Ana sayfa » Gezilecek Yerler » İstanbul Gezilecek Yerler 550+ | İstanbul Gezi Rehberi 2023

İstanbul Gezilecek Yerler 550+ | İstanbul Gezi Rehberi 2023

İstanbul gezilecek yerler öyle fazladır ki hepsini anlatmak da, dolaşmak da çok uzun sürer. Dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul binlerce yıllık tarihi geçmişe sahiptir. İstanbul gezilecek doğal yerler ve İstanbul’da gezilecek tarihi yerler oldukça fazla.

Pek çok medeniyet onu fethetmek için mücadele vermiş ama bu şeref Osmanlı’ya nasip olmuştur. Her yanında arz-ı endâm eden sayısız güzellikler ve tarihi yapılarla İstanbul, Türkiye içinde ayrı bir ülke gibidir.

Âdetâ devâsâ bir açık hava müzesi olarak tanımlanabilecek bu şehrin turistik ve nostaljik yerleri, tükenmek bilmeyen kültürel hazinesi onu Türkiye’nin gözbebeği durumuna getirmektedir. Kısaca İstanbul’un keşfedilmeyi bekleyen çok yeri vardır.

İstanbul’da nereye gidilir, ne yapılır? diye merak edenleri Arnavutköy’den başlayıp Üsküdar’a kadar götürecek olan bu rehberimiz, İstanbul’un say say bitmeyecek zenginliklerini ortaya dökecektir.

Yazımızda Neler Var? (Başlıklara Tıklayıp Oraya Gidebilirsiniz)

İstanbul Hakkında

İstanbul gezilecek yerler arasında pek çok müze, cami, ulusal park, orman, tepe ve seyir noktası mevcuttur.

Adalar, plajlar, sahiller, meydanlar, caddeler ve daha pek çok gezi rotası da İstanbul’un her yanını süslemiş durumdadır. Öyle ki ‘İstanbul’un taşı toprağı altındır’ sözü gerçek desek yeridir.

Dünyanın en ünlü ve en eski şehirleri arasında yer alan İstanbul, ‘Dersa’âdet’ (sa’âdet kapısı) diye anılır ve bu sıfatın hakkını da fazlasıyla verir.

Fethedilmesiyle beraber yeni bir çağın başladığı bu şehir, asırlardır değerinden bir şey kaybetmek şöyle dursun her geçen gün daha da güzelleşmektedir.

İnsanın gezmekle bitiremeyeceği fakat daha önce gezdiği yerleri tekrar gezdikçe her defasında yeni şeyler keşfedeceği İstanbul, sürprizlerle dolu bir şehirdir.

Ülkemizin en büyük ve en kalabalık şehri olan İstanbul’un dünyadaki en kalabalık şehirler listesindeki yeri de ilk 10’un içerisindedir.

Öte yandan İstanbul Avrupa ile Asya kıtasını birbirine bağlar ve Türkiye’nin en önemli kültür, eğitim, ulaşım, sanayi, ticaret, turizm ve sanat merkezidir.

İstanbul hakkında sayısız şiir ve şarkı yazılmış; gezginler onu anlatmaya doyamamıştır. Biz de şimdi İstanbul’un gezilecek yerleri hakkında en detaylı listeyi size arz edeceğiz.

İstanbul’da Nerelere Gidilir?

İstanbul gezilecek yerler 39 ilçesinde de bolca bulunur. Anadolu ve Avrupa yakası olarak ikiye ayrılan şehir her köşesinde mutlaka tarihi bir iz, doğal bir güzellik taşır.

Boğaz manzarasını seyretmenin tadına zaten doyum olmayan İstanbul sevgiliyle gezilecek yerler olsun, aile veya arkadaşlarla gidilecek yerler olsun; tek başına takılmak isteyenler için olsun her yönden çok sayıda alternatif barındırır.

Peki bu koca metropol, insanları hangi ilçelerindeki hangi gezi noktalarında ağırlar?

İşte sizi tarihte yolculuğa çıkaracak, unutulmaz anlar yaşamanızı sağlayacak, her birinde muhteşem kareler yakalayacağınız İstanbul en iyi gezilecek yerler:

İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

Her semtinde, her Sokağı’nda ayrı bir hikâye yatan bu köklü şehrin Avrupa yakası Bizans ve Osmanlı dönemlerinde daha önemli bir yer olmuştur. Padişahların köşkleri bu yakada inşa edilmiş; pek çok mimari eser burada hayat bulmuştur.

Gülhâne Parkı’ndan Topkapı Sarayı’na, Sultanahmet Camii’nden Kapalıçarşı’ya kadar pek çok gezi noktasına ev sahipliği yapan Avrupa yakasında huzurun, eğlencenin dibine vuracağınız kesindir.

İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler sizi beklerken lafı daha fazla uzatmanın anlamı yok. Birçok İstanbul turistik yerler geniş listemizde yer alacak.

İstanbul Arnavutköy Gezilecek Yerler

Önceki adı ‘Hestai’ olan Arnavutköy, daha sonra Horasmoto, Promotu, Anaplous gibi isimlerle de anılmıştır. Geçmişte hoş kokulu çileğiyle ünlü olsa da bu çileğin üretimi artık yapılmıyor. Bu arada hatırlatalım, 2000’li yılların meşhur dizisi Yedi Numara da burada çekildi.

Her neyse, o zaman şimdi İstanbul ilçe ilçe gezilecek yerler Arnavutköy ile başlıyor:

1. Taksiarhis Kilisesi

istanbul arnavutköy gezilecek yerlerKilise, ana caddenin arkasında bulunan sokakta yer alıyor. Geçmişi Bizanslılara kadar uzanan bu kilisenin şu anki binası Muzurus Paşa tarafından yaptırılmış.

İstanbul’da nâdir rastlanan kubbeli kiliselerden biri olup kilisenin güneyinde de avlu içinde bir ayazma bulunuyor.

Dört duvar üstünde kiremitle örtülü bir yapıdan ibaret olan bu ayazmayı ziyaret etmenin göz hastalıklarına şifâlı olduğu iddia ediliyor. Bunun için insanlar buraya ellerinde göz şeklinde metal tabakalarla geliyorlar.

2. Tevfikiye Camisi

İstanbul gezilecek yerler
tarihi eserler bakımından çok zengin. Tabii camilere daha sonra sıra gelecek. Arnavutköy Cami olarak da bilinen bu cami Sultan II. Mahmut tarafından 1832 yılında Şehzâde Tevfik adına inşa ettirilmiş.

Avlusu bir balkon gibi geniş. Burayı ziyaret etmişken bir müddet güzel manzarasını, denizi izleyerek huzur depolamanız önerilir. Caminin batısında Hünkar Kasrı bulunuyor. Bu da iki katlı ahşap bir yapı.

3. Kırmızı Yalı

arnavutköy'de gezilecek yerlerYalı Halet Çambel adında bir arkeloga ait olup 1820 yılında inşa edilmiş. Halet Çambel ise 1936 Olimpiyatlarına katılan ilk bayan sporcudur.

Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlanan yalının rengi Aşı rengi denilen kırmızı renktir. Bahçesinde defne ve sakız ağaçları dâhil pek çok ağaç var. Gerek bahçe tasarımıyla, gerek mimarisiyle ender rastlanan mekânlardan biri.

4. Durusu Gölü

istanbul doğal yerleriİstanbul gezilecek yerler Arnavutköy’de bile çok iken, diğer ilçeleri siz düşünün. Konumuza dönecek olursak Arnavutköy’e kıyısı olan bu göl tam bir doğa harikası.

Gölün etrafında balık tutulabilir, piknik yapılabilir, kano ile gezilebilir. Gölün yakınında bulunan Trikos Et ve Mangal Restoranı ise damak tadınıza hitap eden nefis menüleriyle size güzel bir ziyafet çektirecek.

Tabii ki gölün manzarasına karşı kahvaltı yapmanın tadı da bir başkadır. Kısaca burada lezzet, eğlence ve doğa üçlüsü sizi bekliyor.

5. Karaburun Sahili

Arnavutköy’ün Karadeniz’e de kıyısı var ve onun gizli kalan müstesnâ köşelerinden biri de işte burası. Eşsiz doğasıyla sizi kendine hayran bırakacak olan Karaburun Sahili’nin denizi biraz dalgalı. Sahildeki fener de kesinlikle görülmeye değer. Burada yamaç paraşütü yapmak da hiç fena olmaz.

6. Taşoluk Yeşil Camii

İstanbul Avrupa yakasında gezilecek yerler içindeki bir diğer tarihi yapı da bu cami. Caminin olduğu meydanda yürüyüş ve dinlenme alanları, kütüphane de bulunuyor.

Caminin 6 minaresi mevcut ve işçiliğiyle gözlerinizi kamaştıracak. Taşoluk Mahallesi’nin merkezindeki bu caminin 12 bin kişilik kapasiteye sahip olduğu biliniyor.

Dış bölümlerindeki alanları da sayarsak 15 bin kişinin aynı anda rahatlıkla ibâdet edebilmesine imkân tanıyan bu camiyi de İstanbul gezilecek yerler listenize dâhil etmelisiniz.

7. Akıntıburnu

Arnavutköy sahilinde çok güzel bir dinlenme noktası olarak dikkat çeken Akıntıburnu sahili, önceden Rumlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış.

O zamanki ismi Mega Reyma imiş ve bu, ‘büyük akıntı’ anlamına geliyormuş. Buraya gelmişken balık restoranında lezzetli balıkların, taze mezelerin tadını çıkarmayı veya çay bahçesinde biraz soluklanmayı da ihmal etmemelisiniz.

8. İzzetabad Kasrı

istanbul gezilecek yerlerİstanbul gezilecek yerler diyoruz ve daha Arnavutköy’den çıkabilmiş değiliz. Oysa önümüzde yüzlerce yer var!

Boğaz’ın tarihini aydınlatan Arnavutköy ilçesinin en meşhur tarihi yapıları arasında bulunan İzzetabad Kasrı da görülmesi gereken yerlerden. Pek çok bâdireler atlatan bu kasrın geçmişi 19. yüzyıla dayanıyor.

Burası Boyalı Köşk diye de biliniyor. III. Selim burada konaklamış, Atatürk de bir süre burada kalmış. Bazı yeşilçam filmlerinde de kullanılan bu kasır hakkında bir kitap da çıkarılmış.

Ne yangınlar geçiren, kimleri misafir eden bu kasrın mimarisine dışarıdan bakmak bile size yetecek. İçine girilemiyor fakat bu ihtişamı uzaktan görmek kâfi.

9. Arnavutköy Evleri

Arnavutköy Osmanlı’dan kalma ahşap evlerle bezenmiş bir ilçe ve sıra sıra dizilmiş, rengârenk evler tam da fotoğraf tutkunlarına hitap ediyor. Hatta yabancı turistlerin bu evleri Amsterdam ve Kopenhag’daki evlere benzettikleri söyleniyor. Hele boğaz kenarında olanlar ayrı güzel.

Not: Arnavutköy gezilecek yerler arasında pek çok yeşil alan var. Durusu’dan yukarıda bahsetmiştik.

Tayakadın, Balaban, Taşoluk, Rahim Çeşme, Hacımaşlı, İmrahor, Bolluca ve Boğazköy piknik alanları da bunların içerisinde. İmkânınız olursa buraları da es geçmemelisiniz.

İstanbul Avcılar Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler Avrupa yakası sınırlarında o kadar çok ki; daha önsöz bile yapmış sayılmayız! Şimdi Avcılar’a geldik ve burada da bizi çeşit çeşit güzellikler karşılayacak.

Avcılar; sahil şeridinde Bakırköy, Zeytinburnu ve Fatih ilçelerinden sonra gelen bir ilçe. Marmara Denizi’nin hemen yanı başında bulunan bu ilçenin şehir merkezine uzaklığı 25 km.

Alışveriş için Marmara Caddesi, göl manzarasını seyredip doğanın tadını çıkarırken piknik yapmak için Küçükçekmece Gölü ve yine doğayla iç içe olmak için Avcılar Sahil Parkı tercih edilebilir.

Fakat tabii ki İstanbul Avrupa’da gezilecek yerler olarak Avcılar hakkında söyleyeceklerimiz bunlardan ibaret değil. Gelin şimdi detaya inelim:

10. Küçükçekmece Gölü

Avcılar ile Küçükçekmece arasındaki bu göl, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kafa dinlemek isteyenlerin uğrak yeri.

Göl manzarasını izlerken kitap okumanın, gölün kenarında piknik yapmanın vereceği haz ancak tadılarak anlaşılabilir. Doğayla bütünleşmek istiyorsanız İstanbul gezisi sırasında buraya da yer vermelisiniz.

11. Atatürk Evi Müzesi

Avcılar’ın Ambarlı mevkiindeki bu müze, Kurtuluş Savaşı dönemiyle ilgili detaylı bilgi edinmek, Atatürk’ü daha yakından tanıyabilmek isteyenlerin ziyaret noktası.

Burada Sivas ve Erzurum Kongrelerini temsil eden maketler, Atatürk’ün annesi adına düzenlenen bir oda ve ayrıca bir çalışma odası var. Tarih meraklılarının ilgisini çekecek bu müze İstanbul Avrupa yakasında gezilecek tarihi yerler arayanlara hitap ediyor.

12. Marmara Caddesi

istanbul avcılar gezilecek yerlerAlışveriş için uğrayabileceğiniz Marmara Caddesi pek çok bijuteri, butik, kafe, restoran, mağaza vb. barındırıyor.

İlçenin en büyük alışveriş merkezlerinden Pelican Mall AVM de diğer bir alternatif. Buz pisti ve bowling başta olmak üzere çocuklara hitap eden olanaklarıyla da çocuklu ailelerin gözdesi olan bu AVM Üniversite Mahallesi mevkiinde bulunuyor.

13. Avcılar Sahil Parkı

avcılar'da gezilecek yerlerİstanbul gezilecek yerler Avrupa yakasında da Anadolu yakasında da bol. Sabırla okumaya devam edin; hepsine sıra gelecek.

Şimdi doğayla baş başa kalınabilecek farklı bir yerdeyiz. Egzersiz âletlerinin, yürüyüş ve bisiklet parkurlarının, mangal ve piknik alanlarının yer aldığı bu sahil parkı denize sıfır bir konumda yer alıyor.

İstanbul sevgiliyle gezilecek yerler arayanlar için de biçilmiş kaftan olan bu park, temiz havası, doğal ve mütevâzi ortamıyla sizi kendisine geldiğiniz için şanslı hissettirecek.

14. Paşaeli Piknik Alanı

İstanbul Avrupa yakasında gezilecek doğal yerler daha bitmedi! Burası da en az Avcılar Sahil Parkı kadar güzel. Deniz kenarındaki bu piknik alanında da piknik masaları, çocuklar için düzenlenen oyun yerleri bulunuyor.

Yeşilliklerle kaplı bu alan İstanbul ziyaretiniz sırasında rotanızı çevirdiğiniz destinasyonlardan biri olmalı.

Burada basketbol ve tenis sahası, seyir terasları, kafetarya, büfe ve futbol alanı da yer alıyor. Güzel havanın tadını mı çıkarmak istiyorsunuz? Öyleyse Avcılar’a gelmişken ver elini Paşaeli piknik alanı diyebilirsiniz!

Bu arada piknik alanına giderken yolun üzerinde Çoban çeşmesi ile karşılaşacaksınız. 16. yüzyıldan kalmış olan bu Osmanlı eseri Mimar Sinan tarafından yapılmış. Fotoğraflamayı unutmamalısınız.

15. Haluk Perk Müzesi

İstanbul’un tarihi yerleri arasında bulunan bu müze Avcılar ilçesinin Gümüşpala Mahallesi’nde konumlanmış durumda. 1995 yılında açılan müzede tematik, arkeolojik ve etnografik eserler bulunuyor.

Anadolu Mühürleri, Anadolu’nun tıp tarihini yansıtan eserler bunlardan. Tarihe ilgi duyuyorsanız bu müze Avcılar’da sizi bekliyor.

16. Gümüşpala

Avcılar gezilecek yerler listemiz bununla son buluyor. Bu mahalle ‘Muşpula’ olarak da biliniyor. İlçenin hemen girişindeki bu mahalle Küçükçekmece gölünün kıyısında yer alıyor.

Piknik alanlarıyla, yürüyüş yollarıyla ve huzurlu manzarasıyla sessiz-sakin, görülesi bir yer. Ne var ki 1999 depreminde İstanbul’un en fazla hasar gören yeri de burasıymış. Depremin ardından buraya Avcılar Olimpiyat Evi kurulmuş.

İstanbul Bağcılar Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler listesi tüm hızıyla sürüyor. Şimdiki durağımız Bağcılar.

Müzeler, çocuk oyun alanları, parklar, kültür ve sanat merkezleri, sosyal tesisler ile Bağcılar İstanbul’da gezilip görülecek yerler denilince adından uzun uzun söz ettirmeyi başarıyor. O halde şimdi sözü Bağcılar’a bırakalım:

17. Bağcılar Meydanı

istanbul bağcılar gezilecek yerlerİlçenin turistik noktalarından biri olan Bağcılar Meydanı, yaya ve araç trafiğinde önemli bir yere sahip. Burası Bağcılar’ın diğer bölgelerine de oldukça yakın bir konumda.

Alışveriş, eğlence, yeme-içme gibi pek çok ihtiyacın karşılanması adına hizmet veren onlarca mekân burada toplanmış.

Adı üstünde ‘meydan’ ve güzel vakit geçirmek için önünüzde çok alternatif var.

Bu arada Bağcılar’a gelmişken Güneşli’deki Güneşli Park AVM’ye de uğrayabilirsiniz.

18. Bağcılar Yürüyüş Yolu

Sağ ve sol yanında mağaza, kafe, restoran ve alışveriş dükkanlarının sıralandığı bu yürüyüş yolu İstanbul akşam gezilecek yerler arasında. Hafta sonları da bir hayli kalabalık ve aslında o yüzden buraya sabah gelmek daha iyi.

19. Kestane Bahçesi

İstanbul’da görülmesi gereken yerler listesi yaparken burayı unutmak olmaz. Bağcılar’ın Yavuz Selim Mahallesi’ndeki Kestane Bahçesi geniş bir alanı kaplayan bir park.

Şelâle, kamelyalar, barbeküler ve piknik alanlarının olduğu bu park; spor alanlarına ve çocuklara göre oyun yerlerine de sahip. Seyir terasları ve yüzlerce ağaç da yine bu parkın içerisinde.

Özetle İstanbul’da hafta sonu gezilecek yerler arayışındaysanız tam size göre!

20. Tavukçu Köprüsü

Bağcılar gezilecek yerler ile ilgili bilgi vermeye devam ediyoruz. Tavukçu Deresi üstüne kurulu bu köprü tarihi dokusundan dolayı yakından görülmeli. Gerçi orijinalliği bozulmuş ama bu, onun tarihi değere sahip olduğu hakikatini değiştirmiyor.

21. Çanakkale Zafer Müzesi

Şehitler Parkı’nın içindeki bu müze Çanakkale Savaşı’nda şehâdet şerbetini içen askerler adına açılmıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan kesitlerin de sunulduğu müzeyi ziyaret edip parktaki Safranbolu Evi’ni de görmelidir.

22. Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi

bağcılar gezilecek yerlerKâzım Karabekir Mahallesi’ndeki bu müze de ilçedeki önemli turistik yerlerden. Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılan eserler el yazması orijinal hâliyle bu müzede sergileniyor. Milli şâirin sevenlerinden biriyseniz bu müzeye uğramalısınız.

23. Osmanlı Konağı Sosyal Tesisleri

İstanbul’da gezilecek yerler
içindeki bu 3 katlı yapı 2011’de hizmete girmiş. Görünümüyle Osmanlı mimarisini andırıyor ve restoranında Türk mutfağından çeşitli yöresel yemekler sunuluyor.

Ertuğrul Gazi Parkı’ndaki bu konak İnönü Mahallesi’nde yer alıyor. İstanbul turu yaparken Bağcılar’a yolunuz düştüyse burayı da ihmal etmemelisiniz.

24. Bağcılar Belediyesi Kapalı Çocuk Oyun Parkı

İstanbul çocuklarla gezilecek yerler arasındaki bu oyun parkı Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunuyor. 3-7 yaş grubundaki çocuklara göre tasarlanan bu parkta çocukların ilgisini çekecek birbirinden farklı oyun âletleri mevcut.

Bu arada çocuk demişken belirtmeden geçmeyelim; Bağcılar’ın Mahmutbey semtinde de Çocuk Trafik Eğitim Pisti adlı bir eğitim yeri bulunuyor. İsminden de belli olduğu üzere amacı çocuklara trafikte uyulacak kuralları öğretebilmek.

İçinde tren istasyonu, tren binası, ilk yardım eğitimi ve sergi salonu gibi alanlar var.

25. Sultan Süleyman Han Burmalı Çeşmesi

İstanbul gezilmesi gereken yerler tarihi eserlerle donanmış vaziyette. Mahmutbey Mahallesi’ndeki çeşme de bunun somut örneklerinden.

Kânûnî Sultan Süleyman devrinde inşa edilen bu çeşme o zamanlar İstanbul’dan yolu geçen kervanların su ihtiyacını karşılıyormuş.

26. Kaşıkçı Hanı

Bu tarihi yapının da geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor. Eskiden tüccarların konakladığı bir yer olan Kaşıkçı Han, bir bölümünde de Osmanlı mimarisini gözler önüne seren Kaşıkçı Çeşmesi’ni barındırıyor.

Demirli Çeşme, Hüseyin Ağa Çeşmesi, Burmalı Çeşme ve benzeri çeşmeler de Bağcılar’da Osmanlı’dan kalma diğer tarihi eserlerden.

27. Bağcılar Fuat Sezgin Bilim Merkezi

1924 yılı itibariyle Bitlis’te doğan Fuat Sezgin, ünlü İslâm bilim tarihi araştırmacılarındandır. Bu merkezde pek çok deney istasyonu, 8D sinema, atölyeler, Botanik bahçesi ve Planetaryum bulunuyor. Bağcılar’a gelmişken uğrayın deriz.

Not: İlçenin askeri alanında bulunan su kemerleri de görülmeye değer. Kesme taşlardan yapılmış bu su kemerlerinin göz alıcı mimarisine yakından bakmak iyi bir fikir.

Yavuz Selim Mahallesi’nde yer alan Kestane Bahçesi’nden söz etmiştik. Demirkapı Mahallesi’nde’ndeki Ceviz Bahçesi ve Bitlis evi’ni, Güneşli Mahallesi’nde’ndeki Kayısı Bahçesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Malatya Konağı’nı, Elma Bahçesi’ni (Aliya İzzetbegoviç Parkı’nı), Yeni mahalle Mevlâna Caddesi’ndeki Fındık Bahçesi ile Karadeniz Dolma evi’ni de görebilirsiniz. Sancaktepe Mahallesi’nde’ndeki Üzüm Bağı Bahçesi’ni de unutmamalı.

Ayrıca Kirazlı mahallesi’nde bulunan Kiraz Bahçesi’ne, Merkez mahallesi’nde yer alan Kızılcık Bahçesi’ne de uğrayabilirsiniz.

İstanbul Bahçelievler Gezilecek Yerler

İstanbul’un gezilecek yerleri burayı da kaplamış durumda. Fakat o konuya girmeden önce kısa bir bilgi verelim: Bahçelievler; önceleri Bakırköy’e bağlıydı ve 1990 senesinde oradan ayrılıp ilçe statüsüne kavuştu.

Bakırköy’e, Fatih’e ve Zeytinburnu’na çok yakın. Kuyumcukent AVM, MetroPort AVM, Bahçelievler Belediye Giyim Çarşısı, Ömür Plaza AVM de ilçenin en ünlü alışveriş yerlerinin başında geliyor.

Bahçelievler gezilecek yerler ise şöyle:

28. Milli Egemenlik Parkı

Şirinevler semtindeki bu park yeşillikler içerisinde, açık alana kurulu bir yer. Siyavuşpaka Köşkü de burada. Çay bahçesinde sevdiklerinizle oturup sohbet etmek, parkın atmosferini solumak size iyi gelecek. Parkta yazın çeşitli etkinlikler ve konserler de düzenleniyor.

29. Bahçelievler Piknik Alanı

istanbul bahçelievler gezilecek yerlerBurası ilçenin Yenibosna semtinde. Büfe, park alanı, yürüyüş ve bisiklet parkurları, piknik masaları, barbekü ve çocuk oyun alanlarıyla tam ailece gidilecek bir yer!

30. Çatalmeşe Mesire Alanı

istanbul gezilecek doğal yerlerİstanbul gezilecek doğal yerler
bu ilçede bir hayli yoğun. Söz konusu mesire alanı da onlardan biri. Hafta sonları –deyim yerindeyse- ana-baba günü gibi olan bu yere hafta içi gelmek daha uygun. Bahçeköy mevkiinde bulunan mesire alanı pek çok ağaca ev sahipliği yapıyor.

Kır kahvesi, mangal ve piknik olanakları, kır lokantası; alabildiğine güzel bir manzara, ciğerlerinize bayram ettirecek mis gibi bir hava! Spor ve yürüyüş alanlarını da unutmamalı.

31. Bahçelievler Orman Korusu

Yukarıda sözünü ettiğimiz piknik alanıyla burası aynı yerde bulunuyor. Yemyeşil bir atmosfere sahip ve şehir içerisinde tertemiz orman havası alma imkânı sunuyor. Çeşit çeşit ağaçların süslediği bu ortamdan vücudunuza bolca pozitif enerji almış olarak döneceksiniz.

32. Siyavuşpaşa Kasrı (Havuzlu Köşk)

istanbulda gezilecek yerlerİstanbul gezi rehberi listemizde yer verdiğimiz, Milli Egemenlik Parkı’nın içerisindeki bu tarihi eserin adı Sadrazam Siyâvuş Paşa’dan geliyor.

16. yüzyıl dönemi Osmanlı sivil mimarisini yansıtan bu köşk restorasyondan geçirilerek çocuk kütüphanesine çevrilmiş. Köşkün bahçesinde Siyavuşpaşa Çeşmesi yer alıyor. O da günümüze orijinalliği bozulmadan ulaşmayı başarmış.

33. Çoban Çeşme Köprüsü

İstanbul tarihi yerler bakımından Bahçelievler’e de bonkör davranmış. Atatürk Havalimanı kavşağında bulunan bu köprü Mimar Sinan Köprüsü diye de biliniyor. Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalma bu köprünün uzunluğu 38 metre.

Yontma taştan 6 kemerli bir köprü. Ayamama Deresi’ne kurulu olsa da şu an derenin suyu kurumuş durumda. Fakat köprü sağlam ve ziyaret edilmesi gereken tarihi bir eser niteliğinde. Yanındaki tarihi Çoban Çeşme de görülmeli.

34. Soğanlı Çeşmesi

İstanbul tarihine şâhitlik eden bu çeşme Bizans devrinden kalmış. Günümüze tamamen korunarak ulaşamamış fakat yine de geçerken uğramamak olmaz.

İstanbul Bakırköy Gezilecek Yerler

İstanbul gezi rehberi yazımızda anlatacağımız sıradaki yer Bakırköy. Ülkemizin ünlü Ruh ve Sinir Hastalıkları Merkezi ve müzesi buradadır.

Özgürlük Meydanı, ülkemizdeki en eski hipodrom, Osmaniye mahallesi, İncirli Caddesi, sahili, Yeşilköy Ataköy, marina, Florya’da; velhâsılı Bakırköy’de gezilecek yerler bir gününüzü bile alabilir!

İstanbul Akvaryum, Florya Sosyal Tesisleri, Fildamı Sarnıcı, Zuhûrat Baba Türbesi, Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, Veliefendi Hipodromu ve İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi de burada. Öyleyse hemen tüm bu yerleri daha yakından tanıyalım:

35. İstanbul Akvaryum

istanbul gezi rehberiFlorya Caddesi’nde bulunan İstanbul Akvaryum 2011’den beri hizmet veriyor. Deniz dünyasını keşfe çıkmak istiyorsanız burası tam size göre. Çeşit çeşit deniz canlılarına yakından bakmak sizin için harika bir deneyim olacak.

İstanbul çocukla gezilecek yerler arasında ilk sıralara yazılması gereken bu akvaryum size deniz altının kapılarını aralayacak.

36. Florya Sosyal Tesisleri

İstanbul Florya gezilecek yerler bununla sınırlı değil. Lezzetli yemekleri ve güzel manzarasıyla Bakırköy’ün gezilecek yerleri içerisinde en iyilerden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.

İç ve dış mekân tasarımı, fiyatlarının uygunluğu, deniz manzarası, çevresindeki lüks otelleriyle burada yok yok!

37. Veliefendi Hipodromu

istanbul bakırköy gezilecek yerlerBurası ülkemizdeki en eski Hipodrom. At yarışı seyretmek isteyen yerli ve yabancı turistler buraya akın ediyor. 1920’lerde tasarlanmış ve yaklaşık 8000 seyirci kapasitesi var. Gazi Koşusu da burada gerçekleştiriliyor.

38. Florya Atatürk Ormanı

florya gezilecek yerlerKafanızı dinlemek için sessiz-sakin, bol oksijenli bir yer arıyorsanız ilk tercihlerinizden biri olmaya adaydır. 1937 yılında yaptırılmış olup koşu, yürüyüş ve çeşitli doğa aktiviteleri için ideal bir ortam. Ormanda semâver ve mangal yakmak yasak.

39. Yeşilköy Pazarı

İstanbul’da yapılacak şeyler konuşulurken Bakırköy’den bahsediliyorsa Yeşilköy Pazarı’nın adı da mutlaka geçmeli.

Bu renkli, ucuz ve büyük pazar, alışveriş ihtiyaçları için Bakırköy’de en fazla rağbet gören adreslerden. Otantik bir atmosfere sahiptir ve aklınıza gelebilecek her şeyi burada bulmanız mümkündür.

40. Bakırköy Botanik Parkı

İncirli Caddesi’nin yakınında yer alan Bakırköy Botanik Parkı, ağaç çeşitliliği ve tematik bahçeleriyle gözde yerlerden biri. Burada süs havuzlarına, doğal göletlere rastlamanız da mümkün. Dinlenme alanları, sosyal tesisler, park alanları ve seyir terasları da mevcut.

Göletteki balıkları ve diğer hayvanları izlemek de size çok keyif verecek. Gezilecek yerler İstanbul ve özellikle Bakırköy ilçesinde çok, siz yeter ki gidin!

Bakırköy Botanik Parkı yazımızdan burası hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

41. Özgürlük Meydanı

istanbul'da gidilecek yerlerİncirli Caddesi ile Ebuzziya Caddesi arasındaki Bakırköy Özgürlük Meydanı, ilçenin merkezi konumunda. Kahveciler, kafeler, restoranlar, butikler, mağazalar ve daha fazlasına ev sahipliği yapan bu alana Cumhuriyet Meydanı da deniyor.

Bakırköy’ün yerlileri buluşmak için genelde burayı tercih ediyor. İstanbul tatili yaparken Bakırköy’ü keşfetmeye buradan başlamak daha mantıklı. Bakırköy mezarlığı, Bakırköy Belediyesi Binası, TCDD Bakırköy Durağı da bu meydana yakın.

42. Atatürk Deniz Köşkü

Gezilecek yerler İstanbul ilinin her yerine yayılmış, en ücra köşesinde bile ziyaret edilmeye değer bir yer mevcut. Fakat şu an Bakırköy’den bahsediyoruz. Bu ilçe zaten İstanbul’un popüler yerleri arasında başı çekiyor. Dolayısıyla gezilecek yerlerinin çok olması normal.

O zaman durmayalım ve Atatürk Deniz Köşkü’nden devam edelim. Florya semtindeki bu yapı 1993 yılından itibaren hizmet vermeye başlamış. (Tabii ki yapılış tarihi eskiye dayanıyor.)

Atatürk yaz mevsiminde ve yılın belli dönemlerinde burada konaklıyormuş. Burada ilginizi çekecek pek çok eser mevcut, gelip görmek size düşüyor.

43. Zuhuratbaba Türbesi

İstanbul fethedilmeden evvel Bizanslılarla yapılan savaşta ordu ne zaman suya ihtiyaç duysa Zuhûrat Baba’dan himmet istermiş.

Rivâyete göre Bizanslılar su kuyularını zehirleyince şiddetli bir su sıkıntısı baş gösterir. Bir gün elinde taslarla ve su kırbasıyla bir zât çıkagelir.

Âniden beliren bu kişinin adı da o yüzden ‘Zuhûrat Baba’ olarak kalır. Zuhûrat Baba savaş esnasında şehit düşer fakat su kırbasında bulunan su hiç kesilmez. Allah dostu olduğu anlaşılan bu kişi vefât ettiği yere defnedilir.

İstanbul’da gezilecek yerler arasında mânevî niteliğiyle öne çıkan bu türbe özellikle de Cuma ve kandil günlerinde ve Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğrar. bir derdi olanlar Zuhûrat Baba Türbesi’ne gelip burada duâ ederler.

Etrafında bir de park var; dinlenmek için tercih edilebilir. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi de bu türbenin olduğu mahallede. Fildamı Sarnıcı ve Ermeni Kilisesi de buraya yakındır.

44. Ruh ve Sinir Hastalıkları Müzesi

bakırköy gezi rehberiBurada Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin tarihi geçmişini yansıtan çeşitli belgeler, eşyalar ve fotoğraflar sergileniyor. 2008 senesinde açılan müze; eski reçetelerden hastanede yapılan ameliyatlarla ilgili belgelere kadar pek çok şey barındırıyor.

Mazhar Osman Müzesi olarak da biliniyor ve İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listenize girmeyi hak ediyor.

45. Bakırköy Sanat Galerisi

Ebuziya Caddesi’ndeki bu sanat galerisi sanata ilgi duyanları davet ediyor. Birçok tarihi tablo başta olmak üzere önemli sanat eserlerine ev sahipliği yapan bu sergi mutlaka ziyaret edilmeli.

46. Bakırköy Lunaparkı

İstanbul’da çocuklarla gezilecek yerler arasındaki bu lunapark Osmaniye bölgesinde bulunuyor. Çocukluğuna geri dönmek isteyenler de burada onlarla beraber çok eğlenecek!

Çarpışan arabalardan dönme dolaplara, gondollardan trenlere kadar her şeyin yer aldığı bu lunapark çocuklara olduğu kadar size de keyif dolu anlar yaşatacak. Öyleyse içinizdeki çocuğa izin vermenin tam sırası!

47. Yeşilköy Sahil Parkı

İstanbul’da gezilecek yerler Bakırköy’ün farklı noktalarına serpiştirilmiş diyebiliriz. Adım başı farklı bir güzellikle karşılaşabileceğiniz bu ilçede şimdi rotamızı Yeşilköy Sahil Parkı’na çeviriyoruz.

Bakırköy’ün en huzurlu, sakin semtlerinden biri olan Yeşilköy’deki bu park deniz kenarında yer alıyor. Havaların güzel olduğu bir zamanda yolunuz Bakırköy’e düşerse buraya uğramamak bir kayıp olur.

Sahil parkında spor yapabilir, bisiklet kiralayabilir, deniz manzarasını izleyerek yürürken sahil havasını içinize çekebilirsiniz.

Tenis kortlarının, spor alanlarının, basketbol sahasının yer aldığı park herkese hitap eden bir alan. Yani buraya gelip de sıkılmanız mümkün değil.

48. Fildamı Sarnıcı

İstanbul’daki tarihi eserler içinde önemli bir yere sahip olan bu sarnıç Bizans döneminden kalmış. Günümüzde etkinlik alanı olarak kullanılsa da restorasyondan sonra burada konser verilmesi yasaklanmıştır. Şu an ziyarete açık durumdadır.

49. İstanbul Havacılık Müzesi

istanbul yapılacaklar listesiİstanbul’un meşhur yerleri arasında olmayabilir evet, çok fazla bilindiği iddia edilemez. Fakat tarihi ehemmiyete hâiz olduğu da bir gerçek.

Hava Kuvvetleri Müzesi olarak da anılan bu müze uçak teknolojisinin Birinci Dünya Savaşı’ndan itibaren günümüze kadar gelişim sürecini gözler önüne seriyor. Müze, geçmişte kullanılan helikopter ve uçak modellerini de ihtiva ediyor.

Türk havacılık tarihine yön vermiş isimlere ait fotoğraflar ve eşyalar da yine bu müzede. Kısaca bu alandaki tarihi bilgiler konusunda sizi doyurabilecek bir yer.

50. Ermeni Kilisesi

Zeytinlik Mahallesi’ndeki bu kilise de eski bir tarihi eser niteliğinde. Kilise şu an kullanımda ve düzenli olarak Pazar âyinleri düzenleniyor.

İstanbul mekanlar, tarihi yerler, doğal güzellikler şehri ve bu kilise deminden beri anlattığımız yerlerin yanında tabii ki çok sönük kalıyor. Ama eksik bilgi kalmasın istediğimizden belirtelim dedik.

51. Baruthane Millet Bahçesi

Osmanlı devleti zamanında en modern ve en büyük baruthanesi buradaymış. İşte o alanın üzerine 60 dönümlük bir alanı kaplayan Millet Bahçesi kuruldu. 2018 yılının Mayıs ayında hizmete açıldı ve ziyaretçisi eksik olmuyor.

Parkta açık spor alanları, bisiklet, yürüyüş ve koşu parkurları, yapay gölet, kaykay pisti, baruthane binaları, iskele, baruthane kulesi ve çocuk oyun alanları var.

İstanbul’da gezilip görülmesi gereken yerler arasına not etmeniz gereken Baruthane Parkı size doğada keyifli bir gün geçirme fırsatı sunacak.

52. Yeşilköy Feneri

istanbul gezilecek yerlerYeşilköy semtindeki bu fener Ayastefanos Feneri diye de biliniyor. Yeşilköy Burnu üzerindeki bu fener İstanbul’daki ilk fenerlerden.

Şehrin deniz trafiğini güvenli bir hâle getirmek için 1856 yılında Fransız mühendisler tarafından Sultan Abdülmecid’in tâlimatı üzerine yapılmış.

Birçok defa onarılan fener günümüzde varlığını devam ettirerek tarihi dokuya katkıda bulunmayı sürdürüyor. Uzunluğu 23 metre ve yakınında Fener Lokantası bulunuyor. Tarihi fenerin altında, deniz manzarasını izleyerek huzurla yemek yemek de ayrı güzel olacaktır.

53. Bakırköy Çarşı Cami

bakırköy gezilecek yerlerİstanbul’daki camiler bu listemizde şimdiye kadar pek geçmedi ama ilerleyen ilçelerde oraları da ziyaret edeceğiz. Bu cami 1601-1602 tarihleri arasında yaptırılmış. Cami bir müddet sonra harap olmuş.

Sultan Abdülaziz 1875’te camiyi kagir olarak tekrar inşâ ettirmiş. 1980 yılından sonra genişletilip bugüne kadar kullanılagelen cami, ibâdete açık durumda.

54. Hilmi Nakipoğlu Fotoğraf Makineleri Müzesi

Burası ‘Kamera Müzesi’ diye de biliniyor. Hepimiz fotoğraf çekmeyi severiz. Fotoğraf çekmek kimileri için bir hobi iken kimileri için bir tutku veya bir meslektir.

İşte bu müze; fotoğraf makinelerine ilgi duyan herkese hitap ediyor. Geçmişte kullanılan makinelerin ve fotoğrafların sergilendiği bu müze, Zihinsel Engelliler Okulu’nun üst katında. (Bu okul Hilmi Bey’in annesi adına yaptırılmış.)

Ülkemizin başka bir yerinde olmayan makine parçaları koleksiyonu burada. Müzedeki en eski fotoğraf makinesi 1896 yılından kalma. Yaklaşık 1000 civarında fotoğraf makinesi var.

55. Ataköy Marina Nossa Costa

istanbul'un gezilecek yerleriİstanbul’un gezilecek yerleri bitecek gibi değil! Ama Bakırköy’e takılıp kalırsak diğer ilçelerde bizi bekleyen yüzlerce güzelliğe ayıp etmiş oluruz. Burası da yabana atılmaması gereken önemli bir ilçe ve yukarıda anlattığımız tüm yerler sözümüzün ispatı niteliğinde.

Şimdi kısaca bahsedeceğimiz Ataköy Marina Nossa Costa da Bakırköy’ün en güzel yerlerinden. Ülkemizin Altın Çıpa ödülü almış ve ilk 5 yıldızlı marinası olan bu yer şehrin merkezinde fakat gürültüden, kalabalıktan uzak.

Burada deniz kokusu yoğun şekilde hissediliyor. Manzarası mükemmel; sahil kafesinde veya restoranında bir şeyler yemeyi de ihmal etmemeli.

56. 10. Yıl Cumhuriyet Müzesi

Müze 29 Ekim 2017 tarihinde açılmış ve Cumhuriyetin Onuncu Yıl kutlamalarına ilişkin gazeteler, fotoğraflar, pullar, dergiler, panolar, madalyalar, objeler, şapkalar, tören sırasında kullanılan halılar, çeşitli kitaplar ve eşyalar burada sergileniyor.

57. Dzınunt Surp Asdvadzadzni Ermeni Kilisesi

Hovhannes Bay Dadyan tarafından 1844 yılında yapılan bu kilise pek çok kez onarımdan geçmiştir. Tarihi atmosfere sahip bir yerdir. Avlusunda Osmanlı devletine hizmeti geçen birçok kişinin kabri bulunmaktadır.

İstanbul Başakşehir Gezilecek Yerler

İstanbul’un en güzel yerleri dibi olmayan bir deniz gibi. Hangi birini anlatsak, biz de şaşırıyoruz. İstikamet Başakşehir fakat bu ilçedeki gezilecek yerler listesi pek kabarık değil.

Bölge eskiden ‘Azatlık’ ismiyle anılıyormuş. İlçe statüsüne 2008 yılında kavuşmuş. Küçükçekmece gölü ilçenin güneyinde ve Başakşehir’in denize kıyısı bulunmuyor.

58. Başakpazar Fuar ve Sergi Alanı

Başakşehir’de nereye gidilir? sorusunun ilk cevabı burası. Bölgede yer alan tüm semt pazarlarının tek bir çatı altında toplanması amacıyla düzenlenen bu yerde pek çok sosyal etkinlik de yapılıyor.

Sinema salonları, kafeler, restoranlar ve üst çatı bölümünde büyük bir yeşil alan mevcut. Keyifli vakit geçirmek için tercih edilebilir.

59. Yarımburgaz Mağarası

istanbul başakşehir gezilecek yerlerAltınşehir mevkiinde yer aldığı için ‘Altınşehir Mağarası’ diye de anılır. İstanbul merkezinin 22 kilometre uzağındadır. Birinci derece Sit alanı ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır.

Mağara içerisindeki sıcaklık kış olsun yaz olsun hep sabit kalır. paleotik çağdan günümüze ulaşan çeşitli kalıntılara ve Bizanslıların zamanına ait bir kilise kalıntısına burada rastlanmıştır.

60. Azatlı Baruthanesi

başakşehir'de gezilecek yerlerBu yapı Mehmet Şerif Efendi tarafından 1795-1796 yılları arasında inşa ettirilmiş.

Küçükçekmece gölünün güneyindedir. Demir bloklarla örülen yapı Osmanlı döneminde barut üretimi için uzun yıllar kullanılmış. Bugün çevresinde hangar tarzı yapı kalıntılarıyla bir de havuz var.

61. Şamlar Köyü Camii

1839’da yapılan cami kesme taştan ve dikdörtgen biçimlidir. orijinal minaresi 1995’te yıkılarak onun yerine beton minare inşa edilmiştir. Tarihi bir eser olduğu için görülebilir.

62. Bahçeşehir Göleti

İstanbul’daki en büyük yapay gölet budur. Manzarası tek kelimeyle harika olup doğal güzelliklerin tadını çıkarmak isteyenlerin buraya mutlaka gelmeleri önerilir. Bu ihtişamlı güzellik sizi büyüleyecek desek yeridir.

Gölet 300 dönümlük park rekreasyon alanında bulunuyor. Bölgede çay bahçeleri, restoranlar, golf kulübü ve oyun parkları var.

63. Şamlar Parkı

İstanbul gezi rehberi listemizin nâdide güzelliklerinden olan bu orman, fıstık çamlarından meydana geliyor. Şamlar Ormanının içerisindeki bir mesire yeri olup çocuk oyun alanı, piknik alanı ve yürüyüş yolları bulunuyor. Hafta sonu kaçamakları için uygun bir adres.

64. Sular Vadisi

istanbul'un en güzel yerleriMükemmel mimarisiyle eşsiz bir görsel şölen oluşturan Sular Vadisi ortalama 46 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Yürüyüş parkurlarının da mevcut olduğunu belirtelim.

Ayrıca bu sosyal aktivite alanında uzunca bir dere, süs havuzlar, 5 camii, cafeler, amfi tiyatro, marketler ve restoranlar var.

İstanbul tatil yerleri içinde günübirlik gidilecek harika bir yer! O zaman İstanbul gezinizi planlarken burayı da unutmamalısınız.

65. Başakşehir Millet Bahçesi

Ortalama 280 bin metrekarelik bir alanı kaplayan millet bahçesi yapay göletten tematik bahçeye, çeşitli ağaç ve bitki türlerinden bisiklet ve yürüyüş yollarına kadar pek çok güzelliğe ev sahipliği yapıyor.

Tematik bahçesi 30 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu ve burada doyumsuz bir renk cümbüşüne, benzersiz bir görsel şölene tanıklık etmeniz mümkün. Çevreye yayılan mis gibi çiçek kokuları da cabası!

Etkinlik çayırının kapladığı alan ise 42 bin metrekare. İstanbul’da çocuklar için gezilecek yerler arasındaki Başakşehir Millet Bahçesi çocukların doyasıya eğlenmeleri için de gerçekten güzel dizayn edilmiş.

66. Hoşdere Millet Bahçesi

İstanbul’da gezilecek yerler nelerdir? sorusunu cevaplandırırken Başakşehir’den bahsetmeyi sürdürüyoruz. Burası da büyük bir yeşil alana, yapay gölete, etkinlik çayırına, tematik bahçeye ve çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. Bisiklet ve yürüyüş yolları, basketbol sahası ve piknik alanları da mevcut.

Özetle Başakşehir geziniz sırasında tercih edebileceğiniz bir başka alternatif olarak ziyaretçilerini doğal güzelliklerle ağırlamaya her an hazır!

Not: Ayazma Millet Bahçesi, Kayaşehir Millet Bahçesi, Şelâle Park Sosyal Tesisi, Mall Of İstanbul, Olimpa Alışveriş ve Yaşam Merkezi ve Deposite Outlet de Başakşehir’de gidebileceğiniz diğer yerlerden.

67. MOİPARK

Mall Of İstanbul içinde yer alan MOİPARK 2 kattan meydana geliyor ve 12 bin metrekare alanı kaplıyor. Alt katı 10 yaş üzeri; üst katı ise 4-10 yaş aralığındaki çocuklara hitap eden oyun alanlarıyla düzenlenmiş.

İçinde dev salıncaklar; ülkemizin korku konseptli ilk oteli, eğlence tünelleri, adrenalın oyunları, oyun üniteleri ve daha pek çok şey mevcut. Canlı sahne gösterileri de yapılıyor.

İstanbul’da çocuklar için gezilecek yerler arayanların oldukça rağbet gösterdiği bu mekân çocukların olduğu kadar her yaştan insanın da çok eğleneceği bir yer.

İstanbul Bayrampaşa Gezilecek Yerler

İstanbul gezi rehberi şimdi Bayrampaşa ilçesini huzurlarınıza getirecek. Şehrin kozmopolit ilçelerinden biri olan Bayrampaşa, eskiden Sağmalcılar ismiyle biliniyordu. Burada bir kolera salgını meydana geldi ve birçok kişi hayatını kaybetti.

İlçenin ismi bu kötü olayı anımsattığı için o bölgedeki bir çiftlik sahibinden esinlenilerek Bayrampaşa şeklinde değiştirildi. Gezilecek yerleri ise şöyle sıralanabilir:

68. Forum İstanbul AVM

istanbul bayrampaşa gezilecek yerlerKocatepe Mahallesi’nde bulunan bu alışveriş merkezi 250 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. 300’e yakın mağazanın bulunduğu bu yer çeşitli eğlence merkezlerine de ev sahipliği yapıyor. Yine burada pek çok restoran ve kafe de mevcut.

Tek çatı altında yaklaşık 5 milyon legoyu barındıran Legoland Discovery Center buradadır. İstanbul’da çocuklar için gezilecek yerler içinde burası onların üretkenliğini de geliştirecek olması hasebiyle daha büyük öneme sahip.

4 boyutlu sinema ve atölye çalışmaları da bu merkezin sunduğu diğer olanaklardan. Miniland’da ise ülkemizin dört bir yanından ve yurt dışından getirilen çeşitli yapılar sergileniyor.

Funlab ve Joypark da bu AVM’nin içinde bulunan diğer alanlardan. Özellikle Joypark son derece eğlenceli. Karaoke, bowling, video oyunları, bilardo, lego park, kum park, Sweet land hediye küresi, ânında kazan, Joykids oyun alanı gibi çeşit çeşit eğlence imkânları mevcut. İstanbul çocuklar için gezilecek yerler burada toplanmış!

69. Magic Ice Buz Müzesi

Burası Forum İstanbul alışveriş merkezi’nde bulunuyor. -5 derece soğutulan bir alanda buzlardan ve karlardan meydana geliyor.

İskandinav doğa motifleri, Kuzey Işıkları ve çeşitli hayvanları barındıran müze; Vikinglerin tarihi bağlarını ve Viking yaşam tarzını yansıtma amacıyla kurulmuş.

Müzede kullanılan buz miktarı tam 170 ton. Buraya girince (Ağustos’un ortası bile olsa) kendinizi Kutuplarda gibi hissedeceksiniz! Onun için size girişte bazı özel giysiler verilecek. (Çıkışta bunları iade edeceksiniz.)

Müzedeki mavi renkli buz İsveç-Jukkasjarvi bölgesinde yer alan Torne nehrinden getirilmiş. Duvarlarındaki karlar da ülkemizden toplanmış. Yine müzede İskandinav heykeltraşların elinden çıkan heykeller, pek çok hayvan heykeli de mevcut.

Buraya gelirseniz Viking gemisi’ni, Viking evi’ni, Viking dünya haritası’nı da görebilirsiniz.

Buz bardaklarda size sunulan meyve suyunun tadını da beğeneceksiniz! Şimdiden üşümeye başladıysanız gerçek soğuğu bizzat yaşamak için buraya davetlisiniz!

70. Turkuazoo Akvaryum (Sea Life İstanbul)

bayrampaşa'da gezilecek yerlerİstanbul’da gezilecek yerler neler? sorusunu cevaplandırmaya tüm hızımızla devam ediyoruz. Burası da Forum İstanbul içinde yer alıyor ve pek çok deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Sizi hayrete düşürecek bu yer deniz altı dünyasında yolculuğa çıkmış gibi hissettirecek.

71. Jurassic Land Müzesi

Ülkemizde bu müzenin başka bir örneği yok. Dinazor temalarına sahip olan müzeler içinde Avrupa’daki en büyük müze de burası. Çocuklara da yetişkinlere de hitap eden bu müzede kuluçka üniteleri, bilim merkezi ve oyun alanları gibi pek çok ilginç nokta bulunuyor.

Hatta çocuklar 50 metrekarelik bir alanda rehber ile birlikte arkeolojik kazı dahî yapabilirler!

72. Adapark (Bayrampaşa Şehir Parkı)

480 dönümlük bir alanı kapsayan bu eğlence parkının bir yanı gölet, diğer tarafı da lunaparktan meydana geliyor. Parkın çevresinde yürüyüş yolları mevcut. Hayvanat bahçesine benzer bir çiftlik, çocuk oyun parkı, piknik alanları, amfi tiyatro, spor alanları ve hobi bahçeleri gibi birbirinden eğlenceli yerler de bu bölgede.

73. İsmetpaşa Parkı Sosyal Tesisleri

istanbul'da gidilecek yerlerİsmetpaşa Mahallesi’ndeki bu yer de Bayrampaşa’da nereye gidilir? sorusuna iyi bir cevap niteliğinde. Buraya gelince kumda kahve içmek gibi sıradışı bir deneyimi bile yaşayabilirsiniz. Kendinizi doğanın huzurlu kollarına bırakmak istiyorsanız burası kesinlikle sizlik!

74. Kemerburgaz Piknik ve Mesire Alanı

Belediyenin inşa ettiği bu alan 2013 yılından beri faaliyette. İstanbul’un karmaşasından uzaklaşıp sevdiklerinizle doğada ânın tadını çıkarmak istiyorsanız buraya gitmemek için hiçbir sebebiniz yok!

75. Hoca Hayri Efendi Merkez Camii

Bu cami belediye binasının tam karşısında yer alıyor. Klasik Osmanlı tarzının örneklerinden biri ve şerefeleri ile kubbesi Edirne’deki Selimiye Camii’ne benziyor. Tarihi bakımdan değerli bir cami ve ibâdete açık durumda.

76. Mustafa Paşa Çeşmesi

Edirnekapı-Rami arasındadır. Sadrazam Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Oymalı bir kemere sahiptir. Ön tarafına demir parmaklık çekilerek teknesi doldurulmuş olupsarmaşık ve ağaç ekilmiştir.

Topçular semti yakınındaki bir caddede Ferhatpaşa Çeşmesi adıyla anılan bir çeşme de yer alıyor. Onun da ziyaret edilmesi önerilir.

77. Tarihi Ali Paşa Su Kemeri

İstanbul gezilecek yerler listesi içinde Bayrampaşa’yı bununla bitiriyoruz. İlçenin Yıldırım Mahallesi’nde yer alan bu kemer ‘Şirinkemer’ diye de biliniyor. Çift sıralı bir kemer olup Ayvalı deresi kolu üzerine kuruludur. 1790’da inşa edildiği tahmin ediliyor.

İstanbul Beşiktaş Gezilecek Yerler

Gezilecek yerler İstanbul gibi koca bir şehrin her tarafında çok var ama burası bir başka! Beşiktaş; Bebek, Levent, Etiler, Arnavutköy ve benzeri semtleriyle ön plana çıkıyor.

İlçe kültür-sanat etkinlikleri, eğlence, yeme-içme ve daha pek çok aktivite için sayısız alternatif barındırıyor. Bize de sözü daha fazla uzatmadan Beşiktaş gezi rehberi ile sizi tanıştırmak düşüyor:

78. Arnavutköy İskelesi

istanbul beşiktaş gezilecek yerlerİstanbul’da gezilecek yerler Avrupa yakası ile başladı ve Beşiktaş ile tempo yükseliyor. Bu iskele 20. yüzyılın başlarında yaptırılmış ve Arnavutköy-Bebek caddesinde yer alıyor. Dikdörtgen planlı, tek katlı yapının rıhtım uzunluğu ise 13 metre civarındadır.

79. Beyhan Sultan Çeşmesi

İstanbul Avrupa yakasında gezilecek yerler listesi hazırlarken bu çeşmeye de yer vermeden geçmek istemedik. Çeşme Arnavutköy Bebek sahil yolu üstünde bulunuyor.

Osmanlı zamanında yapılan ve Türk sanatını yansıtan en güzel örneklerden biri olarak nitelendirilebilir. Çeşmenin süslemeleri yakından görülmeli.

80. Hümayun-ü Abad Camii

beşiktaş gezi rehberiİstanbul gezilecek yerler içerisindeki bir başka tarihi yapı olan bu cami Bebek Vapur İskelesi’nin tam yanında. Nevşehirli Sadrazam İbrahim Paşa’nın 1725’te yaptırdığı bu cami 1912 yılında restore edilerek bugünkü hâline getirilmiş.

Denize nâzır bir cami olup güzel bir parkın tam köşesinde, ağaçların arasında yer alıyor. Gitmişken uğramanızda fayda var.

81. Bebek Parkı

Burası 1908 yılından beri halka açık durumda ve Hümayun-ü Âbâd Camii’nin tam yanında. Kapladığı alanın büyüklüğü 8800 metrekare ve içinde köpek gezdirme alanlarından yürüyüş yollarına, dinlenme yerlerinden çocuk parkına kadar çeşitli bölümler var.

Boğaz yürüyüşlerinde buraya uğramadan edilmez. Sizin de bu geleneği bozmamanız; Arnavutköy ziyaretinizde burayı unutmamanız tavsiye olunur.

82. Yıldız Sarayı

İstanbul gezilecek yerler içinde Beşiktaş’ın sahip olduğu en büyük tarihi zenginliklerden biri olan Yıldız Sarayı deniz kenarında yer alıyor.

Osmanlı padişahlarının hayatlarına ilişkin pek çok bilginin sunulduğu Yıldız Sarayı gösterişli mimarisiyle sizi sizden alacak. Yıldız Sarayı Müzesi de burada bulunuyor.

Sarayda pek çok bahçe mevcut. Bahçelere çeşmeler, yazlık evler, havuzlar yapılmış. Boğaziçi’ne hâkim bir konumda yer alan saray kasırları, köşkleri ve daha etkileyici pek çok yapısıyla ihtişamın somut hâli!

Mihrişah Sultan’ın yaptırdığı bu saray Sultan Abdülhamid döneminde ise Osmanlı binası olmuş. Osmanlı devletinin son sarayı olan Yıldız Sarayı’ndaki en ilginç yapılardan biri de Şale Köşkü.

Yine Çadır Köşkü, Malta Köşkü, Mabeyn köşkü de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. İmparatorluk Porselen Üretme Evi ve Yıldız Sarayı Saat Kulesi de burada.

83. Yıldız Saat Kulesi

Yıldız Sarayı kompleksine dâhil olup 1890 senesinde inşa edilmiş. Âdetâ yıllara meydan okumuş ve bugüne kadar gelmeyi başarmış. 1993 yılında onarılan yapı Neo-Gotik ve Osmanlı tarzında yapılmış.

Sekizgen bir planı var ve 3 kattan oluşuyor. Sanki o dönemlere yolculuk etmiş gibi hissetmek istiyorsanız sizi buraya alalım.

84. Çırağan Sarayı

beşiktaş'da gezilecek yerlerİstanbul gezilecek yerler listesi içindeki en görkemli yapılardan biri de budur. 5 yıldızlı bir otel olarak faaliyet gösteren Çırağan Sarayı’nın güzelliği tam anlamıyla nefes kesen türden.

İstanbul Boğazı’nın kıyısındaki bu muazzam yapı Osmanlı tarihini yansıtan eşsiz güzellikleri ve panoramik manzaralarıyla Beşiktaş’ın can damarı. Bölgedeki sahili, bahçeleri ve parkları gezdikçe gezesiniz gelecek.

85. Yıldız Parkı

İstanbul günübirlik gezilecek yerler arasına mutlaka dâhil etmeniz gereken bu muhteşem park yeşilin her tonunu barındırıyor. Beşiktaş’ın Yıldız semtindeki bu park, Sultan III. Selim tarafından annesi adına inşa ettirilen Yıldız Köşkü’ne de ev sahipliği yapıyor.

Parkta şelâleler ve göletler, havuzlar, uzun boylu ağaçlar ve yemyeşil bahçeler mevcut. Ortaköy ve Beşiktaş arasında konumlanan bu parkı ziyaret etmek size doğada muhteşem bir gün geçirme imkânı sunacak.

Boğaza bakarak kahvenizi yudumlamak, o nefis manzara ile göz banyosu yapmak unutulmaz anılarınız arasında yerini alırken buradan kolay kolay gitmek istemeyeceğiniz kesin.

Etrafınızda manolyalar, menengiç, defne ağaçları, meşe, at kestanesi, çam ağaçları; güzelliği tarifsiz bir manzara, oksijeni iliklerinize kadar hissettirecek temiz bir hava … Peki başka bir şeye gerek var mı?

İstanbul gezilecek yerler sevgiliyle dolaşılıyorsa buraya uğrayıp doğada baş başa geçirmek ilaç gibi gelecek; beraber yaptığınız en özel aktivitelerden biri olacak.

86. Ortaköy Camii

İstanbul’da gezilecek tarihi yerler söz konusu olunca bu camiyi hatırlamamak elde değildir. Barok tarzdaki bu zarif cami daima turist akınına uğruyor. İskele meydanına bakan caminin bulunduğu yerde bir çeşme ve birkaç kafe de mevcut.

87. Abbasağa Parkı

Beşiktaş-Yeni Mahalle’deki bu park da tercih edebileceğiniz gezinti ve yürüyüş yerlerinden biri. Barbaros bulvarının arkasındaki park pek çok etkinliğe sahne oluyor.

İçinde basketbol sahasından, hayvanları gezdirmek için tasarlanan özel alanlara kadar her şey var. Parkın üst tarafında ise yan yana 12 heykel bulunuyor. Bu heykellerden bazıları şu kişilere ait:

  • Abdi İpekçi
  • Uğur Mumcu
  • Bahriye Üçok
  • Ahmet Taner Kışlalı
  • Doğan Öz
  • Çetin Emeç
  • Onat Kutlar
  • Muammer Aksoy

88. Beşiktaş Çarşısı

beşiktaş gezilecek yerlerBeşiktaş’ın kalbi burada atıyor ve Beşiktaş taraftar grubunun merkezi burası. Beşiktaş Balıkçısı, lokantası, marka mağazaları, muhallebicisi, kaymakçısı, dükkânları, zerzevatçısı, kuruyemişçisi, restoranları, kafeleri ve diğer yeme içme yerleri ile ilçenin içinde ayrı bir dünya gibi.

büyük kartal heykelinin bulunduğu bölge Köyiçi diye de anılıyor. böyle anılıyor. Adı da Köyiçi Sokağı’ndan geliyor. Mağaza, cafe, pub; ne ararsanız var. O sizi ağırlamak için hazır ya siz?

89. Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi ve Anıt Heykeli

Ünlü Türk denizcisi, ‘Kızıl Sakal’ diye de bilinen Kaptan-ı Deryâ Barbaros Hayrettin Paşa’nın heykeli ve türbesi Beşiktaş Meydan’ında bulunuyor.

Türbe sekizgen olarak 1541 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. Barbaros Heykelinin üstünde Yahya Kemal Beyatlı tarafından kaleme alınan bir şiirden birkaç dize yazılı.

İstanbul Beşiktaş’ta nereye gidilir? diye mi soruyorsunuz. Size verdiğimiz bu cevaplar daha başlangıç!

90. Beşiktaş İskelesi

Beşiktaş Meydanı’nın ilerisindeki Beşiktaş sahilinde yer alan bu tarihi Beşiktaş İskelesi, görülmeye değer bir mimari yapıya sahip. İskelenin ön cephesinde Mimar Ali Talat Bey’in yapmış olduğu göz alıcı çinilere mutlaka yakından tanık olunmalı.

91. Deniz Müzesi

Ülkemizin denizcilik alanındaki en büyük müzesi olan bu müze Beşiktaş sahiline oldukça yakın. Müzenin Sultan Kayıkları bölümünde süslü kayıklar sergileniyor. Atatürk odası da epey ilgi görüyor.

92. Dolmabahçe Sarayı

İstanbul Boğazı’nın en can alıcı noktasına kurulu olan, Kabataş-Beşiktaş arasındaki bu görkemli yapı Avrupa barok tarzında inşa edilmiş. Sergi salonları ve oryantal dokusuyla misafirlerini büyülüyor. Osmanlı’nın son 6 padişahı da Atatürk de burada ikâmet etmiş.

İstanbul gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkan bu yapı; Tören Salonu (Muâyede Salonu), Selamlık (Mâbeyn-i Hümâyûn), Harem-i Hümâyûn olarak 3 bölümden meydana geliyor.

Sarayın inşasına 1843 yılında, Sultan Abdülmecid’in emri ile başlanmış. Çalışmalar 13 yıl boyunca devam etmiş ve saray 1856 yılında hizmete girmiş. Bilgi dağarcığınıza ve mânevî duygularınıza hitap edecek olan bu sarayı mutlaka ziyaret etmeniz önerilir.

93. Ihlamur Kasrı

istanbul gezilecek yerlerİlçenin arka taraflarında, Nişantaşı, Yıldız ve Beşiktaş arasında, Ihlamurdere caddesinin sonunda bulunan Ihlamur Kasrı da şehrin en güzel köşklerinden. Yeme-içme, dinlenme ve gezi için harika bir rota olup giriş ücreti 30 TL civarında.

94. Ortaköy

istanbul tarihi gezilecek yerlerİstanbul tarihi gezilecek yerler içinde bulunan Ortaköy Camii’nden yukarıda bahsetmiştik. Canlı atmosferi ve renkli çarşısıyla Ortaköy Beşiktaş’ın en hareketli semtlerinden biri. Barları, gece mekânları, kumpir dükkanları, restoran ve kafelerle dolu iskele meydanıyla şehir halkının çok rağbet gösterdiği bir buluşma ve eğlence noktası.

95. Beşiktaş Kültür ve Sanat Merkezleri

Burada konser, çocuk ve yetişkin oyunları, sempozyum, söyleşi-imza, bale, anma programı, festival, sergi, eğitim programı ve atölye çalışması gibi çeşitli kültür-sanat etkinliklerinin gerçekleştirildiği pek çok yer var.

İstanbul’da aile ile gezilecek yerler listelerinin baş tâcı olan bu birbirinden eğlenceli mekânlardan bazıları şöyle:

  • Süleyman Seba Kültür Merkezi
  • Ortaköy Kültür Merkezi
  • Melih Cevdet Anday Sahnesi
  • Mustafa Kemal Kültür Merkezi
  • Akatlar Kültür Merkezi
  • Beşiktaş Kültür Merkezi

96. Dolmabahçe Camii

Bezm-i Âlem Vâlide Sultan’ın emri üzerine, mimar Garabet Balyan tarafından 1852 yılında inşasına başlanmış olan caminin yapımı 1853 yılında tamamlanmış. Zaten cami onun ismiyle de anılıyor.

23 Mart 1855 tarihinde ibâdete açılan cami, Kabataş ile Beşiktaş arasındaki sahilin kıyısındadır. Karşısında ise Dolmabahçe Sarayı saat kulesi vardır.

Gezilecek tarihi yerler İstanbul şehrinin bu güzel ilçesinde pek çok ve bu cami de onların başında geliyor. Öyleyse Beşiktaş’a geldiğinizde buraya da merhaba demelisiniz!

97. İtfaiye Müzesi

İtfaaiye Teşkilâtı’nın tarihi çok eskilere dayanıyor. İşte İtfaiye Müzesi bu köklü tarihi aydınlatan pek çok belge ve görsel ihtiva ediyor. Sizin de bu alana ilginiz varsa İstanbul gezi rotanıza burayı da eklemelisiniz.

98. Kahvaltıcılar Sokağı

Adından da anlaşılacağı üzere bu sokak kahvaltıcılarla dolu. En az 30-35 kahvaltıcının bulunduğu bu sokak öyle kalabalık oluyor ki ‘iğne atsan yere düşmez’ deyimi burada hayat buluyor.

Bizce İstanbul’daki gezilecek yerler maratonunuza başlamadan önce burada kahvaltı yaparak enerji depolamak iyi fikir!

99. Cumartesi Pazarı

Burası Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nin tam arka tarafında. Eskiden otopark olarak kullanılsa da artık halk pazarı durumunda. Giriş katında tâze meyve ve sebzeler satılırken üst katı ise sosyete pazarı diye biliniyor.

İstanbul alışveriş faaliyetinin de en iyi gerçekleştirileceği şehir. Öyleyse Beşiktaş’tan da bir şeyler almadan dönmemek gerek.

100. Maçka Demokrasi Parkı

şişli'de gezilecek yerlerKadırgalar Vadisi’ndeki bu park Harbiye, Nişantaşı, Maçka ve Dolmabahçe arasında yer alıyor. Çok geniş bir alanı kaplayan park yemyeşil atmosferiyle size huzur verecek.

İstanbul hafta sonu gezilecek yerler arayışında olanlar Beşiktaş’taysa bu parka gitme fırsatını kaçırmamalı!

101. Küçükçiftlik Park

istanbul gezi rehberiÖnceleri lunapark, gazino, hasbahçe ve mesire alanı olarak kullanılan bu park artık düğünlerin, davetlerin, fuarların, lansmanların, kurumsal etkinliklerin, dev konserlerin ve sergilerin gerçekleştiği bir yer.

İstanbul Beşiktaş’ta gezilecek yerler hazır –deyim yerindeyse- elinizin altındayken buraya da uğramanız iyi olur.

Not: Balık Pazarı’na, Beşiktaş Vodafone Arena Stadı’na, Sinan Paşa Pasajı’na ve Camii’ne, Beşiktaş Sahil’e, Resim Müzesi’ne, Akaretler Sıra Evleri’ne, Saray Koleksiyonları Müzesi’ne uğramayı da unutmayın! Beşiktaş’ta gezilecek yerler biter mi?

102. Bjk Müzesi

Beşiktaş İnönü Stadyumu’nda bulunan müze 2007 yılından beri faaliyette. Beşiktaş’a ait özel belgeler, kramponlar ve formaların sergilendiği bu müze, ülkemizin ilk özel spor müzesidir. Siz de ‘tek aşk Beşiktaşk’ diyorsanız burası size hitap ediyor!

103. Esma Sultan Yalısı

İstanbul gidilecek yerler listesi sizin için Beşiktaş’ı didik didik etmeye devam ediyor. Ortaköy Camii’nin yanındaki bu yalı, bir yangında hasar görmüş; yıllar boyu terk edilmiş bir hâlde kaldıktan sonra 2001’de tekrar yapılmış.

Esma Sultan ismi de, Osmanlı pâdişahlarından Abdülazîz’in kızı Esma Sultan’dan geliyor. Eski adı Tırnakçı Yalısı’dır. Buraya uğramışken Beltaş Kafe’de muhteşem manzarayı seyrederek bir şeyler içmeniz önerilir.

104. Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi

İstanbul ailecek gezilecek yerler arasında başı çekiyor. Beşiktaş’ın Levent semtindeki bu müzede dünya ve Türk tarihinden pek çok isme ait balmumu heykeli yer alıyor. Burası aynı zamanda dünyanın ilk 4 boyutlu heykel müzesi.

Müzede özel bir malzeme kullanılarak sizin el ya da ayak kalıplarınız alınıp balmumu veya polyester ile size özel çalışmalar da yapılabilir. Bazı heykellerin hareket hâlinde olduğunu görünce şaşkınlığınızın bir kat daha artacağı kesindir.

Balmumu heykelleri sergilenenlerden bazıları; Leonardo Da Vinci, Fuzûlî, İbn-i Sînâ, Nâzım Hikmet, Mimar Sinan, Yunus Emre, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Osman Gâzi ve Atatürk’tür.

105. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

istanbul gezilecek yerlerAz evvel kendisinin adını zikretmiştik fakat kısa da olsa biraz bilgi vererek yeniden hatırlatalım istedik. Burası Atatürk’ün talebi üzerine 1937’de yapılmış.

Ülkemizin ilk Güzel Sanatlar Müzesi olması hasebiyle ayrı bir öneme sahip. Özel koleksiyonların, heykellerin ve resimlerin sergilendiği bu müzeye de mutlaka uğramanız tavsiye edilir.

106. Yıldız Korusu

Sevgiliyle gezilecek yerler İstanbul gibi romantik bir şehirde olmaz da nerede olur? İşte burası da o yerlerden biri. Rengârenk çiçekler mi dersiniz, yemyeşil alanlar mı dersiniz; hepsi burayı bir baştan öbür başa süslemiştir.

Büyüleyici güzelliğe sahip olan Yıldız Korusu, İstanbul’daki korular arasında seçkin bir yere sahip. Öyleyse size düşen, o manzaranın, temiz havanın tadını sevdiğiniz kişiyle beraber doyasıya çıkarmak!

Burası Yıldız Parkı diye de biliniyor. Çırağan Caddesinden başlayarak Palanga Caddesine dek uzanan bu park, yapay havuz ve gölleri, asırlık ağaçlarıyla tüm yorgunluğunuzu alıp götürecek.

Buraya gelmeden önce İstanbul gezi rehberi listemizdeki birçok yeri gezmiş olsanız bile, sanki daha yeni başlamış gibi dinç hissedeceksiniz!

Çadır ve Malta köşklerine özel kahvaltıları da unutmamak lâzım. Sonuç olarak en âcilinden gidip görmeniz gereken bir yer çünkü bu güzellikler ancak yaşayarak hissedilebilir.

107. Akaretler Caddesi

İstanbul’da nereye gidilir? diye soranlar sakın ‘tamam, cevabımı aldım; bu kadarı bana yeter’ demesin! Beşiktaş’ın tüm ihtişamı işte burada gün yüzüne çıkıyor. Göz kamaştıran ışıltılı bir yapısı var. W Hotel’den sağa doğru gittiğiniz zaman sizi birbirinden şık restoranlar ve mağazalar karşılayacak.

Soldan yukarı doğru ilerlediğinizde Beşiktaş JK Plaza ve Şâirler Parkı ile karşılaşacaksınız. Yol Maçka’da bitiyor. Tarifi bizden, gitmesi sizden!

108. Ortaköy Hamamı

Ortaköy gezilecek yerler konusunda bilgiler vermiştik ama flashback yapıp oraya geri dönelim istedik. Bilindiği gibi hamamlar Türk kültürünün en renkli öğelerinden biri. Buralar sadece temizlenmek amacıyla değil sosyalleşebilmek için de ziyaret edilmiştir.

İşte burası da onlardan biri. Hüsrev Kethüda Hamamı diye de adlandırılıyor. Ortaköy Caddesi ile Muallim Naci Caddesi’nin kesişim noktasında bulunuyor.

Hamamı inşa eden kişi ise muhtemelen tahmin ettiğiniz gibi Mimar Sinan. Kırk hamamlar, damat ve gelin hamamları gibi geleneklerin devam etmesinde büyük rol oynayan bu hamam 16. yüzyılda yapılmış.

Bugün ise partiler, basın toplantıları, nişanlar-düğünler başta olmak üzere pek çok organizasyona ev sahipliği yapıyor.

109. Feriye Sarayları

Ortaköy’le Beşiktaş arasında, Çırağan Caddesi üzerinde uzanan Osmanlı sarayları önceden Feriye Sarayları olarak anılırmış. Beşiktaş gezilip görülecek yerler listesinde yer verdiğimiz bu yapılar eğitim amacıyla ve Feriye Lokantası olarak hizmet veriyor.

110. Saray Koleksiyonları Müzesi

istanbul gezi rehberiMatbah-ı Âmire Binası, Osmanlı zamanında saray mutfağı olarak kullanılmış. Fakat 2006 yılı itibariyle depo müze olarak faaliyete geçmiş.

Sonra restorasyondan geççirilerek 2011 ‘de Saray Koleksiyonları Müzesi’ne çevrilmiş. Söylenenlere göre müzede 40 binden fazla eser var.

Koleksiyon başta Dolmabahçe Sarayı olmak üzere 19. yüzyıldaki Osmanlı saraylarının çeşitli eşyalarından meydana geliyor. Maslak, Ihlamur, Küçüksu, Aynalıkavak kasırları ve Yıldız ile Beylerbeyi saraylarındaki pek çok eser de burada.

Sanat ve tarih meraklısıysanız İstanbul Avrupa yakasındaki gezilecek yerler listenizin baş taraflarına burayı da yazmalısınız.

111. Küçük Mecidiye Camii

istanbul'da gezilecek yerlerBurası Yıldız Parkı girişinde, Çırağan Sarayı’nın arkasında. 1849 yılındaSultan Abdülmecid tarafından yaptırılan cami, Beşiktaş’ın tarihi yerleri arasında öne çıkıyor. Misafir Camisi diye de bilinen caminin tasarımı Garabet Balyan adında bir mimara âit.

112. Yahya Efendi Türbesi

Yıldız Parkı’na yürüyüş mesafesindeki bu türbe Beşiktaş’ta görülecek yerler içerisinde mânevî hüviyyetiyle dikkat çekiyor. Tabii ki deniz manzarası da ayrı güzel.

İstanbul Boğazı’nı 4 velî zâtın koruduğu söylenir ve Yahyâ Efendi de onlardan. (Yahyâ Efendi denizcilerin pîridir ve Kanûnî Sultan Süleyman’ın da süt kardeşidir.) Türbede bol bol dua edip, daha sonra seyir yerine geçerek Boğaz’ın manzarasını seyre dalmanızı öneririz.

113. Aşiyan Müzesi

Beşiktaş gezilecek yerler bitmiyor! Burası ünlü şâirlerimizden Tevfik Fikret’in 10 yıl boyunca ikâmet ettiği boğaz manzaralı bir ev. Bugün müze olarak hizmet vermekte.

1945 senesinde Edebiyât-ı Cedîde Müzesi olarak açılmış olup Tevfik Fikret’in mezarı da 1961’de buraya taşınmış. Aşiyan Müzesi diye isimlendirilmesi de bu olaydan sonra gerçekleşmiş.

Beşiktaş turistik yerler söz konusuysa burayı es geçmek yakışmaz! Barbaros Bulvarı’nı ve Beşiktaş Meydanı’nı da unutmak olmaz. Yeri gelmişken belirtelim dedik.

114. Ertuğrul Tekke Camii

Barbaros Caddesi’nden yukarı doğru yürürken sağ tarafta göreceğiniz cami işte burası. Geç Osmanlı döneminde inşa edilen bu camiye ilâveten misafirhane, tekke, kütüphane, türbe ve çeşmeden meydana gelen bir külliye de yapılmış.

Tarihi gezilecek yerler İstanbul şehrinin her yanını kuşatmış ve Beşiktaş da bundan nasibini fazlasıyla almış. Öyleyse bize de İstanbul’u gezmek gibi bir fırsatımız varken, buraları birer birer dolaşmak, o tarihi dokuyu hissetmek düşer.

115. Surp Kilisesi

Surp Asvazadzin Kilisesi olarak da bilinen bu yapı çarşı içerisinde, ‘İlhan Sokağı’nın sonunda yer alıyor. Öteki Ermeni kiliselerine benzemekte olup azınlıktaki kubbeli Ermeni kiliselerindendir.

Dolmabahçe Camii ve Küçük Mecidiye Camii’nde de katkıları olan Garabet Balyan’ın 1838 yılında inşa ettiği bu kilisenin iç kısmı son derece süslüdür.

Ayrıca Beşiktaş Balık Pazarının meydanında, Mumcu Bakkal Sokakta Panayia Rum Ortodoks Kilisesi adında bir kilise var. 19. yüzyıl eseri olan bu kilise de tarihi özellikleriyle göze çarpıyor.

116. Vişnezade Cami

İstanbul’da görülecek tarihi yerler sayılamayacak kadar çok. Burası da onlardan biri. Beşiktaş Akaretler sıra evlerinin arka tarafında, Taşlık istikametinde bulunan bu cami, 1681 yılında İzzet Mehmet Efendi’nin tâlimatı üzerine yapılmış.

1995’te çıkan bir yangın ile büyük zarar görmüş ise de, 1997 tarihinde restorasyondan geçirilerek ibâdete açılmış.

117. Güzelce Ali Paşa Türbesi

17. yüzyılda Osmanlı devletine hizmet eden Güzelce Ali Paşa Sultan II. Osman dönemi sadrâzamlarından biridir. Yüzü çok güzel olduğu için ona bu lâkabın verildiği söylenir. Anne tarafından seyyid veya şerif olduğu (Ehl-i Beyt’in soyundan geldiği) ifade edilir.

118. Tuzbaba Cami ve Türbesi

1490 senesinde yapılan bu cami Tuz Baba diye meşhur olan Halil Efendi’ye ithâfen böyle anılıyor.

Tuz Baba, fetih zamanında Fatih Sultan Mehmet’in ordusunda bulunan askerlerden biriymiş. Ordu tuz sıkıntısıyla mücâdele ettiği bir sırada onlara tuz temin ederek Tuz Baba olmuş.

Rufâî tarîkati mensuplarından olan Tuz Baba, kerâmetleriyle ünlü. Bunun için günümüzde de halk, caminin duvarına tuz paketleri bırakmaya devam etmekte.

119. Hıdiva Sarayı

İstanbul gezi rehberi listemizde Beşiktaş’ı anlata anlata bitiremiyoruz, öyle değil mi? Neyse, burası Hıdiva Yalısı olarak da biliniyor.

Beşiktaş-Bebek semtinde yer alan bu saray Bebek Koyu’nun tam ortasında. Gerçi bugün Mısır’ın İstanbul Başkonsolosluğu olarak hizmet veriyor.

20. yüzyıl başlangıcında inşa edilmiş olup Cumhuriyet’in ilanından sonra Emine Vâlide Paşa burayı Mısır Hükümeti’ne hediye etmiş.

120. Şeyh Zafir Türbesi

Ertuğrul Tekkesi’nin yanında bulunan Şeyh Zafir Külliyesi’nin içerisinde yer alıyor. II. Abdülhamid’in emriyle inşa edilmiş olup türbenin üzeri örtülüdür. Kubbe biçimindeki türbenin kulesinde ise bir gül figürü var.

121. Akaretler Mustafa Kemal Müzesi

Akaretler semtindeki bu müze önceden Atatürk’ün annesi, mânevî oğlu ve kardeşinin yaşadığı bir ev iken, 2011 senesinde müzeye dönüştürülmüştür.

Atatürk de savaş döneminde İstanbul’a geldiği sırada burada konaklamıştır. Atatürk’e ve ailesine dair mektupların, fotoğrafların ve belgelerin sergilendiği bu müzeye giriş ücretsiz.

122. Kavafyan Konağı

İstanbul’daki en eski ev olarak bilinen Kavafyan Konağı, Beşiktaş’ın Bebek semtinde bulunuyor. Lâle Devri’nden kalan bu 18. yüzyıl eseri, Türk mimarisinin en güzel örneklerinden. Önceleri Rum bir aile tarafından kullanılan konak sonra Ermeni bir aileye geçmiş ve adını da bu aileden almış.

Ev içindeki manzara betimlemeli resimlerin hayranlık uyandırdığı söylenebilir.

123. Ercüment Kalmık Müzesi

İstanbul’da gezilecek yerler Beşiktaş’ın her sokağında! Şimdi burayı biraz anlatalım. Türk resim tarihinin ileri gelen isimlerinden Ercüment Kalmık’ın eserleri burada sergileniyor. Sanatçının evi 1977 itibariyle müzeye tahvil edilmiş olup binanın alt katı bir sanat atölyesine ev sahipliği yapıyor.

124. Antik Palas

Akaretler’de, Süleyman Seba Caddesi’nin başında, yokuşun bittiği yerde, Vâlide Çeşme’den sonra gelen sokakta konumlanıyor. Sarı rengi ve beyaz pervazları oldukça ilgi çekici. 2. Derece Tarihi Eser statüsünde yer alıyor.

Eşref Paşa Konağı diye de anılıyor. Yangın nedeniyle küle dönmüş olsa da 1994’te restore edilmiş. 5 katlı bu konak 3000 metrekarelik bir alanı kaplıyor.

Her katının farklı bir ismi var. Giriş katına Sultan Salonu deniyor, onun altında da Sarı Salon var. Burada İngiliz yaşam tarzını yansıtan mobilyalar sergileniyor.

Üst kattaki Hünkâr salonundaysa Müzâyede bölümü mevcut. Antika eşyalar burada teşhir ediliyor ve özel davetler gerçekleştiriliyor.

125. Vâlideçeşme

Bebek’te, Yokuş üstünde yer alan çeşmenin tarihi Osmanlı dönemine dayanıyor. Bembeyaz mermerleri göz alıcı bir güzelliğe sahip. 1980’lerde meydana gelen bir bombalı saldırı nedeniyle harap olan çeşme sonra yeniden yapılarak bugünkü hâline getirilmiş.

126. Şairler Parkı

istanbul gezilecek yerlerAkaretler yokuşundan çıktığınız sırada, sağ kanatta bu parka rastlayacaksınız. Şâirler Parkı pek çok edebiyatçının heykeline ev sahipliği yapıyor. Vişnezade Parkının bir kısmı ‘Şâirler Sofası’ adı altında düzenlenmiş.

Çalışmanın mimari tasarımında Erhan İşözen’in imzası bulunuyor. 19. ve 20. yüzyıl dönemlerinde Beşiktaş’ta ve civarında yaşayan şâirlerin heykelleri burada sergileniyor.

Parkın girişinde ise Süleyman Seba heykeli var. Bildiğiniz gibi kendisi Beşiktaş Futbol Takımı’nın ünlü başkanı. Bank üzerindeki Nâzan Tevfik heykelini de yakından görmek istersiniz diye tahmin ediyoruz.

127. Abbas Ağa Camisi

Gezilecek yerler İstanbul Avrupa yakası sınırları içinde o kadar çok ki… Ama biz hâlâ Beşiktaş’tayız! Bu cami Abbas Ağa tarafından 1665 senesinde yaptırılmış. Ondan sonra bu semte ‘Abbasağa’ semti denmeye başlanmış.

1834 yılında restore edilen caminin galerileri ve ahşap tavanı görülmeye değerdir. Tavanın tahta oymalarında göze çarpan ince işçiliğe ve bu bölümden sarkıtılan kristal avizelere hayran kalmamak mümkün değildir.

128. Ulus Parkı

İstanbul Boğazı’na tepeden bakabileceğiniz bu park göz alıcı bir manzara ile sizi ağırlayacak. Beşiktaş-Etiler sınırlarındaki bu park içerisindeki ağaçlarla mini bir doğa şöleni sunar. İçerisinde kahvaltı yapabileceğiniz işletmeler de var.

Bu arada İstanbul Etiler’de gezilecek yerler demişken Nispetiye Caddesi’ni de unutmayalım. Burası semtin en popüler ve en büyük caddelerinden birisi. Etiler’in görkemli yüzüne burada tanık olabilir, eğlence ve alışveriş alternatifleri arasında kaybolabilirsiniz!

129. Nispetiye Kasrı

1700’lü yıllarda Sultan 3. Selim’in yaptırdığı bu kasır Süleyman Efendi Köşkü diye de biliniyor. Restore edilerek günümüzdeki durumuna getirilen bu tarihi yapı kesinlikle görülmeli.

İstanbul Beylikdüzü Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler bu ilçede de bir başladınız mı devamını zor getireceğiniz kadar çok. Şehrin en düzenli ilçesi diye de bilinen Beylikdüzü, Osmanlı zamanından kalan çeşmelere, camilere ve tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor.

Piknik alanları, sahili, plajları ve daha nice yerleri ile burası İstanbul’un nâdide ilçelerinden. Öyleyse lafı daha fazla uzatmadan hemen Beylikdüzü gezi rehberi ile gezmeye başlayalım:

130. Beylikdüzü Yaşam Vadisi

istanbul beylikdüzü gezilecek yerlerİstanbul doğa içinde gezilecek yerler denilince burayı hatırlamamak imkânsız. 1 milyon metrekarelik bir alana yayılmış olan ve İstanbul’un en büyük parkı ünvanını taşıyan Beylikdüzü Yaşam Vadisi; ilçenin Cumhuriyet Mahallesi bölgesinde yer alıyor.

Park 6 etaptan oluşuyor ve çeşit çeşit bitkiler, ağaçlar, Beylikdüzü Belediyesi hizmet alanı, koru alanı, buz pisti, huzur evi, futbol sahası, öğretmen evi ve benzeri pek çok şey barındırıyor.

Şelâlesi ve göleti de var. Bisiklete binmek, spor ya da yürüyüş yapmak, restoranlarında veya kafelerinde mola verip yemek yemek, akülü trenle vadiyi dolaşmak, sergilere katılmak, çim teraslarda dinlenmek, masa oyunları oynamak ve sahne etkinliklerini izlemek burada yapabileceklerinizden bazıları!

Ayrıca bu parkın bir kısmını da kafeler, mini bir müze, su bitkileri bahçesi, etkinlik alanları, kütüphane, ahşap bir köprü, çiçek bahçeleri, çocuk oyun alanları, seyir terasları, dans platformları, gençlik merkezi ve macera parkı oluşturuyor.

131. Beylikdüzü West Marina

2014 yılında mavi bayrak ödülü alan West Marina, hem eğlence hem de su sporları için tercih ediliyor. Sahil kıyısında, Marmara Mahallesi mevkiinde bulunduğunu ve marinanın bitiminde ise uzun bir kumsalın yer aldığını da belirtelim.

132. Gürpınar Sahili

İstanbul Beylikdüzü’nde gezilecek yerler size farklı farklı deneyimler yaşatacak ama ‘burası hepsinden başka!’ diyeceksiniz. Burada piknik yapmak, mangal yakmak, denize girmek veya bisiklet turuna çıkmak gezinize renk katacak. En iyi günübirlik tatil adreslerinden biri olan bu sahilde doğayla baş başa kalacaksınız.

133. Torium Alışveriş Merkezi

beylikdüzü'de gezilecek yerlerTurgut Özal Mahallesi’ndeki Torium AVM; sergi, konser, sinema, eğlence ve kapalı kar eğlence alanlarına ev sahipliği yapıyor. Burada kış sporlarını deneyimleme imkânı ve kar keyfi yaşama olanağı mevcut.

134. Tepecik Çamlık Piknik Alanı

İstanbul doğal güzellikler açısından sonu gelmeyen bir hazine! Bu sözümüzün bir ispatı da işte burası. Ağaçlar arasında, denizin yanı başında, doğanın tam ortasında bol oksijenli ve muhteşem manzaralı bu yeri sanırız daha fazla tarif etmeye gerek yok!

135. Gürpınar Halk Plajı

Hafta sonu İstanbul gezilecek yerler ile değerlendirilmeli ve eğer Beylikdüzü’ndeysek uğradığımız yerlerden biri de burası olmalı. Gürpınar sahilinde yer alan bu plaja giriş için ücret ödemeniz gerekmiyor. Yaz mevsiminde Beylikdüzü halkının akın ettiği bu yere siz de gitseniz iyi olur.

136. Beylicium Alışveriş ve Yaşam Merkezi

Büyükşehir Mahallesi mevkiindeki bu AVM; aksesuar, mobilya ve giyim mağazalarından kuaförlere, restoranlardan güzellik merkezlerine, eğlence alanlarından sinema ve tiyatrolara kadar sayısız mekânı bünyesinde barındırıyor.

İstanbul alışveriş merkezleri içinde Beylikdüzü’nün gözdesi olan bu AVM bile, dolu dolu bir gün geçirmenize kâfi gelir.

Ama tabii ki sadece AVM’de dolaşıp da, İstanbul gezilecek yerler listesindeki diğer yüzlerce yeri ihmal etmek olacak şey değildir!

137. Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi

Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bu müzede pek çok deniz canlısı sergileniyor. Mumya balıkların bulunduğu müze; dünya çapında bu konsepte sahip ilk müze olma özelliğini de taşıyor.

Kenan Balcı isimli ünlü bir balıkçı tarafından kurulan müze; hamsiden deniz yılanına birçok canlının mumyasını ihtiva ediyor.

İstanbul gezilecek yerler çocuklarla dolaşılıyorsa buraya uğramak onları son derece eğlendirecek! Bu arada müzeye giriş ücretsiz.

138. Beylikdüzü Belediyesi Sosyal Tesisleri

Yakuplu Mahallesi’ndeki bu sosyal tesisler sevdiklerinizle oturup sohbet ederken keyifle çayınızı-kahvenizi yudumlayabileceğiniz pek çok mekân ile sizi bekliyor. Üstelik manzarası da yok değil. Yeşil bir atmosfere sahip ve tam hoş vakit geçirmek isteyenlere göre.

139. Antikacı Dede’nin Yeri

Antikalara ilgi duyuyor musunuz? Öyleyse senelerden beri eski eşyaları toplamakla meşgul olmuş ve sonra onları küçük bir dükkanda sergilemeye başlamış Abdullah Ekme’nin kıymetli koleksiyonunu da ziyaret etmelisiniz.

Elbette gitmişken bir şeyler almadan dönmemelisiniz. Dereağzı Mahallesi’nde bulunan bu sevimli dükkan, size nostaljik anlar yaşatacak.

140. Beylik Pazarı

Burası İstanbul’un en büyük pazarlarından biri olup 2006 yılından beri faaliyette. Tezgah sayısı 150’leri buluyor. Hafta sonu Beylikdüzü’ne gelirseniz buraya uğramayı da unutmamalısınız.

141. Kavaklı Sahil Parkı

İstanbul’da gezilecek yerler Beylikdüzü ilçesinin de her tarafını sarmış vaziyette. Kavaklı mevkiindeki bu park da onların arasında yer alıyor. Spor âletlerinden oyun alanlarına, yürüyüş ve koşu parkurlarından piknik masalarına ne ararsanız mevcut.

142. Piri Reis Parkı

Gürpınar Sahili’ndeki bu park eğlenceli vakit geçirmek isteyenlere hitap ediyor. Piknik keyfi yapabileceğiniz parkta, spor tutkunları da zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak. Hele burası çocuklar için zaten biçilmiş kaftan!

143. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi

2018 Nisan itibariyle faaliyete giren bu kültür merkezi 25 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Tiyatro ve cep sinema salonları, sergi alanı, müze, kütüphane, işitsel sınıflar, çocuk okuma alanı gibi yerlerden oluşan bu merkeze de uğramayı düşünebilirsiniz.

144. Mâlik Ağa Çeşmesi

Gürpınar Mevkiinde yer alan bu çeşmeye Âşıklar Çeşmesi de denir. Rivâyetlere göre önceleri genç kızlar hoşlandıkları erkekleri sadece bu çeşme başına su almak için geldikleri zaman gördüklerinden dolayı böyle anılmıştır.

Çeşmenin bir kitâbesi olmadığı için ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı belli değildir. Fakat tahminlere göre Osmanlı zamanında yaptırılmış ve Rumlardan kalmıştır. Çeşmenin yanındaki asırlık çınar ağacı da heybetiyle görülmeye değerdir.

İstanbul Beyoğlu Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler listesi Beyoğlu ile ritmi düşürmeden devam ediyor. Bu egzotik ve zarif ilçe; birçok tarihi yapıya ve doğal güzelliğe bağrında yer açmış. Kalabalık Taksim’inden o dillere destan İstiklal Caddesi’ne, Cihangir’den Tünel Meydanı’na pek çok turistik yer barındıran Beyoğlu’yu keşfe çıkmaya ne dersiniz? Cevabınızı evet olarak kabul edip sizleri Beyoğlu gezi rehberi ile başbaşa bırakıyoruz.

145. Galata Kulesi

istanbul beyoğlu gezilecek yerlerİstanbul Beyoğlu’nda gezilecek yerler denildi mi Galata Kulesi’yle başlamak –tâbiri câizse- üzerimize düşen bir vecîbedir. İstanbul’u İstanbul yapan en önemli eserlerden biri Galata Kulesi olup onun güzelliği, ihtişamı tartışılmazdır.

Uzunluğu 67 metreyi bulan bu 9 katlı yapı; Boğaz’ın ve şehrin panoramik manzarasıyla gözlere doyumsuz bir ziyafet çektirir. Üst katındaki restoranına da uğramadan etmemelidir.

146. Galata Köprüsü

Eminönü ile Karaköy’ü birbirine bağlayan bu köprünün İstanbul sembollerinden biri olduğunu bilmeyen yoktur. Tarihi Yarımada’ya bu köprüyü yürüyerek ulaşmanız mümkündür. Hem böylece boğaz manzarasını doya doya seyretme imkânınız olacaktır.

Köprünün altındaki balık restoranlarında da boğazı izlerken yemek yemek ayrı bir keyiftir.

147. İstiklal Caddesi

İstanbul Beyoğlu gezilecek yerler konusunda İstanbul’un yerlileri olsun, buraya gelen turistler olsun hepsinin ilk ortak tercihlerinden biri Taksim Meydanı olur. Alışveriş, eğlence ve ticaret imkânlarının aynı yerde buluştuğu bu kozmopolit bölgeyi karış karış gezmek gerekir.

Geziye nostaljik tramvay ile başlanabilir. Rota boyunca istediğiniz noktada inmeniz mümkün olsa da sonuna kadar gidip, başladığınız yere yürüye yürüye gelmeniz önerilir.

Burası sadece Beyoğlu’nun değil, tüm İstanbul’un en hareketli caddelerinden. İnsan trafiğini bir yana bırakalım, nostaljik tramvay bile başlı başına bu caddeye gelme sebebi.

Galeriler, pasajlar, mağazalar, butikler ve kafelerle dolu bu cadde İstanbul içi gezilecek yerler listelerinin medâr-ı iftihârıdır!

148. Taksim Meydanı

Önceleri İstanbul halkına buradan su dağıtılır yani taksim edilirmiş. O yüzden bölgenin adı ‘Taksim’ olarak kalmış. Bu su taksimi İstiklal Caddesi’nin girişindeki Taksim Maksemi binası’nda gerçekleştirilirmiş.

Sekizgen duvarları ve külah biçimli çatısı ile enteresan bir yapı ve mutlaka görülmeli.

Taksim Meydanı her tarafında görülmeye değer bir şey bulundursa da bunların en ilgi çekici olanlarından biri şüphesiz ki Cumhuriyet Anıtı.

1928’de İtalya’da yapılmış olan anıt Roma’dan İstanbul’a nakledilmiş. Anıtın üstünde Atatürk’ün, Cumhuriyet’in kuruluşuna katkı sağlayan pek çok ismin heykelleri var.

149. Miniatürk

İstanbul en iyi gezilecek yerler arasında ilk sıralara yerleşen bu park haftanın her günü ziyarete açık. Haliç’te bulunan bu minyatür park; 60 bin metrekarelik alanı kaplıyor.

Dünyadaki en popüler ve en büyük minyatür parkların başında gelen bu turistik parkın içinde ülkemizde simgesel hâle gelen çeşitli bina, yapı, insan ve anıtların minyatürleri var.

Anıtkabir, Sümela Manastırı, Selimiye Camii, Mardin Taş Evleri, Atatürk’ün Selanik’teki Evi, Mostar Köprüsü ve Safranbolu Evleri bunlardan bazıları.

150. Pera Müzesi

Bu özel müzenin binası 19. yüzyıl itibariyle yapılmış. Aynı zamanda bir kültür merkezi olup çeşit çeşit koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Oryantalist tablolardan muhtelif koleksiyonlara, Osman Hamdi’nin eserlerinden daha nice ilgi çekici yapıtlara varana dek zengin bir muhtevaya sahip.

Bu müzeyi ziyaret ettikten sonra, etrafınızdakilere anlatacağınız çok fazla şey olacak!

151. Taksim Gezi Parkı

Taksim’in göbeğindeki bu park Taksim’in en önemli yeşil alanlarından. Daha doğrusu Taksim’deki yeşil alanlar sınırlı ve onca beton yığınının arasında burası, zor bulunan bir hazine gibi.

Buraya geldiğinizde ister yürüyün, ister koşun, ister dinlenin. Yeter ki İstanbul Taksim gezilecek yerler listenize burayı da ekleyin!

152. Beyoğlu Tarihi Balık Pazarı

İstiklal Caddesi’ndeki bu balık pazarı Beyoğlu’nun sembollerinden. Taze taze balıklar, leziz yiyecekler, baharatlar, hediyelik eşyalar, kokoreççiler, midyeciler … Buradan eli boş dönmeniz mümkün değil.

153. Divan Edebiyatı Müzesi

Burası Galata Mevlevihânesi diye de anılıyor. Galip Dede Sokağı’ndaki bu müze 13. yüzyılın sonlarına doğru, Mevlânâ hazretlerinin torunu Mehmet Dede’nin emriyle yaptırılmış.

Mevlevî kültürünü yansıtan eserlerin sergilendiği müzede el yazmaları ve klasik Türk müzik âletleri de bulunuyor. Galip Dede Türbesi de burada, mutlaka ziyaret edilmeli.

154. Türvak Sinema Müzesi

istanbul gezilecek yerlerTürker İnanoğlu’nun kurduğu bu müze sinema ve televizyon müzesi olma özelliğine sahip ülkemizdeki ilk ve tek müze. 5 katlı ve 9 salondan oluşuyor.

Ünlü sinema oyuncularının balmumu heykellerine, sinema tarihiyle ilgili araç-gereçlere, maketlere, belgelere, film afişlerine ve oyun kostümlerine yer veriliyor.

155. Çiçek Pasajı

istanbulda gezilecek yerlerİstiklal Caddesi’ndeki Çiçek Pasajı, lüks dairelerden ve dükkanlardan meydana geliyor. Süslü yapısıyla dikkat çeken bu yerde, Osmanlı mutfağının lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar da mevcut.

156. Galatasaray Müzesi

1915’de Ali Sami Yen tarafından kurulan müze, ülkemizdeki ilk spor müzesidir. Müze 3 katlı.

Burada Galatasaray Lisesi’nin ilk zamanlarından bu yana kullanılan üniformalardan tutun da, ders araç-gereçlerine kadar pek çok şey sergileniyor.

Kazanılan kupalar ve birçok fotoğraf da yine müzeyi süslemiş durumda.

157. Sent Antuan Kilisesi

İstiklal Caddesi’ndeki bu Katolik kilisesi Assisili Aziz Fransua’ya ithâfen 1230 yılında yapılmış. Bugün de kilisede âyinler devam ediyor.

158. Vedat Nedim Tör Müzesi

İstanbul’daki gezilecek yerler saya saya da, geze geze de bitmez. İstiklal Caddesi’ndeki bu müzede Yapıkredi Bankası’nın sanat koleksiyonu sergileniyor. Haftanın her günü açık ve görülmeye değer çeşit çeşit eser burada sizi bekliyor. Yazma, kumaş, madalya,tesbih, işleme ve sikke gibi koleksiyonları barındırıyor.

Sikke koleksiyonu 55 bin parçadan oluşuyor ve bu alanda dünyadaki en büyük 3. koleksiyon olduğu biliniyor.

159. Masumiyet Müzesi

Müze Boğazkesen Caddesi’nde bulunuyor. Fakat isminden dolayı gitmemezlik etmemeli! Burası İstanbul Boğazı ile paralel yönde bulunan Meclis-i Mebusan Caddesi’ni kestiğinden dolayı böyle anılıyor.

İstanbul gezilecek yerler hep kalabalık olacak diye bir şey yok! Bu müze size İstiklal’in curcunasından sonra gâyet sakin gelecek. 2014 senesinde Avrupa Yılın Müzesi ödülü alan müze bir Orhan Pamuk projesi.

Müzede türlü türlü eşyalar sergileniyor ve hepsinin bir hikâyesi var! Daha fazla detay mı? O müzede!

160. Kırım Kilisesi

istanbul gezi rehberiİngilizler tarafından Sultan Abdülmecid’in onayıyla yapılan bu kilisenin tarihi yaklaşık 2 asır öncesine dayanıyor. Sivri külahlara sahip minik kuleleriyle ve kesme taştan müteşekkil yapısıyla değişik bir yer.

161. Rahmi Koç Müzesi

Haliç’in kuzey yakasındaki bu müzede Rahmi Koç tarafından derlenen koleksiyonlar sergileniyor. Aynı zamanda birçok interaktif sergi de var.

162. Aynalıkavak Kasrı

Minik bir kubbeye ve açık turuncu renkli duvarlara sahip bu yapı Tersane Kasrı diye de biliniyor. 3. Selim döneminde onarılmış olup ne isyanlar görüp geçirmiş, ne uzun yıllara meydan okumuş!

163. Galatasaray Hamamı

1715 yılında yaptırılan bu hamam bir çarşı hamamı özelliğinde. 1965’te onarılmış ve eski mimari özellikleri kaybolmuş fakat yine de bakımlı bir biçimde korunarak günümüze ulaşabilmiş. Şu an erkek ve kadınlar için ayrı bölümlerde hamam hizmeti veriliyor.

164. Arap Camii

Galata semtindeki bu yapı Galata Mahkemesi Sokağı’nda yer alıyor. Önceleri San Paolo Kilisesi olarak kullanılan bu yapı İstanbul fethedildikten sonra camiye çevrilmiş.

1492’de göç eden Endilüs Arapları caminin etrafına yerleştiğinden dolayı Arap Camii diye anılır olmuş. Söylendiğine göre şehirde ilk ezanın okunduğu yer burasıdır.

165. Fındıklı Parkı

istanbul gezilecek yerlerCihangir’in Somuncu Sokağı’ndaki bu park deniz kenarında bulunuyor. Şehrin manzarasını mı seyretmek istiyorsunuz? İşte size bunun için harika bir destinasyon!

İstanbul sevgiliyle gezilecek yerler açısından çeşit çeşit alternatif sunuyor ve burası da onların başını çekiyor. Doğanın tadını çıkarmak ve pozitif enerji depolamak için burada olmak gibisi yok!

166. Güzelce Kasımpaşa Camii

Camikebir Mahallesi’nde bulunan bu cami Mimar Sinan’ın yüzlerce eserinden biri. Güzelce Kasım Paşa tarafından 1533-1534 yıllarında yapılan cami pek çok kez onarımdan geçmiş. Bugün ibâdete ve ziyarete açık, Beyoğlu gezisi sırasında uğramalı.

167. Hüseyin Ağa Camii

Bu cami ise İstiklal Caddesi’nde bulunuyor. Yalnızca Ağa Camii diye de anılıyor. Mütevazi bir mimariye sahip olan bu camii, tarihi ve mânevî atmosferi nedeniyle ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

168. Haliç Kongre Merkezi

istanbul gezilecek yerlerSütlüce Mahallesi’nde yer alan bu merkez deniz kıyısı, açık hava ve kapalı mekân etkinliklerine sahne oluyor. 100 metrekarelik bir alana kurulmuş olup açık alanı 16 bin metrekare. Haliç, Pera, Kuleli ve Sadabad adlı 4 binadan meydana geliyor.

169. Kılıç Ali Paşa Cami ve Külliyesi

Tophane semtinde yer alan bu külliye; Hamam, Medrese, Türbe ve Camiden oluşuyor. III. Murad döneminde yapılan bu cami de İstanbul’daki önemli tarihi yapılardan biri olarak ziyaret edilmeli.

170. Tophane Çeşmesi

1732’de yaptırılan bu çeşme İstanbul’daki en yüksek duvarlı çeşmedir. Ayrıca şehrin en büyük çeşmelerinden üçüncüsüdür. Geçerken uğramak bizce Beyoğlu’na bir vefâ borcudur.

171. Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi

Burası bugün Mimar Sinan Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi. Fatih Sultan Mehmet’in inşa ettirdiği top-döküm tesisleri, Osmanlı’nın silah sanâyisi alanındaki en önemli yapılarından biri. Defterdar Yokuşu’ndaki bu tarihi yeri de geçerken görmeli.

172. Tophane Kasrı

İstanbul’da gezilecek yerler listemizdeki tarihi eserlerin sonu gelmez! Sultan Abdülmecid’in inşa ettirdiği bu bina Osmanlı zamanında, devlet adamlarının karşılanması amacıyla kullanılmış. Pek çok uluslararası toplantı burada gerçekleştirilmiş.

173. Tophane Saat Kulesi

Kılıçali Paşa Mahallesi’ndeki bu yapı Nusretiye Camii’nin bitişiğindedir. Onun için Nusretiye Saat Kulesi olarak da tanınır. Kulenin dört cephesi de birbirine eşit olup denize doğru olan kapısının üzerinde Abdülmecid’in tuğrası bulunuyor.

174. Yeldeğirmeni Camii

İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasındaki bu cami, Kasımpaşa Kadı Mehmet Efendi bulunuyor. 1590’lı yıllarda Hünkâr İmamı Abdülkerim Efendi’nin inşa ettirdiği cami Abdülkerim Efendi Mescidi diye de anılıyor.

175. Yeraltı Camii

Karaköy’de konumlanan caminin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. İlk olarak, Bizanslıların Haliç’e girmesini önlemek amacıyla Sirkeci-Galata arasına bir zincir çekildiği, ucunun da Kastellion Kulesi’ne bağlandığı ve caminin de o kulenin mahzeni olduğu ifade ediliyor.

176. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Gümüşsuyu Mahallesi’ndeki bu kilise şehrin en büyük Rum Ortodoks kiliselerinden. Kadıköy’de de aynı adı taşıyan bir kilise var. Temeli 1876 yılında atılan ve 1880 yılında açılan bu kilise Neo-Bizans ve Neo-Barok mimari özelliklerini taşıyor. 1 kubbesi ve 2 çan kulesi mevcut.

177. Azapkapı Camii

istanbul gezilecek yerlerSokullu Mehmet Paşa Camii olarak da bilinen yapı Galata semtinde bulunuyor. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırdığı bu camiyi Tarihi Yarımadadaki en önemli eserlerden biri şeklinde nitelendirmek mümkün. Birkaç kez onarımdan geçen cami bugün ziyaret edilesi bir yer olarak Beyoğlu’nu şereflendirmekte.

178. Gümüşsuyu Caddesi

Eşsiz manzarası ve önemli mimari yapılarıyla Beyoğlu’nun seçkin caddelerinden olan Gümüşsuyu da bir ziyareti çoktan hak ediyor. Azaryan Apartmanı ve Alman konsolosluk binası burada göreceğiniz yapılardan sadece ikisi.

İstanbul en iyi gezilecek yerler listesi yaparken burayı atlarsanız çok şey kaçırırsınız, bizden söylemesi. Caddenin Ayaspaşa bölümündeki restoranların birinde kendinize bir ziyafet çekmeyi de unutmayın!

179. İstanbul Modern Sanat Müzesi

Karaköy’deki bu müzenin kapıları 2004 yılından beri açık. Fotoğraf, video bölümleri ve sergi salonlarının bulunduğu müzede dünyaca ünlü pek çok sanatçının eserleri mevcut.

180. Orhan Kemal Müzesi

Meşhur edebiyatçılarımızdan Orhan Kemal adına açılmış olan bu müze Cihangir’de bulunuyor. Orhan Kemal’in daktilosundan özel eşyalarına, fotoğraflarından kitaplarına pek çok şeyin sergilendiği müze, yazarın sevenlerine hitap ediyor.

181. Beyoğlu Sanat Galerisi

beyoğlu gezilecek yerlerİnsanın iki kalbi olmaz fakat bir şehrin onlarca kalbi olabilir. İşte İstanbul’un kalplerinden biri de burasıdır. Başkanlık Binası Sergi Salonu diye de anılan bu mekânda birçok konferansa ve sergiye ev sahipliği yapıyor.

İstanbul gezi rehberi size; ‘buraya muhakkak gitmelisiniz!’ diyor ve diğer yerlere söz hakkı tanımak için şimdi rotasını farklı noktalara çeviriyor:

182. Akbank Sanat

Kısa Film Festivali, Caz Festivali gibi etkinliklerin düzenlendiği Akbank Sanat da Beyoğlu’nun sahip olduğu zenginliklerden. Sergiler, konserler, özel temalı programlar ve sempozyumlarla sanatsal bakımdan son derece nitelikli bir yer olduğuna ne şüphe!

183. Madame Tussauds İstanbul

Önce Londra’da kurulup sonra dünyanın çeşitli ülkelerinde şubeleri açılan bir balmumu müzesi Madame Tussauds. Taksim’deki şubesi ise 2016 yılında faaliyete girdi. Dünya starlarının, Türk şarkıcı, iş adamı ve futbolcuların heykellerine yer verilen müzede çekmeniz gereken çok fotoğraf olacak!

İstanbul Büyükçekmece Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler listesi şimdi sizi Büyükçekmece’ye götürecek. Burası uzun dönem bir tarım bölgesi ve geçiş yolu olarak kullanılmış. Onun için tarihi bakımdan büyük öneme sahip. 25 km’lik kıyı şeridi var.

Dünya Kostümleri Müzesi, Mimar Sinan Sahil Yolu, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kervansaray ve Albatros Sahili bu ilçede gezebileceğiniz noktalardan sadece birkaçı. O halde gelin şimdi, biraz daha detaya inelim.

184. Sokullu Mehmet Paşa Cami

istanbul büyükçekmece gezilecek yerlerMimar Sinan tarafından yapılan bu cami 1567 yılında inşa edilmiş. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan cami Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Kurşunlu Han ve Mimar Sinan Köprüsü’ne de çok yakın.

185. Albatros Sahili

İstanbul’da günübirlik gezilecek yerler arasındaki en güzel destinasyonlardan biri olan bu sahil yaz mevsiminde denize girmek için tercih edilebilir. Burada yürüyüş yapmanın, günbatımını izlemenin vereceği zevki ise tarife gerek yoktur.

186. Büyükçekmece Sahili

istanbul sahilleriMarmara Denizi’nin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz bu sahil pek çok plaj barındırıyor. İstanbul’da tatil nerede yapılır? diye soranlardansanız işte size cevap!

187. Dünya Kostümleri Müzesi

büyükçekmece'de gezilecek yerlerBüyükçekmece gezi rehberi listemize dâhil ettiğimiz bu müze yalnızca ülkemizin dört bir yanından değil, dünyadaki pek çok ülkeden getirilen kostümleri de ihtiva ediyor.

Mimar Sinan Mahallesi’ndeki bu görsel şöleni deneyimlemek sizce de iyi bir fikir değil mi?

188. Mimar Sinan Yat Limanı

Şimdi İskele Caddesi’ne doğru yol alıyoruz. Buraya gelip yatlara uzaktan bakmak size kâfi gelmezse yat kiralayıp deniz turu yapmamanız için hiçbir sebep yok!

189. Kordonboyu Caddesi

Büyükçekmece turistik yerler ilçesi ve burası da o yerlere iyi bir örnek.

Sahil kenarına sıralanmış çay bahçeleri, restoranlar, kafeler, kahveciler… Yapmanız gereken birine oturup deniz manzarasının tadını sevdiklerinizle beraber çıkarmak, bu kadar basit!

190. Mimar Sinan Sahil Yolu

Marmara Denizi’nin muhteşem manzarasını izlerken keyifli bir yürüyüş yapabileceğiniz noktalardan biri daha! Yazın gerçekleştirilen etkinliklere de denk gelirseniz ne âlâ!

191. Büyükçekmece Kervansarayı

Kurşunlu Han diye de bilinen bu yapı Büyükçekmece Gölü’ne yakın bir yerde bulunuyor. Birçok sanatsal ve kültürel etkinlik burada yapılıyor.

İstanbul kışın gezilecek yerler olarak harika bir öneri diye düşünüyoruz, bizimle aynı fikirdeyseniz havanın soğuk olmasına bakmadan çıkın gelin!

192. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

istanbul turistik yerlerAvrupa ile İstanbul’u bağlayan güzergâhtaki konumuyla önemli bir tarihi yapı olan bu köprünün girişinde Kanuni Süleyman Çeşmesi var. Onu görmezden gelmemeli!

193. Yörük Ali Efe Heykeli

Yörük Ali Efe, Kurtuluş Savaşı’nda ordumuza büyük katkıları olan bir zât-ı muhterem. Çeşmenin sol tarafında da onun heykeli var. Görmemeniz imkânsız ama önemine binâen hatırlatalım dedik.

194. Kültür Park

Burası da etkinlik bakımından hiç boş kalmayan eğlenceli bir yer. Her tarafında gözlemeciler ve nargileciler dolu. Restoranlarından birinde göl manzarasına karşı yemek yemek ise ayrı güzel olur.

Parkta bir amfi tiyatro ve ‘yöre evleri’ mevcut. Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali bu parkta düzenleniyor.

195. Enver Paşa Köşkü

istanbul gezilecek yerlerTarihe ilgi duyanlar Enver Paşa hakkında epey mâlumat sahibidir. İşte burası onun ailesiyle birlikte yaşadığı yazlık evmiş. 3 katlı bir yapı ve bahçesinde havuzu var. Enver Paşa Çeşmesi de ilçe meydanında yer alıyor.

196. Fatih Camii ve Büyükçekmece Çarşısı

Tarihi caminin 17. yüzyıl itibariyle yapıldığı sanılıyor. Büyükçekmece’de gezilecek yerler ziyaret edilir de burası unutulur mu? Anadolu şehirlerinin ambiyansını yakalayacağınız bu çarşıyı geze geze bitiremeyeceksiniz.

197. Büyükçekmece Gölü

Koy konumunda olmasına rağmen, deniz ile bağlantısı kesildiği için göl hâline gelmiş. Mükemmel manzarasına ve tarihi atmosferine doyum olmaz.

İstanbul sevgiliyle gezilecek yerler planlaması yapıyorsanız burada baş başa unutulmaz anlar yaşayacağınız kesin!

198. Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi

1996’da kurulan bu fuar merkezinin alanı 145 metrekare büyüklüğünde. Fuar alanında 5 yıldızlı konaklama tesisi, toplantı salonları var. Geleneksel ‘İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’ her yıl burada düzenleniyor.

199. Endem Televizyon Kulesi

Gürpınar mevkiindeki bu kulenin giriş katında yaklaşık 2000 kişi kapasiteli bir konser salonu var. 5 yıldızlı oteli, seyir ve resepsiyon katları, döner restoran da mevcut.

Dünyadaki 17., Avrupa’daki 4. televizyon kulesi olduğu biliniyor. Bu heybetli yapı mutlaka yakından görülmeli.

İstanbul Çatalca Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler Çatalca’da da çok. Burası, ziyaretçilerini çeşitli güzelliklerle ağırlamayı iyi biliyor. Şehir merkezine yakın bu tatil durağı muhteşem koylar, trekking alanları, plajlar ve müzelerle dolu. Şöyle ki:

200. Flamingo Köyü

istanbul çatalca gezilecek yerlerGökçeali mevkiindeki bu yer, doğayı iliklerinde hissetmek isteyenleri çağırıyor. Üstelik burada göreceğiniz Flamingo kuşlarının sevimliliği sizi sizden alacak.

201. Yalıköy

çatalca plajlarıİstanbul sevgili ile gezilecek yerler listesi yapsak epey kabarık olurdu. Baş tarafına da öyle sanıyoruz ki burayı yazardık. Dalış, balık tutma ve kamp gibi aktiviteler için ideal bir yer olan Yalıköy’ün çok da güzel bir plajı var.

Ancak restoranıdır, kafesidir; o tarz şeyler pek fazla yok. Ama olsun, amaç beraber doğanın tadını çıkarmaksa gerisi teferruattır deyin ve bizce bir an evvel soluğu burada alın!

202. Ormanlı Köyü

çatalca'da gezilecek yerlerKamp alanlarıyla, muhteşem doğasıyla burası da geldiğiniz zaman uzun süre gitmek istemeyeceğiniz bir yer. Yamaç paraşütü, safari turu ve ATV gibi olanaklar mevcut. Serin mi serin Karadeniz sularının tadını burada çıkarmaya buyurmaz mıydınız?

203. Evcik Plajı

Karacaköy’e bağlı bu plajın uzunluğu 10 km civarında. Dalgalı Karadeniz sularında keyif yapmak istemez misiniz? diye sorsak ve cevabınız ‘neden istemeyeyim ki?’ ise bu plajı ziyaret etme vaktiniz gelmiş demektir.

204. Ormanlı Plajı

Adı züzerinde bu plaj Ormanlı Köyü’nde bulunuyor. Denizi tertemiz, manzarası muazzam. Kıyısı taşlık olsa da bu, bir sorun teşkil etmiyor.

İstanbul plajlar listesi içinde buraya rahatlıkla yer verebilirsiniz uzun lafın kısası.

205. Yalıköy Plajı

istanbulda gezilecek yerlerMevsimlerden yaz, hava sıcak mı sıcak, sizin de canınız sıkılıyor ve Çatalca’dasınız yahut buraya çok yakınsınız. Öyleyse bütün şartlar oluşmuş demektir.

Tercih edebileceğiniz onlarca plaj alternatifinden biri de burası. Orman yeşiliyle Karadeniz mavisinin bir araya geldiği bu plaj, tam hafta sonu kaçmalık bir yer!

İstanbul’da sevgiliyle nereye gidilir? diye düşünüyorsanız planınızın bir bölümünü de bu plaj oluşturmalı.

206. Subaşı Köyü

Dedik ya; Çatalca, İstanbul’un doğal güzellikleri ve tarihi yerleri bakımından şahane bir yer, hatta bir hazine! Han Cami, Subaşı Camii, Selim Giray Sultan Çeşmesi hep burada.

Subaşı Tabiat Anıtı da caminin tam karşısında. Doğası ve eski ahşap evleri de ayrı güzel. Hele o bin yıllık ağaçları yok mu, fotoğraflamadan dönmek büyük hata olur!

207. Çilingöz

istanbul gezilecek yerlerAdım adım İstanbul gezi rehberi yazımız bu şehri Çatalca’yla ile anlatıyor hâlâ. Plaj alanı, huzurlu atmosferi, enfes doğasıyla burası da harika bir keşif rotası.

İstanbul tatil yerleri içinde burayı unutmamak lâzım. Çilingöz Tabiat Parkı da burada yer alıyor. Kamp ve çadır olanakları da var. Peki siz hazır ilkbahar da kendini hissettirmeye başlamışken burayı gezmeye var mısınız?

208. Kestanelik Köyü

Neredeyse her tarafın ağaçlık olduğu bu yerde köy hayatını deneyimlemek sizin için unutulması imkânsız bir anı olacak. Gitmişken manda yoğurdu, köy yumurtası ve köy ekmeği de almayı unutmayın deriz.

209. Çatalca Mesire Alanları

istanbul gezilecek yerlerİstanbul’daki mesire alanları söz konusu olunca Çatalca’nın ziyaretçilerine çok cömert davrandığı görülüyor! Burada kendinizi doğanın kollarına bırakabilir, her şeyi birkaç saatliğine de olsa rafa kaldırıp yalnızca bu güzelliklere odaklanabilirsiniz.

İşte Çatalca’da tercih edebileceğiniz mesire yerlerinden bazıları:

  • Kabakça Piknik Alanı
  • İhsaniye Piknik Alanı
  • İnceğiz Mağaraları Piknik Alanı
  • Gümüşpınar Piknik Alanı

210. Çilingöz Plajı

İstanbul gezilecek yerler arasından hangisine gideyim diye karar veremiyorsanız; eğer amacınız doğa ve denizin keyfini çıkarmaksa burası sizin için tam isabet olabilir. Yüzme bilmeseniz dahî rahatlıkla yüzebilirsiniz, denizi o derece sakin. Manzarasını sorarsanız, o zaten kelimelere sığmaz!

211. Uzun Duvar (Anastasius Surları)

Burası Çatalca’nın Çin Seddi diye de biliniyor. Karacaköy mevkiinin yakınından başlayıp Silivri’ye kadar uzanıyor. Söylendiğine göre ülkemiz sınırlarındaki en uzun duvar da burası.

212. İnceğiz Mağaraları

istanbul'da gezilecek yerlerBu mağara Kemal Sunal Mağaraları olarak da geçiyor. Çünkü birçok Yeşilçam filmi burada çekilmiş. Önceden kilise amacı ile de kullanılan bu mağaraların tarihi çok eskiye dayanıyor.

İstanbul’daki tarihi yerler bırakın gezmeyi, saymakla bile bitecek türden değil ama biz mümkün mertebe gidebildiklerimize gitmeye çalışalım. Mesela burası onlardan biri olsun.

213. Mübadele Köyleri

İstanbul köyleri Çatalca için söz konusuysa akla hemen Çakıl, Ovayenice ve Elbasan gelir. İşte bunlara kısaca Mübadele Köyleri denir. Tarihi açıdan büyük öneme sahip olan bu köylerin o dokusunu hissetmek, o atmosferini yaşamak gerekmez midir?

214. Kabakça Köy Müzesi

Çatalca’daki gezilecek yerler bitti mi sandınız? Tabii ki hayır! Daha el sanatları sergilerine gitmedik.

Aksesuarlardan biblolara pek çok el sanatı örneğinden tutun da; asırlık ev eşyalarına, eski radyo ve plaklara ve çeşitli heykellere değin birçok şey burada. Bahçesindeki çınar ağacının güzelliği de ayrı.

215. Dağyenice Alaiye Şehitliği

Dağyenice Köyü’nde bulunan şehitlik Birinci Balkan Savaşı’nın yapıldığı dönemde şehit düşen 657 askerimiz adına yapılmış. Her sene burada anma törenleri düzenleniyor. Gidip ruhları için duâ etmek boynumuzun borcu.

216. Gökçeali Köyü

Çatalca gezi rehberi yine bir köyü getiriyor huzurlarınıza. Bu köy kahvaltı mekânları ve piknik alanlarıyla kafa dinlenecek en güzel yerlerden. Saklıköşk, Atlı Binicilik, Vedat’ın Yeri’ne vb. uğramayı da unutmamalı.

217. Mübadele Müzesi

Balkan Savaşı esnasında Çatalca’nın her yeri yangın nedeniyle zarar görürken Kaleiçi Mahallesi sağlam kalmış. İşte bu müze de söz konusu mahallede bulunuyor.

Göç temalı ilk müze burası ve 2010 yılından beri ziyaretçilerini tarihi zenginlikleriyle misafir ediyor. Eski zamanlardan kalma yazılı belgelerin, eşya ve kıyafetlerin sergilendiği bu otantik yer sizi alıp taa o dönemlere götürecek.

218. Topuklu Çeşmesi

çatalca gezilecek yerlerKaleiçi Mahallesi sınırlarındaki bu çeşme 2. Ahmed’in emriyle yapılmış. Orijinalliğini korumayı başaran çeşmenin yanında bir çınar ağacı, önünde de havuz var.

219. Ferhatpaşa Cami

Mimar Sinan tarafından 1575 yılında inşa edilen cami sıbyan mektebi ve çeşmesiyle bir külliye durumunda. Çatalca Tepesi’nin eteklerindeki bu camiden Evliyâ Çelebi’nin Seyahatnâme’sinde de övgüyle söz ediliyor.

220. Nakkaş Köyü

İstanbul gezilecek yerler planlaması yaparken burayı da dâhil etmeniz mümkün. Çok sevimli, huzurlu bir köy. Tandır ve ızgara etleriyle meşhur. Dışbudak Restaurant veya Oba Et Izgara’ya uğrarsanız ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

221. Uzundere Piknik Alanı

Gerçi deminden beri saydıklarımız yeter de artar. Daha Çatalca gezilecek yerler içinde başka piknik alanı arayacağınızı sanmıyoruz ama olsun. Subaşı Köyü’ndeki bu alan, Çatalca gezisine sabahleyin iyi bir başlangıç olur. Giden herkes kahvaltısına bayılıyor, o açıdan!

222. Çatalca Ters Ev

Ataşehir’de kocaman bir ters ev var, oraya sonra geleceğiz. Burası güzel bir restoran.Ters Ev’de birçok eşya, biblo, oyuncak ve çiçek var. Salıncağı, hamağı; her şeyi düşünülmüş. Ailecek kahvaltı için tercih edilebilecek süper eğlenceli bir yer!

223. Durusu Parkı

Osmanlı döneminde , at biniciliği v ve dinlenme yeri gibi amaçlarla kullanılmış. Sonra tekrar at çiftliğine çevrilmiş. Deli Yunus Parkı diye de biliniyor. İçerisinde at çiftliğinin yanı sıra bir kilise ve hayvan müzesi var.

İstanbul Esenler Gezilecek Yerler

İstanbul’daki gezilecek yerler listemizde 12 ilçeyi geride bıraktık. Şimdi Esenler’in gezilecek yerlerinden bahsedeceğiz fakat burada çok kalmayacağız. Zira Esenler gezilecek yerler açısından öyle ahım şahım bir yer değil.

224. Esenler Bölge Parkı

Gümrük Sokak’ta bulunan bu park 50 dönümlük bir alana kurulu. Fitness âletleri, yürüyüş yolları, mini futbol, basketbol, voleybol sahaları, piknik alanları, fıskiyeli havuz, kafeterya ve oyun parkları yer alıyor. Lunaparkı da mevcut.

İstanbul akşam gezilecek yerler arasına yazılabilir, gündüzleri yaz mevsiminde mangal dumanıyla kaplandığı çok oluyor.

Not: İlçede Avas Kilisesi adında bir kilise bulunuyormuş. 1831 yılına tarihlenen bu kilise Bir müddet cephânelik ve sonra mescid amacıyla kullanılmış.

225. Avas Kemeri

istanbul esenler gezilecek yerlerTarihi kaynaklarda ‘Yılanlıkemer’ ve ‘Avasköy kemeri’ olarak anılan bu kemer, bir Mimar Sinan eseri. Zarafetiyle görülmeye değer olup yanından öylece geçip gitmemek gerekir!

226. Hacı Lütfiye Gürses Bilim Parkı

Akseki caddesindeki Deprem Parkı’nın içerisinde bulunuyor. 8 bin metrekare kapalı alanı var. Burada çeşitli eğitimler veriliyor. Açık bölümünde ise botanik parkı ve güneş paneli mevcut.

227. Menderes Çeşmesi

1984 yılında koruma altına alınan bu tarihi eser yanındaki eski Aya Yorgi kilisesi (şimdi kütüphane) ile beraber bulunduğu bölgenin karakteristik özelliklerini yansıtıyor. Suyu akmasa ve musluğu olmasa bile, tarihi değeri olduğu için görülebilir. Nene Hatun Mahallesi sınırlarındaki Nene Hatun Çeşmesi de görülmeye değer.

228. Hünkâr Kasrı

esenler'de gezilecek yerlerOsmanlı döneminden kalan bu kasır iç ve dış yapısıyla Osmanlı mimarisini yansıtıyor. Otağına da Hümayum deniyor. Davutpaşa Kışlası ve karşısındaki tarihi Davutpaşa Fırını da böyle nostaljik yerlerden. Tarih meraklılarına duyurulur!

İstanbul Esenyurt Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler listesindeki diğer ilçelerle kıyaslandığında şehir merkezine biraz uzak olduğu görülüyor. Ama tabii ki tarihi ve doğal güzellikler bakımından boş değil!

229. Torium AVM

Turgut Özal Mahallesi’ndeki bu alışveriş merkezi çeşit çeşit mağazalar, restoranlar, sergi alanları barındırıyor. Ayrıca kapalı kış sporu için özel bir alan mevcut.

Kışın gezilecek yerler İstanbul şehrinde bir hayli fazla, burası da onlardan biri olmaya lâyık. Kapalı Kar Eğlence Merkezinde kayak deneyimi yaşayabilir; mevsim ne olursa olsun kış sporlarıyla keyifli anlar geçirebilirsiniz.

230. Pelit Çikolata Müzesi

istanbul esenyurt gezilecek yerlerBurada her şey çikolatadan yapılmış! Ne tatlı değil mi? Koza Mahallesi mevkiindeki bu müzeyi ziyaretiniz sırasında tatlı kriziniz bastırabilir, şimdiden uyaralım!

Ülkemizdeki ilk çikolata müzesi burası. Sanat ve lezzetin buluştuğu bu yer size keyif dolu anlar vaad ediyor! Müzeye girişte belli bir miktar ücret alınıyor ama o kadar da olsun!

231. Recep Tayyip Erdoğan Parkı

Nâmık Kemal Mahallesi’ndeki bu park, ilçedeki en büyük parklardan. Geniş bir alana kurulu olan parkta gölet, çocuk oyun alanları, süs havuzları, yürüyüş parkurları, farklı türlerde bitkiler, şelâle, ağaç türleri bulunuyor.

İstanbul bayramda gezilecek yerler listelerinin zirvesinden inmeyen bu park, ilkbahar-yaz mevsimlerinde hınca hınç dolu oluyor!

232. Esenyurt Şehitler Parkı

Talatpaşa Mahallesi’ndeki bu park da oldukça büyük. Şehitler ve Gaziler Parkı diye de biliniyor. Ağaçları, oturma alanları, yürüyüş parkurları ile keyifli vakit geçirmek için ideal.

233. Esenyurt Kültür ve Sanat Merkezi

Üçevler Mahallesi’nde konumlanan bu kültür merkezi sanatseverlere hitap ediyor. Çocuk ve yetişkin tiyatrosu, konser, sinema, sergi ve seminer etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Gitmeden önce etkinlik takvimini de gözden geçirmeniz önerilir.

234. Aqua Dolphin Su Parkı

Burası Esenkent semtinin sınırlarında yer alıyor. İstanbul’daki en büyük su parkı olarak gösteriliyor.

Havuzlarıyla, kaydıraklarıyla; Roket, Mavi Anakonda, King Kobra, Multi Slide, Kamikaze, Black Hole, Tsunami, Twister ve benzeri pek çok kaydırak seçeneği var! Çocuklar gibi eğlenmenin tam sırası diyorsanız bu parkın kapıları sonuna kadar açık!

235. Termal Kür ve Tedavi Merkezi

Romatizma, eklem problemlerinden, sırt ve bel ağrılarından şikâyetçi olan pek çok kişi tedavi amacıyla buraya geliyor. Termal tesisteki suyun yüksek oranda mineral içerdiği söyleniyor.

İçinde sauna, hamam, egzersiz salonu, buhar odası, çamur banyosu, masaj odaları ve engelli havuzu bulunuyor. Ama tabii ki rezervasyon sistemi ile belli bir ücret mukabilinde hizmet alınabiliyor.

İstanbul Eyüpsultan Gezilecek Yerler

İstanbul Avrupa yakasında gezilecek güzel yerler burada öyle çok ki! Her şeyden evvel, Eyyüb El Ensârî hazretlerinin türbesi bu ilçede.

Camilerin, çeşmelerin, aş evlerinin, türbelerin yoğunlukta olduğu ve mânevî atmosferiyle sizi başka dünyalara götürecek olan bu ilçeyi yakından tanıyalım mı?

236. Eyüp Sultan Türbesi

istanbul eyüp gezilecek yerlerEyüp Sultan Camii’nin dış avlusundaki bu türbe, Mihmandâr-ı Nebî diye de anılan Ebû Eyyüb El-Ensârî hazretlerinin mübârek türbesidir.

Eshâb-ı Kirâm’ın ileri gelenlerinden olan Ebû Eyyüb El Ensârî hazretlerinin fazîletleri, kerâmetleri meşhurdur.

Fâtih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra buraya bir külliye yaptırmıştır.

Eyüp gezilecek yerler listesine buradan başlanmalı, burada duâ edilerek türbede bulunan mübârek zâtın mâneviyâtından istifâde edilmeye çalışılmalıdır.

237. Eyüp Sultan Camii

istanbul gezilecek yerler avrupaBu güzîde şehir feth olunduktan sonra burada yapılan ilk cami Eyüp Sultan Camii’dir. Haliç köprüsünün yakınındaki bu cami surların dışında yapılmış.

Yerli ve yabancı turistlerin popüler uğrak noktalarından biri olan bu cami Eyüp turistik yerler içinde öne çıkıyor.

238. Vialand

istanbul avrupa kıtasında gezilecek yerlerBurayı iki kelimeyle ‘eğlencenin merkezi’ diye özetleyebiliriz aslında. Ülkemizdeki ilk tematik park burası. Butikler, mağazalar, alışveriş merkezleri, eğlence parkları barındırmasının yanı sıra pek çok festival ve etkinliğe de sahne oluyor.

239. İsfanbul

istanbulda gezilecek yerlerEyüp’te gezilecek yerler kapsamındaki bir diğer eğlence noktası da burası. Hem tema park, hem eğlence yeri hem de bir AVM olan İsfanbul’u kahkahalarınızla şenlendirmeye ne dersiniz?

Özellikle Saray Salıncağı, Nefeskesen, 360, Adalet Kulesi, Viking, Sihirli Oda, Zıp Zıp Kanguru, Atlı Karınca, Ice Age, Çarpışan Arabalar ve Cesur Sürücüler gibi pek çok oyuncak ile çocukların aklını başından alacak! Yapay İstanbul Sokağı’na uğramayı da unutmayın!

240. Haliç

istanbul gezi rehberiEyüpsultan’ın gezilecek yerleri denilince Haliç’i hatırlamamak mümkün mü? Beyoğlu ile Sarayburnu Yarımadası’nın birbirinden ayrılmasını sağlayan bu iç liman, Halic-i Konstantiniye diye de anılıyormuş.

Orta yakadaki ahşap evler görülmeye değer. Hele gün batımında burada olmak müthiş bir ayrıcalık!

241. Pierre Loti Tepesi

pierre loti tepesi istanbulEyüpsultan’da gezilecek yerler belki bir güne bile sığmaz. Ama ne olursa olsun, burayı ziyaret etmeden olmaz! Biliyorsunuz Pierre Loti Fransız bir yazar ve İstanbul’u çok seviyordu. Kurtuluş Savaşı zamanında burada kaldı. Buradaki tepe ve kafe de ismini ondan aldı.

Yakınlardaki Loti Sokak ve Sultanahmet’teki Loti Otel de ona ithâfen böyle isimlendirildi.

İstanbul manzarasının zevkine varmak için mutlaka gidilmesi gereken bir yer ve buradaki kafeye de kesinlikle uğramalı.

242. Göktürk Göleti

istanbul gezilecek doğal yerlerİstanbul doğa içinde gezilecek yerler arayanlara güzel bir önerimiz daha var! Eyüp’teki bu doğa harikası size kendinizi bambaşka bir diyardaymış gibi hissettirecek. Merkez bir konumda sayılır ama kalabalıktan, gürültüden uzak. Burada konaklamak isterseniz karavan veya çadır imkânlarından faydalanabilirsiniz.

243. Eyüp Mezarlığı

eyüpsultan'da gezilecek yerlerPierre Loti tepesi istikametinde uzanan yolun üstünde Haliç manzaralı bir kabristan. Burada bir de Kimsesizler Mezarlığı mevcut.

Osmanlı’ya hizmeti geçen birçok değerli şahsiyet bu mezarlıkta metfun. Burayı ziyaret etmek atalarımıza karşı yerine getirmemiz gereken bir görevdir diye düşünüyoruz.

244. Ebû Derdâ Türbesi

Ebû Ed-Derdâ hazretleri de Eshâb-ı Kirâm’ın meşhurlarından. Zal Paşa Caddesi üzerindeki bu türbe Zal Mahmud Paşa Camii’yle Cezerî Kasım Paşa Camii arasında bulunuyor.

Karşı tarafında Evronos Dede haziresi var, arkasında ise şah Sultan Türbesi yer alıyor. Mânevî kıymetini anlamaya bu kadar bilgi bile yeter. Gerçi kabrinin başka yerde olduğu rivâyetleri de mevcut fakat burası da onun türbesi olarak görülüyor ve ziyaretçisi eksik olmuyor.

Bu arada hazır Eyüpsultan’a gelmişken;

  • Pir Ahmed Edirnevî Türbesi,
  • Amcazâde Hüseyin Paşa Sosyal Tesisi,
  • Nişancı Mustafa Paşa Camii,
  • Kızıl Mescid Camii,
  • Mehmed Vusûlî Efendi Türbesi,
  • Ayşe Hubbî Hâtun Türbesi,
  • Nakkaş Hasan Paşa Türbesi,
  • Çinili Çeşme,
  • Hacı Beşir Ağa Çeşmesi,
  • Câferpaşa Medresesi de ziyaret edilmeli!

245. Ayvat Bendi Tabiat Parkı

İstanbul Avrupa yakasındaki gezilecek yerler içinde en güzellerinden biri de kuşkusuz ki burası.

Şehir hayatının karmaşasından biraz olsun uzaklaşmak istiyorsanız buraya gelerek sessiz-sakin ortamın, bol oksijenli rengârenk doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

İstanbul Fatih Gezilecek Yerler

İstanbul’da gidilecek yerler bu ilçenin dört yanını kuşatmış. Her köşesi buram buram tarih kokan, her yerinde Osmanlı’dan bir iz bulunan, doğal ve mânevî güzellikler bakımından eşsiz bir yer olan Fatih’te keşfedilmeyi bekleyen çok şey var!

246. Gülhane Parkı

istanbul'da sevgiliyle gidilecek yerlerDoğanın sizi sarıp sarmalayacağı bu parkta boğaz manzarasının tadını çıkarırken piknik yapmaktan çok keyif alacaksınız. 1912 yılından beri Fatih’te gezilecek yerler arasındaki önemini koruyan Gülhane Parkının etrafı pek çok anıt ve müze ile çevrili.

Gülhane Parkı yazımızdan daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

247. Kapalıçarşı

istanbul fatih gezilecek yerlerİstanbul’da kışın gezilecek yerler arayanların da, yazın bunaltıcı sıcaklarında keyifli bir gezintiye çıkmak isteyenlerin de ilk duraklarından biri olan bu muazzam çarşı, içindeki dükkanların çeşitliliği ile koskoca bir dünya denebilir.

Tabii buraya gelip de bir şeyler almadan dönmemelidir! İstanbul gezisinden hatıra kalacak şeyler olmalı değil midir?

248. Süleymaniye Cami

istanbul camileriMimar Sinan’ın bu muhteşem eseri ihtişamııyla gözlere, atmosferiyle ruhlara hitap ediyor. Caminin 4 minaresi, Sultan Süleyman’ın fetihten sonraki 4. padişah olmasını simgelerken; 10 balkonu da onun Osmanlı devletinin kurulduğu günden itibaren 10. padişah olmasına işaret ediyor.

Camiden çıkınca Mimar Sinan Teras Cafe’ye gidip terasta manzarayı izlerken çayınızı yudumlamanız önerilir.

249. Mısır Çarşısı

Her yanını baharat kokularının sardığı bu çarşı da ne ararsanız bulabileceğiniz bir yer.

İstanbul Avrupa yakasında gezilecek en güzel yerler içindeki bu çarşının tarihi 17. yüzyıla dayanıyor. Kapalıçarşı’nın çok yakınında bulunan Mısır Çarşısı açık hava gastronomi müzesi! Lokum, zeytin, kuruyemiş, baharat, meyve, yağ, hediyelik eşya ve daha neler neler!

Hepsi binlerce çeşidiyle gözlerinizi kamaştıracak, iştahınızı kabartacak ve eminiz ki buradan çıkmak öyle kolay olmayacak!

250. Yedikule Zindanları

istanbul tarihi yerleriBurası gözlem kulesi görünümüne sahip ve onun için Yedikule Hisarı diye de anılıyor. Ülkemizdeki ilk açık hava müzelerindendir ve zindan amacıyla değil, başka ülkelerden gelen önemli şahsiyetleri misafir etmek için yapılmış. Bizanslılar 4 kule inşa etmiş olup Fatih Sultan Mehmet de bunu 7’e tamamlamış.

Osmanlı ve Bizans medeniyetlerini birleştiren bu tarihi yapıyı mutlaka ziyaret etmeli. Tarihi süreçte hayvanat bahçesi, kız sanat evi ve hapishane gibi amaçlarla da kullanılmış. Yedikule zindanlarını oluşturan kulelerin isimleri ise; III. Ahmet, Cephanelik, Genç Osman, Bayrak, Top, Zindan ve Hazine şeklindedir.

251. Sultanahmet Meydanı

fatih'de gezilecek yerlerBuradaki sütun, Roma anayollarının ayrıldığı yer olarak görülüyordu. Sütun İstanbul’a taşınınca başlangıç noktası olarak burası kabul edildi. Sultanahmet Meydanı’nda göreceklerinizi üç kelimeyle ifade edecek olursak ‘muazzam bir tarih’ diyebiliriz.

252. Sultanahmet Cami

İstanbul gezilecek yerler kitap olsa bizce kapak resminde burası olmalı, hatta en az 100 sayfası buraya ayrılmalı! Yerli ve yabancı turistlerin her dâim akınına uğrayan bu cami 10 bin metrekareden fazla bir alanı kaplıyor.

6 minaresiyle İstanbul’un muhteşem manzarasına hâkim olan caminin içine girdiğiniz zaman nefesiniz kesilecek desek abarttığımızın düşünülmesini istemeyiz. Zira bu dekorasyonu başka türlü tasvir etmek mümkün değil!

253. Kadınlar Pazarı

sultanahmet gezilecek yerlerSokak boyu sıra sıra dükkanlar ve neredeyse tamamı yöresel ürünler. Fiyatlar da uygun olunca buradan eli boş dönenleri yadırgamamak elde değil!

254. At Pazarı

Şehrin en eski meydanlarından biri olup Fatih ilçesinin Cihangir’i diye de anılıyor. Popüler mekânların yer aldığı bu pazarda size hitap eden ne de çok şey olduğuna şaşıracaksınız.

255. Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Hafta sonu İstanbul’da gezilecek yerler planlanıyorsa ve gezide Fatih de varsa buraya da yer verilebilir. 1998’den beri ziyaretçilerini ağırlayan bu müze Cumhuriyet’in ilan edildiği dönemde çekilen fotoğraflar, çeşitli zamanlardan kalma diplomalar, karneler, madalyalar sergileniyor.

256. Balat Evleri

istanbul balat gezilecek yerlerİstanbul Balat’ta gezilecek yerler de çok. Semtin mimari dokusuyla öne çıkan evleri, görülecek yapıların başında geliyor. Ayrıca Kariye Müzesi de ziyaret edilmeli ve o ilginç mozaikleri yakından görülmeli.

257. Ayasofya

Cami iken müzeye tahvil edilen ve uzun müddet öyle kaldıktan sonra tekrar aslî mahiyetine kavuşan Ayasofya, gerek Müslümanlar gerek Hristiyanlar tarafından son derece önem verilen bir yer.

O tarihi ve huzurlu havayı solumak, burada namaz kılıp dua etmek size tarifi zor duygular yaşatacak.

258. Yerebatan Sarnıcı

yerebatan sarnıcıİstanbul Fatih’te gezilecek yerler nereler? sorusunun en muhteşem cevaplarından birine daha değinmek istiyoruz.

Sarnıcın içerisindeki kuyudaki drenaj sistemi Eminönü’ne kadar uzanıyor. Bizans imparatorlarından Justinyen’ın yaptırdığı bu sarnıç tek kelimeyle büyüleyici.

Sütunlar suyun içinde yükselirken bu güzellik karşısında insanın âdetâ nutku tutuluyor. İki sütunun altındaysa Medusa’nın (eski Yunan canavarlarının) başları var.

Yerebatan Sarnıcı yazımızdan daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

259. Şerefiye Sarnıcı

istanbulda gezilecek ilginç yerlerGezilecek ilginç yerler İstanbul şehrinin dört bir yanına dağılmış. Şerefiye Sarnıcı (diğer adıyla Theodosius Sarnıcı da onlardan biri. Binbirdirek Sarnıcı ve Yerebatan Sarnıcı gibi sarnıçlardan bile eski. Sarnıcın üzerinde Eminönü Belediyesi eski binası ve Arif Paşa Konağı bulunuyor.

260. Binbirdirek Sarnıcı

istanbul tarihi yerlerİstanbul karşıda gezilecek yerler Fatih için söz konusuysa hepsini anlatmak çok zor! Artık gezmesi ne kadar sürer, siz düşünün!

224 sütun ihtiva eden bu sarnıç 3584 metrekare büyüklüğünde. İstanbul’un en büyük ikinci sarnıcı birçok organizasyona da sahne oluyor. Sultanahmet’teki bu ilginç eseri de yakından görmek gerek.

261. Topkapı Sarayı

istanbuldaki gezilecek yerlerİstanbul gezilecek yerler harita ve kitaplara sığar. Ama onların derin tarihini, güzelliklerinin yaşattığı anlatılmaz duyguları hiçbir yere sığdırmak mümkün değil!

Topkapı Sarayı da işte böyle bir yer. Asırlar boyu hem padişahın evi hem de Osmanlı’nın idâre, sanat ve eğitim merkezi olan Topkapı Sarayı, bugün hâlâ o Devlet-i Âliyye’nin tarihini çarpıcı şekilde ortaya koymayı sürdürüyor.

Hele içerisindeki Kutsal Emanetler’in kıymetini kelimelere dökmek muhal!

Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi arasındaki tarihi Yarımada’da, 750 metrekarelik alanı kaplayan bu dev sarayı gezmeden İstanbul’u gezdim demek yavan olur!

262. Fatih Camii

Fatih Sultan Mehmet’in türbesi de bu camide. Ahmet Cevdet Paşa, Gazi Osman Paşa gibi önemli şahsiyetlerin kabirleri de burada. Velhâsıl-ı kelâm, mânen o kadar değerli ki, İstanbul’u ayakta tutan direklerden biri denebilir.

263. Eminönü Balık Ekmekçileri

eminönü gezilecek yerlerFatih’te Eminönü, Eminönü’nde balık ekmekçiler ziyaret edilmezse büyük eksiklik olur. Yolu Fatih’e düşenler sahilde balık yemeyi ihmal etmemeli.

264. Konstantinopolis Üniversitesi

İstanbul gezilecek görülecek yerler arasında, dünyanın en eski üniversitesine neden yer vermeyesiniz? 856 tarihinde eğitim faaliyetine başlamış olan bu kurumun yalnızca temelleri duruyor olsa bile muhakkak ziyaret etmeli.

265. Yavuz Sultan Selim Camii

istanbul gidilecek yerlerŞehzâdeler türbesi, Hafsa Sultan türbesi, Sultan Selim Türbesi, imâret ve mektepten meydana gelen bir külliyenin parçası bu cami. Yedi selatin camiden biri. (Padişah tarafından yaptırılan camilere bu isim verilirdi.)

Yine Beyazıt Camii ve Yeni Camii de Fatih’te gezilecek yerler içinde olması gerekenlerden.

266. Çinili Köşk Müzesi

İstanbul tarihi mekanlar şehrinin ta kendisi ve ‘Kasr-ı Kâşi’ veya ‘Sırça Saray’ diye de anılan bu yapı da onlardan biri. Kesme çini dekoruyla ve sütunlarla hareketlendirilen cephesiyle Selçuklu etkisinde kaldığı anlaşılan bu yapı, erken Osmanlı mimarisini yansıtıyor.

267. Kariye Müzesi

istanbul avrupa gezilecek yerlerÖnceleri kiliseyken sonra camiye çevrilen bu yapının tarihi 6. yüzyıla dayanıyor. Ziyaretçi sirkülasyonunun hiç bitmediği, tarihi dokusu ile sanki zamanda yolculuğa çıkaran bu müzede siz de olmalısınız.

268. Türk İslam Eserleri Müzesi

Müzekart ile gezilecek yerler İstanbul şehrinde bir hayli fazla. Türk ve İslâmî sanatlara ait pek çok eserin sergilendiği bu müze önceleri Evkâf-ı İslâmiyye Müzesi diye anılırken, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra adı değiştirilmiş.

Aslında isminden çok içi önemli ve emin olun, buraya geldiğinizde göreceğiniz eserlere bakmaya doyamayacaksınız.

269. Silivrikapı Buz Pisti

İstanbul’da arkadaşlarla gezilecek yerler mi arıyorsunuz? O zaman bizce, ekibi toplayıp buraya doğru yola çıkın! Burada zevkle kayarken çok eğleneceğiniz kesin.

Fakat burası AVM’lerdeki buz pistleri gibi değil. Bu olimpik buz pistinin kapasitesi 900 kişilik ve burada profesyoneller ile beraber kayma imkânınız mevcut. Öyle ki bunu bir hobi olmaktan çıkarıp spor dalına bile dönüştürebilirsiniz.

270. Hırka-ı Şerif Camii

istanbul gezilecek dini yerlerİstanbul gezilecek dini yerler arasında ileri gelen bu cami Sultan Abdülmecid tarafından 1851 yılında yaptırılmış. Ramazan-ı Şerif ayında Peygamber Efendimiz’in Hırka-ı Sa’âdet’i burada ziyaret edilebiliyor. Yavuz Sultan Selim, Hırka-ı Şerif’i Mısır’dan getirmiş ise de onunla karıştırılmamalı.

Bu camide ziyaret edilen hırka, Peygamber Efendimiz’in Veysel Karânî hazretlerinden devam ederek onun soyuna intikal etmek suretiyle günümüze ulaşan hırka-ı sa’âdeti.

Bunun gibi İstanbul Ramazan’da gezilecek yerler sadece o ayda değil, imkân bulunan her vakitte ziyaret edilmeli!

İstanbul Gaziosmanpaşa Gezilecek Yerler

Bunca yer gördük, bunca şey anlattık ama Avrupa yakası daha bitmiş değil. Türkiye İstanbul gezilecek yerler sayesinde yerli ve yabancı turistlerin her zaman ilgi odağında.

Evet, diğer şehirlerimizin de gezilecek yerleri çok fazla ve çok değerli. Fakat İstanbul dendi mi orada durmak gerekli!

Bakmayın bu ilçenin küçük olduğuna, aslında çok kalabalık. Maalesef yeşil alanları az ama hiç de yok değil. İşte Gaziosmanpaşa’da gezilecek yerler:

271. Küçükköy

istanbul gaziosmanpaşa gezilecek yerlerİlçenin tarihi yerlerinden olan bu köyün geçmişi Bizans dönemine dayanıyor. Yeşil alanları sınırlı olsa da yine gidilip görülebilir, sizi pişman etmez.

272. Tayakadın Mesire Yeri

İstanbul günübirlik gezilecek yerler arasında alternatif bir rota olup mangal olanağı da mevcut. Kafeteryasından mangal malzzemeleri de kiralanabiliyor. Voleybol, futbol, bisiklet ve yürüyüş alanları var. Kısaca mütevâzi, sessiz-sakin bir yer.

273. Gaziosmanpaşa Mesire Alanı

Sosyal ve kültürel etkinliklerin merkezi konumunda olan bu yer çocuk parkları, kafeler, bisiklet parkurları, basket sahaları, seyir kulesi ve yürüyüş parkurlarıyla son derece eğlenceli.

Tam yanı başında da Alibey Barajı var. Maviyle yeşilin dansını seyretmek istiyorsanız bizce daha fazla beklemeyin.

274. Poligon Kültür Merkezi

gaziosmanpaşa'da gezilecek yerlerKapalı ve açık restoranların, sinema salonlarının, fitness salonu, kitabevi, sergi salonu, konferans salonu, derslikler ve müzik odalarının yer aldığı bu merkezde yapacak çok şey bulunabilir.

Çocuk oyun alanları, parkları, 1000 metrekarelik yeşil alanıyla ailecek gezebileceğiniz güzel bir yer. Giriş de ücretsiz.

275. Sedat Balkanlı Parkı

istanbul gezilecek yerlerFevzi Çakmak Mahallesi’ndeki bu park da gâyet eğlence dolu, doğayla iç içe bir bölge. Süs havuzu, oyun alanları, yeşil alanlar ve futbol sahası mevcut. Egzersiz âletleri, koşu ve yürüyüş parkurları da tamam; geriye bir tek siz kaldınız!

İstanbul Güngören Gezilecek Yerler

İstanbul doğada gezilecek yerler olsun, tarihi yerler olsun; her bakımdan maalesef fakir bir ilçe burası. Bununla beraber şuralara uğranabilir:

276. GÜNGÖREN PARK AVM

istanbul güngören gezilecek yerlerOrg. Eşref Bitlis Caddesi’ndeki bu alışveriş merkezi 2016 yılından beri faaliyette. ‘Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetcik Vakfı’nin yatırımı olması hasebiyle ayrı bir öneme sahip.

277. İBB Güngören Erdem Beyazıt Kütüphanesi

Çinçin dere Caddesi’nde bulunan bu merkezde muhtelif kurslar ve konser etkinlikleri tertip ediliyor. Eğitim ve sanat alanında ilçenin öne çıkan yerlerinden biri.

278. Genç Osman Camii

Abdi İpekçi Caddesi üzerinde konumlanan caminin arkasında bir de çeşme var. Ancak akmıyor. İstanbul’da, sur dışındaki tek cami burası.

279. Aziz Paşa Mesire Yeri

Kemerburgaz semtindeki bu mesire yeri piknik yapmak, bol oksijenli havayı solumak ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirmek için ideal bir yer. Tabii ki mangal yapma imkânınız da var.

İstanbul Kağıthane Gezilecek Yerler

Çağlayan, Okmeydanı ve Levent arasındaki bu ilçe eskiden doğal güzelliklerin bol olduğu bir yerken artık o yapısını büyük ölçüde kaybetti. Ama biz de olanlarla idare edebiliriz:

280. Nurtepe Sosyal Tesisleri

istanbul kağıthane gezilecek yerlerNurtepe mevkiindeki bu sosyal tesislerin manzarası gerçekten çok güzel. Toplantı, nişan ve düğün gibi etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Gelmişken kır kahvesine oturup bir şeyler içmeniz önerilir.

281. Sadabad Sahnesi

istanbul gezi rehberiKağıthane’deki bu kültür merkezi de uğranabilecek alternatif bir yer. Özel gösteriler ve şehir tiyatroları düzenleniyor. Burada sahnelen bir oyunu izlemek keyifli bir akşam geçirmenize büyük katkıda bulunabilir. Gelmeden güncel etkinlik takvimine göz gezdirin deriz.

282. Hasbahçe Mesire Alanı

İstanbul’da gezilecek en güzel yerler mesire alanlarından ibaret değil ama Kağıthane’deki en iyi tatil noktası belki burası olabilir. İlçenin merkezindeki bu yer Kağıthane Belediyesi’nin yan tarafında bulunuyor. Son derece keyifli ve bir o kadar da gösterişli. Merkezindeki havuz da bir başka güzel.

283. Sadabad Camii

Kağıthane Deresi’ne yakın bir konumda yer alan bu yapı Sadabad Camii diye de biliniyor. 90’lı yıllarda restorasyondan geçirilen cami 18. yüzyıldan beri varlığını sürdürüyor.

İstanbul Küçükçekmece Gezilecek Yerler

Şehir merkezine yakın bu tarihi yerleşim yeri de pek çok güzellik saklıyor içinde. Küçükçekmece Gölü de bunların başında geliyor. Peki ya diğerleri?

284. Yarımburgaz Mağarası

istanbul küçükçekmece gezilecek yerlerBurası ülkemizin en eski mağaralarından biri. Güvercintepe Mahallesi’ndeki bu mağara 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edilmiş. Alt ve üst mağara olmak üzere iki girişi var. Denizden yüksekliği 15 metre ve eskiden kilise olarak kullanılmış.

İstanbul doğada gezilecek yerler nereler ona bakarım, teknik detaylarla işim olmaz diyorsanız siz de haklısınız! O zaman en kısa zamanda burayı görmeniz dileğiyle deyip devam edelim.

285. Küçükçekmece Gölü

İlçedeki en meşhur turistik noktalardan biri de burası. Mesire yerleri, yürüyüş ve koşu parkurları, piknik alanları ile yorucu şehir hayatından azıcık izole olmak isteyenlere göre.

Gölün çevresinde mangal ve piknik alanları da mevcut. Gelirken güzel bir roman da getirmeyi unutmayın deriz!

286. Sefaköy Kültür Merkezi

küçükçekmece'de gezilecek yerlerBurada çeşitli eğitimler veriliyor ve aktiviteler düzenleniyor. Eğitimini alan gösterisini de sergiliyor. Bizce uğranılası bir yer, ilçenin kültürel değeri.

287. Arena Park AVM

Atakent’teki bu alışveriş merkezi restoranlar, mağazalar, sinemalar ve kafeler başta olmak üzere her türlü olanağa sahip. Alışveriş ve eğlence için tercih edilebilecek alternatif bir yer.

288. Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi

İstanbul’un gezilecek yerleri içinde bulunan, Atatürk Mahallesi’ndeki bu müze adından da anlaşılacağı gibi bir teknoloji müzesi. Müzeye giriş ücretsiz ve otomobil tutkunlarının burada çok keyifli vakit geçireceği muhakkak.

289. Bathonea Antik Kenti

Köklü bir tarihe sahip olan bu yerleşim yerinde pek çok kazı yapılmış. Hatta 1000 yıl önce burada o dönemin şartlarına göre bir beyin ameliyatı yapıldığı anlaşılmış.

İstanbul mutlaka gezilecek yerler arasında değil evet ama arkeolojiye ilgi duyuyorsanız uğrayabilirsiniz.

290. Halkalı Çamlık Piknik Alanı

Halkalı semtindeki bu yer 26 metrekarelik bir alana kurulu. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ni belki duymuşsunuzdur, işte onun yanında bulunuyor.

Bisiklet yollarıyla, çeşmeleriyle, kamelyalarıyla, ağaçlık alanları, koşu ve yürüyüş parkurlarıyla son derece güzel bir yer. Çocuklara göre oyun alanları da mevcut. Giriş ücretsiz.

291. Küçükçekmece Pazarları

Burada her Pazartesi; Bezirganbahçe Pazarı, Söğütlüçeşme Pazarı, Kanarya Mahallesi Pazarı, İnönü Pazarı kuruluyor. Salı günü ise Yeşilova ve İkitelli pazarlarından alışveriş yapılıyor.

İlçenin büyüklük bakımından en önemli pazarı ise Sultanmurat Pazar Kompleksi. Pazar tezgahlarının yanında; spor, gezi, dinlenme ve oyun alanları, mescid, kafe ve süs havuzu da var. Yani eliniz boş dönmezsiniz, canınız da sıkılmaz orası net.

292. Armoni Park Outlet Center

Halkalı Caddesi’ndeki bu alışveriş merkezine de uğramayı düşünebilirsiniz. Gezinizi Perşembe gününe denk getirirseniz Perşembe Pazarı’ndaki özel indirimlerden faydalanabilirsiniz.

İstanbul Sarıyer Gezilecek Yerler

İstanbul en güzel gezilecek yerler mevzubahis olunca Sarıyer farkını ortaya koyuyor. Karadeniz’in Boğaz ile bir araya geldiği noktaya yakın bir yerde bulunan Sarıyer’in özellikle Rumeli Kavağı meşhur. Kilyos plajlarını da unutmamak gerek.

İyi ama Belgrad ormanı’nı ne yapacağız? İyisi mi biz şimdi daha detaylı bilgi vermeye geçelim.

293. Rumeli Hisarı

istanbul'da sevgiliyle gidilecek yerlerKalenin surları ve kulesi sizi müthiş bir manzarayla karşılıyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde, 4 ay gibi kısa bir zamanda yapılan bu kalenin kapladığı alan 60 bin metrekare. Sizin içinizi kaplayacak duyguların büyüklüğü ne kadar olacak, orası meçhul!

Rumeli Hisarı yazımızdan daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

294. Rumeli Feneri

istanbul gezilecek yerlerSavaş gemilerinin Karadeniz’e geçişini daha kolay bir hâle getirmek amacıyla yapılmış bir fener. Garipçe köyündeki bu fenerin denizden yüksekliği ortalama 65 metre.

Sarı Saltuk hazretleri türbesi de burada, ziyaret etmeden dönmemeli.

Bu kadarla iktifâ ediyoruz ama sanmayın ki hepsi bu, gidince şahit olacağınız manzara size gereken bilgiyi verecek.

295. Atatürk Arboretumu

atatürk arboretumu neredeBahçeköy ile Kemerboğaz’ın birbirine bağlandığı yolun üstünde kurulu olan Atatürk Arboretumu 2000 dönüm büyükçe bir alanı kaplıyor. Bu botanik bahçede bir göl ve binlerce bitki türü mevcut.

İstanbul gezilecek doğal yerler bakımından bir hazine dedik ya hani; işte o hazinedeki en değerli mücevherlerden biri de burası! Amerikan ve Meksika meşe ağaçları, İspanyol köknar ağacı, yine Amerikan lâle ağaçları burada göreceklerinizden yalnızca birkaçı.

Ayrıca burada pek çok kuş türü de bulunuyor. Piknik yapılmasına müsaade edilmiyor fakat içerisindeki parklar hafta içi her gün ücretsiz ziyaret edilebilir.

296. Belgrad Ormanı

istanbulda sevgiliyle gidilecek sakin yerlerBu büyük ormanlık alanda da bitki türleri sayılamayacak kadar çok. Küçük göletler de onların güzelliğini tamamlıyor. Doğa yürüyüşleri ve piknik yapmak için harika bir yer. Ormanda asırlar boyu şehrin su ihtiyacını karşılayan su rezervleri de yer alıyor.

Neşetsuyu Tabiat Parkı da bu ormanın içinde. Burada 6 km uzunluğunda bir koşu parkuru ve çok sayıda egzersiz âleti var. Yerli ve egzotik bitki türlerinin yoğunlukta olduğu bu ormana gelince kendinizi doğanın en seçkin misafirlerinden biri olarak göreceksiniz.

Fatih Çeşmesi, Neşet Suyu Parkı, Falih Rıfkı Atay, Kirazbent, Binbaşı çeşmesi ve Bentler gibi mesire alanları da burada. Yani yer bulamamak asla söz konusu olamaz.

297. Emirgan Korusu

emirgan korusuİstanbul manzaralı gezilecek yerler içinde bulunan bir efsânevî yer daha! Boğaz’ın Avrupa Kıyısı’ndaki bu muhteşem koru 48 dönümlük. Etrafını yüksek surların çevrelediği bu koru asırlar boyu el değiştirerek günümüze ulaşmış.

Ağzınızı açık bırakacak güzellikteki manzarasını seyretmek, bir ağacın gölgesinde dinlenmek veya çimlerde uzanmak size kendinizi bambaşka bir dünyadaymışsınız gibi hissettirecek. Köşkler, yürüyüş yolları, seyir terasları ve oyun alanları da bol! Bir de kahvaltısı var ki sormayın gitsin!

298. Şerifler Yalısı

istanbul sarıyer gezilecek yerlerEmirgan Sahil Yolu üzerindeki bu yalı 18. yüzyıl sivil mimarisini yansıtıyor. Rumeli yakasının iç süslemeler açısından en dikkate şâyân, tarih bakımından da en eski yalısıdır. Bugün sadece selamlık divanhânesi kalmış olsa da gitmişken görmelidir.

299. Kilyos

İstanbul’un plajları bakımından zengin mi zengin bir bölge burası. Günübirlik tatillerin odak noktası olan Kilyos; deniz keyfi yapmak isteyenlere onlarca plaj ile hitap ediyor. Sörf yapın, güneşlenin, yüzün; kısaca keyfinize bakın! İsterseniz uçurtma sörfünü deneyin!

Hediyelik eşya mağazalarını gezmeyi, Kilyos Kalesi’ne yakından bakmayı, kır lokantalarından birine oturup leziz yemeklerle midenize bayram ettirmeyi de unutmayın!

300. Garipçe Köyü

Garipçe Köyü Sarıyer İstanbul

İstanbul gezilecek manzaralı yerler öyle bir çırpıda sayılıp bitirilebilir mi hiç? Daha önümüzde koskoca bir Anadolu yakası var. Ama madem konu manzaradan açıldı, şehir içinde köy hayatının yaşandığı bu yerden de bahsetmezsek ayıp olur.

Rumeli Kavağı ile Rumeli Feneri arasındaki bu şirin köy hepi topu 500-600 kişilik bir nüfusa sahip. Bu yüzden sakin mi sakin, huzur dolu bir yer. Balık restoranları ve köy kahvaltısı meşhur, doğal güzellikleri de azımsanacak türden değil hani!

Köyün tepesinde de bir kale var, 15. yüzyıldan kalma. Onu da mutlaka görmeli.

301. Kilyos Plajları

istanbul kilyos gezilecek yerlerKilyos’un plajlarına az evvel temas etmiştik fakat onu ayrıca ele almak gerektiğinden bir kez daha dönelim istedik.

İstanbul günlük gezilecek yerler arasında ön plana çıkan bu plajlar güneş, kum ve denizin kafa kafaya verip gelenleri mest ettiği bir yer! Uzunya Plajı da onların başını çekiyor. Demirciköy bbölgesindeki bu plajda doğa yürüyüşü yapabilir, dilerseniz çadır veya karavan ile konaklayabilirsiniz. Burada motosiklet yarışları da oluyor.

Peki İstanbul’daki plajlar içinde Kilyos’un plajlarını tercih edeceksek önümüzdeki alternatif sadece bu mu? Tabii ki hayır. Kilyos Halk Plajı, Tırmata Plajı, Gümüşdere Plajı, Kısırkaya Köyü Plajı, Burç Plajı ve Baykuş Plajı ne güne duruyor?

302. Beyaz Köşk

Emirgan Korusu’ndaki muazzam üç köşkten biri olur kendisi. 2 katlı bu ahşap köşkte yapacağınız kahvaltı, bugüne kadarki en güzel sabah kahvaltılarınızdan biri olacak.

Hidiv İsmail Paşa’nın kurduğu Beyaz Köşk ile Emirgan Korusu’ndaki Sarı Konak’a birbirine çok yakın. Akşam saatleri de Osmanlı mutfağının yemekleri ile doyumsuz bir şölen var burada.

303. Hacıosman Korusu

İstanbul gezilecek yerler hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz, durmaya niyetimiz yok! Hacıosman Mahallesi’ndeki bu koruya, metro durağının bitişindeki sokaktan aşağı doğru ilerleyerek ulaşabilirsiniz.

Doğada yürümek, doğanın güzellikleriyle kendinizden geçmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey buraya gelmek! 250 dönümlük bir alana kurulu olan bu koruya ailecek veya arkadaşlarınızla gelebilirsiniz tabii.

Ama İstanbul tek başına gezilecek yerler listesinde de olması gereken bir yer burası. İnsanın biraz yalnız kalıp kendini dinlemeye de ihtiyacı oluyor, değil mi?

304. Maslak Kasrı

sarıyer'de gezilecek yerlerBüyükdere Caddesi’ndeki Tarabya ve İstinye kavşaklarının arasında bulunuyor. II. Abdülhamid burayı av köşkü olarak kullanıyormuş. Kasır çeşitli bölümlerden meydana geliyor:

  1. Mâbeyn-i Hümayun
  2. Kasr-ı Hümayun
  3. Paşalar Dâiresi
  4. Çadır Köşk

Köşkün bazı yerlerinde Abdülhamid’in tuğrası var. Kısaca tarih, ihtişam, güzellik, manzara; başka saymaya gerek var mı?

305. Tarabya Koyu

İstanbul gezilecek farklı yerler mi arıyorsunuz? O zaman burayı not edin. Tarabya semtindeki bu koy şehrin manzarasını en güzel hâliyle sunuyor. Boğaz’ın en meşhur yerleri de burada.

306. Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

istanbul'da gezilecek yerlerGezilecek yerler Sarıyer sınırlarında aranıyorsa burası da gözden kaçırılmamalı. Ferahevler Mahallesi’ndeki bu müzede 1920-1970 arası klasik otomobil modelleri sergileniyor. Ayrıca burada kokteil, toplantı, yemek ve doğum günü partisi gibi organizasyonlar da düzenleniyor.

307. Sakıp Sabancı Müzesi

Hat sanatı örneklerinin ve resim koleksiyonunun yer aldığı bu müze Emirgan’daki Atlı Köşk’te yer alıyor. 2002 yılından beri açık olan bu müzeye yıl olmuş 2023 hâlâ gitmediyseniz lütfen daha fazla beklemeyin!

308. Telli Baba Türbesi

İstanbul gezilecek bilinmeyen yerlerİstanbul gezilecek bilinmeyen yerler içinde kalmaması gereken, bilakis herkesin ziyaret etmesini önerdiğimiz bir yer.

Rumeli Kavağı mevkiindeki bu türbede metfun olan zât, İstanbul Boğazı’nın 4 koruyucusundan biri olarak görülür. Telli Baba, Kâdirî tarikati şeyhlerinden biridir.

Bu arada diğer koruyucuların da Yûşâ Hazretleri, Aziz Mahmud Hüdâî hazretleri ve Yahyâ Efendi olduğu söylenir. Bir arzusu olan yahut evlenmek isteyen çoğu kişi buraya gelip dua eder. Sadece gezilecek turistik bir nokta olarak bakılmamalı, inananlar feyiz almaya çalışmalı.

309. Atatürk Müzesi

Halaskargazi Caddesi’ndeki bu bina, Atatürk’ün hâtıralarında ‘Pembe Ev’ diye geçiyor. Burada Atatürk’ün hayatıyla ilgili belgeler ve fotoğraflar sergileniyor. Çeşitli kıyafetleri, eşyaları, Milli Mücadele’yi yansıtan tablolar da burada.

310. Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı

İstanbul rehberi gezilecek yerler konusunda size ne de çok şey anlattı, ama bir bu kadar, hatta daha fazlası var! Orman havası alıp doğada güzel vakit geçirmek isteyenlerin tercih edebileceği yerlerden biri de burası. 112 hektarlık bir alanı kaplayan park 2011 yılından beri hizmet veriyor.

Zengin bir florası mevcut ve pek çok canlının yaşam alanı. Doğu Çınarı, Anadolu Kestanesi, Çakal Eriği, Boylu Dişbudak, Japon Defnesi, Funda Çalısı, Yıldız Çalısı, Defne Yapraklı Kartopu ve Orman Sarmaşığı burada karşılaşacaklarınızdan birkaçı.

Öyleyse yemyeşil doğanın ve tertemiz havanın tadını çıkarmak, kuş seslerini dinlerken piknik yapmak, patika yolda yürümek ve bol bol fotoğraf çekmek için istikamet Sarıyer!

311. Duatepe Parkı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Rumeli Hisarı’nın muhteşem manzarasını burada büyük bir keyifle izleyebilirsiniz. 19 bin metrekarelik alanıyla bu koca park pek çok bitki ve çiçeği de bünyesinde barındırıyor. Botanik tutkunlarının kadrajlarına mükemmel güzellikler sığdırdığı bu parkta siz de aynısını yapmaktan kendinizi alamayacaksınız.

312. Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi

sarıyer gezilecek yerlerTurizm ve eğitim amacıyla yapılmış olan bu kule kuş gözlemcilerine ve meraklılarına hitap ediyor. Buraya gelirken yol boyu zaten size mis gibi bir orman havası eşlik ediyor. 30 metre yüksekliğe sahip bu kuleden yaban hayatını seyretmek harika bir deneyim olacak!

313. Irmak Mesire Alanı

gezilecek yerler istanbulGezilecek güzel yerler İstanbul yerlilerinin olduğu kadar buraya gelen turistlerin de gönlünü fethediyor! Belgrad ormanı’ndaki mesire alanları içinde yer alan bu mesire alanı da hafta sonu piknikleri için sıklıkla tercih ediliyor.

Burada çeşitli aktivite yerleri de var, yani yapabilecekleriniz sadece piknikten ibaret değil!

314. Sadberk Hanım Müzesi

Azaryan Yalısı’ndaki bu müze ülkemizdeki ilk özel müze diye biliniyor. Vehbi Koç Vakfı’nın öncülüğünde kurulmuş olan bu müze Sadberk Hanım’ın koleksiyonlarına ve çeşitli arkeolojik eserlere ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda İslâm medeniyetini yansıtan çeşitli yazılı ve estetik dekoratif objelerin de bulunduğunu ekleyelim.

315. Japon Bahçesi

Gelişen Türk-Japon ilişkilerinin bir sonucu olarak kurulmuş olan bu bahçe; Japonya’ya ait çeşitli çiçek türlerine ve boğaz minyatürlerine rastlayabileceğiniz bir yer. Emirga’nın yanındaki bu bahçenin büyüklüğü bir top sahası kadar denebilir, 10 dakikada gezilir.

316. Hüber Köşkü

İstanbul gezilecek güzel yerler listemiz Sarıyer’in güzelliklerini sunmaya devam ediyor. Osmanlı döneminden kalma bu köşkün bahçesini ve mimari estetiğini yakından görmeniz önerilir. Bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin idaresinde kullanılan Hüber Köşkü, estetik açıdan harika bir yer!

317. Kömürcü Bendi

İstanbul gezilecek doğal yerlerTarihi 1620 yılına dayanan bu mesire alanı yemyeşil doğası ve heybetli ağaçlarıyla keyifli bir piknik yapma imkânı sunuyor. Kemer Mahallesi’ndeki bu mesire alanı da, Sarıyer’de güzel bir hafta sonu için sevdiklerinizle beraber takılabileceğiniz günübirlik tatil rotalarından.

318. Marmaracık Koyu

İstanbul’da gezilecek güzel yerler arasındaki bu koy da manzarasıyla, dinginliğiyle, verdiği huzurla size ‘iyi ki gelmişim’ dedirtecek. Rumeli Feneri’nin yakınındaki bu koy, doğal güzelliklerin âhengine tanık olacağınız en güzel yerlerin başında geliyor.

319. Perili Köşk

istanbul'da gezilecek güzel yerlerBorusan Çağdaş Sanat Koleksiyon ‘unu daha fazla kişiye tanıtabilmek amacıyla kurulan bu müze Borusan Holding çatısı altında hizmet veriyor. Hafta içi holding çalışmaları için kullanılsa da hafta sonları müzeye dönüşüyor. Sanatseverlerin unutulmaz bir deneyim yaşayacağı bu müze, çocuklara özel etkinlikler ve eğitim programlarıyla onları da eğlendirmeyi başarıyor.

320. Ahmet Afif Paşa Yalısı

Gördüğünüz ilk anda ilginizi çekmeyi başaracak olan bu yapı eklektik bir mimariye sahip. Çatısının her iki tarafında minik kuleler bulunuyor. Cumbalarını da unutmamalı.

2000’li yılların meşhur dizisi Binbir Gece burada çekilmiş. Başrolünde Müjde Ar’ın yer aldığı, 1975 tarihinde çekilen Aşk-ı Memnu dizisine de sahne olmuş. Agatha Christie’nin de burada kaldığı söyleniyor.

İstanbul Silivri Gezilecek Yerler

En güzel gezilecek yerler İstanbul şehrinin her köşesinde ve şimdi bunların Silivri’deki örneklerine bakacağız. Burası şehir merkezine çok uzak ve Tekirdağ sınırında bulunuyor. Popüler bir yazlık belde ve sahil şeridinin uzunluğu 45 km. Gezilecek yerleri ise şöyle:

321. Silivri Sahili

istanbul silivri gezilecek yerlerBilhassa yaz mevsiminde çok yoğun olan bu sahilde, Piri Mehmet Paşa Mahallesi bulunuyor. Parklar, kafeler ve restoranlarla keyifli vakit geçirilecek yerlerden biri. Buraya gelince taze balıklarını da mutlaka tatmalı.

322. Silivri Kalesi

silivri'de gezilecek yerlerİstanbul’da nereye gidilir? sorusunu Silivri için soruyorsak bu tarihi eseri de yabana atmamalıyız. Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı belli değil. bir dönem yangın nedeniyle tahrip olmuş ise de, II. Bayezid zamanında onarılmış.

Kapladığı alan 100 bin metrekareden fazla. Kısaca tarihi önemi nedeniyle ziyareti hak ediyor.

323. Gümüşyaka Plajı

silivri plajlarıGümüşyaka Merkez Mahallesi’ndeki bu plaj denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz yerlerden. Bölgenin en hareketli sahillerinden biri olup girişte ücret ödemeniz gerekmiyor.

324. Sinekli Gölü

Balık tutma, kamp ve piknik alanı olarak kullanılan bu bölge de hafta sonu kaçamakları için uygun bir destinasyon. Manzarasını seyre dalıp da fotoğraf çekmeyi unutmayın sakın! Bu arada çocuklar için oyun alanları, voleybol sahası vb. mevcut.

325. Silivri Çarşı

Piri Mehmet Paşa mevkiindeki bu çarşıda keyifli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Küçük bir çarşı ve eski esnafları da son derece güler yüzlü, sıcak kanlı. Çarşının yanı başındaki deniz manzarası da ayrı bir güzellik katıyor buraya.

326. Selimpaşa Limanı

İlçenin turistik noktalarından biri olan bu limanın manzarası da çok güzel. Balık restoranlarından birinde manzaraya karşı bir şeyler yemek iyi bir fikir!

327. Klassis Golf Club

istanbul gezilecek yerlerİstanbul gezilecek eğlenceli yerler arasındaki bu mekân Seymen Mahallesi’nde yer alıyor. Burada golf oynamanız ve hatta eğitim almanız mümkün. Doğa tutkunuz varsa ona da hitap edeceğinden şüpheniz olmasın. Ayrıca büyük bir havuzu da var, ne yapacağınızı artık biliyorsunuz!

328. Masal Köy

istanbulda gezilecek yerlerKendisi de adı gibi çok sevimli bir yer. Sancaktepe Mahallesi’ndeki bu mekân hayvanat bahçesi ve kahvaltı restoranı konseptiyle ağırlıyor ziyaretçilerini. Yemyeşil bir bahçesi var; bungalov restoranlarına, bulnan hamaklarına ve piknik masalarına sahip.

Kendinizi gerçekten de masal diyarında gibi hissedeceğiniz muhteşem güzellikteki bu tesise mutlaka uğramalısınız. Buradaki atları, eşekleri, kümes hayvanlarını, kuşları ve tavşanları da yakından görmeli.

329. Ayçiçek Tarlaları

istanbul içinde gezilecek yerlerİstanbul içinde gezilecek yerler Silivri için düşünüldüğünde Ayçiçeği Tarlaları’nı pas geçmek olmaz. Şahane atmosferiyle ve doyumsuz manzarasıyla bu tarlalar; size yeşil ve sarının uyumunu izleme imkânı sunacaktır. Çekeceğiniz manzara fotoğrafları ne kadar beğeni alır bilmiyoruz ama buraya tekrar tekrar gelmek isteyeceğinizden eminiz!

330. Silivri Kavaklı Piknik Alanı

Selimpaşa Merkez Mahallesi’ndeki bu piknik alanı adından da belli olduğu gibi piknikçilerle dolup taşıyor. Kendinizi doğanın kucağına bırakmak için tercih edebileceğiniz bu yerde saatlerin nasıl geçtiğinin farkına varmayacaksınız.

331. Mimar Sinan Köprüsü

Eski İstanbul-Edirne Yolu’nun uzun yıllar boyu kullanılan geçit noktası olduğu için tarihi önemi büyük. İnşasına 1568’de başlanmış ve pek çok kez onarımdan geçmiş. Silivri Çayı üzerine kurulu bu köprü önceleri trafiğe açıkken, 2006 yılında trafiğe kapatılmış ve böylece mimari bakımdan hasara uğraması engellenmiş.

İstanbul Sultangazi Gezilecek Yerler

İstanbul’da gezilecek yerler listesi Avrupa yakasının sonlarına doğru yaklaşıyor. İlçeyi Sultan Orhan Gazi fethettiği için böyle isimlendirilmiş. Gezilecek yerlerine bakalım:

332. 50. Yıl Kültür Merkezi

istanbul sultangazi gezilecek yerlerSpor, sanat ve kültür etkinliklerinin gerçekleştirildiği bu yer meslek edindirme kurslarıyla da birçok kişinin iş hayatına atılmasında rol oynuyor. İçerisinde spor salonu, etüt sınıfları, konferans salonu, kütüphane, sergi salonu, yaşam merkezi, çalışma ofisleri, Sultangazi Spor kulübü ve gençlik meclisi yer alıyor.

333. Şehit Özay Gezgin Deprem Eğitim Parkı

Burada çocuklara doğal âfetler sırasında nasıl davranacaklarına ilişkin eğitimler veriliyor. Parkta yer alan özel simülatörle ile deprem ânı canlandırılıyor.

334. 75. Yıl Yüzme Havuzu

sultangazi'de gezilecek yerler75 yıl Mahallesi’ndeki bu havuz Büyükşehir Belediyesi işletmesi altında hizmet veriyor. Tesiste; step, pilates, aerobik, yüzme, balanceball, aero dans, spinning, fitness, masa tenisi yapılabiliyor.

335. Mimar Sinan Kent Ormanı

istanbul sakin yerlerİstanbul gezilecek sakin yerler arasındaki bu orman Pirinççi mevkiinde bulunuyor. Hacı Bektaş-ı Veli Kent Ormanı’yla komşu olup asma köprüyle birbirlerine bağlılar. 2012 yılından beri hizmet veren kent ormanında parklar, piknik yerleri, oyun alanları, kaydıraklar, şadırvan, köprü, tüneller ve at çiftliği var. Amfi tiyatroda da çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bir de 16.60 metre yüksekliğinde bir seyir kulesi mevcut.

Kent Ormanı’nın bir kısmını da ‘İzcilik Kampı’ olarak düzenlemişler. Burada çocuklara farklı branşlarda, doğayla iç içe eğitim alma fırsatı tanınıyor. Üstelik ücretsiz!

İçindeki Hobi Bahçeleri’nden birini kiralayarak bitki yetiştirmeniz de mümkün.

336. Hacı Bektâş-ı Veli Şehir Ormanı

2010 yılında hayata geçirilen bu proje o günden beri ilgi görmeyi sürdürüyor. Alibey havzasındaki bu ormanlık alanda çeşmeler, fitness âletleri, oturma gurupları ve piknik masaları mevcut. Macera platformları, çocuk oyun alanları ve amfi tiyatrolar da yine burada bulunan diğer olanaklardan.

337. Masal Kahramanları Parkı

İstanbul’da gezilecek eğlenceli yerler içindeki bu park Safahad Caddesi’nde bulunuyor. 25 bin metrekarelik alanı kaplayan park Kültür Bakanlığı’nca ‘Sanat Eseri’ ilan edilmiş.

Burada çizgifilm ve masal kahramanlarının yer aldığı tam 128 figür var. Parkın göletlerinde kanoyla gezintiye çıkmak da bir başka alternatifiniz.

Parkta; Şirinler, Nasrettin Hoca, Pamuk Prenses ve Keloğlan gibi gibi ünlü kahramanların kabartmalarını ve heykellerini görmek mümkün. Çocuklar burada eğlencenin dibine vuracak da siz onlardan geri mi kalacaksınız?

338. Mavi Marmara Parkı

Mavi Marmara Gemisi’ne düzenlenen saldırıda şehit olanların anısını yaşatmak üzere yapılmıştır. Park alanında bu geminin silüetine rastlanabilir.

339. Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi

Hoca Ahmet Yesevi Caddesi’ndeki bu merkez İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi. Buz pateni pisti, tiyatro salonu, kütüphane, sergi alanları, halk oyunları salonları, sinema salonları, otopark ve kafeteryalar yer alıyor.

340. Esentepe Âhi Evren Parkı

İstanbul’daki gezilecek yerler listemiz sürüyor. Bilindiği gibi Âhi Evren Anadolu’ya gelerek Âhi Evren Teşkilâtı’nı kuran, Âhilik kültürünün temellerini atan kişidir. Onun ismini taşıyan bu parkta ise çocuk oyun gurupları, ahşap köprü, pergolalar, fitness alanları ve şelâle bulunuyor.

341. Moğlova Su Kemerleri

istanbul gezilecek yerlerKanuni Sultan Süleyman tarafından 1554-1562 yılları arasında yapılmış olup Mimar Sinan eserlerindendir. Cebeci mahallesi civarındaki bu su kemerleri 36 metre yüksekliğe ve 257 metre uzunluğa sahip. Üst ve alt katlarında sekiz göz var. UNESCO Dünya Kültür Miras listesine de girmeyi başarmış olan bu su kemerleri aynı zamanda köprü vazifesi üstleniyor.

Kemerin ayaklarının da piramit biçiminde yapıldığı görülüyor. Bunun sebebi sudan zarar görmesini engellemek. Tarihi yapısı ve mimarisi görülmeye değer.

342. Malkoçoğlu Sütçü İmam Parkı

Burada iki şelâle bulunuyor ve tıpkı Pamukkale Travertenleri’ni andırıyor. Park 4100 metrekarelik bir alana yayılmış durumda. Oturma bankları, oyun alanları, cafe ve yürüyüş yolu da mevcut.

İstanbul Şişli Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek en güzel yerler bakımından burası da herkesi yeterince memnun etmeyi başaran bir ilçe. Dilerseniz hiç vakit kaybetmeden konuyu biraz daha açalım:

343. Bomontiada

istanbul şişli gezilecek yerlerBurası eskiden bir bira fabrikasıyken 2015 yılında kültür merkezine dönüştürülmüş. Bomonti semtindeki bu yer birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Akşamları DJ’lerin performanslarını sergilediği bu eğlenceli mekânda birbirinden lezzetli yemekleri tatmanız da mümkün.

344. Atatürk Müzesi

İstanbul’da gezilecek görülecek yerler derken birkaç tane Atatürk Müzesi’nden bahsetmiştik. Şişli’de de böyle bir müze var ve burası Halaskargazi Caddesi’nde bulunuyor. Müze 3 katlı olup ilk katında Atatürk’e ait belgeler, fotoğraflar, onun kişisel eşyaları bulunuyor. İkinci ve üçüncü katında da ölümüyle ilgili belgeler, onun için yazılan kitaplar var.

345. Maçka Demokrasi Parkı

şişli'de gezilecek yerlerTemiz hava ve yeşilliğin tadını çıkaracağınız bu park Harbiye Kongre Vadisi’nde bulunuyor. Çay bahçesi, oyun alanları, spor âletleri ve lokanta da mevcut. Süs havuzlarının görünümü de gerçekten çok güzel.

İstanbul yazın gezilecek yerler içerisinde adından söz ettiren bu parkta vaktinizi keyifli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Parkın konumu ise Kadırgalar Caddesi.

346. Askeri Müze

Harbiye gezilecek yerler arasındaki bu müze Harbiye Askeri Müzesi olarak da biliniyor. Müzenin koleksiyonu çok sayıda tarihi eser ihtiva ediyor. Ordumuzun nasıl mükemmel bir disipline, cesur bir ruha sahip olduğunu daha net bir şekilde hissedebileceğiniz bu müze sizde tarifi zor duygular uyandıracak.

Multivizyonda mehter takımı ile ilgili bilgiler de veriliyor. Müze çeşitli bölümlere ayrılıyor ve onlardan bazıları şöyle:

  • Tanıtım salonu
  • Fatih ve Yavuz Köşesi
  • Atıcı Silahlar Salonu
  • Binicilik salonu
  • Savunma silahları salonu
  • Kesici silahlar salonu
  • Askeri kıyafetler salonu
  • Atatürk dershanesi
  • Şehitler galerisi
  • Çadırlar salonu

347. Halaskargazi Caddesi

Burası Şişli ilçesinin tam merkezi durumunda. Valikonağı ve Cumhuriyet caddelerinin kesiştiği noktada bulunuyor. Uzunluğu ortalama 1,5 km ve son derece işlek bir cadde. Birçok kafe, pasaj, restoran, sinema salonu ve mağazayı barındıran bu caddede yapacak çok şey bulabilirsiniz.

348. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

istanbul da gezilecek yerlerHarbiye semtindeki bu salon çeşitli fuar, gösteri, sergi, kongre, konser gibi etkinliklere sahne oluyor. 1940’lı yıllarda ziyarete açılmış olan bu sarayın Maçka Terası ve Rumeli Salonu gibi bölümlere ayrıldığını da belirtelim. Öte yandan burada ödül geceleri de düzenleniyor.

349. Şişli Camii

İlçe merkezindeki bu cami 1950’lerden beri kullanılıyor. Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerini birbirine bağlayan bu cami Klasik Osmanlı mimarisini yansıtıyor.

350. Şişli Bilim Merkezi

Teşvikiye Caddesi’ndeki bu merkez deney yapmayı, keşfetmeyi ve öğrenmeyi seven çocuklara hitap ediyor. Teknolojik ve bilimsel etkinliklerin gerçekleştirildiği bu merkezde çeşitli deney üniteleri mevcut. Birçok zekâ oyununun, büyük mikroskopların bulunduğu bu yerde kara delik, bilim üniteleri, deprem birimi, yangın eğitim birimi ve benzeri daha çok fazla alan var! Aynı zamanda seminerler, atölyeler ve bilim şenlikleri de tertip ediliyor.

351. Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı

İstanbul’da gezilecek doğal yerler arasındaki bu park pek çok bitki türünü barındırıyor. Doğa yürüyüşleri yapıp temiz havasını içinize çekebileceğiniz ve manzarasını seyrederek huzur bulacağınız Fatih Sultan Mehmet Parkı size çok iyi gelecek!

352. Şişli Radyo Evi

Burası İstanbul Radyosu’nun stüdyosu olsa da eskiden burada bir Ermeni mezarlığı varmış. Bu 4 katlı binanin içinde 10’dan fazla stüdyo var. Buradaki arşiv odalarını, kayıt ve radyo yayın stüdyolarını görmek isterseniz kapısı her zaman açık.

353. Maçka Parkı

şişli'de gezilecek yerlerNişantaşı ile Dolmabahçe arasındaki bu park Maçka Demokrasi Parkı olarak da adlandırılıyor. İster tek başınıza gelip yeşilliğin tadını çıkarın, ister sevdiklerinizle gelip piknik yapın; seçim sizin!

Not: Şişli’ye gelmişken Küçük Çiftlik Park’a ve Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’na da uğrayabilirsiniz.

354. Ara Güler Müzesi

Bomontiada‘da ziyarete açılan bu müze 2018 yılından beri hizmet veriyor. Uluslararası çaptaki ilk fotoğraf müzesi olmasıyla öne çıkan bu müze Ara Güler ile Doğuş Grubu ortaklığı neticesinde faaliyete geçirilmiş. Açılışı ‘Çalan Adam’ sergisiyle yapılan bu müze, pek çok başka sergi de içeriyor.

355. Karanlıkta Diyalog Müzesi

Küçük çocuklar belki biraz korkabilir fakat aslında imkânı olan herkesin gitmesi gereken bir yer. Görme engelli bireylerin ne gibi zorluklar yaşadığını anlamak açısından etkili bir deneyim sunuyor.

Müzenin içerisi tamamen karanlık ve bastonlarla geziliyor. Tatmak, koklamak, duymak ve dokunmak suretiyle; görme duyunuzu kullanmadan gerçekleştireceğiniz bu deneyim size aslında ‘görebildiğiniz’ için ne kadar şanslı olduğunuzu hissettirecek!

356. Teşvikiye Camii

şişli gezilecek yerler listesiİsmini bulunduğu semtten alan cami Osmanlı zamanından kalma önemli bir eser. Caminin yer aldığı bölge (eski adıyla Haseki Meydanı) önceden padişahların spor ve gezinti amacıyla ziyaret ettikleri bir noktaymış.

1794 yılında yapılan cami zamanla harap olmuş ve yeniden yapılmış. 1981’de restorasyondan geçirilen cami Şişli’de gezilecek yerler listesine eklenmeli.

Avlusundaki nişan taşları eskiden atış hedefi amacıyla kullanılmış.

357. Âbide-i Hürriyet Anıtı

Kağıthane Vadisi’nin hâkim bir noktasında bulunan anıt, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin yaptırdığı bir eser. 31 Mart olayları ve II. Meşrutiyet’in ilanı sırasında hayatını kaybedenlere ithâfen yapılan bu anıt mezarın açılışı 23 temmuz 1911 yılında gerçekleşmiş.

İstanbul Zeytinburnu Gezilecek Yerler

İstanbul’da gezilip görülecek yerler listemizde Avrupa yakasının son ilçesindeyiz. Kuşkusuz ki ilçenin en önemli ziyaret noktası Panorama 1453 Tarih Müzesi. Tabii ki bundan başka gidilecek pek çok yer var. Ama önce bununla başlayalım:

358. Panorama 1453 Tarih Müzesi

istanbul zeytinburnu gezilecek yerlerİstanbul Zeytinburnu’da gezilecek yerler denildi mi Topkapı Kültür Parkı’ndaki bu müze akıllara ilk gelen yer olur. 2009 yılından beri hizmet veren müze; İstanbul’un fethini dev bir panoramik tabloyla gözler önüne seriyor. Tarihimizle tekrar tekrar gurur duymanızı sağlayacak olan bu müze, sizi zamanda gezintiye çıkaracak.

Kapalı alanda olmanıza rağmen 3 boyutlu tablonun o muazzam etkisinden dolayı sanki açık bir alandaymışsınız gibi hissedeceğiniz bu müzeye hayran kalacaksınız.

Buradaki Fetih tasviri 10 bin figürle meydana getirilmiş. Hâkezâ platformun çevresinde bulunan maketler de son derece heybetli bir görünüme sahip. İşin içine ses efektleri de girince insan nerede olduğunu unutuyor âdetâ! Burada helikopter simülasyonu, hediyelik eşya satış noktası, bilgilendirme panoları da var.

İstanbul ucuz gezilecek yerler arasındaki bu müze Zeytinburnu gezinizin bir parçası olmalı. Hakkında daha yazacak çok şey var ama gerisini size bırakalım.

359. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

14 dönümlük bir alanı kaplayan bu bahçede pek çok bitki çeşidi yer alıyor. Merkez Efendi semtindeki bu Tıbbî Bitkiler Bahçesi’nde herkes kendine özel bir bahçe tahsis edebilir.

Merkez Efendi mesir macunununu üreten ilk kişi ve onun adına her sene burada Geleneksel Tıp Festivali gerçekleştiriliyor.

360. Topkapı Kültür Park

zeytinburnu'da gezilecek yerlerBurası önceleri bir otogar olarak kullanılıyorken şimdi kültürel amaçlı bir park durumunda. İçinde pek çok dükkan, çocuk oyun alanı, gölet ve süs havuzu bulunuyor. Parka girişte ücret ödemeniz gerekmiyor.

361. İBB Soğanlı Bitkiler Parkı

Rengârenk sümbül ve lâlelerin gözlerinizi kamaştıracağı bu park Yedikule mevkiinde konumlanıyor. 4 mevsim renk renk çiçeklerle ziyaretçilerini şaşkına çeviren bu parka hafta içi sabah saatlerinde gelmeniz önerilir.

362. Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı

Bölge, Balıklı Ayazması diye de biliniyor. Klasik Bizans mimarisini yansıtan bu eser günümüzde de kilise olarak kullanılıyor. 5. yüzyıla tarihlenen yapı eski zamanlardan kalma tablolar, eşyalar ve bir de havuz barındırıyor. tarihi Rum mezarlığı da buraya yakın.

363. Merkez Efendi Camii

İstanbul’daki gezilecek yerler listemizde Avrupa yakasının bir diğer camisi de burası. Merkez Efendi Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşamış bir İslâm âlimi. Yukarıda da söylediğimiz gibi mesir macununu o bulmuş. Bu zât için kütüphane, hamam ve cami gibi alanlardan meydana gelen bir külliye yaptırılmış. Bu büyük âlimin nâş-ı şerîfi ise caminin yanındaki türbede yer alıyor.

364. Yenikapı Mevlevihanesi

Hattat Ali, Şeyh Galip, Itrî, Nutkî gibi önde gelen isimlerin yetiştiği bu mevlevihane tarihi bakımdan büyük öneme sahip. Malkoç Mehmed öncülüğünde açılan bu mevlevihaneyi sizin de yakından ziyaret edip tarihi dokusunu hissetmeniz lâzım.

365. Seyyid Nizam Camii ve Türbesi

istanbul dini yerlerKültür Vadisi projesi kapsamındaki bu tarihi mekânın orijinalliği büyük bir titizlikle korunmuş. Seyyid Nizam Efendi burada müridlerine ulum-i İslâmiyye ve tasavvuf dersleri verirmiş. Siz de burayı ziyaret ederek mânevî atmosferinden hissedar olabilirsiniz.

366. Kazlıçeşme Fatih Camii

Rivâyete göre bu cami, İstanbul’un fethinden önce, ordudaki askerlerin namaz kılabilmesi amacıyla yapılmış. Diğer camilerden bir farkı var: Minaresi sol tarafta yer alıyor.

1. Mahmud 1813 yılında; derici esnafı 1954 yılında; Zeytinburnu Belediyesi ise 2010 yılında burayı restorasyondan geçirmiş. Caminin yanında ise tarihi hamam kalıntıları bulunuyor. Mimari yapısını ve içerisindeki mozaikleri yakından görmeli.

İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler

İstanbul’un gezilecek yerleri burada da Avrupa yakasında olduğu kadar fazla! Adalar, Ataşehir, Üsküdar ve Kadıköy gibi popüler ilçeleriyle İstanbul’un Asya yakası yüzlerce güzelliği bünyesinde toplamış.

Üsküdar’da Kız Kulesi’ne karşı çay içerek Tarihi Yarımada’yı izlemenin tadı başka neyde bulunabilir ki mesela? Prens Adalar’ın her birinde gezilecek onlarca yer varken, İstanbul’da olup da can sıkıntısından dert yanan kişiye şaşılır.

O zaman gelsin İstanbul Asya yakasında gezilecek yerler:

İstanbul Adalar Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu yakası gezilecek yerler hususunda Avrupa yakasından aşağı kalır mı? Tabii ki kalmaz. Prens Adaları diye de isimlendirilen; Sedef Adası, Yassıada, Kaşık Adası, Kınalıada, Burgaz Adası, Heybeliada, Büyükada, Tavşan Adası ve Sivriada’nın her biri gezilip görülecek onlarca yer barındırır. Adalar Bizans ve Osmanlı zamanlarında birer sürgün yeri olarak kullanılmış, bugün ise günübirlik gezilerin ilk adresi hâline gelmiştir.

Adaların en büyüğü adından da anlaışılacağı gibi Büyükada’dır. Kış ve yaz turizmine uygun olan bu ilçe; turistik ve tarihi yerleriyle bize sesleniyor. Öyleyse o sese kulak verelim:

367. Sedef Adası

sedef adası neredeBu adanın büyük bir kısmı özel mülkiyetin. Burada güzel vakit geçirmek için rezervasyon yaptırmak gerek. Fakat masmavi denizi ve yemyeşil güzelliği görülmeye değer.

Sedef Adası yazımızdan burası hakkındaki tüm bilgileri bulabilirsiniz.

368. Heybeliada

istanbul gezilecek yerlerBurası, -Büyükada’yı saymazsak- İstanbul’un en büyük 2. adası. Ayrıca Prens Adaları içindeki en yeşil yer de burası. 4 tepeden meydana gelen bu adadaki ziyaret noktalarından bazıları; Bet Yaakov Sinagogu, Heybeliada Deniz Lisesi ve Aya Yorgi Uçurum Manastırı.

369. Kınalıada

istanbul'da gezilecek yerlerBurası Prens Adaları’nın şehre en yakın olanı. Hem de en küçük turistik ada. Bunun dışında kiliseleri, manastırları ve plajlarıyla diğer adalardan bir farkı yok. Gelmişken deniz mahsullerinden de yemeyi unutmamalı.

370. Burgazada

istanbul adalar gezilecek yerlerMarmara Denizi’ndeki bu ada yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğruyor ama kış mevsiminde tenhâlaşıyor. Adanın gezi noktaları arasında ise; Hristos Manastırı, Aya Yorgi Garibi Manastırı ve Aya Yani Kalesi bulunuyor.

371. Büyükada

istanbul gezilecek yerler anadolu yakası9 adadan meydana gelen ve Prens Adalar ismini alan ada topluluğunda başı Büyükada çekiyor. Rum Yetimhanesi, Aya Yorgi Kilisesi, Reşat Nuri Güntekin’in Evi adanın en popüler yerlerinden bazıları.

372. Madam Martha Koyu

istanbul gezi rehberiİstanbul gezilecek yerler listesi içinde Adalar hakkında kısaca bilgi verdikten sonra; buralardaki gezilecek yerlere daha detaylı bakma zamanı!

Burgazada’nın en popüler yerlerinden biri olan Madam Martha Koyu kamp ve çadır kurmak isteyenlerin uğrak noktası. Burada gününüz deniz manzarasıyla başlayacak, muhteşem bir doğa eşliğinde geçecek. Huzur burada, deniz keyfi burada, mis gibi hava burada. Galiba tek eksik sizsiniz.

373. Yörükali Plajı

istanbul plajlarıAdalar’da gezilecek yerler arasından seçim yapmak çok zor. Ama Marmara Denizi’ne sıfır konumuyla bu plaj mutlaka listemizde olmalı. Burası Büyükada’daki plajların en büyüğü. Kum, deniz ve güneş senfonisine eşlik etmek isterseniz mutlaka buraya uğramalısınız.

374. Adakule

istanbul'daki gezilecek yerlerBüyükada’daki Hızır İlyas Tepesi’nde bulunan bu yangın kulesinin tarihi çok eskilere dayanıyor. Marmara Denizi’nin o olağanüstü manzarasını burada izlemek bir başkadır. Ayrıca burada kuş gözlemi yapma imkânınız da var. O halde şimdiden size keyifli seyirler!

375. Prenses Koyu

istanbul koylarıİstanbul Asya kıtasında gezilecek yerler diye başladık, hiçbirinin hatırı kalmasın diye mecbur kısa kesiyoruz. Burası da Büyükada’nın incilerinden. Doğası ve manzarasıyla insan hem bakmaya kıyamıyor, hem de doyamıyor. Denizi temiz, ortamı huzurlu, o zaman buraya gelin de güneş teninizi okşasın. Kumsallar sizi misafir etsin, deniz de serinleten dokunuşuyla size hoş geldin desin.

376. Naki Bey Plajı

Büyükada böyle büyükken, birkaç plajla idare etmesi düşünülemez. Burası da onun saklı hazinelerinden. Burada bazen açık hava düğünleri de oluyor, düğün demişken tam sevgiliyle gelmelik bir yer olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim.

377. Dilburnu

istanbul asya kıtasında gezilecek yerlerBüyükada’daki mesire yerlerinden biri olan Dilburnu piknik ve mangal yapmak isteyenler için ideal bir yer. Temiz havası ve doğal güzelliğiyle sizden tam not alacağına inanıyoruz. Denizde yüzüp yüzüp yorgunluğunuzu burada atmanız fena olmaz.

378. Alman Koyu

istanbul koylarıBuraya ulaşım biraz sıkıntılı olsa da buna değeceği şüphesiz. Heybeliada’daki bu koyun kumsalı taşlık olduğu için sandalyelerinizi yanınızda getirmeyi unutmamalısınız. Bir de lodos çıktığı zamanlarda denizinin bulanıklaştığı söylenebilir.

379. Kalpazankaya

istanbulda gezilecek yerlerBurası da deniz ve doğa manzarası bakımından eksiği yok, fazlası var diyebileceğimiz bir bölge. Sait Faik Abasıyanık da burada çok zaman geçirmiş. Biz de onun gibi yapalım ve İstanbul Asya kıtası gezilecek yerler listemize burayı dâhil edelim.

380. Heybeliada Çam Limanı

heybeli ada gezilecek yerlerDoğa, tüm hünerlerini Adalar’da sergiliyor sanki. Sahil şeridindeki bu liman Heybeliada’nın güney bölümünde konumlanıyor. İsminden de belli olduğu gibi çamlarla kaplı durumda. Gözlerinizi de ruhunuzu da doyuracak olan Heybeliada Çam Limanı’nda denize girmek de güzel bir deneyim olacak.

381. İsmet İnönü Evi

adalar gezilecek yerlerBu müze Pembeli Köşk olarak da biliniyor. İçi müze, bahçesi açık sergi alanı. Yaz mevsiminde konserlere ve film gösterimlerine de sahne oluyor. Rum Yetimhanesi, Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi ve Aya Yorgi Kilisesi de buraya yakın.

382. Reşat Nuri Güntekin’in Evi

istanbul gezilecek yerlerİstanbul Asya tarafında gezilecek yerler Adalar için düşünülüyorsa burası da gözardı edilmemeli. Büyükada’daki bu tarihi konağın görkemine yakından tanık olmak gerek. Ünlü yazarın bir süre burada kaldığı biliniyor. İçine giremiyorsunuz fakat dışarıdan görmek de yetiyor. Özellikle pembe panjurları dikkate değer.

383. Değirmenburnu Mesire Yeri

Heybeliada’da’daki bu mesire alanı Su Sporları Kulübü’nün hemen yanıbaşında bulunuyor. Piknik yapıp sevdiklerinizle doğada hoş vakit geçirmek için harika bir yer. Tabii ki plajı da mevcut.

384. Burgazada Bayrak Tepesi

istanbul da gezilecek yerlerBurası adanın tek tepesi ve ulaşımı zor. Ama gülü seven dikenine katlanır sözü gereğince buradaki muazzam manzarayı izlemek için o kadarcık zahmete de girmeli. ‘İsa Tepesi’ diye de anılıyor ve insanın baktıkça bakası gelen manzarasıyla sizi bekliyor.

385. Andon Eczanesi

İstanbul Asya yakası gezilecek yerler içinde eczanenin ne işi var? demeyin. Burası tarihi bir eczane. Heybeliada’daki bu eczanede antika ilaç dolapları ve ocaklar bulunuyor. Adanın özel kültür mirasları içinde öne çıkan bu yerin yakınında birkaç tarihi eczane daha var, bilgilerinize!

386. Büyükada Sahili

istanbul büyükada gezilecek yerlerBüyükada İskelesi’nin yakınına geldiğiniz andan itibaren adanın çekim alanına girmiş olacaksınız. Sizi pembe ve mor renkli begonyalar selamlayacak. Restoranları, butik otelleri ve köşkleriyle bu ada, İstanbul’un kıymetlisi!

Saatli Meydan’a varmadan soldan devam ederek ulaşacağınız bu sahil şeridinde pek çok balık restoranı bulunuyor. Dilerseniz birine oturup yemeğinizi yeyin, dilerseniz deniz kenarında manzarayı seyrederek dinlenin.

387. Saatli Meydan

istanbul gezi rehberiAdanın simgelerinden biri olan Saatli Meydan Vapur İskelesi’nin karşısında. Meydandaki saatin tarihi 1923 yılına dayanıyor. Birçok insanın bir buluşma yeri olarak tercih ettiği Saatli Meydan’a sırf o tarihi saati görmek için bile gidilir.

388. Adalar Müzesi

Tarihi eser demişken şehrin ilk çağdaş kent müzesinden de bahsedelim. Burada Adalar’ın tarihiyle ilgili binlerce fotoğraf ve belge var. Eserlerin bir kısmı cam vitrinde, bir kısmı açık olarak sergileniyor. Müzede yapilan video gösterimleri ise odaların jeolojik ve tarihi süreciyle ilgili önemli bilgiler veriyor.

389. Sait Faik Abasıyanık Müzesi

istanbulda gezilecek yerlerAnadolu yakası gezilecek yerler İstanbul şehrinin büyük bir bölümünü kaplıyor. Bu müze de yine Büyükada’nın tarihi zenginliklerinden. 1959 yılından beri ziyaret edilen müzede ünlü yazar ve şâirin hayatından izler taşıyor.

Onun kartpostallarını, mektuplarını, fotoğraflarını ve eşyalarını görebileceğiniz bu müze, edebiyat ve tarih meraklılarını ortak noktada buluşturuyor. Eskiden Sait Faik Abasıyanık’ın bu 3 katlı evde yaşadığı biliniyor. Kısaca onun sanatsal ve ruhsal yönlerini en iyi şekilde yansıtıyor.

390. Con Paşa Köşkü

istanbul adalar gezilecek yerlerBüyükada’daki en ünlü tarihi köşklerden biri olan bu yapı John Avrimidis Köşkü olarak da tanınıyor. İlgi çekici bir renk ve mimariye sahip olan köşk 1880 yılında yapılmış. Con Paşa Venedikli bir aileden gelmiş, İdare-i Mahsusa’nın yönetiliciğinde bulunmuş ve Kadıköy – Adalar vapur seferlerini ilk kez o başlatmış.

Karşısında da Yalman Köşkü var. Çoğumuzun Hatırla Sevgili dizisinden tanıdığı bu köşkün ahşap sütunlarla süslenmiş balkonu görülmeye değer. Süslemelerinin ve çatı kulelerinin de son derece gösterişli olduğu söylenebilir. Özel mülkiyet statüsünde ama mimari yapısını görüp bolca fotoğraf çekmek için gidilmeli.

İstanbul Ataşehir Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerler listesi burada da size birbirinden güzel yerleri arz edecek. Sosyal tesisleri, botanik bahçesi, eğlence mekânları ve daha birçok alternatifiyle Ataşehir, onlarca güzel anı biriktireceğiniz bir ilçe.

391. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

istanbul ataşehir gezilecek yerlerBinalar Ataşehir’in hâkimiyetini eline almış olsa da ilçe doğal güzellikler bakımından boş değil. Burası pek çok bitkiye ev sahipliği yapıyor. Bahçe 8 bölümden oluşuyor ve onlar şöyle:

  1. Trakya Adası
  2. Anadolu Adası
  3. Meşe Adası
  4. Arboretum Adası
  5. İstanbul Adası
  6. Merkaz Ada
  7. Mesire Adası (Burada Kemal Öner Tanırım Evi, Bambu labirenti, Keşif Bahçesi yer alıyor. Kaya bahçesi, Soğanlı bitkiler koleksiyonu, Ciltli bahçe, Kameriye, Nilüfer havuzları, Kurak ve çorak bahçe, Saklı bahçe, Kaya çatlağı bahçesi ve Kaktüs ve etli bitkiler serası gibi bölümleri de bulunuyor.)
  8. Ertuğrul Adası (Burada bir anıt mevcut. Girişi ve çıkışı tüneller vasıtasıyla sağlanıyor. Ertuğrul Anıtı’nın yanı sıra bu adada tohum evi, faydalı bitkiler koleksiyonu, NGBB Sembolü, anıt zeytin ağacı, ekmek teknesi, bataklık bitkileri, ortanca koleksiyonu, Japon Sakura Vakfı’nın bağışlamış olduğu Sakura ağaçları ve nilüfer tankları yer alıyor.)

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı öncülüğünde kurulan ve 2002 yılından beri kapıları herkese açık olan bu bahçeye giriş ücretsiz. Bahçenin bir bölümü de eğitim çalışmalarına ayrılmış. Bitkiler dünyasına kısa bir yolculuk için doğru adres burası!

392. Mozaik Çarşı

istanbul gezi rehberiBurası ilçenin en eski çarşısı diye biliniyor. Sessiz-sakin bir ortamı var ve fazla büyük değil. Onlarca market, kuaför, kafe ve butik gibi olanaklarıyla alışverişinizi yapıp güzel vakit geçirebileceğiniz bir yer.

393. Kayışdağı Ormanı

İstanbul Anadolu yakası sevgiliyle gezilecek yerler bakımından da sayısız alternatife sahip. İşte burası en somut örneklerinden biri. Maltepe ve Ataşehir ilçeleri arasında konumlanan bu orman doğal güzellikleriyle sizi kendine âşık edecek. Oksijene, huzura ve manzaraya doyacağınız bu yerde ailecek keyifli bir piknik yapabilirsiniz.

394. My Museum Otomobil Müzesi

ataşehir'de gezilecek yerlerİlçenin Batı Ataşehir bölümündeki bu müze My Office binasında bulunuyor. Burada farklı ülkelerden gelmiş klasik arabalar sergileniyor. Araba sektörüyle ilgili bazı organizasyonların da gerçekleştirildiği müzede klasik arabaların gelişim sürecine şâhit olmanız mümkün.

395. Ali Gazi Baba Türbesi

istanbul gezilecek yerlerİçerenköy Mahallesi’ndeki bu türbe özellikle ev almak ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin akınına uğruyor. Burada yapılan duâların kabul edileceğine inanılıyor ve Ali Gazi Baba Erenköy Fâtihi lâkabıyla anılıyor. Uğrayıp mânevî havasını solumalı.

İstanbul Beykoz Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu tarafında gezilecek yerler Beykoz ilçesinde daha fazla. Boğazın karşısında, sahil kıyısında bulunan bu ilçede mavi ile yeşilin dostluğuna imreneceksiniz. Burası size sanki eski bir balıkçı köyüne gelmişsiniz gibi bir atmosfer sunacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de buraya yakın.

Beykoz istikametinde Anadolu Hisarı’yla karşılaşırsınız. Bu yolu takip ederek Karadeniz ve Boğaz’ın kesiştiği noktaya varırsınız. Sahil yolunda ilerledikçe doğaya adım adım yaklaştığınızı hisseder, şehir gürültüsünden uzaklaşmanın mutluluğu sarar içinizi. Ama durun! Daha gelmeden bunları yaşatan Beykoz, geldikten sonra neler yapar kim bilir? İşte cevabı:

396. Paşabahçe

Burası eskiden Yunanlıların yaşadığı bir köymüş. Yoğurduyla meşhur Kanlıca’ya sadece 5 dakika sürüş mesafesinde. Sahil şeridinin yakınında bir kilise var, ayrıca semtte oldukça büyük bir cami mevcut. Deniz kenarında, iskelenin çevresinde birçok bar ve kafe yer alıyor. Kıyıdaki küçük balıkçı teknelerini de unutmuyoruz.

Manzaranın tadına varmak, deniz havasıyla kendinize gelmek istiyorsanız buraya uğramanız kâfi.

397. Polonezköy

istanbul beykoz gezilecek yerlerİstanbul Anadolu yakasında gezilecek görülecek yerler Beykoz’da tahmin ettiğinizden de çok. Bu doğa harikası da onlardan biri. Polonyalılar savaştan kaçarak buraya sığınmışlar. İlk yerleşim de onlarla başlamış. Burası zamanla turistik bir köy durumuna gelmiş. Şu an da Beykoz’un en önemli gezi noktalarından biri olmayı sürdüren Polonezköy, her sene çeşitli festivallere de sahne oluyor.

398. Hidiv ve Tokatköy Kasrı

istanbul anadolu yakası gezilecek yerlerOsmanlı padişahları tarafından yaptırılan bu saraylar yazlık saray amacıyla kullanılmış. Tokat Kasrı’nı II. Mehmet, Hidiv Kasrı’nı ise Mısır padişahi inşa ettirmiş. İlki Osmanlı, ikincisi İtalyan mimarisini gözler önüne seriyor. İhtişamıyla sizi hayran bırakacak olan bu iki saray gezi listenizde mutlaka yer almalı.

Hidiv Kasrı yazımızdan burası hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

399. Çubuklu Korusu

istanbulda gezilecek yerlerİstanbul gezilecek yerler Beykoz’un her yerinde. Burası ise Hıdiv Kasrı Korusu olarak da biliniyor. Doğa gezginleri burada yer alan güzellikleri izlemeye doyamıyor, giden bir daha gitmek için sabırsızlanıyor. Yeni evli çiftler de buraya sırf fotoğraf çektirme amacıyla geliyor. Koruda bir yapay şelâle var, o da geziye renk katıyor.

400. Anadolu Hisarı

istanbul gezilecek yerler anadoluBeykoz’daki gezilecek yerler içinde en huzurlu, en eğlenceli bölgelerden birisine geldik. Üsküdar’dan hareket edip ilçeye doğru yol alırken sizi ilk olarak Anadolu Hisarı karşılayacak demiştik. Göksu Nehri ile Boğaziçi’nin birleştiği bölgede yer alan Anadolu Hisarı’nın kalesi meşhur. I. Beyazıt’ın yaptırdığı bu kale oldukça ihtişamlı bir mimariye sahip. Anadolu Feneri de yine burada görülmesi gerekenlerden.

Bu fener 1856’dan bu yana kullanılıyor ve her saniye beyaz ışık yayıyor. Gerçi İstanbul’un fethedilmesinden sonra stratejik bakımdan eskisi gibi önemli olmadığı da bir gerçek ama güzelliğinden bir şey kaybetmediği muhakkak.

401. Riva

istanbul gezi rehberiRiva’da gezilecek yerler özellikle sonbaharda ziyaret edilmeli. İlçenin kuzeyindeki bu bölge upuzun bir sahil şeridi barındırıyor. Onlarca butik oteli mevcut ama kış aylarında birçok yer kapalı oluyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün manzarasını izleyeceğiniz Riva günübirlik Beykoz gezi listenizin baş tâcı olacak. TFF Tesisleri, Riva Kalesi, Riva Deresi, Riva Cam Sanat Atölyesi de Riva’da yer alıyor.

402. Anadolu Kavağı

istanbul anadoluda gezilecek yerlerİstanbul Anadolu’da gezilecek yerler bir bir sıralanırken Anadolu Kavağı’ndan söz edilmemesi düşünülemez. Maviyle yeşilin binbir tonunu izleyeceğiniz Anadolu Kavağı; balıkçı tekneleri, hediyelik eşya dükkanları, tarihi eserleri ve balıkçı restoranlarıyla câzibesine karşı koyulamayan bir yer. Onun için yerli ve yabancı turistler buradan vazgeçemiyor. Siz bir gidin, bize hak vereceksiniz.

403. Yuşa Tepesi

Burası Beykoz’un en yüksek, İstanbul’un da Çamlıca’dan sonraki en yüksek ikinci tepesi. Yoros Kalesi de buraya oldukça yakın. Rivâyete göre Peygamberlerden Hazret-i Yûşâ aleyhisselâmın kabri burada bulunuyor. Türbeleri ziyaret edip huzur içinde dua ettikten sonra buradaki pazar alanına da uğramalısınız.

404. Kanlıca

Kanlıca semti hem tarihi konaklarıyla hem de yoğurduyla ünlü. Anadolu Hisarı ilçenin güneyinde, Çubuklu ise kuzeyinde yer alıyor. Nâmı şehir dışına taşmış olan Kanlıca yoğurdunu yemeden dönmemeli.

Osmanlı’nın meşhur sanatçılarından olan Osman Hamdi Bey’in çocukluğunu geçirdiği Halil Ethem Paşa Yalısı da burada. Etkileyici mimarisi yakından görülmeli.

405. Beykoz Korusu

beykoz gezilecek yerlerPaşabahçe’den başlayıp Riva’ya uzanan bu muhteşem güzellik Abraham Paşa Korusu diye de biliniyor. Kapladığı alan ortalama 150 dönüm büyüklüğünde. Yeşilin bütün tonlarını sergilediği bu korunun manzarası tek kelimeyle eşsiz! Kendinizi doğaya bırakıp gerisini düşünmeyeceğiniz bu yerde zaman su gibi akıp geçecek.

406. Polonezköy Tabiat Parkı

Burası da doğal güzelliklerin içinde kaybolmak isteyenlere uygun bir yer. ‘Şehir hayatı beni iyice yordu, kafamı dinlemek istiyorum.’ diyorsanız ayaklarınızın sizi buraya getirmesine izin verin! Burası 3000 hektarlık bir alana kurulu ve şehirdeki tabiat parklarının en büyüğü. 1994 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamayı sürdüren bu park, sizi doğadan sürprizlerle çok şaşırtacak!

Parkta birçok yabânî hayvan bulunuyor. Yaban domuzu, karaca, kızıl geyik, sincap, tilki, sansar, çakal, sülün, gelincik, şahin, atmaca, keklik, baykuş, üveyik bunlardan birkaçı. Parktaki bitki çeşitliliği apayrı bir konu. Sarıçamlar, kızılçamlar, saplı ve sapsız meşeler, karaçamlar, Avrupa ladinleri, Anadolu kestaneleri, Akdeniz Servisi; hepsini saymaya kalksak uzar da uzar.

Parkta koşu ve yürüyüş yolları, bisiklet yolları, piknik alanları mevcut. Kahvaltı mekânları da birbirinden güzel lezzetlerle resmen ‘benden ye, benden ye’ diye bağırıyor. Polonezköy’ün çıkışında bulunan PolonezPark, yine Stella Polonezköy, Cumhuriyet Park Piknik Alanı ve Leonardo Polonezköy buradaki en popüler piknik yerlerinden.

Buradaki doğal güzelliklerin oluşturduğu tablo hiçbir usta ressamın elinden çıkmamıştır desek umarız abartılı olduğunu düşünmezsiniz. Geçmişi 1994 yılına dayanan park o zamandan beri gelenleri doğa sofrasında ağırlamayı sürdürüyor. Bitki çeşitleri bakımından çok zengin olmasına ilâveten pek çok hayvan ve kuş türü de burayı şenlendiriyor.

5 km uzunluğunda bir parkuru var. İster yürüyüş yapmayı, ister koşmayı tercih edebilirsiniz. Kamp kurmak ve piknik yapmak da bölgede gerçekleştirilebileceğiniz keyifli aktivitelerden.

İstanbul gezilecek yerler diye başlayıp Beykoz’a kadar gelmiş ve rotamızı bu parka çevirmişken burayı enine boyuna anlatmazsak olmaz:

  • Polonezköy Zoo Doğal Yaşam Parkı buraya gelmişken uğramanız gereken en önemli yerler arasında. Mimarisi, doğal ortamı; her şeyi ayrı güzel. Sokaklarında dolaşırken ‘zaman makinesiyle geçmişe mi gittim?’ diye düşünebilirsiniz. Yeşilin kaç tonu var? sorusunun cevabını da burada öğreneceksiniz.
  • Zosia Teyzenin Anı Evi de muhakkak uğradığınız bir mekân olmalı. Wincenty Rizi, Polonya Ayaklanması’nda firâr ederek İstanbul’a sığınmış. Yörenin en eski yerleşim alanları arasında bulunan bu ev de ona ait. 1882’de yapılan bu eve Zofia Rizi Anı Evi de deniyor. Rizi ailesinden kalan çeşitli belgeler ve resimler burada sergileniyor.
  • Polonezköy Kültür Evi de ziyaretçilerini bekliyor. Burada pek çok kültürel ve sosyal aktivite gerçekleştiriliyor. Polonezköy Kütüphanesi ve Polart Gallery niteliklerine de hâiz olan bu mekânda Polonya kültürüyle ilgili birçok bilgi edinmek mümkün.
  • Bir de Ağaç Heykel Sergisi var. Kültür Evi’nin hemen önünde, Polonezköy’ün girişinde yer alan bu sergi; ağaçla nasıl harika bir sanat icrâ edildiğini gözler önüne seriyor. Oyma sanatıyla yapılan eserlerin beğeninizi kazanacağına şüphemiz yok.
  • Son olarak, buradaki Cam Sanat Merkezi de es geçilmemeli. Yıllardır cam üretimi alanında faaliyet göstermekte olan bu merkezde çeşitli aksesuar ve diğer ürünler îmâl ediliyor. Çocuklara yönelik çalışmaların da yapıldığı bu merkezde hayran kalacağınız yüzlerce eser mevcut.

407. Elmasburnu Mesire Yeri

Gezilecek yerler İstanbul Anadolu yakasının her yerinde bolca var. Bu mesire yeri de onların içinde kendinden söz ettiriyor. 2011’de ‘Tabiat Parkı’ statüsüne giren ve 13 hektarlık alanı kaplayan bu bölgede doğa kucak açmış, ziyaretçilerini bekliyor.

408. Küçüksu Kasrı

Küçüksu ile Göksu dereleri arasındaki bu yapı Sultan Abdülmecid’in emriyle yaptırılmış. 1856 senesinden beri kullanılmakta olan kasır son derece görkemli bir yapıya sahip. İçinde pek çok Osmanlı eserini barındıran bu kasrın tarihi dokusu sizi o döneme gitmişsiniz gibi hissettirecek.

409. Mihrabat Korusu

mihrabat korusuKanlıca semtindeki bu koruda şenlikler düzenlenirmiş. Bugün de birçok etkinliğin organize edildiği koru, size boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı yapma olanağı sunuyor. Bu fırsatı değerlendirmek de size kalıyor.

Mihrabat Korusu yazımızdan daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

410. Fatih Korusu, Otağtepe

Kavacık beldesindeki bu yer Beykoz’un en muhteşem doğal güzelliklerinden. Boğaz manzarası burada tüm ihtişamıyla görülebiliyor. Tarihi kaynaklara göre; Osmanlı İstanbul’un fethine hazırlanırken Avrupa ve Rus devletlerinin Karadeniz üzerinden Bizans’a yardım göndermesini önlemek amacıyla Anadolu Hisarı’nın inşa edilmesi burada planlanmış.

Rumeli Hisarı’nın yapımı sırasında Fatih Sultan Mehmet, çalışmaları Otağtepe’den izlermiş. Otağ-ı Hümâyun da burada kurulmuş. Yani burası stratejik bakımdan çok önemli.

Restoran ve kafe olarak hizmet veren; boğazı bir göl manzarasıyla görmenize imkân tanıyan, yeşil ile maviyi buluşturan Güzelcehisar’a da uğramalısınız. Burada Fatih Sultan Mehmet’i şaha kalkmış bir atın üzerinde temsil eden, 6 asırlık 2 tane Lübnan Sediri ağacı mevcut.

411. İshak Ağa Çeşmesi

Merkez Mahallesi’ndeki bu çeşme asırlara meydan okuyarak bugüne kadar gelmiş. Mimar Sinan’ın bu güzel eseri Onçeşmeler diye de adlandırılıyor. Çeşme 2017 yılında onarılmış olup hâlen kullanımı devam ediyor.

412. Kuleli Müzesi

istanbul anadolu gezilecek yerlerİki görkemli kuleye ve asimetrik bir yapıya sahip olan bu bina boğaz kenarında bulunuyor. Önceden burada bir manastır ve koruluk olduğu, sonra o araziye mescid ve köşkler yapıldığı biliniyor.

1871 yılında tekrar yapılan bina Kuleli Kışla adını almış ve sonra askeri lise olarak kullanıldığı için Kuleli Askeri Lisesi olarak isimlendirilmiş. Bugün ise bir müze durumunda. Işıklandırılmış hâlinin boğazdan görünümü son derece ilgi çekici.

413. Sabancı Öğretmen Evi

Burası da denize sıfır bir konumda yer alıyor. Özel ve resmi günlerde, milli bayramlarda çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan bu mekân İstanbul Boğaz manzarasını en iyi deneyimleyeceğiniz bölgelerden biri. Anadolu Hisarı surlarının karşısında bulunan Sabancı Öğretmen evi de Beykoz gezinizi renklendirmeli.

414. Dolaybağı

Anadolu yakası İstanbul gezilecek yerler arasında pek çok kişinin haberdar olmadığı bir yer. Burada ağaçlar birbirine âdeta sarmaş-dolaş vaziyette. Güneş ışığı da vurunca güzellikleri iyice meydana çıkıyor. Burada telefonunuzun hafızasını komple doldurabilirsiniz, bizden söylemesi! Araçla gelirseniz ara sokaklarında ve dik yamaçlarında keşfe çıkın deriz.

415. Mecidiye Kasrı

Pazar alanı ile Beykoz çayırının arkasındaki bu yer de oldukça güzel bir mimariye sahip. Hünkâr İskelesi Antlaşması burada imzalanmış. Tarihi atmosferini deneyimlemek size unutulmaz bir hatıra daha kazandıracak.

İstanbul Çekmeköy Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu yakasındaki gezilecek yerler burada çok az. 2009’da Taşdelen, Alemdağ ve Ömerli ile birleşip ilçe olan Çekmeköy ormanlık alanlarıyla, memba sularıyla; kültürel, sanatsal, turistik ve iktisâdî öğeleriyle son derece dinamik bir yapıya sahip. Doğal zenginlikleri, bitki örtüsü ve atmosferi bu ilçeyi tercih sebebi kılıyor.

416. Avcı Koru Tabiat Parkı

istanbul çekmeköy gezilecek yerlerAdı yakınındaki köyden geliyor. Ortalama 649 hektarlık bir alanı kaplıyor ve giriş ücretli. Alemdağ-Şile yolu üzerindeki bu parkın kuzeybatısında ise yapay bir gölet var.

Daha ziyâde bahar ve yaz mevsiminde piknik yapmak amacıyla kullanılan bu parkta tahta masalar, piknik alanları, büfe, çocuk oyun alanı, Çeşme, tahta bungalov kır evleri, orman köşkü ve orman yolları bulunuyor. Burada 2 yıl önce survivor parkuru hizmete girmiş olup ülkemizde survivor parkuru olarak hizmet veren alanların en büyüğü burası.

417. Turasan Bey Mezarı

Turasan Bey Seyyid Battal Gazi’nin torunlarından. Asıl ismi Tur-Hasan Bey olsa da Turasan diye meşhur olmuş. İstanbul ordusunda yer almışve, Alemdağ’da yaptırdığı kaleden dolayı kendisine ‘Alemdar Baba’ lâkabı verilmiş.

Türbeye ulaşmak zor ve kitâbesi bulunmuyor. Üzerinde devamlı türbe bayrağının dalgalandığı görülüyor. İmkânı olanlar uğrayabilir.

418. Park of İstanbul

çekmeköy'de gezilecek yerler2019 yılının Mart ayından beri faaliyette olup 30 Ağustos Caddesi’nde bulunuyor. Takriben 200 metrekarelik bir alanı kaplıyor. İçerisinde at binicilik alanı, Pony Club, zipline, hayvanat bahçesi, macera parkı, restoran ve çadır konaklama alanları mevcut.

Hayvanat bahçesinin tam yanıbaşında, çam ağaçlarının altındaki bu restoranda bir şeyler yeyip havuzun başındaki manzaralı terası da görmelisiniz.

419. Taşdelen Mesire Alanı

İstanbul Asya gezilecek yerler doğal güzelliklerle dolu. İşte burası buna bir misal. Özel bir şirketin işlettiği bu alana ücretli olarak giriş yapılabiliyor. Sosyal tesisi mevcut, fırsatınız olursa gitmenizi öneririz.

Meşhur Taşdelen Suyu ise Alemdağ ormanının içinden çıkıyor. Nurbânu Sultan (II. Selim’in eşi) tarafından vakfedilen ve Sultan II. Abdülhamid tarafından da kullanılan bu su o zamanlardan beri önemini koruyor.

Hatta kendisi tahttan indirildiğinde son arzusunun ne olduğu sorulunca ‘1 bardak Taşdelen suyu’ dediği söyleniyor.

420. Kelebek Çiftliği

istanbul gezilecek doğal yerlerDoğal bir koruma alanı olan bu bölgede renk renk kelebekleri izlemeniz mümkün. Hem çocukların hem de yetişkinlerin çok eğleneceği bu çiftlik Çekmeköy’ün en keyifli yerlerinden.

Not: Aydos Göl Piknik Alanı, Trabzon Park, Ömerli Barajı da bu ilçede uğrayabileceğiniz gezi noktalarından, belirtmiş olalım.

İstanbul Kartal Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek güzel yerler burada da günübirlik tatil ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte. Parklar, ormanlık alanlar, piknik alanları, yürüyüş yolları ve deniz manzarasıyla bu ilçe piknik yapmak, temiz hava almak, manzara izlemek isteyenlere göre.

421. Kartal Belediyesi Masal Müzesi

istanbul kartal gezilecek yerlerİlçenin merkezindeki müze, ülkemizde bu konseptte açılmış tek müze. Yerli ve yabancı pek çok masal kahramanının bulunduğu bu müzeyi ziyaret etmek ücretsiz.

422. Dragos Tepesi

İlçenin en güzel manzaralı yerlerinden biri olan bu tepe ‘İstanbul’un Balkonu’ diye de biliniyor. Yaz mevsiminde birçok turist buraya akın ediyor. Nasıl etmesin ki? Marmara Adaları ve deniz manzarası mükemmel.

Sahile yakın bölümünde ise Dragos Sosyal Tesisleri bulunuyor. Manzaranın keyfini çıkardıktan sonra bunu lezzetli yemeklerle tamamlamak isterseniz isabetli bir tercih olur.

423. Kartal Sahili

kartal gezilecek yerlerKordonboyu mahallesinendeki bu sahil uzun bir yürüyüş parkuruna sahip. Sessiz-sakin bir yer ve denizin tam yanıbaşında. Deniz havasını soluyarak bu güzel ortamın tadına varmak istiyorsanız önünüzde hiçbir engel yok.

424. Kartal Meydanı

Karlıktepe mahallesinde yer alan Kartal Meydanı ilçenin en popüler yerlerinden biri. Burada pek çok restoran, kafe ve çarşı bulunuyor. Yılın belli zamanlarında renkli etkinliklere de sahne oluyor, aslında onlara denk gelseniz daha iyi.

425. Can Geyran Deniz Kabukları Müzesi

İstanbul Anadolu yakası gezilecek tarihi yerler arasında bu müzeyi de unutmamalı. Kemal Geyran’ın deniz kabuğu koleksiyonunu görebileceğiniz bu müze Dragos semtinde bulunuyor. Ülkemizin ilk deniz kabukları müzesi burası. Size sualtı dünyasının kapılarını aralayacak olan bu müzeye giriş ücretsiz.

426. Kartal Belediyesi Buz ve Kaykay Pisti Tesisleri

Bilhassa çocuklu aileler tarafından tercih edilen bu yerde grup dersleri, özel paten dersleri, hobi kursları, aile dersleri ve yaz okulu gibi imkânlar mevcut. Kişiye özel derslerin verildiği bu tesiste buz pateni deneyimini ailece yaşama olanağınız da var. Langırt ve buna benzer değişik oyun seçeneklerinin olduğunu da ekleyelim.

427. Aydos Ormanı ve Mesire Alanı

aydos ormanı neredeÇam ağaçlarıyla kaplı bu orman 4 mevsim güzelliğinden hiçbir şey kaybetmiyor. Ormandaki mesire alanında piknik yapmanız ve doğayla başbaşa kalmanız mümkün. Ormandaki Aydos Göleti’ni de mutlaka görmelisiniz. Ayrıca isterseniz deniz bisikleti kiralayıp ormanı turlayabilirsiniz.

Burası hakkında tüm merak ettiklerinizi Aydos Ormanı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

428. Soğanlık Haseki Sultan Çeşmesi

istanbul gezi rehberiSoğanlık semtinde bulunan bu çeşme Hacı Ali Ağa Camii’nin tam yanında. Etrafında pek çok ağaç mevcut olup Kartal’da görülmesi gereken güzel tarihi bir yapı.

429. Doğu Çınarı (Anıt Ağaç)

Ağacın geçmişi yaklaşık 2 asır öncesine dayanıyor. Gövde çevresinin 465 cm, boyunun ise 25 metre olduğu biliniyor. Kordonboyu mevkiindeki bu anıt ağaç Osmanlı’nın son dönemlerine ve Türkiye Cumhuriyeti yıllarına tanıklık etmiş. Tarihi değere ve heybetli bir görünüme sahip, yakından görülmeli.

İstanbul Kadıköy Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu yakasında gezilecek yerler eğer Kadıköy’den başlayacaksa diğerlerine sıra gelmesi çok zor olur. Çünkü Kadıköy, Anadolu yakasının en büyük ilçelerinden biri ve doğal olarak, gezilip görülecek pek çok mekânın ev sahibi.

Kadıköy’de hayat 24 saat boyunca hiç sekteye uğramaz. Bilakis, geceleri daha da hareketli olur sanki. Turistik yerleriyle, caddeleriyle, sahilleriyle, Moda semtleriyle ve tarihi binalarıyla Kadıköy, kendisine gelen hiç kimsenin boş oturmasına izin vermez.

Kadıköy’ü keşfetmeye arkadaşların buluşma noktası olan Boğa Heykeli’nden başlanabilir. Ama tabii ki bu sadece küçük bir öneridir. Yoksa Kadıköy’ün neresinden başlangıç yaparsanız yapın, hangi semtine uğrarsanız uğrayın hepsinin ortak noktası size pek çok doğal ve tarihi güzellik sunacak olmasıdır.

430. Boğa Heykeli

istanbul kadıköy gezilecek yerlerKadıköy denilince akla ilk gelen şeyin bu heykel olduğu şüphesiz. Burası Kadıköy’deki en ünlü buluşma noktası. Heykelin tarihi ise Almanya ile Fransa arasındaki anlaşmazlığa dayanıyor. Şöyle ki Alsace bölgesi kâh Fransa’ya, kâh Almanya’ya geçiyor. Ondan ona intikal ederken 1860 yılında bir savaş çıkıyor ve Almanya, Fransa’ya karşı mağlup oluyor. Bunun hatırasına, Almanya’nın kızgın bir boğaymış gibi simgelendiği bu heykel meydana getiriliyor.

Ama devran dönüyor ve bu defa 1870 yılında Fransa, Almanya’ya yeniliyor, Alsace Bölgesini onlar ele geçiriyorlar. Fransız heykeltraş Isidore Bonheure’ın bu eseri Almanya’nın oluyor. Sonra Almanya kralı bunu Osmanlı’ya hediye ediyor.

Heykel İstanbul’da birçok konuma yerleştirilse de nihâyet Kadıköy’de karar kılıyor. Önemli bir tarihi yapı olması hasebiyle yakından görülmeli. Ayrıca Boğa Heykeli, Kadıköy gezilecek yerler listesinde en başlarda yer almakta.

431. Bağdat Caddesi

kadıköy'de gezilecek yerlerNişantaşı Avrupa yakasının, Bağdat Caddesi de Anadolu yakasının en popüler caddesi denebilir. Göztepe’den başlayıp Bostancı’ya kadar uzanan bu 15 km’lik lüks cadde pek çok kafe, restoran ve mağaza barındırıyor.

Özellikle ligler başladıktan sonra burada tempo hiç düşmüyor. Dünyadaki en ünlü 4. cadde olduğu kabul edilen Bağdat Caddesi birbirinden hareketli eğlence mekânlarıyla dolu. Burada asıl hayat geceleri başlıyor ve 7/24 hız kesmiyor.

432. Haydarpaşa Garı

kadıköy gezilecek yerlerKadıköy’ün en ünlü ziyaret noktalarından biri olan Haydarpaşa Garı 20. yüzyılın başlangıcında yapılmış. Feribot iskelesinde bulunan süslemeler de Vedat Tek isimli bir Türk mimarın elinden çıkmış.

İstasyon 2011’de ciddi zarara uğramış. Bugün tren istasyonu olarak kullanılmıyor fakat Kadıköy’ün tarihini yansıtması ve en güzel fotoğraf çekilecek yerlerden biri olması hasebiyle mutlaka gidilmeli. Haydarpaşa İskelesi’nde feribot seferlerine hizmet devam ediyor. Feribot ile gelirken kuşları izleyip martılara simit atmayı ihmal etmemeli.

433. Akmar Pasajı

Kadıköy’ün çarşısında birçok pasaj var. Akmar pasajı da onların en meşhurları arasında. Plaklar, 2. el kitaplar, romanlar, ders kitapları başta olmak üzere çeşit çeşit ürünlerin satıldığı onlarca dükkana ev sahipliği yapan pasajda kendinize uygun bir şeyler bulacağınız garanti. O zaman iyi alışverişler!

Bu arada gezilecek yerler Kadıköy ilçesinde Salı veya Cuma günü dolaşılacaksa Salı Pazarı’na ve Cuma Pazarı’na da uğranılabilir.

434. Barış Manço Müzesi

Barış Manço’nun en az birkaç şarkısını ezbere bilmeyenimiz yoktur. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da iyi tanıdığı bu popüler isim Türk müzik tarihine adını kocaman harflerle yazdırmıştır. Hayata gözlerini yumana kadar senelerce Moda’da yaşayan Barış Manço’nun evi; hatıralarının canlı tutulması amacıyla müzeye çevrilmiş.

İstanbul Asya kıtasında gezilecek yerler llistenize dâhil etmeniz gereken bu müzede Barış Manço’nun kişisel eşyaları, eserleri, kayıtları, resimleri ve daha birçok şey yer alıyor.

435. Caddebostan Sahili

İstanbul’da nereye gidilir? sorusunu ‘akşam vakti’ için soruyorsak kesinlikle aklımıza gelmesi gereken ilk seçeneklerden biri burası olmalı. Gerçi tüm gün hiç boş kalmıyor ama gündüz kalabalık olduğu için akşamleyin gelmek daha mantıklı. Burada spor ekipmanlarıyla bol bol spor yaparak kalorileriniz iyakabilir (!), çimenlere oturup negatif enerjinizi toprağa bırakabilir, sahilde yorulana kadar yürüyebilir veya bir kayalığa oturup Adalar’ın o müthiş manzarasını doya doya izleyebilirsiniz.

Doyamayacaksınız ama lafın gelişi. Denizi ve yeşilin binbir tonunu barındıran muhteşem ortamı şöyle dursun; etrafında da birbirinden güzel kahvaltı ve yemek mekânları mevcut. Koşu parkurunda koşabileceğinizi, voleybol oynayabileceğinizi, piknik yapabileceğinizi veya denize girebileceğinizi de söylemiş miydik? Özetle, Kadıköy’de çok işiniz var!

436. Göztepe Özgürlük Parkı

İlçenin Göztepe mahallesindeki bu park da koca binalara, kafa-beyin bırakmayan gürültülere, şehir hayatının stresine meydan okuyor.

Adı gibi size doğada özgürlük sunuyor. Siz de ‘içimdeki doğa tutkununa özgürlük!’ diyorsanız kendinizi buraya gelerek ödüllendirmelisiniz. Mesire alanı olarak kullanılan bu yer yaklaşık 120 metrekare büyüklüğünde. Açık hava sinemasından konserlere kadar pek çok aktivitenin yapıldığı bu parkta geçirdiğiniz günü hayatınızın sonuna kadar unutamayacaksınız.

437. Kadıköy Çarşı ve Bahariye Caddesi

İstanbul Asya kıtası gezilecek yerler Kadıköy’de fazlaca var. Seçin, beğenin, alın! Avrupa yakasının Beyoğlu’su varsa, Kadıköy’ün de çarşısı var. Avrupa İstiklal Caddesi’yle övünüyorsa Kadıköy de ona Bahariye Caddesi’yle cevap veriyor.

Manavlar, balıkçılar, restoranlar, aktarlar, peynirciler, mağazalar, kafeler, pastaneler, telefoncular, barlar, aksesuarcılar… Kısaca, çarşı değil; ilçe içinde küçük bir şehir diyelim olsun bitsin.

Hele Tellalzâde Caddesi özel olarak ziyaret edilmeli. Bahariye Caddesi’ne varmak için usul usul yol alırken, Sanatçılar Sokağı’nı da turlamayı unutmayın. Buradaki seramikleri, resimleri, sanat dükkanlarını yakından görmek istemez misiniz?

Bahariye Caddesi demişken; burada nostaljik tramvayla gezintiye çıkmayı da ihmal etmemelisiniz. Pub, bar, kafe ve restoran sizi ‘oraya mı gitsek şuraya mı’ diye bocalattıracak kadar çok. Birçok kültürel etkinliğin gerçekleştirildiği Süreyya Binası’nı da pas geçmemeli.

438. Moda Caddesi

İstanbul Asya yakasi gezilecek yerler size maharetlerinden çoğunu Kadıköy’de gösterecek. Doğru, öteki ilçelerde de ayaklarınızın sizi götüreceği, ruhunuzun huzur bulacağı, aklınızın ‘biraz daha kalmalısın!’ derken kalbinizin de ona eşlik edeceği çok yer var.

Ama Kadıköy sanki ipleri eline almış, diğerleri de onun peşinden geliyor gibi. Moda; mavi ile yeşilin renkleri kıskandıran dostluğunu görebileceğiniz, gözlere şenlik bir yer. Parkları, sokakları, sahili, sevimli kafeleri, restoranları ve çay bahçeleriyle burada vaktinizin her dakikası ayrı güzel geçecek. Kafelerden birinde oturup bir şeyler içerken gün batımını izlemek de size başka bir keyif verecek. Az evvel anlattığımız Barış Manço Müzesi’ne de uğramayı asla unutmamalısınız.

439. Oyuncak Müzesi

istanbul gezilecek yerlerBurası yalnızca çocuklara değil; çocukluğunu özleyenlere de hitap ediyor. Şirin mi şirin bu müzede 18. yüzyıldan bu yana kullanılan çeşit çeşit oyuncaklar yer alıyor.

Sunay Akın’ın 2005 yılında kurduğu bu müze, antikacılardan ve müzayedelerden toplanmış olan birçok oyuncak ile, ziyaretçilerine keyif dolu anlar yaşatıyor. Öyleyse çocukluğunuza dönmeye var mısınız? diyor ve şimdiden bol eğlenceler diliyoruz.

440. Balık Pazarı

Kadıköy denir de Tarihi Balık Pazarı’ndan bahsedilmez mi? İsminden belli olduğu üzere burası taze balıkların mekânı. Ama hepsi bununla sınırlı değil. Zeytin ve peynir dükkanları, manav tezgahları, Türk kahvesi, şarküteri ürünleri, tatlılar, kuruyemiş dükkanları; kısaca damak tadınıza göre ne ararsanız var.

Hiçbir şey almayacağınızı varsayalım. Yine de burada yürüyüp rastladığınız satıcılarla konuşmak bile tatlı bir anı olacak. Çiya Sofrası’na uğrayıp da kebapların, muhtelif yöresel lezzetlerin tadına da mutlaka bakın.

441. Kâzım Karabekir Paşa Müzesi

istanbul gezilecek yerlerKâzım Karabekir’in bir müddet kaldığı ev müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmış. Sevenlerinin ona dair pek çok şeyi yakından göreceği bu müze de Kadıköy’de ziyaret edilen yerlerden biri olmalı.Müzeye katkıda bulunmak için gönlünüzden geldiği kadarıyla bağışta bulunmanız önerilir.

442. Sanatçılar Sokağı

Kadıköy’deki meşhur Boğa heykeli var ya; işte oradan Bahariye Caddesi’ne doğru yürürken sol taraftaki sokaklar arasında yer alıyor. Sokağın girişi seramik ve diğer sanat eserleriyle süslenmiş.

Ama içeri doğru ilerlemeye devam ettikçe pek çok saklı hazine gün yüzüne çıkıyor. Sanat eserlerinin yanı sıra meyhane ve kafeleri de oldukça popüler.

443. Tarihi Moda İskelesi

istanbul'da gezilecek yerlerKadıköy Çarşısı’nın altını üstüne getirdik mi? Kadıköy Pazarı’nı bir baştan öbür başa dolaştık mı? O zaman durmayalım ve Moda’ya doğru ilerleyelim. Tarihi iskele, sahil ve kafeleriyle Moda, Kadıköy’de gezilmesi gereken yerler listesinin en iyilerinden.

Buraya geldiğinizde deniz manzarasını tadını çıkarıp huzur içinde dinlenmek, Moda Çay Bahçesi’ne uğrayıp yemyeşil atmosferi seyrederken çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Çay bahçesinden ayrılınca biraz yürüyerek Dondurmacı Ali Usta’ya ulaşabilirsiniz. Hava sıcaksa ve siz Moda’daysanız bu lezzetten kendinizi mahrum etmemelisiniz.

444. Tellalzâde Sokağı

Burası Kadıköy Çarşı ile komşu. Shoowroomlar, antika mağazaları; eski züccâciye ürünleri, takılar ve dergilerin yer aldığı dükkanlarla kaplı bu caddede nostaljinin kralını yaşayacaksınız!

Burada Atatürk’ün ve İstanbul’un eski fotoğrafları da bulunuyor. Gelmişken hatıra fotoğrafı çekmeden dönmek büyük kayıp olur.

445. Süreyya Opera Binası

Süreyya İlmen Paşa burayı 1900’lü yılların ortalarında balo, opera ve tiyatro salonu olarak inşa etmiş. 2007’den beri Süreyya Opera Binası adıyla hizmet veriyor.

Bugün çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği bir sanat merkezi durumunda. Gelmeden önce Kadıköy Belediyesi’nin web sitesine girerek programlarla ilgili bilgi almanız tavsiye edilir.

446. Fenerbahçe Romantika Park

istanbul anadolu yakası gezilecek yerlerKapalı ve açık alanlarıyla bu park Prens Adaları’nı görüyor. Yani manzarası, gözlerinizi alamayacağınız cinsten. Öyleyse Kadıköy’e gelmişken bu parka da teşrif edin! Doğal güzellikleri, temiz havası, sessiz-sakin atmosferiyle burası dinlenmek, kendinize kulak vermek, haftanın stresinten kurtulmak için ideal bir yer.

Kalamış Marina ve Fenerbahçe Spor Kulübü Faruk Ilgaz Tesisleri de buraya yakın. Gelip bu yemyeşil alanların tadını çıkarın, pikniğinizi yapın ve güzel hatıralar biriktirmiş olarak dönün! (Kedileri sevmeyi de unutmayın.)

447. Bostancı Lunapark

Bu lunapark Bostancı gösteri merkezinin tam yanında. Gönlünüzce eğlenmek istiyorsanız size göre bir yer. 30 yıldan bu yana İstanbulluların hizmetinde. İçerisinde çeşit çeşit oyuncaklar mevcut. atlı Karınca, uçak, Zincir, korku tüneli, çarpışan arabalar, gondol, çocuk treni ve daha nice şey! Burada çocukların kahkahalarına eşlik etmek sizce de harika olmaz mı?

448. Filizi Köşk / Milli Saraylar

19 yüzyıla tarihlenen bu yapı Yıldız Sarayı’nda görevli olan Tahsin Paşa’nın köşküymüş. 3 katlı olup geleneksel Türk evi mimarisini yansıtıyor. Bugün bir sosyal tesis olarak faaliyet gösteriyor. Kafeteryasında oturup hoş vakit geçirilebilir.

449. All Saints Moda Kilisesi

istanbul dini mekanlarAnadolu yakası gezilecek yerler İstanbul şehrinin yarısını kaplamış vaziyette. Burası ise Moda’nın Yusuf Kâmil Paşa Sokağı’nda yer alıyor. 1878’de yapılan bu kilise bugün Hristiyanlar tarafından kullanılmaya devam ediyor.

Aya Triada Rum Kilisesi de inanç turizmi çerçevesinde ziyaret edilen yerlerden biri. Onun tarihi de 1902 yılına dayanıyor. Kapalı Yunan haçı biçiminde planlanan kilisenin neo Rönesans ve neo-Bizans cmimarisinden etkilendiği belirtiliyor. (Bunlar size gereksiz ayrıntılar gibi gelebilir ama olsun, sonuçta bir yere gitmeden önce o yer ile ilgili bilgi edinmek gerekir. Değil mi?)

450. Fenerbahçe Feneri

istanbul gezilecek yerlerKanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yapılan bu fenerin Osmanlı dönemi kaynaklarındaki adı ‘Bağçe-i Fener’ şeklinde. Söylendiğine göre zaten Osmanlı tarafından inşa edilen ilk fenerdir. Yani tarihi bakımdan ehemmiyeti büyük.

451. Osman Ağa Camii

1612 tarihinde yapılan bu cami birkaç kez onarımdan geçmiş ve 1878 yılındaki büyük yangında tamamıyla yanmış. Sonra yeniden inşa edilmiş ve şu an sapasağlam ayakta.

Bahçesindeki çınar ağacının ise 2 asırlık olduğu düşünülüyor. Caminin kubbesi yok, namaz kılınan yere girince seramik ve ahşap süslemeleri görüyorsunuz ve hayran hayran bakıyorsunuz. Kıble duvarı, sağ ve soldaki duvarlar hep Kütahya çinisiyle kaplı. Mimari özellikleri bir yana, mânevî atmosferi ayrı güzel.

452. Fenerbahçe Müzesi

Sarı-lâcivert âşıklarından biriyseniz bu müzeyi çok seveceksiniz. Müzede takımın kazanmış olduğu kupalardan plaketlere, orijinal formalardan eski eşyalara, üye kartlarından maç biletlerine pek çok şey var.

453. Fenerbahçe Adası

Önceleri Fenerbahçe Burnu diye bilinen bu yer, yat limanının inşasından sonra karadan ayrılarak ada hâline gelmiş. Huzur dolu ortamıyla size çeşit çeşit doğal güzellikler sunacak olan adanın dâvetine icâbet edin!

454. Fenerbahçe Parkı

istanbul doğal gezilecek yerlerKalamış Marina ile Fenerbahçe Spor Kulübü’ne komşu olan bu park denize nâzır bir konumda. Şehrin manzarasını en etkileyici hâliyle sunan yerlerden biri ve her daim bakımlı, temiz. Havaların iyi olduğu günlerde İstanbul’un ziyaret edilecek en güzel noktalarından.

455. Barlar Sokağı

Adından da anlaşılacağı üzere burası barlarla dolu. Temposuna kendinizi bırakmak isteyeceğiniz müzik sesleri sokağın her yerinden duyuluyor. Aslında Kadife Sokak olarak isimlendiriliyor ancak sokaktaki barlar nedeniyle Barlar Sokak şeklinde biliniyor. Özellikle de geceleri Kadıköy’ün nabzı burada atıyor.

Kadıköy’de gezilecek yerler listesinde önemli konumlardan biri olduğunu da eklemek isteriz.

456. Yoğurtçu Parkı

Yürüye yürüye bitmeyecek kadar uzun bir park ve içindeki ağaçlar sizi gölgesiyle okşayacak. Kadıköy’de gezerken sıcaktan bunalırsanız burada rahatlayıp yolunuza devam edebilirsiniz. Parkın tam ortasında Yunus Emre’nin heykeli bulunuyor.

Parkın sonuna ulaştığınızda sizi Şükrü Saraçoğlu Stadı karşılıyor. Ayrıca parkın biraz ilerisinde Alex de Souza ve Lefter Küçükandonyadis heykelleri mevcut.

457. Caddebostan Plajı

İstanbul gezilecek yerler Anadolu yakasında ayaklarınıza kara sular indirecek kadar çok! Biz tercihimizi Kadıköy’den yana kullandıysak ve mevsim de yaz ise; bu plaja da uğrayabiliriz. Bir müddet kapalı kalan plaj sonra tekrar açıldı, denize girmek isteyenlere hizmet vermeyi sürdürüyor.

458. Galip Paşa Camii

Bu cami ise ilçenin Erenköy semtinde. 19. yüzyıldan kalan bu eser ibâdete ve ziyarete açık. Tarihi, mimari ve mânevî güzellikler taşıyan bu camiye de uğrayın deriz.

459. Kalamış Parkı

İstanbul Anadolu yakasi gezilecek yerler listemizde Kadıköy’e bununla vedâ ediyoruz. Bu park öyle güzel bir park ki, ‘Bir tatlı huzur almaya geldim Kalamış’tan’ şeklinde şarkılara konu olmuş. Spor yapıp dinlenmek amacıyla sık sık tercih edilen bu park size bu sözü nasıl gerçekleştirdiğini canlı canlı gösterecek. O halde siz de huzur almaya gidin. Eliniz boş dönmeyeceksiniz!

İstanbul Maltepe Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu gezilecek yerler listemiz şimdi Maltepe’nin güzelliklerini size bir bir anlatacak. İlçe, Marmara Denizi kıyısında bulunuyor. Arkeopark, Süreyya Plajı, Yeşil Cennet Piknik Alanı, Beşçeşmeler, Başıbüyük Merkez Cami, Maltepe Sahil Yolu, Maltepe Park, Piazza Maltepe, Hilltown alışveriş merkezleri gibi daha pek çok gezi noktası ile size dolu dolu bir gün geçirmeyi garanti ediyor.

460. Arkeopark

istanbul gezilecek yerlerİlçedeki tarihi yerler arasında öne çıkan bu park arkeolojiye ilgi duyanlara hitap ediyor. Burası Anadolu yakasında yer alan tek aktif arkeoloji alanıdır. Önceden burada bir manastır olduğu biliniyor. Rehberli turlar da düzenlenen bu alanda film gösterimi, kermes, sinema geceleri, iftar yemeği, konser gibi pek çok aktivite organize ediliyor. Eğer kazı sezonuysa her gün ziyaret edilebilir. Yoksa haftada sadece birkaç gün ziyarete açık.

461. Beşçeşmeler

istanbul maltepe gezilecek yerlerBurası Maltepe’nin en eski yerleşim yerlerinden. Biraz Ortaköy’e, biraz da Kadıköy’e benzeyen Beşçeşmeler, Maltepe sahili ile ilçenin merkezi arasında konumlanmış. Çeşitli kafeler ve restoranlar mevcut, dipnot olarak belirtelim. Buralara uğramasanız bile o tarihi atmosferi, samimi ortamı yeter.

Adı meydandaki çeşmelerden geliyor. Fakat bunlar kim tarafından, ne zaman yaptırılmış meçhul. Cenevizliler döneminde inşa edildiği sanılıyor. Burada pek çok cumbalı ev var, nostalji yaşamak isteyenler için ideal. Arnavut kaldırımları, dar sokakları, çınar ağaçları ve dinlenme yerleriyle gidilip görülesi.

Bir de Mahalle’nin Muhtarları isimli dizi bu bölgede çekilmiş. Hatta bu ismi taşıyan bir kafe de var. Aynı zamanda ‘Tarihi Beşçeşmeler Fırını’ da uğramadan edilmemesi gereken bir diğer yer.

462. Maltepe Sahil Yolu

Marmara Denizi kıyısındaki bu sahil yolu da Maltepe’nin en ünlü turistik noktalarından. Yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve spor âletleri ile eğlenceli vakit geçirme imkânı sunan bu yerde hiçbir şey yapmayıp çimlere oturarak kitap okumak bile huzur verir insana.

Burada deniz kıyısı boyunca kullanılan çizgilerle oluşturulmuş bir yürüyüş yolu var, Lâlezer Yürüyüş Yolu deniyor. Lâle ağaçlarının altında yürümek, manzarayı izlemek için tercih edilebilir. Yine, buradaki gül bahçesinde de yüzlerce farklı türde gül mevcut.

463. Başıbüyük Merkez Cami

Başıbüyük semtinin bu tarihi camisi Bizans döneminden beri varlığını devam ettiriyor. Daha evvel kilise olarak kullanılsa da İstanbul fethedilince camiye çevrilmiş. ‘Normal bir cami işte, diğerlerinden ne farkı var?’ demeyip uğramalı.

464. Başıbüyük Piknik ve Mesire Alanı

Büyük çam ağaçlarıyla bezenmiş olan bu alanda keyifli bir piknik yapma fırsatınız olacak. Hatta ördekler ve tavuklar da size eşlik edecek. Tabii ki buraya giriş ücretsiz. İster ailenizle, ister arkadaş grubunuzla gelin; ister sevgilinizle romantik romantik takılın veya herkesten uzakta kafanızı dinlemek için kendinizi buraya atın. Tercih sizin!

465. Yeşil Cennet Piknik Alanı

Büyükbakkalköy semtindeki bu piknik alanı da doğal ortamı ve huzurlu atmosferiyle bir başka alternatif. Green Paradise işletmesinde bulunan bu piknik alanında kır kahvaltısı ve oyun alanları gibi seçenekler de sunuluyor.

Öte yandan; çocuk şenlik menüsü, doğum günü menüsü, öğrenci menüsü, pide menüsü, sınırsız menü, özel menü, serpme menü ve tavuk döner menüsü gibi pek çok opsiyon da mevcut.

466. Maltepe Alışveriş Merkezleri

İstanbul Asya yakası gezilecek yerler listemizin 7. ilçesi olan Maltepe’deyiz hâlâ. İlçedeki bu gezilecek yerlerin yanı sıra AVM’lerine de uğramayı düşünebilirsiniz. Örneğin Piazza Avm, Ritim İstanbul Alışveriş Merkezi, Hilltown AVM, Maltepe Park AVM bunlardandır.

467. Feyzullah Efendi Çeşmesi

istanbul asya yakası gezilecek yerlerSahil şeridindeki İskele meydanında yer alıyor. Asmalı Kahvenin tam önünde bulunan bu çeşme 1728 yılında inşa edilmiş. İki cepheli çeşmenin kitâbeleri tahrip olmuş.

Söylenenlere göre çeşme yapılırken Feyzullah Efendi maddi sıkıntıya düşer. O aralar Anadolu’ya 1 çuval altın gönderilmiş olduğunu haber alır. Yollara düşüp o postayı bularak önünü keser. Altınların birazını zorla alır. Sultan III Ahmet bunu öğrenir ve tabii ki çok öfkelenir. Ama bir yandan da içine bir merak düşer. Acaba bu nasıl bir çeşmedir?

Tebdîl-i kıyâfet ile çeşmenin yapımında çalışan işçilerin arasına katılmayı planlar. Ama oraya gidip iş istediğinde Feyzullah Efendi bunu kabul etmez. Henüz yoldan yeni geldiğini; işe başlamak için dinlenmesi gerektiğini söyler. Bunun üzerine padişah onun iyi niyetli olduğuna kanaat getirip kendi kimliğini itiraf eder. Sonra bir kese daha altın vererek mükâfatlandırır.

468. Feyzullah Camii

İstanbul Anadolu yakasinda gezilecek yerler rehberi okuyorsunuz, tarihi alıntılarımız bitti! 😊 Beşçeşmeler meydanında yer alan Havuzlu Park’taki bu cami bir yangın sebebiyle maalesef küle dönmüş. Ancak 1964 senesinde Maltepe iskelesi’ne yakın eski kilise arsası üzerine bugünkü Feyzullah Camii inşa ettirilmiş.

Caminin arkasında, Yalı Mahallesi Hamam Sokak’ta da Feyzullah Efendi Hamamı bulunuyor. Burası Yalı Hamamı diye de biliniyor. Sâdaret Kethüdâsı olan Yusuf Ağa’nın 1771-1773 yılları arasında inşa ettirdiği düşünülen bu tarihi yapı, suyunu Kayışdağı’ndan alıyor. Çeşmeye de bu su ulaşıyor. Osmanlı zamanında şehzâdelerin bu hamama yıkanmak amacıyla geldiği söyleniyor. Hamam, kadınlara ve erkeklere özel bölümlerle ayrılmış durumda, hâlâ kullanılıyor.

469. Fikret Otyam Sanat Evi

Müze gibi düzenlenen bu yerde gazeteci, ressam ve yazar olan Fikret Otyam’ın kişisel eşyaları ve eserleri sergileniyor. 400metrekarelik bir alana kurulu, 2 katlı bu müze ev müzik, resim ve sanat atölyelerine ev sahipliği yapıyor.

470. Süreyya Plajı

Yapımına 1939 yılında Süreyya İlmen Paşa’nın başladığı bu plaj, 1946’da tamamlanarak faaliyete başlamış. O zamanlar her plaja ait bir sembol olduğu için bu plaja da sembol olarak Bakireler Tapınağı seçilmiştir. Daha çok yakın çevredekilerin tercih ettiği bu plaj, Maltepe’de pek bilinmiyor fakat güzel vakit geçirilebileceği rahatlıkla söylenebilir.

Fakat ne yazık ki 1990’lerin başında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, otoyol projesi nedeniyle plaj alanını kapatıp doldurmuş. Yapılan dolgu Bakireler Tapınağı’nın harap olmasına ve heykelin çalınmasına yol açmış.

Bakireler Tapınağı bugün yol kenarında bulunan ağaçların arasında, denizin takriben 600 metre uzağında yer alıyor. Burası Maltepe’nin simgesi ve eski Yunan mitolojisinde Bakireler Tapınağının, evlenmek isteyen kızlar tarafından ziyaret edildiği biliniyor. Kızların buraya yüzerek geldiği, tapınağın içerisine girebilenlerin o sene mutlaka evleneceği düşünülüyormuş.

Günümüzde bu anıt bir otoparkın ortasında duruyor, kendi hâline terk edilmiş. Ama ilçeye gelmişken görmek isterseniz buna hiçbir engel yok.

İstanbul Pendik Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu’da gezilecek yerler listemizde bu ilçeye çok fazla yer ayırmayacağız. Aslında ilçenin köklü bir tarihi var, pek çok medeniyet buradan gelip geçmiş. Ama gezilecek yerler bakımından biraz yetersiz kalıyor gibi.

Olsun, buna rağmen Viaport AVM’si, Pendik sahili, Pendik Çarşısı, Temenye Höyüğü gibi yerleriyle hem tarihi hem de doğal güzellikler sunmaktan geri durmuyor.

471. Pendik Marina

istanbul pendik gezilecek yerlerBatı mevkiindeki Pendik Marina, tekne ve yat sahipleri tarafından kullanılıyor. Buraya geldiğiniz zaman Marinturk AVM’yi gezebilir; alışveriş yaptıktan sonra bir şeyler yiyebilirsiniz.

Alışveriş demişken; ilçedeki en eski AVM olan Viaport AVM’ye de uğrayabilirsiniz. Oyun, bowling, lunapark alanları, sinema, kafe ve restoranlar başta olmak üzere pek çok mekânın yer aldığı bu AVM de çok eğleneceğiniz yerlerden.

472. Pendik Sahili

pendik'de gezilecek yerlerİlçe halkının yaz geldiği zaman soluğu direkt burada aldığını söyleyebiliriz. Koşu ve yürüyüş parkurları, yemyeşil alanları, deniz manzarası, egzersiz âletleri, bisiklet parkuru, deniz manzaralı kafe ve restoranları, çocuk parkı, buram buram mangal kokusuyla burası Pendik’in en güzel yeri. Sahil yolunda bulunan Marintürk AVM’de ziyaret edilebilir.

473. Pendik Höyüğü

Tarih meraklısı, arkeolojiye ilgi duyan biriyseniz Pendik gezi listenize burayı da ekleyebilirsiniz. Temenye Höyüğü diye de bilinen bu höyükte pek çok kalıntıya şâhit olabilirsiniz. 4 bin yıl öncesine tarihlenen bu yerleşim yerinde yapılan kazılar sonucu Saint Jean Babtist Kilisesi kalıntılarına ulaşılmış.

Höyük Marmara Denizi’nin kıyısında bulunuyor. Başka bir şekilde tarif edecek olursak, Ankara Caddesi’nde, ilçe merkezinin ortalama 1 km. mesafesinde.

474. Pendik Çarşısı

İstanbul Anadolu yakası gezilecek yerler listesi birazdan Sancaktepe’ye geçecek. Pendik Çarşı ilçenin gezilebilecek, alışveriş imkânlarının bolca bulunduğu bir diğer yer. Nisan Caddesi’nde bulunan Pendik Çarşı birçok işletme, restoran ve dükkana ev sahipliği yapmakta. Onun için gündüz tam bir curcuna hâkim. İyisi mi siz biraz daha erken gelin.

475. Sultan Konağı

Sultan Abdülmecid zamanında, Çamlık’ta yapılan bu eser, 19. yüzyıl döneminin mimarisini yansıtıyor. Aynalık Konak olarak da tanınan bu yapı, nostaljik dakikalar yaşamanızı sağlayacak.

476. Gözdağı Sosyal Tesisleri

istanbul gezilecek yerlerGözdağı Korusu’ndaki sosyal tesisler, ziyaretçilerine çam kokusu ve renk renk çiçeklerin oluşturduğu nefis bir manzara ikram ediyor. Adalar ve Yalova’ya hâkim bir tepede konumlanan sosyal tesislerin kafesi, restoranı, seyir çardakları, çocuk parkı, piknik ve gezi alanları mevcut.

İstanbul Sancaktepe Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu’da gezilecek yerler sıralamamızda da bu ilçenin bize sunduğu çok fazla bir şey yok. Yine de güzellikler bakımından boş değil. Yöre, yazlık sarayların yaptırıldığı, uzun yıllar mesire alanı olarak kullanılan bir bölge. 19 mahalleden oluşan bu ilçenin gezilecek yerleri şunlar:

477. Abdurrahman Gazi Türbesi

Dedebayır Sokak’ta yer alan türbe ilçenin en çok ziyaretçi çeken yerlerinden. Abdurrahman Gazi; Aydos kalesini ele geçiren ve kale tekfurunun kızından mektup alarak onun desteğiyle kalenin fethedilmesini sağlayan kişidir. Söylendiğine göre kale tekfurunun kızı daha sonra Müslüman olmuş ve onunla evlenmiştir. ‘Dede Bayırı’ tepesindeki kabri ilçeye başka yerlerden gelenlerin de odak noktasıdır. Burası Alemdağına ve Aydos’a baktığı için manzarası gâyet güzel.

478. Sancaktepe Orman Parkı

İlçenin Fatih ve Eyüp Sultan mahalleleri arasında yer alan orman parkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi. Burada piknik alanları, oturma grupları, çocuk ve spor alanları, yürüyüş yolları, kır kahvesi, otopark mevcut.

479. Sancaktepe Bilim Deney Merkezi

Ulubatlı Hasan Caddesinde bulunan Samandıra Kültür Merkezi’nin arka tarafında. Ayrıca planetaryum ve gözlemevi merkezi olarak da hizmet veriyor. Özel tasarlanan bir dijital projeksiyon sistemi sayesinde gökyüzü simülasyonu büyük bir ekrana yansıtılarak insanların âdeta kâinatın derinliklerine yolculuk yapması sağlanıyor.

Not: Bilim demişken; Sevenler Caddesi’ndeki Sancaktepe Meydan Park’ta ise aerobik, plates, jimnastik ve yüzme gibi eğitimler veriliyor.

480. Damatris Yazlık Sarayı

Bizans döneminden kalan bu eser Eyüp Sultan, Cami Sokak’ta bulunuyor. Demeter Yunan mitolojisine göre bereket ve tarım tanrıçası olarak görülüyor.

481. Fenerbahçe Can Bartu Kamp Tesisleri

Sancaktepe Tesisleri diye de bilinen ve 80 bin metrekareyi kaplayan bu tesisler oldukça konforlu. Yakacık Caddesi üzerindeki tesislerde yüzme havuzu, kapalı spor salonu, kış bahçesi, 2 çim saha, kum voleybol sahası, basın odası, oyun salonu yer alıyor. Tesislerin yanında bir de ormanlık alan var. Futbolcular buradaki parkurda dayanıklılık testlerine tâbi tutuluyorlar.

482. Sarı Kadı Mehmet Efendi Türbesi

İstanbul’un fethine katılan ve aslen Gebzeli olan bu zâtın türbesi tam olarak nerede, belli değil ama Sarıgazi Ticaret Lisesi’nin bahçesindeki 3 ağacın arasında olduğu söyleniyor.

Sarı Kadızâde Şeyh Mustafa Efendi Türbesi olarak bilinen türbe de Sarıgazi köyü camisinin yan tarafında bulunuyor. İşte Sarı Kadı Mehmet Efendi bu zâtın babası. Türbenin dış tarafında ise çocukları ve eşi metfun.

Mustafa Dede türbesinin yanındaysa Şevknihâl Çeşmesi yer alıyor. Çeşmeye ait kitâbe ise Sarıgazi camii avlusuna koyulmuş. Yine Sarıgazi köyünde Üçüncü Kadın Çeşmesi adında bir çeşme var.

483. Arap Hekim Camii

Caminin yapım tarihi bilinmiyor ama tahminlere göre 1520’li yıllarda inşa edilmiş. Samandra beldesindeki bu cami orijinalliğini muhafaza ederek günümüze ulaşmayı başarmış. Tarihi niteliği dolayısıyla yakından görülmeli. Yine Sarıgazi Köyü Mescidi ve Camii de ziyaret edilebilir.

İstanbul Sultanbeyli Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler Anadolu yakası bölgesinde nerelerden oluşuyor, bu soruya uzun uzun cevap verdik. Ama daha söylememiz gereken çok yer kaldı! Sultanbeyli de şehrin önemli bir ilçesi. Zîrâ biliyoruz ki İstanbul-Avrupa arasında bulunan ana ulaşım yolu Sultanbeyli’nden geçmiş.

Bizans ordusu savaşa giderken burada konaklamış. Yerleşimin Teferrüç Dağı ile Aydos Dağı arasındaki alanda kurulu olduğu söylenebilir. İlçenin denize sınırı yok, ortasından TEM Otoyolu geçiyor. 3 tarafı ormanla çevrili olan ilçenin tertemiz bir havası var.

Aydos ormanlarında yetişen İstanbulensis çiçeği burayı özel kılan bir başka şey. Her sene Şubat’ın 15’inden sonra doğru çiçek açıp ilkbaharın geldiğini haber veren bu çiçek Sultanbeyli Belediyesi’nin de amblemi.

484. Gölet Parkı

istanbul sultanbeyli gezilecek yerlerBu kadar bilgiden sonra gezilecek yerlerine gelelim ve Gölet Parkı ile başlayalım. Ramazanoğlu Sokak’ta bulunan bu park ortalama 200 dönümlük bir alanı kaplıyor. Burada tenis kortları, spor alanları, seyir terasları, yürüyüş alanları restoranlar, çay bahçesi, su oyun alanları, süs havuzu, tiyatro, sosyal tesis, piknik alanları mevcut. Daha ne olsun? Bir de gösteri havuzunda lazerli gösteriler sunuluyor ki tek kelimeyle muazzam. Su ve ışığın o muhteşem dansını gözlerinizi kırpmadan izleyeceksiniz.

485. Aydos Kalesi

Bizans döneminden kalan bu kale o zamanlar Aetos (Kartal) olarak biliniyormuş. Osmanlı tarafından fethedilen kale, Aydos Dağı’nda bulunduğu için böyle isimlendirilir. Kale bugün bölgeye hâkim, 325 metre yüksekte bulunan bir tepede yer alıyor.

486. Aydos Sosyal Tesisleri

istanbulda gezilecek yerlerNecip Fâzıl Mahallesi’nde konumlanan bu tesisler Aydos ormanı eteğine kurulu. Burada mesire alanı, semâver, restoran ve oturma yerleri var. Güzel vakit geçirebileceğinizi rahatlıkla ifade edebiliriz.

487. Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi

Kubbe Caddesi’nde yer alan bu merkez, pek çok kültürel etkinliğe sahne oluyor. Subitem diye anılan Bilim ve Teknoloji Merkezi de buraya yakın. Orada ise yine birçok etkinlik gerçekleştiriliyor, eğitimler veriliyor. Uygulamalı bilim ünitelerinin yer aldığı bu merkez hafta sonları ziyaret edilebilir.

Merkez dedik, aklımıza geldi; Atlas Alışveriş Merkezi ve Ploto Alışveriş Merkezi de burada uğrayabileceğiniz diğer yerlerden. Sözünü ettiğimiz AVM’ler ilçe merkezinde bulunuyor.

İstanbul Şile Gezilecek Yerler

Gezilecek yerler İstanbul Anadolu yakası için düşünüldüğü zaman burası karşımıza en popüler kaçış noktalarından, en iyi tatil yerlerinden biri olarak çıkıyor. Karadeniz Sahili’ne doğru uzanan bu sevimli ilçe, Marmaris ve Bodrum gibi tatil yerlerinden daha sessiz-sakin olsa da güzellik bakımından onlarla arasında bir fark yok gibidir.

İlçenin küçük olması sizi yanıltmasın. O, içinde neler neler gizliyor da mesele onları keşfetmekte. Örneğin Ağlayan Kaya, Kumbaba Tepesi, Tersane Mağarası, Saklı Göl, Ocaklıada Mağarası, Feneraltı Mağarası, Akşam Güneşi Mağarası ve Tavanlı Mağaraları bunlardan birkaçı.

488. Ağva Nehri

istanbul şile gezilecek yerlerGürültüden uzakta, doğayla baş başa vakit geçirmek istiyorsanız burası aradığınız yer. Burada Karadeniz Sahili’ni tekne turlarıyla keşfedebilir, masmavi nehirlerin, yemyeşil ormanların meydana getirdiği doyumsuz manzarayla gözlerinizi sevindirebilirsiniz. Âşıklar Yolu’nda gezmeyi, Yeşilçay ve Göksu nehirlerini görmeyi, Halı Koyu’na, Kerpe’ye, Saklı Göl’e ve Kadırga Koyu’na da uğramayı unutmamalısınız.

Hava sıcaksa tabii ki plajlarında da deniz keyfi yapmalısınız. Kabaköz, Kumbaba, Sahilköy ve Kilimli plajları buraya gelen tatilcilerin en meşhur duraklarından, siz onlardan eksik kalmamalısınız.

Yine burada balık tutmak, kano ile gezintiye çıkmak, piknik veya trekking yapmak da mümkün. Kısaca burada, doğanın tüm fırsatlarından istediğiniz gibi yararlanabilir, bütün yorgunluklarınızın acısını çıkararak ‘tatil böyle yapılır!’ diyebilirsiniz.

489. Şile Feneri

Sultan I. Abdülmecid’in 1800’lerde inşa ettirdiği bu fenerin yüksekliği 19 metre. Avrupa’daki en uzun fenerler arasında yer alan Şile Feneri ışığıyla 30 km ilerisini bile aydınlatıyor.

Şimşekli deniz fenerlerinden biri olan bu fener ayrıca müze olarak da faaliyette. Müzede eski deniz fenerleri ve gemicilikle alâkalı antika eserleri görmek mümkün. Kırım Harbi sırasında gemilerin Karadeniz’e ulaştıktan sonra İstanbul Boğazı’na geçiş yapabilmeleri için, onlara kılavuz olması maksadıyla inşa edilmiş. Hava açık ve bulutsuz olursa, feneri Boğaz’dan görme imkânı var.

Gerçi fener esasen Bizanslılar döneminde yapılmış ama çökmüş. Sonra Osmanlı feneri tekrar inşa ettirmiş. Karadeniz kıyısında,ilçenin kuzeybatı yönünde bulunan fener kayalık bir yerde bulunuyor. Bugün hâlâ kullanılmaya devam ediyor ve heybetine yakından tanıklık edilmeli.

490. Ağlayan Kaya

İstanbul’da gezilip görülecek yerler Şile için söz konusuysa burayı kesinlikle atlamamalı. Şile Feneri’nin yaklaşık 600 metre arkasında bulunan bu bölge, su kaynağının akış şekli nedeniyle böyle isimlendirilmiş. Mavi bayrak almış olan Ağlayan Kaya Plajı da bu mevkiye çok yakın bir konumda.

491. Âşıklar Yolu

Biraz önce kendisinden bahsettiğimiz Âşıklar Yolu Ağva’da yer alıyor. Yeşilçay nehrine doğru paralel uzanan sokaklar boyunca yürüyerek buraya varabilirsiniz. Peki burada ne mi yapacaksınız?

Çevredeki balıkçıları, ördekleri ve kuşları seyrederek yürüyebilir; isterseniz balık da tutabilirsiniz.

Bu yol 2 km uzunluğunda ve İstanbul sevgiliyle gezilecek yerler denilince hatırlanması gereken en önemli noktalardan. Zaten yol boyunca gözlerinizin önünde öyle bir manzara olacak ki, o 2 km ne ara bitti; anlamayacaksınız bile.

492. Karadeniz Köyleri

İstanbul’daki gezilecek yerler ne de çok, görüyorsunuz değil mi? Peki size bundan da fazlası var desek? Öyle ya, koskoca İstanbul’dan bahsediyoruz burada, -deyim yerindeyse- gez babam gez!

Buradaki balıkçı köylerinin tarihi Mîlat’tan önce 7. yüzyıla dayanıyor. Tatil için onca para verip Ege’ye veya Akdeniz’e gitmektense buraya gelin; hiç olmazsa hem masraftan kurtulun, hem de sakinlik, huzur, doğa; hiçbir eksik olmadan aynı tatil deneyimini burada da yaşayın.

Karacaköy ile Kabaköz Köyü en popüler Şile köylerinden. Karacaköy’ün meydanında yüzyıllara meydan okumuş bir çınar ağacı var, onu da hatırlatalım ki görmeden geçmeyin. Gidebileceğiniz diğer Şile köyleri de şunlar:

Bozgaca, Avcıkoru, Çataklı, Büyük Bucaklı, Alacalı, Erenler, Darlık, Çayırbaşı, Değirmençayırı, Gökmaslı, İsaköy, Hacıllı, Karakiraz, Kadıkoy, Kurna, Kurfallı, Osmanköy, Meşrutiyet, Şuayipli, Sahilköy, Yaylalı, Tekke, Yeşilvadi ve Yeniköy.

493. Ulupelit Köyü

İstanbul’un gezilecek yerleri Şile’de sıra sıra dizilmiş. Burası da doğanın tam merkezinde bir yer. Mütevâzi, huzur dolu, kalabalıktan uzakta, keşmekeşin olmadığı harika bir tatil köyü burası. Öyle ki nüfusu 1000 kişi bile değil. Köylüler vakitlerini genellikle sera ve ormanda geçiriyor. Köyün doğal güzelliklerini bir tarafa koyalım; evleri de ayrı güzel. Burada pek çok trekking alanı da mevcut. Yani doğa kollarını açmış, misafirlerine sarılmayı bekliyor.

494. Kumbaba Tepesi

Şile’deki plajlar listesi oldukça kabarık. Bu tepe de ilçe merkezine ortalama 2 km uzakta. İnanışa göre buradaki incecik kumlar sindirim, solunum ve cilt hastalıklarına şifâlı. Evliyâ Çelebi de ünlü eseri Seyahatnâme’de Kumbaba’dan bahsediyor.

Bölgedeki tarihi yapıları ve Şile evlerini de unutmuyoruz. Kısaca burası doğal güzellikler kaynağı ve size düşen bu kaynaktan maximum derecede istifâde etmek.

Tepede bulunan turuncu ve kırmızı renkli kumların hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor. Hatta onun için Bizanslılar burada güneş ve kum banyoları yapıyormuş. Söylendiğine göre Kumbaba Türk bir fizyoterapist ve Mısır’a giderek kum tedavilerini orada öğrenmiş. Kumbaba Türbesi de bu bölgede, muhakkak ziyaret edilmeli.

495. Değirmençayırı Şelalesi

İstanbul’da gezilecek yerler arasındaki doğal güzellikleri 7 gün 7 gece saysak biter mi acaba? Böyle giderse bu bir gezi yazısından çıkıp bir gezi ansiklopedisine dönecek gibi. Neyse; burası ilçeye ortalama 33 km mesafede yer alıyor. Şelâle 12 metre yüksekten akıyor fakat yaz aylarında kuruyor. Müthiş manzarasını en iyi, sonbaharda ve ilkbaharda izleyebilirsiniz.

496. 11 Göller Vadisi

Ağva dedik, bu eşsiz açık hava müzesini birkaç yer ile geçiştirmemiz düşünülemezdi, değil mi? Burası da Ağva’da uğramanız gereken nâdide yerlerden. Büyük-küçük pek çok göl birbiri ardına sıralanmış. Kayaların üstünden atlaya atlaya devam etmeniz lâzım. Onun için aman dikkat! Konaklamak isterseniz tarihi Şile evlerinden veya kamp alanlarından birini tercih edebilirsiniz.

497. Kavala Parkı

istanbul gezi rehberiİstanbul gezilecek yerler Şile’de almış başını gitmiş! Burası deniz fenerinin tam altında. Yürüyüş ve oyun alanları mevcut, seyir terasları ve peyzaj alanları var. Manzaraya nâzır bir kafe-restoranı da bulunuyor. Her şey hazır, en yakın zamanda bekleniyorsunuz anlayacağınız.

Tabii ki buraya gelmişken yapılması gereken en önemli şey; Karadeniz’i ve Şile Feneri’ni bol bol fotoğraflamak. Parkın sonundaki merdivenlerden devam edip kayalara gelerek görüş açınızı genişletebilir; Şile Sahili’ni buradan da keşfedebilirsiniz.

498. Yeşilçay ve Göksu Nehirleri

Şile’yi bu kadar övdük ama; o doğal güzelliklerin çoğu nereden kaynaklanıyor dersiniz? cBu nehirlerden. Göksu nehri Ağva’nın batısında konumlanmış ve buradaki butik oteller, giderek daha da popülerite kazanmayı bu nehre borçlu.

Her şeyi bir kenara bırakıp nefes almak, ‘oh be, dünya varmış’ demek için kendinizi bu güzelliklerin ortasına bırakmanızı; o an yalnızca bunlara odaklanmanızı öneriyoruz. Kaplumbağa, kurbağa, balık ve kuşlar da sizinle birlikte bu muhteşem doğayı paylaşırken, eminiz aklınıza başka bir şey gelmeyecek zaten.

Yeşilçay Nehri ise Göksu’ya göre daha canlı bir yapıya sahip. Kıyısında Liman Restoran adlı bir yer bulunuyor. Ağva Limanı da bu nehrin üstünde. Nehrin bitimine vararak güneşin batışını burada izlemeniz tavsiye edilir.

499. Ocaklı Kalesi

İstanbul gezi rehberi yazarken biz inanılmaz keyif alıyoruz. Peki ya, buraları gezmesi kim bilir nasıl bir mutluluk verir? Şile sınırlarına dâhil olan 4 kale var. Cenevizliler zamanından günümüze ulaşan bu kale de onlardan biri. 12 metre uzunluğa sahip kale Şile’nin önemli sembollerinden. Osmanlılar burayı gözetleme maksadıyla onarımdan geçirmiş. Maalesef defineciler kaleye zarar vermiş, ama neyse ki tekrar yenilenerek bugünkü hâline kavuşturulmuş. Şile Kalesi diye de anılıyor.

Cenevizliler dönemine tarihlenen bu kale merkezî bir konumda. Tarihi yapılara ilginiz varsa burası da gezi listenizde olmalı. Bu kalenin göz kamaştıran hâline öyle sadece fotoğraflardan bakmak olmaz!

500. Hacıllı Köyü ve Şelâlesi

Şile’ye gelip de sadece buraya uğrasanız, başka bir yere gitmeseniz bile yeter; o derece. Ağva’da yer alan bu doğal güzellikler mekânı, uzun uzun tatil yapmaya zamanı olmayanların kurtarıcısı. Şehirden uzaklaşmadan paşa gibi tatil yapmak istiyorsanız buraya doğru yola çıkıp gerisini akışına bırakabilirsiniz. Merak etmeyin; şelâlesi, manzarası, kamp alanlarıyla burası, üzerine düşeni fazlasıyla yapıp sizi yüzde 10000 memnun edecek.

‘Temiz havaya hasret kaldık, yeşil alan göremez olduk’ diye serzenişte bulunuyorsanız burası derdinize derman olacak. Bu köyde çoğu kişi odun kömürü üretmekle meşgul. O yüzden köyde çadıra benzeyen odun kümeleri ile karşılaşırsanız ‘bunlar ne böyle ya?’ demeyin. Tam tersine; derhal fotoğraflarını çekerek bu manzarayı kayıt altına alın.

Hacıllı Şelâlesine, 1,5 km uzunluğunda bir yürüyüş parkurundan ulaşılıyor. Bu şelâlenin üzerinde bir başka şelâle var. Ona tırmanınca sizi Gürlek Mağarası karşılıyor. Buraya erişmek zor, dip kısmında bir su birikintisi ve pek çok yarasa mevcut. Yanınızda bir kafa lambası ya da el feneri bulunmalı. Rivâyete göre bu mağara, Bizanslılar tarafından, misyonerleri hapsetmek amacıyla kullanılmış.

Burada yapabileceklerinizden bazıları ise; Hacıllı Şelâlesi’nde yüzmek, doğa yürüyüşüne çıkmak, kaya tırmanışı yapmak, rengârenk fotoğraflar çekmek ve bisiklet sürmek şeklinde.

501. Tarihi Ahşap Şile Evleri

şile'de gezilecek yerlerİstanbul gezilecek yerler listesi yaparken Şile kısmına buraları da not etmelisiniz. Bilhassa Akçakese Köyü’nde yer alan eski ahşap evler görülmeye değer. Geçmişi asırlar öncesine uzanan bu evlerin arasında dolaşırken kendinizi Karadeniz’e gelmiş gibi hissedeceksiniz.

İlçenin kentsel dokusu hakkında önemli bilgiler veren bu ahşap evlere turistlerin ilgisi de oldukça yoğun. Nasıl olmasın! Görkemli mimarisiyle kendine bir daha, bir daha baktırıyor hepsi. Çoğu 2 katlı ve hâlâ kullanılıyor. Hacı Kasım ile Balibey mahallelerinde bu evlerden daha fazla var.

502. Ayazma Plajı

istanbul plajlarıBurası Şile Halk Plajı diye de geçiyor. Havalar ısınmaya görsün; burayı boş bulmak imkânsız. Upuzun kumsalında güneşlenmek, denizinin tadını çıkarmak için bu plaja ‘ben geldim!’ deyin.

Plaj Mavi Bayrak’lı; genişliği 50, uzunluğu ise 1175 metre. Burada cankurtaran da var, çocuklu aileler de rahatça tercih edebilir.

503. Şile’deki Diğer Beach ve Plajlar

İstanbul ve deniz kelimeleri yan yana gelince hemen hafızalarda Şile canlanır. Çünkü burası plajlar ilçesi ve yukarıda zikrettiğimiz plajlara ek olarak; daha pek çok beach ve plaj alternatifi mevcut.

Life Beach, Fusha Beach, Rüya Beach, Uzunkum Plajı (Aqua Beach Club), Kabakoz Köyü Plajı, Sofular Köyü Halk Plajı, Akçakese Halk Plajı bunlara örnek.

504. Serintepe Piknik Alanı

İlçenin Vasiyet mevkiindeki bu piknik alanı 60 dönümlük bir araziyi kaplıyor. Çam ağaçlarının tezyin ettiği bu alan, ailecek güzel vakit geçirmek için ideal bir yer. Burada dinlenme alanları, kahvaltı salonu, çocuk oyun alanları, otopark ve daha pek çok imkân mevcut. Şile Plajı’na tepeden bakacağınız bu piknik alanında deniz manzarasını izlerken doğayı iliklerinize kadar hissederek günübirlik tatil yapmak sizi hem rahatlatacak hem eğlendirecek.

Burada mezuniyet töreni, yemekli organizasyon, sünnet veya kır düğünü, konsept partisi veya iftar programı da tertip ediliyor. Gelmişken mangal yapmadan dönerseniz içinizde kalır, bizden söylemesi.

505. Saklıgöl

istanbul şile gezilecek yerlerGerçekten de İstanbul’un saklı kalmış gizli hazinelerinden biri burası. Yemyeşil ortamı, tertemiz havası ile bu bölge Şile gezilecek yerler listesinin baş taraflarında olmayı hak ediyor aslında ama buraya yazmış bulunduk.

Karamandere Köyü’ndeki bu yapay baraj gölünün çevresinde ahşap balkonlar ile doğa uyumunu yakalayan güzel bir restoran var. Buradaki tesislerde mangal, kahvaltı, piknik ve benzeri hizmetler sunuluyor. Bir de civardaki kadınlar ev yapımı gözlemelerini bu gölün etrafında satıyor. Onlardan da birkaç tane yiyerek aldığınız mânevî hazzı maddî lezzetle taçlandırabilirsiniz.

Bu doğa kartpostalına yakından bakarak masal diyarındaymışsınız gibi bir gün geçirmek istiyorsanız, bizce daha fazla vakit kaybetmeyin.

506. Darlık Barajı

İstanbul görülecek yerler Şile’de çok dedik, boşuna demedik. Bakın, buradaki serüvenimiz hâlâ bitmiş değil. Burası ülkemizin en iyi kamp alanları arasında gösteriliyor. Şile yolu üstündeki bu baraj insanın içine her çekişte âdeta hücrelerinin yenilendiğini hissettiren o havası ve ‘bıraksalar, sabaha kadar izlesem’ dediği manzarasıyla muhteşem bir yer.

Darlık Deresi’ne kurulu olan bu baraj şehrin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla da kullanılıyor. Burada doğa yürüyüşü, piknik, meditasyon, yoga, olta balıkçılığı, off-road ve ATV gibi aktiviteler de yapılıyor.

507. Avcıkoru Tabiat Parkı

istanbul çekmeköy gezilecek yerlerÖmerli Barajı’nın kuzeyindeki bu park ağaçların kapladığı harika bir yer. 649 hektarlık bir alana kurulmuş olan parkta çocuk oyun alanı, , büfe, yürüyüş parkurları, kır kahvesi, şişme oyun parkları, Survivor parkurları, dinlence ve piknik alanları mevcut.

508. İncekum Macerapark

İstanbul’da çocukla gezilecek yerler arasındaki bu park yemyeşil bir doğa ile, ucu bucağı olmayan Karadeniz sularının ortasında yer alıyor. Burada oyun, trekking, piknik ve kamp alanlarından bol bir şey yok! Paintball alanı, voleybol– basketbol sahaları da var.

Park 49 parkurdan meydana geliyor ve bu parlukların zorluk seviyeleri değişkenlik gösteriyor. İp, tırmanış ve okçuluk parkurları, motor ve ATV safarisi, at biniciliği burada yapabileceğiniz aktivitelerden bazıları. Serpme kahvaltısını da mutlaka deneyimlemelisiniz.

509. Şile Mağaraları

İstanbul gezilip görülecek yerler Şile bazında değerlendirildiği zaman bu mağaraları da işin içine katmak lâzım. İlçede birçok mağara var ve bunlar, Hristiyanların Roma baskısından korunmak için gizlendikleri yerler olarak biliniyor. Bu mağaraların en meşhurlarından biri Akşam Güneşi Mağarası. Zeki Müren burada konser verirmiş.

Tersane Mağarası, Ocaklı Ada Mağarası, Tavanlı Mağaraları, Feneraltı Mağarası, Meşrutiyet Mağarası, Sofular Mağarası, Karabeyli İnleri, Ekşioğlu Mağarası, Gölcük İni, Sığır Çopulu Mağarası, İnkese Mağarası, Yukarı Kışla Mağarası, Gökmaslı Mağarası ve Soğuksu Mağarası da Şile’deki diğer mağaralar.

510. Kalem Kalesi

İlçe merkezinin 39 kilometre uzağındaki bu tarihi kale Kalem Köyü’ndeyer alıyor. Surları yıkılmış olsa da izleri hâlâ görülüyor. Kale 14. yüzyıla dek kullanılmış ve bu tarihi kalıntılara yakından bakılması gerekiyor.

Bu arada hazır konu kalelerden açılmışken; Kalealtı Mahallesi’nde bulunan Heciz Kalesi‘ni de hatırlatmak gerekir. Tepedeki surların içerisinde yer alan su sarnıcı da görülmeye değer. Ama kaleye ulaşmak istiyorsanız 100 metre tırmanmanız gerekecek.

Hasanlı Köyü’nde konumlanan Sarıkavak Kalesi de Şile’nin tarihi yerleri içinde önemli bir mevkide. Bizanslılardan kalmış olan bu yapının, antik yol kontrolü için inşa edilmiş olduğu sanılıyor. Defineciler de bu kaleyi pek rahat bırakmıyor doğrusu.

511. Hanımsuyu Çeşmesi

İstanbul’daki gezilecek yerler içinde burası pek biinmez ama siz şimdi öğreniyorsunuz. Osmanlı zamanında, 1871 senesinde Mısırlı Hatice Hanım’ın inşa ettirdiği bu çeşme çarşının içinde yer alıyor. İlk açıldığı zaman deposu şeker ile doldurulmuş, bu yüzden tatlı su çeşmesi adı verilmiş. Şile’nin Üsküdar Caddesi’ndeki bu çeşme bugün akar vaziyette. Söylentilere göre bu çeşmeden su içenler Şile’ye âşık olurmuş ve burayı terk etmezmiş.

512. Kabaköz Köyü Çeşmesi

6 asır önce yapılan bu çeşme Papazın Çeşmesi olarak da biliniyor. Çeşmeye yakın bir yerde heybetli görünümüyle dikkat çeken çınar ağacı var, o da tahminen çeşmeyle yaşıt. Tarihi bakımdan son derece kıymetli olup, Şile’de gezilecek yerler listesine eklenmeli.

İstanbul Tuzla Gezilecek Yerler

İstanbul’un gezilecek yerleri listemizde 3 ilçe kaldı. İlçenin marinası ve balık restoranları oldukça ünlü. Gezilecek yerleri ise şu şekilde:

513. Planetaryum ve Gözlem Evi

istanbul tuzla gezilecek yerlerŞelâle Eğitim Parkı’ndaki bu yapı bilhassa çocuklu ailelerin çok ilgisini çekiyor. Size ‘Astronomiyle ilgili ne de az şey biliyormuşum’ dedirtecek olan bu yer, size uzay dünyasının kapılarını aralayacak.

514. Viaport Marina

tuzla gezilecek yerler2012’den beri hizmet veren Viaport Marina Cami Mahallesi’nde yer alıyor. Alışveriş adası, marina, ViaSea bölümü gibi yerlerden oluşan bu alanda eğlence var, huzur var! Lunaparkı ve akvaryum bölümü de mevcut.

515. ViaSea Temapark Eğlence Merkezi

İstanbul’daki tema park alanlarının en geniş, en keyifli olanlarından biri burası. Buradaki akvaryum, size çeşit çeşit deniz canlısını seyretme imkânı verecek. Balıklara yem atmanız ve onlarla ilgili ayrıntılı bilgiye rehberler sayesinde ulaşmanız mümkün.

Su altı akvaryum tüneli size deniz altındaymışsınız hissi verecek. Giriş ücretli, lunaparkta da eğlence üniteleri, onlarca oyuncak bulunuyor. Hürkuş, Tornado Bot, Orka, Sekiz, Torpido, Dönence, Deniz Salıncağı ve buna benzer sıradışı eğlence üniteleriyle burası, klasik bir lunaparktan çok daha fazlası.

516. HoloZoo Nûh’un Gemisi

Tuzla Şelâle Eğitim Parkı içerisinde, Aydıntepe Mahallesi’nde bulunan HoloZoo Nûh’un Gemisi; ülkemizdeki Hologram Hayvanat bahçelerinin ilki.

Burada varlığını devam ettiren hayvanlar ile nesli tükenmiş olan canlılar sembolize ediliyor. Hepsi öyle etkileyici bir tasarıma sahip ki gerçek sanıyorsunuz. Burayı gezmek ücretsiz. Bu yerde hayvanlar âlemini daha yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca buradaki planetaryuma da uğramalısınız.

517. Tuzla Manastır Koyu

İstanbul’da gezilecek yerler listemiz Tuzla’yı keşfe çıkarırken şimdi sizi, doğasıyla büyüleyecek bir yere götürüyor. Burası Mercan Koyu olarak da anılıyor. Hele burada gün batımını izlemek var ya; süper bir deneyim!

Bir elinize çayınızı, diğer elinize kitabınızı alın; yeşilliklerin arasında, denizi seyrederken huzura dalın! Burası şehrin güney tarafında yer alıyor ve Tuzla Yat Kulübü de bu bölgenin yakınında.

Mercan Koyu’nda yer alan Mercan Antik Dalgakıran’ı da anmadan geçmeyelim. Limanın karşısında bulunuyor ve sahilde rahatlıkla görülebiliyor.

518. Tuzla Sahili

Yaz mevsiminde burası hiç ziyaretçisiz kalmıyor. Marmara Denizi’nin kıyısında yer alan pek çok kafe ve restoran da, size manzaraya karşı keyif yapma fırsatı sunuyor. Burada bisiklete binmek, yürüyüş ve spor yapmak da mümkün. Yalova Tepeleri’nin manzarası ve kıyıya demirlenen tekneler de sahile ayrı bir hava katıyor.

519. Tuzla Kaplıcaları

İstanbul gezilecek yerler Şile için söz konusu olduğunda burayı unutmamalı. Söylendiğine göre İçmeler Kaplıcası’nın suyu çeşitli hastalıklara iyi geliyor. Mineralli suyla dolu havuzlar sizi fiziksel ve ruhsal bakımdan oldukça rahatlatacak. Tuzla’yı gezdikten sonra bu şifâlı sulara girerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Tuzla Termal Kaplıcası, bölgede konaklamak için iyi bir alternatif.

520. Tuzla Kent ve Mübadele Müzesi

Cami Mahallesi’ndeki bir diğer yer de bu müze. Cumhuriyet’in ilanından sonra buraya gelen veya buradan göç eden Rumlara ve Türklere ait pek çok eşya burada sergileniyor. Müze tarihi açıdan son derece önemli ve gidenlere nostaljik anlar yaşatıyor.

521. Küçük İçmeler Şifalı Sular Çeşmesi

İlçe, Osmanlı zamanında tuz ihtiyacının karşılandığı bir yer olduğu için böyle isimlendirilmiş. Bu çeşme de ilçenin popüler turistik noktalarından. Evliya Çelebi mevkiinde yer alan bu çeşmenin suyu kayalıkların dibinden çıkıyor. Mineral bakımından zengin olan bu suyun tuz oranı da fazla değil. Ondan dolayı daha içilebilir durumda.

522. Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı

Burası ülkemizdeki en gelişmiş parklardan biri. Aydınlı Mahallesi’nde bulunan park; spa salonu, amfi tiyatro, planetaryum, restoran, lunapark, gözlem evi, çarşı, müzeler, havuzlar, kafe, süs havuzu ve yeşil alanlar ile son derece fonksiyonel bir yapıya sahip.

Havuz bölümünde kadınlara ve erkeklere göre ayrı seçenekler mevcut. Yine burada çocuk havuzu, jakuzi ve sauna gibi imkânlar da var. Az önce anlattığımız Holografik Hayvanat Bahçesi’nin de burada olduğunu tekrar hatırlatalım.

İstanbul Ümraniye Gezilecek Yerler

İstanbul gezi rehberi listemizde sondan bir önceki ilçedeyiz. Burası, Anadolu yakasının en merkezî ilçelerinden biri. Trafiği her gün çok yoğun olan bu ilçede daha çok alışveriş merkezi ve çarşı mevcut. Başka gezilecek yerleri de var tabii, buyrun detaylar:

523. Trabzon Park

istanbulda gezilecek yerlerIhlamurkuyu’daki bu parkın doğal ortamı son derece güzel. Burada doğa yürüyüşü yaptıktan sonra restoranına uğrayıp semâver çayının ve Karadeniz pidelerinin tadına bakabilirsiniz.

524. Tantavi Sosyal Tesisleri

istanbul gezi rehberi6 bin metrekarelik bir alanı kaplayan ve Tantavi Mahallesi’nde yer alan bu sosyal tesis; kafe, restoran, seyir yeri, etkinlik ve çocuk oyun alanlarıyla hoş vakit geçirebileceğiniz bir yer.

525. Dudullu Tepesi

istanbul ümraniye gezilecek yerlerŞehir hayatından uzaklaşarak doğa içindekendinizi dinleyebileceğiniz bu yer, İstanbul’un en yüksek tepelerinden. Göletin yakınında Ziya Şark Sofrası diye bir işletme hizmet veriyor. Burada kahvaltı yapma ve yemek yeme imkânınız var ama dilerseniz piknik yapmayı da tercih edebilirsiniz.

Âşıklar Tepesi diye de anılan bu yerde güneşin batışına tanık olabilir; oksijenden zengin havasını soluyarak –tabiri câizse- ciğerlerinize detoks uygulayabilirsiniz.

526. Hekimbaşı Av Köşkü

Mimar Sarkis Balyan’ın yaptığı bu tarihi eser, Rönesans tarzını yansıtıyor. Merdiven kulesi oldukça ilgi çeken köşk, okçuluk ve benzeri aktivitelere de sahne oluyor.

527. Ümraniye’deki Alışveriş Merkezleri

istanbul gezilecek yerlerİstanbul gezilecek yerler listesi içinde AVM’leriyle ön plana çıkan bu ilçenin alışveriş ve eğlence olanaklarından faydalanabileceğiniz yerleri şunlar:

  • Meydan AVM
  • Metrogarden AVM
  • Buyaka AVM
  • Canpark AVM
  • Akyaka Park AVM
  • Asyapark AVM
  • Vega AVM
  • IKEA AVM

Bu arada alışveriş demişken; Çakmak Semt Pazarı, Ümraniye Semt Pazarı ve Acısu Semt Pazarı da aradığınız hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz diğer yerlerden.

528. Ümraniye Çarşısı

Ümraniye’nin en işlek yerleri arasında bulunan bu çarşı; restoranlar, butikler, Mağazalar, aksesuar dükkanları ve daha fazlasını barındırıyor. Hafta sonları burada âdeta insan seli olduğundan dolayı hafta içi gelmek daha iyi.

529. Şile Orman Yolu ve Ihlamurkuyu Ormanı

Burası İstanbul’daki en büyük ormanlar arasında yer alıyor. Karşısında da Ihlamurkuyu Ormanı bulunuyor. Piknik, yürüyüş ve spor gibi aktiviteler için son derece uygun. Buraya gelmişken organik meyve-sebze almayı da ihmal etmemeli.

Ihlamurkuyu Ormanı’na giderseniz Fevzi Hoca Balık& Köfte’ye mutlaka uğramalısınız. Burası Çırçır Ormanı diye de anılıyor.

İstanbul Üsküdar Gezilecek Yerler

İstanbul görülecek yerler içinde biri var ki; -diğer ilçeler duymasın- hepsine bedel! Beşiktaş ile karşı karşıya olan, Anadolu yakasının incisi diye nitelendirilecek bu ilçe Çamlıca Tepesi, Fethi Paşa Korusu, Kız Kulesi, camileri ve daha pek çok güzelliğiyle İstanbul’un bir tanesi!

530. Kız Kulesi

istanbul üsküdar gezilecek yerlerÜsküdar’ın en önemli sembolü olan Kız Kulesi yerli-yabancı turistlerin İstanbul gezisindeki ilk uğrak noktalarından. Karşısında bulunan çay bahçesinde manzaranın keyfine varmak ayrı güzel. Kız Kulesi tarihiyle ilgili pek çok rivâyet mevcut. Bu efsanelerden birine göre; Leandros adlı bir genç yaşamını bu kulede sürdüren bir râhibeye âşık olur. Bu râhibeyle bir araya gelmek için kuleye yüzmeye karar verir ancak boğularak hayatını kaybeder.

Kız Kulesi adı da şuradan geliyor: Üsküdar tekfurunun güzeller güzeli kızı Battal Gâzi’ye gönlünü kaptırır. Bunu haber alan tekfur, kızcağızı buraya hapseder. Amacı onların kavuşmalarını engellemektir. Fakat Battal Gâzi durur mu? Kayık yardımıyla buraya ulaşarak kızı kaçırır.

Marmara ve Boğaz’a hâkim bir noktada bulunan Kız Kulesi tarihi süreçte bir deniz feneri görevi üstlenerek gemilere yol göstermiş; Boğaz ticaretinin denetiminde büyük rol oynamış.

531. Aziz Mahmud Hüdâyi Efendi Türbesi

istanbul gezilecek yerlerAziz Mahmud Hüdâyi’nin meşhur velîlerden, büyük İslâm âlimlerinden biri olduğu herkes tarafından biliniyor. Türbesine gelip bir Fâtiha okuyanlara îmânla vefât etmeleri için duâ ettiği de yine hepimizin mâlumu.

8 pâdişahın yönetimine tanıklık eden Aziz Mahmud Hüdâyi hazretleri Sultanahmet Camii’nde vaaz veren ilk kişidir. Ömrünü Allah’a ibâdet etmekle ve insanların âhiret sa’âdetine kavuşmaları için çalışmakla geçiren bu muhterem zâtın türbesi, Üsküdar’da uğradığınız ilk yerlerden biri olmalı.

532. Fethi Paşa Korusu

istanbul gezilecek yerlerSultantepe semtindeki bu koru Kuzguncuk Tepesi’ne dek uzanıyor. Bol bol oksijen depolayacağınız bu yerin kahvaltısı ayrı, yemekleri ayrı nefis. Manzarasını anlatmaya bile gerek yok, tek dezavantajı yer bulmanın zor olması.

533. Çengelköy

Çay bahçeleri ve salatalıklarıyla meşhur olan bu ilçe Boğaziçi sahilinin en güzel semtlerinden. Buraya geldiğiniz zaman Çınaraltı’nda sevdiklerinizle hoş vakit geçirebilir, ara sokaklarını keşfe çıkarak ahşap evlerini görebilirsiniz.

534. Çamlıca Tepesi

istanbul gezilecek yerlerİlççenin ve İstanbul’un muhteşem manzarasını izleyebileceğiniz en muhteşem yerlerden biri de burası. Ayrıca bu tepe, İstanbul’un en yüksek tepesi olarak biliniyor. Küçük Çamlıca da buraya yakın; kesinlikle ziyaret edilmeli.

535. Beylerbeyi Sarayı

istanbul gezilecek yerlerİstanbul gezilip görülecek yerler arasındaki Beylerbeyi, Boğaz Köprüsü’nün altında konumlanıyor. Burayı denizden görmek başka, karadan görmek bambaşka. Leylak ve menekşelerin çeşitli tonlarına ev sahipliği yapan Beylerbeyi, tam bir yalı mekânı. Semtin kıyısındaki Beylerbeyi Sarayı, Debreli İsmail Paşa Yalısı, Arif Bey Sahil Konağı, Hamid-i Evvel Camii burada görülmesi gereken ihtişamlı yerlerden bazıları.

Beylerbeyi Sarayı’nın içi ayrı, dışı ayrı güzel. Sultan 2. Abdülhamid’in pâdişahlıktan azledildikten sonra ömrünün geri kalanını burada geçirdiği biliniyor. Sarayın en alt katında bir havuz var, suyu denizden çekiliyor. Sultan 2. Mahmud’un yaptırdığı Ahır Köşk, Sarı Köşk ve Mermer Köşk de saray kompleksinde yer almakta.

536. Hababam Sınıfı Müzesi

Kaç yıl geçerse geçsin, hep sıkılmadan, keyifle izlenmeye devam eden Yeşilçam filmlerinin unutulmazlarından Hababam Sınıfı, bu müzede yâd ediliyor. Altunizade’deki bu müzde Âdile Sultan Kasrı’nda yer alıyor. Müzede filmin en önemli karakterlerinden Hâfize Ana, Güdük Necmi, Mahmud Hoca ve daha pek çok kişinin balmumu heykelleri var.

Burası size filmi yaşıyormuşsunuz gibi hissettirecek. Bölgede yer alan Velidebağ Korusu ise adını Sultan 3. Selim’in annesi olan Mihrişah Hanım’dan alıyor.

Adile Sultan Kasrı yazımızı da incelemenizi tavsiye ediyorum.

537. Millet Parkı

50 bin metrekarelik alanıyla Nakkaştepe Mesire Alanı’na kurulu bu park sunduğu Boğaz manzarasıyla harika bir deneyim yaşatıyor. Burada çeşitli etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Tenis kortu, uçan yol ve macera parkuru gibi alanları da var.

538. Salacak Sahili

istanbul mekanlarıHava ister sıcak ister soğuk olsun; Kız Kulesi’nin eşsiz manzarasını izleyerek burada yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisiniz. Ayrıca etrafta bulunan kafelerden birine oturarak manzara keyfinizi güzel bir Türk kahvesiyle doruğa çıkarmalısınız.

539. Atîk Vâlide Câmii

İstanbul’da gezilip görülecek yerler Üsküdar ilçesinde mevzubahis olunca karşımıza onlarca tarihi yapı çıkıyor. Bu cami de onların başında geliyor. Mimar Sinan’ın tasarladığı bu büyük caminin yakınında ise Yeni Vâlide Külliyesi ile Yeni Vâlide Camii yer alıyor; onlar da ziyaret edilmeli.

540. Balıkçılar Çarşısı

Hem alışveriş, hem tarihe yolculuk, hem eğlence = Balıkçılar Çarşısı. Burada meyve sebze arabalarından kuruyemişçilere daha pek çok alternatif var.

541. Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

İstanbul’daki gezilecek yerler çocuklarla ziyaret ediliyorsa buraya da uğramalı. Müzeye giriş ücretsiz. 3 yaşından küçük çocuklar alınmıyor. Çocuklar kadar yetişkinlerin de eğlenceye doyacağı bu sevimli müze, neşenize neşe katacak.

542. Üsküdar Çarşısı

Gezilecek yerler Üsküdar ilçesinin her metrekaresinde ayrı güzellikler sunuyor. Meydandaki tarihi eserler yok mu, sizi sizden alıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın Mihrimah Sultan’ın (kızının) adına yaptırdığı Mihrimah Sultan Camii, yine Üsküdar sahilde yer alan III. Ahmet Çeşmesi, Şemsi Paşa Camii, Çinili Camii, Aziz Mahmud Hüdâyi Türbesi ve çarşılarıyla tarih, huzur kokuyor!

543. Emaar Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesi

Akvaryum 270 derecelik görüş açısıyla size, -abartmak gibi olmasın- filmlerde bile göremeyeceğiniz muhteşem bir manzara sunacak. Sualtı dünyasını merak ediyorsanız buraya mutlaka uğramalısınız. 20 binden fazla canlının yaşadığı bu akvaryuma bakarken kendinizi bambaşka bir âlemde hissedeceksiniz.

544. İmoga Grafik Sanatları Müzesi

Süleyman Sâim Tekcan’in kurduğu Ünalan’daki bu müze; grafik atölyesinden doğan bir başarı hikâyesini, birbirinden güzel eserlerle yansıtıyor. Burada Türk ve yabancı birçok sanatçıya ait eserler sergileniyor.

545. İSAM İslâm Araştırmaları Merkezi

istanbul gezilecek yerlerKitap okumaya bayılıyorsanız burası tam size göre. Burada sadece dînî eserler değil; romanlar, sosyolojik kitaplar ve daha pek çok kategoride binlerce eser var.

546. Selimiye Kışlası

III. Sultan Selim’in Nizâm-ı Cedîd askerleri kullansın diye inşa ettirdiği bu kışla Yeniçeri isyanlarından dolayı yıkılmış. Ancak II. Mahmud burayı yeniden yaptırmış. Florence Nightingale Müzesi ve Selimiye Askerî Ortaokulu Müzesi de burada.

547. Ayazma Camii

istanbul da gezilecek yerlerAziz Mahmud Hüdâyi Mahallesi’ndeki bu caminin tarihi 1760 yılına dayanıyor. 1953’de onarılan cami bugün ibâdete açık durumda. Tarihi önemi nedeniyle ziyaret edilmesi önerilen cami Barok ve Osmanlı mimarisini ortak paydada buluşturuyor.

548. Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar İskelesi’nin karşısındaki bu cami de Mimar Sinan eserlerinden biri. Caminin tek şerifeli 2 minaresi mevcut. Buraya gelince kendinizi giriş kısmı olmaksızın direkt kubbenin altında bulacaksınız. Bu da onu benzerlerinden farklı kılan özelliklerden. Mermerleri, desenleri kelimenin tam anlamıyla birer sanat harikası.

549. Abdülmecid Efendi Köşkü

İstanbul’un gezilecek yerleri Üsküdar’da gerek tarihi ve turistik, gerek doğal güzellikler bakımından geniş bir yelpazeye sahip. Nakkaştepe’de’ki bu köşk de ziyaret edilecek yerlerden biri. Köşkün duvarlarını kaplayan çiniler ve diğer motifler göz kamaştırıcı. İçindeki ve dışındaki estetik sütunlar da şâhane.

550. Üsküdar’da Gezilecek Diğer Yerler

İstanbul’da gezilecek yerler listemiz yavaş yavaş sonlanıyor. Ancak şimdi, Üsküdar’da ziyaret edilebilecek birkaç yerden, -ismen de olsa- bahsetmek istiyoruz:

  • Çamlıca Kız Lisesi
  • Ahmediye Camii
  • Rum Mehmed Paşa Camii
  • Şakirin Camii
  • Abdülaziz Av Köşkü
  • Salacak Camii
  • Şifa Hamamı
  • Ağa Hamamı
  • Bulgurlu Hamamı
  • Vâlide Atik Hamamı
  • Çengelköy Rum Ortadoks Aya Yorgi Kilisesi
  • Şeyh Nevruz Camii

551. Sadullah Paşa Yalısı

istanbul gezilecek yerlerÇengelköy’deki bu görkemli yapı semtin en popüler gezi noktalarından. Ziyaretçilerini mükemmel bir deniz manzarası ile karşılıyor. Birçok kez restore edilse bile orijinal dokusunun bozulmamış olması çok güzel.

552. Perihan Abla Sokağı

istanbul gezilecek yerlerKuzguncuk’un en ünlü yerlerinden biri olan bu sokak, bir zamanların meşhur dizisi olan Perihan Abla’nın çekildiği yer. Rengârenk iş yerleri, sokaklar ve evler arasında gezerken dizinin sahneleri gözünüzün önünde canlanacak.

553. İcadiye Caddesi

Burası da Ekmek Teknesi adlı dizinin çekilmiş olduğu yer. Ekmek fırını ve kahvehane hâlâ burada ama fırın artık lokantaya çevrilmiş durumda.

554. Üryanizâde Camii

istanbul gezi rehberiCaminin minaresi bir köşkü andırıyor. Kuzguncuk’taki bu görkemli caminin Boğaz manzarası da muhteşem. Osmanlı döneminden kalan bu tarihi camiyi de ziyaret etmeli.

Not: Kuzguncuk Bostanı, Ahmet Paşa Yalısı, Cemil Molla Köşkü, Marko Paşa Köşkü de burada ziyaret edebileceğiniz diğer yerler arasında.

İstanbul Yakınında Gezilecek Yerler

İstanbul çevresinde gezilecek yerler de bir hayli çok. Onları uzun uzadıya anlatmayacağız. Fakat birkaç tanesini listeleyecek olursak şunları yazabiliriz:

  • Bursa: Trilye, Gölyazı, Mudanya Plajları, Soğanlı Botanik Parkı
  • Kocaeli: Kerpe, Kefken, Mâşukiye, Kartepe Kayak Merkezi, Gölcük Nüzhetiye Şelâlesi
  • Sakarya: Sapanca Gölü, Melen Çayı, Acarlar Longozu
  • Trakya: Kumbağ, İğneada
  • Çanakkale: Assos, Tevfikiye Köyü, Kazdağı Milli Parkı
  • Bolu: Yedigöller Milli Parkı, Abant Gölü ve Tabiat Parkı

İstanbul Gezilecek Yerler Nereler?

İstanbul gezilecek yerler listemiz burada nihâyete eriyor. Anadolu yakasında da 188 yer gördük. Şüphesiz ki bunların hepsi ayrı öneme ve güzelliğe sahip; belki hepsini gezmeye imkânınız olmayacak. Ama en azından onların varlığından haberdar olmak bile mühim bir şey!

İstanbul gezi rehberi ile amaçladığımız şey de işte bu koca şehirdeki her yeri çok kısa da olsa tanıtmak. Umarız bu yazı, İstanbul’da asla unutamayacağınız tatlı anılar yaşamanıza, çok keyifli bir tatil yapmanıza vesile olur.

İstanbul’da gezilecek yerler ile ilgili söylenecek çok şey var ama biz her birine sıra gelsin diye özet geçmek zorunda kaldık. Gerçi ne kadar detaylı bilgi verilirse verilsin, herhangi bir yeri keşfetmenin tek yolu orayı bizzat gezmektir.

İstanbul gezilecek yerler listesi içinde bulunan birbirinden güzel tarihi yapılar, doğal güzellikler size burada anlattıklarımızdan da fazlasını sunacak. Buna emin olabilirsiniz.

O zaman şimdi, bu yaklaşık 600 yer arasından en ama en güzellerini yeniden hatırlatıp kapanışımızı yapalım:

İstanbul’da Nereye Gidilir?

İstanbul’da nereye gitmeli? sorusunu yüzlerce alternatif ile cevaplandırdık. Onların en iyilerinden birkaçı şunlardı:

  • Küçükçekmece Gölü
  • İzzetabad Kasrı
  • Bahçelievler Orman Korusu
  • Siyavuşpaşa Kasrı
  • İstanbul Akvaryum
  • Florya Sosyal Tesisleri
  • Florya Atatürk Ormanı
  • Bakırköy Botanik Parkı
  • Veliefendi Hipodromu
  • Yeşilköy Sahil Parkı
  • Fildamı Sarnıcı
  • Bahçeşehir Göleti
  • Şamlar Parkı
  • Sular Vadisi
  • MOİPARK
  • Forum İstanbul AVM
  • Magic Ice Buz Müzesi
  • Turkuazoo Akvaryum (Sea Life İstanbul)
  • Jurassic Land Müzesi

İstanbul’un Gezilecek Tarihi Yerleri

İstanbul’da gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkan bazı yapılar ise şöyleydi:

  • Eyüp Sultan Türbesi
  • Eyüp Sultan Camii
  • Sultanahmet Cami
  • Yedikule Zindanları
  • Süleymaniye Cami
  • Hırka-ı Şerif Camii
  • Türk İslam Eserleri Müzesi
  • Yavuz Sultan Selim Camii
  • Topkapı Sarayı
  • Fatih Camii
  • Yerebatan Sarnıcı
  • Ayasofya
  • Rumeli Hisarı
  • Rumeli Feneri
  • Sakıp Sabancı Müzesi
  • Panorama 1453 Tarih Müzesi
  • Boğa Heykeli
  • Kız Kulesi
  • Aziz Mahmud Hüdâyi Efendi Türbesi
  • Beylerbeyi Sarayı
  • Mihrimah Sultan Camii
  • Selimiye Kışlası
  • Galata Kulesi
  • Galata Köprüsü
  • Feriye Sarayları
  • Tarihi Ali Paşa Su Kemeri
  • Yıldız Sarayı
  • Yıldız Saat Kulesi
  • Çırağan Sarayı
  • Ortaköy Camii
  • Ihlamur Kasrı

İstanbul’un En Güzel Yerleri

İstanbul’da gezilecek en güzel yerler içinden seçim yapmak çok zor. İnsan hiçbirine kıyamıyor. Ama şu yerler bir tık daha popüler:

  • Yıldız Parkı
  • Yıldız Korusu
  • Taksim Meydanı
  • Miniatürk
  • Pera Müzesi
  • Rahmi Koç Müzesi
  • Madame Tussauds İstanbul
  • Fethi Paşa Korusu
  • Çamlıca Tepesi
  • Aydos Ormanı ve Mesire Alanı
  • Küçüksu Kasrı
  • Mihrabat Korusu
  • Beykoz Korusu
  • Polonezköy Tabiat Parkı
  • Riva
  • Anadolu Kavağı
  • Yuşa Tepesi
  • Hidiv ve Tokatköy Kasrı
  • Çubuklu Korusu
  • Anadolu Hisarı
  • Belgrad Ormanı
  • Emirgan Korusu
  • Kapalıçarşı
  • Mısır Çarşısı
  • Gülhane Parkı
  • Pierre Loti Tepesi

İstanbul gezilecek yerler yazımızı tamamladık. Yüzlerce yeri yazımızda verdik. İyi gezmeler 🙂

 

Yorum yapın