Çankırı gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız en doğru adrestesiniz. Bu oldukça geniş kapsamlı Çankırı rehberi sizi sanki oradaymışsınız gibi hissettirecek, sanal Çankırı turuna çıkaracaktır.
Elbette bu güzel şehri gidip gezmek gibi olmayacaktır. Zaten amacımız, bu şehri gezmeden önce hakkında yeteri kadar şey bilmenizi sağlamak, bir an önce buraya gitmeniz için sizi teşvik etmektir.
Türkiye’nin en önemli kaya tuzu rezervi burada bulunmaktadır. İç Anadolu bölgesinin nâdide şehirlerinden biri olan Çankırı; Karabük, Ankara, Kastamonu ve Kırıkkale illerinin çevrelediği; turizm potansiyeli son derece yüksek bir şehirdir. Bünyesinde birçok medeniyeti misafir etmiş olan Çankırı doğal güzellikler bakımından da eşsiz bir kaynaktır.
Çankırı’da Nereye Gidilir?
Türbeleri, yaylaları, camileri, müzeleri, milli parkları, ören yerleri ve mağaralarıyla Çankırı gezilecek yerler arayanların beklentilerine en iyi şekilde cevap vermektedir.
Yerli ve yabancı pek çok turistin rağbet gösterdiği bu güzel ilimizin tarihi ise Neolotik Devir’e yani Mîlat’tan önce 7000-5000’li yıllara uzanmaktadır.
Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Çankırı gezginlere hitap eden, günlük hayatın telâşından uzaklaşmak isteyenlere huzur vaad eden, özellikle yaz mevsiminde tatilcilerin uğrak yeri olan değerli bir şehirdir.
Çankırı gezilecek yerler arasındaysa Tabiat Anıtları, Taş Mecit, Ulu-Sultan Süleyman Camii, Çankırı Müzesi, Tuz Mağarası ve Ilgaz Dağı gibi çok sayıda destinasyon bulunmaktadır. Çankırı ile ilgili bilinmesi gereken ne varsa aşağıdadır.
Çankırı Atkaracalar Gezilecek Yerler
Çankırı gezilecek yerler arasında başı çeken bu ilçe ‘asker balıklar’ ile ünlüdür.
Hoşislamlar Türbesi
İlçe merkezine uzaklığı 3 kilometre olan bu türbe Dumanlı dağı eteklerine kuruludur. Tren istasyonunun olduğu yerin çapraz bölümünde, yeşillik bir alan içindedir. Burada misafirhane, yemekhane, çeşme ve cami de bulunmaktadır.
Türbede metfun olan zât Pir Hamza Sultan adında biridir. Bu kişi Fatih Sultan Mehmet zamanında Horasan’dan gelerek yöredeki Müslümanların cemaatle namaz kılması için bir mescid inşa ettirmiştir. Bu mescid bir süre sonra yıkılmıştır ve yerine cami yaptırılmıştır.
Öte yandan caminin içerisinde Hamza Sultan Hazretlerinin talebelerinden Habîb-i Karamânî’nin ve 6 arkadaşının türbesi bulunmaktadır. Halk bu türbeye ‘Yediler’ ismini vermiştir.
Yoğun ziyaretçi çeken bu türbeye sizin de uğramanız önerilir.
Balıklı Göl
ılıpınar köyündeki bu göl de ilçe merkezine 3 kilometre mesafededir. Balıkların olduğu bu havuz deniz seviyesinden 1000 metre yüksektedir.
İç bölümü taş duvarla çevrili olup 14×12 metre büyüklüğündedir. Küçük havuzun ebatları ise 14×6 metre şeklindedir.
İki havuz birbirine küçük bir kanalla bağlıdır. Balıkların bu iki havuza gidip gelmeleri ve su akışı söz konusu kanal vasıtasıyla gerçekleşmektedir.
İddiaya göre bu havuzun suyu el ve kol ağrıları, sedef hastalığı, mantar rahatsızlığı gibi durumları tedavi etmekte, saçları parlatmaktadır. Havuzun kıyısında ise bir kahveci vardır.
Çankırı gezilecek yerler içerisinde buraya uğramışken o kahvecide biraz soluklanmanız tavsiye edilir.
Havuz iki kısımdan meydana gelmektedir ve buralarda iki tür balık yaşamaktadır. Bazıları siyah, bazıları ise yeşil renklidir. Araştırmalara göre bu balıklar yerin çok derininden gelmiştir ve uzun yıllardır buradadırlar.
Rivâyete göre Çanakkale Savaşı’nda ve 1974 yılında tahakkuk eden Kıbrıs Barış Harekâtı’nda balıkların sayısı önemli derecede azalmıştır. Fakat sonra bu balıklar vücutlarında yaralarla geri dönmüştür.
Onun için ‘asker balıklar’ diye anılmaya başlamışlardır. Bu havuzdaki balıklar Şanlıurfa’nın meşhur balıkları gibidir. Kimse onları avlamaya çalışmamaktadır. Havuzun içerisinde ölen balıklar toprağa gömülmektedir.
Çankırı gezilecek yerler içinde burası güzelliğiyle farkını ortaya koymaktadır. Yöre insanının inanışına göre buradaki balıkları yemek kişiyi mânevi bakımdan sıkıntıya sokar. Doğruluğu bilinmez fakat bilinen bir şey vardır ki; havuzun manzarası ve bu bölgedeki mesire yeri gerçekten de muhteşem bir güzelliğe sahiptir.
Buralara yolu düşenler, bahsi geçen güzellikleri yakından görmeden, asker balıklara selam vermeden, balıkların sırtlarında bulunan beyaz lekelere şâhit olmadan ayrılmamalıdır.
Not: Ilıpınar köyünün ortalama 1 km yürüyüş mesafesinde mağaralar yer almaktadır. Dumanlı Yaylası’nda bulunan bu mağaralar tamamen açılmış değildir. Buraya gidenler mağaraları doğal hâlleriyle görebilirler. Resmi bir çalışma henüz yapılmamıştır. Açık mağaraların tahminen 15×5 ölçülerinde olduğu düşünülmektedir.
Çankırı Bayramören Gezilecek Yerler
Çankırı gezilecek yerler listemizin ikinci ilçesi bize pek fazla seçenek sunmamaktadır. Burada ilk yerleşimin ne zaman ve kimler tarafından başlatıldığı bilinmemektedir. Burası Çankırı’nın Kurşunlu ilçesine bağlıyken 1973 itibariyle belediye olmuş; 1991 tarihinde ise Kurşunlu ilçesinden ayrılıp ilçe statüsüne erişmiştir.
Çankırı’nın kuzeybatısındaki bu ilçe büyük bir vadinin kuzey yamacındadır. Melen Çayı bu vadinin orta yerinden geçmektedir. İlçede ceviz ve bal üretimi yaygınlaşmıştır.
Deniz seviyesinden 885 metre yüksekte olan ilçe yoğun göç vermektedir.
İlçe yamaç paraşütü etkinlikleriyle ünlüdür. 2015’teki ‘Dünya Şampiyonası’ bu bölgede tertip edilmiştir ve birçok turist buraya akın etmiştir. Gerçi hoş; ilçenin turisti zaten hiç eksik olmamaktadır.
Burası bilhassa ‘Cross-Country’ diye isimlendirilen uzun mesafe uçuşlarına son derece elverişlidir. Güney ve kuzey olmak üzere iki pisti bulunmakta olup bunlar rüzgâr yönünden tamamen bağımsız kesintisiz paraşüte imkân vermektedir.
2013 itibariyle burada gerçekleştirilen Yamaç Paraşütü Mesafe Yarışları kapsamında bir pilot 239 km uçarak Türkiye rekoruna imza atmıştır.
Melen Çayı
Piknik yapmayı ve balık tutmayı sevenlerin sıklıkla uğradığı bir noktadır. Alabalığı meşhur olup bölgedeki restoranlarda bunu sarımsaklı özel bir sos ile beraber yemeniz tavsiye edilir.
Bayramören Köprüsü
Çankırı gezilecek yerler listemizde kendisinden söz etmek istediğimiz bu köprü Melen Çayı üzerine kuruludur. Ne zaman yapıldığı belli değildir fakat Osmanlı döneminin mimarisini yansıttığı söylenebilir.
Köprünün ayakları kesme taştandır. Öteki kısımları ahşaptan yapılan bu iki gözlü köprü yalnızca hayvanların ve yayaların geçebileceği kadar bir genişliğe sahiptir. İri keresteler ahşap çiviler kullanılarak üst üste kademeli bir şekilde koyulmuş; işte köprü böyle meydana getirilmiştir.
Köprünün ayakları suyun geliş doğrultusunda üçgen şekilli iken gidiş yönündeyse dikdörtgen biçimlidir. 40 metre uzunluğa sahip olan köprünün çatısı da alaturka kiremit ile örtülmüştür.
2002 senesinde orijinaline uygun olarak yenilenen köprünün üzeri aslına uygun olarak kiremit çatılı örtüyle koruma altına alınmıştır.
Çankırı Çerkeş Gezilecek Yerler
Çankırı gezilecek yerler listemiz şimdi bu ilçe ile devam etmektedir. Şehir merkezi ile arasında ortalama 85 kilometre uzaklık bulunan bu ilçe adıyla Çerkezleri çağrıştırır. Oysa bu doğru değildir. ‘Çerkes’ ile ‘Çerkez’ farklı şeylerdir.
‘Peki o halde; ilçenin ismi nereden gelmiştir?’ diye düşünenler olabilir. Bununla ilgili iki rivâyet bulunmaktadır. İlkine göre Ulusu Çayı burada bulunduğu ve son derece verimli olduğu için çevre köylerden birçok insan buraya gelip yerleşmiş ve ilçe o nedenle bu ismi almıştır.
Diğer rivâyete göre ise ilçenin kurulu olduğu arazi toplanmaya uygundur ve sefere çıkacak olan askerler burada toplandıklarından dolayı bölgeye ‘Çeriçeken’ (Asker Toplayan) adı verilmiştir. İlçenin adı da bu kelimeden değişerek ‘Çerkeş’ hâline gelmiştir.
Buraya gelmişken yörenin meşhur lezzetleri olan sırma baklava, badıma bükmesi, hamur köftesi, pirhoy, Çerkeş baklavası ve Çerkeş balının tadına bakılmalıdır.
Osmanlı döneminde, 1860 tarihinde ilçe olan bu yer; Çankırı gezilecek yerler olarak şunları barındırmaktadır:
Işıkdağı Mesire Yeri
Çerkeş-Kızılcahamam karayolundadır. İlçenin merkezi ile arasında takriben 20 kilometre uzaklık vardır. Eğlence ve piknik yerlerinin bulunduğu bu mesire yerinde doğayla iç içe, keyifli vakit geçirmeniz mümkündür.
4. Murat Hamamı
Osmanlı padişahlarının meşhurlarından 4. Murat’ın yaptırdığı bu hamam uzun yıllar boyu hizmet vermiş, hasar görmesi üzerine onarımdan geçirilmiştir. Sonra yıkılmış ve geriye ondan bazı kalıntılar kalmıştır.
Akbaş Köprüsü
Çankırı’da gezilecek yerler denilince tarihi dokusuyla ön plana çıkan bu köprü Melen Çayı’nın üzerindedir. Çerkeşli Hacı Gökmen’in 20. yüzyılda Safranbolu’lu ustalara yaptırdığı bu köprü en güzel Osmanlı eserlerinden biridir. Yolu buraya düşenlerin bu köprüyü muhakkak ziyaret etmelerinde fayda vardır.
Kemer Köprüsü
Ulusu Çayı üstünde bulunan köprü Kânûnî Sultan Süleyman döneminde 1520-1560 yılları arasında yapılmıştır. Tarihi bir eser olarak önemini koruyan köprü de Çankırı’da ziyaret edilecek yerler söz konusu olunca unutulmaması gereken detaylardandır.
Pîr-i Sânî Türbesi
İlçe merkezinde bulunan bu türbe de Çankırı’da gezilecek yerler içinde ihmal edilmemelidir. E-80 kara yolu boyunca ilerleyip ilçe merkezine giden yola girilerek buraya ulaşılabilir.
18’nci yüzyılda yapılan bu türbe 5 x 5 metre ebatlarında ve moloz taştandır. Pîr-i Sânî diye bilinen kişi Halveti tarikatının Şâbâniye koluna mensuptur. Ziyaretçisi eksik olmayan bu türbeye sizin de uğramanız tavsiye edilir.
Orman İşletmesi Fidanlık
İlçe merkezine uzaklığı 3 km’dir. Piknik yapmak ve gezmek için tercih edilebilecek sessiz-sakin yerlerden biridir. Burada 4 yapay göl de bulunmaktadır. Alana giriş ücretlidir. Sazan balığı ve alabalık üretiminin yapıldığı bölgede ocaklar, çocuk parkları, çeşmeler ve ahşap masalar vardır.
Olta balıkçılığına ilgi duyanlar buraya gelirken yanında oltasını da getirmelidir.
Çankırı Eldivan Gezilecek Yerler
Çankırı’da gezilecek yerler listemizin en güzel ilçelerinden olan Eldivan’ın mesire yerleri ve kirazı meşhurdur. İlçe güneyde Ankara, batıda Şabanözü, kuzeyde ise Korgun ile komşudur.
Denk gelirseniz burada yapılan Kiraz Şenlikleri’ne katılmanız çok güzel olur. İlçenin kuzeyinde ‘İldivan Dağı’ bulunmaktadır. 1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından bölgeye gelen Türkler bu dağa sığınmışlardır. ‘Er divanı’ diye adlandırılan bu dağın ismi zamanla ‘Eldivan’ şeklinde değişikliğe uğramıştır.
341 kilometrekarelik bir alanı kaplayan ilçenin gezilecek yerleri şunlardır:
Bülbül Pınarı Mesire Yeri
İlçe merkezine mesafesi 4 km’dir. Eldivan dağınınyamacında, ormanlık alan içerisindedir. Bölgede yüzlerce kuş türü yaşamaktadır. Pınarın suyu bugün azalsa da hâlâ varlığını korumaktadır. Burası bilhassa yaz mevsiminde hiç boş kalmamaktadır.
Buradaki buz gibi sudan da mutlaka içmeniz gerekir. Sevdiklerinizle birlikte bu mesire yerinde mangal yapmak, ağaçların gölgesinde su ve kuş seslerini dinleyerek istirahat etmek size çok keyif verecektir.
Ağaç yapraklarının pınar suyuyla oluşturduğu âhenk gözlerinizi kamaştıracaktır.
Hacı Murad-ı Veli Türbesi
Çankırı’da gezilecek yerler doğal güzelliklerden oluştuğu kadar pek çok türbeden de oluşmaktadır. Onlardan biri olan bu türbe ilçe merkezine bağlı olan Seydiköy’dedir. Ahşap çatılı, moloz taştan yapılmış bu türbenin ne zaman yapıldığı belli olmasa da 1207 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir.
Cami türbeye sonradan eklenmiştir. Caminin iç duvarlarındaki çini işlerinin ise Tosyalı Ali Usta tarafından 1951’da yapıldığı bilinmektedir.
Burada 2 tane göktaşı yer almaktadır. Bunlar kutsal sayılmakta olup türbede metfun zâtın mânevi şahsiyetinden ötürü ilgi görmektedir.
Hacı Murad-ı Veli hazretlerinin 12. yahut 13. yüzyılda yerleştiği; o yüzden köye ‘Seydi köyü’ adının verildiği söylenir. Bu zât Aliyülbüka’nın oğlu olup babası Doğu Türkistan’dan gelip Urfa, Şam ve Hicaz’ı gezerek Çankırı’ya yerleşmiştir. Hacı Murad-ı Veli hazretleri de babasının vefatından sonra köye taşınmış ve hizmetlerine orada devam etmiştir.
Pek çok âlimden ders alan ve birçok talebe yetiştiren zât, bu bölgeye ayrı bir değer kazandırmıştır. Her yılın Haziran ayında bölge halkı Hacı Murad-ı Veli hazretlerini anmak gâyesiyle bir merasim düzenlemektedir. Bu merasimde insanlar dua okumakta ve adak kurbanı kesmektedir.
Hacı Murad-ı Veli hazretlerinin metfun olduğu yerde kızlarının ve oğlunun mezarı da vardır.
Özetle Çankırı’nın gezilecek yerleri bir bir dolaşılırken burayı atlamak olmaz.
Eldivan Eski Cami
Çankırı gezilecek yerler tamam olsun; hepsini göreyim de hiçbir eksik kalmasın diyorsanız burayı da es geçmemelisiniz. Gölez köyünde yer alan bu caminin yaptıranı ve yapıldığı tarih gizemini korumaktadır. Bugün metruk hâlde olmasına rağmen tarihi bir yapı sayıldığı için geçerken uğranılabilir.
Çankırı Ilgaz Gezilecek Yerler
Çankırı’nın gezilecek yerleri içinde kış turizmi bakımından gelişmesiyle ön plana çıkan bu ilçe ismini Batı Karadeniz’in en yüksek dağından yani Ilgaz Dağı’ndan almaktadır. İlçe Ankara’ya çok yakındır ve bundan dolayı avantajlı bir yerde konumlandığı ifade edilebilir.
Tarihi ve doğal güzellikleri ile gezilip görülecek yerler bakımından Çankırı’nın en zengin ilçelerinden biridir. Kış mevsiminde buraya kayak yapmak için gelenler çok olmaktadır. Ziyaret edenlerin kültürel birikimini artıran ilçe; Çankırı gezisinin en güzel geçeceği yerlerdendir.
Çankırı civarındaki illerden de çokça ziyaretçi çeken ilçe günübirlik gezi rotalarının başında gelmektedir. İşte ilçenin gezilecek yerleri şöyledir:
Kırkpınar Yaylası
Çankırı gezilecek yerler listemizdeki bu yayla ilçe merkezinden ortalama 20 dakikalık bir uzaklıktadır. Ulaşımı kolay olup barındırdığı gölet ile hem doğal hem de görsel açıdan çok değerlidir. Çok sayıda pınardan beslenerek meydana gelen bu gölet ilçenin yüksek bölgeleri arasında yer almaktadır.
Deniz seviyesinden yüksekliği takriben 1800 metredir. Her mevsim bir başka güzel olsa da ilkbaharda yetişen bitkiler burayı ayrı süslemektedir.
Temiz havası, seyretmeye doyulmaz manzarasıyla bu yayla uzun süre ayrılmak istemeyeceğiniz muhteşem bir yerdir. Yemyeşil görüntüsüyle tam bir huzur ve pozitif enerji depolama merkezidir!
Derbent Mesire Alanı
Ilgaz ilçesi sınırında yer alan bu mesire alanı şehir merkezinin 74 km. uzağındadır. İçinde şehitlik bulunduğu için ‘Derbent Şehitliği’ diye de anılmaktadır. Kapladığı alanın büyüklüğü 5 hektar kadar olup burada doğanın tadını çıkarmak, piknik yapmak ve küçük bir motel olarak hizmet veren tesiste konaklamak mümkündür.
İndağı Kaya Mezarı
Çankırı gezilecek yerler listemiz tarihi yapılarla devam etmektedir. İlçenin tarihi zenginliğini gözler önüne seren bu mezarlar arkeolojiye ilgi duyanların dikkatini çekecektir. Salman Höyük’ün içerisinde, oyuk biçiminde bulunan mezarlar Bizans ile Roma döneminden kalmıştır.
Fakat define bulmak isteyenler tarafından hasara uğratılmışlardır. Ne var ki bu; mezarların tarihi dokusunu yok edememiştir. Burada mezarlara ilâveten merakınızı celbedecek değişik yapılara da rastlamak mümkündür. Asırlar öncesinden izler taşıyan mağara, ev ve diğer yapı kalıntıları bir hayli şaşırtıcıdır.
Bu kaya mezarlarının tarihi atmosferini solumak istiyorsanız Çankırı’yı gezerken burayı unutmamalısınız.
Osman Gölü Yaylası
Çeşit çeşit bitki ve çiçeklerle süslü bu yayla da güzelliğiyle sizi kendine hayran bırakacaktır. Yeşilin her tonuna rastlayacağınız bu yaylayı özellikle sonbaharda ziyaret etmeniz önerilir. Yayla, içinde bir göl barındırmaktadır. Bu da onun güzelliğini bir kat daha artırmaktadır.
Ilgaz Doruk Mevkii
Çankırı gezilmesi gereken yerler listemizin bir doğa harikası da burasıdır. İlçenin ve Çankırı’nın turizm bakımından gelişmesinde önemli rolü olan bu bölge, Çankırı geziniz sırasında rotanızı çevirdiğiniz noktalar arasına girmelidir. Tertemiz havasıyla, müthiş güzellikleriyle bu yer sizi mest edecektir.
Bölge kış mevsiminde kış sporları ve kayak için tercih edilmektedir. Sportif faaliyetler için pistlerin ve kayak için elverişli alanların bulunduğu bu bölge 1997’den bu yana kış turizm bölgesidir. Kar manzarasıyla bir araya gelince oluşan büyüleyici görünüm fotoğraflanmaya değerdir.
Burası yaz aylarında ise doğa sporları ve kamp için kullanılmaktadır. İster günübirlik ziyaret edebileceğiniz, ister konaklayabileceğiniz Ilgaz Doruk Mevkii’nde –tabiri câizse- doğa kollarını açmış ziyaretçilerini beklemektedir.
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Çankırı gezilecek yerler listesi içerisindeki bu park da size doğayla baş başa kalma imkânı sunacaktır. Çeşitli bitkilerin beraber âdeta bir senfoni orkestrası gibi doğadan şarkılar söylediği bu yerde göreceğiniz muhteşem bir manzara; hissedeceğiniz tarifsiz bir huzur, duyacağınız ise doğanın sesi olacaktır.
Kamp, trekking, doğa yürüyüşü, botanik gezisi, bisiklet turu, dağ tırmanışı, foto safari, koşu, böcek-kuş ve diğer hayvan gözlemciliği, piknik ve benzeri etkinlikler için uygundur.
Fotoğraf tutkunlarının ve kampçıların uğrak yeri olan bu park, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için parkurlarla donatılmıştır.
Ilgaz dağlarının belirli bir kısmı 1986 yılında ‘Milli Park’ ilan edilmiştir. Bu ilçe sadece turizm ve kış sporları için değil her mevsim gezi için tercih edilebilir. Milli parkın büyüklüğü 1088 hektar olup hayvan çeşitliliği ve bitki örtüsü bakımından zengindir. ‘Ilgaz, Anadolu’nun sen yüce bir dağısın’ şarkısını duymuşsunuzdur.
Hakikaten de öyledir. Orman içerisinde uzun uzun yürümek, piknik yapmak sizin unutulmaz deneyimlerinizden biri arasına girecektir. Buz gibi pınarın suyundan içmek size enerji verecektir.
Türkiye’nin en hareketli ve en uzun fay hattı olan ‘Kuzey Anadolu Fay Hattı’ bu dağın eteklerinden geçer.
‘Baldıran’ vadisi Alabalık Üretme Çiftliği’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgeden alabalık satın alınabilir yahut lokantasında alabalık yemenin zevkine varılabilir.
Ayrıca burada bir avlanma göleti bulunmaktadır. 15 Haziran’dan 15 Eylül’e kadar burada ziyaretçiler tarafından sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.
Çankırı gezilecek yerler listesi tempoyu düşürmeden devam etmektedir.
Kadın Çayırı Tabiat Parkı
Çankırı gezilecek yerler listenizde olması gereken, Ilgaz Dağları’nın yamaçlarındaki bu park merkeze 70 kilometrelik bir mesafede yer almaktadır. Kamp ve günlük ziyaretler için son derece ideal bir noktadır. Çam ağaçlarının arasında yürümek, yemyeşil doğasını seyretmek size kendinizi çok iyi hissettirecektir.
Ilgaz Dağı Kayak Merkezi
Çankırı’da yaşayan kayak severlerin kış merkezindeki duraklarından biri burası olup üç ayrı kayak pisti barındırmaktadır. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın olduğu yerdeki kayak merkezinde bolca yabani hayvan da bulunmaktadır.
Ilgaz Dağı yılın yarısını karla kaplı olarak geçirmektedir. Buradaki pistlerden biri çocuklara özeldir ve 300-400 metredir. Ana pist ise 800-900 metredir. Diğer pist ise 700 metre uzunluğa sahiptir. 10-28 derece eğimlere sahip olan bu pistler kayak yapmaya oldukça uygundur.
Kayak merkezine yanınızda bir ekipman olmadan gelirseniz kızak ve kayak takımı kiralamanız mümkündür. Bu merkezde ‘telesiyej’ ve ‘teleski’ hizmetleri de vardır.
Milli Park içerisinde bulunan kayak alanına yaklaşık 8 kilometrelik asfalt bir yoldan ulaşılmaktadır. Çankırı-Kastamonu kara yolu parktan geçmektedir. İşte bu yolun Çatmalı pınar mevkinden devam edilerek kuzeybatı yönüne sapılır ve buradan kayak merkezine varılır.
Fakat yol kış aylarında kayganlaşdığı için dikkatli olunmalıdır.
Ilgaz Dağı Kayak Merkezi Uzunluğu
Çankırı gezilecek yerler listesi içindeki en eğlenceli yerlerden biri olan bu kayak merkezinin uzunluğu ortalama 200 metredir. kuzeyde genişliği 80-90 metre iken güneye gidildikçe daralmaktadır. Etrafı Köknar ve Sarıçam ağaçlarıyla kaplı olup buraya ‘Ankara Konağı’ da denir.
Bölgenin en yüksek noktası 1852 metre olarak ölçülmüştür. Bu alanın batısı ve doğusu takribi % 40 eğimle alçalır.
Kayak alanlarıysa doğal çayırlar ile örtülmüştür. Yer yer bodur ağaçlarla da karşılaşılmaktadır. Çevresini Sarıçam-Göknar ormanları kuşatmıştır.
2 numaralı pistin 2010 metre rakımdaki tepesinde bulunan ‘Zirve Cafe’ mola verip panoramik manzarayı izlerken bir şeyler içmek için harika bir yerdir.
1 nolu pist ise geceleri ve hafta sonu tatillerinde aydınlatılmaktadır. Gece vakti kayak yapmak ise ayrı zevklidir.
Bu kayak merkezi 900 metre uzunluktaki çift sandalyeli telesiyeje ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca buradaki teleski 2 kilometre uzunluğundadır. Yine 250 metre uzunluğa sahip bir mekanik tesis daha mevcuttur.
Bilhassa kayak sporunu öğrenmeye yeni başlamış olanlar için gayet uygundur. Zengin bitki örtüsünü izlerken kayak yapmanın hazzı çok farklı olacaktır.
Burası Kartalkaya ve Uludağ gibi kalabalık değildir. Tabii ki bu bir avantajdır.
Konaklamak için tercih edebileceğiniz alternatifler ise şunlardır:
- Türkiye Kayak Federasyonu tarafından işletilen Ilgaz Dağı Kamp Eğitim Merkezi
- Devre mülk biçiminde yapılmış Ilgaz Mountain Resort
- Dağbaşı otel
- Köy Hizmetleri Tesisi
- Doruk otel
- Derbent Motel
- Örsem Club
Ilgaz Dağı 2546 metrelik Küçük Hacet Tepesi, 2587 metrelik Büyük Hacet Tepesi ve Batı Karadeniz bölümünün zirvesinden oluşmaktadır. Dağlar 145 ile 150 km uzunluğa sahip olup genişliğiyse yaklaşık 30-40 km civarındadır. Güney yamaçları meşelikler ile kaplı olan dağın kuzey yamaçlarıysa kayın ağaçlarıyla donanmıştır.
Daha aşağı kısımlarda ise boyu 30-40 metreye varan köknar ve ladin ağaçları yoğunluktadır. Ayı, tilki, geyik, yaban domuzu, karaca, keklik, tavşan ve kurt gibi yabani hayvanlar da burada yaşamaktadır.
Orman örtüsünün oluşturduğu benzersiz doğal güzellikler görülmeye değerdir. Ilgaz Dağı yamaçlarından zirvesine doğru karaçam ve sarıçam ağaçları göz kamaştırmaktadır. Burada orkidelere de sıklıkla rastlanmaktadır. Ülkemizde bulunan orkide türlerinin çoğunu görmek için buraya mevsiminde gelmeniz yeterlidir.
Orkidenin yumruları salep üretiminde kullanılmaktadır. Fakat bu amaçla bilinçsizce ve aşırı miktarda toplanması bu bitkinin neslini tehlike altına sokmaktadır. Umarız bu bitkiler hak ettiği gibi korunur ve değeri bilinir.
Yıldıztepe Kayak Merkezi
Ilgaz Dağı’ndaki Yıldıztepe Kayak Merkezi’nin turizme kazandırılabilmesi için pek çok çalışma gerçekleştirilmiştir. Türkiye’deki diğer kayak merkezleri ile karşılaştırıldığında yoğun ilgi görmediği bir gerçektir fakat kendine özgü güzellikleri ve hatırı sayılır bir ziyaretçi kitlesi olduğu da inkâr edilemez.
Siyah, kırmızı ve yeşil isimlerinin verildiği pistler mevcut olup; yeşil pist yeni başlayanlar için, kırmızı pist ise orta düzey kayakçılara özeldir. Siyah pistin de daha profesyonel kayakçılara ayrıldığı edildiği ifade edilebilir. Güzel bir kayak tatili için Çankırı’da uğrayacağınız adreslerden biri burası olabilir.
Çankırı Kızılırmak Gezilecek Yerler
Çankırı gezilecek yerler listemizin bu ilçesi Kızılırmak nehrinin meydana getirdiği ovalık bölgede kuruludur. ‘Kızılarmak pirinci’ ismiyle ‘çeltik’ üreticiliği yaygındır. Öte yandan kavun yetiştiriciliği oldukça yaygın bir durumdadır. Buraya gelmişken ‘Kızılırmak kavunu’ yemeden dönmemelidir. Gezilecek yerleri ise şöyle sıralanabilir:
Sakarca Köyü Camisi
İlçe merkezinin 6 kilometre uzağında yer alan Sakarca köyündeki bu cami 19. yüzyıldan kalmış bir tarihi eserdir. Harim kapı açıklığının üzerindeki yapım kitâbesinden anlaşıldığına göre 1839-1840 yıllarında inşa edilmiştir.
Sokaklarla kuşatılmış bir avlu içerisindedir ve düz bir araziye kuruludur. Kırma çatılı, ahşap tavanlı Geç Dönem Osmanlı eserlerindendir. Caminin mihrabı ve tavan göbeğinden hariç süsleme görülmemektedir. Tamiratlardan dolayı orijinalliği bozulmuştur.
Çankırı Korgun Gezilecek Yerler
Çankırı gezilecek yerler içinde birkaç seçenek sunan bu ilçe Mîlat’tan önce 13. yüzyılda Hititlerin yerleştiği bir yerdir ve Romalılara ve Osmanlılara da yurt olmuştur. ‘Korgun’ adı bölgedeki ‘Kargın’ isimli Oğuz boyundan gelmektedir.
İlçede her yılın Haziran ayı ‘Maruf Köyü Yağlı Güreş Şenlikleri’ düzenlenmektedir. Gezilecek yerleri ise şöyle tasnif edilebilir:
Doğu Mahallesi Camisi
İlçe merkezindeki bu caminin 19. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Kitâbesi mevcut değildir. Bağdâdiî kubbeli ve kare planlı bu caminin yapım tarihi ve yapanı belli değildir. Minaresi ve Son cemaat yeri bulunmamaktadır. Kubbesinde ve duvar yerinde görülen kalem işlerini Tosyalı Ali Usta’nın yaptığı bilinmektedir.
Mehmet Şevket Sipahi Konağı
İlçe merkezinin güneyinde yer alan bu konağın doğu ve kuzeyinde bahçe, batı yönünde Sipahi sokak yer almaktadır. 1933 yılında yapılan konak 2003 tarihinde restorasyondan geçirilmiştir.
Zemin kat üstüne 2 katlı olarak inşa edilmiştir. Konağın üzeri Granada tipi kiramit ile kaplanmış çatıyla örtülüdür.
Alpsarı Gölü
Bu ilçede Çankırı’da gezilecek yerler ile ilgili söyleyeceklerimiz bu ilçede Alpsarı Gölü’yle son bulmaktadır. Gölün ilçe merkezine uzaklığı 10 km’dir. Denizden yüksekliği 891 metredir. En derin yeri ise 25 metre olup Galat çayı üzerine kuruludur.
Gölet alanında banklar, masalar, restoran, yürüyüş ve bisiklet yolları, yapay çim saha, deniz bisikleti, kondisyon aletleri, spor alanları mevcuttur. Öte yandan burası olta balıkçılığı ve kamp için de sıkça tercih edilmektedir.
Gölet kıyısında bulunan piknik masaları mangal düzenine sahiptir.
Çankırı Kurşunlu Gezilecek Yerler
Çankırı gezilecek yerleri ile size unutulmaz anlar yaşatacaktır. İşte onlardan biri de Kurşunlu ilçesidir. Söylendiğine göre ‘Çavundur’ beldesindeki termal suyun metal oranı çok yüksek olduğundan ‘kurşun gibi’ denilerek ilçeye bu isim verilmiştir.
Bu ilçenin çiçek balı meşhurdur. Her yılın Ağustos ayı itibariyle ‘Kurşunlu Bal Festivali’ tertip edilmektedir. İlçe merkezinde yöresel ürünler ve bal stantları kurulmakta, konserler düzenlenmektedir.
Pazar Camisi
Comartlar Mahallesi’nde bulunan cami önceden kiliseyken daha sonra camiye çevrilmiştir. Fakat kilise yıkıldıktan sonra onun yerine yeni cami yapıldığı da söylentiler arasındadır. erken Osmanlı dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyan bu camiden günümüze minare kitâbesi kalmıştır.
Bu kitâbeden öğrenildiğine göre cami 1717 tarihinde inşa edilmiştir. Son cemaat yeri 1943’de yol geçirileceği gerekçesiyle yıkılarak 1982 tarihinde restore edilmiştir. Basık ve tuğladan yapılmış kubbesi sekizgen bir kasnağa yerleştirilmiştir.
Gövdesi deprem etkisiyle hasara uğrayan cami desteklenmek suretiyle yıkılmasına engel olunmuştur. Minare kitâbesi kesme taştandır.
Caminin yakınında ise tek gözlü, kesme taştan bir köprü yer almaktadır.
Taşkaracalar Camisi
İlçe merkezinden 22 km uzakta bulunan Taşkaracalar köyünde yer almaktadır. Köy yoluna bakan düz bir araziye inşa edilmiştir. Caminin kitâbesi olmasa da minaresinde bir kitâbe bulunmaktadır. Burada 1616 tarihi dikkati çekmektedir.
Doğusundaki eklentiyi saymazsak caminin kare planlı olduğunu söylemek mümkündür. Kırma çatısının üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülmüştür. Bahçesi güney, batı ve doğu cephelerini çevrelemektedir.
Bahçenin içerisinde 1985 yılında yapılan betonarme bir şadırvan yer almaktadır.
Caminin doğu cephesinde, tek şerefeli, beton sıvalı bir minare vardır. Tavanı ahşap işçiliğiyle ilgi çekmektedir. Bugün ibadete açıktır.
Gelin Kayası
İğdir ovası mevkiinde bulunan bu kaya hakkında bir efsane vardır. Şöyle ki;
Anlatıldığına göre Kurşunlu ilçesinin Köprülü köyünde, çok fakir bir aile yaşarmış. Bu ailenin güzel kızı bir gence âşık olmuş. Kız öyle güzelmiş ki herkes onu konuşuyormuş. Civardaki köylerden birinin ağası da bunu duymuş. Kızı görmek için köye gelmiş ve görür görmez o da kıza âşık olmuş.
Babasından istemiş ve kızın fakir babası mecbur kabul etmiş.
Kız çok direnmiş fakat sonunda razı olmak durumunda kalmış. Ertesi gün karşı köye gitmek üzere yola çıkmışlar. Gelin yolda ağlayarak ‘Allah’ım beni ya kuş ya taş et’ demiş. Efsane bu ya; işte İğdir ovası mevkiinde taş olduğu anlatılır.
Kurşunlu Kalesi
Çankırı gezilecek yerler arasındaki bu kale ‘Andinada Kalesi’ olarak da bilinir. İllçe merkezinin güneyindeki bir tepeye kurulmuştur. Bizans döneminde yapıldığına inanılmaktadır. Önceleri içerisinde yerleşim yeri olan küçük bir kale durumundayken bugün harap vaziyettedir. Yalnızca sur kalıntıları görülebilir.
Surlar ortalama 450 metre uzunluğa sahiptir. Kalenin ne zaman yapıldığı da kesin olarak belli değildir. Birçok kez onarılan kale muhtemelen depremler sebebiyle bu derece zarar görmüştür.
Dumanlı Köyü
İlçe merkezinin 27 km uzağında olan bu köy de ziyaret edilebilir. Bu köyde ‘Dumanlı Camisi’ adında bir cami olup buraya ‘Kayıkçı Şâban Ağa Camisi’ de denir.
Bu caminin minare kaidesinde bir kitâbe vardır. Burada yazılı olduğuna göre caminin yapım tarihi 18. yüzyıldır. Camiyi Sultan Abdülmecid adına, 1897 yılında dönemin Çerkeş Kadısı olan Tosyalızâde Ali Vefâ Efendi’nin onarımdan geçirdiği bildirilir.
Batı ve doğu cephelerinde iki ayrı kapı vardır. Duvarları kesme taştan olup kıble cephesinde bir madalyon mevcuttur. Bunun içerisinde Sultan Abdülmecid’in tuğrası görülmektedir.
İçteki kalem işlerini yapan kişi ise Tosyalı Usta’dır.
Dumanlı Kalesi
Çankırı gezilecek yerler listemiz sürmektedir. Dumanlı köyünün 2 kilometre uzağındaki bu tarihi kale Devrez vadisine hâkim bir tepede yer alan kale 50 X 60 metre ebatlarındadır.
Hitit döneminden kaldığı düşünülen kale tahminen Mîlat’tan önce 1500’lü yıllarda yapılmıştır.
Yedi Kapılı Kaya Mezarları ve Mağaraları
İlçe merkezinin 15 kilometre uzağındaki bu yapılar; Kapaklı, Mekören ve Köpürlü köyleri arazisi içerisindedir. Kapaklı’ya uzaklığı 3-4 km kadardır. Devrez çayı kenarındaki ‘Yedi Kapılar’ adı verilen mevkide vadi boyunca ilerleyen sarp kayalıkların yüzeylerinde,ulaşımı zor bölgelerde mağaralar ve kaya mezarları bulunmaktadır.
Devrez Çayı’nın her iki yakasına sıralanmışlardır. Burada ölü sedirleri mevcuttur.
Eskiahır Köyü
Çankırı gezi rehberi içinde yer verdiğimiz bu yere gitmeseniz de olur. Fakat tarihe ilgi duyuyorsanız geçerken uğramanız önerilir. Burası ile ilçe merkezi arasında 15 kilometrelik bir mesafe vardır.
Bölge Antik dönemde Anadolu’daki tıp merkezlerinden biri olarak kabul edilir.
Mîlat’tan önce 211-217 yıllarında dönemin imparatoru Gracella’nın bastırmış olduğu sikkenin üstünde bir yazı vardır. Bu yazı ‘Germanikopolis’in Asklepios’u’ anlamını taşımaktadır.
Burada eskiden ‘asklepios tapınağı’ diye bir yerin olduğu, sağlık hizmetlerinin bu tapınakta verildiği söylenir.
Barbans’a ait olan bir mezar taşı da burada bulunmuştur. (Kendisi Mîlat’tan sonraki ilk yıllarda yaşamış bir eğitimci ve hekimdir.) Bu mezar taşı 2.5 metre uzunluğundadır.
Mezar taşında yazdığına göre Çankırılı Barbans, Roma başkentindeki kraliçe ile tanışmaktadır. Zira hasta tedavisi amacıyla Roma’ya gitmiştir ve Roma’yla ilişkileri güçlüdür. (Yazıtta bu şekilde yazmaktadır.)
Yazıt yerinden alınıp Çankırı’ya getirilmiş ve Çankırı il merkezindeki Kültür Sarayının yanında bulunan mezar taşlarının arasında durmaktadır. Asklepios tapınağının var olduğu kesindir fakat nerede olduğu henüz bulunabilmiş değildir.
Bölgede bulunan yeraltı şehrinin yalnızca iki bölümü açılmıştır. Çökme tehlikesinden dolayı kalan bölümlerine gitme imkânı olmamıştır.
Eskiahırlı Köyü Camisi
Çankırı gezi rehberi içerisindeki bu cami ‘Yusuf Oğlu Hasan Ağa Camisi’ diye de bilinmektedir. Giriş kapısının üzerindeki kitâbeden, 1861-1862 yılları arasında inşa ettirildiği anlaşılmaktadır.
Boyuna dikdörtgen planlı bir şekilde hafif eğimli arazide yaptırılan caminin görülmesi önerilir.
Osman Gölü
Sarıalan köyündeki bu göl yer yer ardıç, köknar, karaçam ve sarıçam ağaçlarının yoğunlaştığı görülmektedir. Ayrıca bitki örtüsü bakımından zengindir. Güzel bir mesire yeri olup doğada vakit geçirmek isteyenlerin gelmesi tavsiye edilir.
Bu arada ‘Hacımuslu’ köyünde ‘Hacımuslu Acı Suyu’ diye bilinen bir kaynak vardır. Su, geniş bir çayırlıktan kaynayarak çıkmaktadır.
Bikarbonatlı, ekşimsi ve acıdır. Sıcaklığı 15 derece olup alkalidir, demir içerir ve maden suyuna benzemektedir. Asit-baz dengesini dengelediği ve kandaki safra pigmentlerini temizlediği iddia edilmektedir.
Maden suyu özelliğine sahip olduğu söylenen su pankreas, karaciğer ve mide-bağırsak rahatsızlıklarına faydalıdır. İçme üzerinde tesis yahut termal kaplıca oteli bulunmamaktadır.
Çavundur Termal Tesisleri Kurşunlu Hamamı
Çankırı gezilecek yerler listemizdeki bu yer ise Çavundur köyünde, ilçe merkezinin 11 km uzağındadır. Su 3 ayrı kaynaktan çıkmaktadır ve sıcaklığı yaklaşık 34 derecedir. Kaplıca sularında yoğun olarak kükürt, karbondioksit ve sodyum bikarbonat vardır. Safra yetmezliğine ve karaciğer yetmezliğine iyi gelir.
Gut hastalığına da şifâlıdır. Sodyum iyonu ihtiva ettiğinden akciğerlerin ve üst solunum yollarının alerjilerinde, kronik iltihaplarında kullanılmaktadır. İçildiği zaman sindirim sistemine yararlı olmakta; bu su ile banyo yapmak da siyatik ve deri hastalıklarına karşı etkili olmaktadır.
Bölgede modern konaklama teesisleri ve havuzlar vardır. Termal kaynaktan ayrıca sıcaklığı 54 dereceyi bulan su da çıkmaktadır.
Ağrılı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu su içme kürleri olarak da uygulanmaktadır. Gelmişken bu doğal sudan istifade edilmelidir.
Çankırı Orta Gezilecek Yerler
Çankırı gezilecek yerler burada da fazladır. Pek çok medeniyetin yurdu olan bu bölgede çeşitli kazılar yapılmış, Hitit döneminden kalma küp mezarlara ve yapı taşlarına rastlanmıştır. Bunlar Çankırı Müzesi’nde sergilenmekte olup mutlaka görülmelidir.
İlçenin önceki ismi ‘Kârî Pazarı’ şeklindedir. Bu; ‘okuyanların cem’ olduğu (toplandıkları) yer’ demektir. Toplumda ‘Karapazar’ diye anılır. Eski kayıtlardaysa ‘Kârî Pazar Nâibine’ olarak geçer.
İlçede bugün yer alan imam hatip lisesinin doğu tarafında eskiden bir cami ve medrese olduğu, burada Kur’ân-ı Kerîm ve dînî ilimler öğretildiği bilinmektedir. Fakat bahsi geçen yerde şu an bir türbe vardır. Medresenin ve caminin kalıntıları da görülmektedir. Buraya Osman Dede Camisi yaptırılmıştır.
Bu yerleşimin adı daha sonra ‘Ortaköy’ olmuştur. 1957 senesinde ilçe statüsü kazanmış ve ‘Orta’ adını almıştır. İlçe merkezi buraya bağlı köy ve kasabalara ortalama bir mesafede olduğu için konumundan dolayı bu isim verilmiştir. Gezilecek yerleri ise şu şekildedir:
Canbazzâde Ahmet Efendi Camisi
İlçe merkezindeki Sultan Beyazıt Mahallesi’nde yer alan cami 1802 senesinde Canbazzâde Ahmet Efendi’nin emriyle inşa edilmiştir. Kare planlı olan cami dıştan kiremit çatılı ve düz ahşap tavanlıdır. Kasnağın üzerindeki sekiz cephe birer tane yuvarlak kemerli pencereye sahiptir.
Caminin tek şerefesi ve tek minaresi vardır. Onarımlar nedeniyle orijinalliği bozulmuştur. Yerel yapılardan biri olup mimari özelliklerinden söz edilememektedir.
Dodurga Köyü Camisi
Çankırı gezilecek yerler yazımız devam etmektedir. Dodurga beldesindeki bu cami ilçe merkezine ortalama 9 km mesafededir. Kitâbesi bulunmamaktadır. Yakınında yer alan çeşmenin kitâbesinde 1854 tarihi yazılıdır. Bu itibarla caminin o yıllarda yapılmış olabileceği akla gelmektedir.
Mihrap doğrultusunda uzunlamasına planlı olan cami kiremit çatılı bir camidir. Düz ahşap tavanla örtülüdür. Batı ve doğu cephelerinde 3’er adet, güney cephesindeyse2 adet penceresiyle aydınlatılmıştır.
Caminin kuzeyine sonradan eklenen son cemaat yeri camiden daha alçaktadır, doğu-batı yönündedir.
Bu mekânın üzeri 3 kubbe ile örtülmüştür ve harime beşik kemerli kapının açıklığından geçilmektedir. Tahta döşemeli olan harimin üzeri kasetlemetekniği kullanılmak suretiyle yapılan pullu dört köşeli ahşap bir tavan ile örtülmüştür.
Ortadaki ahşap göbek ve tavanı saran yazı şeridinin görülmesi gerekir.
Doğanlar Camisi
Çankırı’da gezilecek yerler listemiz camiler bakımından zengindir. Bu cami de ilçe merkezinden 11 kilometre uzakta bulunmaktadır. Ana giriş kapısının üzerinde bir kitâbe vardır. Bu kapı ahşaptandır ve iki kanatlıdır. Orijinal boyasının üzerine yeşil boya sürmüşlerdir. Avlu içindeki caminin Duvar köşeleri kesme taş, diğer bölümleriyse devşirme moloz taşlarla yapılmıştır. Minaresi tek eşerefeli olup külah çinko kaplamadır ve camiye bitişiktir.
Üst sırada kemerli, alt sırada ise dikdörtgen pencereler vardır. Ana giriş kapısının üzerindeki kadınlar mahfili penceresizdir.
Bayındır Köyü Camisi
Bayındır köyünde yer alan bu cami 1889 yılında Ortaköylü Mustafa Usta tarafından yapılmıştır. Üstü yüksek kasnaklı, sekizgen çatı ile örtülü bu cami kare planlıdır. Kadınlar mahfelinden ahşap bir merdiven ile çıkılan yüksek kasnaktaki galeri bölümü yapının çevresini kuşatmıştır.
Sakaeli Kaya Mezarları ve Peri Bacaları
Çankırı gezilecek yerler bu ilçede daha bitmemiştir. İlçe merkezinin 8 kilometre uzağında ve kuzeydoğusunda yer alan Sakaeli köyünün yakınındadır. Köy sırtını bir tepeye yaslamıştır ve o tepenin dik inen yamaçlarında bu mezarlar bulunmaktadır.
Güneybatı-kuzeydoğu yönünde, Devrez çayı vadisinde, dar bir şerit biçiminde uzanmaktadır. Tortul kayaçlardan ve çakıl taşlarından oluşan bir arazide oyulmuş durumdaki bu kaya mezarlarından bazıları tek; bazıları birbirine geçmiş, bazıları basamaklı, iki odalı, iki katlı, düz, aydınlatma pencereli, dikdörtgen tavanlı, dairevi, yahut kare olarak yapılmıştır.
Duvarlar giriş kemerli, nişli olup içeride de ölü sedirleri bulunan vardır. Burası ‘Dokuz İnler’ diye de bilinir.
Sarp bir yamaçta ‘Suluin’ denilen bir bölüm daha mevcuttur. Suya 27 basamak inmek suretiyle ulaşılmaktadır.
‘Peri Bacaları’ ise köye takriben 2 km uzaklıktaki Gelin Kayası mevkiindedir. Buradaki peri bacası oluşumlarını ve aralarında bulunan kaya mezarlarını mutlaka görmelidir. Devrez Çayı vadisi birçok peri bacasına ev sahipliği yapmaktadır. Bunların sayısı 150’yi bulmaktadır.
Tortul kayalar rüzgar ve su erozyonuna uğramış; bunlar böyle meydana gelmiştir. 1990 senesinde bölge, ‘1’nci derece Sit alanı’ olarak ilan edilip korumaya alınmıştır.
Fakat bu yerin turizme kazandırılabilmesi için bir girişimde bulunulmamıştır. Yoksa en az Kapadokya bölgesinde yer alan peri bacaları kadar güzel oluşumlara rastlamak mümkündür. Buraya ulaşabilmek için Devrez Çayı’nın geçilmesi gerekmektedir. Umarız bölgenin turizm değeri en kısa zamanda anlaşılarak gereken altyapı çalışmaları başlatılır.
Ağlar Kayalar
İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Bağkışla bölgesinde yer almaktadır. Gri renkteki kayaların arasından su akmaktadır. Buranın nasıl oluştuğuyla ilgili şöyle bir efsane halk arasında yayılmıştır:
‘Paşa’ denilen babanın güzel, ‘Sultan’ adlı bir kızı vardır. Osmanlı zzamanında bu bölge ‘Kışla’ olarak isimlendirilmektedir. Tatarlar buraya saldırarak katliam yaparlar. Sultan köyde sağ kalan tek kişi olur, kayaların arasına gizlenerek kurtulur.
Kız kayaların arasına saklandığında taş olmak için dilekte bulunur ve iki kaya birleşir. Kız taşa dönüşür. Kayaların arasından akmakta olan ve ufak bir dere oluşturan su işte o kızın gözyaşlarıdır.
Ağlar Kaya’nın karşısında bir dağ vardır. Oradaki çam ağacının da Sultan’ın erkek kardeşi olduğu kabul edilmektedir. İşte bu su o ağacı beslemiştir. Kızın babası dağın zirvesine bir türbe yaptırmıştır ve türbenin yanında yer alan kuyu, kızın gözyaşları ile dolmuştur.
Bugün o çam ağacı kutsal sayıldığı için bir dalına dokunulmamaktadır. Buraya bir Tatar gelince suyun kesildiği söylenir.
Höyük Yeraltı Şehri
İlçe merkezinin 11 km uzağındaki ‘Höyük Köyü’nde yer almaktadır. Yeraltı şehri köklü bir geçmişe sahiptir. 2005 yılında keşfedilmiştir. Roma döneminde kullanıldığı düşünülmektedir. Çankırı Müzesi’nin yaptığı çalışmalarla temizlenen bu yeraltı şehri; sarnıç, keşiş odaları, küçük bir kilise gibi yaşam alanları barındırmaktadır.
Bugün koruma altındadır ve içinde dolaşılabilecek boyutlardadır.
Çankırı Şabanözü Gezilecek Yerler
Çankırı gezilecek yerler listesi şimdi size bu ilçeyi anlatacaktır. Burası ilçe merkezine 35 km. uzaklıktadır. Her yılın Haziran ayında bu bölgede güreş festivali düzenlenmektedir. İlçenin gezilecek yerleri şunlardır:
Paşasultan Camii
‘Ulu Camisi’ olarak da bilinir. Sağlık mahallesinde yer alan küçük bir tepenin eteğine inşa edilmiştir. Ahşap direkli bir cami olup bu tarz camilerin ilk örneklerine 13. yüzyılda rastlanmıştır.
Bakırlı Camii
İlçe merkezinin 12 km. uzağında olan bu cami 1904’te Hüseyin Çavuş isimli bir şahıs tarafından inşa edilmiştir. 1999 yılında restorasyondan geçirilen cami 330 kişi kapasiteli ve 214 metre genişliğindedir. Ana taş duvar duvara yapılan kubbelerin biri büyük, ikisi küçüktür.
Karaören Göleti
İlçe merkezinin 6 kilometre uzağında yer alan bu göletin etrafı meşe ve çam ağaçları ile kaplıdır. Meydana getirdiği doğal güzellik sebebiyle mesire yeriolarak gidilip görülebilir. Burada yüzmek yasaktır çünkü oldukça tehlikelidir.
Çankırı Yapraklı Gezilecek Yerler
Yöreye ilk kez Hititlerin, daha sonra çeşitli medeniyetlerin yerleştiği düşünülmektedir. ‘Yapraklı Panayırı ve Yapraklı Dağı’ na izaf edilerek ilçeye 1958 yılında bu isim verilmiştir. 2019’da 46.’cısı düzenlenen Yağlı Güreş Festivali ilçede benimsenmiş bir gelenektir. Gezilecek yerleri şunlardır:
Fethiye Kütüphanesi ve Türbesi
17. yüzyıl eserlerinden olan bu yapı kare planlı ve 2 katlıdır. Üst katında kütüphane, alt katında ise türbe yer almaktadır. Türbenin üzeri beşik tonoz ile örtülmüştür. Türbede Ali Efendi ve Ahmet Efendi olarak anılan zâtların kabirleri bulunmaktadır.
Kütüphanenin kuzey cephe giriş kapısı kapalı durumdadır. Güney cephenin bitişiğinde bir pencere vardır, kütüphaneye oradan girilir. Üzeri alaturka kiremit ve sekizgen kasnak ile kaplı tuğla kubbeyle örtülüdür. Yapının ilk göze çarpan unsurlarından biri kubbenin üstündeki boynuz motifli alemdir.
Bu, Osmanlı Devleti’nde azamet ve kudretin sembolüdür.
Hacı Mustafa Efendi Camii
Çankırı gezilecek yerler listemiz tüm hızıyla sürmektedir. Camikebir Mahallesi’nde yer alan bu cami Kerpiç dolgulu olarak kesme taş üzerine yapılmıştır. Üstü alaturka kiremit örtülü ve kırma çatılıdır olup cami dikdörtgen planlıdır.
Tavanı ‘çıtakari’ tekniği kullanılarak bezenmiştir ve camide bitkisel bezemeler ile hat bezemeleri yer almaktadır. 1905 yılında yapılan cami onarımdan geçmiştir ve bugün iyi bir durumda olduğu söylenebilir.
Bugay Camii
Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmeyen bu caminin Cumhuriyet ilan edildikten sonra inşa olduğu tahmin edilmektedir. Tek şerefeli ve metal saçla kaplanmış minaresi ahşaptandır. Çatısı kiremit örtülü, kırma çatılı ve kubbe şekillidir. Kubbenin ortasındaki rengârenk bitkisel bezeme görülmelidir.
Büyük Yayla
Takriben 1650 metre yüksekte bulunmaktadır. Yapraklı dağları üstünde, geniş bir alana kuruludur. 1600-1700 metredır. Ara ara yoğunlaşan ardıç, köknar ve karaçam ağaçları ile zengin bitki örtüsüne rastlanmaktadır.
Ağaçlıkların arasındaki dağ çayırları otlak olarak kullanılmaktadır. Hava uygun olduğu zamanlarda burası çok güzel bir mesire yeri hâline gelmektedir.
Hem günübirlik ziyaretler için tercih edilmekte hem de bisiklet gezisi, yaya yürüyüşü veya atlı gezi, karavan, foto safari ve kamping gibi etkinliklere de elverişlidir.
Koca Meşe
Karacaözü köyünde yer alan bu ağaç 256 metrekarelik alanı kaplamaktadır. 3 ayrı gövdenin birleşimiyle meydana gelen bu ağacın geçmişi takriben 500 yıl öncesine dayanmaktadır. Yer çapının 12.20 metre olduğu, tepe çapının ise 12.05 metre polduğu belirlenmiştir.
Hazım Dağlı Tabiat Parkı
Yapraklı ilçesindeki bu parkın merkeze uzaklığı 40 dakikadır. İçindeki göletiyle tıpkı bir tablo görünümü oluşturan bu tabiat parkının ahşap bungalovları ona ayrı bir güzellik katmaktadır.
Bol oksijenli havasını solumak, burada yürüyüş yapmak size pozitif enerji verecektir. Bölgede konaklayabileceğiniz yerler bulunmaktadır. Ulaşımı kolaydır ve burada balık avlamak, çadır kampı yapmak da mümkündür.
Çankırı Gezilip Görülecek Yerler
Çankırı gezilecek yerler listemiz içinde anlatmamız gereken başka gezi noktaları da vardır. Onlar şöyle sıralanabilir:
Tabiat Anıtları
Çankırı ilinin yaşayan hazinesi olan bu ‘Tabiat Anıtları’ güzelliğiyle hayranlık uyandırmaktadır. Şehir merkezinde yer alan ‘Dokuzkardeşler Çamı’ bunlara örnektir. 2,8 metre çapında ve 25 metre olan bu karaçamın yaşı 200’dür. Karacahöyük köyünün kuzeyindeki bu ağacın dalları –halk arasındaki inanışa göre- alev almamaktadır ve dibindeki toprak vücut ağrılarına faydalıdır.
Eskipazar Türbe Camii’nin bahçesinde ise ‘Eskipazar Türbe Camii Çamı’ bulunmaktadır. Bu ağacın boyu 7,5 metre olup çapı 1,40 metre ve yaşı 300’dür. Çankırı-Ankara karayolunda ilerlenerek 35. km’den sonra sağa sapılıp ortalama 7 km. gidilirse türbe çamının yer aldığı Büyükhacıbey Köyü’ne varılabilir.
Köylüler buradaki mezarlığın kutsal sayıldığını düşünmektedir.
Çankırı Müzesi
Çankırı gezilecek yerler arasındaki bu önemli yapı Çankırı şehir merkezinde yer almaktadır.
- Müzede Eski Tunç, Neolitik, Firig, Kalkolitik, Roma, Hitit, Bizans, Helenistik, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarına ait birçok eser sergilenmektedir. ‘Teşhir Salonu’nda etnolojik ve arkeolojik eserler bir aradadır.
- Arkeoloji bölümünde ise Bizans, Roma başta olmak üzere çeşitli medeniyetlerin tarihini yansıtan eserler vardır.
- Etnografya bölümünde Çankırı’nın ve civardaki illerin kültüründen izler taşıyan çeşitli dokumalar, el işlemeleri, baskı kalıpları, hat sanatı örnekleri, silahlar, giysiler, gündelik hayatta kullanılan çeşitli araçlar ve süs eşyaları teşhir edilmektedir. Çankırı tarihine şâhit olmak istiyorsanız bu müzeye muhakkak uğramanız gerekir.
Çankırı Kalesi
Çankırı tarihinin parçalarından biri olan bu kale Hititler tarafından inşa edilmiştir. Tuğla ve moloz taştan inşa edilen kale Çankırı’nın kuzeyindedir. 730 metre yükseklikteki bu kale Danişmentliler, Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar zamanında kullanılarak bu medeniyetler tarafından onarılmıştır.
Roma döneminde yapılmış olan gözetleme kulesi, su sarnıcı, nekropol alanı, dışarıyla bağlantısı bulunan mağaralar vardır. Fakat günümüze bunlardan ulaşan şey sadece birkaç sur kalıntısından ibarettir.
Ayakta kalmayı başarabilmiş kalıntılar kesinlikle görülmeye değerdir. Ağaçlar ile yeşillendirilmiş olan kale aynı zamanda bir mesire alanı olarak kullanılır. Kalenin içinde Çankırı Fatihi Emir Karatekin Bey’in türbesi de bu kalenin içinde yer almaktadır.
Çankırı Evleri
Çankırı gezilecek yerler arasına buraları da dâhil etmeniz gerekir. Turizme kazandırılmış olan bu evler dönemin ekonomik ve jeolojik yapısı ile ilgili birçok bilgi sunmaktadır. Sayıları 100’den fazla olup ‘Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’ tarafından verilen bir karar ile tescillenerek korumaya alınmıştır.
Klasik Türk evlerinin özelliklerini taşıyan bu konutların çoğu iki katlıdır. İlk katı kışlık olarak tasarlanan bu yapıların oturma odaları ve mutfakları da buradadır. İkinci kat da ekseriyetle misafirlere tahsis edilmiştir.
Her evin ikinci katında bir boş oda vardır. Her oda içerisinde tahta dolaplara rastlanmaktadır.
Çankırı Yâren Evleri
Yâren toplantıları akşam namazından sonra başlayıp sabah namazı ile son bulmaktadır. Mânilerin okunduğu ve oyunların oynandığı bu toplantılara Yârenlerin 24 Oğuz boyunu sembolize eden büyük başağa ve küçük başağa katılmaktadır. Ayrıca Yâren Reisi ve Yârenler da bu etkinliğin diğer katılımcılarıdır.
Oyundan ve eğlenceden ziyade bir kültür mirası olan bu organizasyonun şartı, buna katılan kimsenin birbiriyle küs olmamasıdır. Küs olanlar varsa mutlaka barıştırılmaktadır. Sazlı-sözlü olarak erkekler arasında gerçekleşen bu ‘Yâren Geceleri’ kış mevsiminde her hafta birer defa düzenlenmektedir.
Ferit Akalın Radyo Ve İletişim Müzesi
Klasik Osmanlı mimarisinin yansımalarından olan ‘Sarıkadı Konağı’ 1870’lerd e yapılmıştır. İçerisindeki eserler radyo ve iletişim tarihini aydınlatmaktadır. Müze onarım çalışmalarının ardından ziyarete açılmıştır ve Koleksiyoner Ferit Akalın buraya iletişim koleksiyonunu bağışlamıştır.
Geçmişten günümüze çeşitli radyo ve telefonların yer aldığı bu tarihi koleksiyon sizi çok etkileyecektir.
Tarihi Çamaşırhane Müzesi
Çankırı müzeleri içinde bulunan bu müze de ziyaret edilmelidir. Eskiden kadınlar kıyafetlerini, yorganlarını ve halılarını çamaşırhanelerde yıkadıkları için bu alanlar su sıkıntısı çeken kişilerin hayatlarında önemli bir yer tutmuştur.
Bu tarihi yapı uzun müddet çamaşırhane olarak kullanılmıştır. Belediye 2004’te burayı onarmış ve müze hâline getirmiştir.
Çeşitli kültürel etkinliklere sahne olan bu müze Çankırı’nın yöresel ve etnik kültürüne dâir sergi alanları barındırmaktadır. Bu alanların eski çamaşırhane görünümüne de ışık tuttuğu söylenebilir.
Cam Seyir Teras
Çankırı gezilecek yerler arasındaki en güzel noktalardan biri olan bu cam terasta zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız kesindir. Burası şehir merkezindedir ve Çankırı Kalesi’nin olduğu yere yapılmıştır.
Türkiye’deki seyir teraslarının en geniş tabanlı olanı budur. Muhteşem manzarası bölgenin tamamını ayaklarınızın altına sererken burada fotoğraflar çekerek bu hatıraları yaşatmanız önerilir.
Tarihi Karataş Hamamı
Çankırı gezilecek yerler içinde, merkezdeki bir diğer gezi noktası da burasıdır. Osmanlı zamanında haçşeklindeki çift hamamlardan biri olup Ali Bey Camii’nin yanındadır. Bundan dolayı cami ile aynı dönemde yapıldığı düşünülmektedir. ‘Soğukluk’ bölümüne yuvarlak kemerli bir kapıdan geçilerek girilmektedir.
Yanlarda yarım, ortada ise bütün kubbe ile örtülmüş olan bu bölüm hamamın en önemli parçalarından biridir. ‘Sıcaklık’ adı verilen bölüm de kubbeyle örtülüdür ve sekizgen kasnaklar üzerine oturtulan kubbelerin 4 köşesi kubbeli halvetler ile süslenmiştir.
Hamam Çankırı Belediyesi’nce onarılarak hizmete açılmıştır. Kadınlar bölümünün de bu şekilde yapıldığı söylenebilir.
Kenbağ Tabiat Parkı
Çankırı merkezindeki ‘İçyenice’ bölgesinde bulunan bu park il merkezine 7 km. uzaklıkta yer almaktadır. 36 hektarlık alanıyla oldukça büyüktür ve yoğun bir şekilde ziyaretçi çekmektedir. İçinde ve etrafında karaçam ağaçları yoğun olup burada piknik yapmak size keyif verecektir.
Tuz Mağarası
Çankırı gezilecek yerler listesinin en çok ziyaret edilen yapılarından biri olan Tuz Mağarası, Çankırı’nın merkezindedir. Ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervi burada yer almaktadır. Birçok galerinin meydana geldiği bu mağarada tuzdan oluşan dikitler ve sarkıtlar vardır.
Mağaranın girişi ve içerisi son derece geniştir. Çankırı’ya gelmişken bu ilginç yeraltı dünyasını keşfe çıkmayı unutmamalıdır.
Mağarada bir eşek ceseti vardır ve bunun 200 yıldır hiç bozulmadan o şekilde kaldığı bilinmektedir. MTA Müzesi’ne götürülen bu ceset burada bozulunca yeniden mağaraya getirilmek durumunda kalmıştır.
Bu mağara Çankırı’nın simgelerindendir ve geçmişi ortalama 5.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Mağara girişinden sonrası normal bir karayoluna benzemektedir.
8 kilometre uzunluğa sahip olan ve 800 dönümlük alana yayılmış bu mağaradan çıkarılmış tuzların bir bölümü rafinasyon amacı ile Çankırı’nın rafine tuz fabrikalarına gönderilmiştir.
Bir kısmı da buzlanmanın önlenmesi maksadıyla kullanılmak üzere belediyelerine ve karayollarına tahsis edilmiştir. Bir miktarı ise ’yalama taşı’ olarak ülkemizin her yerine dağıtılmakta, ülkemiz genelinde sanayi ve sofra tuzu olarak satılmaktadır.
Çankırı kaya tuzu madeni ortalama 500 milyon ton rezerve sahiptir.
Çankırı’da gezilecek yerler arasındaki bu mağaranın dikkat çekici yönlerinden bir diğeri, nem oranının neredeyse 0 olmasıdır. İçerisindeki canlıların çürümeye uğramadan uzun yıllar boyu korunabilmesinin sırrı budur.
Buradaki ölü eşek fosili mumyalanmış gibi durmaktadır ve mağaranın özel cam ile muhafaza edilen bölmesinde sergilenmektedir.
Eşek fosilinin üzerinde bir yılan ve bir tavşan fosili vardır. Tuz Mağarası’nın turizme kazandırılması amacıyla Çankırı Valiliği tarafından ‘Kristal Art Galeri’ projesi gündeme getirilmiştir. Bu proje kapsamında mağaraya çeşitli tarihi dönemlere ışık tutacak rölyeflerin ve heykellerin olması hedeflenmiştir.
Mağarada sergilenen tuz heykeller bu projenin bir parçasıdır. Mağaranın nem ve ısı değerleri sabit olduğu için astım hastalarına iyi geldiği ifade edilmektedir.
Koç Otel Aquapark
Çankırı gezilecek yerler çocuklarla beraber ziyaret ediliyorsa buraya da uğramak onları sevindirecektir. Koç Otel içinde faaliyet gösteren, merkezde konumlanmış olan bu aqupark, yaz mevsiminde yerel halk ve Çankırı’ya gelen misafirler tarafından rağbet görmektedir.
2 havuz ile 3 kaydırağın bulunduğu bu parkta eğlenceli vakit geçirmek mümkündür.
Taş Mescit
Çankırı gezi rehberi yavaş yavaş sona doğru yaklaşmaktadır. Çankırı il merkezi, Yeni Mahalle’de, Taş Mescit Caddesi2’ndeki bu yapı Meslek Yüksekokulu’nun yanındadır. Selçuklular döneminden kalan bu eser ‘Cemaleddin Ferruh Şifahanesi ve Darülhadisi’ olmak üzere birbirinin bitişiğinde inşa edilmiştir.
Hem plastik sanatlar hem de mimarlık tarihi bakımından önemli bir yapıdır. Günümüze ulaşan kitâbesinden, Şifâhanenin Alaeddin Keykubat döneminde 1235 yılında Atabey Cemaleddin Ferruh tarafından inşa edildiği anlaşılmaktadır.
Yapının üzerinde iki tane figürlü parça bulunmaktadır. Bunlardan birinin boyutu 1 x 0.25 metre şeklindedir. Bu kabartma motifinin özelliği ise gövdeleri birbirine dolanmış iki yılan (ejder) tasviri olmasıdır.
Bugün ‘Tıp Sembolü’ olarak kullanılan bu parçanın yanı sıra ikinci parça da bir hayli dikkat çekicidir. Bu ise ‘su içen yılan’ diye de adlandırılmaktadır.
Heykel görünümü verilen bu parça kupa şeklindedir ve gözenekli taştan yapılmıştır. Gövdesine sarılan yılan üst kısmında sona ermektedir. Söz konusu motif ise bugün ‘Eczacılık Sembolü’dür.
Çivitçioğlu Medresesi
Rölyef, hat ve ebru gibi Türk süsleme sanatlarının eğitimleri burada verilmektedir. İl merkezindeki Büyük Cami’nin doğu cephesindedir. 17. yüzyıldan bugüne ulaşan eser 2 katlıdır. Doğu batı yönünde dizilmiş hücrelerden meydana gelmektedir.
Buğday Pazarı Medresesi
Çankırı’da gezilecek yerler listemiz bununla tamamlanmıştır. Bu medrese Buğday Pazarı Camisi’nin avlusundadır. Sofizâde Mustafa Hazım Efendi’nin 18. yüzyıldainşa ettirdiği bu yapı sonraki dönemlerde yün ve inşaat malzemesi deposu olarak kullanılmıştır. Bugün ise çeşitli etnografik eserler burada sergilenmektedir.
İç dekorasyonu görülmeye değer olup Çankırı’ya ait el sanatları eserleri ve yöresel kıyafetler burada sizleri beklemektedir.
Çankırı’nın Gezilecek Yerleri
Çankırı gezilecek yerler içinde bulunan bu 68 yerin her biri ayrı bir güzelliğe sahiptir. Çankırı’da gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunuza göre, bunları uygulamak size kalmıştır.
Umarız Çankırı gezilecek yerler listesi içinde fotoğraflarını gördüğünüz ve tanıtımlarını okuduğunuz bu yerleri yakından da görüp deneyimleme fırsatınız olur. Bir diğer rehberimiz olan İzmir Gezilecek Yerler Listesi’ni okumanızı da ayrıca tavsiye ederiz.
Çankırı gezi rehberi burada noktalanırken hepinize iyi eğlenceler dileriz.