Türkiye’ye en yakın ada olarak bilinen Samos Adası her yıl oldukça fazla Türk turisti ağırlamaya devam ediyor. Türkçe olarak Samos Adası Sisam Adası olarak bilinmektedir. İyon takım adaları içerisinde en yeşili olarak bilinen Samos Adası ziyaretçilerini oldukça etkilemektedir. Kendine has bir bitki örtüsü bulunduğundan dolayı diğer adalardan oldukça farklı bir görüntüsü ve atmosferi vardır.
Kuşadası’na yaklaşık uzaklığı sadece 1 saattir. Dilek Yarımadası’nın tam karşısında bulunması sebebi ile Türkiye’den adaya geçiş oldukça hızlı ve kolaydır. Bu ada Yunanistan’ın Osmanlı’dan aldığı son ada olarak bilinmektedir. Nüfusu yaklaşık olarak 45 bin civarıdır. 12 ada arasında 8. Büyük ada konumundadır. Samos Adası’nın Vathi, Karlovasi, Pythagorion ve Marathokampos adında dört farklı bölgesi bulunmaktadır. Adanın en merkezi yeri Vathi’dir.
Mitolojide Tanrıça Hera’nın burada doğduğu bilinmektedir. Samos Adası sırasıyla Lelegler, Finikeliler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Cenevizliler tarafından yönetilmiştir. 1922 yılına kadar Türklerin hüküm sürdüğü bu ada daha sonrasında Yunanistan’a verilmiştir.
Adaya gelmek için Kuşadası’ndan kalkan direkt feribot ile geçiş yapabilirsiniz. Aynı zamanda İzmir Seferihisar’da da Sığacık Limanı’ndan da seferler düzenlenmektedir. Buradan Samos Adası’na rahatlıkla geçebilirsiniz. Sığacık Liman’dan Samos Karlovasi Limanı’na yaklaşık olarak 1 saat 50 dakika yolculuğunuzun ardından bu güzel adaya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Samos Adası’na Gitmek İçin 10 Sebep
Samos Adası son dönemlerde oldukça popüler bir ada haline gelmiştir. Peki bunun sebebi nelerdir? İşte sizler için hazırladığımız Samos Adası’na gitmek için 10 sebep listesi:
1. Ulaşım Oldukça Kolay
Türkiye’den Samos Adası’na gitmek oldukça kolay. Vize ya da yeşil pasaportunuz ile Samos Adası’na gitmek çok kısa sürmektedir. Bunun sebebi Dilek Yarımadasının hemen karşısında olmasıdır. Samos ile Dilek Yarımadası sadece 1.5 kilometre uzaklıktadır. Türkiye kıyılarına en yakın Yunan adası konumundadır. Kuşadası ve Seferihisar’da bulunan limanlardan feribotla Samos Adası’na kolaylıkla geçebiliyorsunuz. Kısa konaklamalar için ise kapıda vize uygulaması devam etmektedir.
2. Tanıdık ve Sevilen Lezzetlerin Olması
Ege mutfağı ile Yunan lezzetleri arasında kalan bir mutfağı bulunmaktadır. Türk damak tadına oldukça uygun ve sevilen lezzetler oldukça uygun fiyatlara. Türkiye’de yer alan restoranlarda karides, kalamar ve bazı balık çeşitleri lüks tüketim sınıfında olduğu için gereksiz pahalı, ancak Samos Adası’nda bulunan pek çok aile işletmesi restoranlarda bu deniz ürünleri gayet uygun fiyatlara geliyor. Tabi şu anda kur farkından dolayı ortalama aynı fiyatlara gelebiliyor. Ancak kur farkını görmezsek oldukça uygun fiyatlara bu ürünleri tüketebilirsiniz.
3. Otelleri Butik ve Aile Otelleri
4. Koylarına Aşık Olabilirsiniz.
Samos Adası Ege Denizi bölgesinde bulabileceğin en bakir ve en temiz denizlere ve koylara ev sahipliği yapmaktadır. Samos Adası’nda bulunan en ünlü iki plaj ise Lemonakia ve Tsamadou’dur. Bu plajlar turkuaz rengiyle ve temizliği ile ünlüdür. Ayrıca bu alanlarda gün boyu denize girebileceğiz, yemek yiyebileceğiz yerler mevcuttur. Oldukça ferah ve son derece güzel bir denizi var. Ağustos ortasından sonra biraz rüzgarlı olabilme ihtimalini unutmayınız.
5. Sakinlik ve Huzuru Bulacaksınız.
Samos Adası genellikle sakinliği ile ünlüdür. Gürültülü ve yüksek sesli müzikli işletmelerin olmadığı bir ada olması sebebiyle genellikle kafa dinlemek isteyen tatilcilerin uğrak yeridir. Özellikle gece hayatı ve sürekli dans arayanlar için uygun bir ada olmayabilir. Ada da gençlerden ziyade daha çok kafa dinlemek isteyen ve tatilinin huzurlu geçirmek isteyen orta yaşlı ve ruhunu dinlendirmek isteyen gençlerin geldiğini söyleyebiliriz.
6. Araba Kiralamak Çok Kolay
Samos Adası diğer küçük Yunan adalarından ziyade oldukça büyük bir adadır. Bu nedenle adayı taksiyle ya da toplu ulaşım ile gezmek biraz zor gibi. Ancak internet üzerinden gitmeden kiralama yapabilir ve oldukça uygun fiyatlara bu koyları gezebileceğiniz bir araç kiralayabilirsiniz. Orta sınıf otomobilleri oldukça uygun fiyatlara kiralamak son derece kolaydır. Kiralama yaptığınız araçlar ile son derece rahatlıkla gezebilir, tüm adanın her köşesini keşfedebilirsiniz.
7. Matematikçilerin Sevdiği Bir Ada
Sayılarla arası iyi olanları ya da matematikçilerin oldukça sevebileceği bir adadır. Bunun sebebi ise Ünlü Pisagor bu adada yaşamış. Pisagor burada Pythagorion (Pisagor) Antik Kenti bölgesinde yaşamış ve bu bölge günümüzde UNESCO koruma listesinde yer almıştır.
8. Plajları Gezmek Oldukça Zevkli
Samos Adası plajlarının hepsi birbirinden farklı ve birbirinden özeldir. Yeşil ve mavinin buluştuğu yerlerde kimi kumsal, kimi çakıltaşı olan bu plajları tercihinize göre gezebilirsiniz. Denizin keyfini istediğiniz gibi alabilirsiniz. Sizler için örnek plaj verecek olursak eğer; Kokkari Plajı, Pythagorio Plajı, Lemonakia Plajı, Tsamadou Plajı, Psili Ammos Plajı, Livadaki Plajı, Agia Paraskevi Plajı, Mikro Seitani, Plajı Megalo, Seitni Plajı, Tsabu Plajı, Pappa Plajı, Potami Plajı, Balos Plajı. Bu plajların herhangi birisinde vakit geçirebilirsiniz.
9. Yalnızca Deniz Yok
Gezinizde yalnızca deniz bulunmuyor. Ayrıca tarihi bir gezide yapmanız mümkündür. Samos Adası tepesinde Monolates Köyü tarih ve manzara izlemek isteyenler için oldukça uygun bir konumdadır. Buraya çıkarak manzara eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
10. Restoranları Oldukça İyi
Türk kültürüne oldukça yakın oldukları için yemeklerimiz ve damak tatlarımız birbirine benziyor. Oldukça güzel restoranları bulunmaktadır. Bu Restoranların herhangi birisinde deniz sonrası vakit geçirebilirsiniz.
Samos Adası Nerede?
Samos Adası’na Nasıl Gidilir? Ulaşım Nasıl?
Yeşil pasaportunuz var ise vizesiz olarak eğer normal pasaportunuz var ise kapıda vize olarak ulaşım sağlayabileceğiniz bir bölgedir. Yaz aylarında buraya ulaşım oldukça kolaydır. Türkiye’ye yakın olması sebebi ile Kuşadası ve Seferihisar Sığacık Liman’ından feribot seferlerinin düzenlendiği bilinmektedir. Samos Adası’na Nisan ayından itibaren direkt olarak bu seferler düzenlenmektedir. Kuşadası’ndan yaklaşık olarak 1 saat ile 1 buçuk saat arasından yolculuk sürmektedir. Kuşadası’ndan kalkan feribot, adanın başkenti olan Vathi Limanı’na yanaşmaktadır. Seferihisar’dan kalkan feribot ise adanın Karlovasi Limanı’na yanaşmaktadır. Samos Adası feribot seferlerinin dışında Samos Adası’na hava yolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz Samos Uluslararası Havalimanı’na alacağınız bile ile buraya gelebilirsiniz.
Samos Adası turları da sıkça yapılmaktadır.
Samos Adası Gezilecek Yerler Listesi 2025
Bu adada görülmeye değer o kadar çok yer var ki. Yalnızca denize girerek vaktinizi öldürmek boş bir gezi olur, bu adada gezilecek yerleri sizler için listeledik ve hazır hale getirdik. Samos Adası içerisinde gezilecek yerlerin oldukça fazla olduğu bir adadır.
Meryem Ana Mağarası Manastırı
Panagia Spiliani olarak da bilinir. Kerkis dağının tepesinde ve denizden 950 metre uzaklıkta yer almaktadır. Bu mağaranın içerisinde su bulunmaktadır ve burada bir kilise vardır. Meryem ana adına yapılmış olan bu kiliseyi ziyaret edebilirsiniz. Ve efsaneye göre çocuğu olmasını isteyen kadınlar sürekli olarak burayı ziyaret eder ve çocuk sahibi olmayı dileyerek burada mum yakıp dua ederler.
Pythagorion
Pisagor Mağarası
Samos Adası batı kısmında yer alan ve Ege bölgesinin en yüksek dağının eteklerinde bulunan Pisagor Mağarası kesinlikle ziyaret etmeniz gereken bir bölgedir. Dünyanın en ünlü ve en önemli felsefe ve matematikçilerinden birisi olan Pisagor’un bu mağarada saklandığı bilinmektedir. Samos Adası’nın en gaddar ve zalim yöneticilerinden birisi olarak bilinen Politaris’in siyasi ve dini çalışmalarının karşısında olduğu için hakkında tutuklama kararı çıkmış ve yakalanmamak için bu mağaraya sığınmıştır. Bu mağaranın en üst kısmında bir şapel bulunmaktadır. Şapel’e ulaşım orada bulunan merdivenler tarafından yapılmaktadır. Bu şapel Aziz Paul Latrinos tarafından buraya yapılmıştır.
Samos Arkeoloji Müzesi
İlk olarak 1921 yılında inşa edilmiştir. Daha sonra yeni bir bina yapılarak iki ayrı bina olarak hizmet vermektedir. Samos Adası içerisinde bulunan en büyük müze konumundadır. Sizleri tarihi bir yolculuğa çıkaracak olan Samos Arkeoloji Müzesi’ni gezmenizi öneriyoruz.