Osmaniye’de ne yenir? sorusunun cevabında daha çok tahıl yemekleri ve et yemekleri ön plana çıkmaktadır. Bilhassa baharatlı ve soslu et yemekleri Osmaniye mutfağında geniş bir yer tutmaktadır. Çakıldaklı Çorba, Zorkun Tava, Tırşık, Osmaniye Fıstıklı Şekeri, Mahluta Çorbası, Osmaniye Simidi gibi onlarca lezzetiyle Osmaniye mutfağı çeşit bakımından fazla olmasa da lezzet bakımından yüksek değere sahiptir.
Osmaniye’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
Akdeniz’in doğu kısmında bulunan Osmaniye; birçok kültüre ev sahipliği yapmış köklü bir şehirdir. Birçok tarihi kaleyi barındırmasından ötürü ‘Kaleler Şehri’ diye de bilinen Osmaniye’de Akdeniz iklimi hâkimdir. Her mevsim o mevsimin güzelliklerini en iyi şekilde yaşatan bu sevimli şehir nedense pek çok kişi tarafından hâlâ Adana’ya bağlı bir ilçe olarak kabul edilir. Hem doğal güzellikleriyle hem de lezzetli yemekleriyle göz dolduran Osmaniye geleneksel lezzetler bakımından diğer şehirlere yetişmektedir.
Osmaniye mutfağında en çok kullanılan malzemelerden birinin bulgur olduğu söylenebilir. Yöresel yemeklerin büyük bir kısmı bulgurla yapılmaktadır. Mercimek köftesi, içli köfte, kısır, çiğ köfte, bulgur pilavı, sarmaiçi ve batırık bunlardandır. Geniş bir yemek yelpazesine sahip bu mutfakta yer alan Osmaniye meşhur yemekler aşağıda sıralanmıştır:
- Pancar
- Tirşik
- Toğga
- Domatesli pilav (çiçcice)
- Patlıcan dolması
- Lahana sarması
- Malota çorbası
- Yüksük çorbası
- Etli kömbe
- Kuru kömbe
Bazlama
Bu ekmek çeşidi Akdeniz yöresinde sıkça tüketilmektedir. Kahvaltı sofralarının baş tacı olan bu ürün Osmaniye’nin neyi meşhur? sorusuna daha küçük bir başlangıçtır. Isınma turumuzun ardından asıl antrenman şimdi başlamaktadır.
Osmaniye Simidi
Etli Kömbe
Sac kömbesi olarak da bilinen bu yiyeceğin nefis tadı sizin lezzzet arayışınıza iyi bir çözüm olacaktır. Odun ateşinde pişirileceği zaman tepsinin üstüne sac kapatıldığı için bu ismi alan kömbe ev fırınında üzeri örtülmeden de yapılabilir. Osmaniye’ye geldiğinizde; el açması yufkanın kıymalı harç ile buluşarak harikalar sergilediği bu kömbeyi unutmamalısınız.
Tutmaç Çorbası
Lahana Sarması
Bayram Kömbesi
İçli Köfte
Türkiye’nin dört bir yanında neredeyse herkesin favorisi olan içli köfte Osmaniye’de ayrı güzeldir. Kentle özdeşleşmiş olan bu yemek akşam yemeklerinin vazgeçilmezi durumundadır. Hem bir ev yemeği hem de restoran menülerinin ayrılmaz bir parçası olan içli köfte Osmaniye’de ne yenir? sorunuza lezzetiyle cevap verecektir.
Mahluta Çorbası
Osmaniye Fıstıklı Şeker
Tırşık
Önce tırşik yaprakları ince ince doğranmakta ve güzelce yıkanmaktadır. 1 kâse yoğurt çırpılıp, dövme ve nohut ile yıkanır. Su ısıtılır ve malzemeler kazanın içerisine eklenip tuz katılır. Birkaç dakika karıştırılıp un ilâvesi yapılır. 1 gün bekletilip ertesi gün pişirilir.
Zorkun Tava
Çakıldaklı Çorba
Bunu sadece basit bir çorba olarak görmemelidir. Ayrıca sulu yemek kategorisine dâhil edilebilecek bir çorbadır. İçinde döğmeden yeşil mercimeğe, kırmızı mercimekten fasulye ve nohuta; kabaktan patlıcana çeşitli sebze ve tahıllar vardır. Hâl böyle olunca, hem doyurucu hem de lezzetli olması kaçınılmazdır.
Yapılışı itibariyle bu çorbanın diğer çorbalardan pek bir farkı yoktur. Domates, fasulye, patlıcan ve biber minik minik doğranır. Nohut ve dövme bir güzel yıkanır. Su ısıtılır ve tencereye konur. Malzemeler pişince sarımsak dövülüp yağ, nâne ve salça karıştırılarak tavada biraz kavrulur. Çorbaya eklenip servise sunulur.
Ekşili Köfte
Kızılcık Şurubu
Kaburga Dolması
Sarı Burma Tatlısı
Nar Ekşisi Şerbeti
Börek Çorbası
Teleme
Diğer Osmaniye Yemekleri
Yukarıda anlatılanlarla beraber; Osmaniye mutfağında en çok tüketilen yemekler ismen belirtilecek olursa şöyle bir liste yapılması mümkündür:
- Söğürme
- Tarhana Çorbası
- Dövmeli Yoğurtlu Çorba
- Çakıldaklı Çorba
- Süllüm
- Toğga
- Yoğurt Tatlısı
- Bayram Kömbesi
- Ekşili Kömeç
- Pirpirim Cacığı
- Osmaniye Fıstıklı Burma Tatlısı
- Halka Tatlı
- Tutmaç
- Pirpirim Çorbası
- Kete
- Karakuş Tatlısı
- Yağlı Ballı
- El Turşusu
- Ispanak Kavurma
- Maluta
- Bal Kabağı Tatlısı
- Kadayıf Tatlısı
- Kabak Çiçeği Dolması
- Yüksük Çorbası
- Asıda Tatlısı
- Bici Bici
- Tirşik
- Sıkma
- Tavuk Doldurma
- Sarı Burma Tatlı
- Elmalı Tatlı
- Zorkun Tava
- Teleme
- Kaburga Dolması
- Karakuş Tatlısı
- Osmaniye Simidi
- Dolma
- Etli Kömbe
- İncir Tatlısı
- Yoğurtlu Kömbe
- Lahana Sarması
- Bazlama
- Osmaniye Fıstıklı İrmik Tatlısı
- Yaprak Sarması
Osmaniye Yemek Mekanları
Osmaniye yemeklerini saydıktan sonra Osmaniye’de yemek nerede yenir? sorusunun cevabına da biraz temas etmemiz gerekir. En ünlü Osmaniye restoranları içinde yer alan nezih mekanlardan bazıları şunlardır:
Ciğerci Enver Usta
Biber Kebap
Doyurucu porsiyonlarıyla her gideni memnun etmeyi başaran bu mekanda kebabın her çeşidini en lezzetli hâliyle bulmak mümkündür. Et baharatla harmanlanıp mezelerle bir araya geldiğinde oluşan ziyafet sofrası size unutulmaz anlar yaşatacaktır.
Akın İskender
Damaklarda iz bırakan kaliteli bir İskender yemek istiyorsanız Osmaniye’deki adresiniz Akın İskender olmalıdır. Nefis İskender sosunun dana etiyle buluşması tereyağı ile taçlandığında iştahınızın açılmaması mümkün değildir. Etin altındaki yumuşak İskender pidesinin lezzeti de ayrıdır. Acıkanlar Akın İskender’e akın etsin ve bu lezzet ile kendini ödüllendirsin diyor, şimdiden onlara imrendiğimizi belirtmek istiyoruz.
Şehzade Kebab-i
Ciğerci Salih
Samimi ve salaş bir mekan arıyorsanız burayı tercih etmeniz isabetli olacaktır. Köz domates ve biberler, yumuşacık pideler, acılı ezmeler ciğerlerle muhteşem bir uyum sergilerken sizin onlara karşı koymanız mümkün olmayacaktır. Ev yapımı doğal ayran, kaliteli ciğerler ve mekanın sıcak atmosferi size ‘daha ne olsun!’ dedirtecektir. Osmaniye’de ciğerin en iyi adreslerinden biri olan bu mekan sizi beklemektedir.
Ciğerci Ahmet Emmi
Osmaniye ciğerciler bakımından zengindir. İşte burası da bir başka ciğer mekânıdır. Pamuk gibi yumuşacık ciğerlerin merkezi olan Ciğerci Ahmet Emmi; mâkul fiyatlara dolgun lezzet sunmaktadır. Yayık ayran, ciğer ve söğüş salata üçlüsü sizi lezzetten lezzete sürükleyecektir. Yaz mevsiminde geldiyseniz açık ayranla serinlerken ciğerin enfes tadıyla âdeta mest olacaksınızdır.
Mercan Et ve Balık Restoran
Binbir çeşit lezzetiyle hepimizin iftihar duyduğu Türk mutfağının en güzel yemekleri burada hazırlanmaktadır. Mevsim balıkları, fındık lahmacun, pide, güveç yemekleri, kebaplar ve daha nice damak çatlatan yemeğin göz doyurucu bir sunumla ikram edildiği bu mekan da Osmaniye’de ne yenir? diye düşünenlerin uğrak yerlerindendir.
Tatlıcı Köse
Ayrıca Osmaniye’de tatlı için Latif Usta’ya da uğrayabilirsiniz.
Meşhur Kaburgacı Murat Usta
Salata ve mezelerle süslenmiş rengârenk masalar bu mekânın demirbaşlarıdır. Ciğer ziyafeti, tadından yenmeyen kebaplar hiçbir et severin dayanamayacağı türdendir. Hızlı servisiyle de ekstra puan alan Kaburgacı Murat Usta bu işin hakikaten de ustasıdır.Özellikle ciğer ve küşleme hususunda kimse eline su dökememektedir.
Serhat Et ve Balık Lokantası
Yeşilçam Köfte ve İskender
Akşam yemeklerinde buluşma noktası olan Yeşilçam Köfte ve İskender, iyi doymuş ve memnun olarak ayrılacağınız bir yerdir. Salata ve mezeleri ayrı; iskenderi ayrı güzel olan bu mekanın köfteleri de parmak ısırtmaktadır. Buraya gelip midenizi şenlendirmek ise kendinize yapacağınız büyük bir iyilik olacaktır.
Güney Restoran
Osmaniye’de Ne Yenir?
Görüldüğü gibi Osmaniye yöresel lezzetler bakımından fakir bir şehir değildir. Sadece birkaç ilçesi olmasına rağmen gezilecek yerleri ve tadılacak yemekleri bakımından ziyaretçilerini eli boş geri çevirmemekte, bilakis güzel bir şekilde ağırlamaktadır. Siz de Osmaniye’ye gitmeyi planlıyorsanız bu lezzetleri gezi listenizin bir yerine not almalısınız. Osmaniye yemek rehberi yazımıza son verirken hepinize şimdien keyifli bir Osmaniye ziyareti diliyoruz. Osmaniye Kent Müzesi’ni gezerek tarihe yolculuk yapabilir, Haruniye ve Kokar Kaplıcaları’nın şifâlı sularından faydalanabilir, Karatepe Aslantaş Milli Parkı’nda veya Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde doğayla iç içe vakit geçirebilir; Zorkun, Almanpınarı, Dumanlı, Maksutoğlu Yaylalarında kendinizi tabiatın kollarına bırakarak manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Öte yandan Karaçay , Sabun Suyu, Şarlak şelalelerinin büyüleyici görüntüsü ve melodi gibi sesiyle kendinizden geçebilir, teleferik ile Düldül Dağı’nın zirvesine çıkabilirsiniz. İmkânınız olursa Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep ve Hatay gibi yakın şehirlere de uğrayabilirsiniz.
Tabii ki bütün bunları yaparken enerji depolamak için Osmaniye yemeklerinden yardım almanız iyi olacaktır. Bu yemeklerle mola verdikten sonra gezinize kaldığı yerden devam edebilir; bu küçük ama sevimli şehri bir günde gezip bitirebilirsiniz.
O halde Osmaniye gezilecek yerler ve Osmaniye’de ne yenir? sorularının cevaplarını tatbik etmek için fazla beklemenize gerek yoktur. İster ayağınızın tozuyla gelip ağzınızın tadıyla muhteşem bir ziyafet çektikten sonra gezinize başlayın; ister biraz ısınma turu yaptıktan sonra bu yemeklerle tanışın; ister finali bu lezzetlerle yapın, seçim sizindir.