Ana sayfa » Balıkesir Yazıları » Balıkesir’de Ne Yenir? Balıkesir’de Nerede Ne Yenir?

Balıkesir’de Ne Yenir? Balıkesir’de Nerede Ne Yenir?

Balıkesir’de ne yenir? ya da Balıkesir yemekleri nelerdir? Bununla ilgili kitap bile yazılmış: Balıkesir Aşı. Ama biz toplum olarak kitap okumayı pek sevmeyiz. Daha doğrusu okumayı pek sevmeyiz. Şahsen ben; haberleri hep başlıklarından takip ederim. Evet şimdi düşündüm ki siz Balıkesir’de ne yemeli diye merak ettiğinizde açıp okuyabileceğiniz bir şey olsun, ona göre lezzet rotanızı çizebilin… O yüzden size Balıkesir yemek rehberi hazırladım. Nasıl ama, iyi yapmışım dimi? (Nolur evet de-Hayki: 2000’li yıllar… Hey gidi…) ☺

Ülkemizin en kalabalık şehirleri listesinde 17. sıraya yerleşen Balıkesir; Ayvalık, Bandırma ve Edremit gibi ilçeleriyle ön plana çıkıyor. Tabii ki başka ilçeleri de var, hemen o güzel ilçeleri size ufak bir şiirle anlatayım:

Altıeylül Ayvalık; Balıkesir’i gezelim,

Onu sevmeyenleri, böcek gibi ezelim! (Mesela yani… Hem ben şiddete karşıyım ve gayet insancıl bir insanım bi kere.)

Balıkesir’de bir ilçe var; onun adı da Balya;

Bak o kadar gelmişsin, birkaç gece kal ya…

Bir ilçe daha var ki, ona derler Bandırma,

Kanka gitcez dimi, sakın beni kandırma.

Bigadiç-Burhaniye; Gömeç-Gönen,

‘Keşke yine gitsem’, der buradan dönen.

İvrindi- Kepsut; Manyas-Havran;

Balıkesir yemekleri çok, hadi hızlı davran.

(Adlarını anamadığım ilçeler kusura kalmasınlar artık.)

Balıkesir’de Ne Yenir?

Şimdi ben size yok şu plaja gidin, yok şu kaplıcaya gidin; Şeytan Sofrası’na, Atatürk Kayalıkları’na uğrayın; Manyas Gölü ve Kuş Cenneti’ni ziyaret edin falan diye uzun uzun anlatmayacağım. Konumuz Balıkesir’in yöresel lezzetleri. Bunu halledin, gerisi kendiliğinden gelir. O zaman başlıyorum:

Peynirli Patlıcan

balıkesir'de ne yenirPatlıcanların alacalı soyulup yuvarlak kesilmesiyle başlıyor her şey… Sonra arasına Manyas peyniri koyuyorlar. Bu ikiliyi kürdan ile tutturuyorlar birbirlerine. Kızgın yağa atıyorlar hiç acımadan. Bir güzel pişirdikten sonra sarımsaklı sos döküyorlar. Böylelikle bir lezzet masalı doğmuş oluyor. (Bizimkisi bir aşk hikayesiii…)

Sura

balıkesir de ne yenirBalıkesir sebze yemekleri
tamam da dişimize değen kısmı Balıkesir et yemekleri. İşte bu da kuzu etinden yapılıyor. (Oğlak etinden de oluyormuş, bence onu deneyin. Pozitif ayrımcılık uyguluyorum.) Çam fıstığı mı dersin, kuş üzümü mü dersin her bir şey var. Baharatlarını saymıyorum bile.

Düğün Çorbası

balıkesirde ne yenirYani ismine bakılırsa pek de Balıkesir’de ne yenir sorusunun cevabıymış gibi durmuyor sanki, her yöreye özgü bir şey gibi. Ama önüne ‘Balıkesir’ getirilince harika bir tamlama oluyor… Arpa şehriye, un, haşlanmış nohut karıştırılıyor; etti mi sana Balıkesir usulü lezzetli mi lezzetli bir düğün çorbası? (Bence bunu yemeğin sonunda için. Tersten gidin bu sefer çünkü bunu içerseniz doyabilirsiniz ve iştahınız kapanabilir.)

Balıkesir Mantısı

balıkesir'de ne yenirBu mantının farklı bir özelliği var. Öyle Superfresh’in mantılarına benzemez bu. Tavuk suyuyla haşlanıyor; sonra üzerine tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülüyor. Bir de sarımsaklı yoğurt eklediniz mi ooo yahşi cazibe olacak, kesinlikle dayanamayacaksınız!

Börülce Ekşilemesi

Buna ‘sıyırma’ veya ‘sallama’ da deniyor. Aman siz bakmayın elin ağzı torba değil ki büzesin uydurmuşlar işte. Tam tersi; bunu yedikten sonra tabağı iyice sıyırmaya ihtiyaç duyacaksınız bence. (Ne alâka? Bir yemek ismi bu kadar mı çarpıtılır, abi tam haberci olacak insanım.) Şimdi olay nedir? Börülceleri haşla, koruk suyu ekle, sarımsak dök… Tamam, çekilebilirsin. (Dizi izleye izleye özenti oldum villalar, hizmetçiler falan. Ama insanlara hizmetçi muamelesi yapılmamalı, bu işin esprisi.)

Tirit

“Amanine  amanine yandım,

Tiridine tiridine bandım,

Bedava mı sandın,

Para verip aldım”

Şarkısı var ya hani, işte o Balıkesir usulü tirit yemeğinden esinlenerek yazıldı bence. (Yalnız adam para verip aldım diyor; kıroyum ama para bende diyor, tasarruflu olun mesajı veriyor. Ben oraya takıldım.) Bunun yapılışında da ekmekler minik minik doğranıyor, tavuk suyuyla ıslatılıyor… Suda haşlanan tavuklar da eklenip tereyağıyla ve ince ince doğranmış maydanozlarla kocaman bir lezzet imzası atılıyor. Balıkesir meşhur yemekleri denilince de hemen akla gelmesi boşuna değil.

Balıkesir Keşkeği

balıkesir'de ne yenirKeşkek her yörede farklı pişiriliyor. Herkes sahipleniyor onu. Yerli malı yurdun malı keşkek Balıkesir’de de yapacağını yapıyor. Ana malzemesi nohut ve buğday; ister tavuklu ister etli yapın fark etmez. Daha çok düğünlerde ve bayramlarda pişirilse de her zaman yenebilir.

Saçaklı Mantı

balıkesirde ne yenirTavuklu mantıya benziyor ama o değil. (Sağ gösterip sol vuruyor resmen!) Hamur yufka haline getirilip ince ince kıyılıyor ve fırınlanıyor. Sonra lif lif ayrılan tavuk etleriyle ve tavuk suyuyla buluşturuluyor.

Sarımsaklı Bulgur

balıkesir de ne yenirBildiğimiz bulgur pilavı aslında; tek farkı sarımsakların daha iri iri doğranması. Bulgur pilavı sevmeyen benim bile canım çektiyse sevenler ne yapar bilemiyorum.

Çalkama

Ispanak, ısırgan otu, peynir, soğan, un, tuz vb. gibi malzemelerle yapılan sebzeli bir hamur işi. Kare şeklinde dilimlenerek ikram ediliyor. İstersem 10 yıldır diyet yapıyor olayım; Balıkesir’e gitmişsem bunu yemeden asla ve kat’â dönmem! Döndüremezler. (Biraz gaza getireyim ki siz de yiyin.)

Kazdağı Çorbası

Tavuk, nohut, börülce, tarhana, domates, tavuk suyu… Eklenmedik şey yok. Hal böyle olunca lezzeti de son derece fazla. Balıkesir yemeklerine bununla start verebilirsiniz.

Dağar Kebabı

Bu da en ünlü Balıkesir yöresel lezzetlerinden. Bildiğimiz kebap malzemelerine ilaveten kestane gibi ekstralar da ilave ediliyor. Toprak kapta fırına veriliyor. Ağzının tadını bilen yer.

Bigadiç Güveç

Adı üstünde Bigadiç’e özgü bir yemek. Odun közüyle kızdırılmış fırınlarda pişirilir ve lezzeti  buradan gelir. Oğlak etiyle yapılır. Kaynamış kemik suyuyla, domates ve biberlerle bir araya getirilen oğlak eti 2 saatlik bir pişirilme aşamasından sonra Bigadiç Güveci olarak sofraya buyur edilir. İşte o zaman anlarsınız ne olduğunu…

Ayvalık Tostu

balıkesir'de ne yenirBu devirde gerçek aşk kalmadı diyen varsa; o hiç Ayvalık tostuyla Susurluk ayranını bir arada görmemiştir.

Ayran bol köpüklü, adı da Susurluk,

Asıl bunu içmemek, çok büyük kusurluk.

Yani daha ne diyem, nerelere gidem bilmiyorum. Ayvalık’a gidip de Ayvalık tostu yemeden dönmek zaten LC Waikiki’ye gidip bir şey almadan dönmek gibi bir pişmanlık bırakır adamın yüreğinde…. İçinize öküz oturmuş gibi hissetmek istemiyorsanız böyle bir error not found hatasına düşmeyin! Özel bir ekmekle yapılıyormuş. (Aman olsun siz A101’den aldığınız ekmeklerle de yapıverin, her zaman Balıkesir’e gidemezsiniz çakmasıyla idare edin.) Sosis, kaşar, sucuk, turşunun mayonez ve ketçapla süslenmesi neticesinde ortaya çıkarılan bu tostu Balıkesir’de yeyin. (Mısır, marul, patates kızartması da eklendiği oluyor.) Eminim Ayvalık’ta yiyeceğiniz Ayvalık tostu okul kantilerinde, büfelerde yediklerinize benzemiyor. (Bunlar bizi kekliyor, aslı Ayvalık’ta) Hakiki Ayvalık tostunda kasap sucuk, tulum peyniri vs. olurmuş. Ama biz ne bulduysak dolduruyoruz Çıfıt çarşısı gibi, orası ayrı. Ayvalık’ta Tostçular Çarşısı var; burada yiyin derim. Aşkın Tost Evi de var, tostun aşk hâlini orada deneyimleyin.

Susurluk Tostu

Ayvalık Tostu ile rekabet edecek kadar lezzetli, hiç gözünün yaşına bakmaz… Yan yana gelseler onu alt etmeyi başarıp kendini tercih ettirebilir. Sadece bu ilçede üretilen bir ekmekten; tost tava ekmeğinden yapılıyor ve içinde tuzlu kelle (Mihaliç) peyniri bulunuyor. Bu yüzden o peynir erimiyor, hacimli kalıyor. Tostta Yanturalı Sucukları var, öyle her sucuk markası giremez bu tosta. Yanturalı bir Balıkesir markası. Ayrıca tosta tereyağı değil margarin sürülüyor. Bir tarafına da salça sürülüyormuş. Yani yerken üstünüz batmasın diye dikkat etmeniz gerek. Bu konuda da Düzdağ Tost iyice ustalaşmış. Siz hangi tostu yerseniz yeyin mutlaka Susurluk ayranı ile eşlik edin.

Susurluk Ayranı

Az önce kendisinin kulaklarını çınlattık. Bu ayran, kabından elektrikli motorla çekilerek yapılıyor. Tuz oranı diğer ayranlara göre daha az. Doğal kaynak suyundan ve doğal yoğurttan yapılıyor. Ayvalık tostuyla da Susurluk tostuyla da aralarından su sızmaz, can ciğer kuzu sarmadırlar… Yudum yudum içiniz, huzur dolsun içiniz. Bir de Özerhisar ayranı var; onun tadına da bakın.

Edremit Köftesi

Adını Edremit ilçesinden alıyor demeyelim de Edremit, adını bu köfteden alıyor diyelim bence. O derece lezzetli olurmuş sayın köfte ekselanslarııı… (Tekirdağ köftesi mi bu mu, bu mu Tekirdağ köftesi mi diye sizi ikileme düşürebilir. Ama şimdi öyle birbiriyle tokuşturmamak gerek; hepsinin yeri ayrı. Tekirdağ yemeklerini anlattıydık, oraya da uğrayın.) [Gerçi bu pek bilinmiyor, ilçedeki bir restoranta gidip Edremit köftesi istiyorum derseniz suratınıza aval aval bakabilirler. Ama ben Balıkesir lezzetleri nelerdir diye araştırırken buna da rastladım. Birisi Edremit mekanlarından birinde bir köfte yeyip bunu anlatırken hava olsun diye Edremit köftesi diye sallamış olabilir mi acaba? Hayallerimle oynadınız, yazıklar olsun.]

Rabisa

balıkesir'de ne yenirYabancı bir kadın ismi gibi duruyor. Ama bir Balıkesir yemeği. Şimdi yaşanması muhtemel bir sahne var gözümün önünde:

– Hoşgeldiniz bayım, ne alırdınız?

– Ah… Ben bir Rabisa istiyorum dostum tamam mı?

– Üzgünüm bayım, ondan kalmamış.

– Seni gidi pislik torbası, lanet olasıca!

(Yalnız konuyu misafir çocuklarının evi dağıtması gibi fena dağıttım.)

Neyse bu yemek Gömeç ilçesine özgü bir hamur işi. El açması yufkalar önce rulo haline getiriliyor, sonra fırına veriliyor, sarımsaklı yoğurt dökülüp bir güzel mideye gömülüyor.

Ada Köfte

Balıkesir’in neyi meşhur
sorusundan devam ediyoruz. Bu, ‘Edremit köftesi’ gibi adı var kendi yok tarzında değil. (Yani Edremit köftesi de var aslında ama pek bilinmiyor, yoksa size yalan attığımı düşünmeyin, çok pis darılırım.)

Şekliyle şekil yapıyor, lezzetiyle diğer köftelere posta koyuyor, bi havalar bi havalar; sanırsın uluslararası dünya köfte festivalinde birinci olmuş tipe bak. Harcı biraz cıvık, şekil olarak normal köfteden daha büyük. Yeyin, bir şey kaybetmezsiniz.

Metez

Yoğrulup büyükçe açılan hamura soğanlı kıyma koyularak yapılıyor. Hazırlanan hamur suda haşlanıyor ve zeytinyağı dökülerek servis ediliyor. Yeme de yanında yat!

Kaymak Hamuru

Kaymağı ocakta unla beraber helva gibi karıştırıyoruz. Kaşıkla iz yapıp kesiyoruz ve ılık halde yiyoruz. Aaa pardon biz Balıkesir’de ne yenir diyorduk, Balıkesir’in yemekleri nasıl yapılır demiyorduk. Kendimi Nursel’in mutfağında gibi hissettim de bi an, hatlar karıştı.

Karanfilli Ekmek

Bildiğimiz tava ekmeği yapılırken içine karanfil atılıyor. Bu yüzden de rengi pembeye dönüyor. Çıtır çıtırdır ve bir ekmekten daha fazlasıdır! (Abartıyorsam ne olayım.) Tulum peyniri ile beraber pişirilirse daha efso olur.

Şevket-i Bostan

Bu bir yemek değil ot ve başka yerlerde de yetişiyor. Ama en fazla yetiştiği yerlerden biri Balıkesir. Semizotu gibi bunun da yemeği yapılıyor, genelde kuzu eti kullanılıyor. Etsiz de olabilir, canınız nasıl isterse.

Kabak Çiçeği Dolması

Balıkesir mutfağı
içerisinde kendine yer bulan bu Ege lezzeti taze taze kabak çiçeklerinin bol malzemeli iç harç ile harmanlanmasından meydana geliyor. Size de tabak tabak yemek kalıyor.

Papalina Balığı

Balıkesir, hem Ege hem de Marmara denizine kıyısı olan bir şehir. Burada pek çok insan geçimini balıkçılıktan sağlıyor. İşte en çok avlanan balıklardan biri de ‘Papalina’ isimli bir balık. Çaça Balığı da deniyor. Ufak bir balık, yumuşak bir yapısı olduğu için kılçığıyla beraber yeniyor. (Boğazınıza takılmaz merak etmeyin, 5’er 5’er, 10’ar 10’ar tane götürün.)

Balıkesir Vali Kebabı

Üst segment bir lezzet olduğu  adından da belli zaten. Doğal ortamda yetiştirilen koyunların etlerinden yapılan bir yemek kendisi. Sinir, yağ, damar, zar mar ne varsa çıkarılıyor. (Oh bee, yoksa yenmezdi o.) Sonra etler 1 gün dinlendiriliyor. Ertesi gün kuyruk yağı ekleniyormuş. (Yapılır mı bu ya ne güzel gidiyordu.) Baharatlar ile çeşnilendirilip özel salata ve bulgur pilavıyla sunuluyor. Benim ilgi alanıma girmedi, şöyle kıyısından köşesinden bir dolaştı ama bence siz seveceksiniz. (Kuzu gömlek sarma da burada yiyebileceğiniz bir başka et yemeği, haberiniz olsun.)

Mafiş Tatlısı

Balıkesir yemekleri
yedikten sonra üzerine ne gider: Tabii ki Balıkesir tatlıları. Bu şerbetli, minnoş minnoş bir tatlı. Fiyonk şekli verilen hamurların yağda kızartılması ve üzerine soğuk şerbet dökülmesiyle elde ediliyor. Kalorinin somut hâli ama yapacak bir şey yok. İlle yenecek ille yenecek. Üzeri de fıstıkla süslendi mi hiçbir eksiği kalmıyor.

Balıkesir Kaymaklısı

Tatlıların ağa babası, lezzetin daniskası, Balıkesir kaymaklısı… Hamurlar hazırlanıyor, yufka haline getirilip yarısı bir tepsiye, yarısı başka tepsiye seriliyor. (Sevenleri ayırmasınlar.) Mangalda veya fırında pişiriliyor. Alt kısımları iyice kızardığında bir tepsiye bol bol kaymak dökülüyor. Sonraa büyük buluşma gerçekleşiyor. Öbür tepside bulunan yufkalar geliyor, bu kaymağın üzerine kurulup oturuyor. Ardından da şerbet ilave ediliyor. (Yememek ne mümkün…)

Balıkesir Höşmerim

balıkesir'de ne yenirBu, başka yörelerde de yapılan bir tatlı ama siz Balıkesir’deki versiyonunu deneyin. İrmik ve peynirin diğer tatlıları kıskandıran birlikteliği Balıkesir’de tadılmalı.

Zerde

Tarçın, karanfil, kızamık şekeri, pirinç ve gül suyuyla hazırlanan bu tatlı hafif ama lezzetli. Gelmişken onun da bi hâlini hatrını sorun.

Keşküllü Kemalpaşa Tatlısı

Balıkesir'de ne yenirBalıkesir-Kemalpaşa ilçesiyle bütünleşmiş bir tatlı ama ülkemizin her yerinde biliniyor, özellikle bayramlarda yapılıyor. Normal Kemalpaşa’dan farkı; tepsiye dizilip şerbetinin dökülmesinden sonra keşkül muhallebisi de eklenmesi. Hem sütlü hem şerbetli bir tatlı, lezzeti dolu dizgin. Bir de bunun kupta muhallebili olanı var. Yemekten sonra kup tatlı tercih edecekseniz bunu hatırlayın. Sonra dilinizden dökülsün bu tatlının ismi, duvarlarda yankılansın… Ardından heyecanla bekleyin gelmesini… Geldiğinde de acısını çıkarın onsuz geçen günlerin.

Kadayıf Dolması

balıkesir de ne yenirBu aslında Erzurum tatlılarından biri. Yani şimdi itiraz edenler olabilir ancak Balıkesir’de yapılanı sanki daha güzel gibi. Çıtır çıtır hamurun içine koyulan cevizli iç harcının tadına yenik düşeceksiniz. (Ne yaptın bana söyle!) ?

Sakızlı Dondurma

balıkesirde ne yenirBilhassa Cunda Adası’nda yemek gerekiyor bunu. Yaz aylarında Balıkesir’e gidenlerin bunu yemeden dönmesi, yenilir yutulur cinsten bir hata değil! Öyle söyleyeyim.

Bigadiç helvası

Balıkesir'de ne yenirÇöğen otu, tahin, limon ve şeker gibi malzemelerle hazırlanıyor. Helvanın âlâsı, susamlı helva da aynı ona çekmiş.

Damla Sakızlı Lorlu Kurabiye

Balıkesir'de ne yenir‘Yeter artık duba gibi olup dönücez, isyaan’ demeyin. Kesinlikle bırakmam. Bu Ayvalık lezzetini tatman lazım, bunu yapman lazım, midene katman lazım, ağzına atman lazım. (Durduramazsın beni, susturamazsın beni…) Hanımeller kurabiye diyor ya anne eli değmiş gibi diye; hah işte bu tam da öyle. Assos, Altınoluk ve Akçay gibi tatil beldelerinde de bir hayli yaygın. Bu arada Avşa Kurabiyesi’nin ve Tırtıl Baklava’nın de lezzet konusunda üstüne yok.

Macaron Çayı

Balıkesir yemekleri olur da içecekleri olmaz mı? Hayır yani kuru kuru mu yiyeceğiz? Macaron bir Ayvalık bitkisi. Buna Mercan Köşkü de deniyor. (Makaron tatlısıyla iyi gider hani.)

Koruk Suyu

Balıkesir'de ne yenirBalıkesir’in tatil yerlerine gittiğinizde her köşe başında görebilirsiniz bunun tezgahlarını. Zeytinyağlı yemeklere tadı hafif ekşi olsun diye de ekleniyor. Olgunlaşmamış üzümlerle hazırlanan bu içecek serinletici, lezzetli.

Karadut Suyu

Balıkesir'de ne yenir‘Aç bi Coca Cola Coca Cola iç’ reklamını protesto ediyorum ve sizi bu buzzz gibi meşrubatı içmeye davet ediyorum. (Yılların reklamı tamam da eski defterler kapanmaz bizde.) Ama öyle tek başına içmeyin, yukarıda Balıkesir lezzetleri dedim, o kadar dil döktüm; onlarla kombine edin.

Ayrıca Havran’ın inciri ve mandalinası; Erdek ilçesinin kırmızı soğanı; Gönen ilçesinin maydanozu, patlıcanı ve pirinci; Dursunbey ilçesinin elması; Gömeç ilçesinin bamyası; Savaştepe ilçesinin üzüm, karpuz ve kavunu; Bigadiç ve Sındırgı ilçelerinin kirazı, poyraz fasulyesi, bademi ve cevizi; Kepsut ilçesinin şeftalisi oldukça güzeldir. Buralara uğradığınızda bunlardan da tatmanızı ve yanınıza almanızı öneririm. Yine sepet peyniri, pembe zeytin ve Zeytin şekeri gibi ürünler de Balıkesir’de alabileceğiniz lezzetlerden.

Acı filiz, Akkız, Kuna (levrekli yemek), Kuzukulağı, Kulak (hamur işi), Kapaktan Çıkma, Kızılcık Şurubu, Mürdükaşı, Papaz Yahnisi, Sini Böreği (basma börek) de Balıkesir neyiyle meşhur sorusunun diğer ağız sulandıran cevapları. Bir de ‘tırnak’ denilen bir hamur işi yapılıyor buralarda, fakat bu, ismiyle pek iştah açmıyor. Ama tadı güzel, içiniz rahat olsun.

Peki Balıkesir’de ne yenir sorusunu ilçelere göre nasıl cevaplandırabiliriz? İşte böyle:

Balıkesir Altıeylül’de Ne Yenir?

Kendine özel bir lezzeti olmasa da Balıkesir yemeklerininin tadını burada gayet

Güzel çıkarabilirsiniz. Mesela Gustavia Restaurant sizi bekler. Balıkesir Kaymaklısı’nı da Gökeroğlu’n’da yiyin.

Balıkesir Ayvalık’ta Ne Yenir?

Tabii ki Ayvalık tostu yenmeli, bunu daha önce söylemiştim. Ayrıca Balıkesir’de balık nerede yenir sorusunun cevabı da Ayvalık. Papalina, istavrit, sargoz, levrek, lüfer, mezgit… Aklınıza ne gelirse. Sardalya Köftesini ve ve İzvinya Salatasını da denemek isteyebilirsiniz. Deniz kestanelerinin zeytinyağı ve limonla birleştirilerek hazırlandığı değişik bir yemek de meşhur Ayvalık’ta. gittiyseniz Kaşarlı Kidonya da bir diğer Ayvalık lezzeti. (Bu bir midye çeşidi ve’ayva’ demek. İlçenin ismi de buradan geliyormuş.)  Beyaz şarap, zeytinyağı ve sarımsakla pişirilen Akivadis (midye), Arapsaçlı sübye, Ahtapotlu Akkız Kalamar Dolması, Enginarlı Karides ve Ahtapot Köftesi de Ayvalık yöresel tatları arasında. Ayvalık’ta ne yenir sorusunun yanıtı bunlarla da bitmiyor. Balıkesir mutfağının içinde bağımsızlığını ilan etmiş apayrı bir mutfak Ayvalık mutfağı. Bir de ahtapot tatlısı var… (Ne ahtapotmuş arkadaş, ahtapot çayı da var mı bari?) Diğer Ayvalık yemekleri ise şöyle;

Otlu Balık, Lakerda, Sirkeli Sardalya, Taze Lorlu Acı Biber, Levrek Marin, Deniz Fasulyesi, Kabak Salatası, Kaya Koruğu, Girit Biberi, Deniz Börülcesi, Som Otu, Girit ezmesi, İsli Midye, Semizotu Ezmesi, Fava… Yer kalırsa Sakızlı dondurma veya Lor tatlısı da yiyebilirsiniz. Deniz Yıldızı Restoran, Bay Nihat, Aniva Cunda, Balıkçı Bahtiyar gibi yerler de Ayvalık yemek mekanları. Yiyin, berhudâr olun evladım… El öpenleriniz çok olsun.

Balıkesir Balya’da Ne Yenir?

Bal yağ yiyin. ( İlçe-lezzet uyumu işte böyle bir şey.) Harbi bakın ciddiyim. Burası küçük bir ilçe, fazla yemek yeri yok. Nerede bir restoran bulduysanız geçin oturun, sizi aç aç gönderecek değiller ya.

(Çok bilimsel bir açıklama oldu, kendimi tebrik ediyorum.)

Balıkesir Bandırma’da Ne Yenir?

Zeytin, hoşmerim, sütlü kadayıf, kızılcık şurubu, Balıkesir mantısı vs., ‘ulan Balıkesir’e gitsem de yesem’ dediğiniz ne varsa yiyin. Mobydick Balık Restoran’da balığın dibine vurun, Gülbaba Kebap’da kebaba doyun, Karlahan Izgara’da, Bandırma İnegöl Et Lokantası’nda kendinizi ödüllendirin. Tarçın Kafe’de tatlı ziyafeti çekin.

Balıkesir Bigadiç’te Ne Yenir?

Bigadiç güveciyle welcome to Balıkesir deyin, Bigadiç helvası ile de Game Over! Sonra da İ love you İ love you? Do you love me yes İ do şarkısını söyleyin. Yalnız güne Ayşavkı Simit Bahçesi’nde başlayın. İçimden bir ses diyor ki, Kardeşler Izgara ve Güveç Salonu’nda çok güzel şeyler olacak!

Balıkesir Burhaniye’de Ne Yenir?

Burhaniye Sofrası’nda lahmacun, kebap, döner, ev yemekleri ile lezzet partisi verin.

Balıkesir Dursunbey’de Ne Yenir?

Osmanlı lokumunu kesinlikle tadın. Duman Pide Lahmacun Ve Izgara’da lezzet fırtınaları esiyormuş, öyle diyorlar.

Balıkesir Edremit’te Ne Yenir?

Demin size bahsettiğim Edremit köftesini yiyin. Ömür Lokantası’nda ev yapımı koyun yoğurduyla ve ev yemekleriyle beraber nokta atışı yapın. Cumhuriyet Lokantası’nda avunya mantısı, Arnavut ciğeri ve yaprak sarması gibi üst kademe lezzetlerle kendinizi aşın!

Balıkesir Erdek’te Ne Yenir?

Bahar Kafe’de içli köfte ve atıştırmalık dolmalarla biraz ısınma turu yapın. Fener Kavurması’nı da unutmayın. Kuru Tava Tatlısı’nı sona saklayın.

Balıkesir Gömeç’te Ne Yenir?

En başından buraya kadar saydıklarımı bu ilçenin restoranlarında da rahatça bulabilirsiniz. Madradan Et & Mangal & Kahvaltı’da ister kahvaltı, ister mangal keyfi yapın. Meşhur Köfteci Ünal de salaş bir yer, esnaf lokantası tarzında. Lezzetli köftesinin sırrı bulunamamıştır. Sorgulamalar devam ediyor.

Balıkesir Gönen’de Ne Yenir?

Dağ ılıcası Tesisleri’ne yakın bir mekan var, oraya gidip güveçte kaşarlı alabalık yiyebilirsiniz. Ondan sonra hoşmerim ile hoş vakit geçirirsiniz. (Yahu nedir bu höşmerim? Her ilçede var diyor olabilirsiniz. Tatlı olduğunu artık biliyorsunuz. Rivayete göre bir kadın bu tatlıyı yapmış ve ‘bakayım kocam beğendi mi’ diye teyid etmek için ‘hoş mu erim?’ diye sormuş. Oradan gelmiş. Vay be aralarındaki hitabete bak. O ona erim, bu buna sultanım falan ne oluyoruz arkadaş?

Ben olsam;

  1. Tatlı yapmam, parasına kıysın alsın.
  2. Hadi yaptım diyelim; eğer yerlere bir kırıntı dökülsün çok kötü olur.
  3. Beğendin mi diye sormam çünkü beğenmekten başka çaresi yok.]

Balıkesir Havran’da Ne Yenir?

Kadir’in Yeri’nde zeytinyağlı yemek sefası yapabilirsiniz.

Balıkesir İvrindi’de Ne Yenir?

Muhtar’ın Yeri’nde tıka basa doyarsınız. (Yalnız Balıkesir’de de herkesin ayrı bir yeri var herhalde. Adamlarda mekan bol.) Köfteci Cemal de bir lezzet imparatoru.

Balıkesir Karesi’de Ne Yenir?

Tellioğlu Değirmen Cafe’ye gidip ‘iyi yedik ama’ diyebilirsiniz. Hünkar Kömürde Döner’de ‘döner böyle olur!’ cümlesini telaffuz ederken mideniz de size ‘evet evet katılıyorum!’ diyecek. Ama siz duyamayacaksınız. Kanaat Lokantası’nda pideli et çorbasıyla ve sıcacık yemeklerle Balıkesir’e geldiğiniz için kendinizi çok mutlu hissedeceksiniz. 52 Evler Et’te de et yemekleriyle kendinizi şımartabilirsiniz. Sonra fırında helvasıyla lezzetten coşabilirsiniz. Bal Badem Künefe’de çikolatalı simit Bve katmerle kahvaltı edebilirdiniz ama bunu en son söylemiş oldum. Siz başa yazın.

Balıkesir Kepsut’ta Ne Yenir?

Küçükler Lokantası’nda böyük böyük lezzetler tadabilirsiniz.

Özen İş Höşmerim’e de teşrif edersiniz.

Balıkesir Manyas’ta Ne Yenir?

Burada hiç yemek yeri yok desem; ‘Yemek yeri olmaz mı Manyas’ta, manyak mısın birader sen’ diyebilirsiniz. Yani var da işte az ve öz. Onları da siz keşfedin.

Balıkesir Marmara Adası’nda Ne Yenir?

Ala Pizza, Atamer’in Bahçesi, Tanz Restoran, Kösem Restoran, Erol’un Yeri, Gül Pastanesi ve Ada Mantı Evi varken bana daha fazla söz düşmez.

Balıkesir Savaştepe’de Ne Yenir?

Kelle peyniri burada üretilip Balıkesir’e buradan yayılıyor. Demek istediğimi anladınız… Ayrıca diğer Balıkesir yemeklerini de burada tadabileceğinizi söylememe gerek yok sanırım.

Balıkesir Sındırgı’de Ne Yenir?

Tarhana bezdirmesi, ye ye hiç bezdirmez. Tarhana bezdirmesi, lezzeti sezdirmesi; Balıkesir’i gezdirmesi… Tamam işte lastik gibi uzatmaya gerek yok. Özet: Gidilecek, gezilecek, yenilecek.

Balıkesir Susurluk’ta Ne Yenir?

Balıkesir yemekleri anlat anlat bitmedi… Ağzım dilim kurudu resmen, Susurluk’a geldim susadım. (İğrenç bir espri yapmadan bu yazıya son vereceğimi düşünmediniz değil mi? Artık beni tanımış olmalısınız.) Susurluk tostu ve Susurluk ayranını pek bi methetmiştim ya; işte bunları Düzdağ Tost’ta yakalayabilirsiniz. Sonra ‘gelin bakıyım siz buraya, yerim ben sizi’ deyip operasyonu gerçekleştirebilirsiniz. Günün geri kalanı çok güzel geçecek!

Balıkesir’de Ne Yenir?

Şimdi Balıkesir yemekleri neler, Balıkesir’de ne yenir ne içilir; bu konuda anlaşılmayan bir yer kaldı mı? Bence kalmadı. Ama yapılacak çok şey kaldı. Öyleyse ben sizi tutmayayım.

En son olarak Balıkesir gezilecek yerler yazımı okumayı da unutmayın..

Yorum yapın