Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Salda Gölü Nerede? Nasıl Gidilir? | Salda Gölü Son Hali 2022

Salda Gölü Nerede? Nasıl Gidilir? | Salda Gölü Son Hali 2022

Salda Gölü nerede? Türkiye’nin doğal yerlerini saymak ile bitmez. Ülkemiz coğrafi bakımdan ve oluşumu nedeni ile pek çok doğal güzelliğe ve milli park sahiptir. Aynı zamanda yurt dışından pek çok turist ülkemize bu güzellikleri görmek için her sene ziyaret etmektedir. Bu güzelliklerden bir tanesi de ülkemizin güney şehirlerinden olan Burdur’daki Salda gölüdür. Salda gölü diğer bir adı ile Maldivler diye anılır. Salda Gölü yüzmeye açık mı? Salda Gölü ziyaret giriş saatleri var mı? Salda Gölü girişi ücretli mi? Salda Gölü son hali? Salda Gölü hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Salda Gölü Nasa tarafından bile korunması gerektiği bilinen ve en değerli doğal oluşumlardandır. Yaklaşık olarak 180 metre derinliğe sahip olan bu göl magnezyum açısından oldukça zengin bir göldür bundan dolayı da kumsalı bembeyaz bir görüntüye sahiptir. Doğası gereği de etrafında pek çok bitki ve hayvan türü yer alır. İlkbahar ve son balar aylarında ise 38 farklı su kuşu türüne ev sahipliği yapar. Burdur Salda gölünde yüzülür mü? Yüzmeye açık mı? Soruların cevapları için içeriğimizi okumaya devam edin.

Salda Gölünde Yüzülür Mü?

salda gölünde yüzülür mü

Salda gölüne geldiğiniz zaman bu soruların cevaplarını aslında tabelalarda bulabilirsiniz. Bu tabelalarda göle girmenin yasak ve tehlikeli olduğu görülüyor. Fakat pek çok insan bu uyarıyı dikkate almayıp göle girmeyi tercih ediyor. Gölde yüzmek hem gölün derinliği hem de göl zeminindeki kumun killi yapısından dolayı bataklık etkisi oluşturduğu için tehlikelidir. Salda gölü bir anda derinleşme ihtimali olan bir yerdir. Bundan dolayı da boğulma durumu vardır. Geçmişte boğulma vakaları görüldüğü söylense de resmi kayıtlarda böyle bir veriye rastlanmamaktadır.

Belirlenen güvenli alanlarında yüzmek mümkündür. Tabiat parkı orman plajı, Yeşil ova Halk Plajı gibi güvenli olan yüzme alanları vardır.  Bu konumda içiniz rahat bir şeklide yüzebilirsiniz. Salda gölü su ve çamuru açısından faydalı olarak bilindiği için pek çok insan burada yüzmek ister. Fakat çamur banyosu için gölden kum almak, göl çevresinde çukur açmak vb. aktiviteler göldeki doğal dengeyi bozmaktadır. NASA’nın “Ayakkabı ile bile gezilmemesi gerekli” dediği bu doğa harikası yere zarar vermemeliyiz.

Salda Gölü Nerede?

Pek çok ziyaretçi salda gölünü ziyaret etmek ister fakat salda gölü hakkında bilgiye sahip olmadığı için Salda gölü yol tarifi gibi bazı soruların yanıtlarını bulmak ister. Bu göl gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Buraya gelen ziyaretçileri hayran bırakan bu göl mutlaka gidilip ziyaret edilmesi gerekli yerlerden bir tanesidir. Salda gölü Toros dağlarının arasında Antalya, Burdur ve Denizli illerinin ortasında yer almaktadır. Göl sınırları Burdur’un Yeşilova ilçesindedir. Burdur merkezine de yaklaşık olarak 50-60 km uzaklıkta yer alır. 1 saatlik bir yolculuğun ardından kolay bir şekilde Salda gölüne ulaşım sağlamış olursunuz.

Salda Gölü Özelliği Nedir? Salda Gölü Neden Gündem Oldu?

salda gölü

Salda gölü hangi şehirdedir? Burayı merak eden kişiler tarafından merak edilmektedir. Salda gölü Burdur ilinde yer almaktadır ve her sene özellikle yaz aylarında pek çok ziyaretçi akınına uğramaktadır. Salda gölünde bayram tatilinde sahile nargile getirip çamur banyosu yapan vatandaşlar oldukça gündem olup büyük tepki çekmişti. Bunun üzerine Burdur valisi Ali Arslantaş, görüntülere dair açıklamalarda bulundu. Yeşilova ilçesinde yer alan Salda gölü tatillerde ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Göle girişin serbest olduğu bölgelerden halk plajında yoğun kalabalık dolayısı ile adım atacak yer kalmamıştır. Plaja gelenler ise göle girip yüzmüştür. Bazı kişiler ise göl kıyısında fotoğraf çekip bu güzel manzarayı ölümsüzleştirmiştir. 15 Ekim de girişin yasaklandığı Beyaz Adalar kısmına gelen ziyaretçiler ise otomobillerini sahile yaklaşık 3 km uzaklıkta oluşturulan oto parka bırakarak elektrikli trenler ve golf arabaları ile sahili gezmiştir.

Salda Gölü Hakkında

Salda gölü, Burdur ilinin Yeşilova ilçesinin kuzey batısında, ilçe merkezine ise yaklaşık olarak 4-5 km uzaklıkta yer almaktadır. Ormanlı kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyon ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik yapıda olan bir göldür. Salda gölü, Burdur iline 56 km, Denizli iline ise yaklaşık olarak 96 km uzaklıkta yer alır. Antalya’dan buraya gelecek olanlar ise Korkuteli ve Karamanlı takip ederek Salda gölüne ulaşabilirler. Toplu taşıtları kullanacak olanlar için ise Burdur ve Antalya’dan düzenli seferler bulunmaktadır.

Dünyanın Mars Özelliğini Taşıyan İki Yerden Biri

Salda gölü hakkında merak edilen sorulardan bir tanesi de Salda gölü hangi şehirdedir? Oluyor.  Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Salda gölü Burdur ilinin Yeşil ova ilçesinde yer almaktadır. Salda gölünde yaklaşık olarak 4 senedir araştırma yapan İskoçya’nın Glasgow Üniversitesinde görev yapan öğretim üyesi Marsın yüzey özelliklerini taşıyan iki yer bulduğunu bunlardan birisi Kanada’nın kuzey bölgesinde diğerinin ise Salda gölünde olduğunu kaydetmiştir. Gölde yer alan magnezyum yüklü beyaz kayaların Marsta da yer aldığını anlatan profesör bu durumun Marstaki bölgenin de eskiden deniz veya göl olabileceğini ve burada da güneş enerjisi ile kimyasal moleküllerinin birleşmesi ile hayatın başlayabileceğini gösterdiğini iddia etmiştir.

Türkiye’nin En Derin Gölü Salda Gölü

Salda gölü, derinlik açısından Türkiye’nin en derin tatlı su gölüdür. Salda gölünün ölçülebilen derinliği ise yaklaşık olarak 185 metredir. Dünyanın ise üçüncü derin gölü olan Salda gölü Burdur ilçesinin Yeşilova ilçesinde yer almaktadır. Aynı zamanda ilçe merkezine uzaklığı ise yaklaşık olarak 5 km’dir. Salda gölünün denizden yüksekliği ise 1190 metredir. Yuvarlak bir yapıya sahip olan gölde büyük sazan balıkları yaşıyor. Salda gölü ve çevresi 1980 senesinden beri birinci derecede doğal sit alanı olarak korunmaktadır. Son 20 senedir göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan ve bir çekilme olmuştur bu çekilme hala devam etmektedir.

Hastalıklar İçin Şifalı Sular

Salda gölünde yapılmış olan araştırmalarda uzmanlar göl suyunun sivilce ve mantar gibi pek çok cilt hastalıklarına karşı etkili olduğunu dile getirmiştir. Gölün toprak yapısının sahip olduğu mineraller sayesinde hastalıklardan da kurtulabilirsiniz. Salda gölünün bu konuda sağlığa da pek çok faydası vardır.

Salda Gölü Son Hali

salda gölü son hali

Salda gölünün son görüntülerinde suların çekildiğini ve bataklığı döndüğü görüldü. Salda gölü koruma derneği UNESCO’nun Dünya miras listesine almaya hazırlamış olduğu salda gölünün son halini paylaştı. Aslında Salda gölü son hali görenleri de bir hayli şaşırttı. Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda gölündeki kuraklık sebebi ile meydana gelen su çekilmeleri devam etmektedir. Salda gölü koruma derneği gölün son halinin fotoğrafını paylaşmıştır. Görüntülerde suların çekildiği ve gölün bataklığı dönüştüğü görülmüştür.

Salda Gölü Özelikleri

Salda gölü son hali yukarıda da bahsettiğimiz gibi görenleri bir hayli şaşırtmıştır. Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen salda gölü kuraklığı nedeni ile eski halinde eser kalmamıştır.  Suyunun adeta temizliği ve turkuaz rengi ile görenleri kendine hayran bırakın salda gölü kuraklık nedeni ile neredeyse o görüntüyü kaybetmiştir. Salda gölü Burdur ilini yaklaşık olarak 50 km güney batısında yer almaktadır. Türkiye’nin en derin ve en temiz göl olarak tanınmaktadır. Deniz seviyesinden ise yüksekliği 1140 m’dir. Göl suyunun takribinde magnezyum soda ve kil bulunmasından dolayı bazı cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre göl suyu sivilcelere ve akne izlerine iyi gelmektedir. Gölün arkı kısmında kalan orman örtüsü keklik tavşan tilki ve yaban domuzu gibi hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Göl içindeki suların çekilmesinden dolayı da görülmeye başlayan yedi beyaz ada bulunmaktadır.

Salda Gölüne Ne Oldu? Neden Bataklığa Dönüştü?

Salda gölü özellikleri ziyaretçiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi suların cilde ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Fakat son zamanlarda salda gölünde yaşanan kuraklık nedeni ile sular oldukça çekilmiştir. Salda gölü, son senelerde kuraklık nedeni ile adeta bataklığa dönüşmüştür. Kar yağışlarının su seviyesini yükseltmeye yetmemesinin ardından kuruyan bölgeler ise yağışların etkisi ise bataklığa dönüşmüştür. Kuyu sondajları gölün etrafındaki sulama göletleri ve barajlar suların azalmasına sebep olmuştur.  Amerikan uzay ajansı da geçtiğimiz sene Salda gölü hakkında bir paylaşımda bulunmuştu. NASA’nın resmi İnstagram hesabında Salda gölünde suyun altından görünen kayalara ait fotoğraflara yer vermişti. Fotoğrafın altında ise Marsın milyarlarca sene önce nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? biz ettik. İfadesini kullanmıştı. NASA aynı zamanda Salda için Ayakkabı ile bile girilmemeli uyarısında bulunmuştu.

Salda Gölü Yeşilova- Burdur

Türkiye’nin en güzel göllerinden bir tanesi olan Salda gölü Türkiye’nin saklı kalmış jeolojik mükemmelliğini en iyi resmeden yerlerden bir tanesidir. Son zamanlarda da oldukça meşhur hale gelmiştir ve her sene özellikle yaz aylarında oldukça fazla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Salda gölünün cazibesi her geçen gün de artıyor diyebiliriz. Fakat son yaşanan kuraklık nedeni ile o kadar ziyaretçi aldığını söyleyemeyiz. Önceden salda gölünü ziyarete gelen kişilere ücretsiz hizmetler sunulduğu için oldukça fazla sayıda ziyaretçi akınına uğruyordu. Şuan yaşanılan kuraklıktan dolayı eskisi kadar salda gölü ziyaretçi alamamaktadır.

Ziyaretçiler tarafından Salda gölü giriş ücreti de oldukça merak ediliyor. Salda gölüne girişler ücretsizdir. Yani ücretsiz bir şekilde girip gezebilirsiniz. Salda gölü tabiatın insanlara sunduğu ve sunabileceği eşsiz doğallığı ve harikalığı cömertçe ortaya koymaktadır. Suyundaki zengin mineral yapısı sebebi ile insanlar için şifa da dağıtan salda gölü dünyaca ünlü tatil adası Maldivler ile kıyaslanmaktadır. Dünya miras listesinde yerini alan bu göl aynı zamanda dünyanın en temiz beşinci gölü unvanı arasında yerini almaktır. Gölün belli bir kısmında yüzmek serbesttir fakat göle yüzmek için gireceklerin açılması ve belirlenen sınırlar dışına çıkması yasak. Çünkü göl aniden derinleşiyor ve kişi içine çekebiliyor.

Salda Gölünde Gezilecek Yerler Neresidir?

Salda gölü giriş ücreti yukarıda da bahsettiğimiz gibi ücretsizdir. Ücretsiz bir şekilde girip gezebileceğiniz yerlerden bir tanesidir. Başlı başına adeta bir cenneti andıran güzelliğe sahip olan salda gölünün tüm çevresinin gezilmesi gerekir. Harika bir doğa havası almak ve kartpostallık fotoğraflar yakalamak isterseniz göl etrafını herkesin gezmesini tavsiye ederiz. Gölün etrafının yaklaşık olarak 40 km olduğunu ifade edebiliriz. Göl etrafını bisiklet ile gezmek için yeşil ovadan bisiklet kiralanabilir. Salda adaları olarak da bilinen ve yazın suyun çekilmesi ile ortaya çıkan beyaz adalara da yolculuk yapılabilir. Fakat bunun için göl ziyaretini yaz döneminde yapmalısınız. Diğer dönemler beyaz adaların su altında kalabiliyor. Salda gölünün tabiat parkı kısmında ise suya girebilirsiniz. Yüzmek için en uygun yerin bu plaj olduğu ifade edilmektedir.

Salda Gölü Marsa Mı Benziyor?

Marsı görmeyen bizler için bunun öneminin olmadığı düşünülebilir. Fakat bilim insanları tarafından salda üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuç ise Salda gölü jeopolitik oluşum olarak Mars ile aynı karaktere sahiptir. Yani ayakları yakmayan beyaz kum ve kayalarının mineral yapısı ile Mars da tespit edilen oluşumların yapıları benzerdir. Bu bilgi ışığında salda gölüne bir defa daha bakıldığı zaman ya da plajlarında gezildiği zaman dünyada marsı da gezdim ve gördüm diyebileceksiniz. Mars da yaşam arayıp oraya yerleşmeyi hayal edenler ise bu inceleme ve araştırma bir umut ışığı da olmuştur. Marsın yapısına benzer bir konumun dünyada yer alması dünya dışında bir yaşam için sevindirici bir gelişme olarak anılıyor.

Salda Gölü Otel İmkanları

Ziyaretçiler tarafından merak edilen konuların başında ise Salda gölü otel imkanları gelmektedir. Buraya günübirlik gelmek istemeyen kişiler konaklamak isterler fakat salda gölü yakınlarında otel ya da apart arayışına girerler.  Salda gölü etrafında mevcut olan otel sayısı yalnızca 1 tanedir. Bunun dışında otel de konaklamak isteyenler Yeşilova ilçe merkezindeki otellere uğramalıdır. Konaklama fiyatları uygun olsa da yaz dönemi içinde yer bulmak oldukça zordur. Merkezde yer alan otellerden biri gören ser oteldir bir diğeri ise Berliner oteldir. Yani salda gölü çevresinde konaklayabileceğiniz Salda gölü otel imkanları çok fazla değildir. Aynı zamanda buraya gelenlerin en büyük eğlencelerinden bir tanesi de kamp olduğunu söyleyebiliriz. Kamp ve salda gölü tatil için burada konaklamak isteyenlerin en büyük iki nimetlerinden bir tanesidir. Bunlar dışında ise Yeşil ova da yapılacak bir şey söz konusu değildir. Salda ölgüne gelenlerin kamp deneyimleri yaşamları için iki tane adres mevcuttur. Bunlardan birincisi Yeşil ova Belediyesi Halk Plajı, ikincisi ise Doğan baba Halk Plajıdır. Salda gölünde kamp alanlarında konaklamak da aynı zamanda ücretsizdir. Çadırınızı kurmak için iyi bir yer seçmeniz yeterlidir. Üstelik belediye tarafından sağlanan tuvalet ve elektrik gibi hizmetlerden faydalanmak da ücretsizdir. Bu bakımdan en iyi kamp alanlarından bir tanesi olduğunu rahatlık ile söyleyebiliriz. Belediye tarafından kurulan sosyal tesis içinde omlet, içme suyu ya da kahvaltılık gibi pek çok şey olduğunu da söyleyebiliriz. Bunun yanında salda gölü çevresinde yeme içme imkanları da o kadar fazla değildir. Sadece çevresinde bir tane pideci yer almaktadır. burada kıymalı ve kaşarlı pide türlerini bulabilirsiniz. Bunun dışında ise Yeşil ova ilçe merkezinde birbirinden harika kahvaltılık sunan işletmeler de mevcuttur. Özellikle ilçe merkezinde yer alan tostçular da yer almaktadır. Burdur ilinde özel hazırlanmış olan Burdur şişi mutlaka denemelisiniz.

Salda Gölü Özellikleri Ve Konumu

Salda gölü özellikleri pek çok ziyaretçi tarafından merak edilmektedir. Salda gölü Türkiye’nin en popüler doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Son dönemde kuraklığa maruz kalmasından dolayı sular çekilmiştir. Türkiye’nin en derin göllerinden olan Salda gölü koruma bölgesi olarak ilan edilmiştir. Kuraklıkla adı son dönemde sıkça anılan Salda gölü NASA tarafından paylaşılmıştır. Mars araştırmalarından faydalanılan salda gölü nerede, hangi şehirde gibi sorular buna yönelik artmaya başladı. Suyunun temizliği ve turkuaz rengi ile oluşan güzel manzaranın yanı sıra güney batı ve güney doğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlar.

Salda gölü burdur ilinin yaklaşık olarak 60 km batasında yer alır. Türkiye’nin en derin ve en temiz gölü olarak bilinmektedir. Deniz seviyesinden ise yüksekliği yaklaşık olarak 1140 metredir. Göl suyunun terkibinde magnezyum soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre ise göl suyu sivilcelere iyi gelmektedir. Gölün arka kısmında kalan orman örtüsü keklik, tavşan gibi hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Göl içindeki suların çekilmesi ile görülmeye başlayan yedi beyaz ada mevcuttur.

Salda Gölü Nerede Hangi Şehirde? Salda Gölüne Nasıl Gidilir?

Son zamanlarda oldukça fazla gündeme gelen Salda gölünün nerede ve hangi ilde olduğu herkes tarafından merak ediliyor. Salda gölü yukarıda da bahsettiğimiz gibi Burdur İlinin Yeşilova ilçesinde yer almaktadır. Doğal güzelliği ve suyunun berraklığı ile dikkatleri her zaman üzerine çekmeyi başaran salda gölü her yaz aylarında oldukça fazla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Buraya gelirken özellikte fotoğraf makinenizi getirmeyi unutmayın. Çünkü ortaya çıkacak harika manzaralar ile siz de unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Salda gölüne ulaşım da oldukça kolaydır. Burdur, Denizli ve Antalya’nın tam ortasında yer alan Burdur iline yaklaşık olarak 75 km uzaklıkta yer alan Salda gölüne nasıl gidileceği merak ediliyor. Salda gölü yol tarifi pek çok kişi tarafından merak söz konusudur.

Eğer salda gölüne gitmek istiyorsanız salda gölüne en yakın havalimanları Isparta ve Denizli de bulunmaktadır. Fakat arabanız ile seyahat gerçekleştirecekseniz de öncelikle Burdur’a gitmelisiniz. Oradan da salda gölüne geçebilirsiniz. Aracınız yoksa da öncelikle Isparta Denizli ya da Antalya’ya uçak ya da otobüs ile gidebilirsiniz. Gittiğiniz şehirde araç kiralayıp Burdur’a ardından da otobüs ile Yeşilova ya geçebilirsiniz. Yeşilova’dan salda gölüne gitmek isterseniz de taksiye binmeniz gerekir. Eğer yolunuz Burdur’a düşerse Salda gölüne mutlaka uğramadan gitmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü burası Türkiye’nin Maldivleri olarak anılmaktadır ve gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Eski güzelliği kuraklık nedeni ile kalmasa da yine de herkesin bir kere de olsa gidip görmesi gereken bir yerdir.

Salda Gölü Hangi İl Sınırları İçindedir?

Salda gölü ve çevresi 14.06.1989 tarihinde 1. Derecede doğal sit alanı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmış iken bu karar Antalya Kültür ve Tabiat varlıkları kurulunun yeni kararı ile tadil edilerek Salda gölü kıyısındaki bazı mahaller, 2. Derecede Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Burdur ili Yeşil ova ilçesinde kapalı havzada yer alan Salda gölü yaklaşık olarak 183 metre derinliğindedir. Denizden ise 1190 metre yükseklikte Toros Dağlarının arasında yer alan Salda gölü magnezyum yönünden oldukça yararlıdır ve zengin bir yapıya sahiptir. Gölün kumsalı da sudaki magnezyum nedeni ile beyaz renge bürünmüştür. Eğer yolunuz Burdur iline düşerse Salda gölünü gezip görmeden gitmemenizi tavsiye ederiz. Salda gölünü diğer göllerden ayıran en büyük özelliklerden bir tanesi ise stromatolit oluşumlarına uygun bir ekolojik sürece sahiptir. İklim jeolojik yapılar ve bakteri ile Cyanobacteria etkileşimi sayesinde oluşan bu çökellerin ilk defa 3,5 milyar sene evvel yeryüzünde oluşmaya başladıkları çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Bir anlamda en eski fosil niteliğinde oldukları da kabul edilmektedir. Günümüzde bu fosillerin güncel örnekleri olan modern stromatolit oluşumları Salda gölünde gözlemlenmektedir. Öncül yaşam biçimlerine ve ilkel yaşam koşullarına dair en önemli içerikler oluşum mekanizmaları ile bu süreçleri kontrol eden faktörlerin anlaşılmasının Dünyada yaşamın başlangıcı konusunda önemli bilgiler vereceği pek çok araştırmacı tarafından düşünülmektedir.

Salda Gölü Hakkında Bilinmeyenler

Salda gölü doğal güzellikleri ile Türkiye’nin en sevilen noktalarından biri haline gelmiştir. Fakat son zamanlarda yaşanan kuraklık nedeni ile Salda gölündeki sular çekilmeye başlamıştır. Bundan dolayı da salda gölünün eski maviliği ve berraklığı kalmamıştır. Türkiye’nin Maldivleri olarak da bilinen salda gölü dünyanın en temiz ve en berrak göllerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Daha önce yapılacak olan millet bahçesi yüzünden tartışılan Salda gölü bugün iş makinelerinin yaptığı çalışma ile gündeme gelmiştir. Türkiye’nin 3. Derin gölü olma özelliğini taşımaktadır.

Suyunun temizliği ve berraklığı ile güzel manzaraların yanı sıra güney batı ve güney doğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanını rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır. Salda gölü Burdur ilinin yaklaşık olarak 50 km batısında yer almaktadır. Türkiye’nin en derin ve en temiz gölü olarak bilinir. Salda gölü derinliği de herkes tarafından merak edilmektedir. Salda gölünün deniz seviyesinden yüksekliği ise yaklaşık olarak 1140 m’dir. göl suyunun terkibinde magnezyum soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlar doğurmuştur. Uzmanların yapmış oldukları araştırmalara göre ise göl suyu sivilcelere ve akne izlerine de oldukça iyi gelmektedir. Gölün arka kısmında yer alan orman örtüsü keklik tavşan tilki ve daha pek çok hayvan çeşitlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Salda Gölü Bataklığa Döndü

Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan Salda gölünün son görüntüleri görenleri hayrete düşürüyor. Bir zamanların en çok ilgi çeken ve her yaz binlerce ziyaretçi akınına uğrayan salda gölü bataklığa dönmüştür. Salda gölündeki kuraklık nedeni ile meydana gelen su çekilmesi devam etmektedir. Salda gölünü eski görünümünden eser kalmazken kuruyan alanlar ise yağışların da etkisi ile birlikte bataklık haline dönüşmüştür. Burdur ilinin Yeşilova ilçesinde salda gölü geçtiğimiz senelerde doğal güzelliği ile gündemden düşmüyordu. Kumlarının çalındığı iddiaları da geçtiğimiz dönemlerde çok konuşulan salda gölü Amerikan Uzay Ajansı NASA’nın dahi takibinde yer almaktadır. Eski görüntülerinden hiçbir eser kalmayan Salda gölü buraya gelen ziyaretçilerin ve görenleri şaşkına uğratıyor. Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan ve her sene minyonlarca turisti ağırlaması nedeni ile Türkiye’nin göz bebeği durumuna gelen Salda gölü son senelerde yaşanan kuraklık nedeni ile adeta can çekişiyor. Kar yağışlarının da su seviyesini yükseltmeye yetmemesinin ardından kuruyan bölgeler ise yağışların nedeni ile bataklı halini almıştır. Salda gölünün o eski halinden tek bir eser bile kalmamıştır.

Salda Gölü Koruma Derneği Açıklama Yaptı

Salda gölündeki suların çekilmesinin tek sebebi kuraklık değildir aynı zamanda kuyu sondajları gölün etrafındaki sulama göletleri ve barajlar suların azalmasına sebep oluyor. Salda gölü koruma derneği tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamalar şöyledir;

Salda gölünü besleyen tek düzgün su kaynağı olan Düden çayına salda göleti yapılmak istenmiş fakat yarım kalmıştır bundan dolayı kaya dibi göletinde ki durum ise çok daha kötüdür. Bölgenin doğal yapısı oldukça bozulmuştur ifadelerini kullanmıştır. Salda gölü koruma derneği ve çevreciler tarafından gün geçtikçe hem insanların verdiği zararlar hem de kuraklık sebebi ile görüntüsü bozulan Salda gölünü özel koruma alanı olarak ilan edilmesini talep ediyorlar. Amerikan uzay ajansı da geçtiğimiz sene salda gölü hakkında bir paylaşımda bulunmuştur. NASA’nın resmi instagram hesabında salda gölünde suyun altından görünen kayalara ait bir fotoğrafa yer verilmiştir. Fotoğrafın altında ise Marsın milyarlarca sene önce nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? biz ettik. İfadesini kullanmıştı. NASA aynı zamanda salda için ayakkabı ile bile girilmemeli uyarısında bulunmuştu.

Görenleri Şaşkına Uğrattı!

Bir dönem ülkemizde Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan ve turist akınına uğrayan Salda gölündeki kuraklık sebebi ile meydana gelen su çekilmeleri hala devam etmektedir. Salda gölünün eski görünümünden ve suyunun berraklığından eser kalmazken kuruyan alanlar yağışların da etkisi ile adeta bir bataklık haline dönüşmüştür. Burdur ilinin Yeşilova ilçesindeki Salda gölü geçtiğimiz senelerde doğal güzelliği ile gündemden düşmüyordu. Bir zamanlar herkesin göz bebeği haline gelen Salda gölünün son görüntüleri içler acısı! Kumlarının çalındığı iddiaları da geçtiğimiz dönemlerde çok konuşulan Salda gölü Amerikan Uzay Ajansı NASA’nın dahi takibinde yer almaktadır. Her sene on binlerce turisti ağırlayan Türkiye’nin göz bebeği haline gelen Salda Gölü son senelerde yaşanan kuraklık sebebi ile adeta can çekişmektedir. Kar yağışlarının da su seviyesini yükseltmeye başlamasının ardından kuruyan bölgeler yağışların etkisi nedeni ile bataklık halini almıştır. Salda gölünün o eski halinden asla eser kalmamıştır.

Salda Gölünü Görenler Bildiklerini Anlatıyor

Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan Salda Gölünü görenler gördüklerini hayretler içerisinde anlatıyor. Son hali yürekleri yaktı! Salda gölünün gelmiş olduğu son nokta herkesi derinden üzmüştür. Salda gölü koruma derneği tarafından yapılan açıklamalar da salda gölü can derdinde yetkililer para derdinde. Salda gölünde bazı yerlerde su 50 metre kadar çekildi. Suya girenler sebebi ile kenardaki hidromanyezit oluşum bozularak balçık oluşmaktadır. Salda gölü için tam koruma istiyoruz. Denilmiştir. Derneğin son halinin paylaşmış olduğu videoda salda gölü özelikle son 3 senede hızla çekilmiştir. Bu kış çok kar yağmasına rağmen su seviyesi yükselmemiştir.

Su çekilen bazı yerler dağdan sular gelmesi ile bataklık görünümünü kazınmıştır ve kuyu sondajları gölün etrafındaki sulama göletleri ve kuraklık suların azalmasına sebep olmuştur. İfadelerini kullanmıştır. Gölün geçmişine de değinen dernek derelerinin önüne sulama göletlerini yapılması sonucu göl suyu seviyesinde çekilme olmuştur. Burası Değirmendere baraj göleti. Kaya dibi göleti DSİ tarafından inşa edilen göletin yapılmaması için aralık ayında 2016 senesinde çevreciler davacı olmuştur ve 2018 senesinde baraj yapılmıştır. Fakat son zamanlarda yapılan çalışmalar ile Salda gölünü eski haline getirmeyi az çok başarmışlardır.

Salda gölünde çevre düzenlemesi çalışmasını yürüten yüklenici firmanın göl kenarına yaklaşık olarak 800 metre uzaktaki bir noktadan iş makinesi ile alınan ve kamyon ile taşınan malzemeyle tesviye çalışması yapması üzerine alanın eski haline getirilmesi için çevre bakanlığı tarafından başlatılan çalışma tamamlanmıştır. Bilim insanlarının nezaretinde iş makinesi sokulmayan alanda çok sayıda işçi ile hassak bir çalışma yürütülmüştür ve işçilerin el arabası ile eski yerine taşıdığı malzeme kürek ve tırmıkları ile beyaz adalar bölgesindeki orijinal yerine yayılmıştır.

Yorum yapın