Ana sayfa » İstanbul Yazıları » Rumeli Hisarı Nerede? Nasıl Gidilir? | Giriş Ücreti 2023

Rumeli Hisarı Nerede? Nasıl Gidilir? | Giriş Ücreti 2023

Boğazın en dar noktasında İstanbul’u gezerken sizleri Rumeli Hisarı karşılamaktadır. Buraya yapılmasının sebebi ise iki hisarla, Bizans’a yapılan yardımların önüne geçmektedir. İki hisar ile boğazdan gelecek olan yardımların önünü kesmeyi amaçlamıştır. İstanbul’un fethine yönelik ilk adımlar olarak görülen Rumeli Hisarı günümüzde İstanbul için en önemli ziyaret noktalarından birisi olmuştur. Bu nedenle Rumeli Hisarı tarih açısından önemli bir yere sahiptir ve oldukça yoğun bir noktadır.

Yaklaşık olarak otuz dönümlük bir alan üzerine inşa edilen Rumeli Hisarı, boğazın en dar noktasına inşa edilerek İstanbul fethi için ilk adımlar olarak bilinmektedir. Hisarın yapımına 1452 senesinde başlanmıştır. Hisar kısa bir süre içerisinde bitirilerek hizmete alınmıştır. Yapılış amacına hizmet etmesi için en kısa sürede bitirilmesi istenmiştir. Hisar’ın gözetleme kulübelerinde yer alan kitabelere göre bu büyük ve şanlı hisar yaklaşık olarak 4 ay gibi kısa bir sürede bitirilmiştir. O gün ki teknolojiye göre oldukça hızlı bir şekilde bitirilerek tamamlanmıştır. Ayrı bir bilgiye gelecek olursak ise Süleymaniye Kütüphanesi’nde yer alan bilgilere göre 130 gün içerisinde bu koca hisar bitirilmiştir. Yani tam bitirilme süresi bu bilgilere göre 130 gündür. Nisan 1452 senesinde başlayan bu eser sadece 130 gün gibi kısa bir sürede bitirilmiştir.

Osmanlı döneminde bu hisarın adı farklı şekillerde dillendiriliyor. Boğazkesen Yenice Hisar ve Kulle-i Cedide olarak farklı farklı isimler ile anılmaktadır. Rumeli Hisarı ismi ise resmi evraklarda ve beyanlarda yer almaktadır. Hisar inşaatında yaklaşık olarak 300 usta görev almaktadır. İşçi sayısı ise 700’den fazladır. Denizden yaklaşık olarak 250 kadar kayık ve nakliye aracı yapının inşaatı için pek çok malzeme taşımıştır. Bu bilgiler resmi evraklarda yer almaktadır.

13 farklı burca sahip olan bu kalede 3 büyük gözetleme kulesi yer almaktadır. Burç ve kulelerin ortalama yükseklikleri ise 25 metredir. Son derece yüksek ve geniş olan bu burç ve kulelerin genişlikleri ise ortalama olarak 23 metredir.

1509’da gerçekleşen büyük İstanbul depreminden büyük zararlar gören hisar kısa süre içerisinde onarılarak eski haline getirildi ve ardından 1746 senesinde çıkan yangın ile hasar almıştır. Son olarak Üçüncü Selim Han tarafından tamir edilerek yapı görünümünü korumuştur. Diğer isimleri zamanla unutulmuştur. Rumeli Hisarı adı günümüze kadar ulaştı.

Rumeli Hisarı Mimari Özellikleri

rumeli hisarı hakkındaRumeli Hisarı yapımında kullanılan keresteler genellikle İzni ve Karadeniz Ereğlisi bölgesinden gelmiştir. Taşlar ve kireç ise büyük Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden gelmiş ve pek çok bölgeden tamamlanmıştır. Ayrıca bazı taşlar ise Anadolu’da harap ve bitap düşmüş Bizans yapılarından alınarak temiz edilmiştir. Yaklaşık olarak 300 usta, 700 ila 750 arasında işçi, 200 arabacı, kayıkçı ve nakliyeci bu kulenin yapımında çalışarak oldukça hızlı sürelerde kuleyi tamamlamıştır.

Hisarın büyük kulelerini birleştiren duvarlar ise yaklaşık olarak 250 metre, doğudan batıya ise 125 metre uzunluğundadır. Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olarak 4 farklı ana kapısı vardır. Ayrıca Mezarlık Kapısı olmak üzere tali kapısı olmaktadır.

Ayrıca hisarın irili ufaklı 13 farklı burcu bulunmaktadır. Bu burçların isimleri ise Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve Küçük Zağanos Paşa olarak farklı isimler ile adlandırılmıştır.

Zemin katlarını da dahil edecek olursak eğer Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi 8 katlıdır.

Rumeli Hisarı günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktadır. Hisarda açık teşhir yapılmaktadır. Herhangi bir sergi salonu bulunmamaktadır. Tüm sergi bahçede yer almaktadır. Boğazı toplar, gülleler ile kapattığı söylenen zincirin parçası burada bahçede sergilenmektedir.

Rumeli Hisarı İçi

Rumeli Hisarı içi çeşitli etkinlikler için günümüzde kullanılmaktadır. Çeşitli etkinliklerin belirli dönemlerde yapıldığı bilinmektedir. Burayı ziyaret edenlerin en çok dikkat etmesi gereken konu ise yüksekliktir. Eğer yükseklik korkunuz var ise hisar duvarlarında yürümek sizleri zorlayabilir. 60 cm genişliğindeki 15 metre yüksekliğe kadar çıkan hisar merdivenleri, yükseklik korkusu olan ziyaretçilerini zorlayacaktır. Hisar içerisine herhangi bir yiyecek ile girmek yasaktır. Bu nedenle hisar içerisinde herhangi bir büfe ya da benzeri restoran bulunmamaktadır. Hisarın içerisinden en yüksek duvara çıkabilirseniz Boğazı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü izleyebilirsiniz.

Rumeli Hisarı Giriş Ücreti 2023

Hisarlar Müzesi adı altında Rumeli Hisarı, Yedikule Hisarı ve Anadolu Hisarı ile birlikte tek bilet altında satılıyor ve ziyaret ediliyor. Bu biletin fiyatı ise 30 TL’dir. 30 TL ile Rumeli Hisarı’nı gezerek tarihi ve geçmişi yeniden canlandırabilirsiniz.

Ayrıca Müzekart ile yılda 2 kez ziyaret edebilirsiniz. Eğer Müzekart+ karta sahip iseniz sınırsız ziyaret imkanı bulunmaktadır.

Daha fazla bilgi almak istiyorsanız eğer ;

Email: hisarlarmuzesi@kultur.gov.tr

Telefon numarası: +90 212 2635305

Yukarıdaki numaradan ya da email yolu ile ulaşarak detaylı bilgi alabilir, gitmeden sormak istediğiniz soruları sorabilirsiniz.

NOT: Bazı zamanlarda restorasyon çalışmaları yapıldığı için ziyarete kapalı olabilir. Ulaşım sağlamadan önce kesinlikle bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

Rumeli Hisarı Ziyaretçi Saatleri 2023

Hisar farklı olarak 2 dönem içinde hizmet vermektedir. Yaz dönemi ve kış dönemi olarak 2 farklı saat ile hizmettedir. Yaz dönemi 1 Nisan’da başlayarak 1 Ekim’de bitmektedir ve açılış saati sabah saat 09.00’dır. Kapanış saati ise 19.00’dır. Kış dönemin ise 1 Ekim’de başlayarak sabah saat 09.00’da hizmete girmekte ve saat 17.00’a kadar hizmet vermektedir. Bu saatler arasında Rumeli Hisarı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Rumeli Hisarı Çarşamba günleri ise kapalıdır. Bu günlerde ziyaretçi kabul etmemektedir.

Rumeli Hisarı Nasıl Gidilir?

Rumeli Hisarı, İstanbul’un en güzel yerlerinden birisi olan Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün hemen altında yer almaktadır. Rumeli Hisarı’na gitmek için pek çok yol bulunmaktadır.

Anadolu Yakası bölgesinden gelenler için; Kadıköy’den Beşiktaş vapuruna binerek, Beşiktaş’ta indikten sonra Ortaköy yönüne giden 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T hat numaralı otobüslerden herhangi birisine binerek Rumeli Hisarı durağında inmeleri yeterlidir. Hemen ardından Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz. Eğer daha uzak bir bölge olan Kartal, Pendik, Tuzla, Maltepe bölgelerinden geliyor iseniz Kadıköy- Kartal metrosunu kullanarak yine Kadıköy’de inmeniz ve ardından aynı adımları izleyerek Beşiktaş’a ve ardından Rumeli Hisarı’na ulaşmanız mümkündür. Yani en kolay yollarından birisi Kadıköy’den Beşiktaş’a geçerek devam etmektir.

Eğer Üsküdar bölgesinden geliyorsanız yine Üsküdar-Beşiktaş vapuruna binerek Beşiktaş’a geçmeniz gerekmektedir. Beşiktaş’a geçtikten sonra yine aynı adımları kullanarak toplu taşıma ile rahatlıkla Rumeli Hisarı’na gelebilirsiniz. Yani iki lokasyon kullanarak Anadolu Yakası bölgesinden Rumeli Hisarı’na toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz.

Avrupa Yakası bölgesinden gelecekler ise: Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece, Mecidiyeköy bölgelerinden gelmek çok kolay. Metrobüs hattında bindiğiniz herhangi bir metrobüs ileZincirlikuyu durağında inmeniz yeterli. İndikten hemen sonra Beşiktaş çıkışından çıkarak Barbaros Bulvarı’ndan hemen sonra Beşiktaş Meydan’a geçmelisiniz. Beşiktaş meydandan Ortaköy yönüne giden 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T hat numaralı otobüslere binmeniz ve ardından Rumeli Hisarı durağında inmeniz yeterlidir. Çok kısa süreler içerisinde Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın