Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Fethi Paşa Korusu Nerede? | Giriş ve Kahvaltı Fiyatı 2023

Fethi Paşa Korusu Nerede? | Giriş ve Kahvaltı Fiyatı 2023

Fethi Paşa Korusu, muhteşem doğası vee büyüleyici manzarasıyla Boğaz’ın gözbebeği. Sultantepe’den başlayarak Paşalimanı’nın üst taraflarına ve Kuzguncuk Tepesi’ne doğru uzanıyor.

Boğaz kıyısında yer alan Fethi Paşa Korusu Üsküdar ilçesindeki en popüler kaçış noktalarından. Tabii yalnızca doğal güzelliklere değil, köklü bir tarihe de ev sahipliği yapıyor Üsküdar Fethi Paşa Korusu.

Tam bir oksijen deposu olan Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisleri, sunduğu hizmetlerle de tam not almayı başarıyor. İşte doğanın nabzını burada tutmak isteyenlerin koru hakkında bilmesi gereken her şey:

Fethi Paşa Korusu Hakkında Bilgi

fethi paşa korusuYeme-içme ve dinlence noktalarından biri olan bu koru, İstanbul’un kalabalığından uzaklaşıp rahat bir nefes almak isteyenlere göre. Boğaz’a komşu olan bu koru 134.150  metrekarelik bir yüzölçümüne sahip.

Kuzguncuk Korusu diye de adlandırılıyor. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veriyor. Paşa Limanı Caddesi’ni takip ederek rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Osmanlı zamanında ‘Kâbe toprağı’ olarak görülen Üsküdar’ın, en kıymetli mesire yerlerinden biri Fethi Paşa Korusu. Burada sizi mükemmel bir şehir manzarası bekliyor. Boğaz’a hâkim bir noktada bulunan koru, sunduğu görsel şölenle ruhunuzu dinlendirecek. Öyle geniş bir manzaraya sahip ki, sizi Sarayburnu taraflarından Ortaköy’e götürecek…

16 hektarlık yemyeşil bir alana kurulu olan Fethi Paşa Korusu, yüzlerce bitkiye ev sahipliği yapıyor. Boylu boyunca uzanan heybetli çam ağaçları koruya apayrı bir atmosfer katıyor.

Koruda yer alan tesisin balkonu, Avrupa Yakası’nı çok yakınınıza getiriyor. Sanki bir adım atsanız, direkt orada olacakmışsınız gibi hissediyorsunuz.

İlkbaharda doğanın uyanışına burada tanık olmak gerek. Göz kamaştıran erguvanların renk cümbüşüne doymak mümkün değil. Korunun en güzel zamanları Nisan ayının sonları, Mayıs başlangıcı. Çünkü o dönemde Boğaz, pespembe çiçeklere bürünüyor.

Ne yazık ki bu durum fazla uzun sürmüyor. O nedenle buraya gezi listenizde daha öncelikli bir yer açmalısınız.

Tabii ki burası her mevsim huzur bulabileceğiniz bir yer. Çiçekler gibi, kar da bu şehre öyle yakışıyor ki… Kışın koruda tabiat farklı cilveler yapıyor. Kar altında İstanbul manzarasını izlemenin, koruda karlara basarak yürümenin tadı unutulmaz. Bu doyumsuz keyfi sıcacık bir salep ile ikiye katladınız mı tamamdır!

Koru yalnızca dillere destan manzarasıyla değil, nefis lezzetleriyle de meşhur. Fethi Paşa Sosyal Tesisleri tarafından sunulan zengin menü buraya gelmek için başlı başına bir sebep. Detaylar az sonra… 🙂

Şimdi biraz geçmişe yolculuk:

Fethi Paşa Korusu Tarihi

fethi paşa korusu neredeKoru, adını eski sahibi Ahmet Fethi Paşa’dan alıyor. Osmanlı dönemi vezirlerinden biri olan Ahmet Fethi Paşa, II. Mahmud’un damadı. Padişahın kızı Atiye Sultan ile evlenen Fethi Paşa, Rodosizade diye de biliniyor.

Paris elçiliği , Viyana Büyükelçiliği, nazırlık gibi önemli vazifelerde bulundu. 1839 yılında, İngiltere kraliçesi Victoria’yı ziyarete gitti, taç giyme merasimine katıldı. Sultanahmet Meydanı’nda 1847 itibariyle ilk arkeolojik kazıları o başlattı.

Aya İrini olarak bilinen yer eskiden silah ambarı olarak kullanılırken, o burayı arkeolojik eserlerle doldurup ve müze hâline getirdi.

İstanbul’da onun ismini alan başka mekânlar da mevcut. Örneğin Karacaahmet’te bulunan Rodoslu Ahmet Fethi Paşa Camii ve Kuzguncuk’ta yer alan Ahmet Fethi Paşa yalısı bunlardan biri.

1858 yılına kadar Fethi Ahmet Paşa’nın mülkiyetinde kalan bu koru, onun vefatından sonra varislerine intikal etti. 1960-1980 yıllarında metruk bırakılan koru, iyice bakımsız bir duruma geldi.

Varislerden biri olan Avukat Şevket Mocan, kendisine ait hisseyi 1958 tarihinde belediyeye devretti. Bunun ardından koru bir müddet ‘Mocan Korusu’ diye isimlendirildi.

Daha sonra kalan bölümler de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alındı. Sarmaşıklar ve yabani otların kapladığı koruya girilemezken belediye burayı bakım altına alıp temizledi.

Koruya seyir yerleri, spor alanları, kafeterya, gezinti yolları yapıldı. Koruda bulunan köşkler onarıldı ve Fethi Paşa Korusu şu anki hâlini aldı.

Yoğun bir çalışmanın ardından  bu tarihi yer, 2003 yılında Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisleri olarak faaliyetine başladı.

Ünlü yazar ve mütefekkir Cemil Meriç 1948-1960 yılları arasında bu koruda yaşamış. Türk kültür ve düşünce tarihinde önemli bir yere sahip olan Cemil Meriç’in konakladığı bina, bugün sosyal tesis olarak faaliyet gösteriyor.

2017-2018 yıllarında burası için özelleştirme çalışması gündeme geldi. Fakat halkın tepkisi nedeniyle vazgeçmek durumunda kaldılar. 2019 yılında yeni teras ve oturma alanları da eklendi. Şimdi hizmete tam gaz devam ediyor. 🙂

Fethi Paşa Korusu Giriş Ücreti 2023 ve Ziyaret Saatleri

Koruya giriş ücretsiz. Sosyal tesisten yararlanmak isterseniz onun için ücret talep ediliyor tabii. Yoksa koruyu bir şey yeyip içmeden gezebilir, dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilirsiniz.

Korunun İBB’ye ait ücretsiz bir otoparkı var. Ancak burası küçük ve genelde yoğun bir alan. Yer bulamama ihtimâliniz yüksek. Bunun için aracınızı sahilde bırakmanızı tavsiye ederiz.

Haftanın her günü açık olan bu koru 08:30-23:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Bununla beraber özellikle Cumartesi-Pazar kalabalık oluyor. Bu yüzden ziyaret için hafta içini tercih etmeniz önerilir.

Fethi Paşa Korusu’nda Neler Yapılır?

Koruyu 1-1,5 saat gibi kısa bir sürede gezmeniz mümkün. Sizi şehrin gürültülü ortamından uzaklaştıracak olan bu yerde mükemmel manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Çiçeklerin kokularıyla kendinizden geçeceksiniz. Tertemiz havasını içinize çekerken stresinizden arınacak, -deyim yerindeyse- fabrika ayarlarınıza döneceksiniz. 😊

Peki Fethi Paşa Korusu’nda ne yapılır başka? Süs havuzlarını görebilir, etraftaki çiçekleri ve yeşillikleri seyredebilirsiniz.

Boğaziçi’ne hâkim bir noktada, geniş ufka sahip bir düzlükte, korunun sırta yakın kısmında tarihi köşkten kalan telleri görebilirsiniz.

Kaskatlı havuz da çok ilginizi çekecek. Bu havuzun suları blok taşların arasından dolandırılarak küçük bir tepe üzerinden aktarılmış.

Sık ağaçlarla kaplı olan bu koru, âdeta botanik bahçesini andırıyor. Fıstık çamları, kızılçamlar, sakızağaçları ve sedir ağaçları ile tam bir doğa cenneti!

Yukarı taraflarında, düzlüklerde ve sırtlarda sıra sıra dikilen bu anıtsal ağaçlar, korunun akciğeri durumunda.

Öte yandan burada japon taflanı, porsuk, Saplı Meşe, Atkestanesi, Trabzon Hurması, Akdut, Dişbudak, gümüşî ıhlamur gibi ağaçlar da mevcut. Yine akça kesme, defne, kermes meşesi, Yalancı Akasya, Japon Kadife Çamları, Yeşil Kartopu koruyu süsleyen diğer güzelliklerden.

Anlayacağınız burada yakından bakmanız gereken zengin bir bitki örtüsü var. Bir yandan bunları seyrederken, diğer taraftan kuş seslerini dinleyerek doğada uzun uzun yürüyüş yapabilirsiniz. Tabii ki eşsiz manzarayı  fotoğraf karelerinize yansıtarak. Göz kamaştıran fotoğraflar için çok güzel fonlar sunan Fethi Paşa Korusu, özellikle bahar aylarında daha etkileyici bir görünüme sahip oluyor.

Birazdan anlatacağımız rotaları kullanıp şelaleye doğru yürüyebilir, karşılaştığınız manzaraları da fotoğraflayabilirsiniz. Buraya sırf güneşin batışını izlemek için bile gelinir.

Evcil hayvanlarınızı da getirebilir, doğanın içinde dolaştırabilirsiniz. Koruda sakin bir yer bulup huzurla kitap okuyabilir, hayallere dalabilirsiniz. 🙂

Nasıl alternatifler ama? Daha bitmedi… Erguvan ağaçlarından yayılan mistik koku buraya farklı bir ambiyans katıyor. Onlara bahar aylarında rengârenk lale, papatya ve güller de eşlik ediyor. Unutulmaz Boğaz keyfinin doğru adresi olan bu koru, doğayı tüm zerrelerinizde hissettirecek size.

Korudaki banklarda piknik yapmanız mümkün. Fakat mangal yakılması yasak.

Öte yandan koruda voleybol-basketbol sahaları, koşu ve spor alanları yer alıyor. Buralarda eğlenceli vakit geçirebilir, spor âletlerinden yararlanabilirsiniz. Çocuklara özel oyun alanlarının da bulunduğu koru, kendini doğaya bırakıp huzur depolamak isteyenler için biçilmiş kaftan.

Korunun çay bahçelerinde, kafe veya restoranlarında manzaraya karşı bir şeyler yeyip içebilir, mis gibi Boğaz havasının keyfine varabilirsiniz. Dilerseniz sabah erken saatlerde gelerek doğayla iç içe bir ortamda kahvaltı yapabilirsiniz.

Fethi Paşa Korusu Düğün

Masmavi deniz manzarası eşliğinde unutulmaz bir kır düğünü için tercih edilen mekânlardan biri burası. Bazen farklı organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Detaylı bilgi için 444 10 34 numaralı telefonu arayarak tesisle iletişime geçebilirsiniz.

Fethi Paşa Korusu Yeme-İçme

Burada kahvaltı ve yemek için tercih edebileceğiniz üç mekân var:

  1. Korunun üst kısmında bulunan Dilruba Cafe&Restoran. Koruya giriş için sahil yönünü değil de Fıstıkağacı girişini seçerseniz buraya daha kolay ulaşabilirsiniz.
  2. Kuzguncuk alt girişindeki Yeşil Mavi Cafe.
  3. Bir de Fethi Paşa Sosyal Tesisleri bünyesinde kahvaltı ve yemek hizmeti sunuluyor. Burası korunun sahile yakın kısmında bulunuyor.

Koruya erken saatlerde gelip sabah yürüyüşü sonrası bu mekânlardan birinde güne nefis bir başlangıç yapabilirsiniz. Akşamüzeri beş çayı için de bu mekânları tercih edebilirsiniz.

Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisi

İBB’ye ait olan Fethipaşa Sosyal Tesisleri’nde içki servisi yok. Menü geniş bir yelpazeye sahip. Belediye tarafından işletildiği için fiyatlar oldukça uygun. Kahvaltılıklardan ara sıcaklara, balık-ızgara et çeşitlerinden tatlılara kadar zengin bir çeşitlilik söz konusu. Restoran bölümü 800 metrekarelik bir alana kurulu iken, açık alanı 2.500 metrekare.

Sosyal tesisler hafta içi daha sakin oluyor. İster bahçede, ister köşk içinde oturabiliyorsunuz. Self servis olarak hizmet veriliyor, yemek fiyatları takriben 27-30 TL’den başlıyor.

Tesisin en meşhur lezzetlerinden biri, Fethipaşa Special. (2021 itibariyle 45 TL)

Kaşar peyniri ve domates sosuyla lezzetlendirilen bu yemek damağınızda iz bırakacak!

Bir de kavrulmuş mantarla beraber servis edilen Levrek Şiş var. Onu da mutlaka denemelisiniz. Bu mekânda sevgiliyle veya arkadaşlarla beraber kahve içmek, kış günü dumanı üzerinde salep keyfi yapmak çok başka…

Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisleri’nde yemek fiyatları 2023 itibariyle genel olarak şu şekilde:

Salata çeşitleri 8 TL’den,

Çorbalar 9 liradan,

Izgara çeşitleri 30 liradan,

Balık çeşitleri 34₺’den başlıyor.

Yemek servisine hafta içi 12:00, hafta sonu 13:00 saatinde başlanıyor, 23:00’e kadar devam ediyor.

Dilruba Cafe&Restoran

Burası yüzlerce farklı lezzetin sunulduğu açık büfe kahvaltısıyla beğeni topluyor.

İstanbul’da şehir manzarasını en iyi izleyebileceğiniz yerlerden biri olan bu yer Fethi Paşa Korusu’nda hem restoran hem teras olarak hizmet veriyor.

Kuzguncuk Mahallesini tam tepe bir noktadan görmenize olanak tanıyan bu restoranın bahçesi 1000 kişi ağırlayabilecek kapasitede. Teraslı kafesi ve yemek salonu da ayrı hizmet sunuyor. Yani burası üç bölümden oluşuyor. Bahçesinde yer alan büyük havuz, manzara keyfini bir üst perdeye taşıyor.

Gitmeden evvel arayıp rezervasyon yaptırmanız önerilir.

Burası belediyeye ait değil. Ondan dolayı fiyatlar, sosyal tesislerden bir tık yüksek. Buraya ulaşabilmek için korunun tepe noktasına varmanız gerek. Aracınız yoksa 20-25 dk boyunca yokuş çıkmak durumunda kalacaksınız. Yolunuzun üzerindeki banklara oturarak dinlenip manzarayı seyredebilirsiniz.

Dilruba Restoran’ın en meşhur spesiyali Osmanlı Sinisi. 2 kişilik fiyatı 160, 3 kişilik 240, 4 kişilik 320 TL. Menüde ‘Osmanişname’ adlı bir lezzeti daha var. Bu da 85 TL’den fiyatlandırılıyor.

İç mekânda korunun manzarasını gören masalar mevcut. Yemek fiyatlarından bahsedecek olursak, resmi sitesindeki bilgilere göre güncel fiyatlandırma şöyle:

  • Tavuklu salata: 35 ₺
  • Çoban salata: 17 ₺
  • Nurdağı ssalatası: 22 ₺
  • Yaprak sarma, kuru patlıcan dolması, acılı ezme, cacık, fasulye: 15 ₺
  • Mevsim salata: 16 ₺
  • Beyaz peynirli roka salata: 21 ₺
  • Urfa ve Adana dürüm: 35 ₺
  • Tavuk şiş dürüm: 30 ₺
  • Köfte dürüm: 35 ₺
  • İçli köfte: 20 ₺
  • Kebap fiyatları 65-75 ₺ arası.
  • Izgaralar 65-105 ₺ arasında. Izgara köfte 65, karışık ızgara 80 ₺.
  • Konya Mevlana pidesi (Kaşarlı ve kuşbaşı etli: 42 ₺
  • Kuşbaşılı pide: 39 ₺
  • Karışık pide: 44 ₺
  • Kavurmalı pide: 44 ₺
  • Kıymalı pide: 39 ₺
  • Kaşarlı pide: 35 ₺ (Pidelere ekstra yumurta/kaşar ekletmek isterseniz 5 ₺)
  • Margherita Pizza: 37 ₺
  • Antep lahmacun: 17 ₺
  • Kavurmalı pizza: 46 ₺
  • Karışık pizza: 43 ₺
  • Vejetaryan pizza: 37 ₺
  • Hamburger: 38 ₺
  • Fincanda çay 7, bardakta çay 5 ₺
  • Menengiç ve Dibek kahveleri 15, Türk kahvesi 12 ₺.
  • Şalgam, şerbet, meyve suları, limonata, Espresso, Frech Press, sıcak çikolata, Cappucino, meyve ve bitki çayları vb. mevcut. Fiyatlar 12-15 ₺ arasında.

Tatlı fiyatları 23 ₺’den başlıyor. Malaga, San Sebastian, cheesecake, tiramisu, Dilruba tatlısı, künefe, pasta, dondurma ve sufle gibi seçenekler var.

Restoran bir taraftan ormanı diğer taraftan Boğaz’ı görüyor. Açık ve kapalı alanlarıyla hizmet veren Dilruba Restoran’ın çocuk oyun alanı da var.

İletişim bilgilerini de paylaşalım:

  • Telefon: 0 216 492 15 00/01/02
  • GSM: 0533 200 43 44
  • Adres: Kuzguncuk, İcadiye Mahallesi, Fıstıkağacı Sokağı No: 1, Üsküdar-İstanbul
  • E-posta: info@dilruba.com.tr
  • Instagram Hesabı:
  • Web Sitesi: dilruba.com.tr

Yeşil Mavi Cafe

Bu mekân ismiyle müsemmâ bir yer. Manzarası yeşil ve mavinin farklı tonlarını buluşturuyor. Geniş bir bahçesi olan bu işletmenin oturma grupları ve oyun alanları da var. Erguvan ve ıhlamur ağaçları altında sıcacık çayınızı yudumlamak, bu sırada manzarayla mest olmak isterseniz tam sizlik. Hele gün batımında buraya gelmek var ki…

Burası talep olduğu zaman toplu organizasyonlar da gerçekleştirilmesine imkân veriyor. Nişan merasimi, kına gecesi, düğün, parti, doğum günü kutlaması, sünnet ve kurumsal etkinlikler düzenlenebiliyor.

Seçkin lezzetlerle hizmet veren bu kafenin iletişim bilgileri şöyle:

  • Telefon: 0(216) 310 35 95
  • Telefon 2: 0 (216) 310 75 11
  • E-Posta: bilgi@yesilmavicafe.com
  • Adres: Fethipaşa Korusu Alt Girişi No: 102, Kuzguncuk – İstanbul
  • Web Sitesi: yesilmavikafe.com

Fethi Paşa Korusu Kahvaltı Fiyatları 2023

Sosyal tesiste 40-50 TL ödeyerek doyurucu bir kahvaltı yapmanız mümkün! 🙂

Yok, kahvaltı sofrası dediğin zengin olacak diye düşünüyorsanız menemen, omlet, sucuklu yumurta, börek ve benzeri ekstralarla zenginleştirebilirsiniz. Bunlar da ayrı fiyatlandırılıyor.

Kahvaltı tabağının fiyatı 35 liradan başlıyor. Kişi başı serpme kahvaltı fiyatı 50 TL. En az 2 kişilik olarak açılıyor.

Omletler 12 TL’den başlamakta. Peynir ve zeytin tabakları minimum 8 liradan fiyatlandırılırken, lezzetli bir menemen için 13 TL ödemeniz yeterli olabiliyor.

Tesisin kahvaltı servisi 08:30’da başlıyor. Hafta içi 12:00, hafta sonları 13:00 itibariyle sona eriyor.

Dilruba Restoran’da Açık büfe kahvaltı servisine hafta içi 09:00 itibariyle başlanıyor, 13:00 saatine kadar devam ediyor. Hafta sonları ise 09:00-14:00 arası yapılıyor.

  • Kafe ve restoranda açık büfede kahvaltı fiyatları hafta içi kişi başı 82 TL’den, hafta sonu 95 TL’den başlıyor.
  • Sahanda yumurta fiyatı 20 TL.
  • Sahanda sucuklu yumurta fiyatı ise 25 TL.
  • Sade omlet 20 TL’den fiyatlandırılıyor.
  • Menemen isterseniz 22 TL ödüyorsunuz.
  • Karışık omlet fiyatı 26 TL.
  • Parmak patates 20 TL.
  • Atıştırmalık sepeti 33 TL.
  • Paçanga böreği 22 TL.
  • Kaşarlı ve beyaz peynirli tost 19, sucuklu tost 23, karışık tost 24 TL’den ücretlendiriliyor.
  • Semaver çay fiyatı 45 TL.

Yeşil Mavi Kafe’de de kahvaltı fiyatlaı sosyal tesis fiyatlarına yakın. Dilerseniz tost ve içecek çeşitleri ile daha uygun fiyatlı, hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Kafe hakkındaki yorumları buradan okuyabilirsiniz.

Fethi Paşa Korusu Gezilecek Yerler

Burada gezebileceğiniz pek çok alan mevcut. Önemli olan gezilecek rotayı doğru belirlemek. Eğer düzensiz bir gezi planlaması yaparsanız görülecek birçok yeri kaçırırsınız. Biz buna engel olmak için birazdan size koruyu iki farklı rota üzerinden nasıl dolaşacağınızı anlatacağız. Önce koruda bulunan Fethi Paşa Köşkü ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.

Fethi Paşa Köşkü

fethi paşa köşküOsmanlı döneminden kalma önemli bir tarihi yapı olan bu köşke, ‘Beyaz Köşk’ adı veriliyor. Giriş cephesi Boğaz’a bakıyor ve kuzeybatıda yer alıyor. Manzarası âdeta masal diyarından fırlamış gibi!

Restore edildikten sonra Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisleri olarak hizmet vermeye başlayan bu köşkün biraz ilerisinde başka bir tarihi köşk var. O da kafeterya olarak faal durumda.

Fethi Paşa köşkünün mimari özelliklerine değinecek olursak; 2 katlı ahşap bir yapıya sahip. Giriş kısmına iki yönlü döner merdivenler vasıtasıyla ulaşılıyor. Şelale süs havuzu da orta kısımda yer alıyor.

Boğaz’ın tüm güzelliklerini gözler önüne seren köşkün manzarasına hayran kalmamak mümkün değil. Köşkün bir penceresi kuzeydoğuya, diğeri güneybatıya, öteki üç penceresi de kuzeybatıya bakıyor. Cumbasının yanındaki cephelerde de iki tane penceresi var.

Köşkün cephesi ise beyaz badanaya sahip ahşap kaplamadan yapılmış. Orta sofalı bir plana sahip olan köşkün tüm odaları sofaya açılıyor. Odalar da ahşap döşemeli. Tavanlarda kalem işi motifler dikkat çekiyor.

Köşkün güneybatı kısmında ahşap direklerle desteklenmiş, ahşap çatılı bir teras mevcut. Direklerin arasında korkuluklar bulunuyor.

Kafeterya olarak faaliyet gösterdiğini söylediğimiz yapı daha yukarıda bulunuyor. Bu ikinci köşk, Fethi Paşa’nın misafirlerine ayrılmış. Sağlığında ziyaretçilerini burada ağırlarmış. 19. Yüzyılda bir yangın sonucu harap olmuş fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi burayı yeniden yapılandırarak koruya kazandırmış.

Fethi Paşa Korusu İcadiye Mahallesi (Sultantepe) Girişi

Koru, Kuzguncuk ve Sultantepe sınırlarına dâhil, yani ortada bir yerde. Bu giriş İcadiye Mahallesi’ne, Münir Ertegün Sokağı’na açılıyor.

Buradan girdiğinizde sizi yokuş aşağı bir yol karşılayacak. Sağa doğru kıvrılan yol ayrımından devam edebilirsiniz. Şahsi aracınızla geldiyseniz buradaki otoparka arabanızı bırakabilirsiniz.

Yolun bitiminde Dilruba Restoranı görebilirsiniz. Burada eşsiz Boğaz manzarasını seyrederek kahvenizi yudumlayabilir veya güzel bir yemek

Yiyebilirsiniz.

Dilruba Restoranından çıktıktan sonra arka tarafta bir mescid var. Parkın yanından direkt düz giden yolu izleyerek devam edebilirsiniz. Yol yeşilliklerle kaplı ve çok güzelbir manzara sunuyor.

Parkın yanında bulunan yoldan giderseniz Fethi Paşa Korusu asma köprü ile karşılaşacaksınız. Kadrajınıza bu köprülü nostaljik manzarayı ve Boğaz’ın eşsiz görüntüsünü birlikte sığdırabilir, Instagram için harika bir poz verebilirsiniz! 😊

Sol tarafa doğru ilerleyerek asma köprüyü geçebilirsiniz. Bundan sonra yokuş aşağı devam eden bir yol ile karşı karşıya geleceksiniz. Sağ taraftan yürüyerek Boğaz manzaralı oturma alanlarına ulaşabilirsiniz. Burası asma köprünün hemen altında.

Buradaki masalardan birine oturup Boğaz’ı izleyebilir, diğer taraftan da bir şeyler atıştırabilirsiniz.

Oturma alanından ayrılıp yokuş aşağı doğru gidebilirsiniz. Sol yanınızda Fethi Paşa Korusuiçine uzanan bir yol göreceksiniz.

O yolu yaklaşık 100 metre boyunca takip edin. Yolun ikiye ayrıldığını gözlemleyeceksiniz. Sağ taraftan devam ederseniz İBB Sosyal Tesisleri’ne ulaşacaksınız. Soldan gitmeyi seçerseniz bu yolun sonunda harika bir şelale size merhaba diyecek.

Şelaleye ulaştıktan sonra bol bol fotoğraf çekmeyi ihmâl etmeyin. Şelaleden ayrılırken yol yine ikiye bölünecek. Sola doğru düz yürüyün, Yokuş yukarı tırmanırsanız neticede başladığınız noktaya ulaşacaksınız, çıkış yaparak korudan ayrılabilirsiniz.

Dilerseniz yokuş aşağı devam edip İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesisinde mola verebilirsiniz.

Fethi Paşa Korusu Kuzguncuk Girişi

Bu giriş Kuzguncuk Paşalimanı tarafında yer alıyor. Buradaki kapı Üsküdar/Kuzguncuk otobüs yoluna açılıyor. Buradan girer girmez İBB Sosyal Tesisleri’ne rastlayacaksınız. Merdivenlerden yukarı devam ederek demin bahsettiğimiz şelaleye ulaşabilirsiniz. Burada bolca oksijen depolayıp muhteşem kareler yakalayabilir, sessizliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Şelalenin solundan devam eden yol, sizi çocuk parkı bölümüne ulaştıracak. Parkın solundaki yolu takip ederseniz oturma alanlarının olduğu yere varabilirsiniz.

Boğaz manzarasına dalıp gideceğiniz bu yerde gözleriniz bayram edecek. Zamanın durmasını isteyeceksiniz ve dakikaların birbirini hızla kovalamasına üzüleceksiniz…

Seyir terasında vakit geçirdikten sonra taşlı yolu izleyerek, biraz önce anlattığımız asma köprüye uğrayabilirsiniz.

Yukarıda söylememiştik ama, köprünün bazı kısımları sallanıyor. Fakat korkmanıza gerek yok. Bu köprü bilinçli olarak böyle tasarlanmış. Korudaki gezilecek yerler arasında dolanırken biraz heyecan olur, gezinize renk katar fena mı? 🙂

Köprünün solundan yürüyerek devam edin. Uzaktan yemyeşil ormanı görebilir, bitmek bilmeyen nefis manzaralardan bir yenisiyle gözlerinizi şenlendirebilirsiniz.

Sola doğru dönüp biraz ilerleyerek Dilruba Restoran’a varacaksınız. Burada dinlenip bir şeyler yiyebilirsiniz.

Biraz soluklandıktan sonra bahçeyi turlayıp çıkış kapısından asfalt yola geçiş yapabilirsiniz. Bu yolu izleyerek Fethi Paşa Korusu’nda 5-10 dakika daha yürüyebilirsiniz.

Yolun bitiminde, sol tarafınızda sizi Sultantepe girişi karşılayacak. Gördüğünüz gibi korudaki tüm yollar birbiriyle bağlantılı. Koruyu en verimli şekilde keşfetmek için gezilecek yerler haritanızı bu rotalardan birine göre oluşturmanızı öneriyoruz.

Fethi Paşa Korusu Nerede?

Bu koru denize bakan bir noktada, Üsküdar-Paşalimanı mevkiinde yer alıyor. Sultantepe ve Kuzguncuk mahalleleri arasında konumlanıyor. Beylerbeyi’ne de oldukça yakın. Üsküdar iskelesine 15-20 dk yürüyüş mesafesinde.

Açık adresi şöyle:

Kuzguncuk Mahallesi. Paşa Limanı Caddesi. Nacak Sokak, No: 6, Üsküdar-İstanbul

Telefon: 444 10 34

Fethi Paşa Korusu yol tarifi için tıklayın!

Fethi Paşa Korusu Nasıl Gidilir?

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden devam edin, Beylerbeyi kavşağından çıkın. Paşalimanı Caddesine yönelerek bu cadde boyunca ilerleyin. Kuzguncuk iskelesine gelip, Nacak Sokak’tan girerek koruya varabilirsiniz.

Ya da Üsküdar tarafından gelecekseniz Üsküdar İskelesi’ni takip edin. Kirazlıtepe ve Beykoz İETT otobüslerini kullanarak buraya ulaşım sağlamanız mümkün. Paşalimanı Caddesi ile koru arasında ortalama 20 dakikalık yürüyüş mesafesi var.

Fethi Paşa Korusu Ulaşım

  • Fethi Paşa-Beylerbeyi arasında 3 km uzaklık var. araçla 7 dk.
  • Fethipaşa-Kadıköy arası araçla 15 dk sürüyor. Uzaklık sadece 8 km.
  • Fethipaşa-Sultantepe arası yalnızca 1 kilometre olup yürüyerek 15 dk sürüyor, araçla 5 dakikada varabiliyorsunuz.
  • Fethipaşa-Üsküdar arası ise 1,6 km. Yürüyüş mesafesi 20 dk, arabayla en fazla 5 dk alıyor.
  • Fethipaşa-Kuzguncuk arası da yine 1 km. Aracınızla 3 dakika içerisinde buradasınız. Yürüyerek gelmeyi isterseniz 15 dakika yeterli olacak.
  • 15T, 15H, 15C, 15R, 15B no’lu IETT otobüslerini kullanarak Üsküdar’dan buraya 10-15 dk içinde varabilirsiniz. Diğer 15 numaralı otobüsleri de kullanabilirsiniz.
  • Buraya Altunizade Bağlarbaşı istikametinden de gelip yukarı taraftan giriş yapabilirsiniz.
  • Vapurla ulaşmak isterseniz Beşiktaş – Üsküdar, Eminönü – Üsküdar vapurlarını kullanabilirsiniz. Vapur iskelelerinden yürüyerek koruya 15 dakikada varılabiliyor.

Fethi Paşa Korusu Yakınında Gezilecek Yerler

Kuzguncuk; tarihi sokakları ve sevimli evleriyle nostalji kokan bir semt. Buradaki en popüler noktaları da gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın:

  1. Nakkaştepe Millet Bahçesi: Burası koruya ortalama yarım saatlik mesafede yer alıyor. Piknik ve manzara seyri için tercih edebileceğiniz bu yerde ayrıca şelale, çocuk oyun alanları ve kamp yerleri mevcut. ZippLine, Macera Parkı ve Uçan Yol gibi eğlence alanlarının da bulunduğu Nakkaştepe Millet Bahçesi’nde ailecek çok güzel vakit geçirebilirsiniz. Detaylı bilgiye buradan, yol tarifine ise buradan ulaşabilirsiniz.
  2. Kuzguncuk Sahili’nde deniz havası alabilir, enfes manzarasıyla size selam veren Boğaz’ı bir de bu noktadan izleyebilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
  3. Çınaraltı Meydanı’na uğrayabilir, tarihi çay bahçelerinde vakit geçirebilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
  4. Kuzguncuk Çarşı Caddesi’ni, Paşalimanı Caddesi’ni gezebilir; Kuzguncuk’un tarihi dokusuna şahit olabilirsiniz.
  5. İcadiye Caddesi’ndeki tarihi evleri görebilir; buradaki mağaza, antikacı , AVM ya da restoranlara uğrayabilirsiniz.
  6. Perihan Abla Sokağı, Simitçi Tahir Sokağı, Uryanizade Sokağı, Kuzguncuk Balıkçısı burada ziyaret etmeniz gereken diğer yerlerden. Her köşesi nostalji kokan bu semtte kendinizi başka bir dünyadaymış gibi hissedeceksiniz.
  7. Aynı zamanda Cemil Molla Köşkü’nü de rotanıza dâhil edebilirsiniz. Beylerbeyi ile Kuzguncuk arasında bulunan bu tarihi yapı, Osmanlı’nın günümüze ulaşan görkemli miraslarından. Yol tarifi için tıklayın!
  8. Marko Paşa Köşkü de burada asırlara meydan okuyan bir başka göz alıcı yapı. Boğaz’ı kucaklayan bir konumda, Babanakkaş Sokağı’nda bulunan köşk, Hayat Bilgisi setine de ev sahipliği yapmış.
  9. Kuzguncuk Bostanı’na gidebilir, burada yetiştirilen doğal ürünlere yakından bakabilirsiniz. İlya’nın Bostanı diye de bilinen bu yerde meyve bahçesi, açık hava sineması ve yürüyüş yolları var. Kuzguncuk’taki sokak hayvanlarının barındığı bir alan ve ayrıca amfi tiyatrosu
  10. Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, Ayios Panteleimon Kilisesi, Nail Kitabevi, Üryanizade Cami, Ahmet Fethi Paşa Yalısı burada gezilip görülecek diğer yerlerden.
  11. Üsküdar’ı turlayayım derseniz mutlaka Çamlıca Kulesi’ne uğramalısınız. İstanbul’un yeni gözbebeği hakkındaki detaylı gezi rehberimize Çamlıca Kulesi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
  12. Validebağ Korusu’na uğrayabilir, Adile Sultan Kasrı’nı görebilirsiniz. Eşsiz bir tarih ziyafeti sunan bu mekân kahvaltı ve düğün için de sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz Adile Sultan Kasrı yazımıza bakabilirsiniz.
  13. Hababam Sınıfı Müzesi, Beylerbeyi Sarayı, Salacak Sahili, Kız Kulesi, Üsküdar Çarşısı da Üsküdar’ın en meşhur cazibe merkezlerinden bazıları.
  14. Emaar Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesi, Üsküdar Milli Parkı ve İmoga Grafik Sanatları Müzesi ilçenin en eğlenceli gezi noktalarından.

 

 

Sonuç olarak maviyle yeşili buluşturan Fethi Paşa Korusu doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için eşsiz bir gezi rotası. Ayrıca Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisleri bünyesinde hizmet veren işletmeler, panoramik manzara zevkinizi damak zevkinizle taçlandıracak.

Ağaçların serin gölgesinde denizi en çekici hâliyle seyredeceksiniz. Sakinliğin, sessizliğin keyfini çıkaracak, ‘huzur varmış!’ diyeceksiniz.

Soluduğunuz tertemiz hava, yaşam enerjinizi kat kat artıracak. Doğanın en cömert davrandığı yerlerden biri olan Fethi Paşa Korusu Üsküdar gezilecek yerler listelerinin baş köşesine yazılmayı hak ediyor.

Ancak burası, İstanbul’un sayısız güzelliklerinden sadece biri.

Doğu ile Batı’nın kaynaşma noktası bu şehir, zengin doğal mirasının mozaiğinde neler neler barındırıyor. ‘İstanbul’da yaşamak’ değil, ‘İstanbul’u yaşamak’ gerek. Rumeli Hisarı ve Yerebatan Sarnıcı bizi alıp geçmişe götürüyor mesela…

İsfanbul Vialand eğlenceye doyururken Polonezköy Tabiat Parkı doğa tutkunlarının aklını başından alıyor.

Biz fazla konuşmayalım, iyisi mi siz İstanbul gezilecek yerler yazımıza gelin!

Yorum yapın