Ana sayfa » İstanbul Yazıları » Yerebatan Sarnıcı Nerede? Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2023

Yerebatan Sarnıcı Nerede? Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2023

Yerebatan Sarnıcı nerede? Asıl İstanbul olarak bilinen tarihi yarımada üzerinde bulunan Yerebatan Sarnıcı diğer adıyla Bazilika, Basilica Cistern, İstanbul ziyaretinizde kesinlikle ziyaret etmeniz ve bu tarihi yapıyı görmeniz gereken bir yerdir. İstanbul’da en çok ziyaretçi çeken noktaların başında gelmesinin sebebi, oldukça farklı bir yapıda olması ve Sultanahmet Meydanı’nın hemen yanı başında olmasıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müze olarak işletilmektedir. Bunun dışında yıl içerisinde çeşitlik yerel ve uluslararası etkinlikler yapılmaktadır. Bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oldukça güzel bir ışıklandırması geçtiğimiz dönemlerde yapılarak İstanbul halkına ve diğer ziyaretçilerine muazzam bir atmosfer yaratmayı başardı.

Yerebatan Sarnıcı yapılış amacına uygun olacak şekilde restore edilmiştir. Bu yapının yapılış amacı şehrin su ihtiyacını karşılaşmak üzere yapılmış ve en çok kullanılan sarnıç olmuştur. Bunun dışında sarnıcın sıra dışı özellikleri ise:

Altıncı yüzyılda Bizans İmparatoru I. Justinianus için özel olarak inşa edilmiş bir su deposu olarak yapılmıştır.

140 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde oldukça büyük dev bir alanı kaplıyor ve 100.000 ton su depolama kapasitesi ile İstanbul çevresinde en büyük ve en yüksek su depolama kapasitesine sahiptir.

Sarnıcın adı, eski bir dini yapı olan Bazilika’dan gelmektedir. Bu nedenle bu sarnıç yine özel kılınmıştır.

Yerebatan Sarnıcı’na ulaşabilmek için 52 basamaklı bir merdivenden aşağı inmek gerekiyor. Ayrıca sarnıç her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütunu barındırıyor. Bu sütunların birbirine olan uzaklığı 4.5 metreden fazladır.

Ayrıca sarnıcı ünlü kılan en önemli eserlerden birisi sütunların birinin ayak kısmında ünlü Medusa Kafası bulunmaktadır. Bu sütun oldukça ünlü ve en çok ziyaretçinin aldığı bölge olarak bilinmektedir. Bu sütunun ayak kısmında başı ters bir şekilde yerleştirilmesinin özel bir hikayesi var. Bu hikayeyi merak edenler internetten araştırarak bilgi edinebilir.

Yerebatan Sarnıcı Tarihi

yerebatan sarnıcıYerebatan Sarnıcı İmparator 1. Justinianus’un istediği ve emri ile inşaatı başlamış ve Bizans döneminde Saray’ın su ihtiyacının karşılanması için kullanılmıştır. Su ihtiyacı ise kemerler vasıtası ile Belgrad Ormanlar bölgesinden temin edilmiştir. Günümüzde de bu su kemerlerinin bir kısmı hala o bölgede ayakta kalmayı başarmıştır. Son dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu başlamış ve ziyaretçilerinin rahatça erişebileceği düzeye getirilmiştir. Büyük yapısı ile su kemerleri hala görüntüsünü korumaktadır.

İstanbul’un fethi ile beraber 1453 yılından sonra Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Saray bahçelerinin su ihtiyacını karşılamak üzere kullanılmıştır. Belli bir dönem sonra sarnıç kullanımdan kalkmış ve unutulmuştur.  1544-1550 yıllarında bu sarnıç gezgin P. Hylius tarafından yeniden keşfedilmiş ve bu keşif ile beraber yeniden gündeme oturmuştur. Bununla birlikte sarnıç son dönemdeki halini alması için çeşitli dönemlerde restorasyonları yapılarak günümüze ulaşmıştır. Bu onarımlarla beraber çeşitli farklılıklar yapılmıştır.

Son olarak ise 1980’li yıllarda İstanbul Belediyesi tarafından restore edilerek ve temizlenerek sarnıç bölgesine hala günümüzde de kullanılan ziyaretçi platformları eklenmiş ve şu an hala ziyaretçilerine hizmet vermektedir. İstanbul’da yaşayanların en az bir kez ziyaret etmesi gereken bu yer oldukça uygun fiyatları ile ziyaretçilerini her dönem beklemektedir.

Sarnıç içerisinde antik yapıların olması dışında mermer sütun ve sarnıcın oldukça popüler yapısı olan büyük Medusa Başları oldukça fazla ilgi çekmektedir. Eğer burayı ziyaret ederseniz mutlaka Medusa Başlarını görmelisiniz.

Medusa başları ile ilgili pek çok hikaye bulunmakta yazımızın aşağısında bu rivayetlerin ikisinden bahsediyor olacağız. Bu rivayetlerin en çok duyulan ve en çok inanılanı ikincisidir.

Yerebatan Sarnıcı Nerede?

yerebatan sarnıcı neredeYerebatan Sarnıcı nerede sorusunun cevabı oldukça basittir. İstanbul’un en çok ziyaretçi çeken bölgesi tarihi yarım adadadır. Tam adresi ise: Adres: Alemdar Mh., Yerebatan Str. 1/3, Fatih, Istanbul Telefon numarası ile ulaşmak isteyenler için Tel: 0212 512 15 70

Yerebatan Sarnıcı İstanbul Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet mahallesi üzerinde kuruludur. Sultanahmet Meydanına oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Ayasofya Camii’ne baktığınızda sol kolunuzun istikametinde bulunmaktadır. Bu şekilde oldukça kolay bulabilirsiniz. Ya da herhangi birisine sorduğunuzda rahatlıkla bulabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı Ulaşım

Bağcılar-Kabataş arası Tramvay (T1 hattı) ile ulaşım:  Bu bölgeye en iyi ulaşmanızın ve en kolay gitmenizin yolu T1 tramvay hattı diyebiliriz. Bu hatta bindiğinizde Sultanahmet durağında inmeniz gerekmekte. Bu duraktan indikten sonra biraz yürüme ile sarnıç bölgesine ulaşabilirsiniz.

Eğer Taksim bölgesinden geliyorsanız, füniküleri kullanarak Kabataş’a inerek Kabataş’tan tramvay ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Beşiktaş bölgesinden geliyor iseniz yine aynı şekilde otobüs ya da yürüyerek Kabataş bölgesine gelerek tramvay ile erişim sağlamanız gerekmektedir.

Üsküdar ya da Kadıköy taraflarından gelecek iseniz Şehir hatlarını kullanarak Eminönü bölgesine gelmeniz gerekmektedir. Dilerseniz Eminönü’nden yürüyerek (tabi bu bir öneridir. Mesafe biraz var.) ya da Eminönü bölgesinden yine tramvaya binerek Sultanahmet durağında inerek Yerebatan Sarnıcı’na ulaşabilirsiniz.

Toplu taşıma araçları ile gelmek isteyenler içinse diğer bir seçenek ise Eminönü bölgesine gelen otobüsler ile Marmaray’dır. Marmaray’ı kullanmak isteyen ziyaretçilerin Eminönü istasyonunda inmeleri gerekmektedir. Marmaray Sirkeci istasyonunda inerek dilerse tramvay hattı ile dilerse yürüyerek bu sarnıca ulaşım sağlayabilir.

Yerebatan Sarnıcı Medusa

medusa yerebatan sarnıcıMedusa Başları, Yerebatan Sarnıcı’nın en çok ilgi gören ve en çok ziyaretçi çeken bölgesinde yer almaktadır. Roma döneminin heykel sanatları eserleri olan iki Medusa Başı hikayesi oldukça ilginçtir. Ancak bu başların bu sarnıca nasıl getirildiği hakkında hiçbir bilgi bulunmuyor. Pek çok efsane vardır.

Bir efsaneye göre Yunan mitolojisinde yer altı dünyasında dişi canavar olarak bilinen üç Gorgona’dan birisi Medusa’dır. Bu üç kardeşten birisi olan Medusa’nın kendisine bakanları taşa çevirme gücü olduğu bilinmektedir. Dönemin inancına göre bu yapıları koruması amacıyla Medusa’nın bu sarnıca konulduğu sanılıyor.

Bilinen ve en yaygın olan diğer efsaneye göre ise Medusa, siyah gözleri, güzel vücudu ve uzunca saçları ile övünen ve pek çok kişi tarafından beğenilen bir kız olarak biliniyor ve Zeus’un oğlu Perseus’u seviyor. Ancak arada Athena bulunuyor. Athena’da Perseus’u seviyor ve Medusa’nın Perseus’u sevdiğini duyduğu zaman kıskançlık krizine giriyor. Bunun ardında Athena, Medusa’nın saçlarını yılana çeviriyor ve bu olaydan hemen sonra Medusa göz göze geldiği, bakıştığı her insanı taşa dönüştürmeye başlıyor. Perseus ise bu olaylardan sonra Medusa’nın başını kesiyor ve Medusa’nın bu gücü Perseus’a geçiyor. Bu gücü ile pek çok düşmanı Perseus yeniyor.

Bu olaylardan sonra Medusa ile göz göze gelmemek için Medusa başları sütunların kaidelerine ters olarak yerleştirildiği düşünülüyor.

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2023

Yerebatan Sarnıcı bölgesinde müzekart geçersizdir. Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti 2023

Yerli Ziyaretçi: 15,00 TL

7 Yaş Altı: ÜCRETSİZ

Yabancı Ziyaretçi: 30,00 TL

Öğrenci – Öğretmen: 5,00 TL

Sarnıç içerisinde ve girişte kredi kartı ve nakit TL geçerlidir. Hediyelik eşya bölümünde dilediğiniz eşyaları hediye olarak sevdiklerinize verebilirsiniz. Ayrıca içeride oldukça güzel manzaralar bulunmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri 2023

Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri sürekli olarak aynıdır. Haftanın 7 günü saat 09.00 ile 18.30 arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Yalnızca resmi tatil ve dini bayramların birinci günlerinde işletime kapalıdır. Bu günlerde ziyaret için gitmemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde ziyaretinizi gerçekleştiremeden geri dönmek durumunda kalabilirsiniz.

Yorum yapın