Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Giresun Mavi Göl Nerede? | Dereli Mavi Göl Giriş Ücreti 2023

Giresun Mavi Göl Nerede? | Dereli Mavi Göl Giriş Ücreti 2023

Giresun Mavi Göl nerede? Dereli Mavi Göl ve çevresinde neler yapılır? İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Nasıl olsa hepsi aynı kapıya çıkıyor: Doğa, manzara, huzur!

Giresun, Karadeniz’in en ünlü ilçelerinden. Dereli Mavi Göl ise Giresun’un güzelliklerinden bir güzellik.

O zaman şimdi size Karadeniz şivesiyle yazdığımız bir şiiri takdim etmek istiyoruz:

Durma hadi gel, seni bekler Giresun,

Hemen şimdi, Kuponall’a giresun,

Mavi Göl’le ilgili, her bilgi var burada,

O kadar uzun yazdık, üşenme oku daaa! 😂 😂

Giresun Dereli Mavi Göl Hakkında Bilgi

giresun mavi göl, dereli mavi gölKaradeniz, sahip olduğu eşsiz doğa ile her zaman bir câzibe merkezi. Bünyesindeki onlarca yayla bunun en büyük örneği. Bağrında ne hikâyeler, türküler barındırıyor. Ssadece çay, fındık ve hamsiden ibâret değil ki!

Giresun-Dereli’de Kuzalan Tabiat Parkı’ndaki Mavi Göl de bunların arasında yer alıyor. 2014 yılında keşfedildiğinden beri bölgenin en fazla turist akınına uğrayan yerlerinden biri olmayı sürdürüyor.

Üç gölün birleşiminden meydana gelen bu sodalı göl, Karadeniz’in dere biçiminde akan hem ilk hem de tek sodalı gölü.

Göksu Deresi, Aksu-Göksu çaylarının buluştuğu noktadan batıya doğru uzanıyor. Karadeniz’in tek sodalı deresi olan Göksu, bu özelliğiyle ayrı bir öneme sahip. Göksu Çayı’yla Aksu Çayı’nın birleştiği yerden batıya doğru 5 tane göl meydana gelmiş durumda. Çanak şeklinde olan bu göllerin en büyüğü 30 metre çapında.

Mayıs ayının sonundan itibaren rengi yeşilden maviye dönüyor, hele Temmuz’un ilk haftası geçti mi tamamıyla turkuaz olup görenlerin ağzını açık bırakıyor.

Dereli Mavi Göl gezi için yapılabilecek en doğru tercihlerden biri Karadeniz’de. 2014 itibariyle turizme kazandırıldığından beri hiç yalnız kalmıyor tabii! Böyle muhteşem bir güzelliği yakından görme fırsatı ele geçer de tepilir mi hiç?

Bölgede birçok bitki ve hayvan türü mevcut. Öte yandan 1800 metrelik traverterler ve 4 tane de şelâle var.

Traverterler orman içerisinde barınıyor. ABD’de bulunan Yellowstone Ulusal Parkı da böyle bir yapıya sahip. Kuzalan Tabiat Parkı, dünyanın bu özellikteki en büyük ikinci parkı.

Traverterler Pamukkale’dekileri andırıyor. Halk bunlara ‘beyaz taş’ diyor.

Parkın iç kısımlarına ilerlediğinizde bitki örtüsündeki kızıllığın göllerle bütünleştiğini görüyorsunuz. Hele traverter bölgesinde yer alan ağaçların pembe, yeşil, kırmızı ve sarı tonları olağanüstü bir görsel şölen sunuyor. Bu bölgeden çıkan kalkerli sular çıkıyor, 800 metre uzunluğunda bir vadi oluşturuyor. Vadi boyunca görülen beyaz renkli oluşumlar, Pamukkale’yi aratmıyor. Beyaz ve yeşil birbiriyle dans ediyor, sanki botanik bahçesindeymişsiniz gibi hissettiriyor.

Mavi Göl’ün 1 km uzağında yer alan Kuzalan Şelalesi adlı efsânevî güzellik, heybetiyle mest ediyor. Şelalenin çevresi şimşir ağaçlarıyla kaplı. Dereli-Şebinkarahisar kara yolunun üzerindeki bu şelale ilçe merkezine 18.5 km mesafede. Alancık Şelalesi diye de biliniyor.

Taşpınar deresi üzerinde konumlanan şelalenin rakımı 803 metre. Takriben 20 metreden Aksu ırmağına akıyor.

Dereli Mavi Göl manzara bakımından Kuzalan Şelalesi’ne fark atıyor, ‘güzelsin ama benim kadar değil!’ diyor sanki.

ise sarp arazide bulunan vadide, kendini ağaçların arasına saklıyor. Sanki ‘benim gibi bir güzelin öyle meydanda ne işi var? Beni görmeye lâyık olan zaten bulur beni.’ der gibi.

Bu muazzam manzarayı yerinde izlemek, bol bol fotoğraf çekmek ve tabii ki sodalı suyunun tadına bakmak gerek. Ancak suyu pek soğuk. Tadı ağzınızda, soğuğu vücudunuzda ayrı bir etki bırakacak bu suyun.

Bu arada kanyonun eteklerinde gezineceksiniz sonuçta. Bu yüzden ayakkabı tercihinizi ona göre yapın. Yağmur yağarken gitmeniz önerilmez.

Dereli Mavigöl suyu güvenli, çekinmenizi gerektirecek bir durum yok. Kendinizi gölün tertemiz, serin sularına bırakarak rahatlayabilirsiniz.

Çeşitli noktalarda tabelalar var, bunlar size kılavuzluk edecek.

Yemek yiyebileceğiniz yerler mevcut ancak buralar epey uzakta kalıyor. Yürüme mesafesinde bu tarz bir yer yok maalesef.

Kuzalan Şelalesi ile Mavi Göl arasında bir bölge var, sodalı su ile normal su burada birbirine karışıyor. Bilhassa orayı görmelisiniz.

Özellikle bazı aylarda turkuaz renge bürünüyor ve daha da hayran bırakıyor herkesi. Karşınızda bir ayna varmış gibi, öylesine berrak. Bu rengini de hem sodalı suya, hem de kireç taşlarına borçlu.

Yeşil ve mavi tonlar hâkim olsa da, doğanın bütün renklerini burada görmeniz mümkün.

Giresun Mavi Göl Kamp

Giresun Dereli Mavi Göl
etrafında ne yazık ki kamp için hizmet veren bir kamping alanı mevcut değil. Her güzelin bir kusuru olur derler ya hani, bu da Dereli Mavi Göl’ün kusuru. Tabii yine gezip keşfetmeye değer. Çadır kuracak uygun bir yer bulma ihtimâliniz var tabii.

Alabalık çiftliğinin bulunduğu köyde birçok dere var. Onlardan birinin yanına kurulabilirsiniz mesela.

Fakat köylüler bölgede ayı olduğunu ifade ediyor. Ayılar dumanı sevmez. Gece kamp kuracak olanların aklında bulunsun.

Giresun Mavi Göl’de Ne Yapılır?

giresun mavi göl neredeDereli Mavi Göl manzarası
ile bu sorunun cevabını size uygulamalı olarak verecek zaten. Yemyeşil ağaçların içerisinde çağıl çağıl çağlayan göl, ‘doğanın tam ortasına hoş geldin!’ diyor her hâliyle.

Fakat gölün masal diyarından kaçıp gelmiş gibi açık mavi rengini her zaman görme imkânı bulamayabiliyorsunuz. Özellikle Aralık ayından sonra biraz kabuğuna çekiliyor bahara kadar burası, naz yapmaya, kendini gizlemeye başlıyor. Yağmur ve kar suları, gölün turkuaz rengini bozuyor. Fakat ilkbaharda tekrar geri geliyor.

Onun için elinizi çabuk tutun deriz.

Geldiğinizde resimlerdekinden çok daha güzel olduğunu göreceksiniz ve şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Çevresindeki yeşilliklerle mükemmel bir âhenk sergileyen Dereli Mavi Göl, daha ilk görüşte âşık edecek sizi kendine.

Doğa ve fotoğraf tutkunları için biçilmiş kaftan niteliğindeki bu göl, huzura doymak için bulunmaz bir yer. Trekking, doğa yürüyüşü, göz kamaştıran fotoğraflar çekmek burada yapabileceklerinizden bazıları.

Gölün berrak rengini, tertemiz suyunu ve nefis manzarasını seyrederken mis gibi havasını içinize çekmek size çok iyi gelecek. Göle eşlik eden traverterler ve 800 metreye uzayan şelâleler de keyfinizi zirveye taşıyacak.

Müsait bir yerde çadır kurarak doğaya misafir olabilir, bu zevki daha uzun süre yaşama fırsatına kavuşabilirsiniz. Doğayla yalnız kalıp kafa dinlemek, stres atmak, enerji depolamak gibisi yok diyenlerdenseniz Giresun Sodalı Göl tam size göre!

Kuzalan Tabiat Parkı’nda çadır kurabileceğiniz birçok yer var. Yine burada bisiklet sürmeniz de mümkün.

Travertenler boyu ahşap yürüme yolunda yürüyebilir, seyir kuleleriyle parkı izleyebilirsiniz.

Sincap ve tavşan gibi canlıları doğal ortamında gözlemleyebilirsiniz.

Giresun’un doğa turizmine önemli katkılarda bulunan bu yer, sizin deşarj olmanıza, yenilenmenize de çok katkıda bulunacak! Gölün manzarasına karşı kitap okumak veya sevdiklerinizle sohbet etmek de apayrı mânevî bir lezzet verecek size.

Yolunuz Giresun’a düştüyse tabiatın bu herkese açık sergisinde mola vermeli, doğanın sanatına yakından tanık olmalısınız.

Aracınızı Şebinkarahisar-Alucra istikametinde park edebilirsiniz. Sonra doğaya ben geldim deyip dış dünyadan kendinizi soyutlayabilir, ruhunuzu dinlendirmeye başlayabilirsiniz.

Meditasyonun kralını yapacağınız bu bölgede imkânınız varsa en azından mutlaka bir gece konaklamalısınız. Kümbet Yaylası’na da uğramalı, etraftaki diğer güzellikleri de keşfetmelisiniz. Sonra Kulakkaya Yaylası istikametini takip edersiniz. Ardından turunuzu Bektaş Yaylası’nda tamamlarsınız.

Dereli Mavi Göl piknik için de şahane bir yer. Gölün yakınlarında neresi uygunsa pikniğinizi orada yapabilirsiniz. Varsın masa, kamelya falan olmasın. Varsın tesistir, büfedir, mangaldır falan öyle şeyler olmasın. Yanınızda getireceğiniz birkaç parça şey de yeter, manzaradan gözünüz bir şey görmez zaten.

Yalnız bir tesis var Kuzalan Şelalesi’nin girişinde, orayı da tercih edebilirsiniz. Kümbet Yaylası buraya çok yakın ve piknik için orası da gayet uygun.

Siz Dereli Mavi Göl’de neler yapılır? diye merak ediyorsunuz ama o size neler neler yapacak gördüğünüz gibi. İçinizi açacak, oksijen ziyafeti sunacak, huzura ve manzaraya doyuracak sizi. Yorgunluğunuzu, stresinizi alıp götürecek.

Yolunun meşakkatli olduğuna bakmayın. Her âşık sevdiği güzele kavuşmak için zahmet çeker. Zaten güzelliğin değeri de bundan gelir.

Giresun Mavi Göl Giriş Ücreti 2023 Yılında Ne Kadar?

Kuzalan Tabiat Parkı giriş ücreti 10 TL. Şelaleye araçla giriş için 15 TL ücret alınıyor. Mavi Göl ziyareti için ayrıca ücret talep edilmiyor.

Giresun Mavi Göl Konaklama

Mavi Göl’ün bulunduğu Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı’na yakın birçok otel var. Tercih edebileceğiniz alternatiflerden bazıları şöyle:

  1. Homestay Süllü Dağ Evi
  2. Çağ Işığı Pansiyon
  3. Birun Kümbet Dağ Evi
  4. Süllü Dağ Evi
  5. Zifin Hotel
  6. Kumbet Chalet
  7. Onur Sena Butik Otel
  8. Bektaş Karagöl Otel
  9. Kümbet Zirve Otel
  10. Dorukhan Kümbet Evleri.

Giresun Mavi Göl Nerede?

Dereli Mavi Göl nerede sorusuna Giresun’un Dereli ilçesinde, Kuzalan Tabiat Parkı’nda konumlanıyor şeklinde cevap verebiliriz. İlçe, şehir merkezine yaklaşık 32 km mesafede. Hepi topu 20 bin kişilik nüfusuyla küçük, sevimli bir ilçe.

Mavi Göl ise, Şebinkarahisar Sivas karayolunun 45. km’sindeki Kuzalan Şelalesine 500 metrelik uzaklıkta yer alıyor.

Karadeniz sahil yolundan Dereli Şebinkarahisar Sivas İstikametine dönüyorsunuz, Şebinkarahisar levhalarını 45 km boyunca takip ediyorsunuz. Böylece saklı kalmış bu doğa harikası ile buluşuyorsunuz.

Gölün tam adresi şöyle:

Kuzalan Şelalesi, Sürmen, 28950 Pınarlar/Dereli/Giresun

Dereli Mavi Göl Nasıl Gidilir?

Buraya gelmek için Kuzalan şelalesi ve Mavigöl turlarına da katılabilirsiniz. Şahsî araçla gelecekseniz, yol engebeli olduğu için biraz zorlanabilirsiniz.

İstanbul’dan uçakla gelecekseniz Ordu-Giresun Havalimanı’na ulaşıp kent merkezine taksiyle gidebilirsiniz.

Dereli’ye geldikten sonra ilçe girişinde petrol ofisi benzin istasyonuna uğrayıp dinlenme tesisinde Hasan Naycı’nın Çay Bahçesinde kısa bir mola vermeniz mümkün. Aksu deresinin sesini dinleyerek, ıhlamur ağaçlarının altında çayınızı yudumlarsınız.

  • Samsun Merkez-Mavi Göl Arası 244 km
  • Trabzon Merkez-Mavi Göl Arası 178 km
  • Ordu Merkez-Mavi Göl Arası 104 km
  • Görele Merkez-Mavi Göl Arası 102 km
  • Tirebolu Merkez-Mavi Göl Arası 83 km
  • Giresun Merkez-Mavi Göl Arası 50 km
  • Kümbet Merkez-Mavi Göl Arası 30 km’dir.

Giresun Mavi Göl Ulaşım

Dereli Mavi Göl gezisi için samsun yönünden yani Karadeniz sahil yolundan gelecek olanlar tabelalara iyi odaklanmalı. Tabelayı görür görmez o yöne sapmaları gerek.

Giresun – Trabzon yolunu takip ederek Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı tabelasının olduğu tarafa yöneliyorsunuz. Sahilden ortalama 20-25 km. sonra Dereli ilçesine ulaşıyorsunuz. Yine takriben 20-23 km. kadar devam edip Giresun – Şebinkarahisar Yolu üzerindeki Pınarlar Köyü’ne varıyorsunuz. İşte Giresun Dereli Mavigöl ile burada buluşabilirsiniz.

Doğu Karadeniz’in büyüleyici doğa harikası her mevsim ayrı cilve yapıyor ziyaretçilerine. Dünyanın 7 harikasını geçelim de, Giresun’un 7 harikasından biri burası, kesin.

Peki şimdi diğer harikaları neler acaba böyle dediğimize göre? Dilerseniz Mavi Göl gezinizi tamamlayacak birbirinden güzel önerilerimizi sıralayalım.

Dereli Mavi Göl Yakınlarında Gezilecek Yerler

Evet, Mavi Göl Giresun şehrinin incilerinden biri. Fakat onun gibi daha pek çok doğa harikası var bu şehirde:

Kuzalan Şelalesi, Giresun’a 45km mesafede. Dereli’ye ise 13 km uzaklıkta. Mavi Göl’e giderken yolunuzun üzerinde sizi önce o karşılayacak.

Şelaleye ev sahipliği yapan Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı, Alancık Köyü’nün Kuzalan Mahallesinde konumlanıyor. En yüksek yeri Marazlı Tepesi ve Dikoluk Pınarı. (1800 metre.)

Taşıdığı doğal ve kültürel kaynak değerleriyle 2013 yılında tabiat parkı statüsüne kavuşmuş olup, 482 hektar alanı kaplıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan park; hem Kuzalan Şelalesi hem de Mavi Göl ile çifte güzellik merkezi, doğaya özlem duyanların uğrak noktası.

Tarihi değirmenler, anıt ağaçlar ve mağaralar ile doğal zenginlik açısından çok önemli bir yer. Pek çok canlı türüne de bünyesinde yer açan bu bölge kemer köprüler, Kaleler ve tarihi manastırlar da barındırıyor.

Şelalenin karşısına bir seyir terası yapılmış.

ATV, bisiklet safari, foto safari, olta balıkçılığı, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği için harika bir tatil destinasyonu.

Şelalenin buz gibi suyu Mavi Göl’ü imrendirecek neredeyse. İkisinin arasında şöyle böyle 1 km var en fazla, yan yana gibiler. Yıldızlar geçidi yani burası âdeta, iki muhteşem güzellik birbiriyle yarışıyor.

Tabii ikisine de ilgi büyük, birini diğerinden ayıramazsınız ki. İkiz kardeşlere benziyorlar, ikisi de aynı sevilliyor. Hafta sonları iğne atsan yere düşmez sözü bir bakıma gerçek oluyor burada, o yüzden fırsat olursa hafta içi gelmek en iyisi.

Yine Dereli ilçesinde uğrayabileceğiniz tarihi yerlerden biri Meryem Ana Manastırı. Hisar Köyü’nde bulunan manastır, üç yanı uçurumla çevrili bir kaya üzerine kurulu. Ne zaman yapıldığı bilinmiyor.

Düzyatak Şelaleleri, Cehennem Deresi, Ağaçbaşı Tabiat Parkı, Kulakkaya Yaylası, Salon Çayırı Piknik alanı, Kümbet Yaylası, Bektaş Yaylası ve Kuşluhan Kalesi de yine bu ilçede ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Sonuç olarak Dereli Göl Giresun ilinde sizi bekliyor tüm güzelliklerini kuşanmış, tüm ihtişamını takınmış bir şekilde. -Abartısız- ölmeden önce gidilmesi gereken 100 yerden biri burası. Doğayı iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu yerde yeniden doğmuş gibi olacaksınız. Tabii, mümkün mertebe Giresun’un diğer görülecek yerlerini de pas geçmemelisiniz.

Nereye gitseniz, ‘şu ana kadar gördüğüm yerlerin en güzeli buydu.’ diyeceğiniz Giresun’un her köşesi ayrı bir dünya.

Öyleyse size hamsi pilavı kadar güzel, laz böreği gibi tatlı, finduk (!) gibi faydalı bir Giresun Mavi Göl gezisi diliyoruz!

Yorum yapın