Ana sayfa » Kırşehir Yazıları » Kırşehir Gezilecek Yerler 55+ | En Geniş Kırşehir Gezi Rehberi

Kırşehir Gezilecek Yerler 55+ | En Geniş Kırşehir Gezi Rehberi

Kırşehir gezilecek yerler hususunda araştırma yapmaya başladıysanız ya bu şehrin yerlisinden birisiniz ve daha önce gitmediğiniz yerleri merak ediyorsunuz; ya da burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsunuz demektir.

Sebebi ne olursa olsun Kırşehir’i tanımak için buraya geldiğinize göre yazımızı okuduktan sonra Kırşehir’in ne kadar gezilecek yeri varsa hepsiyle ilgili bilgi sahibi olacağınız muhakkaktır.

Kırşehir Gezilecek Yerler

Kırşehir İç Anadolu bölgesinin en güzel şehirlerinden biri olup Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Ankara illeriyle komşudur. Birçok tarihi kalıntıya ev sahipliği yapan Kırşehir Anadolu’da önemli bir geçiş noktası konumundadır.

Türbeleri, kiliseleri, kümbetleri, tarihî camileri, höyükleri, medreseleri, termal suları, kaleleri, kervansarayları ve yer altı şehirleriyle tam bir kültür, eğlence, tarih ve doğal güzellik merkezidir.

Kırşehir gezilecek yerler listesinin içerisinde öne çıkan yapılar ise; Çağırkan Kalehöyük, Ahi Evran Camii ve Türbesi, Cacabey Camii, Mucur Yeraltı Şehri, Seyfe Gölü, Üç Ayak Kilisesi, Terme Termal Turizm Merkezi ve Kırşehir Kaplıcaları’dır.

Elbette Kırşehir, daha ziyaret edilecek pek çok destinasyon barındırmaktadır. Her biriyle ilgili ayrıntılı bilgi yazımızın devamında mevcuttur.

Kırşehir Akçakent Gezilecek Yerler

Kırşehir merkezinin 65 kilometre uzağında yer alan bu ilçeye ilk kez Çerkez Türklerinin Kafkasya’dan göç ederek 1884 yılında yerleştikleri bilinmektedir. Yörenin önceki adı ‘Şehricedit’ olup 1965 yılında Akçakent ismini almıştır. Gezilecek yerler bakımından fakirdir.

1. Hacıfakılı Kilisesi

kırşehir gezilecek yerlerHacıfakılı köyünde bulunan bu yapı Bizans dönemiyle ilgili önemli bilgiler vermektedir. Nitekim köydeki evlerin duvarlarında ve bahçelerinde de bu dönemi yansıtan devşirme malzemeler göze çarpmaktadır. Kilisenin yalnızca bir odası kalmıştır. Tuğladan yapılan bu kilise Bizans dönemi mimarisinin örneklerindendir.

Kırşehir Akpınar Gezilecek Yerler

Kırşehir gezilecek yerler listemizin ikinci ilçesi olan Akpınar şehir merkezine 40 km. mesafede yer almaktadır. Yörenin tarihine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. 1938 itibariyle burada şiddetli bir deprem yaşandığı, bölgenin 1939 senesinde bucak olduğu ve belediye teşkilatının 1959 yılında kurulduğu bilinmektedir.

1987’de ilçe olan Akpınar, devlet karayolu üzerine kuruludur. Şehrin en yeşil doğaya sahip olan ilçesidir. Ceviz üretimi revaçtadır.

Neşet Ertaş da Akpınar doğumludur. 1938 yılında Akpınar’a bağlı köylerden biri olan Kelismailuşağı’nda dünyaya gelmiştir.

Bu arada her yılın sonbahar mevsimi geldiğinde Akpınar halkı bunu ‘Hedik Festivali’ düzenleyerek kutlar. Hasatın ardından elde edilen buğdaylar bulgur olması için birçok merhaleden geçirilir. Buna toplumda ‘hedik kaynatmak’ denir.

Bilhassa Eylül ayının başında, hasat bittiği zaman çıkarılan buğdaylar; akımın iyi, suyun bol olduğu bir yerde iyice yıkanır. Köy meydanlarında yahut harmanlarda büyük bakır kazanlar kurulur.

Tüketilebilecek kıvama geldi mi dışarı serilerek bekletilir. Ardından da el ile çevrilerek kullanılan taş değirmenler vasıtasıyla bulgura dönüştürülür.

Festival sırasında pişen hedikler davetlilere ikram edilir ve bu sırada yöresedeki tanınmış isimlerin konserleri ikram faslına eşlik eder.

Akpınar ilçesi ‘Deveci armudu’ ile meşhurdur. Lezzeti, büyüklüğü ve görüntüsüyle öteki armutlardan başka olan bu meyveyi mutlaka deneyimlemeniz önerilir.

Her neyse; ilçenin gezilebilecek yerleri şu şekildedir:

2. Kanlıgöl Kanyonu

kanlıgöl gezilecek yerlerKanlıgöl Hacıselim
köyünde bulunan bu kanyonun ilçe merkezine uzaklığı 12 km’dir. Sofrazlı yükseltisinden başlayan kanyon çeşitli şekiller alarak, dik ve derin kayalardan geçerek ilerlemektedir. Kanyonda küçük gölcükler, irili ufaklı çağlayanlar bulunmaktadır. Fakat kanyonla ilgili başka bir bilgi yoktur.

Kırşehir gezilecek yerler listemiz devam ederken şimdi sırada bir türbe vardır.

3. Hacı Hüseyin Efendi Türbesi

kırşehir gezilecek yerlerİlçe merkezinde yer alan bir türbedir. Hacı Hüseyin Efendi’nin Türkmen boyundan mübârek bir şahsiyet olduğu ve Anadolu’ya yerleştiği bilinmektedir. 1905 yılında vefat eden Hacı Hüseyin Efendi’nin türbesi yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

4. Uyuz Hamamı-Şifa Hamamı

Demirci köyünde, ilçe merkezinin 12 km. uzağındadır. Hamamın 2005 yılında ölçülen sıcaklığı 33 derecedir. Kaynak suyunun olduğu bölgede iki açık havuz vardır. Bu suyun çeşitli cilt hastalıklarına faydalı olduğu iddia edilmektedir. Yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğrayan bu yeri sizin de ziyaret etmeniz tavsiye edilir.

5. Karaova Barajı

akpınar gezilecek yerlerKırşehir gezilecek yerler
arasındaki bu baraj ilçe merkezinin 14 kilometre mesafesindeki Çelebiuşağı köyünde bulunmaktadır. 1997’de yapılmış olup balık avlamaya son derece elverişlidir.

Alabalıkların yetiştirildiği bu baraja da uğrayıp mümkünse sizin de balık tutmanız tavsiye edilir.

Kırşehir Boztepe Gezilecek Yerler

Yöredeki ilk yerleşimin takriben 1700’lü yıllarda başladığı düşünülmektedir. Bölge 1938’de büyük bir deprem felâketi yaşamıştır. Bu depremde çok zarar görmüştür. İlçenin gezilecek yerleri şöyledir:

6. Harmanlı Köyü

Harmanaltı köyünün mezarlık alanında bulunmaktadır. 67 metre uzunluğa sahip olan höyük 4 metre yüksekliktedir. Bugün köy yerleşimi altında kalan höyükte yapılan yüzey araştırmaları sonucunda Demir Çağı’ndan kalan seramik parçalarına rastlanmıştır. Ayrıca Bizans ve Roma döneminde de burada yerleşim olması muhtemeldir.

7. Çift Höyükler 1 ve 2

Kırşehir gezilecek yerler arasındaki bu tarihi kalıntı ise Çamalan köyünde yer almaktadır. Oval bir görünümü olup uzunluğu doğu batı yönünde 112 metredir. Ortalama 23 metre yüksekliğe sahiptir. 2 no’lu höyük ise bu höyüğün güney tarafındadır. Demir Çağı buluntularının yoğun olduğu bu höyük, eteklerinde köy evlerini barındırmaktadır.

İkinci höyük ise 18 metre yüksekliğe, 104 metre uzunluğa sahiptir. Boyut bakımından öteki höyüğe kıyasla küçüktür.

8. Cevizlibağ Höyüğü

Kırşehir gezilecek yerler bu ilçede höyüklerden oluşmaktadır. Bağlarbaşı Mahallesi’nde bulunan söz konusu höyük ilçe halkı tarafından ‘Kale’ olarak anılmaktadır. Çapının 210 metre olduğu bilinen höyüğün yüksekliği ise yaklaşık 17 metredir.

Mîlat’tan önce 3000 ile Mîlat’tan sonra 1400 arasını kapsayan dönemde burada yerleşimin bulunduğu tahmin edilmektedir. Tescillenip korumaya alınan bu höyük ilçenin sahip olduğu tarihi zenginliklerden biridir.

9. Öksüz Höyük

Öksüzkale köyündeki bu höyük 25 metre yüksekliğe ve 217 metre uzunluğa sahiptir. Köyün girişindeki bu höyüğün çok fazla tahribata uğradığı söylenebilir. Demir Çağı’na ve daha geç dönemlere ait seramikler bulunmuştur. Friglerden kalan birkaç parça çanak-çömlek parçasına da rastlanmıştır.

Kırşehir Çiçekdağı Gezilecek Yerler

Kırşehir gezilecek yerler içerisindeki bu şirin ilçe Çiçekdağı etekleride kuruludur. İsmini bu dağdan almaktadır. Gezilecek yerleri ise şu şekildedir:

10. Karakurt Kaplıcası

kırşehir gezilecek yerlerKaralar köyünde, il merkezinin 15 kilometre batısındadır. İlk defa 1135 tarihinde Selçuklular döneminde kullanılmıştır. O süreçte mescid ve türbeden oluşurken bugün modern tesislerden meydana gelmektedir. Bu tesiste konaklamanız mümkündür. Tesisin ortalama 50 yatak kapasitesi vardır.

Kaplıca suyu 50 derece sıcaklığa sahiptir. Kadın hastalıklarına, sinir hastalıklarına ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Yılın her mevsimi çeşitli hastaların şifâ bulmak için geldiği bu kaplıcaya sizin de uğramanız önerilir.

Öte yandan bu kaplıca ile ilgili bir efsane anlatılır. Buna göre Kırşehir beyinin bir oğlu vardır ve amansız bir hastalığa yakalanır. Doktorların yaptığı hiçbir şeyden fayda görmez. Babası iyice umutsuzluğa düşer ve ‘hiç olmazsa gözümün önünde ölmesin. Bir dağa bırakıp orada terk edin de gözüm görmeyince gönlüm de katlanabilsin.’ der.

Çocuk ‘Emirburnu Dağı’nın eteklerine bırakılır. Çocuk çaresizce başına neler geleceğini bekleye dursun; akşam olunca bir kurt ile karşılaşır. Fakat bu öyle bir kurtutur ki; uyuz olmuş ve tüyleri dökülmüştür. O kadar zayıftır ki kemikleri karnına yapışmıştır. Üstelik vücudunun her yeri de yara-bere içerisindedir.

Kurt sürünerek gelmiş ve dağın eteğinde yer alan bataklıktaki çamura bulanarak uzaklaşmıştır. Sonraki günlerde de aynı şeyler tekrarlanır. Sonra tamamıyla iyileşir ve bir daha gelmez ollur. Bunları gören çocuk, bataklıktaki çamurun şifâlı olduğunu anlar. O da bu çamura girerek bedenini çamur ile sıvamaya başlar.

Köşedeki kaynayan sudan içmeyi unutmaz. Bir müddet sonra vücudunun canlanmaya başladığını hisseder. Çocuk bunları yapmayı sürdürüp tam olarak iyileşir ve ayaklanıp Kırşehir’e doğru yola koyulur. Evine gelir, gören herkes hayrete düşer. Çocuk ne olup bittiyse bir bir anlatır ve babasını da o bataklığa götürür.

Babası buraya bir kubbe yaptırır, yan tarafına da bir mescid inşa ettirir. Buraya da o kurda izâfeten ‘Karakurt’ kaplıcası adını verir.

11. Karakurtbaba Kümbeti

kırşehir gezilecek yerlerKırşehir gezilecek yerler
listemizdeki bu yapı ise kaplıcanın yan tarafındadır. 1135 senesinde dönemin Anadolu Selçuklu hükümdârı Kılıçaslan’ın emriyle inşa edilmiştir. Bunun için Selçuklu mimarisinin özelliklerine sahiptir. Fakat kümbetin kitâbesi mevcut değildir.

Karakurt Baba hatırasına inşa ettirildiği düşünülmektedir. Selçuklu mimari tarzını yansıtan bu yapı kare kâide üzerine 8 köşeli olarak kesme taştan yapılmıştır. En üst bölümünde taş bir külah bulunmaktadır. Türbenin yanında ise bir mescid vardır.

12. Bulamaçlı Kaplıcası

kırşehir gezilecek yerlerİlçe merkezinden 5 kilometre doğuya gidildiğinde sizi bu kaplıca karşılayacaktır. Yolu çok elverişli değildir. 842 metre rakımlıdır. Kaplıca suyunun radyum, bikarbonat ve sodyum klorür bulunduğu bilinmektedir. Su, 42 derece sıcaklığa sahiptir.

Bahsi geçen kaplıca suyunun; nevraljin, kadın hastalıkları, nevrit ve romatizmal hastalıklar için faydalı olduğu söylenmektedir. Burada bir konaklama tesisi yer almakta olup oldukça küçük bir tesistir.

Kırşehir Kaman Gezilecek Yerler

Kırşehir’de gezilecek yerler bu ilçede daha fazladır. Şehir merkezinin 52 km uzağındaki ilçe cevizleriyle ünlüdür. Buraya gelmişken tadı damağınızda kalacak olan Kaman cevizlerinin tadına bakmayı ihmal etmemelidir. İlçenin ziyaret edilecek yerleri şunlardır:

13. Savcılı Plajı

savcılı gezilecek yerlerSavcılı Büyükoba Kasabası
’nda yer almaktadır. Yaz mevsiminde ziyaretçisi eksik olmayan ve neredeyse Akdeniz sahillerini aratmayan bu plaj temiz denizi ve kumuyla size güzel bir günübirlik tatil imkânı sunacaktır.

Plaj Hirfanlı Baraj Göleti’nin yanındadır. Hem şehir halkına hem de civar illerden gelenlere hizmet veren bu küçük ve şirin plajın uzunluğu 3 kilometredir. Bölgede pek çok kamelya halk evi, piknik alanı ve restoran mevcuttur. Ayrıca su sporu için tahsis edilmiş alanlar, çay bahçeleri, açık ve kapalı duş yerleri de vardır.

14. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

kaman gezilecek yerlerKırşehir’de gezilecek yerler
söz konusu olunca burayı unutmamak lâzımdır. Çağırkan Kasabası‘nda yer alan bu müze; Japon Hükümeti tarafından gerçekleştirilen ‘Kültürel Mirası Koruma Projesi’ kapsamında yapılmıştır. 470 metrekare kapalı, 830 metrekare de açık alan olmak üzere 1.500 metrekarelik bir alana sahiptir.

Müzede; sinevizyon köşesi, sergi salonları ve kütüphane bulunmaktadır. Ayrıca restorasyon, fotoğraflama araştırma ve inceleme çalışmalarına imkân tanıyan labarotuarlar yer almaktadır. Depolar, çeşitli teknik bölümler ve bir de kafe vardır.

Çevre düzenlemesi yapılırken höyük tarzı yansıtılmıştır. Bu sayede ziyaretçilerin hem kazılarda kullanılan yöntemleri, bu çalışmaların nasıl gerçekleştiğini görmeleri sağlanmış; hem de ele geçirilen buluntulara tanıklık etme fırsatı sunulmuştur.

Bir Japon bahçesi stilinden esinlenerek yapılan büyük botanik bahçesini de unutmamak gerekir. 2011 yılında bu müze ‘En iyi yeşil müze’ ödülüyle daha da kıymetlenmiştir.

Kırşehir’de gezilecek yerler listesinin başına yazılması gereken bu müze, aynı zamanda 2012 yılı itibariyle Avrupa’nın Yılın Müzesi ödülüne aday olarak gösterilmiştir.

15. Kaman Japon Bahçesi

kırşehir gezilecek yerlerÇağırkan Kasabası
’ndaki Kalehöyük kazı alanının yanındadır. ‘Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi’nin 1993 senesinde, Altes Prensi Takahito Mikasa tarafından Kalehöyük kazılarının başlatılması üzerine yaptırılan bu bahçeyi mutlaka ziyaret etmelidir.

‘Mikasanomiya Anı bahçesi’ olarak da bilinmektedir. Japonya sınırlarının dışında kalan en büyük botanik bahçe burasıdır ve her geçen yıl ziyaretçi sayısı daha da artmaktadır. Bu güzelliklere yakından tanık olmak istiyorsanız Kırşehir’e yolunuz düştüğünde buraya uğramayı da ihmal etmemelisiniz.

Burası özellikle kar yağdığı zaman ayrı bir güzelliğe kavuşmaktadır. Bol bol fotoğraf çekebileceğiniz bu yerde pek çok ağaç ve gölet vardır. Sumeru Dağı minyatürü de buradadır.

16. Hırfanlı Baraj Gölü

kırşehir gezilecek yerlerKırşehir’de gezilecek yerler
bu ilçede henüz bitmemiştir. Şereflikoçhisar ile Kırşehir il merkezi arasında, 1953-1959 yılları arasında, Kızılırmak üzerinde yapılan bu baraj; taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla kullanılmaktadır.

Açıldığı tarihte ülkemizin en büyük baraj gölü olan Hırfanlı Baraj Gölü günümüzde ülkemizin 4. büyük baraj gölüdür.

Kaya gövde dolgu tipidir ve gövde hacmi 2.000.000 m3 şeklindedir. Yüksekliği akarsu yatağından itibaren 78 metredir. Göl hacmi normal su kotunda ise 5.980 hm3 olup göl alanı da 263,00 kilometrekaredir.

Ülkemizin büyük boyutlu barajlarından biridir ve denizin olmadığı bu bölgeye sosyal aktivite alanı sağladığı için ayrı bir öneme sahiptir.

Gölet yaz mevsimi boyunca ilgi görmektedir. Piknik yapmak ve deniz özleminizi gidermek için uğrayabileceğiniz bu alan, size huzur dolu saatler yaşatacaktır. Göl; yayan, kerevit ve sazan gibi balıklar barındırmaktadır. Yer aldığı bölgenin iklimine etki etmektedir.

Baraj gölü ilçe merkezinin 17 km. uzağındadır. 2 km. mesafede tesisler yer almaktadır. Uzunluğu 75 kilometredir ve en geniş yerinin 15 km olduğu bilinmektedir. Gölün kıyısındaki Büyük Oba Plajı 1960 yılında açılmıştır.

17. Kuş Kalesi

kaman gezilecek yerlerKırşehir’in gezilecek yerleri
listemizde yer verdiğimiz bu tarihi yapı Hitit döneminde yapılmıştır. Bizanslıların geliştirdiği ve uzun müddet kullandığı Kuş Kalesi pek çok medeniyetin de yararlandığı bir yapı olmuştur. İlçe merkezinin 3 km. uzağındaki bu kale, yolunuz bu ilçeye düştüğü zaman ziyaret edeceğiniz yerlerden biri olmalıdır.

18. Dadaloğlu Parkı

kırşehir gezi rehberiKırşehir gezisi sırasında uğramadan dönmemeniz gereken bu güzel park ilçe merkezinde bulunmaktadır. Parkta ‘Dadaloğlu anıtı’ da yer almaktadır.

Dadaloğlu; Çukurova’da doğup büyüyen bir ozandır. Ömrünün son dönemlerinde Kırşehir’e yerleşmiş, vefat edene kadar burada yaşamıştır. İlçeye ppek çok hizmeti olan Dadaloğlu, Kültür Parkı’nın yer aldığı Ziyarettepe‘de metfundur. İlçe belediyesi bu bölgeye anıt mezar inşa ettirmiştir.

19. Ömerhacılı Kalesi

kırşehir gezilecek yerlerKırşehir’in tarihi yerleri listesinde bulunan bu kale Ömerhacılı kasabasının yakınında yer alan Baran Dağı’nın eteklerindedir. Kalenin hangi dönemde inşa edildiği bilinmemektedir. Fakat Roma yahut Bizans döneminde yapıldığı düşünülmektedir.

Burada yaşayanların kaleye girmek için gizli yollar veya asma merdivenler kullandıkları tahmin edilmektedir. Zira bugün bölgede herhangi bir yol veya merdiven yapısına rastlanmamıştır. Bu kale de Kırşehir seyahati sırasında gidip gördüğünüz yapılardan biri olmalıdır.

Kırşehir Mucur Gezilecek Yerler

Kırşehir’de gezilecek yerler listemizin son ilçesi işte burasıdır. İlçenin sahip olduğu en büyük avantajlardan biri merkezi bir konumda bulunmasıdır. İlçede Kapadokya bölgesi özelliklerinin görüldüğü yeraltı mağaraları mevcuttur.

Mucur ilçesinin kuzeyinden, Batı Anadolu ile Güney doğu Anadolu’nun birbirine bağlanmasını sağlayan E-23 karayolu geçmektedir. Yolun üzerinde dinlenme tesisleri bulunmaktadır. İlçenin tarihiyle ve isminin nereden geldiğiyle ilgili çeşitli söylentiler vardır.

Rivâyete göre eskiden buradaki mağaralarda gayr-i müslim bir grup insan yaşamıştır. Bunların lideri ise ‘Mücür’ adını taşımaktadır. Bu kelime ‘tutuklu, suçlu’ gibi anlamlara gelmektedir.

İlçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre kuzeybatısında kalan, Kızılin isimli mevkide de Müslümanlar ikâmet etmektedir. Her sabah mağarada ateşler yakılır ve dumanları gören Müslümanlar hayıflanarak ‘Mücür kâfirinin dumanı tütüyor’ derler.

Su deposunun yan tarafında ise ‘keişlik’ diye anılan bir yer vardır. Bu ise; ‘elinde kırbaç ile suçluların başını bekleyen kişi’ demektir.

Mücürler mağaralarda, yeraltı şehirlerinde cezalandırılırlar ve keişler ise onların başında beklerler. Bu kelime zaman içinde değişikliğe uğrar ve günümüze ‘Mucur’ olarak ulaşır.

Buraya gelmişken ilçenin yöresel lezzetleri arasındaki ; kemikli etle hazırlanan gendeme, kesme mantı, soğanlama ve yeşil mercimekli mangır çorbasının tadına bakmanız önerilir. Mucur köftesi de mutlaka deneyimlenmelidir. İlçeden ayrılmadan önce hem kendiniz kullanmak için hem de yakınlarınıza hediye etmek için Mucur seccadeleri alabilirsiniz.

20. Keişlik Mağarası

mucur gezilecek yerlerİlçe merkezinde bulunan Yenice mahallesinde yer almaktadır. Su deposunun yan tarafındaki bu mağarada eskiden yeraltı şehrinde suç işleyenlerin cezalandırıldığı söylenmektedir. Fakat mağara şimdi harap durumdadır ve ziyarete kapalıdır.

21. Aflak Kilisesi

kırşehir gezilecek yerlerKırşehir gezilecek yerler
listemiz sürmektedir. Bu kilise de yine İlçe merkezindedir. Sokaklı mahallesindeki Manastır semtinde bulunmaktadır. Kilisenin duvarlarında yağlı boyalar görülmektedir ancak bakımsızlıktan dolayı harap olmuştur. Bugün hayvan ağılı durumundadır. Kilise yapısının hemen yanında ise yumuşak kayaya oyulu inler vardır.

22. Yeraltı Şehri

mucur gezilecek yerlerKırşehir gezilecek yerler
listemiz yine bir tarihi yapıyla devam etmektedir. Hamidiye mahallesinde bulunan bu tarihi kalıntının üzeri kamulaştırılmış ve yeşil alan-yeşil park olarak düzenlenmiştir. Höyükteki yeraltı şehrinin 3. ve 4’ncü yüzyıllar arasında Hıristiyanlar tarafından inşa edildiği sanılmaktadır.

Bölgede Hristiyanlık yasaklanınca Hristiyanların kayaları oyarak şehirler oluşturdukları ve aileleriyle beraber buralarda yaşadıkları iddia edilmektedir.

1973 tarihinde gerçekleştirilen bir yol çalışması ile Mucur ilçe merkezinin birçok noktasında tesadüfen yeraltı mağaralarıyla karşılaşılmıştır. Bir mağaranın girişi takip edilerek büyük bir yeraltı şehrine varılmaktadır.

Yumuşak kayalara oyulmak suretiyle yapılan bu şehir 3 katlıdır ve yerden 7-8 metre derinliktedir. Güneyde bir giriş kapısı, içerisinde 42 oda vardır.

Geçitler, gizli yollar, ahırlar, ibadet yerleri ve dehlizler bulunmaktadır. Özel bölme girişlerinin kapatılması amacıyla yapılan büyük taşlar da ilgi çekicidir. Şehirde havalandırma ihtiyacının karşılanması üzere bacalar da inşa edilmiştir. Kapadokya’daki yeraltı şehirlerine benzetilebilir.

Söz konusu yeraltı şehrinin önceleri Sit alanı olarak ilan edilip korumaya alındığı; sonra ışıklandırma ve temizlik çalışmaları yapılarak halkın ziyaretine açıldığı bilinmektedir. Burayı ziyare tettiğinizde sizi karşılayacak olan yapılar şunlardır:

  • Dehlizler: 1.5-2 metre arasında değişen yüksekliklere ve ortalama 1 metre genişliğe sahiptir. Mekânlar arasındaki geçişin
  • sağlanabilmesi amacıyla yapılmışlardır.
  • Odalar: Fazla büyük olmasalar da çoğunda tabandan zemine gömülü büyük su ve erzak küpleri vardır.
  • Ahırlar: Büyüklükleri odalara kıyasla daha fazladır. Küçükbaş hayvanların beslenme ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılmıştır. Hayvanların yemlenebilmesi için hatıllar vardır.
  • İbadet Yerleri: Şehrin güneyinde, küçük ve dairesel planlı bir alandır. Küçük nişler göze çarpmaktadır.
  • Kapak Taşları: Özel bölme girişlerini ve ana geçitleri kapatmak için yapılmış olup dairesel, büyük hacimli kütlelerdir.
  • Havalandırma Bacaları: Bugün yalnızca 3 tanesi açık olup yer üstüne açılmaktadırlar.

23. Yeşil Vadi

Kırşehir gezilecek yerler listenizde yer vermeniz gereken bu bölge Şatıroğlu Mahallesinden başlayarak Kızılırmak‘a doğru ilerlemektedir. Vadi 15 km uzunluğa, 100-600 metre genişliğe sahiptir.

Burada meyve-sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Buradaki doğal güzellikler içerisinde yürüyüş yapmak size oldukça keyif verecektir.

24. Aşılık Mağarası

Kırşehir gezilecek yerler listesi dur-durak bilmeden ilerlemektedir. Mucur’un 8 kilometre kuzeybatısındaki bu mağaranın ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği bilinmemektedir.

Buradan ‘Femir oksit’ isimli bir maden çıkarılmakta olup ‘Aşı madeni’ olarak da anılmaktadır. Söz konusu maden boya sanayinde kullanılmaktadır. Fakat göçükler sebebiyle bugün mağaraya girmek mümkün değildir.

25. Aksaklı Kilisesi

kırşehir gezilecek yerlerİlçe merkezinin yaklaşık 10 kilometre güneyindedir. Aksaklı isimli bir köyde yer almaktadır. Bunun da yapılış tarihi ve kimin inşa ettiği belli değildir. Kazılarda bazı küpler bulunmuştur. Ele geçirilen bu tarihi kalıntılar, yapının eski dönemlere dayandığını ortaya koymaktadır.

Yakın dönemde çıkarılmış olan yağ küplerinin biri ilçe merkezinde bulunan parka götürülerek orada sergilenmeye başlamıştır.

26. Kepez Yeraltı Şehri

Kırşehir gezilecek yerler listesi bolca tarihi yapı ihtiva etmektedir. İşte Kırşehir’de nereye gitmeli? diye soranlara ve tarihe de ilgi duyanlara bir başka önerimiz burasıdır. İlçe merkezinin ortalama 13 kilometre uzağında yer alan Kepez köyünde bulunmaktadır.

Burada pek çok oda ve galeri mevcuttur. Mimarisinin düzgünlüğü ve iki ayrı renge sahip toprak yapısı en dikkat çekici özellikleridir. Temizlik çalışmalarının ardından turizme açılmış olup görülmeye değerdir.

Ayrıca ilçedeki Dulkadirli Yeraltı Şehri de görülebilir.

27. Avcı İçmesi

Bunun da ilçe merkezi ile arasında 15 kilometre bulunmaktadır. Adını Avcı köyünden almıştır. Buradan çıkan su kapsamlı bir incelemeye tâbî tutulmamıştır fakat yine de hazımsızlığa ve çeşitli mide rahatsızlıklarına faydalı olduğu söylenmektedir.

28. Seyfe Gölü

kırşehir gezi rehberiİlçe merkezi ile arasında 16 kilometre bulunan ve kuzeyde yer alan bu göl denizden 1080 metre yükseklikte sığ bir göldür. Orta Anadolu’daki sayılı tuzlu göllerden biridir.

Gölün doğusunda, kıyıya yakın kesimlerde sazlıklardan meydana gelen pek çok adacık vardır. Gölün etrafında ortalama 200 kuş türü yaşadığı ifade edilmektedir. Filamingo sürüleri bunların en yaygın olanlarındandır.

Öyle ki bunların 300 bin civarında oldukları belirtilmektedir. Gölün kıyısında çeşitli kuşların barındığı ‘Malya Devlet Üretme Çiftliği’ yer almaktadır. 1990 tarihinde ‘birinci derece Sit alanı’ ilan edilip korumaya alınan bu bölge doğal güzellikler bakımından zengindir. Foto safari ve piknik için tercih edilebilir.

ICDP’ yani Uluslararası Kuş Koruma Konseyi Seyfe Gölü’ndeki 27 kuş türünü koruma listesine almıştır.

Seyfe köyündeki Badıllı mahallesine giderek bu gölün manzarasına en iyi şekilde tanık olmanız mümkündür. Gölün muhteşem güzelliği ve filamingolar sizde hayranlık uyandıracaktır. Göl kıyısında gözlem evi bulunmadığı için buraya gelmeniz gerekir.

29. Aflak Baba Türbesi

mucur gezilecek yerlerKırşehir gezilecek yerler listesi
içinde bulunan bu türbe Aflak Baba Kümbeti olarak da bilinmektedir. Altınyazı köyündeki türbe ilçenin 10 kilometre doğusundadır. Köyün eski ismi de Aflak olup; köyde Aflak baba adlı birinin yaşadığı, bu kişinin bir derviş olduğu söylenmektedir.

Bu kişi vefat ettikten sonra, köye yaptığı hizmetlerden ötürü kendisi için türbe biçiminde bir mezar inşa edilmiştir. Bir süre sonra mezar yıkılarak yığın taş durumuna gelmiştir. 1968 senesinde Selçuklu mimarisine uygun olarak tekrar bir kümbet yapılmıştır. Bunun dışı külah, içi de kubbe ile örtülmüştür. Yöre halkı burayı sıkça ziyaret etmekte ve feyiz alacaklarına inanmaktadır. Burada yapılan duaların kabul edileceği düşünülmektedir.

30. Mucur Obruk Gölü

kırşehir gezilecek yerlerVolkanik bir göl olup yerin ortalama 50 metre altındadır. El değmemiş güzellikleriyle göz kamaştıran bu gölde çevre düzenlemesi için çalışmalar devam etmektedir. I. derece doğal sit alanı ilan edilerek korumaya alınmış olup kayalıklarla çevrilidir. Gölün çapı 900, çevresi 100 metre kadardır. Aynalı, kadife ve kambur sazan gibi balıklar burada yaşamaktadır.

Diğer Kırşehir Gezilecek Yerler

Kırşehir gezilecek yerler listesi kapsamında size anlatmak istediğimiz başka yerler de vardır. Onlar şöyle sıralanabilir:

31. Ahi Evran Cami ve Türbesi

kırşehir gezilecek yerlerBurası Kırşehir’in merkezinde yer almaktadır. Bilindiği gibi, 10. ve 11. yüzyıllarda İslâmiyet’i kabul ederek Asya’dan göç edip Anadolu’ya yerleşen Türk esnaf ve sanatkârların işlerini kolaylaştırmak amacıyla Ahi Evran tarafından bir örgüt kurulmuştur.

Bu örgütün amacı Anadolu’daki ve Orta Asya’daki tüm esnafları ve sanat ustalarını bir çatı altında toplamak; onlara iş fırsatları sunmak, ürünlerin kalitesini korumak, Türk milletine ekonomik özgürlük sağlamak, ihtiyaç duyanlara destek olmaktır.

Âhi Evran; 1171-1261 yılları arasında yaşamıştır. 32 esnaf ile sanatkârın lideri olarak nitelendirilmektedir. 13. yüzyıl toplum liderlerinden biri olan ve bu teşkilâtı kurarak yüzyıllar boyu sürecek bir geleneğin temellerini atan Âhi Evran’ın Kırşehir’de bulunan zâviyesi oldukça önemlidir.

Osmanlı döneminde teşkilatla ilgili kararlar burada alınmıştır ve Âhi Evran Türbesi buradadır. Âhilik Teşkilatı bugüne hiç bozulmadan ulaşmıştır ve işte en güzel örneklerinden biri, Kırşehir’deki bu yapıdır.

Âhi Evran Türbesi’ne caminin içerisindeki bir merdiven ile çıkılmaktadır. Kesme taştan yapılan 3 kubbeli bu türbede Âhi Evran’a ait ahşap sanduka yer almaktadır.

32. Kırşehir Müzesi

kırşehir gezi listesiKırşehir gezi rehberi
içinde yer verdiğimiz bu müze Bağbaşı’da, şehir merkezinde bulunmaktadır. Mîlat’tan önce 3000’li yıllara dayandırılan kazı çalışmaları sonucunda birçok kalıntıya rastlanmıştır. Elde edilen buluntuların bir müzede sergilenmesine karar verilmiş, çalışmalara 1936 itibariyle başlanmıştır.

1981 senesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasına getirilen eserler bir süre orada sergilenmiş; Kırşehir Müzesi yoğun uğraşlar neticesinde 1996 itibariyle faaliyete girmiştir.

Tarihi eser bakımından zengin olan bu müzenin alt katında arkeolojik eserler, üst katındaysa etnografik eserler bulunmaktadır. Müzedeki eser sayısı yaklaşık 3300 civarındadır.

Kırşehir merkezine bağlı olan Hashöyük çanak-çömlek kalıntıları buradaki en önemli eserlerdendir. Bunların tarihi Mîlat’tan önce 3 binli yıllara dayandırılmaktadır. Yine o dönemlere ait mühürler bulunmuştur.

Taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen ve korumaya alınan 136 adet eser de burada yer almaktadır.

Asur dönemi ile Osmanlı dönemi arasındaki tarihi süreci yansıtan pek çok eser bu müze bünyesinde sergilenmektedir. Eser repertuvarına Romalılardan kalan tarihi buluntular, Selçuklu dönemine ait mezar taşları, çeşitli İslâmi motifler, sikkeler de dâhildir.

Üst kattaki etnografik eserlerin olduğu yerde Âhilik’le eserler de görmeniz mümkündür. Âhi Evran’ın başlığı, şecerenâmelerin bulunduğu vitrin, Âhilik Sancağı bunlardandır.

Kırşehir gezilecek yerler arasında mutlaka uğramanız gereken bu müze halıcılık köşesi de içermektedir.

33. Neşet Ertaş Müzesi

kırşehir gezilecek yerlerKırşehir’de nereye gidilir? sorusunun diğer bir cevabı olan bu müze de ilçe merkezindedir. Yenice mahallesinde bulunan müze ‘Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi’ olarak da bilinmektedir. Müzede değişik saz türleri vardır. Sesli bilgilendirme sisteminin yer aldığı müzede ozanlarla ilgili bilgiler verilmektedir. Anadolu ozanlarının görselleri de bulunan bu müze size nostaljik dakikalar yaşatacaktır.

Neşet Ertaş anısına yapılmış bir oda da mevcut olup onun sesinden eserler dinleyeceğiniz ve fotoğraflarına bakabileceğiniz bu müzede zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız denebilir.

34. Güzler Piknik Alanı Ve Evcil Hayvan Parkı

kırşehir gezi rehberiKırşehir gezilecek yerler
es3âsen şehir merkezinde daha çoktur. ‘Güldiken’ bölgesinde bulunan park 41 dönümlük bir araziye kuruludur. 650 kişi kapasitesiyle ideal bir piknik ve mesire alanıdır. Bu doğal ortamda çeşitli evcil hayvanlar yer almakta olup yürüyüş parkurları ile tenis kortu gibi alternatifler de barındırmaktadır.

Piknik yapılabilecek masaların kullanımı ücretsizdir fakat üzeri kapalı olan kamelyalar için yaklaşık 10 TL gibi cüz’i bir miktar ücret talep edilmektedir.

35. Kırşehir Kent Park

kırşehir gezilecek yerlerŞehir merkezindeki Kervansaray, Pembe Kent Sitesi’nde bulunan park belediye tarafından 2014 yılında hizmete açılmıştır. Şehrin sembollerinden bir ihâline gelen bu parkta yürüyüş yapmak, dinlenmek, kafeteryasında bir şeyler yemek ve canlı müzik dinlemek sizi eğlendirecektir.

Öte yandan burada çocuklara özel oyun alanları vardır. Burası yaz dönemlerinde hiç boş kalmamaktadır. Sizin de bu parkın ziyaretçilerinden biri olmanız gerekir.

36. Aşık Paşa Tabiat Parkı

kırşehir gezilecek yerlerMedrese, Kayseri Kırşehir Yolu konumunda yer alan bu park 2010 yılında tabiat parkı olarak korumaya alınmıştır. Step bitkisine rastlanan bu parkta tarihi 1 asır öncesine dayanan Çamlık Ormanı da mevcuttur. Doğayla iç içe olmak isteyenlerin beklentilerini karşılayacak bu park; akçaağaç, sedir, karaağaç, yabani badem ve karaçam gibi pek çok ağaç türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Bozkır ve orman içerisinde huzurlu vakit geçirebileceğiniz, yürüyüş yaparken her adımda farklı bir doğal güzelliğe şâhit olabileceğiniz bu park Kırşehir’de nereye gidilmeli? sorusunun en güzel yanıtlarındandır.

37. Hılla Nilüferli Park ve Kütük Ev

kırşehir gezi listesiKırşehir gezilecek yerler listesinde harika bir nokta daha keşfetmek istiyorsanız burayı da not etmelisiniz. Kütük Ev, yöresel tatların sunulduğu bir restorandır. Hılla Gölü’nün etrafında yeşil alanlar ve oyun parkları mevcuttur.

38. Çoğun Barajı

kırşehir gezi listesiŞehir merkezindeki Çuğun bölgesinde yer almaktadır. Kızılözü Deresi üstünde, 1963-1975 arasında, sulama amacıyla yapılmıştır. Şehre 20 km. uzaklıktadır. Birçok spor etkinliğinin gerçekleştirildiği bir yer olup mesire alanlarını da barındırmaktadır. Yaz mevsiminde mutlaka buraya uğramanız tavsiye edilir.

Ayrıca tatlı su kefali ve aynalı sazan gibi çeşitli balık türleri de burada yaşamaktadır.

39. Obruk Dağı Mağarası

kırşehir gezilecek yerlerKırşehir’de gezilecek yerler listesinin büyük bir bölümü merkeze dayanmaktadır’ demiştik. İşte burası da merkezdeki bir başka ziyaret noktasıdır. İl merkezinin 10 kilometre mesafesindeki Karıncalı Köyü’nün yakınındadır.

Obruk’tan girilerek Karıncayı Say mevkiinden çıkmak mümkündür. Mağarada ikiye ayrılan bir yolun olduğu söylenmektedir. Yollardan birinde bir erkeğin, diğerinde bir kadının olduğu; fakat bu yolların sonuna kimsenin varamadığı rivâyet edilmektedir.

Söylentilere göre mağaranın içi suyla doludur ve şâyet bir taş atılacak olursa Kırşehir sular altında kalacaktır. Mağaraya kim girse, havasızlık nedeniyle hayatını kaybettiği için herkes bu mağaraya girmekten ve taş atmaktan çekinmektedir.

Ancak dediğimiz gibi bunların hepsi birer efsanedir.

Yine anlatıldığına göre, demir kapının ardında keskinliği hiç gitmeyen ve devamlı birbirine sürtünen iki kılıç vardır. Bir gün cesur mu cesur delikanlının biri bu kılıçları geçecek ve mağaraya girerek tüm sırları ortaya çıkaracaktır.

40. Terme Kaplıcası

kırşehir gezi listesiKırşehir’de gezilecek yerler listemize sonlardan giri yapan bu kaplıca şehir merkezinin sahip olduğu güzelliklerden bir diğeridir. Güldiken, Coşkun Taş Sokak, Kuşdili mahallesindedir. Kaplıcada konaklama seçenekleri mevcuttur. Lüks 4 yıldız bir oteli vardır. Keyifli bir tatil geçirmenizi sağlayacak imkânları bünyesinde barındıran kaplıcanın suyu ise 40 derece sıcaklıktadır.

Banyo suyu olarak kullanıldığı takdirde cilt hastalıklarına, felç ve romatizmaya faydalı olduğu söylenmektedir. İçme suyu olarak kullanılmasının da yüksek tansiyon, kalp, mide, böbrek hastalıklarına ve jinekolojik rahatsızlıklara iyi geldiği ifade edilmektedir.

41. Cacabey Camisi

kırşehir gezi rehberiİl merkezinde yer alan bu cami şehirdeki tarihi camilerin en büyüğüdür. Önce medrese olarak yapılmış, sonra camiye tahvil edilmiştir. Selçuklular zamanında Kırşehir Emiri olan Nurettin Cacabey tarafından

1271-1272 yılları arasında yaptırılmıştır.

Dış köşelerinde bulunan sütunların uzay araçlarına benzediği söylenebilir. Dikkatli bakıldığı zaman ‘ateşlenmiş roket figürleri’ görünümüyle şaşırtmaktadırlar. Camideki sütunlar gezegen sayısını simgelemektedir.

Cami kubbesi camdandır ve kubbeden görünen yıldızlar cami içerisindeki suya yansıdığında harika bir görüntü oluşmaktadır. Nitekim minarenin de eskiden gözlem amacıyla kullanıldığı bilinmektedir.

Yapıldığı dönemde ‘Rasathane’ ve ‘Astronomi Okulu’ olarak ön plana çıkan bu yapıyı mutlaka ziyaret ederek tarihi dokusunu hissetmeniz önerilir.

Caminin minaresinde bulunan yeşil çiniler sebebiyle halk buraya ‘Cıncıklı cami’ demektedir. Taç kapısı mimari bir şâheserdir ve yan tarafında Cacabey’in türbesi yer almaktadır.

Kesme taştan, 1272 senesinde inşa edilen bu türbenin kapısı üzerinde beyaz çiniler ve çeşitli yazılar vardır. Türbeye camideki bir salonda bulunan merdiven aracılığıyla ulaşılmaktadır.

42. Melik Gazi Türbesi

kırşehir gezilecek yerlerKırşehir gezilecek yerler listemiz daha sona ermemiştir! Size uzaktan da olsa gezdirmek istediğimiz birkaç yer daha kalmıştır. Burası da şehir merkezindedir. Lâle Camisi’nin arkasında, Cacabey camisinin doğusundadır.

Melik Gazi’nin eşi olan Muhterem Hatun burayı 1250 yılında inşa ettirmiştir. Anadolu Selçuklularından kalma güzel kümbetlerden biridir.

İki katlı bir yapıya sahip olan türbenin alt katında mumyalık mevcuttur. Yerden itibaren kubbeye kadar devam eden bölüm 5.90 metre yüksekliğindedir.

Yükseklik mumyalıktan itibaren ise 15 metredir. Zeminde taş sanduka vardır. Mermer taç kapıdaki süslemeler göz alıcıdır.

43. Lale Camisi

kırşehir gezi listesiİlhanlılar döneminde, 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Melik Gazi kümbetinin yan tarafında bulunmaktadır. Mimari durumuna bakıldığında bir cami değil darphane ya da kervansaray olarak yapıldığı tahmin edilmektedir. Üzeri 3 kubbe ile örtülü olan bu yapının çatısı ‘kırlangıç kuyruğu’ biçimindedir.

Bu özelliğiyle Türkiye’deki tek camidir. Ülkemizde böyle yapılmış başka bir cami bilinmemektedir.

Fakat 2009 yılındaki restorasyon çalışmaları esnasında birkaç günlük bir yağmur drenaj çukurlarının dolmasına ve göçük oluşmasına yol açmıştır. Yapının büyük bir bölümü yıkık durumdadır. Fakat yine de buraya gelerek 8 asırlık bu tarihe tanık olmak gerekir.

44. Kümbetaltı Yeraltı Şehri

kırşehir gezi listesiKırşehir gezilecek yerler arasında tarihi hüviyetiyle öne çıkan bu yeraltı şehri il merkezinin Kümbetaltı mahallesinde bulunmaktadır. Bugün yalnızca giriş bölgesinde tek-tük odalar mevcut olsa da ileride gereken çalışmaların yapılarak bu yeraltı şehrinin tamamen ortaya çıkarılıp turizme açılması mümkündür.

45. Âşık Paşa Türbesi

kırşehir gezilecek yerlerİl merkezindeki Âşıkpaşa mahallesinde bulunan türbe Ankara-Kayseri kara yolu üstündeki bir tepeye konumlanmıştır.

Âşıkpaşa ise Türkçe’nin zenginliğini müdafaa eden, Türkçe eserler veren bir mutasavvıf ve halk şâiridir.

1272 yılında doğmuş, 1332 yılında vefat etmiştir. ‘Garipnâme’ isimli eseri ile meşhurdur. Türbesi ise Ali Şah Rûhî isimli bir kişi tarafından 1333 yılında inşa ettirilmiştir. Eratna Beyliği’nin mimarisini yansıtmaktadır. Taç kapısındaki mermer oymacılığı göz kamaştırmaktadır.

Görünüm itibariyle Kırgız çadırlarına benzeyen türbenin diğer Anadolu türbe yapılarından farklı olduğu söylenebilir.

46. Kırşehir Kalesi

kırşehir gezi listesiKırşehir’de ziyaret edilmesi gereken yerler içinde tarihi bir kalenin olmaması düşünülemez. Kırşehir’de gezi planınıza dâhil etmeniz gereken bu yapı şehrin orta yerinde akmakta olan Kılıçözü ırmağının yanında bulunan bir höyük yapısı olarak nitelendirilebilir.

25 metre yüksekliğe sahip olan bu höyük 300 metre çapında bir alanı kaplamaktadır. Yani kapsadığı alan toplamda 10 dönümlüktür.

Bölgede pek çok arkeolojik araştırma yapılmış ve burada uzun süre boyunca yerleşim olduğu saptanmıştır. Öyle ki ilk yerleşim Mîlat’tan önce 3500’lü yıllara uzanmaktadır.

Bizanslılara buraya bir kale yaparak tarihi süreçte devam edecek olan yapılaşmanın önünü açmışlardır. Selçuklu döneminde ‘Alaaddin Camisi’ inşa edilmiş olup sivil yapılaşma Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir.

Fakat bugün höyük yapısından geriye yalnızca okul ve cami kalmıştır. Kaleye iki merdiven ile çıkılmakta olup büyük merdivenin basamak sayısı 65, diğer merdivenin 18’dir.

47. Alaaddin Keykubat Camisi

kırşehir gezilecek yerlerKalenin içerisindedir. Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubat döneminde yapılmıştır. Kırşehir’deki en güzel Selçuklu eserlerinden biridir. Ahmet Arifi Bey tarafından 1893 yılında restore edilmiştir.

Minaresi tek şerefelidir ve bugün Kırşehir Müzesi’nin deposu durumundadır.

48. Yunus Emre Türbesi

kırşehir gezi rehberiKırşehir gezilecek yerler listemiz yavaş yavaş sona doğru yaklaşmaktadır. Bu türbe il merkezine bağlı olan Ulupınar kasabasında yer almaktadır. Bölgede 13. yüzyıl itibariyle bir türbe yapılmış, fakat o yıkılınca yerine bu türbe inşa edilmiştir. Dolayısıyla yeni yapının tarihi bir özelliğe sahip olduğu söylenemez.

Fakat kayalar üstündeki görünümüyle anıtsal bir çağrışım yaptığı ifade edilebilir. Türbeye, kesme taştan bir çeşmenin yanındaki merdivenler ile çıkılmaktadır.

Türbe dört ayağınüzerindeki konik taş bir külahla örtülüdür. Türbenin yanında ise bir Çilehane binası mevcuttur. Bu binanın Yunus Emre hazretleri tarafından kullanıldığı söylenmektedir.

49. Keçi Kalesi

kırşehir gezilecek yerlerİl merkezinde, Kızılca köyüne yakın bir yerde bulunmaktadır. Bölgenin en büyük kalelerinden olup Bizans döneminde inşa edildiği sanılmaktadır. Fakat etrafında sivil yerleşim yeri mevcut değildir. Muhtemelen yakınından ‘Baharat Yolu’ geçtiği için, onu korumaya almak amacıyla yapılmış olmalıdır. Askerî bir nokta olarak da tanımlanabilir.

Kalenin surları moloz ve yassı taşlardan yapılmıştır. Duvar kalıntıları bugün 2-3 metre yükseklikte olup yapıldığı zamanda 5-7 metreye ulaştığı düşünülmektedir. Pek iyi durumda sayılmayan kale her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

50. Davulagil Tesisleri

İl merkezinin 25 kilometre uzağındaki Sıdıklı Büyükobayer almaktadır. Göl kıyısında ince kum ve temiz su mevcuttur. Bu güzel plaja mutlaka gitmeniz tavsiye edilir.

51. Toklumen Plajı

kırşehir gezilecek yerlerİl merkezinin 28 kilometre mesafesindeki bu doğal plaj; Büyükoba, Karaduraklı, Uzunali ve Yeşilli köylerinin baraj gölü kıyısındaki bölgelerinden oluşmaktadır.

52. Cacabey (Kesikköprü) Kervansarayı

kırşehir gezi rehberiİl merkezi ile arasında 23 km. uzaklık vardır. Kesikköprü köyünde yer alan bu yapı Kızılırmak’ın yakınındadır.

Anadolu Selçuklu Sultanı olan II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, 1248 yılında, Cacabey’in inşa ettirdiği bu kervansaray 1989’da restorasyondan geçirilmiştir. Bugünkü görünümüne de böylece erişmiştir.

53. Kesikköprü

kırşehir gezi listesiKervansarayın yanında olup onunla beraber inşa edilmiştir. Konya ile Kırşehir’i birbirine bağlayan bu köprü mimari bakımdan önem taşımaktadır.

400 metre uzunluğa sahip olan köprünün eni ise 6 metre civarındadır. 13 gözlü bir köprü olup sivri kemerlidir.

17. ve 18. yüzyıllarda eşkiyâların bu köprüde durarak gelen geçen kervanların yollarını kestikleri, köprü adının da buradan geldiği belirtilmektedir. Köprünün Aksaray yönünde namazgâh yer almaktadır. Osmanlı döneminden kalan kitâbenin altında yuvarlak, basit bir nişten meydana gelen mihrap vardır.

54. Dulkadiroğlu Yeraltı Şehri

kırşehir gezilecek yerlerKırşehir gezilecek yerler listesinin onlarca tarihi yapısından biri olan bu yeraltı şehri il merkezinin 45 kilometre uzağındaki Dulkadirli İnli Murat adlı köyde bulunmaktadır.

Hem bir ağıl hem de bölgedeki ağaların tapulu malı niteliğinde iken 1998yılında tarihi eser kapsamına alınmıştır. Sit alanı ilan edilen b uyeraltı şehrinin bir bölümü ziyarete açıktır.

Bölgenin tarihte ‘Hitit Hapishanesi’ diye anıldığı söylenmektedir. ‘Bezirhane’ ismi de verilmiştir.

Kaya zemin üzerine oyularak yapılan bu yeraltı şehri kare planlı bir avludan ve buraya açılan 10 odadan meydana gelmektedir.

Dışarı açılan 14 tane kapı olsa da bunlar zaman içinde kapanmış; restorasyon çalışmaları esnasında 7 tanesinin açılması sağlanabilmiştir.

Plan itibariyle konaklamaya elverişli bir yer, belki de bir manastır olduğu zannedilmektedir. Eskiden zeyrek adlı bir bitkiden bu bölgede Beziryağı üretildiği bilinmektedir.

Söz konusu yeraltı şehrinin takriben 150 metre uzağında iki yeraltı şehri daha vardır. Yükseklikleri 25-30 metre olan kayalara oyularak yapılmış bu şehirler yaklaşık 70 metre uzunluğa ve 12 metre genişliğe sahiptir.

İçerisinde ise 8 oda ve 4 salon mevcuttur. Giriş bölümünde özel bölmeli odalar vardır ve bunlar kral tahtlarına benzemektedir.

55. Üç Ayak Kilisesi

Kırşehir gezi rehberi listemizdeki son iki eserden biri budur. erken Hıristiyanlık döneminden kalan bu yapı merkeze bağlı Kırşehir-Yozgat yolu üzerinde, Tabur Oğlu Köyü sınırlarındadır.

Anıtsal köy kiliselerinin ilk örneklerinden olup Hacıfakılı Antik Kenti de burada yer almaktadır.

56. Kapucu Camii

kırşehir gezi listesiKırşehir’de nereye gidilir? sorusunu cevapladığımız bu yazı, Kapucu Camii ile sona ermektedir. Camiyi Osmanlı döneminde Kapucu Mehmet Paşa’nın inşa ettirdiği söylenmektedir. Kesme taştan inşa edilmiş olan bu cami şehrin merkezindedir.

Kırşehir’deki Gezilecek Yerler Nelerdir?

Kırşehir gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi verdiğimiz bu yazı umarız çok keyifli bir Kırşehir gezisi yapmanız noktasında size rehber olur. Kırşehir’de gezilecek yerler çeşit çeşit tarihi ve doğal güzelliklerden oluşmaktadır.

İşte Kırşehir gezilecek yerler listesi içerisinde okuduğunuz bu 56 yapının her biri kent için ayrı bir anlam taşımaktadır.

Siz de Kırşehir gezi rehberi ile ayrıntılı olarak tanıdığınız bu yerleri yakından görmek istiyorsanız önerimiz; daha fazla beklemeyip bir an önce Kırşehir’in yolunu tutmanızdır.

Kırşehir’de ne yenir yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz. Öyleyse hepinize keyifli geziler!

Yorum yapın