Belgrad Ormanı İstanbul’un en yeşil, en oksijen dolu yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Doğada huzur bulmak isteyenlerin ilk duraklarından biri olan Belgrad Ormanı İstanbul kalabalığından uzaklaşıp kafa dinlemek ve biraz nefes almak için birebir.
Piknik, yürüyüş, manzara seyretmek gibi aktiviteler için tam anlamıyla biçilmiş kaftan olan İstanbul Belgrad Ormanı, şehrin gürültüsünü, trafiğini, egzoz dumanlarını unutturup tertemiz havasıyla mest ediyor.
Türlü türlü hayvanların cirit attığı, çeşit çeşit bitkilerin –deyim yerindeyse- arz-ı endâm ettiği Belgrad Ormanı Sarıyer sınırlarında bulunuyor ama güzelliğiyle tüm İstanbul’a hükmediyor âdeta.
Bu kısa girizgâh Sarıyer Belgrad Ormanı vitrininden bir parçaydı sadece. İçeriye gelin, sizin için çok değerli ürünlerimiz var! 😊
Belgrad Ormanı Hakkında Bilgi
Şehirden uzaklaşmak isteyenlerin ilk durağı olan Belgrad Ormanı; İstanbul’un yeşil kalesi, İstanbulluların can simidi. Şehrin kuzeyinde, Sarıyer ilçesinin biraz arka tarafında kalmasına rağmen ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteriyor.
Ortalama 5440 hektarlık bir alana yayılan orman, tarih boyunca İstanbul’un su ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstlenmiş. Bulunduğu bölge fazlaca yağmur aldığı için şehrin su temininde Belgrad Ormanı’nın payı büyük olmuş.
Bu nedenle ormanlık alanda bulunan derelere birçok bent yapılmış, su kemerleri vasıtasıyla İstanbul’un dört bir yanına su taşınmış. Yani burası medeniyetlerin başkenti İstanbul’a yıllar boyu hayat vermiş.
İlk su kemerlerinin tarihi, Romalılara kadar uzanıyor hatta. Bizanslılar döneminde Yerebatan Sarnıcı için bu ormandan su taşınıyormuş.
İstanbul’un akciğerlerinden biri olarak nitelendirilen Belgrad Ormanı, zengin fauna ve florasıyla göz kamaştırıyor. Kestane, kayın ve meşe ağaçlarıyla kaplı Belgrad Ormanı’nda Orman Sarmaşığı, Böğürtlen, Mor Çiçekli Obrizya ve Anadolu Saparnası gibi değişik bitki çeşitleri yer alıyor.
İlkbaharın pastel renkleri de buraya çok yakışıyor, sonbaharın renk cümbüşü de… Doğa, sanatını en kusursuz hâliyle burada sergiliyor.
Ayrıca ormanın her noktasında farklı bir hayvanla karşılaşmanız mümkün. Ayı, timsah, aslan, kaplan falan yok tabii. 😊
70’den fazla kuş türünün bulunduğu orman onlarca memeli hayvan türüne de bağrında yer açıyor. Mesela burada yaban domuzları, kızıl tilki ve geyikler, altın çakal, sürüngenler yaşıyor. Elbette avlanmak yasak.
Geyikler de burada orman turuna çıkmıyor tabii. Fakat şansınıza, üretim istasyonundan firâr eden bir geyik olursa belki kaçarken onunla karşılaşabilirsiniz. Sonra dizi izlerken benim yaptığım gibi, ‘kaç kız kaç!’ dersiniz. 😂
Neyse, ben böyle arada konudan uzaklaşıp biraz hava alır gelirim sonra tekrar. Belgrad Ormanı gezi rehberi yazıma devam ediyorum.
Mis gibi havası ve muazzam doğal güzellikleriyle sizi büyüleyecek olan bu yer, ‘gez gez bitmez’ dedikleri cinsten.
Çünkü ormanda pek çok piknik ve mesire alanı, yürüyüş parkuru bulunuyor. Kapladığı alan bakımından İstanbul’un en büyük ormanları arasında bulunan Belgrad Ormanı, fotoğraf çekilecek yerler arayanlara da sayısız malzeme sunuyor.
- İlginizi Çekebilir: Aydos Ormanı
Belgrad Ormanı Tarihi
Daha sonra Ayvat Köyü’nün yakınında bulunan ormanlık alana yerleştiriliyorlar. Onlar Belgrad kökenli olduğu için, bu olay vesilesiyle bölgenin adı Belgrad Ormanı olarak kalıyor.
Gel zaman git zaman padişah, köylülerin suyu kirlettiğini haber alıyor. Yeni bir emirle Belgradlı Sırplar başka bir yere naklediliyor.
Kendimi hikâye anlatıyor gibi hissettim. Gerçi onu da yapmıştım. Şöyle ki:
- Önerilen İçerik: Şeytan Sofrası Hikâyesi
16. yüzyılın başlarında Kanuni Sultan Süleyman ormandaki eski su kaynaklarının onarılmasını emrediyor. Hem ormanın içerisine, hem de yakınına farklı su kaynakları inşa ettiriyor. Böylece yapılan su kemerleri ve bentler günümüze kadar ulaşmayı başarıyor.
Diğer taraftan, burası gayrimüslimler tarafından da sıklıkla ziyaret edilen bir seyfiye yeri olarak kullanılmış. Tarihi mektuplarda buradan çokça bahsediliyor.
Belgrad Ormanı yangın bâdiresi de atlatmış zamanında. Mesela, Yeniçeri ocağı kapatıldıktan sonra Yeniçeriler buna tepki olarak isyan çıkarmış. Bunların bir kısmını Belgrad Ormanı’na sürgüne yollamışlar ve Yeniçerileri burada ateş çemberine almışlar.
Bu olayla beraber maalesef Belgrad Ormanı’nın önemli bir bölümü yanmış. Neyse ki 1956 tarihinde burası bir piknik ve mesire alanı olarak düzenlenip halkın kullanımına açılmış. O günden beri İstanbullulara dinlence ve eğlence yeri olarak hizmet veren orman, manzara ve temiz hava arayanların imdadına yetişiyor.
- Önerilen İçerik: İsfanbul Vialand
Belgrad Ormanı’nda Neler Var?
Bir de baktıkça insanın içini açan, güzelliğiyle göz dolduran bir gölü var. Daha doğrusu ufak göletleri. Tarihi bentler-su kemerleri, çeşmeler, Üçgen Ev ve fotoğraf çekim noktaları Belgrad Ormanı’nı oluşturan en önemli parçalardan. Ayrıca tarihi bir kilise kalıntısına rastlayabilirsiniz.
Bir de geyik üretim çiftliği yer alıyor. Ormanda çakallara, geyiklere denk gelmeniz muhtemel. Onlara yaklaşmazsanız size zararları olmaz.
Son dönemde Belgrad Ormanı zehirli köygöçeren mantarlarıyla gündemde. Burayı dolaşırken o mantarlarla karşılaşırsanız hiç elinizi sürmeyin bence.
Gerçi ormandaki her ağacın altında farklı mantarlara rastlayabilirsiniz. Değişik şekil ve renkleriyle iştah açan bu mantarların hangisi zehirli, hangisi değil ayırt etmek zor. Onun için en doğrusu bu tarz yerlerde mantar toplamaktan kaçınmak.
- Mutlaka Bakmalısın: Kınalıada Gezilecek Yerler
Belgrad Ormanı Giriş Ücreti 2023
Belgrad Ormanı fiyatları 2023 yılında aşağıdaki gibi.
- Bisikletli ve yaya giriş ücretsiz.
- Minibüs için 35 TL ücret alınıyor.
- Otomobil giriş ücreti 10 TL.
- Midibüs 60 TL’den fiyatlandırılıyor.
- Otobüs ile giriş 110 TL.
- Ormana motosikletiyle veya ATV ile girmek isteyenler ise 8 TL ödüyor.
Belgrad Ormanı Ziyaret Saatleri 2023
Belgrad Ormanı açık mı? Değil mi? Diye ikilemde kalmanıza gerek yok. Şu an Belgrad Ormanı’nda piknik ve mangal yasağı bulunmuyor. Ormana haftanın her günü dilediğiniz zaman gelebilir, bu mükemmel atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Saat kısıtlaması yok. Dilerseniz erkenden gelip sabah sporunuzu burada yapabilirsiniz.
- İlginizi Çekebilir: Yedigöller Milli Parkı
Belgrad Ormanı’nda Neler Yapılır?
Ayrıca buradaki bentleri görebilir, doğal ve tarihi atmosferi bir arada yaşayabilirsiniz. Manzaraya karşı kahve keyfi yapar, geyik üretim çiftliğini ziyaret edip kızıl geyiklere yakından bakabilirsiniz.
Bazen geyik koşuları düzenleniyor. Yılda 4-5 defa gerçekleştiriliyor. Çocuklar için bambi parkuru, yetişkinler için de 4, 14 ve 28 km’lik etaplar oluyor. Orienteering kulüpleri Belgrad Ormanı’nı antrenmen yapmak için sık sık tercih ediyor.
Peki daha daha? Belgrad Ormanı etkinlikleri neler? Bu konuyu biraz detaylandıralım:
Doğa Yürüyüşü Yapabilirsiniz
Ağaçlar ve gölet manzarası eşliğinde yürüme imkânı sunan bu parkur, özellikle de hafta içi erken saatlerde daha sessiz-sakin oluyor. Bu parkuru kendinize göre bir rota çizerek tamamlayabilir, yol boyunca kartpostallık görüntüler yakalayabilirsiniz. Hem sonbahar mevsiminde gelirseniz, renk renk, hışır hışır yaprakların üzerinde yürümenin tadı bir başka olur.
Ayrıca Kömürcü Bendi ve Falih Rıfkı Atay Bendi mesire yerlerinde de koşu parkurları var.
- Önerilen İçerik: Bakırköy Botanik Parkı
Bisiklete Binebilirsiniz
Tabii yorulursanız kendinizi hemen oracıkta yeşilliklerin üzerine bırakabilirsiniz. Dinlenip sonra maratona kaldığınız yerden devam edersiniz. Hem böylece bisikletle tarihi bentlere daha kolay ulaşır, ormanı daha deep scan gezme imkânı bulursunuz. 😂
Siz pedal çevirin, doğa sizi şaşkına çevirsin! Nasıl ama? Belgrad Ormanı reklam filminden… (Değil tabii ki sizin için beyin egzersizleri yaparak bulduğum bir slogan. Umarım beğenmişsinizdir.) 🙂
Öte yandan burada bazen bisiklet ve koşu yarışları da gerçekleştiriliyor. Denk gelirseniz mutlaka katılın, unutulmaz bir macera olur.
Bu arada bisiklet kiralayabileceğiniz bir yer yok. Kendi bisikletinizi kendiniz getirmelisiniz. Ormanın en yakınındaki bisiklet kiralama noktasına Yeniköy’eden ulaşabilirsiniz. O firma şehir bisikleti kiralama imkânı sunuyor.
Bir de Sarıyer sahil yönünden Belgrad Ormanı’na doğru giderken yol üzerinde bir bisikletçi olduğundan bahsediliyor. Görürseniz bu fırsatı değerlendirebilirsiniz.
- Önerilen İçerik: Adile Sultan Kasrı
ATV Turu Yapabilirsiniz
Belgrad Ormanı Fotoğraf Çekimi
Eskiden avcı köşkü olarak kullanılan bu ev şimdi fotoğrafçılara plato olarak hizmet veriyor.
Piknik alanındaki bu Üçgen Ev, çit ile ayrılmış durumda. İçine giremiyorsunuz, dışarıdan çekim yapabiliyorsunuz. Bohem-vintage tarzda nostaljik fotoğraflar için oldukça ideal bir dekor meydana getiriyor burası.
Ormandaki göl ve gölün üstünde uzun köprü de fotoğraflarınıza ayrı bir renk katacak. Sıra sıra ağaçların arasında da birbirinden ihtişamlı fotoğraflar çekebilirsiniz.
Ayrıca ormanlık alanda yer alan tarihi bentleri de kadrajınıza dâhil edebilirsiniz. Doğanın 50 tonuna ev sahipliği yapan bu orman bilhassa Mart ayından sonra, ilkbahar-yaz döneminde rengârenk oluyor.
Misafirlerine yılın her günü cömert davranan Belgrad Ormanı’nda tabiat, sonbahar ve kış mevsimlerinde de harika kompozisyonlar oluşturuyor.
Diğer taraftan Belgrad Ormanı düğün fotoğraf çekim noktası olarak da rağbet görüyor. Şehrin kalabalığından uzakta, doğayla iç içe, sanki masallardan kaçıp gelmiş gibi harika bir ortamda düğün fotoğrafı çektirmek isteyenler soluğu burada alıyor.
Yeşilin binbir tonunu barındıran bu orman, yılın her günü romantik ambiyansıyla fotoğraf karelerine mükemmel bir fon oluyor.
Anlayacağınız Instagram hesabınızı süsleyecek muhteşem post ve Storylerin yolu buradan geçiyor! İstanbul’un en popüler dış çekim mekânları arasında yer alan Belgrad Ormanı; orman içi patikalarıyla, köprüleriyle, ağaçlı yollarıyla tablolardan fırlamış gibi…
Burası Kilyos’a da yakın. Belgrad Ormanı’ndan çıkıp Kilyos’a geçebilir, orada sahil çekimi yapabilirsiniz. Hava da sıcaksa kendinizi denize atabilirsiniz hatta…
- Önerilen İçerik: İstanbul’da Fotoğraf Çekilecek Yerler
Belgrad Ormanı Yeme-İçme
Ancak beklentilerinizi yüksek tutmamanızda fayda var. Gidenler bu kafelerden pek memnun değil.
Belgrad Ormanı kahvaltı keyfi için de tercih edebileceğiniz en güzel yerlerden. Doğanın ortasında, kuş seslerini dinleyerek güne harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Fakat kahvaltılıklarınızı kendiniz getirmelisiniz. Termosunuza çayınızı doldurup, yol üzerindeki Bilice Börekçisi’nden de taze taze bir paket börek alın mesela, kâfi…
Ya da Kemerburgaz yönünden gelip yol üzerindeki mekânlardan birine uğrayabilirsiniz. Bahçe içerisindeki bu mekânlar açık büfe kahvaltı hizmeti veriyor.
Ayrıca Ceviz Ev Yapımı adlı mekân da Belgrad Ormanı’na yakın. Kahvaltısı, Boşnak böreği ve zeytinyağlı ev yemekleriyle meşhur.
Diğer taraftan, Limandere Kavurmacısı diye bir yer var Belgrad Ormanı’nın yakınlarında. İrmik tatlısı, turşusu, yoğurdu çok seviliyor. Etleri de Balıkesir’den getiriyorlarmış.
- Önerilen İçerik: Balıkesir’de ne yenir?
Belgrad Ormanı Piknik ve Mangal
Ayrıca hamağınızı ve kitabınızı da unutmayın. Göl manzarasının karşısına kurulup keyif çatma fırsatı kaçmaz!
Bazı ihtiyaçlarınızı almayı unutursanız Belgrad Ormanı’na ulaşmadan önce yol üzerinde bulunan Bahçeköy’den temin edebilirsiniz. Öte yandan mesire ve piknik alanlarının bazılarında büfeler mevcut. Ayrıca ormanda hizmet veren birkaç cafe var.
Tabii bir süre önce Belgrad Ormanı yangın geçirdi malumunuz. Ancak şimdi Belgrad Ormanı yasak mı? Diye endişelenmeyin, yasaklar sona erdi.
Yine de mangal yaparken ekstra dikkatli olmakta fayda var. Ülkemizdeki doğal anıtlar ve ormanlar biz insanlar yüzünden zarar görüyor hep… Sonra ceremesini yine biz insanlar çekiyoruz. Ben böyle arada kamu spotu vermeyi severim. Ama çoğu zaman böyle bilinçlendirici (!) şeyler değil, kötü espriler paylaşırım. Mesela Ankara’da ne yenir? ve Aydın’da ne yenir?yazılarımdaki gibi…
Neyse. Belgrad Ormanı’nda ne yapılır? Diyorduk. Mangal getirmeseniz de ziyanı yok. Neşetsuyu Tabiat Parkı’nın girişinde bulunan büfelerden de mangal temin edebilirsiniz.
- İlginizi Çekebilir: Gülhane Parkı
Belgrad Ormanı’nın her yeri aynı değil tabii. Bazı yerlerde tuvalet ve çeşme gibi olanaklar kısıtlı. Bazı yerler daha düzenli ve göl manzaralı.
Nereye gideceğinizi önceden belirleyip giriş kapınızı o doğrultuda seçmenizi öneririm. Gerçi ormandaki bütün tabiat parkları, araç yollarıyla birbirine bağlanmış.
Burada konfeti patlatanların bile olduğunu üzülerek söylemeliyim. Gece Yolcuları gibi; ‘ne olur sen onlara uyma!’ diyorum ve devam ediyorum.
(Kötü bir espri olmuş olabilir. Ama, yazılarımı takip edenler kesin diyordur ki; ‘boşver canım, daha kötülerini gördü bu gözler. Eee siz de haklısınız. Mesela Kütahya’da ne yenir? ve Denizli gezilecek yerler yazılarımda espri çıtasını epey bir yükseltmiştim.) 😂
Ama şimdi kimse burnundan kıl aldırmıyor anacım. 😂 Adama desen ki; ‘karşim (!) çöp atma bak doğa diyorum, çevre diyorum, kime diyorum!’
Belki bir psikopata denk gelirsiniz, tutar size bıçak çeker. Al başına belâ…
Sonra Show Haber ekipleri hemen mekâna damlar. ‘Olay var dediler, geldik.’ Falan muhabbeti yaparlar. (Nasıl ama? Talep olursa yeni bölümü sonra yayınlayacağım. Eğer sizi bir lahza güldürebildiysem ne mutlu bana.
İşte bunu yapabilmek için, uzun uzun düşünerek hazırladığım bilgi dolu mizahi yazılarımdan birini daha size takdim ediyorum: Ankara gezilecek yerler rehberi!)
Belgrad Ormanı Kamp
Tabii yasak masak dinlemeyip buna rağmen kamp yapanlar var tabii.
Siz de görevlilere fark ettirmeden, çevreyi kirletmeden, yaktığınız ateşle etrafa zarar vermeden burada kamp yapabilirsiniz. Merkezi bir noktada bulunduğu için kamp yaparken ihtiyaç duyduğunuz şeyleri tedarik etmekte zorlanmazsınız. Toprak zeminin uygunluğu ve ormanın genişliği dolayısıyla bu bölge kamp yapmaya elverişli. Mesire alanlarının çevresinde tuvalet yerleri mevcut, içme suyu için de bir sürü çeşme var. Binbaşı Çeşmesi bunlardan en meşhuru.
Ormanda odun bulmak çok kolay. Ayrıca neredeyse her noktada telefon çekiyor. Yine de kamp yapacağınız bölgeyi önceden yakınlarınıza haber verin. Sonra her yeri talan ediyorlarmış, sizi bulamıyorlarmış falan böyle atraksiyonlara gerek yok.
Sonbaharın gelişiyle beraber renk değiştiren heybetli ağaçların arasında, rüya gibi muhteşem bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Ya da kışın, Belgrad Ormanı beyaz örtüye bürünmüşken, pek de kimsecikler yokken…
Tavsiyem, burayı sevgiliyle gidilecek yerler listenize ekleyin, beraber doğada romantik bir gece yaşayın. Şöyle, yıldızlara bakarak uyumak falan… Ama ne hikmetse hiç börtü-böcük (!)olmasın. Böyle uzaklardan ‘vuuuu’ diye bir rüzgar essin. Ama sadece sesi gelsin yeterli. Her yer günlük güneşlik olsun.
Arka planda ‘uuuu’ diye kurtlar ulusun, heyecan katsın biraz. Ama o da efekt olarak kalsın, size zarar verme riski bulunan herhangi bir mahluk (!) ile karşılaşmayın.
Özetle sanki 5 yıldızlı otel konseptinde. (Çok fazla Türk dizisi izliyorum da bu ara, ondan. Topuklu ayakkabılarıyla, baloya gidecekmiş gibi bir kıyafet ve makyajla uyanan; sabah kalktığında da aynı o biçim kalkan insanları görmeye alıştım. İnsan hâliyle kamp yapacağı yerin de bir rezidans gibi lüks ve konforlu olmasını istiyor. Betül Demir ne demiş:
Başladı mı acının yan etkisi?
Hayaller hayatlar tabiiiiii…) 😂
Neyse, kusura kalmayın. Ben bazen böyle saçmalıyorum. Ama motive oluyorum, insan bazen, saçmalayabileceği biri olsun istiyor hayatta. Ah şu yalnızlık… 😂
Eğer buna benzer saçmalıklarımı okuyarak gülmüş gibi yapmak (!) isterseniz Yalova’da ne yenir? ve Balıkesir plajları yazılarıma bekliyorum.
‘Yok, daha mantıklı bir şeyler olsun.’ Derseniz, olmaz mı hiç?
- Önerilen İçerik: İstanbul’da Sevgiliyle Gidilecek Yerler
Belgrad Ormanı’nın Neresinde Kamp Yapılır?
Şehrin içinde, şehirden kaçış noktası olan Belgrad Ormanı’nın her köşesi ayrı güzel. Uygun bulduğunuz bir yere çadır kkurabilirsiniz.
Piknik alanlarının yakınına elektrik direkleri yerleştirilmiş. Kamp kurarken aydınlatma sağlaması açısından faydalı olabilir.
Akşam kamp ateşinizi yakıp Belgrad Ormanı manzarası eşliğinde ısınırken kahvenizi yudumlamak… Hayali bile ne kadar güzel.
Burada kamp yapmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken hususlar şöyle:
- Ormanın her yeri kuru dallarla dolu. Önlem almadan yakılan ateş bu dalların tutuşmasına sebep olabilir. Belgrad Ormanı yangın tehlikesiyle yeniden karşı karşıya gelmesin diye herkesin azami hassasiyet göstermesi önem taşıyor. Bundan dolayı kamp ateşi yakacak olanlar ‘Çukur Ateşi’ adı verilen yöntemle yapmalı bu işi. Öte yandan ateşin etrafı taşlarla çevrilmeli ki sıçrama riski olmasın. Bunlara uygun hareket etmezseniz ve görevlilere yakalanırsanız para cezası alabilirsiniz.
- Aman toprak üzerinde ateş yakmayın. Bunun için minik bir kamp ocağı kullanabilir veya çakmak tüpü ile çalışanları tercih edebilirsiniz. Yanınızda getireceğiniz teneke kutuları kullanarak kontrollü bir şekilde ateş yakabilirsiniz.
- Yanınızda bir Çubuk sopa olsun, bazen kendinizi savunmak ve köpekleri kovalamak için gerekebilir.
- Yağmur yağma ihtimâline karşı bir yağmurluk ve ona göre sağlam bir ayakkabı getirin.
- Ateş yakmak amacıyla yaş ağaçları kesmeyin.
- Belgrad Ormanı’nda kamp yapılacak yerler ağaçlık bölgelerden oluşuyor. Kış mevsiminde sert rüzgarların etkisiyle bu ağaçların devrilme ihtimâli var. Koparak oraya-buraya saçılan dallar size rahatsızlık verebilir. Çadırınızı konumlandırırken bu hususa dikkat etmelisiniz.
- Burası 7/24 açık bir yer olduğu için her zaman her türlü insanın gelmesi an meselesi. Huzurlu bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız önerim, yol kenarlarından uzak durmanız. Biraz şöyle ormanın içlerine doğru ilerleyerek daha sessiz-sakin bir kamp alanı bulabilirsiniz. Zaten yazın kamp yapacak bir yer bulmak daha zor. Bu yüzden ormanın derinliklerini tercih etmek en mantıklısı.
- Asfalt yol kenarına yakın bir yerde kamp yapmak isterseniz dikkat çekebilirsiniz ve görevliler sizi alandan uzaklaştırabilir. O yüzden buralardan uzak durun, orman giriş ve çıkış noktalarına yakın yerlerden de.
- Kamp sırasında yabani hayvanlarla karşılaşmanız muhtemel. Özellikle de yaban domuzu. Ona göre temkinli davranın. Bir de ormanın içerrisinde devriye gezen (!) sahipsiz köpekler de olabiliyor. Bunlar doğal yaşam alanlarında kala kala, evden-barktan uzak oldukları için bir müddet sonra yırtıcı bir hâle geliyorlar. Tedbir almakta fayda var.
- Kış aylarında toprak zemin ıslak olacağı için rahat hareket etmekte zorlanabilirsiniz. Buna göre bir ayakkabı seçimi yapmalısınız.
- Sonbaharda ve kış mevsiminde kuru odun bulmanız kolay olmayabilir. Bu sebeple yanınızda çıra ve benzeri odun parçaları olsun.
- Kışın ormandaki yollar çamurlaştığı için kamp alanına kendi aracınızla giderken zorluk çekebilirsiniz. Bu kadarcık meşakkat de olsun ama, değil mi?
- Geceleyin ayaz fazla olmuyor. Çadırınızda çok üşüyeceğinizi düşünmüyorum. Yine de en iyisi tedarikli gelmeniz.
- Yazın ormanın bazı yerlerinde çok arı ve sinek ile karşılaşabilirsiniz. Yanınızda sinek kovucu falan bulundurmanızı tavsiye ederim. Kuru çekilmiş Türk kahvesi de arılara karşı çok işe yarıyor. Kokusundan nefret ediyorlar.
- Bölgede hayvancılıkla meşgul olan bazı insanlar yazın sürülerini Belgrad Ormanı’nda otlatmaya çıkarabiliyorlar. Bu sürülerden biri sizin kamp kurduğunuz yerden geçerse sıkıntı çıkarabilir.
- Yazın hava sıcaklığı yüksek olsa bile, ormanlık alanlarda bunu fazla hissetmiyorsunuz. Oralar daha serin oluyor. Dışarıda terleyip ormanlık alanda kamp veya yürüyüş yaparken ters bir rüzgar almamaya dikkat edin. Yoksa hasta olabilirsiniz. Bunun için yedek kıyafet getirin derim.
- Önerilen İçerik: Şile Saklıgöl
Belgrad Ormanı Gezilecek Yerler
Burada cıvıl cıvıl kuş seslerini dinleyip bol bol oksijen depolayarak piknik ve mangal yapabileceğiniz birçok yer var. Ayvat Bendi Mesire Alanı, Bentler Mesire Yeri, Kirazlıbent Mesire Alanı onlardan birkaçı.
Bahçeköy tarafındaki ana kapıdan girdiğinizde yolun ikiye ayrıldığını görüyorsunuz. Sağdan ilerlerseniz tarihi bentler karşılıyor sizi. Eğer soldan devam ederseniz yol; Yeni Derya Kafe, Üçgen Ev, geyik üretim tesisleri ve Neşet Suyu Yürüyüş Parkuru’na çıkıyor.
Her iki tarafta da ufak göletler ve piknik alanları mevcut. Mesire yerlerine genellikle onları yaptıranların veya yapımında emeği geçenlerin isimleri verilmiş. Mesela Neşetsuyu Tabiat Parkı’nın adı Müderris Neşet Bey’den geliyor.
Yürüyüş ve koşu parkuru Neşetsuyu Tabiat Parkı’nda bulunuyor. İşte tüm ayrıntılarıyla Belgrad Ormanı piknik ve mesire yerleri:
1. Ayvat Bendi Mesire Yeri
Ayvat Deresi, Kağıthane Deresi’nin bir kolu. Mesire alanı da bu kolun üzerine inşa edilmiş. Ortalama 50 hektarlık bir alanı kaplayan park, hayvan ve bitki çeşitliliği açısından zengin.
Örneğin bölgede gürgen ve meşe ağaçları hâkim. Bunun yanı sıra Kasnak Meşesi, Kızılağaç, Funda Çalısı, Sapsız Meşe, Kedi Manesi mesire yerinin bitki örtüsünü oluşturan güzelliklerden.
Ayrıca Saçlı Meşe, Doğu Kayını, Çakal Eriği, Anadolu Kestanesi ve Dikenli Mersin gibi türler bulunuyor.
Tavşan, sincap, ağaçkakan, saka, ispinoz, saksağan, karga, tilki, şahin, sansar, altın çakal, karaca gibi hayvanlar yaşıyor. Hatta kurt bile varmış.
Doğayla baş başa kalacağınız, ruhunuzu dinlendireceğiniz bu yer; Belgrad Ormanı’nın muazzam manzarasını tüm görkemiyle izleme imkânı tanıyor. Muhteşem bir görsel şölen sunan tabiat parkı, size Instagram ve Facebook’ta bol like almayı garanti ediyor!
Burası Kurtkemeri Mesire Yeri olarak da biliniyor. Yol tarifi için tıklayın!
Canlı florası, piknik alanları ve bol su kaynaklarıyla Belgrad Ormanı’nın içinde ayrı bir Belgrad Ormanı âdeta. Ciğerlerinizin temiz havayla, gözlerinizin mükemmel manzarayla bayram edeceği bir yer. Mesire alanının ortasından geçen toprak yolu takip ederek ormanın içlerine doğru ilerleyebilirsiniz.
Ayvat Göleti’nin şahane manzarasını izleyerek piknik yapabilirsiniz burada. Ayrıca mutlaka bu manzaraya karşı közde çay içme keyfi yaşayın. Ya da közde sucuk… Mis gibi!
Geniş piknik masalarının bulunduğu mesire alanında gürül gürül akan çeşmeler ziyaretçilerin su ihtiyacını karşılıyor. Konteyner, kır lokantası, WC, büfe, çocuk oyun alanı, kameriye gibi olanaklar da var.
Buraya gelirken Çiftalan ile Kemerburgaz arasındaki yolun kullanılması gerekiyor. Zaten Belgrad Ormanı’na ayrılmış yol son derece belirgin. Yol ayrımında ise mangal malzemeleri satılan bir yer var. İsterseniz oradan alışveriş yapabilirsiniz.
Yol tarifi için tıklayın!
2. Bentler Mesire Yeri
Hazır; tabiat ve park kelimelerini yan yana getirmişken (!), Ormanya Tabiat Parkı da sitemizin bir köşesinde sizi bekliyor.
Yol tarifi için tıklayın!
- Şuraya Bakmış mıydınız? Mihrabat Korusu
3. Mehmet Akif Ersoy Mesire Yeri
Kalabalık gruplar için ideal bir mesire yeri olup bakımlı oturma alanlarına sahip. Toprak zeminde yer alan futbol sahası da ormanda top koşturmak isteyenlere hitap ediyor.
Çayır başı Caddesi’nde bulunan mesire yeri, İETT durağı ile karşı karşıya. Yol tarifi için tıklayın!
4. Kömürcübent Mesire Yeri
Upuzun, asırlık ağaçların altında keyifle piknik yapabileceğiniz bu ortam, geyik üretim tesisinin yanında bulunuyor. Güzel manzarayı taçlandıran sevimli geyikler eminim çok hoşunuza gidecek.
Yol tarifi için tıklayın!
5. Irmak Mesire Yeri
Tam adına yakışır cinsten, âdeta ırmak gibi akan çeşmeleriyle sizi ferahlatacak bir yer burası. Berrak suyu ve tertemiz doğasıyla Belgrad Ormanı’nın incisi. Koşu parkuru Neşetsuyundan başlayıp bu mesire yerinden geçiyor. Parkur alanında mangal yakılamıyor.
Patika yolları takip ederek ormanın derinliklerine doğru ilerleyebilir, Belgrad’ı en güzel hâliyle keşfedebilirsiniz. 2011 yılında hizmete açılan Irmak Bendi Tabiat Parkı’nda çocuk oyun alanları, voleybol ve basketbol sahaları var.
Maslak – Bahçeköy girişinde bulunan işareti izleyerek sola dönün. 4 km’lik yolun sağ tarafında bu mesire yerinin tabelasını göreceksiniz.
Kemerburgaz yönünden geliyorsanız sağa girin, Fatih Çeşmesi ve Binbaşı mesire yerlerini geçerek buraya ulaşabilirsiniz.
Yol tarifi için tıklayın!
- İlginizi Çekebilir: Hidiv Kasrı
6. Falih Rıfkı Atay Mesire Yeri
Neşetsuyu Mesire Yeri ile komşu. Ormana, Ayvat Bendi’ne doğru giden sağ gişeden giriş yaparsanız sizi karşılayacak ilk yer burası.
Sol taraf Kurtkemeri Giriş Kapısı. Yeni Derya Cafe’nin bulunduğu yere kadar ilerleyin, piknik alanı işte orada.
Sola dönerseniz bu noktada da geniş piknik masaları var.
Yol tarifi için tıklayın!
- Dilerseniz Şöyle Buyrun: Artvin Borçka Karagöl
7. Binbaşı Çeşmesi Mesire Yeri
Buraya neden Binbaşı denilmiş? Bununla ilgili şöyle bir rivâyet mevcut: Osmanlı’nın son dönemlerinde gerçekleşen savaşlardan birinde, bir bölük asker bu bölgeye sığınmak durumunda kalır. Saatler, günler hızla geçip giderken artık askerler susuzluktan ve açlıktan bîtap düşmek üzeredir.
Buradan ayrılamadıkları için çaresizce beklemekten başka yapacak bir şeyleri yoktur. Bölüğün komutanı olan Binbaşı, bu gidişata dur demek için kolları sıvar. Bir gece sabaha kadar uğraşır, bir kuyu açıp oradan su çıkarır. Bölgeye ondan sonra Binbaşı adı verilir.
Yol tarifi için tıklayın!
- Sizin İçin Yazdık: Nakkaştepe Millet Bahçesi
8. Fatih Çeşmesi Mesire Yeri
Adından da belli olduğu üzere burası, bir çeşmenin etrafına kurulu. Buz gibi suyuyla Belgrad Ormanı’nın misafirlerini rahatlatan ve su ihtiyacını gideren çeşme, bölgenin doğal dokusuyla muhteşem bir uyum sergiliyor.
Ayrıca bu mesire yerinde tatlı sincaplarla karşılaşmanız olası. Burada da ihiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir büfe var. Yol tarifi için tıklayın!
9. Kirazlıbent Mesire Yeri
10. Neşetsuyu Mesire Yeri
Burası doğal kaynak suyu ile ünlü. Yanınızda boş şişe getirip mutlaka bu memba suyundan alın.
Bahçeköy kapısından geldiğiniz takdirde karşınıza ilk burası çıkacak. Bu mesire alanı, 6,5 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş parkuruna sahip. Parkurun başlangıcında atıştırmalık şeyler alabileceğiniz bir büfe, parkurun sonunda da bir gölet var.
Parkur zemini kiremit tozuyla kaplı. Burada yürüyüş veya koşu yapmayı planlıyorsanız açık renkli ayakkabılar giymeyin. Yoksa zeminde bulunan kiremit tozu nedeniyle ayakkabınızın rengi biraz değişebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz Üçgen Ev bu mesire yerinin içerisinde. Arkalarda kaldığı için başlangıçta göremeyebilirsiniz. Eğer gelin-damatlar size fırsat verirse bu tahta Üçgen Ev’in yanında mutlaka fotoğraf çekilin. 😊
Yol tarifi için tıklayın!
- Yoksa Siz Hâlâ Okumadınız mı? Maçka Parkı
11. Bahçeköy Yaban Hayatı Üretim İstasyonu
Bir ara kapatılmış olsa da, şu an aktif olarak faaliyet gösteriyor. Bilinçsiz avlanma nedeniyle soyu tükenme tehlikesi altında olan kızıl geyikler burada üretiliyor ve ülkemizin farklı noktalarına gönderiliyormuş.
Burası öyle gezilecek bir yer değil fakat yine de sevimli geyikleri görme şansınız olabilir.
Belgrad Ormanı Bentleri ve Tarihi Su Kemerleri
Belgrad Ormanı’nda ne yapılır? Sorusuna cevap olacak bir başka aktivite bu eserleri yakından görmek. Ormanda 1600-1800 arası inşa edilmiş 7 tane bent var. Bunlar İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için kullanılmış. Bugün aktif olarak kullanılmıyorlar ancak tarihi bir eser olmaları dolayısıyla görülmeye değer.
Bilindiği gibi, suyu biriktirmek amacıyla akarsu yatağında kurulan yapılar ‘bent’ olarak adlandırılıyor. Yani baraj gibi bir şey. Bentler vasıtasıyla toplanan su, kemerler aracılığıyla İstanbul’a dağıtılıyormuş. Onlar şimdi Belgrad Ormanı’nın en nadide süsleri…
Öyleyse Belgrad Ormanı’nda bulunan bentler ve su kemerlerini daha yakından tanıyalım:
1. Yeni Bent
Arabacı Mandırası Deresi’nin bir uzantısı olan bu bent, 1839 yılında yaptırılmış. Bend-i Cedid veya İkinci Mahmud Bendi olarak da isimlendiriliyor. Bentin tam ortasında tarihi bir kitâbe bulunuyor.
- İlginizi Çekebilir: Çamlıca Kulesi
2. Kirazlı Bent
Kirazlı Deresi’nin üzerine inşa edilen bent, 1818 yılında yapılmış. Büyük Bent’in doğu tarafında yer alan bent; 1,80 metre genişliğinde ve 3,70 metre uzunluğunda inşa edilmiş.
3. Ayvad Bendi
Diğer adı Üçüncü Mustafa Bendi. Ayvad Deresi üzerinde konumlanan bent, 1765 yılına tarihleniyor. Büyük Bent’in kuzeybatısında yer alıyor.
4. Topuzlu Bendi
Bahçedeköy’de bulunan Eskibağlar Deresi’ne yapılmış. 1750 yılında kullanıma açılan bent, Taksim Suyu Tesisleri’nin ilk bendi olma özelliğini taşıyor. Üzerindeki taş kürelerden dolayı ‘Topuzlu Bent’ diye anılmaya başlanmış.
5. Büyük Bent
Topuz (Belgrad) Deresi üzerinde yer alıyor. Üçüncü Ahmet Bendi veya Belgrad Bendi olarak da biliniyor. 1722 yılında inşa edilen bent, 1748 yılında yıkılıp yeniden yapılmış.
- Önerilen İçerik: Fatih Korusu
6. Kömürcü Bendi
Topuzlu deresi’nin üzerindeki bu tarihi bent, 1620 yılında hizmet vermeye başlamış. İkinci Osman Bendi ve Karanlıkbent diye de biliniyor.
7. Vâlide Bendi
Burası Mihrişah Valide Sultan Bendi olarak da isimlendiriliyor. Sultan Üçüncü Selim zamanında yapılan bent 1797 yılında kullanılmaya başlanmış.
Bu bendin hemen bitişiğinde 269 yıllık bir anıt ağaç var. Platanus orientalis olarak adlandırılan bu ağaç, asırlara meydan okuyan vakur duruşuyla sizi selamlıyor.
8. Bahçeköy Su Kemeri
Ormana Bahçeköy istikametinden geliyorsanız bu kemerin yanından geçersiniz zaten. Yani görmeme ihtimâliniz yok. Tesise 2 dk’lık mesafede yer alan bu kemer, Sultan Mahmud Su Kemeri diye de adlandırılıyor.
9. Evvelbent Kemeri
Kemerburgaz tarafında yer alan bu yapı, ‘Paşadere Kemeri’ olarak da biliniyor. Ana su taşıma noktaları arasında bulunan kemer, bakımsızlığına rağmen döneminin tarihini yansıtıyor.
Not: Listenin sonunda Valens Su Kemeri’nden de bahsetmek istiyorum. Bozdoğan Su Kemeri diye de biliniyor. Aslında bu kemer Unkapanı’nda bulunuyor. Roma döneminde yapılan kemer, Marmara Denizi’nden şehir merkezine su taşımak amacıyla kullanılmış. Osmanlı zamanında da Belgrad Ormanı’ndan bu kemer ile su taşınmış.
- Önerilen İçerik: Konya Gezilecek Yerler
Belgrad Ormanı Nerede?
Belgrad Ormanı hangi ülkede? Hangi şehir ve ilçede sorularının cevabını herkes biliyor. İstanbul’un Avrupa Yakası-Sarıyer ilçesinde yer alan bu orman, Kemer Mahallesi’nde bulunuyor.
Çatalca Yarımadası’nın doğusunda konumlanan Belgrad Ormanı, Eyüp ilçesine de çok yakın. Kuzeyde Karadeniz’e, doğuda İstanbul Boğazı’na kadar uzanıyor. Yani Bahçeköy’den Karadeniz kıyısına, Kemerburgaz’dan Sarıyer’e kadar büyük bir alanı kapsıyor.
Ama size daha teknik bilgiler gerek. O zaman konum atıyorum:
Belgrad Ormanı yol tarifi için tıklayın gitsin!
Bir de şuraya tıklayın onun da hatırı kalmasın:
İlginizi Çekebilir: Kemerburgaz Kent Ormanı
Belgrad Ormanı’na Nasıl Gidilir?
Şahsi aracınızla gelecekseniz Çayırbaşı-Bahçeköy istikametinden buraya varabilirsiniz. Toplu ulaşım vasıtasıyla gelmek için aşağıdaki İETT hatlarını kullanabilirsiniz:
- 153 Bahçeköy – Sarıyer
- 42HM Bahçeköy – Hacıosman Metro
- 42M Bahçeköy – Zincirlikuyu Metrobüs
- 42T Bahçeköy – Taksim
- 42 Bahçeköy – Ferahevler – Zincirlikuyu Metrobüs
İETT belediye otobüslerinin sefer ve durak bilgilerine buradan, İstanbul Raylı Sistemler Haritasına ise buradan ulaşım sağlayabilirsiniz.
Belgrad Ormanı nasıl gidilir? Derken metro ile ulaşımı kastediyorsanız: Zincirlikuyu’da inin. Yenikapı-Hacıosman metrosuna aktarma yapın. Hacıosman son durakta inip otobüs duraklarının bulunduğu kısımdan çıkın ve 42HM’ye binin. Son durakta inerek ormana varmanız mümkün.
Belgrad Ormanı’na Ne Zaman Gidilir?
Bu soruyu şöyle sormak daha mantıklı: Belgrad Ormanı’na ne zaman gidilmez ki?
Sonbahar mevsiminde amatör fotoğrafçıların rotasından eksik olmayan bu yer, ilkbahar-yaz aylarında sevgiliyle gidilecek yerler arayanları çağırıyor.
Sonbahar mevsiminde buraya gelme şansı bulursanız; kızıl, yeşil ve kahverengi tonlarının âhenk içinde nasıl dans ettiğine tanık olabilirsiniz.
Her mevsim muhteşem manzaralar sunan Belgrad Ormanı, doğada huzur arayanları hiçbir zaman eli boş göndermiyor. Sonbahar mevsiminde renkler sarıdan kırmızıya dönmüşken de güzel, kışın karlar altında da… Öte yandan Eylül-Kasım arası mantar turları düzenleniyor burada. İlginizi çekerse bir araştırın derim.
(Yazımın başında zehirli mantarlardan falan bahsettim ama turları bu işi bilenler organize ettiği için o ayrı tabii. Çelişki olmasın yani.) 😊
İlkbahar mevsiminde henüz doğa yeni uyanmaya başlarken de…
Havalar soğumaya başlayınca kızılın, bahar yüzünü gösterince yeşilin farklı tonlarıyla güzelleşiyor. Yazın sıcaklardan bunalanlara ilaç gibi gelen Belgrad Ormanı, ağaçlık alanlarıyla gölgede serin serin piknik yapma fırsatı tanıyor.
Hafta sonları son derece kalabalık olduğundan, hafta içi gelmek daha iyi oluyor. Çünkü o hengâmede ormanın güzelliklerine tam anlamıyla vâkıf olmak zor. En uygun saatler sabah 6-9 arası bence.
- İlginizi Çekebilir: Viaport Venezia AVM
Belgrad Ormanı Ulaşım
Burası Büyükdere’ye6, Çayırbaşı’na 5 km uzaklıkta. Şehir merkezinden buraya, Çayırbaşı- Bahçeköy hattını takip ederek gelebilirsiniz.
İkinci bir alternatif ise Alibeyköy – Kemerburgaz – Terkos hattı.
Özel aracınızla gelecekseniz Maslak-Sarıyer yönüne doğru ilerleyerek Tarabya sapağına gelin. Buradan U dönüşü yapın. Sonra Bahçeköy tabelalarını izleyerek ormanın girişine kadar ulaşırsınız.
Ya da şöyle tarif edelim: Maslak’tan Sarıyer’e doğru ilerlerken, solda ‘Bentler’ tabelasını göreceksiniz. Oradan içeri doğru saparak devam edin. Kemerleri göreceksiniz. Düz giderek Belgrad Ormanı’na ulaşabilirsiniz.
Bazı sitelerde Beşiktaş’tan D2 hattıyla da Belgrad Ormanı’na ulaşabileceğiniz yazıyor. Fakat İETT’nin resmi sitesinde böyle bir bilgi yok.
Otobüsler Belgrad Ormanı araç girişine kadar getiriyor, koşu parkurunun yer aldığı Neşetsuyu Tabiat Parkı’na ulaşmak için takriben 3 km’lik bir yolu yürümeniz gerekiyor. Tabii ki oraya kadar gitmeniz şart değil. Başka mesire yerlerinde de vakit geçirebilirsiniz.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği’ne bağlı olan Belgrad Ormanı’na 0212 226 1314 numarasından da ulaşabilirsiniz.
- Bakın Burada Ne var: Polonezköy Tabiat Parkı
Belgrad Ormanı Yakınında Gezilecek Yerler
Buralara kadar gelmişken rotanıza dâhil edebileceğiniz birçok gezi noktası bulunuyor. Onlardan birkaçı şöyle:
1. Atatürk Arboretumu
Detaylı bilgiye Atatürk Arboretumu adlı yazımdan ulaşabilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
2. Rumeli Hisarı
Ayrıntılı bilgiyi Rumeli Hisarı içeriğimizde bulabilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
3. Emirgan Korusu
Sevgiliyle gidilecek yerler arayışlarına cevap veren bu doğa harikası, 48 dönümlük büyük bir alana yayılıyor. Boğaz’ın olağanüstü manzarasıyla göz ziyafeti çektiren koru, ilkbaharda renk renk laleleriyle insana masallar diyarında gibi hissettiriyor.
Birçok oyun alanı, teras ve yürüyüş yolunun bulunduğu koru, özellikle kahvaltı için tercih ediliyor.
Zaten size Emirgan Korusu hakkında kapsamlı bir rehber hazırladık. Yol tarifi için tıklayın!
4. Kilyos
Tarihi Kilyos Kalesi de bölgeye farklı bir atmosfer katıyor. Yol tarifi için tıklayın!
Durun! Başka plajlarımız da var, almaz mıydınız? Mesela İstanbul’a yakınlığıyla oldukça rağbet gören Yalova plajları bunlar arasında. Yalova gezilecek yerler listemize de göz atabilirsiniz.
5. Japon Bahçesi
2003 yılında kurulan bahçe, Türkiye ve Japonya arasındaki dostluğun bir sembolü. Japonya’ya ait çiçek türlerinin ve çeşitli minyatürlerin bulunduğu bahçe, oldukça küçük. Öyle ki 10 dakikada tüm bahçeyi rahatlıkla dolaşabilirsiniz.
Yol tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.
- Mutlaka Bakın: Konya Japon Kyoto Parkı
6. Sadberk Hanım Müzesi
Vehbi Koç Vakfı’nın kurduğu müze, ilk özel müze ünvanını taşıyor. İçinde Sadberk Hanım’a ait değerli koleksiyonlar sergileniyor. Ayrıca çeşitli dekoratif objeler ve arkeolojik eserler mevcut. Yol tarifi için tıklayın!
7. Sakıp Sabancı Müzesi
8. Belgrad Ormanı Yakınlarında Gezilecek Yerler Varan 2!
Tüm bunlara ilâveten, Maslak Kasrı’na da uğrayabilirsiniz. Tarabya koyları ve Hacıosman Korusu da ziyaret edebileceğiniz yerlerden.
Rumeli Kavağı, Rumeli Feneri ve bu ikisinin arasında yer alan Garipçe Köyü Sarıyer’in en meşhur çekim noktalarından.
Sonuç olarak Belgrad Ormanı İstanbul gibi kalabalık bir şehrin en yalıtımlı (!) bölgelerinden. Şehir hayatına karşı gerekli izolasyon sağlanmış. 😊
Su kemerleri ve bentleriyle tarihten esintiler sunan Belgrad Ormanı, doğal güzellikleriyle de baş döndürüyor.
Size düşen tek şey hemen harekete geçmek. Burada mâ-aile, arkadaşlarla veya sevgiliyle doğada ânın tadına varmak.
Fotojenik manzaraları değerlendirip havalı havalı poz vermek. Sanki bir doğal stüdyo olan Belgrad Ormanı’nda yaşadığınız huzuru fotoğraflarınıza yansıtmak. Instagram fenomeni olmak için bolca beğeni kasmak… (Ne alâka ya? Yine tüm romantizmi bozdum. Neyse bunları görmediniz, duymadınız, bilmiyorsunuz.)
Saryıer Belgrad Ormanı kapılarını tüm doğa tutkunlarına her zaman açık tutuyor. Yani acaba Belgrad Ormanı kapalı mı? Diye tedirgin olmanıza gerek yok.
Yılın her mevsimi ayrı güzelliklere bürünen İstanbul Belgrad Ormanı, şöyle kendini dinleyip özüne dönmek, tenhada vuslata ermek isteyenleri bekliyor. 😂
Tamam, Belgrad Ormanı gezi rehberi yazımın son kötü esprisi bu olsun. Sizi âzâd ediyorum, bugünlük bu kadarı kâfi.
Nasıl olsa Kuponall’da gezilecek yerler bitmez. Bende de kötü espri stokları tükenmez. Muğla, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerden Eskişehir ve Çanakkale gibi daha mütevazi yerlere kadar Türkiye’nin dört bir yanı bizden sorulur…
Belgrad Ormanı Sarıyer ilçesinin gözdesi olsa da İstanbul, daha bunun gibi sayısız doğal güzellik barındırıyor. Hepsine İstanbul gezilecek yerler sayfaamızdan ulaşabilirsiniz. ‘Bana şöyle dımtıs dımtıs bir şeyler gerek.’ Diyorsanız İstanbul festivalleri 2021 yılının son demlerini yaşadığımız şu aylarda sizi eğlendirmeye hazır…
O zaman en kısa sürede Belgrad Ormanı gezi planlarınızdan biri olsun, ruhunuz huzurla dolsun. Senden gayrı seversem, kokladığım gül solsun. (Yanlış anlamayın ya ilan-ı aşk falan etmiyorum, maksat kafiye. Size Instagram’da paylaşım önerisiii… Şiirler,süslü laflar her zaman like alır.
Instagram demişken bizim hesabımızı da buradan inceleyebilirsiniz.)