Tekirdağ’da ne yenir? Tekirdağ, gezilecek yerleriyle olduğu kadar mutfağıyla da misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaktadır. Tekirdağ yöresel yemekleri içinde bulunan onlarca lezzet eminiz ki sizin de iştahınızı kabartacaktır. O halde Tekirdağ mutfağı ile lezzet yolculuğumuz başlamaktadır.
Tekirdağ’da Ne Yenir?
Tekirdağ denilince hiç şüphesiz akla hemen Tekirdağ köftesi gelir. Ancak Tekirdağ yemekleri elbette bunlarla sınırlı değildir. Tekirdağ geziniz sırasında tatmanız gereken birbirinden nefis yemekler aşağıda sıralanmıştır.
Tekirdağ Usulü Tarhana Çorbası
Tekirdağ yemek rehberi listemizin ilk sırasında yer alan tarhana çorbası her yörede beğeniyle tüketilen bir çorbadır. Ancak Tekirdağ usulü yapılınca lezzeti daha başka olmaktadır. Özellikle kış sofralarının vazgeçilmezi olan tarhana çorbası Tekirdağ yemeklerine iyi bir başlangıç olacaktır. Ev yapımı tarhanadan yapılan Tekirdağ usulü tarhana çorbası, Trakya tarhanasının lezzetini en yoğun şekilde hissettiren sıcacık bir sağlık deposudur.
Çeneçarpan Çorbası
Ayrıca Tekirdağ’da kelle paça çorbası da yaygın olarak tüketilmektedir.
Tekirdağ’da ne yenir yazımıza Tekirdağ Köftesi ile devam ediyoruz.
Tekirdağ Köftesi
Cizleme
Sini Mantısı
Burma Sucuk
Tekirdağ’da ne yenir yazımıza Damat Paçası ile devam ediyoruz.
Damat Paçası
Kandilli Mantı
Satır Et
Manda Yoğurdu
Bulama
Hardaliye
Üzüm Turşusu
Tekirdağda ne yenir yazımıza Keşkek ile devam ediyoruz.
Keşkek
Zennik
Tekirdağda ne yenir yazımıza Yoğurtlu Borani ile devam ediyoruz.
Yoğurtlu Borani
Pireşe
Mısır unuyla yapılan bir ekmek olup Tekirdağ’da sıkça pişirilen hamur işlerindendir. Su ve mısır unu kullanılarak yumuşak bir hamur elde edilmekte ve içine soğanlı-pırasalı bir harç katılmaktadır. Böylece Pireşe ortaya çıkmakta, yiyenler bu lezzetin tadına doyamamaktadır.
Papaz Mancası
Hayrabolu Tatlısı
Peynir Helvası
Tekirdağ halkının önemli geçim kaynaklarından biri de hayvancılıktır. Bu bakımdan halk kendi peynirini kendisi üretebilmektedir. Lezzetini tuzsuz taze peynirden alan helva da buğday unu da kullanılabilmektedir. Peynir helvasının püf noktası ise peynir yapımında kullanılan sütün yağından arındırılmaksızın kullanılmasıdır. Bu sayede helva doğal yağ ile yapılmış olmaktadır.
Üzüm Pekmezi
Akıtma
Kaçamak
Ciğer Sarma
Gaziler Helvası
Not: Tekirdağ; Anadolu ile Balkanlar arasında kaldığından mutfağı her iki bölgenin izlerini taşımaktadır. Bu itibarla şaraşura ve gülbarak böreği gibi lezzetler de Tekirdağ yöresel tatları arasında gösterilebilir.
Tekirdağ Çılbırı
Tekirdağ Kirazı
Tekirdağ Karpuzu
Hem dünya tarımında hem Türkiye tarımında çok önemli bir yeri olan karpuz, tabii ki Tekirdağ’da da yetiştirilmektedir. Özellikle Seymen Köyü bu konuda daha ön plandadır. Süleymanpaşa’ya bağlı bu köyde, Ferhadanlı Mahallesi’nde yetiştirilen karpuz yörede Ferhadanlı Karpuzu diye meşhurdur.
Kapama
Tekirdağ mutfağının bir diğer efsane lezzeti ise kapamadır. Su, pirinç, tavuk incik, soğan, karabiber ve tereyağı gibi malzemelerle yapılan bu yemeğe isteyenler defne yaprağı da eklemektedir.
Papara
Bayat ekmeklerin çöpe atılmayıp değerlendirilmesine dayanan bu yemeğin yapımında bayat ekmekler tereyağlı suyla ıslatılır. Yahut et suyu da kullanılabilir. Ekmeğe alternatif olarak kırma yufka diye adlandırılan, kış için kurutulup kırıklanan yufkalar da kullanılabilir. Biber, domates ve soğanla kavrulmuş kıyma da tarifi zenginleştirmektedir. Tirit yemeğinin benzeri olan ve farklı yörelerde de rastlanan bu yemek bayat ekmek mantısı olarak da tanımlanabilir.
Höşmerim
Sadece Tekirdağ’a özel olmamakla birlikte burada da yaygın olarak tüketilen bir tatlıdır. Höşmelim veya höşmerim şeklinde anıldığı da olur. Peynir tatlısıyla karıştırılır fakat onunla bir ilgisi yoktur. Bu tatlının yapımında peynir eritilir ve un peynire eklenir. (Kavrulmaz.) Tuzsuz ve yağlı peynir kullanılması daha iyidir. Peynirin taze mayalanması ve 1 gün dışarıda bekletilip ekşitilmesi tatlının daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Üzerine pekmez ya da ceviz gezdirilerek ikram edilir. Balıkesir’de safran ve irmik de eklenen bu tatlı Tekirdağ’a yolu düşenlerin yemesi gereken bir lezzettir.
Patlıcan Ekşilisi
Şarköy ilçesinin Mürefte bölgesinde daha yaygın olan bu tencere yemeğine sirkeli patlıcan yemeği de denir. Patlıcanın acılığı sirke ile giderilmekte, akışkan boza kıvamı onu bulamaç yemeğine benzetmektedir. Soğan, domates, patlıcan, üzüm sirkesi, un, kırmızı toz biber, sıvı yağ ile hazırlanan bu yemeğe isteğe göre maydanoz da eklenebilir.
Sütlü İncir Tatlısı
Tekirdağ’da ne yenir? sorusunu tatlılar için sorduğumuzda karşımıza çıkan bir diğer muhteşem lezzet sütlü incir tatlısıdır. İncir dolması diye de bilinen bu tatlı Tekirdağ yöre mutfağı içerisinde tadıyla büyük beğeni toplamaktadır. Bilhassa iftar sofralarının aranan lezzetidir ve manda kaymağıyla birlikte lezzetine diyecek yoktur.
Pek çok tarifi olsa da Tekirdağ’a özgü olmasını sağlayan birkaç farklı yön bulunmaktadır. Her şeyden önce tereyağı, ceviz ve süt mutlaka kullanılır. Ceviz kırıklanarak az miktarda toz şeker ve tarçın ile harmanlanarak incirlerin içerisine doldurulmaktadır. İncirler suya koyularak yumuşaması beklenir ve süzülür. Dileyenler sap kısmını kesip iç tarafını genişletebilir. İncir tatlısı tereyağında cevizlerle kavrulur ve üzerine süt gezdirilir. Hazırlanan tatlı kaymak dilimlerinin üzerine yerleştirilerek kalan sütlü harçtan eklenir ve bu şekilde sunulur.
Sütlü Taze Bakla Yemeği
Tekirdağ, zeytinyağının en fazla üretildiği şehirlerden biridir. Bu durumun bir eseri olan sütlü bakla yemeği fırın veya tencere yemeği olarak hazırlanabilmektedir. Süt kullanılması zorunlu değildir, dileyenler kaymak da kullanmakta yahut sade olarak yapmayı tercih etmektedir.
Zerde
Edirne ve Kırklareli’de de meşhur olan bu tatlı, Tekirdağ halkının da bilhassa özel günlerde tercih ettikleri bir lezzettir. Örneğin mevlid okutulacağı zaman, mukabeleden sonraki ikramlarda, kandillerde ve düğünlerde sıklıkla yapılmaktadır.
Hazırlanışı sütlaca benzeyen bu tatlıda süt yerine su kullanılmaktadır. Kıvamı nişastayla bağlanır. Çok koyu veya çok sulu olmaması gerekir. Arzuya göre zerdeçal veya safran kullanılır.
Soğan Aşı
Tekirdağ mutfağının beğenilen yemeklerinden biri de soğan aşıdır. Taze soğan, domates, patates, su, tereyağ, tuz, karabiber, nâne ve parça et ile yapılan bu yemeği kesinlikle tatmanız önerilir.
Elbisan Tava
Edirne mutfağının ünlü lezzetlerinden biri olan Elbisan Tava, Tekirdağ mutfağında da bir hayli sahiplenilmektedir. Osmanlı saray mutfağından kalma bu lezzet kuzu etiyle hazırlanmaktadır. Havuç, mısır ve bezelye ekleyenler de vardır.
Piruhi
Farklı yörelerde farklı malzemelerle yapılan bu mantı Tekirdağ mutfağında da bulunmaktadır. Burada hafif kavrulmuş ceviz ile soslanarak yapılmaktadır. Kulaklı Mantı diye de bilinen bu mantının yapımında kıyma, maydanoz, patates ve ıspanak gibi malzemeler de kullanılmaktadır.
Pazı Çorbası
Pazı, Tekirdağ mutfağında sarmaların ve böreklerin en çok kullanılan malzemelerindendir. Bununla birlikte pazı çorbası da Tekirdağ sofralarında rastlanan bir çorbadır. Soğan, havuç, yumurta, yoğurt, pazı, un, karabiber, tuz ve sıvı yağ ile hazırlanan bu çorba hem sağlık dostu hem de çok lezzetlidir.
Tekirdağ’da ne yenir? sorusuna cevap olabilecek diğer lezzetler arasında; mısır unu dolması, şıra mekiği, şıra tarhanası, cevizli kayısı pestili, kenarlı börek pazı sarması, irmik dolması, nişasta helvası, kalle, erik aşı, hakuk, baba tatlısı, burgulu börek, gülbarak böreği, kodrul manır, cıllık gibi nefis tatlar bulunmaktadır.
Bulgurlu Ekşimikli Kol Böreği
Bu da zengin Tekirdağ mutfağının hamur işi çeşitlerinden biridir. Soğanların ince ince kıyılıp yağda kavrulması, ardından içerisine bulgur eklenerek su katılması ve pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Piştikten sonra bulgur kabarana kadar beklenip sonra pul biber, karabiber ve tuz eklenmektedir. Un, tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurta ayrı bir kapta çırpılıp hamur elde edilir. Yufka şeklinde açılan hamurlar, bulgurlu harçla doldurulup rulo şeline getirilir ve yağlı tepsiye dizilerek fırına verilir.
Tekirdağ’da Ne Yenir, Ne İçilir?
Buraya kadar saydıklarımızdan anlaşıldığı üzere Tekirdağ’da ne yenir? sorusunun cevabı oldukça çeşitlidir. Bununla birlikte Tekirdağ yöresel lezzetleri tadıp güzel bir yemek keyfi yapabileceğiniz restoranlar da bir hayli fazladır. Tekirdağ yemek mekanları arasında Özcanlar Köfte, Umurbey Winehouse, Meşhur Köfteci Apti Özcan gibi yerler ön plana çıkmaktadır. Tekirdağ kafeleri, Tekirdağ’daki pastaneler ve diğer Tekirdağ yemek yerleri şehri gezerken size harika bir lezzet deneyimi yaşatacaktır. Bunlar arasında; Şar Pastanesi, Balkan Pastanesi, Meşhur Köfteci Kardeşler, Pey-Tat, Etoba Restoran, İlhan Restoran, Trakya Saray Restoran gibi yerler de bulunmaktadır.
- İskele Rum’da asma yaprağında dil balığı, balık kokoreç, saganaki yemeniz tavsiye edilir.
- Barbare Bağları’na uğrayarak köy kahvaltısı yapmanız önerilir.
- Yalı Restaurant’ın menüsünde yer alan kuzu küşleme, dana şaşlık, kaşarlı köfte, kuzu külbastı, et sote başta olmak üzere birbirinden lezzetli yemekleri çok beğeneceğinize eminiz.
- Az önce bahsetmiş olduğumuz Umurbey Winehouse ise kendisinin tüm üretimini kendi üzümleri ile yapan ilk üretici olduğunu savunan bir mekandır. Burada tapas, brushetta ve peynir tabağının nefis tadına muhakkak bakmalısınız.
- Meydan Köfte Çorba da Tekirdağ’da nerede yenir? sorusuna verebileceğimiz bir diğer yanıttır. Genelde bir porsiyonda 10 köftenin servis edildiği bu mekandan fazlasıyla doymuş olarak ayrılacağınızı tahmin ediyoruz. Sahilin yanı başındaki bu mekan Tekirdağ köftesinin merkezi yerlerinden biridir.
- Arda Cunda 2’de muhteşem deniz seyrederek balık ve mezelerle güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.
- Yukarıda adını andığımız Şar Pastanesi peynir helvası yiyebileceğiniz en kaliteli yerlerden biridir.Tabii ki burada çeşit çeşit tuzlu ve tatlı ürün de bulunmaktadır.
- Balkır Çiftliği Tekirdağ’da kahvaltı için tercih edilebilecek nezih bir mekandır.
- Etoba Mangalda Et & Köfte, güzel bir manzara eşliğinde lezzetli yemekler yiyebileceğiniz, uygun fiyatları ve samimi ortamıyla memnun ayrılacağınız bir mekandır.
- Sahil Köfte Çorba; nefis çorba ve köftesiyle midenizi, deniz manzarasıyla da ruhunuzu doyuracak olan bu mekanın fiyatları da gayet makuldür.
- Valide Sultan; lahmacundan kebaba, künefeden yayık ayrana kadar zengin bir menüye sahiptir.
- Uçak Restoran, kahvaltı ve ana yemek menüleriyle canınızın çektiği her şeyi bulabileceğiniz Tekirdağ restoranları arasındadır.
- İlhan Restoran deniz ürünleri ve mezeler ile lezzet noktasında sizi fazlasıyla tatmin edecektir.
- İki Kardeşler Kasap’ta Tekirdağ köftesi ve sucuğu yedikten sonra uzun bir süre etkisinden çıkamayacaksınız diyebiliriz. İsterseniz karışık kebaptan sipariş ederek hepsinin tadına aynı anda bakabilirsiniz.
- Saydanlar Kanaat Lokantası ödüllü bir mekan olup ızgara çeşitleri, sulu yemekleri ve tatlılarıyla tam bir lezzet dünyasıdır.
- Muratlı Mavi Köşe Köftecisi lezzetli köftelerin bir diğer adresidir.
- Kayra Çerkezmüsellim Köfte ve Et Restaurant, Yerciler Et Mangal Çorba, Tarihi Yörükoğlu Köftecisi de Tekirdağ’da köfte yemek isteyenlerin uğrayabileceği kaliteli mekanlardır.
Tekirdağ geziniz boyunca bu lezzetlerin hepsini tatmanızı öneririz. Özellikle Tekirdağ köftesi yemezseniz çok şey kaçırmış olursunuz. Tabii ki diğer yemeklerini de yabana atamayız. Her biri birbirinden güzel olan bu Tekirdağ yemekleri sizin için unutulmaz lezzet deneyimleri olacaktır. Tekirdağ yemek rehberi burada sonlanırken hepinize keyifli bir Tekirdağ gezisi diliyor ve şimdiden âfiyet olsun diyoruz. Ayrıca Tekirdağ gezilecek yerler rehberimize de bakmanızı öneriyoruz.