Kıyıköy gezilecek yerler Trakya’nın süsü, Kırklareli’nin incisi, günübirlik tatilcilerin ilgi odağı. İstanbul yakınında gezilecek yerler Kıyıköy ve çevresini kaplamış. Kırklareli-Vize ilçesinde sevimli bir sahil kasabası olan Kıyıköy, hem doğal güzellikleriyle hem de hoş sohbet insanlarıyla eşsiz bir yer.
Köyde yaşayanların çoğu Selânik göçmeni. Sıcakkanlılıklarıyla misafirperverliklerini en iyi şekilde göstereceklerinden şüpheniz olmasın.
İki dere arasında bulunuyor bu şirin tatil beldesi. Taş ve ahşaptan yapılmış Rum evleri ve kırmızı tuğlalı surlarıyla, küçük balıkçı tekneleriyle, tertemiz plajlarıyla Kıyıköy gezi için harika bir destinasyon.
Girer girmez her yerin Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla dolu olduğunu görüyorsunuz. Daha ilk dakikadan kanınız kaynıyor. Hâliyle merak ediyorsunuz: Kıyıköy’de gezilecek yerler olarak bağrında neler saklıyor?
O zaman buyrun keşfe:
Kıyıköy Hakkında
Düşündük ki Kıyıköy gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce, Kıyıköy tarihi ile ilgili birkaç şeyden bahsedelim.
‘Midye’ olarak da bilinen Kıyıköy, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı. Doğal güzellikleriyle öne çıkan bu sahil kasabası 17 Aralık 1986 yılında belediye statüsüne kavuşarak ‘belde’ olmuş. Vize ilçe merkeziyle arasında 36 km’lik mesafe bulunan Kıyıköy, Kırklareli şehir merkezine 96 km. uzaklıkta yer alıyor.
Etrafı ormanlarla çevrili olan Kıyıköy, Kazandere ve Pabuçdere adlı iki tabiat harikasının tam ortasında. İstanbul’dan günübirlik geziler için gayet uygun.
Kıyıköy’ün neyi meşhur? diyecek olursanız tabii ki manda yoğurdu ve balık diye cevap veririz. Trakya’nın tek karaçam ormanları da Kıyıköy’de yer alıyor.
Karyalıların veya Lidyalıların kurduğu tahmin edilen bu şirin beldenin geçmişteki adı Salmydessos olarak biliniyor.
(Bu kelime ‘kutsal, pırıltılı yer’ anlamına geliyormuş.)
Dil bilimi uzmanlarından Bilge UMAR, Mîlat’tan önce 400’lü yıllarda Helenlerin bu bölgeyi ‘bal yiyenlerin yurdu’ diye isimlendirdiğini söylüyor.
Medea (Midye) diye de anılan Kıyıköy’ün Osmanlı padişahları tarafından dinlenme ve avlanma mekânı olarak kullanıldığı biliniyor.
Tarih boyunca Ceneviz kolonileri, Medler, İskitler, Persler ve Traklar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kıyıköy, farklı çağlara ait izler taşıyor. Eskiden Rum nüfusunun yoğunlukta olduğu Kıyıköy, şimdi daha çok Selânik göçmenlerine ev sahipliği yapıyor.
Kasabaya girerken size ilk defa bir kısmı bakımsızlıktan harap olmuş, bir kısmı varlığını devam ettiren surlar merhaba diyor. Bu görüntüyle yörenin tarihi ve doğal güzellikleri hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. İşte anlata anlata bitiremeyeceğimiz Kıyıköy gezilecek yerler bu surların içerisinde.
Kültür turizmi için onlarca alternatif barındıran bu balıkçı kasabasının eşsiz doğası, fotoğraf tutkunlarını baştan çıkarmaya yeter!
Suyun, yeşilin, denizin ve tarihin oluşturduğu doğa sergisi ile Kıyıköy gezilecek yerler herkesi 4 mevsim misafir etmeye hazır!
Daha girer girmez doğru yerde olduğunuzu anlayacaksınız zaten ama, keşfettikçe daha da şanslı hissedeceksiniz kendinizi. Tarihi surların altından geçerek gireceğiniz bu şirin kasaba ahşap ve taştan yapılmış eski Rum evleriyle karşılayacak sizi. Kano ve sandal turlarıyla Pabuç ve Kazan derelerinde ilerlerken sanki Amazon Nehirleri’ndeymiş gibi bir havaya bürüneceksiniz. Deniz ve orman tutkusunu çılgınca yaşayacağınız bu yerde, video ve fotoğraf çekmeden bir dakika duramayacaksınız!
Kıyıköy Gezilecek Yerler
Kıyıköy Karadeniz’e hâkim kayalık bir noktada kurulu. Trakya’nın her yerinden kolayca ulaşım sağlanabilen, İstanbul’a yakınlığıyla popülaritesini artıran Kıyıköy tarihi ve doğal zenginlikleriyle göz dolduruyor. Kıyıköy’ün iki yanından dökülen Pabuç ve Kazandereleri bu güzelliklerine bir örnek sadece.
Denizi ve kumsalları, geçmişten miras kalan değerli varlıkları, doğallığını koruyan köy dokusu ve tertemiz havasıyla Kıyıköy, gezilecek yerler arayanların, tam da aradığı şey! Hem turizmin hızla gelişmekte olduğu bir yer, hem de bağımlılık yapan bir lezzet durağı. Buraya gelip de balık mutfağına uğramayan yoktur bizce.
Ormanlar, deniz ve akarsuların imrendiren dostluğu, her fotoğraf karesine bir başka yansıyor. Kamp-karavan turizminin, sportif balıkçılığın ve doğa sporlarının yoğun olarak gerçekleştirildiği bu yer, bir bakıma doğal plato.
Kıyıköy’e ulaştığınızda sizi Kıyıköy Kalesi’nin giriş kapısı karşılayacak. Kaleden günümüze ulaşan tek şey beldenin güney ve kuzeyinde yer alan iki kapısı.
İstanbul’a 3 saat mesafede bulunan Kıyıköy, turkuaz denizi ve yemyeşil doğasıyla büyülerken tarihi eserleriyle de mistik bir atmosfer yaşatıyor.
Bize reklam değil Kıyıköy gezilecek yerleri lâzım diyorsanız hemen başlıyoruz:
Kıyıköy Plajı (Sahili)
Suyu temiz ve berrak olan Kıyıköy’ün deniz sezonu kısa sürüyor. Ağustos ayı geçince Karadeniz hüküm sürmeye başlıyor.
O yüzden elimizi çabuk tutmakta fayda var. Kıyı şeridi boyunca sıralanmış kumsallar, tatilin keyfini doyasıya yaşamanıza imkân tanıyor.
Özellikle Pabuçdere ve Kazandere’nin denize döküldüğü noktalarda bulunan kumsallar ilgi çekiyor. Biri Kıyıköy’ün bir koluna girmiş, diğeri öteki koluna. Bölgeyi iki taraftan çevreleyen bu dereler, oluşturdukları doğal manzarayla gözleri şenlendiriyor. İkisi de 1. Derece doğal sit alanı ilan edilmiş. Papuç Deresi Belediye Plajı’nın, Kazanderesi ise Kıyıköy limanının oradan denize dökülüyor.
Akarsuyun birkaç km gerisinde iki tane baraj kurulu. Bunlar İstanbul’da su temin edilmesine katkı sağlıyor.
Salına salına akan bu derelerde alabalık, kefal ve sazan gibi balıklar yaşıyor. Farklı hayvan türleri de burada barınıyor.
İşte burası Kıyıköy gezilecek yerler listesinde tertemiz kumsallarıyla rağbet tgörüyor. Kumsallara birazdan değineceğiz. Derelerin üzerinde deniz bisikleti, kano veya sandalla gezinti yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Sportif balık avcılığının da yapıldığı bu bölge, Kıyıköy’ün en yüksek çekim gücüne sahip yerlerden.
Kıyıköy Gelin Ağacı
Kıyıköy Plaj ve Koylar
Plajların deniz sıcaklığı 20-26 derece arasında. Tuzluluk oranı son derece düşük. %0.16 olarak ifade ediliyor. Bunun sebebi, çok sayıda tatlı su kaynağının denize dökülüyor olması.
Kırklareli’ye ortalama 96, İstanbul’a 200 Km. uzaklıkta bu plajlar. Bölgeye gelenler plaj yakınlarında denizden yeni çıkmış taze balık yiyebileceği restoranlar bulabiliyor.
Kazandere, limanın kıyısından denize dökülüyor demiştik ya hani, özellikle oradaki kumsallar bir hayli ilgi görüyor.
Pabuçdere Kumsalı ise belediye tarafından işletiliyor. WC ve duş gibi olanaklar mevcut.
İğneada’ya doğru falezlenerek denize inen kıyılar da, birçok kumsal barındırıyor. Adı üstünde, Kıyı Köy. İçlerinden Kıyıköy’e en yakın olanı Selves Koyu. Papuç Deresi’nin üzerine kurulu köprüden geçip buraya ulaşabiliyorsunuz. Sadece 1 km yürüyüş mesafesinde zaten.
Selves Koyu’nun biraz ilerisinde Panayır İskelesi Koyu ve Poliçe Koyu yer alıyor. Burası Kıyıköy gezilecek yerler içinde kamp-karavan amaçlı sıklıkla tercih ediliyor. Ama bu kadarı bizi kesmez.
Dilerseniz Kıyıköy plajları ve koyları hakkında detaylı bilgi verelim:
Panayır İskelesi Koyu
Kumsalı 200 metre genişliğe, 20 metre uzunluğa sahip. Geri kalanını ise yemyeşil bir orman kaplıyor. Trakya’nın terası diye nitelendirilen Panayır İskelesi Koyu’nun denizi bazen çok dalgalı olabiliyor.
Gelmeden Kıyıköy hava durumu hakkında bilgi edinmek iyi olur. Rüzgarlı günlerde deniz sakinliğini bozabilir. Yazın bazı günlerde ise çarşaf gibi, pırıl pırıl oluyor. Öyle bir ânına rastlarsanız, sizden şanslısı yok!
Sahil boyu yürümek, harika fotoğraflar çekmek, denizde yüzüp yorgunluğunuzu atmak için bulunmaz bir tatil yeri. Deniz kenarında kamp yapmanın tadı da bir başka olur. Fakat şemsiyenizi unutmayın çünkü sıcak hava bir müddet sonra iyice bunalmanıza yol açabilir. Bir gece burada kalırsanız mükemmel günbatımını, dolunay manzarasını ve gündoğumunu da izleme imkânına kavuşursunuz.
Kışlacık köyüne bağlı olan bu koy yüzme, dalış, plaj oyunları, bisiklet turu, fotoğrafçılık, piknik, mangal, barbekü ve kamp gibi aktiviteler için biçilmiş kaftan. Kıyıköy Vize gezilecek yerler arasında tercihini buradan yana kullananların herhangi bir ücret ödemesi de gerekmiyor.
Ancak otopark, elektrik, güvenlik, duş yok. Yerde ateş yakmamaya özen gösterin. Tüp, ateş kovası ya da kamp sobası kullanabilirsiniz. Market de bulunmuyor. Sadece küçük bir büfe mevcut. İyisi mi yiyeceklerinizi yanınızda getirin.
Kıyıköy Panayır İskelesi Koyu nerede? Yol tarifi için tıklayın!
Poliçe Koyu
Vize- Kışlacık Köyü’nde bulunan Poliçe Koyu, konum itibariyle Kıyıköy’ün kuzeyinde. Falezli yapısı ve temiz kumsalıyla ilgi gören koyun arkasında bir orman var.
Bundan dolayı Kıyıköy gezilecek yerler içinde burası da ideal bir kamp bölgesi. Orman içindeki yolları izleyerek buraya ulaşabilirsiniz. Kıyıköy’e kısa bir yürüyüş mesafesinde.
Gündoğumunu kayaların tepesinden izlemek, dalgaların kayalara çarparak oluşturduğu melodiyi dinlemek size huzur verecek. Kamp yapacaksanız içme suyu bulmakta zorlanmazsınız. Çünkü denizin yanı başında, dağdan gelen, tatlı ve buz gibi bir kaynak suyu mevcut.
Trekking, manzara seyri, kamp, fotoğrafçılık, piknik, yürüyüş, bisiklet turu, yüzme ve dalış için gayet uygun bir koy. Kamp alanında restoran ve market gibi yerler olmadığı için su hariç diğer ihtiyaçlarınızı kendiniz getirmelisiniz.
Poliçe Koyu ile Kıyıköy arasında 19 km’lik mesafe bulunuyor. Buraya ulaşan yol stabilize bir yoldur. En az 2-3 saatinizi alabilir.
Kıyıköy Poliçe Koyu nerede? Yol tarifi için tıklayın!
Kastro Koyu (Çamlıkoy)
Kıyıköy’e varmadan sağa ayrılıp 8 km’lik bir toprak yolu takip ederek buraya ulaşıyorsunuz. Girişte otopark mevcut.
Fakat etrafında bir konaklama tesisi mevcut değil çünkü sit alanı statüsünde.
Tertemiz kumsalı ve deniziyle sizi çok iyi bir şekilde ağırlayacak. Kastro sahilinde ayrıca kamp yapmanız mümkün. Bir yanda orman, bir yanda nehir, diğer tarafta deniz… Yani Vize’de doğanın altını üstüne getireceksiniz kısaca.
Bahçeköy Deresi’nin Karadeniz’e döküldüğü bölgede yer alan Çamlıkoy, 2.5 km uzunluğunda bir kumsala sahip. Altın renkli gölüyle Istranca Dağlarının yamaçlarına uzanmış olan Çamlıkoy’un muhteşem doğası, herkese yetecek kadar huzur barındırıyor!
329 hektar büyüklüğünde karaçam ormanı dinlenme ve piknik yeri olarak düzenlenmiş. Balık tutabileceğiniz bu bölgede göl manzarasıyla nefis bir mangal keyfi yapabilirsiniz. İstanbul’daysanız ve fazla uzağa gitme imkânınız yoksa Çamlıkoy sizin için harika bir tercih. Adalar’dan, Florya’dan, Şile ve Kilyos’tan sıkıldıysanız yeni mekânınız burası olabilir.
Tekirdağ ile Karadeniz arasında köprü olan Çamlıkoy’a giderken yol üzerindeki köylere uğrayıp manda kaymağının, sütünün ve yoğurdunun tadına bakmayı unutmayın.
Yalnız Kıyıköy gezi rehberi yazımızda anlattığımız diğer plajlardan bir farkı var. Çamlıköy Tabiat Parkı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı hizmet verdiği için girişte ücret alınıyor. Karavan ve çadır için ek ücret talep ediliyor. Plaja giriş de ücretli. Fakat tüm bu ücretler, buraların yaz mevsiminde çok kalabalık olmasını engelleyemiyor.
Öte yandan Çamlıkoy’un denizi oldukça yosunlu. Dubalarla sınırlanan bölgeyi geçtiğinizde sizi uyarıyorlar. Koyda bir cankurtaran mevcut. Hafta sonları çok yoğun ve biraz kirli olmasını saymazsak mükemmel bir tatil rotası. Fakat gittiğinizde bolca 34 numaralı plakaya sahip pek çok araçla karşılaşabilirsiniz. İstanbulluların akın ettiği bir yer. Ama hâlâ gidilebilecek kıvamda. Daha da meşhur olursa bu güzelim doğayı da bozarlar. Fakat biz her zaman farklı gezilecek yerleri anlatmak için iş başındayız. Kuponall’da çare tükenmez!
Eğer Kıyıköy gezilecek doğal yerler arıyorsanız ve tercihiniz buradan yana olacaksa, sizi taşsız, sıcak, enfes bir kumsalın beklediğini bilin. Bolca deniz kabuğu toplayabilirsiniz. Yol üstünde top, simit, denizdeyken kullanabileceğiniz eğlenmelik eşyalar vb. alınabilecek yerler mevcut.
Denizin biraz ilerisinde büyük bir kayalık bulunuyor. O, plaj için dalgakıran konumunda. Denizinin fazla dalgalı olmaması bu yüzden.
Deniz bisikleti turlarına da katılım sağlayabilirsiniz. Mesire alanında piknik yapıp gezebilirsiniz. Denize bakarken, sol tarafınızda kalan kayalıklara da tırmanabilirsiniz.
Bahçe deresinin kenarında yılanlarla karşılaşabilirsiniz. Aman dikkat! Yakınlarda çay bahçeleri ve kafeler mevcut olsa da fiyatlar ne yazık ki çok mâkul değil.
Gezilecek yerler Kıyıköy beldesinde çok. Alabildiğine uzanan kumsalı, orman içi dinlenme yeri ve zengin bitki örtüsüyle Çamlıkoy’u listenin tepesine yazmak gerek.
Deresi akmıyormuş gibi durgun görünse de öyle değil. Motorla veya sandalla gezinti yapabileceğiniz derede size çam, dişbudak ve ladin eşlik edecek. Kambersiz düğün olur mu? Tabii ki bu muhteşem bitki şöleninin dâimî bir misafiri var: Cıvıl cıvıl öten kuşlar!
Onların sizi bu dünyadan alıp huzur diyarına götürecek neşeli seslerini dinleyerek manzaranın tadına varabilirsiniz. Bülbül seslerini duymak isterseniz sabahleyin burada olmalısınız. Derenin çevresinde nilüferler de var, bunların yapraklarında istirahat eden kurbağalar olabilir! O yüzden sessiz olmanızda fayda var. Bazen de su kaplumbağaları kıyılara çıkıp güneşleniyor. Fakat ses duyunca ürküp kaçıyorlar.
Kıyıköy piknik için en uygun yerlerden biri olan Çamlıköy, sessiz-sakin ortamı ve huzurlu doğasıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Öte yandan Kıyıköy gezi trafiğinizi, derenin tam ortasında uzanan ada düzenliyor. Derenin gidiş – geliş yolu olarak iki kısma ayrılmasını sağlıyor. 2 buçuk km’lik bu dere ormanın içinde bitiyor ve sizi tatlı bir sürpriz bekliyor: Küçük ama coşkuyla akan bir şelâle!
Yaz mevsiminde suyu azalıyor fakat her şeye rağmen onu kayalıkların üzerinden seyretmenin ve fotoğraflamanın keyfi paha biçilmez! Dere, denize ulaştığı bölgede kavisler çiziyor. Bu manzara da görenlerin gözlerini, ruhunu okşuyor.
Kumsalda balık tutmayı deneyebilir, yürüyüş yapabilirsiniz. Usta balıkçılardansanız denizde kalkan bile yakalama ihtimâliniz mevcut. Ancak tabii avlanma yasağı dönemine rastlarsanız o başka.
Etrafta ağ atan balıkçılar mevsimine göre tekir, levrek, karagöz, kalkan, dil, lüfer vb. satıyor.
Denizin mesafeyi kısa gösterdiğini unutmayın. Sahilden baktığınızda ‘ada ne kadar yakınmış’ deyip yüzmeye kalkışırsınız. Fakat yanılabilirsiniz.
Uzaktan da olsa rüya gibi bir yerde dolaştırmaya devam ediyor sizi Kıyıköy gezi rehberi. Orman içerisinde ve dere boyunca pek çok piknik yeri var. Lokanta, kabin, çay bahçesi, kafe ve duş gibi olanaklar da mevcut. Spor alanları ve çocuk oyun parkı da düşünülmüş.
Kıyıköy Kastro Koyu Nerede? Yol tarifi için tıklayın!
Selvez Koyu
Bölgede küçük bir büfe mevcut. Sapsarı kumsalı, temiz ve dalgasız deniziyle özellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.
Kıyıköy tarihi yerler de buraya çok yakın. Aya Nikola Kilisesi onlardan biri. Sahil boyu yürümek, sonra kendinizi mavi sulara bırakmak burada yapacağınız en iyi şey.
Kıyıköy Selvez Koyu nerede? Yol tarifi için tıklayın!
Aya Nikola Manastırı
Kayalara oyularak inşa edilmiş olan manastırın zemini şapel ve ayazmadan meydana geliyor. Üst tarafında ise keşiş odaları bulunuyor.
Farklı zamanlarda eklemeler yapılan manastır, Kapadokya manastırlarıyla benzerlik gösteriyor. Keşişlerin burada halktan uzak bir şekilde yaşadıkları biliniyor. Pek çok hastanın şifâ bulmak amacıyla gelip dua ettiği söylenen manastır, Rus işgaliyle ciddi zarar görmüş. Manastırdaki değerli eşyalar Ruslar tarafından kaçırılmış. Terleyen Heykel adlı heykel de bunlardan biri.
Manastırda ‘gözyaşı taşı’ olarak bilinen bir bölüm var. Bu taştan ortalama 10 saniyede bir su damlıyormuş ve o nedenle böyle isimlendirilmiş.
Manastırın önünde nöbet tutan bekçiye de gönlünüzden ne koparsa bir şeyler vermeyi unutmayın. 31 yıldır burada görev yapan Hamdi Abi, manastırın kahramanı olarak biliniyor. Manastır çöplük hâlindeyken temizleyip düzenleyen ve bugünkü görünümüne kavuşturan kişi o. Size kısa bir müzik ziyafeti de verebilir. İçeri gireceklere kolaylık olsun diye fener de veriyor.
Manastırın karşısındaki bir kayanın üstüne sandalye koymuş. Yanına Türk bayrağı asıp kendine bir gözetleme kulesi yapmış. Oraya da çıkmanızı öneririz.
Kıyıköy Aya Nikola Manastırı nerede? Yol tarifi için tıklayın!
Kıyıköy Kalesi
Batı cephesi düz bir araziye inen Kıyıköy Kalesi, yine Doğu Roma İmparatoru 6. Jüstinyen döneminde inşa edilmiş. Bizanslılar da bu surları kullanmış, zaman zaman onarımdan geçirmiş. Üzerindeki harç, tamir gördüğünü ortaya koyuyor.
Söylendiğine göre Osmanlı devleti burayı almak için gelmiş fakat kaleyi ele geçirmekte zorlanmış. Mücadele sürerken karşı taraftan biri, su almak için denize inmiş. Kalenin kapısını da açık unutmuş. Osmanlı, Kıyıköy’ü düşmanın bu hatası sayesinde fethedebilmiş.
Bugün kalenin doğu duvarları yıkılmış fakat batı duvarları ve Kıyıköy’e girişi sağlayan iki giriş kapısı hâlâ ayakta.
Surların bazı kısımları savunma hendekleri tarafından çevreleniyor. Ayakta kalmayı başaran surların kalınlığı 2,5, yükseklikleri 5 metreye ulaşıyor. Güney cephesinde ise gizli bir kapı yer alıyor. Buraya 180 basamaklı merdivenle iniliyor.
Kıyıköy Kalesi nerede? Yol tarifi için tıklayın!
Kıyıköy Camii
Kuzey ve güney cephelerinde üzeri kemerli büyük pencereler var. Doğu ve batı cephelerindeki pencereler ise daha küçük. Caddeye bakan kuzey cephesinden giriş yapılıyor.
Bugün ibâdete açık durumda olan Kıyıköy Camisi Cumhuriyet Mahallesi, Saray Sokak’ta bulunuyor.
Detaylı yol tarifi için tıklayın!
Kıyıköy Mağarası
Mağara oldukça serin. Yalnız kışın soğuk havadan dolayı kayalar nemlenebiliyor ve bu da zemini kayganlaştırıyor. Dikkat etmek gerek.
Yağışların meydana getirdiği küçük gölcükler de mağaraya ayrı bir hava katıyor. A grubu tabiat varlığı olarak tescillenen Kıyıköy Mağarası’nın giriş ağzı deniz seviyesinden 1540 metre yüksekte bulunuyor. Beldenin 2 kilometre güneyinde yer alan mağara yakından görülmeye değer.
Kıyıköy Liman Hamamı
Kasatura Tabiat Koruma Alanı
Koskoca Trakya’da yaşlı Karaçam meşcerelerinin yayılım gösterdiği tek alan burası. Doğal yaşam açısından çok zengin bir ekosisteme sahip. Akdeniz foklarının barındığı bu Tabiat Koruma Körfezi’nde,
Vize ilçe merkezine 48 km mesafede yer alıyor. Karaca, çakal, kurt, porsuk, sansar, tilki başta olmak üzere pek çok hayvan türünün yaşam sürdüğü bölgede yüzlerce ağaç türü var. Macar meşesi, meşe, karaçam, sapsız meşe, kara gürgen, akçaağaç, doğu gürgeni, dişbudak, kızılağaç ve ıhlamur onlardan bazıları.
Dereler denize doğru akarken kumu da beraberinde getiriyor. Derelerin ağzına yığılan kumlar, kıyıda set meydana gelmesine yol açıyor. Su birike birike, o bölgede bir ekosistem oluşturuyor. İşte bu, su basar ormanı veya longoz ormanı diye adlandırılıyor. Su menekşesi, göl soğanı gibi bitki türlerinin de yaşadığı ortamda balıkçıl, kara leylek vb. kuşlara da rastlanıyor.
Kıyıköy Kastro Tabiat Koruma Alanı kamp kurmaya da uygun. Rekreasyonel aktiviteler bakımından doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçılığı için de ideal.
Sonuç olarak burada orman, deniz ve nehirlerin aşk hikâyesini izlemeye doyamayacaksınız!
Âşıklar Tepesi
Kıyıköy’ün meşhur yerleri arasında ön plana çıkan bu tepe, nefis bir manzaraya sahip. Arabanızla gelirseniz uygun bir yere çekip manzarayı seyre dalabilirsiniz. Yaya olarak gelirseniz, tepeye doğru yavaş yavaş yürüyebilir, gelmişken bir çay içersiniz. Kıyıköy kumsallarına bir de buradan bakmak çok keyifli olacak! Bol bol fotoğraf çekerken zamanın nasıl geçtiğini anlamaz, böylece belki günbatımına da burada şâhitlik edersiniz.
Kumsala inmeden evvel tepede yürüyüş yapmanız, kumsalın manzarasıyla biraz daha iştahınızı açmanız önerilir. Âşıklar Tepesi’ne merdivenli bir yolla ulaşım sağlanıyor fakat insanı yormuyor. Tüm koylar, deniz ve kamp alanları buradan rahatlıkla görülebiliyor. Hatta belki sürüsünü otlatan çobanlarla bile karşılaşabilirsiniz.
Kısaca tüm güzellikleri tek bir noktadan izleme imkânı bulacaksınız Âşıklar Tepesi’nde. Adı gibi âşık olacaksınız bu manzaraya. Sonra doğayla sevişmek için kumsallara inebilirsiniz!
Kıyıköy Yakınında Gezilecek Yerler
Kıyıköy İğneada gezilecek yerler ile komşu. Yeşilin her tonunu barındıran İğneada, Demirköy ilçesine bağlı. İğneada Kıyıköy arasında yaklaşık 1,5 saatlik mesafe var.
Çilingoz Tabiat Parkı, Balkaya Köyü, Cehennem Şelaleleri ve Karaburun da buraya yakın diğer ziyaret noktalarından.
İğneada Kıyıköy gezilecek yerler ile mükemmel bir uyum sergiliyor. Size de tüm bu yerleri ayrı ayrı deneyimlemek kalıyor.
Kıyıköy yakınlarında gezilecek yerler arayanlara bazı önerilerimiz şöyle:
- Sislioba Kalesi
- İğneada Feneri
- Limanköy
- Demirköy Dökümhanesi
- Beğendik Köyü
- İğneada Aqua Beach Club
- İğneada Plajı
- Beğendik Plajı
- Pedina Gölü
- Mert Gölü
- İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
- Hamam Gölü
- Bulanık Dere Longozu
- Dupnisa Mağarası
- Çilingoz Tabiat Parkı
- Saka Gölü Langozu
Kıyıköy Yeme-İçme
Kıyıköy yöresel lezzetler arasında manda yoğurdunu görmek mümkün. Çünkü manda yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bir bölge. Yol üzerinde birçok yoğurtçu görebilir, dilerseniz kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
Öte yandan balıkçılık geleneği köyün önemli bir geçim kaynağı durumunda. Doğal liman her gün pek çok balıkçıyı misafir ediyor. Sahil tekne bakımından hiç boş kalmıyor.
İğneada açıklarından tutulan kalkan balığını Kıyıköy sahilinde kolaylıkla temin edebilirsiniz. Hatta ‘balık Kıyıköy’de yenir’ desek abartmış olmayız. Mevsimine göre her çeşidi bulabileceğiniz Kıyıköy, özellikle pavurya ve midye hazinesi.
Kıyıköy mutfağı torik, kefal, mersin balığı, levrek, mezgit, istavrit, kırlangıç, barbun, çinekop, lüfer ve palamut gibi onlarca balığıyla zengin bir çeşitliliğe sahip. Meze ve salata da oldu mu, yeme de yanında yat!
Kıyıköy yöresel lezzetler arasında; hardaliye, tenekede tavuk, cizleme, Arnavut ciğeri ve patates çorbası da var.
Kıyıköy Yemek Nerede Yenir?
Kıyıköy restoranları arasında Balıkçı Yasin Restoran öne çıkıyor. Konaklama hizmeti de sunulan restoranın menüsü hayli kabarık!
Telefon: 0 850 600 97 71
Kıyıköy’de yeme-içme için tercih edebileceğiniz farklı mekânlar da bulunuyor:
- Tam Çorba Salonu da Kıyıköy mekanlar arasında kendine yer buluyor.
- Öte yandan Kıyıköy Anne’nin Yeri Gözleme ve Mantı Evi de lezzet beklentinizi en üst düzeyde karşılar.
- Ayrıca Kıyıköy kahvaltı ve yemek için Kıyıköy Köşk Restaurant’a da uğrayabilirsiniz.
- Kıyıköy’de balık nerede yenir? Diyenler için bir başka önerimiz Balkaya Alabalık tabii ki.
- Kıyıköy’ün lezzet durakları arasında adına çok yakışan bir yer var: Efsane Restorant.
- Kıyıköy yemek yerleri söz konusu olunca balıklarıyla iddialı bir başka mekân karşımıza çıkıyor: Demirler Balık Evi.
- Bir de Erkan’ın Yeri Kıyıköy’ü unutmayalım.
- Bunun bir başka versiyonu ise Gökhan’ın Yeri.
Aman canım kimin yeri olduğu fark etmez, hepsi lezzetin yeri!
Kıyıköy’den Ne Alınır?
Girişte bulunan Kıyıköy çarşısından ihtiyacınız olan her şeyi temin edebilirsiniz. Buralarda manavlar, butikler ve süpermarketler var. Buradan yalnızca alışveriş yapmakla yetinmeyecek, sıcakkanlı esnaflarla da tanışmış olacaksınız.
Kıyıköy Konaklama
Kıyıköy nerede kalınır? Diye merak edenler için de tavsiyelerimiz olacak. Sonuçta buraya gelip hemen gitmeyi kimse istemez. İmkânınız olursa Trakya’nın bu saklı cennetinde birkaç gün geçirin.
Kıyıköy otel fiyatları misafirlere sunulan imkânlar, tesis konumu, oda manzarası doğrultusunda farklılık gösteriyor. Mevsimden mevsime değişen Kıyıköy pansiyon ve otel fiyatları yaz mevsiminde daha yüksek, kışın daha ekonomik oluyor. Sivrice Otel fiyatı yazın en düşük 250 TL’den başlarken pansiyonlar daha ucuz konaklama seçeneği olarak rağbet görüyor.
Kıyıköy otel ve pansiyonlar bir hayli fazla. Onların başında Kıyıköy Resort Otel geliyor.
Az önce ifade ettiğimiz gibi Kıyıköy Balıkçı Yasin Restaurant da konaklama hizmeti sunuyor.
Kıyıköy merkezine yaklaşık 1 km uzaklıkta bulunan Efsane Otel Gökhan’ın Yeri’ni de seçenekleriniz arasına not alabilirsiniz.
Aynı zamanda Kıyıköy otelleri ve pansiyonları içerisinde bir diğer alternatifiniz Kıyıköy Aile Konaklama olabilir.
Öte yandan, Atakule Butik Otel de tarihi dokusuyla size keyifli bir konaklama deneyimi sunacak. Oteldeki bisikletlerle Kıyıköy’ü keşfe çıkabilirsiniz.
Web sitesine buradan, yol tarifine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Kıyıköy bungalov evler bakımından da zengin bir yer. Kıyıköy’de konaklama için yararlanabileceğiniz alternatifler arasında şunlar da var:
Kıyıköy Damla Apart Pansiyon, Konak Butik Otel Kıyıköy Papazın Evi, Lara Konuk Evi Kıyıköy, Koç Pansiyon, Kıyıköy Zirve Pansiyon, Yakamoz Motel, Özgül Motel, Midye Pansiyon, Sahil Pansiyon, Hotel Endorfina.
Kıyıköy Kamp Yerleri
Mesela Kıyıköy Belediye Plajı’nın hemen arkasındaki Pabuçdere Kamp alanı en güzel alternatiflerden biri. Dere kenarında, ağaçların içinde olduğu için güzel bir ambiyansa sahip. Güvenlik bakımından da son derece iyi.
Yukarıda anlattığımız Panayır Koyu İskelesi, Kastro Koyu, Poliçe Koyu, Selves Koyu ve Çamlıkoy da Kıyıköy kamp alanları içinde öne çıkan yerlerden.
Kamp yerlerinde tuvalet hizmeti ücretsiz. Fakat duş konusunda sıkıntı var. Çoğu kamp alanında duş yok.
Kıyıköy’de kamp yapmak için Mehmet Genç’in Yeri’ni ve Carpe Diem’i de tercih edebilirsiniz. Akarsu kenarındaki bu tesisler de fiyat açısından uygun.
Kıyıköy Gece Hayatı
Burada gece hayatıyla ilgili fazla bir beklentiniz olmamalı. Ancak yakarsınız kamp ateşinizi, etrafında gitarınızı çalarsınız mesela. Kıyıköy’de gece hayatı için tavsiye edebileceğimiz aktivitelerden biri bu. Fakat çoğunlukla aile ağırlıklı kamplar olduğundan, bunu yapma imkânı bulamayabilirsiniz.
Dilerseniz çarşının içinde bulunan Kartal Çay Bahçesi’nde gece manzarasını izleyerek çayınızı yudumlarsınız. Belli mi olur, Kıyıköy’de bir düğüne rastgelebilir, eğlenceye siz de eşlik edebilirsiniz.
Kıyıköy Nerede?
Kırklareli ilinin Vize ilçesinde yer alan Kıyıköy, İstanbul’a çok yakın. Karadeniz kıyısında konumlanan bu huzur dünyası, ormanların arasında, Pabuçdere ve Kazandere’nin denize döküldüğü yerde.
TEM otoyolunda Edirne istikametinde giderken Çerkezköy sapağından çıkıyorsunuz. Saray’ı geçtikten ortalama 30 km. sonra Kıyıköy sizi selamlıyor.
Kıyıköy Kırklareli yol tarifi için tıklayın!
Kıyıköy Nasıl Gidilir?
Kıyıköy’e nasıl gidilir? Diyenler için yukarıdaki özet tarifimizi biraz daha detaylandıralım:
Otoban üzerinden, İstanbul yönünden yola çıkın. Çerkezköy gişelerinden otobanı terk edeceksiniz. Gişelerden çıkıp Çerkezköy’ü takip ediyorsunuz. İlk güzergâhınız Kapaklı yönü olacak. Çerkezköy organize sanayi bölgesi yazılı bir tabela görürseniz hiç kafanız karışmasın, ona aldırmayın. Sağa dönmeden, düz devam ederek Çerkezköy’e ulaşın. Şehir merkezine girmeyin, kıyıdan ilerleyin.
Kapaklı’yı takip ederek ‘Büyükyoncalı’ üzerinden ‘Saray’ ilçesine ulaşın.
Burayı takriben 30 km geçin, artık Kıyıköy gezilecek yerleri ile aranızda hiçbir engel yok!
Kıyıköy Ulaşım
Kıyıköy’e ulaşım için batı yönünden yani Edirne, Kırklareli istikametinden gelecekseniz Pınarhisar yolu üstünden Vize’ye geçin. Kıyıköy ayrımından buraya varabilirsiniz.
Güney-güney batı tarafından gelecekseniz Tekirdağ’dan Çorlu’ya ulaşın. Çerkezköy ilçesinin Hastane yolundan devam edip Çevre yoluna bağlanın. Kapaklı – Büyük Yoncalı – Saray istikametini takip edin. Kıyıköy tabelasını izleyerek Güngörmez Köyü geçin. Bahçeköyden ilerleyip Kıyıköy’e varabilirsiniz.
Kıyıköy otobüsleri İstanbul Esenler Otogarından kalkıyor. İstanbul – Saray seferleri de buraya kolayca ulaşılmasını mümkün kılıyor.
İstanbul Esenler otogarından binip Saray’a gelebilir, Saray Otogarında Kıyıköy Belediyesi’ne ait otobüslerle veya taksilerle buraya gelebilirsiniz.
Kıyıköy’e Ne Zaman Gidilir?
Kıyıköy gezilecek yerler en rahat yaz mevsiminde ziyaret edilir. Burası bir Karadeniz beldesi. O yüzden kışlar sert geçiyor. Doğası bahar mevsiminde uyanıyor, kamp için gayet uygun bir yere dönüşüyor. Deniz sezonu Temmuz’da başlayıp Ağustos sonuna kadar sürüyor.
Eylül geldi mi Karadeniz kendini gösteriyor, deniz, rüzgardan ve dalgalardan girilemeyecek bir hâle geliyor.
Kıyıköy Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kıyıköy gezi rehberi yavaş yavaş sona eriyor. Bu kadar çene çaldıktan sonra yazının anlam ve önemini belirten (!) kısa bir özet geçmemiz gerekiyor:
Kıyıköy Nerededir? Kıyıköy Nereye Bağlı?
İstanbul’a 137 km, Kırıkkale-Vize ilçesinde. İğneada Kıyıköy birbirine çok yakın olup aralarında 65 km uzaklık var.
Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?
İstanbul esenler otogardan kalkan otobüslerle gidebilirsiniz. Şahsi araçla gelecekseniz Edirne otoyolundan girip Çerkezköy tarafından devam edin. Tekirdağ Saray ilçesinden Kyıköy’e geçebilirsiniz.
- Kırklareli-Kıyıköy arası 90 ve 1.5 saat
- İstanbul-Kıyıköy arası 160 km. ve 2 saat 15 dk.
- Edirne-Kıyıköy arası 170 km. ve 2 saat 20 dk.
- Tekirdağ-Kıyıköy arası 110 km. ve 1 saat 40 dk.
Kıyıköy’de Neler Yapılır?
- Kano, sandal veya deniz bisikletiyle Pabuçderesi’ni veya Kazanderesi’ni âheste âheste gezebilirsiniz. Sazlıkların arasında dolaşırken size eşlik eden yeşilliklere hayran kalırsınız. Bu sırada etrafınızdaki nilüferlerin mükemmel güzelliğiyle büyülenirsiniz.
- Limandaki balıkçı barınağından kürekli veya motorlu bir tekne kiralayarak deniz veya nehir turu yapabilirsiniz.
- Kıyıköy plajlarında vakit geçirebilir; Panayır İskelesi Koyu, Kastro Koyu, Selvze Koyu ve Poliçe Koyu’nda denizin, kumsalın, güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca plajlarda rüzgar sörfü yapabilir, plaj oyunları oynayabilirsiniz.
- Sakin kıyılarında balık tutabilir, dilerseniz kendiniz pişirebilir veya sahil şeridindeki restoranlarda taze balık yiyebilirsiniz.
- Kıyıköy piknik ve mangal için bulunmaz bir yer!
- Kamp, doğa yürüyüşü, tekne turu, doğa fotoğrafçılığı, manzara seyretmek de Kıyıköy’de ne yapılır? Sorunuza yanıt olacak diğer aktiviteler.
- Kıyıköy günlük kiralık evler, otel veya pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Böylece bu sevimli Trakya kasabasında daha çok vakit geçirmiş olursunuz.
- Kendinizi doğanın sessizliğine kaptırabilir, bolca oksijen ve huzur depolayabilirsiniz.
- Kuşların, dalgaların ve teknelerin seslerini dinleyebilirsiniz. Onları gürültüden saymıyoruz! Doğanın sessizliğini bozmuyor, tam tersine daha iyi hissetmemizi sağlıyor bunlar.
- Göletlerin tatlı ve akvaryum gibi berrak sularında serinleyebilirsiniz.
- Âşıklar Tepesi’nde panoramik manzaranın keyfine varırsınız.
- Kıyıköy Liman Hamamı, Kıyıköy Camii, Kıyıköy Kalesi, Kıyıköy Mağarası ve Aya Nikola Manastırı’nı ziyaret edersiniz.
Kıyıköy’de Ne Yenir?
- Mevsim balıkları
- Arnavut ciğeri
- Patates çorbası
- Cizleme
- Çılbır
- Manda yoğurdu
- Manda kaymağı
- Tenekede tavuk
- Manda sütü
- Hardaliye
Sonuç olarak Kıyıköy gezilecek yerler haftasonu için en güzel kaçamakların başında geliyor. Maviyle yeşilin birbirine kumrular gibi çok yakıştığı bu şirin beldeyi Kıyıköy gezi rehberi ile anlatmaya çalıştık.
Kırıkkale’nin Cittaslow (sakin şehir) ünvanı almasında en büyük pay bizce kesinlikle Vize-Kıyıköy’e ait. Şehrin turizm sektörüne yön veren bu bölge, kalabalıktan kaçmak, huzur bulmak isteyenleri bağrına basıyor.
Öyleyse kendinizi bu huzur dolu ortama bırakmak için daha fazla beklemeyin deriz. Balıkçı barınağı, kumsalı, denizi, ormanı, sandal turlarıyla şehir stresini, tüm yorgunluğunuzu silip süpürecek Kıyıköy. Şehre çok yakınken, şehirden fersah fersah uzak olacaksınız!
O zaman Trakya bölgesinin Kapadokyası olan Kıyıköy’de gezilecek yerler tatilinizi süslesin! İyi eğlenceler!
Bu arada Kırklareli gezilecek yerler yazımızı da incelemeyi unutmayın!