Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Dupnisa Mağarası Nerede? Nasıl Gidilir? | Giriş Ücreti 2022

Dupnisa Mağarası Nerede? Nasıl Gidilir? | Giriş Ücreti 2022

Dupnisa Mağarası, Marmara bölgesinde yer almaktadır. Kırklareli il sınırları içindedir ve Marmara bölgesinin Avrupa yakası kısmında Tarakyada ki turizme açık olan ilk ve tek mağaradır. Aynı zamanda bu mağara Bulgaristan sınırına da oldukça yakındır ve yürüme mesafesi ile yalnızca 10 km kadardır. Dupnisa mağarası diğer bir isim ile de anılır. Yıldız dağları ya da genel olarak Istranca dağları olarak bilinir. Dupnisa kelimesinin anlamı ise Bulgarca da delik anlamına gelir. 1980 senesindeki haritalarda Dupnisa su çıktı mağarası olarak anılır. Bu yazımızda sizler için Dupnisa mağarası nerede? Dupnisa mağarası tarihi hakkında merak edilen sorulara yer verdik. Dupnisa mağarası hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Trakyada ki uygulama projesi çizilen ilk mağarası ise Dupnisa mağarası, Kırklareli sınırları içinde dört mağaradan bir tanesidir. Trakya bölgesinin en uzun mağarası ise İstanbul çatalca bölgesinde yer alana iki göz mağarasıdır ve aynı zamanda bu mağaranın uzunluğu ise yaklaşık olarak 4810 metredir. Kısacası bahsetmek gerekirse Kırklareli ili mağara oluşumları açısından oldukça zengindir ve Trakya mağaraları özellikle yatay olarak gelişim gösterir. Türkiye toprakları içinde sayıları tahminen 30.000 adeti bulan ve mağara oluşum bakımından Dupnisa mağarası pek çok mağara gibi gezilebilir ve Marmara bölgesi görülmesi ve gezilmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Türkiye’nin En Uzun Mağaraları

Bazı kaynaklarda yer alan bilgilere göre Türkiye’nin en uzun mağarası Türkiye’nin en uzun ikinci mağarası olarak tespitler yer alsa da Dupnisa mağarası Türkiye’nin en uzun mağaraları arasında yerini almaktadır. Fakat en güzel ve en ilginç mağaralarından bir tanesidir. Türkiye de en uzun ilk beş mağara sırası ile Pınar gözü mağarası, Tilkiler düdeni, Kızılelma mağarası, Mencilis mağarası, Ayvaini mağarasıdır. Bahsi geçen mağaraların yanında ise Burdur İnsuyu mağarası kurumuş olsa bile hala etkileyiciliğinden bir şey kaybetmemiştir. Aynı zamanda Günüşhane karaca mağarası da ülkemizde rakımı oldukça yüksek olan mağaralardır.

Dupnisa Mağarasına Nasıl Gidilir ve Bilet Fiyatları Hakkında

Dupnisa Mağarası

Buraya gelecek olan ziyaretçilerin merak ettikleri konuların başında ise Dupnisa mağarası hakkında bilgi gelmektedir. Çünkü burayı ziyaret etmeden evvel buranın gezilebilecek bir yer olup olmadığını araştırmak isterler. Dupnisa mağarası hakkında detaylı bilgilere içeriğimizin devamında değineceğiz. Bazı ziyaretçilerin buraya gelmeden evvel merak ettikleri konuların başında ise şu gelmektedir. Dupnisa mağarası açık mı? Dupnisa mağarası her zaman açık olup ziyaretçileri istedikleri zaman burayı gezip görebileceklerdir. Dupnisaya nasıl gidilir ve yolu nasıldır gibi soruları da merak ediliyor.

Öncelikle belirtmek isteriz ki mağara Trakya’nın doğal ve vahşi ortamında yer almaktadır. İki farklı yoldan gidilebilir ilki tarihi bir öneme sahip olan Demir köy üzerinden, ikincisi ise Çukur pınar üzerinden gidebilirsiniz. Eğer ilk yolu tercih ederseniz fazlası ile dönemeçli bir yol sizi bekliyor. Diğer yoldan giderseniz de Kırklareli içinden geçersiniz ve diğer yola nazaran daha düzdür. Bizim tavsiyemiz ise Demir köy üzerinden gitmenizdir. Çünkü zaten azalmaya başlayan yeşillikler içinden gitmeniz size oldukça keyif verecektir. Şunu da belirtmek de fayda var ki eğer sigara içiyorsanız ormanlık alanlardan giderken lütfen izmaritlerinizi camdan atmayın, aracınızın küllüğünde söndürün.

Burası hakkında belirtmemiz gereken bir diğer şey ise Demirköy de yer alan zengin demir madeni yataklarından dolayı Fatih Sultan Mehmet buraya demir döküm merkezi kurmuştur ve burada üretmiş olduğu toplar ile İstanbul kuşatması gerçekleştirmiştir. Bugün aynı zamanda Demir köy de yer alan bu alanların bir kısmı ise görülebilmektedir. Dupnisa mağarası, aynı zamanda ilçeden ve köyden minibüsler kalkmaktadır ve aracı olmayan kişileri mağaraya kadar götürmektedir. Mağara yürüme yolu başlangıcında aracınız için otopark alanı da mevcuttur. Otoparktan mağaraya kadar yeşillikler içinde gidilecek bir de patika yol mevcuttur. Dupnisa mağarası İstanbul arasındaki mesafe 200 km’dir ve Kırklareli ile arasındaki mesafe de 40 km’dir.

Dupnisa Mağara Sistemi Yarasaları

Mağara içinde yaşayıp üreyen 16 farklı türde yarasa mevcuttur. Bundan dolayı da Dupnisa mağarası ziyaret bilgileri diğer mağaralara nazaran biraz daha farklılık göstermektedir. Bu 16 tür yarasanın toplam nüfusu 60.000 kadardır ve rahatsız edilmemeleri için ise her sene Kasım ayının ortasında kapatılan Dupnisa mağarası mayıs ayı ortalarında hizmet vermektedir. Dupnisa mağarası bilet ücretlerine gelirsek de tam bilet fiyatları 6 TL’dir. Öğrenci bilet fiyatları ise 4 TL’dir. Aynı zamanda Dupnisa mağarası açık mı? Gezilebilir mi? detaylı bilgi de almak isterseniz 0288 214 31 77 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Dupnisa Mağarası Özellikleri

Dupnisa mağarası nerede? Buraya gelecek olan ziyaretçiler tarafından en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Dupnisa mağarası Kırklareli ilinde yer almaktadır. Aynı zamanda uzunluğu ise 3150 metredir. Bazı kaynaklara göre ise uzunluğu yaklaşık olarak 2700 metre olarak geçmektedir. Üç tane kapı girişinde kapısı mevcuttur ve ziyaretçiler bunun ikisini kullanmaktadır ve bu kapıların hepsinin de ayrı isimleri vardır. 2003 senesinde turizme kazandırılmıştır ve mağara ışıklandırılmış olmasına rağmen yarasaların yaşadığı ve ürediği yerde ışıklandırma bulunmaktadır. Zaten bundan dolayı mağara yukarıda da bahsettiğimiz biçimde altı ay kapalı bir şekilde kalmaktadır.

Burası iki katlı olup üç farklı mağara sisteminden ve girişinden meydana gelmiştir ve 80 metrelik bir yükselti içinde olup üst kısımda yer alan kuru mağara damla taş anlamındadır ve gayet zengindir. Dupnisa mağarası özellikle sarkıt dikit duvar ve sütun damla taşları gayet büyük ve zengindir. Alt katta bulunan mağaranın içinden ise yer altı deresi geçmekte olup göller ile zengin bir görünüme sahiptir. Mağara girişi isimleri kuru mağara sulu mağara kız mağarasıdır. Üst kat olan kur mağarada ise sıcaklık 18 derece olup alt katta ise 10 derecedir. Bundan dolayı da mağara geçişinden belirgin bir rüzgar hissedilir. Kız mağarası yarasa nüfusundan dolayı da kapalıdır.

Dupnisa Mağarası Keşfi ve Tarihi

Bu mağara hakkında merak edilen bir diğer konu ise Dupnisa mağarası tarihçesi nedir? Yapılan çalışmalara istinaden Dupnisa mağarası oluşumunu 180 milyon yıl önce tamamlamıştır ve bu da günümüzden 65 milyon sene önce eren ve 160 milyon sene süren mezozoik yani 2. Jeolojik zamana denk gelmiştir. 1975 senesinde MÜMAK tarafından mağaraya ön araştırma yapılması için ufak bir gezi düzenlenmiştir ve 1979 senesinde ise MÜMAK tarafından ilk araştırılması gerçekleştirilmiştir. Dupnisa’nın keşfi ile ilgili önemli bir bilgi bulunmamıştır. 1980 senesinde BÜMAK Erol Ömer imzalı Kırklareli mağara sistemi isimli rapor yayınlamıştır. 1990 senesinde ise Edirne kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurulu tarafından ise birinci derecede doğal sit alanı olarak seçilmiştir. 2002 senesinde ise çevre düzenlemesi ve Dupnisa’nın belirli bölümü ışıklandırma çalışmaları yapılmıştır. Dupnisa mağarası tarihçesi de bu şekildedir.

Dupnisa Mağarası Efsanesi

Türkiye sınırları içinde tarihi ya da güzel bir yer olur da efsanesi olmaz mı? Dupnisa mağarası efsanesi de bunlardan bir tanesidir. Okuyacağınız efsane ise Kırklareli valisi tarafından Kırklareli il kültür ve Turizm müdürlüğünce aynı zamanda araştırıldığı da söylenmiştir. Dupnisa mağarası hakkında farklı söylentilerin derlenmesi sonucu ortaya çıkan efsane mağara içinde bulunan birbirine kavuşamayan iki el biçiminde bir oluşumu hakkındadır ve bunun efsanesi de şu şekildedir;

Dupnisa mağarası hikayesi pek çok ziyaretçi tarafından merak edilmektedir. Bölgede yaşayan genç bir erkek yine bölgede yaşayan papazın Nysa adındaki kızına aşık olur fakat papaz kızını bu gence asla vermek istemez ve gencin peşine düşer. Genç ise mağaraya saklanır ve bir süre geçtikten sonra mağarada ölür ve taşlamaya başlar. Nysa da gencin öldüğünü fark edince mağaraya girer ve gencin öldüğünü görür.  Nysa da buna dayanamaz ve kısa bir süre sonra ölür. Öldüğü yer de taşa dönüşür. İşte bunların cansız bedenleri ise taşlanıp birbirlerine kavuşamayan iki el biçimine gelir ve Dupnisa’nın efsanesi bu şekildedir.

Hüzünlü bir aşk hikayesi ile sonlanan Dupnisa mağaralar sistemi içinde bir de nikah töreni yapılması buranın önemini bir kat daha arttırmıştır. 2019 senesinin Ağustos ayında Kırklarelili aslı ılgın Ali kale alp nikahlarını burada kıymıştır. Yeni evlenen gençlerimizi aynı zamanda bu farkındalık hareketlerinden dolayı da tebrik eder ve bir öbür boyu mutluluklar dileriz.

Dupnisa Mağarası-Kırklareli

Dupnisa mağarası hikayesi yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Dupnisa mağarası Kırklareli ilinin Demirköy ilçesine bağlıdır. Köyün 5 km güney batısında yer alır. Mağaraya kuzeyden Kırklareli dere köy ve güneyden de vize Poyralı yollarından gidilebilir. Birbirine bağlı iki kat ve gelişim özellikleri ile farklı üç mağaradan meydana gelen Dupnisa mağarası sisteminin toplam uzunluğu 2700 metredir. Dupnisa mağarası içindeki yer altı deresi ve gölleri ile saçaklar şeklinde göllerin üzerine inen duvar ve perde damlataşları mağarayı daha cazip bir hale getirmiştir.

Eğer Kırklareli iline gidecekseniz Dupnisa mağarasına uğramadan dönmemenizi tavsiye ederiz. Demir köy ilçesinde Sarpdere köyünün güney batısında yer alan bu mağara üç adet giriş kapısına sahiptir. Toplam olarak ise 3000 metre uzunluğuna sahiptir ve ilk 1000 metresi su ile doludur. Mağarada birde Türkiye ve Bulgaristan sınırını çizen ve rezve deresinin kaynağının doğduğu nokta yer alır. Mağaranın birinci kapısının ismi Dupnisa Dolin ismini almaktadır. İkincisi ise kuru mağaradır. Üçüncüsü ise kız mağarası adını alır. Bu girişlerden en derini ise 400 metreyi aşan derinliği ile Dupnisa Dolinidir.

Dupnisa Mağaraya Dair Biraz Bilgi

Dupnisa mağarasının en güzel özelliklerinden bir tanesi de Trakya bölgesinin tek turizme açık olan mağarası olmasıdır. Yarasaların yer aldığı bu mağara oldukça korkutucu bir yere sahiptir. Mağara ilk kez 2003 yılında turizme açılmıştır. Daha önceden herhangi bir ziyaretin gerçekleşmesi imkansızdı. İleride yürümek ve dolaşmak için bir platform yoktu. Yalnızca profesyonel dağcılar gezebiliyordu. Daha sonra ise turizm bakanlığı tarafından yapılan bir takım çalışmalar ile herkesin gezebileceği turistlik bir alan haline gelmiştir. Platformlar ile desteklenen yürüyüş koridorları ve ışıklandırma sistemleri yapılmıştır ve mağara 2 bin 700 metre derinliğine sahiptir. Fakat yalnızca 500 metresi gezilebilir durumdadır. Çünkü bu seviyeden aşağıya inmek sadece profesyonel dağcıların işidir. Yarasaların da üreme yeri olan mağara 16 türde yarasa barındırmaktadır. Bu anlamda mağaranın eko sisteme katkısı oldukça fazladır. Mağarayı ilk açıldığı zaman 2003 yılında pek çok kişi ziyaret etmiştir. O seneden sonra ise bu rakam giderek artış göstermiştir. Son zamanlarda ise mağaraya olan ilgi Kırklareli esnafının da yüzünü güldürmektedir.

Mağarada Görsel Şölen Sizleri Bekliyor

Dupnisa mağarasının harika bir ışıklandırması vardır ve her yer sarı ya da beyaz karışımıdır. Mağaraya suyolları pek çok sarkıt oluşturmuştur. Tabi sadece suyolları da değil sarkıtların oluşmasının nedeni pek çok jeolojik olay sonrasından birbirinden farklı figürler de meydana gelmiştir. Mağaranın içinde öncelikle düz bir yoldan ilerliyorsunuz ve ardından yukarılara tırmanmanız için merdivenler sizleri bekliyor. Oldukça görülmeye değer eserler mevcuttur. Basıncın arttığını hissedebiliyorsunuz ve üzerinize hırka alarak içeri girmeniz gerekir. Yürüme panellerinden dışarı çıkmadığınız taktir de herhangi bir düşme ya da yaralanma tehlikesi yaşamanız imkansızdır.

Mağara Giriş Ücreti 2022

Ziyaretçilerin merak ettikleri konuların başında ise Dupnisa mağarası giriş ücreti 2022 ne kadar? Sorusu gelmektedir. Dupnisa mağarası giriş ücreti 2022 senesi ile birlikte kişi 20 TL, öğrenci ise 10 TL’dir. Mağaranın giriş saatleri ise sabah sekiz akşam beştir. Eğer bu saatler dışında girmek isterseniz ışıklandırma sistemini devre dışı olduğunu görürsünüz. Sizlere tavsiyemiz akşamları gitmemenizdir. Çünkü korku filmlerindeki gibi yarasaların saldırısına uğrayabilirsiniz. Bazı kişiler mağaranın içindeki su havzasının kışın arttığından dolayı ziyaretin yapılmadığını söylüyor. Fakat bu bilgi tamamen yanlıştır. Asıl kapalı olmasının nedeni ise yarasaların rahatsız olup ölmesine sebep olmamaktır. Dupnisa mağarası giriş ücreti 2022 senesi itibari ile yukarıda bahsettiğimiz şekildedir. Eğer yolunuz Kırklareli’ne düşerse buraya uğramadan gitmemelisiniz. Eğer özel aracınız yoksa köyden kalkan minibüsler ile Duipnisa mağarasının girişine kadar gelebilirsiniz. Orman içinde az daha ilerleyerek mağaranın girişine giriyorsunuz ve buradan sonra ise havanın serinlediğini hissediyorsunuz. Bundan dolayı da yanınıza hırka almayı sakın ihmal etmeyin.

Dupnisa Nerededir ve Dupnisa Mağarası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye genelinde turizm sektörünün geliştiği çok önemli şehirler vardır. Şehirdeki doğal alanlar ve tarihi alanlar adeta gezilmeye ve görülmeye değer yerler arasına giriyor. Dupnisa mağarası da Trakya bölgesinde yer alan ve gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Aynı zamanda Trakya bölgesinde yer alan ve turizme açık olan tek mağaradır. Trakya bölgesinde yer alan Dupnisa mağarası üç farklı girişe sahiptir. Bunun yanında bu mağara iki kattan oluşmaktadır. Trakya bölgesinde bulunan Dupnisa mağarası 2003 senesinde turizme açılmıştır ve bu seneden sonra ziyaretçi kabul etmeye başlayan Dupnisa mağarası her sene yoğun bir ilgi ile ziyaretçilerini karşılamıştır.

Oldukça yoğun bir ilgiye maruz kalan bu mağara gezilip görülmeye değer tarihi yerlerden bir tanesidir. Her sene oldukça fazla sayıda ziyaretçi ağırlayan bu mağaza Trakya bölgesinin Kırklareli ilçesinin il sınırlarından yer almaktadır. Aynı zamanda mağara da köyün yaklaşık olarak 5 km güney batısında yer almaktadır. dupnisa mağarası Revze Deresi ile Istırınca Dağları’na da çok yakın bir konumda yer almaktadır. Dupnisa mağarası Trakya bölgesinde yer alan önemli turizm gelirleri arasında da yerini almaktadır. Eğer yolunuz buraya düşerse bu mağarayı gezip dolaşmadan gitmemenizi tavsiye ederiz.

Dupnisa Mağarasına Nasıl Gidilir?

Ziyaretçilerin merak ettikleri konuların başında Dupnisa mağarası yol tarifi gelir. Trakya bölgesinde yer alan bu mağaraya ulaşmak oldukça kolaydır. Bunun yanında Dupnisa mağarasına özel araçlarınız ile de kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer buraya özel aracınız ile gidecekseniz Sarp dere köyünün 5 km uzaklığında güney batısına yolculuk yapılmaktadır. Eğer ki özel aracınız ile gitmeyecekseniz de öncelikle Sarp dere köyüne gidip sarp dere köyünden Dupnisa Mağarasına giden dolmuşlara binerek mağaraya gidebilirsiniz. Toplu taşıma araçlarından indikten sonra ise kısa bir yürüyüş mesafesi ile Dupnisa mağarasına ulaşmanız kolaydır. Dupnisa mağarası yol tarifi oldukça basittir. Trakya bölgesinde yer alan bu mağaranın 2. Jeolojik zamanda oluştuğu bilinmektedir. Aynı zamanda bu mağara 4 milyon sene öncen oluşmaya başlamıştır. Dupnisa mağarası yaklaşık olarak 180 milyon sene önce gelişen ve mermerler içinde yer alan bir mağara olarak da bilinir. Bölgedeki 2 katta ise 3 farklı mağara oluşmuştur. Üst katta bulunan mağaralar kuru alt kattaki mağaralar ise suludur. Dupnisa mağarasında sütun ve sarkıtlar da oluşmuştur. Mağaradaki sarkıtlar ise beyaz ve kahverengi rengindedir. Trakya’da bulunan Dupnisa mağarası toplam olarak 2700 metre uzunluğundadır. Eğer yolunuz Trakya bölgesine düşerse Dupnisa mağarasına dolaşmadan gitmemenizi tavsiye ederiz.

Dupnisa Mağarası Özellikleri

Dupnisa mağarası gerek tarihi özellikleri gerekse gezilecek yerleri ile oldukça ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Dupnisa mağarası tarihçesi yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok eski senelere dayanmaktadır. Bunun yanında Dupnisa mağarasının oldukça birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. İki katlı olan bu mağaranın üst katında kuru olan kız mağaraları yer almaktadır. Aynı zamanda alt katta ise sulu mağara bulunur. Dupnisa mağarasında üst kat gelişimini tamamlamıştır ve alt kattaki sulu mağaranın ise gelişimi hala devam etmektedir. Sulu mağara denizden ise yaklaşık olarak 340 metre daha yukarıda yer alır. Ayrıca da 1970 metre uzunluğu da vardır. Üst kattaki mağaranın sıcaklığı yaklaşık olarak 17 derece olarak bilinir.

Alt katın ise ortalama sıcaklığı 12 derecedir. Mağaranın içinde dev sarkıtlar dikitler ve sütunlar vardır. Buraya gelecek olan ziyaretçilerin merak ettikleri konuların başında ise Dupnisa mağarası hakkında bilgi gelmektedir. Dupnisa mağarası giriş ve çıkış saatleri de yine merak edilen bir diğer konudur. Buraya gelecek olan ziyaretçiler belli saatler arasında ziyaret edebilirler. Mağaradaki ışıklandırmalar nedeni ile mağaraya giriş sabah 08.00 saatlerinde başlamaktadır. Aynı zamanda Dupnisa mağarası akşam 05.00 saatine kadar ziyaretçi kabul etmektedir. Dupnisa mağarası kış aylarında yarasaların bulunması nedeni ile ziyarete kapalıdır ve Dupnisa mağarası genellikle 15 Mayıs ile 15 mart tarihleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

Dupnisa Mağarası Oluşumu

Dupnisa mağarası hakkında merak edilen diğer bir konu ise bu mağaranın nasıl oluştuğu ile ilgilidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Dupnisa mağarası oluşumu oldukça eskilere dayanmaktadır. Trakya bölgesinde yer alan Dupnisa mağarası her sene fazla sayıda ziyaretçi kabul etmektedir. Buraya gelen ziyaretçiler mağarayı görünce adeta şaşkınlık içerisinde geziyor. Oldukça ilgi çeken bu mağara Trakya bölgesinin turizme açık olan ilk ve tek mağarasıdır. Mağara türleri içinde bilinen en yaygın tür olan yer altı mağaralarına da örnektir. Bulunmuş olduğu coğrafi konumdaki tek mağara olduğu için de ziyaretçisi oldukça fazladır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu mağara üç farklı giriş kapısına sahiptir. Mağara hala gelişimini devam ettirmektedir. 2003 senesinde turizme açılan ve mağaranın ziyaretçilerini her sene arttırmaktadır. Ülkemizde görülmesi ve gezilmesi gereken turistik yerlerden bir tanesidir. Dupnisa anlamı Bulgar dilinde delik in anlamına gelmektedir. İn bizim dilimizde ise mağara anlamına gelmektedir. Köken bakımından anlam bozukluğu oluşsa da adı bu şekilde bilinir. Mağaranın bazı bölümlerinde yarasalar olduğu için o kısımlar yarasa üreme dönemlerinde girişe kapatılmaktadır. Ancak bunun dışında diğer bölümler yoğun bir ilgi sebebi ile ziyarete açıktır ve her an ziyaretçi kabul edilebilir. Dupnisa mağarası Marmara Bölgesinde Kırklareli ili sınırında yer alır ve Demir köy ilçesine bağlı olarak Sarp dere köyünde bulunan mağara köyün yaklaşık olarak 5 km güney batısında yer alır. Revze Deresi ve Istırınca Dağlarına da oldukça yakın bir konumdadır.

Dupnisa Mağarası Hakkında Bilinmeyenler ve Mağara Özellikleri

Toplam olarak 2700 metre uzunluğa sahiptir ve iki katlı olan bu mağaranın üst katında kuru ve kız mağaraları alt katında ise sulu mağara yer almaktadır. üst katındaki mağaralar gelişimini tamamlamıştır. Alt kattaki sulu mağara gelişimini sürdürmektedir. Denizden ise yaklaşık olarak 340 metre yukarıda yer alır. 1970 metre uzunluğundadır. Üst katın ortalama sıcaklığı ise 17 derece ve alt katın ortalama sıcaklığı ise 12 derecedir. Mağara içinde dev sarkıtlar sütunlar ve dikitler yer almaktadır. İçinde göl ve nehir sayesinde ise doğa sporları da yapılmaktadır. Aynı zamanda mağara içinde yarasa mağara kelebeği ve sineği bulunmaktadır.

Dupnisa Mağarası Tarihi Eser Ya Da Milli Park Mıdır?

Dupnisa mağarası tarihi buraya gelen ziyaretçiler tarafından merak edilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Dupnisa mağarası tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Dupnisa mağarası İğne adadaki Langoz Milli Parkına yakın mesafede yer alır. Mağaralar doğal bir varlık olduklarından dolayı tarihi eser olarak kabul edilmezler. Mağaranın giriş ücretleri de merak edilen bir diğer konular arasında yerini almaktadır. Mağaraya giriş ücretleri yetişkinler için 6 TL’dir ve öğrenciler için ise 4 TL’dir. Gazi ve engelliler için ise ücretsizdir. Mağarayı dilediğiniz zaman gelip gezebilirsiniz.

Dupnisa Mağarası Hikayesi Ya Da Efsanesi Var Mıdır?

Dupnisa mağarası her ne kadar yarasaların olduğu bir mekan olarak bilinse de arka plan olarak bir aşk hikayesi ile de adından söz ettirmektedir. Rivayetlere göre genç bir erkek Nysa adında bir kıza aşık olur ve Nysa aynı zamanda bir papaz kızıdır. Babası Nysa ile gencin bir araya gelmesine izin vermez. Genç adam da papazdan kaçmak ister o sırada mağaraya sığınır. Aramalara rağmen ise genç adam bulunmakta güçlük çeker ve Nysa Dupnisa Mağarasına gittiği zaman genci orada ölü olarak görür. Aynı zamanda genç adamı taşlamaya başlar ve bu üzüntü ile dayanamayan Nysa da orada ölür. Mağara da kavuşamayan iki genç bu hikayeyi sembol etmektedir. İki gencin ellerini simgeleyen iki taş ziyaretçiler tarafından oldukça yoğun bir ilgiye maruz kalmaktadır.

Rivayetlere göre ise Dupnisa mağarası hikayesi bu şekildedir. Buraya gelen ziyaretçilerin bu hikaye oldukça dikkatini çekmektedir. Eğer yolunuz Trakya bölgesine düşerse Dupnisa Mağarasını ziyaret etmeden gitmemenizi öneririz. Çünkü burası gezilip görülmeye değer turistik yerlerden bir tanesidir. Mağaraya girdiğiniz zaman adeta büyüleniyorsunuz. İki gencin yaşamış olduğu hikaye ise gözünüzün önünde canlanıyor. Her sene oldukça yoğun bir ilgi ile karşılanan Dupnisa Mağarası Trakya bölgesinde gezilip görülmeye değer yerlerden bir tanesidir. Aynı zamanda yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu mağara Trakya bölgesinin turizme açılmış olan ilk mağarasıdır.

Bundan dolayı da ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekmektedir. Her dönem yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kırklareli bölgesinde doğa turizmi denince akla Dupnisa mağarası gelmektedir. Dupnisa mağarası mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Toplam uzunluğu yaklaşık olarak 2700 metre olan bu mağaranın içinde sürekli olarak nehir akmaktadır. Aynı zamanda bu mağarada 11 türden yaklaşık olarak 60 bin yarasa ile 184mağara omurgasızı yaşamaktadır. Buraya gelen ziyaretçilerin mağara oldukça dikkatini çekmektedir. Eğer sizlerde bu bölgedeyseniz veya buraya yolunuz düştüyse mutlaka bu mağarayı dolaşmalısınız.

Kırklareli gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yorum yapın