Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Osmaniye’de Ne Yenir? Osmaniye’de Nerede Ne Yenir?

Osmaniye’de Ne Yenir? Osmaniye’de Nerede Ne Yenir?

Osmaniye’de ne yenir? sorusunun cevabında daha çok tahıl yemekleri ve et yemekleri ön plana çıkmaktadır. Bilhassa baharatlı ve soslu et yemekleri Osmaniye mutfağında geniş bir yer tutmaktadır. Çakıldaklı Çorba, Zorkun Tava, Tırşık, Osmaniye Fıstıklı Şekeri, Mahluta Çorbası, Osmaniye Simidi gibi onlarca lezzetiyle Osmaniye mutfağı çeşit bakımından fazla olmasa da lezzet bakımından yüksek değere sahiptir.

Osmaniye’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Akdeniz’in doğu kısmında bulunan Osmaniye; birçok kültüre ev sahipliği yapmış köklü bir şehirdir. Birçok tarihi kaleyi barındırmasından ötürü ‘Kaleler Şehri’ diye de bilinen Osmaniye’de Akdeniz iklimi hâkimdir. Her mevsim o mevsimin güzelliklerini en iyi şekilde yaşatan bu sevimli şehir nedense pek çok kişi tarafından hâlâ Adana’ya bağlı bir ilçe olarak kabul edilir. Hem doğal güzellikleriyle hem de lezzetli yemekleriyle göz dolduran Osmaniye geleneksel lezzetler bakımından diğer şehirlere yetişmektedir.

Osmaniye mutfağında en çok kullanılan malzemelerden birinin bulgur olduğu söylenebilir. Yöresel yemeklerin büyük bir kısmı bulgurla yapılmaktadır. Mercimek köftesi, içli köfte, kısır, çiğ köfte, bulgur pilavı, sarmaiçi ve batırık bunlardandır. Geniş bir yemek yelpazesine sahip bu mutfakta yer alan Osmaniye meşhur yemekler aşağıda sıralanmıştır:

  • Pancar
  • Tirşik
  • Toğga
  • Domatesli pilav (çiçcice)
  • Patlıcan dolması
  • Lahana sarması
  • Malota çorbası
  • Yüksük çorbası
  • Etli kömbe
  • Kuru kömbe

Bazlama

osmaniye'de ne yenirBu ekmek çeşidi Akdeniz yöresinde sıkça tüketilmektedir. Kahvaltı sofralarının baş tacı olan bu ürün Osmaniye’nin neyi meşhur? sorusuna daha küçük bir başlangıçtır. Isınma turumuzun ardından asıl antrenman şimdi başlamaktadır.

Osmaniye Simidi

osmaniye'de ne yenirSimit klasik bir lezzettir ve herkes tarafından sevilir. Osmaniye simidinin tadı ise bir başkadır. Çıtır çıtır simit enfes lezzetini odun ateşinden  almaktadır. Osmaniye’ye gelmişken simidini tatmazsanız bir şeyler eksik kalacaktır.

Etli Kömbe

osmaniye yemekleriOsmaniye’nin yöresel yemekleri
hız kesmeden devam etmektedir. Bu yemek etli kıyma yemeği adıyla da anılmaktadır ve Osmaniye yemek kültürü içinde özel bir yere sahiptir. Hazırlamak çok uğraş gerektirse de lezzeti tüm yorgunlukları unutturacak kadar güzeldir.

Sac kömbesi olarak da bilinen bu yiyeceğin nefis tadı sizin lezzzet arayışınıza iyi bir çözüm olacaktır. Odun ateşinde pişirileceği zaman tepsinin üstüne sac kapatıldığı için bu ismi alan kömbe ev fırınında üzeri örtülmeden de yapılabilir. Osmaniye’ye geldiğinizde; el açması yufkanın kıymalı harç ile buluşarak harikalar sergilediği bu kömbeyi unutmamalısınız.

Tutmaç Çorbası

Osmaniye geleneksel lezzetler
arasında sıcak içimiyle ön plana çıkan bu çorba ‘Lebeniye çorbası’ diye de bilinir. Yoğurttan yapılan çorba taze köy tereyağında kızdırılan nâne ile süslenerek sofralara konuk edilmektedir. Malzemesinin az olduğuna bakılmamalıdır zira lezzetiyle bu açığı güzel bir şekilde kapatmaktadır.

Lahana Sarması

osmaniye'de ne yenirLahana her yörede beğeniyle tüketilen bir sebzedir. Osmaniye halkı ise lahanayı genelde etli yemeğini yaparak tercih etmektedir. Baharatlarla zenginleştirilen ve taptaze ev yoğurduyla beraber harika bir ikili olan lahana sarması Osmaniye mutfağının demirbaş yemeklerindendir.

Bayram Kömbesi

osmaniyede ne yenirBilhassa Ramazan bayramlarında yapılan bu hamur işi pastane ve benzeri işletmelerin en çok rağbet gören ürünlerindendir. Tabii ki bayram dönemi haricinde de satışı yapılmaktadır fakat özellikle bayramlar onsuz olmamaktadır. Siz de Osmaniye’ye gittiğinizde bununla midenize bayram ettirebilirsiniz.

İçli Köfte

 

Türkiye’nin dört bir yanında neredeyse herkesin favorisi olan içli köfte Osmaniye’de ayrı güzeldir. Kentle özdeşleşmiş olan bu yemek akşam yemeklerinin vazgeçilmezi durumundadır. Hem bir ev yemeği hem de restoran menülerinin ayrılmaz bir parçası olan içli köfte Osmaniye’de ne yenir? sorunuza lezzetiyle cevap verecektir.

Mahluta Çorbası

osmaniye de ne yenirAslında bu çorba Tunceli yöresine özgüdür. Fakat kendine Osmaniye geleneksel lezzetler arasında da yer bulmaktadır. Soğan, kırmızı mercimek, aşurelik yarma gibi malzemelerle yapılan bu çorba Osmaniye yemeklerine leziz bir başlangıçtır.

Osmaniye Fıstıklı Şeker

osmaniye yemekleriOsmaniye usulüyle hazırlanan fıstıklı şekerin lezzeti özenle üretilmiş yer fıstıklarından gelmektedir. Tabii ki susam ve şekerin birlikteliğini de unutmamak gerekir. Şekerler kavrulup bir müddet soğuması beklenmekte ve ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılarak ikram edilmektedir. Ağzınızın tadı bozulmasın diyor ve sizi bu şekerlerin tadına Osmaniye’de bakmaya davet ediyoruz.

Tırşık

osmaniye'de ne yenirKahramanmaraş, Osmaniye ve Adana’nın yöresel çorbası olan tırşik, son derece faydalı bir ottur. Bolca lif içeren bu ot metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Denerseniz pişman olmayacaksınızdır.

Önce tırşik yaprakları ince ince doğranmakta ve güzelce yıkanmaktadır. 1 kâse yoğurt çırpılıp, dövme ve nohut ile yıkanır. Su ısıtılır ve malzemeler kazanın içerisine eklenip tuz katılır. Birkaç dakika karıştırılıp un ilâvesi yapılır. 1 gün bekletilip ertesi gün pişirilir.

Zorkun Tava

Gerek Osmaniye’de gerekse civar illerde popüler olan bu yemek lezzetiyle damaklarda iz bırakmaktadır. Sarımsak, domates, yeşil biber ve lezzetinin temelini oluşturan kuzu kuşbaşıyla hazırlanarak servise sunulan bu yemeğin tadını unutmak kolay değildir.

Çakıldaklı Çorba

Bunu sadece basit bir çorba olarak görmemelidir. Ayrıca sulu yemek kategorisine dâhil edilebilecek bir çorbadır. İçinde döğmeden yeşil mercimeğe, kırmızı mercimekten fasulye ve nohuta; kabaktan patlıcana çeşitli sebze ve tahıllar vardır. Hâl böyle olunca, hem doyurucu hem de lezzetli olması kaçınılmazdır.

Yapılışı itibariyle bu çorbanın diğer çorbalardan pek bir farkı yoktur. Domates, fasulye, patlıcan ve biber minik minik doğranır. Nohut ve dövme bir güzel yıkanır. Su ısıtılır ve tencereye konur. Malzemeler pişince sarımsak dövülüp yağ, nâne ve salça karıştırılarak tavada biraz kavrulur. Çorbaya eklenip servise sunulur.

Ekşili Köfte

osmaniye'de ne yenirOsmaniye’de ne yenir
? sorusu eğer sulu yemekler için soruluyorsa karşımıza çıkan en önemli seçeneklerden biri ekşili köfte olacaktır. Minik minik köfteler bulgurla hazırlanıp havuç, patates ve nohut ile bir araya getirilerek pişirildiğinde ortaya çıkan şeye lezzet harikası demek sanıyoruz ki abartı olmayacaktır.

Kızılcık Şurubu

osmaniyede ne yenirOsmaniye yemekleri
kuru kuru yenir mi? Tabii ki yenmez dediğinizi duyar gibiyiz. İşte doğal olarak hazırlanan ev yapımı bu şurup yemeklerin yanına çok yakışmaktadır. Biraz kızılcık, bir miktar da şeker ve su ile yapılan bu şurup yaz mevsiminde buz ile beraber içilir. Tadına doyum olmayan kızılcık şurubunu kesinlikle tatmanız gerekir.

Kaburga Dolması

Özel günlerde sofraların ayrılmaz bir parçası olan kaburga dolması Osmaniye yöresel yemekler içinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin farklı yörelerinde de tüketilen kaburga dolmasını Osmaniye’ye özgü kılan şey tadıdır. Bu kadar tüyo vermekle yetindiğimiz kaburga dolmasının lezzetini yerinde tatmak sizin için güzel bir deneyim olacaktır.

Sarı Burma Tatlısı

osmaniyede ne yenirYemekleri olur da Osmaniye tatlıları olmaz mı? Tabii ki böyle bir eksiklik söz konusu değildir. Ağızda dağılarak muhteşem bir haz yaşatan burma tatlısı el açması hamur ve bol cevizle hazırlanmaktadır. Baklava hamuru çok ince bir şekilde açılmakta; çıtır cevizle doldurularak burma şekli verilip fırınlanmaktadır. Özel günlerde ve bayramlarda tabakları süsleyen bu tatlı sizin Osmaniye gezinizi de taçlandırmalıdır.

Nar Ekşisi Şerbeti

osmaniye yemekleriAdından da tahmin edebileceğiniz üzere bu şerbet ekşi nar ile hazırlanmaktadır. Osmaniye’nin sembollerinden biri olarak kabul edilen nar ekşisi şerbeti; ekşi narın şeker ve suyla buluşması neticesinde ortaya çıkmaktadır. Klasik bir içecek gibi dursa da; soğuk soğuk içildiğinde yaşatacağı ferahlık ve lezzet hissi, hiç de öyle olmadığını gösterecektir.

Börek Çorbası

Bünyesinde çorbalara özel bir yer ayıran Osmaniye mutfağının börek çorbası da meşhurdur. Yoğrularak hamur hâline getirilmiş 2 kg un, nâne, su, sıvı yağ, salça, dövme, taze kıyılmış et, nohut ve soğan şeklinde herkesin elinin altındaki malzemelerden oluşan bu yemek; yapılışı basit ama lezzeti fark meydana getiren bir yemektir.

Teleme

4-5 tane incir kozalağı 1 kilo süte eklenip karıştırılır. Bu karıştırma işlemi; sütü yoğurt hâline getirene kadar sürdürülür. Ardından 5 dakika bekletilir ve böylece hazır olur. Sadece 2 malzemeden nasıl güzel bir lezzet çıktığına tanık olmak da size kalmıştır.

Diğer Osmaniye Yemekleri

Yukarıda anlatılanlarla beraber; Osmaniye mutfağında en çok tüketilen yemekler ismen belirtilecek olursa şöyle bir liste yapılması mümkündür:

  • Söğürme
  • Tarhana Çorbası
  • Dövmeli Yoğurtlu Çorba
  • Çakıldaklı Çorba
  • Süllüm
  • Toğga
  • Yoğurt Tatlısı
  • Bayram Kömbesi
  • Ekşili Kömeç
  • Pirpirim Cacığı
  • Osmaniye Fıstıklı Burma Tatlısı
  • Halka Tatlı
  • Tutmaç
  • Pirpirim Çorbası
  • Kete
  • Karakuş Tatlısı
  • Yağlı Ballı
  • El Turşusu
  • Ispanak Kavurma
  • Maluta
  • Bal Kabağı Tatlısı
  • Kadayıf Tatlısı
  • Kabak Çiçeği Dolması
  • Yüksük Çorbası
  • Asıda Tatlısı
  • Bici Bici
  • Tirşik
  • Sıkma
  • Tavuk Doldurma
  • Sarı Burma Tatlı
  • Elmalı Tatlı
  • Zorkun Tava
  • Teleme
  • Kaburga Dolması
  • Karakuş Tatlısı
  • Osmaniye Simidi
  • Dolma
  • Etli Kömbe
  • İncir Tatlısı
  • Yoğurtlu Kömbe
  • Lahana Sarması
  • Bazlama
  • Osmaniye Fıstıklı İrmik Tatlısı
  • Yaprak Sarması

Osmaniye Yemek Mekanları

Osmaniye yemeklerini saydıktan sonra Osmaniye’de yemek nerede yenir? sorusunun cevabına da biraz temas etmemiz gerekir. En ünlü Osmaniye restoranları içinde yer alan nezih mekanlardan bazıları şunlardır:

Ciğerci Enver Usta

Osmaniye’nin ünlü ciğer restoranlarından biri olup nefis ciğerleri ve mezeleriyle adından söz ettirmektedir. Birçok et lezzetinin sunulduğu bu mekanda özellikle çöp şiş son derece meşhurdur.

Biber Kebap

Doyurucu porsiyonlarıyla her gideni memnun etmeyi başaran bu mekanda kebabın her çeşidini en lezzetli hâliyle bulmak mümkündür. Et baharatla harmanlanıp mezelerle bir araya geldiğinde oluşan ziyafet sofrası size unutulmaz anlar yaşatacaktır.

Akın İskender

Damaklarda iz bırakan kaliteli bir İskender yemek istiyorsanız Osmaniye’deki adresiniz Akın İskender olmalıdır. Nefis İskender sosunun dana etiyle buluşması tereyağı ile taçlandığında iştahınızın açılmaması mümkün değildir. Etin altındaki yumuşak İskender pidesinin lezzeti de ayrıdır. Acıkanlar Akın İskender’e akın etsin ve bu lezzet ile kendini ödüllendirsin diyor, şimdiden onlara imrendiğimizi belirtmek istiyoruz.

Şehzade Kebab-i

Osmaniye’de ne yenir
? sorunuzu muazzam yemekleriyle cevaplayacak olan bu mekan tavuktan kebaba kadar zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Tam donanımlı bir sofra eşliğinde lezzete doymak istiyorsanız tercihiniz burası da olabilir.

Ciğerci Salih

Samimi ve salaş bir mekan arıyorsanız burayı tercih etmeniz isabetli olacaktır. Köz domates ve biberler, yumuşacık pideler, acılı ezmeler ciğerlerle muhteşem bir uyum sergilerken sizin onlara karşı koymanız mümkün olmayacaktır. Ev yapımı doğal ayran, kaliteli ciğerler ve mekanın sıcak atmosferi size ‘daha ne olsun!’ dedirtecektir. Osmaniye’de ciğerin en iyi adreslerinden biri olan bu mekan sizi beklemektedir.

Ciğerci Ahmet Emmi

Osmaniye ciğerciler bakımından zengindir. İşte burası da bir başka ciğer mekânıdır. Pamuk gibi yumuşacık ciğerlerin merkezi olan Ciğerci Ahmet Emmi; mâkul fiyatlara dolgun lezzet sunmaktadır. Yayık ayran, ciğer ve söğüş salata üçlüsü sizi lezzetten lezzete sürükleyecektir. Yaz mevsiminde geldiyseniz açık ayranla serinlerken ciğerin enfes tadıyla âdeta mest olacaksınızdır.

Mercan Et ve Balık Restoran

Binbir çeşit lezzetiyle hepimizin iftihar duyduğu Türk mutfağının en güzel yemekleri burada hazırlanmaktadır. Mevsim balıkları, fındık lahmacun, pide, güveç yemekleri, kebaplar ve daha nice damak çatlatan yemeğin göz doyurucu bir sunumla ikram edildiği bu mekan da Osmaniye’de ne yenir? diye düşünenlerin uğrak yerlerindendir.

Tatlıcı Köse

osmaniyede ne yenirOsmaniye yemekleri kadar tatlıları ile de memnun etmeyi başarır. Muhtelif tatlı seçenekleriyle tatlı krizi tutanların soluğu ilk aldığı yerlerden biri hâline gelmiş Tatlıcı Köse, özellikle sıcak yaz günlerinde dondurmalarıyla imdada koşmaktadır. Tatlı keyfinin zirvede yaşandığı bu mekânın künefeleri, baklavaları, çıtır kabakları, kurabiyeleri ve daha pek çok lezzeti sizin de ağzınıza lâyıktır.

Ayrıca Osmaniye’de tatlı için Latif Usta’ya da uğrayabilirsiniz.

Meşhur Kaburgacı Murat Usta

Salata ve mezelerle süslenmiş rengârenk masalar bu mekânın demirbaşlarıdır. Ciğer ziyafeti, tadından yenmeyen kebaplar hiçbir et severin dayanamayacağı türdendir. Hızlı servisiyle de ekstra puan alan Kaburgacı Murat Usta bu işin hakikaten de ustasıdır.Özellikle ciğer ve küşleme hususunda kimse eline su dökememektedir.

Serhat Et ve Balık Lokantası

osmaniye'de ne yenirEtin tadına doyamıyorsanız buraya –deyim yerindeyse- müptelâ olabilirsiniz. Et ve balığın şahane lezzetle harmanlanarak sunulduğu bu mekan sizi doyurmadan göndermeyecektir. Yemeğin yanında ikram edilen ballı yoğurdun tadına da hayran kalacağınız kesindir. Ucuza yüksek lezzet almak istiyorsanız seçiminizi bu mekandan yana yapmalısınız.

Yeşilçam Köfte ve İskender

 

Akşam yemeklerinde buluşma noktası olan Yeşilçam Köfte ve İskender, iyi doymuş ve memnun olarak ayrılacağınız bir yerdir. Salata ve mezeleri ayrı; iskenderi ayrı güzel olan bu mekanın köfteleri de parmak ısırtmaktadır. Buraya gelip midenizi şenlendirmek ise kendinize yapacağınız büyük bir iyilik olacaktır.

Güney Restoran

osmaniye'de ne yenirKırmızı et ve tavuk ağırlıklı bir menüye sahip olan restoranın şakşuka ve pastırmalı humus gibi mezeleriyle fırında hazırlanmış lezzetleri oldukça güzeldir. Yolunuz Osmaniye’ye düştüyse yemek için gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bu mekan sizi uygun fiyatıyla da memnun edecektir.

Osmaniye’de Ne Yenir?

Görüldüğü gibi Osmaniye yöresel lezzetler bakımından fakir bir şehir değildir. Sadece birkaç ilçesi olmasına rağmen gezilecek yerleri ve tadılacak yemekleri bakımından ziyaretçilerini eli boş geri çevirmemekte, bilakis güzel bir şekilde ağırlamaktadır. Siz de Osmaniye’ye gitmeyi planlıyorsanız bu lezzetleri gezi listenizin bir yerine not almalısınız. Osmaniye yemek rehberi yazımıza son verirken hepinize şimdien keyifli bir Osmaniye ziyareti diliyoruz. Osmaniye Kent Müzesi’ni gezerek tarihe yolculuk yapabilir, Haruniye ve Kokar Kaplıcaları’nın şifâlı sularından faydalanabilir, Karatepe Aslantaş Milli Parkı’nda veya Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde doğayla iç içe vakit geçirebilir; Zorkun, Almanpınarı, Dumanlı, Maksutoğlu Yaylalarında kendinizi tabiatın kollarına bırakarak manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Öte yandan Karaçay , Sabun Suyu, Şarlak şelalelerinin büyüleyici görüntüsü ve melodi gibi sesiyle kendinizden geçebilir, teleferik ile Düldül Dağı’nın zirvesine çıkabilirsiniz. İmkânınız olursa Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep ve Hatay gibi yakın şehirlere de uğrayabilirsiniz.

Tabii ki bütün bunları yaparken enerji depolamak için Osmaniye yemeklerinden yardım almanız iyi olacaktır. Bu yemeklerle mola verdikten sonra gezinize kaldığı yerden devam edebilir; bu küçük ama sevimli şehri bir günde gezip bitirebilirsiniz.

O halde Osmaniye gezilecek yerler ve Osmaniye’de ne yenir? sorularının cevaplarını tatbik etmek için fazla beklemenize gerek yoktur. İster ayağınızın tozuyla gelip ağzınızın tadıyla muhteşem bir ziyafet çektikten sonra gezinize başlayın; ister biraz ısınma turu yaptıktan sonra bu yemeklerle tanışın; ister finali bu lezzetlerle yapın, seçim sizindir.

Yorum yapın