Adana plajları ve Adana koyları yaz tatilinde bu şehrin en çok rağbet gören destinasyonları arasındadır. Gerçi Adana’da çok fazla plaj bulunmamaktadır fakat ‘Adana’da deniz yok, plaj mevcut değil’ söylentileri de yanlıştır. Bir elin parmaklarını geçmese bile Adana’nın plajları tatilcilerin beklentilerini karşılayacak kalitededir. Bu yazıda söz konuşu plajlar ile ilgili bilgi verilecektir.
Tamam; Adana deyince akla hemen deniz gelmez. Fakat Adana denizden mahrum bir şehir de değildir. Bütün kış tatil hayali kurmuşken, Bodrum, Çeşme, Antalya dururken yaz mevsiminde Adana’ya gitmek olacak şey midir? Diye düşünenler varsa yanıldıklarını bilmelidirler. Zira Adana plajları az olsa da özdür. Nitelik bakımından değil fakat nicelik açısından beklentileri karşılayacak düzeydedir. Rotanızı Adana’ya çevirmeyi düşünüyorsanız Adana koyları listemizde bildirdiğimiz yerleri de gezi listenize not etmelisiniz.
Adana, yüzlerce kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Deniz turizmi pek gelişmemiştir. Dağlar pek çok bölgede deniz kenarından başlamaktadır. Adana’nın deniz turizmindeki bu geri kalışının sebeplerinden biri de budur. Kıyısı elverişli olan yerlerin bazılarında da yaz mevsimi boyunca hava rüzgarlı olduğu için deniz turizmi olumsuz etkilenmektedir. O zaman Adana denize girilecek plajlar yazımıza başlayalım.
Adana Plajları ve Adana Koyları
Adana; sırtını Toros Dağları’na dayayan , Seyhan Nehri’nin yanında nâdide bir şehirdir. Tarihiyle, zengin kültürüyle, gezilecek yerleriyle, kebabı, bici bici gibi lezzetleri başta olmak üzere çeşit çeşit yemek ve tatlılardan oluşan mutfağıyla Adana, hem gastronomi, hem turizm, hem doğal güzellikler şehridir. ‘Büyükşehir’ statüsünde yer alan ve toplam 15 ilçesi bulunan Adana; yaylalar, kanyonlar, nehirler, vadiler, şelaleler, müzeler ve nihâyet plajlarıyla dört dörtlük bir tatil beldesidir.
Yazımızın konusu da Adana plajlar olup –deyim yereindeyse- buralarda denizle buluşup hasret gidermeniz mümkündür.
Adana’nın güneyinde Yumurtalık ve Karataş ilçeleri yer almaktadır. Yaz mevsiminde misafirlerini ağırlayan bu plajlar sizin de uğrak yerlerinizden biri olmalıdır. Karataş’ın Adana şehir merkezine uzaklığı 60 km, Yumurtalık’ın merkeze olan mesafesi ise 80 km’dir. İki ilçeye de çift şeritli yol üzerinden ulaşım sağlanabilir. Yumurtalık’tan Ceyhan Nehri denize dökülürken Karataş ise Seyhan Nehri’nin denize döküldüğü yerdir.
Her iki ilçede de temiz denizi ve pırıl pırıl kumsallarıyla ön plana çıkan plajlar bulunmakla birlikte lagün milli parkları da yer almaktadır. Plajların çevresinde ise pek çok konaklama noktası mevcuttur.
Hem günübirlik ziyaretler hem de hafta sonu tatilleri için tercih edilebilecek bu plajların özellikleriyle ilgili detaylı bilgi aşağıda aktarılacaktır.
Yumurtalık Plajı
Adana plajları listemiz Yumurtalık Plajı’yla başlamıştır. Bu plaj Adana şehir merkezine yaklaşık 80 km. mesafede bulunmaktadır. Sezon boyunca ziyaretçi akınına uğrayan Yumurtalık Plajı’nın toplam uzunluğu 1 km olup genişliği ise takriben 50 metre civarındadır. Plajın çevresinde tatil köyleri ve oteller yer almaktadır.
Buraya Yakapınar ve Ceyhan üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Plaj Ceyhan ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Plaja doğru gelirken deniz suyu ve tatlı suyun âhengine tanıklık etmek isterseniz Dalyan ve Akyatan Gölü’nü mutlaka görmelisiniz. Burası ülkemizdeki Lagün göllerinden en büyüğüdür. Göçmen kuşlar burada konaklamaktadır ve burası doğal güzellikler bakımından zengindir. İlçenin doğusunda ve güneyinde İskenderun körfezi, Batısında Karataş, kuzeyinde ise Ceyhan ilçesi vardır.
Plajda duş ve soyunma kabini gibi olanaklar mevcuttur. Bu hizmetlerden faydalanmanın bedeli ise yalnızca birkaç TL’dir.
İlçenin adı Eski Yunanca’da AIKS kelimesinden türetilmiştir. ‘Keçi’ anlamına gelen bu kelime değişime uğrayarak ilçeye ‘Ayas’ adını vermiştir. ‘Ayas’, Yumurtalık’ın diğer adıdır ve ilçe her iki şekilde de anılmaktadır. Doğayla baş başa kalabileceğiniz bu sevimli liman kentinde öte yandan tarihi kalıntılara yakından tanıklık etme fırsatınız olacaktır. Adana ilçelerinden yalnızca ikisinin denize kıyısı vardır. İşte onlardan biri Yumurtalık’tır. Burası tipik Akdeniz sahil kentlerinden biridir ve buraya geldiğinizde ilçede bulunan antik kenti de yakından görmelisiniz. Cenova, Venedik ve Memluk gibi pek çok medeniyetin hüküm sürmüş olduğu ve ilçenin sembollerinden biri hâline gelmiş Süleyman Kulesi’ni de mutlaka fotoğraflamalısınız.
Plaj etrafında konaklayabilmek amacıyla tercih edebileceğiniz noktalardan biri Grant Btc Beach Hotel’dir. Ayrıca yine plajın yakınlarında Kolsuz Aile Pansiyonu, Gökçe Pansiyon, Öztur Otel ve Erzin Konak Aile Pansiyonu gibi seçenekler de öne çıkmaktadır. Kamp kurmak istiyorsanız plajın yakınında kamp yapmanız mümkündür. İlçe merkezinin batı yönünde devlete ait olan birçok kamp vardır. Emniyet Müdürlüğü’ne ait ‘Polis Kampı’, Tarım Kredi, Devlet Su İşleri, Gençlik Kampı Tesisleri ve Köy Hizmetleri gibi tesisler bunlardandır. Yumurtalık Belediyesi’ne bağlı halka açık kamp alanlarından da yararlanılabilir. Her sene birçok vatandaş belediye tarafından idare edilen kamp alanlarına akın etmektedir. Kamp alanlarının gelişmiş bir altyapıya sahip olduğu söylenebilir.
Yumurtalık Plajı önceden Mavi Bayrak Sertifikası almıştır fakat bu sonradan iptal edilmiştir. Doğru düzgün bir tesisin olmaması büyük bir eksikliktir. Fakat denizinin hemen derinleşmemesi, temiz ve berrak olması burayı tercih sebebi hâline getirmektedir. Ancak ortamının pek uygun olmadığı da inkâr edilemez bir gerçektir. Burada denize giren yöre insanlarının çoğu şalvarla, iç çamaşırıyla denize girmektedir. Yere çöpler atılmaktadır ve bu da hoş bir görüntü oluşturmamaktadır.
Bu arada Yumurtalık ilçesinin sahil şeridi toplam 55.22 kilometre uzunluğundadır. Adana’nın cazip tatil merkezlerinden biri olan Yumurtalık ilçesinin sahili daha ziyade hafta sonlarında tıklım tıklım olmaktadır. Bölgede yazlık konutlar çoğunluktadır. Yazın burası –deyim yerindeyse- ana baba günü gibi oluyor desek yeridir. Havası pek güzel olup Adana şehir merkezine kıyasla bu bölgenin daha serin olduğu söylenebilir.
Ceyhan- Bakü petrol boru hattı bu ilçede sonlanmaktadır. Yani petrol tankerlerine ilçenin limanından petrol yüklemesi yapılmaktadır.
Yumurtalık Sahili Caretta Carettalara ev sahipliği yapmaktadır. Öte yandan dünya üzerinde yalnızca 1000 çift kalmış olduğu iddia edilen, Chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağalarının) büyük bir kısmı da Yumurtalık Sahili’nde yaşamaktadır. Daha doğrusu dünya popülasyonunun yaklaşık %60’ı buradadır denilmektedir. Tatlı su kaplumbağalarından Trionyx triunguis (Nil Kaplumbağası) için de bir yaşam alanı olan ilçe; bu hayvanları Dalyan’da bulunan İztuzu plajında misafir etmektedir. Ayrıca Karataş ilçesinin Akyatan sahilinde de bu hayvanların yumurtalarına rastlamak mümkündür.
İlçenin adı da işte kaplumbağa yumurtlama alanı oluşundan dolayı Yumurtalık olarak kalmıştır.
Deniz, güneş, kum güzel de; deniz ürünleri yemeden de ayrılmamalıdır. Hem deniz eğlencesinden sonra karnınız muhtemelen çok acıkacaktır. Yumurtalık Sahili’nde lezzetli menüleriyle sizi memnun edecek balık restoranları bulunmaktadır. Sahildeki köylerin bazılarında da balıkçılık yapılmaktadır. Buralarda farklı büyüklüklere sahip balıkçılık tekneleri yer almaktadır. Denizde avlanma derinliğinin ise 70 metreyi bulduğu bilinmektedir. Karagöz, istavrit, lagos, lüfer, kefal, çupra, melenur, sardelye, barbunya, levrek, mercan, gümüş, torik, arı balığı ve karides burada en çok avlanan balıklardır. Yumurtalık’ta ve yakınında ‘King Karides’ çıkarılmaktadır ve bu dünya genelinde meşhurdur.
Adana plajlar listesinde ilk önerimiz olan bu plajı ziyaret etmişken Yumurtalık ilçesinin diğer yerlerini de unutmamanız gerekir. Örneğin Yumurtalık Milli Park’a gidilebilir. İlçedeki Antik Liman, Ayas kalesi, Atlas (Kız) Kalesi de ziyaret edilebilir.
İşte Akdeniz Akşamları adlı şarkıya ilham olan bu plajın özellikleri böyledir. Adana’nın plajları var mı? diye düşünüyorsanız bu açıklamalar zannediyoruz ki aklınızdaki soru işaretini gidermeye kâfi gelmiştir. Fakat durun, Adana’daki plajlar yalnız bundan ibaret değildir. Yazımızı okumaya devam ederek Adana’nın diğer plajlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olmanız mümkündür.
Botaş Plajı
Adana plajları içinde popüler olan bu plaj Ceyhan’da bulunmakta olup içerisinde tuvalet, soyunma kabini, yeme içme, şezlong, şemsiye gibi olanaklar mevcuttur. Özellikle yaz mevsiminde Adana ziyareti yapanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bu plajın sahil şeridi 400 metre uzunluğundadır. Yumurtalık Plajı gibi kumlu bir yapıya sahiptir ve temiz bir denizi vardır. Plaj İncirli, Kurtpınar/Ceyhan bölgesindedir.
İncirli Plajı
Adana Ceyhan’daki bu plaj Yumurtalık Plajı’ndan daha sessiz-sakin bir yerdir. Fakat burada yeme içme mekânları, duş yerleri, şezlong ve şemsiye gibi imkânlar ne yazık ki yer almamaktadır. Sahil uzunluğu ortalama 300 metre olup genişliği ise 50 metredir.
Plaj Adana sahil şeridinin batısındadır. Daha doğrusu en batısındaki plajdır. Ceyhan Belediyesi sınırlarındaki Kurtpınar Beldesi’nde bulunan plaj Adana’nın en fazla rağbet gören tatil rotalarındandır.
Karataş Plajı
Türkiye’nin en uzun kumsallarından biri olsa da temizlik bakımından tam not alamamaktadır. Plaj 100 metre genişliğe ve 6 kilometre uzunluğa sahiptir. Tamamıyla kumdan oluşmaktadır. Doğu ile batı ucunda birçok yerleşim alanı mevcuttur. Bundan dolayı denize girmek isteyenler daha çok orta kısmı tercih etmektedir. Sörf, dağ bisikleti ve kano gibi aktiviteler de burada gerçekleştirilmektedir.
Plajda şezlong kiralayıp güneşlenmek, denize girmek, yürüyüş yapmakve diğer organizasyonlara katılım sağlamak size keyif verecektir. Karataş ilçe sınırlarına dâhil olan bu plaj yıl boyu ziyaretçi çekmeye devam etmektedir. Plajın çevresinde konaklama seçenekleri olarak aile pansiyonları, lüks oteller, tatil köyleri bulunmaktadır.
Kış mevsiminde ilçenin nüfusu 20 bin civarındayken plajı sayesinde bu oran 50 bini bulmaktadır. Plajın batı kısmında Magarsus Antik kenti ve Akyatan Milli parkı bulunmaktadır. Gelmişken buralara da uğramanız önerilir.
Bu antik kentte yer alan yapılardan biri Magarsus Antik Tiyatrosu’dur. Ayrıca burada Bizanslılar döneminde yapılmış, sonra Türkler tarafından yeniden siyah taşlarla inşa edilen Karakilise isimli bir yapı da bulunmaktadır.
Bahçe Belediye Halk Plajı
Burası da Adana’nın Karataş ilçesinde yer almaktadır. Karataş’ın doğusunda bulunan plaj ilçe merkezine yaklaşık 7 km mesafededir. Plaja yürüyerek 1 saatte ulaşmanız mümkün olup arabayla gelecekseniz bu süre yaklaşık 10 dakika olacaktır. Bahçe adlı beldede yer alan plaj bulunduğu yerden dolayı bu şekilde isimlendirilmiştir. Plajın uzunluğu 300 metredir ve güneşlik ile şezlong hizmetleri verilmektedir. Plajın çevresinde yemek yemek, duş almak ve çeşitli aktivitelere katılım sağlamak için tercih edilebilecek noktalar vardır. Plajda cankurtaran hizmeti de sunulmakta olup araç otoparkı ve restoran plajın bünyesinde yer alan diğer olanaklardandır.
Harbiş Plajı
Karataş ilçesinde yer alan bir diğer plaj ise Harbiş Plajı’dır. Sayılı Adana plajları arasında bulunan Harbiş Plajı ilçenin batı bölgesinde konumlanmıştır. Çeşitli organizasyonlara da sahne olan bu plaj son derece hareketli bir yerdir. Örneğin burada kum üstünden Motocross yarışmaları düzenlenmektedir. Plajın uzunluğu yaklaşık olarak 3 km’dir. Genişliği ise 100 metredir. Bölgedeki en önemli plajlardan olup çevresinde konaklama yerleri mevcuttur. Belediyenin işletmesinde olan bu plajın yollarında yapılan düzenlemeler plaja olan talebi artırmıştır. Adana ziyaretiniz sırasında buraya da uğramanız tavsiye edilir. Maliye Bakanlığı Plajı da burada denize girebileceğiniz yerler arasındadır.
Not: Karataş ilçesinde bazı plajlar ise devlet kurumlarına aittir. Tuzla Milli Eğitim Kampı Plajı, Tuzla Köy Hizmetleri Kampı Plajı, Maliye Kampı Plajı bunlardandır. Fakat bu plajlar diğerleri gibi ücretsiz değildir. Belirli bir ücret ödeyerek yararlanılabilecek bu plajlar herkese açık halk plajı değildir. Buraya ancak belli statüde olan kişilerin girmesine izin verilmektedir.
Karataş; 60 kilometrelik kumsalıyla dünyadaki sayılı uzun kumsallardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Barınak Plajı, Ata Park Plajı, Orman Altı Plajı, Mavi Kum Plajı da günübirlik tatilciler tarafından denize girmek ve güneşlenmek amacıyla tercih edilmektedir. Çadır ve karavan etkinlikleri için de bu bölgede geniş seçeneklere ulaşmak mümkündür.
Yüzevler Plajı
Adana plajları listemiz devam emtektedir. Burası Alara Plajı olarak da bilinmektedir. Plaj Yumurtalık ilçesinde bulunmakta olup 900 metre uzunluğa, 150 metre genişliğe sahiptir. Şehir merkezine de yakın olup çevresinde konaklayabileceğiniz yerler mevcuttur. Berrak, temizve geniş bir plaj olan Alara Plajı Adana’daki cazip tatil merkezlerinden biridir. Burası Adana’nın merkezine 60 km. uzaklıktadır. Plaj 2017 yılında Mavi Bayrak almıştır. Rahatça denize girebileceğiniz bu plajın etrafında birçok işletme vardır. Soyunma kabinleri, can kurtaran, duş ve tuvalet gibi hizmetlerin sunulduğu bu plaj, Adana’da deniz keyfi yaşayabileceğiniz kaliteli yerlerdendir. Burası Yumurtalık ilçesinde yer almaktadır demiştik. Adana şehir merkezden yola çıktıysanız Plaja ulaşmak için Adana – Şanlıurfa Otoyolu’nu kullanarak Ceyhan – Yumurtalık çıkışına gelmelisiniz. Buradan devam edip Yumurtalık’a doğru 24 km boyunca ilerlemelisiniz. İşte plaja bu şekilde varabilirsiniz. Bu plajın en yakınında bulunan otel Ayas Marin Otel’dir.
Zeytinbeli Plajı
Bu küçük plaj Tarım Kredi Kooperatifi Dinlenme Tesisleri bünyesinde hizmet vermektedir. Güzelliği ve temizliğiyle dikkat çeken plajda büfe, duş, tuvalet ve soyunma kabini gibi olanaklar mevcuttur. Plajın toplam uzunluğu ise 1000 metre olarak tespit edilmiştir. Buna mukabil plaj 100 metre genişliğe sahiptir. Tamamıyla kumlu bir yapıya sahip olan plajda hoş vakit geçireceğiniz şüphesizdir. Şezlong hizmeti de ücretli olarak sunulmaktadır. Sakin bir yerde denizin keyfini çıkarmak istiyorsanız bu plajı tercih etmek isabetli olacaktır. Plaj Yumurtalık ilçesinin şehir merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Piknik alanı ve otoparkın da mevcut olduğu plajda çadır kurma imkânı vardır. Plajda sezon boyunca ortalama su sıcaklığı 26 derecedir. Çocuklara ve yüzme bilmeyen kişilere de uygundur.
Mavi Bayrak almamıştır. Su zemini kumdur ve Sağlık Bakanlığı tarafından temiz olduğu onaylanmıştır. Fakat plajın denizi bazen dalgalı olabilmektedir. Bu yüzden tedbiri elden bırakmamakta fayda vardır.
Not: Adana’da denize girilecek yerler Yumurtalık ilçesinde bunlarla sınırlı değildir. Tarım Kredi Tesisleri Plajı, Çukurova Üniversitesi Kamp Yeri Plajı, Belediye Halk Plajı da tatilcilerin ilgi odağıdır.
Alara Yüz Evler Plajı
Yüzevler plajı olarak bilinen Alarak plajı Adana iline yaklaşık olarak 80 km uzaklıkta yer almaktadır. Yumurtalık’a ise yaklaşık olarak 3 km uzaklıkta yer alır. Adana plajları arasında fazlası ile tercih edilen plajlardan bir tanesidir. Kumlu bir yapıya sahip olması da bu plajı oldukça fazla tercih etme sebeplerinden bir tanesidir. Plajda ziyaretçiler için olanaklardan tuvalet, duş, soyunma kabinleri ve cankurtaran hizmetleri bulunmaktadır. Sığ yapıda bulunan alara yüz evler plajı çok iyi derece de yüzme bilmeyen kişiler ve çocuklu aileler için oldukça uygun ve ideal bir plajdır. Yumurtalık ilçe merkezine oldukça yakın bir konumda olan bu plajda aileniz ve çocuklarınız ile doyasıya tatilin keyfini çıkartabilir ve rahatlıkla yüzebilirsiniz. Plaja giriş aynı zamanda ücretsiz bir şekilde sağlanmaktadır. Plajda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Plajda ve plaj yakınlarında herhangi bir tesis bulunmadığından dolayı ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalarınızı yanınıza almanız da fayda olacaktır. Piknik yapmak isterseniz de ağaçların altındaki yeri kullanabilirsiniz.
Yalçın Beach
Adana plajları arasında tercih edebileceğiniz bir başka plaj ise burasıdır. Karataş ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 650 metre civarındadır. 3 dakikalık yürüme mesafesi ile oldukça güzel ve temiz berrak bir denizi vardır. Özellikle çocuklu aileler burayı çok fazla tercih ederler. Denizin dibi ve sahil adeta ince kumlar ile kaplıdır. Eğer çakıllı denizlerden hoşlanmayanlardansanız yalçın beach tam da size uygun bir yer olacaktır. Plajda aynı zamanda faydalanabileceğiniz giriş, şezlong, şemsiye ve duş hizmetleri ücretli bir şeklide sağlanmaktadır. Aynı zamanda girişler de ücretsiz bir şekilde sağlanır. Hafta sonları da oldukça kalabalık olan bu plajda işletmelerde bulunmaktadır. Yani yanınızda herhangi bir yiyecek ve içecek bulundurmanıza gerek yoktur. Plaja girişlerin ücretli olduğundan bahsetmiştik. Giriş ücretleri 25 TL’dir. Aynı zamanda şezlong ücretleri ise 80 TL’dir.
Ormanaltı Plajı
Adana Karataş bölgesinde yer alan denize girip aynı zamanda da kamp kurabileceğiniz bir yerdir. Adana koyları arayan kişiler için burası koydan ziyade daha çok bir plajdır. Çadırlarınızı alıp kamp kurabileceğiniz alanlar da oldukça mevcuttur. Orman altı plajı oldukça temiz berrak ve sakin bir denize sahiptir. Serinletici havası ile de ziyaretçilerin yerli ve yabancı turistlerin de oldukça ilgisini çeker. Bir tarafa deniz ve bir tarafı da ağaçlık alan olan ormanaltı plajında ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz market, tuvalet hizmetleri de vardır. Adana plajları arasında belki de en fazla tercih edilen plajlardan bir tanesi olma özelliğini taşır. Aynı zamanda burada da plaja girişler ücretlidir.
Adana’nın Plajları ve Koyları
Toparlayacak olursak buraya kadar kendisinden bahsettiğimiz Adana plajları şu şekildedir:
- Zeytinbeli Plajı
- İncirli Plajı
- Botaş Plajı
- Maliye Kampı Plajı
- Bahçe Beldesi Halk Plajı
- Tuzla Köy Hizmetleri Kampı Plajı
- Harbiş Halk Plajı
- Ayaş Plajı (Yumurtalık Plajı)
- Orman İçi Halk Plajı
- Tarım Kredi Tesisleri Plajı
- Tuzla Milli Eğitim Kampı Plajı
- Alara Plajı (Yüzevler Plajı)
- Karataş Plajı
- Çukurova Üniversitesi Kamp Yeri Plajı
- Belediye Halk Plajı
Adana’da plajlar az olmasına ve Adana koyları olarak bu listede bir şey bulunmamasına rağmen inanıyoruz ki yazımızda yer verdiğimiz plaj önerileri Adana’da güzel bir deniz tatili yapmanız için yeterli gelecektir. Şimdiden hepinize bol güneş ve denizli, her ânı dolu dolu yaşanacak unutulmaz bir Adana gezisi diliyoruz. –Deyim yerindeyse- Adana’nın altını üstüne getirmenizi tavsiye ediyoruz. Yorgunluğunuzu da hangi plajlarda atacağınızı artık biliyorsunuz.
Adana gezilecek yerler ve Adana’da ne yenir yazılarımıza da mutlaka göz atın.