Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile hayranlık uyandıran Bilecik, ülkemizin yüzölçüm bakımından en küçük şehirlerindendir. Osmanlı’nın temelleri burada atılmıştır ve Bilecik, asırlar boyu pek çok tarihi mirasa ev sahipliği yapmıştır. 4.307 kilometrelik alanıyla Bilecik; kendisi küçük, değeri büyük bir şehirdir. Bilecik gezilecek yerler de bunun somut örnekleridir.
Bilecik Gezilecek Yerler Listesi
Bilecik’te nereye gidilir? sorusun cevabını ilçelere göre tasnif etmek daha doğru olacaktır. Tarihi M.Ö. 3000’lü yıllara dayandırılan Bilecik Antik Çağ’dan itibaren birçok uygarlığın izlerini taşımaktadır. En fazla da Osmanlı devletinden kalıntılara rastlamanın mümkün olduğu Bilecik, hem merkezinde hem de civar ilçelerinde görülmeye değer birbirinden güzel mekânlar barındırmaktadır. İl merkeziyle beraber 8 ilçesi olan Bilecik’in gezilecek yerleri şu şekildedir:
Bozüyük Gezilecek Yerler
Bilecik’in en büyük ve en köklü ilçelerinden biri olan Bozüyük; Osmanlı mimarisinin örneklerinden olan camileriyle, çeşmeleriyle ve türbeleriyle Bilecik gezilecek yerler listesinde ilk sıradadır. İnönü Muharebesi burada yapılmıştır ve bu itibarla Bozüyük ilçesinde birçok şehitlik vardır. Köyleri, yaylaları, hastalıkların şifâ bulmasına vesile olan tertemiz doğal sularıyla Bozüyük; Bilecik’in gözbebeğidir.
1. Türbin Mesire Yeri
Doğayla iç içe vakit geçirmek, temiz havada piknik yapmak istiyorsanız burayı tercih etmeniz önerilir. Merkeze 8 km uzaklıktaki bu mesire yerinde gündelik ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz çeşitli işletmeler mevcuttur. Yamaçta bir şelale bulunmaktadır ve buradan elektrik üretimi gerçekleştirilmektedir.
2. Atatürk Köşkü
Yemyeşil bir doğanın tam ortasında konumlanan bu ev Bulgar mimarisini yansıtmaktadır. Dış cephesinin görünümü Atatürk’ün Selânik’te doğduğu eve benzemektedir.
3. Bozüyük Şehir Müzesi
4. Bozüyük Yaylaları
5. Bozüyük Kasım Paşa Camii
Caminin yakınında Kasım Paşa Îmâreti bulunmaktadır ve hâlâ kullanımdadır. Bugün aşevi olarak insanların hizmetinde olan yapı da ilçede görülmesi gereken yerlerdendir.
6. Zafer Anıtları ve Şehitlikler
‘Metristepe Zafer Anıtı’ da burada şehit olanlara ithafen yaptırılmıştır. Bozüyük’ün 16 km uzağındaki betonarme anıtın yüksekliği 24 metredir ve üstünde şehitlik rütbesine erişen askerler hakkında bilgilere yer verilmektedir. 1975’ten beri ziyarete açık olan bu anıt mutlaka ziyaret edilmelidir.
İntikamtepe Şehitliği ise Kurtuluş Savaşı şehitlerinin bulunduğu yerdir. Dodurga istikametindeki güzergahta konumlanmış olan şehitliğin içerisinde 63 mezar vardır. 1959 yılında açılan bu şehitlik de Bozüyük gezisi sırasında atlamamanız gereken bir yerdir.
Öte yandan Bozüyük ilçesine gelenlerin buradaki her biri ayrı bir nostaljik atmosfere sahip dükkanlara uğrayarak Bilecik bezlerini, ibrikleri, vazoları, Bilecik el sanatlarından biri olan çömlekçilik sanatı ile yapılan nâdide eserleri inceleyip kendileri ve sevdikleri için satın almaları önerilir. Boza ve Bozüyük tatlısı da Bozüyük ilçesine uğramışken tadına bakılması gereken şeylerden biridir. Bozüyük’te konaklama için ise; Grand Hotel Başaran, Otel Grand Çalı, Gülümser HatunTermal Otel & Spa ve Namlı Osmanlı Konağı tercih edilebilir.
7. Dodurga Barajı
8. Kumral Abdal Türbesi
9. Camiyayla Köyü
Gölpazarı Gezilecek Yerler
Bilecik’in nüfusu az olan küçük fakat şirin ilçelerinden biridir. Kirazıyla meşhurdur. İlçede Er Eğitim Tabur Komutanlığı bulunmaktadır ve bu durum ilçenin sosyal durumunu etkileyen en önemli faktörlerdendir. Yılın belli dönemlerinde Kiraz Festivalleri ile hareketlenen ilçe, Bilecik gezilecek yerler itibariyle bize şunları sunmaktadır:
10. Mihal Bey Hanı
11. Mihal Gazi Camisi
Gölpazarı; başka tarihi eserler de barındırmasına rağmen bunlar gezilip görülecek türden değildir. Ne yazık ki günümüze tamamen harap halde ulaşabilmişlerdir. Derecik Ören ve Kasımlar köylerinde bulunan camiler, Kasımlar köyü civarında 3 lahit içerdiği iddia edilen kaya mezarı bunlara örnektir.
İnhisar Gezilecek Yerler
Narlarıyla meşhur bu ilçeyi özel kılan tek şey budur demek mümkündür. Maalesef ne tarihi, ne turistik bakımdan gezilecek pek bir yeri yoktur. Bilecik merkezi ile İnhisar ilçesinin arasında 56 kilometre uzaklık vardır. Buraya gelenlerin nar lokumu almaları tavsiye edilir. Bilecik gezilecek yerler açısından fazla bir alternatif bulunmayan ilçede uğrayabileceğiniz yerler şunlardır:
12. İnhisar Mağarası
Mağarada koloniler hâlinde yaşayan binlerce yarasa bulunmaktadır. Mağara ağzının yanında bir giriş daha vardır ve buraya İnhisaraltı Mağarası denilmektedir. Bu ikinci galeriyi mağaranın devamı olarak nitelendirmek mümkündür. Mağarayı meydana getiren yeraltı suyu ve Sakarya Nehri alçala alçala işte bu galeriyi oluşturmuştur. Binlerce yıllık oluşum sürecinden geçen bu mağaranın tahrip olduğunu esefle dile getirmek zorunda olmamız üzücü bir durumdur.
13. Çalkara Şelalesi
Osmaneli Gezilecek Yerler
Marmara Bölgesi’nin doğusunda kalan bu ilçe Sakarya Vadisi’ndedir. Sakarya Nehri’nin ikiye ayırdığı, Bilecik’in şirin, nezih ilçelerinden biri olan Osmaneli; sessiz-sakin, kalabalıklardan uzakta bir yerdir. Ânın tadını sindire sindire, huzurla çıkarabileceğiniz bir ilçe olan Osmaneli; küçük bir Anadolu kasabası olarak tanımlanabilir. İlçenin önceki adı Lefke’dir. Bu; yeşillik-kavaklık demektir. Yöre, Osman Gazi tarafından 1308 yılında Osmanlı Devleti’nin hâkimiyeti altına alınmıştır. 1913 senesinde Osman Gazi’ye ithafen bölgeye Osmaneli ismi verilmiştir. 16. Yüzyıldan sonra Anadolu ile Osmanlı arasında bir geçit vazifesi üstlenen bölge; hac yolu, ticaret yolu, ordu yolu gibi fonksiyonlarla aktif bir şekilde kullanılmıştır. İlçede birçok tarihi konak bulunmaktadır. Bazılarının yenileme çalışmaları sürmekte olup çoğu bakımlı konaklardır.
14. Rüstem Paşa Camii
15. Hacios Georgios Kilisesi
16. Selçuk İçmeleri
Bu arada; Osmaneli ilçesinde bir taş köprü kalıntısı mevcuttur. Söylendiğine göre Göksu ırmağı üzerinde bulunan köprüyü Mimar Sinan yapmıştır. Fakat bugün köprüden geriye taş yığını kalmıştır.
17. Akkaya Şelalesi
18. Selçuklu Gözetleme Kuleleri
Osmaneli sınırları içinde yer alan bu yapı ilçe merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Orhaneli Köyü Kale mevkiindedir ve tarih meraklılarının görmesi gereken yerlerdendir. Tarihi İpek Yolu üstünde bulunduğu için oldukça önemli olan Selçuklu Gözetleme Kuleleri Selçuklu sultanlarından I. Kılıçaslan’ın 1092-1096 arasında yaptırdığı bir eserdir. Kule, vadinin ve çevrenin gözetlenebilmesine olanak verecek şekilde yükseğe yapılmıştır. Moloz ve kırma taştan yapılan kule aşındığı için bir kısmı harap olmuştur.
19. Osmaneli Tarihi Konakları
20. Hamide Hatun Camii
Pazaryeri Gezilecek Yerler
Şehir merkezine 30 km uzaklıktaki bu ilçe yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Doğal güzelliklerle öne çıkan Pazaryeri Bilecik’te gezilecek yerler açısından şu alternatiflere sahiptir:
21. Uzunçam Yaylası
22. Kara Mustafa Paşa Camii
23. Bozcaarmut Göleti
24. Küçük Elmalı Göleti
Pazaryeri’nden Bursa’ya doğru ilerleyen yoldan Kınık Köyü ve Küçükelmalı’ya yol alırken 10,5 km gittikten sonra Küçükelmalı Göleti’ne varacaksınızdır. Bu mesire alanına giriş çok cüz’i bir ücrete tâbidir. 830 metre rakımlı bu gölet, iddia ediyoruz ki bugüne kadar gördüğünüz en güzel manzara fotoğraflarını aratmamaktadır.
25. Büyükelmalı Göleti
Pazaryeri’nden Bursa yönüne devam ederken yolun 4,2 kilometresinde Günyurdu Köyü ile Büyükelmalı Köyü’ne doğru ayrılmaktadır. Bu yoldan kuzeybatıya doğru gidildiğinde 6 km sonra Büyükelmalı Köyü’nün yakınlarındaki gölete ulaşılır. Göl; köyün 2 km doğusundadır ve bir hayli sakindir. Çevresi meşeliklerle ve çam ağaçlarıyla süslü bu yer, gözlerden uzak, son derece huzurlu bir yerdir. Rakımı 930 metre olan gölet, Sakarya gezilecek yerler içerisinde sayabileceğimiz en özel yerlerdendir.
26. Esere Göleti
Pazaryeri’nin doğusunda, girişteki şehitliğin tam karşısındaki yol üzerinde bulunan Prof. Dr. Güner İnce Caddesi takip edilerek buraya ulaşım sağlanacaktır. Güney istikametine doğru yol aldığınızda 3,8 km sonra göltet, sizi muhteşem manzarasıyla selamlayacaktır. Burası küçük bir gölettir ve yeşilliklerin içinde gizli saklı kalmış bir doğa harikasıdır. 860 metre rakımıyla bu gölet, Sakarya’nın en göz alıcı doğal güzelliklerindendir.
27. Günyurdu Barajı
28. Pelitözü Göleti
Pazaryeri merkeze 7 km uzaklıkta bulunan gölet ve piknik alanı güzel vakit geçirebileceğiniz yerlerdendir. Temiz havası, iç açıcı manzarası ve yemyeşil doğasıyla burası Bilecik gezilecek yerler listesi hazırlarken Pazaryeri için yazmanız gereken bir bölgedir.
Söğüt Gezilecek Yerler
Osmanlı’nın izlerini barındıran bir başka ilçe ise Söğüt’tür. Bilecik’in kendi hâlinde sevimli bir ilçesi olan Söğüt, Osmanlı Devleti’nin doğduğu yerdir. Ertuğrul Gazi tarafından İznik İmparatorluğu’ndan alınan bu bölge Kurtuluş Savaşı zamanında 3 defa Yunanlıların işgaline uğramıştır. 6 Eylül 1922’de işgalden kurtulan bölge, bugün Bilecik’in huzurlu yerleşim yerlerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir. Burada her yıl Eylül ayıın 2. Haftasında Ertuğrul Gazi Şenlikleri tertip edilmektedir. Bu festivalde film gösterimleri, cirit oyunları, folklor gösterileri, mehteran konserleri izlenebilmektedir. İlçenin denizden yüksekliği ortalama 650 metredir. Söğüt Deresi ağzında, Sakarya ırmağının güneyinde bulunan ilçe tepelerle çevrili bir bölgededir.
29. Kaymakam Çeşmesi
Her tarafı çinilerle kaplanmış olan bu çeşme Sultan Reşat döneminde ilçenin o zamanki kaymakamı Sait Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Söğüt’ün merkezinde bulunan çeşme, ilçeye geldiğinizde görmeniz gereken tarihi yapılardandır.
30. Kuyulu Mescid
Bahçesinde bir su kuyusunun bulunduğu ve adı buradan gelen Kuyulu Mescidin tarihi Ertuğrul Gazi dönemine dayanmaktadır. Bugüne kadar defalarca onarılan yapı ibâdete açıktır.
31. Söğüt Etnografya Müzesi
1990 yılında ziyarete açılan müzede etnografik eserlerle ve Söğüt ilçesi ve civarında bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.
32. Ertuğrul Gazi Müzesi
İlçe merkezindeki Kayhan Mahallesi’nde yer almaktadır. Eski Türk evlerinden birinin restore edilip müzeye tahvil edilmesiyle 2000 yılında hizmete giren yapının mimarisi çadır şeklini andırmaktadır. Yalnızca bir salondan ibaret olan müze bu hâliyle biraz şaşırtmaktadır. Çünkü bu topraklarda Osmanlı kurulmuştur ve doğal olarak burada pek çok tarihi eserin olması gerekir. Ancak burada Yörük kültürüne ait eserlerden başka bir şey görmemek insanı hayal kırıklığına uğratmaktadır. Müzenin bir vitrininde sikkelere, diğer vitrininde tartı âletlerine, öteki vitrininde ise İznik Müzesi’nden getirilmiş olan Osmanlı çini örneklerine yer verilmektedir. Diğer vitrinde ise arkeolojik eserler bulunmaktadır. Başka vitrinler ise etnografik eserlere ayrılmıştır. Eski kıyafetler, sancaklar, silahlar, kilimler ve halılar, para keseleri, peşkirler, ölçü âletleri bunlardandır. Aslında bir komitenin bu eserleri müze açılmadan önce bu eserleri ilçeden ve yakınındaki köylerden toplayıp Eskişehir müzesinde muhafaza ettiği ve müze kurulunca buraya naklettiği bilinmektedir. Bahçecik köyünde yaşamış olan, Karakeçili Yörüklerinin Beyi diye bilinen Hacı Bey’e Sultan II.Abdülhamid tarafından 1891 yılında armağan edilmiş Ertuğrul Sancağı burada görülmesi gereken önemli eserlerdendir.
33. Hamidiye Camisi
İlçe merkezinde yer alan cami 1903-1905 yıllarında II. Abdülhamid’in talimatıyla inşa edilmiştir. 2 miminareli cami bu özelliğinden dolayı ilçe halkı tarafından ‘Çift Minareli Cami’ diye de anılmaktadır. Yapının üzeri tek kubbe ile örtülüdür ve kurşun kaplıdır. Cami, uzun dönem bir külliyenin içerisinde bulunmuş ve eğitim faaliyetlerine destek sağlamıştır. Sultan Reşat 1919 yılında, buraya Yetimler Yurdu yaptırmıştır.
34. Çelebi Mehmet Camisi
İlçe merkezindeki bir diğer cami olan Çelebi Mehmet Camisi 1414-1420 yıllarında Sultan I. Mehmet’in emri üzerine inşa edilmiştir. Osmanlı mimari yapıları arasında kubbeli eserlerin ilk örnekleri arasında bulunan cami 12 kubbelidir ve II. Abdülhamid zamanında restore edilmiştir. Avlusunda heybetli çınar ağaçlarının yer aldığı cami, dün ile bugünün bir sentezi gibidir ve sizi alıp o günlere götürecektir.
35. Ertuğrul Gazi Türbesi
Türbenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Fakat önceleri buranın Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırıldığı düşünülmektedir. Tahminlere göre açık mezar, sonradan Çelebi Mehmet zamanında türbeye çevrilmiştir. Türbe; geniş duvarların çevrelediği ağaçlı bir bahçededir. 1886-1887 yılları arasında II. Abdülhamid devrinde onarılan türbenin arkasındaki kapının her iki tarafında 1986-1987 tarihli çeşmeler bulunmaktadır. Türbenin bahçesinde Ertuğrul Gazi’nin kabri vardır. Türbeyi dolaşırken duvarların üzerinde kurşun izlerine rastlanmaktadır. İşgal yıllarından kalma bu izler, Yunanlıların bıraktığı kötü hatıralardır. Türbeleri dahî kurşunlayan Yunan askerlerinin düşmanlık derecesi buradan anlaşılmalıdır. Tamamıyla taş yapıdan îmâr edilen türbenin baş tarafında Türk devletlerinin bayrakları, Osmanlı arması ve Kayı bayrağı bulunmaktadır. Fethedilen bölgelerden getirilen topraklar da türbenin yan tarafına koyulmuştur. Türbenin bahçesinde Ertuğrul Gazi’nin yakın arkadaşlarından bazılarının makam kabirleriyle Osman Bey’in büyük kardeşi olan Savcı Bey’in mezarı yer almaktadır.
36. Türk Büyükleri Platformu
İlçe merkezindeki bu yapı Ertuğrul Gazi Türbesi’nin yanında bulunmaktadır. Türk büyüklerine ait büstlerin ve bayraklarının yer aldığı platformda Söğüt Şenlikleri törenleri, Ertuğrul Gaziyi Anma törenleri yapılmaktadır. Binlerce yörüğün katılımıyla gerçekleştirilen bu törenler çok renkli anlara sahne olmaktadır.
37. Dursun Fakih Türbesi
Söğüt ilçesinin Küre Beldesi’ndeki bu türbe Söğüt-Bilecik karayolu’na yakın huni biçiminde bir tepededir. Dursun Fakıh olarak bilinen zât; Şeyh Edebalinin damadıdır. Osman Gazi’nin de bacanağı olan Dursun Fakih; hadis, tefsir ve fıkıh gibi ilimlerde eğitim görmüş; yaşadığı devrin ilim adamlarından ve hukukçularından biri olarak kabul edilen faziletli bir insandır. Osman Bey’le beraber pek çok çatışmaya katılan Drsun Fakih; askerlere namaz kıldırmış, vaazlar vermiştir.
38. Dâr’ül-Eytâm (Yetimler Yurdu)
Sultan Reşat’ın yaptırdığı bu yurt, Söğüt ilçe merkezindedir. 2 katlı ve taş duvarlı bir yapı olup giriş kapısının üzerinde göz kamaştıran 12 parça çininin 11 parçası ne yazık ki düşüp kırılmıştır. Bunlar Söğüt Etnoğrafya Müzesi’ne götürülmüş olup hâlen orada sergilenmektedir.
Ayrıca ilçe merkezinde Hamidiye İdadisi olarak bilinen bir yapı vardır. Giriş kapısında bir Osmanlı arması yer almaktadır. İddiaya göre bu arma Söğüt ilçesine; 19 manda tarafından çekilen bir arabayla taşınarak getirilmiştir.
39. Söğüt Çaltı Kaplıcası
Bölge halkının sıklıkla ziyaret ettiği ve bunun yanı sıra turistlerin de ilgi odağı olan Söğüt Çaltı Kaplıcası şifâlı olarak görülmektedir. Çaltı Köyü’ndeki bu kaplıcanın suyu; kronik hastalıklara, uyuz hastalığına, cilt problemlerine, jinekolojik hastalıklara ve eklem rahatsızlıklarına faydalıdır. Kaplıcada bir tesis yer almaktadır ancak burada konaklama imkânı mevcut değildir. Tesis kafeterya olarak işletilmektedir ve günlük ihtiyaçlar buradan karşılanabilir.
Yenipazar Gezilecek Yerler
Eski adıyla ‘Kırka’ diye bilinen bu ilçe Bilecik merkezine 74 km uzaklıktadır. Dağlarla çevrili bir bölgede yer alan ilçe geçiş bölgesinde olduğu için daha ziyâde karasal iklimin etkisi altındadır. Bilecik gezi rehberi listemizin sondan bir öncki ilçesi olan Yenipazar gezilecek yerler olarak şu güzelliklere sahiptir:
40. İnkaya Mağarası
Merkeze bağlı Karahasanlar köyünün güneyinde yer alan derin ve dar kanyonun yamacındadır. Yenipazar ilçesinden Gölpazarı’na varan yolun 12. Km’sinde güneye doğru ayrılan yol ile Karahasanlar köyüne ulaşılmaktadır. Buradan mağaraya 10-15 dakika yürüyerek gidilebilir. Mağaranın yüksekliği 1145 metredir. Tavan yüksekliği ise 40 metreyi bulmaktadır. 11.5 metre derinliğe sahip mağaranın uzunluğu 60 metre olup taban, kalınca bir fosil toprak tabaka ile örtülüdür. Duvarlarında küçük kazıntılara ve oyuntulara rastlanmaktadır.
41. Harmanköy Kanyonu
Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan kanyon 2013’de koruma altına alınmıştır. Tabiat Parkı statüsü kazanan bu kanyon yaklaşık olarak 3900 metre uzunluğa sahiptir. Kanyonun içinde mağaralar, irili ufaklı birçok şelâle ve yalçın kayalıklar bulunmaktadır. Saf beyaz renkte mermer kayalar şekilden şekle girerek muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Kanyonun yüksekliği bazı yerlerde 700 metreye varabilmektedir. Kanyonun bir yerinde 18, bir başka yerinde 22 metrelik bir şelale vardır. Buralarda ip asılarak iniş âletleri ile inilmesi gerekmektedir. Kanyon, birkaç metrelik küçük şelaleleri de barındırmaktadır. 700. Metrede, sağa doğru bir patika yer almaktadır ve kanyon serüveni bu patikadan çıkılarak tamamlanmaktadır. 18 metre uzunluğundaki şelale bundan sonradır ve o şelale geçildikten sonra artık geri dönülemez. Yenipazar’dan başlayan kanyon, İnhisar sınırlarındaki Harmanköy’de son bulmaktadır. Kanyonu geçmek 6-12 saat sürmektedir. Fakat karanlığa kalmamak için kanyona biraz erken saatlerde girmeniz tavsiye edilir. Kanyon; çadırlı kampçılık, trekking, mağaracılık ve dağcılık gibi aktivitelere uygundur. Buz gibi suların serinletici etkisi, şelalelerden atlarken duyacağınız heyecan; dik yolları, kayaları aşıp mağaralardan geçmenin yaşatacağı adrenalin duygusu sizin için çok farklı bir deneyim olacaktır. Fakat kanyonun aşılabilmesi için teknik malzemeye ve eğitime ihtiyaç vardır. Tecrübesi olmayanlar bu işe hiç kalkışmamalıdır.
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı 2013’te tabiat parkı olmuştur ve burası Abdullah Mihal Gazi’nin yeri olarak kabul edilmektedir. Gelmişken türbesinin ve kalesinin mutlaka ziyaret edilmesi gerekir.
42. Süzmen Göleti
Yenipazar’ın güneydoğusundaki gölet ormanlık alanda bulunmaktadır. 1998-2008 tarihleri arasında sulama amacıyla yapılmış olup Süzmen deresi’nden beslenmektedir. Kapladığı alan 2 kilometrekaredir. Büyük ve sakin bir gölettir ve burada balıkçıl kuşları yaşamaktadır. 700 metre rakıma sahiptir ve oltanızla gelirseniz burada balık tutma fırsatınız olacaktır.
Yenipazar’ın çok yakınında ise Parmakkaya adında bir doğal oluşum bulunmaktadır. Burası da Bilecik’te görmenniz gereken güzelliklerdendir.
43. Yukarıçaylı Şelalesi
İlçe merkezine yaklaşık 7 km uzaklıktaki Yukarıçaylı köyündedir. Suların yüksekten düşerek meydana getirdiği bu eşsiz doğal güzellik ve çevresindeki yeşil alanlar sizi kendine meftun bırakacaktır.
Bilecik Merkez’de Gezilecek Yerler
Bilecik gezi rehberi son ilçe ile yavaş yavaş tamamlanmaktadır. 7 ilçesinde bir hayli gezilecek yer bulunan Bilecik’in, merkezi de gezilecek yerler bakımından zengindir.
44. Şeyh Edebali Türbesi
Bilecik’in sembolü olan ve şehrin adı geçtiğinde akla ilk gelen yer şüphesiz ki burasıdır. Şeyh Edebâlî hazretleri 1206 yılında doğmuş, âhilik geleneğinde yetişmiştir; ömrünü bu yolda sarf etmiş ve 1326 tarihinde vefat etmiştir. Osmanlı’nın kuruluş yıllarında hizmetleriyle büyük izler bırakan Şeyh Edebâlî Osman Gazi‘nin kayın babasıdır. Osmanlı’nın mânevi kurucularından biri sayılan Şeyh Edebâlî’nin Osman Gazi’ye verdiği nasihati meşhurdur.
Bilecik fethedildikten sonra ölümünün ardından buraya defnedilmiştir. Türbenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir ancak Orhan Gazi zamanında yapıldığı düşünülmektedir. Türbede 10 mezar daha vardır. Bu kabirlerin Şeyh Edebâlî’nin çocuklarına ait olduğu tahmin edilmektedir. Sanduka odası ile beraber 3 odadan meydana gelen türbenin yan tarafında Osman Gazi’nin hanımı Bala Hatun’un kabri ile annesinin kabri bulunmaktadır. Bu kabirler bir türbe içindedir ve iki türbe de muhtemelen yakın tarihlerde yapılmıştır. Türbenin olduğu bölgede hediyelik eşya stantları ve çay bahçesi vardır. Öte yandan türbenin yakınında bulunan Bilecik Belediyesi Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’ni de görmeli, açık hava müzesini de ziyaret etmelidir.
Yine burada bir gösteri salonu vardır, Bilecik fethi 3D animasyonla anlatılmaktadır. Buralara giriş ücretsizdir.
Türbenin yakınında bulunan Zincirli Kaya da mutlaka görülmelidir. Hakkında çeşitli rivâyetler olan Zincirlikaya’nın depremden etkilendiği için zincirle bağlandığını söyleyenler olduğu gibi; Osmanlı devletinde bazı kişilerin cezalandırılırken buraya zincirle asıldığını söyleyenler de vardır. Kayanın üzerindeki zincir sembolik olup o devirlerden kalma bir zincir değildir.
45. Bilecik Müzesi
Şehir merkezindeki bu müze 1874’te 2 katlı olarak inşa edilmiş ve jandarma binası olarak kullanılmıştır. Ardından 1921 yılındaki Yunanistan işgalinde Yunanlılar tarafından istilâ edilip tamamıyla yıkılmıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra tekrar yapılan binanın alt katı uzun yıllar hapishane olarak kullanılmış, üst katıysa adliye olmuştur.
Müzenin içerisinde hamam, ambar, hücre, koğuş ve iki avlu bulunmaktadır. 1996’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen bina restorasyondan geçirilip 2007’de müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
46. Yaşayan Kent Müzesi
Bilecik’in en fazla rağbet gören gezi noktalarından biri de bu müzedir. Şehrin tarihi dokusunu yansıtan, gelenek ve görenekleri hakkında bilgi veren, kültürel dokuyu hissettiren müze Kültür Bakanlığı’nca 2017’de ziyarete açılmıştır. Atatürk Bulvarı üzerindeki müze 2 katlı bir bina içindedir. Sergi salonlarından bal mumu heykellerine kadar şehrin yakından tanınmasını sağlayacak birçok eserin bulunduğu müzeyi kesinlikle görmelisiniz.
47. Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı
Vezirhan Beldesi’nde yer alan bu kervansarayı Köprülü Mehmet Paşa’nın 17. Yüzyılda yaptırdığı düşünülmektedir. Klasik bir han ve aynı zamanda bir kervansaraydır. 3008 metrekarelik alanı kaplayan yapının ölçüleri 101 X27 metredir. Tuğla ve taş malzemeden inşa edilen kervansaray simetrik dikdörtgen planlıdır. 2007-2010 yılları arasında onarılmıştır.
48. Köprülü Mehmet Paşa Camii
Kervansarayın tam karşısındadır. 1665 senesinde Köprülü Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Duvarlar kesme taştan olup Mimar Sinan’ın yapmış olduğuna dair söylentiler vardır. Bu iki tarihi eser; Bilecik gezilecek yerler arasında ihmal edilmemelidir.
49. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi
Bir şehre gidildiği zaman o bölgenin kültür merkezleri de ziyaret edilmelidir. Hem bilgilendirici hem eğlendirici nitelik taşıyan bu kültür merkezleri Bilecik’te de bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013’te inşa ettiği bu kültür merkezi çok amaçlı sergi salonları, sinema ve tiyatro salonları, 650 kişi kapasiteli konferans salonu ve geniş terasıyla çeşitli kültürel etkinliklerin, gösteri ve sergilerin mekânıdır. Bilecik gezinizi daha da verimli hâle getirecek bu merkeze uğramalı, burada gerçekleştirilen organizasyonlara katılmalısınız. Ancak bunun için etkinlik takvimini de takip etmeniz gerekir.
50. Kınık Köyü
Pazaryeri ilçesine bağlı olan bu köye ‘toprağın sanata dönüştüğü yer’ denilmektedir. Neredeyse tarihin tozlu sayfalarında yerini almaya başlayacak olan çömlekçilik sanatı, bu köyde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Birçok atölyeye ev sahipliği yapan köyü siz de Bilecik gezilecek yerler listesi içine yazmalısınız.
51. Kınık Şelalesi
Şehir merkezine bağlı Kınık Köyü’ndedir. Suyunun sesini dinlemek sizi rahatlatacak ve içinizi huzurla dolduracaktır. Şelalenin 200 metre yakınına kadar araçla gidilebilmektedir, bundan sonrası yürüyerek geçilmektedir. Şelalenin rakımı 360 metredir. Bahar mevsiminde gürül gürül akan şelale oluşturduğu görsel şölenle sizde zihin yorgunluğu bırakmayacaktır. Burada piknik yapabilir ve etrafta yürüyerek doğanın güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
52. Çavuşköy Göleti
Gölet sulama amacı ile kurulmuştur. Off-road sporunun gerçekleştirilmesinde kullanılan gölet mesire alanı olarak da hizmet vermektedir. Gölete İlyasbey yolu’ndan Karaağaç Köyü’ne, buradan da 2 km gidilerek varılabilir.
53. Bilecik Belediyesi Su Eğlence Dünyası
Çocuklu ailelerin tercihi olan Bilecik Aquapark, yaz sezonunda yüzme kurslarının da gerçekleştiği bir alan olması nedeniyle şehirde popüler bir yerdir. Havuz kaydıraklarının bulunduğu bu parkta çocuklar çok eğlenecektir. Fakat burada sağlık raporu talep edildiğini de unutmamak gerekmektedir.
54. Saat Kulesi
Bilecik merkezindeki bu yapı İpek Yolu üzerinden geçenlere zamanı haber vermesi için yaptırılmıştır. Bilecik Belediye Sarayı bahçesindeki bu saat kulesi Musa Kâzım Bey’in emriyle 1907 yılında inşa edilmiştir. 1987 yılında restore edilen eser 4 katlı olup yüksekliği 16 metredir.
55. Kent Ormanı
Yediler Tepesi mevkiindeki bu orman doğanın tam ortasında kurulu bir alandır. Bilecik-Eskişehir yolu üzerindeki bu kent ormanı Edebali Vadisi’ne tepeden bakmaktadır. Ağaçlandırılmaya 1965’te başlanmıştır. 2005 yılında ise Atatürk Ormanı’nın yaklaşık 53 hektarlık alanı düzenlenmiş ve kent ormanı olarak hizmete açılmıştır. Spor alanlarının, yürüyüş yollarının ve piknik yerlerinin bulunduğu kent ormanı Bilecik sakinleri ve ziyaretçileri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Gürültüden soyutlanmış, yeşilin binbir tonuna şâhit olunabilecek, kuş sesleriyle cıvıl cıvıl bir ortam olan Bilecik kent Ormanı’nda Bilecik’i hem yüksekten hem de karşıdan izleyebilirsiniz.
56. Hamsu Vadisi
Tepeler ile vadilerden meydana gelen bu vadi, Bilecik şehir merkezinden başlayarak Şeyh Edebâlî Türbesi’ne dek uzanmaktadır. Hamsu vadisi her ne kadar kent merkezinde bulunsa da kentleşmeden olumsuz etkilenmemiştir. Bunda vadinin doğal sit alanı olarak ilan edilip korumaya alınmasının da payı vardır. Öte yandan yüksek eğimli yamaçları zaten yerleşime olanak vermemektedir.
Bilecik’te Nereye Gidilir?
Görüldüğü üzere Bilecik gezilecek yerler bir güne sığmayacak kadar çoktur. Bilecik gezi rehberi olarak en kapsamlı içeriğe sahip olan listemizi uygularken çok keyif alacağınız kesindir. Bilecik’te gezilecek yerler sizi bekleye dursun; siz bir an önce biletinizi alın, hazırlıklarınızı tamamlayıp yola çıkın deriz. Çünkü Bilecik gezilecek yerler listesi okunarak değil gezilerek yaşanır.
Bursa gezilecek yerler ve Eskişehir gezilecek yerler rehberlerimizi de inceleyerek Bilecik’in komşularındaki gezilecek yerleri görebilirsiniz.