Atatürk Arboretumu nerede? Atatürk Arboretumu giriş ücreti 2025 yılında nasıl? Biz bu tarz soruların cevaplarıyla size gerekli malzemeleri vermiş olacağız. Doğada huzurun tarifini uygulayarak ruhunuzu doyurmak size kalıyor.
Sonbaharın en çok yakıştığı yerlerden birine götüreceğiz sizi şimdi. İstanbul’un arka bahçesine. Şehrin içinde, şehirden uzaklaşacağınız rüya gibi bir ortam burası. O zaman artık önsöz kısmını geçebiliriz:
Atatürk Arboretumu Hakkında Bilgi
Arboretum, Latince bir kelime. Ağaç parkı demek.
Ağaçların ve odunsu bitkilerin bilimsel amaçla yetiştirilip incelendiği yere arboretum deniyor. Kısaca bitki müzesi yani.
Atatürk Arboretumu da sayısız bitki ve ağaçla eşsiz bir manzara, doğa ve oksijen hazinesi. .
Bir başka Atatürk Arboretumu Yalova şehrinde. Yalova’da bulunan Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi, ülkemizin ilk arboretumu. Atatürk tarafından 19 Ağustos 1929 itibariyle Termal ilçesinde kuruldu.
Termal Kaplıcaları İşletmesi bünyesinde varlık gösteren arboretumda, yüzlerce tüylü palmiye ve binlerce ağaç var.
Yalova Atatürk Arboretumu da ayrı bir öneme sahip tabii ama konumuz Sarıyer Atatürk Arboretumu.
Atatürk Arboretumu Tarihçe
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hayrettin Kayacık öncülüğünde kurulan arboretumun tarihi 1980’li yıllara uzanıyor.
Fikrin olumlu bulunmasıyla birlikte Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü ile Orman Fakültesi ortaklaşa bir çalışma içerisine giriyor. Fransa‘daki Sorbon Üniversitesi Botanik Bahçesi uzmanlarına başvuruluyor. Fakat yeterli ödenek sağlanamadığı için çalışmalar bir süre devam edemiyor.
Daha sonra altyapı ve dikim çalışmaları yeniden hız kazanıyor ve Atatürk’ün 100. doğum yılında, 12 Temmuz günü Atatürk Arboretumu adıyla açılıyor.
Atatürk Arboretumu Giriş Ücretleri 2025 Yılında Ne Kadar?
- Hafta içi öğrenci: 10 TL
- Hafta içi yetişkin: 30 TL
- Hafta sonu öğrenci: 30 TL
- Hafta sonu yetişkin: 60 TL
- İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencileri herhangi bir ücret ödemeden giriş yapabiliyor. (Bunun için öğrenci kimliğinizi göstermeniz gerek.)
- Atatürk Arboretumu’nda Müzekart geçerli değil.
- 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde ücretsiz.
- 23 Nisan’da bütün ilkokul öğrencileri ve refakatçileri için girişler ücretsiz.
- Giriş kapısının yanındaki otopark ücretsiz. Yol üstü park için uygun olsa da hafta sonu yer bulmak zor olabiliyor. İçeri bisiklet veya başka bir ulaşım aracı ile girilemiyor.
Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri 2025
08:30-17:00 saatleri arasında ziyarete açık. Sadece Pazartesi günleri kapalı. Onun dışında haftanın her günü gidilebilir. Yaz-kış fark etmez.
Dolayısıyla günlerden Pazartesi değilse acaba Atatürk Arboretumu açık mı? Diye düşünmenize gerek yok. Hemen yola düşün, kendinizi bu muhteşem atmosfere bırakın bir an önce.
Atatürk Arboretumu Ziyaret Kuralları
- Elbette bitkileri koparmak veya başka bir şekilde zarar vermek yasak.
- Yere düşmüş olsalar bile yaprak, çiçek, tohum vb. şeyleri toplayamazsınız.
- Yanınızda yiyecek-içecek de getiremiyorsunuz. (Çocuk maması ve su hariç)
- Tripod girişi için ücret talep ediliyor.
- Açık alanda oynanabilecek her türlü oyuncak, multirotor türleri, drone girişi yasak.
- Spor âleti ve enstrüman da izin verilmeyenler arasında.
- Ücretli fotoğraf çekimi haricinde ziyaretçiler nişan veya düğün elbisesiyle içeri alınmıyor.
- Profesyonel fotoğraf çekimi için ücret ödemeniz gerek. Yoksa bu tarz çekim malzemeleri, kostümler ve diğer aksesuarlar da kabul edilmiyor.
- Yine parka konfeti, balon, uçurtma, top, evcil hayvan sokmak yasak. Herhalde bu kadar temiz ve bakımlı olmasını da saydığımız kurallara borçlu.
Atatürk Arboretumu Yeme-İçme
Burada büfe veya restoran yok. Yukarıda da söylediğimiz gibi dışarıdan yiyecek-içecek getirmeye müsaade edilmiyor. Girişte sıkı bir denetim var. ‘Ne oluyor ya havalimanına mı giriyoruz?’ diye düşünebilirsiniz.
Atatürk Arboretumu kahvaltı için bünyesinde bir tesis barındırmıyor fakat Bahçeköy girişinde Tarihi Bilice Börekçisi var. Kahvaltı için burayı tercih edebilirsiniz.
Atatürk Arboretumu Gezilecek Yerler
Girişte sizi küçük bir gölet karşılayacak. Onun solunda da bir havuz mevcut. Burada size merhaba diyecek kaplumbağa ve balıklar, birazdan göreceklerinizin yanında hiçbir şey. Bu arada gezmeye başlamadan önce mutlaka orman haritası isteyin.
7 kıta için 7 parsele ayrılan müzenin her parselinde, o kıtaya ait ekolojik unsurlar ve bitki türleri var. Bazı bölümleri zaman zaman üniversite araştırmaları için kullanıldığından dolayı girişe kapatılabiliyor.
Bünyesinde ayrıca kaynak suyu çeşmeleri, şeflik binası, parkurlar, patikalar, üç gölet bulunuyor.
Göl kenarındaki balkonlarda fotoğraf çektirebilirsiniz. Hafta sonu gitseniz bile rahatça resim çekebilir, sevdiklerinizle ânı ölümsüzleştirebilirsiniz.
Atatürk Arboretumu fotoğraf çekimi nedeniyle fazla kuyruk olan bir yer değil. Çünkü orman gerçekten çok büyük.
Her mevsim ayrı güzel olsa da özellikle sonbaharda gelmenizi öneriyoruz. Çünkü dökülen yaprakların oluşturduğu romantik manzara görülmeye değer. Yeşil ve kırmızının dansı sizi büyüleyecek. İlkbaharda gelirseniz yemyeşil doğayı seyrederken size cıvıl cıvıl kuşlar eşlik edecek. Peki ya kış? ‘Bembeyaz örtü ağaçlara ne de çok yakışmış.’ Diyeceksiniz.
Belgrad Ormanları da buraya son derece yakın. 1500’in üzerinde bitki türüne ev sahipliği yapan arboretum, hem eşsiz doğasıyla göz kamaştırıyor hem de bilimsel gözlemler yapmak amacıyla kullanılıyor.
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri, bilim adamları, orman mühendisleri ve Orman Bakanlığı araştırma-inceleme için buradan yararlanıyor.
Bitkilerin dibine onlarla ilgili küçük notlar iliştirilmiş. Bunları okuyarak botanik bilginizi zenginleştirebilirsiniz.
Atatürk Arboretumu piknik yapmak için uygun bir alan değil. Hâliyle mangal da yapılamıyor. Bisiklet süreyim, bir yere örtü serip huzurla kitap okuyayım derseniz onları da yapamıyorsunuz. Çünkü burası aynı zamanda bir müze ve doğal olarak çeşitli koruma önlemleri söz konusu.
Fakat uzun uzun doğa yürüyüşü yapmak ve objektifinize olağanüstü kareler yansıtmak istiyorsanız tam yeri!
Bu açık hava laboratuvarında yakından görmeniz gereken çok şey var. İçerisindeki hayvan habitatı ve gölcükler de Atatürk Arboretumu gezi aktivitesine renk katıyor.
Bir ara İstanbul’un gizli cenneti iken, daha fazla kişi burayı keşfetmeye başlayınca fotoğraf meraklılarının ilk uğrak noktalarından biri hâline gelen arboretum, nefes kesen manzarasıyla nefes aldırıyor!
Buram buram doğa kokan arboretumda, binbir renk tonuna şâhit olmanız mümkün. Hatta burayı ‘sonsuzluk ormanı’ diye nitelendirmek daha doğru. Bitmeyen bir güzellik, tükenmeyen bir huzur var çünkü burada.
Atatürk Arboretumu manzara konusunda Belgrad Ormanı ile yarışıyor âdeta. Upuzun ağaçların arasında sere-serpe uzanan yollar ayrı güzel, profesyonel çekimler için gayet ideal. Hele doğanın farklı tonları gölete yansırken o manzarayı fotoğraflamadan nasıl durulabilir ki?
1982 yılından beri giderek büyüyen Atatürk Arboretumu, dünyadaki farklı botanik bahçeleriyle de işbirliği hâlinde. 296 hektarlık bir alanı kaplayan arboretum, ülkemizin ilk fidanlığını ve 1818 yılında yapılmış, Osmanlı’dan miras kalan Kirazlıkent’i de barındırıyor.
‘Çölde vaha gibi’ derler ya hani. Atatürk Arboretumu bu trafiğinden, kalabalığından, gürültüsünden, beton yığınlarından bıktığımız şehirde işte öyle bir yer.
Memeli ve kuş, yaban hayvanları ve böcek, soğanlı bitki koleksiyonlarının bulunduğu arboretum, uygulamalı eğitimlerin merkezi oluyor.
3 yapay göletin bulunduğu parkta su kaplumbağalarının ve kuğuların yüzüşünü izlemek de ayrı keyif.
‘Ee, bu kadar mı yani?’ diye düşünmeyin. Atatürk Arboretumu yapılacak şeyler açısından fakir gibi gelebilir ama öyle değil. Müthiş doğasını izlemek bile saatlerinizi alabilir. Doyumsuz bir manzara çünkü. Uzun uzun yrümekten yorulmazsınız.
Atatürk Arboretumu Ekşi Sözlük, Kuponall ve forumlarda anlatıldığından daha güzel! Emin olun.
Atatürk Arboretumu’nda Neler Var?
- Peruka Çalısı
- Mamut Ağacı
- Adaçayı Yapraklı Laden
- Japon Tesbih Çalısı
- Tüylü Kartopu
- Kokulu Servi
- Söğüt Yapraklı Dağ Muşmulasi
- Parçalı Yapraklı Leylak
- Tibet Dağ Muşmulası
- Makedonya Meşesi
- Kırmızı Çiçekli Atkestanesi
- Florida Kızılcığı
- Amerikan Lale Ağacı
- Maymun Çıkmaz Ağacı
- Anadolu Karaçamı
Atatürk Arboretumu Fotoğraf Çekimi
Atatürk Arboretumu Nerede?
İstanbul-Sarıyer ilçesinde yer alan Atatürk Arboretumu; Kemerburgaz-Bahçeköy yolu üzerinde, Belgrad Ormanı’nın güneydoğusundadır.
Adres : İstanbul Üniversitesi, Kemer, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul
Telefon : 0212 226 1929
Atatürk Arboretumu Nasıl Gidilir?
Sabırsızlanıyorum Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir? Diyenler için birkaç ulaşım bilgisi vermeyi de ihmâl etmiyoruz. Mesela İETT hatları şu şekilde:
- 42T Bahçeköy – Taksim
- 42 Bahçeköy – 4.Levent Metro
- 42M Bahçeköy – 4.Levent Metro
- 153 Bahçeköy – Sarıyer
- 59RK Rumelihisarüstü Boğaziçi Üniversitesi – Arıköy
- 42HM Bahçeköy – Hacıosman
Atatürk Arboretumu Ulaşım
Özel aracıyla gelecek olanlar bulundukları yerden Sarıyer’e gelmeli. Büyükdere istikametini takip etmeli ve Bahçeköy yoluna saparak İstanbul Üniversitesi Spor Salonu karşısında yer alan Kemerburgaz yolundan sola dönmeli. Ortalama 500 metre gittikten sonra Arboretum’u göreceksiniz zaten.
Sarıyer’e vardıktan sonra karışıklık yaşanmaması adına navigasyon kullansanız daha iyi olur.
Atatürk Arboretumu’na ulaşım için toplu taşıma tercih edecek olanlar 4. Levent’ten veya Taksim’den 42T otobüsüne binip İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi durağında insinler. Ardından yaklaşık 500 metre geriye doğru yürüyünce Atatürk Arboretumu’yla karşılaşacaklar.
42HM no’lu metro hattını kullanacak olanlar Hacıosman durağında inerek Bahçeköy otobüslerine binebilir. Bahçeköy’de inip Kemerburgaz yolunda takriben 500 metre yürüdüklerinde arboretum onları selamlayacak.
Atatürk Arboretumu Ne Zaman Gidilir?
Dedik ya, burası 4 mevsim güzel. Fakat sonbaharda tam anlamıyla bir renk cümbüşüne dönüşüyor. Mordan pembeye, turuncudan kırmızıya harika bir renk sergisine sahne oluyor. Bilhassa öğle vakti, ağaç ve yaprakların güneş ışınlarıyla oynadığı gölge oyunu izlenmeye değer.
Yaz aylarında ise capcanlı bir ortam var burada. Binlerce böcek, kuş ve memeli hayvan türünün yaşadığı bu ormanda şansınız yâver giderse sincap bile görebilirsiniz. Çiçek kokularıyla mest olabilir, kuşların orman şarkısına eşlik edebilirsiniz.
Arboretumun uyanış zamanı ilkbahar. Ağaçlar yeşeriyor, çiçekler yeni yeni açmaya başlıyor. Baharı burada karşılamak sizce de muhteşem bir fikir değil mi?
Kışın buraya gelmek de çok isabetli bir tercih. Çünkü kar yağınca oluşan o kartpostallık görüntüyü yakından görmek gibisi yok.
Neticede zengin bitki örtüsü, mis gibi havası, göletleri ve yürüyüş yolları ile her an huzur saçıyor.
Atatürk Arboretumu Yakınında Gezilecek Yerler
Civarda ziyaret edilecek birçok yer var. Buraya Gelmişken oralara da uğrayın deriz. Belgrad Ormanı bunların başında geliyor.
Emirgan Korusu, Rumeli Feneri, 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanı, Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Baltalimanı Japon Bahçesi ve Duatepe Parkı da onlardan bazıları.
Sonuç olarak Atatürk Arboretumu gezi listenizde mutlaka yer almalı. Almalı ki gözleriniz manzaraya, ciğerleriniz temiz havaya, ruhunuz oksijene doymalı.
Bu koca metropol bazen enerjimizi sömürüyor ama, işte bunu geri alabileceğimiz birçok yer de barındırıyor. Öyleyse hepinize iyi eğlenceler!
İstanbul gezilecek yerler yazımıza da göz atmayı unutmayın!