Ana sayfa » İzmir Yazıları » Pergamon Antik Kenti Nerede? | Pergamon Kütüphanesi

Pergamon Antik Kenti Nerede? | Pergamon Kütüphanesi

Son zamanlarda pandeminin de artması nedeni ile evlerde tıkıldık kaldık. Fakat artık yavaş yavaş hastalıkların kalkması ile insanlar tatil yerleri ve gezi planları yapmaya başladı. Bir çok yerli ve yabancı turistin bu yaz gözde mekanlarından biri olabilecek Pergamon antik kenti gerçekten gezilesi ve görülesi yerlerden bir tanesidir. Eğer İzmir’e yolunuz düşürse buraya muhakkak uğramadan dönmemelisiniz. Geçmişten bu yana oldukça turist çeken pergamon antik kenti tarihi yapısı ve görülmesi değer taşları ile turistlerin oldukça dikkatini çekmiştir. Bizler de size bu yazımızda pergamon antik kenti hakkında detaylı bilgiler derledik. Bu tarihi yapı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını içeriğimizin devamından bulabilirsiniz.

Sizler de bir kere bile olsa bu tarihi yapıyı muhakkak ziyaret etmelisiniz. İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan pergamon antik kenti Ege bölgesi antik kentleri arasında yerini almaktadır. Her yaz akın akın ziyaretçilerle dolup taşan bu tarihi yer pek çok yerli ve yabancı turist tarafından pergamon antik kendi nerede ve pergamon antik kentine nasıl gidilir sorusunu merak ediyor. Bu yazımızda sizler için bunları cevapladık. Buraya gelip anı ölümsüzleştirmek için de harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Pergamon antik kenti hem tarihi eserleri ile hem de bilgileri ile dünyaca bilinmektedir. Halk arasında bergama antik kenti olarak da bilinir.  Burada önemli kazılar, çalışmalar, tarihi eserler ve antik kazılar bulunur.

Bunların yanında pergamon antik kendi nerede? pergamon antik kenti giriş ücreti ne kadar? Pergamon antik kenti ne zaman yapıldı? Gibi konulara yer vereceğiz. Ege bölgesinde muhakkak gezilip görülmesi gereken tarihi yerler ve antik şehirlerarasında çok önemli bir yere sahip olan pergamon antik kenti kurulmuş olduğu günden bu yana Anadolu’da oldukça büyük öneme sahiptir. Geçmişten günümüze değin pek çok yerli ve yabancı turistin ziyaretçi akınına uğrayan bu tarihi alan gelen ziyaretçilerin oldukça dikkatin çekmektedir. Aynı zamanda pergamon antik kenti UNESCO dünya mirası listesine 999. Alan olarak 2014 senesinde girmiştir. Bursa’da ki mevcut olan Cumalı kızık köyü ise 998. Alan olarak UNESCO dünya mirası listesinde yerini almıştır.

Pergamon Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2022

pergamon antik kenti

Sizlerin de eğer İzmir’e yolu düşerse bu tarihi mekanı ziyaret etmenden dönüş yapmamanızı tavsiye ederiz. Herkesin hayatta bir kere de olsa bu tarihi mekana şahitlik etmesi gerekir. Aynı zamanda buraya gelip anı olarak Pergamon Antik Kenti fotoğraflar çektirebilirsiniz. Bergama ya da pergamon antik kenti ziyaret saatleri yaz aylarında ve kış aylarında olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Yani ziyaret saatleri yazın ve kışın değişmektedir.  Pergamon antik kenti ziyaret saatleri 1nisan-1 Ekim arası 08.00 ile 19.00 saatleri arasındadır. 1 Ekim- 1 nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.30 arasındadır. Gişeler ise kapanıştan yarım saat önce kapanmaktadır. Bunun yanında şunu da belirtmeliyiz ki dini bayramlar da saat 13.00’de açılmaktadır.  Ziyaretçilerin en merak ettiği konuların başında ise pergamon antik kenti giriş ücreti merak ediliyor. Pergamon antik kentine giriş ücreti müze kartı olmayanlar için 50 TL’dir. Antik kenti ziyaretçiler haftanın her günü gezebilir.

Pergamon Antik Kentine  Nasıl Gidilir?

Pergamon antik kenti hakkında Ziyaretçilerin merak ettiği bir diğer konu ise pergamon antik kenti’ne nasıl gidilir? Sorusudur. Dünyaca ünlü olan ve her sene ziyaretçi akınına uğrayan pergamon antik kenti günümüzde İzmir iline bağlıdır. Pergamon antik kenti ise bu ilçenin merkezinde yer alıp, ilçeye hakim bir tepe üzerinde antik pergamon krallığının başkenti sayılır.

Pergamon Antik Kenti Tarihçesi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi pergamon antik kenti her sene yerli ve yabancı turist akımına uğrayan yerlerden birisidir. Buraya ziyarete gelen insanların ise en çok merak ettiği konuların başında pergamon antik kenti tarihi gelmektedir. Pergamon adı ise bir rivayete göre kahraman bir kişi olan pergamostan gelir. Pergamos’un teutharania kralını öldürdükten sonra kenti tamamen ele geçirdiği ve kendi adını verdiği bilinir. Bu bilgilere göre ise başka bir söylentilere göre teuthrania kralı grynos savaşta pergamos’tan yardım isteyerek zafer bittikten sonra iki kent kurdurarak birine onun onuruna pergamon, diğerine ise gryneion adını verdiği bilinir.

Yazılı olan belgelere göre ise ilk kez pergamondan M.Ö 4. Yüz yılda söz edilmiştir. Kent ardından bergamon krallığının başkenti seçilmiştir. Bahsettiğimiz dönemlerde tapınak, han, saray ve tiyatro gibi pek çok yapılar yapılmıştır. Aynı zamanda kentler kule ve surlara çevrilmiştir. Pergamon bir diğer ismi ile bergama, krallığın Roma’ya bağlanmasından sonra ise batı Anadolu’nun sayılı kentlerinden biri olmuştur. Pergamon’da ilk kez kazı çalışması ve araştırılma yapılmıştır. Bu da 1878 senesinde gerçekleştirilmiştir. Günümüzde de hala kazı ve onarım çalışmaları devam etmektedir.

Yazının ilerleyen bölümlerinde ise siz değerli okurlarımız için kazılar hakkında gerekli bilgilere yer verdik. Aynı zamanda ilginç bir bilgiden bahsetmek gerekirse 1335-36 seneleri arası Osmanlı ile ittifaklığını kuran karesi beyliği Orhan beye Balıkesir ilinde yardımda bulunmuştur.  Bu ittifakı yok sayan tursun’un kardeşi ise Osmanlı devletinden korkarak Pergamon antik kentine sığınmıştır. Daha sonra ise anlaşma sağlamak adına kalenin önüne gelen Tursun Bey, kaleden atılan attığı ok ile hayatını kaybetmiştir. Pergamon antik kenti tarihi ise bu şekildedir.

Pergamon Antik Kenti Yapıları Hakkında Bilgi

pergamon antik kenti

Pergamon antik kenti kalıntılarının arasında mevcut olan 200 bin kitaptan oluşan kütüphane, tiyatro saray ve trajan tapınağı ön palana çıkmaktadır.  Bergama’da İ.Ö 4.  Yüz yılda kurulmuş olan Asklepeion ise dönemin en önemli ve en bilindik tıp merkezi okulu durumundadır. Antik kentin çok fazla kalıntılarının bulunduğu akropolis “Yukarı kent” anlamına gelmektedir.  Akropol tepesinde de 3 ayrı yerleşim yeri mevcuttur. Akropolün en tepesinde ve en korunaklı yerinde ise kral sarayları, tapınaklar ve su sarnıçları mevcuttur. Burada kentin ileri gelenleri ile kral aileleri oturmuştur. Akropol oldukça dik bir tepe üzerine kurulmuştur.

Yaklaşık olarak 300 metre yükseklikte diyebiliriz. Bu tepeye ise kıvrılarak tırmanan bir yol ile çıkılmaktadır. Akropol de ise resmi, dini ve sosyal binalar içi içe kendine özgü bir şekilde yerleşmiştir. İlk çağlardan bu yana ise tepe üzerine yerleşmiş olan sarnıç ve cephanelikler mevcuttur. Binaların alt bölümünde ise Athena tapınakları mevcuttur. Aynı zamanda burada kütüphaneler ve trajan tapınağı da bulunmaktadır.  Bunların altındaki mevcut olan terasta ise Zeus sunağı özenli bir şekilde yerleştirilmiştir. Dünyanın en dik ve en yüksek tiyatrolarından biri de burada yer almaktadır. En alt bölümde ise gymnasion ve demeter tapınağı vardır.

Bergama Kilisesi

Bu kilise İncil de adı geçen yedi kiliseden yalnızca tek yeri bilinen kilisedir. Bir diğeri de efes antik kenti içinde olduğu bilinir. Bergamalılar kırmızı tuğladan yapılmış olan bu kiliseyi kızıl avlu olarak adlandırmışlardır. İlk olarak M.Ö 117 dönemlerinden serapis adlı tanrı için yapılmıştır. Daha sonra ise orijinal ismine yerde ne de gökte anlamında olan Serapien’dir. Ardından da bir bazilikaya dönüştürülmüştür.

Athena Tapınağı

Tiyatronun en üstünde yapılmış olan Athena tapınağı 6×10 metrelik sütünlu dor düzeninde bir yapıdır. Tapınağın temellerinden ise çok az bir parça kalmıştır. Batı kanadı ise az bir şekilde kısmen de olsa korunmuştur.  Tapınağın parçaları ise Berlin Müzesinde sergilenir. Kentin en önde gelen tapınağının tanrıca athenaya aittir. Bu özellik ise Assos, Foça, İzmir antik kentinde görüldüğü gibi batı Anadolu da yerleşmiş bir gelenektir.

Pergamon Kütüphanesi

Athena kutsal alanının kuzey kısmında bitişik olarak yer alan Bergama kütüphanesinin kalıntılarıdır. Önceden galerinin üst tarafından girişi olan kütüphanenin 2. Eumenes devrine ait olup oldukça büyük bir okuma alanına sahiptir. Tahta raflar tarafından kuşatılmış kütüphane de 3.50 m yüksekliğinde Athena heykeli mevcuttur. Bu heykel ise şuan günümüzde Berlin Müzesinde sergilenmektedir. Kütüphanenin en büyük rakibi ise İskenderiye kütüphanesi olarak bilinir. Kütüphanenin hemen doğusunda ise bergama krallarının saraylarından kalan kalıntılar mevcuttur. Bunlar iki büyük ev olarak bilinir. Kuzeydeki yer alan küçük evin attalos bundan daha büyük olan ise eumenes döneminde yapılmış oldukları söylenir.

Saraylarda mevcut olan mozaik parçaları ise şuan günümüzde Berlin’deki Pergamon Müzesinde sergilenmektedir. Arsenallar askeri malzeme deposu olarak bilinir. Akropolün 10 metre kadar aşağı kısmında bulunur. Birbirine paralel olacak şekilde beş uzun yapıdadırlar.  Roma imparatoru olan Trajan için yapılmış olan tapınak ise akropolün en yüksek teraslarından birisidir. Daha önceleri burada ise bir Helenistik yapının olduğu kaçınılmazdır. Üç tarafı da çevrili olan bu tapınak 68×58 metre büyüklüğündedir. Tapınağın içinde ise bazı mermer heykellerinin başları mevcuttur. Söz konusu olan eserler ise yine ne yazık ki Berlin Pergamon Müzesinde yer almaktadır.

Bergama Pergamon Tiyatro Bilgileri

Pergamon tiyatrosu oldukça yüksek olan 30 derecelik dik bir yapı üzerine inşa edilmiştir. Bu antik tiyatro ise dönemin en güzel ve en anlamlı mimarisi eserlerinden biridir. Batı Anadolu’nun en dik tiyatrosu olarak kabul edilen Bergama Pergamon tiyatrosu 10.000 kişiliktir. Sahne kısmı ahşap olmakla beraber sadece oyun zamanları kurulur ve sahne sonra yeniden kaldırılırdı. Tiyatro sahnesinin ise arka kısmında dionyos tapınağı bulunur. Bergamalılar bu göz alıcı tapınağı özel bir şekilde 20 metrelik tiyatro terasının kuzeyinde olan bütün gezi yerine egemen olacak şekilde yapmıştır. Sunağı ile beraber oldukça iyi korunmuş olan bu tapınak zengin profili ile oldukça dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Helenistik ve roma dönemine ait olan orijinal parçalar Berlin Pergamon Müzesinde Yer almaktadır.

Berlin Pergamon Müzesi

Berlin Pergamon Müzesi bugün günümüzde müzeler adasında yerini alan beş müzeden biridir. Bu müzenin inşaatı 1910 senesinde başlamıştır ve 1935 senesinde bitmiştir. O senelerde özel olarak inşa edilmiş Zeus sunağı için bergamaya ait olan bir çok kalıntıyı her sen 850 bin civarında kişi ziyaret etmektedir. Sunak ise Athena tapınağının alt tarafında bulunur. Bu yerin büyüklüğü ise yaklaşık olarak 69×75 metre büyüklüğündedir. Büyük bir ihtimalle sunağın dört bir tarafı açıktı ve anıt her açıdan kolaylık ile görülebiliyordu. Akropelde sadece temelleri görünen sunağın tüm mimari parçaları ve kabartma eserleri bugün yine Berlin Pergamon Müzesinde yer almaktadır.

Bergama’dan Berlin Pergamon Müzesine Götürülen Eserler

Türkiye’den alıp götürülen ve günümüzde Berlin Pergamon Müzesinde yer alan bu eserlerin başında Zeus sunağı ve pergamon sunağı başta gelmektedir. Şunu da belirtmeliyiz ki  ilki ziyaretçiler müzede görmüş olduğu tapınağı kendisi olduğunu düşünür ama kendisi değildir. sergilenen eserlerin sadece çok az bir bölümü kazılarda ortaya çıkan buluntulardır. Geri de kalan kalıntılar ise tuğla ve harçtan yapılmıştır. Bu müzede sergilenen bir diğer eser ise milet market kapısı, mshatta ve iştar kapısıdır. Aynı zamanda sergilenen bir diğer eser ise demeter terasından çıkarılmış olan nike heykelidir.

Pergamon Antik Kenti Nerede?

Pergamon antik kenti İzmir ilinin kuzeyinde yer almaktadır. Buranın tarihi yapısı muhakkak görülmeye değerdir. Aynı zamanda İzmir’in Bergama ilçesinde yer almaktadır. Her sene yerli ve yabancı turist akımına uğrayan bu yer gezilmesi ve görülmesi gereken tarihi yerlerden biridir. İzmir’e gelen kişiler çok rahatlıkla tabela yardımı ile bu yeri bulabilir. İzmir şehirlerarası otobüs terminalinden pergamon antik kentine ulaşım vardır ve otobüsler kalkar. İzmir’den Pergamon antik kentine gitmek isteyen kişiler özel araçlar ile de buraya kolaylık ile ulaşım sağlayabilir ve bu tarihi yeri görebilirsiniz. Aynı zamanda İZBAN kullanarak da Ali Ağa’dan kalkan otobüslere binerek de gitmek mümkündür. Görüldüğü üzere pergamon antik kentine ulaşım oldukça kolaydır.

Pergamon Antik Kenti Gezilecek Yerler

Pergamon antik kenti içerisinde barındırdığı pek çok tarihi eser ile ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Pergamon antik kentine ilk defa gidecek olan ziyaretçiler için uzun ve güzel soluklu bir gezi olacağı kesin! Burada görmeniz gereken yapılar ise; Bergama Kilisesi, Athena tapınağı ve Zeus Sunağı’dır. En büyük rakiplerinden biri olan İskendireye Kütüphanesi olan pergamon kütüphanesi de çok büyüktür. Pergamon tiyatrosunun 10.000 kişilik yeri mevcuttur. Aynı zamanda asklepios tapınağı’da muhakkak görülmesi gereken yerlerden biridir.

Pergamon Antik Kenti Efsanesi

İzmir ilinde antik kent olarak yer alan Pergamon, bir zamanlar misya bölgesinde önemli bir merkeze sahipti. M.Ö ise 282’de Pergamon krallığı’nın başkenti durumundaydı. Pergamon ismi ise korunaklı kale anlamındadır. Aynı zamanda rivayetlere göre ise pergamon isminin kahraman pergamostan geldiği de bilinmektedir. pergamos, kralı öldürdükten sonra kenti kuşatır ve daha sonra ise kente kendi adını vermiştir. Başka bir söylentilere göre ise kral Grynos bir savaşta pergamos’tan yardım isteyerek başarı elde ettiği için şehirlerden birinin adını pergamon koymuştur.

Bergama Müzesi

Bergama müzesi 30 Ekim 1936 tarihinde açılmış olup genç Türkiye Cumhuriyeti’nin arkeolojik kazı müzesi olarak kabul edilir. Zeus sunağı planı hedef alınarak müze binası tasarlanmıştır. 1979 senesinde ise müzeye etnografya bölümü eklenmiştir. Müzede değişik ve farklı dönemlere ait arkeolojik eserlerin pek çoğu Bergama ve Bergama çevresinde yapılan kazılardan çıkmıştır. Yakın civarlardaki antik yerleşmelerden çıkan kalıntı ve buluntular içinde pergamon heykeltıraşlık ekolüne ait olan örnekler dikkat çekmektedir. Etnografya salonunda ise dünyaca ünlü olan Bergama halı ve kilim kumaş dokuma örnekleri sergilenmektedir.

Bergama müzesi İzmir’in Bergama ilçesinde yer almaktadır. Kültür bakanlığına bağlı olan arkeoloji müzesi İzmir’in tarihe açılan kapısı Bergama ve yöresi birçok zengin mirasa sahiptir. Aynı zamanda UNESCO dünya mirası listesinde yerini almıştır. Anadolu da ki arkeolojik ve mimari yerleşmeler arasında en erken fark edilen ve keşfedilen antik kentlerden birisi pergamon antik kentidir. Pergamo antik kenti ve etrafında bulunan arkeolojik sit alanlarından getirilen eserler bugün Bergama Arkeoloji Müzesinde yer almaktadır. Bergama’nın eski adın Pergamondur. Yunanca anlamı ise kale ya da müstahkem mevki anlamına gelmektedir. Bergama krallığı başkenti sayılan pergamon kuruluşundan bu yana pek çok olay ve sahneye ev sahipliği yapmıştır.

İzmir gezilecek yerler yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın