Her köşesi tarih kokan şehitler şehri Çanakkale’de yaşıyorsanız veya ister kısa ister uzun süreli olarak Çanakkale’ye gitmeyi planlıyorsanız Çanakkale gezilecek yerler kadar Çanakkale’de ne yenir sorusunun cevabını da merak ediyorsunuzdur. Öyle ya, böyle mümtaz, böyle kıymetli bir şehre gelmişsiniz; buranın yöresel lezzetlerini tatmadan mı döneceksiniz? Akıl kârı değil gerçekten. Benimle hemfikirseniz, hazırladığım bu Çanakkale yemek rehberi çok işinize yarayacak. Çanakkale denilince akla peynir helvası, Ezine peyniri, zeytinyağı, zeytin ve sardalye gelir. ‘Bu mudur yani Çanakkale’nin yöresel lezzetleri‘ diye endişelenmeyin. Tabii ki bu kadar değil. Hazırsanız lezzet serüvenimiz başlıyor:
Çanakkale’de Ne Yenir? Çanakkale Yemek Rehberi
Çanakkale Merkez’de Ne Yenir?
Çanakkale’nin yöresel lezzetleri merkezde toplanmış. Adı üstünde merkez olması hasebiyle Çanakkale’ye özgü ne kadar yemek varsa bulabiliyorsunuz. Ancak özellikle balık konusunda kimsenin eline su dökemeyeceği restoranlar var burada, o bakımdan çok şanslı bir ilçe.
Balık: Çanakkale merkezde ne yenir sorusunun ilk cevabı kesinlikle balık. Ekmek arası sardalyadan dil balığına, midyeden mezgite, her türlü balık çeşitlerini taze taze, sıcak sıcak bulabilirsiniz merkez restoranlarında. Limon ve bolca yeşillik de oldu mu yeme de yanında yat! Sardalye ve Kordon’daki Yalova Restoranları balık işinin ustası.
‘Çanakkale’den gelirken, insan huzurla döner,
Orada en iyisi, tabii ki Şirvan Döner.
Merkezde pide istersen, Gülen Pide’de yiyeceksin,
‘Aaa muhteşem bir şey bu, bayıldım!’ diyeceksin.’
Artık bunun üstüne de buralara gitmezseniz teessüf ederim.
‘Bu kurabiyenin adı kavala,
Ye ye lezzeti kovala!’
Nasıl ama güzel değil mi? Çanakkale merkezde ne yemeli sorusunun cevabını unutmazsınız artık.
Çerkezoğlu Peynir Helvacısı da iyidir bu işte, hakkını yedirmeyiz. Ama Kadir Usta sosyal medyadan almış başını yürümüş, yoksa Çerkezoğlu Peynir Helvacısı’nı da yabana atmaamak gerek.
Çanakkale Ayvacık’ta Ne Yenir?
Can boğazdan gelir diye boşuna dememişler. Çanakkale gezilecek yerler mide boşken gezilmez, insan odaklanamaz sonra. Peki Ayvacık’a geldiniz; Ayvacık’ta Assos’u; Athena Tapınağı’nı, Antik Liman’ı, Truva Antik Kenti’ni, Amfi tiyatro”yu Kadırga Koyu’nu ziyaret ettiniz. Assos Liman’a, Sokakağzı’na, Koruoba’ya, Sivrice’ye kulaç attınız. Doğal olarak karnınızda ziller çalmaya başladı… Sizi bir düşünce sardı: Ayvacık’ta ne nerede yenir?
Haydari, börülce, midye dolma, şakşuka gibi farklı seçenekler de damağınızı şenlendirmeye hazır burada. Onun için bir mekan kurmuşlar Assos’ta, adına da Uzun Ev demişler. Giderseniz Uzun Ev’de yediklerinizin tadını uzun süre unutamayacağınızdan şüpheniz olmasın.
Peki ya Etem ile Aslı desem? Assos’ta lezzetin zirvesi burası. Mezelerinin her biri ayrı nefis. 2018’de en iyi zeytinyağı ödülünü alan Assos’un zeytinyağlarıyla yapılmış Çanakkale’nin meşhur yemekleri sizi bekliyor burada… (Reklamın böylesi, konuyu nereden nereye bağladım) Ama size yalan borcum mu var? Gerçekten envaiçeşit yemek, (bakın ama çok lezzetli yemek) mevcut burada. Pancar yaprağından yapılmış etli sarmalar, kuruetli humus, kuzu gerdan, denizden yeni çıkmış levrekler, ahtapotlar (ızgara), zahter, sargoz, barbun ızgara, kireçte kabak tatlısı… Sivrice koyunda yüzüp kapağı buraya atın hemen.
Dibek Kahvesi: İç Anadolu ve Ege bölgelerine ait bir kahve aslında fakat Çanakkale geri kalır mı bundan?Kalmaz. Ayvacık-Behramkale’ye geldiğiniz zaman Ehl-i Keyf restoranında yudum yudum içebilir, keyif ehlinden biri olabilirsiniz.
Paçanga böreği, şinitzel, trileçe falan yemek isterseniz Çolpan Hanım’ın Behramkale köyündeki mütevazi kafesine, Mavi Kapı’ya uğrayabilirsiniz.
Yalnız Çanakkale kahvaltı yerleri hakkında bir şey söylemedim buraya kadar, o da benim ayıbım olsun. Doğa Köy Evi var Behramkale Köyü’nde. Mantısı ve gözlemesi yere göğe sığdırılamıyor. Kahvaltıda gözlemesini yiyin, sonra tekrar uğrayıp mantısına bakarsınız.
Keçi Sütünden Sütlaç: Oldukça spesifik bir öneride bulunduğumun farkındayım. Yani Çanakkale’de ne yenir sorusunun cevabı bu değil tabii ki, Ayvacık’ta ne yenir sorusunun cevabı da bu değil. Ama Assos’a gelmişken Dutburnu’ya uğrayıp bu sütlacın tadına bakmak isteyebilirsiniz diye düşündüm. Midilli Adası’nın manzarasını da izlersiniz.
Asma Yaprağında Sardalye: Daha önce böyle bir şey yemediyseniz ilk deneyiminiz mutlaka Assos’taki Assos Köyüm Restoran olsun. (Bu bir emir değil ricadır, lütfen ama) Lezzet seni çağırıyor! (Burger King) değil Assos! (Bence o reklamın bu versiyonu da çıkmalı)
Çanakkale Bayramiç’te Ne Yenir?
Ey yolcu! Birinci vazifen Çanakkale’nin yöresel lezzetleri neler ise onları tatmaktır. Muhtaç olduğun lezzet ve mineraller o yemeklerde mevcuttur.
Çanakkale Biga’da Ne Yenir?
Şimdi etimolojik muhabbetleri seviyorum, kelimelerin kökeni konusunda (saçma da olsa) tahmin yürütmek veya kelimelerle ilgili konuşmak kendi çapımda hoşuma gidiyor. (Dil öğrenemedim sanırım içimde kaldı hep ondan, Amerika’nın oyunları bunlar hep) Yani diyorum ki bence buranın adını şey yapalım:
Biga = Big a flavor! (Büyük bir lezzet!)
Nasıl fikir? (Ben bir dâhiyim! Dermişim…) Biliyorum sadede gel ve Biga’da ne yenir çabuk söyle! Diyorsunuz.
Çanakkale Bozcaada’da Ne Yenir?
Geldi gönlümüzün efendisi… Nerelerdesin sen ya? Çanakkale’nin kalbinin tam ortasındayız şu an. Bozcaada yemek mekanları, Bozcaada’da nerede yenir? Sıkı durun! Açıklıyorum:
Mezeler: Bozcaada mezeleri diyeyim anlayın siz onu. Radika, turp otu, kazayağı gibi otlardan yapılan acayip acayip süper lezzetler.
Hacı Tahir Badem Lokumu: Lokum gibi lokumdur! Lokumun dibidir! Lokum dediğin böyle olur! Hayır ben ne desem boş, yemeniz gerek, bunu yaşamalısınız. Bu ikisi Bozcaada’nın meşhur lezzetlerinden ve bunları en iyi Çiçek Pastanesi yapıyor.
Rezineli Kuzu- Kağıtta Sübye-Balık Köftesi: Orada bir mekan var uzakta, o mekan bizim mekanımızdır… İşte orası Bozcaada Asma6’dır. Bu lezzetler ise Bozcaada mutfağından inciler…
Oradan çıktım, devam ediyorum.
Enginar Marin: Hem sağlık deposu hem enfes ötesi enfes, ikii.
Levrek Sarma: Balığın böylesi, her yerdeki balıklara tek geçerim, üüüç…
Denizci Böreği: Denizcilere özel değil, bu lezzeti tatmak herkesin en doğal hakkı, çünkü sen en iyisine lâyıksın, dööört.
Bu 4 silahşörler Bozcaada’nın Nevreste Restoranı’nda takılıyor haberiniz olsun.
Not: Bozcaada’ya gelmişken burada yetişen Çavuş Üzümü’nü de tatmayı ihmal etmeyin. Yumuşak, iri taneli, leziz mi leziz.
Çanakkale Çan’da Ne Yenir?
Kestanbol Et Lokantası’nda et yemeklerinin, Gözde Korda Piliç’te tadına doyulmaz piliçlerin lezzetiyle kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Onun dışında Çanakkale restoranları bakımından pek zengin bir yer değil burası.
Çanakkale Eceabat’ta Ne Yenir?
Maalesef burası da Çanakkale yemek yerleri konusunda bize bol seçenek sunmuyor. Ama vapur iskelesinin tam karşısında İlhan mekanı var. Önünden kuyruk eksik olmaz. Garnitürlü gümüş, mezgit, sardalye, istavrit, çipura gibi balıklar beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak.
Eceabat köylerinden birinde, Kumluca’da yaklaşık 170 dönüm bağların ortasında bir otel var: Caeli Otel. Burası da Eceabat’ta ne yenir? sorunuzun cevaplarını barındıran, doğayla iç içe bir yer. Hünnap sorba, mozerella,manda yoğurdu; çeşit çeşit katkısız ürünler. Bayramiç’ten gelen kazlarla yapılmış fümeler… Ölmeden önce tadılması gereken lezzetler listesi yapılsa hepsi baş taraflarda yer alır.
Bir de Eceabat yaz makarnası,, Eceabat ızgara köfte, ekmek üstü kızlı sardalya, armutlu salata gibi yemekleri meşhur buranın. Pekmez toprağı kullanılmadan üretilen ekşi pekmezleri de ünlü Eceabat’ın. Kendinize yapacağınız çok iyilik var burada anlayacağınız.
Çanakkale Ezine’de Ne Yenir?
Ezine’nin peynirleriyle ünlü olduğunu söylemiştim. Tabii ki Ezine’de ne yenir sorusunun ilk cevabı Ezine peynirleri. Yanmazlar Et Restoran, Boreas Erenköy Restoran, Kösem Çorba ve Köfte Salonu, Pandora Boutique Cafe gibi yerler de Ezine yemek yerleri. Keçi ve koyun sütünden yapılan Ezine peynirleri ilçenin en meşhur yöresel lezzeti. Tatmakla yetinmeyin, yanınıza da alın mutlaka, kahvaltılarda falan yedikçe Çanakkale’yi hatırlarsınız. Hamur işlerine, yumurtaya, her bişeye koyabilirsiniz!
Çanakkale Gelibolu’da Ne Yenir?
Etrafı balıkçılarla çevrelenmiş Gelibolu’da ne yenir sorusuna balık diye cevap vermekten daha doğal bir şey olamaz. Tuzlu balık geleneği de yıllardır buranın eskimeyen ritüeli. Selahattin Kemerli Konserve ise kızlı sardalya denen lezzetin adresi. (Kutusunun üzerindeki resimden dolayı öyle diyorlar.) Feribot iskelesinin tam yanında Gelibolu Balık Restaurant var, oradaki deniz ürünlerini huzur içinde yerken deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. İlhan Restoran da bunu yapabileceğiniz başka bir yer. Yalnız bu mekanın bir de kabak tatlısı meşhur.
Gelibolu’da ev yemekleri ise çarşı içindeki Gelibolu Osmanlı Mutfağı’nda yenir.
Gelibolu kahvaltı için de en doğru tercih ya Hamzakoy ya da Lezzet Konağı’dır. Adı üstünde zaten, başka söze ne hâcet? Bol yeşillik, menemen, ev yapımı reçeller, sınırsız çay; bundan iyisi Şam’da kayısı yani.
Tarak Pilavı: Deniz tarağıyla hazırlanan bu pilav, size ‘bu pilavsa önceki yediğim pilavlar neydi? Önceki yediklerim pilavsa bu ne?’ diye sorgulatacak.
Mafiş tatlısı, gelincik şerbeti, tezpişti; şekersiz, unsuz ve yağsız tam sağlıklı Mevlevi tatlısı da Gelibolu yöresel lezzetlerinden. Tarçın, ceviz ve kuru üzümle hazırlanarak süsleniyor, cezeryeye benziyor.
Peynir helvası merkezdde olduğu kadar Gelibolu’da da yenir, yenmeli. Bunun için rotanızı Tarihi Zafer Peynir Helvacısı’na çevirin.
Roma Dondurmacısı’nda dondurma yiyerek de kendinize bi güzellik yapabilirsiniz mesela.
Gelibolu Sardalye Kebabı: Bokluca kebabı diye bilinior ama bu ismi telaffuz edilmiyor pek haklı olarak. Balık hiç temizlenmeden, direkt denizden çıkar çıkmaz atılıyor kömür ateşine. İçini yerken siz temizliyorsunuz.
Gelibolu Balık Çorbası: Mezgit, dülger, iskorpit, çarpan, kırlangıç gibi beyaz etli balıklardan yapılıyor. Soğan, maydanoz, patates, pirinç vs. zengin bir çorba. İçin için, oooh yarasın!
Gelibolu Lokumu: Mayalı hamurdan yapılıyormuş. Peynirli, bol soğanlı, ıspanaklı, kıymalı çeşitleri varmış. Enteresan bir lezzet, merak etmedim desem yalan olur.
Çanakkale Gökçeada’da Ne Yenir?
Çanakkale yemek rehberi Gökçeada lezzetleriyle renklenecek şimdi de.
Bademli Kurabiye: Bozcaada’dan mı kıskanmış nedir? Buranın da çok meşhur bademli kurabiyesi. Efibadem bu işi iyi götürüyor. Adanın biricik pastanesi olur kendisi, kıymetini bilmeli.
Serpme ada kahvaltısını Mustafa’nın Kayfesi’nde yerseniz bu engin bilgiyi sizinle paylaştığım için bana teşekkür edeceksiniz. (Etmeseniz de ziyanı yok, yeter ki sizin karnınız doysun, damağınız gerçek lezzeti bulsun.)
Yunan mezeleri, Dami köfte, çöp şiş ve Kiremitte oğlak ile zevkten dört köşe olmak istiyorsanız gideceğiniz yer Zeytinliköy- Dami.
Gökçeada’da harika Bi Yer: Mekanımızın adı Bi Yer, uğramadan kesinlikle buradan ayrılınmamalı. Sıcaktan bunalınca içinize su serpecek limonata, hardaliye, erik, kayısı, gelincik şerbetleri; anne eli değmiş gibi ve katkısız ev yemekleri, külbastı, oğlak kebabı, pirzola, kuzu güveç… Aman parmaklarınızı ısırmayın da ne yerseniz yeyin.
Supya yahnisi fava ve fasulye pilakisi ile ünlü Barba Yorgo daha şimdiden beni cezbetti bile. Peki ya siz?
Yetişin kaçırmayın, Son Vapur!: Sıcak otlugüveç ve girit ezmesi sizi alıp başka bir dünyaya, bilinmeyen bir lezzet diyarına götürecek. Son Vapur’a uğramadan etmeyin Gökçeada’da, bozuşuruz.
Gökçeada’da yemek yedik ama tatlı yemedik. Hiç böyle bir şey yapar mıyız? Deli miyiz biz! Barba Hristo Tatlıları dururken gözümüz başka bir şey görmez zaten… Krem karamel kaşık kaşık gider, çikolatalı muhallebiler havada uçuşur. Geriye o tatlıların unutulmaz tadı kalır.
Karadut şurubu: Mustafa’nın Kayfesi’nde üretilen Gökçeada içeceği. Bir dikişte bitirilecek cinsten. (Kahve değil efenim kayfe)
Olur da Gökçeada’da canınız saganaki (ballı-sarımsaklı peynir kızartması) ve avokadolu karides çekerse nereye gideceğinizi biliyor musunuz? Eleni Restoran. Artık öğrendiniz.
Çanakkale Lapseki’de Ne Yenir?
Sardalya balığı yersiniz, yolunuzun üzerindeki mekanlarda bir şeyler atıştırırsınız falan ama Çanakkale’de ne yenir sorusuna pek bir cevap bulamazsınız. Lapseki merkezde bir pideci var mesela, yorumlardan anladığım kadarıyla lezzeti gayet iyi. Teras Cafe Poyraz, Yılmazın Kahve, Kervan Lahmacun Pide Ve Kebap Salonu da öyle. Gelsin kahveler, lahmacunlar, pideler… Bu arada Lapseki-Umurbey bölgesinde yetişen kirazlar ve şeftaliler de pek bir meşhur… Şifa olsun!
Çanakkale Yenice’de Ne Yenir?
Kapya biberi meşhurdur. Yemyeşil Yenice ilçesinin kırmızı biberini seveceksiniz, eminim. şaptak, malay, ceviz helvası, mısır çorbası, katlaç, bazlama, muska gibi yemekleri de Yenice’ye geldiğiniz zaman midenize bayram ettirebilir.
Çanakkale Yöresel Lezzetleri Nelerdir?
Çanakkale’de yenilecek şeyler bununla sınırlı değil. Çanakkale’de ne yemeli sorusunun cevabı sayfalarca yazsak bitmez. Türk mutfağının önemli bir kısmını Çanakkale mutfağı oluşturuyor. İşte maalesef detayına inemeyeceğim, sadece adını anmakla yetineceğim fakat her biri ayrı bir lezzet harikası olan Çanakkale’nin yöresel yemekleri:
- Lüfer pilavı
- Koruk suyu
- Tarhana kuskus
- Köy hayırlarında nefis keşkek
- Ovmaç Çorbası
- skorpit Çorbası
- Ispanak Çorbası
- Çırpma
- Turpi
- Melki Yemeği
- Yumurtalı Tiken
- Metez
- Bürülce Köftesi
- Çanakkale’ye özgü Lüfer Pilavı
- Patlıcan Kapama
- Papaz Yahnisi
- Karaoğmaç Çorbası
- Göceli Börek
- Tumbi
- Basma Helva
- Kabak Böreği
- Çanakkale Köftesi
Çanakkale’de ne yenir detaylı olarak anlattım. Artık sıra sizin gidip bu lezzetleri denemenize geldi. Ha unutmadan Çanakkale gezilecek yerler yazıma da bakmayı unutmayın 🙂