Ana sayfa » Afyonkarahisar Yazıları » Afyon Kalesi Nerede? | Afyonkarahisar Kalesi Giriş Ücreti 2022

Afyon Kalesi Nerede? | Afyonkarahisar Kalesi Giriş Ücreti 2022

Afyon Kalesi nerede? Afyonkarahisar Kalesi kaç basamak? Seneler boyu medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ve Afyon’un da simgesi haline gelen Afyon kalesi hakkında bilgilere yer vereceğiz. Afyon kalesi hakkında merak edilen pek çok soru vardır. Bunlardan bir tanesi ise Afyon kalesi merdivenleri kaç basamaktır veya Afyon kalesi merdiven sayısı gibi pek çok soru ile karşılaşılır. Bizler de bu yazımızda sizler için Afyon kalesi hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt vermeye çalıştık. Afyon kalesi hakkında detayları içeriğimizin devamından inceleyebilirsiniz. Türkiye’nin bu zamana kadar belki de hiç ama hiç farkında olmadığını en güzel yerlerinden ve bölgelerinden bir tanesini inceleyeceğiz.

Afyon kalesi tarih boyunca evlenmek amacı ile kızların adak adadığı kısmetinin bağlı olduğunu düşünen kızların uğrak yerlerinden biri olmuştur. Bir inanış ve rivayetlere göre evlilik çağı gelmiş ve geçen fakat hala bir kısmet bulamayan kızların yanlarına yaşlı bir kadın alarak Cuma günleri Afyonkarahisar kalesine gitmeleri ile buranın hikayesi başlar. Giderken de yanlarında asma kilit götürürler ve asma kilidi kaleye çıkmadan önce kilitlerler. Kaleye çıktıktan sonra ise yaşlı kadın kilitlenmiş olan kilidi kızların başında açar ve bahtlarını açarak şunları söyler: “Bahtım bahtım altın tahtım evlenecek vaktim” inanışlara göre ise bir hafta sonra kızlara kısmet çıkar ve kızlar tez zamanda evlenir.

Hıdırellez zamanlarında da oldukça ilgi gören bu gelenek ve görenek de sabah erken saatlerde kaleye çıkan kızlar dileklerini dilerler. Afyon kalesi hikayesi de bu şekildedir. Ülkemizde mevcut olan ve bir çok ilde tarihi açıdan önemli bir yer taşıyan kaleler mevcuttur. Geçmişi oldukça eskiye dayanan bu kaleler ülkemiz vatandaşları haricinde yabancı turistlerin de oldukça dikkatini çekmektedir. Afyon kalesi de merak edilen kalelerden bir tanesidir. Afyon kalesi görkemli ve ihtişamlı duruşu ile gelen ziyaretçilerinin oldukça dikkatini çekmektedir. Gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir kaledir. Herkesin Afyon’a uğradığı zaman mutlaka gezip görmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Manilerde Afyon Kalesi

afyon gezilecek yerlerEski zamanlarda manilere yön veren bir maniye anlam katan şey kültürü ve coğrafi yapıları idi. Pek çok manide yaylaları, akarsular, kaleleri ve gölleri bulmak mümkündür. Afyon da ise en fazla dikkat çeken ve efsanelere konu olan pek çok kültür ağırlamış 220 metre yükseklikteki Afyonkarahisar kalesi elbette ki manilere konu olmuştur. Mani örneği de aşağıdaki gibidir;

Afyon dağlar içinde

Gül yapraklar içinde

Afyonu Allah korusun

Kalesi var içinde

Saçım uzun öreyim

Göz yaşımı sileyim

Eğil afyon kalesi

Ben yârimi göreyim.

Afyonkarahisar Kalesi Tarihi

afyon kalesi tarihi

Afyon’un merkezinde 226 metre yüksekliği sahip olan volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyon kalesi 550 basamaklıdır. Bu merdivenleri tırmanarak kaleye ulaşmanız mümkündür. En eski uygarlıklardan olan Hititler Osmanlıya kadar uzanan bu yolculuk da sayısız amaç için kullanılıyor. M.Ö 1350 senesinde Hitit imparatoru 2. Murşil zamanlarında Arzava seferi sırasında savunma için önemli bir çarpışmalara ve savaşlara sahne olduğu biliniyor. Kalenin en tepesinde 4 büyük sarnıç ve M.Ö 1200 senelerinde Anadolu da yaşamış olan Frigler dönemine ait ana tanrıça tapınma yerleri mevcuttur. 740 senesinde Afyon da öldüğü bilinen ve Battal Gazinin yakın arkadaşı olan Ahmet Tarhan afyonu kuşatır ve içerde bulunan tüm insanların dışarı ile bağlantılarını bir anda keser.

Kale komutanlarından biri ise bunu Bizans imparatoruna haber gönderir. Bizans komutanı da 10.000 kişilik ordu ile derhal yola çıkar. Battal Gaziyi görerek aşık olan komutanın kızı ise çimler üzerinde uyuyan Battal Gaziye bağırır fakat sesini duyuramaz. Ardından ise bir taşa yazı yazarak bunu sarar ve Battal Gazinin üzerine atar. Hala battal gazinin uyanmaması üzerine kızı babasına Türklerin çimlerde uyuduğunu söyler ve onu öldürmek için zehirli bir hançer ister. Yanına vardığında ise attığı taştan dolayı öldüğünü gören kız zehirli hançeri de kendi kalbine saplar. Bizans ordusu kaleye ulaştığı zaman başlayan savaş ile Ahmet Tarhan askerleri ile birlikte şehit olur. Ahmet Tarhan Afyon kalesinin eteklerinde şu anda ulu caminin karşısında bulunan bir mezara gömülmüştür.

Afyon Kalesi Nerede?

Afyonkarahisar kalesi nerede sorusuna cevap vermeden önce Afyon kalesi tarihi çok eski zamanlara dayanmakta diye belirtmeliyiz. Afyon kalesi Afyonkarahisar ilinde şehir merkezinde yer alır. Yerli ve yabancı turistlerin oldukça dikkatini çeken bu kaleye basamaklar ile zirveye çıkarak ulaşabilirsiniz. 226 metre yüksekliğe sahip olan afyon kalesi muazzam bir görüntüye sahiptir. Aynı zamanda Afyon kalesi volkanik bir yapı üzerine inşa edilmiştir. Çok eski zamanlara dayanan afyon kalesinin geçmişi M.Ö 1350 senesine kadar dayanmaktadır. O zamanlar ki adı ise Hapanuva’dır. Afyon kalesi Afyon ilinde şehir merkezinde kentsel bir sit alanı içinde yer almaktadır. Merkez de olmasından dolayı yolu Afyon’a düşen ziyaretçilerin ziyaret ettiği yerlerden biridir. Afyon kalesi ulu cami karşısında yer almaktadır.

Afyon Kalesine Nasıl Gidilir?

Buraya gelecek olan ziyaretçilerin merak ettiği konuların başında Afyon kalesi yüksekliği gelmektedir. Afyon kalesi yüksekliği 226 metredir. Afyon kalesine gidebilmeniz için öncelikle Afyon il sınırlarına gelmeniz gerekir. Afyon ilinin en büyük camilerinden olan Ulu camii karşısındadır. Ulu camii yanında bulunan patika yoldan kale zirvesine ulaşmak mümkündür. Bu yokuşu yaklaşık olarak hızınıza göre 30 dakika içinde çıkabilirsiniz. Bu yol oldukça yüksek ve dik bir yokuştur. Yolun sonunda ise tüm şehrin muazzam manzarası ile karşılaşacaksınız. Aynı zamanda yol kenarında cami ve hamamları da görmeniz mümkündür.

Yokuş yolu bittikten sonra ise yokuş aşağı yolu devam etmeniz gerekir. Bu yol daha kısa sürecektir. Yolun sonunda ise Afyon kalesi görünmektedir. Tarihi en eski dönemlere dayanan Afyon kalesinin pek çok özelliği vardır. Bunlardan en çok merak edileni de Afyon kalesi kaç metre? Sorusudur. Afyon kalesi 226 metre yüksekliğe sahip bir kaledir. Tarihin en büyük ve en önemli eserlerinden biri olan ve görkemli duruşu ile her zaman yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmeyi başaran Afyon kalesi ziyaretçilerini her dönem ağırlamaktadır. Bundan dolayı ise ülkemiz de ekonomiye oldukça katkısı bulunmuştur. Afyon kalesi Selçuklu zamanında inşa ettirilmiştir. Ülkemizde bulunan diğer kaleler gibi pek çok özelliğe sahiptir. Bu özellikleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Afyon il merkezinde yer almaktadır.
  • Yaklaşık olarak 226 metre yüksekliğindedir.
  • Tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır.
  • Selçuklu zamanında yaptırılmış olan kalenin o dönemlerdeki adı ise Karahisardır.
  • Afyon kalesi Selçuklu devleti zamanında hazinelerin gizlendiği kale olarak bilinir.
  • İlk zamanlarda hisarı devlet daha sonra ise Karahisar adını almıştır.
  • Kalenin ismi ise daha sonra 1573 senelerinde 2. Selim tarafından belirlenmiştir.

Afyon Kalesi Giriş Ücreti 2022 Yılında Ne Kadar?

Afyon kalesinin giriş ücreti bulunmamakla beraber haftanın her günü gelip ziyaret edebileceğiniz bir kaledir. Daha çok gündüz gezilmesi tavsiye edilen kaleye girişler ücretsizdir. Herhangi bir ücret ödemeden kaleye girip gezebilirsiniz. Bazı ziyaretçiler tarafından merak edilen Afyon kalesi gece gezilir mi? Sosudur. Afyon kalesini gece gezmenizi tavsiye etmeyiz çünkü gece kale risk unsuru taşımaktadır. Yüksekliğe çıkarken önünüzü görememeniz konusunda büyük riskler taşır.

Afyon Kalesi Hakkında Bilgiler

Afyon kalesi yüksekliği oldukça fazladır. Merdivenlere tırmanarak zirveye ulaşmanız mümkündür. Afyon iline gelen ziyaretçilerin bu tarihi kaleyi ziyaret etmeden gitmemelerini tavsiye ederiz. Aynı zamanda kale Afyon ili merkezinde olduğu için ulaşım oldukça kolaydır. Ulu camii karşısında yer alan kaleyi her sene yerli ve yabancı turistler ziyaret eder. Afyon ilinde yer alan kale volkanik özellikli ve yerden yüksekliği 226 metredir. M.Ö 1350 senelerinde Hitit imparatoru 2. Murşil zamanında sığınak mevki olarak kullanılmış olan kale önce Hapanuva; Roma döneminde Akroenos; Selçuklulardan itibaren ise Karahisar adını almıştır. Afyon kalesi kaç basamak diye merak edecek olursanız Afyon kalesi toplam da 550 basamaktan oluşmaktadır.

Afyonkarahisar Kalesi Efsanesi

afyonkarahisar kalesi efsanesi

Afyon kalesi hakkında merak edilen diğer konulardan bir tanesi de Afyon kalesi efsanesi nasıldır? Sorusudur. 3 bin seneden daha fazla bir geçmişe sahip olan afyon kalesi 226 metre yüksekliktedir. Bu kale geçmişte ne kuşatmalar ne savaşlar ve ne hanlıklar görmüştür. Afyon kalesi ile ilgili en unutulmaz ve en büyük efsane Battal Gazi ile ilgili olan efsanedir. Battal gazi bu kaleye sahip olabilmek adına tüm yolları kapatmıştır. Fakat Karahisar kalesi kralı ise Bizans imparatoruna bir haber yollayarak 100 bin kişilik orduya kaleye kuşatanlardan almak için göndermiştir. Kaleden battal gaziyi gören kralın kızı ise ona o anda aşık olur ve onun kendisini derhal görmesi için kıpırdanır ve kızı görmeyen Battal Gaziye bir taş atar. Fakat attığı taş Battal Gazinin kulağına gelerek Battal Gazi ölür. Bundan dolayı da kralın kızı hüzünlenerek eline aldığı zehirli bir hançeri kalbine saplar ve kendisini öldürür. Bizans orduları ise Afyon tarafına ulaştıkları zamana göz gözü görmeyen felaket bir savaş çıkar ve bu savaşta Battal Gazinin tüm orduları yok olur. Battal Gazinin şuan ki mezarı ise Karahisar kalesinin altında bulunan ulu camii yanında bulunmaktadır. Afyon kalesi efsanesi de bu şekildedir. Afyon kalesine ulaşmak için çok fazla zahmete girmenize gerek yoktur. Çünkü kale zaten Afyonun merkezindedir. Kısa bir yürüyüş ve merdivenleri tırmandıktan sonra kaleye ulaşabilirsiniz. Eğer yolunuz Afyona düşmüşse ve hazır gelmişken nereleri gezebilirim diye düşünüyorsanız Afyon kalesi gezilecek yerlerden bir tanesidir.

Afyonkarahisar Kalesi

Afyon kalesi tarihi yukarıda da bahsettiğimiz gibi oldukça eskilere dayanmaktadır. M.Ö 1350 senesinde Hitit imparatoru murşil zamanında arzava seferinde müstahkem mevki olarak kullanılmış olup hapanuva adını almıştır. Aynı zamanda afyon kalesi Bizans ve Selçuklu zamanlarında da önemli savaşlara ve çarpışmalara neden olmuştur. Kalenin zirvesinde Frigler dönemine ait olan kültür izlerini rastlanmakta olup ana tanrıça kybele’ye edanmış olan pek çok tapınma yeri ile 4 tane büyük sarnıç bulunmaktadır. Surları ise Selçuklu dönemlerinde Alaattin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin tarafından 1230 senesinde onarılmıştır.

Aynı zamanda kaleye oldukça ufak bir mescit ve yanına da saray yaptırılmıştır. 1570 senesinde de Osmanlı sultanı 2. Selimin emri ile Mahmut bey tarafından sarnıçları, burçları ve kulesi yeniden onarılmıştır. Afyona yolunuz düşerse bu tarihi kaleye muhakkak uğrayıp görmenizi tavsiye ederiz. Kaleye çıkarken biraz zorlanabilirsiniz çünkü basamak sayısı oldukça fazla olan kala de zirveye ulaşmak sizi zorlayabilir. Özellikle buraya gelirken spor ayakkabılarınızı giymeniz kaleye çıkarken daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Bunun yanında kaleye çıkarken yanınızda su bulundurmayı da unutmamalısınız. Çünkü zirve de herhangi bir restoran, cafe tarzı bir yer yoktur. Bundan dolayı kaleye çıkmadan evvel yanınızda suyunuzu bulundurmanız tavsiye edilir.

Tarihin Binlerce Senelik Tanığı Afyonkarahisar Kalesi

Volkanik özelliği sahip olan afyon kalesi tarihi çok eski zamanlara dayandığını belirtmiştik. Yerden yükseklik olarak 226 metre yüksekliğe sahip olan bir kaya kütlesi üzerinde yer alan afyon kalesi bir hayli eski bir geçmişe sahiptir. Milattan evvel 1350 senelerinden Hitit imparatoru 2. Murşil zamanlarında arzava seferinde mushahkem mevki olarak kullanılmıştır. Bu kale Selçuklu hanedanlarından sonra ise Afyonkarahisar adını almıştır. Selçuklu sultanı 1. Alaeddin keykubatın hazineleri ise bu kalede saklandıkları için kale Hisarı devlet olarak da bilinir. 1570 senelerinde burayı tamir ettiren 2. Selim yörede yetiştirilen afyondan dolayı burada ki kaleye Afyonkarahisar adını vermiştir.

Günümüze kadar kalenin tarihi dokusu pek fazla korunamamıştır. Fakat hala eski kalıntıları mevcut olan kalenin en tepesinde M.Ö 1200 senelerinde Anadolu da yaşamış olan Frigler dönemine ait kültür izlerine rastlanmaktadır. Ana tanrıçaya Kybele’ye adanmış olan pek çok tanıma yerine ile dört tane büyük sarnıç kale alanında görülmüştür. Ziyaretçilerin merak ettikleri konuların başında Afyon kalesi kaç basamak? Gelir. Eğer kaleyi ziyaret etmek isterseniz 600’e yakın merdiven çıkmanız gerekir. Fakat yolun sonuna ulaştığınızda merdivenleri çıktığınız da bu merdivenlere değecek harika manzara sizleri bekliyor olacak. Neredeyse tüm Afyon ayaklarınızın altında kalacak bir manzaradır. Yani manzara yukarı çıktığınız zaman tüm bu yorgunluğunuzu unutturacaktır.

Afyon Kalesi Hakkında Bilmedikleriniz

Yüksek bir konumda yer alan ve oldukça görkemli bir manzaraya sahip olan Afyon kalesi tarihi ve kültürel açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda önemli bir tarihi mirastır. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken Afyon kalesi özel yapılar arasında yerini almaktadır. Volkanik bir kaya üzerine kurulu olduğunu yukarıda da bahsetmiştik. Afyon kalesi Afyon ilinin merkezinde yer alır. Kale ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakmayı başarmıştır. Tarihi M.Ö 1300 senelerine dayanan bu kale öncelikle Hapanuva ismini almıştır. 2.Murşil tarafından yaptırılmış olan bu kale 226 metre yüksekliği ile oldukça dikkatleri üzerine çekmiştir.

Binlerce sene tarihe meydan okumak sureti ile güçlü bir şekilde günümüze kadar gelen Afyon kalesi yerli ve yabancı turistlerin her zaman dikkatini çekmeyi başarmıştır. Afyon kalesi tarihte bir çok savaşa tanıklık etmiştir. Özellikle Selçuklu ve Bizans dönemlerinden oldukça büyük savaşlara şahit olmuştur. 4 adet sarnıca sahip olması nedeni ile ayrıcalıklı bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda tarihçe kybele’ye adanmış birçok tapınak yeri de mevcuttur. Afyon kalesi kaç metre? Sorusu ziyaretçiler tarafından oldukça merak edilmiştir. Tarihte binlerce savaşa tanıklık eden Afyon kalesi 226 metre yüksekliğe sahiptir. Aynı zamanda volkanik bir dağ üzerine kurulu bir kaledir.

Geçmişten günümüze kadar bir çok dönemin eserlerini tapınma yerlerini bulundurur. Aynı zamanda farklı kültürlere de pek çok şahitlik etmiştir. Bunun yanında afyon kalesi tüm görselliğini muazzam bir şeklide ziyaretçilerine sunuyor. Afyona yolunuz düştüyse mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yerlerden bir tanesidir. Ayrıca üzerlerinde Türk devletlerinin etkilerine ve izlerine de şahitlik etmek mümkündür. Kaleye çıktığınız zaman merdivenlerin ve tırmandığınız yokuşun yorgunluğunu hem manzara hem de kalenin ihtişamlı görseli ile atacaksınız. Çıkarken bir hayli yorulacağınız kesindir. Fakat zirveye tırmandığınız zaman Afyon adeta ayaklarınızın altında kalacaktır.

Afyon İsmi Nereden Gelmiştir?

Afyon ismi 13. Yüz yılda bölgede yetiştirilmeye başlanan afyon bitkisinden ismini almaktadır. Karahisar adı ise Selçuklular dönemi zamanında kentin zorlu şekiller ile ele geçirilmesinden dolayı verilmiştir. Afyon ili iç batı Anadolu sınırında yer alan bölge olarak ise Ege bölgesinin iç kısımlarından yer alan bir şehirdir. Afyon iline uğradığınız zaman mutlaka afyon kalesine de çıkmanızı tavsiye ederiz. Her sene yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken afyon kalesi buraya çıkan ziyaretçileri de bir hayli etkiliyor. Gerek manzarası gerek ise tarihi hikayesi ile her gelen ziyaretçiyi kendine hayran bırakan afyon kalesi herkesin mutlaka ömründe görmesi gereken tarihi yapılardan bir tanesidir. Afyon kalesine çıkmak sizi biraz zorlayabilir fakat buraya çıktığınız zaman tüm yorgunluğunuzu atabileceğiniz bir manzara ile karşılaşacaksınız. Çünkü zirveye tırmandığınız zaman tüm afyonu ayaklarınızın altında gibi seyredeceksiniz. Fakat kaleye çıkmadan yanınıza su, içecek vs.. almayı unutmamalısınız. Çünkü kale boyunca ve zirvede herhangi bir restoran veya cafe bulunmamaktadır. Bundan dolayı kaleye çıkmadan evvel tedbirli olmanızda fayda olacaktır.

Afyon ilinin bir çok ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Bolvadin, Şunut, sandıklı ve hocalardır. Aynı zamanda Kütahya, uşak, Eskişehir ve Isparta illerine de komşudur. Afyon ili kavşak bir noktada yer alır. Yani geçiş güzergahıdır. Afyon türkülerinde bir çok hisar kelimesi geçmektedir. Bu sözcüğün türküler de geçmesinin pek çok sebebi vardır. Eksiden beri akroenos olarak bilinen şehir Selçuklular tarafınca uzun süren bir kuşatma sonucu alınmıştır. Hisar aynı zamanda kuşatma manasına da gelmektedir. Şehir büyük acılar ve savaşlar ile ele geçirildiği için adını karahisar olarak almıştır. Ardından ise kara taşlardan bir kale oluşturmuşlardır. 16. Yüz yılda bölgede büyük çoğunluk ile afyon yetiştirilmesinden dolayı da karahisarın başına afyon eklenerek şehrin tam isme ise Afyonkarahisar olmuştur. Kendin MM.Ö 3000 senelerine dayanana çok eski bir tarihi geçmişi vardır.

M.Ö 2000’in ilk zamanlarında Hititler egemenliği altına alınmıştır. Ardından ise Hititler bölgeye hapanuva adını vermiştir. Hitit devleti yıkıldığı zaman ise bölge Frigler denetimi altına alınmıştır. Frigler’in egemen olduğu zamanlar ise akronium adını almıştır. Sonrasında bu isim şehir içinde de kullanılmaya başlanmıştır. M.Ö 6. Yüz yıl sonlarına doğru ise Friglerin egemenliği son bulmuştur ve yerleşim yeri pers hakimiyeti altına geçmiştir. Pers egemenliği ise M.Ö 20 yüz yıllarda başlayan ve egemenlik bölgesi roma imparatorluğu hakimiyeti altına alınmıştır. Romalılar döneminde ise yerleşim yeri Alrpenos adını almıştır. Roma imparatorluğu ise belli bir zaman sonra yerini Bizans imparatorluğuna bırakmıştır. Aynı zamanda yerleşim yerinin adı akronion olarak değişmiştir.12. yüz yıl sonlarında ise hakimiyet tamamen Türklerin eline geçmiştir. Anadolu Selçuklu devletinin köse dağ savaşı ile yenilgisi üzerine afyonun da dahil olduğu bölge tamamen vezir sahip ata Fahrettin ali hakimiyeti altına girmiştir.

Afyon İsmi Anlamı Kökeni ve Hikayesi

Şehrin önceki adı akroenos’tur. Selçuklular tarafından yapılan bir kuşatma da ele geçirilmiştir. Şehrin adındaki hisar kuşatma anlamına gelmektedir. Kuşatmanın getirmiş olduğu zorluklar ve yaşanılan açılar nedeni ile karahisar adı verilmiştir. Bu isme takriben ise siyah taşlardan bir kale yapılmıştır. 16. Yüz yıldan beri belirtilen bölge de afyon üretimi oldukça yaygın olduğu için bu şehrin adının başına afyon eklenerek şehrin yeni adı ise Afyonkarahisar olmuştur. Afyon ili kavşak nokta da yer almaktadır. uşak, Kütahya, Eskişehir ve Isparta illerine komşudur. Aynı zamanda Bolvadin, sandıklı, Şunut gibi ilçeleri de mevcuttur.

Afyonkarahisar gezilecek yerler yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yorum yapın