Ana sayfa » Denizli Yazıları » Denizli Gezilecek Yerler | En İyi Denizli Gezi Rehberi

Denizli Gezilecek Yerler | En İyi Denizli Gezi Rehberi

Denizli’de nereye gidilir? diye soran birileri varmış. Eee answer the question yapmak bizim işimiz olduğundan bu konuya bir el atmak gerekti. O zaman tutmayın benii, Denizli gezilecek yerler bekleyin geliyorum anam! Tabii yalnız takılmayı sevmem. Beraber gidelim işte, mızıkçılık yapmasın kimse. Benimle bu yola baş koymaya var mısınız? ‘Oo yeah, tabisi, tabiisi’ diye cevap veriyorsanız, Gökhan Tepe gibi ‘düşünmeden koşar gelirim seninle her yere’ diyorsanız ayy ne tatlısınız, seviliyorsunuz. O zaman ben de Gülşen gibi nidâ ediyorum size:

Yatcaz kalkcaz yatcaz kalkcaz hooop! Ordayım. Karşınızda Denizli gezi rehberi, ta ta ta taaaam: Bu arada bakmayın adının Denizli olduğuna. Kendisinin denizi yok. Kaşarlı tostun içinde kaşar olmaması gibi bir şey.

Denizli Gezilecek Yerler Listesi

Denizli gezilecek yerler başladı. Burası Ege ve Akdeniz’in arasında bir şehir. Bir koluna biri girmiş diğer koluna öteki. Denizli’nin rahat yürümesi için. (Deniz Baykal’ın sözlerinden bile boş oldu bu. Vay sen sağcısın solcusun vs. o topa hiç girmeyelim. Denizli ile adı deniz olan kişilerin arasında bir bağlantı yok, bu tarz espriler çok bayıcı olacak farkındayım. Mesela ben hiç Deniz Seki gibi ‘zor olanı seviyor insan her defa, gerçeği bende sahtesi dilde gizli’ diye ajıtasyon yapıyor muyum? Yok. Ben şiirlerimle hemhâl olurum. Bizim yerimiz yurdumuz bellidir karşim gel bi çayımızı iç.)

Dünya UNESCO Mirası Listesi’ndeki Pamukkale Travertenleri burada. Ülkemizin en büyük şehirlerinden 15.’incisi. Horozuyla meşhurdur kendisi.

Horozumu kaçırdılar,

Damdan dama uçurdular. (Kuyruklu yalan!)

Suyuna da pilav pişirdiler (Güzel olmaz ki o)

Bili gah bili gah bili bili gah gah.

(Nece konuşuyon ustam sen? Şöyle bi otur su getirsinler sana, şoka girdin galiba.)

Süt Kardeşler filminde Gulyabani gören kadın gibi ha ho hi falan oldu adam yazık. Denizli’nin horozu güzeldir. Ü ürü üüü diye öter. (Tabii canım İstanbul’daki horozlar da ‘kalk lan geç kalıcan patrondan azar işiticen’ diye ötüyodu sabahın köründe zaten.) Neyse önsöz bitti. Şimdi Hayat Bilgisi’ndeki Kopil gibi kopmaya gidiyoruz:

Acıpayam Gezilecek Yerler

Denizli gezilecek yerler dizimizin ilk bölümü Acıpayam. Daha izlenecek 18 bölüm var:

Acıpayam Çarşı Camii

denizli acıpayam gezilecek yerlerİlçe merkezinde bulunuyor ve Ege bölgesindeki 4 minareli tek cami. Serinhisar’dan da rahatlıkla görülebiliyor. Yazır Camii de yine bu ilçede bulunuyor. Ona da uğramalısınız.

Keloğlan Mağarası

denizli gezilecek yerlerDenizli gezilecek yerler
içindeki bu mağara Dodurgalar Mağarası olarak da biliniyor. 1990 yılına kadar gizli bir hazine iken o dönemde keşfedilip turizme de 2003 itibariyle kazandırılmış. (Yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı.) Mağaranın uzunluğu 145 metre imiş. Boylu poslu koçum benim. Su damlacıkları, sarkıtlar, dikitler vs. esrarengiz bir atmosfere sahip. Hayır yani sürekli bi diken üzerinde oluyorsunuz? Hah? Ne? Noluyo kim var orada! Falan… Yok abarttım her yer gayet aydınlık aslında, sıkıntı yok. Hem bu mağaranın havası şifâlıymış, astıma iyi geliyormuş diyorlar.

Amaan evde pineklemeyin ya uyanın. Size de Keloğlan’ın sevgili prensesini uyandırmaya çalışırken tarhana çorbasıyla beraber söylediği gibi;

Uyan uyan uyan hadi uyan diyorum.

Ya da Şebnem Ferah gibi acılara bağlayıp ‘deli kızım uyan, bir tek sensin duyan’ diyorum.

Keloğlan iyi çocuktur aslında, az mı masallarını dinlemiştik çocukken. Bak işleri büyütmüş, mağara açmış kendine görüyo musunuz. Saç da ektirmiştir bu şimdi, manita yapmıştır. Sokakta görsem tanımam. (Ama AVM’de görsem tanırım sanki ne biçim cümle oldu bu ya.)

– Aaaa! Kel kafa bu sen misin ya?

deyip ensesine bi şaplak indirirsiniz. O da;

– Ne vuruyon geri zekâlı mal! Ben o senin bildiğin Keloğlan değilim. Ben şamar oğlanı değilim. Ben artık Hadise’nin, ‘hadi deli oğlan, hadi belime dolan’ dediği oğlanım.

derse şok olursunuz.

– Hadi len salak! Hadise Kaan Yıldırım’la çıkıyo bi keremm taaamm mıı? Küçük Bir Yol şarkısını da beraber şeyettiler seni aldatıyo Hadise dersiniz.

Devamını düşünmek bile istemiyorum. Bence biz mağarayı ziyaret edek. (Bu nasıl bir üslup? Bu nasıl bir diksiyon? Onlara takılma Beni Böyle Sev-TRT1)

[Ne diziydi ama.]

Ben bir garip Keloğlanım

Her gün konar kel kafama

Evsiz kalmış birkaç sinek diyen Keloğlan gitmiiiş, yerine saçlar o biçim Burak Özçivit gibi bi Keloğlan gelmiş. Vay anasını ya Head & Shoulders falan mı kullandın naptın?

Saadettin Teksoy’un dediğine göre bu mağara saç çıkarıyormuş zaten, şu dizeleri duymuşsunuzdur:

‘Saçım benim saçım benim,

Dökülüyor saçım benim,

Girdim Keloğlan Mağarası’na,

Gür çıkar saçım benim…’

Bu arada Denizli gezilecek yerler kapsamındaki Kapuz Deresi Mağarası’na ve Aslanlı Mağarasına da uğrayabilirsiniz.

Evkara Çamlığı

denizlide gezilecek yerlerBurası orman içerisinde bir dinlenme yeri. Yemyeşil, temiz bir mesire alanı. Yüzme havuzu, gazino, çocuk oyun alanı, piknik alanı ve kır lokantası mevcut. Alacahöyük mesire yeri de bunun gibi. Buralarda ‘Oh be temiz hava gibisi yok’ diyebilir, nefes egzersizleri yaparak meditasyon olabilirsiniz. (O ne demekse artık. Tabii canım yogalara mogalara para vermeyin. O ne öyle ommmmm… Ommmmm… Ommmmm…)

Öte yandan Alacain Mağarası ve Oğuz Baba Türbesi de bu ilçede ziyaret edebileceğiniz yerlerden. Denizli gezilecek yerler sadece eğlenmek için ziyaret edilmez. Mânevi bakımdan da müstefid olunacak yerler mevcut.

Babadağ Gezilecek Yerler

Denizli gezilecek yerler listemizin ikinci sırasında Babadağ var. Hoş geldin tatlım, biraz kendinden bahseder misin?

– Iıı ben Denizli Üniversitesi İktisat Fakültesi Gezilecek Yerler 3. Sınıf öğrencisiyim… (Aman ne komik! Sesli güldüm.)

Önceleri buranın ismi Beşikkaya imiş. Buraya gelmişken Babadağ el dokumalarından da birkaç parça bir şeyler almak gerekir. Tarihi Babadağ evleri özellikle Cumhuriyet Mahallesi’nde daha yoğundur.

İlçede Kırcataş Camisi adlı bir cami vardır. Gündoğdu Mahallesi’ndeki bu cami 1800’da yapılmıştır. Bir yangın bâdiresi atlatmış olsa da kısa sürede toparlanıp eski sağlığına kavuşmuştur.

Attuta Antik Kenti

Denizli gezilecek yerler-Hisarköy beldesindeki bu antik kent yüksek bir tepe üzerindedir. Tarihinin milattan önce 200’lere dayandığı söylenir. Hisarköy’de ve etrafında bulunanların bir kısmı Hierapolis Arkeoloji Müzesindedir. Bazı mimari eserler de köy camisinin önünde korunmaktadır. Antik yerleşime dair izler, mahallenin ortasında yer alan Asar Tepe’den genişleyerek diğer taraflara doğru yayılmıştır. Yine Trapezopolis Antik Kenti de burada ziyaret edilebilecek bir başka tarihi yapıdır.

Yardan Çayı

denizli babadağ gezilecek yerlerDenizli Babadağ’da, Çayın adı Yardan,

Ah ne çektim ben, o vefâsız yardan.

Eridim gittim sanki, bir adamdım kardan,

Yoksundur o edepten, utanmadan ardan.

(Tabii hep böyle olur. Beraberken canım cicim aşkitom, ayrılınca da o zaten embesilin tekiydi kanka ayrı dünyaların insanlarıydık biz.)

Güzel bir mesire alanıdır. Gidip kafanızı dağıtabilirsiniz. Yine buradaki Tasdelen Yaylası da görülmeye değerdir. ‘Dünyada ne güzellikler var, seni yaratana kurban olam’ diyeceğiniz bir yerdir bu yayla. Gidin lay lay lom takılın.

Fethiye’de de Babadağ var ama orasıyla karıştırılmamalı. Aynı zamanda ilçedeki Karaçöplen Yaylası’na da uğramalısınız. Burası yaylalar diyârı… İbrahim Tatlıses’in dediği gibi;

Yaaaylalar yaylalar,

Dilo dilo yaylalar.

(Iyy inanmıyorum kendime hayır bu ben olamam. Hemen pop müziğe U dönüşü yapıyorum. Çal kızım ordan Emir’i:

Ben sen olamam olursam eğer

Kendimi kızgın ateşlere atarım.)

[Yapmam tabikinee can tatlıdır. Kafayı mı oynattım… Doktor derdime bul bi çare. Ona doyamıyorum yaz bi reçete… Neyse şimdi Kenan Doğulu’ya sardım bunun sonu gelmeyecek.) Bu arada İncirpınar köyü Köprü mevkiindeki İncirpınar Mağarası’nı da ziyaretinizden mahrum etmeyin.

Baklan Gezilecek Yerler

Bak lan burada gezilecek yerler çok diyemiyorum ne yazık ki.

Hey gidi baklan baklan,

Sobelicem seni hemen saklan,

Denizli’ye gelmişiz bak oğlum,

Oturucaz mı hadi kalk lan!

(Senin için geçmiş. Sen var ya ölmüşün de ağlayanın yok vıyyy zavallı.)

Burada Boğaziçi Cami adında bir cami var. Gidin ve namaz kılıp ibadet edin. (Dalga geçmek için söylemiyorum hâşâ.) Başparmak Dağı diye bir dağ var burada. Aklıma şu çocuk şarkısı geldi ve dilime takıldı rezil olucam:

Başparmağım başparmağım nerdesin, nerdesin?

Burdayım efendim burdayım efendim burdayım.

Baklan Ovası’nda da bıldırcın avlanırmış. Fâideli malumattır, aklınızda bulunsun ne çıkar? Hüsamettin Bey Türbesi’ne, Çalbekir Höyüğü’ne, Karacatepe Höyüğü’ne, Konak Höyüğü’ne ve Kızılcıktepe Höyüğü’ne de uğranılabilir.

Bekilli Gezilecek Yerler

Burası Bekilli, acayip şekilli güzel bir ilçe. Nerelere gidelim derseniz:

Bekilli Medele Köyü

denizli bekilli gezilecek yerlerKendisine Yeşiloba Köyü de denir. Her yerinden fışkım fışkım nostalji, tarih, kültür fışkırır.  Menderes Nehri’ni gören manzarasıyla, antik dönem mimarisiyle, çeyizlik kilimleriyle ve yatırlarıyla bu köy ‘Denizli’yi gezdim’ diyebilmek için gidilmesi gereken bir yerdir. Bilhassa Mayıs’ta ve Temmuz’da buraya gelip rafting yapmak çok güzel olur. Bekilli Deresi ülkemizin en iyi rafting noktalarından biri. Parkur, 9.5 kilometrelik ve yaklaşık 2 saat sürüyor. Zorluk derecesi orta’dan başlıyor. Amatörseniz pek size göre değil. Zira parkurdaki Kısık Kanyonu sizi biraz zorlayabilir. Çal parkuru size daha uygun.

Motello Antik Kenti de ilçede görmeniz gereken tarihi bir oluşum.

Beyağaç Gezilecek Yerler

III. Ahmet burayı kızına çeyiz olarak vermiş. (Ben de babamdan 100 lira isterken şekilden şekile giriyorum. Aman ne ki ‘daha geçen gün verdik ya!’ bağırmasın diye. Aç ordan Sertab Erener: Yanmışız aman, hâlimiz duman…) Burada muntazaman Eren Günü Kutlamaları yapılır. Burası fazla büyük bir ilçe değil. Hâliyle Denizli’de gezilecek yerler bakımından bize fazla seçenek sunmuyor ama yine de;

Topuklu Yaylası

denizli beyağaç gezilecek yerlerTabana kuvvet deyip buraya doğru yol alabilirsiniz. Sizi harika doğal güzellikler karşılayacak. Uzun uzun ağaçlar, temiz hava, kaliteli su; çadırlı kapm ve piknik yapma alanları ile 1700 rakımlı bu yayla, ilçe merkezinin güneyindedir. Yaylanın bitiminde yer alan tepelerden gün batımını ve Gökova körfezini seyretmek oldukça keyiflidir. Burası güneş enerjisiyle aydınlatılır ve alabalık havuzları, tandır kuyusu, fırın ve restoran bulunmaktadır. Çim voleybol ve futbol sahaları da hizmete açılmıştır. Tuvalet, duş,, çeşme, çocuk parkı gibi imkanlar da sunulmaktadır. Her yıl burada Halk Konserleri, gösteriler ve yağlı pehlivan güreşleri yapılır.

Kartal Gölü

denizli'de gezilecek yerlerKartal gol gol gol! Kartal Gol’unda eğlenceye gol atabilirsiniz. Sonra doğada penaltı yapabilirsiniz. Ama sakın ofsayt olmayın. (Ah daha detaylı bilgiye sahip olsaydım size ince espriler yapmak isterdim.Tamam ulan bundan sonraki gezi yazılarım için futbol öğreneceğim, dil eğitimi almaya başlayacağım, sırf sizin içün.) [Osmanlı’cada bunun kullanımı böyledir, her şeyi bozdular.] Yalnız bu gölle ilgili bir söylenti kulaktan kulağa fıs fıs fıs dolaşıyordu: Bu gölün dibinde çift başlı altın heykel varmış! Delinin biri kuyuya bir taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış işte.

(Onlar da amma güçsüzlermiş be yediğiniz içtiğiniz nereye gidiyor anam sizin bi taşı çıkaramamışsınız. Kocaman cüsseniz var, mangalda kül bırakmazsınız. İcraata gelince fos çıkıyorsunuz.)

[Bende de hep bi memnuniyetsizlik, hep bi menfi tenkitler… Can çıkmayınca huy çıkmazmış.]

İşte bu dedikodu yüzünden define avcıları buraya çok zarar verdiler. Adamlar defineyi bulmak için göldeki suyu boşatlmaya and içtiler âdeta. Kanal falan açtılar. (Halbuki git alnının teriyle çalış, hazıra dağ dayanmaz.) Belediye bu kanalları betonla doldurdu. Bunlar gelip dinamitle patlattı. (Hepinizin köküne kibrit suyu, ağzımı açacağım gözümü yumacağım şimdi bak beni tekellüm ettirme!

Kelâm mütekelliminin sıfatı olmayınca, samiine te’sir etmez. Bu sözü çerçeveletip duvara asmak lâzım. Büyük bir zâtın sözü, yeri gelmişken yazayım satırlarımız değerlensin dedim. Mânâsını internetten hadde-i tetkik edebilirsiniz.)

[Yaa çok havalı hissediyorum kendimi böyle konuşucam artık Dermişim….]

Esenler Göleti

Denizli’de gezilecek yerler
sürüyor. Beyağaç’a 8 km uzaklıktaki bu gölet ilçenin doğusundadır. Göletin çevresi çam ormanları ile kaplıdır. Piknik ve kamp için uygun olup yan gelip yatabilirsiniz. Esen kalınız efendim.

Tabii Sandras Dağı’na çıksanız, Çiçekbaba’yı ziyaret etseniz ne güzel olur.

Boyalı Dere

Denizli’de gezilecek yerler bitmedii, sürekli hatırlatıyorum her an teyakkuz hâlinde olun diye. Dağa tırmandığındığınızda sizi Yumaklı Yaylası karşılayacaktır. Burası tarihi çamlarla çevrilidir. Onun altında da Boyalı Dere vardır. (Dere bile boyalıysa bizim porselen makyajla gezmemiz gerek. Hayır yani size bir şey diyeyim mi?

Acıkan var mı ya? -Yok bizde tatlı kan var.

Esprisi (!) bile bundan daha kötü olamaz.)

Derenin soğuk ve berrak sularında negatif yükünüzü atıp pozitif yük ile stresinizden kurtulacaksınız. (Proton-nötron-elektron olayı mâlum…)

Karagöl

‘Armıtcık’ ile ‘Çiçekbaba’ arasındaki Gökçay Vadisi’nin kuzeyindedir. 334 rakımlıdır ve ilçeye uzaklığı 6 km’dir. Temmuz ayı gelince tenceredeki pirinç pilavı gibi suyunu çeker. Ekim’den itibaren suyu geri gelir. (Fazla su tutma Karagöl, bak ödem oluşur sonra vücudunda.) Ya ben ne yaptım da böyle bi eziyete maruz kalıyorum şu an bu nasıl bi gezi yazısı hayattan soğudum diyen varsa, beni çok üzer, acılara salar, sonra çok arar, ama bulamaz beniii. Angıt kuşları burada barınırmış. (Angut değil rica ederim. Kuşlara hakaret edenleri kınıyorum. Hayvanseverleri kutlayın, diğerlerini şutlayın.)

Anıt Karaçam Ormanları

denizli de gezilecek yerlerİhtiyar karaçam ağaçları orman oluşturmuş bu bölgede. Ondan mütevellit anıt denmiş. (Ama kocamış moruk ağaçlar denmez. Büyüklere hürmette kusur etmemeli.) Buradaki ağaçların en küçüğü 750 yıllık, gerisini siz düşünün. Bu bölgenin bir kısmı (79 hektarlık bölümü) Kartalgölü Tabiatı Koruma alanı statüsünde koruma altındadır.

Çiçekbaba Zirvesi

Denizli’de gezilecek yerler
we are walking… Devam devam, motoru istop ettirip arabayı park etmek yok. (İstop ettirmek diye bir tâbir yok halbuki ama alıştırdılar. Mesela bizimkiler reçele ireçel der.)

Bazıları bu bölgenin evliyâlar, erenler yurdu olduğunu söyler. Burası hastalara şifâ, dertlilere deva dağıtılan bereketli bir yerdir derler. Bazıları da (tevbe estağfirullah) Tanrılar burada etrafı gözlüyor derler. Çiçekbaba ne alâka derseniz? Çiçek gibi iyiliksever bir adam, halkın babası olarak görülen birine istinaden söylenmiş olabilir. (Father of flowers anladın sen oniii) Ya da çiçekbaba diye bilge bir kişi de olabilir. Şimdi ebû zahar diyeceğim olmayacak, Arapça’da o öyle değil adım gibi eminim. Neyse konuştukça batmak istemiyorum.

Buralardaki Doğançay vadisi de gezilip görülmelidir. Doğallığı hiç bozulmamış, tertemiz, duru durulay bir yerdir. Dağ keçileri burada barınır. Sandal ağaçları da buraya ayrı bir hava katar.

(Duru Durulay demişken Serenay Sarıkaya’nın Fi’deki sahnelerini hatırlayanlar? Deniz’i vampir gibi nasıl ısırmıştı ama. Hırrr!)

Yumaklı Yaylası

Yumuş yumuş, sevimli bir yerdir. Sazak köyünde kale kalıntıları vardır. Gergadan ve mamut fosillerine rastlanmıştır. Kapız köyü’ndeki mağaralar, Yeniçeşme köyü’nün yakınlarındaki tarihi kalıntılar hep görülmesi gereken şeyler. Gözlerinize ve ayaklarınıza çok iş düşüyor. (Çok biyolojik bir açıklama.)

Bozkurt Gezilecek Yerler

Denizli gezilecek yerler listesi nasıl iyi gidiyor mu? Şimdi Bozkurt yollarına düştük.

Dağ tepe, bayır çayır,

Engel olamaz, bize hayır,

Hadi yerini, hemen ayır,

Arkadaşını savun, hep onu kayır.

(Aaa fakat bu torpil yap, arkadaşın ne halt yerse yesin onu müdafaa et demek değil. Yani Denizli gezisi yaparken olur ya insanlık hâli, bir vukuat çıkarsa onu yalnız bırakma demektir.)

Arkadaşın bir nane yediğinde onu savunursan ppolisler gelince sen de ayvayı yersin. Beraber sağlıklı beslenmiş olursunuz işte fenâ mı?????… (Bunun üzerinde düşünülmelidir. Doğruluğu klinik olarak kanıtlanmamıştır.)

Bu ilçede Bozkurt Karaşık Kanyonu var, İnceler kasabası’nın yakınlarında. Doğadan inciler görmek için gidiverin inceden inceden.

Bozkurt Kurban Mesireliği diye de bir yer mevcut,  Gurbet Çeşmesi olarak da biliniyor. Mecidiye Köyü var ya hani bildin mi? Oranın 1 kilometre güneyine doğru go go go, tam yol üstünde işte. Buradaki iki çeşmeden 365/12/30/7/24 su akar. (1 yıl 12 ay 30 gün 1 hafta 24 saat nasıl amaa gören de sanır ki trigonometri sorusu çözdüm… Bir de açıklama yapıyorum falan. İçimde kaldı matematik sınavından full çekemedim. Ben yapamadım siz yapın.)

Bu ilçede tek katlı evler, geniş avlulu, kerpiçten var çoğunlukta. Bulgar göçmenleri epey fazla. Denizli’de nereye gidilir sorusunu Bozkurt için soruyorsak cevabımız şu minvalde olacaktır:

  • Sülüklü Göl ve Çambaşı Karagöl ilçenin ziyarette bulunulacak noktaları.
  • Buraya özgü Muhacir Somonu yenir ve Avdan Bardağı satın alınır.
  • Bozkurt Çarşı Camisi‘ne uğranılmalıdır.
  • Tutluca Meydan Çeşmesi görülmelidir.
  • İnceler mahallesi’ndeki ahşap mezar başlıklarını ve mezar taşlarını (gökdirekleri) de görünce çok şaşıracağınızı tekeffül ederim.

Buldan Gezilecek Yerler

Evet bakalım Buldan’da ne bulacaz? Buldan’da bulamazsan, geceleree sor beni.

Burası Denizli Buldan Buldan,

Ne beklersin sen âciz kuldan,

Bir gün kaçmıştım da okuldan,

Disipline yolladılar.

(Evet gerçekten öyle oldu tam mezun olacağım hafta uzaklaştırma cezası aldım. Diplomayı da 2 ay sonra aldım. Benim aklımı çeldiler. Kandırıldıkkk.)

Çizmeli Kaplıcaları

denizli buldan gezilecek yerlerBurası Yenice kaplıcaları diye de bilinir. Çizmeli Kedi’dekki hizmetçi kız burada takılırmış diye bu zamanki esprilerimin en en en en kötüsünü yapmak istemiyorum. (Zaten ne kadar saçma bir masal değil mi? Kız ayakkabısını düşürüyor da, bütün ülkede o ayakkabının sahibini arıyorlar da, kimsenin ayağına olmuyor falan da… Nedir yani minyatür ayak mı seninkisi ayak ayaktır işte prens hizmetçi kızı kafalamayı kafaya koymuş ya… İlla benim olacaasun demiş. Ayakkabı bahane.) Kaplıca suyu 45 derece sıcaklıkta. (Yeter mi daha ısıtıyım mııı? Yakayım mı lan seni?) Suda var ya yok yok. Magnezyumlar, alüminyumlar, kalsiyumlar, bakırlar, demirler, altınlar (?), sodyum klorürler, sülfat iyonları, hidrokarbonatlar cirit atıyor.

Az gazlı bir sudur,

İşte olay budur,

Kanka ben Denizli’ye geldim,

Sen hasedinden kudur.

Suyunda onlarca yararlı element tespit edilmiş. (Elemeeent! Oğlum gel buraya! Aklıma Çalıkuşu’ndaki Kâmuran geldi. Feride’yi aldattıydı yazıklar olsun. Zaten bu devirde kimin eli kimin cebinde belli değil. Pis zamparalar!)

Bu kaplıcanın suyu ülsere, safra yollarındaki ve karaciğerdeki rahatsızlıklara iyi gelirmiş. Burada yapılan su banyosu ve çamur banyosu lumbago, romatizma, nevrit, siyatik,  kadın hastalıkları, basur, cilt hastalıkları vs. için iyiymiş. [Ne kaldı ki geriye, hastaneleri kapatalım doktorla boşuna okumuş (!)] Kaplıcada sauna havuzları, normal havuzlar, çay bahçesi ve cafe mevcut.

Tripolis Antik Kenti de buraya çok yakın. Pamukkale Üniversitesi burada kazı çalışmaları yürütüyor. Sütunlu cadde, agora falan kazılarak restore edildi. Lidyalılar zamanında kurulmuş. Bu tarihi miras da gidip görün diye var, süs olsun diye değil tabiisi dostlar.

Süleymanlı Yaylası ve Gölü

Denizli gezilecek yerler listesi
içerisindeki piknik ve kamp yapılacak alanların en güzellerinden biri de burası. İklim şartları çok üst düzey optimal, optimizasyon tamam, yani adamın SEO yapmaya bile ihtiyacı yok. Bitki örtüsü zengin, hayvanlar buradan ayrılmıyor. (Buldular tabii rahat yeri, ayrılırlar mı hiç?) Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği burayı 2000 senesinde 1. Derece doğal sit alanı olarak tescilletirmiş. Tek olumsuz yönü hafta sonları hınca-hınç dolu olması.

Sundurmaları cumbalı olan, ahşaptan yapılmış, bacalarında gerdanlıkları bulunan tarihi Buldan evleri de görülmeyi hak ediyor. (Ben de bi müstakil daire istiyorum ya Toki’ye mi yazılsam devam ediyor mu o şey? Bana ha bire Dap Yapı’dan mesaj geliyor, olsa dükkan senin.)

Burada her yıl Buldan Dokuma Festivali yapılır, aslında ona denk gelseniz daha iyi olur.

Yazıcıoğlu, Ragıp Bey, Eklemeli, Beyler, Allar, Evliyazadeler, Tarakçı konakları da görülmeli.

Toprakçı Kaşı

Eski Yayla Yolu üzerindeki bu mekan, küçük bir çam ormanından ve geniş bir düzlükten oluşuyor. Manzarası geniş çaplıdır, oldukça rüzgar alan bir bölge olduğundan yaz aylarında çok iyi eser buralar.

Aynı zamanda Yukarı Vakıf Çayı, İçme Deresi ve Kestane Deresi de Buldan’ın sahip olduğu su kaynaklarından.

Talat Tarakçı Parkı

1936 yılında o dönemin belediye başkanı yaptırmış ve ismini de ondan almış. Gidip göresimiz gelir de şartlar müs’âââit değil. Siz bizim yerimize de gidin. Sibel Can gibi diyerek;

Benim yerime de sev,

Bekletme hayatı.

Buraya gelmişken Buldan simidi ve Buldan pidesi yiyip Zafer Gazozu ile zaferinizi pekiştirin, kendinizi tebrik edin. (Ama Denizli yemeklerini sonra mercek altına almayı planlıyorum.)

Buldan Çarşısı’nda paraya kıyın. Dokuma Pazarı Caddesi’nde çektiğiniz fotolarla telefonunuzun hafızasını doldurun. Yer kalmazsa eski videoları gönderin gitsin, depolama alanından tasarruf etmeli. Nuri Akın  Parkı’na da uğrayın. Akın! Terbiyeni takın, yapma sakın, geldim bakın, ateşi yakın deyin.

Bu arada ilçenin 2 km uzaklığında 2 çeşme var, yüksekliği deniz seviyesinden 600 metre, buralardan şarıl şarıl maden suyu akıyor ve hastalıklara iyi geliyor.

Çal Gezilecek Yerler

Serdar Ortaç gibi ‘Hadi çal giderken kapımı’… Denizli’ye gidiyok kanka geliyorn mu de. Ben de sana ‘şimdi mi soruyosun la dingil! İnsan önceden haber verir nası hazırlancam ben?’ diye fırça atayım.

Yeşillikler içindeki bu ilçenin şarapları oldukça ünlü. (Yok ben alkol kullanmıyorum.) Gezilecek yerler cihetinden taharri ve mütalaa edecek olursak size tetebbuatımızı şöyle teşrih edebiliriz:

Apollon Lairbenos Tapınağı

Yani tabii ki ‘aa özellikle bu tapınağı gezin’ diyemem. Ama burası Bahandılar Köyü’ne yakın bir yer ve Asartepe üzerindedir. Bazıları Apollon Lairbenos diye bir Anadolu Tanrısı (!) olduğuna inanıyor ve burası ona ithaf edilmiş. Burayı yaptıran Hadrianus imiş. (Bilmez miyim canım onun ciğerini bilirim ben çocukken de öyleydi o.) Bu arada ilçede bir antik kent var: Dionosopolis Antik Kenti. Söylendiğine göre ilk tiyatro burada oynanmış.

Kayıpazarı Camii Kırık Minare

denizli çal gezilecek yerlerBitliiiis’te kırk minare. Beri gel oğlan beri gel. (Beş minareymiş o pardon rejiden arkadaşlar uyardılar şimdi.) Çal- Bekilli karayoluna yakın bir yerde (6 km mesafede) konumlanan Şapcılar Köyü’nde bulunuyor. Pazaraltı mevkiindeki bu caminin kendisi yok, minaresi var. 1997 senesinde korumaya alınmış. Kitabesi de yok, hangi hayırsever ne zaman yaptırmış bilinmiyor.

Ağlayan Kaya Şelalesi

Çökelez Dağı’nı tırmanarak ulaşıyorsunuz. Saklı Vadi’deki kıymetli bir jeolojik oluşum. Manzarası –deyim yerindeyse- insanı dumura uğratıyor. Alabalık yemeniz de ayrı bir ehemmiyete hâiz. Sakızlar Köyü’ndeki bu şelaleye Asmaaltı ve Yeşildere Şelalesi de deniyor. Gün yüzü görmemiş, çok çektirmişler buna. Göz pınarları kurumuş. (Ayyyyhhh daral geldi.) Kayanın üzerinden yere düşen sular güyâ ağlayan bir görünüm arz ettiği için öyle denilmiş. (Ağlamıyor arkadaşlar duygu sömürüsü bunlar, timsah gözyaşları bakmayın siz.)

30 metre yükseklikten dökülmekte olan bu şelalenin güzelliği tabii ki nasıldır? Sipeeer! Suların meydana getirdiği gölette de alabalıklar yetiştiriliyor. Etrafında yeşil ağaçlar, siz gidin ben gelmiyom kanka dersiniz, orda kalmak istersiniz. Yanında da Hoca’nın Yeri denilen bir mesire yeri var. (Tamamdır hocam.)

Çakırlar Köyü Mağarası

Çakırlar Köyü’nde Bodrum mevkiindeki bu yer birinci derece doğal sit alanıdır. Koruma altına alınmıştır, dokunulmazlık hakkı vardır. Birbirine bağlı olan 2 galerinin oluşturduğu bu mağara yaprak biçimindeki sarkıtlar ve dikitlerle çok interesting bir bölgedir. Travertenler mağaranın girişini kapattığından dolayıdır ki bu mağaraya sürüne sürüne girilir. (Öldürmeyen acı süründürürmüş. Ama yerlere mi kapaklancaz oralar tozdur pistir hep yapmıyorum bana neeee oynamıyorum.

Mağaraya girerim, ben sürüne sürüne,

Ekmeğin üzerine, hep Nutella sürüle,

Denizli güzel yerdir, rica ediyorum,

Bu kadar yerler, hemen gidip görüle.)

Girişi zor olduğu için burayı genelde prof gezginler tercih eder. (Kızlar pahalı kıyafetlerinizle gitmeyin. Eski püskü şeyler giyin.) [Ulan düşünsenize biz böyle mağaraya sürünerek giricez diye altı tophane, üstü şişhane saçma sapan bir halde çıkmışız yola gidiyoruz.

Tam o sırada bi arkadaşımızın arkadaşı görmesin mi bizi? Onun diline düşene kadar fosseptik çukuruna düş! Ne bilem git kanalizasyona düş! Herkese yayacak şimdi bizim hâlimizi, milletin ağzında çiklet edecek birin yanına 10 katar zaten. İçimden bi ses diyo ki ağzının üstüne çak bi tane, tut yakasından sinek gibi duvara yapıştır.)

[Herkesin içinde bir çocuk varmış ya benimki şiddet gördü galiba bilinçaltına yerleşmiş bak su yüzüne çıkıyor. Bunlar sadece bir senaryo. Ben eskiden de senaryo yazardım. O zamanlar Lâle Devri vardı Fox’ta. Yeşim&Çınar senaryoları yazardım Toprak&Çınar’cılara karşı ıyyy ne ezik, ne ergenmişim. Kendimden utanıyorum.]

Belevi köyü’nde yer alan Büyük Malda mevkiindeki Merdivenli Suyu Mağarası da ziyaret edilmeli. Cem Belevi gibi, ‘aç kollarını ben geldim’ denilmeli.

Hançalar Köprüsü

denizli gezilecek yerlerOoo ooo kankalar

Köprü varr Hançalar,

Hançer vurma sırtıma,

Para yükledim kartıma.

(Sen harca diye değil tabii kankitoo mal bulmuş mağribi gibi sevinme hemen!) Hança’lar Kasabası var ya oraya yakın bir yerde. (Benden sana ne köy olur ne kasaba dediydi Murat Dalkılıç da inanmadım. Gel gör ki olmadı işte heyhat!) Büyük Menderes Nehri üzerindeki bu köprünün yapılış tarihi bilinmiyor. (Nası yaşarım bu acıyla?) 3 kemerli bir köprü olup Osmanlılar zamanında inşa edilmiş. Kayı pazarına doğru giden yolun üzerinde olduğu için sürekli kullanıla kullanıla yıpranmış, cilt bakımı şart olmuş. Gözeneklerinin sıkılaştırılması gerekmiş. 1934 yılında detoks uygulanmış, onarmışlar. Bayıralan Köprüsü de ilçenin hemen girişinde ve Roma döneminden kalmış olan tek kemerli bir köprü. O da ziyaret edilmeli.

Kısık Kanyonu

Türkiye’de ender görülen doğal güzelliklere rastlanabilecek fakat değeri pek bilinmeyen bir yer. Doğal asma köprüler ortalama 1600 metrelik. Atmosferi, manzarası 4/4’lük. Buraya olta balıkçılığı ve rafting için de gelinir. Dinlenme yerleri ve yürüme parkurları açısından burası, Saklıkent Kanyonu’na göre daha nostaljik, daha modern. Yakındaki mağaralar dinlenme tesisine çevrildiği için mağarada çay içme duygusunu tatma imkânı bulabileceksiniz.

Kumral Mesireliği, Ahmet Dede Türbesi , Çamlık Mesireliği ve Er Dinlendi Türbesi  de Çal’da ziyaret edilecek yerlerden bazıları.

Çameli Gezilecek Yerler

Burası Denizli gezi rehberi içerisinde en az zaman harcayacağınız yerlerden biri. Küçük ama şirin bir ilçe. Bazı gezilecek yerleri şöyle:

Çameli Yaylacık Dağı

Dağın yüksekliği 2150 metre ve bitki örtüsü oldukça zengin. Delta kanat sporlarına ve yamaç paraşütüne uygun bir dağ olup burada ikili ve tekli yamaç paraşütü uçuşları yapılır. Sizin onlardan neyiniz eksik?

Kolak Gölü

Kolak Gölü’ne gidilmesi kolaydır. O yüzdendir ki şiir esintileri sarmıştır her yanımı:

Denizli’de Çameli, bu göldür Kolak,

Araba tuttum kanka, hadi içine dolak,

Sağ elimle yazarım, değilim ki bir solak,

Ama hor görülmez, kör sakat çolak.

Denizli’ye laf edenin, saçını başını yolak.

(Tersimden kalktım, kahvaltıda 4 poğaçayla duruyorum zaten! Açlık başımda duman, ilk aşkım ilk heyecan! Defol git almıyım ayağımın altına!) Bu kraker gölünün sağım solum önüm arkam sobe hesabı her bir yanı ağaçlarla çevrilidir. Buralar hep mesire alanıdır şimdi. Eskiden diskoydu sanki he he he. (Anason kokarken sofralar, yaşlandırıyor seni aynalar…) Çeşmeler, yürüyüş ve piknik alanları,  otopark motopark var.

Çameli Sazak Kanyonu ve Mağarası

denizli çameli gezilecek yerlerDenizli’de bir mağara, adı olmuş Sazak,

Buraya gidek de, senle tarih yazak,

Belki yağmur yağar, valizine al kazak,

Saçlarım beyazladı, az siyah az ak.

( Türk dizileri gibi, tam kaptırmış giderken bir anda kötü sonla bitti.)

Ama bu şehri çok sevdim ben, şiir yazacak çok malzemesi var. Canım benim senden çok hoşlanıyorum. Benimle yıkar mısın?… Yok dilim sürçmedi ya ıspanaklar çok kumluymuş da zor yıkanıyo. Beğenmediysen sıkar mısın? portakal suyunu? De bi işin ucundan tut sen de be yemeye gelince herkesten önce götürürsün Denizli efendi!

Trekking parkurlarının şâhıdır burası. 3 şelale, 1 mağara, buz gibi su, doğal ve derin havuzlar, kavak ve çam başta olmak üzere yemyeşil türlü türlü bitkiler, çay balıkları ve alabalıklar vardır. Sazak Kanyonu’nda SAZAK MAĞARASI vardır. Sazak ve Kirazlıyayla mahalleleri arasındaki Karabayır Çayı üzerindeki bu mağarayı pek sevirem. Çameli taş konakları da görülmeli.

Kız Tüydü

Çameli merkeze bağlı Karabayır ile Kirazlıyayla mahalleleri arasındaki bir dere. Rivayet odur ki burada bir kız varmış. Günlerini keçi-koyun otlatarak geçirirmiş. Bir gün eşkıyalar takılmış peşine. (Kaç kız kaç!) Kız nefes nefese koşarken öyle bir noktaya gelir ki… Irmak akıyor azgın azgın, arkada eşkıyalar kızgın kızgın, sanki Puhutv’de Kuzgun, izliyoruz sanırsın. (Gerilim sahnesini de Güldür Güldür Show iğrençliği kıvamında yumuşatmış bulunuyorum.) Neyse siz bunu yoksayın skip edin.  Şimdi ırmak genişledi, kız düşünüyor ‘nası geçicem ben burdan atlasam boğulacam, atlamasam eşkıyalara yakalanacam. Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık.’ (Kız da Adanalı galiba konuşma tarzına baksana.) ‘Ne olursa olsun anasını satayım’ der ve pat! Kendini suya bırakır. Yosunlar yüzünden cumburlop diye kayar ve büyük büyük dalgalar, karga gibi gagalar, yetişin ağalar! Kız ölüyooooo! Kız kaybolup gitmiş Müge Anlı ve Serap İzgü işbirliği yapsa bile bulamaz artık. Kız tüydü demişler de ulan kız öldü öldü the dead yani çaktın mı olayı? Official trailer değil bu film vizyona girdi bitti kız bildiğin öldü film koptu. Câniler, kâtiller, haydutlar! Yediniz kızın başını yediniz!

Neyse işte buraya gidin, doğanın tadını çıkara çıkara yorulun biraz. Eve gidince iyi uyursunuz.

Yaylacık Dağı’na ve Gavur Deliği Kanyonu’na da uğrayın. Paşa Deresi’ni görün, yeşillikleri seyrederek yürüyün ve piknik yapın. Su sesleriyle huzur bulun. Paşadere Parkı’na, Yörük Otağı’na, Emecik Kanyonu’na ve Kibyra Antik Kenti’ne de uğramadan olur mu?  No way! İ do not believe!

Çardak Gezilecek Yerler

Denizli gezi rehberi bitti sanmadınız değil mi? Daha çok var. Ama kısa keseceğim.

Acıgöl

Çardak Gölü olarak da biliniyor. Aslında Acıtuz Gölü olarak da adlandırılıyor. (Binbir ismi var.) Gölün bazı yerlerinde tuz örtüsü bulunuyor ve bu, mineral bakımından zengin olduğu için işletmeler bunu değerlendirmeyi ihmal etmiyor. Gemiş Kasabası’ndaki kuş gözetleme kulesi de manzara keyfinizi üst noktalara taşıyacak.

Çaltı (Beylerli) Gölü

Acıgöl’ün yaklaşık 20 km güneybatısındaki bu gölün suları tatlı, çok derin değil. 200’den fazla kuş türüne ev bark olmuş burası. Gidin işte ya hiç mi hatırım yok?

Çardakhan Kervansarayı

İlçe merkezindeki bu tarihi eser Alaaddin Keykubat’ın 1299’da inşa ettirdiği bir saraydır. Büyük bir avlusu vardır, mimarisi müdddhiş.

Çivril Gezilecek Yerler

Denizli’de bir ilçe, adı Çivril Çivril,

Laflarınla onca, insan arasından sivril,

Denizli’yi gez sonra, yorulup yere devril,

İstemem tabii ki, daha çok işimiz var.

Işıklı Gölü

denizli gezilecek yerlerÇivril Ovası’ndaki bu göl 1968’e kadar doğal bir gölken bu tarihten sonra yapılan müdahalelerle baraj gölü olmuş. Işıklı Pınarları, Kufi Deresi, Akçay Deresi vs. gölü besleyen kaynaklar. Buraya gitmişken yörenin Kadife balığını yemeden dönmemelidir.

Tokalı Kanyonu

denizli çivril gezilecek yerlerAkdağ Kanyonu diye de bilinir. Ülkemizin en zor seviye, en derin kanyonlarındandır. Adro adro adrenalinnn istiyorsanız tam size göre! Kâh yürüyerek, kâh tırmanarak, kâh buz gibi sularda yüzerek tamamlayacaksınız bu kanyonu. Yani öyle kolay değil bu işler. Boydan boya gezmeniz ortalama 8 saatinizi alacak. Kanyonun girişindeki kartal yuvaları ve sarp kayalar da sizi ayrıca şaşırtacak.

Çivril Dedeköy Camii de ilçedeki tarihi bir yapı. Tek kubbeli bu cami 13. Yüzyılda yapılmıştır, öyle düşünülüyor. Burayı da görebilirsiniz. Işıklı Aşağı Camii ve yanındaki türbe ile Beycesultan Türbesi de ziyaret edilmeli.

Bir de Eumania Antik Kenti var; Çivril – Dinar karayolunda, Işıklı Kasabası’na yakın bir yerde bulunuyor. Kent; ‘Akropolis’ ve ‘Aşağı Şehir’ olarak 2 bölümden meydana geliyor. Bu karayolu üzerinde Gümüşsu Şelalesi (Homa Şelalesi) de var, havası kendinizi acayip enerjik hissettirecek. ‘Red Bull kanatlandırııır!’ moduna gireceksiniz. Buraya gelenler Miryakefalon alanına da uğrasın size zahmet.

Akdağ Milli Parkı

İlçenin güneydoğusundadır ve 2000 yılı itibariyle tabiat parkı olmuştur. Kurtini Mağarası,  Kocayayla ve Tokalı Kanyonu buradadır. Kurt, yaban domuzu, geyik, yabânî at… Çeşit çeşit hayvanlar yaşar bu parkta.

Güney Gezilecek Yerler

Ben sözü Yusuf Güney’e bırakıyorum:

Haydi gel

Deli rüzgarlara

Yelkeni bastık

Olurum ben sana

Kuştüyü yastık.

Güney Şelalesi

denizli güney gezilecek yerlerİlçe merkezine yakın ve Türkiye’nin yirmi üçüncü doğa harikasıdır. Şelaleyi, Cindere Dağı’nın yamacından çıkan sular oluşturur. Kalker ve basamaklardan inen su bize ister istemez şöyle dedirtir:

Su iner şelalede, hep basamak basamak,

Ah ne güzeldir, Denizli’de yasamak. (O harf değişmeyeydi iyiydi. Su vereydi iyiydi-BKM, hatırlayanları kutluyorum.) Su damlaları yosunların üzerinde süzüle süzüle Damlataş Mağarası’nı meydana getirmiş. Mağarada bir göl var, derinliği yüzülebilecek kadar.

Belenardıç Köyü’ne uğranılmalı, buradaki cami de görülmelidir.

Honaz Gezilecek Yerler

Burası da Denizli gezilecek yerler içerisinde fazla bir aksiyona sahip olmayan ilçe. Fakat buna rağmen şuralara gidilebilir:

Honaz Dağı Milli Parkı

denizli honaz gezilecek yerlerSerinhisar, Pamukkale ve Honaz ilçe sınırlarını kapsayan bu park Honaz Dağı ve etrafından oluşmaktadır. Honaz Dağı Ege’nin en yüksek noktası. Milli park statüsü kazanması 25 yıl önce olmuş. Şelalelerri ve kayalık yamaçlarıyla sizi gittiğinize çok memnun edecek.

Kaklık Mağarası

Honaz’ın Kaklık Mahallesi’ndeki bu mağara, yeraltı boşluğunun tavanı çökünce oluşmuş. Termal suyu bol, kükürt dolu ve iğrenç kokudan burnunuzun direği sızlayabilir. Fakat suyu cilde faydalıymış. Mağaranın çevresinde seyir alanları, küçük bir amfi tiyatro, kameriyeler, yüzme havuzu var. Mağara güneş aldığı için sarmaşıklar ve yosunlar da oluşmuştur, onlar da mağaranın süsüdür. Küçük Pamukkale deniyor kendisine.

Sultan Murat Camisi, Hisar Camisi, Collosssae Antik Kenti, Saklıgöl ve Honaz Kalesi’ne de uğrayınız.

Kale Gezilecek Yerler

Adını, sahip olduğu eski bir kaleden alıyor. Gezilecek yerleri kısaca şu şekilde:

Tabae Antik Kenti

İlçenin güneybatısındaki bu antik kent Davraz denildiği de oluyormuş. Kaya evleri, Cevher Paşa Camisi’ni ve tek gözlü Tabae Köprüsü’nü de görmen lazım kanka. Ben de gelem mi? Edis’den mesajın var:

Yanına yanına al beni yanına,

Yakışırız ama çok çok.

İnceğiz Kanyonu

‘Arapapıştı’ diye bilinen bu kanyonun manzarasını izlerken İnceğiz inciri ve zeytini de yeyiniz.

Merkezefendi Gezilecek Yerler

Burası da yine Denizli gezilecek yerler dendiği zaman öyle hemen ilk seferde akıllara makıllara gelmez. Ama yine de iyidir, gidilebilir. Oldukça kalabalık bir ilçedir. Gezilecek yerleri söz konusu olduğunda karşımıza şunlar çıkıyor:

Atatürk Evi Etnoğrafya Müzesi

denizli merkez gezilecek yerlerSaraylar Mahallesi’ndeki bu müzenin giriş katı el işlemelerine, işlemeli kadın giysilerine, takılara, ahşap oyma hat örneklerine, sancak, tüfek ve kılıçlara ayrılmış. İkinci katında da cansız mankenler, Atatürk’ün Denizli’ye geldiği zaman kaldığı oda bulunuyor.

Hacıeyüplü Taş Köprü

denizli merkezefendi gezilecek yerlerHacıeyüplü Mahallesi’nde yer alan bu köprü tek kemerli ve kitâbesi yok. Kim neden niçin nasıl yaptırmış, 5N1K bilinmiyor. Günümüze sapasağlam ulaşmamış olsa da gidip bi yoklayın.

Severgazi Türbesi

denizli'de gezilecek yerlerServergazi mahallesi’ndeki bu türbe yaşlı çınar ağaçlarının arasındadır. Tarihi yapısıyla heybetli bir görünüme sahiptir ve ziyaret edilmelidir. Çevresinde piknik yapılabilir. (Gerçi zaten biz Türkler, boş bulduğumuz her yerde piknik yapabiliriz orası da var.)

Ayrıca Bayramyeri Meydanı’nda alışveriş yapılıp yemek yenebilir. Yunanlıların işgali zamanında, İzmir hariç, Türkiye’deki ilk kurtuluş meşalesinin yakıldığı yer bu meydanmış. Her sene 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele günü burada kutlanır. Hulusi Efendi heykeli de bu meydandadır.

Tarihi Kaleiçi Çarşısı

Saraylar Mahallesi’ndeki bu çarşının geçmişi 8 asır öncesine dayanıyor. Çarşıyı Denizli kalesinin surları oluşturuyor. Âhilik kültürünün devam ettiği çarşıda çeşit çeşit dükkanlar var. Hem sevdikleriniz hem kendiniz için bol bol alışveriş yapabilirsiniz. Azıcık kesenin ağzını açacaksınız artık.

Bu arada Denizli merkezdeki diğer önemli unsurlara da kısaca temas edecek olursam;

Horoz Heykeli

denizli gezilecek yerlerMerkezde, ana caddede bulunan Horoz Heykeli şehrin simgesi ve önünde resim çektiren hiç eksik olmaz. Denizli’den biraz uzağa dikilmiş olan bir cam heykel var, o da ülkemizdeki en muazzam cam heykellerinden. Öyle ki Guinness Rekorlar Kitabı bile onu ‘dünyadaki en büyük horoz heykeli’ diye yazmış.

Folklorik Bez Bebek Müzesi

denizli gezilecek yerlerDiğer adıyla Denizli Bez Bebek Müzesi’dir. Denizli tarihi yerler bakımından önemli ama bana şu an çocukluğumu hatırlattı ve ben bu durumdan hiççç hoşlaşmadım. Böyle şeylerden asla hazzetmem baaahh hoşlaşmıyorum çek elini kalbimden! Eskiden Bez Bebek vardı Fox’ta her Pazar günü, deli gibi pür dikkat izlerdim bir bölümünü kaçırsam ağlardım. (İnternet de yoktu bizim evde tabii.) Nana ve Kulina vardı, Şoker Moker hey anam heyyyy çocukluğumu ziyan ettim. Sebze yüklü tırın devrilmesi ve yola saçılan domateslerin salça olması gibi mahvoldu çocukluğum bunların yüzünden. Prenses Perfinya, Selena Melena böyle beynini yıkıyorlardı çocukların. Neyse ki o sihirli dizilerden daha kalmadı. Şimdiki çocuklar 10 yaşında entrika çevirmeye başlıyor zaten, onları öyle şeyler kesmez. Balcı Evi Konağı yanarak harap olunca bunlar Feridun Düzağaç gibi ‘Alev alev yandığım doğru, küllerimden doğar mıyım sana doğru’ demişler ve binayı restore etmeye karar vermişler. Zeynep Karaaslan diye bir emekli teacherın yaptığı yüzlerce bez bebek burada sergileniyor. Kukla gösterileri de oluyor. Burada ‘aaaaanneeee! Bez bebeek! Oleeey!’ vs. gibi gibi çığlıklar, bağırışlar çok olur. Aman be kafa beyin kalmadı bi susun garii şimdi terliği yiceksiniz atcem hepinizi dışarı.

Karahayıt Kaplıcaları

Karahayat, Pamukkale Travertenleri’nin 5 kilometre kuzeyinde ve termal kaplıcaları sistemine dâhil. Karahayıt kasabasındaki kaplıcaların su sıcaklığı daha fazla, karbondioksit oranı daha az. (Eniştem kimyagerdi.) Su sıcaklığı 460-500 arasında değişiyor. (Ayy mangalda çok pişen et gibi kömür olurum demeyin şifâlı sular bunlar gel vatandaş gel!) Termal çamur ve kırmızı termal suyu sağlığınızın korunması hususunda destek niteliği taşıyacaktır. (Umarım yeterince tıbbî bir açıklama olmuştur. Bana îtimad edin.

Gel gel hadi suya,

Denizli işte bu ya,

Ne güzel oldu ya,

Ya gelmeseydim?)

İncilipınar Parkı

Burası önceleri kendi hâline terk edilmiş metruk, virâne, divâne bir parktı. Şimdi özür dilediler, gönlünü aldılar, büyükçe bir dinlenme alanı yaptılar onu. Kameriyeler, göletler, koşu parkuru falan var artık. (Bim bam bam çatlasın düşmanlar, benim de artık bir sevgilim var!)

Denizli Merkez-Yeni Şehir’deki Yunus Emre Parkı da böyle bir yer.

Yine merkez-Mehmetçik mevkiindeki Çamlık Hayvanat Bahçesi de eğlenceli vakit geçireceğiniz bir nokta.

Pamukkale Gezilecek Yerler

Denizli gezilecek yerler içinde benim favorim burası. Niye mi? (Seviyorsak var bi sebebi)

Pamukkale Travertenleri

denizli pamukkale gezilecek yerlerBu doğal oluşum bir UNESCO Dünya Mirası’dır ve insan görünce kör kütük âşık olup ‘bu nasıl güzellik şimdi düşüp bayılazaaaam’ demekten kendini alamıyor. Çaldağı’nın güney yamaçlarından süzülen sular tarafından oluşturulan bu bembeyaz travertenleriin üzerinde irili ufaklı havuzlar vardır. Kayalar çökünce ve sıcak sular da bu kayalara akınca ortaya çıkmış olan bu doğa harikası hastalıklara çok faydalı.

Hierapolis Antik Kenti

denizli de gezilecek yerlerBurası da su kaynaklarının yamacında, çşitli tapınakların, dîni yapının bulunduğu ve Kutsal Kent olarak tanımlanan bir yerleşim. Bu antik kentin içinde Kleopatra Havuzu vardır. Milattan sonra 7. Yüzyılda bir deprem meydana gelmiş, sütunlar yıkılarak bir çukura dönüşmüş ve içerisine termal su dolmuş. Böylelikle Antik Havuz oluşmuş. Havuzun şifası ve güzelliği dillere destan, Kleopatra da buraya gelmiş diyorlar.

Antik kentin kuzeyinde de St. Philippe Martyrion Kilisesi var.

Laodikya Antik Kenti ve Laodikya Kilisesi ise de Denizli’ye yolu düşenler tarafından buralarda takılırken ziyaret ediliyor.

Pamukkale örenyerindeki Natural Park ise gezerken ara verip dinleneceğiniz, manzarayı uzaktan izleyeceğiniz bir yer. Burada nişan ve düğün gibi özel organizasyonlar da düzenleniyor. (Mutluluklarınız olsun, bi yastıkta kocayın emi?)

Bağbaşı Yaylası

denizli gezi rehberiPamukkale-Kervansaray mevkiindeki bu yaylaya çıkmak için teleferiğe binilir. Fakat illa teleferikle geleceksiniz diye bir şey yok ama tavsiye edilir. Dağın, yeşilliğin ve doğanın manzarasına kilitlenip kalacaksınız. Ama yükseklik korkunuz da olmamalı! Korkmayın canlar tadını çıkarın. Yaylanın havasını da içinize çekin ohh, ‘yaşıyomuşum ben ya’ deyin. Macera parkurunda eğlenceden eğlenceye sürüklenebilir, isterseniz konaklamak için bungalov evleri de kullanabilirsiniz. ‘Ben çadırımı kendim getireceğim’ derseniz hay hay!

Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Roma Hamamı’nın restore edilmesiyle açılan bu müze 1984 yılından beri hizmette. Beycesultan Höyüğü’nden çıkarılan buluntular; Lidya, Pisidya ve Caria bölgelerinden elde edilen kalıntılar burada. Müze; Küçük Buluntular Salonu, Heykeller ve Lahitler Salonu, Hierapolis Tiyatrosu Buluntuları Salonu olarak 3 bölümden meydana geliyor.

Bu arada Denizli gezilecek yerler demişken ülkemizin hem ilk hem de tek, dünyanın da uluslararası bakımdan 4. Ufo müzesi olan Denizli Ufo Müzesi de ziyaret edilmeli, onu da aktarmış olalım. Sıradaki parça tüm Denizli FM dinleyicilerine gelsin:

‘Denizin ortasında kalabilirdim,

Mavisini yüzünden çalabilirdim.

Yaptın öyle güzel yaptın ki…’

Sarayköy Gezilecek Yerler

Ufak bir ilçe, tarihi yerleri yok ama termal turizmiyle ön planda. Gezilecek yer olarak bize sundukları:

Tekkeköy Kaplıcası

denizli sarayköy gezilecek yerlerTekke Köyündeki bu kaplıcanın suları diğer kaplıcalarınki gibi şifâ vesilesi… Roma dönemlerinden kalan bir hamam da var, görülebilir. İzin veriyorum. Deri rahatsızlıklarına, jinekolojik hastalıklara ve idrar yolu problemlerine iyi geliyormuş bu kaplıcanın suları. Umarım size de faydası olur!

Sarayköy Kaplıcaları

Menderes ovasındaki bu kaplıcalar Denizli kaplıcaları içinde en önemli olanıdır. 80 dereceli kaplıca suyu yer altından fışkırırken bu su, direkt uygulanmıyor ve soğutularak kullanılabilir duruma gelmesi sağlanıyor. Obeziteye bile yararı olduğunu söylüyorlar. (İyiymiş o zaman yiyek yiyek buraya gelek kızlar yaşadık keşke öyle bir şey olsa keşkeeee)

Kızıldere Kaplıcası

Sarayköy’deki kaplıcalardan birisi de bu. Sular kaynım kaynım kaynıyor, 100 derece ve üzerinde. Buhar-sıcak su karışımlarıyla oluşan kuyulardan tonlarca su ve buhar elde ediyorlar. Bu sülfatlı, sodalı ve tuzlu su, dilerim hastalıklarınızın çaresi, mikropların sonu olsun!

Bu ilçede her yıl deve güreşleri olur söylemiş miydim? Tekke Camisi’ne de uğrayın. Sultan Sarı Baba Türbesi ve Ahmetli Köprüsü de burada, hadisene kankiş hadi!

Serinhisar Gezilecek Yerler

Arkadaşlar her yeri talan ettik. Buraları da gezelim bak geç oldu kapatıcaz.

Kefe Yaylası

denizli serinhisar gezilecek yerlerYatağan Kasabası’na yakın bir konumdadır ve havası temizdir. At koşu pisti, büfe, futbol sahası, piknik alanı vardır. Burada her yıl ‘Yatağan Bıçakçılık Festivali’ tertip edilir. Başkaca da bir yeri yok aslında buranın. Ayıp olmasın diye gidersiniz. Leblebisi meşhurdur, mühim olan o.

Tavas Gezilecek Yerler

Geldik sona doğru, al işte Tavas,

Birazdan gidicez, bak yavaş yavaş,

Kafiye olsun diye, neler neler uydurdum,

Yeter hava karardı, Denizli’de çok durdum.

Denizli Nikfer Kayak Merkezi

denizli tavas gezilecek yerlerBozdağ Kayak Merkezi diye de biliniyor. Bahçeköy Mahallesi’ndeki bu yer kış mevsiminde rotanızı çevirdiğiniz Denizli gezilecek yerler arasında olmalı. İçinde teleski, kayak pisti, telesiyej, yürüyüş bandı, cafe vb. mevcut. Kar yüksekliği ve sucuk ekmekler… Hem mideniz hem ruhunuz sevinecek. Snowboard keyfi yapmadan dönerseniz konuşmam.

Antik Herakleia Salbace diye bir yer var Kızılcabölük Beldesi Vakıf Köyü sınırları içinde. Tabea Ovası’nın oralarda kurulmuş bir antik kent. Sebastapolis Antik Kenti ile beraber Heraklia Salbace Antik Kenti de ziyaret edilebilir.

Hırka Camii Tavas-Kale yolu üzerindedir.

Tavas güveci ve kebabı yemeden gelirsem kendimi şanssız sayarım.

Denizli’nin Gezilecek Yerleri Nelerdir?

Denizli gezilecek yerler konusunda sorusu olan yoksa bugünlük paydos diyorum. Tabii ki Denizli’de gezilecek yerler ile iktifâ edecek değilim. Denizli gezilecek yerler listesi daha ne ki? Ben sizi nerelere nerelere götüreceğim dostlarım. (Takıl bana hayatın renklensin, ama çok takılma gökkuşağına dönersin demiş anonimin biri.)

Neyse Denizli gezi rehberi burada biter. Bizi tercih ettiğiniz için minnettârım. Ama Denizli’ye geldiğinizde, ne yiyeceğinizi öğrenmek için Denizli’de ne yenir yazımı okumayı unutmayın

Yorum yapın