Ana sayfa » Edirne Yazıları » Edirne Gezilecek Yerler | En Detaylı Edirne Gezi Rehberi

Edirne Gezilecek Yerler | En Detaylı Edirne Gezi Rehberi

Edirne gezilecek yerler nelerdir merak mı ediyorsunuz? Edirne’de yaşıyorsunuz veya Edirne’ye gelmişsiniz ama; Edirne’de nereye gidilir? bununla ilgili detaylı bilginiz yok… Öyleyse bu yazı tam size göre! Çünkü Edirne’de ne yapılır, çarşaf çarşaf anlattım. Edirne’de yapılacaklar listesindeki aktiviteler Edirne’nin hangi ilçelerinde yapılır, Edirne’nin gezilecek yerleri ile ilgili detaylı bilgi vererek bunları uzun uzun yazdım. Hazırsanız Edirne turu başlasın!

Edirne Gezilecek Yerler Listesi

Edirne, Trakya’nın en güzel ve en büyük şehridir. Bulgaristan ve Yunanistan’la sınırı vardır. Stratejik açıdan önemli bir şehirdir. Kırklareli ve Tekirdağ ile komşudur. Şehri Trak kabilelerinden biri olan Odrisler kurmuştur. 324’te Bizanslıların hakimiyetine girmiş. Tarih boyunca Adrianapolis, Adrianopol, Bilad-ı Selase, Taht-ı Sani, Payitah-ı Kadim gibi isimlerle anılmıştır. Bursa Osmanlı’nın başkentiyken tahtı Edirne devralmış, Edirne başkent olunca Bursa’nın Oğlu denilmiştir. Özetle sultanların şehridir, şehirlerin de sultanıdır kendileri… Kervansaraylarıyla, tarihi çarşılarıyla, camileriyle ve köprüleriyle hayranlık uyandıran Edirne’nin 9 ilçesi vardır. Edirne gezilecek yerler bu ilçelere dağılmıştır ve her ilçe birbirinden güzel turistik yerlere, muhteşem doğal alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Merkez Edirne’nin en kalabalık yeriyken Lalapaşa ise Edirne nüfusunun en az olduğu yerdir.

Yüzyıllar boyu Edirne’den ne uygarlıklar gelip geçmiştir… Edirne gezilmesi gereken yerler sadece tatil amacıyla değil tarihi bakımdan da büyük önem taşımaktadır. Edirne uzun yıllar boyunca Osmanlı devletinin başkenti olmuştur. Erikli, Enez, Keşan sahillerinde denizin, kumun vre güneşin keyfine varmak ise bambaşkadır. geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleriyle meşhur Edirne’nin gezilecek yerleri ve Edirne yemekleri anlatılmaz yaşanır. Ama şimdi bir nebze olsun anlatmaya çalışacağım. Başlayayım mı? “Eveet.” Dediğinizi duyar gibiyim ve daha fazla uzatmadan sizi Edirne gezilecek yerler ile baş başa bırakıyorum.

Edirne Merkez Gezilecek Yerler

Edirne gezilecek yerler listemize Edirne’nin kalbi ile giriş yapayım dedim. Edirne merkezi hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı. Nasıl olmasın ki? Adamlar haklılar! Aşağıdaki Edirne merkez gezilecek yerleri okuyunca siz de öyle düşüneceksiniz.

Marmara’nın Trakya kesiminde bulunan Edirne’nin merkezine inince şehrin silueti bizi tüm ihtişamıyla karşılıyor. Daha o ilk dakikadan itibaren Edirne gezilecek yerler bizim için harika bir deneyim olacak, bunu anlıyoruz.

1. Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Paleolitik Çağ’dan bugüne ulaşan çeşitli eserler bu müzede sergileniyor. Edirne’deki ve yakın çevresindeki kazılarda bulunan bazı hayvanların çene kemiği ve diş gibi parçaları bile var. Müzenin Etnografya bölümüne geldiğimizde Edirne evlerinin keten sıva örneklerine, çeşitli kıyafetlere, takılara, oyalara rastlıyoruz. Bir de güllebdanlar, buhurdanlıklar ve tombak ibrikler var. Bunlar Topkapı Sarayı Müzesi’nin Edirne Müzesi’ne takdim ettiği çam sakızı çoban armağanı türünden hediyeler… Meydan Mahallesi’nin Kadir Paşa Mektep sokağında bulunuyor, bilginiz olsun…

2. Rüstempaşa Kervansarayı

edirne gezilecek yerlerBildiğimiz Osmanlı mimarisi deyip geçmeyin. Hakikaten oldukça başarılı. Edirne merkezde yer alan bu kervansaray Rüstempaşa’nın emriyle Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. (Biliyorsunuz Kanuni Sultan Süleyman da Rüstempaşa’nın kayınpederi oluyor.) Dikdörtgen avluların etrafına yerleştirilen odalar, taş ve tuğla sıralarıyla dikkat çekici bir tasarım… Edirne merkez gezilmesi gereken yerler arasında kesinlikle olmalı. Kervansaray 1972’de restorasyondan geçirilmiş ve otel olarak kullanılmaya başlanmış. 1980 ‘de ise Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne lâyık görülmüş. Merkezden yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

3. Lozan Anıtı ve Müzesi

edirnede gezilecek yerlerAnıt Edirne merkezindeki Karaağaç mahallesindedir. Trakya Üniversitesi Rektörlüğünde yer alan anıt Edirne Valiliği’nin ve üniversitenin işbirliğiyle dikilmiştir. Karaağaç’ın Lozan Anlaşması’yla yeniden topraklarımıza katılışını ve kazandığımız diplomatik zaferi simgelemektedir. Anıtın 3 tane yüksek sütunu vardır. İlk sütun Anadolu’yu, ikincisi Trakya’yı ve üçüncüsü de Karaağaç’ı sembolize etmektedir. Betondan yapılan çember hukukun, zarafetin ve estetiğin; kız figürü demokrasi ve barışın, kızın elinde tuttuğu güvercin ve belge de Lozan Anlaşmasının temsilidir. Lozan Müzesi de hemen yanındadır. 1998 yılından beri ziyaret ediliyor, bu kadar yıl geçmiş siz de bir uğrayın isterseniz.

4. Edirne Adalet Kasrı

Edirne’nin en kritik yerlerinden biri burası… Kanunlar burada yazılırmış. Peki eserin sahibi kim dersiniz? Tahmin etmek zor değil: Mimar Sinan. Burası Edirne Sarayı’nın bölümlerinden biri. Edirne gezilecek yerler arasında tarihi niteliğiyle ön plana çıkıyor. 1562’de yapılmış olan Adalet Kasrı, Edirne Sarayı’ndaki en sağlam yapı. Yargıtay ve Bakanlar Kurulu olarak kullanılan Adalet Kasrı’nın önünde ise seng-i arz  ve Seng-i ibret olmak üzere iki taş var. Seng-i ibrette taşına idam cezası verilen kişilerin başları koyulurmuş. seng-i arz  taşına da halk tarafından yazılan dilekçeler bırakılırmış, değerlendirmeye alınsın diye.

5. Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği

Tarihe ilgi duyanlar bilir, 1912-1913 yılları arasında Balkan Savaşı yapıldı. 300 bin asker burada vatanı savundu. 1913 itibariyle tarihin en acı olaylarından biri yaşandı. Sarayiçi’nde 20 bin asker aç ve susuz bırakıldı. İşte bu şehitlik, tüm bu askerlerimizin anısına yapıldı. Bu arada Sarayiçi nedir neyin nesidir, kim yaptırmıştır diye soracak olursanız söyleyelim; II. Murat’ın emriyle yapılmış Sarayiçi. Tunca Nehri’nin batısındaki bu ikinci saray, Osmanlı-Rus Savaşı’nın başlangıcında yıkılmış. Ancak bazı kalıntıları bugüne ulaşmayı başarmış. Kırkpınar Yağlı Güreşleri de burada yapılıyor.

6. Selimiye Camii

edirne merkez gezilecek yerlerEdirne merkezde nereye gidilir
? sorusunun cevaplarından biri de Selimiye Camii’dir. 2. Selim tarafından baltacılar koğuşunun olduğu yere inşa ettirilen bu cami, Edirne’de görülmeye değer yapılardandır. Caminin yapımına 1568’de başlanmış, 1574 itibariyle tamamlanarak günümüze ulaşmıştır. Havanın açık olduğu zamanlarda Uzunköprü’nün Süleymaniye Köyü’nden ve Rodop Dağları’ndan burayı görebilirsiniz. Mimar Sinan da bu cami için ‘ustalığımın eseri’ demiş, biz daha ne söyleyelim?

7. Tarihi Ali Paşa Çarşısı

Mimar Sinan’ın şaheserleri Edirne’nin merkezinde toplanmış. Bu çarşı da onlardan biri. Sadrazam Semih Ali Paşa’yı duymuşsunuzdur, işte onun adına yapılan bu çarşı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır. İçinde yaklaşık 100 tane dükkan var. Dışındaki dükkanları da sayarsak 300’ü geçiyor. Edirne gezilmesi gereken yerler arasındaki en büyük alanlardan.

8. Muradiye Camii

Anlatıldığına göre II. Murat bir gün rüyasında Hazret-i Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi görür, caminin şu an bulunduğu noktadadır. Rüyanın içeriğiyle ilgili farklı rivayetler olsa da 2. Murat için çok ibretli, anlamlı bir rüya olduğu kesindir. Çünkü bu rüyanın etkisinde kalarak ferman çıkarıp buraya bir Mevlevihane yaptırmıştır. Halk bu Mevlevihaneyi de bir süre sonra cami olarak kullanmaya başlar. Edirne gezilecek yerler konusunda tarihi yapılara ilgi duyuyorsanız mutlaka görmelisiniz.

9. Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi

edirne gezilecek yerlerSelimiye Külliyesi’ndeki Dar-ül Hadis Medresesi’ndedir. Pehlivan eşyalarının, tekke eşyalarının, Osmanlı döneminden kalma çini seramiklerin, levha ürünlerinin, Edirne Sarayı’nın mutfağında kullanılan eşyaların sergilendiği bu müze de Edirne gezilecek yerler içinde oldukça mühim.

10. Saraçlar Caddesi

edirne de gezilecek yerlerEdirne merkez gezilmesi gereken yerler
daha bitmedi… Burası Edirne’nin kilit noktası ve lokantalar, mağazalar, kuyumcular; aradığınız her şey burada. Edirne gezilecek yerler kuru kuruya gezilmez. Kendimize ve sevdiklerimize Edirne’den bir şeyler almadan, Edirne yemek yerleri tarafından sunulan Edirne lezzetlerini deneyimlemeden olmaz.

11. Edirne Sarayı

edirne gezilecek yerlerAdalet Kasrı’nın burada olduğunu söylemiştik. Eskiden Saray-ı Cedid-i Amire diye bilinen Edirne Sarayı, Topkapı Sarayı’ndan sonraki en büyük 2. Saray olup bugün ise saraydan kalan çok az şey vardır. 1829’da Ruslar tarafından karargah olarak kullanılan saray onların hışmına uğramış, neredeyse tamamen harap olmuştur. Sarayın giriş kapısı yani Bab-Üs Saade, Edirne Sarayı’nın günümüze ulaşan yapılarından biri olmuştur. 7 kattan meydana gelen Cihannüma Kasrı sarayın en ihtişamlı bölümüdür. Hemen yanındaki Kum Kasrı Hamamı da görülmeye değerdir.

12. Meriç Köprüsü

edirne gezilecek yerlerSultan II. Mahmut bu köprünün temellerini 1833’te atmış, yapımına ise 1842 itibariyle başlanmıştır. 1847 yılında tamamlanmış ve kullanılmaya başlanmıştır. Edirne – Karaağaç yolu bu köprüyle birbirine bağlanmaktadır. Önceden ahşap bir köprü olsa da Meriç Nehri taşınca bu köprü zarar görmüş ve mecburen yeni bir köprü yapılması gerekmiştir. Kesme taşlarla inşa edilmiş olan bu köprünün yüksekliği 263 metre, genişliği 7 metredir. 13 ayak üzerinde yer alan köprünün 12 sivri kemerli açıklığı vardır. Bu köprü Meriç ilçesinde değil, Edirne Merkez-Karaağaç bölgesindedir.

13. Beyazıt Külliyesi ve Şifahanesi

Sayısız hastaların şifa bulmasına vesile olan bu külliye Edirne gezilecek yerler içinde merkezdeki önemli bir mimari eserdir. Yapının içinde hamam, imaret, mutfak, cami, tıp medresesi, darüşşifa, depo alanları mevcuttur. Medresede eğitim gören öğrenciler uzman doktorların yanında yetişerek hastaları tedavi ederlermiş. Üstelik buraya gelen hastaların hiçbirinden ücret alınmazmış. Trakya Üniversite’si 1997 yılından itibaren burayı müze olarak kullanmaya başlamıştır. 2004 senesinde buraya Avrupa Konseyi Müze Ödülü verilmiş, 2007 senesinde de Avrupa Kültür Mirası Mükemmellik Kulübü’nün En İyi Sunum Ödülü Sertifikası’yla ödüllendirilmiştir. Başka ödüller de alan müzede Osmanlıların nasıl ilaç yaptığı, yemeklerde nasıl kullandığı ve şifahanenin odaları birebir canlandırılmıştır. Osmanlı tarihine meraklı olanların Edirne gezilecek yerler listesine eklemesi gereken müzede melankolik odası, divane akıl hastası odası, şuruphane gibi ilginç bölümler var.

Enez Gezilecek Yerler

Edirne gezilecek yerler merkezden mi ibaret? Elbette hayır. Edirne ilçelerinin her biri ziyaret edilmesi gereken birbirinden güzel yerlere ev sahipliği yapıyor. Enez ilçesi de bunların başında geliyor. Tertemiz deniziyle, huzurlu atmosferiyle Enez, Edirne’nin nazlı çocuğu diyebiliriz. Ainos diye de bilinen bu şehir önceleri deniz kenarındayken Meriç Nehrinin sürüklediği alüvyonlarla kıyıdan uzaklaşarak biraz içeride kalmış. Doğusunda çam ormanları, güneyinde Ege Denizi, kuzeyinde de Hasarlı Dağı vardır. Peki Edirne Enez’de nereye gidilir? İşte cevabı:

14. Gala Gölü Milli Parkı

enez gezilecek yerlerGala Gölü Milli Parkı’nın arazisi Meriç Nehri deltasını meydana getiren geniş bir arazidir. Burada birçok endemik bitki türleri, tatlı su balıkları ve tarım alanları mevcuttur. Gala Gölü ve Pamuklu Gölü de buradadır. İlçenin merkezine 10 km uzaklıktaki bu göl, Manyas Gölünden sonraki en büyük kuş barınağıdır. Doğa aşıklarının meftun olacağı Gala Gölü’nde çeşit çeşit kuş türleri bulunmaktadır. Burada kuşların sesini dinleyerek kendinizden geçebilir, mükemmel manzarasına bakarak göz banyosu yapabilirsiniz. Bilhassa Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları buralar ayrı bir güzelleşiyor, adeta genç kız gibi serilip serpiliyor… Çünkü bu dönemlerde göçmen kuşlar burada konaklıyor ve haliyle görsel bir şölen meydana geliyor. Arkadaşlar arasında Edirne gezilmesi gereken yerler muhabbeti açılınca bu bilgiler çok işinize yarayacak! Ama teorikte kalmasın, pratiğe döküp mutlaka ziyaret edin.

15. Enez Sahili

edirne gezilecek yerlerSahil şeridinin uzunluğu 30 km, yürü yürü bitmez… Gerçi burası önceden yasak bölge olarak ilan edilmiştir. Doğal olarak bu bölgede yerleşimin ve turizmin gelişmesi mümkün olmamıştır. Sahil demişken Edirne’de denize girilecek yerler arasında yer alan Altınkum Plajı’nı da unutmamak gerekir. Edirne plajları arasında Altınkum Plajı, tertemiz deniziyle ve kumsalıyla tercih edilesi bir yerdir.

Edirne tatil için geldiğiniz bir yer olmalı ve bu şahane güzelliklerin tadını doyasıya çıkarmalısınız.

16. Enez Kalesi

enezde gezilecek yerlerİlçe merkezinde bulunan kale yüksek bir tepenin üzerindedir. Cenevizlilerin inşa ettiği kale Meriç Nehri’ni ve denizi gören ihtişamlı bir kaledir. Bu kalede uzun araştırmalar yapılmış, Helenistik ve Arkaik dönemlere ait eserler bulunmuştur. Kalenin etrafı surlarla çevrilidir ve 15 kulesi mevcuttur. Bu kalenin olduğu yer ve etrafı Ainos Antik Kentinin merkezi olduğundan daha da önemlidir. Kalenin sol tarafında ise Enez Ayasofya’sı diye bilinen Fatih Camisi vardır. Önceleri kilise iken camiye çevrilen bu yapı, Edirne gezilmesi gereken yerler arasına dahildir diyeceğim ancak yıkık durumda olduğunu üzülerek söylemek zorundayım.

17. Roma Villası

İlçe merkezindeki Gazi Ömer Bey mahallesinde’dir. Kaleden sonra ilçenin sahip olduğu en değerli antik kalıntılardan biridir. Roma döneminin mimarisini ve yaşam tarzını yansıtmaktadır. Günümüze Roma Villası’nın yalnızca bazı kalıntıları gelmiştir.

18. Sahil Kervansarayı

edirne gezi rehberiEnez’in merkezine 7 km mesafededir. Osmanlı zamanında yapılmıştır ve İngilizler 1. Dünya Savaşı sırasında burayı kışla olarak kullanmıştır. 2 katlıdır ve mimarisi tek kelimeyle harikadır. Biri size Edirne tarihi yerler nelerdir? diye sorarsa yapıştırın cevabı! Ama tabii bunun için değil, gidip görün diye yazdık canım…

Enez’de gezilecek yerler birbirine oldukça yakın. Zamanı kısıtlı olanlar için bu, büyük bir avantaj.

19. Deveci Hanı

Kimin ne zaman yaptırdığı bilinmiyor çünkü kitabesi bugüne ulaşamamış maalesef. Ancak kendisi sağlam, gidip görmeniz önerilir.

20. Has Yunus Kaptan Paşa Türbesi

Türklerden ilk deniz kumandanı Has Yunus Kaptan Paşa’dır ve türbe ona aittir. Aslında burası Bizans döneminde yapılmış küçük bir şapel iken sonra türbeye dönüştürülmüştür.

21. Saroz Körfezi

Burası Erikli, Enez ve Keşan’ın sahil şeritlerine sahip bir bölgedir. Edirne ve Gelibolu arasındadır. Kendini temizleyebilen körfezlerden biridir. Windsurf sporuna uygun sınırlı sayıdaki denizlerden biri olması da özel niteliklerinden bir diğeridir. Tarihin ve doğanın harmanlandığı bu tatil yeri Edirne’de gezilecek yerler arayanların uğrak noktası.

22. Büyük Kemikli Burnu

Burada dalgalar kayaları adeta bir oya gibi işler ve inanılmaz güzel bir manzara ortaya çıkar. Lagün gölü bugün balık çiftliği olarak kullanılmaktadır ve flamingo, yaban ördeği, kuğu ve benzeri kuşlar burada konaklamaktadır.

23. Pırlanta Plajı

Edirne’de gezilecek yerler deyip Enez’den bahsederiz de plajlarını unutur muyuz? Pırlanta plajı limanın yanından başlıyor ve gerçekten pırlanta gibi diyemiyoruz ne yazık ki. Çünkü duyarsız insanlar burayı hiç iyi kullanmıyorlar. Ama yine de gidilir mi? Gidilir yahu o kadar da değil.

24. Sultaniçe

Burası Enez ilçesine bağlı bir köy ve buradan Enez merkezine giden bir ormanlık yol mevcut. Bu yolun üzerinde denize girebileceğiniz yerler var.

25. Enez Vakıf Köyü

Edirne’de gezilecek yerler konusunda Enez ilçesinin en güzel beldelerinden. Oldukça sessiz-sakin, doğayla iç içe olabileceğiniz bir alan. Buraya bir şans verin diyorum ben.

26. Has Yunus Bey Türbesi

Edirne gezilecek yerler
Enez ilçesiyle devam ediyor. Kaptan Has Yunus Bey, Enez’in fethedilmesinde büyük bir rol üstlenmiş, onun için ‘Enez Fatihi’ diye anılmaktadır. Bu yapı, Bizans döneminden beri varlığını sürdürmektedir. Türbeye çevrilmesi daha sonraları olmuştur.

Havsa Gezilecek Yerler

Edirne merkeze 27 km uzaklıktaki bu ilçe adını II. Beyazıt’ın eşi Hafsa Sultan’dan almış olup sevimli, küçük bir ilçedir. Edirne’de gezilmesi gereken yerler bu ilçedede çok daha azdır. Havsa, Edirne’ye giriş kapısının anahtarıdır. Kanola tarlaları, arpa-buğday başakları ile harika bir manzara sizi selamlar burada… Hele yaz mevsimindeyseniz ay çiçekleride eşlik eder bu karşılama törenine… Havsa otogarında devasa büyüklükteki ayçiçeği figürlerine rastlayıp şaşkınlığınızı gizleyemezsiniz. Havsa’nın sokaklarında tarihi dokusunun izlerini sürerken Edirne’ye geldiğiniz için kendinizi şanslı hissedersiniz. Neyse kısaca  Havsa’da nereye gidilir? sorusunu da cevaplayayım ki eksik-gedik kalmasın.

27. Sokullu Camisi

havsa gezilecek yerlerHavsa’nın tam merkezindedir. Sokullu Mehmet Paşa’nın emriyle oğlu yani Kurt Kasım Paşa için 1577’de Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Cami önceden 2 minareye sahip olsa da Balkan Savaşları’nda zarar görmüştür. Bugün tek minaresi bulunan cami ibadete açıktır. Caminin güneydoğu bölümünde ise İntikam Anıtı vardır. Bu anıt, Bulgar işgalinden sonra yaşananları sembolize etmektedir. Havsa gezilmesi gereken yerler içine dahil ettiğim bu camiye uğramanızı tavsiye ederim.

28. Kurt Bey Anıtı

Yine Havsa ilçe merkezindeki bir anıttır ve Belediye binasının yanındadır. Bu da Kurt Beye aittir. Mermer mezar anıtlarından biridir ve Osmanlı sivil mimarisinin örneklerindendir.

29. Çeşme

Harap olan ve günümüze bu şekilde ulaşabilen Sokullu Hamamı’nın hemen yanında bir çeşme bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın yaptığı çeşme Edirne’de görülmesi gereken yapılar arasındadır.

İpsala Gezilecek Yerler

Edirne merkeze 108 km mesafedeki ilçede Yunanistan sınır kapısı bulunmaktadır ve onun için son derece hareketli bir yerdir. Tamamıyla düz bir yer değildir, bilakis alçak tepelerle yer yer engebeleşir. Başka bir deyişle, İpsalı dalgalı düzlüklerin sıkça görüldüğü bir yerdir. Batısında da İpsala ovası vardır. İpsala özellikle bahar döneminde su baskınlarının meydana geldiği bir yerdir Fakat Meriç Irmağı boyunca setler yapılarak bu durumun önüne biraz olsun geçilmiştir. İpsala ayçiçeği ve hububat üretiminin yoğun olduğu bir bölgedir. Öte yandan çeltik (pirinç) üretiminin de bölgede yaygın olduğu bilinmektedir. En iyi baldo pirincin İpsala’da yetiştirildiği söylenir. Her yılın Ağustos ayında İpsala Seltik Kültür-Sanat Festivalleri düzenlense de ne yazık ki pandemi sürecinde olduğumuz için 2020 yılında bu mümkün olmamıştır. Eski yıllarda tertip edilen bu festivalin paraşüt gösterileriyle, halk oyunlarıyla, pirinç yemekleriyle yapılan yarışmalar, yelken yarışları, lazer gösterileri, konserler, havai fişek gösterileri ve çeltik güzeli yarışmasıyla dopdolu bir etkinlik olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. İpsala gezilecek yerler Edirne ziyareti sırasında ihmal edilmemelidir.

30. Sultan I. Murat Camisi

İpsala ilçe merkezindeki caminin yapımına Sultan I. Murat Paşa başlamış, tamamlamak kısmet olmamıştır. Caminin kubbeli olarak inşa edilmesi planlanırken sonra çatıyla örtülmüştür. Cami tek minarelidir ve yapısını koruyarak günümüze kadar gelmiştir.

31. Su Kemerleri

ipsala gezilecek yerlerİpsala ilçesindeki su kemerleri Osmanlı yığma taş işçiliğini yansıtan en güzel örneklerdendir. Ancak şu an bu kemerlerden sadece birini görme imkânımız vardır.

32. Alaca Mustafa Paşa Camisi

edirne ipsala gezilecek yerlerOsmanlı Akıncılarından olan Alaca Mustafa Paşa’nın kesme taştan inşa ettirdiği bu cami işgaller nedeniyle tahrip olsa da çeşitli onarımlardan geçirilerek bugüne ulaştırılmıştır.

33. İpsala Koyun Tepe

Edirne merkezine 140 km uzaklıktaki bu tepe İpsala ilçe merkezine ise 26 km mesafededir. Düz bir arazi üzerine kurulan Koyuntepe Köyü’nün 3 tarafı da sularla ve ovalarla çevrilidir. Eskiden Oratepe diye bilinen Koyuntepe’nin krşısında Hisar Dağı vardır. Tepenin bir bölümü 1999’da sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Keşan Gezilecek Yerler

Edirne gezilecek yerler listesi ilçelere göre kategorize edilmelidir dedik ve buraya kadar da bunu sağ-salim başardık. O halde Keşan ile devam edelim. Keşan, Yunanistan sınırı olan İpsala’ya 30 km mesafededir. İstanbul-Çanakkale yolunun üzerindedir ve bu yüzden aracıyla seyahat edenler mutlaka buraya uğrar. Saros Körfezi’nin bir bölümü de bu ilçenin sınırları içerisindedir. Keşan ilçesinin Gökçetepe, Mecidiye, Erikli gibi bölgeleri turizm açısından oldukça gelişmiştir. Eskiden Zorlanis olarak anılan ilçenin ismi zamanla Keşan halini almıştır. Makedonya, Pers, Yunan, Roma, Odris ve Bizans imparatorlukları tarafından yerleşim yeri olarak kullanılan ilçe Gazi Süleyman Paşa döneminde de Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Kuzeyinde Uzunköprü, batısında İpsala, güneybatısında da Saros Körfezi ve Enez vardır. İlçenin doğusunda da Tekirdağ’ın Malkara ilçesi yer alır.

Keşan deniz tatili için tercih edilebilecek en uygun bölgelerdendir. Peynir helvası da en iyi burada yenir. Satır et de Keşan denilince akla gelen yemeklerdendir. Keşan’ın köylerinden Yenimuhacir, satır etle öylesine bütünleşmiştir ki, girişindeki tabelada ‘Satır etin anavatanına hoş geldiniz’ yazar. Bu köye uğrarsanız Özen Et Lokantası’na uğramanız önerilir.

34. Hersekzade Ahmet Paşa Camii

edirne gezilecek yerlerİlçe merkezindeki bu cami tarihi değere ve muazzam bir mimariye sahiptir. 16. Yüzyılda yapılan cami Osmanlı dönemi veziriazamlarından Ahmet paşa’nın emriyle yaptırılmıştır. Kubbesi kurşun kaplıdır ve çapı ise 950 metredir. Tromplarındaki ve kubbesindeki kalem işlemelerini yakından görmek gerekir. Çevresindeki mahallelerde taş evler bulunur. Estetik açıdan son derece güzeldir. Size tavsiyem cami ziyaretinin ardından bu sokakları gezerek eski taş evleri de görün.

35. Göbekli Tepe Sahili

keşan gezilecek yerlerKeşan’ın Çamlıca beldesine 4 km mesafededir. Göbekli Tepe köyü ile arasında 5 km vardır. Hem bünyenizi hem ruhunuzu dinlendirebileceğiniz Göbekli Tepe Sahili, Edirne gezilecek yerler listesi içinde kesinlikle atlanmaması gereken bir yerdir.

36. Gökçetepe Tabiat Parkı

Saroz Körfezi’nne oldukça yakındır ve çam ormanlarıyla kaplı bir alandır. Sahilinin güzelliği dillere destandır, su sporları için de gayet elverişlidir. Plaj, deniz ve orman üçlüsü burada eşsiz bir uyum sergilemektedir. Burada izcilik, offroad, yamaç paraşütü gibi aktiviteler de yapılır. Korudağ etekleri Saros Körfezi’iyle Gökçetepe’de buluşur. Cenevizliler döneminden kalan tarihi dokusuyla ve Ceneviz kalesiyle sizi tarihte yolculuğa çıkaracaktır. Dantel misali koylarıyla, dingin sularıyla, çam ormanlarıyla Gökçetepe, Edirne gezilecek yerler listesi içinde arz-ı endam eder. Buraya niçin ‘kayıp cennet’ diyorlar, bunu anlamak için anlatılmaz güzelliğini gelip görmeniz şarttır. Gökçetepe Orman Kampı sahilin batı ucundadır.

37. Sazlıdere Sahili

Keşan merkezine 22 km uzaklıkta bulunmaktadır. Gelibolu yolu üzerinde yer alan Sazlıdere köyüne yakındır. Denizi temiz ve berraktır. Yeşillik alanlara ve uzun bir kumsala sahiptir. Edirne seyahati sırasında yorgunluğunuzu atmak ve doğayı hissetmek istiyorsanız buraya gelmelisiniz. Burada deniz ve çam ağaçları, adeta tabiatın koynunda birbirlerine misilleme yapan iki sevgiliymiş gibi… Sazlıdere, Saros’un el değmemiş kıyılarından biridir. Sazlıdere’nin sahiline doğru yürürken göreceğiniz yeşil ve mavi âhengine bayılacaksınız. İçimde kalmasın diye Saros körfezinden söz etmeyi biraz daha sürdüreceğim.

38. Danişment Sahili

Diğer Keşan sahilleri gibi burada da yeşil ve mavi birbiriyle yoğrulmuştur. Kamp yapmak için ideal bir alandır.

39. Uzunkum

Kalabalıktan ve kirlilikten etkilenmemiş nadir yerlerdendir Uzunkum. Su sporlarına, balıkçılığa gönül verenler buraya akın eder. Kıyı şeridi 1700 metre uzunluğunda, kumsalı pırıl pırıl.

40. İbrice Limanı

Mecidiye’ye bağlıdır ve su altı tutkunları için en uygun dalış noktalarındandır İbrice. Dünyadaki ilk su altı müzesi de buradadır. İstanbul dalgıçlarının çoğu sertifikalarını bu koyda alır ve açık denizle burada tanışır. Ayrıca İbrice, yüzlerce deniz canlısına ve balık türüne rastlayabileceğiniz, biyolojik çeşitlilik bakımından zengin bir yerdir. Buraya gidecekseniz su altı mağaralarında yuva yapan istakoz, eşkina ve mığrılerle karşılaşmaya hazırlıklı olun.

41. İtalyan Koyu

edirne keşan gezilecek yerler, edirne plajlarıTanıştırayım efenim, Edirne koyları arasındaki en bakir koylardan biri olur. Tarih, kum, deniz burada birbiriyle kucak kucağadır. Koyun yakınlarında bulunan kaleden İtalyan koyunu izlerken o panaromik manzara karşısında nefesiniz kesilecektir. Koyun kayalık kısımları rüzgar ve dalgaların etkisiyle oluşmuş doğal bir tabloya benzer.

42. Mecidiye

keşan plajlarıSaros’un en uzun kumsala sahip yerlerinden biridir. Erikli’ye doğru yaklaşık 4 km boyunca uzanır. Sahilin kumsala bakan tarafında kumul bitki örtüsü   uzanmaktadır ve sahili koruyan da budur.

43. Boyacı Dere Köprüsü

Keşan’a bağlı Mercan köyünde bulunmaktadır. 3 kemerlidir, eğimi azdır ve Osmanlı köprü mimarisini yansıtır.

44. Rusiyyon Kalesi

Yayla sahilindedir ve eski dönemlerde Keşan’a yerleşen Rumların denizi gözetleyebilmek için yaptırmış olduğu bir kaledir. 9. Yüzyıla aittir ve büyük bir bölümü harap olmuştur. Yine de ziyarete açıktır.

45. Erikli

Saros denilince akla gelen en ünlü tatil beldesi Erikli’dir.

Keşan’ın en güzel köylerindendir Erikli… Tam anlamıyla bir doğa harikasıdır. İbrice Limanı’nın batısındadır ve denizi akvaryum gibi berraktır. İnsanlar buraya Trakya’nın Bodrum’u demişler de boşuna dememişler yani… Uzun kumsallarında boş yer bulmak mümkün olmaz yaz aylarında… Eğlencenin ve deniz sporlarının merkezidir. Saroz Körfezi’nin sedefinde incisidir Erikli… Şehrin kalabalığından uzak, huzur dolu bir tatil için Erikli’ye gelmek kadar mantıklı bir şey olamaz. Tabii Erikli’de gezilecek yerler şöyle yavaş yavaş dolaşılmalıdır. Öyle hemen oldu bittiye getirmek olmaz…

46. Erikli Tuz Gölü

keşanda gezilecek yerlerOsmanlı döneminde tuz ihtiyacı için kullanılmıştır. Ne yazık ki bugün çevresindeki inşaatlaşmadan ötürü sorunalr almış başını gidiyor. Ama yerel ve göçmen kuşlar bu gölden eksik olmuyor, şimdi doğruya doğru. Hele flamingolar, gölün en popüler kuşlarından.

47. Derindere-Sait Faik Abasıyanık Koyu

Erikli’nin en bakir koylarındandır burası da. Sahili taşlıktır ama denizine diyecek lafımız yoktur. Yalnız ulaşımı oldukça zordur. Yol bozuk demek istemiyorum, yol yok desem yeridir. Ama aşk engel tanımaz, hele doğa aşkı hiç!

48. Yayla Sahili

Keşan’a bağlı şirin mi şirin bir tatil beldesidir. Ters akıntı nedeniyle suyu tertemizdir. Edirne’nin doğal güzellikleri içinde bir numaradır.

Lalapaşa Gezilecek Yerler

Lalapaşa; kuzeyinde ve batısında Bulgaristan sınırı bulunan, dolmenleriyle ünlü bir Edirne ilçesidir. Lala Şahin Paşa 1361 yılında burayı ele geçirerek Osmanlı topraklarına katmıştır. Bunun üzerine bölge ona tahsis edilir ve bu yerleşim yerine de onun adı verilir. Yöre 1945’te ilçe olmuştur. Lalapaşa gezilecek yerler ise şu şekildedir:

49. Muhiddin Baba Türbesi

Muhiddin Baba Anadolu yörük Türklerindendir. Hayatının son dönemlerini burada yaşamış ve 1513 yılında burada vefat ederek bu türbeye defnedilmiştir.

50. Dolmenler

lalapaşa gezilecek yerlerBu anıt mezarlara Lalapaşa Kapaklısı da denir. Tarih öncesi yapılardan biri olan dolmenler, Türkiye’de sadece Lalapaşa’da ve Kars’ta görülmektedir. ‘Dolmen’ sözcüğü keltçe diline aittir. Milattan önce 2000’li yıllarda yapıldıkları düşünülmektedir. Mezar odası ve bu odanın çevresini saran dikey taşlardan meydana gelmektedir. Bu taşların uzunluğu 2-3 metredir, üstelik tonlarca ağırlığa sahiptir. Lalapaşa bölgesindeki Dolmen bir Tümülüs içerisine gömülüdür. Yapılan kazılarda madeni takılara ve gözyaşı şişelerine rastlanmıştır. Bunlar Edirne Arkeoloji Müzesi’ndedir. Kalkansöğüt ve Hacıdanişment köyü Kapaklı mevkiinde birçok dolmen vardır. Bloklar halinde yapılmışlardır. Çoğunlukla açık bir girişten, koridordan ve birbirini izleyen kapalı mekanlardan oluştuğu için kapaklı kapa ya da perikızı diye de anılmaktadırlar.

Meriç Gezilecek Yerler

Adını Meriç Irmağı’ndan alan ilçenin batısında Yunanistan sınırı bulunur. Meriç ‘denize dökülen’, ‘denize akan’ gibi anlamlara gelmektedir. Meriç ilçesi ana yollara uzak olduğundan biraz geri planda kalmaktadır. İl merkezine 87 km. mesafededir ve Uzunköprü’ye ise 25 km uzaklıktadır.  1916’da Dimetoka yöresi Bulgarlara kalınca Meriç, Kavaklı adıyla şu anki yerinde kurulmuştur. Burayı Yunanistan’dan ayıran şey Meriç Irmağı’dır. Ergene nehri ilçenin güneyindedir. Burada halkın bir kısmı sepetçilik yaparak geçimini sağlamaktadır. Meriç’e geldiğinizde buradaki sepetlerden almanızı tavsiye ederim. Meriç gezilecek yerler bakımından zengin değildir. Ancak buraya gelenler Meriç ve Ergene nehirlerini yakından görmeyi unutmamalıdır.

Süloğlu Gezilecek Yerler

Tarihi süreçte uzun süre yerleşim yeri olarak kullanılsa da tarihi eserler ve kalıntılar açısından fakir bir ilçedir. Süloğlu daha çok akeri birlikleriyle öne çıkmaktadır. İlçenin turistik özellikler taşıdığını söylemek mümkün değildir. Edirne il merkezine oldukça yakın bir konumdadır. Merkeze 33 km uzaklıkta olup Lalapaşa’ya ise 20 kilometre mesafededir. Buraya ilk yerleşen Traklar’dır. Ardından Süloğlu, Romalılar’ın ve Bizanslılar’ın yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Yöre zaman içinde Osmanlılara geçmiş, Süloğlu Paşa’ya çiftlik olarak hediye edilmiştir. Yörenin ismi de buradan gelmektedir. Süloğlu, 1991 senesinde ilçe olmuştur. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı birliklerindeki askerlerin büyük bir bölümü sınır karakollarında nöbet tutmaktadır. Burada her yıl Mayıs ayının 2. Ve 3. Haftalarında Bahar ve Hıdrellez şenlikleri yapılır. Bu şenlikler kapsamında halk oyunları, konserler, piknikler ve havai fişek gösterileri tertip edilir.

51. Balkan Şehitleri Abidesi

Süloğlu, Balkan Savaşları’na en fazla tanık olan yerlerdendir. Savaşların anısına yapılan bu anıt Geçkinli köyünde bulunmaktadır. Geçkinli köyünün Yağlı köyüne bağlanmasını sağlayan yolun kıyısında konumlanmıştır. Höyük üzerindeki anıtın etrafı 50 cm yükseklikte bir duvar ile çevrilmiştir. Giriş kapısının her iki yanında sütunlar ve bu sütunlarda top mermileri vardır. Duvar köşelerindeki sütunlarda da top gülleri mevcuttur. Sütunlar birbirine zincirlerle bağlıdır. Kare prizma taban üzerindeki anıt mermer piramid ile sütun biçimindedir. Anıta taşlı bir yoldan yürüyerek ulaşılır. Her sene 26 Mart günü burada anma törenleri düzenlenir.

52. Süloğlu Parkı ve Süloğlu Barajı

edirne süloğlu gezilecek yerlerİlçe merkezinin yakınlarında günübirlik mesire yeridir. 1975 ile 1981 yılları arasında yapılan baraj kaya dolgu tipindedir ve 52 metre yüksekliğe sahiptir.

Uzunköprü Gezilecek Yerler

Evet; her güzel şeyin bir sonu vardır derler. Edirne gezi rehberi de yavaş yavaş sonlanıyor. Şimdi Edirne’nin son ilçesindeyiz. Uzunköprü ilçesi, adını sahip olduğu muazzam köprüden alıyor. Yüzölçümü bakımından şehrin en büyük ilçesi olan Uzunköprü Osmanlılar döneminde kurulmuştur. Sultan II. Murat’ın Ergene ismiyle kurduğu ilçe Rumeli yakasında bulunan ilk Türk kentidir. Uzunköprü ülkemizin en batı sınırındadır. Batıda Yunanistan ve Meriç ile; güneyde İpsala ve Keşan ile, doğuda Tekirdağ ve Kırklareli ile, kkuzeyde ise Havsa ve Edirne merkez ile komşudur. 275 km uzunluğundaki bir demir yoluyla ve 250  km uzunluğundaki kara yoluyla İstanbul’a bağlı bir ilçedir. Kavala kurabiyesi, mis sabunu, aynalı süpürge gibi hediyelik eşyalar Edirne’nin tüm ilçelerinde olduğu gibi burada da yaygın olarak tercih edilmektedir.

Edirne gezi rehberi içerisinde yer verdiğimiz Uzunköprü’de gezilecek yerler tarihi değer taşımaktadır ve Edirne’nin gezilecek yerleri arasında muhakkak ziyaret edilmesi gerekmektedir. İşte onlardan bazıları:

53. Ergene Köprüsü

edirne uzunköprü gezilecek yerlerUzunköprü olarak da isimlendirilen Ergene Köprüsü, dünyadaki en uzun taş köprüdür. İlçenin sembollerinden biri olan köprü Edirne’de görülmesi gereken yerler arasında bir şaheserdir. 1393 metre uzunluğundaki bu köprü UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Köprü eskiden Cisr-i Ergene olarak isimlendirilmiş, Uzunköprü diye anılmaya başlanmıştır.

Peki ilçede yer alan Uzunköprü’nün hikayesi nedir? Ondan da biraz bahsedelim:

Sultan II. Murat o dönem Varna seferinden dönerken su taşkınlarıyla karşılaşıyor. Bu yüzden Ergene Nehrini geçemiyor. Ondan sonra buraya bir köprü yapılmasını emreder. 1425 senesinde inşasına başlanan köprü 18 yıl içinde tamamlanıyor. Köprü 1293 metre uzunluğa, 5,5 metre genişliğe ve 174 kemere sahip.

Selyaranlardan ve boşaltma gözlerinden meydana gelen köprünün ayaklarında da hayvan figürleri vardır. 1823 senesinde deprem ve sel felâketleri yaşanınca köprünün dörtlü kemer grubu yıkılmış, 2. Mahmut onların yerine daha büyük 3 kemer yaptırmıştır. 1901 yılındaki sel baskınıyla 3 gözün yıkılması neticesinde Uzunköprü’ye 2 tane geniş kemer yapılmıştır. Onarımı 1904 yılına dek sürmüştür. Ortalama 6 asırlık geçmişiyle bu köprü, Edirne’nin en büyük tarihi yapılarındandır.

54. Uzunköprü Tren İstasyonu

İstasyonun inşası 1873’de tamamlanmıştır. Çanakkale Savaşı’nda önemli bir rol üstlenmiş olan Uzunköprü Tren İstasyonu, İstanbul’un Avrupa’ya bağlanmasını sağlayan tren yolu üzerindedir.

55. Gazi Mahmut Paşa Çeşmesi

Park Çeşmesi diye de anılır ve 1965 yılında yapılmıştır. II. Murat’ın emriyle inşa edilen çeşmenin arkasında ufak bir park vardır, o yüzden Park Çeşmesi denir.

56. Türk Ocağı Binası

1914’te inşa edilmiştir ve esasen bir kütüphane niteliği taşımaktadır. 1928 itibariyle Marsilya’dan birtakım araç-gereçler getirilmiş ve bina bunlarla donatılmıştır. 1951 senesinde Halkevleri kapanınca içindeki 3000’ü aşkın kitaplarla ve diğer araç-gereçlerle beraber hazineye devredilmiştir. 2011 yılında restorasyondan geçirilip ilçe kütüphanesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

57. Uzunköprü Kent Müzesi

Bölgedeki tek müzedir. İlçeye 2013 yılında kazandırılan bu müze, Edirne gezilmesi gereken yerler arasındadır. Müze Eski Hükümet Caddesi’ndedir ve müzenin hakları ise tümüyle Uzunköprü Belediyesi’nindir. Müzenin üst ve alt katlarındaki duvarlarda yer alan panolar Uzunköprü tarihine, ilçenin kuruluşu hikayesine, yapılış sürecine dair bilgi vermektedir.

58. Demokrasi Anıtı

edirnede gezilecek yerler1. Meşrutiyet’in ilanı Türk demokrasi tarihinin dönüm noktalarından biridir. İşte anıt, bu olayın anısına yapılmıştır. Osmanlı Devleti 1908 yılında 23 Temmuz günü 2. Meşrutiyeti ilan etmiş, parlamenter rejime geçerek tamamen farklı bir döneme girmiştir. O dönemin Uzunköprü kaymakamı, aynı zamanda ünlü Osmanlı aydınlarından biri olan Mazhar Müfit Kansu, ilçenin Belediye Başkanı olan Hafız İsmail Yayalar ile birlikte anıt için çalışmaları başlatmıştır. 11 Aralık 1908 günü büyük bir törenle açılan anıt 6 metre yüksekliktedir. Yapıldığı ilk zamanlarda önüne insanların, soluna da hayvanların kullanımı için 2 tane çeşme yerleştirilmiştir. Fakat 1938 yılında bu çeşmeler kaldırılmıştır. Fransız İhtilali’nin 4 büyük ilkesi olan müsavat (eşitlik), adalet, kardeşlik (uhuvvet( ve adalet sloganları tabletlere yazılmış bu anıtın dört tarafına yerleştirilmiştir. Anıt Türkiye tarihinin ilk hürriyet ve demokrasi anıtıdır. 1964 yılında köprü restore edilirken anıt bulunduğu yrin 1 metre soluna taşınırken orijinal tabletler maalesef kaybolmuştur. Bugün anıt üzerindeki tabletler, asıl tabletler kaybolunca yapılan kopyalardır. Anıt neredeyse unutulmaya yüz tutmuşken restore edilerek 11 Aralık 2012 itibariyle ziyarete açılmıştır.

Anıtın yanında bir çeşme vardır. Bu çeşmeye Hürriyet Çeşmesi denilmektedir.

59. II. Murat Camii

Muradiye Camii olarak da adlandırılır. Muradiye Mahallesi’nde bulunmaktadır. Sultan 2. Murat’ın talimatı üzerine 1443 senesinde Uzunköprü’yle beraber yaptırılıp 1444 yılında hizmete açılmıştır. Selatin camilerinden biridir. Yani Ulu Cami ve Yeşil Cami gibi sultanların yaptırdığı camilerdendir. Muradiye Camii, etrafındaki aslında Muradiye Külliyesi’nin bir parçası olarak yapılmıştır. Fakat günümüze sadece bu cami ulaşmış, külliyeden geriye bir şey kalmamıştır. Moloz taşından yapılmış olan dikdörtgen planlı caminin uzunluğu 22 metre, genişliği ise 19 metredir. Cami ilk yapıldığında kubbeli olmasına karşın 1621 yılında Sultan II. Osman zamanında onarılmış ve kubbesi yıkılıp üzeri beşik örtülü çatıyla kapanmıştır. Cami 500 kişilik kapasiteye sahiptir ve 5.70 metre yüksekliktedir. Biraz alçak olduğu için pencereler üst örtünün saçaklarına dayanmıştır.  Caminin arkasında bir hazire yani mezarlık vardır. Burada Uzunköprü’nün ileri gelen şahısları metfundur. Caminin minaresi duvarına bitişiktir ve kesme taştandır. Minare gövdesi tek şerefeli ve yuvarlaktır. Caminin avlusu 3 kapılıdır. Bu kapıların biri doğuda, ikisi batıdadır. Batıdaki ana giriş kapısında meşhur Osmanlı tarihçilerinden Abdurrahman Hibri’nın yazdırdığı bir kitabe yer almaktadır. Caminin giriş kapısının tam karşısında ve avlusunda piramit biçiminde bir külahla örtülmüş bir şadırvan vardır. Şadırvan sekizgen prizma hazineye ve sekiz musluğa sahiptir. 8 direği önceden ahşap olsa da 1993’te yenileme çalışması yapılarak bu direkler demirli beton sütunlarla değiştirilmiştir. Namazın ardından şerbet ikram etme geleneğinin ilk uygulandığı yer Muradiye Camii’dir. Şadırvanın musluklarından şerbet akıtılarak yapılan bu uygulama o dönemde son derece popüler olmuştur.

60. Aziz İoannis Kilisesi

1875’te Uzunköprü’deki Rumların Aziz İoannis Prodromos için yaptırdığı Ortodoks kilisesi olup Muradiye Mahallesi’ndedir. Moloz taştan yapılan kilisede süs olarak tuğlaların kullanıldığı da bilinmektedir. 3 salonlu bazilika tipindeki bu kilise arım kubbeli ve çatısı da alaturka kiremitle kaplanmıştır. Uzunköprü Belediyesi 2011 yılının Kasım ayında restorasyon çalışması başlatarak kiliseyi eski görünümüne kavuşturmuş, çalışmanın 2013 yılında tamamlanmasıyla birlikte Fener Rum Patriği Bartholomeos ve çeşitli ünlü isimlerin katılımıyla 11 Mayıs 2013 itibariyle açılmıştır.

61. Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi

Osmanlı döneminin önemli komutanlarından Gazi Turhan Bey adına yapılmıştır. Her iki yapı da süsleme açısından bir hayli sade tutulmuştur. Cami tuğla ve moloz taştan, türbesi de kare planlı olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Üzerleri de kurşun kaplı bir kubbe ile örtülüdür. Cami tek şerefeli bir minareye sahiptir ve ahşaptan yapılmış son cemaat sundurması mevcuttur. Son döneme kadar epey bakımsız olsa da tamamıyla restorasyondan geçirilip 2008 seneesinde ziyarete açılmıştır.

62. Kent Müzesi

eski (Reji binası onarılarak müzeye çevrilmiştir. 2013 yılında 16 Aralık günü hizmete açılan müze binası Uzunköprü’nün tarihi eserlerini barındırmaktadır. 6 odalı ve 2 katlı müze binası farklı bölümlere ayrılmıştır. Alt kattaki ilk 3 bölümde kente özgü eserler sergilenmektedir. Üst katta ise Gelin Odası, Kahve Köşesı, Yaşam Odası gibi bölümler vardır. Bu odalarda geçmiş hayat yeniden canlandırılmakta, müzenin ziyaretçileri o dönemlerin günlük yaşantısından sahnelerle karşı karşıya kalmaktadır. Müzeye giriş ücretsizdir.

Buraya kadar Edirne’de nereye gidilir? sorusunu cevaplamaya çalıştım. Umarım Edirne gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi verebilmişimdir. Tabii Edirne’de gezilecek yerler diye bir bir sayarken bazılarını kısa kesmek durumunda kaldım. Çünkü Edirne gezilecek yerler listesi içinde tüm Edirne güzelliklerinin, tarihi yapılarının mümkün olduğu kadar yer alması gerekiyordu. Umarım hazırlamış olduğum bu Edirne gezi rehberi keyifli bir Edirne tatili yapmanıza vesile olur. Tabii Edirne’ye gitmişken şehrin yöresel lezzetlerini tatmadan da olmaz. Neyse artık, onu da başka bir yazıya bırakarak şimdiden hepinize iyi eğlenceler diliyorum.  Yeni şehirlerde görüşmek dileğiyle!

Çanakkale gezilecek yerler ve İstanbul’da sevgiliyle gidilecek yerler yazılarımıza da bakmayı unutmayın 🙂

Yorum yapın