüviyetiyle öne çıkan cami, özgün mimarisiyle akılda kalmayı başarıyor. Augustus Tapınağı da hemen bitişiğinde.
Augustus Tapınağı
Burası Ankara Anıtı olarak da isimlendiriliyor. Roma İmparatorluğu tarafından yapılan bu tapınak, kilise işlevi de görmüş.
Antalya Yivli Minareli Cami
Antalya tarihi eserler kategorisinde benzeri olmayan formuyla ilgi çeken bir yapı. Çok kubbeli cami örneklerinin en güzellerinden olan bu cami, minyatürüyle bile sizi hayran bırakacak.
Adana Taş Köprü
Adana gezilecek yerler içinde genellikle fotoğraf çektirmek amaçlı tercih edilen Taş Köprü, dönemin ticaret yollarını birbirine bağlamak için kullanılmış. 319 metre uzunluğa sahip köprü, Seyhan nehri’ne kurulu ve Adana Kalesi’ne bitiştirilmiş. Neyse, şimdilik minyatürüyle idare edelim… Umarız en yakın zamanda gerçeğini görme imkânına erişirsiniz!
Mersin Kız Kalesi
Erdemli ilçesinde bulunan Kız Kalesi, küçük bir adacık üzerinde kurulu. ‘Deniz Kalesi’ diye de biliniyor.
Hakkında anlatılan efsaneler Mersin Kız Kalesi’ne mistik bir anlam yüklüyor. Detayları Mersin gezilecek yerler yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Zeynel Bey Türbesi, Külliyesi ve Hamamı
Hamam, han, imaret, türbe ve medrese gibi yapılardan oluşan külliye, tarihi dokusu ve göz alıcı süslemeleriyle dikkat çekiyor. Miniatürk’te de es geçilmeyen bu muhteşem eserler, gerçek ziyareti de fazlasıyla hak ediyor.
Konya Alâeddin Camii
Selçukluların miras bıraktığı bu cami, Alâeddin Tepesi’nde yer alıyor. Tarihi atmosferine müthiş bir doğa manzarasının eşlik ettiği cami, avlusunda birçok Selçuklu sultanının kabrine ev sahipliği yapıyor.
Konya İnce Minareli Medrese
Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak da bilinen bu yer, birbirinden değerli koleksiyonları bünyesinde barındırıyor. Sandukalar, dekoratif işleme örnekleri ve el yazma kitaplar bunlardan birkaçı.
Mevlana Türbesi
‘ne olursan ol gel!’ diyen, asırlara ışık tutan, Müslüman olsun olmasın herkesin gıpta ettiği Mevlânâ hazretlerinin türbesi Karatay ilçesinde bulunuyor. Miniatürk Müzesi eserleri içinde sizi alıp başka diyarlara götürecek bu yapıyı mutlaka bizzat ziyaret etme fırsatı bulmalısınız.
Konya Karatay Medresesi
Alâeddin Tepesi’nin kuzeyindeki müze, Selçuklu taş işçiliğini yansıtan bir eser. ‘Çinili Eserler Müzesi’ diye de adlandırılıyor.
Malabadi Köprüsü
En geniş taş kemerli köprü olarak biliniyor. Batman Çayı üzerinde, Diyarbakır Silvan yakınlarında bulunuyor.
Safranbolu Evleri
Tarihi dokusu ve depreme dayanıklılığıyla meşhur olan bu evler, 18. Yüzyıldan günümüze ulaşmayı başarmış. Türk kent kültürünü yaşatan görkemli Safranbolu evleri, minnak halleriyle de çok güzel! 🙂
Mardin Taş Evleri
Göz kamaştırıcı motifleriyle ilgi çeken geleneksel Mardin evleri, yüksek tavanlı olarak inşa edilmiş. Hepsinin terasları, önündeki eve bakıyor. Bu da sosyalleşmeye verilen önemin göstergesi.
Amasya Yalıboyu Evleri
Yeşilırmak kıyısında bulunan yöresel Amasya evleri sivil Türk mimarisini yansıtıyor. Hazeranlar Konağı bunların en meşhurlarından.
Mehmet Ali Paşa Camii
1848 yılında inşa edilen cami mimari üslubuyla hayranlık uyandırıyor. Minyatürünün de ondan eksiği yok hani!
Erzurum Çifte Minareli Medrese
Cumhuriyet’in kuruluşuna dek medrese olarak kullanılmış. Daha sonra 1942 yılında müzeye çevrilmiş. Yakudiye ilçesinde bulunan Çift Minareli Medrese, ‘Hatuniye Medresesi’ diye de biliniyor.
İzmit Saat Kulesi
Kocaeli gezilip görülecek yerler arasında başı çeken bu yapı tarihi dokusunu körfez manzarasıyla bütünleştiriyor. Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yıldönümünde inşa edilen Saat Kulesi, İzmitliler için bir buluşma noktası.
TBMM Parlamento Binası
Temeli 26 Ekim 1939 yılında atılan bina, Cumhuriyet’in gücünü sembolize ediyor. Avustralyalı bir mimar tarafından yapılan bu binayı Miniatürk’te yer alan eserler arasında görünce göğsünüz kabaracak!
İshak Paşa Sarayı
1784 yılında inşa ettirilen saray Ağrı-Doğubeyazıt yakınlarında yer alıyor. 7600 metrekarelik alanı kaplayan sarayın minyatürü bu ihtişamlı yapıyı temsil etmenin hakkını veriyor.
T.C. Ziraat Bankası T.C. Ziraat Bankası
Bina İtalyan bir mimar tarafından yapılmış. 1926-1929 yıllarında inşa edilen bina önce Genel müdürlük olarak kullanılmış. Bugün müze olarak hizmet veriyor.
Zeus Sunağı
İzmir Bergama ilçesinde yer alan antik Pergamon kentinde bulunan eser Helenistik döneme tarihleniyor. Heykel sanatının görkemli örneklerinden biri olan bu yapıtın minyatürü de gerçeğine uygun bir şekilde tasarlanmış.
Efes Celsus Kütüphanesi
İzmir Selçuk’ta bulunan yapı Roma dönemine ait bir eser. Kitaplığın büyük bir bölümü tahrip olsa da, ülkemizin tarihi değerleri arasındaki yerini koruyor.
Sivas Gök Medrese
1271 yılında inşa edilen medrese, şehrin önemli sembollerinden. Süslemeleriyle göz kamaştıran yapı müze olarak da kullanılmış.
Meryem Ana Kilisesi
Ülkemizin birçok yerinde Meryem Ana Kilisesi var. Minyatürü yapılan kilise, İzmir Selçuk ilçesinde bulunuyor. Kiliseden günümüze sadece ‘apsis bölümü’ olarak bilinen kısmı ulaşabilmiş.
Manisa Muradiye Camii
Manisa gezilecek yerler söz konusu olunca tarihi özellikleriyle görülmeye lâyık olan bu cami, Şahzadeler semtinde yer alıyor. III. Murat adına yapılan 2 minareli cami, günümüze orijinalliğini koruyarak ulaşabilmiş yapılardan.
Nemrut Dağı Kalıntıları
Bu heybetli dağ Adıyaman-Kahta bölgesinde konumlanıyor. 2206 metre yükseklikte bulunan kalıntılar ‘dünyanın 8. Harikası’ diye biliniyor. Komagene Krallığı’ndan kalan bu eserler arasında kopmuş baş heykelleri ve büyük tanrı heykelleri yer alıyor.
Trabzon Sümela Manastırı
Gizli bir tapınak olarak yapılan Trabzon Sümela Manastırı 1300 metre yüksekte konumlanıyor. Manastırda mağara içerisine oyulmuş bir kilise mevcut.
Anıtkabir
Ankara gezilecek yerler listelerinin zirvesinde yer alan Anıtkabir, şüphesiz şehrin en büyük sembollerinden. Atatürk’e minnettarlığını dile getirmek isteyenlerin ziyaret edip duygu dolu anlar yaşadığı Anıtkabir, bakmaya doyamayacağınız Miniatürk eserleri içinde.
Selimiye Camii
Yine bir Mimar Sinan eseri olan cami, Edirne gezilecek yerler arasında bulunuyor. Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ olarak nitelendirdiği cami, minyatürüyle bile ağızları açık bırakıyor.
Aspendos
Antalya şehrinde bulunan antik tiyatro, Aspendos Antik Kenti’nde yer alıyor. İlk Çağ’dan bugüne ulaşabilmiş dört tane antik tiyatro var ve bunlardan biri Aspendos.
Sivas Divriği Ulu Camii
Türbe, dârüşşifâ ve camiden meydana gelen bir yapı burası. İnce işçiliğiyle dikkat çeken yapı, minyatürüyle de göz dolduruyor.
Artemis Tapınağı
İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti’nde bulunuyor. Helenistik döneme tarihlenen yapı Antik Çağ’daki 7 dünya harikasından biri.
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Elbette yolu düşen herkesin Çanakkale gezilecek yerler listesinde ilk sıraya yazması gereken bir yer burası. Eserin minyatür hâlini görünce derin duygular yaşayacak, şehit ve gazilerimize neler borçlu olduğumuzu yeniden hatırlayacaksınız.
Halikarnas Mozolesi
Mîlat’tan önce 4. Yüzyılda inşa edilen yapı, Muğla gezilecek yerler arasında bulunuyor. Günümüzde açık hava müzesi olarak kullanılıyor. Piramit biçimindeki çatısı Mısır piramitlerine benzerken, kolonları da Yunan mimarisinden izler taşıyor. Anıt mezarın içi ise Bodrum evlerini anımsatıyor. Önce minyatürünü görün, Mğuğla’ya gitme imkânı bulursanız kesinlikle ziyaret edin.
Miniatürk Yurt Dışı Eserleri
Osmanlılar tarafından yaptırılan birçok eserin minyatürlerine de burada yer veriliyor. Mostar Köprüsü, Atatürk’ün doğduğu ev, Mescid-i Aksa bunlardan birkaçı. Yurt dışı yapıtları olarak Miniatürk’te hangi eserler var? Diyenlerin görmesi gerekenler bunlardan ibaret değil:
Mescid-i Aksa
Kudüs’te, Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi. En kutsal üç mescidden biri kabul edilen Mescid-i Aksa, 4 minare ve 17 kapıdan meydana geliyor. Kubbet-üs-Sahra ile yan yana.
Kubbet-üs Sahra
Emevîler dönemine tarihleniyor ve sadece Müslümanların değil Yahudilerin de kutsal saydığı bir yer. Sekizgen bir yapıya sahip olup Ortasında kubbesi bulunuyor.
Kudüs Sultan Süleyman Surları Şam Kapısı
Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1542 yılında inşa ettirilen Şam Kapısı, 4 km uzunluğundaki surların yedi kapısından biri. İsmi de padişahın adından geliyor.
Şam İstasyonu
1911 yılında yapılan istasyon, Tarihi Hicaz Demiryolu’nun Şam’da bulunan durağı. 1 asırdan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen tüm ihtişamıyla ayakta.
Mostar Köprüsü
1566-67 yıllarında yapılan köprü Bosna-Hersek sınırlarında bulunuyor. Mimar Sinan’ın yetiştirdiği öğrencilerden Mimar Hayreddin’in eseri olan bu tek gözlü taş köprü, restore edilip 2003 yılında hizmete açıldı.
Romanya Gazi Ali Paşa Türbesi
Altıgen planlı kubbesiyle dikkat çeken türbenin, dünyadaki tek örneği olduğu belirtiliyor. 17. Yüzyıl eserlerinden biri olan türbe, bölgedeki önemli Türk yapıtlarından.
Ecyad Kalesi
Kâbe’yi savunma amaçlı yapıldığı biliniyor. Mekke’de bulunan kale, 2002 tarihinde yıkılmış. Bugüne ondan çok az bir şey kalmış olmasına rağmen Miniatürk eserler arasında yâd ediliyor.
Sultan Murat Türbesi
Kosova’da bulunan türbe, Osmanlı mimari eserlerinden. 14. Yüzyıla tarihlenen türbe, o topraklarda İslâmiyet’i ve Türklüğü temsil ediyor.
Budapeşte Gül Baba Türbesi
Maceristan’daki Türk eserlerinden biri olan türbe, Gül Dede Türbesi diye de biliniyor. Türbede medfun olan zâtın, Bektâşî dervişlerinden biri olduğu söyleniyor.
Miniatürk Yakınında Gezilecek Yerler
Harcayacak vaktiniz kalırsa ne yapsam ne yapsam diye düşünmenize gerek yok! Pierre Loti Tepesi’ne çıkabilir veya Fatih’i, Balat’ı dolaşabilirsiniz. İşte Miniatürk’e yakın gezilecek yerler arayanlar için önerilerimiz:
- Rahmi Koç Müzesi buraya çok yakın. Araçla 5 dk mesafede, yürüyerek 30 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz. Yol tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.
- Santralistanbul Enerji Müzesi’ni de ziyaret edip buradaki kültürel ve sanatsal etkinliklere katılabilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
- Teleferik ile Pierre Loti Tepesi’ne çıkıp eşsiz manzaraya karşı kahve içebilirsiniz. Yol tarifi burada!
- İstanbul Dolphinarium’a uğrayabilir; beyaz balinalara, foklara, morslara ve yunuslara yakından bakabilirsiniz. Yol tarifi burada!
- BaBaLu Aktif Eğlence Parkı da buraya yürüyerek 10 dk uzaklıkta. Çeşitli oyun ünitelerinin yer aldığı bu merkez 2-12 yaş çocuklara göre tasarlanmış. Miniatürk gezisini çocuklarla birlikte gerçekleştirirseniz eğlenceye kaldıkları yerden devam etmeleri için buraya götürebilirsiniz. Yol tarifi.
- Hazır buralara kadar gelmişken Eyüp Çarşısı’nı dolaşabilir, Eyüp Camii’ne uğrayabilir ve çevredeki mekânlardan birinde Eyüp güveci yiyebilirsiniz.
- Yolu Tarihi Yarımada’ya düşenlerin Salacak Sahili’ni gezmesini, Kız Kulesi’ne ve Beylerbeyi Sarayı’nı da gezi rotasına dâhil etmesini öneriyoruz. Pera Müzesi, Tarihi Galatasaray Hamamı, Çiçek Pasajı ve Fethipaşa Korusu da bu listede yer alabilir. Neyse böyle giderse İstanbul’un her yerini sayacağız… 🙂
Miniatür Hakkında Sık Sorulan Sorular:
İstanbul, Türkiye ve yurt dışından pek çok eseri bir araya getiren Miniatürk Müzesi ile ilgili sıkça sorulan sorulara da yer vermek istedik.
- Miniatürk Nedir?
Miniatürk; toplam 60.000 metrekarelik bir alanda kurulu, 115 bin metrekare alanı Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki eserlerin küçük örneği niteliğinde olan maketlerle kaplı dev bir komplekstir.
- Miniatürk’te Neler Var?
Burası; çeşitli tarihi ve dînî eserlerin, doğal güzelliklerin, önemli mekânların küçültülerek hazırlanmış minyatürlerine ev sahipliği yapıyor. Öte yandan; kafeterya, restoran, otopark,
Açık hava gösteri alanı, hediyelik eşya mağazası, satranç ve labirent alanı, mini stadyum, gezi treni, feribot, çocuk oyun parkı, kumandalı tekne gibi pek çok şey burada!
- Miniatürk Hangi Saatlerde Açık?
Müzeyi yılın her günü 09:00 ile 22:00 saatleri arasında ziyaret etmeniz mümkün.
- Miniatürk Bilet Fiyatları Ne Kadar?
Passo üzerinden de satın alabileceğiniz Miniatürk bilet fiyat tarifesi 2023 yılında; tam 60, öğrenci-öğretmen-polis-asker 30, yabancı 200 TL olarak belirlenmiş.
- Miniatürk’te Neler Yapılır?
Helikopter turu simülasyonunu deneyimlemek, Miniatürk sergileri ve müzelerini gezmek, yüzlerce esere yakından bakmak burada yapabileceğiniz en eğlenceli aktivitelerden bazıları. Ayrıca; kumandalı tekne, Osmanlı fotoğrafçısı, mini stadyum ve feribot gibi çeşit çeşit aktivite olanağını da unutmayın! Öte yandan soluklanmak amacıyla Miniatürk Restoran’a uğrayabilir veya hem kendiniz, hem sevdikleriniz için hediyelik eşya dükkânını da ziyaret edebilirsiniz.
Sonuç: İstanbul Miniatürk Hakkında Genel Değerlendirme
Özetle; Miniatürk İstanbul şehrinin Türkiye’ye ve dünyaya açılan kapısı. Medeniyetler beşiği olan ülkemizin pek çok zenginliğini bir araya getiren Miniatürk Müzesi, geçmiş zaman fısıltılarını işiteceğiniz bir yer.
Selimiye Avlusu’nda semazenleri dinleyebileceğiniz, Mostar Köprüsü’nü de Atatürk’ün Evi’nden seyredeceğiniz rengârenk bir müze. Kısaca her şehrin farklı tarihi ve kültürü iç içe geçmiş burada. Aslının aynısı olan minyatürler çağlar açıp çağlar kapayan uygarlıkları gözler önüne seriyor.
Masalsı bir ortama sahip olan İstanbul Miniatürk Müzesi, 3 bin yıllık tarihi, eğlenceyi, estetizmi, kültür ve sanatı harmanlıyor.
Geçmişin derinliklerinde keyifli bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız Miniatürk Park sizi bekliyor! İstanbul’da ne var ne yok hepsini kısa sürede gezip bitireyim, hem biraz üşengecim hem de zamanımı yollarda harcamak istemiyorum diyorsanız koşarak gidip burayı ziyaret edin!
‘Benim gözüm kesiyor. Uzun bir liste yapacağım, tek tek dolaşacağım.’ Diyorsanız İstanbul’da fotoğraf çekilecek yerler listemize bakabilirsiniz. ‘Yok mu artıran?’ diyenler için, en geniş İstanbul gezi rehberi listemiz ne güne duruyor? 😊