Galata Kulesi nerede? Galata Kulesi’ne nasıl gidilir? Galata Kulesi efsanesi ve özellikleri neler?
Amacım sizi soru yağmuruna tutmak değil tabii ki. Sadece birazdan okuyacağınız, dünyanın gelmiş geçmiş en detaylı ve eğlenceli Galata Kulesi gezi rehberi yazısına bir ön hazırlık. Birkaç spoiler.
Beyoğlu’nun kalbi ve İstanbul’un simge yapılarından biri olan Galata Kulesi tarihi ve hikâyesi ile tüylerinizi diken diken edecek. Kız Kulesi ve Galata Kulesi’nin aşkına tanık olacağız beraber…
İlk olarak Bizans İmparatoru Anastasius’un emriyle inşa ettirilen bu yapının pek çok yangın geçirdiği biliniyor. Her şeye rağmen dimdik duran, 528 yılından beri varlığını sürdüren bu şâheser, İstanbul manzarasını en görkemli hâliyle izleme imkânı tanıyor.
İstanbul şehirlerin sultanı, Galata Kulesi de İstanbul’un… Şu an sergi alanı olarak kullanılan Galata Kulesi Müzesi, içinde anlatmakla bitmeyecek bir tarih saklıyor.
Göğü delercesine yükselen bu muazzam yapıt, estetik güzelliğiyle, asil ve zarif duruşuyla asırlara meydan okuyor. İçini gezmek şöyle dursun, kusursuz mimarisi ve göz alıcı ihtişamı sadece resimleriyle dahi herkesi büyülüyor.
İstanbul’da fotoğraf çekilecek yerler listelerinin baş köşesinde yer alan Galata Kulesi, sevgililer ve evli çiftler için de romantik bir ambiyans sunuyor.
Anlatacak o kadar çok şeyimiz var ki… O zaman kendisini sahneye davet ediyorum: Galata Kulesi gezi rehberi size muhteşem bir performans sergilemeye geliyor!
Galata Kulesi Hakkında
Kule, ‘Eski İstanbul’ diye bilinen Beyoğlu’nun en önemli sembolü durumunda. İstiklal Caddesi’ne oldukça yakın bir yerde bulunan Galata Kulesi, İstanbul’u İstanbul yapan en güzel detaylardan biri.
Dünyadaki en eski kulelerin başında gelen bu yapı, köklü geçmişi ve büyüleyici görünümüyle yaşayan efsane! İstanbul’un hafızasından çok önemli bir parça.
‘Dili olsa da konuşsa ‘ deriz ya. İşte o söz, Galata Kulesi için söylenmiş gibi… Asırlar devirse de kendisi hiçbir zaman devrilmemiş, var olmaya and içmiş. Nice badireler atlatmış, şikâyet etmemiş, tüm gücüyle direnmiş bu güzellik âbidesi.
‘Galata’ya kiminle çıkarsan onunla evlenirsin.’ Sözünü duymuşsunuzdur. Fakat eğer siz önceden kuleye tek başınıza çıkarsanız bu fırsattan yararlanamıyorsunuz. Kampanya stoklarla sınırlıdır. 😂
Evet, iddia böyle. İnanıp inanmamak size kalmış. Sırrın bozulmasını istemiyorsanız, partnerinizle Galata’ya beraber çıkmanız gerek. Taraflradan biri yalnız veya başka biriyle çıkarsa tılsım bozuluyor. Yandı gülüm keten helva. 😂
Aman ya siz işinizi şansa bırakmayın. İlk fırsatta evlenme teklifi edin gitsin. Size İstanbul’da evlenme teklif edilebilecek yerlerle ilgili bir yazı hazırladık. Sonra düğün mekânları, balayı önerileri, çocuklarla nereye gidilir? Falan böyle bir yazı dizisi yapabiliriz. 😂
Neyse. Galata Kulesi’nin önünde genellikle hep uzun bir kuyruk oluyor. Fakat iki asansör bulunduğu için sıranın size gelmesi uzun sürmüyor. Bu asansörler kulenin 7. Katına kadar çıkıyor.
Yukarıda 2 kat daha var. Onlara merdivenle ulaşıyorsunuz.
Asansör kullanmak istemezseniz yukarı dönen merdivenlerle de çıkabilirsiniz. Bunlar biraz alçak ve dar olduğu için zorlanabilirsiniz ama.
Merdivenle çıkmayı tercih ederseniz her adımınızı Galata’yı hissederek atın. Yavaş yavaş, sindire sindire… Galata’nın gizemli atmosferine bırakın kendinizi…
Kule –bodrum kat ve asma katı saymazsak- toplam 9 kattan meydana geliyor. UNESCO’nun Geçici Dünya Mirası Listesi’ne dâhil ettiği Galata Kulesi, İstanbul’un tarih ve kültür mozaiğinde en önemli parçalardan biri olmayı sürdürüyor.
- Mutlaka Bakmalısın: Yoros Kalesi
Galata Kulesi Adı Nereden Geliyor?
Kulenin eskiden Kutsal Haç Kulesi (Turris Sancte Crucis) olarak anıldığı belirtiliyor.
‘Galata’ ismini nasıl aldığına gelince, bu konuda farklı iddialar var:
- Önceleri köylüler burada hayvanlarını otlatırmış ve bunların sütü çok lezzetli olurmuş. Grekçe dilinde ‘Gala’ sözcüğü ‘süt’ anlamına geliyormuş. Galata Kulesi de ismini, ‘Galaktos’ kelimesinden almış. Evliyâ Çelebi de bu bilgiyi doğrular nitelikte bir yazı yazmış.
- Bazıları da Galata isminin ‘Galesude’ kelimesinden geldiğini söylüyor. Bu sözcük de, ‘süt üretim merkezi’ mânâsını taşıyor. Bu söylentinin dayanağı ise şu: Bizans döneminde buraya süthaneler kurulmuş, o nedenle bölge ‘Galesude’ olarak isimlendirilmiş.
- Başka bir söylentiye göre: Bu bölgede İtalyanlar yaşıyormuş. Gemilerin yükleme-boşaltma işlerinin yapıldığı noktalara ‘Galata’ adı veriliyormuş.
- Bir diğer rivâyet, Galata adının burada hüküm süren ‘Galatlar Kavmi’nden geldiği.
- Bazı tarihçilere göre Galyalı kavmi nedeniyle buraya Galata deniyor.
- Farklı bir varsayım: 1700’lerin başına kadar bu bölge Ceneviz yerleşkesiydi. Cenevizlilerin dilinde ‘Calata’, merdiven anlamına geliyordu. Kule de ismini bu sözcükten aldı.
Galata Kulesi Giriş Ücreti 2025
Galata Kulesi’ne giriş ücreti 2025 yılında 100 TL.
Eskiden Galata Kulesi fiyatı 30 TL iken, Temmuz 2021 itibariyle yüzde 200 zam yapıldı ve her şey gibi o da pahalandı…
Neyse ki Müzekart burada geçiyor. Çünkü burası Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı.
Galata Kulesi Ziyaret Saatleri 2025
Kuleyi haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Yaz sezonunda yani 1 Nisan-1 Kasım arası 08:30 itibariyle açılıyor, 00:00 saatine kadar ziyaretçi kabul ediliyor.
Kış döneminde (1 Kasım-1 Nisan arası) açılış saati 10:00, kapanış saati 19:00.
Gişenin 1 saat öncesinden kapandığını unutmayın.
- İlginizi Çekebilir: İsfanbul Vialand
Galata Kulesi Şiirleri
Evet, size şiirler ve güzel sözler de hazırladık. Arasanız tarasanız böyle gezi sitesi bulamazsınız, kıymetinizi bilin!
⏰***Galata Kulesi Şiir Dinletisi***⏰
- Beyoğlu’nda bir güzel, ona derler Galata,
- Burdan çıkıp gidelim, Fatih’e ve Balat’a,
- Sonra balık yiyelim, yanında da salata,
- Sana zaten bağlıyım, gerek var mı halata?
Ooo! Ne romantik söz ama? (!) Hahahahahaha! Alttan gülme efekti de verelim ki tam moda girin.
İşte kafiyenin gücü! Ayrıca 14’lü hece ölçüsüyle yazılmıştır, dikkatlerinize arz ederim. İnanmıyorsanız sayın bakın her mısra aynı. Alkışşş! 👏👏👏
Yoksa siz; Galata, Galata olalı böyle zulüm görmedi! mi diyorsunuz? Çok üzülürüm. Bence beğendiniz. Eğer daha komik, muhteşşşem (!) şiirlerimi okumak isterseniz size tavsiyelerim var:
Balıkesir’de ne yenir? ve Balıkesir plajları yazılarımda bolca şiir mevcut.
Neyse. Ben hızımı alamıyorum. Bunun üzerine tatlı olarak bir şiir daha iyi gider diye düşündüm. Format değiştirip size rap hazırladım:
⏰***Galata Kulesi Rap Dinletisi!***⏰
- Her yeri gez,
- Eline bir bez,
- Al da camları,
- Sil tez tez. [Tez vakit!]
- YOo, yoo! Aha! Aha! yoo yoo!
⏰***Galata Kulesi Rap Dinletisi the end game over!***⏰
(Tabii canım ya ne sandın? Annen sana, ‘nerelerdesin bu saate kadar her yer pislik içinde, bulaşıklar dağ gibi oldu! Kalk kız soğan doğra!’ diyecektir muhtemelen.) 😂
Nasıl bağlantı kurdum ya USB gibi insanım asdasdasdassfsfs. (Random gülünce kendimi komik hissediyorum. Bir motive oluyorum, bir motive oluyorum ki sormayın!) 😂
Şiirlerimin biraz eli yüzü düzgündü yine, hani idare ederdi ama bu hiç olmadı. Değil mi?
Çünkü adı üstünde rap. Fazla mantık aramamak gerek.
Amaç, müziğe eşlik edebilecek fonolojik ses topluluğu (!) oluşturmak.
Yo yo deyince al sana rap oluyor işte çok karıştırmayın. (Fazla düşünme kafayı yersin kanka.) 😂
⏰*** Mini Şiir (Atıştırmalık olarak)***⏰
- Yazdım bir rap,
- Ne Türk ne arap,
- Hiçbiri beğenmedi,
- Oldu kalbim harap. 😂
Rezil oldum şu an. Rap ‘rep’ diye okunuyordu değil mi? Yanlış kafiye yaptım bak görüyo musun? 😂
Neyse. Gidişat iyi değil. Birazdan daha somut, nesnel, objektif, akademik (!) bilgilere geri döneceğim. Az sabır!
- Önerilen İçerik: İstanbul’da Fotoğraf Çekilecek Yerler
Galata Kulesi Sözleri
Kuponall’dan esintiler devam ediyor. Şimdi sırada ikinci perde var. ‘Hayattan soğudum yemin ediyorum, ne bitmez çilem varmış.’ diyeceksiniz. Şaka şakaa. Bu sözleri okuduktan sonra bana çok müteşekkir olacaksınız. 😂
Huzurlarınızdaaa, Galata Kulesi ile ilgili güzel sözler! (??? İçlerinde güzel olmayan sözler, -34° espriler de olabilir. Siz onları ayıklayıp diğerlerini yersiniz artık.) 😂 😂
- Galata Kulesi olmayan bir İstanbul, galeta unu olmayan bir köfteye benzer. Öyle yavan, öyle sade. 😂
- Egon Galata Kulesi kadar yüksek olsa ne yazar, karakterin bodrum kat aslanım.
- Galata’ya kiminle çıkarsan onunla evlenirmişsin. Eğer ‘bıktım bunun dırdırından, tam bir ömür törpüsü bencil şişman cimri pislik!’ diyorsanız ve boşanmak istiyorsanız şu adımları izleyin: Galata Kulesi’ne çıkın. Sonra geri geri yürüyerek inin. Bu şekilde ayrılabilirsiniz belki. Stratejik düşünmek harika bişii ya!
- Galata’ya kiminle çıkarsan onunla izdivac yaparmışsın. Yani onunla dünya evine girermişsin. Yani onunla… Neyse anladınız işte. 😂
- Galata Kulesi’ne Lady Gagata (!) gibi bir insanla çıkmak varken gittim pasaklı Şaziye’yi buldum.
- Enflasyon Galata Kulesi gibi yüksek, zamlaya zamlaya göl oldu be albayım.
- Galata’ya hem cinsinizden biriyle çıkarsanız dostluğunuz ölene kadar sürer. (Bunu ben uydurdum ama karşı cinsle çıkınca evleniyorsak, hem cinsle çıkınca da bu tarz bir avantajı olur herhalde. Öyle değil mi?)
- Ben sana Galata olayım, sen bana İstanbul. Biz, bizsiz yapamayız.
- Aşk, Galata Kulesi gibi sevip kavuşamamak, ama yine de vazgeçmemektir.
- Galata Kulesi gibi olacaksın bu hayatta. Depremler seni yıkamayacak, yangınlar seni yakamayacak. Başına ne gelirse gelsin yılmayacaksın. Hiçbir şey söndüremeyecek içindeki aşkı. Yara alsan da savaşacaksın, asla pes etmeden…
- Bir yanda herkese tepeden bakan o kibirli, burnu havada Galata Kulesi… Diğer yanda Boğaz’ı sanki bir dantel gibi süsleyen, mütevâzi Kız Kulesi. Zıtların uyumu bu olsa gerek.
Galata Kulesi sözleri Instagram, Face ve Twitter’da beğeni kasın diye geliyooor:
- Günün en güzel hâliyle doğduğu, en hüzünlü hâliyle battığı yerdir Galata Kulesi. Gündüzü ayrı, gecesi ayrıdır. Sevgililerin vazgeçilmezidir, imkânsız aşkların sesi.
- İstanbul’un yakışıklı, mert, kudretli, mağrur fakat yorgun, çilekeş çocuğudur Galata…
- Hezarfen, Galata Kulesi’nin basamaklarını bir bir adımlarken emin değildi uçabileceğinden. Fakat bildiği tek şey vardı: Buradan, yalnız başına inmeyecekti! Galata’nın her satırı aşk dolu mektuplarını da alacaktı yanına.
- İstanbul’un o koca koca, çarpık binaları arasında vakur duruşuyla göz kırpar Galata Kulesi. Çakıl taşlarının içinde bir elmastır o. Başını yere eğmez hiç. Ne büyük sevdalar barındırır yüreğinde, ama bir an olsun yorulmaz kaç asırdır.
- Galata’nın yolunda bul beni. Yolumuz aşka çıksın.
- İstanbul’un balkonudur Galata Kulesi. Bu kara defterin bembeyaz sayfası. Şehrin tüm sıkıntılarını unutturur, yeniden âşık eder İstanbul’a.
Galata Kulesi sözler senfonisi bitmedii:
- Galata için şiir yazmaya ne gerek var? Onun kendisi şiir gibi.
- Galata Kulesi İstanbul’un her sırrına vâkıftır. Çünkü ona en yüksekten bakar, kimsenin görmediklerini o görür.
- Galata Kulesi’nin ağırlığı 10 ton imiş. Peki ya, onun duvarlarına kazınan şiirlerin ağırlığı ne kadardır dersin?
- Seninle Galata’ya çıksak bile, ben yine sadece seni izlerim. Her manzaradan daha güzeldir bana gözlerin…
- Yüzyıllardır göz göze bakıp dururlar, dururlar da bir türlü varamazlar birbirlerine Galata ile Kız Kulesi. Galata onun zarafetine meftun iken, Kız Kulesi Galata’nın heybetine hayrandır. Kimbilir kaç gece, onların gözyaşlarına eşlik etmiştir İstanbul’un yağmuru?…
- Yürüyelim seninle, İstiklal’den Galata Kulesi’ne. Vapurun arkasına gidelim, cam kenarına oturup Kız Kulesi’nin Galata’ya nasıl baktığını, Galata’nın ona nasıl yandığını konuşalım. Tıpkı benim sana yandığım gibi… Beyoğlu sokaklarında dolaşalım mesela, şarkılar söyleyelim çılgınca. Cihangir’i dolaşalım, Kadıköy barlarında dans edelim. İstanbul’u yaşayalım.
- İsterse bin asır geçsin. Dökülsün sıvalarım. Ben hep seni bekleyeceğim. Boğaz’a inat, denize inat, akıp giden vakte inat… İmza: Galata Kulesi.
- Dalgalar var aramda, hep seninle benim; hiç kalmadı param da, borç versene kızzz? (Kulesi) Kafiye bulamayınca nasıl saçmalayacağımı şaşırıyorum abi. 😂
Belki bazı sözler size fazla duygusal gelmemiş olabilir. Sonuçta kötü espriler her yazının tuzu-biberidir. Ama şimdi, harbiden romantik önerilerim mevcut:
- Hepiniz Davetlisiniz: İstanbul’da Sevgiliyle Gidilecek Yerler
Galata Kulesi Tarihi
‘Fatih hazretleri tarafından i’mar edilen galata kulesi semâya doğru uzanır. Üzeri hâlis kurşunla örtülü bu kule, şehrin her yerinden temâşâ edilir.
İstanbul surları her taraftan görülmezken, bu kule çok uzaklardan bile kendini gösterir. Bursa Keşiş Dağı’ndan (Uludağ’dan) dahi Galata Kulesi’ne nazar etmek (bakmak) mümkündür.’
Biraz Osmanlıca kelimeler serpiştireyim dedim anca bu kadar oldu dostlar. 😂
Yazıya başlarken kulenin 528 yılına tarihlendiğini söylemiştim. İlk defa Bizanslılar tarafından inşa edilmiş olan bu kule, şimdiki Galata değildi.
O zamanlar ahşap bir yapıya sahipti. ‘Büyük Burç’ (Megalos Pyrgos) olarak biliniyordu.
Boğaz’dan geçen gemilere yol gösteriyordu. Yani bir bakıma tabela olarak kullanılıyordu.
Neyse, başlangıçta fener kulesi olarak yapılan bu eser, 1204 tarihli IV. Haçlı Seferi’nde ilk darbeyi alır narin bedenine… Savaş ortamının hengâmesinde, yağmalar ve yangınlar nedeniyle tahrip olur, kullanılamaz bir hâle gelir.
Ama Galata Kulesi bu, kim vazgeçirebilir ki onu? Yaralarını sarması fazla uzun sürmez. Takvimler 1348’i gösterirken, Cenevizliler burayı surlarla çevirirler ve harap durumda bulunan kule restore edilir. Galata Kulesi’nin surlarına da ‘Hristos Surları’ denir.
Böylece Galata Kulesi 1348 yılında tekrar hayata geçirilir. O dönem, şehrin en yüksek binası Galata Kulesi’dir.
Kule, bir dönem Bizanslılara karşı savunma amacıyla kullanılır. O zamanlar kulenin tepesinde büyük bir haç vardır. Kule, üzerindeki bu haç ile denizcilere kılavuzluk etmeyi sürdürür.
Yıkma taşlardan yapılan kuleyi ‘Îsâ Kulesi’ (Tower of Christ) olarak isimlendirirler.
1446 tarihinde kulenin boyu yükseltilir. İstanbul’un fethiyle beraber Galata bölgesi komple Osmanlıların olur.
1453 yılında Türklerin hâkimiyetine giren kule, yenileme çalışmalarıyla onarılır. Fakat yangınlar, fırtına ve depremler Galata Kulesi’nin peşini bırakmaz. Sürekli hasar görür, tamir edilir.
Fatih Sultan Mehmet, kulenin en üst iki katını yıktırır. Haçı da indirir tepesinden. Kuleden her gece yarısı kös (davul) çalınmaya başlanır. Bunun amacı, halka gece yarısı olduğunu hatırlatmaktır.
Büyük bir yangın çıktığında da yine Osmanlı devletinin vatandaşları durumdan bu kös yardımıyla haberdar edilir.
Böylece tüm ülkeye alarm verilir. İşte söylendiğine göre ‘kös kös dinlemek’ tabiri buradan gelir. 😊
Galata Kulesi Osmanlı egemenliğine girmeden önce uzun yıllar burada kullanılan çan, şimdi İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyor.
1509 yılında şiddetli bir deprem gerçekleşir. Öyle ki, İstanbullular bu depremi ‘Küçük Kıyamet’ olarak adlandırır.
Bu depremde harap olan kule, 1510 yılında Mimar Hayrettin tarafından yapılır.
Nitekim Edirne’de bulunan Bayezid Külliyesi’ni de o inşa etmiş. Detaylı bilgi için Edirne gezilecek yerler adlı yazımıza bakabilir, sonra Edirne’de ne yenir? adlı içeriğimize geçiş yapabilirsiniz. 😊
Galata Kulesi yangın gözetleme amacıyla kullanıldı demiştim. Amma ve lâkin, o gözetlediği yangınlar yine bulur kendisini. İroniye bakın!
Kule, 1794 ve 1831 yıllarında tamamen yanar.
Deprem habercisiyken yani rasathane olarak kullanılırken de iki tane deprem geçirir, yara alır. Galata TV kulesi olsaydı bu sefer elektrik akımına kapılacaktı, çarpılacaktı demek ki. 😂
Düşünüyorum da, belki Galata Kulesi’nin başına gelen bu felâketler Kız Kulesi’ne aşkından kaynaklanıyordu… Onun için yanıp kavruldu kimi zaman. Bazen de onun özlemine dayanamayıp bıraktı kendini ve yıkıldı olduğu yere…
Ama her seferinde tekrar tekrar söndürdüler yangınını. Yeniden, yeniden inşa ettiler. O da her defasında yine âşık oldu Kız Kulesi’ne. Bıkmadan, usanmadan…
Neyse, bu kadar duygusallaşma yeter. Zaten birazdan sizi inanılmaz efsaneler, soğuk espriler, şiirler bekliyor ohooo. 😂
Kule, yapıldığından beri hiç boş kalmaz. Tarihi süreçte hapishane, rasathane, esir barınağı, depo, Mehteran Ocağı (askeri bando binası) ve yangın gözetleme kulesi olarak da hizmet verir.
Zamanla tekrar yıpranır. 1960’lı yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuleyi tamir ettirir. Ardından halkın ziyaretine açılır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında tekrar yenilenen kule, 6 Ekim 2020 tarihinden bu yana müze olarak misafirlerini ağırlıyor.
Barındırdığı eserlerle İstanbul’un bütün dönemlerini yansıtan Galata Kulesi Müzesi, ayrıca şehrin en güzel panoramik manzaralarından birini sunuyor.
- Tarih Ziyafetine Buyrun: Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Galata Kulesi Efsanesi
Önce devlerin aşkıyla başlayalım:
Tarih: 6. Yüzyılın ortaları…
Yer: İstanbul.
Oyuncular: Yakışıklı, zengin CEO Galata Kulesi; hem sakar, hem fakir ve burslu, hem de çok güzel Kız Kulesi
Yönetmen:
(Çok pardon. Türk dizisi moduna girdim. Nedir benim bu Türk dizileriyle alıp veremediğim arkadaş… İllâ bir gönderme yapmazsam olmaz.) 😂
İstanbul… Nice kara sevdalara sahne olmuş, her köşesinde ayrı bir efsane doğmuş. Âşıkların, mâşukların, aşkından sarhoş olanların diyarı şehr-i İstanbul…
İşte bu İstanbul’da, alımlı, nahif, inci gibi parıldayan bir güzel vardır: Kız Kulesi.
Denizin tam orta yerinde, buğulu gözleri ve beyaz gerdanıyla duran Kız Kulesi, her görenin aklını başından alır.
Bu Osmanlı hanımefendisinin güzelliği her yere yayılmıştır. Herkes, Kız Kulesi için birbiriyle yarışıyordur.
Hani belediye bedava aşure dağıtır da izdiham olur ya… Onun gibi… 😂
⏰***Şiir Dinletisi***⏰
Sanki dozer,
Birbirini ezer,
Bunlarda akıl,
Söyle ne gezer?
⏰***Şiir Dinletisi Bitmiştir Dağılın***⏰
Neyse, Kız Kulesi taliplerinin hiçbirini beğenmiyordur. O, beyaz atlı prensinin yolunu gözlüyordur.
Kimlerin, kimlerin aşklarına tanık olur da Kız Kulesi, kendi yalnızlığına çare bulamaz bir türlü. Günden güne erimeye, ışıltısı sönmeye, güzelliği solmaya başlar.
Neşeli neşeli şarkılar söylemeyi bırakır. Martıların cıvıltılarına, dalgaların seslerine eşlik etmez olur.
Yalnızlık canına tak etmiştir artık, ama aşk zorla olmaz ki? Daha karşısına, öyle kalp atışlarını hızlandıracak biri çıkmamıştır henüz…
Ama bir gün bu ızdırap biter. Kız Kulesi’nin yamacında bir İstanbul delikanlısı peydâ olur: Galata Kulesi.
İşte nakledildiğine göre bizimkiler görür görmez birbirlerine âşık olurlar. Kız Kulesi kendinden emin duruşuyla İstanbul’u süzen Galata Kulesi’ne kaptırır gönlünü.
‘İşte!’ der, ‘işte arayıp da bulamadığım, yıllardır beklediğim!’
Galata Kulesi ise bu nadide güzelliğe ilk bakışta vurulur. Berkay gibi; ‘ilk değilsen bile canım, son kalacaksın!’ der içinden.
(Bu bir itiraf mı? Galata? Söyle kiminle oldun ha Eyfel Kulesi’yle mi Pisa Kulesi’yle mi? PİS Adam!)😂
Galata:
- Yok ayol hiçbiri değil. ‘Big Ben’
- Memnun oldum small ben de. (İğrenççç) 😂
Genel kültürüm iyidir. Bakın size 3 tane dünya kulesi saydım.
Neyse devam ediyorum. Ne güzel gidiyordum romantizm bozuldu.
Galata Kulesi ile Kız Kulesi, her geçen gün daha da âşık olurlar birbirlerine. Bu kor ateş çepeçevre sarar ikisini de.
Fakat vuslat uzaktır onlara… Kavuşmak ne mümkün? Çünkü aralarında büyük bir engel vardır!
- Yoksa annesi mi izin vermiyo ha? ‘Eğer o çulsuz, beş parasız pulsuz Galata ile evlenirsen sütümü helal etmem sana.’ Mı diyor?
Belki de oğlanın annesi karşı çıkıyordur. ‘O kız bizim ailemize lâyık değil tamam mı?
Rafet Koroğlu mâlikhanesine adımını bile atamaz o. Köyden indim şehire ya baksana kızın tipine! Sarı çiyan!’ diyordur?
Hatta, ‘sen Bihter Ziyagil’sin. Aptallık etme!’ falan. 😂
Ama yok. Bu engel çok başka. Galata Kulesi ile Kız Kulesi’nin arasında derin bir deniz, koskoca İstanbul Boğazı vardır! O yüzden bir türlü kavuşamıyorlardır.
Ama aşk dediğin imkânsız olan değil miydi zaten? Onlar birbirine vâsıl olsalardı, güzellikleri ve efsaneleri böyle kulaktan kulağa yayılmayacaktı, asırlardır okunup durmayacaktı belki de… Leyla ile Mecnun’un aşkı, onlar kavuşamadığı için böyle dillere destan olmamış mıydı mesela?
Neyse. Galata bî-çare Kız Kulesi’nin yolunu gözlüyor, düşünüp duruyordur ‘acaba gönlü var mı bu kızın bende?’
Kız Kulesi de günden güne perişan oluyor, içi içini yiyordur: ‘Yaa seviyo galiba. Yok yok sevmiyo.’
(Şu an kendimi hatırladım. Üniversite sınavına hazırlanırken testte bir doğru yapsam ‘tamam ulan kesin kazanıcam bitti bu iş’ derdim. Bir yanlışım çıksa ‘yok! Yok ben yapamıyorum olmayacak bu iş!’ diye depresife bağlardım.) 😂
Neyse. Galata ve Kız Kulesi birbiriyle tatlı tatlı bakışarak hasret gidermeye çalışırlar. Galata, Kız Kulesi’ne her gün mektuplar yazar. Bunları bir gün Kız Kulesi’ne vermek ümidiyle biriktirir. Bir an umutsuzluğa kapılmazlar, ikisi de bu hikâyenin mutlu sonla biteceğinden emindir.
Derken, günlerden bir gün; Hezarfen Ahmet Çelebi adında bir yiğit gelir Galata Kulesi’ne. Uçmaya âşıktır bu çılgın maceracı adam. (Kendisi, döneminin en önemli Müslüman bilginleri arasındadır.)
Galata Kulesi ‘fırsat bu fırsat!’ der. Bunlar sohbet muhabbet derken, Galata Kulesi derdini açar ona:
‘Şşşşttt babalık! Ya ben Kız Kulesi’ne birkaç mektup yazdım. Onları da geçerken veriver gari.’
(Galata Kulesi’nin şivesine bakın.) 😂
Neyse bunlar benim sınırsız hayal gücümün (!) bir ürünüydü. Siz onları ciddiye almayın. Ama bu efsane çok bilindik yani ben uydurmadım. Devam ediyorum.
Galata Kulesi, yazdığı mektupları Kız Kulesi’ne iletmesini ister Hezarfen Ahmet Efendi’den. O da kendine kuş kanadına benzeyen bir hava aracı tasarlar. Önce direnç testleri gerçekleştirir, Okmeydanı’nda denemeler yapar.
Bir sabah, Bu kanatları sırtına takıp Üsküdar’ın yolunu tutar. Amacı emanetleri sahibine teslim etmektir.
1632 yılında Galata Kulesi’nin 97 metre yükseklikteki balkonundan atlayarak İstanbulluların gözü önünde kendini rüzgara bırakır.
Lodoslu bir havada, ortalama 3358 metre boyunca bir kuğu gibi usulca süzülür gökyüzünde…
Kız Kulesi’nin üstünden geçerken, Galata’nın aşk mektuplarını birer birer verir ona. İstanbul Boğazı’nı geçer, Üsküdar Doğancılar Meydanı’nda uçuşunu tamamlar.
Böylelikle ‘uçan ilk insan’ olarak dünya tarihine adını yazdırır. IV. Murad’ın bu olaydan sonraHezarfen Ahmet Çelebi’yi sürgüne yolladığı söylenir.
‘Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçmayı başaran bir adam, bizim başımıza da belâ olmasın sonra? Bunun neler yapabileceğini düşünmek bile istemiyorum’ falan Demiş olabilir.
Belki de bunu –dînî anlamda- bir istidrâc olarak değerlendirdi. Hezarfen’in tehlikeli bir insan olduğuna kanaat getirdi.
Farklı hipotezler de ileri sürebilirim, neyse o mevzulara girmeyelim. 😊
Tabii bu olay sadece bir efsaneden ibaret, tarihçiler ve mühendisler bunun gerçek olamayacağı konusunda hemfikir. Zaten Evliyâ Çelebi’nin Seyahatnâme’sinden başka bir yerde geçmiyor.
- Önerilen İçerik: Maçka Parkı
Neyse neyse. Biz çiftimize geri dönelim:
Kız Kulesi mektupları okur. ‘Demek, demek… Bu sevgim karşılıksız değilmiş.’ Diye sevinçten havalara uçar. Aşkının platonik olmadığını anlar.
‘Ah Romeo! Romeo! Neden Romeo’sun sen?’ diye gözyaşlarına boğulur.
(Tamam son cümleleri ben katıp karıştırmış olabilirim. Dostlar bu vesile ile sizi küçük bir nostaljiye davet ediyorum. Hande Yener’in Romeo şarkısını dinleyin, 2000’li yılları hatırlayın. Vay be ne güzel günlerdi falan diye iç geçirin.)
Söylenen odur ki, iki âşık birbirini uzaktan sevmeye devam eder. Birbirine daha da kenetlenir. Galata Kulesi gül koklamaz sevgilisinin üzerine, Kız Kulesi’nin ilk ve son sevdiği Galata olur.
İstanbul o eski İstanbul olmasa da, Kız Kulesi’yle Galata’nın aşkı hâlâ eskisi gibidir. Hiç eksilmez, bilakis harlanır durur…
İşte Galata Kulesi’ni ve Kız Kulesi’ni yüzyıllardır ayakta tutan şey birbirlerine olan aşklarıdır. 😍
Ama başka bir rivâyete göre olay şöyle gelişir: Hezarfen Ahmet Çelebi kanatlanır. Fakat aksilik bu ya; havada aşırı rüzgar vardır.
Zor-güç biraz yol alır, tam Kız Kulesi’ne varacakken, mektuplar gömleğinin yakasından denize düşer. Galata’nın binbir emekle yazdığı aşk şiirleri, Boğaz’ın sularınnı boylar!
(Ben Galata’nın yerinde olsam oturur, ‘ayy gitti gençliğimin pembe düşleri gittii!’ diye ağlamaya başlardım.) 😂
Tam o esnada, hiç beklenmeyen bir şey olur. Deniz bu duruma kayıtsız kalamaz. Bu büyük aşka yardım etmeye karar verir. Hemen dalgalanır, dalgalanır… Mektupları Kız Kulesi’ne bizzat o taşır.
İşte Kız Kulesi’ni ve Galata Kulesi’ni bu kadar güzelleştiren, böyle dayanıklı kılan şey, bu kara sevdadır… ❤️
Bundan böyle İstanbul’un kuşları bir kuleden ötekine postacılık yapar durur. Birbirlerine yazdıkları mektupları, şiirleri, şarkıları bunlar getirip götürür.
Galata ile Kız Kulesi her gece, tüm şehir uykudayken fısıldaşırlar gizli gizli. ‘Herkesin gözü bizim üzerimizde, aman dikkat çekmeyelim! Kimse duymasın!’ diye hiç yan yana gelemez, ağız tadıyla yaşayamazlar aşklarını. Ama ziyanı yoktur onlar için, çünkü engeller engel olamaz bu aşka hiç.
Tabii gönül isterdi ki, âşıklar kavuşsalardı birbirine. Hatta Galata’yla Kız Kulesi’nin tıpkı onlar gibi güzel mi güzel çocukları olsaydı.
Mini mini kuleler… Ne tatlı değil mi? 😊
Mersin gezilecek yerler arasında başı çeken Kız Kalesi de onların teyzesi olurdu…
Tam senarist olacak insanım. İşte sonu başından belli olan Türk dizilerini fazla izlemenin meyveleri bunlar hep. 🙂
Önemli olan aşka âşık olmak dostlar. Aşkına Galata Kulesi gibi sahip çıkmak, Kız Kulesi gibi temiz tutmak onu… ❤️
Efsanelere bayılırım. Eminim siz de şunu çok seveceksiniz:
- Önerilen İçerik: İnsuyu Mağarası Efsanesi
Galata Kulesi’nin Hikayesi Part 2
Full Hd kesintisiz hikâye keyfi devam ediyor. Galata Kulesi hakkında en yaygın inanışlardan bir diğeri: ‘Buraya kiminle çıkarsanız onunla evlenirsiniz.’
Efsaneye göre, birbirini deli gibi seven iki genç varmış. Fakat aileleri işi yokuşa sürüp duruyormuş.
Ne zaman ki gençler Galata Kulesi’ne çıkmış; aileleri birden ikna oluvermiş.
Bu mudur yani? Eğer bu, bizim zamanımızda yaşansaydı kesin şöyle olurdu bakın anlatıyorum radyonun sesini açın biraz:
Müstakbel damat adayımız düşünür taşınır:
‘Bizimkileri ikna etmenin tek bir yolu var, Galata’nın tepesine çıkacaz.’ der. 😂
Kız tam o sırada; ‘ayyy manyak mısın bee! Benim yükseklik korkum var nereye çıkıyosan çık ben gelmiyorum!’ Demesin mi?
Adam şöyle cevap verir:
- Sevgilim saçmalama ben seni tutarım. Bir şey olmaz birkaç dk durup ineceğiz yatıya mı kalacağız ya?
Kızın yanıtı şöyle olur:
- Asla ve kat’â olmaz anladın mı? Benim ‘akrofobim’ var diyorum sana aç yaz Google’a yalan mı söylüyorum ya? Sen beni neyle itham ettiğinin farkında mısın?
Ben terfi alacaktım kabul etmedim. Neden? Sırf yükseklikten korkuyorum diye. 😂😂
Bu işin şakası yok. Ama sen ciddiye bile almıyorsun. Blöf yapıyorsun çünkü, biliyorsun gelmeyeceğimi.
(Kız susmuyor. Kız otomatiğe bağladı.) 😂
Adam şöyle karşılık verir:
- Ne blöf yapması be, her şeyi ayarladım. Bu gece gidiyoruz işte o kadar.
Kız:
- Hepsi bir oyun! Değil mi? Beni aşağı atıp sonsuza kadar kurtulmak istiyorsun benden. Söyle kim var hayatında söyle! 😂
Adam:
- Kızım bak senin fazla Türk dizisi izlemekten IQ seviyen düşmüş. Bana bak sen saçına maşa yaptıracağına, o saçlarının altında, kafatasının içinde gizlenen beynine yatırım yap. Az kitap oku, kültürlen! 😂Folik asit takviyesi falan al. 😂
Kız:
- Ben de onu söyleyecektim. Ben… 3 aydır folik asit kullanıyorum. Hatta magnezyuma da başladım. Hamileyim! 😂
Devamını tahmin edersiniz, mutlu son klasik Türk senaryosu… 😂
Nasıl ama? Yetenek var bende galiba. 😂
Etkileyici bir hikâye daha okumak isterseniz sizi şöyle alalım:
- Mutlaka Bakmalısın: Ayvalık Şeytan Sofrası Hikâyesi
Galata Kulesi Efsaneleri Bitmiyor!
Kulenin nasıl yapıldığına dair başka bir efsane anlatacağım şimdi.
Söylendiğine göre Cenevizliler İstanbul’a gelirken kendilerine bir martı kılavuzluk eder. Ama insanoğlu işte, çiğ süt emmiş. Bunlar martının peşinden giderler, sonra onu çiğ çiğ yerler. Oraya da martının anısına Galata Kulesi’ni inşa ederler.
Fakat ben bunu daha farklı bir şekilde aktaracağım sizlere, böyle kuru kuruya içime sinmez:
Evvel zaman içinde, İstanbul çok büyük bir ticaret merkezidir… Cenevizliler de o zamanlar deniz ticaretinde çok iyidir.
Bunlar bir gün İstanbul’a gelmek için yola çıkar. Sonra yollarını kaybederler…
Muhtemelen o sırada şöyle bir konuşma geçmiştir:
- Ah dostum senin yüzünden yolumuzu kaybettik tamam mı?
- Senin derdin ne ha? Beceriksizliğinin faturasını bana kesemezsin dostum anladın mı? Seni sersem! Lanet olsun!
- Bayım! Haddinizi aşıyorsunuz. Akın! Terbiyeni takın! 😂 Şimdi beni mi suçluyorsun? Sen iyice tozuttun! Aman Tanrım! 😂
Yanlarında bulunan yaşlı bilge söze karışır:
- Hey hey hey! Sakin olun çocuklar! Şimdi bir şekilde şu kahrolasıca yolu bulup karaya çıkmamız gerekiyor. Sonra ne halt edecekseniz edersiniz. Allah sizin bin türlü belânızı versin. Kabahat sizin gibi şapşallarla yola çıkanda zaten. Meymenetsizlerrr! 😂
Mr. George hiddetle karşılık verir:
- Belâ okuma lan bize muşmula suratlı mendebur herif! Âhın gitmiş vâhın kalmış zaten, senin gibilerin modası geçti tedavülden kalktı senin modelin. Şu hâline bak Notre Dame’ın Kamburu gibi olmuş sırtın! 😂
Neyse bunlar yolunu bullmaya çalışırken, bir ak martıyla karşılaşırlar. Martı sanki onlara ‘beni takip edin, beni takip edin!’ diyordur. Ece Seçkin gibi follow me, follow me diye sesleniyordur!
Bunlar da martının izinden gider. Martıyı yuvasına kadar takip ederler. O noktaya geldiklerinde martıyı kesip yerler.
Suçluluk psikolojisinden kurtulmak için, martı yuvasının yerine Galata Kulesi’ni inşa ederler.
İşte bakın, insanoğlunun doğasında var kendisine iyilik edene nankörlük ile karşılık vermek. Ne büyük hayat dersi ama? Ufkunuz genişledi, öyle değil mi? 😂
Tam şu an size bir şiir yazasım geldi:
⏰***En Saçma Şiir Dinletisi***⏰
Kesip yediler onu, ötmüyor güzel martı,
Eve haciz gelecek, ödeyemem ki bu kartı,
Artık asla yiyemem, ne pastayı ne tartı,
Bu ne biçim şiir, bu kadarı abartı!
⏰***İşkence Sona Erdi***⏰ 😂
Hah şunu bileydin. Ben yeri gelir şiirlerimin, espriciklerimin kötü olduğunu kabul ederim dostlar.
Şimdi güzel bir özeleştiri yaptım. Kendimle çok barışık bir insanımdır. O yüzden sivilce mivilce hiiç takmam. 😂
Neyse şu an kafiye için gerçekten saçmaladım ama her zaman böyle yapmam. Şurada sizi gerçekten güldürecek bir şeyler var:
- Önerilen İçerik: Aydın’da Ne Yenir?
Galata Kulesi’nin efsanesi bir yana, bu kule zaman zaman intiharlara da sahne olmuş. Mesela 1876 tarihinde Avustralyalı bir yazar, kendini kuleden atmış.
1973 yılında ise ünlü şairlerimizden Ümit Yaşar Oğuzcan’ın oğlu daha 15 yaşındayken Galata Kulesi’nde canına kıymış. Bunun üzerine babası, ‘Galata Kulesi’ adlı şiirini yazmış.
Ayrıca Galata Kulesi rasathane olarak kullanılırken, adı yine cinayetlerle anılmış uzun bir süre. İddiaya göre kulenin yanına her gece birileri kadın cesetleri bırakıyordur. Ama bu cesetlerin diğerlerinden bir farkı vardır: Bunların kalbi sökülmüştür!
(Hayır milletin böbreğini, dalağını, ciğerini falan sökenleri duyduk da. Bu nasıl bir vahşettir dağlara taşlara.)
Daha sonra bir hafiye teşkilatı kurulur ve cinayetlerin gizli bir tarikat tarafından işlendiği anlaşılır.
Neyse, aman Ali Rıza bey ağzımızın tadı kaçmasın! diyor ve sonraki aşamaya geçiyorum:
- Önerilen İçerik: Fatih Korusu
Galata Kulesi’nin Acıklı Hayatı!
Size türlü türlü efsaneler, kafiyeli ve âhenkli (!) şiirler sundum.
Şimdi de, kendi yazdığım Galata Kulesi biyografisini arz etmek istiyorum. Beğenirseniz Instagram paylaşımlarıma like atarak bana destek olun motivasyonum artsın.
Seçkin bir aileye mensup olan Galata, Adile Sultan Hanım ve Aspendos Bey’in ikinci çocuğudur.
Adile Sultan hanım kendi hâlinde, 4250 asgari ücretle geçinen bir ailenin kızıdır. (Yaa içeriklerimizde güncel ekonomi-finans ve piyasa bilgileri bile paylaşıyoruz. Düşünün artık.) 😂
***
Her telden çalarız,
Her konuya dalarız,
Suçluları affeder,
Hep dışarı salarız.
***
Noluyo be hayır bizim suçlularla falan işimiz olmaz. Kafiye için yazdıklarıma bakın, beni tanımasanız yanlış anlayacaksınız.
Ama siz iyi bilirsiniz ki ben sizi güldürmek için böyle saçmalarım. Örneğin Denizli gezilecek yerler ve Kırklareli gezilecek yerler yazılarımda öyle yapmıştım.
Neyse. Dedim ya Adile Sultan kendi yağında kavrulan bir ailenin kızıdır. Aspendos bey ise ünlü bir iş adamı ve Olimpos Holding’in sahibidir. Ama çok cimridir. (Zenginler böyle zengin oluyo işte.) 😂
Adile Sultan’ın babası Nakkaş bey ve annesi Mihrabat hanım bunu evlatlıktan reddetmişlerdir.
- Sana o kadar kısmet bulduk. Görücü getirdik. Onları beğenmedin, tuttun Aspendos diye bir ejjnebi ile evlendin! Yazıklar olsun boyun posun devrilsin de sen altında kalasın emi!
Diye tepki göstermişlerdir.
Galata’nın bir de abisi vardır: Ormanya bey!
Ormanya el üstünde tutulur, ailenin ilk göz ağrısı olarak bir dediği iki edilmez. Çok şımartılır. Büyüyünce Galata’yı kıskanmaya başlar, kendini ona rakip olarak görür.
Evde hır-gür hiç bitmez. Her gün kardeş kavgası, her gün bir olay!
(Şu an Kuzey Güney sahneleri geçiyor aklımdan. Ne diziydi bee! Arada açıp izlerim dostlar, siz de izleyin, tavsiyemdir.)
Bir gün Adile Sultan’ın babası’na milli piyango çıkar. O da kendi adına bir bahçe yaptırır. Torunlarını arar ve yanına çağırır. Onlara hüzünlü bir konuşma yapar:
- Ben artık yaşlandım. Annenize küs olarak gideceğim bu dünyadan. O beni dinlemedi, gitti o sümsük babanızla evlendi. Ama sizin bir suçunuz yok. 50 dönümlük Nakkaştepe Millet Bahçesi sizin olacak, bunu ikinize miras bırakıyorum. Aranızda paylaşın.
Ormanya bunu kabul etmek istemez.
- Benim olacak!
- Hayır benim olacak dedim sana!
Diye çekişmeye başlarlar. Türk dizilerinde bir tane oğlanı paylaşamayan iki ponçik kız gibi… 😂
Bunlar yine kavga ederken Ormanya Galata’ya:
‘Sen bu evde bir sığıntı gibi yaşadın. Çünkü sen evlatlıksın!’ diye bağırır.
- Sen tüp bebeksin tamam mı? O yüzden hep gaz kaçırıyorsun zaten! Der. (Ha ha ha! Bunu ben uydurmadım. Kötü olmasından belli zaten değil mi? Ben asla kötü espri yapmam.)
Bu acı gerçeği duyan Galata, anne-babasından hesap sormaya gider. Evlatlık olduğunu bir de onlardan duyunca iyice bunalıma girer.
- Keşke taş olsaydım da bunları yaşamasaydım.
Der ve taşa dönüşür. İşte Galata Kulesi böyle oluşur.
Hayır o milli piyango ne alâka ben oraya takıldım. Neyse hayat işte gün doğmadan neler doğar dostlar.
Kurgu prodüksiyon geliştirilebilir. Bu da bir şey ama sonuçta. Neyse içim daraldı, gerçek hayata dönelim:
- Önerilen İçerik: Aydos Ormanı
Galata Kulesi Özellikleri
O zaman şimdi size, Galata Kulesi’nin özellikleri ile ilgili biraz daha teknik bilgi vereyim:
- Duvar Kalınlığı: 3.75 metre (En üst katta 20 metre.)
- Deniz Seviyesinden Yüksekliği: 140 metre.
- Dış Çapı: 16.45 metre.
- İç Çapı: 8.95 metre.
- Ağırlığı: Statik hesaplamalar sonucunda ağırlığının 10 bin tona karşılık geldiği belirlenmiş.
- Kulenin tepesini örten çatı kurşun kaplı betonarme olarak ve koni biçiminde yapılmış. Çatının üzerinde 4 pencere bulunuyor.
- Galata Kulesi’nde kaç merdiven var? 146 basamak.
(Aklıma şu an Necip Fazıl’dan bir şiir geldi:
‘Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak
Benim de alın yazım, yokuşlarda susamak.’
Güzel kafiye. Şimdi ben bunun farklı bir versiyonunu sunacağım size:
‘Galata’ya tırmandım, ben yüzlerce basamak,
Ah öyle güzeldir ki, İstanbul’da yasamak.’
Olmadı ya, hileli kafiye oldu bu. O ş harfini değiştirmeyecektim. Neyse… Siz benim kafiyeye ne kadar önem verdiğimi bilirsiniz. Şekil A, şuraya bakabilirsiniz:
- Önerilen İçerik: Kütahya’da Ne Yenir?
Galata Kulesi Mimari Yapısı
Galata Kulesi mimarisi itibariyle hem Cenevizliler, hem de Osmanlı zamanından izler taşıyor. Yapının ilk 3 katı Ceneviz döneminin işçiliğini yansıtırken, üst katlarında Osmanlı sanatının etkileri gözlemleniyor. Yani kule, farklı mimarileri aynı çatı altında birleştiriyor.
Kâgir bir tarzda ve Romanesk mimari stiliyle inşa edilen kule, masif taşlı bir temel üzerinde yükseliyor.
Kulenin yığma moloz taşlardan, silindir biçiminde ve örgü sistemi ile yapıldığı biliniyor. Dış cephesi tamamıyla taş örgü olup, işlenmemiş taşlardan kalın bir gövdeye sahip.
Askerler, kapının üstündeki yuvarlak kemerli pencereyi gözetleme yeri olarak kullanırmış eskiden. Şimdi kulenin silindirik gövdesinde bulunan pencereler yine yuvarlak kemerli ve tuğla örgülü.
Fazla teknik bilgi bana göre değil. Nefesim daralır kalbime çarpıntı gelir. Ben, ya kötü bir espri ya da reklam yapmadan duramam:
- Sizin için Yazdım: Polonezköy Tabiat Parkı
Galata Kulesi’ni Kim Yaptı?
Bu sorunun tek bir cevabı yok. Kule her yüzyılda farklı değişikliklere uğramış. Startı veren Bizanslılar, projeyi devralan Cenevizliler olsa da… (Bilimsel bir açıklama olmadı, farkındayım.)
Uzun lafı kısası Galata, pek çok mimarın elinden geçmiş. Farklı mimarlar Galata’ya cumbalar, katlar, asansörler eklemiş.
Örneğin 1509 depreminden sonra bina, Mimar Murad Bin Hayrettin tarafından tasarlanmış. Bugünkü Galata Kulesi’nin mimarı Köksal Anadol.
- Önerilen İçerik: Artvin Borçka Karagöl
Galata Kulesi Eski Hâli
Eskiden kulenin tepesinde şapka gibi duran sivri bir külah vardı.
- yüzyıldan itibaren 1870’li yıllara kadar bu böyle devam etti. 1875 yılında bir fırtına gerçekleşti ve çatısı uçtu. Böylece Galata, külahsız kaldı.
Onun yerine çok köşeli iki tane ufak ‘katçık’ yapıldı. Ortasına da bayrak direği dikildi.
1964 tarihinde onarımdan geçirilirken daha az sivri, yeni bir külah yapıldı. 90 yıl aradan sonra Galata Kulesi külahına kavuşmuş oldu.
Ciddi bir restorasyon ile eski hâline getirilen kulenin içerisine 1967 yılında asansör monte edildi ve yepyeni hâliyle turizme açıldı.
Öte yandan Galata Kulesi restaurant da kaldırıldı. Ofisler, tuvaletler, kafeterya vb Galata’nın ruhuna aykırı ne varsa çıkarıldı bu tarihi yapıdan.
Artık kule bünyesinde yeme-içme hizmeti verilmiyor. Dolayısıyla internette yer alan Galata Kulesi kahvaltı fiyatları, menü bilgileri güncelliğini yitirmiş durumda.
Burası önceden belediyeye bağlıydı ve Beltur tarafından işletiliyordu. O zamanlar kulenin 9. Katı gündüz cafe, akşam Galata Kulesi restoran olarak hizmet veriyordu.
Akşamları bazen Türk Show’u ve benzeri etkinlikler de oluyordu. Osmanlı eğlence anlayışını günümüze uyarlayan bu etkinlikleri de izleme imkânı kalmadı.
2020 yılında İBB’den alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti. Bunun üzerine Beltur işletmesinden çıkmış oldu ve ‘Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’ kapsamında restorasyon çalışmaları yapıldı.
Onarımlar tamamlanınca Galata Kulesi Müzesi olarak faaliyet göstermeye başladı.
- İlginizi Çekebilir: Bakırköy Botanik Parkı
Eğer otantik bir ortamda, benzersiz bir manzara eşliğinde yemek yemek veya bir şeyler içmek isterseniz kulenin çevresindeki mekânlara uğrayabilirsiniz.
Yakınlarda oturup çayınızı-kahvenizi yudumlayabileceğiniz, Galata Kulesi’ne nâzır fotoğraf çekilecek yerler var.
Bu nezih mekânlarda Galata’ya karşı, sevgilinizle mum ışığında romantik bir yemek yiyebilirsiniz. Galata’nın ritmini beraber hisseder, bir yandan Galata’nın manzarasıyla mest olurken diğer taraftan İstanbul’un havasını içinize çekersiniz.
İşte Galata Kulesi yakınlarındaki restoranlar ve kafeler:
- Pepo’s Galata
- Ritim Galata
- Velvet Cafe
- Old Java
- Neolokal
- Nola
- Firuzende Galata
- Latife Türk Kahvesi
- Nalo Galata İstanbul Restaurant
- Galista Cafe Restaurant
- Şirin Fırın
- Galata Konak Cafe
- 600Galata
- Galata Güney Restaurant
- Galata House
- Kiva
- The Gourmand Galata
- Lavazza
- Privato Cafe
- Enginar Cafe
- Mavra Cafe
- Aheste Restaurant
- Cherrybean Coffees
- Pepe Galata
- Viyana Kahvesi Galata
Bu arada tabii ki İstanbul’da lüks bir akşam yemeği için tercih edebileceğiniz sayısız alternatif mevcut. Şöyle ki:
- Önerilen İçerik: İstanbul Yemek Mekanları
Galata Kulesi Manzarası
Özellikle Galata Kulesi terası koskoca İstanbul’u ayaklarınızın altına seriyor. Tadına doyulmaz bir görsel şölen sunan bu teras İstanbul’u âdeta yeniden keşfe çıkarıyor.
Fakat yükseklik nedeniyle genellikle hep bir rüzgar esintisinin olduğunu söyleyebiliriz. O da bu nefis manzaranın keyfini daha da artırıyor.
Tepeye çıktığınız zaman Haliç, Tarihi Yarımada, Boğaz girişinden Adalar’a kadar geniş bir manzara görüş açınıza giriyor. Galata’yla birlikte Eminönü’ne, Boğaz’a, Köprü’ye, Topkapı’ya, Sultanahmet’e aynı anda bakabiliyorsunuz.
Kısaca, mini İstanbul turu yapıyorsunuz burada. Şehrin tarihi ve turistik yapılarını tek bir kareye sığdırıyorsunuz. Böyle nefes kesici bir manzarayı izlerken hayallere dalmak ne güzel olur, değil mi?
Size kendinizi âdeta bulutların üzerinde hissettirecek olan Galata Kulesi özellikle gece ışıklandırmalarıyla tüm görkemini iyice ortaya çıkarıyor.
Öyleyse en kısa zamanda bu müthiş manzaraya tanık olmanız gerek. Galata Kulesi’ne sevgiliyle beraber çıkıp romantik anılarınıza bir yenisini eklemelisiniz.
Biri romantizm mi dedi? Öyleyse;
- İlginizi Çekebilir: Bursa’da Sevgiliyle Gidilecek Yerler
Galata Kulesi fotoğraf çekimi sırasında burayı arkanıza alıp havalı bir poz vermek isterseniz, özellikle demin söylediğim Konak Restoran’a uğrayın. Kulenin sağında bir yokuş var, onu inin, Konak Restoran direkt karşınızda.
Madem geldiniz, burada bir kahve molası verin, ondan sonra Galata gezisine devam…
Dilerseniz Galata Kulesi’nin karşısında yer alan sokağa girip, sokağın başında da bir poz verebilirsiniz. Kule, arkanızda tüm ihtişamıyla size eşlik edecek.
Galata Kulesi İçi
Önce gişeye ücretinizi ödüyorsunuz. Burası Nostaljik Tramvay görünümünde tasarlanmış. Galata Kulesi’ne girer girmez kendinizi İstanbul’dan soyutlanmış hissediyorsunuz âdeta.
- İlk kat müze mağazası olarak düzenlenmiş. Burada, üst katlardaki bazı eserlerin replikalarına, çeşitli hediyelik eşyalara yer veriliyor. Gelmişken hem kendinize hatıra kalması, hem de sevdiklerinize güzel bir hediye olması için bunlardan satın alabilirsiniz.
- Yine bu katta küçük bir stant mevcut. O kısımda padişah kostümleriyle güzel bir hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz.
- Ayrıca kule kapısında II. Mahmud’un tuğrası bulunuyor. Tuğranın altında ise 1832 tarihli bir kaside yer alıyor. Şair Pertev’e ait olan bu manzumede, II. Mahmut için yazılmış methiyeler var. Onun döneminde burası büyük bir restorasyondan geçirilmiş. İki yeni kat eklenmiş ve külah şeklinde bir çatı yapılmış.
- Galata Kulesi’nin içinde neler var? Sorusunu cevaplandırmaya ikinci kat ile devam ediyorum. Bu bölümde bir simülasyon alanı ile karşılaşacaksınız. Buraya büyük bir ekran yerleştirilmiş ve Hezârfen Ahmed Çelebi’nin uçarak havada süzülüşü animasyonla gösteriliyor.
- Yine burada bazı tarihi eserler yer alıyor. Galata Kulesi bir müddet Osmanlı’nın en önemli mühendis, astronom ve matematikçilerinden biri olan Takiyüddin tarafından buraya bir rasathane kurulmuş. Fakat bu rasathane kısa süre sonra kapatılmış. İşte ikinci katta o dönemi sembolize eden eserler var.
- Diğer katlarda Galata Kulesi’ne ve surlarına yönelik bilgiler, eserler, Kurtuluş Savaşı zamanına ait fotoğraflar bulacaksınız. Kronolojik olarak İstanbul’un sembolik anlatımı yer alıyor. İnteraktif İstanbul maketiyle şehrin farklı noktalarına dair çeşitli bilgiler sunuluyor.
- Kat ise geçiş katı olarak kullanılıyor.
- Bazen kulede çeşitli sanatsal etkinlikler düzenleniyor. Anma -kutlama törenleri gerçekleştiriliyor. Galata Kulesi 2025 yılında hangi etkinliklere ev sahipliği yapacak belli değil ama güncel bilgileri yazımıza ekleyeceğiz. Hem zaten, 2025 İstanbul festivalleri hakkında da bir yazı yazacağız. Tıpkı 2021 İstanbul festivalleri ve İzmir festivalleri yazılarımızda olduğu gibi…
- Galata Kulesi gezi serüvenimiz bitmedi. Yedinci katta ise seyir dürbünlerine ve yine bazı maketlere rastlayacaksınız.
- Eskiden burada simülasyon Flyride Helikopter Turu oluyormuş. İstanbul’un bir bölümünü tepeden 4 boyutlu olarak görme fırsatı sunan bu hizmet, şu an yapılmıyor. Bu konuda güncel bir bilgiye ulaşamadım.
- En üst kat ise, demin kendisinden bahsettiğim o meşhur teras bölümü. Buradaki banklardan birine oturup manzarayı seyre dalabilirsiniz.
Özetle burası, İstanbul’un geçmişine yolculuk yaparken, dünü ve bugünü aynı karede izleyeceğiniz bir yer.
- Orada Olmak Vardı: Beylikdüzü Yaşam Vadisi
Galata Kulesi Nerede?
Karaköy vapur iskelesinin üzerinde, Şişhane’nin altında konumlanan Galata Kulesi’ne İstiklal Caddesi veya Karaköy’den yürüyerek ulaşmanız mümkün. Burası Tünel Meydanı’na sadece 2 dakikalık mesafede.
Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanacak olanlar Karaköy durağında inmeli. Şirinevler, Vatan veya Eminönü güzergâhından gelecekseniz Kabataş-Bağcılar tramvayını kullanabilirsiniz.
Ya da Şişhane metro durağında inin. Sonra İstikal Caddesi çıkışından ilerleyin. Yüksek Kaldırım Sokak’tan birkaç dakika yürüyün, işte Galata Kulesi’ndesiniz.
Açık adresi şöyle:
Bereketzade Mah., Büyük Hendek Cad., No: 2, Galata/Beyoğlu
Galata Kulesi yol tarifi için tıklayın!
Galata Kulesi Nasıl Gidilir?
Eminönü tarafından geliyorsanız, tramvaya binin ve Karaköy durağında inin. Daha sonra Bankalar Caddesi yönünde ilerleyin. Karşınıza çıkacak yokuşu tırmandığınızda kuleye gelmiş olacaksınız.
Eğer İstiklal Caddesi yönünden gelecekseniz Tünel meydanından sol tarafa dönün. Galip Dede yokuşundan aşağı doğru inerek rahatlıkla kuleye varabilirsiniz.
Dilerseniz kuleye doğru giderken yolunuzun üzerindeki butik kafelerden birine de uğrayabilirsiniz. Yahut caddenin ortasından geçen tramvaya binebilirsiniz.
Taksim’e gitmek için aşağıdaki otobüs hatlarından birini kullanabilirsiniz:
- 59R
- 559C
- 76E
- 145T
- DT2
- 129T
- 49T
- 48T
- 40
- 38KT
- 37T
- 25G
Galata Kulesi’ne nasıl gidilir? Derken özel araçla gelmeyi kast ediyorsanız:
Tarlabaşı yolundan ilerleyin. Taksim’e doğru giderken solda kulenin tabelasını göreceksiniz. Oradan devam etmelisiniz. Aracınızı kulenin çevresindeki otoparklardan birine bırakabilirsiniz. (Tepebaşı Katlı Otopark, Kuledibi Otopark veya Şişhane Katlı Otopark bunlardan bazıları.)
Vapurla ulaşmak isterseniz: Anadolu Yakası’ndan Kadıköy- Karaköy veya Üsküdar- Karaköy vapuruna binebilirsiniz. Püfür püfür bir yolculuk yaptıktan sonra Karaköy iskelesinde inince Galata Kulesi sizi selamlayacak.
Biraz yokuş tırmanmanız gerek ama olsun. Bu arada tek alternatifiniz Karaköy iskelesi değil. Eminönü iskelesinde inip Galata Köprüsü’nü geçerek kuleye varılabilir.
İstanbul dışından gelmeyi düşünüyorsanız tarihi Beyoğlu Tramvayı’nı da kullanabilirsiniz. Önce metroyla Taksim’e varırsınız, daha sonra tramvayla İstiklal Caddesi’ni geçerek Tünel’eulaşırsınız. 1-2 dk yürümeniz kâfi, kendinizi Galata Kulesi’nde bulacaksınız.
- İlginizi Çekebilir: Muğla Gezilecek Yerler
Galata Kulesi Ulaşım
M2 Yenikapı – Hacıosman metro hatlarıyla da buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Şişhane durağında inip Refik Saydam Caddesi’nden çıkın. Ardından biraz yürüyün, Galata Kulesi’ne varmış olacaksınız.
Karaköy’den geçen bütün otobüs hatlarıyla Galata’ya ulaşabilirsiniz. Karaköy istasyonunda inin, yeterli.
Karaköy’e sefer yapan hatlardan bazıları şunlar:
- 30D
- 28T
- 28
- 26B
- 26A
- 26
- 146B
- 32
- 31E
- 336E
- 33
- 33B
- 80
- 54TE
- 54E
- 48E
- 47Ç
- 47N
- 47E
- 47
- 46Ç
- 46E
- 44B
- 38E
- 37E
- 36KE
- 36CE
- 35
- 33Y
- 33TE
- 33ES
Ayrıca Galata Kulesi iletişim için 0212 293 8180 numarasını da kullanabilirsiniz.
- Bakın Burada Ne Var: Şile Saklıgöl
Galata Kulesi Yakınında Gezilecek Yerler
Galata’nın gölgesinde bir şeyler yapmak isterseniz kuleden çıktıktan sonra etraftaki sokakları ve hediyelik eşya mağazalarını gezebilirsiniz.
Örneğin Galip Dede yokuşunda pek çok sanat galerisi ve hediyelik eşya dükkanı bulabilirsiniz.
Buralardan Galata Kulesi çizimi ve Galata Kulesi maketi gibi ürünler satın alabilirsiniz. Galata baskılı dekoratif eşyalar, Galata Kulesi duvar kâğıdı gibi şeyler de bulabilirsiniz.
Yahut dilerseniz sevgilinizle çektirdiğiniz bir fotoğrafı kulenin etrafındaki yerlerde karakalem olarak yaptırmanız mümkün.
Camekan Sokağı ve Serdar-ı Ekrem Sokağı’nda da el yapımı eşyaların satıldığı mağazalar, sevimli butikler mevcut. Denizli’de üretilerek buraya getirilen dokuma ürünleri, çeşit çeşit doğal sabunlar, daha bir dolu şey satılıyor o dükkanlarda.
Ayrıca Galata Kulesi’nin hemen yanında, sur kalıntılarının bitişiğinde tarihi bir çeşme var: Bereketzade Çeşmesi.
1732 yılına tarihlenen bu çeşme, Galata Kulesi’nin tarihi dokusuna zenginlik katıyor.
Galata’nın sokakları bile başlı başına gezilecek yer önerisi aslında. Burayı turlarken dikkatinizi çekecek grafitilere ve duvar resimlerine hayran kalacaksınız.
Eski binalara yakıdnan bakmak isterseniz Kart Çınar Sokağı’na uğrayabilir, 1300’lerden kalan Ceneviz binalarını görebilirsiniz.
Beyoğlu İstanbul’un en zengin ve hareketli ilçelerinden biri olduğu için Galata Kulesi yakınlarında gezilecek yerler çok. İşte onlardan bazıları:
1. Galata Mevlevihanesi
Mevlevî kültüründen izler taşıyan müzede çeşitli tarihi eserlere, geleneksel kıyafetlere, el yazmalarına ve müzik âletlerine rastlayabilirsiniz.
Galip Dede Türbesi de müzenin hemen önünde bulunuyor. Onu da ziyaret etmeyi unutmayın.
Yol tarifi için tıklayın!
Bu arada mevlevihane demişken, Mevlânâ hazretlerinin şehri Konya’yı daha yakından tanımak isterseniz sizi Konya gezilecek yerler yazıma bekliyorum. Orada Konya Japon Kyoto Parkı ve Konya Kelebekler Vadisi gibi yüzlerce gezi rotası bulacaksınız.
2. İstanbul Modern Sanat Müzesi
Türk modern sanatının gelişim sürecine tanık olacağınız bu müze, birbirinden değerli koleksiyonlarıyla ruhunuzu okşayacak.
Müzenin internet sitesine buradan, yol tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
- İlginizi Çekebilir: Gülhane Parkı
3. Türk Musevileri Müzesi
Yol tarifi için tıklayın!
4. Osmanlı Bankası Müzesi
Yol tarifi için tıklayın!
5. SALT Galata
Ayrıca büyük bir kütüphanesi bulunuyor. Pek çok dijital ve yazılı kaynağa ulaşma olanağı sunuyor. Restoranı da mevcut. Yol tarifi için tıklayın!
6. Galata Köprüsü
Burada deniz havasının tadını çıkarın. Köprünün korkuluklarına sırtınızı dayayıp rüzgarın tatlı esintisini hissedin. Hazır gelmişken balık ekmek keyfi yapmayı ihmâl etmeyin. Vaktiniz varsa köprünün diğer tarafına geçip Eminönü’nde takılabilirsiniz. 😊
Yol tarifi için tıklayın!
- Önerilen İçerik: Atatürk Arboretumu
7. Kamondo Merdivenleri
Bu merdivenler, bir zamanlar Beyoğlu’nun en varlıklı ailelerinden biri olan Kamondo Ailesi tarafından yaptırılmış.
Yeni Sanat (Art Nouveau) stilinde inşa edilen Kamondo Merdivenleri, Banker Sokağı ile Voyvoda Caddesi’ni birleştiriyor.
Yol tarifi için tıklayın!
8. Schneidertempel Sanat Merkezi
Yol tarifi için tıklayın!
9. Azapkapı Cami
Yol tarifi için tıklayın!
10. Kırım Kilisesi
Yol tarifi için tıklayın!
11. Taksim ve İstiklal Caddesi
Burayı Nostaljik Tramvay ile gezmenizi öneririm. Yol tarifi için tıklayın!
Konu alışverişten açılmışken, içimde kalmasın:
- Önerilen İçerik: Viaport Venezia AVM
12. Miniatürk
Galata Kulesi’nin minyatür hâlini de burada görebilirsiniz. Yerebatan Sarnıcı, Hidiv Kasrı, Rumeli Hisarı ve Kariye Müzesi gibi yerleri de…
Miniatürk hakkında ayrıntılı bir yazı yazmıştık. Detayları oraya havale ediyorum. Yol tarifi için tıklayın!
Not: Madem Beyoğlu’ndayız, Çiçek Pasajı’na uğramadan da olmaz. Bu hususta da kapsamlı bir yazımız mevcut.
Ayrıca Galatasaray Hamamı’nı, Galatasaray Lisesi’ni ve Pera Müzesi’ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Sık Sorulan Sorular
Kâh güldünüz, kâh ‘gözlerim kanadı bu ne iğrenç espri!’ dediniz belki…
Ama Galata Kulesi ile ilgili ne varsa eksiksiz anlattığımdan emin olabilirsiniz.
Şimdi bunun kısa bir özetini çıkarmak istiyorum:
- Galata Kulesi Kaç Metre?
Yerden itibaren çatısının ucuna kadar Galata Kulesi’nin yüksekliği 69,90 metre.
- Galata Kulesi Hangi Yakada ve Galata Kulesi Hangi Semtte?
Avrupa Yakası’nda, Beyoğlu’nun Galata semtinde bulunuyor.
- Galata Kulesi Kaç Katlı?
Yapı 9 kattan oluşuyor. Bodrum katı ve asma katı dâhil edersek 11 katlı olduğunu söyleyebiliriz.
- Galata Kulesi’ne Giriş Kaç TL?
Galata Kulesi bilet fiyatları 2025 itibariyle 100 TL ama o da yakında zamlardan nasibini alabilir. Eğer Galata Kulesi giriş ücreti değişirse yazıyı revize edeceğiz. 😊
- Galata Kulesi’nde Müzekart Geçiyor mu?
Evet. 100 TL giriş ücreti size pahalı geldiyse ziyaretinizi müze kart ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu kartın nerelerde geçtiğini ve nasıl alınacağını Müze Kart adlı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
- Galata Kulesi Ne Zaman Yapıldı?
528 yılında, Bizanslılar döneminde yapıldığı kabul ediliyor. Fakat bu bilgi yüzde yüz kesinlik taşımıyor. Galata Kulesi tarihi bakımından çok yaşlı, bu muhakkak. Fakat zaman, onu gençleştirmeye devam ediyor. Hatta o, ömrünün baharında. Evet, evet! İstanbul’u seyrediyor pür-dikkat… Mazhar olduğu yoğun ilginin tadını çıkarıyor.
- Galata Kulesi Önemi Nedir?
Burası tarih boyunca çeşitli amaçlarla kullanıldı. Önce fener kulesi olarak işlev gördü, daha sonra yangın gözetleme için tercih edildi. Bir dönem rasathane vazifesi üstlenen kule, esirlerin tutulduğu bir zindan hâline de getirildi.
Şimdi İstanbul’un gözbebeği durumunda, yerli ve yabancı turistlerin popüler gezi rotalarından biri.
Ayrıca Galata Kulesi evlilik teklifi yapılacak mekânlar denilince ilk akla gelen yerlerden. Tabii şu an restoran yok demiştik fakat yine de bu manzaraya karşı Galata Kulesi’nde evlenme teklifi etmeniz pekâlâ mümkün…
- Galata Kulesi’nin İçinde Neler Var?
İstanbul ve Galata’nın tarihine ışık tutan belgeler, objeler, eserler… Muhteşem bir manzara seyir terası, çeşitli maketler, birbirinden özel sergiler.
- Galata Kulesi Kimin Eseri?
Bizanslıların inşa ettiği kule Cenevizliler tarafından onarılmış. Kulenin bugünkü hâli ise, 1964-1967 arası Köksal Anadol tarafından gerçekleştirilen bir çalışmanın ürünü.
- Galata Kulesi’nde Asansör Var mı?
Evet ancak kulenin tepesine kadar asansörle çıkamıyorsunuz. Son 2 kata yürüyerek çıkmak gerekiyor.
- Galata Kulesi’nde Restoran Bulunuyor mu?
Hayır. Yeme-içme ihtiyacınızı kulenin yakınındaki yerlerde karşılayabilirsiniz.
Sonuç olarak Galata Kulesi İstanbul tarihinin vücut bulmuş hâli. Nostaljik atmosferi, gösterişli mimarisi, ilginç efsaneleri ve göz dolduran manzarasıyla Galata Kulesi Beyoğlu ilçesinin medâr-ı iftihârı…
Ne zaman vapura binsek gözlerimizin aradığı ilk şeylerden biri. İstanbul’un parlayan yıldızı, yüzyıllardır daimi bekçisi o…
Karaköy ve tünel taraflarında gezerken pusula olur bize. O an canımız Instagram için fiyakalı bir poz vermek isterse fotoğraflarımızda arka plandır Galata…
İstanbul Asya ile Avrupa’yı birleştirir; Galata Kulesi de İstanbul’un muhteşem manzaralarını bir araya getirir.
O yalnızca Kız Kulesi’nin değil tüm İstanbulluların sevgilisi… İstanbul’un bozulmayacak mührü, efsunlu güzelliği, âşıkların gözdesi…
Belki de hakkında anlatılan efsanelerden biri gerçekti, kim bilir? Belki hâlâ Hazerfan Ahmet’i yâd ediyor Galata Kulesi… Ne zaman Boğaz’dan geçen bir gemi görse, arkalarından bağırıyor: ‘Selam söyleyin o nazlı yâre’ 😂
Belki de Galata, Kız Kulesi’nin adını sayıklayıp duruyor her gece. Zaman, onların aşkını tazelemekten başka bir işe yaramıyor… 😊
Her şeye rağmen Galata Kulesi İstanbul benden sorulur yıkılmadım, ayaktayım.’ Diyor. Sırtınızı yaslayacağınız koca bir çınar gibi duruyor şehrin orta yerinde.
Takriben 1500 yıllık bir geçmişe sahip olan Galata Kulesi’nin adı, mimarisi, işlevi değişse de güzelliğinden hiçbir şey kaybetmedi. Değeri hep aynı kaldı.
İstanbul siluetini taçlandıran Galata Kulesi manzara zevkini doruklarda yaşayacağınız, şahane fotoğraf karelerine imza atacağınız bir yer şüphesiz.
O halde yolunuz buralara düşsün. Cemal Süreyya’ya, Orhan Veli’ye şiirler yazdıran bu haşmetli Galata Kulesi, sizin de başınızı döndürsün.
Hatta içinizdeki edebiyat aşkını alevlendirsin. Siz de benim gibi, sırf kafiye uğruna mantıksız şeyler yazın, beni yalnız bırakmayın! 😊
Madem Beyoğlu Galata Kulesi gibi bir hazine saklıyor içinde, siz define avcısı olup tarih ve manzara avlamaya çıkın… Göz kamaştıran güzellikler girsin kadrajınıza.
Galata Kulesi’nin endâmıyla kendinizden geçin. İstanbul’un dillere destan güzelliğine bir de buradan bakın. Gün batımını burada seyredin, vapurların martılarla dansına şahit olun. Yedi Tepeli şehrin bakmalara doyum olmayan bu güzelliğinden ayırmayın gözlerinizi.
Sevdiğiniz insanla çıkın buraya. Aşkınızı Galata Kulesi’nin büyülü atmosferinde mühürleyin.
İki kulenin aşk masalını dinleyin. Galata Kulesi’nin, yüzyıllar ötesinden ne sırlar fısıldadığına kulak verin.
Her basamağında Hezarfen Ahmet Çelebi’yi hatırlayın. Ümit Yaşar Oğuzcan’ın oğlu Vedat’ı…
Ayrıca Galata Kulesi gezi rehberi boyunca bu kadar edebiyat yaptım, şiirler hikâyeler havada uçuştu. Size bir kitap önerim olacak:
‘Kız Kulesi’nden Galata’ya Mektuplar’ adlı kitabı en kısa zamanda okuyalım, ben de merak ettim. 😊
Elbette İstanbul Galata Kulesi gibi daha pek çok esere ev sahipliği yapıyor. Onların hepsine İstanbul gezilecek yerler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Son olarak, size Halil Sezai’den ‘Galata’ şarkısını armağan ediyorum:
‘‘Şimdi galatada bir meyhanede
Aklım o zât-ı şahanede.’’
Kız Kulesi’ni unutmuyoruz. Hem ben Melankolik takılmayı sevmem.
Açın oradan bi Gökhan Türkmen:
‘‘Bazen Kanlıca sahili, bazen Kız Kulesi,
Yani sen İstanbul’sun…’’
Bu da kesmedi beni. Finali Teoman’la yapmak istiyorum:
‘‘Akşama doğru, azalırsa yağmur,
Kız Kulesi ve Adalar…
Çok güzel hâlâ
İstanbul’da sonbahar…’’
(Birkaç sözü atlamış olabilirim. Ama yazdığım hiçbir gezi yazısında herhangi bir ayrıntıyı atlamam. Adalar demişken sizleri Kınalıada gezilecek yerler yazımda görmekten onur ve gurur duyarım.) 😂
Kız Kulesi’ni başka bir yazıda uzun uzun anlatırım. Çamlıca Kulesi tamam, Galata Kulesi’ni de hallettik. İstanbul’un tüm kulelerini kullenerek size harika bir gezi rotası oluşturacağım. 😂
(Olmadı yine. Neyse, kuleler bizim işimiz. Kullerimizden doğarız, yine yazarız. Ulan İstanbul gez gez bitmiyorsun.)
Şu an, Kanal D’nin Ulan İstanbul dizisini hatırladım. İzleyecek dizi kalmadı ya eskiden neler vardı neler. Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi. Oldu şimdi ‘Saygı: Bir Ercüment Çözer Dizisi’.
Neyse beni bıraksanız 40 gün 40 gece konuşurum.
O zaman, see you later! Tschüss! KİB bye AEO… 😂
Bakın size hem İngilizce, hem Almanca, hem de MSN’ce konuştum. Çok yönlü olmak güzeldir.
En çılgın, en geniş, en samimi gezi içerikleri için bizi takipte kalın. 😊