Ana sayfa » Tekirdağ Yazıları » Tekirdağ Gezilecek Yerler | En Detaylı Tekirdağ Gezi Rehberi

Tekirdağ Gezilecek Yerler | En Detaylı Tekirdağ Gezi Rehberi

Tekirdağ gezilecek yerler nereler? Tekirdağ; Marmara’nın Trakya yakasındaki küçük bir şehirdir. Ülkemizin en kalabalık şehirlerinden yirmi üçüncüsü olan Tekirdağ’ın hem Karadeniz’e hem de Marmara Denizi’ne kıyısı vardır. Küçük dediğimize bakmayın, turizm, kültür ve tarih açısından değeri çok büyüktür. Yemyeşil doğasıyla, masmavi sahilleriyle ve tadına doyulmayan lezzetlerin buluştuğu nefis mutfağıyla Tekirdağ, gidenin tekrar tekrar gitmek istediği, gitmeyenin de özlem duyduğu bir yerdir. Peki o zaman, ‘yeter artık bitsin bu hasret!’ deyip gitmeye karar verenler Tekirdağ’da nereye gitmeli? İşte bütün ayrıntılarıyla Tekirdağ’da gezilecek yerler

Tekirdağ Gezilecek Yerler

Tekirdağ’ı keşfe çıkmadan önce şehir hakkında biraz bilgi edinmek iyi olacak. Tekirdağ’ın Trakya şehirlerinden biri olduğunu söylemiştik. 2014 yerel seçimlerinin ardından büyükşehir unvanı alan Tekirdağ 11 ilçeye sahip. Edirne’den sonra Trakya’nın en büyük ikinci ilidir ve stratejik açıdan oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Zira Anadolu -Avrupa ilişkileri Trakya üzerinden gerçekleştiriliyor. Tekirdağ’a ilk ne zaman, kim yerleşmiş? diye soracak olursanız bununla ilgili net bilgi yok fakat yerleşimin Antik Çağ’da başladığı düşünülüyor. Tekirdağ eskiden Resito diye anılıyormuş, ardından şehre Rodosto, Rodoscuk gibi isimler verilmiş. İl olarak ilan edilmesi 15 Ekim 1923 tarihine denk geliyor, o dönemlerde Tekfurdağı diye anılırken Tekirdağ ismini de 1927 yılında alıyor.

Peki Tekirdağ gezilecek yerler hangi tarihi yapılardan, turistik bölgelerden ve doğal güzelliklerden oluşuyor? Yalnız bu öyle bir soru ki uzun uzun cevaplamak gerek. Hazırsanız hemen başlayabiliriz.

Marmara Ereğlisi Gezilecek Yerler

Tekirdağ gezilecek yerler arasında yer alan Marmara Ereğlisi, Tekirdağ’ın sahil beldelerinden biridir. Doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ayrı da, özellikle sahil şeridinde bulunan kaya şekilleriyle son derece ilgi görmektedir. Beldenin milattan önce 600’lü yıllarda kurulduğuna dair tahminde bulunulmaktadır. Heraklia ve Perinthos diye de anılan bölgede Akdeniz iklimi hâkimdir. Pırıl pırıl kumsalıyla, tertemiz deniziyle Tekirdağ tatili için tercih edilebilecek en güzel yerlerdendir. Doğusunda çapı yaklaşık 1600 metre olan güzel mi güzel bir koy vardır. Bu koy da Tekirdağ gezilecek yerler listesine dahildir elbette. Marmara denizinde bulunan deprem fay hattına oldukça yakındır. Marmara Adası ve Tekirdağ arasında meydana gelen depremler buradan hissedilir. Ne olur ne olmaz, buraya giderken tedbirli olmakta fayda vardır. 32 km uzunluğundaki sahil şeridinde kafeteryalar, lokantalar, oteller, barlar, halk plajı ve kamping yerleri bulunmaktadır. İki büyük limanı vardır, bu limanlar ilçenin ticari bakımdan gelişmesinde önemli rol üstlenmiştir. Hasanbey, Kırkağaç ve Barbaros karpuzlarıyla ünlüdür. Barbaros-Kumbağ arasında yetişen karpuza sadece Marmara Ereğlisi’nde rastlanmaktadır. Gitmişken sakın tatmadan dönmeyin, çok şey kaçırırsınız. Tekirdağ gezilecek yerler listemizin baş köşesine oturttuğumuz Marmara Ereğlisi 2005 yılından beri kurtuluş şenliklerine sahne olur. Her yılın Ağustos ayında da Karpuz Festivali düzenlenir. Neyse bu kadar bilgi yeter, şimdi ilçeyi gezme zamanı:

Sahil Açık Hava Müzesi

Tekirdağ gezilecek yerler içinde Marmara Ereğlisi’ne geldiniz. Şehir merkezine giriyorsunuz, sağ yoldan devam ederek sahile çıkıyorsunuz. Sonra aracınızla sahilden 200 metre sola doğru ilerliyorsunuz. Yalnız baştan uyaralım, bu yola yol demeye bin şahit ister! Molozlar mı dersiniz, inşaat artıkları mı dersiniz; yol yolluktan çıkmış. Ancak daha yeni geldik, hemen pes edersek olmaz, daha Tekirdağ gezilecek yerler çok… Bir süre sonra aracınızı park edip kıyıdan yürümeye başlıyorsunuz. Vee büyük an! Karşınızda muazzam kayalar!

Sahil şeridinde oluşan bu kaya yapısını görünce gözleriniz fal taşı gibi açılacak. Hatta “Ne oluyor ya uzayda falan mıyım? Burası hangi gezegen?” diye düşüneceksiniz. Tabii ki bu kaya yapısı öyle bir gecede şak diye oluşmamış. Dalgalar, taşlara vura vura binlerce yıl içerisinde meydana getirmiş bu kayaları. Zorlu bir süreçten geçmişler, geç olmuş ama güç olmamış yani… Bu manzaraya hayran kalacağınıza eminiz. İzlemesi bedava!

Bölgenin görünümü açık hava müzesini andırıyor. Bu şekilli kayalara ‘Kına Taşı’ deniyor. Tekerlek, kaplumbağa, köpek, ördek kafası gibi enteresan şekillere sahip olan taşların yanı sıra dehlizler ve galeriler de göreceksiniz burada. İnsan; “Yahu bunlar ne? Ufolar mı basmış burayı? Kesin Mars’tan birileri gelip bunları yapmış ve geri gitmiş.” Falan diyor ister istemez. Fakat yeniden hatırlatalım, buraya ulaşmak öyle kolay değil. Yanınıza yürüyüş için sağlam bir ayakkabı almayı ihmal etmeyin. Zira Marmara Ereğlisi Belediyesi sağ olsunlar, “Ya biz burayı düzeltelim, turistik bir yer haline getirelim.” Dememişler. Herhangi bir çalışma yapılmamış, saygı duymak lazım. Neyse olsun, yine de engeller bizi yolumuzdan döndüremez! Hem aslına bakarsanız çalışma yapılmaması daha iyi olmuş. İnsan eli değmediği için buralar doğallığını korumuş. Fakat yine de hiç olmazsa geliş-gidişi belirlemek için bir tabela konulması iyi olurdu. Sahilin biraz düzeltilmesi, ne bileyim şöyle küçük, sevimli çay bahçelerinin yapılması fena olmazdı hani. Kulağa ne kadar hoş geliyor ama hayaller-hayatlar meselesi işte. Halbuki bu dediklerim yapılsa bölgeye gelen yerli-yabancı turist sayısı kimbilir kaç katına çıkar…

Çok dertliyim dostlar… (Alttan fon müziği verin.) Biraz uzattım gibi ancak gerçekten önemli bir konu. Belediye antik kentin üzerine yüksek yüksek evlerin yapılması için imar izni veriyor, haliyle insan soruyor: “Amaç ne? Buraları yok etmek mi?” Yalnız Marmara Ereğlisi öyle tarih dolu bir yer ki, neresini kazsanız mutlaka bir tarihi eser ‘Merhaba!’ diyor size. Hiçbir taşın altı boş değil neredeyse. ‘Kazı çalışmalarında bulunmuş gibi konuşuyorsun.’ Diyeceksiniz ancak bunları uzun araştırmalarım sonucu yazıyorum elbette. Yani Tekirdağ gezilecek yerler ve Tekirdağ tarihi hakkında konuşmak öyle sallamasyonla olacak iş değil tabii ki. Neyse o zaman Marmara Ereğlisi’ne devam edelim. Buradan sonra daha gezmemiz gereken 10 ilçe var. Okumaya devam ederseniz, Tekirdağ’ı avucunuzun içi gibi bileceksiniz!

Marmara Ereğlisi’nde Denize Girilecek Yerler

Üzgünüm ama kıyı hattını boylu boyunca siteler ve yazlıklar işgal ediyor. Oteller, pansiyonlar, moteller istemediğiniz kadar var fakat denize girilecek yerleri sınırlı. Yerleşim yerleri Marmara Ereğlisi’nin kıyılarını kuşatmış. Bölgedeki askeri kampın bir plajı var, fakat o da sadece ordu mensuplarına özel. Asker veya asker yakını değilseniz buraya giremezsiniz. Fakat kim denize girebileceği bir nokta bulursa haklı olarak kendini bırakıyor mavi sulara hemen… Siz de öyle yapın derim. Buldunuz mu acımayın, düşünmeden atın kendinizi denize gitsin. Marmara Ereğlisi Kaptan 2 Önü Halk Plaji’nda, Marmara Ereğlisi Dallas Kampi Halk Plaji’nda denize girilebilir. Ancak  Marmara Ereğlisi Sultanköy Halk Plaji’nın pek temiz olmadığı unutulmamalıdır. Marmara Ereğlisi Merkez Kadınlar Plajı, Kamaradere Plajı, Marmara Ereğlisi Merkez sahili, Saklı Köy Sahili, Ercan 2 sahili, Marmara Ereğlisi Arka Sahil de ziyaretçilerin denize girmek için tercih ettiği noktalardan.

Yeniçiftlik

tekirdağ gezilecek yerlerTekirdağ gezilecek yerler listemize Marmara Ereğlisi’yle devam ediyoruz hâlâ. Burada kısıtlı da olsa denize girme imkânınız var, ancak hafta sonları ana-baba günü gibi, iğne atsanız yere düşmez. (Yani pandemi döneminden önceki hâli kastediyoruz.) Altyapısının da sağlam olmadığını hesaba katarsak denizinin pek temiz olduğunu söyleyemeyiz. Zaten geçtiğimiz dönemlerde Tekirdağ kıyıları ‘zehirli deniz anaları’ ile gündem olmuştu. Bu yüzden tatilcilerin içinde hep bir tedirginlik var, Tekirdağ’da denize girilecek yerler biraz şüpheli durumda birçok insan için. Ama Yeniçiftlik, Tekirdağ’da denize girmek için sıklıkla tercih edilen bir yer. Uzun bir plajı, sarı ve ince kumları var, tatilcilerin beklentilerini karşılıyor.

Perinthos Antik Kenti

tekirdağda gezilecek yerlerKazı çalışmalarında mermrer mezar taşlarını, kilise kalıntılarını, hipodrom yerini ve dehlizleri görebilirsiniz. Fakat bugün bölge yabani otlarla kaplı olduğundan manzarayı görmek için ekstra çaba harcamanız gerek. Roma Dönemi’nden kalma lahitler ve mermer sütunlar kentin batı tarafında, aşağı kısmındadır. Batı sahiline yakın bir yerde Konstantin’in 2 katlı taştan evi bulunmaktadır. Yarım ay biçiminde yapılmış bir amfi tiyatrosu vardır. Antik kentin tarihi en az İstanbul’un tarihi kadar eski. Temennimiz, bu tarih hazinesinin kıymetini bilmeleri, kazı çalışmalarının devam etmesi ve bulunan eserlerin müzelerde sergilenmesidir.

Aşıklar Tepesi

ereğli gezilecek yerlerMarmara Ereğlisi’nde bulunan bu tepe ismini buraya gelen çiftlerden almış. Tepe dik bir uçurum ve arka denize bakıyor. Manzarası gerçekten muhteşem, adından da belli olduğu üzere burası sevgililerin uğrak yeri. Ancak buradan aşağı düşerek hayatını kaybedenler de oldu, geçtiğimiz yıllarda televizyonda veya gazetelerde haberlerini görmüşsünüzdür belki. Asla kenara çok yaklaşmamalı. Baş döndüren bir manzara var, uç noktalardan uzak durmalı.

İkizler Mağarası

Aşıklar Tepesi’nin orta kısımlarında yer alıyor. Bu mağaranın içinden geçen tüneller olduğu söyleniyor. Eskiden daha açık bir mağaraymış, bugün nispeten kapalı. Bu arada Aşıklar Tepesi’nden bu mağaraya doğru giderken tek oda bir yer göreceksiniz. Bu gizemli oda hakkında farklı söylentiler dolaşıyor. Bazıları denizciler tarafından yapıldığına inanıyor.

Ereğli Bayrak Tepesi

tekirdağ gezilecek yerlerAşıklar Tepesi’nin ön yüzüdür. Ereğli’yi ayaklarınızın altına seren bir yer. Ön deniz kıyısına uzun uzun bakabilir, Ereğli’yi bir baştan diğer başa kadar görebilirsiniz. Burada Atatürk’ün bir resmi ve kocaman bir Türk bayrağı bulunuyor. Ereğli ilçesinin en seçkin noktalarından.

Aşıklar Tepesi-Arka Deniz

Tepenin alt kısmı, engebeli ve kayalık bir alan. Mangal yapmak için uygun bir yer. Burada denize girmek biraz risklidir. Çünkü denizi âniden derinleşiyor. Kıyı kumsal kısımlarında takılabilirsiniz. Burada Özge Sitesi, Yüceler Sitesi gibi siteler mevcut. Kumsalı oldukça temiz. Bu bölgeyle ilgili pek çok hikaye anlatılır. ‘Zincirli Manda’, ‘Keçi Bacaklı Kadın’, ‘Altın Fayton’ vs… Tekirdağ’da gezilecek yerler arasında kendisini unutmayın.

Ağlayan Mağara

tekirdağ gezilecek yerlerİşte size arka deniz üzerindeki bir mağara daha… Ağlayan Mağara’nın 20-30 metre ilerisinde de İpli Mağara var. Orası ayrı bir macera olacak. Şimdi Ağlayan Mağara’dan bahsedelim. Buraya niye bu isim verilmiş? Çünkü esrarengiz bir şekilde üst tarafından su damlıyor sürekli. Ancak bir efsaneye göre de birbirine deliler gibi âşık olan bir delikanlıyla bir genç kız varmış. Çocuk bir gün denizde boğularak vefat etmiş. Kız bu mağaraya gelerek gizli gizli burada ağlıyormuş. Sonra kız da vefat etmiş. Mağaraya kimsecikler uğramaz olmuş. Yapayalnız kalınca bu sefer mağara başlamış ağlamaya… Bu iki güzel kalp için, bu mutsuz sevda için, ıssız kaldığı için gözyaşı dökmeye… ‘Amaan be ne saçma’ diyebilirsiniz ama hikaye işte… Sonuçta tarihe gömülü bir mağara bu ve hakkında pek çok hikaye, destan olması gayet doğal.

İpli Mağara

Bu kadar hüzünlendiğimiz yeter! Şimdi İpli Mağara’ya giderek farklı bir serüvende bulalım kendimizi. Arka deniz bölgesinde, kayalık kısımdadır. Fakat arabayla gidilmez. Kıyafetleriniz falan da kirlenir. Kayaların üstünden geçerek, tehlikeli yolları aşarak varabilirsiniz buraya. Tempo tempo adrenalin! Bu mağarayı görmek mi istiyorsunuz? Öyleyse yorulmayı göze alacaksınız. Pekiii, diyelim ‘ne olursa olsun gidip göreceğim’ diyip kafaya koydunuz, zorlukların üstesinden gelerek nihayet bu mağaraya kavuştunuz. Durun daha bitmedi! Şimdi 2. Level sizi bekliyor. Bu mağara, (bakın buraya dikkat) ‘uçurum’ kısmının tam da ortasında. Buradan bir ip sarkıtılmış. (Yalnız ben de yazarken inanılmaz moda girdim, kalp atışlarım hızlanıyor sanki.) Şimdi her şey okey, mağaradasınız o kadar yol teptiniz ama o ipe ulaşmak biraz sıkıntılı iş. Acaba başarabilecek misiniz?… Yoksa?… Ah hayır hayır, diğer ihtimali düşünmek bile istemiyorum. Bu kadar emeğiniz boşa gitmemeli! Size güveniyorum, yapabilirsiniz! Öyleyse Tekirdağ’da gezilecek yerler listesine burayı ekliyorsunuz ve gidip o ipe ulaşıyorsunuz… Anlaşıldı, tamam.

Ön Deniz

ereğli gezilecek yerlerBurada restoran, bar, cafe vs., sahil şeridi boyunca aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Gündüzü de akşamı da ayrı ayrı güzeldir. Denize sıfır bir kafede kahvaltı yaparak güne başlayabilir, martı seslerini ve dalga seslerini dinleyerek kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ön denizde kadınlar plajı da var. Bayanlar burada rahatça denizin tadını çıkarabilirler. Akşamları da sahil yürüyüşü yapmak lâzım… Çayınızı, kahvenizi içerken yakamoz size eşlik edecek… Hayali bile çok güzel. Öyleyse Tekirdağ’da gezilecek yerler listenize burayı muhakkak not edin.

Marmara Ereğlisi Müzeleri

Tekirdağ’da gezilecek yerler o kadar fazla ki, daha çeyreğine bile gelmedik. Ama Marmara Ereğlisi de çok güzel, bir türlü bırakmıyor bizi… Daha doğrusu biz onu bırakamıyoruz. Neyse, sahile giderken bir müzeyle karşılaşıyorsunuz, bir de Marmara Ereğlisi Ortaokulu’nun hemen yakınında bir müze var. Sahildeki müzenin içerisinde eski dönemlerden kalma sütunların, mezarların kalıntıları, bunlara ait çeşitli yazılar mevcut. Okulun oradaki müzeyse tam olarak faal değildir. Yüzyıllar öncesinden kalan mozaikler vardır burada. Her ikisi de Tekirdağ ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır, birine gidip diğerini mahrum etmeyin.

Çorlu Gezilecek Yerler

Tekirdağ’ın gezilecek yerleri Çorlu’da da vardır. Çorlu, ülkemizin en gelişmiş ve en büyük ilçelerinden biridir. Asya-Avrupa arasında bir köprü konumunda olan Çorlu sanayi tesisleri bakımından zengindir. Kuzeyinde Ergene ve Çerkezköy, güneyinde ise Marmara Ereğlisi ve Marmara Denizi vardır. Muratlı ve Süleymanpaşa ilçeleri de yine Çorlu’nun güneyindedir. Omurtak caddesi Çorlu’nun kalbidir. Adeta bütün Çorlu halkı burada toplanmıştır. İlçenin doğusunda da Silivri’yle komşuluğu bulunmaktadır.

Çorlu Kalesi

çorlu gezilecek yerler6. yüzyılda inşa edilen bu yapı, Tekirdağ’da görülmesi gereken yerler arasındadır. Kalanın büyük bir kısmı yıkılmıştır fakat küçük bir bölümü hâlâ ayakta kalmayı başarmıştır. Kale Bizans döneminde yapılmıştır ve etrafında dere yatakları vardır. Sur duvaları ise yuvarlak kulelerle desteklenmiştir. Kesme taş temellerin üzerine oturtulan ve askeri bir önem taşıyan kale, Tekirdağ tarihi yerler konusunda meraklı olanların görmesi gereken bir eserdir.

Süleymaniye Camii

tekirdağ gezilecek yerlerÇorlu’nun merkezinde yer almaktadır ve 2 kubbelidir. 1521 senesinde Kanuni Sultan Süleyman adına inşa ettirilmiştir. Acem İsa tarafından yapılan cami orijinalliği bozulmadan günümüze ulaşmıştır. Cami-i Kebir diye de bilinen cami esasen bir külliye olarak yaptırılmış. Yani camiyle berabre medrese, hamam ve imarethane de inşa edilmiş. Lâkin onlar günümüze ulaşamamış. İnşa edildiği ilk yıllarda 22 medresesi olan caminin kubbelerin kurşunları ve dış cemaat yeri 1949 yılında onarılmıştır. Osmanlı mimarisinin özelliklerine sahip olan bu cami, Çorlu’da ziyaret edilecek yerler listenizde yer almalıdır.

Thzolus Antik Kenti

Frigler’in milattan önce 1000 yıllarında kurduğu bir koloni kenti olduğu düşünülse de yapılan araştırmalarla kentin milattan önce 3500-3000’lara dayandığı belirlenmiştir. Büyük İskender milattan önce 4. Yüzyılın başlarında Thzolus Antik Kenti’ni işgal etmiştir. Kent daha sonra ise Romalıların egemenliğine girmiştir. Bizans döneminde Thzolus’a  Bizanslılar tarafından bir kale inşa edilmiştir. Bu kalenin yapılış amacı Konstantinopolis’i dışarıdan gelecek saldırılara karşı korumaktır. O dönemde kentin peyniriyle meşhur olduğu söylenmektedir. Onun için buraya ‘Tribiton‘ yani ‘Peynir Kasabası‘ da denilmiştir. Tarih meraklıları Çorlu gezilecek yerler listesine burayı da eklemeyi unutmamalıdır.

Heykel Meydanı

çorlu gezilecek yerlerBurada pek çok restoran ve kafe bulunmaktadır. Ayrıca park alanı da vardır. Maalesef bölgedenin tek yeşil alanı bu parktır. Bölgenin bir kısmı ‘Hükumet’ diye adlandırılmaktadır. Burası dar sokaklarıyla, zanaatkarlarıyla ve eski evleriyle nostaljik bir atmosfere sahiptir.

Atatürk Orman Korusu

tekirdağ da gezilecek yerlerİstanbul-Edirne karayolunun üzerinde  bulunan Atatürk Orman Korusu, yemyeşil manzarasıyla size huzur verecek bir yerdir. İlçe merkezine 8 km uzaklıktadır.

Bu arada hazır Çorlu’ya gelmişken Çorlu Belediye Plajı’na da uğramanız önerilir. Güneşin ve denizin tadını burada doyasıya çıkarabilirsiniz.

Kırkgöz Köprüsü

Roma Dönemi’ eserlerindendir ve milattan sonra 1.’inci yüzyılda inşa edilmiştir. Yuvarlık kemerli ve kesme taştandır. Osmanlılar 15. Yüzyılda bu köprüyü onarmıştır.

Çorlu Çamlığı

Lüleburgaz ile Çorlu arasındaki Çorlu Çamlığı, isminden de belli olduğu gibi çam ağaçlarıyla donanmıştır. Buranın içme suyu da meşhurdur. Tekirdağ halkı kaçıp kaçıp buraya gelir, peki siz Tekirdağ tatil planınızda buraya neden yer vermeyesiniz ki?

Olimpos At Çiftliği

tekirdağ gezilecek yerlerBurası ilçenin biraz dışında kalmaktadır. Fakat yine de Çorlu’da gezilmesi gereken yerler arasına dahil edilebilir. İlçenin kalabalığından uzaklaşıp kendinizi doğanın kucağına atmak istiyorsanız burası tam da bunu yapabileceğiniz yer. Buradaki eğitmenlerden at binme dersleri alabilirsiniz.

Çorlu’da hoş vakit geçirebileceğiniz yerlerden biri de Gölbaşı Gençlik Parkı’dır. Burası da Çorlu’nun sınırları içerisindedir fakat merkeze biraz uzaktır. Bu Çorlu’da gezilecek yerler arasında; Tahtalı Camii, Fatih Camii, Reşadiye Camii, Burmalı Camii, Kocatepe Camii, Yeni Camii, Ergene Nehri üstünde yer alan köprü, Çorlu Deresi İstasyon Köprüsü, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk heykeli, Belediye Hamamı, Çoban Çeşme, Çukur Çeşme, Çarşı Çeşmesi, Naylon Çeşme, Acı Çeşme, Paşa Çeşmesi, Fatih Çeşmesi, Çardaklı Çeşme, Hatip Mahallesi Çeşmesi, Kumyol Çeşmesi, Kömür Pazarı, Balık Pazarı, Sanayi Çarşısı, Manifaturacılar Çarşısı, Hacı Şeremit Mesire Alanı, Bizanslılardan kalan sur kalıntıları, Çamlık Mesire Alanı ve Havuzlar Mesire Alanı da vardır.

Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi

Havuzlar Mahallesi’ndedir ve çocukların keyifli vakit geçirebileceği eğlenceli bir yerdir. Burada pek çok farklı hayvan ile karşılaşmak mümkündür. tavus kuşu, midilli atı, Kafkas sülünü, sülün, keklik, kumru, hindi, bıldırcın, Tokat tavuğu, çil keklik, yerli tavşan, ispenç horoz, paçalı tavuk, paçalı horoz, Mardin güvercini, taklacı güvercin, av köpeği, posta güvercini, kel horoz, kel tavuk, pekin ördeği, Çin kazı ve yaban ördeği bunlardandır.

Bu arada My Atlantis Aqua Park da Çorlu’ya çok yakın bir konumdadır. İçinde farklı kaydıraklar, yüzme havuzu, aile havuzu ve çocuk havuzu yer almaktadır.

Tekirdağ’dan ne alınır? Diye düşünüyorsanız ve Çorlu’daysanız Orion AVM’ye de uğrayabilirsiniz. Burası Trakya’daki ilk alışveriş merkezidir. 1999 senesinde Çorlu’da açılmıştır. Kafeler, oyun alanları, sinema salonları; bir AVM’de olan her şey var tabii ki burada…

Çerkezköy Gezilecek Yerler

İstanbul’un hemen sınırında olduğu için birçok insan Çerkezköy’ü İstanbul’un bir ilçesi zannediyor. Oysa Çerkezköy, Tekirdağ gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan bir ilçe. Çerkezköy meydanında bir Atatürk heykeli vardır., Atatürk İlköğretim Okulu, belediye binası ve büyük bir cami de Çerkezköy’de öne çıkan yapılardandır. Burada günlük hayat çoğunlukla fabrikaların fvardiyalarına göre yürümektedir. Şehirdeki hareketliliği bu vardiya saatleri belirler. İlçenin göbeğinde son derece büyük bir amfi tiyatro ve 2 sinema salonu bulunmaktadır. Ancak Çerkezköylülerin büyük bir bölümü, eğlenmek, sosyalleşmek için civardaki yerlere gitmeyi tercih eder.

1877-1878 yıllarında buraya Çerkezler yerleşmiş, bölgenin ismi de bu olay vesilesiyle Çerkezköy olmuştur. Peki Çerkezköy gezilecek yerler yok mu? Tabii ki var. Mesela Rüstem Paşa Camii onlardandır. Mimar Sinan’ın muhteşem eserlerinden biridir. Manevi bir havası vardır, içine girince uhrevî duygularınız harekete geçer. Gitmişken uğramanızı tavsiye ederiz.

Çerkezköy Çarşısı

çerkezköy gezilecek yerlerBüyük bir doğal ve tarihi mirasa sahip olan bu çarşı, ilçenin hemen girişindedir. Burada gezerek zamanda yolculuk yapıyormuş gibi hissedebilir, eski yapıları fotoğraflayabilirsiniz. Yıllanmış eski kıraathaneleri, zanaatkarların ayakta tutmaya çalıştıkları tarihi iş yerlerini ziyaret ederek tarihin huzur veren kokusunu hissedebilir, hatıra fotoğrafları çektirebilir ve bu eski işletmelerde bir çay-kahve molası vererek asırlar öncesine adım atmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Saat Kulesi

İzmir’de bir Saat Kulesi var biliyorsunuz, işte burası da hafiften onu andırıyor. Bu görkemli yapının tarihi çok eskilere dayanıyor ve Çarşı’ya yakın. Çerkezköy gezilecek yerler arasına eklemenizi öneririz. Etrafında çay evleri vardır. Burada çayınızı yudumlarken Saat Kulesi’ni seyredebilirsiniz. Burada eski ağaçlar da bulunmaktadır. Hafızanızda iz bırakacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Çerkezköy’e gelmişken Istranca Ormanları’na da uğrayabilirsiniz. Burada piknik yapabilir, doğayla iç içe dakikalar geçirebilirsiniz.

Çerkezköy’de bulunan Effulizm handmade tasarım atölyesi’nden sevdikleriniz için çeşitli hediyeler alabilirsiniz. Egzotik bir ortamı vardır, gitmeniz ve eli boş dönmemeniz tavsiye olunur.

Şarköy Gezilecek Yerler

Şarköy’ün adını duydunuz mu? diyeceğim de benimki de laf yani. Duymuşsunuzdur tabii “Çıktım Şarköy’ün yoluna…” diye başlayan türkü kulağınıza gelmiştir illâ ki… Fakat ne yazık ki o sıra sıra zeytinleri görebilmek eskisi kadar kolay değil. Şarköy belediyesi zeytinlikleri imara açınca müteahhitler buraya üşüştü, hangimiz Şarköy’ü daha fazla beton çöplüğüne çevirebiliriz yarışı yapıyorlar adeta. Neyse ağzımızın tadı kaçmasın.

Şarköy; üzümleriyle, domatesleriyle, günebakanlarıyla meşhur bir Tekirdağ ilçesidir. Şarköy sahili’nin Marmara Denizi’ne kıyısı vardır ve Mavi Bayrak ödülü almıştır. Hem tarihi bir yerleşim yeri, hem gözde tatil beldelerinden biridir. Batısında Buruneren Çiftliği,, Kızılcaterzi Köyü, Sofuköy ve Fener Karadutlar Mevkii bulunur. İlçede yapılan kazılar sonucu antik dönemlere ait baltalara rastlanmıştır. Şarköy Kozmanderesi mevkiinde ise demir çağından kaldığı düşünülen bronz eserler ortaya çıkarılmıştır. Eskiden Agora ve Tristatis gibi isimlerle anılan Şarköy, bu adını Rumeli’nin fethedilmesinden sonra Anadolu’nun dört bir yanından gelen Yörük Türkleri sayesinde almıştır. Şarköy gezilecek yerler ise elbette bölgenin köklü tarihini yansıtmaktadır. Şarköy civarındaki köyler de en az Şarköy kadar güzeldir. Örneğin

Hoşköy; Şarköy ile arasında 20 km uzaklık bulunan bir köydür. Şirin, küçük bir yerleşim yeridir. Fransızların inşa ettiği Hora Feneri de buradadır. Uçmakdere ise yamaç paraşütü ve benzeri alternatif sporlara elverişli, İstanbul’a yakın bir köydür. Şaraplarıyla ünlü olan bu köyde onlarca anıt ağaç bulunmaktadır. Eriklice de Şarköy’e yaklaşık 6-7 km mesafededir. Herakles’e adanan bu köyde ayazma, kilise ve kale tarihi kalıntılar vardır. Gelin Şarköy gezilmesi gereken yerler konusunda biraz daha detaya inelim.

Uçmakdere

şarköy gezilecek yerlerGanos Fayı’nın etkisiyle şekillenen bir vadide bulunmaktadır. Köyde çok az ev vardır. Gaziköy’den sonra gelmektedir. Arabayla giderken harika bir manzara yol boyunca size eşlik edecektir. Bir yanınızda yüksek sarp kayalar, öteki yanınızda upuzun, masmavi deniz… Yolun sonunda varacağınız yer de güzel mi güzel bir köy oluyor. Ağaçların altında bir çadır kurmazsanız içinizde ukde kalır, bizden söylemesi. Buranın halkı da çok cana yakın, samimi insanlar. Köyün güzelliğinden etkilenmiş olsa gerek hepsi… İstanbul’dan kaçmak mı istiyorsunuz? Bu huzur merkezleri size oldukça yakın… Kırın direksiyonu, atıverin kendinizi buralara.

Hoşköy

Tekirdağ gezi rehberi
Şarköy ile biraz daha güzelleşti, değil mi? O zaman hiç mola vermeden devam edelim. Burası Adı gibi hoş bir yerdeyiz. Şarköy merkeze 20 km. mesafede, az evvel söylemiştik. Rumcada Hora diye de biliniyor ve Osmanlı döneminde nüfusunun büyük bölümü Rumlardan oluşuyormuş. Kazı çalışmalarında da bir sürü manastır bulunmuş. “Eee ne yani? Bunun için mi gideceğim?” demeyin. Hiçbir şeyi olmasa bile zeytinyağı ve balığı yeter. Bir de burada şarap üretimi çok yaygın. Öyle ki şarap turları dahi düzenleniyor. Hoşköy çiçekli bahçeleriyle ve berrak deniziyle burası tam sizlik!

Eriklice

Şarköy’ün yakınlarındaki sevimli köylerden biri daha… ‘Hareklesia’ ve ‘Raklıca’ gibi isimlerle de anılmış. Ama ne dediğinizin ne önemi var, mühim olan güzelliği. Köyde tarihi yapı olarak bir tümülüse var. Burası Traklardan kalmış kubbeli bir mezar. Kutu gibi mini minnacık ama sıcak, huzurlu bir yer. Paşa gönlünüz burayı çok sevecek. Keyfinizin kahyasını da alıp gelin bence. Beraber iyi eğlenirsiniz. Gerçi canlı müzik mekanı falan yok, yani burada kop kop yaparsınız, coşarsınız diyemem. Ama çay bahçesi var, sahili var, idare edin canım gayet mütevazi bir yer işte.

İğdebağlar

şarköy gezilecek yerlerŞarköy’e bağlı Trakya köylerinden burası da. Marmara Denizi’nin şahane manzarası ayaklarınızın altında… Üzüm bağlarıyla ve zeytin ağaçlarıyla süslenmiş her yer… İğde ağaçları da epey bol, o yüzden İğdebağlar denilmiş. Şarköy’e gelip de buraya uğramazsanız hatrı kalır ha, sakın es geçmeyin.

Mürefte

tekirdağ gezilecek yerlerŞarköy’e 13 km uzaklıkta. Mürefte ismi Mirfeyton’dan geliyor. Peki Mirfeyton ne demek? O da ‘binbir çiçek’ anlamını taşıyormuş. Toprakları bereketlidir, üzüm bağları meşhurdur. şarap sahili diye de bilinir çünkü Türkiye’nin şarap üretimi %30 oranında buradan sağlanıyor. Hatta ülkemizdeki ilk şarap müzesi de yine burada. Müzede eski şarap şişelerine, fıçılara, küfelere ve amforalara yer veriliyor. Şarap tutkunları burada kendini kaybedecek. Denizi temiz ve derin, tam tatil yapmalık. Bu arada Gaziköy’e de uğramanızı öneriyorum, o da Şarköy’e bağlı güzel köylerden.

Saray Gezilecek Yerler

Saray, Tekirdağ merkezine 78 kilometre mesafede bulunan bir ilçedir. “Yahu bırak artık kim kime kaç kilometre uzaklıkta? Sen Tekirdağ gezilecek yerler ve doğal güzelliklerinden haber ver hele.” Diyorsunuzdur. Ama olsun, fazla bilgi göz çıkartmaz diyerek yine de yazmak istiyorum. Matematik önemlidir. Saray, şehrin Karadeniz kıyısında bulunan tek ilçesidir. Ormanlık alanları boldur. Bir defa oradan kazanıyor zaten. Peki Saray gezilecek yerler neler? Onları da okuyunca bu ilçe iyice gözünüze girecek, ziyaret etmeye karar verdiğiniz yerlerden biri olacak

Ayaz Paşa Camii ve Hamamı

tekirdağ saray gezilecek yerlerİlçe merkezinde bulunuyor bu tarihi yapı. 1539 yılında yapılmış. Üzeri kubbeyle örtülü ana mekan ve bir de tek minareden müteşekkil inşa edilmiş. Avlusunda Kırım Hanlarının mezarları var. Ayaz Paşa Hamamı da külliyenin parçalarından biri, caminin hemen yanında. Hayır normalde ‘saray’ kelimesi Osmanlı’yı çağrıştırıyor, hal böyle olunca bu ilçede de bir sürü Osmanlı eserinin bulunması gerekiyor, değil mi? İşte istisnalar kaideyi bozmuş burada. Çünkü üzerinde sözünü ettiğimiz bu cami ve hamamdan başka Osmanlı eseri bulundurmuyor.

Güneşkaya

Evet yine meşhur istatistiksel verilerimi paylaşıyorum: Burası da ilçe merkezine 2 km mesafede yer alıyor. Tamam rahatladım, şimdi diğer bilgilere geçebilirim. Burası Tekirdağ’ın en eski yerleşim yerlerinden. Milattan önce 5000-3000 yılları arasındaki döneme ait buluntulara rastlanmış bu bölgede. Güngörmez Mağaraları’na da uğramak gerek tabii.

Laladere

tekirdağ gezilecek yerler

Güngörmez Köyündeki mesire yeri, ormanlık bir alan, sizi de sizden alır ona göre… O biçim güzeldir. “Ciğerlerime azıcık temiz hava girsin ya.” Diyorsanız gelin buraya temiz havanın âlâsı burada. Ayrıca spor alanları, çocuklar için oyun alanları, büfe, restoran ve piknik alanı da mevcut. Bu arada Bahçeköy Alabalık Çiftliği de uğranılası yerlerden.

Çamlıköy  Ormaniçi Dinlenme Tesisleri

Tekirdağ gezi rehberi
Saray ile devam ediyor beyler bayanlar, uyumayın! Gözlerinize kuvvet, okumaya devam. Burası 1988’de milli park ilan edilmiş. İyiki de edilmiş. Kumsalıyla ve ormanlık alanlarıyla ruhunuzu da bedeninizi de dinlendirebilirsiniz burada. Karaçam ormanlarıyla kaplıdır ve Trakya bölgesinin bu özellikteki tek yeridir. Plajı temizdir, kumsalı 2.5 km uzunluğundadır. Deniz, kamp, piknik, tatil kavramları bu bölgede vücut buluyor. Buna ilaveten Akdeniz Fokları da burada yaşıyor. Halbuki bu hayvan dünyada en az görülen memeli hayvanlardandır. O bile burayı tercih ettiğine göre düşünün artık… Çamlıköy’e eskiden Kastro deniyormuş. Kastro Gölü ve Kastro plajı Istranca Dağlarının eteklerindedir ve Tekirdağ’da ziyaret edilecek yerler arasındadır.

Hayrabolu Gezilecek Yerler

Ufacık tefecik Tekirdağ ilçelerinden biridir kendisi. Söylendiğine göre yöre halkı ‘H’ harfini pek kullanmıyormuş ve daha çok ‘Ayrabolu’ diyorlarmış buraya. Adı Hayrabolu ama gezilecek yerleri bol diyemeyiz. Yine de şuralara gidebilirsiniz:

Sarsan Baba Türbesi

Şair Ahmedi Türbesi diye de biliniyor. Ahmed-i Serban’ın türbesidir. Kendisi Kanuni döneminin ünlü şairi ve deve kolları komutanıydı. 1545’te vefat ettikten sonra kendisi için bölgede bir türbe yapılmış. Tekirdağ gezi rehberi içinde pek yer verilmez, herkes bilmez ama siz gidin, farkınız belli olsun.

Ulu Camii

tekirdağ hayrabolu gezilecek yerlerİlyas Mahallesinde’dir ve Güzelce Hasan Camii diye de isimlendirilir. Sultan II. Beyazıd’ın damadı olan Güzelce Hasan Bey’e aittir. Zaman zaman onarımdan geçirilmiş ve günümüze sağlam olarak ulaşmayı başarmıştır.

Bunun yanı sıra Paşa Camii de Hayrabolu camilerindendir. Diğer adı Çelebi Sultan Mehmet Camisi’dir. Görülen o ki, burada her caminin çift ismi var. Çelebi Sultan Mehmet’in 1419’da inşa ettirdiği bu caminin mimarı Mimar Hacı İvaz’dır. Cami zaman içinde tahrip olmuş, restore edilip ibadete açılmıştır.

Hacılar Köyü Tümülüsü

Hacılar Köyünde bulunan, 9 metre yüksekliğe ve 60 metre genişliğe sahip tümülüstür. Roma Dönemi’nde yaşayan bir komutanın mezarı olduğu düşünülüyor. Tarihe meraklıysanız gidin bir bakın derim.

Malkara Gezilecek Yerler

Peynirleri ve tarihi yerleri meşhur. Önce yemekten baahsettim farkındaysanız, galiba acıktım ve canım Tekirdağ köftesi çekti. Ama Tekirdağ yemek yerleri, Tekirdağ restoranları ve Tekirdağ kahvaltı mekanları bu yazıda yer almayacak. Onları farklı bir yazıda masaya yatırmayı planlıyorum. Malkara gezilecek yerler neler, onlardan bahsedeyim:

Şehitlik Abidesi ve Parkı

malkara gezilecek yerlerİlçe merkezindeki Camiatik Mahallesinde bulunuyor. 1912’de Bulgarların şehit ettiği 263 şehidimizin anısına yapılmış bu Şehitlik Parkı… 1960 senesinde açılmış, Şehitlik Abidesi de burada.

Kuğulu Park

Şehir parkı diye de biliniyor ve ilçe merkezinde. Hem ilçenin ilk parkı olma özelliğine de sahip. 1946 yılından beri hizmet veriyor. Adı da parkın ortasındaki yüzen kuğulardan geliyor.

Gazi Ömer Bey Camisi

Gazibey Mahallesinde bulunan bir camidir. Gazi Ömer 1493’te inşa etmiştir. Osmanlıların Rumeli’de yaptıkları en eski camidir. Farklı zamanlarda restore edilmiş ve bugüne sağlam bir şekilde gelebilmiştir.

Cami demişken Malkara’da Hacerzade İbrahim Bey Camisi’ne de uğrayabilirsiniz. 14 Kasım Caddesidir. Hacerzade İbrahim Bey’in 1406 yılında yaptığı bu cami en son 1971’de onarılmıştır.

Apri Antik Kenti

İlçe merkezine bağlı olan Kermeyan Köyünde’dir. Roma İmparatoru Cladius milattan sonra 46 yılında kurmuştur. Bizanslılar da burayı yerleşim yeri olarak kullanmıştır. Yapılan arkeolojik çalışmalarda farklı dönemlere ait paralara, topraktan yapılmış kaplara rastlanmıştır. Bunlar Malkara Eğitim Ve Kültür Vakfı Özel Müzesi’ndedir.

Kermeyan Tümülüsü

Malkara’ya 25 km uzaklıktadır. Kermeyan Köyünde’dir ve ilçenin en yüksek tümülüsüdür. Yüksekliği 10 metredir. Apri Antik Kentinin 3 tümülüsünden biri. İçindeki mezar muhtemelen antik kentin ileri gelenlerinden birine ait.

Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi

1992 yılından beri ziyaret edilen müze Kültür Sarayının bölümlerinden biridir. Etnoğrafik ve arkeolojik eserler şeklinde 2 bölümden oluşuyor. Arkeolojik eserler kısmında Malkara’da yapılan çalışmalar neticesinde bulunmuş eserler, Apri Ören’de bulunmuş, Roma Dönemi’’nden kalma eşyalar da buradadır.

Muratlı Gezilecek Yerler

Burası ‘göçmen yeri’ diye bilinen küçük bir ilçe. Gezilecek yerleri bir elin parmağını geçmez.

Göçmen Evi

Atatürk 1936’da bölgedeki göçmenlerin evlerini ziyaret etmiştir ve burada konaklamıştır. Bu göçmen evi Muratlı merkezinin Gazi Caddesi üzerindedir. Burada başka göçmen evleri de vardır. Kazım Dirik Paşa’nın  yaptığı bu evler Romanya ve Bulgaristan’dan göç edenlerin kalması için inşa edilmiştir. Atatürk’ün kalmış olduğu göçmen evinin bahçesinde de bir anıt vardır.

Bu arada İnanlı Çeşmesi de İlçe merkezindedir ve 1914’te yapılmıştır. Bugün hâlâ kullanılıyor.

Süleymanpaşa Gezilecek Yerler

Tekirdağ’ın merkez ilçesi olan Süleymanpaşa 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği bir yasayla ilçe olmuştur. İsmi, Osmanlı ordusu komutanlarının ilki Süleyman Paşa’dan gelmektedir. Süleymanpaşa gezilecek yerler ise şu şekilde:

Atatürk Heykeli ve Namık Kemal Heykeli

İlçenin merkezinde, Hükümet Konağının önündedir. Anıtı yapan kişi heykeltıraş Kenan Ali’dir.  Heykelin üzerinde Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi bulunmaktadır. Hükümet Konağının tam karşısındaki parkta da Namık Kemal Heykeli vardır. Bunu da 1949’da Heykeltıraş Nusret Suman yapmıştır.

Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi

İlçe merkezine bağlı olan Ertuğrul Mahallesinde’dir. 1977 yılından beri ziyarete açıktır. Tekirdağ’da ve çevresinde yapılan çalışmalarla çıkarılan tarihi eserler burada sergileniyor. Müzenin arkeolojik küçük eserler salonu, taş eserler salonu, açık teşhir salonu ve etnoğrafya salonu olmak üzere 4 bölümü var. Taş eserler salonunda; adak stelleri ve buna benzer eserler vardır. Arkeolojik küçük eserler salonu tarih öncesi dönemden Bizans Dönemi’ne dek kullanılan süs eşyalarına, mutfak eşyalarına, ok ve mızrak uçlarına, madeni paralara ev sahipliği yapıyor. Etnoğrafya bölümünde ise Osmanlı döneminde kullanılan giysilere, takılara, silahlara, yer verilmiş. Aık Teşhir bölümündeyse yazıtlar, mezar taşları, kabartmalar, lahitler ve heykeller bulunuyor. Ayrıca bu bölüm müzenin bahçesinde yer alıyor. Burada tarihin sayfalarını burada tek tek çevirecek, bunu yaparken çok keyif alacaksınız.

Rüstem Paşa Külliyesi

tekirdağ süleymanpaşa gezilecek yerlerErtuğrul Mahallesindeki bu külliye 1553’te Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olan Rüstem Paşa’nın eseri. Çarşı (bedesten), hamam, cami, kütüphane ve medreseden oluşuyor. Camisi daha çok dikkat çekiyor. Denize hakim bir tepede Caminin bulunduğu tepe denize hâkim bir konumda ve manzara 10 numara.

Alkaya Plajı

tekirdağ plajlarıDereağzı Mahallesindeki bu plajın denizi berraktır. Tuvalet, büfe, restoran vb. gibi imkanları mevcuttur. 1 km uzağında Dereağzı Plajı vardır.

Yarapsun Çamuru

İlçe merkezine 7 km uzaklıkta bir yer burası. Derin mi derin bir vadi arasında, sazlıkların içerisinde, sıcaklığı da ortalama 21-24 derece. Çamurda organik maddeler yoğun, bu sebeple romatizmaal hastalıkların tedavisine katkı sağladığı ifade ediliyor. Ayrıca Kumbağ Mahallesinde’ki Topağaç Kamping alanına da uğrayabilir, çadırlı kamp kurup doğanın sefasını sürebilirsiniz.

Ergene Gezilecek Yerler

Ergene, Tekirdağ merkeze 47 km uzaklıkta bir ilçe. D-100 Edirne-İstanbul karayolu üzerindedir. 6360 sayılı Kanun ile Çorlu’dan ayrılmış ve tek başına bir ilçe olmuştur. Ergene’nin merkezi Marmaracık bölgesidir. Doğusunda Kapaklı ve Çerkezköy, batısında ise Muratlı  vardır. Çorlu Ergene’nin güneyinde, Saray ve Lüleburgaz ise kuzeyindedir. Yıldız Dağları’ndan doğan Ergene nehri’nin uzunluğu 283 km’dir. Ne yazık ki Plansız sanayileşmeye, evsel ve endüstriyel atıklara, zirai kirlilikğe bağlı olarak nehir kirleniyor. Bu gerçekten içler acısı bir durum.

Marmaracık Göleti Mesire Alanı

tekirdağ gezilecek yerlerİlçenin tek gezilecek yeri burasıdır. Burada piknik alanı, çocuk oyun alanı, otopark, restoran ve yürüyüş yolları bulunuyor. Diyeceklerim bu kadar. Dağılabilirsiniz… Şaka şaka, Şimdi Kapaklı’ya da kapağı atalım bir, ondan sonra gidersiniz…

Kapaklı Gezilecek Yerler

Kapaaklı Tekirdağ merkezine 62 km. uzaklıkta. (Bu uzaklık mevzusuna takmış durumdayım.) Neyse; burası hareketli bir ilçe aslında. yarı ova özelliğindeki platolar üzerine kurulu. Büyük akarsuları yok, organize sanayi sitesinde 300’ü aşkın fabrika vardır. Kapaklı gezilecek yerler ise şu şekildedir:

Kazak Gölü Piknik Alanı

İlçe merkezinin takriben 3 km kuzeydoğusundadır. Kazak Gölü 23 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. 310 metre uzunluğa sahiptir. Kapaklı belediyesi derenin önüne set çekilip yapay şekilde oluşturulan bu göleti temizlemiş, çevre düzenlemelerini yaparak Kazak gölü mesire alanı ismiyle halkın hizmetine sunmuş. Mesire alanında; piknik alanları, yürüyüş yolları, kır gazinosu, yağmur barınakları, futbol, basketbol ve voleybol sahaları, kamelyalar, çeşmeler, büfeler, çocuk oyun alanları, piknikçilerin kullanması için ocak yerleri mevcuttur.

Nasıf Baba Türbesi

Karlıköy mahallesinde bulunan türbe’de Tekke Baba, Dede Baba, Nasuh Dede gibi isimlerle de anılmaktadır. Rivayete göre Nasıf Baba isimli bir zatın Murtaza ve Yusuf adlı iki kardeşi varmış. Bu kardeşler Anadolu’dan gelip Büyükyoncalı’nın olduğu yere yerleşmişler, sonra Nasıf  Baba Karlıköy’e yerleşmiş. Burada çobanlık yapar, meyve yetiştirir. Öleceği zaman evinin bahçesine gömülmeyi vasiyet eder. Hastalar, dertliler bu türbeye gelerek dua ederler.

Buraya kadar Tekirdağ gezilecek yerler hakkında bilgi verdik. Tekirdağ’da nereye gidilir? sorusuna yanıt aradık. Gördük ki Edirne’de gezilecek yerler bir hayli çokmuş. Umarız Tekirdağ gezilecek yerler listesi yazımız size Tekirdağ geziniz için bir rehber niteliğinde olmuştur. Bu güzelim şehri karış karış gezerken bizi de hatırlarsınız artık. Özellikle Tekirdağ’ın meşhur yemeklerini bizim yerimize de yemenizi rica ediyoruz. Tekirdağ’ı gezerken Cizleme, Tekirdağ köftesi, Hayrabolu tatlısı, damat paçası, burma sucuk, sini mantısı ve kandilli mantı gibi onlarca Tekirdağ lezzetini de tadın, aç aç gezilmez sonuçta… Gerçi yazımız Tekirdağ gezi rehberi olmasına karşın son anda dayanamadım ve kapanışı bu yemeklerden konuşarak yapmak istedim. O zaman şimdiden hepinize bol eğlenceli bir Tekirdağ gezisi diliyorum. Bu arada söylememe gerek yok herhalde, Tekirdağ seyahati sırasında bol bol fotoğraf çekmeniz gerektiğini? Neyse o zaman Tekirdağ gezi rehberi burada biter ve ben kaçar… Ancak kaçmadan önce Edirne gezilecek yazıma da bakmanızı tavsiye ederim. İyi yolculuklar ve iyi tatiller!

Yorum yapın