Ana sayfa » Çanakkale Yazıları » Çanakkale’de Ne Yenir? | Çanakkale’de Nerede Ne Yenir?

Çanakkale’de Ne Yenir? | Çanakkale’de Nerede Ne Yenir?

Her köşesi tarih kokan şehitler şehri Çanakkale’de yaşıyorsanız veya ister kısa ister uzun süreli olarak Çanakkale’ye gitmeyi planlıyorsanız Çanakkale gezilecek yerler kadar Çanakkale’de ne yenir sorusunun cevabını da merak ediyorsunuzdur. Öyle ya, böyle mümtaz, böyle kıymetli bir şehre gelmişsiniz; buranın yöresel lezzetlerini tatmadan mı döneceksiniz? Akıl kârı değil gerçekten. Benimle hemfikirseniz, hazırladığım bu Çanakkale yemek rehberi çok işinize yarayacak. Çanakkale denilince akla peynir helvası, Ezine peyniri, zeytinyağı, zeytin ve sardalye gelir. ‘Bu mudur yani Çanakkale’nin yöresel lezzetleri‘ diye endişelenmeyin. Tabii ki bu kadar değil. Hazırsanız lezzet serüvenimiz başlıyor:

Çanakkale’de Ne Yenir? Çanakkale Yemek Rehberi

Çanakkale Merkez’de Ne Yenir?

Çanakkale’nin yöresel lezzetleri merkezde toplanmış. Adı üstünde merkez olması hasebiyle Çanakkale’ye özgü ne kadar yemek varsa bulabiliyorsunuz. Ancak özellikle balık konusunda kimsenin eline su dökemeyeceği restoranlar var burada, o bakımdan çok şanslı bir ilçe.

çanakkale'de ne yenirBalık: Çanakkale merkezde ne yenir sorusunun ilk cevabı kesinlikle balık. Ekmek arası sardalyadan dil balığına, midyeden mezgite, her türlü balık çeşitlerini taze taze, sıcak sıcak bulabilirsiniz merkez restoranlarında. Limon ve bolca yeşillik de oldu mu yeme de yanında yat! Sardalye ve Kordon’daki Yalova Restoranları balık işinin ustası.

çanakkale de ne yenirDöner
: Bunlar hep midenin gıdası, şiir de ruhun gıdası. Bundan mütevellit şu dörtlüğü şuraya bırakayım:

‘Çanakkale’den gelirken, insan huzurla döner,

Orada en iyisi, tabii ki Şirvan Döner.

Merkezde pide istersen, Gülen Pide’de yiyeceksin,

‘Aaa muhteşem bir şey bu, bayıldım!’ diyeceksin.’

Artık bunun üstüne de buralara gitmezseniz teessüf ederim.

Çorba
: Çanakkale yöresel lezzetleri gelecek, onları sona saklıyorum. İşin büyüğü daha geride. Bunlar her yerde olan şeyler ya hani, Çanakkale’nin kendine özgü lezzetlerine hazırlık aşaması. Alıştıra alıştıra başlayacağız. Merkezde çorba yemek için Saat Kulesi meydanındaki Özel Çorba Salonu’na gidebilirsiniz. (Ben övmek için özel demiyorum ismi öyle, ne kadar orijinal, farklı bir isim (!) değil mi?) Yalnız önemli bir sorunumuz var: Ezogelin çorba birazcık pahalı. Siz de olmadı başka çorba yiyiverirsiniz.

Kurabiye
: Çanakkale’nin merkezinde ne yenir diyoruz sen bize kurabiye diyorsun, iyi misin acaba? diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama bu o bildiğiniz kurabiyelerden değil ki?… Bademli, damla sakızlı, kıyır kıyır, ağıza alınınca hemen dağılıveren kavala kurabiyesi… Hatta aklıma şöyle bir slogan geldi, Çanakkale merkezdeki pastanalere, fırınlara falan haber verelim, bunu yazıp assınlar kapıya:

‘Bu kurabiyenin adı kavala,

Ye ye lezzeti kovala!’

Nasıl ama güzel değil mi? Çanakkale merkezde ne yemeli sorusunun cevabını unutmazsınız artık.

çanakkale'de ne yenirPeynir Helvası
: Çanakkale merkeze kadar gelmişken yemeden dönülmeyecek, açık ve net! Zinhar böyle bir hata yapmayın… Kadir Usta bu işte master yapmış. Tam kıvamında, taptaze peynir helvalarıyla aklını başından alıyor adamın. Hatta burada Kadirizm diye bir ekol var. (Yalan söylüyorsam ne olayım, araştırın harbiden var.) Fırınlanmış halde servis ediliyor. Dondurmalı olarak da tercih edebilirsiniz. (Tabii müptelası olmayı göze alıyorsanız.) Aslında yerken peynir var gibi gelmiyormuş pek, yani kimilerine göre öyle, ama illa ki fark edilir, tavuk göğsünde tavuk olduğu anlaşılmıyor mu canım sende! Fark edilsin zaten peynir helvasının amacı bu, kimseden gizlimiz saklımız yok, belli olsun peynirler. İçinde peynir aroması, üzeri de nar gibi kızarmış, her tarafı ‘ye beni, ye beni’ diye bağırıyor… Durun peynir helvası nasıl yapılıyor, hangi malzemeler bir araya gelince bu eşsiz lezzeti ortaya çıkarıyor; biraz daha anlatayım da iyice canınız çeksin. (Çok kötüsün demeyin amaç sizi Çanakkale’ye yollamak. Çanakkale gezilecek yerler orada boynu bükük garip garip duracak mı?) Ezine peyniri ya da tuzsuz lor peyniri yumurta sarısıyla karıştırılıp ocakta sulandırılıyor. Sonra irmik ekleniyor, kısık ateşte karıştırılıyor, toz şeker ilave edilip kaynatılıyor. Hazırlanan helva tepsiye alınıp yağlanıyor ve üzerine bıçakla çizik atılıyor. Sonra fırınlanıp servise hazır hale getiriliyor. (Hmmm… Bu muymuş canımı çektiremedin bak, amacına ulaşamadın işte. Demeyin. Çanakkale’ye gidip orada bir tadına bakın ondan sonra göreceğim ben sizi… Aynı fikirde olursanız haberleşelim.)

Çerkezoğlu Peynir Helvacısı da iyidir bu işte, hakkını yedirmeyiz. Ama Kadir Usta sosyal medyadan almış başını yürümüş, yoksa Çerkezoğlu Peynir Helvacısı’nı da yabana atmaamak gerek.

Pizza
: Çanakkale merkeze gelmişim, pizza yiyip döneyim oldu canım… Öyle bir dünya yok Çanakkale yemek mekanları gezilecek, yöresel lezzetler tadılacak. Bu sadece bizim için bir aparatif gibi. Napoli Pizza’ya gidebiliriz merkezde. Bi Domino’s veya Little Caesars olmayabilir evet, yine de idare eder.

Alman Pastası-Kadayıf Dolması-Halka Tatlısı-Berliner
: ‘Ne oluyor ya tatlı komasına girmek için mi geldik Çanakkale merkeze?’ İtiraf edin böyle düşündünüz itiraf edin! Oysa ben sadece size seçenekleri sıraladım, hiç ister miyim kan şekeriniz tavan yapsın? Merkezde bir cami var ya hani Yalı Camii. Onun sokağında tatlıcılar, fırınlar, pastaneler diz boyu. Ama biri var ki onun kalbimizdeki yeri bir başka: Berliner! Adını Berliner tatlısından alıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse Berliner tatlısını daha önce duymamıştım. Genç kız rüyası duyduk, sandal sefası duyduk, sütlü Nuriye ve ağlayan kek de duyduk ama Berliner de neymiş? Mayalı hamur tatlısı. İçinde reçel, çikolata veya marmelat var. İçi dolgulu Donut’lar diyebilirim. Kızartmaya, hamuruna, üzerine ve içine ayrı malzemeler gerek. Yapımı epey meşakkatli, emek olmadan yemek yok. (Sizi tenzih ederim, hamarat olanlar için çocuk oyuncağı) Bence ilk bundan başlayın ki enerjik enerjik gezebilesiniz Çanakkale merkezi. Tatlınızı alıp Han Kafe’ye de gelebilirsiniz, sıcak bir çay eşliğinde güzel olur. Kent Müzesi’nin yanındaki Duvar Dibi Kafe, yine merkezdeki Baykuş Kafe de tercih edebileceğiniz yerlerden.

Çanakkale Ayvacık’ta Ne Yenir?

Can boğazdan gelir diye boşuna dememişler. Çanakkale gezilecek yerler mide boşken gezilmez, insan odaklanamaz sonra. Peki Ayvacık’a geldiniz; Ayvacık’ta Assos’u; Athena Tapınağı’nı, Antik Liman’ı, Truva Antik Kenti’ni, Amfi tiyatro”yu Kadırga Koyu’nu ziyaret ettiniz. Assos Liman’a, Sokakağzı’na, Koruoba’ya, Sivrice’ye kulaç attınız. Doğal olarak karnınızda ziller çalmaya başladı… Sizi bir düşünce sardı: Ayvacık’ta ne nerede yenir?

çanakkale ayvacik'ta ne yenirKöşedere Domatesi
: Kıpkırmızı, sulu sulu, domates mi tek başına bir yemek mi belli değil öyle doyurucu, tatlı mı tatlı mis kokulu domatesler… Ayvacık’ta sizi bekler.

Bal Badem
: Ayvacık-Assos’ta bir lezzet durağı var ki, her şehre lazım bundan! Yahya Usta Assos Dondurmacısı derler kendisine. Akşamüstü yürüyüş yaparken veya Kadırga Koyu’nda biaraz kulaç atarak güneşin adını çıkardıktan sonra tadılması gereken efsane! Bal badem! Hayır sadece dondurma desem, bu muhteşem lezzete haksızlık etmiş olacağım. Yok böyle bir şey, yerseniz aşık olursunuz desem; !ufak at da civcivler yesin, alt tarafı bi dondurma, abartma’ diyecekler… İyisi mi gidin de kendiniz bakın tadına. Tabii burada yabanmersini, vişne, limon, karadut gibi dondurma her çeşit dondurmayı da bulabileceğinizi söylememe gerek yok sanırım. Ali Usta Dondurma’da Yahya Usta’ya dişli bir rakip hani… Waffle arası dondurması oldukça iddialı. Aramızda kalsın ama bence bir tık daha güzel burası. Siz ikisine de gidin, kararı kendiniz verin.

Haydari, börülce, midye dolma, şakşuka gibi farklı seçenekler de damağınızı şenlendirmeye hazır  burada. Onun için bir mekan kurmuşlar Assos’ta, adına da Uzun Ev demişler. Giderseniz Uzun Ev’de yediklerinizin tadını uzun süre unutamayacağınızdan şüpheniz olmasın.

Peki ya Etem ile Aslı desem? Assos’ta lezzetin zirvesi burası. Mezelerinin her biri ayrı nefis. 2018’de en iyi zeytinyağı ödülünü alan Assos’un zeytinyağlarıyla yapılmış Çanakkale’nin meşhur yemekleri sizi bekliyor burada… (Reklamın böylesi, konuyu nereden nereye bağladım) Ama size yalan borcum mu var? Gerçekten envaiçeşit yemek, (bakın ama çok lezzetli yemek) mevcut burada. Pancar yaprağından yapılmış etli sarmalar, kuruetli humus, kuzu gerdan, denizden yeni çıkmış levrekler, ahtapotlar (ızgara), zahter, sargoz, barbun ızgara, kireçte kabak tatlısı… Sivrice koyunda yüzüp kapağı buraya atın hemen.

Dibek Kahvesi: İç Anadolu ve Ege bölgelerine ait bir kahve aslında fakat Çanakkale geri kalır mı bundan?Kalmaz. Ayvacık-Behramkale’ye geldiğiniz zaman Ehl-i Keyf restoranında yudum yudum içebilir, keyif ehlinden biri olabilirsiniz.

Paçanga böreği, şinitzel, trileçe falan yemek isterseniz Çolpan Hanım’ın Behramkale köyündeki mütevazi kafesine, Mavi Kapı’ya uğrayabilirsiniz.

Yalnız Çanakkale kahvaltı yerleri hakkında bir şey söylemedim buraya kadar, o da benim ayıbım olsun. Doğa Köy Evi var Behramkale Köyü’nde. Mantısı ve gözlemesi yere göğe sığdırılamıyor. Kahvaltıda gözlemesini yiyin, sonra tekrar uğrayıp mantısına bakarsınız.

Keçi Sütünden Sütlaç: Oldukça spesifik bir öneride bulunduğumun farkındayım. Yani Çanakkale’de ne yenir sorusunun cevabı bu değil tabii ki, Ayvacık’ta ne yenir sorusunun cevabı da bu değil. Ama Assos’a gelmişken Dutburnu’ya uğrayıp bu sütlacın tadına bakmak isteyebilirsiniz diye düşündüm. Midilli Adası’nın manzarasını da izlersiniz.

Asma Yaprağında Sardalye: Daha önce böyle bir şey yemediyseniz ilk deneyiminiz mutlaka Assos’taki Assos Köyüm Restoran olsun. (Bu bir emir değil ricadır, lütfen ama) Lezzet seni çağırıyor! (Burger King) değil Assos! (Bence o reklamın bu versiyonu da çıkmalı)

Çanakkale Bayramiç’te Ne Yenir?

Ey yolcu! Birinci vazifen Çanakkale’nin yöresel lezzetleri neler ise onları tatmaktır. Muhtaç olduğun lezzet ve mineraller o yemeklerde mevcuttur.

çanakkale'de ne yenirOğlak Çevirme
: Çanakkale mutfağı birçok lezzete ev sahipliği yapıyor ve onlardan biri de oğlak çevirme. (Zaten Çanakkale’nin yemekleri konusunda lezzet ve çeşitlilik herkes hemfikir ama bu oğlak çevirmeyi pek bilenimiz, tadanımız yoktur diye düşünüyorum.) Bunun sütlüsü de var. Adı üstünde etler ters-yüz edilerek döndüre döndüre pişiriliyor, yani çiğ kalma ihtimali zaten yok + bir de lezzeti her tarafına homojen bir biçimde işlemiş oluyor. Bayramiç- Hacıkayyum mevkiinde bulunan kır lokantaları bu konuda iddialı. (Yanında pilavla eşlik edilmeli.)

çanakkale'de ne yenirBayramiç Helvası
: ‘Yahu peynir helvası yedik ya işte yeter kaç çeşit helva yiyeceğiz?’ Diye bir düşünce geliyorsa söyleyin geri gitsin. Bayramiç’in yöresel tatlısıdır, halis muhlis o yöreye özgüdür. Karagöz Tahin Helva, Tatlan Helva gibi yerlerde buluşmak gerekir onunla. Asırlardır değişmeyen bu lezzeti yerinde tatmak gibisi var mı?

Bayramiç Elması
: ‘Bir yaşıma daha girdim, ilçeye göre elma mı olurmuş?’ diyenler için: Oluyormuş sahiden, Kazdağları’nın eteklerinde yetişiyor bu elma. O bir elma değil, o bir dünya markası! (Olmaya doğru gidiyor. Fakat marka olduğu doğru, Bayramiç elması diye meşhur işte) Hatta tescillenmiş bile, tescil başvurusu onaylanmış 2017 yılında. (Dünyada neler oluyor haberimiz yok bak?)

Çanakkale Biga’da Ne Yenir?

Şimdi etimolojik muhabbetleri seviyorum, kelimelerin kökeni konusunda (saçma da olsa) tahmin yürütmek veya kelimelerle ilgili konuşmak kendi çapımda hoşuma gidiyor. (Dil öğrenemedim sanırım içimde kaldı hep ondan, Amerika’nın oyunları bunlar hep) Yani diyorum ki bence buranın adını şey yapalım:

Biga = Big a flavor! (Büyük bir lezzet!)

Nasıl fikir? (Ben bir dâhiyim! Dermişim…) Biliyorum sadede gel ve Biga’da ne yenir çabuk söyle! Diyorsunuz.

biga'da ne yenirBiga Köftesi
: Canbaz Köfte Çorba Salonu, Köfteci Akif, Tarzan Biga Köfte gibi yerlerde yenir bu köfte. Peki nedir neyin nesidir? İsmi kendini tarif ettiği gibi, Çanakkale’nin Biga ilçesine mensup, oraya mahsus, şahsına münhasır, herkesin faorisi bir köfte… İçinde irmik var, kalanı normal köfte malzemeleri. Farkı lezzetinden ileri geliyor ve Biga’nın adını taşımasından.

Çanakkale Bozcaada’da Ne Yenir?

Geldi gönlümüzün efendisi… Nerelerdesin sen ya? Çanakkale’nin kalbinin tam ortasındayız şu an. Bozcaada yemek mekanları, Bozcaada’da nerede yenir? Sıkı durun! Açıklıyorum:

çanakkalede ne yenirŞarap
: Bozcaada denilince akla gelen ilk şeylerden biri. Şarabıyla şöhret olmuş ada. Corvus, Amedeus Vinotek, Yunatçılar, Talay, Gülerada, Ataol gibi onlarca şarap fabrikası var burada. Corvus şarapları daha çok tercih ediliyor. Öyle ki II. Elizabeth ve Obama da buna bayılıyormuş. (Türk şarap markası, yerli malı yurdun malı)

Reçel
: Bozcaada reçellerinin üzerine gül koklamam. Gül reçeli de ayva reçeli de koklamam samimi söylüyorum. Buraya gelip de organik meyvelerden, sebzelerden hazırlanan reçelleri tatmamak için aklını peynir ekmekle yemiş olmak gerek. Karpuz, gelincik, siyah üzüm, yeşil domates reçelleri mikemmell! (Bilerek yazdım bunu, daha etkili oluyor. Hep pazarlama çalışmaları bunlar.)

Mezeler: Bozcaada mezeleri diyeyim anlayın siz onu. Radika, turp otu, kazayağı gibi otlardan yapılan acayip acayip süper lezzetler.

çanakkale'de ne yenir, bozcaada'da ne yenirÇikolatalı Çatlak Kurabiye
: Damağınızı çatlatacak, adı kurabiye kendisi efsane lezzet.

Hacı Tahir Badem Lokumu: Lokum gibi lokumdur! Lokumun dibidir! Lokum dediğin böyle olur! Hayır ben ne desem boş, yemeniz gerek, bunu yaşamalısınız. Bu ikisi Bozcaada’nın meşhur lezzetlerinden ve bunları en iyi Çiçek Pastanesi yapıyor.

Bozcaada Kurabiyesi
: Bademli bir kurabiye çeşidi ama niye Bozcaada kurabiyesi? Onu tadan bilir, bilen söylemez. Meslek sırrı… Veli Dede Fırını’nda yerseniz bir nebze anlayabilirsiniz bu işin gizemini.

Rezineli Kuzu- Kağıtta Sübye-Balık Köftesi: Orada bir mekan var uzakta, o mekan bizim mekanımızdır… İşte orası Bozcaada Asma6’dır. Bu lezzetler ise Bozcaada mutfağından inciler…

Oradan çıktım, devam ediyorum.

Volkanik Tatlı
: Midenizde volkan patlaması gibi lezzet patlaması yaşatacak, biir.

Enginar Marin: Hem sağlık deposu hem enfes ötesi enfes, ikii.

Levrek Sarma: Balığın böylesi, her yerdeki balıklara tek geçerim, üüüç…

Denizci Böreği: Denizcilere özel değil, bu lezzeti tatmak herkesin en doğal hakkı, çünkü sen en iyisine lâyıksın, dööört.

Bu 4 silahşörler Bozcaada’nın Nevreste Restoranı’nda takılıyor haberiniz olsun.

Çiğ Börek
: Pişmiş börek neyime yetmiyor da çiğ börek yeyip karnımı ağrıtacağım diye enteresan bir düşünceniz yok değil mi? (Her ihtimali düşünmem gerekiyor, belki vardır diye yazayım dedim.)Adı çiğ börek tabii kenisi değil. (Biz bilmiyorduk sanki, ufkumuzu genişlettin diye atarlanmayın) Canınız çekerse Bozcaada- Ayazma Plajı’ndaki restorana (Vahit’in Yeri’ne) doğru yol alabilirsiniz.

Damla Sakızlı Türk Kahvesi
: Bozcaada Çınaraltı Kafe’de içilmeli, şöyle sıcak sıcak, yavaş yavaş…

Not: Bozcaada’ya gelmişken burada yetişen Çavuş Üzümü’nü de tatmayı ihmal etmeyin. Yumuşak, iri taneli,  leziz mi leziz.

Çanakkale Çan’da Ne Yenir?

Kestanbol Et Lokantası’nda et yemeklerinin, Gözde Korda Piliç’te tadına doyulmaz piliçlerin lezzetiyle kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Onun dışında Çanakkale restoranları bakımından pek zengin bir yer değil burası.

Çanakkale Eceabat’ta Ne Yenir?

Maalesef burası da Çanakkale yemek yerleri konusunda bize bol seçenek sunmuyor. Ama vapur iskelesinin tam karşısında İlhan mekanı var. Önünden kuyruk eksik olmaz. Garnitürlü gümüş, mezgit, sardalye, istavrit, çipura gibi balıklar beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak.

Eceabat köylerinden birinde, Kumluca’da yaklaşık 170 dönüm bağların  ortasında bir otel var: Caeli Otel. Burası da Eceabat’ta ne yenir? sorunuzun cevaplarını barındıran, doğayla iç içe bir yer. Hünnap sorba, mozerella,manda yoğurdu;  çeşit çeşit katkısız ürünler. Bayramiç’ten gelen kazlarla yapılmış fümeler… Ölmeden önce tadılması gereken lezzetler listesi yapılsa hepsi baş taraflarda yer alır.

Bir de Eceabat yaz makarnası,, Eceabat ızgara köfte, ekmek üstü kızlı sardalya, armutlu salata gibi yemekleri meşhur buranın. Pekmez toprağı kullanılmadan üretilen ekşi pekmezleri de ünlü Eceabat’ın. Kendinize yapacağınız çok iyilik var burada anlayacağınız.

Çanakkale Ezine’de Ne Yenir?

Ezine’nin peynirleriyle ünlü olduğunu söylemiştim. Tabii ki Ezine’de ne yenir sorusunun ilk cevabı Ezine peynirleri. Yanmazlar Et Restoran, Boreas Erenköy Restoran, Kösem Çorba ve Köfte Salonu, Pandora Boutique Cafe gibi yerler de Ezine yemek yerleri. Keçi ve koyun sütünden yapılan Ezine peynirleri ilçenin en meşhur yöresel lezzeti. Tatmakla yetinmeyin, yanınıza da alın mutlaka, kahvaltılarda falan yedikçe Çanakkale’yi hatırlarsınız. Hamur işlerine, yumurtaya, her bişeye koyabilirsiniz!

Çanakkale Gelibolu’da Ne Yenir?

Etrafı balıkçılarla çevrelenmiş Gelibolu’da ne yenir sorusuna balık diye cevap vermekten daha doğal bir şey olamaz. Tuzlu balık geleneği de yıllardır buranın eskimeyen ritüeli. Selahattin Kemerli Konserve ise kızlı sardalya denen lezzetin adresi. (Kutusunun üzerindeki resimden dolayı öyle diyorlar.) Feribot iskelesinin tam yanında Gelibolu Balık Restaurant var, oradaki deniz ürünlerini huzur içinde yerken deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. İlhan Restoran da bunu yapabileceğiniz başka bir yer. Yalnız bu mekanın bir de kabak tatlısı meşhur.

Gelibolu’da ev yemekleri ise çarşı içindeki Gelibolu Osmanlı Mutfağı’nda yenir.

Gelibolu kahvaltı için de en doğru tercih ya Hamzakoy  ya da Lezzet Konağı’dır. Adı üstünde zaten, başka söze ne hâcet? Bol yeşillik, menemen, ev yapımı reçeller, sınırsız çay; bundan iyisi Şam’da kayısı yani.

çanakkale'de ne yenirTavuklu Mantı
: Bu da Gelibolu’nun yöresel yemekleri içerisinde lezzetini sergiliyor. Hindi etiyle de oluyor. Bu mantı suda haşlanmıyor, tepsiye dizilip fırına veriliyor. Pişince tavuk suyu dökülüp kızarmış tavuk parçaları eşliğinde sofralara taşınıyor.

Tarak Pilavı: Deniz tarağıyla hazırlanan bu pilav, size ‘bu pilavsa önceki yediğim pilavlar neydi? Önceki yediklerim pilavsa bu ne?’ diye sorgulatacak.

Mafiş tatlısı, gelincik şerbeti, tezpişti; şekersiz, unsuz ve yağsız tam sağlıklı Mevlevi tatlısı da Gelibolu yöresel lezzetlerinden. Tarçın, ceviz ve kuru üzümle hazırlanarak süsleniyor, cezeryeye benziyor.

Peynir helvası merkezdde olduğu kadar Gelibolu’da da yenir, yenmeli. Bunun için rotanızı Tarihi Zafer Peynir Helvacısı’na çevirin.

Roma Dondurmacısı’nda dondurma yiyerek de kendinize bi güzellik yapabilirsiniz mesela.

Gelibolu Sardalye Kebabı: Bokluca kebabı diye bilinior ama bu ismi telaffuz edilmiyor pek haklı olarak. Balık hiç temizlenmeden, direkt denizden çıkar çıkmaz atılıyor kömür ateşine. İçini yerken siz temizliyorsunuz.

Gelibolu Balık Çorbası: Mezgit, dülger, iskorpit, çarpan, kırlangıç gibi beyaz etli balıklardan yapılıyor. Soğan, maydanoz, patates, pirinç vs. zengin bir çorba. İçin için, oooh yarasın!

çanakkale gelibolu'da ne yenirLakerda
: Gelibolu balık restoranlarının hepsinde bulursunuz Lakerda’yı. Torik ve palamut gibi balıkların başları ve kuyrukları çıkarılıyor, 3 saat boyunca tatlı suda bekletiliyor, içi temizleniyor, tuza yatırılıyor, sonra üzerine tekrar tuz seriliyor. 1 hafta bekliyor öylece, sonra içindeki sıvı boşaltılıyor. 1 ay geçtikten sonra yemeye hazır hale geliyor. Yapımı zor, ‘ohooo ölme eşeğim ölme’ diyebilirsiniz. Ama yemesi çok kısa sürecek, o lezzete hangi yürek dayanır?

Gelibolu Lokumu: Mayalı hamurdan yapılıyormuş. Peynirli, bol soğanlı, ıspanaklı, kıymalı çeşitleri varmış. Enteresan bir lezzet, merak etmedim desem yalan olur.

Çanakkale Gökçeada’da Ne Yenir?

Çanakkale yemek rehberi Gökçeada lezzetleriyle renklenecek şimdi de.

çanakkale'de ne yenirSakız Muhallebisi
: Herkes sever bu tatlıyı ama Zeytinliköy’de daha bi sevilir, daha güzel yenilir. Kesinlikle gitmeniz önerilir. (Kafiye yaptım huyumdur.)

Bademli Kurabiye: Bozcaada’dan mı kıskanmış nedir? Buranın da çok meşhur bademli kurabiyesi. Efibadem bu işi iyi götürüyor. Adanın biricik pastanesi olur kendisi, kıymetini bilmeli.

Serpme ada kahvaltısını Mustafa’nın Kayfesi’nde yerseniz bu engin bilgiyi sizinle paylaştığım için bana teşekkür edeceksiniz. (Etmeseniz de ziyanı yok, yeter ki sizin karnınız doysun, damağınız gerçek lezzeti bulsun.)

Yunan mezeleri, Dami köfte, çöp şiş ve Kiremitte oğlak ile zevkten dört köşe olmak istiyorsanız gideceğiniz yer Zeytinliköy- Dami.

Gökçeada’da harika Bi Yer: Mekanımızın adı Bi Yer, uğramadan kesinlikle buradan ayrılınmamalı. Sıcaktan bunalınca içinize su serpecek limonata, hardaliye, erik, kayısı, gelincik şerbetleri; anne eli değmiş gibi ve katkısız ev yemekleri, külbastı, oğlak kebabı, pirzola, kuzu güveç… Aman parmaklarınızı ısırmayın da ne yerseniz yeyin.

Supya yahnisi fava ve fasulye pilakisi ile ünlü Barba Yorgo daha şimdiden beni cezbetti bile. Peki ya siz?

Yetişin kaçırmayın, Son Vapur!: Sıcak otlugüveç ve girit ezmesi sizi alıp başka bir dünyaya, bilinmeyen bir lezzet diyarına götürecek. Son Vapur’a uğramadan etmeyin Gökçeada’da, bozuşuruz.

Gökçeada’da yemek yedik ama tatlı yemedik. Hiç böyle bir şey yapar mıyız? Deli miyiz biz! Barba Hristo Tatlıları dururken gözümüz başka bir şey görmez zaten… Krem karamel kaşık kaşık gider, çikolatalı muhallebiler havada uçuşur. Geriye o tatlıların unutulmaz tadı kalır.

Karadut şurubu: Mustafa’nın Kayfesi’nde üretilen Gökçeada içeceği. Bir dikişte bitirilecek cinsten. (Kahve değil efenim kayfe)

Olur da Gökçeada’da canınız saganaki (ballı-sarımsaklı peynir kızartması) ve avokadolu karides çekerse nereye gideceğinizi biliyor musunuz? Eleni Restoran. Artık öğrendiniz.

Çanakkale Lapseki’de Ne Yenir?

Sardalya balığı yersiniz, yolunuzun üzerindeki mekanlarda bir şeyler atıştırırsınız falan ama Çanakkale’de ne yenir sorusuna pek bir cevap bulamazsınız. Lapseki merkezde bir pideci var mesela, yorumlardan anladığım kadarıyla lezzeti gayet iyi. Teras Cafe Poyraz, Yılmazın Kahve, Kervan Lahmacun Pide Ve Kebap Salonu da öyle. Gelsin kahveler, lahmacunlar, pideler… Bu arada Lapseki-Umurbey bölgesinde yetişen kirazlar ve şeftaliler de pek bir meşhur… Şifa olsun!

Çanakkale Yenice’de Ne Yenir?

Kapya biberi meşhurdur. Yemyeşil Yenice ilçesinin kırmızı biberini seveceksiniz, eminim. şaptak, malay, ceviz helvası, mısır çorbası, katlaç, bazlama, muska gibi yemekleri de Yenice’ye geldiğiniz zaman midenize bayram ettirebilir.

Çanakkale Yöresel Lezzetleri Nelerdir?

Çanakkale’de yenilecek şeyler bununla sınırlı değil. Çanakkale’de ne yemeli sorusunun cevabı sayfalarca yazsak bitmez. Türk mutfağının önemli bir kısmını Çanakkale mutfağı oluşturuyor. İşte maalesef detayına inemeyeceğim, sadece adını anmakla yetineceğim fakat her biri ayrı bir lezzet harikası olan Çanakkale’nin yöresel yemekleri:

  • Lüfer pilavı
  • Koruk suyu
  • Tarhana kuskus
  • Köy hayırlarında nefis keşkek
  • Ovmaç Çorbası
  • skorpit Çorbası
  • Ispanak Çorbası
  • Çırpma
  • Turpi
  • Melki Yemeği
  • Yumurtalı Tiken
  • Metez
  • Bürülce Köftesi
  • Çanakkale’ye özgü Lüfer Pilavı
  • Patlıcan Kapama
  • Papaz Yahnisi
  • Karaoğmaç Çorbası
  • Göceli Börek
  • Tumbi
  • Basma Helva
  • Kabak Böreği
  • Çanakkale Köftesi

Çanakkale’de ne yenir detaylı olarak anlattım. Artık sıra sizin gidip bu lezzetleri denemenize geldi. Ha unutmadan Çanakkale gezilecek yerler yazıma da bakmayı unutmayın 🙂

Yorum yapın