Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Yalova Gezilecek Yerler 50+ | En Geniş Yalova Gezi Rehberi

Yalova Gezilecek Yerler 50+ | En Geniş Yalova Gezi Rehberi

Yalova gezilecek yerler tarihi ve doğal güzellikleri kapsamakta olup bir hayli fazladır. Yalova; termal su kaynaklarıyla ve kaplıcalarıyla ünlü bir Marmara şehridir. Ülkemizin kuzeybatısındaki bu güzel şehir Kocaeli-Bursa arasında yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en küçük şehri olan Yalova’nın 6 ilçesi vardır. Denize kıyısı 105 km uzunluğunda olup; son derece önemli bir turistik şehir niteliğine hâizdir.

Yalova Gezilecek Yerler Listesi

Yalova’nın il olması 1995 yılı itibariyle gerçekleşmiştir. Göz kamaştıran doğal güzellikleri ve şifalı suları ile Yalova gezilecek yerler bakımından zengindir. Atatürk’ün de çok değer verdiği bu şehir, onun yaşadığı dönemden izler taşımaktadır. İlçe ilçe Yalova gezilecek yerler şu şekildedir:

Yalova Altınova Gezilecek Yerler

Merkeze uzaklığı 27 km olup E-5 karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bursa’ya ve Kocaeli’ne ulaşım için bu yol kullanılmaktadır. Bulgaristan’ın Rusçuk isimli şehrinden göç eden yaklaşık 40 aile Altunizade Çiftliğini satın almış ve Altınova bu olaydan sonra 1929 yılında kurulmuştur. 1995’te de Yalova’ya bağlı ilçelerden biri olmuştur.

1. Dilburnu Deniz Feneri Müzesi

Hersek köyündeki bu müze kagir yapılıdır ve Yığma tuğla örgüden meydana gelmiştir. Fransızların 1863 yılında inşa ettiği bu yapı, günümüze kadar birkaç kez yıkılarak tekrar yapılmıştır. Yerden yüksekliği 9 metredir. Kıyı Emniyet Müdürlüğünün mülkiyeti altında olan müze binanın mimari tarihini, deniz fenerlerinin çalışma mekanizmalarını, fener çalışanlarına dair bilgiler içeren grafik anlatımlara, objelere ve interaktif uygulamalara yer verilmektedir.

2. Geyikdere

Yüksek bir tepede bulunmaktadır ve manzarası oldukça güzeldir. Çam ağaçlarının çevrelediği Geyikdere, İzmit körfezinin huzur verici manzarasını seyrederek kuş sesleri dinleyebileceğiniz ve kendinizi doğanın tam ortasında hissedeceğiniz bir yerdir. Piknik alanları mevcuttur, doğa ve dağ yürüyüşü yapılabilir.

3. Hersek Lagün Gölü

yalova gezilecek yerler

Yalova gezilecek yerler içinde bir doğal güzellik olan Hersek köyünün doğusundaki bu göl, 1994 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile belirlenmiş olan sulak alan kapsamındadır. Balık ve kuş türleri ile su bitkileri açısından önemlidir. 1. Derece Doğal Sit alanı olarak tescillenip koruma altına alınan bölgede binlerce kuş türü yaşamaktadır. Göçmen kuşlar konaklamak için burayı kullanmaktadır. Gölün etrafında kamp alanları, mesire yerleri, herkese açık birkaç sosyal tesis vardır.

4. Kuş Gözlem Kulesi

yalova gezilecek yerler

Buraya gelen ziyaretçilerin dürbünler vasıtasıyla bütün alanı gözlemlemesi mümkündür. Kulenin yüksekliği 16 metredir ve Hersek Lagün’üne hâkim bir konumdadır. Bu kulenin olduğu yerde Doğa Tanıtım ve Eğitim Merkezi bulunmakta olup burası 2 katlıdır. Bu merkezin ziyaretçileri kuş türleriyle ve Hersek Lagünü’yle ilgili bilgilendirilmektedir.

5. Hersekzâde Ahmet Paşa Camii

yalova gezilecek yerler

İzmit körfezinin kıyısındaki bu cami esasen küçük bir külliyenin bir bölümüdür. Fakat bugün o külliyeden herhangi bir iz yoktur. Sultan II. Beyazıt döneminde ve I. Selim zamanında vezirlik görevinde bulunan Hersekzade Ahmet Paşa’nın inşa ettirdiği bu cami 1511 yılında vakfedilmiştir. 1766 yılında meydana gelen bir depremle harap olan cami Kemankeş İsmail Ağa’nın öncülüğünde tamir ettirilse de 1965’e kadar harap vaziyette kalmıştır. Sonra Vakıflar idaresi’nin restore etmesiyle beraber bugünkü hâline gelebilmiştir. Caminin güneydoğusunda Hersekzâde Ahmet Paşa Hamamı bulunmaktadır. Hamamın etrafında pek çok çukur kazılmış olup büyük bir kısmı harap haldedir.

6. Saralkent Halk Plajı

altınova gezilecek yerler

Yalova gezilecek yerler listesinde plajların olmaması düşünülemez. Altınova da deniz keyfinin yaşanabileceği plajlara sahiptir. Altınova’nın Kaytazdere beldesindeki bu plaj deniz, kum ve güneş üçlüsüyle buluşmak isteyenleri en iyi şekilde ağırlamaktadır.

Yalova Armutlu Gezilecek Yerler

Yalova gezilecek yerler içerisinde temiz denizi ve şifâlı kaplıcalarıyla öne çıkan bu ilçe, yazlık konutların yoğunlukta olduğu bir bölgedir. İl merkezine 55 kilometre mesafede bulunan Armutlu, Yalova’yı ziyaret eden tatilcilerin uğrak yeri olmaktadır. İlçenin sahil şeridi 16 km uzunluğundadır ve burada Yılanlar Mevki olarak adlandırılan 4 km’lik bir kumsal sahili vardır. Temiz denizi ve pırıl pırıl görüntüsüyle bu sahil, güzel vakit geçirebileceğiniz yerlerden biridir.

7. Armutlu Kaplıcaları

yalova'da gezilecek yerlerArmutlu Hamamı olarak da bilinen Armutlu kaplıcaları hem sağlık hem huzur vaad etmektedir. Kaplıcaların olduğu bölgede restoran, Jakuzi, otel, Masaj salonları, Türk hamamı, kapalı yüzme havuzu vardır. Kaplıca suları içme ve banyo kürlerine uygundur ve buhar yoluyla da kullanılmaktadır.

8. Fıstıklı Kaplıcaları

Armutlu ile Yalova merkez arasındaki bu kaplıca da Yalova’da gezilecek yerler listenizde olmalıdır. Kaplıca suyunun mide, cilt, romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Mecidiye Köyü ve Çarşı Köprüsü ilçenin görülmesi gereken yerlerindendir.

Armutlu evleri ise güzellikleriyle beğeni toplamaktadır. Geçmişte Rumların ikâmet ettiği bu evler bugün de önemini korumaktadır. Nitekim 24 evin koruma altına alındığı bilinmektedir.

9. Armutlu Tatil Köyü

Yalova gezilecek yerler arasındaki bu tesis Armutlu’nun Tavşanlı yani Bozburun mevkiindedir. Arazinin güney ve batı istikameti deniz, kuzeyi ise ormanla çevrilidir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan kaplıca tesisi özel bir şirkete aittir. Kür merkezinde; fin hamamı, Türk hamamı, termal havuz ve sauna bulunmaktadır. Aile banyoları ise sauna, Jakuzili deniz suyu havuzu, soyunma kabinleri ve duş kabinlerinden oluşmaktadır. Öte yandan burada sertifikalı personeller tarafından aromatik ve bitkisel yağlar eşliğinde masaj hizmeti sunulmaktadır.

Kaplıca havuzundaki suyun eklem ağrılarına, kronik bel ağrısına, stres bozukluklarına iyi geldiği ifade edilmektedir.

Yalova Çınarcık Gezilecek Yerler

Yalova’nın en büyük ilçesi Çınarcık’tır. İl merkezine uzaklığı ise 17 kilometredir. Tarihi asırlar öncesine dayanmakta olup ilçede Roma ve Osmanlı dönemi kalıntılarına rastlanmaktadır. Bunlardan bazıları; su kemerleri, su deposu ve hamam kalıntılarıdır. Kıyıya paralel bir çok otel, pansiyon ve motel barındıran Çınarcık, dükkanları, pazarları ve plajlarıyla Yalova gezilecek yerler arasında önemli bir konuma sahiptir. Bu yüzden Marmara’nın İncisi olarak adlandırılmaktadır. Buraya gelenler devasa tramplenler ve hediyelik eşya satıcılarını gezebilir, plaj voleybolu oynayabilir ve yapacak pek çok aktivite bulabilirler.

İlçedeki başlıca köyler; Ortaburun Köyü, Çalıca Köyü, Kocadere Köyü ve Şenköy Köyü’dür. Öte yandan; Esenköy Plajı

Teşvikiye Beldesi, Esenköy Beldesi ve Koru Beldesi de Çınarcık’a bağlıdır.

Şehrin 34 km batısındaki bu plaj Dallabaş dağının yamaçlarına kadar uzanan orman örtüsüyle ve 5 km uzunluğundaki sahil şeridiyle yaygın olarak tercih edilen bir plajdır. Sahili genelde kum ve çakıl karışıktır.

10. Esenköy Çaldere ve Karlık Parkuru

Burası denize Marmara deniziyle birlikte paralel zanan dağların yamaçlarındadır. Eskiden Katırlı olarak bilinen bölge dönemin en zengin Rum köyleri arasında gösterilmektedir. Her tarafı kestane, zeytin ve ceviz ağaçları ile dolu olsa da halkın turizme yönelmesiyle bunlar köyün geçim kaynağı olmaktan çıkmışlardır. Trekking sporunun yapıldığı bölgede yürüyüş yapmak oldukça keyiflidir. Bölgede yer alan büyük şelale de görülmeye değerdir. Çaldere Şelalesi olarak da bilinen bu şelalenin manzarası tek kelimeyle büyüleyicidir.

11. Karlık Yaylası

700 metre rakımlı bu yaylanın içinde ağaçlık alanlar ve göl yer almaktadır. Esenköy Beldesi’ndeki yayla, kamp yapmak isteyenler için uygundur. Yalova gezilecek yerler listenizde yer vermeniz gereken bu yaylaya gelirken ihtiyaç duyacağınız malzemeleri yanınıza almayı unutmamalısınız.

12. Bülbül Deresi

yalova gezi listesi

Yalova gezilecek yerler listesinin baş taraflarına yazılması gereken bu yer, kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin huzur içinde bir tatil geçirebileceği, Esenköy yamacına kurulmuş çok güzel bir alandır. Buradaki Bülbül tesisi 30 yıldır hizmet vermektedir. Bülbül seslerini dinleyerek kahvaltı etmek sizin için unutulmaz bir deneyim olacaktır. Bunun yanı sıra tesisin içinde alabalık havuzu vardır.

13. Erikli Yaylası

çınarcık gezilecek yerler

Teşvikiye Köyü sınırlarındaki bu yayla her mevsim doğa tutkunlarına hitap etmektedir. Yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği 600 metre olup her yanı ağaçlarla kaplıdır. Yürüyüş parkurunda doğa yürüyüşü yaparken pek çok şelaleyi seyretme imkânı elde edilecektir. Erikli Yaylası’nın kamp alanında kafe, otopark, market, bungalovlar, duş ve tuvalet vardır. Su üzerine kurulan piknik masaları, şelalelere gitmek için kullanılan merdivenler, seyir terasları ve mangal alanları da mevcuttur.

14. Erikli Şelalesi

yalova gezilecek yerler

Teşvikiye beldesindeki bu şelale Delmece Yaylası’na giden yolun üzerindedir. Çift Şelaleler olarak da bilinir. Yalova gezilecek yerler açısından harika bir Yalova doğal güzelliği olarak tanımlayabileceğimiz bu şelale biri büyük biri küçük olmak üzere 2 şelaleden meydana gelmektedir. Takriben 10 metre uzunluğa sahip olan şelale trekking yapmak ve kamp kurmak isteyenlere hitap etmektedir.

15. Dipsiz Göl

çınarcık gezilecek yerler

Kayın ve ıhlamur ağaçlarının arasındaki dipsiz göl vasfı taşıyan krater gölünde yüzmek ve etrafında dolaşmak da yapılması gereken şeylerdendir. Burası Yalova’daki tek doğal göldür. Gölün etrafında çadır kurmak da mümkündür. Fakat gecenin zifiri karanlığına karşı aydınlatma ekipmanlarınızı yanınızda bulundurmayı ihmal etmemelisiniz.

16. Kent Ormanı

yalova gezilecek yerler

Yalova merkeze 29 kilometre uzaklıkta bulunan Kent Ormanı 2005’de Yalova Orman İşletme Müdürlüğü’nce düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Yalova gezilecek yerler arasında güzel bir piknik yeri arıyorsanız burası tam size göredir. Orman, Teşvikiye beldesine bağlıdır ve Erikli Yaylası’nın bulunduğu alandadır. Hem Bursa hem de Yalova istikametinden geliş mümkündür ve ulaşımı kolaydır. Burada spor ve yürüyüş alanları, çocuklar için oyun parkları mevcuttur. Girişi ücretsizdir, fakat ihtiyacınız olacak şeyleri yanınızda getirmeniz gerekmektedir.

17. Delmece Yaylası

çınarcık gezilecek yerler

Çınarcık’a bağlı Teşvikiye Beldesinden başlayıp sahil şeridinden 17 km içeride kalan, düzlük ve geniş bir alanı kaplayan bu yerde eşsiz doğal güzellikler görmeniz mümkündür. Ihlamur, kestane, meşe ve çam ağaçları başta olmak üzere birçok ağaç türü, şelaleler, göl ve içme su kaynağının bulunduğu Delmece Yaylası’nın yürüyüş parkuru boyunca etrafı seyrederek yürümek oldukça huzur vericidir.

18. Çınarcık Plajı

yalova gezilecek yerler

Sahili dardır ve kum-çakıl-taş karışımıdır. Deniz ayakkabılarıyla gelinmesi önerilir. Denizinin dibi taşlıktır ve 5-10 metre sonra derinleşmeye başlamaktadır. Girişi ücretsizdir.

19. Kumluk Plajı

Yalova’da gezilecek yerler ziyaret edilirken tabii ki denize girmek unutulmamalıdır. Esenköy-Çınarcık sahilleri bunun için en fazla tercih edilen noktalar olmaktadır. Kumluk Plajı da Yalova denize girilecek yerler arasında bir hayli popülerdir. Uluslararası Mavi Bayrak ödülü alan bu plaj deniz keyfi için uygun bir seçimdir.

Ayrıca Çınarcık’ta denize girmek için Cemos Beach Clup da tercih edilebilir. Yalova plajları yazısından diğer plajları da görebilirsiniz.

20. Hasan Baba Mesire Yeri ve Türbesi

Bu ilçeye gelenler Hasan Baba Mesire Alanı’nda muhteşem orman manzarasını izleyebilir, Hasan Baba piknik alanındaki doğal kaynak sularını içip mangal yapabilirler. Bölgedeki Hasan Baba Türbesi de ziyaret edilmelidir. Hasan Baba’nın bu bölgede kılıcına yaslandığı ve kılıcın saplandığı yerde şifalı su kaynağı çıktığı söylenir. Hasan Baba suyu diye de adlandırılan bu kaynak, günümüzde hâlâ kullanılmaktadır. Özellikle Hıdrellez günlerinde türbenin ziyaretçileri eksik olmamaktadır.

Hasan baba mesire yeri’ne Yalova-Çınarcık gidilir. 1967’de kurulan bu tepenin denizden yüksekliği 120 metredir. Aşağı tarafında uzanan ormanlar ve sahil tepeden seyredilebilir. Doyumsuz, mükemmel bir manzarası vardır.

Koruköy Fırın, Şenköy Kilise Kalıntısı ve Koru Beldesi de Çınarcık’ta görülecek yerler listesinde bulunmaktadır.

Not: Derya Kamping ve Özcan Kamping Çınarcık ilçesinde tercih edebileceğiniz, doğayla iç içe, sessiz sakin ve huzur dolu kamp alanlarıdır.

Yalova Çiftlikköy Gezilecek Yerler

Merkeze ortalama 5 km uzaklıkta bulunan bu ilçenin tarihteki ilk ismi Pylai olarak bildirilmektedir. Çiftlikköy adını Atatürk vermiş olup ilçeye bağlı bir belde ve 9 köy vardır.

21. Taşköprü

çiftlikköy gezilecek yerler

Taşköprü beldesindedir. Kimin ne zaman yaptırdığı bilinmemekle beraber ortalama 4 asırlık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Köyün kuzeyindeki bir derenin üstünde inşa edilen köprü 1993 itibariyle tescillenmiştir.

22. Çeşme Pırlanta Plajı

Sahilde yer alan bu plajın kumu pırıl pırıldır ve adına tam uygunluk sağlamaktadır. Güneş, kum ve denizin buluştuğu bu plaj ilçenin yaz turizmine büyük katkıda bulunmaktadır. Denizin dibi kumdur ve sığ bir denize sahiptir. Ayrıca devamlı rüzgar almaktadır. Bu yüzden windsurfçüler için ideal bir yerdir.

23. Kara Kilise

yalova gezilecek yerler

Şehir merkezinin 3 kilometre doğusundadır. Başkent 1 sitesi içerisindedir. Çiftlikköy sahilindeki bu eser Erken Bizans dönemine aittir. Önceleri Romalıların hamam olarak kullandığı bu yapı sonradan kilise hâline getirilmiştir ve bugün büyük bir kısmı tahrip olmuştur. Tuğladan yapılan kilisenin kemerleri ve Kubbesi ulaşabilmiştir. Yörede Eski Kilise ve Tarihi Kilise, olarak da bilinmektedir. Apartmanlar ile iç içe bir konumda yer alan kilise Latin haçı biçiminde inşa edilmiştir. Haç kollarının bitiştiği noktanın üstünde 8 pencereli kubbesi vardır. Ayakta kalabilmesi için sürekli restore edilmesinin gerektiği de bir gerçektir.

24. Gacık Köyü Hamamı

Yalova’da gezilecek yerler bakımından mutlaka görülmesi gerektiği söylenemez fakat ilçeye gelenlerin uğraması yerinde olur. Gacık köyündeki tarihi bu yapı tek kattan oluşmaktadır. Hamamın giriş kısmında küçük bir oda vardır. Kubbeleri ise dışarıdan 8 kasnağa oturmuştur. Üst örtüsünün orta kısmında bir aydınlatma penceresi vardır.

25. Muratağa Camii-Kabarlı Camii

Kabaklı köyünün köyiçi mevkiindeki cami Kiremit çatı ile örtülü olup minaresi kesme taştan yapılmıştır. Kitabesi sonradan koyulmuştur ve burada caminin 1897’de yapıldığı yazmaktadır. Mihrabında yazı kuşakları bulunmaktadır.

Çiftlikköy’e bağlı olan;

  • Kılıç Merkez Bucağı
  • Denizçalı Köyü
  • Çukurköy
  • Burhaniye Köyü
  • Sultaniye Köyü
  • İlyasköy
  • Gacık Köyü
  • Laledere Köyü
  • Kabaklı Köyü
  • Dereköy

de ziyaret edilebilir.

26. Çiftlikköy Plajı

Yalova’da gezilecek yerler denize girmeden tamam olmaz diyenler için Çiftlikköy’de bulundukları süre boyunca deniz keyfi amacıyla önerebileceğimiz bir alternatif de burasıdır. Sakin bir halk plajıdır. Rüzgar almasına rağmen dalgasız bir denizi vardır. Deniz tabanı ve sahil kesimi kumsaldır. Çocuklu ailelere göre bir plajdır. Denizi sığ olduğundan amatör yüzücüler için de uygundur. Plajda soyunma kabini, tuvalet ve kafe gibi olanaklar mevcuttur. Girişi ücretsizdir fakat şezlong ve şemsiye kiralayabilmek için 10 TL ücret talep edilmektedir.

Yalova Termal Gezilecek Yerler

Yalova merkez ile arasında 12 km bulunan Termal ilçesinin adı bünyesinde barındırdığı şifalı kaplıcalarından gelmektedir.

27. Ata Park

Bu tarihi park Cumhuriyet döneminde yapılmıştır. Atatürk’ün anısına yapılan bu parkın tam ortasında bir büst bulunmaktadır ve havuza kademeli olarak su akmaktadır.

28. Harmankaya Tabiat Parkı

yalova gezilecek yerler

Termal ilçesindeki bu park 3.6 hektar genişliğindedir ve yemyeşil orman dokusuyla, küçük şelaleleriyle ve doğa yürüyüşü yapılabilecek uzun yürüyüş parkurlarıyla bahar ve yaz mevsiminde piknikçilerin akınına uğramaktadır. Bölgeye özel çeşitli endemik bitki türlerinin de yer aldığı bu tabiat parkı haftanın her günü istenildiği zaman ziyaret edilebilir.

29. Gökçe Barajı Kamp Alanı

Termal ilçesindeki bu kamp alanı bisikletlilerin, kampçıların ve yürüyüş gruplarının en çok uğradığı noktalardandır. Ulaşımı kolaydır ve bilhassa hafta sonları çadır kampı ve yürüyüş için tercih edilmektedir. Çevresi sık ve gür çam ormanlarıyla çevrilidir. Baraj suyunun doygun yeşil rengi ilgi çekicidir. Burada tesis mevcut olmadığından yiyecek-içecek ihtiyaçlarının önceden karşılanması gerekir. İstanbul’dan geliniyorsa şehir merkezine Pendik-Yalova feribotuyla ulaşılarak Termal’a geçiş sağlanabilir.

30. Aşıklar Yeri

termal gezilecek yerler

aşıklar merdiveni, aşıklar yolu ve aşıklar çeşmesi’nin bulunduğu ilçenin ön plana çıkan unsurlarındandır. Özellikle buralarda nikah öncesi fotoğraf çektiren çiftler çok olmaktadır.

31. Atatürk Köşkü

yalova gezilecek yerler

1929 yılında inşa edilen bu köşkün yapımı 38 günde tamamlanmıştır. Tamamen ahşap olan bu köşk 2 katlıdır. Atatürk’ün talimatıyla yapılan köşkün 11 odası vardır. Kabul salonları ise 4 tanedir. Atatürk’ün çalışmalarını yürüttüğü yerlerden biri de bu köşktür. 1984’e kadar köşk olarak kalmıştır ve daha sonra müzeye çevrilmiştir. Bugün köşkte bulunan çeşitli eşyalar ziyaretçileri o döneme götürmektedir.

  • Nurettin NİYAZİ isimli bir ressamın 1930’da yapmış olduğu Kurşunlu banyo ve kadınlar isimli tablo,
  • Rus ressamlardan Ayvazovski’nin yapmış olduğu 1875 tarihli bir doğa resmi,
  • Hereke ve İran halıları,
  • Fransa, Çin ve Japonya’dan getirilen vazolar,
  • Abanoz ağacı ve pirinçten yapılan Hiyeroglif yazılarla süslenmiş Mısır yapımı bir vazo,
  • Pirinçten yapılma bir yatak odası takımı,
  • Ceylan derisi ile kaplanmış olan lake sandalyeler,
  • Radyo ve piano;

bunlardan birkaçıdır.

32. Yaveran Köşkü

termal gezilecek yerler

Termal ilçesindeki bu yapının tarihi Cumhuriyet yıllarına dayanmaktadır. Atatürk köşkü’nün inşasından önce Atatürk’ün konakladığı yer burasıdır. Burada da çeşitli halılar ve tablolar bulunmaktadır.

33. Sudüşen Şelalesi

yalova gezilecek yerler

Termal ilçesine bağlı Üvezpınar köyüne yaklaşık 8 kilometre uzaklıktadır. Şelalenin serin suyu ve muhteşem manzarası sizi sizden alacaktır. Yemyeşil alanlarının güzelliği, tertemiz havası ile sizi huzura doyuracak olan bu bölgeyi ziyaret edip bol bol fotoğraf çekmeniz önerilir. Şelalenin güçlü bir akıntısı vardır, bu nedenle bölgede yüzmeniz tavsiye edilmez. Fakat bisiklet turları, foto-safari, doğa yürüyüşü ve benzeri aktiviteler için gayet uygundur. Civardaki Panaroma Tepesi de yemyeşil bitki örtüsüyle ve şahane manzarasıyla görülmeyi çoktan hak etmektedir.

34. Termal Kaplıcaları

Birçok insanın şifa bulmak için geldiği bu kaplıcalar vücudunuzu dinlendirmek ve stresten uzaklaşmak için harika bir fırsattır. Turistlerin çoğu Yalova’ya Termal kaplıcaları için geliyor denilse yanlış olmayacaktır. Termal Kaplıcası altın madalya ödülüne lâyık görülmüştür ve ülkemizde bu özelliğe sahip tek plajdır. Kaplıca suları Cumhuriyet yıllarında bakımsızlık nedeniyle kullanılamayacak durumdayken Atatürk’ün teşvikleriyle bakım çalışmaları yapılmıştır ve bugün Termal kaplıcaları Yalova’nın şifa kaynağı olmaya devam etmektedir. Samanlı Dağının yamaçlarındaki ormanların ortasında bulunan bu kaplıcalar başka kaynaklarda Pythia Therma olarak anılmaktadır. Kaplıcanın suları kanser, kalp ve sedef hastalarına önerilmemektedir.

35. Kurşunlu Hamam

termal gezilecek yerler

Hamamın üzeri kurşunla kaplıdır ve bu yüzden KurşunluHamam diye adlandırılmıştır. Banyonun dış cephesinde Osmanlıca yazılı bir kitabe vardır. Bizans İmparatorlarından Iustinianos’un yaptırdığı bu hamamın tarihi oldukça eskidir. Tabii ki günümüze kadar sapasağlam gelememiştir fakat tarihe ilgi dyanların ziyaret etmesi gereken bir yerdir. Osmanlı Padişahlarından Abdülhamit, burayı 1890 yılında onarımdan geçirtmiştir.

Kurşunlu Hamamın yanında bulunan Mide Suyu’nun da şifalı olduğuna inanılmaktadır. Bu suyun kan dolaşımına ve sindirim sorunlarına iyi geldiği söylenmektedir.

Hamamların yukarı tarafında Göz Suyu diye adlandırılan ve göz hastalıklarına faydalı olduğu ifade edilen başka bir su kaynağı vardır.

Biraz ötede kemerin alt kısmından akan suya da Ayak Suyu denilmektedir. Bu suyun egzama ve romatizma için yararlı olduğu iddia edilmektedir.

36. Dilek Mağarası

yalova gezilecek yerler

Kemerin yanında yer alan dehlize Dilek Mağarası denilmektedir. Burada çaput bağlayarak dilek dileyenler olmaktadır. Kemerin üzerindeyse Dilek Çeşmesi vardır.

Termal kaplıcalarında spor tesisleri, lokantalar ve gazinolar da bulunmaktadır.

Termal Vadisi’nin yan tarafında ise Gökçedere ve Üvezpınar köyleri yer almaktadır.

37. Karaca Arboretumu

termal gezilecek yerler

Termal yolu üstünde bulunan Samanlı köyündeki bu yer; TEMA Vakfı Başkanlığı görevini yürüten Hayrettin Karaca’nın kurduğu bir Arboretumdur ve ülkemizin özel Arboretumlarından ilkidir. 14 bini aşkın bitki türüne ev sahipliği yapan arboretum, 7 bin ağaç türü barındırmaktadır.

Ağaç Müzesi diye de bilinen bu yerin çıkışında ağaç fidanları alabileceğiniz bir alan bulunmaktadır.

Bilindiği gibi Arboretum, bilimsel amaçlarla oluşturulmuş ve içinde birçok ağaç-ağaçcık türü olan botanik bahçe demektir. Gözlem için meydana getirilmiş olan Arboretum’ların çoğu üniversiteler ve devlet tarafından oluşturulmaktadır.

Yalova merkez ile 7 km uzaklığı bulunan Karaca Arboretum 135,000 metrekarelik alanı kaplamaktadır. İçinde bonzai koleksiyonu da mevcuttur.

Termal ilçesindeki Tarihi Büyük Otel ve Tarihi Sinema şu an kullanılamaz durumdadır ve 1. derece tarihi eser kapsamında değerlendirilmektedir. Ayrıca Samanlı Köyü’ de mutlaka ziyaret edilmelidir.

Yalova Merkez Gezilecek Yerler

Yalova gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan yerlerin çoğu merkezde toplanmıştır. Bu çerçevede Yalova merkez gezilecek yerler şunlardır:

38. Yürüyen Köşk

yalova gezilecek yerler

1929 senesinde Atatürk için yapılan bu köşk, ağaç olayıyla meşhurdur. Şöyle ki Atatürk 1930 yılında burayı ziyaret eder. Fakat bir bahçıvanın koca çınar ağacının budadığını görür. Sebebini sorar ve ‘ağaç çatıya zarar veriyor’ cevabını alır. Bunun üzerine kesin bir dille, o dalların kesilmesini istemediğini belirtir ve köşkün taşınmasını teklif eder. Belediye Fen İşleri’ne bağlı Yollar ve Köprüler Şubesi harekete geçer ve proje başlatılır. İstanbul’dan tramvay rayı getirilir. Köşk temelden kazılır ve altına ray yerleştirilerek herhangi bir zarar verilmeden 4,80 metre yan tarafa kaydırılır. Böylece ağacın dalları da zarar görmekten kurtulmuştur. Bundan sonra Yürüyen Köşk olarak isimlendirilen bu ev, Atatürk tarafından 1937’ye kadar muntazaman ziyaret edilmiştir. Bugün müze olarak ziyarete açık olan köşk, ülkemizin en popüler tarihi noktalarından biridir. İsmetpaşa, Sahil Yürüyüş Yolu’ndaki bu köşk, Yalova merkezi gezenlerin ihmal etmemesi gereken bir yapıdır.

39. Deprem Anıtı

yalova gezilecek yerler

17 Ağustos 1999 Depremi ülkemizin her yerinde şiddetli bir şekilde hissedilmiş olsa da Yalova, bundan daha fazla etkilenen şehirlerden olmuştur. Yalova’nın o olayda uğradığı maddi ve manevi kayıplar bu anıtla yâd edilmektedir. 2000 yılında Ümit Öztürk tarafından inşa edilen bu anıtın üzerinde depremde hayatını kaybeden 2504kişinin adı yazılıdır. İsimler mermer blokların üstüne yazılmıştır ve hepsinin yanında birer delik bulunmaktadır.

Anıtın zemini tamamen mermerle kaplanmıştır. Anıtın içine girildiğinde deprem esnasında çekilen fotoğraflardan müteşekkil bir müze görülecektir. Bu müze de ziyaret edilerek depremin etkileri daha net olarak görülebilir.

Buraya gelen vatandaşlar çiçek bırakmayı unutmamaktadır. Fakat maalesef bu anıtın üzerine sprey kullanılarak yazılar yazılmış ve zarar verilmiştir. Neyse ki tekrar onarılmış ve ziyarete açılmıştır. 1999 depreminde yaşamını yitiren Yalova’daki vatandaşları yeniden hatırlamak için burayı ziyaret etmelisiniz.

40. Yalova Açık Hava Müzesi

yalova gezilecek yerler

Yalova gezilecek yerler listesi tarihi yerleri de içermeli, tabii ki bu müze de es geçilmemelidir. Kazım Karabekir mevkiindeki bu müze Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin yakınlarında, hemen alt sokağındadır. Müze; Bizans, Roma ve Osmanlı zamanlarından kalma mezar stellerine, sütun kaidelerine, onur taşlarına sütun başlıklarına ve lahitlere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca şehrin farklı noktalarında yapılan arkeolojik kazılarda elde edilmiş birçok tarihi eser de yine bu müzede sergilenmektedir.

Müzenin açılışı 2003 yılının 29 Ekim tarihine denk gelmektedir. Geniş ağaçlarla çevrili açık bir alanda yer alan müze, Arkeopark diye de bilinmektedir.

41. Yalova Plajları

Yalova merkezde birçok plaj bulunmaktadır ve sahil şeridindeki bu plajlar deniz keyfi sürmek isteyenlerin tercihi olmaktadır. Belirli bölgelerin özel işletmelere kiralandığı sahil şeridindeki plajda park ve voleybol sahası da bulunmaktadır. Yalova Belediyesi’nin yapmış olduğu Engelsiz Plaj ise engelli vatandaşlara münhasır olarak hizmet vermektedir. Özel yapım engelli tuvaletinin ve engelli rampasının bulunduğu plajda engelli vatandaşların tüm ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuştur.

42. Beşpınarlar Yaylası

Güneyköy mevkiinde bulunan yayla doğa severlerin rotasını çevirdiği yerlerden biridir. Saman Dağları’nın zirvesindeki yaylaya araçla değil yürüyerek ulaşmanız gerekmektedir. Beşpınarlar Tepesi diye de anılan bu yayla 926 metrelik rakımdadır. 3 saatlik yürüyüş mesafesi bulunan yayla trekking gruplarına gayet uygundur. Marmara Denizi’nden Gemlik’e kadar birçok yer bu tepeden seyredilebilmektedir. Yolu zorlayıcı olsa da zirveye çıkıldığında görülecek olan manzaranın güzelliği tüm bu meşakkatlere değecek türdendir.

43. Çınarlı Yol

yalova gezi listesi

Burası, Yalova’ya geldiğiniz zaman merkezden Termal ilçesine giderken kullanacağınız yolun üzerindedir. 1930’da Atatürk’ün zamanında dikilmiş olan binlerce fidan bugün de varlığını devam ettirmekte, heybetiyle hayranlık uyandırmaktadır. Adeta bir resim tablosundan fırlamışçasına ağızları açık bırakan bir görünüme sahip bu çınarlar sizi derinden etkileyecektir.

44. İstihkam Tepe Mesire Yeri

yalova gezi rehberi

Elmalık Köyü sınırlarındaki İstihkam Tepe Mesire Yeri müthiş manzarasıyla gelenlerin uzun süre ayrılmak istemediği bir yerdir. Kirazlı Köyü’ ile arasında 1 km uzaklık vardır. Marmara Denizi’ne nâzır bu yerde piknik yaparken çok keyif alacaksınız. Burada yamaç paraşütü de yapılmaktadır ve kamelyalar, masalar mevcuttur. Kamp kurmak için de elverişli bir alandır.

45. Höyüktepe Mesire Yeri

Sermayecik ve Sugören köyleri arasındaki Höyüktepe Mesire Yeri, oval bir tepede bulunmaktadır. Yalovalıların kendi imkanlarıyla gelip piknik yaparak manzaranın tadını çıkardıkları bu yer bilhassa kış mevsiminde beyaz örtüye bürününce daha da güzel olmaktadır.

46. Kapılı Çınar Mesire Yeri

yalova gezilecek yerler

Sık ve yemyeşil ağaçların içindeki bu doğal parkı da Yalova gezilecek yerler listenize eklemeniz tavsiye edilir. İçindeki ahşap köprüleriyle ve akarsuyu ile dikkat çeken bu alanda asırlık çınar ağaçlarının gölgesinde dinlenebilirsiniz. Doğanın keyfine varacağınız bu yerde öyle çok ağaç vardır ki bazen güneşi görmekte zorlanmanız bile muhtemeldir. Kurtköy mevkiinden ulaşabileceğiniz bu mesire alanı sizi manzaraya doyuracaktır.

47. Yalova Aqualand

Yalova’ya çocuklarla beraber geliyorsanız onları mutlaka buraya getirmelisiniz. Yalova-Bursa karayolu üzerinde 4.kilometresinde, Bayraktepe mevkiindeki Aqualand, Güney Marmara’nın en büyük aquaparkıdır. Sadece çocukların değil, yetişkinlerin de çok eğleneceği bu parkta çocuk havuzları, su kaydırakları, spor noktaları ve açık yüzme havuzları bulunmaktadır. Park bünyesinde heyecanlı yarışmalar, animasyonlar ve gösteriler de düzenlenmektedir.

Yalova Lunapark da Yalova gezintisi yapan çocuklu ailelerin tercih edebileceği yerlerden bir diğeridir.

48. Gizli Bahçe Kamping

yalova gezi listesi

Çiçeklerle bezenmiş bu kamp alanı sakinlik arayalnarın tercih edebileceği ideal yerlerdendir. Deniz kenarındaki bu kamp alanı deniz ve çiçeklerin manzarasını izleyerek çayınızı yudumlayabileceğiniz mütevazi bir bölgedir. Yalova merkeze 60 km uzaklıktadır ve Armutlu-Gemlik yolu kullanılarak ulaşılabilir. Elektrik ve buzdolabı hizmeti mevcut olup girişte ücret alınmaktadır.

49. Yalova Kent Müzesi

yalova gezi rehberi

Yalova Hükümet Konağı binasındaki bu müze valilik ve belediyenin işbirliği ile ziyarete açılmıştır. Misafirlerini 2 katlı bir binada ağırlayan Yalova Kent Müzesi’nde geçmişi 8 bin yıl öncesine dayanan Yalova tarihini yansıtan belgeler, fotoğraflar; spor, sosyal yaşam, turizm ve eğitim hayatına dair kesitler sunulmaktadır. Şehrin kent planını simgeleyen maket ve Yürüyen Köşk maketleriyse müzenin en ilgi çekici öğelerindendir. Müzeye giriş ücretsizdir.

50. Bad Godesberg Parkı

Yalova gezi rehberi içinde pek yer verilmeyen bu park Adalar Vapur İskelesi’nin yanındadır. Burası önceden denize girilen bir yer olduğu halde ne yazık ki kirlenme yüzünden burada artık eskisi gibi denize girilmemektedir. Bu parka geldiğinizde sizi büyük bir marina karşılayacaktır. Sonuna doğru ilerleyerek Balıkçılar Çay Bahçesi’ne ulaşacaksınız. Burası Yalovalıların buluşmak için tercih ettiği noktalardandır. Burada kermesler ve çeşitli etkinlikler de tertip edilmektedir. 4 mevsim farklı bir güzelliğe sahiptir ve gidilmesi tavsiye edilir.

51. Tigem Plajı

yalova gezilecek yerler

Yalova merkezdeki plajlardan biri olan Tigem, denize girip serinlemek isteyenlerin kendini atıp rahatlayacağı bir yerdir. Plajın sahili oldukça geniş ve uzundur. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu plajda şemsiye ve şezlong gibi hizmetler ücretlidir.

52. Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

yalova gezilecek yerler

Yalova merkezde yer alan müzelerden biri de Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’dir. İbrahim Müteferrika, ilk Türk matbaacısıdır, müze de onun adını taşımaktadır. Ülkemizdeki ilk kağıt müzesi olan bu müze kâğıtçılık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Müzede kâğıt tarihi, kağıt üretiminin en başından beri geçirdiği merhaleler, kütüphaneciliğin geçmişi, Türklerin kağıt ile nasıl tanıştığı, kağıt sanatları ve kağıt sanayi de detaylı olarak yansıtılmaktadır.

Bilgi panellerine ilâveten burada atölyeler de olşturulmuştur. Ziyaretçiler bu atölyelerde kağıt üretiminin yapılışını görebilmektedir. Fakat bunun için randevu alınması gerekmektedir. Önceden bu hizmet tüm müze ziyaretçilerine sunulurken talep yoğunluğu nedeniyle randevulu hâle getirilmiştir.

Dünya kağıt müzelerinin yetkilileri tarafından da destek verilen bu müzede onlarca bilim insanı danışmanlık yapmaktadır. Kağıtçılık tarihinde önemli bir ihtisas merkezi olabilme yolunda çalışmaların yürütüldüğü bu müzenin belge kütüphanesi oldukça geniş kapsamlıdır.

Yalova Eğlence Mekanları

Yalova’nın gece hayatı da oldukça renklidir. En popüler Yalova eğlence mekanları arasında; Majito Club, Kale Club, Ambiance Cafe bulunmaktadır. Ayrıca otellerin barlarında dj performansları ve canlı müzik de gece hayatının vazgeçilmezleri arasındadır. Donanma Restoran-Kafe- Lounge, Bindokuzyüz Meyhanesi, Kaktüs Gazinosu, Pelid Art Otel Bar, Guitar Heroes, Thermal Pool Bar, Ömür Cafe gibi mekanlar da Yalova eğlence yerleri denilince ilk tercih edilenlerden olmaktadır.

Yalova Yemek Yerleri

Yalova gezi rehberi sonlanırken Yalova yemek mekanlarından da bahsetmek faydalı olacaktır. Yalova merkezde bulunan Organica Restoran

, Tike Restoran, Altın Balık Marin

, Acarlar Kebapgibi yerler Yalova gezisi sırasında acıkınca tercih edebileceğiniz elit mekanlardır. Aynı zamanda Sepetçioğlu Restoran

, Sandal Balık ve Masal Köyü Kır Sofrası da yine canınız bir şeyler yemek istediğinde gidebileceğiniz manzaralı ve lezzetiyle sizi memnun etmeyi başaracak yerlerdendir.

Yalova’da ne yenir yazımızdan Yalova’da yenilecek tüm yemekleri gösterebilirsiniz.

Yalova’da Nereye Gidilir?

Görüldüğü üzere Yalova gezilecek yerler oldukça fazladır. Hatta Yalova’da gezilecek yerler bir güne sığmayabilir demek mümkündür. Size önerimiz Yalova gezilecek yerler listesi içinde yer verdiğimiz bu mekanların her birini çok kısa da olsa mutlaka gidip görmenizdir. Tarihi, doğal ve turistik bakımdan ayrı ayrı değere sahip olan Yalova’nın gezilecek yerleri her biri ziyareti hak eden mümtaz yerlerdir.

Yalova gezi rehberi içerisinde kısaca bahsettiğimiz bu yerler hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız birebir gezerek deneyimlemelisiniz. Tabii ki ülkemizin en popüler tatil bölgelerinden biri olan Yalova’yı sadece yaz tatilinde değil, her mevsim ziyaret etmenin güzelliği başkadır. O halde hepinize iyi bir Yalova gezisi dileriz.

Yorum yapın