Yakın zamanda Isparta yolcularından biri olacaksanız Isparta’da ne yenir? diye merak etmeniz gayet doğaldır. Baştan söyleyelim ki bu sorunun cevabı uzun; uygulaması çok keyiflidir. Zira Isparta mutfağı Anadolu ve Akdeniz mutfaklarından esintiler taşımaktadır. Yöresel yemeklerinden tatlılarına kadar her şeyin lezzet harikası olduğu Isparta mutfağı her damak zevkini tatmin edecek zenginliğe sahiptir. Bilhassa Isparta’nın gülleriyle yapılan tatlıların tadı anlatılmaz, yaşanır. Isparta, geçiş yollarının üzerine kurulu bir şehirdir ve pek çok medeniyetten izler barındırmaktadır. Bu yüzden mutfak kültürü son derece zengindir. Ülkemizin her yerinde pişirilen yemeklere de rastlayabileceğimiz bu mutfak; bize tamamen şahsına münhasır lezzetler de sunmaktadır. Bölgenin başka yörelerden etkilenmiş olması; göç alması, hayvancılığın ve tarımsal yapının gelişmesi Ispartalıların beslenme şeklini belirleyen faktörlerdendir. Eğirdir Gölü’ne ev sahipliği yapan Isparta; mutfağında balık yemeklerini de bolca bulundurmaktadır.
İyi ama Isparta yöresel lezzetler nelerdir? Artık konuya geçsek nasıl olur? Büyük ihtimalle içinizden bunlar geçiyordur. Öyleyse şimdi Isparta yemekleri ile tanışma zamanıdır.
Isparta’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Şöhretini gülleriyle her tarafa yaymış olan Isparta’nın neyi meşhur? sorusuna tabii ki önce gül reçeli ile cevap verilir. Ama bu daha başlangıçtır. Aşağıda sizi, hepsi ayrı güzel Isparta geleneksel lezzetleri beklemektedir.
Kabune
Esasen bir düğün yemeği olan kabune; Isparta restoranlarında da kendine yer bulmaktadır. Pirinç, et ve nohutla yapılan bu yemeğin ilginç bir hikâyesi vardır.
Söylenildiğine göre bir gelin ve kaynanası bütün gün tarlada çalışırlarmış. Hayatlarını böyle sürdürürken bir gün akşam eve geldiklerinde bakmışlar ki erkekler daha önce gelmiş ve yemek bekliyorlar. Fakat kaynana öyle yorgunmuş ki parmağını kıpırdatacak hâli yokmuş. Gelin de kaynanasına dinlenmesi gerektiğini, yemeği kendisinin hazırlayabileceğini söylemiş. Mutfakta bir gün öncesinden az bir şey haşlanmış et ve nohut varmış. Onlarla beraber pirinç pilavı yapmış. Yemek de öyle güzel kokuyormuş ki, sormayın gitsin! Kaynanası tencerenin kapağını açar açmaz şok olmuş ve şöyle demekten kendini alamamış:
‘Kı(z) bu ne?’
İşte onun bu şaşkınlık ifadesi yıllar sonra ‘Kabune’ diye değişerek yemeğe isim olmuş.
Oğmaç Çorbası
Top Tarhana
İrmik Çorbası
Yufka Ekmeği
Banak
Bakla Borani
Fırın Kebabı
Şişe takılan etler fırına verilip 3-4 saat boyunca pişirilmektedir. Bakır sahanlara koyularak lavaş ekmeğiyle birlikte servis edilen bu yemek favoriniz olabilir.
Sazan Dolması
Şalgam Aşı
Yatırtma
Tatar Mantısı
Dirgit
Hamursuz
Kiraz Reçeli
Su Peltesi
Yalvaç Güllacı
Gül Şerbeti
Gül Çayı
Gül Lokumu
Kuyruğu Sulu
BALKABAKLI BAKLAVA
Ekmek Aşı
Isparta Şiş Köfte
Pişi Köfte
Bumbar
Çakal Helvası
Ezilmemiş tane haşhaş, 2 litre pekmez ve yarım kilo unla hazırlanan bu tatlı Isparta’da ne yemeli? diye düşünenlere sunulabilecek en güzel alternatifler arasındadır.
Külür
Un, tuz, haşhaş ezmesi, su, sıvı yağ ve mısır unuyla hazırlanan bu ekmek; Isparta yemeklernin yanına çok yakışacaktır. Sıcak sıcak tüketilen ekmeğin kokusu bile iştah açmaya yeterlidir.
Isparta Peksimeti
Toz karanfil ve tarçın gibi özel malzemeler de içeren bu çörek, Ramazan aylarında sahur sofralarının vazgeçilmezidir. Yağla yoğrulduğu için uzun süre taze kalabilen çöreğin geçmişte hacıların yolluklarına koymak için sıklıkla yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde de varlığını devam ettiren bu lezzeti sizin de tatmanız önerilir.
Not: Yoğurt Tatlısı, Etli Senget Sac Böreği, Gelincik Böreği, Samsa Peynir Baklavası, Ovma Helvası, Tevek Aşı, Senirkent Usulü ve Yalvaç Usulü Keşkek, Tosmankara, Kelem Sarması, Kesmik Baklavası , Uzun Kabak Yemeği, Sap Aşı da Isparta yöresel lezzetler arasındadır.
Diğer Isparta Yemekleri
Isparta’da ne yenir? sorusuna verilebilecek yüzlerce yanıt vardır. Böyle zengin kültüre sahip olan bir şehrin mutfağında az çeşit bulunması mümkün müdür? T.C. ISPARTA VALİLİĞİ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu Isparta Mutfağı “Geleneksel Tatlarımızdan Seçmeler”
kitabından edinilen bilgilere göre; diğer Isparta yemeklerinden bazıları şunlardır:
Çorbalar: Topalak, yayla, tutmaş…
Et Yemekleri: Kabine, Çömlek Kebabı, Tandır Kebabı, Yoğurtlu Et, Tirit, Keşkek.
Pilavlar: Yörede pirinç pilavlarının hindili veya tavuklu olarak hazırlanması bir gelenektir. Isparta mutfağının büyük bir bölümü , salçalı, patlıcanlı, bezelyeli, nohutlu, kuşbaşılı ve kıymalı gibi pilav çeşitlerine ayrılmıştır. Yörede pilava şehriye, rendelenmiş domates ve soğan koyulur.
Yabani Otlarla Hazırlanan Yemekler: Şehirde madımak (bici bicı), ebegümeci, semiz, ümmü, tavuk kursağı, ısırgan, sirken, toklu başı, kuzu kulağı, labada ve pancarlık gibi yöresel otlar kırlardan toplanarak temizlenir ve ince ince kıyılır. Daha sonra kıyma, soğan ve yağ ile kavrulup pişirilir.
Hamur İşleri: Kulak Böreği, Dıran Ekmeği, Goşma (Katmer), Nokul, Pişi.
Tatlılar: Yörede kabaktan, haşhaştan, irmikten, pekmezden, sütten ve sudan çeşitli tatlılar yapılmaktadır. Onlardan bazıları şu şekildedir: Şekerleme, Samsa, Mafiş, Tosmankara, Lokma, Höşmerim, Zerde, Derdimi Alan, Karga Beyni.
Isparta’da Ne, Nerede Yenir?
Tüm bunlara ilâveten Isparta’daki hangi yemek mekânının daha çok hangi lezzetlerle ön plana çıktığından da bahsetmek gerekir:
- Kuzu gerdan ve kuzu şiş için Etopia Ocakbaşı Restoran’a gidilebilir. Doyurucu ve lezzetli mezelerle harika bir uyum sergileyen bu yemeklerin lezzetine burada bakmak sizi pişman etmeyecektir.
- Pide seviyorsanız; hem bol malzemeli nefis pideler hem de etli ekmek, şiş köfte ve lahmacun için Özgür Pide’ye uğrayabilirsiniz.
- Canınız ev yemekleri çektiğinde ziyaret edeceğiniz adres bizce Çorbada Şayan olmalıdır. Özellikle güveç yemekleri pek lezzetlidir.
- Şık sunumlarıyla ve lezzetli yemekleriyle beklentilerinizi karşılayacak olan bir diğer yer ise Ferah Kebap Salonu’dur.
- Isparta kahvaltı mekânı olarak da Burç Fırın’a gitmeniz önerilir. Bu nezih mekanda hazırlanan börek, krep, tatlı ve kurabiyelerin tadına mutlaka bakmalısınız.
- Antre Gurme de şehrin lezzet duraklarındandır. Tuzlu-tatlı, kahvaltı-akşam yemeği; ne isterseniz önünüze taze taze gelecek bu modern mekanda gününüzü lezzetlendirebilirsiniz.
- ‘Isparta yemekleri çok güzel ama ben Türk mutfağının başka lezzetlerini de tatmak istiyorum.’ Yahut ‘Çin ve İtalyan mutfaklarını deneyimlemeliyim.’ Diyorsanız Tarihi Demiralay Konağı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bu tarihi yapıda huzurlu bir akşam yemeği yeyip sonra da sıcacık bir kahveyle kapanış yapabilirsiniz.
- Et ve sakatat ürünlerinin bolluğuyla meşhur Pişşkembe Restoran ise Isparta geleneksel lezzetlerinin buluşma noktasıdır. Çorbaları ve mevsim salataları da lezzet yönünden hiç puan kırmayacağınız diğer seçeneklerdir.
- Balık seviyorsanız rotanızı Gözde Balık Evi’ne çevirmenizi tavsiye ederiz. Mezgit, hamsi tava, kalamar, palamut başta olmak üzere türlü türlü balıkların iştah açıcı bir sunumla servis edildiği bu mekanda; fırında helva tatlısı yemeden uğurlanmak istemeyeceksinizdir.
- Sıcacık ortamı ve samimi çalışanlarıyla Panorama Restoran, yaz-kış Isparta yemek mekanlarının en çok tercih edilenleri arasındadır. Isparta’da kahvaltı için de gelebileceğiniz bu mekanda şehri panoramik açıdan seyredebilirsiniz.
- Sulu ev yemeklerinin, İskender ve dönerin en lezzetli hâlini sunan yerlerden biri Isparta’da İkbal Lokantası’dır. Ekmek kadayıflarının da bir hayli popüler olduğunu söylemek gerekir.
Isparta’da ne yenir? sorusunu cevaplandırdığımız bu yemek rehberimizin sonuna gelirken şimdiden hepinize keyifli bir Isparta gezisi diliyoruz. Her biri ayrı güzel bu Isparta yemeklerini tatmadan şehri terk etmemeniz gerektiğinin tekrar altını çiziyor ve hepinize âfiyet olsun diyoruz.
Isparta’da sevgiliyle gidilecek yerler yazımıza bakmayı unutmayın!