Peri bacaları nerede? Peri bacalarının nasıl bir hikâyesi var? Peri bacaları nasıl oluşmuştur? Kısaca bu masalsı güzellikler hakkında aklınıza takılabilecek her soruya cevap vermek niyetiyle böyle bir yazı kaleme almak istedik.
Bilindiği gibi, peri bacaları Nevşehir ile özdeşleşmiş durumda. Fakat Nevşehir peri bacaları barındıran tek yer değil. Erzurum ve Manisa başta olmak üzere pek çok şehrimizde peri bacası var. Dünyanın farklı bölgelerinde de bunlara rastlamak mümkün. Doğa, tüm ihtişamını peri bacalarında gösteriyor.
Gizemli, mistik bir havası olan bu doğa harikaları, büyüleyici güzelliğiyle hayran bırakıyor. Kapadokya Peri Bacaları ile ünlü ancak Türkiye’nin değişik noktalarındaki peri bacaları da görülmeye değer.
O zaman peri bacalarının esrarengiz dünyasına adım atabiliriz:
Peri Bacaları Hakkında Bilgi
Peri bacaları, ziyaretçilerine âdeta periler diyarındaymış gibi hissettiren görkemli yapılar. Gün doğumu ve gün batımı anlarında peri bacalarının yansımalarına tanık olursanız, bize hak verebilirsiniz. Uzun ince kulelere benzeyen bu yapılar, kayaların doğal etmenlere bağlı olarak aşınması ve şekil almasıyla meydana geliyor.
Kolayca işlenmeye müsait kayaç yapısından dolayı kimi zaman bir ev, bazen bir kale, bazen ibadethane, bazen hastaların tedavi yeri olarak kullanılagelmiş.
Peri bacalarının çapları 1-15 metre arasında. Daha küçük veya daha büyük olan yapılar peri bacası sayılmıyor. Yükseklikleri ise 2-30 metre arasında değişiyor.
Peri bacaları doğal anıt mıdır? Diye sormaya bile gerek yok. Ülkemizin doğal anıtları içinde yer alan peri bacaları, bulunduğu her yerde efsanevi güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Milyonlarca yıldır varlığını sürdüren peri bacaları, geçen zamana eşsiz güzellikleriyle meydan okuyor.
Peri Bacaları Oluşumu
İşte bu tüfler, rüzgarla ve vadi yamaçlarından gelen sel sularıyla aşınıyor. Zaman içinde yavaş yavaş gerçekleşen bu doğa olayı sonucunda peri bacalarının oluşumu başlıyor.
Bunların şapka kısmı ignimbirit ve lahar gibi kayaçlardan müteşekkil. Söz konusu yapıların aşınması daha zor. Peri bacalarını koruyan şey de işte şapkasındaki bu dirençli kayalar. Bunlar peri bacalarının dağılmasını önlüyor, gövdeye baskı uygulayarak rüzgarın olumsuz etkilerinden muhafaza ediyor.
Konik bir gövde ve sert kaya başlıklardan oluşan peri bacaları, içerdiği tüf sayesinde erozyondan etkilenmiyor. Renkleri çoğunlukla beyaz, kahverengi veya gri tonlarda. Erzurum’da ise kırmızı peri bacaları bulunuyor. Bu renk farklılığı, peri bacalarının yapısındaki minerallerden ileri geliyor.
Rüzgarın aşındırması devam ettiği için zamanla baca kısımlarının düşeceği ve peri bacalarının yok olacağı muhakkak. Fakat eminiz ki farklı yerlerde peri bacası oluşumları meydana gelmeye devam edecek.
Peri Bacalarının Çeşitleri
En güzel doğal süslerden biri olan peri bacası çeşitleri zengin bir yelpazeye sahip. Şapkalı peri bacaları en yaygın türlerinden biri. Sütunlu, konili, mantar biçiminde veya sivri kayalı gibi farklı biçimleri mevcut.
Peri Bacaları Özellikleri
Buraya kadar peri bacalarının özellikleri hakkında verdiğimiz bilgileri şöyle özetleyebiliriz:
- Boyları 1 metre ile 15 metre arasında değişiyor. Bundan küçük veya büyük oluşumlara peri bacası adı verilmiyor.
- Yükseklikleri 2 metreden 30 metreye kadar ulaşabiliyor.
- Bunların şeklini erozyon tipi, kaya katmanlarının sertliği belirler.
- Uç kısmına doğru çıkıntılanan bir yapıya sahiptirler. Gövdeleri yumuşak minerallerden oluşurken tepesi dayanıklı kayalardan meydana gelir.
- Kayaların rüzgar, yağmur ve sel suları gibi faktörlerle aşınması ve şekil almasıyla oluşmuşlardır.
- Doğal anıt niteliği taşırlar.
- Tarihi milyonlarca yıl öncesine dayanır.
- Şapka kısmından ve koni şeklinde bir gövdeden oluşurlar. Peri bacalarının şapkasını ignimbirit ve lahar gibi dayanıklı kayaçlar meydana getirir. Bunlar peri bacasının bütünlüğünü korur, rüzgardan zarar görmesini engeller.
- Tüflü bir yapıya sahip olan peri bacaları genellikle beyaz ve gri renklerde karşımıza çıkar.
- Şapkalı, sivri kayalı, konili, sütunlu, mantar şekilli gibi pek çok peri bacası türü vardır.
- Tarihi süreçte yerleşim yeri, ibadethane ve sığınak olarak kullanılmışlartır.
Peri Bacaları Efsanesi
Çok çalışkan bir köylü varmış. Boş arazileri eker, çeşit çeşit ürünler yetiştirirmiş. Yıllar geçmiş, ihtiyarlık gelip çatmış. Bizim köylünün eski gücü-kuvveti kalmamış. Fakat buna rağmen çalışmaya devam ediyormuş.
Bir gün yine hasat için yola çıkmış. Fakat yolun ortasında iyice bitkin düşmüş. Kendini bir peri bacasının yanına zor atmış. Yerde çaresizce yatarken ‘şimdi ne yapacağım? Ekinlerim mahvolacak.’ Diye düşünmüş.
Sonra hüngür hüngür ağlamaya başlamış. Derken, karşısında âniden onlarca peri belirivermiş. Adam şaşkına dönmüş. Periler adamın arazisine gidip ekinlerini toplamış ve hangara götürmüşler. Bu sırada adam, olan biten her şeyi uzaktan izlemiş.
Peri bacaları hikâyesi ile sizi pek etkilememiş olabilir. Ne de olsa adı üstünde, rivâyet sadece. Fakat güzelliğine âşık olmamak mümkün değil.
Peri bacalarının efsanesi biter mi? Başka bir rivâyete göre eskiden dünyada korkunç devler yaşıyormuş. Sinirlendikleri zaman insanlara dağların doruklarından dalgalar hâlinde ateş fırlatıyorlarmış. İnsanlar devlerin şerrinden korunmak için yüksek dağlara çıkarak dualar ediyorlarmış.
Periler ülkesinin padişahı, bir gün geçerken bu topraklara uğramış. Bakmış ki insanlar çok çaresiz, onlara yardım etmek amacıyla peri ordusuna haber vermiş. 😂
Periler dağların tepelerinden karlar alarak ateşe doğru atmışlar, atmışlar… Günlerce uğraşmışlar. Sonunda ateş sönmüş. Devler de korkudan yerin derinliklerine kaçmış.
İnsanlar da bunu büyük bir törenle kutlamışlar. O günden itibaren periler ve insanlar sıkı dost olmuş.
İnsanlar sivri kayaları oyarak onların içinde yaşamışlar. Perileri bu kayaların üzerindeki minik odalarda misafir etmişler.
İşte insanoğlu çiğ süt emmiş diye boşuna demiyorlar. 😂 Bir süre sonra perilerle araları bozulmuş. Kendilerine yapılan iyiliği unutmuşlar. (Belki de periler insanların sinirini zıplatmıştır. Olamaz mı?) 😂
İnsanoğlu perilerin yaşadığı kayalara saldırmaya başlamış. Fakat periler düşmanlığın devam etmesini hiç istemiyormuş. O yüzden insanlara karşılık vermemişler. Güvercinlere dönüşerek uçup gitmişler…
Peri Bacaları Konaklama
Mesela Kapadokya’da mağara butik otellerden yararlanabilirsiniz. Balon manzarasını izleyerek kahvaltı yapmak, otantik bir odada huzurla uyumak, balkondan güneşin batışını izlemek de peri bacası konaklama alternatiflerinin size sunacağı diğer avantajlar.
Ayrıca birçok otelde teras, jakuzi ve havuz bulunuyor. Sonuçta bu güzelliklerle böyle yakınlaşmak her zaman ele geçmeyen bir fırsat. İmkânınız varsa mutlaka konaklamanızı ve tekrar tekrar ziyaret etmenizi öneririz.
Peri Bacaları Nerede?
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi peri bacaları nerededir? Sorusunun tek bir cevabı yok. Türkiye, peri bacalarının en fazla olduğu ülkelerin başında geliyor. Başka ülkeler de bu muhteşem hazineye sahip. Fakat dünyada pek yaygın görülmüyor.
Peri bacaları Kapadokya bölgesinde çok fazla. Avanos-Uçhisar-Ürgüp arasındaki vadiler, yoğun olarak peri bacası bulunan yerler. Ortahisar, Kızılçukur, Pancarlı, Göreme, Meskendir, Güllüdere, Çavuşin, Uçhisar vadilerinde de peri bacaları var. Peri bacalarının oluşturduğu renk armonilerini Afyon, Narman, Konya, Manisa-Kula, Van gibi yerlerde de görmek mümkün.
Konya peri bacaları ile Ürgüp peri bacaları oldukça benzerlik gösteriyor. Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesindeki Özburun kasabası da peri bacaları açısından zengin. Van peri bacaları ise volkanik Yiğit Dağı’ndan çıkan kayaçların aşınmaya uğraması sonucu oluşmuş.
Birazdan kapsamlı olarak en meşhur peri bacalarıyla ilgili bilgi vereceğiz.
Türkiye’de Nerelerde Peri Bacası Var?
- Simav Peri Vadi
- Narman peri bacaları
- Vanadokya / Başkale
- Kuladokya / Kula – Manisa
- Seben / Bolu peri bacaları
- Frig Vadisi peri bacaları
- Aksaray-Selime Peri bacaları
- Şavşat – Artvin-Meşeli Köyü Peri bacaları
- Orta – Çankırı: Sakaeli Gelincik Kayası Peri bacaları
- Tabii ki en meşhuru Kapadokya Nevşehir peri bacaları.
Dünyanın Neresinde Peri Bacaları Var?
Kuzey Amerika-New Mexico eyaleti, Fransa-Savoy bölgesi, Avrupa-Alp bölgesi peri bacalarının bulunduğu yerlerden bazıları. Ülkemiz, bu konuda daha şanslı.
ABD’nin Utah eyaletindeki Bryce Kanyonu Ulusal Parkı’nın kuzey kesimlerinde de bolca peri bacası vardır.
San Rafael Swell’in doğusundaki Goblin Valley Eyalet Parkı peri bacalarının yer aldığı bir başka bölge.
Meksika’daki Sierra de Organos Ulusal Parkı; Ermenistan’daki Syunik, Hin Khot, Khndzoresk, Goris, Hoodoos gibi yerlerde de peri bacalarına rastlanıyor. Sırbistan ve Japonya da peri bacalarının görüldüğü yerlerden.
Peri Bacaları’na Nasıl Gidilir?
Peri Bacaları ulaşım, hangi bölgedeki peri bacasından bahsettiğimize göre değişir. Konumuz Nevşehir peri bacaları ise sizi yalnızca Kapadokya değil, Nevşehir’in birçok bölgesi bu güzelliklerle ağırlar.
Kapadokya ile Nevşehir merkez arası 7 km. En çok ve en eski peri bacaları burada olduğu için Kapadokya denilince akla ilk gelen şey oluyor.
Kapadokya Peri Bacaları
Peri bacalarının en yoğun olduğu yer burası. Kapadokya günlük gezi turlarına katılarak profesyonel rehber ile birlikte peri bacalarınının güzelliğini daha yakından deneyimleyebilirsiniz. Öte yandan Kapadokya’nın diğer yerlerini de keşfetme şansı bulabilirsiniz. Bunun için Kapadokya Kırmızı Tur’u veya gün batımı ATV Turu’nu tercih edebilirsiniz.
gün batımı ATV Turu’nda ATV cihazları kullanılıyor. Katılımcılar Kapadokya vadilerini ATV ile dolaşıyor. Peri bacaları gibi eşsiz bir güzelliğin bol bol fotoğrafını çekmeyi de unutmamalısınız.
Kapadokya Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?
Bu doyumsuz görsel şölenin tarihi, jeolojik dönemlerdeki aktif volkanlara dayanıyor.
Yanağdağlardan püsküren lavlar, zamanla platolara inmiş. Akarsuları, gölleri ve denizleri kurutmuş. Daha sonra kuruyan zeminde 100 – 150 metre kalınlığıa sahip tüf tabakaları meydana gelmiş.
Oluşan bu tabakanın içerisinde bazalt, kil, kumtaşı ve volkan külü birikmiş. Lav birikintileri bazı alanlarda sert yapılar oluşturmuş. Bazı alanlarda oyulmaya müsait daha yumuşak bir yapı hâlinde toplanmış.
Başta Kızılırmak olmak üzere bölgeden geçen sular, bu tabakayı değişime uğratmış. Tüf tabakası geçirimsiz, bitki örtüsü de az olduğu için sel suları kayaların aralarında yollar açmayı başarmış. Ne kadar sert olsalar da, azgın sulara direnememişler. Alt kısımlarda derin vadiler meydana gelmiş.
Bir heykeltraş, bir sanatkâr gibi çalışan doğa, bağrından eşi benzeri görülmeyen peri bacalarını çıkarmış.
Vadi yamaçlarında peri bacalarının yanı sıra yağmur sularıyla meydana gelen kıvrımlar da bölgeye farklı bir hava katıyor. Bunlar Çavusin-Güllüdere, Uçhisar, Ortahisar- Kızılçukur, Göreme-Meskendir, Pancarlık bölgelerinde yaygın.
UNESCO, 1985 yılında Göreme Milli Parkı ve Kapadokya’yı Dünya Mirası Listesi’ne almış. Attığınız her adımda sizi tekrar tekrar büyüleyecek olan bu muhteşem yerler, hayatınızın en güzel anılarına dâhil olmalı.
Kapadokya Peri Bacaları Tarihi
Peri bacaları tarihçesi dediğimiz gibi milyonlarca yıl öncesine uzanıyor. Kapadokya sınırlarını ilk kez, ünlü Antik dönem coğrafyacılarından Strabon belirlemiş. O, Güneyde Toroslardan başlayıp doğuda Malatya, batıda Aksaray, kuzeyde Doğu Karadeniz kıyı şeridi olacak şekilde büyük bir bölgeye Kapadokya adını vermiş.
Bugün ise Kapadokya diye bildiğimiz yer, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Nevşehir illerini kapsıyor.
Ihlara , Uçhisar, Göreme ve Ürgüp çevresi de ‘Kayalık Kapadokya Bölgesi’ adını alıyor.
Bir konuşabilse, zaten ‘ben neler neler gördüm, ne asırlar devirdim’ diye anlatacak kadar eski peri bacalarının tarihi.
Bölgedeki doğal binalar olan peri bacaları, pek çok medeniyete tanıklık etmiş.
Bunların içlerini ilk defa Paleolitik dönemde yaşayan insanlar oymaya başlamışlar. Hitit döneminden sonra 3. Yüzyılda Hristiyanlar peri bacalarını ev, ibâdethane ve sığınak olarak kullanmışlar.
Ayrıca güvercinlik olarak da peri bacalarından yararlanılmış. Burada yaşayanlar oyuklara kuşlar için yem koyarlar, onlardan elde ettikleri gübreleri tarlalarda ve bağlarda kullanırlarmış.
Tüflü yapısı, genişlemeye elverişli olduğu için peri bacaları her dönemde biraz daha oyulmuş. Kilise olarak kullanılanlarına freksler işlemişler.
Kapadokya’nın ‘harikalar diyarı’ olarak bilinmesi peri bacalarının benzersiz güzelliğinden kaynaklı en çok. Bazıları uzaylıların da burada yaşadığına inanıyor.
Kapadokya Peri Karakol
Bu karakollardan biri Uçhisar beldesinin Esentepe bölgesinde. Diğeri Avanos ilçesindeki Zelve-Paşabağı ören yerinde. Öteki ise Göreme beldesinde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’nde.
Kapadokya Peri Bacaları Nerede?
Kapadokya tüflü bir toprağa sahip. Bu toprağa yayılmış çok sayıda peri bacası var. Hatta binlerce desek daha doğru olur. Avanos – Ürgüp – Uçhisar üçgenindeki vadilerde yoğun olarak gözlemleniyor.
Soğanlı Vadisi, bölgedeki en önemli vadilerden biri. Bez bebekleriyle meşhur bölgenin Ürgüp Şahinefendi’de, peri bacası oluşumlarına sık rastlanıyor.
Nevşehir’e 7 km. uzaklıkta bulunan Çat kasabası da âdeta peri bacası ormanlarından biri.
Aksaray-Güzelyurt’a bağlı Selime, peri bacası bakımından tam bir hazine. Sırtını yamaçlara dayayan peri bacaları, güneşle birlikte renklerin dansını sergiliyor.
Avanos – Göreme yolu üzerinde konumlanan Paşabağ Vadisi, mantar şeklindeki peri bacalarıyla göz kamaştırıyor.
Bilhassa Zelve, en çok peri bacasının olduğu yer. Kapadokya’nın her köşesi peri bacası cenneti neredeyse.
İstanbul’dan geliyorsanız Ankara otobanına girin ve oradan devam ederek Ankara’ya ulaşın. İstanbul’dan gelmiyorsanız buraya Kayseri’den ulaşım sağlayabilir veya yine Ankara’ya kadar gelip aşağıdaki yol tarifimizi uygulayabilirsiniz.
Ankara’ya geldiğinizde Samsun yolundan Kırıkkale – Kırşehir – Nevşehir istikametini kullanın. Başka bir yol daha var ancak bu daha konforlu ve kısa.
Ankara’dan Kapadokya’ya gidiş-geliş için çift şeritli yolları kullanabilirsiniz. Yol takriben 700 kilometre sürüyor. Konya yolunu seçerseniz orası Gölbaşı – Koçhisar – Aksaray’a, oradan da nihayetinde Nevşehir’e çıkıyor.
Peri Bacaları yol tarifi için tıklayın!
Kapadokya Peri Bacaları Balon Turu
Gökyüzünde süzülürken Ürgüp peri bacaları ile selamlaşır, tüm bu muazzam güzelliklere panoramik bir bakış atabilirsiniz.
Turlar sabah 05:00-06:00 saatlerinde başlıyor. ortalama 500-600 metre yükseklikte gerçekleşiyor. Hatta bazen 1 kilometreye çıkılıyor. çoğunlukla genellikle Göreme bölgesinden uçmaya başlıyor. Daha sonra Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Avanos bölgelerini dolaşıyor. Kapadokya’nın nefes kesen manzarasını ayaklarınızın altına seriyor. Tabii rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
Fiyatlar standart, ultra ve özel uçuşlarda farklılık gösteriyor. Peri bacalarının büyüleyici manzarasına tepeden bakmak için bu fırsatı kaçırmayın!
Bu arada eğer kışın gelirseniz, peri bacalarının arasında, karla kaplı vadilerde kayak yapabilirsiniz.
Böylece kültürel ve doğal zenginlikler içinde eşsiz bir deneyim yaşama imkânına kavuşursunuz. Gerçi bölgenin kaymaya pek uygun olduğu söylenemez. Daha çok ekstrem sporculara hitap ediyor. Dikkatli olmakta fayda var.
Heyecan arıyorsanız hadi bi cesaret diyerek bu maceraya atılabilirsiniz!
Bir taraftan ATV turları yapılırken veya yanınızdan atlar geçerken, balon manzarası eşliğinde kızakla kaymak çok değişik bir tecrübe olur sizin için. Bu farklı ambiyansı deneyimleyecek olanlara şimdiden iyi eğlenceler!
Üç Güzeller Peri Bacaları Nevşehir
Kapadokya’nın en çok fotoğrafçı akınına uğrayan yerlerinden biri burası. Özellikle nişanlıların ve evli çiftlerin fotoğraflarına fon oluyor. Tamam, Kapadokya bölgesinin her tarafı peri bacası zaten. Ama bunların şapkalı oluşumları daha dikkat çekici. Çünkü sel suları ve rüzgar kayaların zeminini aşındırmış. Fakat üst kısımlarına hiç müdahale etmemiş. Bu yüzden gövdeleri huni biçiminde, başları da ha düştü ha düşecek gibi.
Nevşehir Peri Bacaları içinde Üç Güzeller, kırmızı kayalardan meydana gelen silüetiyle ve arkasında bulunan Erciyes Dağı ile mükemmel bir kompozisyon oluşturuyor. Güneşin batışına denk getirirseniz, ne kadar amatör olursanız olun muazzam fotoğraflar çıkaracağınız garanti.
Gece projektör aydınlatmasıyla birlikte daha efsanevi bir görünüme kavuşuyor. Buraya giriş ücretsiz. Geldiğinizde Oniks taşı ile yapılan süs eşyalarından veya tığ işi boncuk takılardan satın alın bizce. Fotoğraf çerçevenizin yanında hatıra olarak durur.
Üç Güzeller hikâyesi olarak dilden dile dolaşan efsaneler de birbirinden ilginç. Bazılarına göre
hamile bir kadın, annesi ve babası taşa dönüşmüşler. Bu üç peri bacası onların bedenleriymiş. Başka bir rivâyete göre bir prenses çobanla evlenmiş. Kral babası onu evlatlıktan reddetmiş. Gel zaman git zaman bunların bir çocuğu olmuş.
Prenses ‘babam bebeğimizi görünce öfkesi geçer, kalbi yumuşar’ diye düşünmüş. Fakat kralın nefreti öyle büyükmüş ki daha onlar saraya varmadan üzerlerine askerlerini göndermiş. Prenses ve çoban, yakalanırlarsa öldürüleceklerinden emin oldukları için o an dua etmeye başlamışlar. Birdenbire üçü de taşa dönüşerek kralın eziyetinden kurtulmuş.
Bu efsanelerin hepsi hayal ürünü, ama Üç Güzeller’in dillere destan güzelliği gerçeğin ta kendisi!
Zelve Peri Bacaları
Kapadokya Peri Bacaları Zelve Vadisi Ören Yeri ve Açık Hava Müzesi’nde en net şekilde görülebiliyor. Göreme ile Avanos arasında yer alan bu vadi Paşabağ Rahipler Vadisi ile komşu.
Sadece peri bacalarıyla değil muhteşem doğası, insanların kayalara oyduğu pek çok kilise ve manastırlarla da ilgi çekiyor. Peri bacalarının araasında yürüyerek eşsiz güzelliklerin tadını çıkarabilir, tarihi yerleri ziyaret edebilir, yüksek tepelerine çıkıp bolca fotoğraf çekebilirsiniz.
Güllüdere Vadisi Peri Bacaları
Kapadokya’nın en popüler trekking rotalarından biri olan vadi 4 km’lik bir alanı kaplıyor. Burası da pek çok kilise, manastır ve yerleşim yeri barındırıyor.
Göreme ile Çavuşin Köyü arasındaki vadi iki kola ayrılıyor. Yovakim – Anna Kilisesi, Direkli (Sütunlu) Kilise, Üç Haçlı Kilise, Ayvalı, Haçlı Kilise burada ziyaret edebileceğiniz yapılardan bazıları.
Kayısı ağaçlarının ve üzüm bağlarının arasından geçerek yürüyeceğiniz bu vadinin asıl albenisi peri bacalarında!
Adres: Güllüdere Vadisi Kapadokya Yürüyüş Yolu, Çavuşin Köyü, Avanos, Nevşehir, 50500 Çavuşin
Âşıklar Vadisi Peri Bacaları
Vadinin uzunluğu 4900 metre. Farklı renk ve boyutlardaki peri bacalarıyla sizi mest edeceği kesin.
Paşabağ Rahipler Vadisi Peri Bacaları
Vadinin girişindeki hediyelik eşyalardan satın alabilir, develere binerek gezen turistlerin arasına katılarak siz de vadide böyle bir gezinti yapabilirsiniz.
Devrent Vadisi Peri Bacaları
Peri bacalarını tüm görkemiyle izleyebileceğiniz bu nokta, onları daha önce hiç görmediğiniz bir şekilde resmediyor. Buradan peri bacaları sanki bir kuş, tavşan, deve, at gibi görünüyor.
Hatta belki siz başka şeylere de benzetebilirsiniz. Çünkü burada peri bacaları çok farklı karakterlere bürünüyor. Onları tanımakta zorlanabilirsiniz! –Deyim yerindeyse- peri bacalarının maskeli balosuna burada katılabilirsiniz! 🙂
Adı üzerinde ‘Hayal Vadisi’. Siz nasıl görmek isterseniz öyle görünecek gözünüze. Vadinin giriş kısmındaki hediyelik eşya dükkanları ise kendinizi şımartmanız için!
Soğanlı Vadisi Peri Bacaları
25 km’lik alanı kaplayan vadi 15 kilise barındırıyor. Bez bebeklerin burada ortaya çıkmış olması da bir başka özelliği.
Kayalara oyulmuş koridorlara, tünellere ve merdivenlere denk geleceğiniz bu vadi; Saklı Kilise, Karabaş Kilisesi ve Tokalı Kilise gibi ziyaret noktalarıyla tarihi bakımdan da eşsiz bir yer.
Kapadokya Peri Bacaları Konaklama
Civarda kalabileceğiniz birçok otel ve pansiyon bulabilirsiniz. Onlardan bazıları şöyle:
- Millstone Cave Suites: Yol tarifi için tıklayın!
- Grand Cave Suites: Yol tarifi için tıklayın!
- Safran Cave: Yol tarifi için tıklayın!
- Kapadokya Hill: Yol tarifi için tıklayın!
Unutmayın ki peri bacaları Nevşehir ilinin birçok noktasında var. Kendinizi Kapadokya ile sınırlamayın, diğerlerini de keşfedin.
Aslında gösterişli oteller yerine gezinize renk katacak, Kapadokya’ya özgü taş evlerden birinde kalmanız önerilir. Ortahisar bölgesindeki Crazy Horse Pension buna örnek. Kapadokya’nın merkezine 5 dk yürüme mesafesinde.
Burada bölgenin mistik havasını soluyabilir, Nevşehir’in yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.
Peri Bacaları Manzarası
- Kızılçukur Vadisi: Yol tarifi için tıklayın!
- Göreme Açık Hava Müzesi
- Âşıklar Tepesi: Yol tarifi için tıklayın!
- Ortahisar Kalesi: Yol tarifi için tıklayın!
- Uçhisar Kalesi: Yol tarifi için tıklayın!
- Ürgüp Temenni Tepesi: Yol tarifi için tıklayın!
Peri Bacaları Kapadokya Ücretli mi?
Peri bacalarına giriş ücretsiz. Bu doğal güzelliği yakından görmek, fotoğraflamak ve manzarasıyla büyülenmek için yapmanız gereken tek şey bir an önce yola çıkmaktan ibaret! 😊
Türkiye’deki Peri Bacaları
Peri bacaları gezi rehberi yazımıza başlarken de söylediğimiz gibi ülkemiz birçok peri bacasına sahip. Kapadokya’dan uzun uzun bahsedip, onlara hiç yer vermemek olmaz diye düşündük.
Abacı Peri Bacaları-Ankara
Kızılcahamam bölgesinde bulunan peri bacaları, aynı bölgedeki Soğuksu Milli Parkı Ağaç Fosilleri ile birlikte görenleri hayran bırakıyor.
Abbasi Peri Bacaları’nı ziyaret ederseniz seyir teraslarına da uğrayabilir, yürüyüş alanlarında gezebilirsiniz. Çocuklar için oyun alanlarının bulunduğunu ekleyelim. Taşlaşmış ağaçların heybetli görüntüsü ve Kapadokya’yı andıran peri bacalarının güzelliğiyle gözleriniz kamaşacak!
Kula Peri Bacaları-Manisa
Ülkemizin ilk jeoparkı Kula bölgesinde yer alıyor. Burada ortalama 100’e yakın volkan konisi mevcut. Tahminlere göre bu alandaki ilk volkan patlaması ilk defa tam 1.2 milyon yıl önce gerçekleşti.
KulaPeri Bacaları’nın oluşum süreci hâlâ sona ermiş değil. Çok fazla aşınıp miâdını dolduranlar yıkılıyor, onların yerini başka peri bacaları alıyor.
Fotoğrafçıların uğrak noktası olan bu peri bacaları, size muhteşem kareler yakalamayı garantiliyor.
Ayrıca bu atmosferde kamp yapabilir, sabahleyin gözlerinizi yine bu sıradışı manzaraya karşı açabilirsiniz. Çünkü Kula peri bacaları kamp yapmaya elverişli.
37 hektarlık bir bölge doğal sit olarak tescillenmiş durumda. Tırmanış, yürüyüş, piknik gibi aktiviteler için de uygun bir bölge. Doğayla baş başa kalacağınız bu ortamda peri bacalarının manzarasıyla vereceği huzuru sindire sindire yaşayabilirsiniz.
Divlit Yanardağı’nı ve Kula evlerini de görmelisiniz. Emir Kaplıcaları’na uğrayabilir, tarihi ve turizmi buluşturan bu kaplıcanın şifalı sularından faydalanabilirsiniz.
Kula Peri Bacaları nasıl oluştu? Derseniz şimdi yeniden peri bacaları tarihi yazmamıza gerek yok.
Yukarıda da anlattığımız gibi sel suları, rüzgar ve yağmurun kayaları aşındırmasıyla meydana geliyor bu yapılar. Doğa, sanatını burada da konuşturmuş yani.
Fakat buradaki peri bacalarının Kapadokya’dakilerden bir farkı var. Bunlar akarsu çökmelerinin aşınmasıyla oluşmuşlar. Rüzgar da son rotuşlarını yapınca ortaya böyle bir şâheser çıkmış! Yani Manisa’daki peri bacaları volkanizm sonucu oluşmamış.
O halde Ege’nin peri bacalarını yakından görmelisiniz. Burası Kula bölgesine 16 kilometre uzaklıktaki Burgaz Köyü yakınlarında.
Ayrıca Manisa demişken, Manisa gezi rehberi içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Manisa peri bacalarını özellikle sevgilinizle birlikte ziyaret etmeli, bu gizemli havada romantizmin keyfini çıkarmalısınız. Tabii sizin için 21 adet şahane rotadan oluşan Manisa’da sevgiliyle gidilecek yerler yazısı da yazmıştık, hatırlatalım.
Bu arada Manisa’nın yöresel lezzetlerini unutmayın!
Kuladokya Peri Bacaları yol tarifi için tıklayın!
Vanadokya Peri Bacaları-Van
Yiğit Dağı’ndan püsküren volkanik materyallerin aşınmasına bağlı olarak meydana gelmiş bunlar da. Hayranlık uyandıran görkemli yapısıyla Vanadokya Peri Bacaları, Nevşehir’e ‘senin Kapadokya’n varsa benim de Vanadakya’m var, ayağını denk al!’ diyor . 😂
Yağışların oluşturduğu metrelerce uzunluktaki mağaralar ve tüneller de bu inanılmaz güzelliği tamamlıyor. 20 kilometrelik alanda onbinlerce peri bacası olduğu biliniyor. 12 oyma evin ve 35 mağaranın bulunduğu bölge, dinlenme ve konaklama için tesis barındırmıyor.
Umarız en kısa zamanda bir tesis kurulur ve bu bölge turizm sektörüne kazandırılır.
Vanadokya Peri Bacaları’na yakın yerlerde oturanlar yağmur yağdığında kayaların yerinden oynadığından bahsediyor. Bu da bazı kayaların yuvarlanıp evlere isabet etme riskini doğuruyor. Nitekim daha önce böyle olaylar yaşandığını söyleyenler çok. Buna karşı da önlem alınması gerek tabii.
Vanadokya Peri Bacaları yol tarifi için buraya tıklayın!
Narman Peri Bacaları-Erzurum
Yağmur ve rüzgarın el ele vererek kumlu toprağı bir güzel aşındırmasıyla ortaya çıkmış doğanın bu el emeği göz nuru ürünü! Kapadokya Peri Bacaları gibi volkanik bir yapıya sahip değil, sedimanter bir yapısı var. Bu, tortul biçimlerden oluştuğu anlamına geliyor.
Sarıkamış, Tortum ve Pasinler ilçeleri ile komşu. Erzurum’un kuzeydoğusunda konumlanan ilçe, merkeze 90 km mesafede.
Ayrıca Erzurum’daki peri bacaları, Tortum Peri Bacaları olarak da geçiyor. Tortum Gölü civarındaki peri bacaları çoğu kişi tarafından bilinmeyen saklı güzelliklerden. Narman ilçesi Şenkaya, Oltu, Horasan, Narman PeriBacaları ise Ağcuva mevkiinden başlıyor, Yoldere köyüne kadar uzanıyor.
Bu vadi Amerika’daki Colorado Kanyonu ile benzerlik taşıyor. Bölge yaz mevsiminde şenliklere sahne oluyor. Kapadokya Peri Bacaları’ndan farklı olarak bunlar akarsular tarafından taşınan malzemelerin aşınmasıyla meydana gelmiş. Yani işin içinde yanardağlar, volkanik patlamalar falan yok.
Bu arada yakın bölgedeki Gökkuşağı Tepeleri de bölgenin bir başka turizm harikası.
Erzurum’un peri bacaları kırmızı rengini tortularda bulunan demirden alıyor. Bu renk, Fe2O3 şeklinde oksitlenmesinden kaynaklanıyormuş. Neyse Narman Peri Bacaları hakkında bu kadar teknik bilgi yeter.
Yeniköy Peri Bacaları-Kütahya
Sarıyar Deresi mevkiinde bulunan 1, 8 hektar büyüklüğündeki alanın rüzgar ile ve yağmur sularıyla aşındırılması sonucu oluşmuş. 2011’de SİT alanı ilan edilen bu yerde Kütahya’nın görsel şölenine katılmalısınız.
Kütahya’nın gezilip görülecek yerlerini öğrenmek için buraya, birbirinden özel Kütahya lezzetleriyle ilgili bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Frig Vadisi Peri Bacaları-Afyonkarahisar
Burası Seydiler Peri Bacaları diye de biliniyor. Frig Vadisi Peribacaları’na volkanik bir araziye kurulu Bolvadin, Bayat, İscehisar ve İhsaniye ilçelerinde rastlanıyor.
Vadinin patika yolu bile yok. O sebeple burada yürümek bile büyük sıkıntı. Fakat onca yolu teptiğinize değecek bir manzara olduğu tartışmasız!
Frig Vadisi’ndeki peri bacaları Afyonkarahisar Valiliği’nin yaptırdığı ‘Turizm Kuşağı Yolu’ sayesinde birbirine bağlanıyor. Bu güzergâhı takip ederek hepsini keşfetmeniz mümkün.
Unutmadan, Afyon gezilecek yerler rehberimizi de inceleyebilirsiniz.
Seben Peri Bacaları –Bolu
Şehrin güneyinde yer alan Aladağ Çayı Vadisi, esrarengiz yerleşim alanlarına ev sahipliği yapıyor. İlçenin 3 km uzağında yer alan Solaklar Köyü, barındırdığı volkanik arazilerde asırlık peri bacalarını saklıyor.
Koni şeklindeki kayaçlar, ilginç kanyonlar ve mağaralar da peri bacalarını yalnız bırakmıyor. Zaten Selime ve Nevşehir birbirine yakın. Toprak yapısı da benzer. Dolayısıyla Bolu peri bacaları olması şaşırılacak bir şey değil.
Aksaray’ın Selime beldesi Kpadokya’nın giriş kapısı kabul ediliyor. selime katedrali ise Hristiyanların ilk kez sesli âyin yaptıkları yer olarak biliniyor.
Bolu demişken, şehrin en güzel yerlerinden birini, Yedigöller Milli Parkı’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.
Meşeli Köyü Peribacaları-Artvin
Uçurum kenarındaki bu kayalar Karagöl Tabiat Parkı’nın 15 dakikalık yürüme mesafesinde.
Buradaki peri bacalarını yukarıdan izleyeceksiniz. Kapadokya’dakileri aşağıdan seyrediyorsunuz fakat Artvin’deki peri bacalarının farkı da bu. Çam ağaçlarının arasından fırlayan peri bacaları doyumsuz bir görsel ziyafet çektiriyor.
Karagöl Sahara Milli Parkı sınırlarındaki peri bacaları, yanında bulunan Çil Gölü ile kumrular gibi yakışıyor. Yemyeşil doğada tüm ihtişamıyla yükselen kayalar güzelliğiyle sizi büyülemeye aday.
Sakaeli Gelincik Kayası Peribacaları-Çankırı
Çakıl taşlı tortul kayaçlar yüzlerce kaya oyuğuna sahip. Zamana meydan okuyan bu doğa harikalarını da yakından görmelisiniz.
Bu arada Çankırı gezilecek yerler yazımıza bakarak bu şehir için zengin bir seyahat planı oluşturabilirsiniz.
Hasandede Peri Bacaları-Kırıkkale
Kırıkkale gezilecek yerler ve Kırıkkale’de ne yenir? Yazılarımıza da bekleriz!
Peri Bacaları Yakınında Gezilecek Yerler
Nevşehir Peri Bacaları yakınlarında gezilecek yerler bir hayli fazla. Kapadokya, daha girer girmez kendinizi sanki bir film setindeymiş gibi hissedeceğiniz, geze geze bitiremeyeceğiniz doğa ve tarih cenneti.
Gezinize Ürgüp Göreme ile başlayabilir; Güvercinlik Vadisi, Aşk Vadisi, Güllüdere Vadisi gibi onlarca vadiyi ziyaret edebilirsiniz.
Paşabağ Rahipler Vadisi, Zelve Vadisi, Devrent Vadisi, Sarıhan Kervansarayı gibi yerleri dolaşabilirsiniz. konak Yeraltı Şehri, Avanos Saç Müzesi, Göreme Panorama Manzara İzleme Noktası ve Göreme Milli Parkı gibi yerlere uğrayabilirsiniz.
Turasan Şarap Mahzeni ve Asmalı Konak gibi turistik noktaları ziyaret edebilirsiniz.
Görüldüğü gibi Peri Bacaları Kapadokya bölgesinin bitmek tükenmek bilmeyen hazinesinden sadece bir parça.
Bu gizemli topraklara ne kadar vakit ayırırsanız cömertçe tüm güzelliklerini o kadar sunar size.
Peri Bacaları Hakkında En Çok Merak Edilenler
Birçoğunuz ‘bu ne uzun Peri Bacaları gezi rehberi ya’ diyeceksiniz, biliyoruz. O yüzden geleneksel ritüelimizi gerçekleştirerek kısa bir özet geçmek istiyoruz:
Peri Bacaları Nedir? Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?
Doğal faktörlere bağlı olarak meydana gelen sıradışı kaya oluşumlarıdır. Yanardağların püskürttüğü lavların rüzgar ve akarsular tarafından aşındırılıp şekillendirilmesiyle oluşmuşlardır.
Peri Bacaları Tarihi Eser Midir?
Değildir. Çünkü insan eliyle meydana gelmemiş, doğal olarak ortaya çıkmışlardır. Bu yüzden peri bacaları tabiat anıtı sayılır.
Peri Bacaları Hangi Şehirde?
Ülkemizde en fazla peri bacası Kapadokya bölgesinde bulunuyor. Burası da Nevşehir, Kayseri, Kırşehir ve Niğde illerini içine alıyor.
Bununla birlikte Malatya, Konya, Kırklareli, Artvin, Afyonkarahisar, Çankırı, Erzurum, Bolu, Kütahya, Van, Manisa ve Ankara’da da peri bacalarına rastlamak mümkün.
Peri Bacaları’nda Ne Yapılır?
Olağanüstü güzelliğini yakından izleyebilir, muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Kilometrelerce uzunluktaki vadilerde doğa yürüyüşü, trekking yapabilirsiniz. Sonra Türkiye içinde başka bir gezegen olan Kapadokya’yı keşfe çıkabilirsiniz.
Dilerseniz Kapadokya turlarına katılarak buraya gelebilir, sıcak hava balonlarında peri bacalarının muazzam manzarasını tepeden izleyebilirsiniz. Rüzgarla dans eden balonlar güneşin cilveleri ile buluşunca, o manzara karşısında hayrete düşmemek imkânsız.
Öyleyse en kısa zamanda Peri Bacaları’nın renk senfonisine şahit olun. Güneşin batışını da onların yanında seyredin. Bu yaşlı peri bacalarının başından milyonlarca yıldır ne hikâyeler geçmiş. Sessiz-sedasız hayatlarını, büyüleyici güzellikleriyle anlatıyorlar işte.
Peri Bacaları Kapadokya gezilecek yerler içinde değil, ‘keşfedilecek’ yerleri içinde demek daha doğru. Her detayı ayrı gizemli, her ayrıntısı farklı bir sır kapısını aralıyor çünkü. Kışın karlar altına gizlenen peri bacaları bahar gelince çiçeklerle bezenir. Güzele her şey yakışır diye boşuna dememişler diyeceğiz ama, burayı güzelleştiren şey zaten peri bacalarının ta kendisidir.
Eşsiz güneş manzarası, balon turları, vadi gezintileri ve çok daha fazlasıyla turizm sektörünün incisi olan Kapadokya’nın altını üstüne getirin.
Özetle bu peri masalını tane tane okuyun, hafızanıza kazıyın! Kapadokya Peri Bacaları ilk sırada geliyor ama, fırsatınız olursa diğer şehirlerdeki peri bacalarını da görün. Buraların mistik havasını soluyun. Doğa sizinle olsun!
Bu arada Peri Bacaları’nın yanı sıra ülkemizin farklı doğal anıtlarıyla ilgili bilgi almak isterseniz bu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.