Aslan Park nerede? Aslan Park’ta neler var? Bu ve benzeri soruların cevabıyla İstanbul’un az bilinen yerlerinden birini daha keşfetmiş olacaksınız.
Dünyadaki üçüncü, ülkemizin ise ilk yırtıcı kedi bahçesi burası. Birbirinden ilginç hayvanlara ev sahipliği yapan Tuzla Aslan Park, onlarca farklı türde pek çok kedi türünü barındırıyor. Size daha önce gittiğiniz hayvanat bahçelerinden farklı bir deneyim yaşatacağına emin olabilirsiniz.
Ha eğer siz:
‘Hayvanat bahçesinden bıktım arkadaş. Bizim okul/iş yeri zaten iki ayaklı hayvan kaynıyor. (!) Her gün onlarla aynı ortamı paylaşıyorum, aynı oksijen gazını teneffüs ediyorum. H2o haşikio endoplazmik retikulum.’ Falan diyorsanız o ayrı… 😂😂
O nedenle yazının sonunda size Aslan Park yakınındaki gezilecek yerlerden de bahsedeceğim. Aslan Park Tuzla ilçesinin muhtelif gezi rotalarından sadece biri. Bizde daha ne parklar, ne bahçeler var.
Biz ki en geniş gezi rehberi mottosuyla yola çıkan çağdaş bir ekibiz. Sizin için gezemeyeceğimiz, yazamayacağımız yer yok. 😎
Tuzla Aslan Park Hakkında
Burası Tuzla’daki Viaport Marina AVM’de bulunuyor. 8 dönümlük bir alan üzerine kurulu olan park, misafirlerine büyük kedi türlerini daha iyi tanıma imkânı veriyor.
Parka girdiğinizde her yerde Afrika desenlerini göreceksiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin ve onay alınarak kurulan Aslan Park, EAZA (European Association Of Zoos) standartlarına uygun bir biçimde tasarlanmış.
Park jaguar, Leopar, kaplan ve aslan vb. kedi familyasına ait en büyük hayvanlara bünyesinde yer veriyor.
Ayrıca Karakulak, Vaşak ve Puma gibi nesli tükenme tehlikesi altındaki türler de burada koruma altına alınmış.
Bunların başında ‘Beyaz Aslan’ geliyor. Bu türden, dünya üzerinde sadece 30 tane varmış. İşte 1 yavru, 2 dişi, 2 erkek olmak üzere onlardan 5 tanesi Aslan Park’ta yaşıyor.
Bunlar Kruger tipi Afrika aslanı olarak da biliniyor. Ender rastlanan bir renk mutasyonundan dolayı fazla görülmüyorlar.
Yeleli erkek aslanları da burada görebilirsiniz. Büyük kedilerin bazıları tüm gece ayakta oldukları için gününü uyuyarak geçiriyorlarmış.
‘Ex-situ Koruma Merkezi’ diye de nitelendirilen Tuzla Aslan Park, sayısı azalan bu nadir hayvan türlerinin soyunu muhafaza etmek için çalışıyor. Onlara sıcacık bir yuva olan Tuzla Aslanpark, bu sevimli misafirleri ve renkli atmosferiyle sizin de içinizi ısıtacak.
Yalnız bu türlerin Türkiye’ye ait olduğunu, buradaki doğal ortamlarından getirildiğini düşünmeyin. Onlar Avrupa parklarına ait. Malta, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Polonya gibi ülkelerden getirilmişler.
Doğada yaşamını sürdüremeyecek durumdaki hayvanlara bu parkta daha iyi olanaklar sağlanıyor.
Gelişimini tamamlayan hayvanlar ya farklı bir barınağa alınıyor, ya da başka bir hayvanat bahçesine naklediliyor. Böylelikle onların çoğalmasına, popülasyonun artmasına destek olunuyor.
Burada hayvanların esir edildiğini, âdeta bir tutsak gibi yaşadıklarını söyleyenler, Aslan Park’ın kapatılması gerektiğini savunanlar da var.
Fakat parkta hayvanlara doğal yaşam alanını aratmamak için her şey düşünülmüş. Veteriner teknikerleri ve hekimlerinin görev yaptığı parkta hayvanların ihtiyaçları titizlikle karşılanıyor. Sağlık ve hijyen kontrolleri her gün düzenli olarak yapılıyor.
Genellikle çocuklu ailelerin gezilecek yerler listelerinde yer alan bu park, çocuklara eğlenceli bir deneyim vaad ediyor. Parkı gezmek ortalama 30-40 dk sürüyor. İçeride durmak için belli bir süre kısıtlaması bulunmuyor. İsterseniz siz saatlerce de gezebilirsiniz, gezip gezip başa sarabilirsiniz. ‘Aaaa! Ben buradan daha önce geçmiştim ya! Dejavu dedikleri bu olsa gerek!’ diyebilirsiniz. 😂
- Yeşilin Binbir Tonu: Yedigöller Milli Parkı
Pekiii… Şimdi ne yapıyoruz? Şiir molası veriyoruz! 👏👏
Burada bile rahat durmuyorum bakın? Şiirsiz bir gezi yazısı, kaşarsız bir tosta benzer. Bu lafımı da unutmayın.
Niye ama gerçi kaşarsız tost olur, Sütaş light beyaz peynirli falan değil mi? Sağlıklı yaşam ürünleri tüketmek gerek. 😂
⏰***Aslan Park Şiir Dinletisi***⏰
- Tuzla’da bir park, onun adı aslan,
- Çok paran varsa, kriptoya bas lan, 😂
- Önce biraz spor yap, kalorilerden kurtul,
- Sonra şöyle oturup, bi arkana yaslan. 😆
Evet evet zaferinin tadını çıkar ve bunu bol karbonhidratlı bir yemekle kutla! 😂
En eğlenceli sporların başında gelen kayak için Murat Dağı Kayak Merkezi ve rafting için Köprülü Kanyon iyi bir alternatif olabilir.
Bizde her türlü ihtiyaca yönelik gezilecek yerler önerisi vardır. Övünmek gibi olmasın da. 😁
Durun daha bitmedi. Öyle kolay kurtulmak yok. 😂
⏰Aslan Park Şiir Dinletisi 2***⏰
- Bir şey gördüm orada, evet o bir kaplandı!
- Ah kalbime sanki, koca bir ok saplandı.
- Sensin güzel sevgilim, bir güneş gibi doğan,
- Canım menemen çekti, içine de bol soğan. 😄
Kızdan cevap gelir:
- Allah seni kahretsin, tek düşüncen yemek,
- Sen beni gerçekten, sevmedin hiç demek,
- İşin yok sürprizle, ne tekneyle ne yatla,
- Son kullanma tarihin, geçsin orda bayatla! 😂
Dolapta yarısı yenmiş, yarısı bırakılmış, kendi hâline terk edilen minik bir çikolata parçası gibi… Herkesin hor gördüğü, burun kıvırdığı brokoli yemeği gibi…
Kokuş orda! Apaçi! Kokoş! Mikroorganizmalar sarsın her tarafını, çürü! Fermantasyonlara uğrayasın! Kimyasal işlemlere tâbî tutsunlar seni! Evrim geçir! Geber! 🤣
Vöhh be! Bir an bu bedduaların sonu hiç gelmeyecek sandım. 😂😂
Ben şu an romantizm yapamadım. O yüzden bu büyük görevi size devrediyorum. Gidin, romantizmin kitabını yazın. Nereye mi?
- Önerilen İçerik: İstanbul’da Sevgiliyle Gidilecek Yerler
Aslan Park Giriş Ücreti 2023
- 0-3 yaş arası çocuklar için ücret talep edilmiyor.
- Yetişkinlerden 79 TL alınıyor.
- Öğrenciler ise 59 TL ödeyerek giriş yapabiliyor. Online bilet alma işlemini buradan gerçekleştirebilirsiniz.
Aslan Park Ziyaret Saatleri 2023
10:00’da açılan park, 18:00 saatine kadar ziyaretçi kabul ediyor. Bu saatler hafta sonları için de aynı.
- Dalgalarla Dans Edin: Aydın Plajları ve Aydın Koyları
Aslan Park Kuralları
- 13 yaş ve altındakiler refakatçisi olmadan giremiyor.
- Bazı hayvanlar kimi zaman barınaklarında olmuyor. Bakım-onarım çalışmaları veya kötü hava şartlarından dolayı bazılarını göremeyebilirsiniz.
- Fotoğraf çekimi sırasında flaş kullanamazsınız.
- Parka evcil hayvan getiremezsiniz.
- Barınaklara herhangi bir şey atmak, camlara vurmak, hayvanlara dokunmaya çalışmak yasak.
- Parka yiyecek sokmak veya parkta sigara içmek de yasaklanmış durumda.
- Parkı çocuklarınızla birlikte ziyaret ederseniz, koşmamaları gerektiği hususunda onları tembihleyin.
- Hayvanları korkutabilecek âni hareketlerden uzak durmalısınız.
- Olur da bir eşyanız kaybolursa bunun için park güvenliğine başvurabilirsiniz. Muhtemelen oradadır. 🙂
Aslan Park’ta Neler Var?
- Leopar
- Puma
- Afrika aslanı
- Karacal (Karakulak)
- Beyaz aslan
- Bengel kaplanı
- Sibirya kaplanı
- Kara panter
- Anadolu Vaşağı
- Jaguar
- Çilek kaplanı
Parktaki hayvanları satın alamıyorsunuz tabii ki. ‘Ayy ne tatlı bir leopar bu böylee. Bizim olsun mu? Hadi hadi olsun mu?’ falan yok. 😂😂
Ancak ‘Evlat Edinme Programı’ diye bir şey var. Onların bakımına, onları bu şekilde sahiplenerek destek olabilir ve tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu canlıların korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Parktaki hayvan dostlarımızdan birini nasıl evlat edinebileceğiniz konusunda yetkililerden bilgi talebinde bulunabilirsiniz. Konuyla alâkalı bir ayrıntıya erişemedim. Bakım masraflarını düzenli bir şekilde karşılayarak evlat edinebilirsiniz diye düşünüyorum.
Aslan Park’ta hangi hayvanlar var? Sorusunu biraz daha ayrıntılı cevaplamak adına, size bu hayvanların özelliklerinden bahsetmeyi düşündüm. Fakat sonra bunun gereksiz olacağına kanaat getirdim. Sonuçta leopar leopardır kardeşim. Hangimiz ona ‘Panthera pardus saxicolor’ diye hitap ederiz ki? 😂
Lâkin ben hayvan belgeseli izlemeyi severim. Gerçekten ibretlik şeyler var. Hayvan bile yavrusuna sahip çıkıyor da bazı insanlar çöpe atıyor. 😞
Yani ben yazmaktan çekinmem, kelimelerden tasarruf etmem bilirsiniz. Ama dediğim gibi Aslan Park’taki hayvanlar ile ilgili biyolojik bilgiler vermeyi lüzumsuz buluyorum. İlkokulda öğrenmek zorunda kalıp sonra hiçbirini hatırlamadığımız o dağlar, bayırlar o uzun yollar… Aklıma Gülşen’in Bangır Bangır şarkısı geldi, açın dinleyin fon müziği olur. 😂
Feridun Düzağaç ne demiş? ‘Hangi deniz, nereye dökülüyor bana ne! Ben boğulurken içimde…’
(Ufak bir revize yaptım şarkı sözünde. Böylesi daha kafiyeli. Kafiye her şeyden önemlidir.) 😂
Aslan Park’ta Neler Yapılır?
Buradaki hayvanları yakından görebilir, onları uzaktan uzaktan sevebilirsiniz. İmkân bulursanız onlarla şirin mi şirin fotoğraflar çektirebilir, albümünüzü bu rengârenk karelerle zenginleştirebilirsiniz. (Her zaman bu fırsatı sunmuyorlar.)
Hayvanlar tel değil cam kafeslere yerleştirilmiş durumda. Aranızda yalnızca birkaç santim cam olacak. Böylece birbirinizi net olarak görmeniz mümkün. Onlara bu kadar yaklaşmanın size çok heyecan vereceği kesin.
Hayvanların burada hâlinden memnun olduğunu siz de fark edeceksiniz. Ferah bir ortamda, özenle bakılan hayvanlar buraya alışmışlar. Burada onlara eziyet ediliyormuş gibi bir algıya kapılmak yanlış.
- İlginizi Çekebilir: Yoros Kalesi
Aslan Park Yavru Besleme
Onlara özel diyet programları hazırlanıyor ve her birinin ayrı beslenme saati var. Bunun için siz, ‘hanimiş bakiiim aç ağzını, uçak geliyooo!’ falan diyemezsiniz. 😂
Öncedern böyle bir uygulama varmış fakat onları strese soktuğu için buna son verilmiş. Düşünsenize her gelenin ‘ben de besleyeceğim ben de ben de.’ Dediğini… Hayvancağız şimdi kükremesin de ne yapsın? 😂
Hemen senaryoyu yazdım:
Aslan, kendisine yemek yedirmeye çalışanlardan bıkmıştır. Çok sinirlenen aslan artık dayanamaz ve isyan eder:
- Mide fesadı geçireceğim yeter ulan! Pirzola verseniz yemem. Çek şunu gözümün önünden! Al şunu da al! Defol git şimdi bi pençe atacağım yere yapışacaksın sülük gibi! 😂
- Aslancığım hayatım bak bi dilim. Arkandan ağlar sonra.
- Çık dışarı! Güvenliği çağırın bana. Bodyguard bozuntusuu! Nerdesin lan boşuna mı çuvalla para veriyoruz sana ha! Privacy security bakımından tehdit altındayım. Çabuk come here çabuk!😂
- Oooo kanka Sen İngilizce de mi öğrendin ne iş? Vay anasını.
Neyse, iyi güldük eğlendik. Umarım öyle olmuştur. Memnuniyetinizi önemsiyorum. 😂
- Buraya Bekleniyorsunuz: Gülhane Parkı
Aslan Park Fotoğraf Çekimi
Günde 10 kişinin fotoğraf çekmesine izin veriliyor. Sonuçta hayvan her gün yüzlerce insanla fotoğraf çektiremez ki, daaral gelir. 😂
Tabii fotoğrafları park görevlilerinin çekmesi şart değil. Siz kendi telefonunuzu veya fotoğraf makinenizi de kullanabilirsiniz.
Bu arada onlarla fotoğraf çektirmek için özel bir randevu almanız gerekmiyor. Zaten böyle bir uygulamaaları yok.
Fakat hayvanları sevmek, onlarla resim çektirmek için ekstra ücret ödüyorsunuz. Bu aktiviteler giriş ücretine dâhil değil. Şu an için fotoğraf çekim ücreti 50 TL.
Ancak şöyle bir durum var. Eğer hayvan rahatsız olursa fotoğraf çektiremezsiniz tabii. Onun keyfine kalmış bir şey.
Eminim onlarla aynı kareyi paylaşmak sizi çok mutlu edecek. Mutlaka bu deneyimi yaşayın, beraber güzel güzel poz verin. 😍
- Tarihten Mesaj Var: Adile Sultan Kasrı
Aslan Park Doğum Günü
Burada bazen doğum günü programları organize ediliyor. Sevdiklerinize her zamankinden çok başka, unutulmaz bir hediye vermek istiyorsanız bunu bir düşünün derim. Tüm araştırmalarıma rağmen detaylı bilgiye ulaşamasam da, parkın kendi sitesinde böyle bir etkinlikten söz edildiğine göre hâlâ ara sıra yapılıyor demektir.
Öte yandan Tuzla Aslan Park, kimi zaman hayvanlara da doğum günü partisi düzenliyor. Mesela Çekya’dan 2 yaşında Türkiye’ye getirilmiş Arthur adlı beyaz aslan parkın gözdesi durumunda.
Her yıl onun doğum gününü kutluyorlar. Pastası özel hazırlanıyor: Lezzetli mi lezzetli, koca bir tavuk yemi! Oh mis! 😉
- Huzurun Açık Adresi: Fatih Korusu
Aslan Park Nerede?
Yazının başında da söylediğim gibi Aslan Park Tuzla ilçesinde konumlanıyor. Açık adresi şöyle:
- Viaport Marina Cami Mahallesi, Balıkçılar Sokak, U Blok No:20 D:U, D:226, 34940 Tuzla
- Yol tarifi için tıklayın!
Aslan Park Nasıl Gidilir?
- 130M otobüsüne binip Tuzla Marina durağında inerek buraya varabilirsiniz.
- Pendik-Şifa Mahallesi minibüsünü veya KM12 İETT otobüsünü de başka bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.
- Yahut Kadıköy’den geliyorsanız 130 veya 130A otobüsünü kullanabilirsiniz.
- Marmaray Halkalı – Gebze Hattındaki bütün istasyonlar sizi Aslan Park’a ulaştırır. Marmaray Tuzla durağında inerek Tuzla İstasyonu’nun önünden geçen minibüslerle buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Diğer Bir Seçenek: S.GÖKÇEN NİZAMİYE durağına gelin. E9 numaralı otobüse binerek TRABLUS SOKAK durağında ‘müsait bir yerde inebilir miyim lütfen?’ deyin. 😂 Şoför bu talebinizi memnuniyetle yerine getirecektir. 😂 İşte sonra TERSANE KÖPRÜSÜ durağına doğru yürüyün. Oradan 130 numaralı otobüse binip ŞEHİTLER CADDESİ durağında inerek Aslan Park’a gelebilirsiniz.
- Aslan Park’a nasıl gidilir özel araç ile diyorsanız: D-100 Karayolunda karşınıza çıkacak Tuzla tabelalarını izleyin. Tuzla Piyade Okulu tabelasını göreceksiniz. Oradan devam edin. Kavşakta Viasea Akvaryum tabelasına rastlayacaksınız. Onu takip edin, birkaç dakikada Aslan Park’tasınız.
Bu arada, az evvel yol tarifi verirken hafiften yine kötü bir espri yapar gibi oldum. Ama tam değil. Tamamlanarak hizmete sunulmuş olan kötü esprilerimi Bursa’da Ne Yenir? ve Denizli Gezilecek Yerler adlı yazılarımda bulabilirsiniz. 🙂
‘Soğuk espri içermeyen, daha mantıklı bir şeyler bakıyorum ben’ diyorsanız… 😂 Eskişehir Gezilecek Yerler ve Giresun Adası içeriklerimize göz atabilirsiniz.
Aslan Park Ulaşım
- Park yetkilileriyle iletişime geçmek için 0216 560 1800 veya 0216 560 1818 numarasını kullanabilirsiniz.
- WhatsApp Numarası: 0530 600 0615
- Parkın web sitesine aslanparktuzla.com adresinden ulaşabilirsiniz.
- E-Mail: info@aslanparktuzla.com
- Instagram hesabı için buraya tıklayabilirsiniz.
Aslan Park Yakınında Gezilecek Yerler
Hazır buraya gelmişken Korsan Adası Tema Park’a da uğrayabilirsiniz. Burası 28 farklı üniteden oluşuyor. Birçok ödüle lâyık görülen tema park, -deyim yerindeyse- tam bir macera parkı diyebilirim.
Avrupa’daki en büyük roller coaster’lardan beşincisi olan Red Fire da yine bu tema parkta bulunuyor. Bu, ülkemizdeki en uzun ve en yüksek Roler Coaster.
İsterseniz outlet alışveriş merkezini gezip bir şeyler alabilir, sinemaya da gidebilirsiniz.
ViaSea Akvaryum ve bowling salonunu ziyaret edip eğlenceli dakikalar geçirmeye devam edebilirsiniz. Viasea Aqua Park’ı dolaşabilir, eğlence merkezinde tempoyu yükseltebilirsiniz.
Bunun dışında Tuzla, gezilecek yerler açısından güzel alternatiflere sahip. Örneğin:
1. Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı
Burada spa salonundan restoranlara, çarşıdan lunaparka, havuzlardan Amfi tiyatrosuya kadar her şey düşünülmüş. Havuz seçenekleri arasında çocuk havuzu, jakuzi ve sauna gibi olanaklar da var.
Planetaryum ve Gözlem Evi ile HoloZoo Nuh’un Gemisi yine bu parkta bulunuyor. HoloZoo, Türkiye’nin ilk holografik hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyor. Yol tarifi için tıklayın!
2. Mercan Antik Dalgakıran
Aynı isme sahip Mercan Koyu’nda yer alıyor. Limanın karşısında göreceğiniz bu yapıyı görmeden geçmeyin. Yol tarifi için tıklayın!
3. Tuzla Manastır Koyu
İstanbul’un saklı cennetlerinden biri olan bu koy, muhteşem manzarasıyla ilgi görüyor. Arkanızda yeşillikler, önünüzde masmavi deniz… Kısaca huzurlu bir gün burada sizi bekliyor. Burası Tuzla Yat Kulübü’ne yakın bir konumda. Yol tarifi için tıklayın!
4. Tuzla Kent ve Mübadele Müzesi
Eskiden Tuzla bölgesinde yaşamış Rumların eşyalarına yer verilen bir müze burası. Müze Museum olarak da bilinen müzede, Rum aileler tarafından bağışlanan eserler yer alıyor.
Giriş ücreti alınmıyor. Yol tarifi için tıklayın!
Bu arada hazır yeri gelmişken, Müze Kart nedir? Başlıklı yazımıza da bakmanızı tavsiye ederim. Bu kart sayesinde hangi müzeleri indirimli veya ücretsiz gezebileceğinizi oradan öğrenebilirsiniz.
Sonuç olarak Tuzla Aslan Park, nesli yok olmaya yüz tutmuş vahşi kediler için bir koruma alanı. Ayrıca onları yakından görmek isteyenler için bir keşif yeri. Bu canlılarla iç içe zaman geçirmek sizin için unutulmaz bir hatıra olacak.
Puma’lara merhaba demek, leoparlarla tanışmak, kendinizi onlara çok yakın hissetmek… Kulağa güzel gelmiyor mu?
Tabii ki biz de isteriz bütün hayvanlar doğal ortamında yaşasın. Hayvanlara eziyet eden, bundan zevk alan insanlar en yabani hayvanlardan daha vahşi. Umarız bu konuda etkili cezalar verilmeye başlanır.
Bu arada ekstra bir bilgi: Aslan Park Tuzla ilçesinin yanı sıra Ankara’da da yer alıyor. Bu Aslan Park Ankara yine İstanbul’daki gibi yırtıcı hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Burada yeşil maymun, kürek boynuzlu alageyik, vervet maymunu gibi farklı hayvanlar da var.
Aslan Parkı Ankara derken, ‘Park Aslan’ ile karıştırmamak lâzım. İkisi farklı şeyler. 🙂
Park Aslan, bir mangal yeri. Sonra Park Aslan’a gidip, ‘ımm. Şey biz aslanları ziyarete geldiydik ama. Nerdeler? Yoksa. Yoksa… Aman Tanrım bu ızgarada pişen şeyler aslan mı?’ falan demeyin. 😂
Off. 😩 Donuyorum ortam buz kesti. 😂
Neyse, Aslan Park ile ilgili daha fazla bilgi için Ankara Gezilecek Yerler içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz. Buraya gelmişken yöresel lezzetleri tatmadan gitmenize gönlüm razı olmaz. Bu yüzden size Ankara’da Ne Yenir? yazımı öneriyorum.
Ayrıca Tarsus Hayvanat Bahçesi yazımıza da mutlaka uğrayın. Mersin gezilecek yerler arasında başı çeken bu hayvanat bahçesi, yüzlerce canlı türünü bünyesinde barındırıyor.
Öte yandan OrmanyaHayvanat Bahçesi ve Hobbit Evleri, İsfanbul Vialand Hayvanat Bahçesi de ziyaret edebileceğiniz yerlerden. Polonezköy Tabiat Parkı içinde bulunan hayvanat bahçesini de unutmayalım.
Aslan Park İstanbul nerede? Diye soranları, sorduğuna pişman ettim. Türkiye turuna çıkardım resmen. 😂
Bizde böyle. İstanbul Gezilecek Yerler rehberimizde bunun dahası var.
O zaman siz de bir şeyler deyin. Yazımızı beğendiyseniz ses verin. Buraya gittiyseniz deneyimlerinizi paylaşın ki ziyaret etmemiş olanlar için Aslan Park Tuzla yorumlar ile daha cezbedici bir yer hâline gelsin.