Ana sayfa » Kırıkkale Yazıları » Kırıkkale Gezilecek Yerler 40+ | Kırıkkale Gezi Rehberi

Kırıkkale Gezilecek Yerler 40+ | Kırıkkale Gezi Rehberi

Kırıkkale gezilecek yerler açısından zengin, bereketli bir şehirdir. Çorum, Ankara, Yozgat, Kırşehir ve Çankırı illeriyle çevrelenmiş olan Kırıkkale; Cumhuriyet tarihinin başlangıcında kurulmuş bu şehirdir ve bünyesinde onlarca doğal ve tarihi güzellik barındırmaktadır.

İlin popüleritesi Kızılırmak sayesinde artmıştır. Bölgeden geçen demir yolları ve burada yer alan silah fabrikaları şehrin önemini daha da artırmıştır.

Doğu ve Orta Karadeniz, Orta Anadolu’nun; Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’nun kavşak noktasında bulunan Kırıkkalenin sahip olduğu turistik alternatif ve kültürel çeşitlilik oldukça fazladır.

İlçelerine göre Kırıkkale’nin gezilecek yerleri ile ilgili detaylı bilgi yazımızın devamında bulunmaktadır.

Kırıkkale Gezilecek Yerler

Bu soruyu cevaplamadan önce Kırıkkale ile ilgili birkaç bilgi daha vermek faydalı olacaktır. Şehrin merkez dâhil 9 ilçesi olup bunlar şöyledir:

  • Yahşihan
  • Çelebi
  • Bahşili
  • Karakeçili
  • Balışeyh
  • Sulukyurt
  • Delice
  • Keskin

Köklü tarihi geçmişiyle Kırıkkale gezilecek yerler arayanlar için biçilmiş kaftandır. Geçmişi tarihi Neolitik Çağ’a uzanan şehir ülkemizin kültür turizminde önemli bir rol üstlenmektedir. Pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Kırıkkale; İç Anadolu bölgesinin en güzel şehirlerinden biridir.

1989 yılının Haziran ayında ‘il’ statüsüne kavuşan Kırıkkale, gezilip görülesi yerlerin başında gelmektedir. Kırıkkale ismini nasıl aldığına dair pek çok rivâyet olsa da genel görüş; bu adın şehir yakınındaki ‘Kırık Köyü’nden ve şehrin ortasındaki Kaletepe’den geldiği yönündedir.

Kırıkkale’de yapılan kazılarda mîlattan önceki döneme ait kalıntılara rastlanmıştır. Evliyâ Çelebi’nin de buradan övgü ile bahsettiği bilinmektedir. ‘Tüpraş rafinerisi üniversitesi ‘ Kırıkkale’nin eğitim yönünden gelişmesinde mühim bir yere sahip olmuştur.

Kırıkkale gezilecek yerler planlarının bahar aylarına denk getirilmesi önerilir. Çünkü burası kış mevsiminde son derece soğuk geçer.

Delice Üzüm ve Kavun Festivali’, ‘Karakeçili Kültür Şenliği Festivali’ ve ‘Yahşihan Yoğurt Festivali,’ şehirdeki en eğlenceli turistik faaliyetlerdendir.

Şimdi, sözü daha fazla uzatmadan Kırıkkale’yi keşfe çıkma vakti gelmiştir:

Bahşili Gezilecek Yerler

İlçe önceleri bir köy durumunda iken sonra Keskin ilçesine bağlanmıştır. 1990 senesinde ise Kırıkkale’nin bir ilçesi olmuştur. Söylendiğine göre Sultan Murat, bir grup askere bahşiş vererek Anadolu’da yurt kurmaları yönünde tâlimat vermiştir. İlçenin ‘Bahşili’ adını almasına bu olay vesile olmuştur. Ankara-Kayseri otoyolu kenarında bulunan ilçe merkezi Kırıkkale şehir merkezinden 5 km. uzaklıktadır.

Ankara’ya 80 kilometre mesafedeki bu ilçe ülkemizin en uzun akarsuyunun yani Kızılırmak’ın sınırındadır. Celal Bayar Piknik Alanı, Kapulukaya Baraj Gölü,, Kul Dedeoğlu Türbesi, Karaahmetli Tabiat Parkı ilçenin önemli bölgelerindendir.

1. Topal Dede Türbesi

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler içinde mâneviyatıyla öne çıkan bu türbe Bahçeli mahallesinin hemen yukarısındadır. Bu zâtla alâkalı fazla bilgi mevcut değildir fakat söylendiğine göre Topal Dede Horasan’dan gelerek Ahmet Yesevî hazretlerine talebe olmuştur. Geceleri hasandede’ye yürüyerek geldiği, çevresindekilere dâima nasihatler verdiği söylenmektedir.

Toplumdaki bir inanışa göre Topal Dede türbesinin yakınından bir şey alınmasına müsâde etmemekte, çevresini muhafaza etmektedir.

Hatta bununla ilgili şöyle bir şey anlatılır: Çobanın biri Topal Dede Türbesi’nin çevresinde dolaşırken bir kütüğe rast gelir. Onu alıp evine götürür. Fakat aynı gün içinde ineği ortadan kaybolur. Ararlar, ararlar; bir türlü bulamazlar.

Yaşlı bir kadın durumun farkına varır. Çobana Topal Dede Türbesi’nin çevresinden herhangi bir şey alıp almamış olduğunu sorar. Çoban da bunun üzerine kütük alarak evine getirdiğini söyler.

Kadın o kütüğün yerine koyulması gerektiğini bildirir. Çoban bunu yapar ve ertesi gün ineği çıkagelir.

Kırıkkale gezilecek yerler içerisinde yer vermenizi önerdiğimiz bu türbenin yanında 4 tane ardıç ağacı bulunmaktadır. Bunların takriben 3 asırlık olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca ardıç ağaçlarının kabuk geliştirirken ve büyüme evresindeyken kök kısmına denk gelen toprak zemindeki taşları kabuğuna sarıp kapattığı söylenmektedir. Yani bu ağaçlar boy verirken taşları yutmakta, bu taşlar ile beslenmektedir. Nitekim buradaki asırlık ardıç ağacının kökünde taş olduğu tespit edilmiştir.

2. Aqua Park

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler
arasındaki eğlenceli mekânlardan biri olan bu işletme özel sektöre aittir. İçerisinde çocuklar için yüzme havuzu bulunmaktadır. Ayrıca kaydıraklı yüzme havuzu ve bir restorant da vardır.

Buraya yaz mevsiminde gelenlerin serinlemek için tercih edebileceği en iyi destinasyonlardandır ve düğün gibi özel günler için de özel olarak kiralanabilmektedir.

3. Celal Bayar Parkı

bahşili gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler
içerisindeki bir başka eğlence noktası da burasıdır. Ortalama 500 dönümlük bir araziye kurulmuş olup Kızılırmak’ın kenarında yer almaktadır. Göletinde sandal gezintisi yapılabilir ve yanında bulunan lunaparka gidilerek ağaçların altında piknik keyfi ile hoş vakit geçirilebilir.

Piknik için büfenin ve piknik masalarının mevcut olduğu bu alanda mescit, su, tuvaletler, aydınlatma gibi olanaklar da bulunmaktadır. Çocuk bahçeleri ve çocuklara özel oyun alanları da parkı oluşturan diğer bölümlerdendir.

Park adını ülkemizin eski cumhurbaşkanlarından biri olan Celal Bayar’dan almaktadır. Doğayla baş başa kalmak istiyorsanız buraya gelmenizi öneririz.

Bilhassa hafta sonları daha kalabalık olan park Kırıkkale halkının ve civar illerden gelenlerin sık sık ziyaret ettiği bir yerdir.

Parkın hemen yanındaki lunapark çocuklu aileler tarafından oldukça rağbet görmektedir. Kamikaze, gondol, dönme dolap vb. ile tipik bir lunapark olup yetişkinler de burada güzel vakit geçirmektedir.

Kızılırmak kenarına kurulmuş sahil parkı da yine piknik yapılabilecek bir başka yer olup burada balık tutmak da mümkündür.

4. Karaahmetli Tabiat Parkı

bahşili gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler
bakımından bu ilçede parklar yoğundur. Karaahmetli Parkı ilçe merkezine bağlı olan Karaahmetli köyünde yer almaktadır. Kapulukaya baraj gölünün kıyısındaki bu park; baraj gölüyle beraber harika bir atmosfer meydana getirmektedir. Balık tutmak, doğa yürüyüşü ve günübirlik geziler için ziyaret edilebilir.

Yüzey şekilleriyle, yeşilin binbir tonuna tanıklık edebileceğiniz orman yapısıyla, derin vadileriyle, baraj gölü ile sergilediği harika âhenk sayesinde bu park görenleri etkilemekte, dinlendirmekte, huzur vermektedir. Buraya giriş ücretsizdir.

Balışeyh Gezilecek Yerler

Şeyh Edebali’yi duymuşsunuzdur. İşte onun diğer ismi Balı-şeyh olup; kendisi Oğuz Kayı Beylerinden Ertuğrul Gazi’nin arkadaşıdır. İlçe, Selçuklu döneminden (13. yüzyıldan) kalma bir camiye ev sahipliği yapmaktadır.

Başkentin Karadeniz’e bağlanmasını sağlayan karayolu üzerindedir. Burada yaşayanların büyük bir kısmı Türkmenlerden oluşmaktadır.

5. Ballı Türbesi ve Camii

balışeyh gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler
listesinde camilerin ayrı bir yeri vardır. İlçe merkezinde bulunan bu caminın 1121’de inşa edildiği düşünülmektedir. Fakat kitâbesi olmadığı için kim tarafından yapıldığına ilişkin kesin bir şey söylenememektedir.

Selçuklu mimarisini yansıtan cami düz bir arazi üzerinde, yol kenarındadır. Mimari özellikleri ise kesme ve yontma moloz taştan yapılması, dikdörtgen planlı olması şeklinde özetlenebilir. Türbe caminin hemen yanındadır. 1991 yılında restorasyondan geçirilen cami bugün ibâdete açıktır.

6. Konak

Zemin ve + 1 kattan oluşan konak da Kırıkkale gezilecek yerler listenizde yer almalıdır. Konağın giriş katı moloz taş dolgudur. Üst katı ise kerpiç sıvalı, bağdadi örgülü ve ahşap iskelettir. Ahşap kırma çatısının üstü Marsilya tipi kiremit ile örtülmüştür.

Rahmi Pehlivanlı’nın yaşadığı ev olan bu konak tescillidir. Şu an restore edilmeyi beklemektedir.

7. Tayyar Bey Konağı

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezi yerleri içerisinde bulunan bu konak da tarihi hüviyetiyle ön plandadır. Balışeyh ilçesine bağlı bir köydeki bu konak son derece geniş bir alanı kaplamaktadır. Konak bahçelidir ve doğu cephesinde bulunan ahşap kapıdan girilmektedir. Konağın yanında ise bir çeşme yer almaktadır. Taştan yapılan çeşmenin suyu akmaktadır. Simetrik ölçülerle yapılan bu konağın inşaatında kerpiç ve taş beraber kullanılmıştır.

8. Koçubaba Türbesi

balışeyh gezilecek yerlerKoçubaba Köyü’nde bulunan bu türbenin de kitâbesi yoktur. Mimari özelliklerinden, 14. ya da 15. yüzyılda inşa edildiği anlaşılmaktadır. Koçubaba’nın bu yörede yaşayan bilge bir Türkmen olduğu söylenir.

Seyit han Atâ olan Koçubaba, Horasan’ın Nişabur beldesinde, 1200’lü yıllarda doğmuştur. Ahmet Yesevî ocağında aldığı eğitimin ardından Hacı Bektâş-i Veli rehberliğinde Anadolu’ya gitmiştir.

Kırıkkale gezilecek yerler ziyaret edilirken bu türbeler de unutulmamalıdır.

Çelebi Gezilecek Yerler

Şehir merkezine uzaklığı ortalama 57 kilometre olan Çelebi, 1990 senesinde çıkarılan bir kanun ile ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçeye bağlı 13 köy ile 4 mahalle vardır.

Ülkemizin en küçük ilçesidir ve en son sayıma göre merkez nüfusunun 700-800 civarında olduğu bilinmektedir. İlçe genelinin nüfusu ise 3 bin kadardır.

Çelebi dağı eteklerine kurulu olan ilçe batıda Karakeçili ve Bala ile komşudur. Ne yazık ki bu ilçenin gezilebilecek bir yeri bulunmamaktadır.

Delice Gezilecek Yerler

Kırıkkale’nin gezilecek yerleri bakımından fakir bir ilçesi olan Delice, oldukça sakin bir ilçedir. Keskin ilçesinden sonra şehrin en büyük ikinci ilçesi burasıdır. ‘Delice ırmağı’ bu ilçenin en büyük zenginliklerindendir.

İlçedeki arkeolojik çalışmalardan anlaşıldığına göre burada ilk yerleşim Hitit döneminde başlamıştır. Osmanlı devleti zamanında ilçenin adı ‘Karabekir’ iken Delice Irmağı’ndan dolayı böyle isimlendirilmiştir.

Cumhuriyet kurulduktan sonra Keskin’e bağlı bir köyken ‘bucak’ statüsü kazanmış; 1960 senesinde ise 30 köyün kendisine bağlandığı büyük bir ilçe hâline gelmiştir.

Ankara-Samsun Karayolu üzerindeki bu ilçe Kırıkkale’nin şehir merkezine 47 kilometre mesafededir.

İlçede 20 metre yer altından ‘Delice Tuzu’ çıkmaktadır. Doğal kaynak suyundan üretilen bu tuzun ünü dünyaya yayılmıştır.

Avrupa Konseyi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş kriterlere uygun olduğu tespit edilen bu tuz mineral bakımından zengindir.

İlçenin ‘Delice beyaz üzümü’ de meşhurdur. Raf ömrü kısa olduğu için yalnız bu ilçede bulunur. Çekirdeksiz ve lezzetli bir üzümdür.

Kırıkkale’nin gezilecek yerleri listenizi uygularken buradan geçerseniz o üzümü de tatmanız önerilir. Ayrıca bu üzümden yapılan pekmez de satın alınmalıdır.

İlçe stadyumunda belediye tarafından her yıl ‘Delice Kavun ve Üzüm Festivali’ düzenlenmektedir. Festivalde kavun ile üzüm yetiştiriciliğinde derece almış kişilere çeşitli ödüller verilmektedr. Ardından animasyon gösterileri yapılmakta, şiirler okunmaktadır.

9. Tekke Köyü Sivri Mevki Tümülüsü

delice gezilecek yerlerTekke Köyü ilçe merkezine bağlı olup bu tümülüs de köyün 8 kilometre batısında yer almaktadır. Hâkim bir tepedeki tümülüsün batı tarafı dik ve sarp iken; çapı 50 metre, yüksekliği 30 metredir.

Etrafındaki arazilerde tarımsal faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Batı tarafında 1.20 metre ölçülerindeki kaçak kazı tünelleri 20 metre devam ettikten sonra içeriden güneye doğru ayrı bir kola ayrılmaktadır.

Mezar odasının girişine ulaşan ilk kaçak tüneli içten çökmeden dolayı farklı bir kaçak kazı tüneliyle tamamlanmıştır.

Bu tünel ise 5 metre aşağıdan kazılmış, 15 metre giderek içten 2 kola ayrılmaktadır.

Mezar odasının girişindeki blok taşlar dağıldığı için duvar kısmı Horasan harcıyla tekrar örülmüştür. Bu da göstermektedir ki mezar odası, kendi döneminin ardından açılmış ve tekrar kullanılmıştır. Burada başka bir örgü tabakasına da rastlanmaktadır.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ bölgede ‘kurtarma kazısı’ yapmıştır.

10. Çerikli Kasabası

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’nin gezilecek yerleri
açısından mutlaka gidilmesi gereken bir yer olduğunu söyleyemeyiz fakat yolu düşenler buraya da uğramalıdır. Kasabaya bağlı olan Çongar köyü ve Yeni Yapan köyü’nde arkeolojik araştırmalar yapılmış; çanak-çömlek parçalarına ulaşılmıştır.

Türklerin Anadolu’ya girdikten sonra ilk fethettiği yerlerden biri burasıdır. 11. yüzyılın ardından Oğuz Türkmen boyları buraya yerleşmiştir. Bu kasaba Kurtuluş Savaşı döneminde milli mücadeleye büyük katkılar sağlamıştır.

Burada yer alan cami takriben 3 asır önce yapılmıştır. Giriş kapısının üzerinde bulunan alınlıkta kitâbesi vardır. Mahfil katı sonradan yapılmıştır. Buraya doğu yönünden ahşap bir merdiven ile çıkılmaktadır. Ahşap tavanın düzeni mahfil kısmını kapsayacak şekildedir.

Minberi yıkılsa da minberin taş basamakları durmaktadır. Cami harap durumdadır fakat umarız en kısa sürede tekrar eski hâline kavuşur. Bu arada caminin yanında tarihi bir mezarlık vardır.

Karakeçili Gezilecek Yerler

Kırıkkale şehir merkeziyle arasında 37 kilometre vardır. İlçenin güneydoğusunda yer alan tepelerde tarihi kalıntılara rastlanmaktadır. 1990 senesinde Ankara’nın Bala ilçesinden ayrılan Karakeçili, o tarihten sonra Kırıkkale ilçelerinden biri olmuştur.

Ankara-Bala’nın kuzeydoğusundaki bu ilçe Doğu tarafının Kapulukaya baraj gölünün sıfır noktasıyla birleşmesi sonucu tabi’î bir güzelliğe kavuşmuştur.

Rakımı 1100 metre olan ilçede karasal iklim hâkim olup kış mevsimi yağışlı ve sert geçmektedir.

Türkler Anadolu’yu almadan evvel bazı Türk aşîretlerinin ve akıncılarının Anadolu bölgelerini ele geçirdikleri bilinir. Anadolu topraklarına 1071 öncesi yerleşen bir aşîret de ‘Karakeçili Aşîreti’ olup bu aşîret ilk olarak Şanlıurfa ve Iğdır bölgelerinde kalmıştır.

Daha sonra başkente gelmişlerdir. O zamanlarda kurulan Karakeçili köyü, ilçe statüsüne erişmiştir. Bu ilçe; Çelebi, Keskin ve Bahşili ilçelerinin yanı sıra Ankara’yla da komşudur.

Karakeçili aşîretine mensup olanlar her yıl buraya gelmekte ve kutlamalar düzenlemektedir. Eylül’ün 2. haftasında tertip edilen ‘Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği’ renkli görüntülere sahne olmaktadır.

2 gün boyunca devam eden şenliklerde sünnet, ikramlar, tiyatro, panel, havai fişek gösterileri ve benzeri etkinlikler yapılmaktadır. Mehmet takımının eşlik ettiği yürüyüşler oldukça keyifli geçmektedir.

Stadyumda ise yöresel halay ekibi ilçeye özel oyunlar sergiler; mehter gösterileri olur. Stadyum alanına kıl çadırlar kurularak burada çeşitli ürünler vatandaşlara arz edilir.

11. Çeşnigir Köprüsü

karakeçeli gezilecek yerlerKırıkkale’de gezilecek yerler
bu ilçede pek yoktur. Bununla birlikte ilçedeki Çeşnigir Köprüsü’nden bahsetmek gerekir. Söz konusu köprü Ankara-Kırşehir yolunun üzerinde, 100’ncu kilometresindedir. Kızılırmak’ın üzerindeki bu köprünün adı yakınında yer alan Köprüköy nedeniyle ‘Köprüköy köprüsü’ diye de bilinmektedir.

Köprüye âit bir kitâbe yoktur; maalesef yazılı kaynaklarda da bu köprüyle alâkalı bir bilgiye erişilememektedir. Bunun için kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı tam olarak belli değildir. Fakat Selçuklu döneminde yapılmış olma ihtimali kuvvetlidir.

Osmanlıların onarımdan geçirdiği düşünülen bu köprüyü Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi’ne çıktığı sırada Mimar Sinan’a tekrar inşa edilmesini söylemiştir.

Köprü; Kapulukaya Barajı faaliyete başlamadan evvel yol güzergâhındayken daha sonraları köprünün ayak kısımları Kapulukaya Barajının suyuna gömülmüştür.

110 metre uzunluğa sahip olan köprü 6 metre genişliğindedir. Derbent özelliği göstermektedir. İki yana eğimlidir ve eğri yapılmıştır. Bunun sebebi ayaklarının sağlam oturması içindir. Nehre en sağlam ve en uygun geçit veren yer bu köprüdür. Nehir kayalıkların hemen öncesinde ve sonrasında genişlemek suretiyle akmaktadır.

Osmanlı Arşivi’ndeki bazı bilgilerden; köprünün yanında bir cami ve han olduğu öğrenilmektedir. Bazı kaynaklar da köprünün yan tarafında taştan yapılmış bir aslan heykeli olduğunu belirtmektedir. Fakat bugün bunların hiçbiri mevcut değildir.

Timur ordusu Ankara savaşının gerçekleşeceği alana ilerlerken 1402 yılında bu köprüyü kullanmıştır.

12. Büklükale

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’de gezilecek yerler
denilince tarihi mahiyetinden dolayı zikredilmesi gereken Büklükale; başkentten Kaman’a doğru otoyolun üzerindedir. Burada kazı çalışmalarına 2009’da başlanmış olup hâlâ tamamlanmamıştır.

Buradaki yerleşimlerin Eski Tunç çağı’nda, Geç Tunç çağı’nda, Demir çağı’nda ve Osmanlı dönemi’nde gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Kırıkkale’de gezilecek yerler listesini uygularken buraya uğramanız çok gerekli değildir fakat yine de bu tarihi dokuyu hissetmek için ziyaret etmeniz önerilir. Bu bölgenin Hitit döneminde mühim bir yerleşim merkezi olduğu bilinmektedir.

Kızılırmak’ın en dar kısmında 13. yüzyıl itibariyle yapılan köprü ve Roma döneminden kalma bir köprüye ait buluntular söz konusu durumun kanıtlarıdır.

Kazılar sırasında Hititlerden kalmış olan mimari izler bulunmuştur. Bu izler mîlattan önce 2000’li yıllara ait Hitit şehrini ortaya çıkarmaktadır.

Kazılarda taştan örülü evlerbulunmuştur ve bunlar Hitit yaşamıyla ilgili önemli bilgiler vermektedir. Aynı zamanda Hitit döneminden kalma şehir kapısı ve suru da kazılarda bulunan diğer kalıntılardandır.

O döneme tarihlenen çivi yazılı tablet ve cam şişe de önemli buluntular arasında yer alır. Kazılarda çıkarılmış olan arkeolojik malzemelerin şu an Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinde yer aldığı bilinmektedir.

Keskin Gezilecek Yerler

Kırıkkale’de gezilecek yerler yazımız devam etmektedir. Burası kamu binası olarak kullanılan birkaç tesisiyle bilinmektedir.

Keskin halkının 1926 yılında satın alıp Türk ordusuna hediye ettiği ‘Keskin-1’, uzun müddet Türk Hava gücüne hizmet etmiştir. ‘Keskin Gazetesi’ de bölgenin tarihi önemini ortaya koyar niteliktedir. İlk defa 1924’te basılmaya başlanan bu gazete uzun yıllar boyunca varlığını devam ettirmiştir.

Bugün eserlerinin birçoğu 17 ayrı müzede sergilenen, çeşitli nişanlar, takdirnâmeler ve ödüller alan; yaptığı Nene Hatun portresi ile meşhur olan Rahmi Gürpınarlı da burada doğmuştur.

13. Esatmüminli Ören Yeri

Kırıkkale’de gezilecek yerler arayanlara Keskin’deki önerimiz olan bu yerin ilçe merkezine uzaklığı 25 kilometre olup tarihi güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Ankara-Niğde arasındaki Türkmen yerleşiminin yoğunlukta olduğu Esatmüminli köyü, Osmanlılar zamanında savaşlara en fazla asker gönderen köy olmuştur.

Burada oluşturulan ören yeri dinlenmek, gezinmek ve piknik yapmak için gayet uygundur.

14. Çarşı Camii

kırıkkale gezilecek yerlerİlçe merkezinde yer alan bu cami 1871’de yapılmıştır. 1966’da restore edilen caminin minaresi tuğladan yapılmış olup taş bileziklerle tezyin edilmiştir.

15. Eski Barut-Fişek Fabrikası

keskin gezilecek yerlerKırıkkale’de gezilecek yerler
olarak değil de genel bilgi amacıyla bahsetmek istediğimiz bu fabrika 1920 yıllarında inşa edilmiştir. Bugün lise binası olarak kullanılmaktadır. 1903 yılında kurulan ‘Kibrithane Fabrikası’ ise bugün halk eğitim merkezi olarak faaliyettedir.

1913 senesinde kız mektebi olarak yapılan ‘Taşmektep’ ise şu an bir kütüphanedir.

16. Ceritkale Kaya Mezarları

kırıkkale gezilecek yerlerİlçe merkezine ortalama 10 km uzaklıkta bulunan Ceritkale köyündeki bu mezar kalıntıları da Kırıkkale’nin sahip olduğu tarihi zenginliklerdendir. Burada ilk yerleşimin Demir Çağı’nda gerçekleştiği düşünülmektedir. Vadide ve o vadinin doğuya dönük yamaçlarında bulunan kaya yerleşmelerinde çeşitli kazılar yapılmıştır.

17. Sulu Mağara

keskin gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler listesi
içinde yer verdiğimiz Arzu Bayırı mevkiindeki bu mağara yatay biçimde gelişmiştir. Yarı yapay, yarı doğal fosil mağaralardan biridir.

Doğal kısmı birbiriyle bağlantılı 3 kattan meydana gelmektedir. 285 metre uzunluğundaki mağaranın en derin kısmı 25 metre olarak ölçülmüştür. Tavan yüksekliği ise 1-14 metre civarında değişkenlik göstermektedir.

Dar geçitler yapay ve doğal bölümlerin birbirine bağlanmasını sağlamaktadır. Erken Hristiyanlık döneminden kalma taş duvarlarla örtülü olan bu geçitler iki bölüm arasında köprü görevi üstlenmektedir.

18. Bedesten

kırıkkale gezilecek yerler19. yüzyıldan kalmış olan bu eser; yan yana dizili bitişik yapılardan oluşmaktadır. Ahşaptan yapılmış ve üç katlı bu dükkanların pencereleri de genellikle ahşap kepenktendir. Dükkanların dışı ve içi birbiriyle uyum sergilemektedir. İçerisindeki tavan işlemeleri ve döşemeler de ahşaptandır.

Sulakyurt Gezilecek Yerler

Kırıkkale gezilecek yerler listesi şimdi Sulakyurt ilçesinin tarihi ve doğal güzelliklerini sunacaktır. İlçe ‘Şeyh Şâmi’ tarafından kurulmuş olup köy statüsüne 15. yüzyılda kavuşmuştur. 1940 senesinde bu bölge ‘Konur’ adını almış ve bucak statüsüne yükselmiştir.

1957 yılında ise başkente ilçe olarak bağlanmış; Sulakyurt adını 1960’da almıştır.

İlçe Karagüney Dağı’nın eteklerindedir ve Kızılırmak buradan geçmektedir. Kırıkkale’nin en kuzeyindeki bu ilçe Balışeyh ve Delice ile komşudur.

19. Şeyh Şâmil Camii ve Türbesi

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler
listenizi oluştururken bu türbe ve camiye de yer vermelisiniz. Bu cami Şeyh Şâmil tarafından 15. yüzyılda inşa edilmiş olup türbe ise onun adına halk tarafından yaptırılmıştır. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan bu türbe mutlaka ziyaret edilmelidir.

20. Kozlu Yöresi Antik Kenti

İlçeye 7 kilometre uzaklıktaki bu antik kent Roma zamanına aittir. Bugün ise kentten geriye yalnızca bazı kalıntılar kalmıştır.

21. İn Mağarası

sulakyurt gezilecek yerlerKırıkkale’de gezi sizin için İstanbul’da, Ankara’da, Muğla’da gezmek gibi olmayacaktır fakat bu şehrin tarihi ve doğal güzellikleri de yabana atılmamalıdır. Kalekışla Köyündeki bu mağara iri bir kayanın oyulmasıyla meydana getirilmiştir.

3 katlı bir mağara olup her katında üç oda mevcuttur. Roma döneminden kalan bu yapı bugün son derece tahrip olmuş vaziyettedir. Bölgede kaya mezarlarıyla da karşılaşılmaktadır.

22. Yeşilyazı Köyü

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezisi sırasında buraya da uğranılması tavsiye edilir. Yeşilyazı Köyü, Küçük Sami Külliyesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Köyü Şeyh Şâmil ve evlatlarının kurduğu söylenmektedir.

Caminin doğu cephesindeki harim kapısının üstünde yer alan kitâbeye göre külliye 1531 tarihinde inşa edilmiştir.

Büyük bir avlu içindeki, dikdörtgen planlı bu caminin batısında ona bitişik bir türbe vardır. güneydoğu köşesinde tek şerefeli bir minare mevcuttur.

23. Çerikli Camisi

sulakyurt gezilecek yerlerKırıkkale gezi
noktasında daha çok tarihi yapılarıyla meşhurdur. Bu cami de onlardan bir diğeridir. Çerikli kasabasında bulunan cami Yenikent mahallesinde yer almaktadır.

Caminin harime giriş kapısında bir kitâbe vardır ve bu kitâbe tek satırlıktır. Kapı kemerinin üzerindeyse 1898 yazılıdır. Bugün iki parça hâlindeki bu kitâbenin araları sıvayla dolgu yapılarak okunamaz hâle getirilmiştir.

Yüksek bir alana yapılmış olan caminin etrafında bir yerleşim bulunmamaktadır.

24. Seyit Şeyh Mustafa Türbesi

kırıkkale gezilecek yerlerKüçükafşar köyündeki bu türbe Karababa Türbesi olarak da bilinmektedir. Türbenin kapısında üç satırdan oluşan kabartma yazılı bir kitâbeye rastlanmaktadır. Gerçi bugün kitâbe okunamamaktadır zira yıpranmıştır.

25. Kalekışla Köyü Kalesi

sulakyurt gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler
listemizdeki bu yapı aslında bir kale değildir. Kalekışla Köyü’nün yanında bulunan yüksek tepe kale olarak isimlendirilmektedir. Sur kalıntılarının toprak seviyesine indiği görülmektedir. Toprak altında ise bir su yolu olduğu belirtilmektedir.

26. Gavurevi Ören Yeri

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’de nereyi gezmeli? diyenler için bir başka tavsiyemiz de burasıdır. Sulakyurt’a bağlı, ilçenin yaklaşık 5 km uzağında yer alan derin bir vadinin yamacına kuruludur. Karaboğaz mevkiinde bulunmakta olup Roma dönemine tarihlenen bu yapının izlerini hâlâ koruduğu rahatlıkla söylenebilir.

İlâve Bilgi: Sulakyurt ilçesinin Mahmutlar köyü ve Hamzalı beldesi arasında Hamzalı’nın iki kilometre doğu tarafında, Kızılırmak’ın kenarında kaya sığınağı mevcuttur. Yerden yüksekliği ortalama 5 metredir. İçerisinde kayadan oyulan bir ‘seki’ bulunmaktadır. Mimari çağının Bizans dönemi olduğu söylenmektedir.

Yahşihan Gezilecek Yerler

Kırıkkale gezilecek yerler rehberimizin son ilçesi budur. 1990 senesinde ilçe olan Yahşihan ortalama 22 bin nüfusa sahiptir. İlçe pek çok tarihi kalıntıya ev sahipliği yapmakta olup ‘Bahçeler Höyüğü’ bunlardan biridir.

Öte yandan Köprübaşı köyünde Şıranözü Mevkii Sit Alanı, Bağtepe Mevki, Güzören Mahallesi gibi ziyaret edilebilecek yerler bulunmaktadır.

Kızılırmak üzerine inşa edilmiş olan ‘Çelik köprüsü’ de görülmelidir. Kırıkkale Üniversitesi de bu ilçenin sınırlarındadır.

Ankara-Kırıkkale karayolu bu ilçeden geçmektedir. 43 ilin doğuya olan bağlantısı da buradan geçmekte olup ilçe bu bakımdan son derece önemli bir konumdadır. Başkente 70, Kırıkkale şehir merkezine 6 km. uzaklıktadır.

27. Irmak Beldesi Gar Binası

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’de ziyaret edilecek yerler önerisi olarak böyle bir yerden bahsetmemiz garip karşılanabilir. Fakat yine de bilgi edinmeniz faydalı olacaktır.

Yirminci yüzyılda inşa edilen bu tarihi gar binası iki katlıdır ve batı tarafında, 200 metre mesafede beşik çatılı, tek katlı bir taş bina vardır. Burası motor ve depo bakım bölgesi olarak faaliyettedir.

Buradaki atölyede 2 hatlı ray sistemiyle motor bakımı yapılmaktadır. Irmak garına son dönemde yeni bir bahçe ve park inşa edilmiştir.

28. Tarihi Demir Köprü

yahşihan gezilecek yerlerKırıkkale’de ziyaret edilmesi gereken yerler içinde pek bir albenisi olmayan bu yapı Kızılırmak üzerinde, ilçe merkezinde bulunmaktadır. Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in 1908’de yaptırdığı bu köprü Anadolu’daki ilk demir köprüsü olma özelliğine sahiptir.

98.75 metre uzunluğa sahip olan köprünün genişliğiyse 3.85 metre olarak ifade edilmektedir. Motorsuz araç ve yaya trafiğine uygun olan köprü Belçikalı mühendisler ve mimarlar tarafından 3 açıklıklı olarak tasarlanmış, vidalı kazık sistemi üstüne kurulmuştur.

Her ayağında 6 tane vidalı kazık yer almaktadır. Bunların ayaklar ile beraber toplam uzunluğuysa 6.50 metre civarındadır. Köprünün her iki başında da taştan örülmüş kagir bağlantı noktalarına rastlanır.

Kuzeybatıya eklenen 4. köprü ayağı orijinal kagir değildir.

29. MKE Silah Müzesi

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’de nereye gidilmeli? sorusuna buraya kadar verdiğimiz yanıtlar sizin çok eğlenceli vakit geçireceğiniz yerler olmasa da bu şehre geldiğinize sizi pişman etmeyecektir.

Kırıkkale müzeleri arasında bulunan bu Silah Müzesi ‘MKE Silahsan’ çatısı altında, 1991’de kurulmuştur. 15 Temmuz 1990’de açılan müze 2 Kasım 1993’de daha geniş bir mekâna taşınmıştır.

299 adet tarihi eserin sergilendiği bu müzede 14. yüzyıldan itibaren bugüne kadar kullanılan çeşitli silahlar kronolojik sırayla teşhir edilmektedir. Avrupa ve Osmanlı ülkelerinin 15. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasındaki dönemde kullanmış olduğu silahlar burada sergilenmektedir.

Bilhassa İkinci Dünya Savaşı esnasında devletin Karadeniz bölgesi vatandaşlarından topladığı silahlar daha da ön plana çıkmaktadır.

Bu silahların bir bölümü de Tophane’de’ki silah fabrikasından getirilmiştir. Çelik malzeme yetersizliği olduğundan dolayı savaş esnasında bu silahların bazıları eritilmiş ve namlu çeliği üretiminde kullanılmıştır.

Fakat belirtmemiz gerekir ki; 1990 yılından beri burası yalnızca Müzeler Haftası’nda yani 18-24 Mayıs arasında ziyarete açılmaktadır. Bu tarihler dışında müzenin ziyareti Makine Kimya Endüstrisi’nden alınacak özel izne bağlıdır.

30. Yenişehir Mahallesi

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezi rehberi yavaş yavaş sonlanırken buraya da temas etmeden geçmeyelim dedik. İlçenin en büyük mahallesi burasıdır. Kırıkkale Üniversitesi’nin yer aldığı bu mahalle de geçerken uğrayabileceğiniz yerlerdendir.

Ayrıca Kırıkkale-Ankara yolunda ‘Yahşihan Merkez Gar Binası’ bulunmaktadır.

Ankara ile ülkemizin doğusunu birbirine bağlayan ana demiryolu hattının üstündeki bu bina 1924’e tarihlenmektedir. Erken Cumhuriyet dönemini yansıtan karakteristik mimari özelliklere sahiptir.

Kurtuluş Savaşı yıllarında İç Anadolu depolarındaki cephane kağnılar ile bu bölgeye taşınmıştır. Buradan da demir yolu ile başkente nakledilmiştir.

Kırıkkale Gezilecek Yerler Nelerdir?

Kırıkkale gezilecek yerler ilçelere göre bu şekilde sınıflandırılabilir. Buna ek olarak, Kırıkkale’de nereye gidilir? sorusuna verebileceğimiz başka yanıtlar da bulunmaktadır.

31. Hasandede Camii ve Türbesi

kırıkkale gezilecek yerlerBurası Kırıkkale merkeze bağlıdır. Kent merkezinden 12 kilometre uzaklıkta bulunan Hasandede kasabasında yer almaktadır. Türbe ve cami yan yana olup minare tarafındaki türbelerin ilki ‘Doğanbeğ’ (Hasandede) isimli zâta aittir.

İkinci türbenin ise bu zâtın oğulları olan Şeyh Mustafa ile ve Şeyh Halil İbrahim ile kızı Ümmühan Ana’ya ait müşterek bir türbe olduğu bilinmektedir.

1605 yılında yapılan bu cami kalın duvarlı, kesme taştan ve kare planlıdır. Giriş kapısının iki tarafında iki pencere bulunmaktadır. Minarenin kubbesi tuğladan olup pabuç bölümüne dek kesme taştandır.

32. Hasandede Göleti

Kırıkkale tatil için geleceğiniz bir yer olacaksa muhakkak buraya da uğramanız gerekir. Sert ve soğuk geçen kış aylarında buz tutan ve muhteşem bir manzaraya imza atan bu gölet tepelerin arasında saklı kalan bir yerdir.

33. Kırıkkale Tarihi Evleri

Kırıkkale’de nereye gitmeli? sorunuza cevap niteliğindeki bu evler 1500’lerden bu yana varlığını sürdürmektedir. tescilli kültür varlığı olan bu evlerin çoğu 2 katlıdır. Alt katı kagirdur, üst katıysa ahşap olarak inşa edilmiştir.

Çatılar ekseriyetle üçgen alınlıklı ve ara dolgularsa kerpiçtendir. Mimari açıdan Ankara sivil mimarisine benzetilebilir.

Zühtü Pehlivalı’nın evi, Tayyar Bey Konağı ve Aslan Bey konağı Kırıkkale’de ziyaret edilmesi gereken tarihi evlerdendir.

Kırıkkale Yemek Yerleri

Kırıkkale gezi yerleri içerisinde kahvaltı mekânlarını ve restoranlarını da kısaca listelemek gerekir.

Kırıkkale’de kahvaltı yapabileceğiniz yerler şunlardır:

  • Mini Home & Kahvaltı Noktası
  • Gözde Aile Piknik Yeri
  • Süleymaniye Şehr-i Saadet
  • Simitçi Dünyası
  • Eymek Unlu Mamülleri
  • Home Garden Cafe & Bistro

Kırıkkale’de yemek yemek için ise şu restoranlardan biri tercih edilebilir:

  • Gölet Kebap
  • Vural Alabalık
  • Kandemirler Restoran
  • Hocapaşa Restaurant
  • Kırıkkale Mangal Sefam

34. Kızılırmak Havzası

kırıkkale gezi rehberiKızılırmak ülkemizin en uzun nehridir. Kırıkkale’den geçen bu nehir şehirdeki derelerden su toplayıp Bafra’ya dökülmektedir. Bu doğal güzellik de Kırıkkale seyahati sırasında görülmelidir.

35. Haydar Sultan Camii ve Türbesi

kırıkkale gezi rehberiKırıkkale gezi rehberi içinde yer verdiğimiz bu cami ve türbenin olduğu bölgede hazire ile çeşme de bulunmaktadır. Yani burası bir külliye olarak tanımlanabilir.

Kuyu suyunda kükürt yer aldığı için soğuktur fakat sanki kaynıyormuş gibi görünmektedir. Külliyenin Erken Bizans döneminden kalma bir manastır üzerinde inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Böyrek Dağları’nın eteklerindeki bu caminin ve türbenin kuyusu, çeşmesi ve külliyesi dikkat çekicidir. Külliye restore edildikten sonra orijinalliğini kaybetmiştir. Günümüzde ‘Deliler Kuyusu’ diye isimlendirilen kuyudan ve iki kitâbeden başka, bu külliyeden geriye pek bir şey kalmamıştır.

Kuyunun çevresi beton kaplamalar ile yükseltiltilerek süslenmiş olup gerek yaz gerek kış mevsiminde çevreye buhar yaymaktadır. Bunun nedeni de yukarıda belirttiğimiz gibi kükürtlü suyudur.

36. Nur Camii

kırıkkale gezi listesiKırıkkale gezilecek yerler listemizdeki bu cami ise şehir merkezindedir. Açılışı cumhurbaşkanı tarafından 2015 yılında yapılmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliğiyle inşa ettirilmiştir. Kırıkkale’nin en büyük camisidir ve hem Selçuklu hem de Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır.

25 metrekarelik alanıyla 10 bin kişinin aynı anda ibâdet edebilmesine izin veren cami Kırıkkale gezisi sırasında ziyaret edilmelidir. Caminin külliyesi ise seminer salonu, konferans salonu, okuma salonu ve kütüphane barındırmaktadır.

Türk İslam El Sanatları eğitim merkezinin de bulunduğu Nur Camii tabii ki gidenlerin huzur bulmasını sağlayan manevi bir atmosfere sahiptir.

37. Kırıkkale Şehitler Parkı

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler listesindeki bu park doğal güzelliğiyle âdeta büyülemektedir. Şehir merkezinde bulunan bu yemyeşil parkta yürüyüş yolları, şirin bir çay bahçesi ve ördekli havuzlar vardır. Şehrin gürültüsünden kaçmak, kafanızı dinlemek istiyorsanız rotanızı çevirdiğiniz yer burası olmalıdır.

38. Karıştıran Kilisesi Mesire Alanı

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezi rehberi içinde yer verdiğimiz bu yer isminden belli olduğu üzere kilisenin bulunduğu mevkidedir. Bahsi geçen bu kiliseyle beraber doğal sitniteliği taşıyan bu mesire alanı tescil altına alınmıştır. Doğa ile iç içe vakit geçirmek istiyorsanız buraya gelmelisiniz.

39. Kırıkkale Kent Ormanı Kamp Alanı

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale şehir merkezindeki bu yer size Kırıkkale’yi kuşbakışı izleme imkânı verecektir. Piknik, kamp ve yürüyüş aktiviteleri için harika bir nokta olup yaz mevsiminde Kırıkkale halkının kurtarıcısıdır.

Kent ormanı şehrin merkezine sadece iki kilometre mesafededir ve buraya hem şehir içi toplu taşımalarla hem de özel araç ile kolayca ulaşım sağlanabilir.

40. Kırıkkale Yaylaları

kırıkkale gezi listesiKırıkkale’de bulunan yaylaların yükseklikleri 1200-1600 metre arasında değişmektedir.

Bu yaylalardan en önemlileri şunlardır:

  • Bedesten Yaylası
  • Hodar Yaylası
  • Kamışlı Yaylası
  • Sarıkaya Yaylası
  • Koçu Yaylası
  • Gümüşpınar Yaylası
  • Pehlivanlı Yaylası
  • Suludere Yaylası
  • Yeşilkaya Yaylası
  • Azgın Yaylası

Denek, Koçu ve Küre dağları üzerindeki bu yaylalar bilhassa yaz mevsiminde çeşitlik etkinliklere ve şölenlere sahne olmaktadır. Bu etkinliklere hem Kırıkkale halkı iştirâk etmekte hem de Ankara ve çevre illerden pek çok kişi katılmaktadır.

Yaylalarda katılımcılar yöresel kıyafetler giymektedir ve çadırlar kurulmaktadır. Konuklara Türk mutfağından eski unutulmaz lezzetler sunulmaktadır. Kırıkkale gezinizi bu yaylalardaki şölen tarihlerine göre planlamanız tavsiye edilir.

Kırıkkale’de Ne Yapılır?

İşte Kırıkkale gezilecek yerler bu şekildedir. Elmadağ’ın gözleri kamaştıran Anadolu mimarisinden, Kırşehir ile Yozgat’ın bozkırından nasiplenmiş olan Kırıkkale; zengin kültürü ve tarihi geçmişiyle gezilip görülmesi gereken şehirlerdendir.

Ankara’nın komşusu olan, Kızılırmak Nehri’nin kıyısındaki bu kent aslında bir sanayi şehridir fakat turizm potansiyeli de yadsınamaz.

Kırıkkale gezilecek yerler içindeki bu tarihi ve doğal güzelliklerin her biri mutlaka görülmeli, bol bol fotoğraf çektirilmelidir.

Kırıkkale Üniversitesi’nde binlerce öğrenci eğitim görmektedir ve şehirdeki gece kulüpleri publar ve barlar hem onların ve diğer yerlilerin hem de gezginlerin eğlence ihtiyacına cevap vermektedir.

Kırıkkale eğlence mekânlarından bazıları ise şunlardır:

  • Kırıkkale Podium AVM
  • Mavi Ay ile Sayanora
  • Lale Pub
  • Devr-i Alem Türkü Bar

Kırıkkale seyahatinizin daha verimli ve eğlenceli geçmesini istiyorsanız festivallerin yapılacağı tarihlerde buraya gelmeniz önerilir.

Başlıca Kırıkkale festivalleri ise şöyledir:

  • Karakeçili Kültür Festivali
  • Yahşihan Yoğurt Festivali
  • Ulusal Tekvando Festivali
  • Sulakyurt Kavun – Karpuz Festivali

Kırıkkale gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi sunduğumuz bu yazı umarız sizin çok güzel bir Kırıkkale gezisi yapmanıza vesile olur. Velhâsılı Kırıkkale’de gezilecek yerler sizi beklemektedir. Kırıkkale gezilecek yerler listesi kapsamında size anlattığımız bu yerlerin her biri kendine mahsus güzelliğiyle size hitap etmeyi başaracaktır.

Öyleyse Kırıkkale gezi rehberi burada sona ermektedir. Kırıkkale’de ne yenir yazımıza bakmayı da unutmayın. Hepinize iyi tatiller!

“Kırıkkale Gezilecek Yerler 40+ | Kırıkkale Gezi Rehberi” üzerine bir yorum

Yorum yapın