Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Amasya Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir? | Amasya Kalesi Tarihi

Amasya Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir? | Amasya Kalesi Tarihi

Amasya Kalesi, tarihi zamanlarda ülkemize inşa edilmiş olan kalelerden bir tanesidir. Aynı zamanda Amasya kalesi Amasya’nın simgesi haline gelmiştir. Bundan dolayı da bu kale yaz ve kış aylarında oldukça ziyaretçi almaktadır. Tarihte şehri korumak ve savunmak amacı ile yapılmış olan bu kale Amasya’nın en tepe bölgesine inşa edilmiştir. Amasya kalesi tarihi ve özellikleri pek çok kişi tarafından merak edilip araştırılmaktadır.

Amasya kalesi muhakkak gezilip görülmesi gereken tarihi yapılardan bir tanesidir. Amasya seyahat rehberini incelediğiniz zaman Amasya kesinin özelliklerini Amasya kalesi ne zaman yapıldı? Gibi soruların cevaplarını ve daha önce buraya gelmiş olan ziyaretçilerin yorumlarını da inceleyebilirsiniz. Amasya kalesi Amasya ilinde gezilecek yerler arasında olup giriş ücreti konusu da pek çok ziyaretçi tarafından merak edilmektedir. Peki, Amasya kalesi Amasya’nın neresindedir? Amasya kalesinin tarihi özellikleri nedir? Amasya kalesinin hikayesi nedir? Amasya kalesine nasıl gidilir? Gibi daha pek çok merak ettiğiniz soruların cevaplarını içeriğimizin devamından bulabilirsiniz. Amasya kalesine dair merak ettiğiniz tüm her şey içeriğimizin devamında…

Amasya kalesinin bir diğer adı Amasya Harneşa kalesi olarak da bilinmektedir. Şehrin neredeyse en ünlü tarihi yapısı Amasya kalesidir. Amasya kalesi Amasya ilinin merkez ilçesinin Yuvacık mahallesinde yer almaktadır.  Amasya kalesi merkez de bulunduğu için buraya ulaşım da oldukça kolaydır. Amasya kalesine direkt olarak gitmeniz oldukça mümkündür. Amasya ilçelerinden merkeze gidildikten sonra isterseniz dolmuşlar ile isterseniz de taksi ile kaleye ulaşmanız mümkündür. Eğer özel araçlarınız ile Amasya kalesine gelecekseniz yine aynı şekilde Amasya otoyolunu kullanarak kaleye kolaylık ile geçiş sağlayabilirsiniz. Yani Amasya kalesinin diğer adı Harneşa kalesidir.

Amasya Kalesi Tarihi

amasya kalesi tarihi

Amasya kalesi tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Pek çok insan tarafından bu kalenin tarihi merak söz konusudur. Amasya kalesinin tarihi neredeyse Roma imparatorluğuna kadar uzanmaktadır. Amasya kalesi Roma imparatorluğu döneminde Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra ise Cenevizliler, Osmanlılar ve Bizanslıların eline geçerek bu tarihi kale tarihi savaşlardan dolayı bir çok kez hasar görmüştür. Bunun sonucunda ise Amasya kalesi pek çok kez restore edilmiştir. Aynı zamanda UNİSCO Amasya kalesinin 2013 senesinde Dünya miraslar listesine eklemiştir. Aynı zamanda bu kale içinde inşa edilmiş 2 adet daha kale vardır.

Amasya Kalesi Giriş Ücreti 2022

Amasya kalesi her yaz ve kış aylarında ziyaretçilerini fazlası ile ağırlamaktadır. Bu tarihi kale her gelen ziyaretçiyi kendine hayran bırakmayı başarıyor. Amasya kelesine gelmeden evvel ziyaretçiler Amasya kalesi giriş ücreti ne kadar merak ediyor. Amasya kalesi giriş ücreti 5 TL olup müze statüsü altında değerlendirildiği için Amasya kalesine müze kart sahipleri ücretsiz olarak giriş sağlayabilmektedir. Buraya gelip istediğiniz saat ve dilediğiniz zaman gezebilir ve kalenin harika manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Amasya Kalesi Özellikleri

Amasya kalesinin en tepe kısmı kesme taşlar ile döşenmiştir. Aynı zamanda dış kısmında surlar bulunmaktadır.  Bu surlara da molozlar koyulmuştur. Amasya kalesi kaç basamak diye merak eden ziyaretçiler oluyor. Amasya kalesi tam olarak 150 basamaktan oluşmaktadır. Kale içinde su depoları ve bunun yanında sarnıçlar vardır. Osmanlı döneminden kalan Osmanlı hamamları da kale içinde yer almaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Amasya kalesi tarihi roma imparatorlukları zamanına dayanmaktadır. Yani çok eski bir yapısı vardır. Fakat günümüze kadar bu yapısını restore edilerek korumuştur. Amasya kalesi mutlaka gezilip görülmesi gereken tarihi yerlerden bir tanesidir. Amasya iline yolunuz düştüğü zaman bu kaleyi görmeden gitmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü böylesine tarihi ve anlamlı bir yapıyı herkesin görmesi şarttır.

Amasya Kalesi Hakkında Bilgi

amasya kalesi nerede

Amasya Kalesi, sabah 08.00-18.00 saatleri arasında dilediğiniz zaman gelip ziyaret edebileceğiniz tarihi bir kaledir. Kale Amasya’nın en ünlü yerlerinden birisi olup muhakkak görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Aynı zamanda Amasya kalesi Amasya il merkezinin kuzey kısmını kaplayan Harşena dağı üzerinde yer almaktadır. Amasya kalesi aynı zamanda Harşena kalesi olarak da anılmaktadır. Amasya kalesinin üzerinde inşa edildiği kaya denizden 700 metre yeşil ırmaktan ise 200 metre yükseklikte yer almaktadır. Bazı tarihçi ve rivayetlere göre kaleyi yaptıran kişi Pontus kralıdır. Bazı tarihçilere göre ise kaleyi yaptıran Harsana yaptırdığı için kalenin diğer ismine Harşena adı verilmiştir. Bu konu hakkında net bir bilgiye kimse sahip değildir.

Amasya kalesi, tarihi mücadeleler içinde pek çok kez el değiştirmiş ve restore edilmiştir. Bu aşamalarda çoğu zaman ise kale tahrip olmuştur. Persler, Romalılar döneminde ise pek çok kez saldırıya uğrayan kale her zaman yerinen inşa edilmiştir. Kale 1075 senesinde Türklerin Amasya’yı keşfetmesinden sonra ise önemli bir onarım görmüştür. 18. Yüz yıla kadar ise kullanılan bu kale 18. Yüz yıldan sonra askeri önemini eskisi kadar yitirmiştir. Kalenin en tepesi kesme sur duvarları ile yapılmıştır. Yeşil ırmakın kıyışana kadar sekiz savunma kademesine sahip olan bu kale Cilanbolu adı verilen ve kalenin orta kısmında yüksekçe bir yerden kayaya oyulmuş olan 150 basamak ile aşağı inilen 7 metre çapında bir dehliz bulunmaktadır.

Kalede ise sarnıçlar su depoları ve Osmanlı zamanından kalma hamam kalıntıları da vardır. Sur duvarlarının önemli bir yeri ise ayakta kalmıştır. Kale, kızlar sarayı yukarı kale ve içeri şehir olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Yeşilırmak kıyısı boyunca istasyon köprüsü ve hükümet köprüsü arasSında uzanan Amasya evleri ve hamamalar inşa edilmiştir. aşağı kale olarak da isimlendirilen bu bölüme alçak köprüden istasyon köprüsünden sultan Beyazıd camii karşısında bulunan madenüs köprüsünden ve hükümet köprüsünden giriş sağlanmaktadır. kızlar sarayı demiryolu ile içeri şehirden ayrılmıştır.

Amasya Kalesi Hakkında Bilinmeyenler

Amasya kalesi ne zaman yapıldı? Buraya gelen ziyaretçiler tarafından merak ediliyor. Amasya kalesini yukarıda da bahsettiğiniz gibi tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Roma imparatorluğu zamanında yapılan bu kale günümüze kadar birçok kez restore edilmiştir. Restore sırasında da büyük hasarlara uğramıştır. Amasya iline geldiğiniz zaman bu kaleyi ziyaret etmeden gitmemenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda merak edilen bir diğer konu ise Amasya kalesi ziyaret saatleri nedir? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Amasya kalesi giriş saatleri sabah sekiz ile akşam altı saatleri arasıdır. Bu saat dilimleri arası dilediğiniz zaman gelebilir ve istediğiniz kadar kaleyi gezebilirsiniz. Gecesi ve gündüzü ayrı güzel olan Şehzadeler şehri olarak da anılan Amasya yeşil ırmağın eşsiz manzarası ile meşhurdur. Bu manzaraya gezerken doyamayacaksınız. Amasya kalesini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Heybetli ve oldukça ihtişamlı bir görünüşe sahip olan bu kale Amasya’nın kuzeyindeki Harşena Dağının üzerinde yer almaktadır. Kalenin halk tarafından bilinen bir diğer ismi ise Harşena Kalesidir. Yapıldığı günden bu yana pek çok kez farklı medeniyetlerin egemenliğine geçen bu kale Persler, Pontus ve Romalılar döneminde oldukça tahrip edilmiştir. Fakat tüm bu tahribatlara karşı yeniden onarılmıştır. Özellikle Romalılar ve Pontuslular arasında geçen savaş da oldukça zarar gören bu kale yeniden inşa edilmiştir. 1705 senesinde ise Amasya kalesi Türklerin himayesi altına geçmiştir ve kalenin büyük bir bölümü Türkler tarafından onarılmıştır. Anadolu’nun diğer illerinde olduğu gibi savunma amacı ile inşa edilmiş olan bu kale M.Ö 3200 senesinden 18. Yüz yıla kadar bir askeri üs olarak kullanılmıştır. Amasya kalesi yüksekliği ise denizden yüksekliği 700 metre iken yeşil ırmaktan yüksekliği ise yaklaşık olarak 350 metredir.

Kalenin Özellikleri

Bu kaleye vardığınız zaman muhteşem manzaraya karşı harika fotoğraf kareleri de çıkarabilirsiniz. Buraya gelen ziyaretçiler özellikle fotoğraf makinelerini de yanından eksik etmiyorlar.  Amasya köprüsü fotoğraflar olarak da size harika bir anı kalabilir. Bunun yanında Amasya kalesi aşağı kale ve yukarı kale olmak üzere 2 bölümden oluşur. Aşağı kale dediğimiz bölüm tepenin etek kısımlarından başlayarak şehri tamamen çevreliyor. Bu bölümün şehre açılan ise 4 adet farklı kapısı vardır. Bu kapılar ise karanlık kapı, midenos kapısı, sekiz kapı ve meydan kapısıdır. Aynı zamanda kalenin içinde Osmanlıdan kalan hamam kırıntıları, saraylar, cephanelikler, ambarlar ve su sarnıçları da bulunmaktadır. Gizli yollar da mevcuttur.

Bu bölümde ise ne çok ilgi ve alaka gören kısım ise cilanbolu da denilen su kuyusudur. 150 basamak ile inilen bu su kuyusu ortalama olarak 8 metre çapındadır. İçeri şehir, kızlar sarayı ve yukarı kale başta olmak üzere üç bölümden oluşan kalenin 4 adet kapısı vardır. Bu kapıların isimleri maydonos, meydan, helkıs ve saraydır. Kalenin en tepe noktası kesme taşlardan oluşmuştur. Sur duvarlarında ise moloz taşlar kullanılmıştır. Bugün kalenin sur duvarlarının pek çoğu varlığını korumaktadır. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Amasya kalesi farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için bu medeniyetlerin izlerini görmek oldukça mümkündür. Bunlara örnek olarak Osmanlı döneminden kalan hamam kırıntıları ve kral mezarlarıdır. Günümüz de ise yeşil ırmağın kuzeyinde yükselen kalenin sur duvarları üzerinde ise Amasya evleri ve hamamlar bulunur.

Amasya Kalesi Tarihi

Amasya kalesi giriş ücreti yukarıda da bahsettiğimiz gibi 5TL’dir. Buraya sabah saatlerinde gelip akşam 18.00’a kadar dilediğiniz şekilde gezebilirsiniz. Amasya kalesi gezilip görülmeye değer tarihi yapılardan bir tanesidir. Aynı zamanda buraya ulaşım da oldukça kolaydır. Amasya iline geldikten sonra isterseniz otobüsler ile isterseniz de kendi özel aracınız ile kaleye kolaylık ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kalenin tarihi hakkında da pek çok bilgiye sahip olmuş olursunuz. Bunun yanında Amasya kalesi tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Roma imparatorluğu zamanına dayanan Amasya kalesi tarihi özellikleri ile bilinir. Kalenin içinde Osmanlı devleti zamanından kalan hamam kırıntılarına rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda Amasya kalesi geçmişten bugüne kadar pek çok restore işleminden geçmiştir. Çünkü savaş zamanlarında oldukça tahribe uğramış bu kale günümüze kadar restore edilerek gelmiştir. Amasya iline uğradığınız zaman Amasya kalesini ziyaret etmeden gitmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu tarihi yapı gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Buraya gelin ziyaretçiler tarafından merak edilen bir diğer konu ise Amasya kalesini kim yaptırmıştır? Sorusu oluyor.

Amasya kalesinin şu güne kadar kim tarafından yaptırıldığı net bir şekilde belli değildir. Bazı tarihçilere göre Amasya kalesi Mithridates tarafından yaptırılmıştır, bazı tarihçilere göre ise hatti kralı haraqşna tarafından yaptırılmıştır. Hatta Amasya kalesinin bir diğer isminin de bu kraldan geldiği söylenmiştir. Yani Amasya kalesinin kim tarafından yaptırılmış olduğu net bir şekilde belli değildir. kalenin tarihi hakkında ve hangi milletlerden izler taşıdığı anlamında bilgilere ulaşmak istiyorsak Amasya kalesi tarihine bakmak da fayda olacaktır.

Anadolu’nun oldukça eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya ilk çağlarda Amasei ismi ile biliniyordu. Yapılan bazı arkeolojik çalışmalara göre ise bu kentte ilk yerleşimin M.Ö 5500 senelerinde olduğu ortaya koyulmuştur. Amasya kalesinin kentte ilk yerleşimin olduğu andan itibaren varlığını koruduğu bilinmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda giderek ise yukarıda sıralamış olduğumuz milletler tarafından savunma amacı ile kullanıldığını söyleyebiliriz. M.Ö 1970 senesinde Amasya ili Romalı devletler tarafından ele geçirilmiş ve Bizanslılar Amasya da tam olarak 700 sene hüküm sürmüştür.

1075 senesinde kent başka bir imparator tarafından işgal edilmesi ile bölge de Türk-İslam egemenliği başlamıştır. Anadolu Selçuklu devletinin Danişmend varlıklarına son vermesi ile Amasya Selçuklu topraklarına dahil olmuştur. Selçuklu zamanlarında kentete yoğun bir şekilde imar çalışmaları başlamıştır ve kent bölgenin önemli kültür merkezi haline gelmiştir. 1390 senesinde ise Amasya Osmanlı sınırlarına dahil olmuştur. Osmanlı devletine şehzadeler yetiştirilmek adına Amasya ya gönderilmiştir ve bu durum Amasya’ya Şehzadeler şehri unvanını kazandırmıştır. Şehzadelerin bu ile valilik yaptığı zamanlarda bu kentte pek çok sayıda ilim insanı yetiştirilmiş, saraylar, çeşmeler, medrese ve türbeler yaptırılmıştır. Kurtuluş savaşının ilk zamanlarında ulu önder Mustafa Kemal Atatürk bu ilde Amasya genelgesini hazırlamıştır. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk cemiyeti temsilcileri ile İstanbul hükümeti temsilcileri arasındaki görüşmeler yine Amasya da yapılmıştır. Amasya kalesi ziyaret saatleri ziyaretçiler tarafından merak ediliyordu. Kaleye giriş 08.00-18.00 saatleri arasındadır. Bu saatler arasında gelip kaleyi ziyaret edebilirsiniz.

Yakın Çevrede Gezilecek Yerler

Anadolu’nun en güzel ve gözde şehirlerinden bir tanesi olan Amasya da gezilip görülebilecek yerlerin sayısı oldukça çoktur. Bunların başında ise Amasya kalesi gelir. Amasya kalesi dışında daha gezeceğiniz pek çok yer vardır. Bundan dolayı da günlerinizin dolu dolu geçeceğiniz şimdiden belirtmek de fayda olacaktır. Bu tarihi şehri gitmeden evvel kendinize bir rota oluşturmanız sizin yararınıza olacaktır. Hem gideceğinizi yerleri sıralamış olur hem de her yeri gezmiş olursunuz. Amasya turuna öncelikle Amasya kalesi ile başlamıştık. Kalenin dışında meşhur kral mezarlarını da görmeniz mümkündür.

Gittiğiniz şerilerdeki müzeleri gezmeyi eğer seviyorsanız ve müze merakınız var ise Hazeranlar konağı mazesi ve minyatür Amasya müzesi tam size göre bir rota olacaktır. Özellikle 19. Yüz yıl yaşantısını yansıtan günlük eşyaların sergilenmiş olduğu Hazeranlar konağı müze ev de 350 ye yakın etnoğrafik eser bulmanız mümkündür. Amasya’nın gecesini ve gündüzünü yansıtan minyatür Amasya müzesinde ise kentin minyatür halini incelemeniz de mümkündür. Osmanlı’nın önemli kentlerinden biri sayılan Amasya iline gidip de medreseleri ve camileri ziyaret etmeden dönmeniz tabi ki de olmaz. Amasya ilinin en fazla ziyaret edilen yerlerinden bir tanesi olan çelebi Mehmet ve haliliye medreselerini de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Cami olarak ziyaret edebileceğiniz camilerin başında ise hörgüç camii gelmektedir. Daha sonra gümüşlü camii, Gök menderes camii ve saraçhane camilerini de ziyaret edebilirsiniz. Eğer doğa ile içi içe olmayı sevenlerdenseniz ve Amasya’nın o güzel doğal güzelliklerini gezmek isterseniz de Borabay Gjlü ve yedi kuğular kuş cennetini mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda aynalı mağara ve terzi köy kaplıcası da gezi planlarınız arasında olmalıdır. Son adım olarak ise Merzifon’a uğrayıp Merzifon bedesteni ve Merzifon Saat Kulesi’ni gezmenizi de tavsiye ederiz.

Amasya Kalesinden Tarih Fışkırıyor

Buraya gelen ziyaretçiler tarafından merak edilen bir diğer konu ise Amasya kalesini kim yaptırmıştır? Sorusu oluyor. Amasya kalesinin yukarı da bahsettiğimiz gibi çok eskilere dayanan tarihi bir yapısı olduğunu belirtmiştik. Bu tarihi yapıyı gezip görmenizi mutlaka tavsiye ederiz. Amasya kalesi tarihi hakkında bilgiler elde edebilir ve aynı zamanda geçmiş tarihi burayı gezerken yaşayabilirsiniz. Amasya kalesine ulaşım oldukça kolay olmakla beraber buraya ister otobüsler ile isterseniz de kendi özel aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Amasya Kalesi geçmişten bugüne oldukça büyük tahriplere uğramıştır. Bundan dolayı da devamlı restore edilmiştir.

Günümüze kadar da ulaşmayı başarmış olan bu tarihi yapı buraya gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmayı başarıyor. Amasya kalesinden adeta tarih fışkırıyor diyebiliriz. UNESCO dünya miras geçici listesine alınan bu kale adeta tarihi geçmişi ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.  Türkiye’nin en görkemli 3. Kalesi olarak yerini alıyor. Aynı zamanda denizden 700 metre yeşil ırmak kıyısından ise 300 metre yükseklikte olan Amasya kalesi Romalılar, Persler ve Bizanslıların egemenlik dönemlerinden pek çok saldırıya uğramasına rağmen her seferinde yeniden inşa edilmiştir. Amasya kalesi 1075 senesinde Türklerin kaleyi fethetmesinden sonra önemli alanda bir onarım görmüştür. 18. Yüz yıldan sonra ise askeri önemini yitiren bu kalenin günümüzde 5 tane anıtsal Helenistik dönem Pontus krallarına ait kaya mezarı bulunmaktadır.

Heybetli duruşu ve ihtişamlı manzarası ile buraya gelen ziyaretçileri etkileyerek kale Amasya ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerin başında geliyor. 2015 Senesinde ise UNİSCO dünya miras listesine alınan Amasya kalesi kültür ve turizm bakanlığının rehberliğinde Amasya belediyesi ile beraber yapılan çalışmaların önemli bir parçası haline gelmiştir. Amasya ili görülmesi gereken ve gezilmesi gereken bir yerdir. Her sene çok fazla sayıda yerli ve yabancı turist ağırlayan bu şehir turistler tarafından da oldukça beğenilmektedir. Bu şehre geldiğiniz zaman adete dağların ve kayalıkların eteklerine serilmiş bir şehre gelmiş gibi oluyorsunuz. Amasya kalesi gezisini ister aileniz ile isterseniz de arkadaşlarınız ile yapın oldukça zevk alacağınız bir gezi olacağından hiç şüpheniz olmasın.

Amasya Kalesine Nasıl Gidilir?

Amasya kalesi ziyareti gerçekleştirecek olan ziyaretçiler buraya nasıl gelecekleri konusunda endişe yaşamaktadırlar. Amasya kalesi yol tarifi olarak araştırma içine giriyorlar. Ancak buraya ulaşım sanıldığından çok daha kolaydır.

İster özel araçlarınız ile isterseniz de otobüsler ile gidebileceğiniz Amasya kalesi yol tarifi oldukça kolaydır. Zaten Amasya iline geldiğiniz zaman kaleye uzaklığı çok büyük bir mesafe de değildir. Bundan dolayı kaleye kolaylık ile ulaşabilir ve dilediğiniz zaman gezinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda kaleye giriş saatleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi sabah sekiz de başlar akşam altı da biter. Bu saat aralığında dilediğiniz zaman gelip kaleyi gezebilirsiniz.

Eminiz ki kaleye geldiğiniz zaman bu harika manzara karşısında muhteşem fotoğraf kareleri çıkaracaksınızdır. Amasya ili merkezi Herşena Dağı üzerinde bulunan Amasya kalesi Harşena kalesi olarak da bilinir. Yani kalenin halk tarafından bilinen bir diğer adı ise Harşena kalesidir. Bu kalenin denize yaklaşık olarak yüksekliği 700 metre civarıdır. Kalenin kim tarafından hangi tarihte yapıldığı net olarak bilinmemektedir. Bazı tarihçilere ve kaynaklara göre Amasya kalesi mithridates tarafından yaptırılmıştır. Bazı kaynaklara ve tarihçilere göre ise Amasya kalesi kumandan Karsan ya da Harsana tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Yani tam net olarak kale kim tarafından ve hangi zamanda yapılmıştır bilinmiyor.

Yorum yapın