Milet Antik Kenti Ege bölgesinde gezilebilecek ve görülmesi değer antik kentler arasında yer almaktadır. Eğer Didim’e yolunuz düşerse muhakkak Milet Antik Kenti’ni ziyaret etmeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Ziyaretçilerin en çok merak ettiği konuların başında gelen Milet Antik Kenti nerede? Milet antik kenti giriş ücreti 2022 yılında ne kadar? Sorusu geliyor. Bizde sizler için bu tarihi yer hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını cevapladık. İçeriğimizin devamını inceleyerek Milet Antik Kenti hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Milet Antik Kenti Nerede?
Milet Antik Kenti nerede diye soracak olursanız da Aydın’ın Didim ilçesinde bulunmaktadır. Milet antik kenti dilek yarımadası büyük menderes deltası milli parkı yakınında yer alan Priene antik kentine oldukça yakındır. Kuzeyden veya güneyden ne taraftan yolunuz düşerse bu tarihi yeri mutlaka ama mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz. Milet Antik Kenti’ni ziyaret etmeye karar verdiğiniz zaman eğer yaz mevsiminde gidecekseniz yanınıza kesinlikle ama kesinlikle su ve şapka almalısınız.
Yani kısacası sıcağa karşı alacağınız önlemler oldukça önemlidir. Yaz mevsiminde bu bölge oldukça sıcak olmakla birlikte Milet, Priene gibi ağaçlık bir bölge değildir. Aynı zamanda Milet müzesi de antik kentin içinde yer almaktadır. Eğer hafta sonu gezi planınız varsa veya Didim’e yolunuzu düştüğünde gezilecek yerler arıyorsanız Milet antik kenti tam da size göre bir yer olacaktır.
Anadolu’nun antik kentlerinden biri olduğu için kentin tarihçesi cilalı taş devrine kadar dayanmaktadır. Normal olarak bir liman kenti sayılan Milet büyük menderes nehrinin sahili doldurmasından dolayı şu an için sahile uzaklığı birkaç km kadardır.
Milet Antik Kenti Giriş Ücreti 2022
Merak eden ziyaretçilerimiz için Milet antik kenti nerede sorusunun cevabını yukarıda vermiştik. İçeriğimizin devamından da Milet Antik Kenti hakkında bilgi elde edebilir buranın tarihi yerleri konusunda fikirler edinebilirsiniz. Aynı zamanda ziyaretçiler tarafından merak edilen bir diğer konu ise Milet Antik Kenti giriş ücreti’dir. Antik kent giriş ücretleri 18 TL’dir.
Bunun yanında müze kart geçmektedir. Yani müze kartınız varsa antik kente gelerek rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Eğer Milet müzesi ve Milet antik kenti hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz 0256 875 52 06 numaralı hattı arayabilirsiniz. Milet antik kenti yaz dönemlerinde yani 1 Nisan- 1 ekim tarihleri arasında 09.00-19.30 saatlerinde ziyaretçi kabul ederken kış aylarında ise yani 1 ekim-1 nisan tarihleri arasında saat 08.30-17.30 saatleri arasında müzeye giriş sağlayıp gezebilirsiniz. Aynı zamanda gişeler kapanış saatinden yarım saat önce kapanmaktadır.
Milet Müzesi Hakkında Bilgiler
Milet müzesi Milet antik kenti içinde yer almaktadır. Milet antik kenti giriş ücreti yukarıda da belirttiğimiz üzere 18 TL’dir Milet antik kenti 2011 senesinde ziyaretçilerine açılmıştır. Aslında 1973 senesinde ziyarete açılan Milet müzesi 2000 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından kapatılmıştır. 2007 ve 2011 seneleri arası müze binası yapılarak tüm ziyaretçilerine açılmıştır. Müze içerisinde yalnızca Milet’e ait eserler bulunmamaktadır. Hemen yanında bulunan Priene antik kenti ise Didim Apollon kazılarında ortaya çıkan tarihi eserler ve buluntular da sergisi sunulmaktadır.
Neden Milet Antik Kenti
Doğan bey köyü yeni ve eski olarak bilinir. Eski olan evler kuzeydeki köyde yer alırken bazı evlerde yaşanabilmesi için restore edilmiştir. Güneydeki yerleşim yerleri ise daha erken bir tarihte yapılmıştır. Bunun yanında dilek yarım adası mili parkı görülmeye değer parklardan bir diğeridir.
Son olarak ise yarım adanın en uç kısmında bulunan Karina’ya giderek ayaklarınıza serin suların dalgası çarparak bir şeyler yiyip içmek sizlere keyifli zamanlar sunacaktır. Bu bölge vahşi yaşam alanlarına karşı korunmaya değer bir bölgedir. Gezi sırasında lütfen doğaya ve çevreye saygılı ve hassas davranmanızı rica ederiz.
Milet Antik Kenti Tarihçesi
Bir askeri ve bir ticari olmak kaydı ile 2 tane limanı mevcuttur. M.Ö 600’lü senelerde ise ege ve Akdenizde’ki deniz ticaretini ele geçirdikten sonra Karadeniz bölgesi de olmak üzere farklı yerlerde koloniler kurmuş olup bu sayede Milet, İyon dünyasının bir başkenti haline gelmiştir. Sinop ve Trabzon gibi illerimiz bu koloniler sonucunda oluşmuştur.
Milet ismi nereden gelmektedir? Diye soracak olursanız. Apollon ve Girit kralı Minosun kızı akallaisin üç çocuklarından biri olan Miletos Anadolu’ya ayak basar ve menderes ırmağının kızı ile dünya evine girerek kendi adı olan miletos kentini kurar. Bir başka rivayete göre ise Latince de Miles asker anlamına gelmektedir. Bu kelimeden türetildiği söylenmiştir. Milet antik kenti hakkında ilk yazılı belgeler ise Hitit kaynaklarıdır. Milet kentinin bir Hitit kenti olduğu bilinmektedir.
Miletin Diğer Adı Filazoflar Şehri
Milet’in bir diğer adı ise filozoflar şehridir diyebiliriz. Gerçek anlamda da tarihin ilk filozofları olarak kabul edilen Thales ve Anaksimenes Milet’te yetişmişlerdir. Bunun yanında o senelerde kendilerine fizikçiler okulu denilen okul açmışlardır.
Bu filozoflar felsefe tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Milet’in en parlak olduğu dönemler ne yazık ki M.Ö 494 senesinde yapılan Lade savaşı ile son bulmuştur. Milet kenti Persli devletlerin eline geçmiştir. Kentin askeri manada büyüklüğünü anlayabilmek adına bu savaşa bir mercek tarafından bakmakta fayda olacaktır.
Çünkü Milet bu savaşa 80 adet gemi ile katılmıştır ve bu da kent açısından deniz gücünün ne kadar kuvvetli ve büyük olduğunun göstergesidir. Milet kendi Perslilerin boyundurluğundan ise MÖÖ 305 senelerinde Büyük İskender tarafından kurtarılmıştır. Aynı zamanda M.Ö 188 senesinde ise bağımsızlığını kazanmıştır. Bununla birlikte Pergamon kralı ülkesini Romalılara verince bu kent Roma’ya bağlanmıştır.
Milet Mimarisi ve Sanatı
Hamamın içinde havuzunu hemen yanı başında bulunan nehir tanrısı heykelinin birebir kopyası bulunmaktadır. Milet’in agorasının pek çok izi hala görülmektedir. Kentin agora kapısı ise Berlin de ki Bergama müzesinde yer almaktadır. Bilindiği üzere ise Bergama müzesine Pergamon antik kentinden pek çok sayıda eser götürülmüştür.
Eserler Bergama da sergilenmesi gerekirsen Bergama müzesinde sergilenmektedir. Bunun yanında Milet liman anıtı diye adlandırılan yarı insan yarı balık figür tüm gösterişiyle Milet’tedir. Ayrıca otostop ile tüm Türkiye’yi gezenler güzergahlara bakıp burayı da gezebilirler.
Milet Antik Kendi Hakkında Detaylı Bilgi
Ülkemizde birden çok değerli olan antik yerleşke kazıları gün yüzüne çıkarılmıştır. Milet antik kenti her yaz yerli ve yabancı turistlerin oldukça dikkatini çeken tarihi yerlerden birisidir. Her yaz ziyaretçi akınına uğranan bu yer gezilip görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Milet antik kenti tarihimizde oldukça önemli bir yer oynamıştır.
Özellikle felsefe, bilim ve sanatın başkenti olarak diğer antik çağ kentlerine örnek olarak gösterilmiştir. Yunan medeniyetini bilim dalında ilerlemelerinde Miletos ekolünün oldukça önemli büyük katkıları vardır. Milet antik kenti düşünce, akılcı, geometri ve astronomi biliminin temellerinin atılmış olduğu önemli yerlerden bir tanesidir. Milet antik kentinin tarihteki adı Miletos’tur.
Derin bir tarihi geçmişe sahip olan bu yer cilalı taş devrine kadar uzanır. Tarih boyunca hava koşullarından çok fazla etkilenmiştir. Egedeki suların yükselmesi ile büyük menderes nehri azının birçok değişmesi toprakların da dolması ile Ege denizi ile olan irtibatının kesildiği bilinmektedir. Şu an günümüzde denizden oldukça içeride kalan alan önemli bilim ve felsefe merkezi olarak bilinir.
Milet klasik yunanca da Miletos Latince de ise Miletus olarak bilinmektedir. Batı Anadolu kesiminde Ege bölgesinde yer alan büyük menderes nehrinin hemen ağzında yer alan bir antik liman şehridir. Milet antik kentini gezip görmek ve tarih ile içi içe olmak isteyenler mMletosun yerini merak etmektedir. Merak edenler için bildirmek gerekir ki şu an günümüzde Milet antik kentinin yeri Aydın’ın Didim ilçesinde yer almaktadır. Didim ilçesinde ise balat köy sınırları içindedir.
Milet Antik Kenti Gezilecek Yerler
Milet antik kentinde gezilip görülebilecek çok fazla antik yer ve tarihi yerler mevcuttur. Bunun yanında önemli tarihi eserler de görebilirsiniz. Kentin içinde 3 katlı bir yapıda bulunan Nymphaion isminde anıtsal kent çeşmesi vardır. Bu tarihi çeşmenin hemen yakınında ise 100 m uzunluğunda tören yolu mevcuttur. Anadolu topraklarında en büyük roma hamamlarından biri olan Fauistine hamamıdır.
Hamamın içinde havuzunu hemen yanında nehir tanrısı heykeli vardır. Milet antik kentinin agorası da tarihten birçok iz içermektedir. Milet liman anıtı ise Milet kentinde görülmesi gereken yerlerden bir diğeridir. Milet antik kenti ülkemizde yapılan pek çok antik yerleşke kazı çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmıştır. Pek çok yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine uğrayan Milet antik kenti önemli tarihi yerlerden bir tanesidir.
Milet antik kenti tarih olarak önemli bir rol oynamıştır. Özellikle de bilim ve sanatın başkenti olmayı başarmıştır. Bunun yanında birçok antik kent yerlerine de örnek olmayı başarmıştır. Milet antik kenti Didim ilçesinde yer almasından dolayı kolay bir ulaşım sağlayabilmek için önce Didim ilçe merkezine gidilmesi gerekir. Daha sonra ise buradan otobüsler ile ulaşım oldukça kolaydır. Didim ilçe merkezinden Balat birlik dolmuşlarına binerek Milet antik kentine ulaşmak oldukça kolaydır.
Milet Antik Kenti Özellikleri
Bu çeşme ile birlikte yanında ise 100 m uzunluğunda tören yolu bulunmaktadır. Anadolu topraklarında yerini alan en büyük Roma hamamlarından birisi olan Fauistina hamamıdır. Hamamın içerisinde havuzun hemen yanında ise nehir tanrısı heykelinin birebir aynısı bulunmaktadır. Tarihte bilinen ismi ile Miletos oldukça derin bir tarihe sahiptir.
Cilalı taş devrine kadar uzanmaktadır. Miletosun denizcilik ile büyük bir ün yaşadığı birçok eserde de belirtilmiştir. İyonya’lılar ege denizi kıyılarında büyük menderes kıyılarında beslenen bereketli topraklarına yerleşmiş denizci tüccar ve sanatçı bir halktır.
Fakat onların insanlık tarihinin unutulmaz halkları arasına sokan gerçek ise doğa olaylarını tanrıların anlık ruh halleri yerine bilimsel düşünceler ile açıklama gayretinde olan düşünürler yetiştirmiş olmalarıdır. Türkiye’nin ege bölgesinde yer alan Didim de Milet antik kenti konum olarak Didim Akköy’ün 5 km kuzeyinde yer alır.
Milet antik kenti bir zamanlar büyük menderes nehrinin hemen kıyısında bulunurdu. Aradan geçen yıllar sonunda antik kent atık bir harabe olarak denizden 15 km uzakta yer almaktadır. Milet antik kenti büyük bir tarihi geçmişe sahiptir. Öyle ki kentteki ilk yerleşim genç kalkolitik döneme denk gelmektedir. Tarih olarak M.Ö dört binin ikinci yarısına denk gelmektedir. M.Ö 3000’de erken bronz çağında kentin yerleşiminde batı Anadolu karakteri korunmuştur.
M.Ö 1100 civarında Atina’dan gelen koloniciler iyon kenti Mileti kurmuşlardır M.Ö 7 ve 6. Yüz yılda antik Milet kenti en parlak dönemlerini yaşamıştır. Bu dönemlerde Milet kıyı ve liman kenti olmasının avantajları ile özellikle Dardanel, Marmara denizi ve Karadeniz kıyılarında yer alan 90’nın üstünde kolonisi ile desteklediği ticari bir ağ kurmuştur.
Milet aynı zamanda bir kültür ve sanat merkezi olarak gelişimini sürdürmektedir. Kent bu özelliği sayesinde daha sonra tarihçi Heradot tarafından İyonya’nın mücevheri olarak nitelendirilmiştir. Pozitif bilim dalında atılmış olan ilk adımlar Milet’te gerçekleştirilmiştir. Milet’te şehircilik alanında büyük adımlar atılmış ve büyük bir şehircilik kurulmuştur.
Milet Tarihi
Akropolis ya da akropol antik yunan kentlerinde kentlerin hemen yanında ki tepelere de inşa edilen hisarlardır. Roma dönemine ait olan Helenistik dönem kentine özgü olan şekil ve büyüklük aynı şekilde muhafaza edilmiştir. Bununla birlikte imar çalışmalarına da oldukça hız verilmiştir.
Humei tepe hamamı, Faustina hamamı, Lamin anıtı ve Capito hamamı ile güney agora kapısı önemli ölçüde kamu binalarındandır. Milet antik kenti tarihine bakıldığı zaman büyük menderes nehrinin taşımış olduğu alüvyonlar ile dolmaya başladığı görülmüştür. Miletos M.S 5372 senesinden başlayarak piskoposluk haline dönüştürülmüştür.
Bu değişimle beraber antik kent oldukça küçülmüş ve tiyatro ile kale etrafı ile sınırlandırılmıştır. Bizans devrinde buraya palatai ismi verilmiştir. Milet antik kenti 12. Yüz yılda Türkler’in hakimiyetine girmiştir. Tarihte ise burası Balat adı ile tanınmaktadır.
Milet yunanca da Miletos olarak bilinirken Latince de Miletus olarak bilinmektedir. Batı Anadolu kesiminde yer alan ege bölgesinde eski yıllardı büyük menderes nehrinin hemen yakınında yer almaktadır. Milet antik kenti’ni gezip görmek ve tarihi yerler keşfetmek isteyenler miletosu muhakkak ziyaret etmelidirler. Didim’e yolu düşen tüm ziyaretçilerin Milet antik kentini ziyaret etmeden gitmemelerini öneririz.
Aynı zamanda Milet antik kentinde gezilecek oldukça güzel yerler mevcuttur. Milet gezilip görülmesi gereken tarihi anıtlardan birisidir. Milet antik kentinin agorası da tarihten birçok izi içermektedir. Didim ilçesine yolu düşen ziyaretçilerin bu tarihi mekanı muhakkak gezip görmelerini ve bu tarihi anlara eşlik etmelerini mutlaka öneririz.
Aydın’ın diğer güzelliklerini görmek için Aydın gezilecek yerler yazımızı da inceleyebilirsiniz.