Çiçek Pasajı tarihi atmosferi ve meyhaneleriyle Beyoğlu’nun en cazip çekim noktaları arasında. İstiklal Caddesi’nde yüzyıllara kafa tutan Tarihi Çiçek Pasajı, öyle çiçeklerle dolu bir yer değil. Fakat şehrin en hareketli caddelerinden biri üzerine kurulu, en popüler eğlence mekânlarından.
Hem keşfedilmesi gereken tarihi bir yer, hem de Beyoğlu akşamlarının favori mekânı. Gece hayatının en canlı yaşandığı yerlerden biri olan Beyoğlu Çiçek Pasajı, köklü geçmişiyle de İstanbul’un emektarlarından. O zaman kendisini sahneye davet edelim, karşınızda İstanbul Çiçek Pasajı!
Çiçek Pasajı Hakkında Bilgi
Şehrin nabzı Beyoğlu’nda, Beyoğlu’nun kalbi ise Çiçek Pasajı’nda atıyor. Nostaljik müzik keyfiyle eşsiz bir atmosfer sunan Çiçek Pasajı, mimari ayrıntıları ve süslü görünümüyle de ilgi çekiyor. 1800’lü yılların meşhur isimlerinden biri olan Hristaki Zografos Efendi tarafından yaptırılmış.
Uzun lafın kısası Çiçek Pasajı Beyoğlu ilçesinin en büyük tarihi ve kültürel değerleri içerisinde bulunuyor. Turistler bu tarihi yapıya ‘Cité de Péra’ adını veriyor. Balıkçılar Pazarı’nın yanında bulunan Çiçek Pasajı, ulaşım açısından oldukça merkezi bir noktada yer alıyor.
Asırlardan beri zamana meydan okuyan Çiçek Pasajı İstanbul restoranlarının en iyilerinden bazılarını da bünyesinde barındırıyor. ‘İkinci Bahar Restoran’ bunlardan biri.
Beyoğlu’nun en ihtişamlı binalarından biri olan Çiçek Pasajı, girişle beraber 3 kattan oluşuyor. Özellikle karyaditler (yani üzerine kadın heykeli işlenmiş sütunlar) dikkat çekiyor. Öte yandan pasajın en üst katında insan ve aslan başı objeleri ile yapılmış süslemeler bulunuyor. Bu açıdan İstanbul’da fotoğraf çekilecek yerler içerisinde son derece ilginç kareler sunacak bir mekân olduğunu söyleyebiliriz.
Şık ve kaliteli mekânları bir araya getiren Çiçek Pasajı, 200 yıldan fazla köklü bir geçmişe sahip.
Aynı zamanda kokoreç, midye tava, midye dolma gibi sokak lezzetleriyle ünlü. İstiklal’in süt mısırını, kestane kebabını ve ıslak hamburgerini de unutmamalı.
Pasajın olduğu yerde, Sahne Sokağı ile İstiklal Caddesi’nin kesiştiği köşede eskiden Naum Tiyatrosu bulunuyormuş. Hatta Sultan Aziz ve Sultan Abdülhamid de buraya tiyatro seyretmeye gelirlermiş. ‘II Trovatore’ isimli ünlü opera önce bu tiyatroda, sonra Paris’te sahnelenmiş. Burası sanatsal etkinlikleri ile Avrupa’nın da en ünlü kültür merkezlerindenmiş.
Bu arada tiyatro demişken, Aspendos Tiyatrosu yazımıza da bakmak isteyebilirsiniz sonra belki… (Bizde böyle, söz sözü açar.) 🙂
Lüks yapılar, meyhane ve restoranlardan oluşan Çiçek Pasajı’nın iki girişi mevcut. Biri Tiyatro Sokağı’nda, öteki İstiklal Caddesi’nde.
Şehrin favori eğlence, yemek ve gezi duraklarından biri olan Çiçek Pasajı’nın her köşesi buram buram tarih kokuyor… Rakı-balık ikilisinin tadını doya doya çıkaracağınız bu mekânda sazlı-sözlü eğlenceler de hiç bitmiyor. Anlayacağınız, İstanbul’da sevgiliyle gidilecek yerler arasında başı çekiyor, arkadaşlarla keyifli bir buluşma için doğru adres.
Sait Faik Abasıyanık burayı, ‘Çiçek Pazar’ında Bir Gezinti’ isimli bir öyküsünde kaleme almış. Bu öyküden öne çıkan bazı satırlar şöyle:
‘Beyoğlu’nun en meşhur yerlerindendir Hıristaki Pasajı. Burada mandalina ile pavurya, portakal ve karides, çiçek ve alkol birbiriyle bulunur. Aralarında ihtilâf olan şeyler, Çiçek Pasajı’nda zıtların uyumunu sergiler. Burada içilen her bir yudum âb-ı hayat gibi gelir.’
Çiçek Pasajı’nın geçmişte birçok ünlü ismi ağırladığı biliniyor. Faruk Nafiz Çamlıbel, Ahmet Haşim, Ercüment Ekrem Talu, Orhan Veli, Sait Faik, Tarık Buğra bunlardan bazıları. Herkese kucak açan bu pasajın, sayısız hikâyeye tanık olduğu şüphesiz. Hayranlık uyandıran mimarisi bile onu ziyaret etmek için geçerli bir sebep. Çiçek Pasajı’nın zengin tarihine şahit olmak için, İstanbul’da keşif rotanızı belirlerken buraya öncelik verin.
Bu arada pasajın resmi sitesine www.tarihicicekpasaji.com adresinden ulaşabilirsiniz. Fakat övünmek gibi olmasın, bizim yazımız, pasaja ait web sitesinden, hatta internetteki tüm sayfalardan daha fazla bilgi içeriyor. 😊
Mersin’in de bir çiçek pasajı var, aklınızda bulunsun. Burası Gökçay İş Merkezi diye de biliniyor. Tüm Mersin gezilecek yerler için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Antalya’nın da Akdeniz Çiçek Pasajı adında bir eğlence merkezi mevcut. Lâzım olursa Antalya’nın en güzel yerleri hakkında bilgi için Antalya gezi rehberi yazımıza bakabilirsiniz. Aslında şey… Bursa’nın da bir çiçek pasajı mevcut. Size Bursa gezilecek yerler yazımızın yolu göründü hafiften… 😂
Çiçek Pasajı Tarihi
Fakat 1870’de bir yangın çıkmış ve bu tiyatro küle dönmüş. Bu olayın ardından Hristaki Zografos Efendi, arsayı satın almış. 1876 yılında İtalyan mimar Cleanthe Zanno buraya bir iş merkezi inşa etmiş.
Bu binadaki dükkanların bulunduğu pasaj ‘Hristaki Pasajı’ ismini almış. O zamanın ünlü markalarına ev sahipliği yapan pasajda Keserciyan’ın Terzihanesi ve Yorgo’nun meyhanesi gibi ünlü mekânlar da bulunuyormuş. Ayrıca Vallaury ve Maison Parret’in pastanesi, Dulas’ın Natürel çiçekçisi, Nakumara’nın Japon mağazası da bunlar arasında imiş. Hristo’nun kafesi, Acemyan’ın tütüncü dükkanıve Schumacher’in fırını da o zamanlar çok popülermiş.
1908 tarihinde Sadrazam Küçük Sait Paşa burayı satın almış ve binanın adı ‘Sait Paşa Geçidi’ olmuş. Peki Çiçek Pasajı adı nereden geliyor? Derseniz, bu ismin I. Dünya Savaşı döneminde verildiği söyleniyor.
Savaş zamanı pasajdaki dükkanlar kapatılmış. 1917 Bolşevik Devrimi’nden kaçarak İstanbul’a sığınan Ruslar, bu bölgede çiçek tezgâhları kurmaya başlamışlar. Bu da bir süre sonra mekânın ‘Çiçekçiler Pasajı’ diye meşhur olmasına yol açmış.
İlk meyhane ise 1940 yılında Yorgo Efendi ttarafından açılmış. Sonra pasajdaki çiçekçiler bir bir başka yerlere taşınmaya, meyhanelerin sayısı artmaya başlamış. ‘Çiçekçiler Pasajı’, artık ‘Çiçek Pasajı’ olmuş. Adındaki ‘çiçek’, Beyoğlu’nun eski bir hatırası hâlâ.
1980’li yıllarda Çiçek Pasajı’nı Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği tarafından restorasyon çalışmaları başlatılmış. Pasaj aslına uygun bir şekilde onarılıp meyhane olarak kullanıma açılmış. Aralık 2005 tarihinde ise son yenileme ve bakım çalışmaları gerçekleştirilmiş.
Şimdi tamamen meyhane kültürüyle özdeşleşmiş bir yer olan Çiçek Pasajı’nda çiçekçilerden eser yok.
İstiklal yönündeki giriş kapısında tarihi bir saat mevcut. 1876 yılında yapılan saatin üzerinde Roma rakamları var. Saat bugün çalışmıyor tabii. Fakat pasajın tarihi dokusunu ön plana çıkaran detaylardan biri, o yüzden bu saate dikkatlice bakmayı unutmayın.
Bu arada eski işletme sahiplerinin resimlerine de rastlayacaksınız. Ünlü yazar ve gurme Aydın Boysan, akardeoncu Madam Anahit gibi pasajın ünlü müdavimlerine ait resimleri göreceksiniz.
Duvarları süsleyen eski fotoğraf kareleri bu mekânın tarihini daha iyi hissetmenize yardım edecek. Özetle Beyoğlu’nun en süslü binalarından biri olan Çiçek Pasajı’nın hem mimarisine, hem atmosferine hayran kalacaksınız.
Tarihi Çiçek Pasajı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2023
Pasaja giriş ücretsiz. 09:00 ile 05.00 arasında hizmet veren pasaj haftanın her günü ziyaret edilebiliyor. Fakat restoranların çalışma saatleri birbirinden farklı olabilir.
Beyoğlu Çiçek Pasajı Meyhaneleri ve Restoranları
Şunu baştan söyleyelim. Çiçek Pasajı fiyatlar açısından pek bütçe dostu bir yer sayılmaz. İki kişilik bir akşam için en az 250 TL’yi gözden çıkarmanız gerek. Tek kişi olunca maliyet düşer fakat öyle de pek tadı çıkmaz sanki… 🙂
Neyse… Bu meyhanelerde hayal kurmanın keyfi bir başka olur. Tek bir kadeh bile stresinizi alıp götürmeye yeter belki. Her gece misafirlerine farklı bir âlem yaşatan Çiçek Pasajı damak ve göz zevkine yeni ufuklar açıyor. Kimbilir, bu masalarda oturanların gönlünde hangi umut çiçekleri açıyor?
Tam şiir yazmalık konu! Ama o eskidendi… Mazide kaldı o günler. Önceden size komik şiirler yazar, soğuk espri kavramına yeni bir soluk getirirdik. Merak ettiyseniz Bursa’da ne yenir? Ve Balıkesir plajları yazılarımıza bakabilirsiniz. Daha buz gibi espriler ve eğlenceli şiirler için Ankara gezilecek yerler ve Denizli gezilecek yerler yazılarımıza da uğrayabilirsiniz.
Nerede kalmıştık? Zengin menüsü, nefis lezzetleri ve hoş ambiyansıyla tercih edebileceğiniz en güzel Çiçek Pasajı mekanları şöyle:
Ceneviz Meyhanesi
Mekânın tavanındaki antikalar da buraya farklı bir atmosfer katıyor. İç dekorasyonu eski cumbalı evleri andırıyor. Tavanda asılı duran tencere, kazan ve ütüler oldukça ilgi çekiyor. Burada bir yandan yemeğinizi yerken, diğer taraftan şömine ateşine dalıp kendinizi sımsıcak bir nostaljinin içinde bulacaksınız. İstanbul’un sevgiliyle gidilecek yerler listelerine lâyık, romantik bir yer yani.
Kısaca burası, muhabbetin dibine vurmak isteyenlere hitap ediyor. Bu sırada tavuk şiş, çöp şiş ve tereyağlı karides gibi lezzetlerini de mutlaka deneyin.
Aynı zamanda papi çıkın ve görme bonfile gibi spesiyallerine de bayılacaksınız. Değişik tatlar arıyorsanız soğuk mezeler den semiz, lakerde ve grek salatayı önerebiliriz.
- Telefon: 0212 245 4945
- Adres: Tarihi Çiçek Pasajı No:12, İstiklal Caddesi, Beyoğlu
Manolya Restoran
Türk mutfağından farklı lezzetlerin de sunulduğu mekânda fix ve alakart menüler var. Ayrıca nişan, düğün, toplantı, kutlama ve özel davetler de gerçekleştiriliyor.
Çeşit çeşit mezeleri, yerli-yabancı alkol seçenekleri ile beğeni topluyor. Açık ve kapalı alanlarıyla hizmet veren mekânda lezzete canlı müzik ve fasıl keyfi de eşlik ediyor. Fakat fiyat/performans bakımından beğenmeyenler, pahalı bulanlar da yok değil. 2 kişilik fiyat ortalama 250-300 TL civarında.
- Telefon: +0212 244 6384
- Adres: Hüseyinağa Mah., Çiçek Pasajı, No: 12, İstiklal Caddesi, Beyoğlu
Sev İç Restoran
Çanakkale gezilecek yerler arasında başı çeken Ezine ilçesinin meşhur Ezine peynirini duymuşsunuzdur. İşte buranın bir de saf zeytinyağı meşhur. Sev İç Restoran, bu ikisinin birleşiminden oluşan leziz mezeleriyle bağımlılık yapıyor. Bu arada Çanakkale’nin diğer yöresel tatları için Çanakkale’de ne yenir? Yazımıza bakmayı unutmayın. Görüyorsunuz, yazı içinde yazı servis ediyoruz. Hizmette sınır yok!
Balıkpazarı’ndan girdiğinizde solda, caddeden girdiğinizde sağda kalıyor burası. Bu mekânın ziyaretçileri genellikle sinema, sanat ve edebiyat dünyasından.
akardeoncu İbrahim tarafından sunulan canlı performanslar, misafirleri Türk sanat müziğine doyuruyor. Ayrıca fasıl grubu ve sanatçıların cümbüş-ud performansları da her akşam kulakların pasını siliyor. Oyun havalarının da çalındığı mekânda gruplara özel dansöz ve fasıl temin edilebiliyor.
Beyoğlu Belediyesi’nin Beyaz Zambak Hijyen Belgesi verdiği bu restoran, konforlu ortamı ve sıcak atmosferiyle gecelerinizi renklendirmeye aday.
- Telefon: 0212 244 28 67
- Adres: Hüseyinağa Mahallesi, Çiçek Pasajı, No 8, İstiklal Caddesi, Beyoğlu
Huzur Restoran
- Telefon: 0212 293 7129
- Adres: Hüseyinağa Mah., İstiklal Cad., Çiçek Pasajı, No: 18, Beyoğlu
Kime Ne Restoran
İsmiyle nasıl bir felsefeyi benimsediğini ortaya koyuyor aslında. ‘Senin keyfinden, kederinden kime ne be kardeşim! Sen eğlenmene bak!’
1963 yılında kurulan mekân, geleni en güzel şekilde konuk etmesini biliyor.
kimene-bizbize-dizdize adıyla hizmet vermeye başlayan bu restoran kısaca ‘Kimene’ diye biliniyor. Restoranın kapılarından biri Balık Pazarı’na, diğer ikisi Çiçek Pasajı’na açılıyor. Günün stresinden uzaklaşıp tarihi ve lezzeti bir arada deneyimleyebileceğiniz bu restoran, ‘biz bize, diz dize, bundan kime ne?’ sloganıyla hareket ediyor.
Tavada veya ızgarada pişen mevsimlik taze balıklar damağınızda iz bırakacak. Enfes Hatay lezzeti Haydari, Aydın’da yöresel mezelerin kralı fava gibi birbirinden özel tatlar da masanızda olacak. Ayrıca acılı ezme, midye dolma, topik ve pilaki gibi mezeler de cabası!
- Telefon: 0212 244 12 66
- Adres: Çiçek Pasajı No : 80/7/12, Sahne sokak, No:2 İstiklal caddesi-Beyoğlu
- Web Sitesi: www.kimenerestaurant.com
İkinci Bahar Restoran
Hemen Tarihi Çiçek Pasajı’nın girişinde yer alıyor. Unutulmaz dost sohbetlerine imza atacağınız bu mekân 11:00-02:00 arası hizmet veriyor.
- Telefon: 0212 244 5020
- Adres: Çiçek Pasajı, No 3/5, İstiklal Caddesi, Beyoğlu
- Web Sitesi: http://www.ikincibaharrestaurant.com/
Stop Restoran
Taze taze mezeler, et soteler, ızgaralar ve mevsim balıklarından oluşan harika menüsü iştahınızı kabartacak.
- Telefon: 0212 243 66 52
- Adres: Tarihi Çiçek Pasajı No: 14, Beyoğlu
Palmiye Restoran
- Telefon: 0212 244 0305
- Adres: İstiklal Caddesi, Tarihi Çiçek Pasajı, No: 10, Beyoğlu
Çınar Restoran
Kalite olarak pasajın diğer restoranlarından farksız olan bu mekânda gönlünüzce eğlenebilir, dostlarla iki lafın belini kırabilirsiniz. Canınız biraz efkârlanmak veya kafa dağıtmak, eski defterleri açmak, koyu sohbetlere dalmak istediğinde tercihiniz buradan yana olabilir.
- Telefon: 0212 251 4295
- Adres: Hüseyinağa Mah., İstiklal Cad., Çiçek Pasajı, No 4/8, Beyoğlu
Mahzen Restoran
- Telefon: 0212 249 0329
- Adres: Hüseyinağa Mah., İstiklal Cad., Çiçek Pasajı, No 4/6, Beyoğlu
Çiçek Pasajı Nerede?
Otantik havası, samimi ortamı ve seçkin restoranlarıyla İstanbul’un gözdesi Çiçek Pasajı Beyoğlu’nda bulunuyor. İstiklal Caddesi’nde, Hüseyinağa mahallesinde yer alıyor.
Yani Taksim’in tam merkezinde konumlanıyor. City Center Hotel’e yaklaşık 5 dk mesafede.
Açık adresi şöyle:
Hüseyinağa Mah., İstiklal Cad., Sait Paşa Geçidi 176 / 6, Beyoğlu-İstanbul
Yol tarifi için tıklayın!
Taksim Çiçek Pasajı Nasıl Gidilir?
Dilerseniz Taksim istikametine doğru hareket eden İETT otobüslerini kullanabilirsiniz. Pasaja en yakın durak Ömer Hayyam otobüs durağı.
Tepebaşı otobüs durağından tüm İETT otobüsleriyle de buraya ulaşım sağlamanız mümkün. Eminönü’nden 46ÇY veya 46Ç gibi hatlarla Taksim’e gelip Galata Kulesi yönüne doğru yürüyerek pasaja varabilirsiniz. Ayrıca 35C, 129T, 42T, 38T, 72T, 66, 74A numaralı hatları da kullanabilirsiniz.
Tramvay ile gelmeyi tercih edecekseniz Zeytinburnu-Kabataş tramvayına binebilirsiniz. Tophane durağında inip 10 dk yürüyerek pasaja varabilirsiniz.
İstanbul Çiçek Pasajı Ulaşım
Yukarıdaki ulaşım alternatiflerine ek olarak metroyla gelmeyi planlayanlar Şişhane-Darüşşafaka metro hattını kullanabilir. Şişhane metro istasyonuna geldikten sonra zaten pek bir şey kalmıyor. Çiçek Pasajı’yla bu istasyon arası 15 dakikalık yürüme mesafesi.
Tarihi Çiçek Pasajı Yakınında Gezilecek Yerler
Pasaj, İstanbul’un en işlek bölgelerinden birinde bulunuyor. Beyoğlu’nda görülecek turistik ve tarihi pek çok yer var. Öncelikle pasajın bitişiğinde yer alan hediyelik eşya dükkanlarına ve Beyoğlu Balık Pazarı’na uğrayabilirsiniz mesela. Üç Horan Kilisesi’ni gezebilir, Üç Yıldız Şekerleme’yi ve Avrupa Pasajı’nı da burada bulabilirsiniz.
Ziyaret edebileceğiniz diğer yerlerden bazıları şöyle:
- İstiklal Caddesi: Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında uzanan bu turistik cadde, ülkemizdeki en kozmopolit caddelerden biri. Burası mağaza ve AVM bakımından oldukça zengin. Barlar, tatlıcılar, kitapevleri, sinemalar ve çok daha fazlası… Yani İstiklal Caddesi’nde yok yok âdeta. Ayrıca bölgede dini yapılar da bulunuyor. St. Antuan Katolik Kilisesi bunlardan biri. Bu arada hazır İstiklal Caddesi’ndeyken, Nostaljik Tramvay ile gezintiye çıkmayı ihmâl etmeyin! Yol tarifi için tıklayın!
- Galata Mevlevihanesi Müzesi: İstanbul semazenlerinin okuduğu kitaplar, onlara ait giysiler burada sergileniyor. antik Sema ritüellerine burada tanık olabilir, tasavvuf konusundaki bilgi dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Yol tarifi için tıklayın!
- Taksim Cumhuriyet Anıtı: İstiklal Caddesi’nin buluşma noktası olan bu anıtın geçmişi 1928 yılına dayanıyor. Kurtuluş Savaşı anısına yapılan anıt, Beyoğlu’nun tarihi mozaiğini oluşturan en önemli parçalar arasında. Yol tarifi için tıklayın!
- Odakule: Eskiden İstanbul’daki en yüksek yapı burasıydı. Şimdi bu özelliğe sahip olmasa da hâlâ görülmesi gereken tarihi eserlerden biri. Çevresinde bulunan gece kulüpleri de bölgenin popüler olmasında en büyük etken. Odakule demişken, Ankara’daki Atakule geldi aklıma. 🙂 Bilgi almak isterseniz Ankara Atakule yazımızı inceleyebilirsiniz. Odakule yol tarifi için tıklayın!
- Pera Müzesi: Sanata ilgi duyuyorsanız bu müzeyi de mutlaka gezi listenize dâhil edin. Türk ve yabancı pek çok sanatçının muazzam eserlerine ev sahipliği yapan bu müze, sizi tek kelimeyle büyüleyecek. Müzedeki en dikkat çekici yapıtlardan biri, Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablo. Yol tarifi için tıklayın!
- Fransız Sokağı: Burada Fransızca isme sahip restoranlar var. Ancak bunların haricinde Fransız kültürünü yansıtan fazla bir şey yok. Güzel kafelere ve sanat merkezlerine ev sahipliği yapan Fransız Sokak’ta şarap evleri de mevcut. Biraz dar bir sokak, yokuş çıkmayı göze alıyorsanız uğrayabilirsiniz. Nostaljik anlar yaşayacağınız sevimli bir yer. Cezayir Sokak diye de biliniyor. El işi ürünlerin satıldığı dükkanları ziyaret etmeyi ve resim galerilerini görmeyi unutmayın. Yol tarifi için tıklayın!
- Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi: Grand Pera binasının hemen girişinde bulunan bu müze ünlü isimlerin balmumundan yapılmış heykellerine yer veriyor. Gerçek boyutta tasarlanan bu heykeller özellikle çocukların çok ilgisini çekiyor. Yalnız Müze Kart geçerli değil. Yol tarifi için tıklayın!
- Nevizade Sokak: Beyoğlu’nda gece hayatının en popüler bir başka mekânı da burası. Balık restoranları ve meyhanelerin sıra sıra dizildiği bu sokak, Çiçek Pasajı’nın arkasında bulunuyor. Yol tarifi için tıklayın!
- Galata Kulesi: İşte, Beyoğlu’nu İstanbul’un en güzel ilçeleri arasına dâhil eden görkemli yapılardan biri! Türkiye’nin en önemli tarihi değerleri arasında bulunan Galata Kulesi, mükemmel fotoğraflar çekmek için doğru adres. Tarihi 528 senesine dayanan Galata Kulesi, tarihi atmosferde Haliç’i ve İstanbul Boğaz’ını panoramik bir açıdan seyretme imkânı tanıyor. Buradan Çamlıca Kulesi ve Kız Kulesi’ne selam olsun! 😊 Galata Kulesi yol tarifi için tıklayın!
- İstanbul Modern Sanat Müzesi: 2004 yılında açılan müze, Meşrutiyet Caddesi’nde bulunuyor. Çağdaş sanatın en güzel örneklerini barındıran müze, estetik zevkinize fazlasıyla hitap etmeyi başaracak. Yol tarifi için tıklayın! Biz de zaman zaman okurlarımızı çeşitli sanatsal etkinliklerden haberdar ediyoruz. İzmir festivalleri ve İzmir çim konserleri bunlardan bazıları. İlgilenenlere duyrulur!
- Rahmi M. Koç Müzesi, Asmalı Mescid, Galatasaray Hamamı, Galatasaray Lisesi burada sizi bekleyen diğer popüler gezi noktaları. Ayrıca Mısır Çarşısı, El-Hamra Pasajı, Suriye Pasajı, Atlas Pasajı da burada uğrayabileceğiniz yerlerden. Taksim, 24 saat hayatın durmadan aktığı bir yer. Çok sesliliğin, çok renkliliğin, özgürlüğün adresi. Burada gezilecek yerler ile ilgili ayrı bir başlık yazmak gerek. O yüzden şimdilik bunlarla yetiniyoruz.
Sonuç olarak Çiçek Pasajı İstanbul tarihine şahit olabileceğiniz, özgürce eğlenebileceğiniz nadide bir mekân. Eski Beyoğlu’na özlem duyanlar Tarihi Çiçek Pasajı ile bu hasretini dindiriyor. Taksim eğlencenin anavatanı zaten, adım başı farklı bir mekân bulmak mümkün. Fakat Beyoğlu Çiçek Pasajı denildi mi orada bir durmak gerek.
Dile kolay, 1876 yılından beri süregelen bir hikâye. Velhâsıl Çiçek Pasajı Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde sizi bekliyor. Öyleyse en kısa zamanda bir dostlar sofrası kurmanın, eski günleri yâd etmenin vakti çoktan geldi. Eminiz burada içeceğiniz bir kadeh diğer mekânlarda tattıklarınıza hiç benzemeyecek.
Eğlenceden, müzikten dem vurmuşken, kısa bir hatırlatmada bulunalım: 2021 yılının son aylarını yaşadığımız bu dönemde katılabileceğiniz birbirinden eğlenceli İstanbul festivalleri var!
Neticede burası koskoca bir şehir, dünyanın odak noktası. tek bir mekâna da bağlı kalmamak gerek. Daha başka nerelere gidebilirim? Diye düşünüyorsanız biz bunu önceden cevapladık ve sizin için kabarık bir liste yaptık. İstanbul gezilecek yerler rehberimizden bahsediyoruz.
Hayat kısa, gezmek güzel, kuşlar kelebekler falan, hadi rast gelsin o zaman… 😂