Tarihi Mısır Çarşısı envâiçeşit dükkânıyla İstanbul’da alışverişin en popüler adreslerinden. Özellikle baharat ticareti burada dönüyor. Yeni Cami’nin arkasında bulunan Eminönü Mısır Çarşısı, Yeni Cami caddesi ile Çiçek Pazarı ve Tahmis sokakları boyunca devam ediyor.
Şehrin en eski ve en büyük kapalı çarşıları arasında yer alan Mısır Çarşısı İstanbul tarihini ve kültürünü gözler önüne seriyor.
Doğu’nun oryantalist kültürü ve Osmanlı’dan yâdigâr çarşı kültürü burada yaşatılıyor. Eminönü’nün kalbi burada atıyor.
Baharat kokularıyla kendinizden geçeceğiniz bu çarşıda gezmelere doyamayacaksınız! Sizi sizden alacak mis gibi egzotik kokularla kendinizi başka diyarlarda hissedeceksiniz.
Tabii ülkemizin farklı şehirlerinde de Mısır Çarşısı var ama şu an konumuz İstanbul Mısır Çarşısı. Çiçek tohumlarından doğal ilaçlara pek çok ürünün satıldığı bu çarşıda eski geleneklerimiz yaşatılmaya çalışılıyor.
O zaman huzurlarınızda, en detaylı Mısır Çarşısı gezi rehberi:
Mısır Çarşısı Hakkında Bilgi
Eminönü meydanının yanı başında kurulu olan bu çarşı, meydandan bağımsız bir görüntü sergiliyor. Rengârenk baharat tezgâhlarıyla büyük bir Pazar olan Mısır Çarşısı, âdeta farklı bir dünya… Eminönü’nün akıp giden o mahşerî kalabalığına tarihin ötesinden bakıyor. Neredeyse 360 yaşında olan bu tarihi yapı, esnafları ve müşterileri değişse de hâlâ asırlara meydan okuyor.
Kapalıçarşı’yla birlikte, dünyadaki en meşhur kapalı pazarlar arasında bulunan Mısır Çarşısı’nda, binbir çeşit şifâlı bitki satılıyor.
Koku ve renk cümbüşünün yaşandığı bu çarşıda kendinizi turist gibi hissedeceksiniz. Her geçen gün bir yenisi açılan alışveriş merkezlerine köklü geçmişi, zengin çeşitliliği ve nostaljik havasıyla taş çıkarıyor burası… Modern AVM’lere inat, ticari önemini hiç yitirmiyor.
İşlemeli duvarları ve kubbeli mimarisiyle otantik bir görünüm sunan Mısır Çarşısı, yüzyıllardır İstanbul’un en renkli yerlerinden biri olma özelliğini koruyor.
Burada sizi kendi dükkânına çekmek isteyen esnaflar yok. Çarşının atmosferine kapılıp, rahat rahat gezebilirsiniz. Eşsiz kokularını içinize çekerken, kendinizi sanki fantastik bir dünyaya girmiş gibi hissedeceksiniz.
Bilhassa turistlerin uğrak noktası olan bu çarşı, başka şehirden İstanbul’a yolu düşenlerin vazgeçilmez rotası konumunda. İnsan trafiğinin en yoğun olduğu yerlerden biri olmasına rağmen, tarihi atmosferi kalabalığı görmezden gelmenizi sağlıyor.
İçinde bulunduğunuz zamanı kısa bir süreliğine de olsa unutturacak olan bu çarşı sizi tarihte yolculuğa çıkaracak…
Bu arada küçük bir not: Adana-Seyhan’da da Mısır Çarşısı var. Ayrıntılı bilgi isterseniz Adana gezilecek yerler içeriğimizin kapıları size sonuna kadar açık! 🙂
Eğer Adana mevzusu sizi sararsa, durmak yok okumaya devam derseniz; Adana plajları ve koyları yazımıza da geçiş yapabilirsiniz. Aç aç ne yapalım elin Adanalarında diyenler de şehrin geleneksel lezzetlerini Adana’da ne yenir? Yazımızdan öğrenebilirler.
Biz buraya nereden geldik ya? Hayır şimdi ülkemizdeki tarihi eserler, doğal anıtlar falan konu konuyu açar falan neme lâzım! İyisi mi Mısır Çarşısı’na dönelim…
Mısır Çarşısı Tarihi
Tabii şimdi burada etimoloji muhabbetine girmeyeceğiz. Sonuçta bizim ilgi alanımız gezilecek yerler, Değil mi? 😊
Karadeniz ve Akdeniz arasında, Doğu ile Batı’nın ortasında konumlanan İstanbul, bu stratejik mevkiinden dolayı tarih boyu dünyanın en renkli ticaret merkezlerinin başında gelmiş. Arabistan’dan ve Doğu’dan gelen dokumalar, değerli taşlar, ipek kumaşlar, halı ve baharatlar önce burada toplanır, buradan Avrupa’ya götürülürmüş.
İşte Tarihi Mısır Çarşısı da bu amaçla kullanılmış. Uzakdoğu’nun getirilen büyülü lezzetler buradan elde edilir, Doğu’nun egzotizmi Batı’ya Mısır Çarşısı ile taşınırmış.
Yakınında bulunan Kapalıçarşı ile birlikte kalabalık bir Pazar alanı durumunda olan Mısır Çarşısı, hâlâ İstanbul’un en işlek yerlerinden biri. Fakat yüzölçümü açısından bakılacak olursa, Kapalıçarşı Mısır Çarşısı’ndan daha büyük.
Mısır Çarşısı tarihçesi konusunda biraz daha ayrıntılı bilgi vermemiz gerekirse şunları söylememiz mümkün:
Osmanlı zamanında, bir cami yapıldığı zaman yanına da bir arasta (çarşı) inşa etmek âdettenmiş. Amaç, çarşıda gerçekleştirilecek ticaretten elde edilecek gelirlerle caminin onarım ve bakımını sağlamak.
İşte Mısır Çarşısı’nın kuruluş amacı da bu. Önce Yeni Cami’nin temeli 10 Ekim 1597’de Safiye Sultan’ın (III. Murad’ın eşi) emriyle atılmış. Aslında cami kompleksinde bir medrese bölümü de olacakmış fakat bundan vazgeçilmiş.
III. Mehmet vefat edince inşaat bir müddet sekteye uğramış. Külliyenin inşaatı 4. Mehmet’in annesi olan Hatice Sultan Turhan’ın talimatıyla devam etmiş ve 1660 tarihinde sona ermiş.
Külliye; Sebil, çeşme, Sıbyan Mektebi, Arasta, Türbe, Hünkâr Kasrı ve Dârülkurrâdan oluşacak şekilde inşa edilmiş.
Mısır Çarşısı’nın yer aldığı bölgede eskiden Bizanslılara ait, Makron Emvolos diye bilinen bir çarşı varmış. Cenevizliler, Venedikliler ticari faaliyetlerini o çarşıda yürütüyormuş.
Mısır Çarşısı’nın inşaatından sonra bu semtte yaşayan Yahudiler Balat’a taşınmış.
Çarşının mimarları Mustafa Ağa ve Davut Ağa, çarşıyı ‘’L’’ şeklinde inşa etmişler. Çarşı 1664 yılları arasında düzenlenen bir törenle İstanbul’un ilk eczanesi olarak faaliyete başlamış. Çarşının bir müddet medrese olarak da kullanıldığı biliniyor.
Osmanlı ekonomisinin bel kemiği, halkın ekmek teknesi olan bu çarşı iki büyük yangın geçirmiş. Bunlardan biri 1688 yılının Mart ayında, diğeri ise 1691 yılının Ocak ayında vuku bulmuş.
Bilhassa 1691 yılındaki yangın, çarşının tamamen harap olmasına yol açmış. İstanbul Belediyesi, 1940 – 1943 arasında geniş çaplı bir restorasyon çalışması gerçekleştirmiş. Yeni Camii ile çarşı, cami avlusundan geçirilen yol ile birbirinden ayrılmış.
Onarım çalışmaları sırasında ister istemez yapının orijinalliği bozulmuş. Mesela çarşının ahşap doğramaları kalırılarak dükkân hâline getirilmiş. Onarım görerek bugünkü hâline kavuşturulan Mısır Çarşısı, o günden bu yana Tarihi Yarımada’nın merkezi noktalarından biri olmayı sürdürüyor.
Son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 – 2018 tarihleri arasında restore edilen çarşı, Osmanlı ticari hayatının günümüzdeki yansıması olmaya devam ediyor.
Eminönü Mısır Çarşısı Eskiden Nasıldı?
Ahşap süslemeleriyle göz kamaştıran dükkânlar geceleyin kepenklerle kapatılırmış. İlaçlar teneke ve tahta kutularda, topraktan yapılmış çömleklerde ve cam kavanozlarda muhafaza edilirmiş.
Bazı dükkânların önünde çeşitli semboller yer alıyormuş. Devekuşu yumurtası, kayık, gemi, püskül, fener, makas ve yangın kulesi gibi. Halk, aradığı dükkânı bu işaretler vasıtasıyla buluyormuş.
Mesela biri bir ürün aldı ancak ve istediği gibi çıkmadı diyelim. Aldığı yere nasıl götürecek? İşte bu semboller sayesinde, herkes dükkânları birbirinden kolayca ayırt ediyordu, karışıklık yaşanmıyordu.
Mısır Çarşısı ilk inşa edildiğinde pamukçulara ve aktarlara tahsis edilmiş durumdaydı. Çarşının kapıları bu meslek erbabı arasında paylaşılmıştı. Ketenciler, Hasırcılar ve Balık pazarı kapılarını aktarlar almıştı. Çiçek Pazarı, Haseki ve Yeni Cami kapıları ise pamukçuların olmuştu.
Çarşıdaki dükkânların yarısını yorgancı ve pamukçular, kalanını aktarlar kullanıyordu. Daha sonra ana giriş kapıları yükseltildi ve bu bölümlerin üst katları, o dönemlerde ticari davalara bakan bir Osmanlı mahkemesi olarak kullanıldı.
Burada iki mahkeme bulunuyordu. Birinde halk ve esnaf arasındaki davalar görülürken, diğerinde esnaflar arasındaki ihtilaflar çözüme kavuşturuluyordu.
Fatih Mısır Çarşısı Adı Nereden Geliyor?
Bu nedenle 18. Yüzyıldan itibaren Mısır Çarşısı olarak adlandırılmaya başlanmış, günümüze kadar da öyle devam etmiş.
Başka bir söylentiye göre çarşı, mısırdan alınan vergilerle yaptırıldığı için böyle isimlendirilmiş. Yabancı gezginler de burayı ‘Baharatlar Çarşısı’ (Spice Bazaar) olarak adlandırıyor.
Edmondo de Amicis’e ait 1874 yılına tarihlenen İstanbul seyahatnamesinde bu çarşıdan şöyle bahsediliyor:
‘Daha içeri girer girmez, burnunuza çok keskin nebâtât kokuları geliyor. Arabistan, Suriye, Mısır ve Hindistan’dan gönderilen baharatlar burada toplanıyor. Yemekleri lezzetlendiren baharatlar, cilt bakımında ve hamamlarda kullanılan, evleri ferahlatan değişik esanslar, tozlar ve haplar burada satılıyor.
Burası öyle bir atmosfere sahip ki, hem mest ediyor hem de sersemletiyor. Kokuların büyüsüne kapılıp ayık iken sarhoş oluyorsunuz. Hatta buradan çıktıktan sonra bile, çarşının havası üzerinizde bir süre daha etkisini sürdürüyor. Buraya bir kere gelen, hayatı boyunca burayı unutmaz.’
İstanbul Mısır Çarşısı Giriş Ücreti 2025
Çarşıya giriş ücretsiz tabii ki. Burası İstanbul’un geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bir halk pazarı. Burayı ziyaret edip dolaşmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.
Tarihi Mısır Çarşısı Ziyaret Saatleri 2025
29 Ekim, dini bayramlar ve diğer resmi tatiller hariç her zaman açık. Eskiden Pazar günleri kapalıydı fakat artık değil. Sadece Pazar günleri çalışma saati farklı.
Hafta içi her gün ve Cumartesi günü 08:00 ile 19:30 saatleri arasında satış yapıyor. Pazar günleri ise 09:30 itibariyle açılıyor, 19:00 ‘a kadar ziyaret edilebiliyor.
Hafta içi en kalabalık zamanını gün ortasında yaşıyor. Öğle saatlerinde –tabiri câizse- ana-baba günü gibi oluyor. Hafta sonları ise en yoğun zaman dilimi genelde 16:00-18:00 arası. Özellikle yaz sezonunda iyice hareketlenen çarşının her günü, her ânı ayrı renkli.
Mısır Çarşısı Mimari Özellikleri
Çarşının kısa ve uzun kolları bir noktada birleşiyor. Buraya yerde ‘Dua Meydanı’ deniyor. Burada önceden Ezan köşkü diye bir bölüm varmış. Parmaklı balkon biçiminde tasarlanan bu yer, çarşının en görkemli kısmı.
Dua Meydanı demişken, çarşıda bugün bile her Cuma günü bereket duası ediliyor. Satıcılar çarşı meydanında bir araya gelerek, Cuma sabahı işe başlamadan evvel, bol rızık ve hayırlı kazanç için Allah’a niyazda bulunuyor.
Neyse, Mısır Çarşısı özellikleri ile ilgili konuşuyorduk. Çarşının ana girişleri 2 katlı, altı revaklı yapılar olup çarşının ana girişinden başka iki girişi daha var. İkisi küçük, dördü büyük olmak üzere 6 kapısı bulunuyor. Onlar şöyle:
- Bahçekapı
- Çiçek Pazarı kapısı
- Yeni Camii kapısı
- Eminönü kapısı
- Hasırcılar kapısı
- Ketenciler kapısı
çarşının ana kapıları Sultanhamam ve Eminönü arasında bağlantı kuruyor. Yan kapılar ise Tahtakale, Yemiş İskelesi, Mercan, Süpürgeciler ve Yeni Cami’ye açılıyor.
Mısır Çarşısı’nda 88 tane kemerli oda mevcut. Üzeri kubbeyle örtülmüş bu odalar revakların üzerinde yer alıyor. Odalara çarşının içerisinden bir merdivenle ulaşılıyor.
Çarşının tavanları kemerli ve yüksek bir şekilde inşa edilmiş. Aydınlatma ise dükkanlardan yayılan ve pencerelerden gelen ışıkla sağlanıyor.
Onlarca dükkân ve eyvandan oluşan Mısır Çarşısı’nda dükkânların fonksiyonlarına göre sergi mekânları, kabinler ve raflar bulunuyor. Çarşı koridorlarında bulunan pencereler hücrelerin kubbelerine bakıyor. Her hücrenin içerisinde tepe pencereleri bulunuyor.
Bodrum kata zemin katta yer alan merdivenlerle iniliyor. Burası depo görevi üstleniyor. Zemin kat üzerinde asma tavanlı alanlar mevcut ve buralar ofis olarak kullanılıyor.
Mısır Çarşısı’nda Neler Var?
Cevap veriyoruz: Neler yok ki?… Arayıp da bulamadığınız ne varsa, hepsi Mısır Çarşısı’nda. Yüzlerce dükkândan oluşan Mısır Çarşısı alışveriş konusunda İstanbul’un en hareketli bölgelerinden. Ayrıca burası çeşitli restoranlara da ev sahipliği yapıyor.
Işıl ışıl dükkânlar, önlerindeki tezgâhlarındaki rengârenk baharatlar ve lokumlarla sizi kendine çekiyor. Burnunuza gelen tütsü kokuları, alışveriş deneyimini daha da güzelleştiriyor.
Hiç görmediğiniz, belki ismini bile duymadığınız şifâlı otları ve baharatları burada bulabilirsiniz. Kış mevsiminde, çeşit çeşit hastalıklara iyi gelecek doğal reçeteler için doğru adres burası.
Esanslar, pestiller, şifâlı bitkiler, kokular, bitki çayları, baharatlar, kurutulmuş meyveler, çeşitli gıda maddeleri, kuruyemişler, altın ve gümüş ziynet eşyaları burada satılan binlerce şeyden birkaçı.
Çiçeklerin kurutulmuş olduklarına bakmayın. Güzelliklerinden hiçbir şey kaybetmemiş onlar. Bu çiçeklerle demleyeceğiniz çay, hayatınızda içeceğiniz en lezzetli çay olabilir. Tıpkı Giresun tarlalarından toplanmış gibi. Sanki anne eli değmiş gibi… 😂
Abarttık mı yoksa? Hayır hayır, amaç sizi harekete geçirmek… Neyse, Mısır Çarşısı’nda neler satılıyor? Diyorduk… Burası, göz alıcı seramiklerden, âdeta Kütahya kalitesini aratmayan porselenlere kadar geniş bir yelpazeye sahip. Yöresel kıyafetler, paşmina ve şallar, tekstil ürünleri; hangi birini sayalım Allah aşkına? 😊
Özetliyoruz: Mısır Çarşısı Eminönü ilçesinde asırlardır hem lezzet hem de şifâ dağıtıyor. İster kendinize unutulmaz bir lezzet şöleni armağan etmek, ister sevdiklerinize değerli hatıralar almak, ister egzotik tatlar denemek… Her türlü ihtiyacınıza yanıt vereceğinden emin olabilirsiniz bu koca çarşının.
Türlü türlü baharatların ve bitkilerin yanı sıra buradan sevdiklerinize kahve, şekerleme gibi hediyelik ürünler de almanız mümkün.
Öte yandan burada uçucu, aromatik ve bitkisel yağlar; çeyizlikler, kına, nişan, düğün ve çeşitli ev eşyaları da satılıyor. Çeşit çeşit sepetler, hasır eşyalar, macunlar… Daha neler neler…
Mısır Çarşısı’ndan ne alınır? Diyenlere farklı önerilerimiz de var:
Uç kısımları ponponlu saray terlikleri, halılar, killimler, takılar, folklorik giysiler, Osmanlı desenlerini taşıyan geleneksel kıyafetler, dokumalar, aşurelikler, çini tabaklar, nargileler, işlemeleriyle göz kamaştıran salon yastıkları, fincanlar, nargileler… Durun, daha bitmedi!
Renk renk cam avizeler, heybeler, kabuklar, kökler, çiçekler ve kurutulmuş otlar da burada bulabilecekleriniz arasında.
Yüzlerce bitki çayı arasında kendinizi kaybetmemeniz çok zor… İşinizi kolaylaştırmak için bir öneri verelim: Aşk çayı… 😂
Rengârenk bir karışım, fiyatı biraz fazla gelebilir ama belki işe yarar, ne dersiniz? Sonuçta sevgiliyle yaşanacak mutlu dakikalar için her şeye değer.
Kıpkırmızı, acı mı acı pul biberler, ya da tam onun zıttı: Tatlı mı tatlı lokumlar… Ama şöyle çifte kavrulmuş fıstıklısından olsun!
Özetle burada lezzet rüzgarları esiyor. Size düşen tek şey, kendinizi Mısır Çarşısı’nın rüzgarına kaptırmak!
Mısır Çarşısı’ndan çıktığınızda da pek çok dükkân sizi bekliyor olacak. Çarşının çevresindeki sokaklarda evcil hayvan yemleri, şarküteri ürünleri, sebze-meyve satan birçok yer var. Yeni Cami yakınında fidan ve tohum satıcıları mevcut, kafeslerde hayvan satıldığına bile denk gelebilirsiniz.
Çiçek Pazarı’nda damacanayla satılan sülükler görürseniz şaşırmayın. Bunlar tedavi amaçlı kullanılıyor. Unkapanı tarafındaki tezgâhlarda ise balık ve peynir çeşitleriyle iştah açıyor.
Mısır Çarşısı’ndaki dükkânların fiyatları biraz pahalı gelebilir. Tarihi bir yapı sonuçta, o kadar da olacak…
Baharat ve bitkisel ürün alışverişinizi buradan yapabilir, ev eşyaları ve farklı ihtiyaçlarınız için çarşının arkasındaki dükkânlara veya Tahtakale’ye uğrayabilirsiniz.
Fatih Mısır Çarşısı Dükkanları
Arifoğlu Baharat, Cankurtaran Gıda, Antep Pazarı, Ayfer Baharat, Arslan Baharat, Güllüoğlu , Develi Baharat, Malatya Pazarı buradaki dükkânlardan bazıları.
Kuyumcular, hediyelik ve turistik eşya dükkânlarının da bulunduğu Eminönü Mısır Çarşısı, alışveriş tutkunlarının aklını başından alacak bir yer!
Bazı dükkânların isimlerini ve numaralarını şuraya bırakalım:
Hediyelik Eşya Dükkanları
- Borsa (No 9)
- Barış (No 90)
- La Maison D’Alep (No 86)
- Shoar (No 84)
- Özer Antiques (No 82)
- Öztaş Gift (No 75)
- Mahal İstikan (No 65)
- Hüma Handicraft (No 63)
- İstanbul (No 25)
- Bereket (No 60)
- Cennet Gift Shop (No 48)
- Kocaoğlu Gift (No 35)
- Kısmet (No 25)
Giyim-Tekstil Dükkanları
- Begonville (No 83)
- Merve Çeyiz (No 81)
- Şah Sultan (No 72)
- Narin Tekstil (No 71)
- Tuğra (No 70)
- Demir Fashion (No 62)
- Divan Handicrafts (No 58)
- Ediz Gallery (No 66)
- Mutlu Çeyiz (No 57)
- Bereketli Tekstil (No 56)
- Çantacı Mehmet (No 55)
- Azur (No 22)
- Karam Tekstil (No 16)
Kuyumculuk Dükkanları
- İlke Kuyumculuk (No 85)
- Bahadır Kuyumculuk (No 62)
- Çınar Silver (No 52)
- Elmas Kuyumcu (No 38)
- Sultani Kuyumcu (No 34)
- Elmas Kuyumcu (No 38)
- Güven Kuyumcu (No 32)
- Define Kuyumcu (No 29)
- İtimat Kuyumcu (No 27)
- Menekşe Diamond (No 12)
- Bestel Kuyumcu (No 24)
- Zen Diamond (No 10)
- Feyzan (No 5)
Kuruyemiş-Baharat-Aktar Dükkanları
- Bosphorus (No: 4)
- Aladdin (No: 6)
- Ayfer Kaur (No: 7)
- Hazer Baba (No: 14)
- Topkapı (No: 13)
- Çikita (No: 18)
- 1947 Kanaat (No: 19)
- Mişmiş Kuruyemiş (No: 20)
- Doğu Pazarı (No: 21)
- Gözde (No: 23)
- Marmara Lokum (No: 26)
- Hira Baharat (No: 28)
- Bataş Spice (No: 30)
- İpekyolu (No: 80)
- Arifoğlu (No: 31)
- Haremsaray (No: 37)
- Arslan Baharat (No: 39)
- Attar İstanbul (No: 40/B)
- Gallery Mevlana (No: 41)
- Kalmaz Baharat (No: 41/1)
- Acar Baharat (No: 42)
- Shamim Group (No: 57/A)
- Arifoğlu (No: 59)
- Sultan Spice (No: 61)
- Ramazan Canbaz (No: 64)
- Papatya Baharat (No: 67)
- Ebcin Baharat (No: 68)
- Er Ottoman (No: 69)
- Develi Baharat (No: 73)
- Shamim Group (No: 74)
- Helal Spice (No: 76)
- Galata Spice (No: 77)
- Hamd-ü Sena (No: 79)
- Hayat (No: 8)
- Temiz Baharat (No: 43)
- Malatya Pazarı (No: 44)
- Sufi Baharat (No: 45)
- Özdeveli Exculusive (No: 46)
- Hazer Baba (No: 46/1)
- Masala (No: 49)
- Antep Pazarı (No: 50)
- Hayfene (No: 51)
- Nuri Spice Shop (No: 55)
- Misk Spice Shop (No: 53)
- Alaturka (No: 54)
Sarrafiye Dükkanı
Burası, çarşının en küçük dükkanı. Hepi topu sadece 1 metrekare. O yüzden Mısır Çarşısı’ndaki dükkanlar ile ilgili bilgi verirken buradan ayrıca söz etmek istedik.
Dükkân bu kadar küçük olunca, hâliyle sadece bir kişi sığabiliyor. Ne kadar sevimli ve enteresan, öyle değil mi?
Salih Küçükaslanoğlu adında bir esnaf, kabin görünümlü bu dükkanda dile kolay 25 yıldan beri sarraflık yapıyor. İşin garibi bir kişinin bile zor hareket edebildiği bu dükkânda güvenlik kamerasından klima ve para sayma makinesine kadar her şey var.
Eminönü Mısır Çarşısı Gezilecek Yerler
Yeni Cami, çarşıyla aynı dönemde yapıldığı için en az onun kadar eski. Çiçek Pasajı da Mısır Çarşısı’nda gezilecek yerler listenize dâhil olmalı.
Öte yandan Balkapanı’na da uğramalısınız. Burası, çarşının Hasırcılar Sokağı’nda bulunuyor. (Arka çaprazda kalıyor.)
Çeşitli bölgelerden gelen ballar burada toplanıyormuş. Ortasında bir avlunun yer aldığı Balkapanı, kervansaray tarzında inşa edilmiş.
Tarihi Mısır Çarşısı’nın yan kapısından çıkarak Kuru Kahveci Mehmet Efendi’ye uğrayabilirsiniz. Burası da Hasırcılar Sokağı’na oldukça yakın. Hakiki Türk kahvesini buradan satın alabilirsiniz.
Mehmet Efendi’nin başka yerlerde de şubeleri var fakat burası ilk şubesi. Taze kavrulmuş, minik kahve çekirdeklerinin yaydığı yoğun kahve kokusuna kayıtsız kalmak mümkün değil. Kurukahveci Mehmet Efendi’nin internet sitesine www.mehmetefendi.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Kahve demişken Minas Kahve’yi de ziyaret edebilirsiniz. Dünyanın farklı bölgelerinden getirilen kahve çekirdekleri burada satılıyor. Buram buram kahve kokusuyla o sizi çağırır zaten…
Namlı Şarküteri de bu dükkânın yakınında bulunuyor. Söğüş etleri, doğal peynirleri ve pastırmasıyla beğeni toplayan bu dükkân, lezzet düşkünlerine hitap ediyor. İnternet adresi www.namlipastirma.com.trr şeklinde.
Ayrıca Kral Kokoreç ve hemen solunda bulunan Çiğ Köfteci Ali Usta’ya da uğrayabilirsiniz. Tabii uzun kuyruklara girmeyi göze alıyorsanız… 😊
Çarşıda ve etrafında gezilecek daha pek çok yer var. Her dükkân ayrı yaşanmışlıklar barındırıyor. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’ten günümüze köprü olan, asırlar devirip bugüne ulaşan Tarihi Mısır Çarşısı’nın her köşesinde nostaljik fotoğraf kareleri yakalamanız mümkün.
İstanbul Mısır Çarşısı Etkinlikleri
Bazen ünlüler veya Turizm Bakanlığı onaylı turistik şirketler burayı kiralayabiliyor. O saatlerde mekân diğer ziyaretçilere kapalı oluyor.
Menajerler veya tur organizasyon şirketleri ‘Özel Alışveriş Zamanı Kiralaması’ için rezervasyon yaptırmak zorunda.
Kiralamanın yanı sıra; gösteri, yemek ve kokteyl gibi etkinlikleri gerçekleştirmeye de olanak tanıyorlar. Bu gibi organizasyonlar Mısır Çarşısı Esnafları Yardımlaşma ve Koruma Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştiriliyor.
Tarihi Mısır Çarşısı Yeme-İçme
O kadar gezip dolaştıktan sonra, Mısır Çarşısı’nda ne yapılır? Sorusunun en zevkli cevabını uygulamaya gelecek sıra: Tarihi atmosferde keyifli bir yemek!
Çarşının en popüler yeme-içme mekânı Pandeli Restoran. Çarşının Eminönü Meydanı’na açılan giriş kapısının yanında bulunuyor.
Mekâna adını veren Pandeli Çobanoğlu, Niğde’de doğmuş, Rum asıllı biri. Lokantacılığa, bulaşıkçılık yaparak başlamış.
Sonra köfteciliği öğrenmiş, piyaz ve köfte satarak geçimini sağlamaya başlamış. Restoranı diğerlerinden ayıran en büyük özellik yemeklerin bakır kaplarda ve kömür ateşinde pişmesi.
6-7 Eylül olayları sırasında Pandeli’nin lokantası da yıkılmış. Fakat o dönem Başbakan olan Adnan Menderes başkan vekilini arayıp Pandeli’nin hiçbir yere bırakılmamasını söylemiş.
1957 yılında Mısır Çarşısı Lokantası Pandeli’ye tahsis edilmiş. Pek çok ünlü ismi ağırlamış bu tarihi lokanta. Onlardan bazıları şöyle:Mustafa Kemal Atatürk, Adnan Menderes, Celal Bayar, Ali Han, Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Yul Brynner, Audrey Hepburn, Yusuf Ziya Ortaç, Ahmed Haşim.
Öte yandan Orhon Faruk Nafiz Çamlıbel, Orhan Seyfi, Necmeddin Molla, Hüseyin Cahit Yalçın gibi isimler de burada yemek yemiş.
Yine Sean Connery, Melina Merkuri, Burt Lancester, Daniel Day Lewis, Sarah Jessica Parker, Roman Polanski, Peter Ustinov burada ağırlanmış. Son olarak John Malkovich, Robert De Niro, Kraliçe Sofia, İspanya Kralı Juan Carlos, Kraliçe 2. Elizabeth, Amerikan Büyükelçisi George McGhee bu restorana konuk olmuş.
Duvarlarda turkuaz renkli İznik çinileri ve bu isimlerin fotoğrafları göze çarpıyor., 100 yıldan fazla bir süredir hizmet veren bu restoran, gösterişli dekorasyonu ve zengin menüsüyle beğeni topluyor.
Mekâna girdiğinizde sizi dar bir kapı karşılıyor. Buradan ilerleyip eski, uzun ahşap merdivenlerden geçiyorsunuz. Daha bu merdivenleri çıkarken asırlık bir mekânda olduğunuzu hissediyor, çarşının gürültüsünden uzaklaşmanın verdiği huzur ile rahatlıyorsunuz.
Eski görünümlü sandalye ve masalar restorana farklı bir ambiyans katıyor. Cam kenarında bir masaya oturursanız yemeğinizi yerken Eminönü Meydanı’nı izleyebilirsiniz. Daha içerideki masalardan birini tercih ederseniz yine manzaradan mahrum kalmazsınız. Mısır Çarşısı’ndaki kalabalığı rahatlıkla seyredebilirsiniz.
Restoranın en güzel spesiyalleri ise şunlar: Hünkâr beğendi, sebzeli kuzu incik, kâğıtta levrek, patlıcan salatası, badem kurabiyesi, patlıcan böreği, parmak tatlısı, vişne tiridi.
Birbirinden leziz alternatifleri çok. Hamsi mücveri, puf börek, baharatlı piliç, cevizli salata, hamsili pilav, şiş köfte, keşkül ve fıstıklı sarma gibi onlarca enfes tat, Pandeli Restoranı’nda nostaljik zevkinizi damak zevkiyle bir araya getiriyor.
Fiyatlar biraz pahalı olsa da Mısır Çarşısı’nda alışverişe mola verip soluklanmak isteyenler için en güzel tercihlerden biri.
İletişim bilgilerini de aktaralım:
- Telefon: 0 212 5273909
- Adres: Rüstempaşa Mahallesi, Balık Pazarı Kapısı Sokağı, No: 1/2, Mısır Çarşısı, Eminönü-Fatih
- E-Posta: info@pandeli.com.tr
- Web Sitesi: www.pandeli.com.tr
- İnstagram Hesabı: Tıklayın!
Öte yandan Bab-ı Hayat diye bir restoran daha var Mısır Çarşısı’nda. Ana girişin üzerindeki tonozlu bölmede, Pandeli Restoran’a yakın bir konumda yer alıyor. Fazla bilinmese de lezzetiyle misafirlerinden tam not alıyor. Dilerseniz burayı da tercih edebilirsiniz.
Ayrıca çarşının Mahmutpaşa tarafında bulunan sokakta Zümrüt Büfe diye bir yer var. Dönerleri oldukça meşhur. Etler suyunu kaybetmesin diye fazla pişirmiyorlar. Bu ise lezzetini artırıyor. Çok pişmiş et sevenlerdenseniz, döner sipariş ederken bunu belirtin.
Mısır Çarşısı Nerede?
Fatih’e bağlı Eminönü semtinde yer alan Tarihi Mısır Çarşısı, Eminönü Meydanı’nın hemen yanında, merkezî bir noktada, Eminönü Vapur iskelelerinin karşısında konumlanıyor. Çiçek Pazarı’nın yanıbaşına kurulmuş olan Mısır Çarşısı, Yeni Cami’nin arkasında yer alıyor.
Beyazıt tarafından Kapalıçarşı’ya girdikten sonra, yokuş aşağı devam edin. Mahmutpaşa’dan Eminönü’ye inerek buraya ulaşabilirsiniz. Yahut direkt olarak Eminönü meydanından da ulaşım sağlayabilirsiniz.
Açık adresi şöyle: Rüstem Paşa, Erzak Ambarı Sokak, No:92, 34116 Fatih/İstanbul
Mısır Çarşısı yol tarifi için tıklayın!
Mısır Çarşısı Nasıl Gidilir?
Baharat kokularını takip edin, onlar sizi götürür… Şaka şaka. 😊 Buraya gelmek için Eminönü İETT belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Üsküdar’dan Marmaray veya şehir hatları vapurlarıyla, Kabataş’tan T1 (tramvay) hattıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bağcılar-Kabataş tramvay hattıyla Eminönü durağına geldikten sonra, birkaç dk yürümeniz yeterli. Hemen çarşı merhaba diyecek size…
Bostancı ve Kadıköy’den sefer yapan vapurlara binerek de Eminönü’ne, oradan Mısır Çarşısı’na varabilirsiniz.
Mısır Çarşısı Ulaşım
Otobüsle gelmeyi tercih edecekseniz aşağıdaki hatları kullanabilirsiniz:
- EM 1 -EM 2 Eminönü-Kulaksız
- 37 E Yıldıztabya-Eminönü
- 36 KE Karadeniz Mahallesi-Eminönü
- 38 E Gaziosmanpaşa Devlet Hastanesi-Eminönü
Metro kullanmayı tercih edecekseniz Yenikapı-Hacıosman Metrosu ile Eminönü durağına varmanız mümkün. Buradan Yeni Cami istikametinde ilerleyerek çarşıya gelebilirsiniz.
Çarşının iletişim bilgilerini de paylaşalım:
- E-Posta: info@misircarsisi.org.tr
- Tel: +90 212 513 65 97
- Faks: +90 212 513 69 90
Web Sitesi: Tıklayın!
Mısır Çarşısı Yakınında Gezilecek Yerler
İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Eminönü, kuzeyde Haliç, güneyde Marmara Denizi ile komşu. Tabii ki herkesin bildiği gibi en çok, nefis balık ekmekleriyle ünlü. Dolayısıyla buraya gelmişken kendinizi Eminönü balıkçılarından birinde bu lezzetle ödüllendirmeniz gerek.
Hazır böyle renkli bir yerdeyken, diğer turistik noktalara da uğramayı ihmâl etmeyin.
Alışverişinizi çarşının yakınındaki açık dükkanlarda veya Tahtakale’de sürdürebilir; Eminönü’nü ve Fatih’in diğer semtlerini turlayabilirsiniz.
Burada size Instagram paylaşımlarınız için muhteşem kareler sunacak gezi noktası bol! İşte onlardan bazıları:
- Eminönü Yeni Cami: Semtin önemli sembollerinden biri olan bu tarihi yapı, Valide Sultan Camii olarak da biliniyor. Heybetli görünümü, vitray camları ve zarif dekorasyonuyla görülmeye değer bir cami. Sultanlar tarafından yaptırılan, yani ‘selatin’ camiler arasında yer alıyor. Yol tarifi için tıklayın!
- Sepetçiler Kasrı: Sarayburnu’nda yer alan bu kasır, büyüleyici bir manzaraya sahip. Bizanslılardan kalan surların üzerine 1643 yılında inşa edilen kasrın çinileri ve kırmızı mermerleri göz dolduruyor. Yol tarifi için tıklayın!
- Gülhane Parkı: Tanzimat Fermanı burada okunmuş, burası bir dönem Topkapı Sarayı’nın ‘has bahçesi’ olarak kullanılmış. Atatürk heykeli ilk defa burada dikilmiş. Latin harfleri ilk kez burada tanıtılmış. Enfes manzarasıyla hayranlık uyandıran park, sevgiliyle gidilecek romantik yerlerin başında geliyor. Lale festivallerinin de düzenlendiği park, Nâzım Hikmet’in ‘Ceviz Ağacı’ şiirine de konu olmuş. Ayrıntılı bilgi için Gülhane Parkı yazımıza bakabilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
- PTT Müzesi: 2000 yılından beri hizmet veren müzede posta kutuları, postacı kıyafetleri, pullar, zarflar, telefon ve telgraflar sergileniyor. Kısaca tam tarih meraklılarına göre! Yol tarifi için tıklayın!
- Tahtakale: Süs eşyalarından parfümlere ve elektronik eşyalara kadar ne ararsanız burada bulmanız mümkün. Hırdavat, oyuncak, bijüteri; sayısız çeşit barındırıyor. Mısır Çarşısı’nın güneybatı bölümünde yer alan Tahtakale, semtin gözde alışveriş yerlerinden biri. Yol tarifi için tıklayın!
- Yerebatan Sarnıcı: İstanbul’un en eski sarnıçlarından biri olup, halkın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış. Etkileyici mimarisiyle göz dolduran bu eser Bazilika Sarnıcı diye de biliniyor. Detaylı bilgi isterseniz Yerebatan Sarnıcı adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
- Sirkeci Tren Garı: 1890 yılında yapılan bu tarihi eser, Avrupa Yakası’nın ilk tren garı. İstanbul Demiryolları Müzesi de burada. Yol tarifi için tıklayın!
- Eminönü Meydanı: Semtin can damarı olan bu meydan, Eminönü’nün cazibe merkezlerini bir araya getiriyor. Gezerken arka fonda martı sesleri de size eşlik edecek… Yeni Cami’nin ihtişamlı mimarisini buradan seyredebilir; bir yandan renkli kalabalığı bir yandan vapurları izlerken balık ekmek keyfi yapabilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
- Kapalıçarşı: Tıpkı Mısır Çarşısı gibi turistik öneme sahip olan bu çarşı, tarihi dükkânlarıyla âdeta bir labirent gibi. 60’dan fazla sokağın bulunduğu çarşıda, 4000’e yakın dükkan var. Yol tarifi için tıklayın!
- İstanbul’un çekirdeği olan Tarihi Yarımada’da gezilecek yerler bitmez. Mesela vaktiniz kalırsa buralara da muhakkak uğramalısınız: Hocapaşa Sokak, Ahi Çelebi Camii, Dördüncü Vakıf Han, Türkiye İş Bankası Müzesi, Rüstem Paşa Camii, Süleymaniye Camii…
- Ayrıca Sultanahmet Camii, Ayasofya, Galata Köprüsü, Topkapı Sarayı ve Fatih Korusu gibi yerleri de es geçmemelisiniz.
Sonuç olarak İstanbul Mısır Çarşısı, 1664 yılından bu yana yaşayan tarih. Şehrin tarihi dokusunu gözler önüne seriyor.
Yolunuz Eminönü’ne düşerse, hiçbir şey almayacak olsanız dahi buraya gelip o mistik atmosferi yaşayın. Hepsi ayrı bir ağızdan sizi çağıran dükkânların arasında kaybolun, muhteşem kokular üzerinize sinsin… Renkli kareler yakalayın, çantanızı lezzetli anılarla doldurun!
Burası tarihi dokusuyla, ruhuyla, kokusuyla sizi sarıp sarmalayacak. Evet, İstanbul’un her yeri AVM dolu fakat Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı gibi yerler bir başka…
Buram buram baharat kokularının tarih kokusuna karıştığı Mısır Çarşısı İstanbul alışveriş hayatının nabzını tutan yerlerden. Eski ihtişamını ve nostaljik dokusunu koruyan çarşı, gezmekle bitmez, gezmeye doyulmaz… Öyleyse şimdiden keyifli alışverişler!
Bu arada Tarihi Mısır Çarşısı gibi daha pek çok gezilecek yerden bahsettiğimiz İstanbul gezi rehberi ve İstanbul’da sevgiliyle gezilecek yerler yazılarımıza bekleniyorsunuz!