Yoros Kalesi nerede? Yoros Kalesi’ne nasıl gidilir? Yoros Kalesi Beykoz ilçe sınırlarında hem tarihi zenginlik, hem eşsiz bir manzara. Bir tarafta martılar ve püfür püfür boğaz havası, diğer yanda ise doğa ve deniz…
Bizans döneminden kalan Beykoz Yoros Kalesi, kahvaltı ve manzara seyri konusunda İstanbulluların uğrak yerlerinden. Etrafında bulunan kafeler de bu dokuya ayrı bir çeşitlilik katıyor.
Yeşili maviyle buluşturan Anadolu Kavağı Yoros Kalesi, hak ettiği kadar popüler değil. Bunun sebebi şehirden biraz uzak olması. O zaman şimdi bu bu tarihi ve kültürel hazineyi keşfetme zamanı…
Yoros Kalesi Hakkında Bilgi
Boğaza hâkim, Karadeniz ile Boğaz’ın buluştuğu bir noktada yer alan kale, Karadeniz’de giriş-çıkışları gözetlemek için yapılmış. Üst ve alt kale olarak iki bölüme ayrılıyor. Karadeniz’i kuşbakışı izleyen bu tarihi yapı, eşsiz manzarasıyla büyülüyor. İçerisine girmek yasak fakat manzarasını ve heybetli surlarını görmek yeter.
Asırlara meydan okuyan kale, onca yüzyıllık tarihine göre gayet diri ve canlı kalmayı başarmış. Ticari ve savunma amaçlı kullanılan kale, Ceneviz Kalesi diye de adlandırılıyor. Geçmişi Doğu Romalılara kadar uzanan Anadolu Kavağı Kalesi, Doğu Roma’nın zayıfladığı dönemde Cenevizliler tarafından da uzun süre kullanılmış.
Karşısında İmros Kalesi olarak bilinen bir başka kale var. Bu kale Rumeli Kavağı üzerinde yer alıyor ve aynı tarihte inşa edilmişler.
Girişinde bilgilendirme panolarını görebilirsiniz. Yoros Kalesi’nde bulunan kulelerden birinde, Grekçe bir kitâbe mevcut. Tuğladan harflerle yazılan bu kitâbede, yapının Bizanslılar tarafından inşa edildiği belirtiliyor.
İstanbul kaleleri içinde en geniş alanı kaplayan kale Yoros Kalesiymiş. Burası, Karadeniz’e açılan bir kapı görevi üstlenmiş ve denizciler tarafından bir ibadethane olarak kullanılmış.
Karadeniz seyir çizelgelerinde ölçü alınan bir nokta olmuş. Boğaz rüzgarlarına, fırtınalara, korsanlara karşı koruma vazifesi görmüş.
Kale, 2013 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış. Kaleden bugüne kalıntıları ulaşabilmiş durumda. Fakat iç kesimdeki kulelerin durumu iyi. Hâlâ duvarlardaki Yunanca yazıları görmek mümkün.
Ne yazık ki kaleyi ziyaret eden bazı duyarsız insanlar kale duvarlarına zarar vermiş. Pek çok kişi bu tarihi duvarlara kendi adını kazımış. İnsanların uzaya mekik yollaması, gökdelenler inşa etmesi mümkünken tarihi geri getirmesi imkânsız. Bu yüzden herkesin tarihi yerleri koruma hususunda üzerine düşeni yapması gerek.
Defalarca restore edildiğinden dolayı kalede farklı renklere sahip taş ve tuğlalar mevcut. Bölgede yapılan kazılar sonucu yaklaşık 80 eser günyüzüne çıkarılmış. Fakat 2010 yılından beri kazı çalışmaları sürüyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü bambaşka bir açıdan göreceğiniz bu kale, şehre tepeden bakma fırsatı tanıyor.
Buraya gelince mutlaka bir cafe veya restorana oturmanız gerekmez. Minderiniz, sandalyeniz olursa güzel manzaralı bir köşe bulmanız mümkün. Tam arkadaşlarla veya sevgiliyle gelmelik bir yer.
Dilerseniz alın kitabınızı, tek başınıza gelin. Fakat her hâlükârda yanınızdan ayırmamanız gereken bir şey var: Fotoğraf makinesi!
Kaleye giriş yapılamıyor. Sadece dışarıdan ziyaret edebiliyorsunuz. Buraya varmak için uzun ve dik bir yokuş çıkmanız gerekecek. Bundan dolayı aracınızla gelmenizi öneririz.
Yol üzerinde mola verebileceğiniz, bu muazzam manzarayı seyrederek bir şeyler yeyip içebileceğiniz mekânlar var. Bunlardan en popüler olanı Çam Vadisi Cafe & Restaurant.
Yoros Kalesi Adı Nereden Geliyor?
İsminin Ourios sözcüğünden geldiği düşünülüyor. Bu kelime, ‘uygun rüzgarlar’ anlamında. Antik Çağ Tanrısı kabul edilen Zeus’a ait bir sıfat.
Başka bir tahmine göre kale adını, Hieron kelimesinden alıyor. Bu da ‘Kutsal Yer’ mânâsını taşıyor. ‘Yoros’ adının, Yunanca ‘dağ’ anlamına gelen ‘oros’ kelimesinden türetildiği de söylentiler arasında. Esasen kalenin adı hepsini kapsıyor diyebiliriz. Mistik bir havası var.
Yoros Kalesi Tarihi
Kaynaklara göre Yoros Kalesi’ni İmparator VIII. Mihail Palaeologos inşa ettirmiş. 1305 yılında bu kale, Şile Kalesi’yle beraber Türklerin eline geçmiş. Ancak bu hâkimiyet uzun sürmemiş.
1352’de Cenevizliler Yoros Kalesi’ni zapt etmiş ve onlar tarafından uzun süre kullanılmış. Bir isminin de Ceneviz Kalesi olması bundan kaynaklı. Başkente saldırı düzenlenmesini önlemek ve ticari gemi geçişlerinin kontrolünü sağlamak amacıyla kaleye Ceneviz ticari ve askeri birlikleri getirilmiş.
Yarım asırlık Ceneviz idaresinden sonra, 1391-1414 yılları arasında Osmanlılar kaleyi tekrar almış. 1391 yılında dönemin Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid, Kocaeli’nde büyük bir orduyla kalenin bulunduğu bölgeye gelmiş. Şile Hisarı teslim alınmış ve Yoros Kalesi, Bayezid tarafından bir üs olarak kullanılmaya başlanmış. İstanbul fethi sırasında karargâh olarak kullanılan Anadolu Hisarı’nın yapımı için bu kaleden yararlanılmış. Böylece Yoros Kalesi, İstanbul’un savunulmasında kritik rol oynamış.
İstanbul fethedildikten sonra kale onarılmış. içerisine bir mescid yaptırılmış. Sonra kale dizdarı Mehmet Ağa buraya bir hamam inşa ettirmiş. Askerlerin ve ailelerinin konaklaması için evler yapılmış.
Fakat bunların izleri günümüze ulaşamamış. Pek çok Türk ve Batılı coğrafyacının, gezginin çalışmalarına konu olan Yoros Kalesi, tarihi süreçte stratejik önemini hiç kaybetmemiş.
Yoros Kalesi’nin yakınlarındaki ormanlık alanda bir şehitlik anıtı var. Burada, kale fethedilmeye çalışılırken şehit düşenlerin mezarları yer alıyor.
19. yüzyıla kadar Boğaz’ın korunması için kullanılan kale, daha sonra modern topçu birlikleri oluşturulunca önemini yitirmiş. Bir süre terk edilmiş halde bırakılan kale, turizme açılarak İstanbul’un yaşayan tarih miraslarına dâhil edilmiş.
Yoros Kalesi Özellikleri
500 metre uzunluğundaki iki tepe üzerinde konumlandırılan kale, 60-130 metre arası bir genişliğe sahip. Ana girişi 120 metre tepenin üzerinde, yapının doğu yönünde bulunuyor.
Yapısında dikdörtgen ve kare tuğlalar kullanılmış. Kare tuğlaların kalınlıkları 3-45 santim, kenar uzunlukları 30-37 cm arasında değişiyor. Dikdörtgen tuğlalar bunlardan daha küçük.
20 metre yükseklikteki iki burç arasında tuğladan bir kemerli giriş açılmış. Fakat daha sonra burası örülmüş. Kalenin burçları silindir biçiminde yükseliyor.
Kale, tuğla hatıl ve taş dizileri eşliğinde inşa edilmiş. Esas girişi örülerek kapatılmış. İki yanında yer alan ihtişamlı kulelerin cephelerine mermerden haçlar yerleştirilmiş. Birer ay içinde bulunan haçlar kol uçları tomurcuklu olacak biçimde yapılmış.
Kalenin en görkemli yeri olan çift kuleler 3-4 sıra kesme taşlarla, 6-7 tuğla örgüsü üzerine örülerek yapılmış. Kalenin orijinal duvar örgüleri de aynı sistemle tasarlanmış.
Karadeniz yönündeki kulede görülen harfler; ‘Îsâ’nın nuru, herkesin nurudur.’ Mânâsını taşıyormuş.
Çift burcun yüzlerinde yer alan kısaltmalar ise, ‘İesos Hristos Zafer’ anlamına geliyor. Kapının yukarısında, iç kısımdaki mermer levha üzerinde kemeri andıran, iki sütun kabartmasına oturtulmuş bir çerçeve var. Burada bir haç yer alıyor.
Yoros Kalesi Giriş Ücreti 2023
Burayı ziyaret için ücret ödemeniz gerekmiyor. Bölgede bulunan otoparkı da ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Yakınındaki mekânlar tabii ücretli fakat sırf buranın manzarasını görmek için geldiniz diye sizden para talep edilmiyor.
Fakat otobüsler buraya kadar çıkmıyor. Onun için yokuş tırmanmayı göze almalısınız. dilerseniz cüz’i bir ücret ödeyerek kaleye taksiyle çıkabilirsiniz.
Yoros Kalesi’nde Ne Yapılır?
Manzaranın tadını çıkararak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kale, neredeyse İstanbul’un en güzel tüm noktalarına hâkim. Karşı kıyılara baktığınız zaman Sarıyer Altınkum Plajı görünüyor.
Burada civardaki işletmelerden birine uğrayıp kahvaltı yapabilir veya günün ilerleyen saatlerinde mola vermek için bunlardan birini tercih edebilirsiniz.
Kalenin girişine doğru yürüyebilir, etrafı fotoğraflayabilirsiniz. Mesela surları ve önündeki Boğaz’ı aynı kareye alarak takipçilerinize ‘orada olmak vardı!’ dedirtebilirsiniz.
Buraya kışın gelirseniz yine nefes kesen bir manzarayla karşılaşacağınız garanti. Uçsuz bucaksız gri Karadeniz, yemyeşil doğası ve yüksek uçurumlarıyla denize eşlik eden orman = Boğaz manzarasının hiç görmediğiniz bir başka yüzü!
Düğün fotoğraf çekimi için de tercih edilen Yoros Kalesi, ne yazık ki kendini bilmez bazı insanlar yüzünden tahribata uğramış durumda. Bunu üzülerek izleyecek olsanız bile, her şeye rağmen bu manzarayı görmeye değer.
Yoros Kalesi Kahvaltı
Öte yandan Yoros Kalesi’nde kahvaltı için tercih edebileceğiniz bir başka yer daha var demiştik: Yoros Cafe. Buraya, kalenin yanındaki patika yoldan devam ederek ulaşabilirsiniz. Yoros Kalesi’nin eteklerine kurulu olan bu yer, tarihi ve doğayı harmanlıyor. İstanbul Boğazı’nı ayaklarınızın altına seriyor. Çevrenizde antik kale kalıntıları, çiçekler, kediler; karşınızda alabildiğine yeşillik…
Tarihi 1977 yılına uzanan kale, rengârenk dekorasyonuyla insanın içini açıyor. Çam Vadisi gibi etkileyici bir manzaraya sahip olan bu mekânın tek dezavantajı hafta sonları çok kalabalık olması.
Peki Yoros Kalesi kahvaltı fiyatları 2023 itibariyle bu mekânda nasıl? Derseniz, tüm menüler için güncel fiyat bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
Serpme kahvaltı 75 TL’den fiyatlandırılıyor. Mekânda çorbalardan et ve balık çeşitlerine, salatalardan tatlılara zengin bir çeşitlilik söz konusu. Haftanın her günü 09:00 ile 00:00 arası açık. Mekânın yorumlarına göz atmak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.
Yoros Kalesi Nerede?
İstanbul Anadolu Yakası’nda, Beykoz’un Anadolu Kavağı Mahallesi’nde yer alıyor. Anadolu Kavağı’nın en tepesinde, Boğaz’ın Karadeniz’e açılan noktasında bulunuyor.
Beykoz ilçe merkezine yaklaşık 12 km mesafede, Yûşâ Tepesi’nin kuzeyinde. Üsküdar’a 35, Beykoz’a 10 km; Anadolu Kavağı Vapur İskelesi’ne ortalama 800 metre uzaklıkta.
Otobüsle gelirseniz Anadolukavağı Caddesi otobüs terminalinde inip sahil boyunca yürüyebilir, eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz. Kıyı boyunca oluşturulan piknik alanlarından birinde mola verebilir, doyumsuz Boğaz manzarasıyla daha şimdiden büyülenebilirsiniz. Hoş; Horos Kalesi’ne gelince manzaranın âlâsını göreceksiniz ama neyse…
- Telefon: (0216) 320 20 56
- Adres: Anadolu Kavağı Mahallesi, Tuna Cd. No:5, 34825 Beykoz/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09.30 – 22.00 saatleri arası açık.
- Yol Tarifi: tıklayın!
Yoros Kalesi Nasıl Gidilir?
Buraya E-5’ten gelecekseniz Üsküdar sapağından çıkın. Beylerbeyi’ni, Kanlıca’yı ve Beykoz’u geçin. Tabelaların gösterdiği yönde ilerleyin. Bu şekilde kaleye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ya da TEM otoyolu üzerinden Beykoz- Kavacık sapağına girin. Yaklaşık 15 dakika sonra kaleye varabilirsiniz.
Rotanızı navigasyonla oluştururken sahil yolunu mu dağ yolunu mu gösterdiğine dikkat edin. Dağ yolundan ulaşmak sıkıntılı olabilir.
Şehir Hatları vapur seferleriyle ilgili detaylı bilgiye buradan, İETT Belediye Otobüs sefer ve duraklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Yoros Kalesi Ulaşım
Avrupa Yakası’ndan gelecek olanlara vapurları kullanmalarını öneriyoruz. Eminönü’nden hareket eden Şehir Hatları Vapurları ile Boğaz’ı izleyerek Anadolu Kavağı’na varabilirsiniz. Sarıyer’den hareket eden tekneleri de kullanabilirsiniz.
Ya da Eminönü, Kabataş veya Beşiktaş’tan vapurla Üsküdar’a geçip iskelenin yanındaki duraktan 15A nolu otobüse binebilirsiniz. 45 dk içinde Anadolu Kavağı’ndasınız.
Kaleye çıkan yol hafta sonları çok kalabalık oluyor. Şahsi aracınızla gelirseniz Anadolu Kavağı’nda bırakın, yokuşu yürüyerek tırmanın deriz.
Yoros Kalesi Yakınında Gezilecek Yerler
- Yolunuz buralara düşmüşken Anadolu Kavağı’nı turlayabilir, balık restoranlarından birine uğrayabilirsiniz. Mavinin ve yeşilin göz alıcı tonlarını buluşturan bu şirin mahalle, inciri ve şifâlı su kaynaklarıyla meşhur. Akşam yemeğini burada yemek isterseniz önerimiz Anadolu Kavağı İskele Meydanı’ndaki Yosun Restoran. Yol tarifi için tıklayın!
- Boğazın en sakin yerlerinden biri olan Anadolu Feneri’ni selamlayabilirsiniz. Burası, Rumeli Feneri’yle beraber Karadeniz’den önceki son durak. Şehrin gürültüsünden uzakta, tertemiz deniz havasını içinize çekerek doğayı tüm zerrelerinizde hissedeceğiniz bir yer.
- Beykoz Korusu’nu ziyaret edebilir, asırlık ağaçlarının altında göz kamaştıran manzaraya dalıp gidebilirsiniz.
- Beykoz Mecidiye Kasrı’nı görebilirsiniz. Beykoz Sarayı olarak da bilinen bu yapı, şehrin en eski kasırları arasında.
- Boğaz kenarında bulunan Hidiv Kasrı ve Korusu’na uğrayabilir, yeşillikler içindeki bu tarihi mekânda muhteşem bir gün geçirebilirsiniz.
- Mihrabat Korusu da rotanıza ekleyebileceğiniz bir başka yer. doğayla baş başa kalıp kafanızı dinleyebilirsiniz.
- Etrafı lüks yalılarla süslü Anadolu Hisarı’na gidebilir, çay bahçelerinden birine oturup soluklanabilirsiniz.
- Otağtepe Fatih Korusu muhteşem doğasıyla Beykoz’daki çekim noktalarından bir diğeri. Burada İstanbul’u kuşbakışı izleyebilir, gözleriniz bayram ederken bu anları mükemmel karelerle ölümsüzleştirebilirsiniz.
- Yûşâ Tepesi’ni de sakın es geçmeyin. Hazır Beykoz’dayken bu tepenin mânevî havasını soluyun. Tepede bulunan kabrin Yûşâ peygambere ait olduğu rivayet ediliyor. Ayrıca bu tepe, İstanbul’un Çamlıca Tepesi’nden sonra en yüksek ikinci tepesi. Tepedeki çeşmeyi yakından görmenizi, camiye ve türbeye ziyarette bulunmanızı tavsiye ederiz.
- Sevimli plajı ve müthiş doğasıyla ünlü Poyrazköy, Beykoz gezinize renk katacak bir başka yer.
- Polonezköy Tabiat Parkı da yine doğanın nabzını tutabileceğiniz, harika günübirlik tatil destinasyonlarından. 30 bin metrekarelik bir alanı kaplayan bu parkta bolca oksijen depolayabilir, ev sahipliği yaptığı hayvanları ve cıvıl cıvıl kuşları seyredebilirsiniz. Piknik, bisiklet, koşu, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için tercih edilen park, ayrıca kamp yapmaya da uygun.
Sonuç olarak Yoros Kalesi hem tarihi zenginlik niteliği taşıyor, hem de muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Kalenin nostaljik dokusunu hissetmek, Boğaz’a karşı keyif yapmak isterseniz kapıları size her zaman açık. Burası, sizi tarihte kısa bir yolculuğa çıkaracak ve panoramik manzarasıyla İstanbul’a bakışınızı değiştirecek.
İstanbul’da bulunan tüm doğal ve tarihi yerleri âdeta bir kitap gibi kaleme aldığımız en geniş İstanbul gezi rehberi yazımızdan öğrenebilirsiniz!